23.12.2019   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 431/37


Δημοσίευση αίτησης καταχώρισης ονομασίας σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

(2019/C 431/16)

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης σύμφωνα με το άρθρο 51 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1) εντός τριών μηνών από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

«PODPIWEK KUJAWSKI»

Αριθ. ΕΕ: PGI-PL-02212 – 19.7.2017

ΠΟΠ () ΠΓΕ (X)

1.   Ονομασία/-ες

«Podpiwek kujawski»

2.   Κράτος μέλος ή Τρίτη Χώρα

Πολωνία

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου

3.1.   Τύπος προϊόντος

Κλάση 1.8. Λοιπά προϊόντα του παραρτήματος I της Συνθήκης (μπαχαρικά κ.λπ.)

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό 1

Το «Podpiwek kujawski» είναι βαθυκάστανου χρώματος, ανθρακούχο, μη αλκοολούχο ποτό από καβουρδισμένους σπόρους που έχει υποστεί ζύμωση και γλύκανση, τα κύρια συστατικά του οποίου είναι τα εξής: καβουρδισμένοι σπόροι κριθαριού, καβουρδισμένο τρίμμα ριζών κιχωρίου και αρωματικός λυκίσκος. Το «podpiwek kujawski» διατίθεται στο εμπόριο σε δύο μορφές: ως έτοιμο ανθρακούχο ποτό και ως ξηρό μείγμα για οικιακή παρασκευή ποτού.

Το «podpiwek kujawski» δεν περιέχει χημικά συντηρητικά, αρωματικούς παράγοντες (φυσικές αρωματικές ύλες, όμοιες με τις φυσικές αρωματικές ύλες, συνθετικές αρωματικές ύλες) ή χρωστικές ύλες (φυσικές χρωστικές ύλες, όμοιες με τις φυσικές χρωστικές ύλες).

Φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του έτοιμου ποτού:

περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία – από 8 έως 12 % (κατά m/m) (αποδεκτή απόκλιση ±1,0),

περιεκτικότητα σε σάκχαρα – μικρότερη ή ίση των 50 g/l,

περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη –0,5 % (αποδεκτή απόκλιση από -0,1 έως +0,5),

γεύση – το παρασκευαζόμενο από καβουρδισμένους σπόρους ποτό έχει δροσιστική, χαρακτηριστική γεύση που θυμίζει μαγιά. Είναι ελαφρώς γλυκό, υπόξινο και με πικρή επίγευση,

έχει βαθυκάστανο χρώμα.

Οι πρώτες ύλες του έτοιμου ποτού είναι οι εξής: ξηρό μείγμα, νερό, μαγιά, ζάχαρη και αντιοξειδωτικό: ασκορβικό οξύ. Περιεκτικότητα σε οξέα, σε g ανά μονάδα ξηράς ουσίας – μεγαλύτερη ή ίση του 0,015.

«Podpiwek kujawski» – ξηρό μείγμα:

καβουρδισμένοι σπόροι κριθαριού –89,92 % του μείγματος (αποδεκτή απόκλιση ± 2 %),

καβουρδισμένο τρίμμα ριζών κιχωρίου –9,93 % του μείγματος (αποδεκτή απόκλιση ± 2 %),

κιτρικό οξύ 0,15 % (αποδεκτή απόκλιση ±0,05 %).

Η συσκευασία περιέχει επίσης σβόλους (πελέτες) αποξηραμένου αρωματικού λυκίσκου (σε χωριστή συσκευασία) – 5 % του βάρους του μείγματος.

Το έτοιμο προς πόση μείγμα, σύμφωνα με τη συνταγή στη συσκευασία, αναμειγνύεται με νερό, ζάχαρη και μαγιά. Η αναλογία πρόσθετων υλών για 200 g μείγματος είναι αντίστοιχα: 10 l νερό, 500 g ζάχαρη, 5 g νωπή μαγιά αρτοποιίας ή μαγιά ζυθοποιίας (η ξηρή μαγιά σε κατάλληλες αναλογίες είναι επίσης αποδεκτή).

Φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ξηρού μείγματος:

περιεκτικότητα σε νερό – μικρότερη ή ίση του 12 %,

χαμηλής πυκνότητας, λεπτόκοκκο· συσσωματώσεις που αποσυντίθενται με την πίεση του δακτύλου είναι αποδεκτές. Η λεπτότητα μπορεί να κυμαίνεται από μικρή (περνά από κόσκινο με τετράγωνες βροχίδες 1,5 mm) έως μεγάλη (ολόκληροι σπόροι καβουρδισμένου κριθαριού, άλευρο ή νιφάδες καβουρδισμένου κιχωρίου 3-5 mm),

καστανό έως βαθυκάστανο χρώμα· πιο ανοικτόχρωμα ή σκουρόχρωμα σωματίδια είναι αποδεκτά,

ελαφρώς πικρότερη γεύση, χαρακτηριστική των ποτών που παρασκευάζονται από καβουρδισμένους σπόρους.

Στο «podpiwek kujawski» (τόσο σε μορφή ξηρού μείγματος όσο και σε μορφή έτοιμου ποτού) είναι δυνατόν να προστεθεί ρυθμιστής οξύτητας (κιτρικό οξύ) ή αντιοξειδωτικό (ασκορβικό οξύ).

3.3.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης) και πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα)

3.4.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής

Ξηρό μείγμα – τα ακόλουθα στάδια της παραγωγής πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής:

καβούρδισμα των σπόρων κριθαριού και του τρίμματος ριζών κιχωρίου,

παρασκευή του ξηρού μείγματος σύμφωνα με τις αναλογίες υπό 3.2.

Έτοιμο ποτό – τα ακόλουθα στάδια της παραγωγής πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής:

καβούρδισμα των σπόρων κριθαριού και του τρίμματος ριζών κιχωρίου,

παρασκευή του ξηρού μείγματος σύμφωνα με τις αναλογίες υπό 3.2,

βράσιμο του μείγματος των σπόρων και προσθήκη των καβουρδισμένων ριζών κιχωρίου (γλεύκος),

προσθήκη και βράσιμο των σβόλων (πελετών) αρωματικού λυκίσκου,

προσθήκη της ζάχαρης,

ψύξη,

στράγγισμα,

προσθήκη της μαγιάς και ζύμωση,

εμφιάλωση,

παστερίωση ή άλλη μέθοδος αδρανοποίησης της μαγιάς.

Η ζύμωση γίνεται στη φιάλη και τερματίζεται με παστερίωση ή άλλη μέθοδο αδρανοποίησης της μαγιάς, με αποτέλεσμα το επίπεδο αλκοόλης να παραμένει χαμηλό.

3.5.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ. του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η καταχωρισμένη ονομασία

Το «podpiwek kujawski» σε μορφή έτοιμου ποτού διατίθεται στο εμπόριο σε σκουρόχρωμες γυάλινες φιάλες.

Το «podpiwek kujawski» σε μορφή ξηρού μείγματος διατίθεται στο εμπόριο σε φακελάκια.

3.6.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η καταχωρισμένη ονομασία

4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής

Η επαρχία Kujawsko-Pomorskie, σύμφωνα με τα διοικητικά της όρια.

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή

Η ιδιαιτερότητα του «podpiwek kujawski» οφείλεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την καλή φήμη του προϊόντος, που μπορούν να αποδοθούν στη γεωγραφική του καταγωγή.

Λόγω των εδαφολογικών και κλιματολογικών συνθηκών που ευνοούν την καλλιέργεια κριθαριού και κιχωρίου, οι εν λόγω πρώτες ύλες αφθονούν στην επαρχία Kujawsko-Pomorskie. Η μοναδική μέθοδος παραγωγής του ποτού, με χρήση καβουρδισμένου κριθαριού και ριζών κιχωρίου, αναπτύχθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή ως αποτέλεσμα, αφενός, της ευρείας διαθεσιμότητας των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του podpiwek kujawski και, αφετέρου, των δεξιοτήτων των τοπικών παραγωγών. Σε αυτήν ακριβώς την περιοχή —χάρη στις γνώσεις και τις δεξιότητες των τοπικών παραγωγών— μπόρεσε να προσδιοριστεί ποιες είναι οι σωστές αναλογίες των συστατικών, πόσο πρέπει να καβουρδίζονται το κριθάρι και οι ρίζες κιχωρίου και ποιες είναι οι ενδεδειγμένες συνθήκες από την άποψη της θερμοκρασίας και της διάρκειας της ζύμωσης, ένας συνδυασμός παραγόντων που εγγυάται την υψηλή ποιότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του «podpiwek kujawski».

5.1.   Ξηρό μείγμα

Η ιστορία της παραγωγής του «podpiwek kujawski» ανάγεται στο 1816, το έτος που οι αδελφοί Bohm άνοιξαν εργοστάσιο στην επαρχία Kujawsko-Pomorskie. Σε αυτό το εργοστάσιο δημιουργήθηκε το μείγμα κριθαριού και κιχωρίου με την προσθήκη λυκίσκου (ξηρό μείγμα), όπως και η συνταγή που χρησιμοποιούσαν οι καταναλωτές για την οικιακή παρασκευή του δροσιστικού ποτού, που έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της περιοχής. Το έτοιμο ποτό που παρασκευαζόταν με βάση τη συνταγή του παραγωγού δεν ήταν το τυπικό «podpiwek» (μπύρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη), από την άποψη των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνταν για τη ζυθοποίηση (κριθάρι ζυθοποιίας), αλλά ένα ποτό από καβουρδισμένους σπόρους κριθαριού με την προσθήκη καβουρδισμένου τρίμματος ριζών κιχωρίου και λυκίσκου.

Το ξηρό μείγμα που χρησιμοποιείτο για την οικιακή παρασκευή του δροσιστικού ποτού, διατίθετο στο εμπόριο με την ονομασία «podpiwek». Αυτό το βαθυκάστανου χρώματος ποτό υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλές στα χρόνια πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως μαρτυρούν οι αθέμιτες πρακτικές ανταγωνιστών, οι οποίοι παραποιούσαν τη γνήσια συσκευασία του ξηρού μείγματος και τη συνταγή για την παραγωγή του εν λόγω ποτού. Το 1938, λόγω των απομιμήσεων του ανταγωνισμού, το εργοστάσιο κιχωρίου Zjednoczone Fabryki Cykorii Ferd. Bohm and Co i Gleba SA στο Włocławek υπέβαλε αίτηση και έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το «podpiwek». Η ονομασία «podpiwek» μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο για το ξηρό μείγμα που περιγράφεται στο σημείο 3.2. Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ανανεώθηκε για τελευταία φορά το 1969. Η επόμενη εταιρεία που είχε τα δικαιώματα της συνταγής δεν ανανέωσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ονομασία «podpiwek», αλλά πρόσθεσε τη λέξη «kujawski».

5.2.   Έτοιμο ποτό

Η εμφάνιση του «podpiwek kujawski» ως έτοιμου ποτού συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του ξηρού μείγματος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του, καθώς και με την επιδεξιότητα των παραγωγών στην εκτέλεση της ζύμωσης. Οι πρώτες δοκιμές για τη ζύμωση του ποτού που έμελλε να γίνει γνωστό ως «podpiwek kujawski» καταγράφηκαν από το εργοστάσιο κιχωρίου στο Włocławek το 1938. Με βάση την αρχική συνταγή, το ποτό ήταν έτοιμο προς κατανάλωση τρεις ημέρες μετά την παρασκευή του. Καθώς η ζήτηση του προϊόντος ήταν μεγαλύτερη κατά την εποχή του θερισμού, όταν οι θερμοκρασίες στην επαρχία Kujawsko-Pomorskie βρίσκονταν στα υψηλότερα επίπεδα του έτους, η συνταγή τροποποιήθηκε και δινόταν στους καταναλωτές η συμβουλή να διατηρούν το ποτό σε ένα ζεστό χώρο για μία ημέρα και σε έναν πιο δροσερό χώρο για δύο ακόμα ημέρες. Την τέταρτη ημέρα ήταν έτοιμο για κατανάλωση.

Το τυπικό «podpiwek» είναι είδος ποτού το οποίο αποτελεί υποπροϊόν της μπύρας και παρασκευάζεται από κριθάρι ζυθοποιίας (ποτό βύνης), υφίσταται γλύκανση και εμπλουτίζεται τεχνητά με διοξείδιο του άνθρακα. Σε αντίθεση με άλλα ποτά που φέρουν την ονομασία «podpiwek», το «podpiwek kujawski» είναι το μοναδικό ποτό ζύμωσης με βάση καβουρδισμένους σπόρους. Τα υπόλοιπα ποτά με την ονομασία «podpiwek» εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: ανθρακούχα ποτά που έχουν υποστεί γλύκανση και ποτά βύνης. Το «podpiwek kujawski» παρασκευάζεται με αλκοολική ζύμωση, με αποτέλεσμα να περιέχει το ένα τρίτο της ζάχαρης των ανθρακούχων ποτών που φέρουν την ονομασία «podpiwek». Στο τελικό ποτό που προκύπτει μετά τη ζύμωση δεν παραμένουν πάνω από 50 g ζάχαρης ανά λίτρο. Η περιεκτικότητα αυτή είναι μικρότερη από εκείνη ενός ανθρακούχου ποτού που έχει υποστεί γλύκανση, το οποίο περιέχει κατά μέσο όρο 100 g/l. Επειδή κατά τη ζύμωση του «podpiwek kujawski» η μαγιά μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλη, διαδικασία κατά την οποία παράγεται αέριο, το «podpiwek kujawski», σε αντίθεση με άλλα ανθρακούχα ποτά με την ονομασία «podpiwek», δεν εμπλουτίζεται τεχνητά με διοξείδιο του άνθρακα. Άλλες διαφορές συνίστανται στη μη χρήση χημικών συντηρητικών προκειμένου να παραταθεί η διάρκεια ζωής του, καθώς και στην απουσία αρωματικών παραγόντων και χρωστικών, η προσθήκη των οποίων δεν είναι αναγκαία λόγω του έντονου αρώματος, χρώματος και γεύσης που προκύπτει από την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής του.

Η καλή φήμη της οποίας χαίρει σήμερα το «podpiwek kujawski» μεταξύ των καταναλωτών επιβεβαιώνεται από την παρουσία του σε εθνικές εμπορικές εκθέσεις και τοπικές εκδηλώσεις για την προώθηση παραδοσιακών και τοπικών προϊόντων, καθώς και από τα βραβεία και τις διακρίσεις που έχει αποσπάσει σε εθνικούς διαγωνισμούς. Για παράδειγμα, το 2009 το «podpiwek kujawski» έλαβε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό «Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów» (Η γαστρονομική μας κληρονομιά – Γεύσεις από την περιφέρεια) που διοργανώνει σε τακτική βάση το Πολωνικό Επιμελητήριο Τοπικών και Περιφερειακών Προϊόντων για την προώθηση παραδοσιακών προϊόντων που παράγονται στις διάφορες περιφέρειες. Το 2011, οι ιδιαίτερες αρετές του «podpiwek kujawski» έτυχαν αναγνώρισης και από την οργάνωση Slow Food Polska, η οποία το συμπεριέλαβε στα προϊόντα που συνιστά. Εξάλλου, την καλή φήμη του «podpiwek kujawski» μαρτυρούν πολυάριθμα άρθρα που δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο και στο Διαδίκτυο, αλλά και βραβεία. Οι περισσότερες δημοσιεύσεις άρθρων για το «podpiwek kujawski» έγιναν όταν άρχισαν να διοργανώνονται γαστρονομικοί διαγωνισμοί για την προώθηση παραδοσιακών, τοπικών τροφίμων. Επίσης το 2011, το «podpiwek kujawski» απέσπασε βραβεία σε τρεις κατηγορίες (πρώτο βραβείο στην κατηγορία ποτών, πρώτο βραβείο στην κατηγορία καλλιτεχνών και δημοσιογράφων και το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ) στο μεγαλύτερο φεστιβάλ της Πολωνίας, το φεστιβάλ γεύσεων του Gruczno. Το ίδιο έτος, στο διεθνές φεστιβάλ τροφίμων Polagra που διοργανώθηκε στο Πόζναν, το «podpiwek kujawski» απέσπασε τη μεγαλύτερη διάκριση που απονέμεται σε παραδοσιακά προϊόντα —το βραβείο «Perła». Κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο το «podpiwek kujawski» προβλήθηκε όσο ποτέ άλλοτε στον Τύπο, σε ιστολόγια και δικτυακούς τόπους που ασχολούνται με τη γαστρονομία και σε ραδιοτηλεοπτικά κανάλια. Πληροφορίες για το συγκεκριμένο ποτό κάνουν συχνά την εμφάνισή τους σε άρθρα του Τύπου στα οποία περιγράφονται χαρακτηριστικά τρόφιμα της επαρχίας Kujawsko-Pomorskie, γεγονός που αποδεικνύει τη σπουδαιότητά του και δείχνει ότι χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τον τοπικό πληθυσμό.

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών

(άρθρο 6 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του παρόντος κανονισμού)

https://www.gov.pl/web/rolnictwo/wnioski-przekazane-komisji-europejskiej


(1)  ΕΕ L 343 της 14.12.2012, σ. 1.