Βρυξέλλες, 3.7.2019

COM(2019) 314 final

Σύσταση για

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τη συμπλήρωση των οδηγιών διαπραγμάτευσης για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ντόχας όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις σχετικά με ένα πολυμερές πλαίσιο διευκόλυνσης των επενδύσεων


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Στις 13 Δεκεμβρίου 2017, στην ενδέκατη υπουργική διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), 70 μέλη του ΠΟΕ εξέδωσαν κοινή δήλωση για τη διευκόλυνση των επενδύσεων για την ανάπτυξη 1 , με την οποία ζήτησαν τη διεξαγωγή «διαρθρωμένων συζητήσεων με στόχο την ανάπτυξη πολυμερούς πλαισίου για τη διευκόλυνση των επενδύσεων». Σκοπός των συζητήσεων αυτών είναι να προσδιοριστούν και να αναπτυχθούν τα στοιχεία ενός πλαισίου για τη διευκόλυνση των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ). Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τα κράτη μέλη της υποστήριξαν ένθερμα και προσχώρησαν στην πρωτοβουλία.

Η ΕΕ συμμετείχε ενεργά στις διαρθρωμένες συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2018 στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Οι συζητήσεις ήταν διαφανείς και ανοιχτές σε όλα τα μέλη του ΠΟΕ και κατέληξαν σε έναν «κατάλογο ελέγχου των θεμάτων που τέθηκαν από τα μέλη», ο οποίος περιέχει τα πιθανά στοιχεία ενός πλαισίου για τη διευκόλυνση των ΑΞΕ τα οποία προσδιορίστηκαν από τα μέλη του ΠΟΕ. Αυτός ο «κατάλογος ελέγχου» εγκρίθηκε σε συνεδρίαση απολογισμού στις 6 Δεκεμβρίου 2018.

Το 2019 ξεκίνησε μια νέα φάση των συζητήσεων. Τα μέλη του ΠΟΕ συμφώνησαν ως προς ένα χρονοδιάγραμμα συνεδριάσεων για το πρώτο εξάμηνο του έτους, το οποίο θα αφιερωθεί στην ανάπτυξη των στοιχείων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο ελέγχου. Αυτό το διερευνητικό έργο για την ανάπτυξη των εν λόγω στοιχείων παραμένει διαφανές και ανοιχτό σε όλα τα μέλη του ΠΟΕ. Η συζήτηση θα καλύπτει όλα τα στοιχεία του «καταλόγου ελέγχου», με βάση παραδείγματα υφιστάμενων διατάξεων σε διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες που σχετίζονται με τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Τα παραδείγματα αυτά συγκεντρώνονται σε μια «Συλλογή παραδειγμάτων από κείμενα». Τον Ιούλιο του 2019 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση απολογισμού. Το φθινόπωρο του 2019 τα μέλη αναμένεται να αρχίσουν να προτείνουν ειδικά κείμενα σχετικά με ένα πολυμερές πλαίσιο για τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων αναμένεται να αρχίσει τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2019.

Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξαχθούν στο πλαίσιο του ΠΟΕ και να παραμείνουν διαφανείς και ανοιχτές σε κάθε μέλος του ΠΟΕ που αποφασίζει να προσχωρήσει. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, τα συμμετέχοντα μέλη μπορούν να υποβάλουν οποιαδήποτε πρόταση διαπραγμάτευσης σχετική με τη διευκόλυνση των ΑΞΕ, είτε στην αρχή είτε σε μεταγενέστερο στάδιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

Η Επιτροπή έλαβε εξουσιοδότηση από το Συμβούλιο, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος της Ντόχας (DDA), για διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ, μεταξύ άλλων, για το εμπόριο και τις επενδύσεις 2 . Δεδομένου ότι οι ΑΞΕ αποτελούν σημαντικό μέσο προαγωγής του διεθνούς εμπορίου και επειδή η διευκόλυνση των επενδύσεων είναι ένας τρόπος προώθησης των διασυνοριακών επενδύσεων, καθώς συμβάλλουν στη διασφάλιση ενός σταθερού και προβλέψιμου κλίματος για τις ΑΞΕ παγκοσμίως 3 , οι νέες διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ για τη διευκόλυνση των επενδύσεων καλύπτονται από την υφιστάμενη εξουσιοδότηση, καθώς εντάσσονται στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων 4 . Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται νέα απόφαση του Συμβουλίου που να εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων σύμφωνα με το άρθρο 218 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).

Ωστόσο, παρότι το εμπόριο και οι επενδύσεις δεν αποτελούν νέο θέμα στην ημερήσια διάταξη του ΠΟΕ 5 , οι διαπραγματεύσεις για τη διευκόλυνση των επενδύσεων θα μπορούσαν να είναι καινοφανείς ως προς ορισμένες πτυχές και ενδέχεται να αφορούν ορισμένα θέματα για τα οποία η ΕΕ έχει συγκεκριμένες προτεραιότητες. Ως εκ τούτου, προκειμένου να οριοθετηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι διαπραγματεύσεις, η Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο την έκδοση συμπληρωματικών οδηγιών διαπραγμάτευσης, που να αφορούν ειδικά τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του ΠΟΕ για τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

Οι προτεινόμενες διαπραγματευτικές οδηγίες αποσκοπούν να διασφαλίσουν ότι η ΕΕ είναι σε θέση να συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση για κάθε στοιχείο διευκόλυνσης των επενδύσεων που προτείνεται από τα συμμετέχοντα μέλη του ΠΟΕ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, με πλήρη σεβασμό του κεκτημένου και των πολιτικών επιλογών της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για θέματα εμπορίου και επενδύσεων.

Για την ΕΕ, οι στόχοι των διαπραγματεύσεων είναι η διευκόλυνση των ΑΞΕ από τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων, και η δημιουργία νέων ευκαιριών για την προώθηση της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς και της βιώσιμης ανάπτυξης. Ένα πολυμερές πλαίσιο διευκόλυνσης των επενδύσεων θα μπορούσε να διευκολύνει τις παγκόσμιες επενδύσεις κατά τον ίδιο τρόπο με τον οποίο ο ΠΟΕ συμβάλλει στη διευκόλυνση του παγκόσμιου εμπορίου με τη συμφωνία για τη διευκόλυνση του εμπορίου. Για να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα υψηλού επιπέδου, με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων μελών του ΠΟΕ, οι κανόνες και οι δεσμεύσεις θα πρέπει να προβλέπουν κατάλληλη ευελιξία για τα μέλη.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Οι προαναφερόμενοι στόχοι συνάδουν με τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), η οποία προβλέπει ότι η ΕΕ θα πρέπει να εργάζεται με στόχο «την προώθηση της ενσωμάτωσης όλων των χωρών στην παγκόσμια οικονομία, μεταξύ άλλων και μέσω της προοδευτικής κατάργησης των περιορισμών του διεθνούς εμπορίου» 6 .

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης και 29ης Ιουνίου 2018 εξουσιοδότησε την Επιτροπή να επιδιώξει τον εκσυγχρονισμό του ΠΟΕ προκειμένου: 1) ο ΠΟΕ να εξελιχθεί και να αποκτήσει μεγαλύτερη ικανότητα προσαρμογής σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο και 2) να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά του. Ο εκσυγχρονισμός των δραστηριοτήτων θέσπισης κανόνων του ΠΟΕ, που αποτελεί έναν από τους κύριους στόχους των διαπραγματεύσεων για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της εν λόγω διαδικασίας.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2018 η Επιτροπή υπέβαλε έγγραφο προβληματισμού 7 σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του ΠΟΕ. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της λειτουργίας θέσπισης κανόνων του ΠΟΕ, η Επιτροπή υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «σύμφωνα με τις κοινές δηλώσεις που συμφωνήθηκαν στο Μπουένος Άιρες, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη εργασίες στους τομείς της [...] διευκόλυνσης των επενδύσεων, αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω προσπάθειες για την αντιμετώπιση των κενών και την επικαιροποίηση του εγχειριδίου κανόνων του ΠΟΕ.»

Η ΕΕ προωθεί συστηματικά φιλόδοξους κανόνες όσον αφορά τη διαφάνεια και τις εσωτερικές κανονιστικές ρυθμίσεις στους τομείς της παροχής υπηρεσιών και τους άλλους τομείς στις διαπραγματεύσεις της για συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών. Οι διαπραγματευτικές οδηγίες που προτείνονται για τις διαπραγματεύσεις που αποσκοπούν στη διευκόλυνση των επενδύσεων θα πρέπει να βασίζονται στην ίδια προσέγγιση με την προσέγγιση την οποία ακολουθεί η ΕΕ στις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών που συνάπτει.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Οι κανόνες που μπορεί να προτείνει η ΕΕ στο πλαίσιο του ΠΟΕ θα πρέπει να συνάδουν πλήρως με τη σχετική ενωσιακή νομοθεσία για την εσωτερική αγορά και να βασίζονται σ’ αυτήν και θα πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζουν τις προτάσεις που έχει διατυπώσει η ΕΕ στο πλαίσιο διμερών διαπραγματεύσεων.

Οι προτεινόμενες διαπραγματευτικές οδηγίες επιβεβαιώνουν ότι κάθε κανόνας ή δέσμευση που συμφωνείται από την ΕΕ θα πρέπει να συνάδει με το ενωσιακό νομικό πλαίσιο (σημείο 5 του παραρτήματος).

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Άρθρο 207 παράγραφος 4 πρώτο εδάφιο, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφοι 3 και 4 της ΣΛΕΕ.

Σύμφωνα με το άρθρο 207, όταν πρόκειται να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για συμφωνίες σχετικά με την κοινή εμπορική πολιτική, η Επιτροπή υποβάλλει συστάσεις στο Συμβούλιο. Οι διαπραγματεύσεις αυτές διεξάγονται από την Επιτροπή, σε συνεννόηση με ειδική επιτροπή που ορίζεται από το Συμβούλιο για να την επικουρεί στο έργο αυτό και στο πλαίσιο των οδηγιών που μπορεί να της απευθύνει το Συμβούλιο.

Το άρθρο 218 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ ορίζει ότι η Επιτροπή υποβάλλει συστάσεις στο Συμβούλιο. Το Συμβούλιο είναι αρμόδιο να εκδίδει αποφάσεις που παρέχουν εξουσιοδότηση για την έναρξη διαπραγματεύσεων και, σύμφωνα με το άρθρο 218 παράγραφος 4 της ΣΛΕΕ, μπορεί να απευθύνει οδηγίες στον διαπραγματευτή και να ορίσει ειδική επιτροπή σε διαβούλευση με την οποία πρέπει να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, το Συμβούλιο ενέκρινε ήδη την έναρξη διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΠΟΕ σχετικά με το εμπόριο και τις επενδύσεις και εξέδωσε σχετικές οδηγίες προς την Επιτροπή . Ωστόσο, είναι αναγκαία η έκδοση συμπληρωματικών διαπραγματευτικών οδηγιών, προκειμένου να οριοθετηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι εν λόγω διαπραγματεύσεις. Συνεπώς, η Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο να εκδώσει απόφαση βάσει του άρθρου 207 παράγραφος 4 πρώτο εδάφιο, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφοι 3 και 4 της ΣΛΕΕ.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Η κοινή εμπορική πολιτική αποτελεί πεδίο αποκλειστικής αρμοδιότητας της ΕΕ δυνάμει του άρθρου 3 της ΣΛΕΕ. Κατά συνέπεια, δεν εφαρμόζεται η αρχή της επικουρικότητας (άρθρο 5 παράγραφος 3 της ΣΕΕ).

Αναλογικότητα

Η σύσταση της Επιτροπής συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 5 παράγραφος 4 της ΣΕΕ).

Επιλογή της νομικής πράξης

Απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την έκδοση οδηγιών για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, στο πλαίσιο του ΠΟΕ, με στόχο τη συμπλήρωση των οδηγιών που έχουν εκδοθεί προς την Επιτροπή σχετικά με το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ντόχας.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

Άνευ αντικειμένου.

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Δεν έχει πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση, δεδομένου ότι τα ουσιώδη στοιχεία των διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ δεν είναι ακόμη γνωστά.

Η Επιτροπή διαβουλεύεται τακτικά με τα ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της ομάδας εμπειρογνωμόνων για τις εμπορικές συμφωνίες 8 και του διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών 9 .

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Άνευ αντικειμένου.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Δεν πραγματοποιήθηκε εκτίμηση επιπτώσεων για τους εξής λόγους: Οι διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ για τη διευκόλυνση των επενδύσεων βασίζονται στην υφιστάμενη εξουσιοδότηση της Επιτροπής από το Συμβούλιο για διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΠΟΕ (βλ. σημείο 1). Το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων δεν αντιπροσωπεύει νέο τομέα πολιτικής· οι διαπραγματεύσεις αποτελούν τη συνέχεια ευρύτερων διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΠΟΕ, οι οποίες έχουν πλέον επικεντρωθεί σε έναν πιο συγκεκριμένο τομέα, που δεν συμπεριλαμβάνει την ελευθέρωση των επενδύσεων ή την προστασία των επενδύσεων.

Με βάση τα πιθανά στοιχεία ενός πολυμερούς πλαισίου για τη διευκόλυνση των επενδύσεων τα οποία προσδιορίζονται στον «κατάλογο ελέγχου», δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η κύρωση μιας τέτοιας συμφωνίας θα είχε σημαντικό αντίκτυπο για την ΕΕ. Θα οδηγήσει μάλλον σε κωδικοποίηση πρακτικών που είναι ήδη καθιερωμένες στην ΕΕ. Οι επιπτώσεις των πιθανών νέων κανόνων και δεσμεύσεων που απορρέουν από τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ μπορεί να είναι πιο σημαντικές για ορισμένες τρίτες χώρες, ιδίως τις αναπτυσσόμενες και τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, δεν μπορούν να προσδιοριστούν εκ των προτέρων. Πρώτον, επειδή δεν έχουν υποβληθεί ακόμη οι διαπραγματευτικές προτάσεις από τα συμμετέχοντα μέλη του ΠΟΕ. Δεύτερον, επειδή δεν είναι γνωστό ποια μέλη θα αναλάβουν δεσμεύσεις όσον αφορά τους νέους κανόνες και υποχρεώσεις του ΠΟΕ και, αν ναι, σε ποιο χρονικό διάστημα.

Όταν οι πιθανές επιπτώσεις είναι σαφέστερες, δηλαδή όταν το περιεχόμενο του πολυμερούς πλαισίου και οι δεσμεύσεις των μελών του ΠΟΕ διευκρινιστούν περισσότερο, η Επιτροπή θα επανεκτιμήσει την ανάγκη για διεξοδικότερη ανάλυση. Αυτό θα πρέπει να γίνει το αργότερο κατά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

Η ΕΕ θα συμμετάσχει ενεργά και θα υποβάλει προτάσεις από τα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων για να επηρεάσει το αποτέλεσμα.

Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Άνευ αντικειμένου.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Η πρωτοβουλία συνάδει πλήρως με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Άνευ αντικειμένου.

Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)

Άνευ αντικειμένου.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Άνευ αντικειμένου.

Σύσταση για

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τη συμπλήρωση των οδηγιών διαπραγμάτευσης για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ντόχας όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις σχετικά με ένα πολυμερές πλαίσιο διευκόλυνσης των επενδύσεων

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 207 παράγραφος 4 πρώτο εδάφιο, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφοι 3 και 4,

Έχοντας υπόψη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος της Ντόχας, το Συμβούλιο ενέκρινε την έναρξη διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και απηύθυνε οδηγίες προς την Επιτροπή, μεταξύ άλλων όσον αφορά το εμπόριο και τις επενδύσεις.

(2)Στις 13 Δεκεμβρίου 2017, στην ενδέκατη υπουργική διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, 70 μέλη του ΠΟΕ εξέδωσαν κοινή δήλωση για τη διευκόλυνση των επενδύσεων για την ανάπτυξη 10 , με την οποία ζήτησαν τη διεξαγωγή διαρθρωμένων συζητήσεων με στόχο την ανάπτυξη πολυμερούς πλαισίου για τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

(3)Η τρέχουσα φάση των συζητήσεων, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη των πιθανών στοιχείων ενός πολυμερούς πλαισίου για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο χρονοδιάγραμμα 11 , και είναι πιθανό να ακολουθηθεί από μια πρώτη φάση διαπραγματεύσεων το φθινόπωρο του 2019.

(4)Είναι αναγκαία η έκδοση συμπληρωματικών διαπραγματευτικών οδηγιών για την περαιτέρω οριοθέτηση της θέσης της Ένωσης στο πλαίσιο των μελλοντικών διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ για τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

(5)Σύμφωνα με το άρθρο 207 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ, θα πρέπει να διατηρηθεί ο ορισμός της επιτροπής εμπορικής πολιτικής ως επιτροπής σε διαβούλευση με την οποία πρέπει να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Οι διαπραγματευτικές οδηγίες που έχουν δοθεί στην Επιτροπή σχετικά με το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ντόχας συμπληρώνονται με τις οδηγίες που παρατίθενται στο παράρτημα για τη διαπραγμάτευση ενός πολυμερούς πλαισίου διευκόλυνσης των επενδύσεων.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στην Επιτροπή.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος

(1)    WT/MIN(17)/59 της 13ης Δεκεμβρίου 2017.
(2)    Ένα σύνολο συμπερασμάτων του Συμβουλίου, χρονολογούμενο από τις 25 Οκτωβρίου 1999 έως τις 18 Ιουλίου 2008, αποτελεί την εξουσιοδότηση για το DDA.
(3)    Στον τελευταίο πίνακα συνεδριάσεων των διαρθρωμένων συζητήσεων σχετικά με τη διευκόλυνση των επενδύσεων για την ανάπτυξη (INF/IFD/W/3) της 17ης Απριλίου 2019, με βάση τον «κατάλογο ελέγχου των θεμάτων που τέθηκαν από τα μέλη», προβλέπεται ότι η διευκόλυνση των επενδύσεων αφορά τη διαμόρφωση ενός σταθερού, διαφανούς και προβλέψιμου επιχειρηματικού κλίματος για τις ΑΞΕ παγκοσμίως. Η τελευταία έκδοση του «καταλόγου ελέγχου των θεμάτων που τέθηκαν από τα μέλη», της 9ης Νοεμβρίου 2018, διανεμήθηκε σε όλα τα μέλη ως παράρτημα του άτυπου σημειώματος σχετικά με τον απολογισμό και τα επόμενα βήματα στις 27 Νοεμβρίου 2018.
(4)    Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 1999, της 8ης Δεκεμβρίου 1999, της 29ης Οκτωβρίου 2001, της 21ης Νοεμβρίου 2001, της 21ης Ιουλίου 2003 (που προβλέπουν συγκεκριμένα ότι οι υπουργικές δηλώσεις της Σινγκαπούρης και της Ντόχας και τα σχετικά κείμενα που εγκρίθηκαν, καθώς και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, αποτελούν τη βάση για την ανάληψη δράσης από την Ένωση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το DDA), της 5ης Δεκεμβρίου 2003, της 6ης Οκτωβρίου 2004, της 19ης Ιουλίου 2005, της 18ης Οκτωβρίου 2005 (που υπενθυμίζουν συγκεκριμένα ότι τα συμπεράσματα του Συμβουλίου από τον Οκτώβριου του 1999 έως τον Ιούλιο του 2005 εξακολουθούν να ισχύουν και από κοινού συνιστούν την εντολή της Επιτροπής για τις διαπραγματεύσεις για το DDA), της 21ης Νοεμβρίου 2005, της 12ης Ιουνίου 2006, της 10ης Μαρτίου 2008 και της 18ης Ιουλίου 2008.
(5)    Η ομάδα εργασίας του ΠΟΕ για τη σχέση εμπορίου και επενδύσεων θεσπίστηκε το 1997.
(6)    Άρθρο 21 παράγραφος 2 στοιχείο ε) της ΣΕΕ.
(7)     http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2018/september/tradoc_157331.pdf  
(8)     http://ec.europa.eu/trade/trade-policy-and-you/expert-groups/  
(9)     http://trade.ec.europa.eu/civilsoc/meetdetails.cfm?meet=11531  
(10)    WT/MIN(17)/59.
(11)    INF/IFD/W/3.

Βρυξέλλες, 3.7.2019

COM(2019) 314 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

της

σύστασης για απόφαση του Συμβουλίου

για τη συμπλήρωση των οδηγιών διαπραγμάτευσης για το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ντόχας όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις σχετικά με ένα πολυμερές πλαίσιο διευκόλυνσης των επενδύσεων


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1.ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ

1.Με βάση την υφιστάμενη έγκριση από το Συμβούλιο για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος της Ντόχας, σκοπός των πολυμερών διαπραγματεύσεων για τη διευκόλυνση των επενδύσεων θα πρέπει να είναι η θέσπιση ενός πολυμερούς πλαισίου κανόνων για τη διευκόλυνση των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πιο διαφανές, αποτελεσματικό και προβλέψιμο κλίμα για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών επενδύσεων. Το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εστιάζεται στις ΑΞΕ, αποκλείοντας τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις κεφαλαίων, και να αποσκοπεί στη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών ώστε οι διεθνείς επενδύσεις να συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα των χωρών υποδοχής να ρυθμίζουν τη δραστηριότητα των επενδυτών στις αντίστοιχες επικράτειές τους.

2.Σύμφωνα με την κοινή υπουργική δήλωση για τη διευκόλυνση των επενδύσεων για την ανάπτυξη, που εγκρίθηκε από 70 μέλη του ΠΟΕ κατά την ενδέκατη υπουργική διάσκεψη του ΠΟΕ στις 13 Δεκεμβρίου 2017, οι εν λόγω διαπραγματεύσεις δεν θα αφορούν την πρόσβαση στην αγορά, την προστασία των επενδύσεων και την επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους.

3.Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξαχθούν και να ολοκληρωθούν λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών στο πλαίσιο του ΠΟΕ, τηρώντας τις αρχές της διαφάνειας και της συμμετοχικότητας και με βάση τις υφιστάμενες συμφωνίες του ΠΟΕ.

4.Στόχος των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη υψηλού επιπέδου κανόνων και δεσμεύσεων με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων μελών του ΠΟΕ. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις μοναδικές ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μέλη του ΠΟΕ όσον αφορά τη διευκόλυνση των επενδύσεων. Κατά συνέπεια, οι κανόνες και οι δεσμεύσεις θα πρέπει να παρέχουν την κατάλληλη ευελιξία.

5.Οι κανόνες και οι δεσμεύσεις που συμφωνούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την υποχρέωση μη εισαγωγής διακρίσεων στις υφιστάμενες συμφωνίες του ΠΟΕ, στον βαθμό που οι εν λόγω κανόνες και δεσμεύσεις είναι συναφείς και εφαρμοστέοι-/ες σε ένα πλαίσιο διευκόλυνσης των επενδύσεων.

2.ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ

6.Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός νέου πλαισίου κανόνων στον ΠΟΕ, με στόχο τη διευκόλυνση των ΑΞΕ. Το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δημιουργήσει ένα διαφανές, αποτελεσματικό και προβλέψιμο περιβάλλον για τις διεθνείς επενδύσεις, προς όφελος των ενωσιακών επιχειρήσεων όλων των μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων, και θα πρέπει επίσης να ενισχύσει την ικανότητα των αναπτυσσόμενων και των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών να προσελκύουν ΑΞΕ, αυξάνοντας έτσι τη συμμετοχή τους στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.

7.Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν με τρόπο ανοιχτό και χωρίς αποκλεισμούς. Ως εκ τούτου, μπορούν να καλύπτουν κάθε πτυχή της διευκόλυνσης των επενδύσεων που προτείνεται από τα συμμετέχοντα μέλη. Αναγνωρίζοντας τον εγκάρσιο χαρακτήρα της διευκόλυνσης των επενδύσεων, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να καλύπτουν θέματα όπως:

Στοιχεία που αποσκοπούν στη βελτίωση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας των επενδυτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων και των προϋποθέσεων που ισχύουν για την είσοδο και τη λειτουργία των ΑΞΕ (δημοσίευση και διαθεσιμότητα μέτρων και πληροφοριών· κοινοποίηση στον ΠΟΕ· σημεία πληροφόρησης)·

Στοιχεία που αποσκοπούν στον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών και απαιτήσεων (διοικητικές διαδικασίες και απαιτήσεις τεκμηρίωσης· προθεσμίες για τις διοικητικές διαδικασίες· διεκπεραίωση των αιτήσεων που δεν είναι πλήρεις· τέλη και επιβαρύνσεις· επανεξέταση των διοικητικών διαδικασιών· χρήση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης· μηχανισμοί τύπου υπηρεσίας μιας στάσης / ενιαίας θυρίδας· μηχανισμοί τύπου εστιακών σημείων / σημείων επαφής / διαμεσολαβητή, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς και των μηχανισμών πρόληψης των διαφορών)·

Στοιχεία που αποσκοπούν στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, της ανταλλαγής πληροφοριών, της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών (διεθνής συνεργασία μεταξύ των μελών· διεθνής συνεργασία σε πολυμερές επίπεδο μέσω επιτροπής του ΠΟΕ για θέματα διευκόλυνσης των επενδύσεων)·

Η αναπτυξιακή διάσταση (προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες· ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών· διατάξεις ειδικής και διαφοροποιημένης μεταχείρισης· τεχνική βοήθεια και ανάπτυξη ικανοτήτων) και προώθηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

8.Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί επίσης να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις για άλλες πτυχές που έχουν σημασία για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, οι οποίες προτείνονται από τα συμμετέχοντα μέλη, σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες.

9.Κάθε κανόνας ή δέσμευση που συμφωνείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνάδει με το νομικό πλαίσιο της ΕΕ.