Βρυξέλλες, 1.3.2019

COM(2019) 46 final/2

2019/0020(NLE)

This document replaces COM(2019) 46 final of 28.1.2019.
Change of the sensitivity level, deletion of the marking "LIMITED".

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επιτροπή για τις δημόσιες συμβάσεις όσον αφορά την προσχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας στη συμφωνία για τις δημόσιες συμβάσεις στο πλαίσιο της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. Αντικείμενο της πρότασης

Η παρούσα πρόταση αφορά την απόφαση για τον καθορισμό της θέσης που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στην επιτροπή για τις δημόσιες συμβάσεις («επιτροπή ΣΔΣ» ή «η επιτροπή») σε σχέση με την προβλεπόμενη έκδοση απόφασης σχετικά με την προσχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας («το Ηνωμένο Βασίλειο») στη συμφωνία για τις δημόσιες συμβάσεις, στο πλαίσιο της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

2. Πλαίσιο της πρότασης

2.1Η συμφωνία για τις δημόσιες συμβάσεις και η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η συμφωνία για τις δημόσιες συμβάσεις (εφεξής «η συμφωνία 1 ») αποτελεί πλειομερή συμφωνία στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), η οποία αποσκοπεί στο αμοιβαίο άνοιγμα των αγορών δημοσίων προμηθειών μεταξύ των Μερών της. Η αναθεωρημένη συμφωνία άρχισε να ισχύει στις 6 Απριλίου 2014.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας, διότι το αντικείμενό της τελευταίας εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της κοινής εμπορικής πολιτικής, για το οποίο η Ένωση έχει αποκλειστική αρμοδιότητα. Τα κράτη μέλη καλύπτονται από τη συμφωνία δυνάμει του δικαίου της Ένωσης.

Στις 29 Μαρτίου 2017, το Ηνωμένο Βασίλειο κοινοποίησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ένωση. Κατά συνέπεια, το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταστεί τρίτη χώρα και το δίκαιο της Ένωσης θα παύσει να ισχύει σ’ αυτό από την 30ή Μαρτίου 2019, εκτός εάν οριστεί άλλη ημερομηνία σε συμφωνία αποχώρησης μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, ομόφωνα καθορίσει άλλη ημερομηνία. Η Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματεύθηκαν συμφωνία αποχώρησης σύμφωνα με το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συμφωνία αποχώρησης εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 Νοεμβρίου 2018. Το τέταρτο μέρος της συμφωνίας αποχώρησης προβλέπει μεταβατική περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας το δίκαιο της Ένωσης θα ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού («μεταβατική περίοδος»).

Η συμφωνία αποχώρησης συμφωνήθηκε μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου και εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) στις 25 Νοεμβρίου 2018. Εντούτοις, η κύρωσή της στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αβέβαιη.

Από την ημερομηνία κατά την οποία το δίκαιο της Ένωσης θα παύσει να εφαρμόζεται για το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού, η συμφωνία θα παύσει αυτομάτως να ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι προς το συμφέρον της Ένωσης να διασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει να υπέχει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις βάσει της συμφωνίας από την ημερομηνία κατά την οποία το δίκαιο της Ένωσης δεν θα ισχύει πλέον για το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού. Το Ηνωμένο Βασίλειο, έως ότου αποχωρήσει από την Ένωση, παραμένει πλήρες κράτος μέλος, το οποίο απολαύει όλων των δικαιωμάτων και δεσμεύεται από όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις Συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης προς την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας. Στις κατευθυντήριες γραμμές της 29ης Απριλίου 2017, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνώρισε ότι πρέπει, στο διεθνές πεδίο, να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του Ηνωμένου Βασιλείου ως αποχωρούντος κράτους μέλους, υπό την προϋπόθεση ότι σέβεται τις υποχρεώσεις του και παραμένει πιστό στα συμφέροντα της Ένωσης εν όσω είναι κράτος μέλος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε την επιθυμία να προσχωρήσει στη συμφωνία μετά την αποχώρησή του από την Ένωση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με κοινή τους επιστολή της 11ης Οκτωβρίου 2017, ενημέρωσαν τα μέλη του ΠΟΕ σχετικά με την πρόθεσή τους να «συνεργαστούν για την επίτευξη του στόχου του Ηνωμένου Βασιλείου να εξακολουθήσει, μετά την έξοδό του από την ΕΕ, να υπέχει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει επί του παρόντος δυνάμει της συμφωνίας για τις δημόσιες συμβάσεις ως κράτος μέλος της ΕΕ βάσει των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται επί του παρόντος στον πίνακα δεσμεύσεων της ΕΕ» 2 .

Την 1η Ιουνίου 2018 η Ευρωπαϊκή Ένωση διαβίβασε προς τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΕ επιστολή από το Ηνωμένο Βασίλειο με την οποία κοινοποίησε το ενδιαφέρον του να προσχωρήσει στη συμφωνία και επισύναψε τα σχετικά υποστηρικτικά έγγραφα, μεταξύ άλλων την αρχική του προσφορά ως προς την πρόσβαση στην αγορά και τις απαντήσεις του στον «Κατάλογο σημείων» 3 .

Η αίτηση του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί με την αρχική προσφορά του και τις απαντήσεις του στον κατάλογο σημείων διαβιβάστηκαν στα Mέρη της συμφωνίας στις 5 Ιουνίου 2018 4 .

Ύστερα από διαβουλεύσεις με τα Mέρη της συμφωνίας, το Ηνωμένο Βασίλειο υπέβαλε στη συνέχεια τελική προσφορά στην επιτροπή για τις δημόσιες συμβάσεις την 1η Οκτωβρίου 2018. Η τελική προσφορά γνωστοποιήθηκε στα Mέρη της συμφωνίας στις 2 Οκτωβρίου 2018 5 . Περίληψη της τελικής προσφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου και η αξιολόγηση της εν λόγω προσφοράς από την Επιτροπή παρατίθενται κατωτέρω.

Η απόφαση του Συμβουλίου αναμένεται να επιτρέψει στην Επιτροπή να εγκρίνει, εξ ονόματος της Ένωσης, την προσχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμφωνία, με την επιφύλαξη των όρων που καθορίζονται στην προβλεπόμενη απόφαση της επιτροπής ΣΔΣ.

2.2Η επιτροπή για τις δημόσιες συμβάσεις

Η επιτροπή ΣΔΣ συστάθηκε με σκοπό να διαχειρίζεται την εφαρμογή της συμφωνίας. Αποτελείται από εκπροσώπους κάθε Μέρους, καθώς και από μέλη του ΠΟΕ και διακυβερνητικούς οργανισμούς με καθεστώς παρατηρητή.

Η Ένωση, όπως και όλα τα άλλα Μέρη της συμφωνίας, είναι μέλος της επιτροπής ΣΔΣ, στην οποία εκπροσωπείται από την Επιτροπή. Οι αποφάσεις της επιτροπής ΣΔΣ λαμβάνονται με συναίνεση.

2.3Η προβλεπόμενη απόφαση της επιτροπής για τις δημόσιες συμβάσεις

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ΣΔΣ στις 17 Οκτωβρίου 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε, εξ ονόματος της Ένωσης, την καταρχήν συμφωνία της όσον αφορά την προσχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμφωνία.

Η Ένωση δήλωσε την καταρχήν συμφωνία της στο μέτρο που οι όροι προσχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμφωνία δεν μεταβάλλονται σε βάρος της Ένωσης ή τα συμφέροντα της Ένωσης δεν επηρεάζονται αρνητικά από τη θέση άλλων Μερών της συμφωνίας.

Επιπλέον, η εν λόγω καταρχήν συμφωνία διατυπώθηκε με την επιφύλαξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για συμφωνία αποχώρησης, η οποία ενδέχεται να περιλαμβάνει μεταβατική περίοδο κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθήσει να δεσμεύεται από τις δεσμεύσεις της Ένωσης δυνάμει της συμφωνίας και, στην περίπτωση αυτή, η προσχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα ισχύσει από το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ΣΔΣ στις 28 Νοεμβρίου 2018, όλα τα Μέρη εξέφρασαν την καταρχήν συμφωνία τους με την προσχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμφωνία, ενώ εξακολουθούν να εξετάζουν το ακριβές κείμενο της απόφασης που θα εκδοθεί τυπικά σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η επιτροπή ΣΔΣ πρόκειται να εκδώσει απόφαση η οποία αφορά την προσχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμφωνία και αναφέρει τους όρους της προσχώρησής του.

Το άρθρο ΧΧΙΙ παράγραφος 2 της αναθεωρημένης συμφωνίας προβλέπει ότι «[κ]άθε μέλος του ΠΟΕ μπορεί να προσχωρήσει στην παρούσα συμφωνία βάσει όρων οι οποίοι θα συμφωνηθούν μεταξύ του εν λόγω μέλους και των Μερών και οι οποίοι θα οριστούν σε απόφαση της επιτροπήςΗ προσχώρηση πραγματοποιείται μέσω της κατάθεσης υπόψη του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΕ πράξης προσχώρησης στην οποία αναφέρονται οι συμφωνηθέντες όροι. Η παρούσα συμφωνία τίθεται σε ισχύ για ένα μέλος που προσχωρεί σε αυτήν την 30ή ημέρα από την κατάθεση της πράξης προσχωρήσεώς του» 6 .

2.4. Προϋποθέσεις που συνοδεύουν την προσχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμφωνία

Η προσχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμφωνία θα πρέπει να υπόκειται σε προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να αντανακλώνται στην προβλεπόμενη πράξη της επιτροπής ΣΔΣ.

Ελλείψει συμφωνίας αποχώρησης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ένωσης που προβλέπει μεταβατική περίοδο, θα πρέπει να επιτραπεί στο Ηνωμένο Βασίλειο να καταθέσει την πράξη προσχώρησής του υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α)το νωρίτερο τριάντα ημέρες πριν από την ημερομηνία κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα παύσει να αποτελεί κράτος μέλος της Ένωσης· και

β)εντός έξι μηνών από την ημερομηνία της απόφασης της επιτροπής ΣΔΣ, εκτός αν η περίοδος για την υποβολή της πράξης παραταθεί από την εν λόγω επιτροπή.

Ωστόσο, η κατάθεση της πράξης προσχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου στον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΕ θα πρέπει να θεωρείται ως μη γενόμενη κατά την έννοια του άρθρου XXIV παράγραφος 2 της συμφωνίας του 1994 και του άρθρου XXII παράγραφος 2 της αναθεωρημένης συμφωνίας, εάν, εντός των επόμενων τριάντα ημερών, η Ένωση κοινοποιήσει στην επιτροπή ΣΔΣ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να καλύπτεται από τη συμφωνία δυνάμει του δικαίου της Ένωσης.

Σε περίπτωση σύναψης συμφωνίας αποχώρησης μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου στην οποία προβλέπεται μεταβατική περίοδος, η Ένωση θα πρέπει να ενημερώσει τα υπόλοιπα Μέρη της συμφωνίας ότι, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να λογίζεται ως κράτος μέλος για τους σκοπούς της συμφωνίας. Ως εκ τούτου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα καλύπτεται από τη συμφωνία μέχρι την ημερομηνία λήξης της συμφωνηθείσας μεταβατικής περιόδου.

Στην περίπτωση αυτή, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλει επικαιροποιημένη δέσμη απαντήσεων σχετικά με τον κατάλογο σημείων το αργότερο τρεις μήνες πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου. Η επιτροπή ΣΔΣ θα επανεξετάσει την επικαιροποιημένη δέσμη απαντήσεων σχετικά με τον κατάλογο σημείων και θα κρίνει ποια είναι η ενδεδειγμένη απόφαση εκείνη τη χρονική στιγμή.

3.Θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης

3.1.Η τελική προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου

Η τελική προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου επαναλαμβάνει τους όρους του ισχύοντος πίνακα δεσμεύσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας, στο μέτρο που αυτός ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο. Στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να εξασφαλίσει ότι, μετά την προσχώρησή του στη συμφωνία, οι όροι αυτοί διατηρούν το ίδιο επίπεδο όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά για τα άλλα Μέρη της συμφωνίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο, επαναλαμβάνοντας τους όρους του πίνακα της Ένωσης, πρέπει να πραγματοποιήσει τεχνικές προσαρμογές ώστε να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το δίκαιο της Ένωσης δεν θα εφαρμόζεται πλέον για το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού.

Δεσμεύσεις σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά (κατώτατα όρια, καλυπτόμενοι φορείς, εμπορεύματα, υπηρεσίες, κατασκευαστικές υπηρεσίες και γενικές σημειώσεις)

Κατώτατα όρια

Τα κατώτατα όρια του Ηνωμένου Βασιλείου στο παράρτημα 1, το παράρτημα 2 και το παράρτημα 3 αντιστοιχούν στα κατώτατα όρια που εφαρμόζονται στην Ένωση για εμπορεύματα, υπηρεσίες και κατασκευαστικές υπηρεσίες.

Φορείς

Στο παράρτημα 1 («Φορείς της κεντρικής διοίκησης»), ο κατάλογος με τους φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει πανομοιότυπος με τον αντίστοιχο για το Ηνωμένο Βασίλειο βάσει του πίνακα της Ένωσης και, ως εκ τούτου, η κάλυψη είναι η ίδια μ’ αυτή που ισχύει επί του παρόντος βάσει του πίνακα της Ένωσης.

Στις περιπτώσεις εκείνες όπου τα καθήκοντα ενός φορέα που περιέχεται στο εν λόγω παράρτημα έχουν μεταβιβαστεί ή μεταβιβάζονται σε άλλον φορέα, ο οποίος είναι ο ίδιος αναθέτουσα αρχή, το Ηνωμένο Βασίλειο, για να διασφαλίσει ότι το γεγονός αυτό δεν θα συνεπάγεται απώλεια της πρόσβασης στην αγορά, διευκρινίζει περαιτέρω, στην υποσημείωση 1, ότι θα πρέπει να θεωρείται ότι ο διάδοχος φορέας περιλαμβάνεται στο εν λόγω παράρτημα. Επιπλέον, κατά περίπτωση, το Ηνωμένο Βασίλειο συμπεριέλαβε παραπομπές στην εθνική νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου αντί στη νομοθεσία της Ένωσης.

Για λόγους σύγκρισης, το παράρτημα 1 του πίνακα της Ένωσης που καλύπτει τους φορείς της κεντρικής διοίκησης περιλαμβάνει, στις παραγράφους 1 έως 4, τέσσερις κατηγορίες που παρέχουν διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης σε συμβάσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο, στην τελική του προσφορά, χορήγησε στην Ένωση τη μέγιστη δυνατή κάλυψη, συμπεριλαμβανομένων όλων των φορέων της κεντρικής διοίκησης του Ηνωμένου Βασιλείου (παράγραφος 1).

Η παράγραφος 2 της τελικής προσφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου καλύπτει όλα τα Μέρη που δεν περιλαμβάνονται στην παράγραφο 1.

Το παράρτημα 1 περιλαμβάνει τέσσερις σημειώσεις. Η τελική προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου επαναλαμβάνει τις επιφυλάξεις της Ένωσης έναντι ορισμένων Μερών.

Στο παράρτημα 2 («Φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης»), η τελική προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου παρέχει την κάλυψη των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης όπως ισχύει επί του παρόντος μέσω της ενωσιακής κάλυψης βάσει της συμφωνίας.

Ωστόσο, οι παραπομπές στις περιφέρειες NUTS της Ένωσης, όπως αυτές ορίζονται στη νομοθεσία της Ένωσης, αντικαταστάθηκαν από τις εδαφικές μονάδες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίες ορίζονται στη σημείωση 3 του παραρτήματος 7 (βλ. παρακάτω στις Γενικές σημειώσεις).

Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του παραρτήματος 2, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να ακολουθεί την προσέγγιση βάσει ορισμού, όπως συμβαίνει επί του παρόντος βάσει του πίνακα της Ένωσης, όσον αφορά την κάλυψη των «οργανισμών δημοσίου δικαίου». Η τελική προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου ορίζει τους οργανισμούς δημοσίου δικαίου για την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, με αναφορά στην εθνική νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι στην ενωσιακή νομοθεσία. Εν πάση περιπτώσει, το Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπει τον ενδεικτικό κατάλογο των αναθετουσών αρχών που είναι οργανισμοί δημοσίου δικαίου, ο οποίος παραμένει πανομοιότυπος με εκείνον για το Ηνωμένο Βασίλειο βάσει του πίνακα της Ένωσης. Ως εκ τούτου, η κάλυψη του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει η ίδια, όπως και βάσει του πίνακα της Ένωσης.

Το παράρτημα 2 περιλαμβάνει τέσσερις σημειώσεις. Η τελική προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου επαναλαμβάνει τις επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι ορισμένων Μερών. Στη σημείωση 2, σχετικά με την επιφύλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της Ιαπωνίας, της Κορέας και των ΗΠΑ όσον αφορά τις μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), είναι αναγκαία η τεχνική προσαρμογή. Ο ορισμός των ΜΜΕ θα είναι ίδιος εκείνος που προβλέπεται βάσει της εθνικής νομοθεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι βάσει των διατάξεων της ενωσιακής νομοθεσίας. Η νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (κανονιστική απόφαση 112 παράγραφος 4 των κανονιστικών αποφάσεων του 2015 περί δημοσίων συμβάσεων) παραπέμπει άμεσα στη σύσταση της Επιτροπής, της 6ης Μαΐου 2003, σχετικά με τον ορισμό των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων.

Ο πίνακας του Ηνωμένου Βασιλείου επαναλαμβάνει τις επιφυλάξεις της Ένωσης έναντι ορισμένων Μερών.

Στο παράρτημα 3 («Λοιποί φορείς»), η τελική προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπει την κάλυψη όσον αφορά τους αναθέτοντες φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα κοινής ωφελείας, αντανακλώντας και πάλι τον πίνακα της Ένωσης.

Ωστόσο, είναι αναγκαίες τεχνικές προσαρμογές ήσσονος σημασίας στο εν λόγω παράρτημα. Η τελική προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου δεν περιέχει παραπομπές στη νομοθεσία της Ένωσης αλλά στην εθνική νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου: για παράδειγμα, όσον αφορά τις έννοιες «δημόσια επιχείρηση» και «καθοριστική επιρροή».

Οι ενδεικτικοί κατάλογοι των φορέων παραμένουν ταυτόσημοι με εκείνους για το Ηνωμένο Βασίλειο βάσει του πίνακα της Ένωσης. Ως εκ τούτου, η κάλυψη του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει η ίδια, όπως και βάσει του πίνακα της Ένωσης.

Το παράρτημα 3 περιλαμβάνει οκτώ σημειώσεις. Η τελική προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου επαναλαμβάνει τις επιφυλάξεις της Ένωσης έναντι ορισμένων Μερών.

Εμπορεύματα

Το παράρτημα 4 της τελικής απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου καλύπτει τα ίδια εμπορεύματα, όπως και βάσει του ισχύοντος πίνακα της Ένωσης.

Υπηρεσίες

Στο παράρτημα 5, η τελική προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου καλύπτει τις υπηρεσίες που καλύπτονται επί του παρόντος βάσει του πίνακα της Ένωσης.

Κατασκευαστικές υπηρεσίες και συμβάσεις παραχώρησης έργων

Το Ηνωμένο Βασίλειο, στο παράρτημα 6 σημείο 2 της τελικής του προσφοράς, χορηγεί στους παρόχους κατασκευαστικών υπηρεσιών από την αγορά της Ένωσης πρόσβαση στις συμβάσεις παραχώρησης έργων που είναι ίσες με το κατώτατο όριο των 5 000 000 ΕΤΔ (ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα) ή υψηλότερες αυτού.

Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο επαναλαμβάνει την επιφύλαξη που διατύπωσε η Ένωση στο σημείωμα του παραρτήματος 6.

Γενικές σημειώσεις

Το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει στο παράρτημα 7 τον κατάλογο των εθνικών εδαφικών μονάδων του για τους σκοπούς της παραγράφου 1 του παραρτήματος 2, της σημείωσης 1 στο παράρτημα 2 και της σημείωσης 6 στο παράρτημα 3. Οι εν λόγω εδαφικές μονάδες αντανακλούν τις περιφέρειες NUTS του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως αυτές ορίζονται επί του παρόντος βάσει του κανονισμού 1059/2003 7 .

3.2.Αξιολόγηση της προσφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου από την Επιτροπή

Η τελική προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου επαναλαμβάνει τον υφιστάμενο πίνακα της Ένωσης στο μέτρο που αυτός ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο, με τεχνικές προσαρμογές ήσσονος σημασίας. Δεδομένου ότι o πίνακας της Ένωσης είναι ήδη πολύ εκτενής όσον αφορά τους φορείς, τα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες που καλύπτονται και προβλέπει σημαντικό άνοιγμα των αγορών δημοσίων συμβάσεων, ως εκ τούτου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει, μετά την προσχώρησή του στη συμφωνία, το υφιστάμενο εκτεταμένο επίπεδο ανοίγματος της αγοράς δημόσιων συμβάσεων όσον αφορά τα Μέρη της συμφωνίας.

Όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά για εμπορεύματα, υπηρεσίες και οικονομικούς φορείς της Ένωσης, η τελική προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ενδεδειγμένη, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παρέχει στην Ένωση τη μέγιστη κάλυψη που προσφέρεται στα Μέρη (βλ. συγκεκριμένα το παράρτημα 1 για τις κεντρικές κυβερνητικές αναθέτουσες αρχές και το παράρτημα 6 για τις παραχωρήσεις έργων).

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η τελική προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου επαναλαμβάνει τον πίνακα δεσμεύσεων της Ένωσης σε ό,τι αφορά την κάλυψη, καθώς και το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να παράσχει στην Ένωση το υψηλότερο επίπεδο πρόσβασης στην αγορά που προσφέρεται στα Μέρη, η Ένωση θα παράσχει αμοιβαία μεταχείριση και θα προσαρμόσει τον πίνακά της, όπου αυτό είναι απαραίτητο, ούτως ώστε να παρέχει στα εμπορεύματα, τις υπηρεσίες, τους προμηθευτές και τους παρόχους υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου πρόσβαση στις δημόσιες συμβάσεις που καλύπτονται από τον πίνακα της Ένωσης.

Οι επακόλουθες τροποποιήσεις στον πίνακα της Ένωσης, οι οποίες αφορούν τους όρους της Ένωσης σε σχέση με την προσχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (όπως αυτοί παρατίθενται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης) θα επισυναφθούν στην απόφαση που πρόκειται να εγκριθεί από την επιτροπή ΣΔΣ και, ως εκ τούτου, καθίστανται μέρος των όρων προσχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμφωνία. Οι επακόλουθες τροποποιήσεις θα αντανακλώνται στον πίνακα της Ένωσης που περιέχεται στο προσάρτημα Ι της συμφωνίας ως εξής:

·Παράρτημα 1 τμήμα 2 («Οι κεντρικές κυβερνητικές αναθέτουσες αρχές των κρατών μελών της ΕΕ»), σημείο 1:

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα προστεθεί στον κατάλογο των Μερών της συμφωνίας που έχουν πρόσβαση στις δημόσιες συμβάσεις όλων των αναθετουσών αρχών σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης των κρατών μελών της Ένωσης.

·Παράρτημα 6 τμήμα 2 (Συμβάσεις παραχώρησης έργων που ανατίθενται από φορείς που αναφέρονται στα παραρτήματα 1 και 2):

·Το Ηνωμένο Βασίλειο θα προστεθεί στον κατάλογο των Μερών της συμφωνίας που έχουν πρόσβαση στις συμβάσεις παραχώρησης έργων αξίας ίσης με 5 000 000 ΕΤΔ ή υψηλότερης αυτής.

·Υποσημείωση στον τίτλο Προσάρτημα I Δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

Η Ένωση θα διευκρινίσει στον πίνακά της στο προσάρτημα I ότι όλες οι παραπομπές στις αναθέτουσες αρχές και τους αναθέτοντες φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου που περιλαμβάνονται επί του παρόντος στον πίνακα της Ένωσης καθίστανται άνευ αντικειμένου.

Επιφυλάξεις των άλλων Μερών

Εάν οποιοδήποτε άλλο Μέρος της συμφωνίας συμπεριλάβει ειδικούς περιορισμούς ή εξαιρέσεις στην κάλυψή του όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό θα πρέπει να αποτυπώνεται στην απόφαση της επιτροπής ΣΔΣ ως όροι του Μέρους όσον αφορά την προσχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, τυχόν τέτοιοι περιορισμοί ή εξαιρέσεις για την κάλυψη ενός Μέρους που αφορούν ειδικά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επηρεάσουν την τελική προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως αυτή παρουσιάζεται ανωτέρω, ούτε την αμοιβαία συμφωνηθείσα κάλυψη μεταξύ των σημερινών Μερών της συμφωνίας.

Σύσταση

Η προσχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμφωνία αναμένεται ότι θα διατηρήσει το τρέχον επίπεδο διεθνούς ανοίγματος των αγορών δημοσίων συμβάσεων. Το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την προσχώρησή του στη συμφωνία, θα εξακολουθήσει να υπέχει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει επί του παρόντος δυνάμει της συμφωνίας ως κράτος μέλος της Ένωσης με βάση τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται επί του παρόντος στον πίνακα της Ένωσης. Η Επιτροπή συνιστά να γίνει δεκτή η τελική προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου με την επιφύλαξη των όρων της Ένωσης όσον αφορά την προσχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμφωνία.

Κατά συνέπεια, προτείνεται να εξουσιοδοτηθεί η Επιτροπή για να εκφράσει, στο πλαίσιο της επιτροπής ΣΔΣ, τη θέση της Ένωσης υπέρ της προσχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, με την επιφύλαξη των ακόλουθων όρων, που θα αποτυπωθούν στην απόφαση της επιτροπής ΣΔΣ:

Ελλείψει συμφωνίας αποχώρησης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ένωσης που προβλέπει μεταβατική περίοδο, θα πρέπει να επιτραπεί στο Ηνωμένο Βασίλειο να καταθέσει την πράξη προσχώρησής του υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α)το νωρίτερο τριάντα ημέρες πριν από την ημερομηνία κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα παύσει να αποτελεί κράτος μέλος της Ένωσης· και

β)εντός έξι μηνών από την ημερομηνία της απόφασης της επιτροπής ΣΔΣ, εκτός αν η περίοδος για την υποβολή της πράξης παραταθεί από την εν λόγω επιτροπή.

Η κατάθεση της πράξης προσχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να θεωρείται ως μη γενόμενη κατά την έννοια του άρθρου XXIV παράγραφος 2 της συμφωνίας του 1994 και του άρθρου XXII παράγραφος 2 της αναθεωρημένης συμφωνίας, εάν, εντός τριάντα ημερών μετά την κατάθεση, η Ευρωπαϊκή Ένωση κοινοποιήσει στην επιτροπή ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να καλύπτεται από τη συμφωνία δυνάμει του δικαίου της Ένωσης.

Θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί η Επιτροπή, εξ ονόματος της Ένωσης, ώστε να προβεί στην εν λόγω γνωστοποίηση, εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Σε περίπτωση σύναψης συμφωνίας αποχώρησης μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου στην οποία προβλέπεται μεταβατική περίοδος, η Ένωση θα πρέπει να ενημερώσει τα υπόλοιπα Μέρη της συμφωνίας ότι, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να λογίζεται ως κράτος μέλος για τους σκοπούς της συμφωνίας. Ως εκ τούτου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα καλύπτεται από τη συμφωνία μέχρι την ημερομηνία λήξης της συμφωνηθείσας μεταβατικής περιόδου.

Στην περίπτωση αυτή, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλει επικαιροποιημένη δέσμη απαντήσεων σχετικά με τον κατάλογο σημείων το αργότερο τρεις μήνες πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου. Η επιτροπή ΣΔΣ θα επανεξετάσει την επικαιροποιημένη δέσμη απαντήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τον κατάλογο σημείων και θα κρίνει ποια είναι η ενδεδειγμένη απόφαση εκείνη τη χρονική στιγμή.

4.Νομική βάση

4.1Διαδικαστική νομική βάση

4.1.1. Αρχές

Το άρθρο 218 παράγραφος 9 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) προβλέπει την έκδοση αποφάσεων για τον καθορισμό «των θέσεων που θα πρέπει να ληφθούν, εξ ονόματος της Ένωσης, σε όργανο που συνιστάται από δεδομένη συμφωνία, όταν το εν λόγω όργανο καλείται να θεσπίσει πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα, με εξαίρεση τις πράξεις που συμπληρώνουν ή τροποποιούν το θεσμικό πλαίσιο της συμφωνίας».

Η έννοια των «πράξεων που παράγουν έννομα αποτελέσματα» περιλαμβάνει πράξεις οι οποίες παράγουν έννομα αποτελέσματα δυνάμει των κανόνων του διεθνούς δικαίου που διέπουν το συγκεκριμένο όργανο. Περιλαμβάνει επίσης πράξεις που δεν έχουν δεσμευτική ισχύ βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά «επηρεάζουν με καθοριστικό τρόπο το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που θεσπίζει ο νομοθέτης της Ένωσης» 8 .

4.1.2. Εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση

Η επιτροπή ΣΔΣ είναι όργανο που έχει συσταθεί με συμφωνία, συγκεκριμένα τη συμφωνία για τις δημόσιες συμβάσεις.

Η πράξη την οποία καλείται να εκδώσει η επιτροπή ΣΔΣ είναι πράξη που παράγει έννομα αποτελέσματα. Η προβλεπόμενη πράξη θα είναι δεσμευτική δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

Η προβλεπόμενη πράξη δεν συμπληρώνει ούτε τροποποιεί το θεσμικό πλαίσιο της συμφωνίας.

Συνεπώς, η διαδικαστική νομική βάση για την προτεινόμενη απόφαση είναι το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ.

4.2. Ουσιαστική νομική βάση

4.2.1. Αρχές

Η ουσιαστική νομική βάση για την έκδοση απόφασης βάσει του άρθρου 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ εξαρτάται πρωτίστως από τον στόχο και το περιεχόμενο της προβλεπόμενης πράξης για την οποία λαμβάνεται θέση εξ ονόματος της Ένωσης. Αν η προβλεπόμενη πράξη επιδιώκει πολλαπλούς σκοπούς ή έχει αρκετές συνιστώσες, και αν ένας από τους εν λόγω σκοπούς ή τις συνιστώσες μπορεί να προσδιοριστεί ως ο κύριος, ενώ ο άλλος είναι απλώς παρεμπίπτων, η απόφαση που εκδίδεται βάσει του άρθρου 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ πρέπει να βασίζεται σε μία και μόνη ουσιαστική νομική βάση, δηλαδή σε εκείνη που απαιτείται από τον κύριο ή κυρίαρχο σκοπό ή τη συνιστώσα.

4.2.2. Εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση

Ο κύριος στόχος και το περιεχόμενο της προβλεπόμενης πράξης αφορούν την κοινή εμπορική πολιτική.

Συνεπώς, η ουσιαστική νομική βάση για την προτεινόμενη απόφαση είναι το άρθρο 207 της ΣΛΕΕ.

4.3. Συμπέρασμα

Η νομική βάση της προτεινόμενης απόφασης θα πρέπει να είναι το άρθρο 207 της ΣΛΕΕ, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ.

2019/0020 (NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επιτροπή για τις δημόσιες συμβάσεις όσον αφορά την προσχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας στη συμφωνία για τις δημόσιες συμβάσεις στο πλαίσιο της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 207, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Η Ένωση είναι Μέρος της συμφωνίας για τις δημόσιες συμβάσεις («η συμφωνία») και τα κράτη μέλη της καλύπτονται από τη συμφωνία δυνάμει του δικαίου της Ένωσης.

(2)Στις 29 Μαρτίου 2017 το Ηνωμένο Βασίλειο γνωστοποίησε την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ένωση, δυνάμει του άρθρου 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Συνθήκες θα παύσουν να ισχύουν για το Ηνωμένο Βασίλειο από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει συμφωνίας, δύο έτη μετά την εν λόγω γνωστοποίηση, ήτοι στις 30 Μαρτίου 2019, εκτός εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, αποφασίσει ομόφωνα να παρατείνει την εν λόγω προθεσμία. Η συμφωνία θα πάψει αυτομάτως να ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ημερομηνία αυτή.

(3)Την 1η Ιουνίου 2018 το Ηνωμένο Βασίλειο, με την υποστήριξη της Ένωσης, υπέβαλε αίτηση προσχώρησης στη συμφωνία.

(4)Σύμφωνα με το άρθρο ΧΧΙΙ παράγραφος 2 της αναθεωρημένης συμφωνίας, κάθε μέλος του ΠΟΕ μπορεί να προσχωρήσει στην εν λόγω συμφωνία βάσει όρων οι οποίοι θα συμφωνηθούν μεταξύ του εν λόγω μέλους και των Μερών και οι οποίοι θα οριστούν σε απόφαση της επιτροπής. Η προσχώρηση πραγματοποιείται μέσω της κατάθεσης υπόψη του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΕ πράξης προσχώρησης στην οποία αναφέρονται οι συμφωνηθέντες όροι. Η συμφωνία, για μέλος που προσχωρεί σ’ αυτή, τίθεται σε ισχύ την 30ή ημέρα από την κατάθεση της πράξης προσχώρησής του.

(5)Οι υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την κάλυψη της πρόσβασης στις αγορές δημόσιων προμηθειών καθορίζονται στην τελική του προσφορά, η οποία διαβιβάστηκε στα Μέρη της συμφωνίας στις 2 Οκτωβρίου 2018.

(6)Η τελική προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ενδεδειγμένη, δεδομένου ότι οι δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ως προς την κάλυψη προσφέρουν στην Ένωση τη μέγιστη κάλυψη, την οποία έχει και επί του παρόντος το Ηνωμένο Βασίλειο βάσει του πίνακα της Ένωσης στη ΣΔΣ και η οποία αντιστοιχεί στην κάλυψη που έχει επί του παρόντος το Ηνωμένο Βασίλειο ως κράτος μέλος βάσει του πίνακα της Ένωσης. Η Ένωση θα πρέπει να παράσχει αμοιβαία μεταχείριση και να προσαρμόσει τον πίνακά της ώστε να παρέχει αντίστοιχο επίπεδο πρόσβασης στους οικονομικούς φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου δυνάμει της συμφωνίας. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθούν ορισμένες διευκρινίσεις στον πίνακα της Ένωσης που περιλαμβάνεται στο προσάρτημα Ι της αναθεωρημένης συμφωνίας, δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα καλύπτεται πλέον από τον εν λόγω πίνακα στο πλαίσιο της συμφωνίας. Οι όροι αυτοί, όπως παρατίθενται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης, θα αποτελέσουν μέρος των όρων προσχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμφωνία και θα αντικατοπτρίζονται στην απόφαση που πρόκειται να εκδώσει η επιτροπή για τις δημόσιες συμβάσεις («η επιτροπή ΣΔΣ») σχετικά με την προσχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

(7)Κατά συνέπεια, είναι αναγκαίο να καθοριστεί η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στην επιτροπή ΣΔΣ σε σχέση με την προσχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμφωνία.

(8)Σε περίπτωση συμφωνίας αποχώρησης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ένωσης που προβλέπει μεταβατική περίοδο, κατά την οποία το δίκαιο της Ένωσης θα εφαρμόζεται για το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού, η Ένωση θα πρέπει να ενημερώσει τα άλλα Μέρη της συμφωνίας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να λογίζεται ως κράτος μέλος για τους σκοπούς της συμφωνίας κατά τη διάρκεια της εν λόγω μεταβατικής περιόδου. Ως εκ τούτου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα καλύπτεται από τη συμφωνία μέχρι την ημερομηνία λήξης της συμφωνηθείσας μεταβατικής περιόδου. Στην περίπτωση αυτή, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλει επικαιροποιημένη δέσμη απαντήσεων σχετικά με τον κατάλογο σημείων το αργότερο τρεις μήνες πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου. Η επιτροπή ΣΔΣ θα επανεξετάσει την επικαιροποιημένη δέσμη απαντήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τον κατάλογο σημείων και θα κρίνει ποια είναι η ενδεδειγμένη απόφαση εκείνη τη χρονική στιγμή.

(9)Παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποτελεί τρίτη χώρα όταν η επιτροπή ΣΔΣ θα αποφασίσει σχετικά με την προσχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμφωνία, είναι προς το συμφέρον της Ένωσης να διασφαλίσει ότι η συμφωνία θα αρχίσει να ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο από την επομένη της ημερομηνίας κατά την οποία το δίκαιο της Ένωσης θα παύσει να εφαρμόζεται για το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού. Το Ηνωμένο Βασίλειο, έως ότου αποχωρήσει από την Ένωση, παραμένει πλήρες κράτος μέλος, το οποίο απολαύει όλων των δικαιωμάτων και δεσμεύεται από όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις Συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης προς την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας.

(10)Αν το δίκαιο της Ένωσης εξακολουθεί να ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού, η Επιτροπή θα πρέπει να εξουσιοδοτηθεί να ενημερώσει την επιτροπή ΣΔΣ, εξ ονόματος της Ένωσης, εντός 30 ημερών από την κατάθεση της πράξης προσχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να καλύπτεται από τη συμφωνία σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στην επιτροπή για τις δημόσιες συμβάσεις («επιτροπή ΣΔΣ») είναι να εγκριθεί η προσχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στη συμφωνία για τις δημόσιες συμβάσεις («η συμφωνία»), με την επιφύλαξη των προϋποθέσεων που καθορίζονται στο άρθρο 2 της παρούσας απόφασης και των όρων προσχώρησης που παρατίθενται στο παράρτημα της παρούσας απόφασης, στο μέτρο που τα συμφέροντα της Ένωσης δεν επηρεάζονται αρνητικά από τη θέση άλλων Μερών της συμφωνίας.

Άρθρο 2

Η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης, σύμφωνα με το άρθρο 1, υπόκειται στην προϋπόθεση ότι η απόφαση της επιτροπής ΣΔΣ περιέχει διατάξεις που εξασφαλίζουν τα ακόλουθα:

(1)ελλείψει συμφωνίας αποχώρησης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ένωσης που προβλέπει μεταβατική περίοδο, επιτρέπεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να καταθέσει υπόψη του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΕ την πράξη προσχώρησής του υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α)το νωρίτερο 30 ημέρες πριν από την ημερομηνία κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα παύσει να αποτελεί κράτος μέλος· και

β)εντός έξι μηνών από την ημερομηνία της απόφασης της επιτροπής ΣΔΣ, εκτός αν η περίοδος για την υποβολή της πράξης παραταθεί από την εν λόγω επιτροπή·

(2)η κατάθεση της πράξης προσχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρείται ως μη γενόμενη για τους σκοπούς του άρθρου XXIV παράγραφος 2 της συμφωνίας του 1994 και του άρθρου XXII παράγραφος 2 της αναθεωρημένης συμφωνίας, εάν, εντός 30 ημερών μετά την εν λόγω κατάθεση, η Ένωση κοινοποιήσει στην επιτροπή ΣΔΣ ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να καλύπτεται από τη συμφωνία σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης.

Άρθρο 3

Σε περίπτωση που το δίκαιο της Ένωσης εξακολουθεί να ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο και εντός αυτού, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να ενημερώσει την επιτροπή ΣΔΣ, εξ ονόματος της Ένωσης, εντός 30 ημερών από την κατάθεση της πράξης προσχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να καλύπτεται από τη συμφωνία σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης.

Άρθρο 4

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στην Επιτροπή.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος

(1)    Η συμφωνία του 1994 και η αναθεωρημένη συμφωνία αναφέρονται εφεξής από κοινού ως η «συμφωνία» για τους σκοπούς της παρούσας πρότασης.
(2)     https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/letter_from_eu_and_uk_permanent_representatives.pdf  
(3)    Ο κατάλογος σημείων περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη συνέπεια του διοικητικού συστήματος δημοσίων συμβάσεων και του νομικού πλαισίου του Ηνωμένου Βασιλείου ως προς τις απαιτήσεις της ΣΔΣ.
(4)    Η αίτηση του Ηνωμένου Βασιλείου που περιέχεται στο έγγραφο GPA/146· η αρχική προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου ως προς την πρόσβαση στην αγορά που περιέχεται στο έγγραφο GPA/ACC/GBR/1· οι απαντήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στον κατάλογο σημείων που περιέχονται στο έγγραφο GPA/ACC/GBR/2.
(5)    Η τελική προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου ως προς την πρόσβαση στην αγορά που περιέχεται στο έγγραφο GPA/ACC/GBR/16.
(6)    Στη συμφωνία του 1994 το σχετικό άρθρο είναι το άρθρο XXIV παράγραφος 2.
(7)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1059/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Μαΐου 2003, για τη θέσπιση μιας κοινής ονοματολογίας των εδαφικών στατιστικών μονάδων (NUTS).
(8)    Απόφαση του Δικαστηρίου της 7ης Οκτωβρίου 2014, Γερμανία κατά Συμβουλίου, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, σκέψεις 61 έως 64.

Βρυξέλλες, 1.3.2019

COM(2019) 46 final/2

This document replaces COM(2019) 46 final of 28.1.2019.
Change of the sensitivity level, deletion of the marking "LIMITED".

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

της

πρότασης απόφασης του Συμβουλίου

σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επιτροπή για τις δημόσιες συμβάσεις όσον αφορά την προσχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας στη συμφωνία για τις δημόσιες συμβάσεις στο πλαίσιο της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΣΔΣ

Με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας για τις δημόσιες συμβάσεις ως προς το Ηνωμένο Βασίλειο αυτοτελώς:

- το σημείο 1 του τμήματος 2 («Οι κεντρικές κυβερνητικές αναθέτουσες αρχές των κρατών μελών της ΕΕ») του παραρτήματος 1 του προσαρτήματος I σχετικά με τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της αναθεωρημένης συμφωνίας έχει ως εξής:

«1.    Για τα εμπορεύματα, τις υπηρεσίες, τους προμηθευτές και τους παρόχους υπηρεσιών του Λιχτενστάιν, της Ελβετίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας, των Κάτω Χωρών όσον αφορά την Αρούμπα και το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, οι συμβάσεις που συνάπτονται από όλες τις κεντρικές κυβερνητικές αναθέτουσες αρχές των κρατών μελών της ΕΕ. Ο κατωτέρω κατάλογος είναι ενδεικτικός».

- το τμήμα 2 του παραρτήματος 6 του προσαρτήματος I σχετικά με τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της αναθεωρημένης συμφωνίας έχει ως εξής:

«Οι συμβάσεις παραχώρησης έργων, όταν ανατίθενται από τους φορείς των παραρτημάτων 1 και 2, υπάγονται σε καθεστώς εθνικής μεταχείρισης όσον αφορά τους παρόχους κατασκευαστικών υπηρεσιών της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, της Νορβηγίας, των Κάτω Χωρών όσον αφορά την Αρούμπα, την Ελβετία, το Μαυροβούνιο και το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, υπό την προϋπόθεση ότι η αξία των συμβάσεων ισούται με ή υπερβαίνει τα 5 000 000 ΕΤΔ και τους παρόχους κατασκευαστικών υπηρεσιών της Κορέας, υπό την προϋπόθεση ότι η αξία των συμβάσεων ισούται με ή υπερβαίνει τα 15 000 000 ΕΤΔ».

- η υποσημείωση του τίτλου του προσαρτήματος I σχετικά με τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της αναθεωρημένης συμφωνίας περιλαμβάνει την εξής υποσημείωση:

«Όλες οι παραπομπές στις αναθέτουσες αρχές και τους αναθέτοντες φορείς του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που περιέχονται επί του παρόντος στον πίνακα δεσμεύσεων της ΕΕ είναι πλέον άνευ αντικειμένου».