11.12.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 429/37


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ψηφιακή εξόρυξη στην Ευρώπη: νέες λύσεις για τη βιώσιμη παραγωγή πρώτων υλών»

(γνωμοδότηση πρωτοβουλίας)

(2020/C 429/06)

Εισηγητής:

ο κ. Marian KRZAKLEWSKI

Συνεισηγήτρια:

η κ. Hilde VAN LAERE

Απόφαση της συνόδου ολομέλειας

20.2.2020

Νομική βάση

Άρθρο 32 παράγραφος 2 του Εσωτερικού Κανονισμού

Γνωμοδότηση πρωτοβουλίας

Αρμόδιο όργανο

CCMI

Υιοθετήθηκε από το τμήμα

2.9.2020

Υιοθετήθηκε από την ολομέλεια

18.9.2020

Σύνοδος ολομέλειας αριθ.

554

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

(υπέρ/κατά/αποχές)

213/0/4

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1.

Η ψηφιοποίηση του τομέα των πρώτων υλών της ΕΕ αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ευρωπαϊκών αλυσίδων βιομηχανικού εφοδιασμού, τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του τομέα των ορυκτών και την ενίσχυση της διαφάνειας και του διαλόγου με τους πολίτες και τις κοινότητες που επηρεάζονται από τις εξορυκτικές δραστηριότητες.

1.2.

Οι εξορυκτικές εταιρείες οι οποίες ξεκίνησαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό διαπίστωσαν βελτιώσεις στην ασφάλεια, τη βιωσιμότητα, την παραγωγικότητα και τα περιθώρια κέρδους. Ωστόσο, ο συνδυασμός της ενισχυμένης συνδεσιμότητας, της κινητικότητας, της εκμάθησης μηχανών και των αυτόνομων λειτουργιών εγείρει ηθικά, κοινωνικά και ρυθμιστικά ζητήματα που πρέπει να μελετηθούν εκ των προτέρων από τους αρμόδιους χάραξης πολιτικής.

1.3.

Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του εξορυκτικού τομέα απαιτεί μια φιλόδοξη προσπάθεια για τη θέσπιση νομικών και ρυθμιστικών αλλαγών και ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να καταβληθεί υπό την αιγίδα υπερεθνικών οργανισμών/σε επίπεδο διεθνούς δικαίου.

1.4.

Η ΕΟΚΕ επισημαίνει τη σημασία της ύπαρξης μιας παγκόσμιας ολοκληρωμένης διάρθρωσης δικτύου πληροφοριών για τα ορυκτά, ώστε να στηριχθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ. Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει τις προσπάθειες του Κοινού Κέντρου Ερευνών (ΚΚΕρ) για τη δημιουργία και τη διατήρηση ενός ευρωπαϊκού συστήματος πληροφοριών για τις πρώτες ύλες.

1.5.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα των πρώτων υλών της ΕΕ πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα προστασίας των δεδομένων και αναγνωρίζει την ανάγκη για αυστηρή εφαρμογή καθεστώτων προστασίας των ευαίσθητων δεδομένων.

1.6.

Η ΕΟΚΕ συνιστά την ανάπτυξη ενός ρυθμιστικού οδικού χάρτη της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα των πρώτων υλών, ο οποίος αφορά θέματα όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η τεχνητή νοημοσύνη, η αυτοματοποίηση, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και η θαλάσσια και διαστημική εξόρυξη.

1.7.

Η ΕΟΚΕ συνιστά τον καθορισμό και τη θέσπιση προτύπων της ΕΕ για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τους ορυκτούς πόρους και καλεί μετ’ επιτάσεως τα κράτη μέλη να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν περιοδικά με το ΚΚΕρ πλήρη και επαληθευμένα δεδομένα σχετικά με την εξόρυξη, την επεξεργασία και την ανακύκλωση των πρώτων υλών. Αυτό είναι σημαντικό για τη στήριξη της εφαρμογής του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία.

1.8.

Η ΕΟΚΕ συνιστά τη θέσπιση επαρκών μέτρων κοινωνικής στήριξης με στόχο την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο εργατικό δυναμικό των ορυχείων και την παροχή στήριξης κατά τη διαδικασία μετάβασης των οικονομιών των εξορυκτικών κοινοτήτων ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση των υφιστάμενων κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των ατόμων και μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων.

1.9.

Η ΕΟΚΕ συνιστά την ανάπτυξη και τη στήριξη υποδομών υπολογιστικού νέφους εγκατεστημένων στην ΕΕ, προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας των εφαρμογών 5G, του υπολογιστικού νέφους και των πλατφορμών του βιομηχανικού διαδικτύου των πραγμάτων.

1.10.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η ψηφιοποίηση της βιομηχανίας ορυκτών πρώτων υλών είναι καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19 και για την προώθηση της υλοποίησης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ. Εν προκειμένω, είναι ζωτικής σημασίας να τονωθούν οι επενδύσεις στον τομέα της ψηφιοποίησης των διαδικασιών εξόρυξης και επεξεργασίας των πρωτογενών (εξόρυξη) και των δευτερογενών (ανακύκλωση) ορυκτών πρώτων υλών.

1.11.

Η ΕΟΚΕ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει τη συμμετοχή και τη διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων στον εξορυκτικό τομέα από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στη διαδικασία χάραξης πολιτικής και σε κάθε πρωτοβουλία της ΕΕ που επηρεάζει τον τομέα των ορυκτών πρώτων υλών.

2.   Εισαγωγή

2.1.

Η ΕΕ αντιμετωπίζει τεχνολογικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που σχετίζονται με τον εφοδιασμό με πρώτες ύλες, οι οποίες στηρίζουν τη βιομηχανική της δραστηριότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών της. Η ΕΕ παράγει λιγότερο από το 5 % της παγκόσμιας παραγωγής ορυκτών πρώτων υλών (1) και η βιομηχανία της ΕΕ αντιπροσωπεύει περίπου το 20 % της παγκόσμιας κατανάλωσης ορυκτών πρώτων υλών (2). Η εξάρτηση από τις εισαγωγές είναι ιδιαίτερα υψηλή για τα σπάνια μέταλλα και στοιχεία που απαιτούνται για εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας και τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, η οποία περιγράφεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (COM/2019/640). Αυτό δικαιολογεί την πρωτοβουλία για τις πρώτες ύλες που δρομολόγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2008 (COM/2008/699) και τις διαδοχικές προσπάθειές της για την αξιολόγηση της κρισιμότητας του εφοδιασμού και την καταγραφή των πρώτων υλών κρίσιμης σημασίας (ο πιο πρόσφατος κατάλογος δημοσιεύθηκε το 2017 (3)· ο επικαιροποιημένος κατάλογος αποτελεί μέρος της ανακοίνωσης της Επιτροπής σχετικά με τις πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας (4)).

2.2.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις οι οποίες δίνουν ώθηση στην αποδοτική χρήση των υλών και των πόρων και προωθούν τη μείωση και την ανακύκλωση των αποβλήτων, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία (COM/2015/0614, που επικαιροποιήθηκε πρόσφατα από το έγγραφο COM/2020/98), είναι θλιβερά ανεπαρκείς για τη στήριξη των κοινωνικών αναγκών και της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού. Υπό τις συνθήκες αυτές, οι πρωτογενείς πρώτες ύλες (5) θα εξακολουθήσουν να διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην οικονομία.

2.3.

Ταυτόχρονα, η αντίθεση του κοινού σε έργα εξόρυξης σε πολλές χώρες της ΕΕ αυξάνεται, και οι προσπάθειες του κλάδου να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα δεν έχουν αλλάξει την (κακή) φήμη του. Οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η έλλειψη διαφάνειας και διαλόγου, καθώς και οι ελλείψεις στην κατανομή των οικονομικών οφελών σε τοπικό επίπεδο, είναι χαρακτηριστικά που αποδίδονται ευρέως στην εξορυκτική βιομηχανία (6).

2.4.

Πιο πρόσφατα, ο αυξανόμενος εθνικισμός των πόρων στις χώρες παραγωγής πρώτων υλών και η πανδημία COVID-19 κλόνισαν την εξάρτηση της βιομηχανίας της ΕΕ από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ και πολλοί βιομηχανικοί παραγωγοί συνειδητοποίησαν ότι η εξάρτηση από τις εισαγωγές πρώτων υλών θα μπορούσε να καταστρέψει τη μεταποιητική βιομηχανία της ΕΕ (ο τομέας των πρώτων υλών παρέχει περίπου 350 000 θέσεις εργασίας στο εσωτερικό της ΕΕ, ωστόσο, υπάρχουν περισσότερες από 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις κατάντη μεταποιητικές βιομηχανίες οι οποίες εξαρτώνται από την αξιόπιστη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε ορυκτές πρώτες ύλες (7)).

2.5.

Η τεχνολογική πρόοδος και η πρόοδος στον τομέα της επικοινωνίας προωθούν την ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο λειτουργίας και παροχής αξίας των εταιρειών στους πελάτες. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για τον εξορυκτικό τομέα της ΕΕ: οι εξορυκτικές εταιρείες οι οποίες αξιοποιούν ψηφιακά εργαλεία μπορούν να επιτύχουν νέα επίπεδα επιδόσεων σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, με μακροχρόνιες θετικές επιπτώσεις στην κοινωνικοοικονομική, την περιβαλλοντική και την κοινωνική σφαίρα.

2.6.

Η ψηφιοποίηση του τομέα των πρώτων υλών της ΕΕ αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού, την αντιμετώπιση ριζικά διαφορετικών οικονομικών εισροών και την ενίσχυση της επιχειρησιακής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αριστείας του τομέα, προάγοντας την έννοια του «ψηφιακού ορυχείου».

3.   Γενικές παρατηρήσεις

3.1.

Ως ψηφιοποίηση στην παραγωγή πρώτων υλών νοείται η χρήση τεχνολογιών των πληροφοριών οι οποίες βελτιώνουν τη συγκέντρωση, την οργάνωση και την κοινοποίηση δεδομένων, με σκοπό τη βελτίωση των επιδόσεων των εγκαταστάσεων παραγωγής σε σχέση με τεχνικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς δείκτες.

3.2.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες αξιοποιούν όλες τις διαθέσιμες γνώσεις και παρέχουν τη δυνατότητα για συνεχείς βελτιώσεις καθώς και επαναστατικές καινοτομίες. Η ακριβής κατανόηση των αλληλεπιδράσεων σε όλα τα στάδια της παραγωγής, εντός και κατά μήκος των αλυσίδων αξίας και του εργατικού δυναμικού, καθιστά δυνατή, μεταξύ πολλών άλλων πτυχών, την παραγωγή με αποδοτική χρήση των πόρων, την παρακολούθηση και τη συντήρηση του εξοπλισμού, την παρακολούθηση των συνθηκών υγείας και την πρόληψη των κινδύνων, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

3.3.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός προσδιορίζεται στον τομέα προτεραιότητας «Τεχνολογίες για την παραγωγή πρωτογενών και δευτερογενών πρώτων υλών» της ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας (ΕΣΚ) για τις πρώτες ύλες (COM/2014/297), σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα «Μια νέα βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη». Θεωρεί τις πρώτες ύλες ως έναν από τους καταλύτες για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής σε παγκόσμιο επίπεδο, πράσινης και ψηφιακής Ευρώπης.

3.4.

Η ΕΟΚΕ εκτιμά τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας, τα οποία έχουν ως στόχο να τονώσουν την παροχή νέων υπηρεσιών και προϊόντων από ευρωπαϊκά όργανα. Οι πρωτοβουλίες που αφορούν τις πρώτες ύλες υποστηρίζουν σημαντικό μέρος αυτών και συνδέονται με άλλους στόχους όπως οι μεταβάσεις στους τομείς της ενέργειας και της κινητικότητας, η προηγμένη μεταποίηση, η ασφάλεια, τα τρόφιμα και η υγεία. Ειδικότερα, σχετίζονται επίσης με την ψηφιακή πρόοδο των τεχνολογικών λύσεων.

3.5.

Η ΕΟΚΕ στηρίζει τις δραστηριότητες της ομάδας έρευνας της ΕΕ για τη δημιουργία μιας μεθόδου πιστοποίησης για τις πρώτες ύλες. Η πιστοποίηση αυτή θα προωθήσει τη βιώσιμη εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων, η οποία απαιτείται για τη στήριξη της μετάβασης της Ευρώπης στην καθαρή ενέργεια.

3.6.

Ο εντοπισμός των ευκαιριών που δημιουργεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τον εξορυκτικό τομέα της ΕΕ αποτελεί σημαντικό μέρος της συνιστώμενης προσέγγισης της ΕΟΚΕ για την ψηφιακή στρατηγική. Οι ευκαιρίες που εντοπίζονται πρέπει να αξιολογούνται ως προς τη δυνητική τους αξία για τους οργανισμούς και την κοινωνία και ως προς τη δυνατότητα υλοποίησής τους.

3.7.   Κοινωνικές πτυχές

3.7.1.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός επηρεάζει ήδη τους παραδοσιακούς ρόλους στο εργατικό δυναμικό των ορυχείων, με την εμφάνιση ειδικοτήτων όπως, μεταξύ άλλων, οι ειδικοί σε θέματα νέας τεχνολογίας, οι αναλυτές και οι επιστήμονες δεδομένων, οι ειδικοί σε θέματα μαζικών δεδομένων, οι ειδικοί σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης και εκμάθησης μηχανών και οι μηχανικοί συστημάτων. Κατά συνέπεια, τα συνήθη καθήκοντα που σχετίζονται με ρόλους όπως οι χειριστές εγκαταστάσεων, οι αναλυτές διοίκησης και οργάνωσης και οι εργαζόμενοι εξόρυξης αναμένεται να μειωθούν (8).

3.7.2.

Λόγω της ψηφιοποίησης και του μετασχηματισμού του κλάδου, οι εργαζόμενοι πρέπει να λάβουν την κατάλληλη κατάρτιση προκειμένου να μπορούν να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις που συνεπάγονται η Βιομηχανία 4.0 και οι μελλοντικές τεχνολογικές αλλαγές.

3.7.3.

Οι αλλαγές στη φύση και τη σύνθεση του εργατικού δυναμικού, παράλληλα με την εφαρμογή ενός μοντέλου «εργασίας οπουδήποτε και οποτεδήποτε» που διευκολύνεται από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις παραδοσιακά εξορυκτικές κοινότητες στην Ευρώπη. Αυτό απαιτεί μια προορατική προσέγγιση η οποία βασίζεται στον κοινωνικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς που θα συμβάλει στην κατανόηση από τις κοινότητες των υποκείμενων ικανοτήτων τους και θα παρέχει στήριξη κατά τη στροφή των οικονομιών τους προς νέους τομείς.

3.7.4.

Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι, απέναντι στις προκλήσεις που συνδέονται με την ψηφιοποίηση του εξορυκτικού τομέα και τις απειλές για τον τομέα από την κρίση COVID-19, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ήταν σκόπιμο να στηρίξει τις τρέχουσες απαιτήσεις των κοινωνικών εταίρων στον εξορυκτικό τομέα σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του υφιστάμενου κλαδικού κοινωνικού διαλόγου –εξορυκτικές βιομηχανίες.

3.7.5.

Η ΕΟΚΕ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει τη συμμετοχή και τη διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων στον εξορυκτικό τομέα από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στη διαδικασία χάραξης πολιτικής και σε κάθε πρωτοβουλία της ΕΕ που επηρεάζει τον τομέα.

3.7.6.

Ως εκ τούτου, η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι υφίσταται ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κοινού με τους κοινωνικούς εταίρους στο πλαίσιο της επιτροπής κλαδικού διαλόγου, να συστήσει το συντομότερο δυνατό σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο ένα δίκτυο τομεακών συμβουλίων για τις δεξιότητες και την απασχόληση στις εξορυκτικές βιομηχανίες.

4.   Επαναστατικές έννοιες και λύσεις για βιώσιμη έρευνα, εξόρυξη και/ή επεξεργασία

Ρηξικέλευθες έννοιες και λύσεις για την έρευνα, την εξόρυξη και την ανακύκλωση των ορυκτών πρώτων υλών είναι απαραίτητες προκειμένου να ενισχυθεί η θέση της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι νέες προσεγγίσεις και τεχνολογίες αναμένεται να διευκολύνουν την πρόσβαση της Ευρώπης σε βιώσιμα παραγόμενες πρώτες ύλες, κερδίζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στις καθαρές και ασφαλείς μεθόδους εξόρυξης και επεξεργασίας.

Οι γνώσεις για τους διαθέσιμους γεωλογικούς πόρους, τα ορυκτά κοιτάσματα και την εκμετάλλευσή τους είναι ετερόκλητες και μεταβαλλόμενες, και η πολυπλοκότητα των κύκλων των υλών, των πολιτικών, των τάσεων στις αγορές, των τεχνολογικών τάσεων, των περιβαλλοντικών ζητημάτων και των κοινωνικών επιπτώσεων καθιστά απαραίτητο τον συνδυασμό πολλών τομέων εμπειρογνωμοσύνης, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα οφέλη της ψηφιοποίησης.

4.1.   Μέθοδοι και εργαλεία για έξυπνη εξόρυξη

4.1.1.   Δημιουργία κόμβου δεδομένων γεωεπιστημών για την Ευρώπη

4.1.1.1.

Η διαθεσιμότητα, η προσβασιμότητα και η δυνατότητα ανάκτησης ορυκτών, μετάλλων, ενέργειας και άλλων υπόγειων πόρων αποτελεί, περισσότερο από ποτέ, κρίσιμο ζήτημα στη σύγχρονη κοινωνία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αρκετές πρωτοβουλίες της ΕΕ σε διάφορους τομείς πολιτικής, π.χ. η πρωτοβουλία για τις πρώτες ύλες (9), η οδηγία για τα υπόγεια ύδατα (10) και η οδηγία για τη δέσμευση και την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα (11) χρειάζονται πρόσβαση σε σχετικά δεδομένα για το υπέδαφος.

4.1.1.2.

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναπτύσσει επί του παρόντος ένα σύστημα πληροφοριών για τις πρώτες ύλες, το οποίο περιλαμβάνει οικονομικές, κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις — το RMIS 2.0 (12). Ωστόσο, οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι ελλιπείς και δεν καλύπτουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ των 27 με τον ίδιο βαθμό λεπτομέρειας.

4.1.1.3.

Σήμερα, τα δεδομένα είναι διαθέσιμα μόνο αποσπασματικά και συνήθως δεν είναι εναρμονισμένα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πραγματοποίηση συγκρίσεων μεταξύ των χωρών. Υπάρχει ανάγκη τυποποίησης των μορφοτύπων δεδομένων και ανάπτυξης αλγορίθμων ικανών να χρησιμεύσουν ως γέφυρα μεταξύ διαφορετικών συστημάτων δεδομένων.

4.1.1.4.

Κατά την άποψη της ΕΟΚΕ, η ενσωμάτωση μιας ολοκληρωμένης διάρθρωσης δικτύου πληροφοριών για τα ορυκτά, που χρησιμοποιεί εναρμονισμένα αξιόπιστα δεδομένα, στο πλαίσιο του RMIS του ΚΚΕρ είναι ύψιστης σημασίας· θα παρείχε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρόσβαση σε πληροφορίες και γνώσεις για τη στήριξη της βιώσιμης χρήσης του υπεδάφους της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Ευρώπης.

4.1.1.5.

Η ΕΟΚΕ καλεί μετ’ επιτάσεως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν δεδομένα πληροφοριών για τις πρώτες ύλες με σκοπό την περιοδική τροφοδότηση του RMIS του ΚΚΕρ. Για να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες και λάθη, η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι τα δεδομένα που παρέχονται στο ΚΚΕρ πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο ακριβείας, πριν συμπεριληφθούν στο RMIS. Το ΚΚΕρ πρέπει να χρηματοδοτείται για τη διατήρηση και την τακτική επικαιροποίηση του εν λόγω συστήματος πληροφοριών.

4.1.2.   Προσομοίωση διαδικασίας

4.1.2.1.

Οι εκπομπές, η ανάκτηση, η προστασία των υδάτινων πόρων κ.λπ. μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο προσομοίωσης: οι προσομοιώσεις αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν πολλαπλές παράλληλες προσομοιώσεις με χρήση διαφορετικών υποθέσεων για τις οριακές συνθήκες και τα σημεία εκκίνησης, ώστε να παρέχονται εκτιμήσεις πιθανότητας διαφορετικών αποτελεσμάτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο και τη στήριξη της λήψης αποφάσεων.

4.1.2.2.

Οι εξελίξεις στις υπολογιστικές τεχνικές για την προσομοίωση διαδικασίας και η διαθεσιμότητα μαζικών δεδομένων (σύνολα δεδομένων με μεγέθη που υπερβαίνουν την ικανότητα κοινών εργαλείων λογισμικού για τη σύλληψη, την επιμέλεια, τη διαχείριση και την επεξεργασία εντός ανεκτού παρερχόμενου χρόνου) ενίσχυσαν την ακρίβεια των προσομοιώσεων που αντιπροσωπεύουν αιτιώδεις σχέσεις μεταξύ ελεγχόμενων εισαγωγών και αντίστοιχων εξαγωγών. Οι προσομοιώσεις διαδικασίας μπορούν να αποδειχτούν ιδιαίτερα σημαντικές στις αξιολογήσεις περιβάλλοντος και ασφάλειας και θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη διαφάνεια και τον διάλογο στις διαδικασίες αδειοδότησης.

4.1.3.   Τηλεπισκόπηση

4.1.3.1.

Η χρήση δεδομένων τηλεπισκόπησης, τα οποία διατίθενται, για παράδειγμα, μέσω του προγράμματος Copernicus, που περιλαμβάνει ανάλυση χωρικών δεδομένων και ενοποίηση με το λογισμικό συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών (GIS), μπορεί να αποτελέσει σημαντική συμβολή στις προηγμένες προσομοιώσεις και στη δημιουργία «ψηφιακών διδύμων» που επιτρέπουν γρήγορες αποκρίσεις στις αλλαγές και τη λήψη αξιόπιστων αποφάσεων. Ο συνδυασμός δεδομένων τηλεπισκόπησης με επιτόπια δεδομένα τα οποία συλλέγονται από αισθητήρες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι όλο και πιο συχνός στον εξορυκτικό τομέα. Σε πολλές εξορυκτικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται τακτικά εργασίες χωρομετρίας και υποβρύχιας χωρομετρίας με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, για την εκτίμηση των αποθεμάτων και των χωματερών.

4.1.3.2.

Η ενσωμάτωση δεδομένων τηλεπισκόπησης με επιτόπια δεδομένα (από τοπικούς αισθητήρες) στο λογισμικό GIS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των επιπέδων των υπόγειων υδάτων, των κινήσεων του ηπειρωτικού όγκου, της μόλυνσης των επιφανειακών υδάτων και πολλών άλλων περιβαλλοντικών δεδομένων πραγματικού χρόνου. Εάν δημοσιοποιηθούν και προστατευτούν από τη χειραγώγηση (π.χ. με τεχνολογίες όπως η αλυσίδα συστοιχιών), τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στον εξορυκτικό τομέα και να διευκολύνουν τον διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Οι καθιερωμένες πρακτικές διαχείρισης δεδομένων και πληροφοριών σε αναπτυγμένες χώρες με ισχυρό εξορυκτικό τομέα, όπως ο Καναδάς ή η Νότια Αφρική, θα μπορούσαν να εξεταστούν και να χρησιμεύσουν ως παραδείγματα.

4.1.4.   Εικονική πραγματικότητα

4.1.4.1.

Η εικονική πραγματικότητα χρησιμοποιείται συστηματικά από πολλές εταιρείες για την ερμηνεία τρισδιάστατων μοντέλων των ορυχείων τους. Ακόμα πιο σημαντική στο μέλλον μπορεί να είναι η επαυξημένη πραγματικότητα, με την οποία οι γεωλόγοι ή οι μηχανικοί, ενόσω βρίσκονται στο ορυχείο, μπορούν να χρησιμοποιούν μια συσκευή για να βλέπουν το μοντέλο πάνω από τη δική τους εικόνα της γεωλογίας ή του ίδιου του ορυχείου. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται ένα προηγμένο και ισχυρό μέσο επικύρωσης των μοντέλων, καθώς και ελέγχου της προόδου ανάπτυξης του ορυχείου.

4.1.4.2.

Η εικονική πραγματικότητα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από πανεπιστήμια και κέντρα κατάρτισης για να εμβυθίσει τους σπουδαστές και τους ασκούμενους σε πραγματικά εξορυκτικά πλαίσια. Η δυνατότητα εκτέλεσης εκπαιδευτικών προσομοιώσεων που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της δημιουργίας πρακτικών γνώσεων σε τομείς όπως η αντιμετώπιση ατυχημάτων αποτελεί ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας.

5.   Το «έξυπνο ορυχείο»

Η ψηφιοποίηση είναι ο καταλύτης που συμβάλλει στο να γίνουν οι εξορυκτικές δραστηριότητες «ευφυέστερες» με την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών που εξασφαλίζουν τη χρήση οργάνων στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων, καθώς και τη διασύνδεση και την έξυπνη άσκηση των εν λόγω δραστηριοτήτων.

Τα ορυχεία, μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, θα σχεδιάζονται διαφορετικά για αυτοματοποίηση από την αρχή με μεθόδους προσαρμοσμένες στο είδος και στο μέγεθος του κοιτάσματος ενώ οι αποκλίσεις στην εκτέλεση θα είναι μειωμένες λόγω του αυτοματισμού.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα συμβάλει στην εξάλειψη των θανάτων και των τραυματισμών από τα εξορυκτικά περιβάλλοντα. Μπορεί να οδηγήσει σε ριζική αλλαγή στην ένταση κεφαλαίου και το κόστος λειτουργίας, να παράσχει πρόσβαση σε πόρους από ορυκτά κοιτάσματα η εξόρυξη των οποίων ήταν αδύνατη κατά το παρελθόν, και να δημιουργήσει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέσω της επιλεκτικής εξόρυξης.

5.1.   Πρόβλεψη για έξυπνη εξόρυξη

5.1.1.

Η πρόβλεψη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πρόβλεψη των περιβαλλοντικών παραμέτρων στις οποίες εργάζονται οι μεταλλωρύχοι, με ιδιαίτερη έμφαση στους κινδύνους. Στα αποτελεσματικά συστήματα πρόβλεψης που χρησιμοποιούνται ήδη από την εξορυκτική βιομηχανία περιλαμβάνεται η προληπτική συντήρηση, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην προληπτική δράση έναντι των επισκευών, με τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη χρήση του μηχανήματος και τις παραμέτρους της διαδικασίας.

5.1.2.

Η πρόβλεψη μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των εξορυκτικών δραστηριοτήτων. Η συλλογή και η ενσωμάτωση επιτόπιων δεδομένων παρακολούθησης και δεδομένων εξοπλισμού μπορεί να παράσχει μια ακριβή εικόνα του περιβάλλοντος της εξορυκτικής δραστηριότητας που θα υποβληθεί σε έλεγχο με εργαλεία ανάλυσης διαδικασιών. Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τα υπόγεια ορυχεία. Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι η ψηφιοποίηση μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην ασφάλεια των εξορυκτικών δραστηριοτήτων και ότι ένα «έξυπνο ορυχείο» πρέπει να περιλαμβάνει συστήματα πρόβλεψης.

5.2.   Διαδίκτυο των πραγμάτων

5.2.1.

Η ανάπτυξη προτύπων και δομικών στοιχείων για μια πλατφόρμα βιομηχανικού διαδικτύου των πραγμάτων (IIoT) για την εξορυκτική βιομηχανία θα μπορούσε να ενισχύσει τη σύνδεση των συστημάτων του κυβερνοχώρου και των φυσικών συστημάτων στα ορυχεία της ΕΕ προκειμένου να βελτιωθούν οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

5.2.2.

Η πλατφόρμα IIoT πρέπει να εξετάζει πτυχές υγείας και ασφάλειας, τις περιβαλλοντικές επιδόσεις, την αποδοτική χρήση των πόρων και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων σε πραγματικό χρόνο. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον σχεδιασμό και την προώθηση μιας πλατφόρμας IIoT της ΕΕ για τον εξορυκτικό τομέα.

5.2.3.

Για την αποφυγή κινδύνων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, η ΕΟΚΕ υποστηρίζει ότι τα δομικά στοιχεία της πλατφόρμας IIoT πρέπει να είναι σχεδιασμένα για τα τοπικά ενδοδίκτυα των πραγμάτων, τα οποία θα συνδέονται είτε μέσω φυσικής μεταφοράς δεδομένων είτε μέσω ασφαλών τειχών προστασίας (firewalls) στο διαδίκτυο.

5.3.   Τεχνολογία αλυσίδας συστοιχιών (blockchain). Διαφάνεια της αλυσίδας εφοδιασμού

5.3.1.

Η αλυσίδα συστοιχιών είναι μια καινοτόμος λύση που αποτρέπει τη χειραγώγηση δεδομένων. Η χρήση της αλυσίδας συστοιχιών στην αλυσίδα εφοδιασμού ορυκτών πρώτων υλών έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τη διαφάνεια της αλυσίδας εφοδιασμού και την ιχνηλασιμότητα, καθώς και να μειώσει το διοικητικό κόστος. Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι η τεχνολογία της αλυσίδας συστοιχιών διευκολύνει τη συμμόρφωση με τον κανονισμό της ΕΕ για την υπεύθυνη προμήθεια ορυκτών (κανονισμός (ΕΕ) 2017/821 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Μαΐου 2017 (13)).

5.3.2.

Άλλες εφαρμογές της αλυσίδας συστοιχιών περιλαμβάνουν τη συλλογή και τη διάδοση περιβαλλοντικών δεδομένων. Με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα δεδομένα, η αλυσίδα συστοιχιών θα μπορούσε να διευκολύνει την προβολή και τη συμμετοχή του κοινού στην περιοχή των κοινοτήτων εξόρυξης.

5.4.   Δίκτυα 5G και υπολογιστικό νέφος

5.4.1.

Η αποθήκευση ανεπεξέργαστων δεδομένων στο υπολογιστικό νέφος γίνεται όλο και λιγότερο πρακτική (και, στην πραγματικότητα, περιττή), καθώς ο όγκος των δεδομένων αυξάνεται σε terabyte και άνω. Σήμερα, οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων περιορίζουν τη χρησιμότητά της. Ωστόσο, η υιοθέτηση των δικτύων 5G θα αλλάξει την κατάσταση αυτή, επιτρέποντας την ταχεία μετάδοση, επεξεργασία και οικονομικά αποδοτική αποθήκευση και ανάκτηση μαζικών δεδομένων.

5.4.2.

Η χρήση της αποθήκευσης στο υπολογιστικό νέφος ενέχει έναν σοβαρό κίνδυνο: εάν η εξορυκτική εταιρεία χρησιμοποιεί μια εμπορική υπηρεσία αποθήκευσης στο υπολογιστικό νέφος, το επίπεδο ασφάλειας που μπορεί να επιτύχει εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την εμπιστοσύνη που έχει στον πάροχο της υπηρεσίας. Πολλοί πάροχοι χρησιμοποιούν διακομιστές υπολογιστικού νέφους που βρίσκονται εκτός της ΕΕ, και αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του συστήματος. Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι η υιοθέτηση των δικτύων 5G στην ΕΕ πρέπει να συνοδευτεί από κίνητρα για την αύξηση της προσφοράς παρόχων υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους που εδρεύουν στην ΕΕ.

5.5.   Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

5.5.1.

Η ΕΟΚΕ τάσσεται υπέρ της αυστηρής εφαρμογής καθεστώτων που εμποδίζουν την απομάκρυνση των ευαίσθητων δεδομένων από τα όρια της ασφάλειας. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με τη μη σύνδεση των συστημάτων των ορυχείων στο διαδίκτυο. Μπορούν να χρησιμοποιούνται στο «έξυπνο ορυχείο» όλες οι έξυπνες τεχνολογίες, περιλαμβανομένου ενός ενδοδικτύου των πραγμάτων — χωρίς όμως να παρέχεται πρόσβαση σε εξωτερικούς φορείς. Οτιδήποτε χρειάζεται να συνδεθεί με τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης ή με τον έξω κόσμο θα πρέπει να διαβιβάζεται με ασφάλεια από το δίκτυο του ορυχείου σε χωριστό διακομιστή που είναι συνδεδεμένος με τον έξω κόσμο.

5.6.   Τεχνητή νοημοσύνη

5.6.1.

Η τεχνητή νοημοσύνη καλύπτει μια σειρά διαφορετικών τεχνολογιών, μεταξύ των οποίων και τα αποκαλούμενα συστήματα βαθιάς μάθησης. Μέχρι στιγμής έχει αξιοποιηθεί σε εξειδικευμένες εφαρμογές σε τομείς όπως η επεξεργασία εικόνων (π.χ. για μεταλλευτικές έρευνες) και τα συστήματα νευρωνικών δικτύων για τον εντοπισμό και την ταξινόμηση μεταλλευμάτων. Άλλες πρακτικές εφαρμογές για τον εξορυκτικό τομέα περιλαμβάνουν αλγορίθμους ανάλυσης και εκμάθησης μηχανών που χρησιμοποιούνται στις προσομοιώσεις διαδικασίας και τα συστήματα πρόβλεψης.

5.7.   Ολοκληρωμένη αυτοματοποίηση

5.7.1.

Η τεχνολογία των οχημάτων χωρίς οδηγό αναπτύσσεται ταχέως από παράγοντες που δεν συνδέονται με την εξορυκτική βιομηχανία (όπως οι Tesla και Google). Ωστόσο, επειδή τα ορυχεία είναι ελεγχόμενα περιβάλλοντα, μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα στα ορυχεία, καθώς εισάγονται νέες δυνατότητες. Άλλες μορφές αυτοματοποίησης μπορούν επίσης να αναπτυχθούν ταχέως, αλλά συνήθως λαμβάνουν τη μορφή απομακρυσμένης, ελεγχόμενης από άνθρωπο (και υποβοηθούμενης από υπολογιστή) λειτουργίας, και όχι πλήρως αυτόνομης λειτουργίας. Εξαιτίας ανησυχιών για την ευθύνη (και ενδεχόμενης μελλοντικής ρύθμισης), είναι αμφίβολο εάν η ανάπτυξη πλήρους αυτοματοποίησης όλων των εξορυκτικών διαδικασιών θα είναι βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα οικονομικά βιώσιμη.

6.   Δημιουργία βιώσιμων και υπεύθυνων στρατηγικών εταιρικών σχέσεων με τρίτες χώρες

Από την αξιολόγηση της ΕΕ όσον αφορά την κρισιμότητα προκύπτει ότι η μεγαλύτερη διαφοροποίηση των εισαγωγών πρώτων υλών κρίσιμης σημασίας από τρίτες χώρες είναι ουσιαστική.

Η ενισχυμένη στρατηγική οικονομική διπλωματία σε επίπεδο ΕΕ είναι αναγκαίο να διαφοροποιήσει την πρόσβαση σε πόρους με βάση τη βιώσιμη προμήθεια πρώτων υλών.

6.1.   Έρευνα και καινοτομία

6.1.1.

Τα προγράμματα πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία ενισχύουν ήδη τη διεθνή συνεργασία με τρίτες χώρες σε προσκλήσεις που συνδέονται με ορυκτές πρώτες ύλες. Ωστόσο, μια πιο περιοριστική προσέγγιση για την περαιτέρω συνεργασία με πλούσιες σε πόρους και τεχνολογικά προηγμένες χώρες σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εξόρυξης (όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική και οι Ηνωμένες Πολιτείες) θα ήταν καθοριστική για τη δημιουργία συνδέσεων που θα ευνοούσαν την οικονομική διπλωματία της ΕΕ. Η ΕΟΚΕ συνιστά την υιοθέτηση μιας τέτοιας περιοριστικής προσέγγισης στο προσεχές πλαίσιο «Ορίζων».

6.1.2.

Η εκπαίδευση πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για τη στήριξη της οικονομικής διπλωματίας της ΕΕ σε θέματα πρώτων υλών. Τα διεθνώς αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία καταρτίζονται στην Ευρώπη και παρέχουν πρωτοποριακό και καινοτόμο εκπαιδευτικό περιεχόμενο εστιασμένο σε θέματα ψηφιοποίησης της εξόρυξης, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αποτελεσματικό μέσο της οικονομικής διπλωματίας της ΕΕ.

7.   Νέα σύνορα

7.1.   Ανάκτηση μετάλλων και ορυκτών από θαλάσσιους πόρους

7.1.1.

Διεξάγεται εκτενής έρευνα σχετικά με τεχνολογικές λύσεις για την εξόρυξη και την επεξεργασία ορυκτών και μετάλλων από θαλάσσιους πόρους, περιλαμβανομένων των θαλάσσιων υδάτων και/ή από τον θαλάσσιο βυθό. Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων από τη θάλασσα πρέπει να υπόκειται σε αυστηρή αξιολόγηση των αντίστοιχων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

7.2.   Χρήση των διαστημικών πόρων

7.2.1.

Έως το 2025, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος σχεδιάζει να αρχίσει την εξόρυξη πόρων οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στην πραγματοποίηση παραμονών και ερευνών στη Σελήνη. Οι δυνητικοί σεληνιακοί πόροι περιλαμβάνουν επεξεργάσιμα υλικά όπως πτητικές ουσίες και ορυκτά (για κατασκευές, προστασία από την ακτινοβολία και τα μικρομετεωροειδή), καθώς και γεωλογικές δομές όπως σήραγγες λάβας, που θα μπορούσαν από κοινού να καταστήσουν δυνατή τη διαμονή στη σελήνη.

7.2.2.

Η διαστημική εξόρυξη εγείρει νομικά ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχει επί του παρόντος σαφής απάντηση, καθώς το περιορισμένο σώμα του διεθνούς δικαίου που εφαρμόζεται στις δραστηριότητες στο απώτερο διάστημα υστερεί σε σχέση με την πρόοδο της τεχνολογίας που τροφοδοτεί τη διαστημική βιομηχανία. Η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η ΕΕ θα πρέπει να καλύψει αυτό το κενό και να αναλάβει ηγετικό ρόλο για τον καθορισμό ενός σταθερού και διεθνώς αποδεκτού νομικού πλαισίου το οποίο διασφαλίζει τη δίκαιη, ασφαλή, υπεύθυνη και βιώσιμη χρήση του διαστήματος.

8.   Πέρα από την κρίση της νόσου COVID-19

8.1.

Η παγκόσμια πανδημία COVID-19 τονίζει τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού. Στην τρέχουσα περίοδο αυξανόμενης αστάθειας και έλλειψης προβλεψιμότητας, οι εξορυκτικές επιχειρήσεις παγκοσμίως πρέπει να παλέψουν με την απειλή της ολικής διακοπής δραστηριότητας ή της μείωσης του εργατικού δυναμικού, η πιθανότητα των οποίων συνεχίζει να αυξάνεται όσο εξαπλώνεται ο κορωνοϊός.

8.2.

Δεδομένων των προκλήσεων που θέτει η ψηφιοποίηση και των απειλών για τη βιομηχανία ορυκτών πρώτων υλών από την πανδημία COVID-19, η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να προωθήσει τον ολοκληρωμένο διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων μέσω του υφιστάμενου μηχανισμού κοινωνικού διαλόγου (εξορυκτικές βιομηχανίες).

8.3.

Μείζον ζήτημα στη συνέχεια θα αποτελέσει ο τρόπος με τον οποίο οι εξορυκτικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν και συνδέονται με τις ψηφιακές τεχνολογίες, οι οποίες είναι πλέον αλληλένδετες με τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την πανδημία. Ολόκληρο το εργατικό δυναμικό διαφόρων επιχειρήσεων είναι αναγκασμένο να εργάζεται με χρήση της εικονικής πραγματικότητας και να εφαρμόζει νέες τεχνολογίες, ενώ, λόγω των εντολών για κοινωνική αποστασιοποίηση, η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των δραστηριοτήτων είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ.

8.4.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να στηρίξουν ενεργά τον ψηφιακό μετασχηματισμό του εξορυκτικού τομέα της ΕΕ. Πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα για την αύξηση της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και της αξιακής αλυσίδας των πρώτων υλών. Τα ορυχεία που χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες, περιλαμβανομένης της ολοκληρωμένης αυτοματοποίησης, του γνωστικού δικτύου και της χρήσης ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο, είναι πιο αποδοτικά, καθαρά και ασφαλή. Το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το ασφαλέστερο περιβάλλον μπορούν να επιτευχθούν ευκολότερα στα «έξυπνα ορυχεία», και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την απόκτηση της κοινωνικής άδειας λειτουργίας στην Ευρώπη.

Βρυξέλλες, 18 Σεπτεμβρίου 2020.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Luca JAHIER


(1)  Στον υπολογισμό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα γεωργικά (π.χ. ποτάσα) και τα ενεργειακά ορυκτά (π.χ. ουράνιο και άνθρακας).

(2)  Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. Eunomia, 2015. Study on the Competitiveness of the EU Primary and Secondary Mineral Raw Materials Sectors (Μελέτη σχετικά με την ανταγωνιστικότητα των τομέων των πρωτογενών και δευτερογενών ορυκτών πρώτων υλών της ΕΕ) (διατίθεται στη διεύθυνση http://www.euromines.org/files/news/ec-report-study-competitiveness-eu-primary-and-secondary-mineral-raw-materials-sectors/study-competitiveness-eu-primary-and-secondary-mrms-april2015.pdf) και τον πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ για τις πρώτες ύλες για το 2018 (διατίθεται στη διεύθυνση https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/117c8d9b-e3d3-11e8-b690-01aa75ed71a1).

(3)  COM(2017) 490 final.

(4)  COM(2020) 474.

(5)  Οι πρωτογενείς πρώτες ύλες αναφέρονται σε ύλες (ορυκτά/μέταλλα) οι οποίες εξάγονται από το έδαφος και υποβάλλονται σε επεξεργασία. Οι δευτερογενείς πρώτες ύλες αναφέρονται σε ύλες οι οποίες λαμβάνονται μέσω διαδικασιών ανακύκλωσης.

(6)  Ωστόσο, η εξορυκτική βιομηχανία έχει τη στήριξη κοινοτήτων και περιφερειών εξόρυξης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

(7)  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προστιθέμενη αξία των πρώτων υλών και τις θέσεις εργασίας βλ. τον πίνακα αποτελεσμάτων της ΕΕ για τις πρώτες ύλες για το 2018 (διατίθεται στο σύνδεσμο)

(8)  McKinsey Global Institute, 2018. Skill Shift, Automation and the Future of the Workforce (Μετατόπιση δεξιοτήτων, αυτοματοποίηση και το μέλλον του εργατικού δυναμικού). Έγγραφο συζήτησης. McKinsey Global Institute, McKinsey & Company. https://www.mckinsey.com/featured-insights/future-of-work/skill-shift-automation-and-the-future-of-the-workforce (πρόσβαση στις 3 Ιουνίου 2019).

(9)  Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο — Πρωτοβουλία για τις πρώτες ύλες: κάλυψη των ουσιωδών αναγκών μας για ανάπτυξη και απασχόληση στην Ευρώπη (SEC(2008) 2741) / COM/2008/0699 τελικό.

(10)  Οδηγία 2006/118/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με την προστασία των υπόγειων υδάτων από τη ρύπανση και την υποβάθμιση (ΕΕ L 372 της 27.12.2006, σ. 19).

(11)  Οδηγία 2009/31/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2009, σχετικά με την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα σε γεωλογικούς σχηματισμούς και για την τροποποίηση της οδηγίας 85/337/ΕΟΚ του Συμβουλίου, των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 2000/60/ΕΚ, 2001/80/ΕΚ, 2004/35/ΕΚ, 2006/12/ΕΚ και 2008/1/ΕΚ, και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1013/2006 (ΕΕ L 140 της 5.6.2009, σ. 114).

(12)  Βλ. https://rmis.jrc.ec.europa.eu/.

(13)  EE L 130 της 19.5.2017, σ. 1.