18.12.2020   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 440/160


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη από την πανδημία της νόσου COVID-19: Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης»

(2020/C 440/24)

Γενικός εισηγητής:

Christophe ROUILLON (FR/PES), δήμαρχος Coulaines

Έγγραφα αναφοράς:

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

COM(2020) 408 final

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης

COM(2020) 409 final

I.   ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Τροπολογία 1

COM(2020) 408 final — Αιτιολογική σκέψη 3

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Σε επίπεδο Ένωσης, το Ευρωπαϊκό εξάμηνο συντονισμού των οικονομικών πολιτικών (στο εξής: Ευρωπαϊκό Εξάμηνο), συμπεριλαμβανομένων των αρχών του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, αποτελεί το πλαίσιο για τον προσδιορισμό των εθνικών μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων και για την παρακολούθηση της εφαρμογής τους. Τα κράτη μέλη καταρτίζουν τις δικές τους εθνικές πολυετείς στρατηγικές επενδύσεων προς στήριξη αυτών των μεταρρυθμίσεων. Οι στρατηγικές αυτές θα πρέπει να παρουσιάζονται μαζί με τα ετήσια εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων για τον καθορισμό και τον συντονισμό των επενδυτικών σχεδίων προτεραιότητας που πρόκειται να υποστηριχθούν από εθνική και/ή ενωσιακή χρηματοδότηση.

Σε επίπεδο Ένωσης, το Ευρωπαϊκό εξάμηνο συντονισμού των οικονομικών πολιτικών (στο εξής: Ευρωπαϊκό Εξάμηνο), στο οποίο ενσωματώνονται οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και οι αρχές του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, αποτελεί το πλαίσιο για τον προσδιορισμό των εθνικών και περιφερειακών μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων και για την παρακολούθηση της εφαρμογής τους , μέσω εθνικών και περιφερειακών σαφών δεικτών. Τα κράτη μέλη , σε συνεργασία με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους και λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων των διαφόρων τόπων που αυτοί εκπροσωπούν, καταρτίζουν τις δικές τους εθνικές πολυετείς στρατηγικές επενδύσεων προς στήριξη αυτών των μεταρρυθμίσεων. Οι στρατηγικές αυτές —οι οποίες θα αναπτύσσονται σε σύμπραξη με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, βάσει κώδικα δεοντολογίας που θα προβλέπει λεπτομερώς κατευθυντήριες γραμμές από άποψη χρηστής διαχείρισης για τον προγραμματισμό των σχεδίων ανάκαμψης και των έργων— θα πρέπει να παρουσιάζονται μαζί με τα ετήσια εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων για τον καθορισμό και τον συντονισμό των επενδυτικών σχεδίων προτεραιότητας που πρόκειται να υποστηριχθούν από εθνική και/ή ενωσιακή χρηματοδότηση. Για τις στρατηγικές αυτές, απαιτείται επίσης να χρησιμοποιούνται οι πόροι της Ένωσης με πιο συνεπή τρόπο και να μεγιστοποιείται η προστιθέμενη αξία της χρηματοδοτικής στήριξης που προσφέρεται κυρίως από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα InvestEU.

Αιτιολογία

Το περιεχόμενο της παραγράφου αυτής πρέπει να εναρμονιστεί με τα όσα περιλαμβάνονται στην πρόταση κανονισμού και τη διοργανική συμφωνία σχετικά με το πρόγραμμα InvestEU, ιδίως όσον αφορά την αναγνώριση του ρόλου των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τη συνέπεια κατά τη χρήση των ταμείων και μηχανισμών της Ένωσης. Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίζεται ότι στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο πρέπει να ενσωματωθούν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ).

Τροπολογία 2

COM(2020) 408 final — Αιτιολογική σκέψη 4

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η έξαρση της πανδημίας COVID-19 στις αρχές του 2020 άλλαξε τις οικονομικές προοπτικές για τα επόμενα έτη στην Ένωση και στον κόσμο, γεγονός που απαιτεί επείγουσα και συντονισμένη αντίδραση της Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε όλα τα κράτη μέλη. […] Ως εκ τούτου, οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών των οικονομιών και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους θα είναι ουσιαστικής σημασίας για να επανέλθουν οι οικονομίες σε βιώσιμη πορεία ανάκαμψης και να αποφευχθεί η περαιτέρω διεύρυνση των αποκλίσεων στην Ένωση.

Η έξαρση της πανδημίας COVID-19 στις αρχές του 2020 άλλαξε τις οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές για τα επόμενα έτη στην Ένωση και στον κόσμο, γεγονός που απαιτεί επείγουσα και συντονισμένη αντίδραση της Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις σε όλα τα κράτη μέλη , ο αντίκτυπος των οποίων εμφανίζει μεγάλες κατά τόπους διαφοροποιήσεις . […] Ως εκ τούτου, η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στα κράτη μέλη που να υλοποιούν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αντιμετωπίζουν τις διαρθρωτικές αδυναμίες των οικονομιών, να ενισχύουν την ανθεκτικότητά τους και να συμβάλλουν σε ένα οικονομικό μοντέλο συνεπές προς τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα είναι ουσιαστικής σημασίας για να επανέλθουν οι οικονομίες σε μια πορεία βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης , να ενισχυθεί η οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή, και να αποφευχθεί η περαιτέρω διεύρυνση των αποκλίσεων στην Ένωση.

Αιτιολογία

Δεδομένου ότι νομική βάση της πρότασης κανονισμού είναι το άρθρο 175 τρίτο εδάφιο της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), η συνοχή πρέπει οπωσδήποτε να αναγνωρίζεται σαφώς μεταξύ των στόχων της.

Τροπολογία 3

COM(2020) 408 final — Αιτιολογική σκέψη 5

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που συμβάλλουν στην επίτευξη υψηλού βαθμού ανθεκτικότητας των εγχώριων οικονομιών, ενισχύουν την ικανότητα προσαρμογής και απελευθερώνουν το αναπτυξιακό δυναμικό, είναι μία από τις πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης. Είναι, ως εκ τούτου, ζωτικής σημασίας να τεθεί η ανάκαμψη σε βιώσιμη πορεία και να υποστηριχθεί η διαδικασία ανοδικής οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης. Αυτό είναι ακόμη πιο αναγκαίο στον απόηχο της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ταχεία ανάκαμψη.

 

Αιτιολογία

Η αιτιολογική σκέψη αυτή αποτελεί πλεονασμό σε σχέση με την προηγούμενη.

Τροπολογία 4

COM(2020) 408 final — Αιτιολογική σκέψη 6

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι συχνά οι επενδύσεις μειώνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια κρίσεων. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να υποστηριχθούν οι επενδύσεις στη συγκεκριμένη συγκυρία, ώστε να επιταχυνθεί η ανάκαμψη και να ενισχυθεί το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό. Η πραγματοποίηση επενδύσεων σε πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίες, ικανότητες και διαδικασίες που αποσκοπούν στη στήριξη της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των οικοδομών και σε άλλους βασικούς τομείς της οικονομίας είναι σημαντική για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ένωσης και στη μείωση της εξάρτησής της, μέσω διαφοροποίησης βασικών αλυσίδων εφοδιασμού.

Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι οι επενδύσεις , συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους των δημόσιων επενδύσεων που πραγματοποιούνται από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, συχνά μειώνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια κρίσεων , γεγονός που έχει δυσμενή επιβαρυντική επίδραση επί της οικονομικής ανάπτυξης και της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής. Ωστόσο, για να επιτευχθούν οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, καθώς και μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, να ενισχυθούν οι υποδομές βασικών υπηρεσιών προς τον πληθυσμό και να δοθεί ώθηση στη δημιουργία απασχόλησης , είναι απαραίτητο να αναθερμανθούν οι επενδύσεις σε έργα στηριζόμενα στη βιώσιμη ανάπτυξη, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την οικονομία της γνώσης και τη στήριξη της ψηφιακής μετάβασης και της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, ιδίως χάρη στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των οικοδομών. Οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλουν επίσης στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ένωσης και στη μείωση της εξάρτησής της, μέσω διαφοροποίησης βασικών αλυσίδων εφοδιασμού.

Αιτιολογία

Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αρμόδιοι για περισσότερο από το ήμισυ των δημόσιων επενδύσεων στην ΕΕ, πλήττονται δε ιδιαίτερα από τις μειώσεις επενδύσεων σε περιόδους κρίσεων. Επίσης, είναι σημαντικό να υπενθυμιστούν οι δυσμενείς συνέπειες της υποεπένδυσης.

Τροπολογία 5

COM(2020) 408 final — Αιτιολογική σκέψη 7

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Επί του παρόντος, κανένα μέσο δεν προβλέπει άμεση χρηματοδοτική στήριξη που να συνδέεται με την επίτευξη αποτελεσμάτων και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και δημόσιων επενδύσεων των κρατών μελών ως απάντηση στις προκλήσεις που προσδιορίζονται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, και με σκοπό την επίτευξη διαρκούς αντικτύπου στην παραγωγικότητα και την ανθεκτικότητα της οικονομίας των κρατών μελών.

 

Αιτιολογία

Αυτή η δήλωση εγείρει αμφισβητήσεις, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη ο ρόλος των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που εντοπίζονται βάσει της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Τροπολογία 6

COM(2020) 408 final — Αιτιολογική σκέψη 8

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Με βάση τα ανωτέρω, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί το ισχύον πλαίσιο για την παροχή στήριξης στα κράτη μέλη και να παρασχεθεί άμεση χρηματοδοτική στήριξη σε αυτά μέσω ενός καινοτόμου εργαλείου. Για τον σκοπό αυτόν, με τον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να θεσπιστεί Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ( στο εξής: Μηχανισμός ), ο οποίος θα παρέχει αποτελεσματική και σημαντική οικονομική στήριξη για την ενίσχυση της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και σχετικών δημόσιων επενδύσεων στα κράτη μέλη. Ο Μηχανισμός θα πρέπει να είναι πλήρης και να επωφελείται από την εμπειρία που έχουν αποκτήσει η Επιτροπή και τα κράτη μέλη από τη χρήση άλλων μέσων και προγραμμάτων.

Με βάση τα ανωτέρω, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί το ισχύον πλαίσιο για την παροχή στήριξης στα κράτη μέλη και να παρασχεθεί άμεση χρηματοδοτική στήριξη σε αυτά και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω ενός καινοτόμου εργαλείου. Για τον σκοπό αυτόν, με τον παρόντα κανονισμό θα πρέπει να θεσπιστεί Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ( στο εξής: Ταμείο ), το οποίο θα παρέχει αποτελεσματική και επαρκή οικονομική στήριξη για την ενίσχυση της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και σχετικών δημόσιων επενδύσεων στα κράτη μέλη και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδίως με σκοπό την επίτευξη των στόχων της νέας στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη που παρουσιάζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, καθώς και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης διαθέτουν την απαραίτητη ικανότητα για συντονισμένη αντίδραση χρηματοδοτώντας τη θέσπιση εποπτείας σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο.

Αιτιολογία

Η ονομασία «Μηχανισμός» φαίνεται πολύ τεχνοκρατική και όχι αρκετά καθιερωμένη στην καθημερινότητα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Από την άλλη πλευρά, οι ΟΤΑ είναι αρμόδιοι για περισσότερο από το ήμισυ των δημόσιων επενδύσεων στην ΕΕ. Είναι επίσης καθοριστικοί παράγοντες για τη συνοχή, για την επίτευξη των ΣΒΑ και για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Πρέπει να μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τον Μηχανισμό. Ο δυνάμει «πλήρης» χαρακτήρας του Μηχανισμού παραμένει αδιευκρίνιστος.

Τροπολογία 7

COM(2020) 408 final — Αιτιολογική σκέψη 11

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Ο Μηχανισμός που θεσπίζεται με τον παρόντα κανονισμό, αποτυπώνοντας την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ως στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Ευρώπης και ως μετουσίωση των δεσμεύσεων της Ένωσης για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, θα συμβάλει στην ενσωμάτωση κλιματικών πτυχών και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και στην επίτευξη του συνολικού στόχου της διάθεσης του 25 % των δαπανών του προϋπολογισμού της ΕΕ για την υποστήριξη στόχων για το κλίμα.

Το Ταμείο που θεσπίζεται με τον παρόντα κανονισμό, αποτυπώνοντας την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ως στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Ευρώπης και ως μετουσίωση των δεσμεύσεων της Ένωσης για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, θα συμβάλει στην ενσωμάτωση κλιματικών πτυχών και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και στην επίτευξη του συνολικού στόχου της διάθεσης του 30 % τουλάχιστον των δαπανών του προϋπολογισμού της ΕΕ για την υποστήριξη στόχων για το κλίμα. Δεδομένου ότι η δυνητική συμβολή ορισμένων πολιτικών της ΕΕ στον στόχο αυτόν έχει υπερτιμηθεί (1), το Ταμείο θα πρέπει να αντισταθμίσει το έλλειμμα αυτό μέσω στόχευσης των δαπανών του προς τη δράση για το κλίμα, σε ποσοστό τουλάχιστον 40 %.

Αιτιολογία

Επαναλαμβάνεται εδώ η θέση της ΕτΠ, που εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2019 στο ψήφισμά της σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027, καθώς και στη γνωμοδότηση για το ΠΔΠ που εκπόνησε τον Οκτώβριο του 2018 ο κ. Dobroslavić (PPE/HR).

Τροπολογία 8

COM(2020) 408 final — Αιτιολογική σκέψη 13

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Για να καταστεί δυνατή η λήψη μέτρων που συνδέουν τον Μηχανισμό με τη χρηστή οικονομική διακυβέρνηση, με σκοπό την εξασφάλιση ενιαίων όρων εφαρμογής, θα πρέπει να ανατεθεί στο Συμβούλιο η εξουσία να αναστέλλει, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής και μέσω εκτελεστικών πράξεων, την προθεσμία για την έγκριση των αποφάσεων σχετικά με προτάσεις για σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, και να αναστέλλει καταβολές στο πλαίσιο του Μηχανισμού αυτού, σε περίπτωση σημαντικής μη συμμόρφωσης σε σχέση με συναφείς περιπτώσεις που αφορούν τη διαδικασία οικονομικής διακυβέρνησης που προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. XXX/XX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου [ΚΚΔ] […]. Θα πρέπει επίσης να ανατίθεται στο Συμβούλιο η εξουσία να αίρει τις εν λόγω αναστολές, μέσω εκτελεστικών πράξεων, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής, για τις ίδιες συναφείς περιπτώσεις.

 

Τροπολογία 9

COM(2020) 408 final — Αιτιολογική σκέψη 14

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Ο γενικός στόχος του Μηχανισμού θα πρέπει να είναι η προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής. Για τον σκοπό αυτόν, θα πρέπει να συμβάλει στη βελτίωση της ανθεκτικότητας και της ικανότητας προσαρμογής των κρατών μελών, τον μετριασμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης και τη στήριξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης με στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας στην Ευρώπη έως το 2050, ώστε να αποκαταστήσει το αναπτυξιακό δυναμικό των οικονομιών της Ένωσης στον απόηχο της κρίσης, να ενισχύσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο γενικός στόχος του Ταμείου θα πρέπει να είναι η προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής. Για τον σκοπό αυτόν, θα πρέπει να συμβάλει στη βελτίωση της ανθεκτικότητας των κρατών μελών και του κάθε τόπου, στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον μετριασμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης, οι οποίες κατανέμονται ανισομερώς μεταξύ κρατών μελών, αλλά και στο εσωτερικό του καθενός εξ αυτών , και στη στήριξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης με στόχο την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης έως το 2030 και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας στην Ευρώπη έως το 2050, ώστε να αποκαταστήσει το αναπτυξιακό δυναμικό των οικονομιών της Ένωσης στον απόηχο της κρίσης της νόσου COVID-19 , να ενισχύσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Τροπολογία 10

COM(2020) 408 final — Αιτιολογική σκέψη 16

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Για να διασφαλιστεί η συμβολή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στην επίτευξη των στόχων του Μηχανισμού, το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και έργων δημόσιων επενδύσεων με συνεκτικό τρόπο. Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα πρέπει να συνάδει με τις σχετικές ειδικές ανά χώρα προκλήσεις και προτεραιότητες που προσδιορίζονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, με τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων, τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα, τα σχέδια δίκαιης μετάβασης, καθώς και με τα σύμφωνα εταιρικής σχέσης και τα επιχειρησιακά προγράμματα που εγκρίνονται στο πλαίσιο των ενωσιακών κονδυλίων. Το σχέδιο, για να προαγάγει τις δράσεις που εμπίπτουν στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του ψηφιακού θεματολογίου, θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μέτρα που είναι συναφή με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Τα μέτρα θα πρέπει να καθιστούν δυνατή την ταχεία επίτευξη των στόχων και των συνεισφορών που καθορίζονται στα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα και τις επικαιροποιήσεις τους . Όλες οι υποστηριζόμενες δραστηριότητες θα πρέπει να αναλαμβάνονται με πλήρη σεβασμό των κλιματικών και περιβαλλοντικών προτεραιοτήτων της Ένωσης.

Για να διασφαλιστεί η συμβολή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στην επίτευξη των στόχων του Μηχανισμού, το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και έργων δημόσιων επενδύσεων με συνεκτικό , συναφή, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο. Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα πρέπει να συνάδει με τις σχετικές ειδικές ανά χώρα προκλήσεις και προτεραιότητες που προσδιορίζονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, με τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων, τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα, τα σχέδια δίκαιης μετάβασης, καθώς και με τα σύμφωνα εταιρικής σχέσης και τα επιχειρησιακά προγράμματα που εγκρίνονται στο πλαίσιο των ενωσιακών κονδυλίων. Επιπλέον, τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα πρέπει να συνάδουν με την αρχή της ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας. Το σχέδιο, για να προαγάγει τις δράσεις που εμπίπτουν στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, του ψηφιακού θεματολογίου , των στρατηγικών για τη βιομηχανία και τις ΜΜΕ, του ευρωπαϊκού θεματολογίου δεξιοτήτων, της Εγγύησης για τα παιδιά και των Εγγυήσεων για τη νεολαία , θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μέτρα που είναι συναφή με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Όλες οι υποστηριζόμενες δραστηριότητες θα πρέπει να αναλαμβάνονται με πλήρη σεβασμό των κλιματικών και περιβαλλοντικών προτεραιοτήτων της Ένωσης. Τουλάχιστον το 40 % των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα πρέπει να αφιερώνεται στην ενσωμάτωση δράσεων για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα και στόχων περιβαλλοντικής βιωσιμότητας .

Τροπολογία 11

COM(2020) 408 final — Αιτιολογική σκέψη 18

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Το Συμβούλιο θα πρέπει να μπορεί να συζητήσει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου την κατάσταση της ανάκαμψης, της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής στην Ένωση, προκειμένου αυτή να λαμβάνεται υπόψη κατά την κατάρτιση και την υλοποίηση των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας από τα κράτη μέλη. Προκειμένου να εξασφαλίζονται κατάλληλα στοιχεία, η εν λόγω συζήτηση θα πρέπει να βασίζεται στις στρατηγικές και αναλυτικές πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και , εάν υπάρχουν, στις πληροφορίες για την υλοποίηση των σχεδίων κατά τα προηγούμενα έτη.

Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να μπορούν να αποφασίσουν ισότιμα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, σχετικά με την κατάσταση της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας στην Ένωση, προκειμένου αυτή να λαμβάνεται υπόψη κατά την κατάρτιση και την υλοποίηση των σχεδίων ανάκαμψης από τα κράτη μέλη. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στις στρατηγικές και αναλυτικές πληροφορίες που παρουσιάζει η Επιτροπή στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και στις πληροφορίες για την υλοποίηση των σχεδίων κατά τα προηγούμενα έτη , ειδικότερα δε με βάση μια σειρά ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες σχετικά με την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης . Θα πρέπει, επίσης, κατά την προετοιμασία της απόφασης αυτής, να επιδιώκεται η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στον καθορισμό του ευρωπαϊκού πλαισίου των σχεδίων ανάκαμψης και στους φορείς παρακολούθησης της τήρησης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, και να της δοθεί εντολή να διενεργεί αξιολόγηση της κατά τόπους εφαρμογής των σχεδίων ανάκαμψης ανά διετία.

Τροπολογία 12

COM(2020) 408 final — Αιτιολογική σκέψη 21

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Προκειμένου να διασφαλιστεί η εθνική ανάληψη ευθύνης και η εστίαση σε συναφείς μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, τα κράτη μέλη που επιθυμούν να λάβουν στήριξη θα πρέπει να υποβάλουν στην Επιτροπή σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας τα οποία θα είναι δεόντως αιτιολογημένα και τεκμηριωμένα. Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα πρέπει να ορίζει λεπτομερώς το σύνολο μέτρων για την υλοποίησή του, συμπεριλαμβανομένων των στόχων και των οροσήμων, και τον αναμενόμενο αντίκτυπο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στο αναπτυξιακό δυναμικό, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα· θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μέτρα που σχετίζονται με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση· και θα πρέπει να περιλαμβάνει επιπλέον επεξήγηση της συνέπειας του προτεινόμενου σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας με τις σχετικές ειδικές ανά χώρα προκλήσεις και προτεραιότητες που προσδιορίζονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Θα πρέπει να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί στενή συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών καθ’ όλη τη διαδικασία.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η εθνική ανάληψη ευθύνης και η εστίαση σε συναφείς μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, τα κράτη μέλη που επιθυμούν να λάβουν στήριξη θα πρέπει να υποβάλουν στην Επιτροπή σχέδια ανάκαμψης τα οποία θα είναι δεόντως αιτιολογημένα και τεκμηριωμένα. Σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της σύμπραξης, τα σχέδια ανάκαμψης θα πρέπει να καταρτίζονται βάσει στενής διαρθρωμένης συνεργασίας με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, στο μέτρο που οι προς στήριξη μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θα υπάγονται στις αρμοδιότητές τους όπως αυτές καθορίζονται δυνάμει του εθνικού δικαίου. Το σχέδιο ανάκαμψης θα πρέπει να ορίζει λεπτομερώς το σύνολο μέτρων για την υλοποίησή του, συμπεριλαμβανομένων των στόχων και των οροσήμων, και τον αναμενόμενο αντίκτυπο του σχεδίου ανάκαμψης στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή, στο αναπτυξιακό δυναμικό, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα· θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μέτρα που σχετίζονται με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση· και θα πρέπει να περιλαμβάνει επιπλέον επεξήγηση της συνέπειας του προτεινόμενου σχεδίου ανάκαμψης με τις σχετικές ειδικές ανά χώρα προκλήσεις και προτεραιότητες που προσδιορίζονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Θα πρέπει να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί στενή συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής, των κρατών μελών , της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης καθ’ όλη τη διαδικασία.

Αιτιολογία

Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν πολιτικές και οικονομικές αρμοδιότητες καθοριστικές για την επίτευξη των στόχων του Ταμείου (συνοχή, βιώσιμη ανάπτυξη κ.λπ.). Έχει λοιπόν καίρια σημασία τα σχέδια ανάκαμψης να εκπονούνται στη βάση στενής διαρθρωμένης συνεργασίας μαζί τους. Αυτό είναι καθοριστικό όχι μόνο για τη νομιμότητα και τη δίκαιη υπόσταση του μηχανισμού, αλλά και για την αποτελεσματικότητά του. Επιπλέον, η νομική βάση του μηχανισμού αυτού απαιτεί να προβλέπεται στα σχέδια η επίδραση των προς χρηματοδότηση μέτρων επί της συνοχής.

Τροπολογία 13

COM(2020) 408 final — Αιτιολογική σκέψη 33

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Για την αποτελεσματική παρακολούθηση της υλοποίησης, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν εκθέσεις σε τριμηνιαία βάση, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται ως προς την επίτευξη του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας . Οι εν λόγω εκθέσεις που καταρτίζουν τα οικεία κράτη μέλη θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται δεόντως στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την πρόοδο ως προς την ολοκλήρωση των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας .

Για την αποτελεσματική παρακολούθηση της υλοποίησης, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν εκθέσεις ανά εξάμηνο σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται ως προς την επίτευξη του σχεδίου ανάκαμψης. Οι εν λόγω εκθέσεις που καταρτίζουν τα οικεία κράτη μέλη θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων, τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την πρόοδο ως προς την ολοκλήρωση των σχεδίων ανάκαμψης.

Αιτιολογία

Η υποβολή εκθέσεων ανά τρίμηνο μπορεί να εκληφθεί ως υπερβολική γραφειοκρατική απαίτηση.

Τροπολογία 14

COM(2020) 408 final — Αιτιολογική σκέψη 37

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Είναι σκόπιμο η Επιτροπή να υποβάλλει ετήσια έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την υλοποίηση του Μηχανισμού που θεσπίζεται με τον παρόντα κανονισμό. Η εν λόγω έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο που σημειώνουν τα κράτη μέλη ως προς τα εγκεκριμένα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας · θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον όγκο των εσόδων που διατέθηκαν στον Μηχανισμό στο πλαίσιο του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το προηγούμενο έτος, ανά γραμμή του προϋπολογισμού, και τη συνεισφορά των ποσών που συγκεντρώνονται μέσω του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίτευξη των στόχων του Μηχανισμού.

Είναι σκόπιμο η Επιτροπή να υποβάλλει ετήσια έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με την υλοποίηση του Μηχανισμού που θεσπίζεται με τον παρόντα κανονισμό. Η εν λόγω έκθεση θα πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο που σημειώνουν τα κράτη μέλη ως προς τα σχέδια ανάκαμψης και αξιολόγηση της κατά τόπους υλοποίησής τους · θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον όγκο των εσόδων που διατέθηκαν στον Μηχανισμό στο πλαίσιο του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το προηγούμενο έτος, ανά γραμμή του προϋπολογισμού, και τη συνεισφορά των ποσών που συγκεντρώνονται μέσω του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίτευξη των στόχων του Μηχανισμού.

Τροπολογία 15

COM(2020) 408 final — Άρθρο 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (στο εξής: Μηχανισμός) . […]

Ο παρών κανονισμός θεσπίζει Ταμείο Ανάκαμψης (στο εξής: Ταμείο) . […]

Αιτιολογία

Σύμφωνα με την τροπολογία για την αιτιολογική σκέψη 8, η ονομασία «Μηχανισμός» φαίνεται υπερβολικά τεχνοκρατική και μπορεί να οδηγήσει σε παρανόηση σε σχέση με το γεγονός ότι το Ταμείο στηρίζεται σε επιχορηγήσεις και δάνεια.

Τροπολογία 16

COM(2020) 408 final — Άρθρο 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Ορισμοί

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1.

«κονδύλια της Ένωσης»: τα κονδύλια που καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΕ) YYY/XX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου [διάδοχος του ΚΚΔ]·

1.

«κονδύλια της Ένωσης»: τα κονδύλια που καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΕ) YYY/XX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου [διάδοχος του ΚΚΔ]·

2.

«χρηματοδοτική συνεισφορά»: μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη που διατίθεται προς κατανομή ή έχει κατανεμηθεί στα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Μηχανισμού· και

2.

«χρηματοδοτική συνεισφορά»: μη επιστρεπτέα χρηματοδοτική στήριξη που διατίθεται προς κατανομή ή έχει κατανεμηθεί στα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Μηχανισμού·

3.

«Ευρωπαϊκό εξάμηνο συντονισμού των οικονομικών πολιτικών» (στο εξής: Ευρωπαϊκό Εξάμηνο): η διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 2-α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997.

3.

«Ευρωπαϊκό εξάμηνο συντονισμού των οικονομικών πολιτικών» (στο εξής: Ευρωπαϊκό Εξάμηνο): η διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο 2-α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997·

 

4.

«μεταρρυθμίσεις» επιλέξιμες για στήριξη από το Ταμείο, εκείνες οι οποίες:

i)

είναι αναγκαίες για την υλοποίηση των στόχων της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση

ii)

συντελούν στη σύγκλιση και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της άμβλυνσης των διαρθρωτικών εδαφικών περιορισμών, στο πνεύμα της νομικής βάσης του κανονισμού, του άρθρου 175 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)

iii)

έχουν τη δυνατότητα να κινητοποιούν δημόσιες επενδύσεις και να λειτουργούν ως κίνητρο για μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, που θα ευθυγραμμίζεται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

 

5.

Η συμμόρφωση με την αρχή της «μη πρόκλησης σημαντικής ζημίας» σημαίνει αποχή από την υποστήριξη ή την άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν σημαντικά τους περιβαλλοντικούς στόχους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852 (κανονισμός περί ταξινόμησης).

 

6.

Ως «ελάχιστες διασφαλίσεις» νοούνται οι διαδικασίες που ορίζονται στο άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΕ) 2020/852 (κανονισμός περί ταξινόμησης).

Αιτιολογία

Επιχειρείται να επαναληφθεί εδώ ένας ορισμός που έχει ήδη προταθεί από την ΕτΠ στη γνωμοδότησή της με θέμα «Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων και Ευρωπαϊκή Λειτουργία Σταθεροποίησης Επενδύσεων» (ECON-VI/037), που εκδόθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2018.

Τροπολογία 17

COM(2020) 408 final — Άρθρο 4 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Για να επιτευχθεί αυτός ο γενικός στόχος, ο ειδικός στόχος του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι η παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στα κράτη μέλη με σκοπό την επίτευξη των οροσήμων και των στόχων των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, όπως καθορίζονται στα αντίστοιχα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας . Οι προσπάθειες επίτευξης του ειδικού αυτού στόχου πραγματοποιούνται σε στενή συνεργασία με τα οικεία κράτη μέλη.

Για να επιτευχθεί αυτός ο γενικός στόχος, ο ειδικός στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η παροχή χρηματοδοτικής στήριξης στα κράτη μέλη και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης , με σκοπό την επίτευξη των οροσήμων και των στόχων των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, όπως καθορίζονται στα αντίστοιχα σχέδια ανάκαμψης. Οι προσπάθειες επίτευξης του ειδικού αυτού στόχου πραγματοποιούνται σε στενή συνεργασία με τα οικεία κράτη μέλη.

Τροπολογία 18

COM(2020) 408 final — Άρθρο 5 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Τα μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 2 του κανονισμού [EURI] υλοποιούνται στο πλαίσιο του παρόντος Μηχανισμού :

Τα μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 2 του κανονισμού [EURI] υλοποιούνται στο πλαίσιο του παρόντος Ταμείου :

α)

μέσω του ποσού των 334 950 000 000 EUR που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 στοιχείο α) σημείο ii) του κανονισμού [EURI], σε τρέχουσες τιμές, που διατίθεται για μη επιστρεπτέα στήριξη, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφοι 4 και 8 του κανονισμού [EURI]. Τα ποσά αυτά αποτελούν εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 5 του δημοσιονομικού κανονισμού·

α)

μέσω του ποσού των 360 000 000 000 EUR που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 στοιχείο α) σημείο ii) του κανονισμού [EURI], σε τιμές 2018 , που διατίθεται για μη επιστρεπτέα στήριξη, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφοι 4 και 8 του κανονισμού [EURI]. Τα ποσά αυτά αποτελούν εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό σύμφωνα με το άρθρο 21 παράγραφος 5 του δημοσιονομικού κανονισμού·

β)

μέσω του ποσού των 267 955 000 000 EUR που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού [EURI], σε τρέχουσες τιμές, που διατίθεται για δανειακή στήριξη στα κράτη μέλη δυνάμει των άρθρων 12 και 13, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 5 του κανονισμού [EURI].

β)

μέσω του ποσού των 312 500 000 000 EUR που αναφέρεται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού [EURI], σε τιμές 2018 , που διατίθεται για δανειακή στήριξη στα κράτη μέλη δυνάμει των άρθρων 12 και 13, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 5 του κανονισμού [EURI].

Αιτιολογία

Επικαιροποίηση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης έως 21ης Ιουλίου 2020.

Τροπολογία 19

COM(2020) 408 final — Άρθρο 6

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Πόροι από προγράμματα επιμερισμένης διαχείρισης

Πόροι που κατανέμονται στα κράτη μέλη υπό καθεστώς επιμερισμένης διαχείρισης μπορούν, κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών, να μεταφερθούν στον Μηχανισμό. Η Επιτροπή εκτελεί τους εν λόγω πόρους άμεσα, σύμφωνα με το άρθρο 62 παράγραφος 1 στοιχείο α) του δημοσιονομικού κανονισμού. Οι πόροι αυτοί χρησιμοποιούνται προς όφελος του οικείου κράτους μέλους.

 

Αιτιολογία

Η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενέχει τον κίνδυνο επιστροφής στον συγκεντρωτισμό και αμφισβήτησης της διαχείρισης των ΕΔΕΤ σύμφωνα με την αρχή της εταιρικής σχέσης.

Τροπολογία 20

COM(2020) 408 final — Άρθρο 9

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

Μέτρα που συνδέουν τον Μηχανισμό με την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης σε περίπτωση γενικευμένων ελλείψεων όσον αφορά το κράτος δικαίου

1.     Σε περίπτωση γενικευμένων ελλείψεων όσον αφορά το κράτος δικαίου σε κράτος μέλος, οι οποίες επηρεάζουν τις αρχές της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης ή της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 του κανονισμού […/…] για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης σε περίπτωση γενικευμένων ελλείψεων όσον αφορά το κράτος δικαίου στα κράτη μέλη, η Επιτροπή εκδίδει απόφαση με εκτελεστική πράξη για την αναστολή της προθεσμίας για την έκδοση των αποφάσεων που αναφέρονται στο άρθρο 17 παράγραφοι 1 και 2 ή για την αναστολή των καταβολών στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η απόφαση αναστολής των καταβολών που αναφέρεται στην παράγραφο 1 εφαρμόζεται στις αιτήσεις καταβολής που υποβάλλονται μετά την ημερομηνία της απόφασης αναστολής.

Η αναστολή της προθεσμίας που αναφέρεται στο άρθρο 17 εφαρμόζεται από την επομένη της έκδοσης της απόφασης που αναφέρεται στην παράγραφο 1. Σε περίπτωση αναστολής των καταβολών εφαρμόζεται το άρθρο 4 παράγραφος 3 του κανονισμού […/…] για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης στην περίπτωση γενικευμένων ελλείψεων όσον αφορά το κράτος δικαίου στα κράτη μέλη.

2.     Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης εκ μέρους της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού […/…] για την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης σε περίπτωση γενικευμένων ελλείψεων όσον αφορά το κράτος δικαίου στα κράτη μέλη, η Επιτροπή εκδίδει απόφαση με εκτελεστική πράξη για την άρση της αναστολής της προθεσμίας ή των καταβολών που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο.

Οι σχετικές διαδικασίες ή καταβολές ξεκινούν και πάλι την επομένη της άρσης της αναστολής.

3.     Όταν το οικείο κράτος μέλος κάνει ακατάλληλη χρήση της χορηγούμενης χρηματοδότησης, ή σε περίπτωση ανεπάρκειας όσον αφορά το κράτος δικαίου, οι δράσεις σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων εξακολουθούν να επωφελούνται από τον Μηχανισμό.

Τροπολογία 21

COM(2020) 408 final — Άρθρο 10

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά

Μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά

Για κάθε κράτος μέλος υπολογίζεται μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά για την κατανομή του ποσού που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο α), με τη μεθοδολογία που περιγράφεται στο παράρτημα I, βάσει του πληθυσμού, του αντιστρόφου του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και του σχετικού ποσοστού ανεργίας κάθε κράτους μέλους.

Για κάθε κράτος μέλος υπολογίζεται μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά για την κατανομή του ποσού που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο α) , κατά το διάστημα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, με τη μεθοδολογία που περιγράφεται στο παράρτημα I, βάσει του πληθυσμού και του αρνητικού αντικτύπου που είχε η κρίση στον τομέα της υγείας στο κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) και στο ποσοστό ανεργίας κάθε κράτους μέλους.

Τροπολογία 22

COM(2020) 408 final — Άρθρο 11

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Κατανομή χρηματοδοτικής συνεισφοράς

Κατανομή χρηματοδοτικής συνεισφοράς

1.   Για την περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, η Επιτροπή διαθέτει προς κατανομή το ποσό των 334 950 000 000 EUR, που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο α). Κάθε κράτος μέλος μπορεί να υποβάλλει αιτήματα μέχρι τη μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά του, που αναφέρεται στο άρθρο 10, για την υλοποίηση των οικείων σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας .

1.   Για την περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, η Επιτροπή διαθέτει προς κατανομή το ποσό των 252 000 000 000 EUR, που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 στοιχείο α). Κάθε κράτος μέλος μπορεί να υποβάλλει αιτήματα μέχρι τη μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά του, που αναφέρεται στο άρθρο 10, για την υλοποίηση των οικείων σχεδίων ανάκαμψης.

2.   Για την περίοδο μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, όταν υπάρχουν διαθέσιμοι χρηματοδοτικοί πόροι, η Επιτροπή μπορεί να διοργανώνει προσκλήσεις υποβολής προτάσεων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου . Για τον σκοπό αυτόν, δημοσιεύει ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα των προσκλήσεων που πρόκειται να διοργανωθούν κατά την εν λόγω περίοδο και αναφέρει, σε κάθε πρόσκληση, το ποσό που διατίθεται προς κατανομή. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να προτείνει να λάβει ένα ποσό που να αντιστοιχεί, κατ’ ανώτατο όριο, στο μερίδιό του από το ποσό που διατίθεται προς κατανομή, όπως αναφέρεται στο παράρτημα I, για την υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

2.   Για την περίοδο μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, η Επιτροπή θα προτείνει, έως τις 15 Ιουνίου 2022, αναθεώρηση της μεθόδου που προσδιορίζεται στο παράρτημα I, προκειμένου να συμφωνηθεί η κατανομή των εναπομεινάντων διαθέσιμων 108 000 000 000 EUR και να ενσωματωθεί η εδαφική, οικονομική και κοινωνική επίδραση της πανδημίας κατά το διάστημα 2020-2021, βάσει ενοποιημένων στατιστικών δεδομένων .

Αιτιολογία

Η δέσμευση τυχόν διαθέσιμων ακόμη πόρων δεν θα πρέπει να γίνεται βάσει προσκλήσεων υποβολής προτάσεων, αλλά βάσει πραγματικών στατιστικών δεδομένων της περιόδου 2020-2021.

Τροπολογία 23

COM(2020) 408 final — Άρθρο 14 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Σύμφωνα με τους στόχους που καθορίζονται στο άρθρο 4, τα κράτη μέλη καταρτίζουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Στα σχέδια αυτά περιγράφεται το θεματολόγιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων του οικείου κράτους μέλους για τα επόμενα τέσσερα έτη. Τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του παρόντος μέσου περιλαμβάνουν μέτρα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και έργων δημοσίων επενδύσεων μέσω μιας συνεκτικής δέσμης.

Σύμφωνα με τους στόχους που καθορίζονται στο άρθρο 4, τα κράτη μέλη καταρτίζουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Στα σχέδια αυτά περιγράφεται το θεματολόγιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων του οικείου κράτους μέλους για τα επόμενα τέσσερα έτη. Τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του παρόντος μέσου περιλαμβάνουν μέτρα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και έργων δημοσίων επενδύσεων μέσω μιας συνεκτικής δέσμης. Για την κατάρτιση των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιούν το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης σύμφωνα με τον κανονισμό XX/YYYY [για τη θέσπιση Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης]. Τα μέτρα που αρχίζουν από την 1η Φεβρουαρίου 2020 και αφορούν τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας COVID-19, είναι επιλέξιμα. Ο Μηχανισμός που θεσπίζεται με τον παρόντα κανονισμό, αποτυπώνοντας την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ως στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της Ευρώπης και ως μετουσίωση των δεσμεύσεων της Ένωσης για την εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον το 40 % του ποσού κάθε σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας συμβάλλει στην ενσωμάτωση δράσεων για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα και στόχων περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Η Επιτροπή, μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, θεσπίζει τη σχετική μεθοδολογία προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν την απαίτηση αυτή.

Προκειμένου να αποτυπώνεται ο μελλοντοστραφής χαρακτήρας του μέσου ανάκαμψης «Next Generation EU» και να αναγνωρίζεται η σημασία του θεματολογίου ψηφιακών δεξιοτήτων, της Εγγύησης για τα παιδιά και των Εγγυήσεων για τη νεολαία ώστε οι σημερινοί νέοι να μη γίνουν η «γενιά της πανδημίας», κάθε σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κινδύνου μακροχρόνιων επιπτώσεων στις προοπτικές των νέων στην αγορά εργασίας και στη συνολική ευημερία τους, μέσω συνολικών λύσεων και απαντήσεων για την απασχόληση, την εκπαίδευση και τις δεξιότητες, που απευθύνονται ειδικά στους νέους.

Τροπολογία 24

COM(2020) 408 final — Άρθρο 15 παράγραφος 2

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που υποβάλλεται από το οικείο κράτος μέλος αποτελεί παράρτημα του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και υποβάλλεται επισήμως το αργότερο έως τις 30 Απριλίου. Προσχέδιο του σχεδίου μπορεί να υποβληθεί από το κράτος μέλος από τις 15 Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους, μαζί με το σχέδιο προϋπολογισμού του επόμενου έτους.

Το σχέδιο ανάκαμψης υποβάλλεται επισήμως από το οικείο κράτος μέλος το αργότερο έως τις 30 Απριλίου.

Αιτιολογία

Οι προθεσμίες της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου δύσκολα θα επέτρεπαν την υποβολή των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ως παραρτημάτων, ακόμη λιγότερο δε την εκ των προτέρων κοινοποίησή τους περισσότερο από έξι μήνες πριν. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να διαθέτουν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας και προσαρμογής για την υποβολή των σχεδίων τους.

Τροπολογία 25

COM(2020) 408 final — Άρθρο 15 παράγραφος 3 στοιχείο γ)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι δεόντως αιτιολογημένο και τεκμηριωμένο. Στο σχέδιο παρατίθενται ιδιαίτερα τα ακόλουθα στοιχεία:

[…]

Το σχέδιο ανάκαμψης είναι δεόντως αιτιολογημένο και τεκμηριωμένο. Στο σχέδιο παρατίθενται ιδιαίτερα τα ακόλουθα στοιχεία:

[…]

γ)

επεξήγηση του τρόπου με τον οποίο τα μέτρα του σχεδίου αναμένεται να συνεισφέρουν στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση ή στις προκλήσεις που απορρέουν από αυτές·

γ)

επεξήγηση του τρόπου με τον οποίο τα μέτρα του σχεδίου συντελούν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και αναμένεται να συνεισφέρουν στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση ή στις προκλήσεις που απορρέουν από αυτές·

Τροπολογία 26

COM(2020) 408 final — Άρθρο 15 παράγραφος 3 στοιχείο δ) (νέα παράγραφος)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

δ)

αναλυτική επεξήγηση του τρόπου με τον οποίο τα μέτρα αναμένεται να εξασφαλίσουν ότι τουλάχιστον το 40 % του ποσού που ζητείται για το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα συμβάλλει στην ενσωμάτωση δράσεων για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα και στόχων περιβαλλοντικής βιωσιμότητας βάσει της μεθοδολογίας που παρέχεται από την Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 14 παράγραφος 1·

Τροπολογία 27

COM(2020) 408 final — Άρθρο 15 παράγραφος 4 (νέα παράγραφος)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

Κατά την εκπόνηση των προτεινόμενων σχεδίων ανάκαμψης, εφόσον οι προς στήριξη μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις υπάγονται στις αρμοδιότητες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης όπως αυτές καθορίζονται στο εθνικό νομικό πλαίσιο, τα κράτη μέλη θεσπίζουν μηχανισμό διαρθρωμένης συνεργασίας με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο την πλήρη συμμετοχή τους στην εκπόνηση των σχεδίων και την τήρηση της αρχής της επικουρικότητας. Τα κράτη μέλη λογοδοτούν σχετικά στο σχέδιο ανάκαμψης.

Αιτιολογία

Βλέπε την τροπολογία για την αιτιολογική σκέψη 21.

Τροπολογία 28

COM(2020) 408 final — Άρθρο 16 παράγραφος 3 στοιχείο β)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Η Επιτροπή αξιολογεί τη σημασία και τη συνοχή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και τη συμβολή του στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και, για τον σκοπό αυτόν, λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια:

[…]

Η Επιτροπή αξιολογεί τη σημασία και τη συνοχή του σχεδίου ανάκαμψης και τη συμβολή του στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση και, για τον σκοπό αυτόν, λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια:

[…]

β)

κατά πόσον το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα που συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση ή στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που απορρέουν από αυτές·

β)

κατά πόσον το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα που συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης ή στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που απορρέουν από αυτές·

Τροπολογία 29

COM(2020) 408 final — Άρθρο 20

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Άρθρο 20

Υποβολή εκθέσεων από το κράτος μέλος στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο

Άρθρο 20

Υποβολή εκθέσεων από το κράτος μέλος στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο

Στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το οικείο κράτος μέλος υποβάλλει ανά τρίμηνο έκθεση προόδου ως προς την υλοποίηση των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας , συμπεριλαμβανομένης της επιχειρησιακής ρύθμισης που αναφέρεται στο άρθρο 17 παράγραφος 6. Για τον σκοπό αυτόν, οι τριμηνιαίες εκθέσεις των κρατών μελών αποτυπώνονται κατάλληλα στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων, τα οποία χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για την υποβολή εκθέσεων προόδου προς την ολοκλήρωση των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας .

Το οικείο κράτος μέλος υποβάλλει ανά εξάμηνο έκθεση προόδου ως προς την υλοποίηση των σχεδίων ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένης της επιχειρησιακής ρύθμισης που αναφέρεται στο άρθρο 17 παράγραφος 6. Για τον σκοπό αυτόν, οι εκθέσεις των κρατών μελών αποτυπώνονται κατάλληλα στα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων, τα οποία χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για την υποβολή εκθέσεων προόδου προς την ολοκλήρωση των σχεδίων ανάκαμψης.

Αιτιολογία

Βλέπε την τροπολογία για την αιτιολογική σκέψη 33.

Τροπολογία 30

COM(2020) 408 final — Άρθρο 22 (νέα παράγραφος)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

 

Πίνακας αποτελεσμάτων για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα

1.     Η Επιτροπή καταρτίζει πίνακα αποτελεσμάτων για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα (εφεξής «πίνακας αποτελεσμάτων»), ο οποίος αποτυπώνει την κατάσταση ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που έχουν συμφωνηθεί μέσω των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας κάθε κράτους μέλους.

2.     Ο πίνακας αποτελεσμάτων περιλαμβάνει βασικούς δείκτες, μεταξύ άλλων σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, βάσει των οποίων αξιολογείται η πρόοδος που σημειώνουν τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας σε κάθε έναν από τους τομείς πολιτικής προτεραιότητας που ορίζουν το πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού, καθώς και σύνοψη της διαδικασίας παρακολούθησης όσον αφορά τη συμμόρφωση με τα ελάχιστα μερίδια δαπανών για κλιματικούς και άλλους περιβαλλοντικούς στόχους.

3.     Στον πίνακα αποτελεσμάτων αναφέρονται ο βαθμός εκπλήρωσης των σχετικών οροσήμων των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και οι διαπιστωθείσες ελλείψεις στην υλοποίησή τους, καθώς και οι συστάσεις της Επιτροπής για την αντιμετώπιση των αντίστοιχων ελλείψεων.

4.     Στον πίνακα αποτελεσμάτων συνοψίζονται επίσης οι κύριες συστάσεις που απευθύνονται στα κράτη μέλη όσον αφορά τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

5.     Ο πίνακας αποτελεσμάτων χρησιμεύει ως βάση για μια μόνιμη ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών, η οποία θα υλοποιηθεί με τη μορφή διαρθρωμένου διαλόγου που θα οργανώνεται σε τακτική βάση.

6.     Ο πίνακας αποτελεσμάτων επικαιροποιείται συνεχώς και δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Επιτροπής. Αναφέρει την κατάσταση των αιτήσεων πληρωμής, των πληρωμών, των αναστολών και των ακυρώσεων των χρηματοδοτικών συνεισφορών.

7.     Η Επιτροπή παρουσιάζει τον πίνακα αποτελεσμάτων σε ακρόαση που διοργανώνουν οι αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αιτιολογία

Η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα πρέπει να είναι μετρήσιμη και διαφανής.

Πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης

Τροπολογία 31

COM(2020) 409 final — Αιτιολογική σκέψη 4

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Σε επίπεδο Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο συντονισμού των οικονομικών πολιτικών αποτελεί το πλαίσιο για τον προσδιορισμό των εθνικών μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων και την παρακολούθηση της εφαρμογής τους. Τα κράτη μέλη αναπτύσσουν τις δικές τους εθνικές πολυετείς επενδυτικές στρατηγικές για τη στήριξη των εν λόγω μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων. Οι στρατηγικές αυτές υποβάλλονται μαζί με τα ετήσια εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων ως ένας τρόπος προσδιορισμού και συντονισμού των προτεραιοτήτων που θα υποστηριχθούν από εθνική και/ή ενωσιακή χρηματοδότηση. Θα πρέπει επίσης να συμβάλλουν στη συνεπή χρήση της ενωσιακής χρηματοδότησης και στη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας της χρηματοδοτικής στήριξης που θα λαμβάνεται ιδίως από τα προγράμματα που υποστηρίζονται από την Ένωση στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής, καθώς και από άλλα προγράμματα.

Σε επίπεδο Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο συντονισμού των οικονομικών πολιτικών (το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο»), συμπεριλαμβανομένων των αρχών του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και μαζί με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ), αποτελεί το πλαίσιο για τον προσδιορισμό των εθνικών μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων και την παρακολούθηση της εφαρμογής τους. Τα κράτη μέλη, σε συνεργασία με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους, αναπτύσσουν τις δικές τους εθνικές πολυετείς επενδυτικές στρατηγικές για τη στήριξη των εν λόγω μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων. Οι στρατηγικές αυτές υποβάλλονται μαζί με τα ετήσια εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων ως ένας τρόπος προσδιορισμού και συντονισμού των προτεραιοτήτων που θα υποστηριχθούν από εθνική και/ή ενωσιακή χρηματοδότηση. Θα πρέπει επίσης να συμβάλλουν στη συνεπή χρήση της ενωσιακής χρηματοδότησης και στη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας της χρηματοδοτικής στήριξης που θα λαμβάνεται ιδίως από τα προγράμματα που υποστηρίζονται από την Ένωση στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το πρόγραμμα InvestEU , καθώς και από άλλα προγράμματα.

Αιτιολογία

Θα πρέπει να εναρμονιστεί το περιεχόμενο της παραγράφου αυτής με τα όσα περιλαμβάνονται στην πρόταση κανονισμού και τη διοργανική συμφωνία για το πρόγραμμα InvestEU, καθώς και με την πρόταση για τον «Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης του ρόλου των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Υπενθυμίζεται επίσης ότι στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο πρέπει να ενσωματωθούν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ).

Τροπολογία 32

COM(2020) 409 final — Αιτιολογική σκέψη 8

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Ο γενικός στόχος του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης θα πρέπει να είναι η προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής της Ένωσης, μέσω της στήριξης των προσπαθειών των κρατών μελών για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για την επίτευξη οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης, ανθεκτικότητας και σύγκλισης. Προς τούτο, το Μέσο θα πρέπει να στηρίζει την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των κρατών μελών να εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης, σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα θεσμικά όργανα, η διακυβέρνηση, η δημόσια διοίκηση, καθώς και ο οικονομικός και κοινωνικός τομέας.

Ο γενικός στόχος του Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης θα πρέπει να είναι η προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής της Ένωσης, μέσω της στήριξης των προσπαθειών των κρατών μελών και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για την επίτευξη οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης, ανθεκτικότητας και σύγκλισης. Προς τούτο, το Μέσο θα πρέπει να στηρίζει την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των κρατών μελών και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης να εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης, σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα θεσμικά όργανα, η διακυβέρνηση, η δημόσια διοίκηση, καθώς και ο οικονομικός και κοινωνικός τομέας.

Αιτιολογία

Πρέπει να εξασφαλιστεί συνέπεια με τα άρθρα 2 και 4 της πρότασης κανονισμού, στα οποία ορίζεται ότι στόχος του Μέσου είναι να στηρίζει το σύνολο των δημόσιων αρχών των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι είναι αρμόδιοι για την υλοποίηση σημαντικού μέρους του δικαίου της Ένωσης, καθώς και για περισσότερο από το ήμισυ των δημοσίων επενδύσεων και για το ένα τρίτο του συνόλου των δημοσίων δαπανών.

Τροπολογία 33

COM(2020) 409 final — Αιτιολογική σκέψη 10

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Έχοντας ως στόχο τη συνδρομή των κρατών μελών κατά την αντιμετώπιση των μεταρρυθμιστικών αναγκών σε όλους τους βασικούς οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς, η τεχνική υποστήριξη θα πρέπει να εξακολουθήσει να παρέχεται από την Επιτροπή, κατόπιν αιτήματος κράτους μέλους, σε ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής, που περιλαμβάνουν τομείς που σχετίζονται με τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και των περιουσιακών στοιχείων, τη θεσμική και διοικητική μεταρρύθμιση, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις αγορές προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας, την εκπαίδευση και κατάρτιση, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημόσια υγεία και την κοινωνική πρόνοια. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις δράσεις που προωθούν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Η τεχνική υποστήριξη θα πρέπει να εξακολουθήσει να παρέχεται από την Επιτροπή, κατόπιν αιτήματος εθνικής αρχής , στους τομείς που είναι αναγκαίοι για την υλοποίηση των στόχων της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίοι σχετίζονται με την υλοποίηση των στόχων της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και των περιουσιακών στοιχείων, τη θεσμική και διοικητική μεταρρύθμιση, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις αγορές τοπικών προϊόντων, υπηρεσιών και εργασίας, την εκπαίδευση και κατάρτιση, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημόσια υγεία, την κοινωνική πρόνοια και την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών . Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στις δράσεις που προωθούν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση , με ιδιαίτερη προσοχή στη μείωση του ψηφιακού χάσματος που πλήττει τις γυναίκες .

Αιτιολογία

Για λόγους συνέπειας με τις νομοθετικές τροποποιήσεις που προτείνονται για τα άρθρα 2 και 4. Βλέπε την τροπολογία για την αιτιολογική σκέψη 8.

Τροπολογία 34

COM(2020) 409 final — Άρθρο 2 παράγραφος 1

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

Για τους σκοπούς του παρόντος κανονισμού ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

(1)   «τεχνική υποστήριξη»: μέτρα που βοηθούν τα κράτη μέλη να πραγματοποιούν θεσμικές, διοικητικές και αναπτυξιακού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανθεκτικότητα·

(1)   «τεχνική υποστήριξη»: μέτρα που βοηθούν τις εθνικές, τις περιφερειακές και τις τοπικές αρχές να πραγματοποιούν θεσμικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις , καθώς και μεταρρυθμίσεις που ευνοούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη συνοχή και ενισχύουν την ανθεκτικότητα . Προκειμένου να είναι επιλέξιμες για στήριξη από το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

i)

να είναι αναγκαίες για την υλοποίηση των στόχων της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση·

ii)

να συντελούν στη σύγκλιση και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, στο πνεύμα της νομικής βάσης του κανονισμού, του άρθρου 175 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)· και

iii)

να έχουν τη δυνατότητα να κινητοποιούν επενδύσεις και, ως εκ τούτου, να λειτουργούν ως κίνητρο για μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, που θα ευθυγραμμίζεται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης·

Αιτιολογία

Συνέπεια με το άρθρο 2 ψηφίο 2 και το άρθρο 4, όσον αφορά τους δικαιούχους του Μέσου, και με τα άρθρα 3, 4 και 5, όσον αφορά τον στόχο των μεταρρυθμίσεων.

Τροπολογία 35

COM(2020) 409 final — Άρθρο 3

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

Γενικός στόχος του Μέσου είναι να προωθήσει την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της Ένωσης στηρίζοντας τις προσπάθειες των κρατών μελών να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης, ανθεκτικότητας και ανοδικής οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης, καθώς και να στηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών να ενισχύσουν τη διοικητική τους ικανότητα ως προς την εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα θεσμικά όργανα, η διακυβέρνηση, η δημόσια διοίκηση και ο οικονομικός και κοινωνικός τομέας.

Γενικός στόχος του Μέσου είναι να προωθήσει την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της Ένωσης στηρίζοντας τις προσπάθειες των κρατών μελών και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης ν α εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επίτευξη οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης, ανθεκτικότητας και ανοδικής οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης, καθώς και να στηρίξει τις προσπάθειες των κρατών μελών και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης να ενισχύσουν τη διοικητική τους ικανότητα ως προς την εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα θεσμικά όργανα, η διακυβέρνηση, η δημόσια διοίκηση και ο οικονομικός και κοινωνικός τομέας.

Τροπολογία 36

COM(2020) 409 final — Άρθρο 5 στοιχείο ε)

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

τις πολιτικές για την εφαρμογή της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης, τις λύσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις, τη συνδεσιμότητα, την πρόσβαση σε δεδομένα και τη διακυβέρνησή τους, την ηλεκτρονική μάθηση, τη χρήση λύσεων τεχνητής νοημοσύνης, τον περιβαλλοντικό πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, τη δράση για το κλίμα, την κινητικότητα, την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, την ενεργειακή απόδοση και την αποδοτική χρήση των πόρων, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την επίτευξη της ενεργειακής διαφοροποίησης και την κατοχύρωση της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και για τον αγροτικό τομέα, την προστασία του εδάφους και της βιοποικιλότητας, την αλιεία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών· και

τις πολιτικές για την εφαρμογή της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης, τις λύσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις, τη συνδεσιμότητα, την πρόσβαση σε δεδομένα και τη διακυβέρνησή τους, την ηλεκτρονική μάθηση, τη χρήση λύσεων τεχνητής νοημοσύνης, τον περιβαλλοντικό πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, τη δράση για το κλίμα, την κινητικότητα, την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, του ολοκληρωμένου κύκλου των υδάτων, την ενεργειακή απόδοση και την αποδοτική χρήση των πόρων, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την επίτευξη της ενεργειακής διαφοροποίησης και την κατοχύρωση της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς και για τον αγροτικό τομέα, την προστασία του εδάφους και της βιοποικιλότητας, την αλιεία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών· και

Αιτιολογία

Ο τομέας των υδάτων αποτελεί βασικό στρατηγικό τομέα για την ευημερία των ευρωπαίων πολιτών και της ευρωπαϊκής οικονομίας, δεδομένου ότι είναι βασικός πόρος, καθώς και τομέας της οικονομίας που δημιουργεί υψηλής ποιότητας και βιώσιμη απασχόληση. Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί βασικό στόχο της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

Τροπολογία 37

COM(2020) 409 final — Άρθρο 8

Κείμενο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τροπολογία της ΕτΠ

1.    Ένα κράτος μέλος που επιθυμεί να λάβει τεχνική υποστήριξη στο πλαίσιο του Μέσου υποβάλλει σχετικό αίτημα στην Επιτροπή, όπου προσδιορίζει τους τομείς πολιτικής και τις προτεραιότητες προς υποστήριξη εντός του πεδίου εφαρμογής του Μέσου, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 5. Τα αιτήματα αυτά υποβάλλονται έως τις 31 Οκτωβρίου ενός ημερολογιακού έτους. Η Επιτροπή μπορεί να παρέχει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα κύρια στοιχεία τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο αίτημα υποστήριξης.

1.    Μια εθνική, περιφερειακή ή τοπική αρχή που επιθυμεί να λάβει τεχνική υποστήριξη στο πλαίσιο του Μέσου υποβάλλει σχετικό αίτημα στην Επιτροπή, όπου προσδιορίζει τους τομείς πολιτικής και τις προτεραιότητες προς υποστήριξη εντός του πεδίου εφαρμογής του Μέσου, όπως αυτό ορίζεται στο άρθρο 5. Τα αιτήματα αυτά υποβάλλονται έως τις 31 Οκτωβρίου ενός ημερολογιακού έτους. Η Επιτροπή μπορεί να παρέχει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα κύρια στοιχεία τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο αίτημα υποστήριξης.

2.    Τα κράτη μέλη μπορούν να υποβάλλουν αίτημα τεχνικής υποστήριξης στις ακόλουθες περιπτώσεις που συνδέονται με:

2.    Οι εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές αρχές μπορούν να υποβάλλουν αίτημα τεχνικής υποστήριξης στις ακόλουθες περιπτώσεις που συνδέονται με:

α)

την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από τα κράτη μέλη, τις οποίες αναλαμβάνουν με δική τους πρωτοβουλία, ιδίως για τη στήριξη της ανάκαμψης [σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) ΕΕΕ/XX], την επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας·

[…]

α)

την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων από τις εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές αρχές , τις οποίες αναλαμβάνουν με δική τους πρωτοβουλία, ιδίως για τη στήριξη της ανάκαμψης [σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) ΕΕΕ/XX], την επίτευξη βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας·

[…]

II.   ΙΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

Σχετικά με τον λεγόμενο «Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας»

1.

χαιρετίζει το γεγονός ότι το ύψος του προϋπολογισμού του νέου αυτού μέσου —αναλήψεις υποχρεώσεων 360 δισεκατομμυρίων ευρώ για επιχορηγήσεις και 312,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για δάνεια έως το τέλος του 2024— προσφέρει μια μακροοικονομική απόκριση ανάλογη προς το μέγεθος της μεγαλύτερης έως το 2020 ύφεσης στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕγχΠ) κατά 8,3 % το 2020 (1). Η ΕτΠ υποστηρίζει επίσης την ισορροπία που επιτυγχάνει η πρόταση μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων. Ο κίνδυνος περαιτέρω αύξησης των κοινωνικοοικονομικών αποκλίσεων δικαιολογεί την ταχεία έγκριση και υλοποίηση του «σχεδίου ανάκαμψης για την Ευρώπη» και του προϋπολογισμού της ΕΕ για μετά το 2020 ήδη από το φθινόπωρο του 2020·

2.

η ΕτΠ τονίζει ότι η νομική βάση της πρότασης (το άρθρο 175 της ΣΛΕΕ) αφορά τον στόχο της συνοχής, και εκφράζει την ανησυχία της για την πενιχρή τοπική διάσταση της πρότασης της Επιτροπής, ενώ οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού είναι άνισα κατανεμημένες μεταξύ κρατών μελών και, στο εσωτερικό του καθενός τους, μεταξύ περιοχών, και τούτο: πρώτον, επειδή ο αντίκτυπος στην υγεία και σε ανθρώπινο επίπεδο είχε σημαντική τοπική διάσταση και επειδή η ικανότητα ιατρικής περίθαλψης είναι άνισα κατανεμημένη· δεύτερον, επειδή τα προληπτικά μέτρα έναντι του κορονοϊού είχαν επίσης διαφοροποιήσεις ως προς τη διάρκεια και την αυστηρότητα ανάλογα με την κατάσταση της δημόσιας υγείας σε περιφερειακό επίπεδο· τρίτον, επειδή ορισμένοι οικονομικοί κλάδοι πλήττονται με δυσανάλογο τρόπο, και συνεπώς ο κοινωνικο-οικονομικός αντίκτυπος σε τοπικό και σε περιφερειακό επίπεδο εξαρτάται από τους σημαντικότερους κλάδους δραστηριότητας, από τη σύνθεση της απασχόλησης και από την έκθεση στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας του κάθε τόπου. Ως εκ τούτου, χωρίς ειδικά μέτρα μετριασμού, η κρίση του κορονοϊού κινδυνεύει να δημιουργήσει ή να επιτείνει τις περιφερειακές ανισότητες εντός των κρατών μελών και μεταξύ αυτών. Η συνοχή και η αλληλεγγύη πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για τις επενδύσεις·

3.

προειδοποιεί ότι το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ως μέσο διαχείρισης του Ταμείου που επονομάζεται «Μηχανισμός», δεν παύει να αποτελεί διαδικασία που χαρακτηρίζεται από κεντρικό έλεγχο και λειτουργεί από την κορυφή προς τη βάση, και δεν είναι κατάλληλο για ένα εργαλείο που καλείται να ενισχύσει την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή· επαναλαμβάνει, λοιπόν, την πρότασή της για κώδικα δεοντολογίας για τη συμμετοχή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο (2). Ο εν λόγω κώδικας αποδεικνύεται πιο επείγων και αναγκαίος παρά ποτέ προκειμένου να καταστεί το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο διαφανέστερο, δημοκρατικότερο και με λιγότερους αποκλεισμούς, αλλά και αποτελεσματικότερο, χάρη στη συμμετοχή των ΟΤΑ·

4.

αναγνωρίζει ότι τα ειδικά μέτρα ανάκαμψης στο πλαίσιο του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουν την ευκαιρία ώστε όλα τα εδάφη, ιδίως εκείνα που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας της COVID-19, να προωθήσουν τον εκσυγχρονισμό του οικονομικού τους μοντέλου και να το καταστήσουν παραγωγικότερο και ανθεκτικότερο. Εκφράζει, ωστόσο, τη λύπη της για το γεγονός ότι η προτεινόμενη κλείδα κατανομής για την πρώτη δόση του 70 % των δεσμεύσεων, με τη μορφή μεταβιβάσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, βασίζεται σε κοινωνικοοικονομικούς δείκτες που αναφέρονται στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από την κρίση στον τομέα της υγείας και δεν λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας σε αυτούς, δεδομένου ότι οι οικονομικές επιπτώσεις που απορρέουν από αυτήν είναι εξαρχής εδαφικά ασύμμετρες·

5.

επισημαίνει ότι η οικονομική ύφεση εμφανίζεται σε μια εποχή κατά την οποία πολλοί βασικοί βιομηχανικοί τομείς αντιμετωπίζουν ήδη μείζονες προκλήσεις ως αποτέλεσμα του ψηφιακού και περιβαλλοντικού μετασχηματισμού. Προκειμένου να υλοποιήσει αυτήν την αλλαγή, η ΕΕ δεν πρέπει να υστερεί στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για την καινοτομία. Για τον σκοπό αυτό, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων· ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθεί ώστε να καταστούν δυνατές αυτές οι επενδύσεις·

6.

κατά συνέπεια, επιμένει ότι οι ΟΤΑ πρέπει να συμμετέχουν στην κατάρτιση των σχεδίων ανάκαμψης, μέσω διαρθρωμένης συνεργασίας με τα κράτη μέλη, στο μέτρο που οι προς στήριξη μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θα υπάγονται στις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, και με τήρηση του εθνικού νομικού πλαισίου περί κατανομής των εξουσιών μεταξύ των επιπέδων διακυβέρνησης. Η ΕτΠ προτρέπει την Επιτροπή, σε συνεννόηση με την ΕτΠ, να υποβάλει κατευθυντήριες γραμμές προς τον σκοπό αυτόν από το φθινόπωρο του 2020. Από την πλευρά της, δεσμεύεται να διενεργεί αξιολόγηση της κατά τόπους εφαρμογής των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ανά διετία·

7.

εξάλλου, εκτιμά ότι οι προθεσμίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου δεν είναι πρόσφορες για υποβολή των σχεδίων ανάκαμψης ως παραρτημάτων στα εθνικά μεταρρυθμιστικά προγράμματα, ακόμη λιγότερο δε για εκ των προτέρων κοινοποίηση περισσότερο από έξι μήνες πριν. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να διαθέτουν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας και προσαρμογής για την υποβολή των σχεδίων τους.

8.

σημειώνει την παρουσίαση από την Επιτροπή, στις 17 Σεπτεμβρίου 2020, της ταυτόχρονης δημοσίευσης των κατευθυντήριων γραμμών για τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (3) και της ετήσιας στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη (Annual Sustainable Growth Strategy/ASGS). Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι:

η Επιτροπή φαίνεται τώρα να προτείνει τη συγχώνευση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων, καθώς και ότι δεν σχεδιάζει πλέον να προτείνει ειδικές ανά χώρα συστάσεις·

η Επιτροπή καλεί βεβαίως τα κράτη μέλη να περιγράψουν τον θεσμικό χαρακτήρα των οικείων σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, καθώς και τον ρόλο των εθνικών/περιφερειακών κοινοβουλίων τους, των άλλων περιφερειακών/τοπικών αρχών και των εθνικών συμβουλευτικών φορέων, όπως τα εθνικά δημοσιονομικά συμβούλια και τα εθνικά συμβούλια παραγωγικότητας, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που οδηγεί στην έγκριση/υποβολή των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ωστόσο δεν διατυπώνεται καμία απαίτηση όσον αφορά τη συμμετοχή των τοπικών και των περιφερειακών αρχών στην κατάρτισή τους·

η εδαφική διάσταση δεν φαίνεται να αποτελεί προγραμματική προτεραιότητα στα έγγραφα αυτά·

η Επιτροπή παρουσιάζει επτά εμβληματικές πρωτοβουλίες (4) στις οποίες αναμένεται να ενταχθούν τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Αυτές οι εμβληματικές πρωτοβουλίες ενδέχεται να αποτελέσουν πρόσθετους περιορισμούς για τον στρατηγικό σχεδιασμό των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Εξάλλου, καμία από τις επτά εμβληματικές πρωτοβουλίες δεν αφορά την κοινωνική συνοχή, η οποία ωστόσο υπονομεύθηκε από την πανδημία της COVID-19.

Προτείνει να διοργανώσει, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα «Φόρουμ ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης στο σχέδιο ανάκαμψης και την αξιολόγηση της συμβολής του στη συνοχή και στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση·

9.

τέλος, υπενθυμίζει ότι οι ΟΤΑ είναι αρμόδιοι για το ήμισυ και πλέον των δημόσιων επενδύσεων στην ΕΕ —ένα μεγάλο μέρος των οποίων αφορά καίριους κλάδους όπως η υγεία, η παιδεία, οι κοινωνικές υπηρεσίες, η στέγαση, οι μεταφορές και ο τουρισμός— και ότι θα ήταν επομένως παράλογο να μην μπορούν να επωφεληθούν από τη συγκεκριμένη στήριξη των δημόσιων επενδύσεων, που είναι όλως ιδιαιτέρως αναγκαία σε περιόδους κρίσης, καθώς η τελευταία δεκαετία κατέδειξε τις καταστροφικές φιλοκυκλικές συνέπειες των περικοπών στις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνται υπερβολικά συχνά ως μεταβλητή προσαρμογής για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών περιορισμών·

10.

επισημαίνει τον ρόλο υπέρ του κλίματος που πρέπει να διαδραματίζει ο προτεινόμενος Μηχανισμός, θεωρεί όμως ότι οι δαπάνες των σχεδίων ανάκαμψης θα πρέπει να στοχεύουν τη δράση για το κλίμα τουλάχιστον κατά 40 %, ώστε να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε θέματα κλιματικής αλλαγής. Η ΕτΠ εκτιμά, επίσης, ότι η πρόταση της Επιτροπής θα έπρεπε να ενσωματώσει το σύνολο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης ως πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού·

11.

αντιτάσσεται στη δυνατότητα μεταφοράς πόρων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) στον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (άρθρο 6), δεδομένου ότι η δυνατότητα αυτή ενέχει τον κίνδυνο επιστροφής στον συγκεντρωτισμό και αμφισβήτησης της διαχείρισης των ΕΔΕΤ σύμφωνα με την αρχή της εταιρικής σχέσης·

12.

θεωρεί ότι η εφαρμογή της μακροοικονομικής αιρεσιμότητας αποτελεί χρήσιμο μέτρο που μπορεί να συμβάλει στη στοχευμένη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ στα κράτη μέλη·

13.

επαναλαμβάνει το αίτημά της να προσδιοριστούν σαφώς οι μεταρρυθμίσεις που είναι επιλέξιμες για στήριξη από το «Ταμείο Ανάκαμψης» και/ή από το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης, με πλήρη σεβασμό της αρχής της επικουρικότητας, και να οριστεί ότι πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

i.

να παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την υλοποίηση των στόχων της Συνθήκης ΕΕ·

ii.

να παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τη σύγκλιση και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, στο πνεύμα της νομικής βάσης των δύο μηχανισμών, του άρθρου 175 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)·

iii.

να έχουν τη δυνατότητα να κινητοποιούν επενδύσεις και να λειτουργούν ως κίνητρο για μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη που θα ευθυγραμμίζεται με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης·

14.

τονίζει ότι, για την υλοποίηση του «ταμείου» για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης που υλοποιούν έργα χρειάζονται ένα σταθεροποιημένο νομικό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Ειδικότερα, οι οργανισμοί αυτοί πρέπει να γνωρίζουν εάν το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις θα δημιουργηθεί σε βάση ad hoc κατά τρόπον ώστε να λαμβάνεται υπόψη η αύξηση του όγκου των ενισχύσεων και να παρέχονται εγγυήσεις όσον αφορά τις αρμοδιότητες και τις προθεσμίες κοινοποίησης των ενισχύσεων·

15.

τονίζει ότι η ονομασία «Μηχανισμός» φαίνεται πολύ τεχνοκρατική, ακατανόητη για τους κοινούς θνητούς και ασαφής σε ορισμένες από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, συνεπώς, δημιουργεί εμπόδια στις δράσεις αποκεντρωμένης επικοινωνίας όσον αφορά τις λύσεις που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα. Προτείνει λοιπόν να αντικατασταθεί ο όρος «Μηχανισμός» από τον όρο «Ταμείο»·

Σχετικά με το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης

16.

χαιρετίζει τη δημοσίευση από την Επιτροπή της πρότασης κανονισμού για τη θέσπιση Μέσου Τεχνικής Υποστήριξης, το οποίο μπορεί να συντελέσει στην ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των δημόσιων αρχών και, ως εκ τούτου, στη βελτίωση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και στην αποτελεσματικότερη δημόσια διαχείριση·

17.

υποστηρίζει σθεναρά το γεγονός ότι το Μέσο δεν απευθύνεται αποκλειστικά στις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και στους ΟΤΑ, όπως διευκρινίζεται στο άρθρο 2 της πρότασης·

18.

θεωρεί, ωστόσο, ότι πρέπει να διασαφηνιστεί η πρόταση κανονισμού και να ενισχυθεί η συνέπειά της, ιδίως όσον αφορά το άρθρο 8 που πραγματεύεται το αίτημα για τεχνική υποστήριξη, το οποίο πρέπει να υποβάλλεται από εθνική αρχή υπό την έννοια του άρθρου 2 και όχι αποκλειστικά από κράτος μέλος.

Βρυξέλλες, 14 Οκτωβρίου 2020.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Απόστολος ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ


(1)  Βλέπε σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (2 Ιουλίου 2020): https://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/RW20_01/RW_Tracking_climate_spending_EN.pdf

(1)  Θερινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής (Ιούλιος 2020): https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/ip132_en.pdf

(2)  Γνωμοδότηση της ΕτΠ: «Βελτίωση της διακυβέρνησης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου: ένας κώδικας δεοντολογίας για τη συμμετοχή των τοπικών και των περιφερειακών αρχών», εισηγητής: Rob Jonkman (NL/ECR), εγκρίθηκε στις 11/5/2017. Ref.: COR-2016-05386 (ΕΕ C 306 της 15.9.2017, σ. 24).

(3)  Διατίθεται μόνο στα αγγλικά σ’ αυτό το στάδιο.

(4)  Καθαρές τεχνολογίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας· ενεργειακή απόδοση του κτιριακού αποθέματος· καινοτόμος κινητικότητα· συνδεσιμότητα (5G, οπτικές ίνες)· εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης· ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού υπολογιστικού νέφους για ισχυρά βιομηχανικά δεδομένα και δεδομένα μικροεπεξεργαστών· ψηφιοποίηση των εκπαιδευτικών συστημάτων και ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων.