|
Οι φορείς του δημόσιου τομέα έχουν στην κατοχή τους τεράστιο όγκο δεδομένων, γνωστών ως πληροφορίες του δημόσιου τομέα (ΠΔΤ), π.χ. νομικά δεδομένα, δεδομένα που αφορούν την κυκλοφορία, μετεωρολογικά δεδομένα, οικονομικά και χρηματοοικονομικά δεδομένα. Η δυνατότητα τα εν λόγω δεδομένα να χρησιμοποιούνται περαιτέρω για άλλους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών (π.χ. για υπηρεσίες δορυφορικής πλοήγησης, μετεωρολογικές εφαρμογές κ.λπ.), μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για οικονομική ανάπτυξη, να ενθαρρύνει την καινοτομία και να συμβάλει στην επίλυση διαφόρων κοινωνικών προβλημάτων, π.χ., στην υγειονομική περίθαλψη και τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Η οδηγία 2003/98/ΕΚ για την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα (οδηγία ΠΔΤ) διαμόρφωσε το βασικό νομικό πλαίσιο για την περαιτέρω χρήση ΠΔΤ στην ενιαία αγορά, μέσω της επιβολής ορισμένων υποχρεώσεων στους φορείς του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με το άρθρο 13 (ρήτρα επανεξέτασης) της οδηγίας, και κατόπιν δέσμευσης στο πλαίσιο της ενδιάμεσης επανεξέτασης της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά, η παρούσα εκτίμηση επιπτώσεων περιλαμβάνει αξιολόγηση της εφαρμογής της υφιστάμενης έκδοσης της οδηγίας και καθορίζει τις επιλογές πολιτικής που απαιτείται για την αντιμετώπιση τεσσάρων τομέων που παρουσιάζουν πρόβλημα:
1.Δυναμικά δεδομένα: Η παροχή πρόσβασης σε πραγματικό χρόνο σε δεδομένα που βρίσκονται στην κατοχή φορέων του δημόσιου τομέα, ιδίως σε δυναμικά δεδομένα, μέσω της χρήσης των κατάλληλων τεχνικών μέσων (διεπαφών προγραμματισμού εφαρμογών / API) είναι σπάνια. Αυτό σημαίνει ότι τα δυναμικά δεδομένα συχνά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν περαιτέρω για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, όπως εφαρμογές μετακίνησης σε πραγματικό χρόνο.
2.Χρέωση: Αρκετοί φορείς του δημόσιου τομέα εξακολουθούν να επιβάλλουν υπερβολικές χρεώσεις για την περαιτέρω χρήση δεδομένων του δημόσιου τομέα — πολύ υψηλότερες από τις απαιτούμενες για την κάλυψη του κόστους αναπαραγωγής και διάδοσης. Τέτοιου είδους χρεώσεις είναι αντιπαραγωγικές από μακροοικονομική άποψη, καθώς συνιστούν φραγμό για την είσοδο μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στην αγορά. Ως εκ τούτου, οι χρεώσεις αυτές τείνουν να ενισχύουν τις μεγάλες πολυεθνικές πλατφόρμες, εις βάρος των ΜΜΕ οι οποίες αδυνατούν να καταβάλουν το κόστος για την αγορά δεδομένων του δημόσιου τομέα. Σύμφωνα με στοιχεία, η κατάργηση των χρεώσεων οδηγεί κατά κανόνα σε κάθετη αύξηση της ζήτησης για δεδομένα του δημόσιου τομέα, η οποία μεταφράζεται σε περισσότερη καινοτομία, μεγαλύτερη ανάπτυξη των επιχειρήσεων και εν τέλει υψηλότερα έσοδα στον προϋπολογισμό (μέσω φόρων) για τον δημόσιο τομέα.
3.Πεδίο εφαρμογής της οδηγίας ΠΔΤ: Τα δεδομένα που παράγονται από τους τομείς της κοινής ωφέλειας και των μεταφορών είναι πολύτιμα και διαθέτουν τεράστιο δυναμικό περαιτέρω χρήσης. Εντούτοις, η οδηγία ΠΔΤ δεν καλύπτει τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στους εν λόγω τομείς. Το ίδιο ισχύει για τα ερευνητικά δεδομένα που προκύπτουν από δημόσια χρηματοδότηση, τα οποία αποτελούν άλλη μια πολύτιμη πηγή δεδομένων.
4.Αποκλειστική παραχώρηση των δεδομένων του δημόσιου τομέα: Οι κάτοχοι δεδομένων του δημόσιου τομέα συνάπτουν ενίοτε συμφωνίες με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αντλήσουν επιπλέον αξία από τα δεδομένα τους. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο υπερβολικού πλεονεκτήματος της πρώτης κίνησης, το οποίο ευνοεί μεγάλες εταιρείες και συνεπώς περιορίζει τον αριθμό των δυνητικών περαιτέρω χρηστών των σχετικών δεδομένων.
|
|
Τα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ είναι απαραίτητα για να διασφαλιστούν ισότιμοι όροι στην παροχή δεδομένων και να εξασφαλιστεί ότι τα εν λόγω δεδομένα είναι κατάλληλα για περαιτέρω χρήση. Τα δεδομένα του δημόσιου τομέα με παρεμφερές θεματικό πεδίο θα πρέπει να καθίστανται διαθέσιμα για περαιτέρω χρήση σε όλα τα κράτη μέλη με συνέπεια, προκειμένου να διευκολυνθεί η υπό παρόμοιους όρους ανάπτυξη υπηρεσιών και προϊόντων που βασίζονται σε δεδομένα τα οποία προέρχονται από διάφορες χώρες τις ΕΕ.
Οι προτεινόμενες αλλαγές θα δημιουργήσουν περαιτέρω κίνητρα για τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρει η ενιαία αγορά λόγω της μεγάλης της κλίμακας για να παράγουν πληροφοριακά προϊόντα και υπηρεσίες για διαφορετικές χώρες. Ταυτόχρονα, οι αλλαγές θα διασφαλίσουν ότι οι εμπορικοί περαιτέρω χρήστες διαφορετικού μεγέθους και επενδυτικών ικανοτήτων θα έχουν παρόμοιες ευκαιρίες όσον αφορά την πρόσβαση σε δεδομένα του δημόσιου τομέα.
|