Βρυξέλλες, 31.5.2018

COM(2018) 381 final

2018/0205(COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την ευθυγράμμιση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων στον τομέα της περιβαλλοντικής πολιτικής και την τροποποίηση των οδηγιών 86/278/ΕΟΚ, 2002/49/ΕΚ, 2004/35/ΕΚ, 2007/2/ΕΚ, 2009/147/ΕΚ και 2010/63/ΕΕ, των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 166/2006 και (ΕΕ) αριθ. 995/2010 και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 338/97 και (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 του Συμβουλίου

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Τον Ιούνιο του 2017, η Επιτροπή δημοσίευσε ολοκληρωμένη αξιολόγηση του ελέγχου καταλληλότητας σχετικά με την υποβολή εκθέσεων και την παρακολούθηση της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ 1   («αξιολόγηση του ελέγχου καταλληλότητας»)  και εκπόνησε σχέδιο δράσης. Η δράση 1 επισήμανε ότι, ως έναν βαθμό, ο εξορθολογισμός των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα με την τροποποίηση των σχετικών νομοθετικών διατάξεων. Για να εφαρμοστεί αυτή η δράση, μπορούν να εκπονηθούν νομοθετικές τροποποιήσεις, είτε μεμονωμένες είτε ομαδοποιημένες σε μία πρόταση, η οποία θα τροποποιεί σειρά περιβαλλοντικών νομοθετικών πράξεων μόνον όσον αφορά τις διατάξεις τους σχετικά με την υποβολή εκθέσεων («πρόταση ευθυγράμμισης»). Η παρούσα πρόταση ευθυγράμμισης εκπονήθηκε με γνώμονα τα στοιχεία της αξιολόγησης του ελέγχου καταλληλότητας και άλλων αξιολογήσεων που διενεργήθηκαν πρόσφατα σε επιμέρους νομοθετικές πράξεις. Στόχοι της πρότασης ευθυγράμμισης είναι η βελτίωση της βάσης τεκμηρίωσης για την εφαρμογή της ενωσιακής πολιτικής, η ενίσχυση της διαφάνειας για το κοινό και η απλούστευση της διαδικασίας υποβολής εκθέσεων με σκοπό τη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η πρόταση εγγράφεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για τη βελτίωση της νομοθεσίας στον τομέα της περιβαλλοντικής πολιτικής. Οι συνεκτικές προσεγγίσεις για την περιβαλλοντική υποβολή εκθέσεων και την παρακολούθηση αποτέλεσαν μέρος της αξιολόγησης του ελέγχου καταλληλότητας.

Η πρόταση συμβάλλει επίσης στον στόχο προτεραιότητας 4, παράγραφος 65, του 7ου προγράμματος δράσης για το περιβάλλον 2 , ο οποίος απαιτεί την πρόσβαση του κοινού σε σαφείς πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, η πρόταση θα βοηθήσει το κοινό να αποκτήσει σφαιρική εικόνα για τα τεκταινόμενα στον περιβαλλοντικό τομέα στο σύνολο της Ευρώπης και θα συνδράμει τις εθνικές δημόσιες αρχές στον χειρισμό διασυνοριακών θεμάτων. Προς τον σκοπό αυτό, η πρόταση περιλαμβάνει παραπομπές στις απαιτήσεις της οδηγίας 2003/4/ΕΚ για την πρόσβαση σε περιβαλλοντικές πληροφορίες 3 και της οδηγίας 2007/2/ΕΚ για τα χωρικά δεδομένα 4 και εγγυάται τη συνοχή με αυτές.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης του ελέγχου καταλληλότητας πραγματοποιήθηκε διατομεακή και ολοκληρωμένη ανάλυση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων σε όλες τις σχετικές νομοθετικές πράξεις για το περιβάλλον 5 . Επίσης, διερευνήθηκε η συνοχή των υφιστάμενων υποχρεώσεων. Ως αποτέλεσμα, εντοπίστηκαν αρκετές νομοθετικές πράξεις 6 στις οποίες οι υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων θα μπορούσαν να τροποποιηθούν με στόχο τον εξορθολογισμό τους. Η πρόταση εκπονήθηκε προκειμένου να διασφαλίζεται συνεκτική προσέγγιση ανάμεσα στις διάφορες νομοθετικές πράξεις με, κατά περίπτωση:

·την ενίσχυση της διαφάνειας·

·την παροχή βάσης τεκμηρίωσης για μελλοντικές αξιολογήσεις·

·την απλούστευση και τη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης για τα κράτη μέλη και την Επιτροπή.

Επίσης, είναι συνεπής με την πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για την επανεξέταση της οδηγίας για το πόσιμο νερό 7 , η οποία έλαβε υπόψη τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ελέγχου καταλληλότητας.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η συνοχή με άλλες πολιτικές της ΕΕ έχει αναλυθεί στο πλαίσιο του ελέγχου καταλληλότητας για την περιβαλλοντική υποβολή εκθέσεων και την παρακολούθηση 8 . Γενικά, όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης πληροφοριών, η πρόταση συνάδει με τη στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά και ακολουθεί την πολιτική για τη βελτίωση της νομοθεσίας, π.χ. με τη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Σύμφωνα με τις αρχικές νομοθετικές πράξεις που τροποποιούνται, η νομική βάση της παρούσας πρότασης είναι το άρθρο 114, το άρθρο 192 παράγραφος 1 και το άρθρο 207.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Η ΕΕ διαθέτει συντρέχουσα αρμοδιότητα με τα κράτη μέλη όσον αφορά τη ρύθμιση του τομέα του περιβάλλοντος. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ μπορεί να νομοθετεί μόνο μέχρι του σημείου που επιτρέπεται από τις συνθήκες και οφείλει να τηρεί τις αρχές της αναγκαιότητας, της επικουρικότητας και της αναλογικότητας. Η πρόταση αποσκοπεί στη βελτιστοποίηση ήδη υφιστάμενων υποχρεώσεων όσον αφορά την παρακολούθηση της εφαρμογής, την υποβολή εκθέσεων και τη διαφάνεια στη νομοθεσία της ΕΕ με στόχο, μεταξύ άλλων, τη μείωση της επιβάρυνσης για τα κράτη μέλη. Λαμβάνοντας υπόψη τη φύση της δράσης που καθορίζεται στην πρόταση ευθυγράμμισης, τούτο μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε επίπεδο ΕΕ και όχι σε εθνικό επίπεδο. Αυτή η προσέγγιση ενισχύει την επικουρικότητα και φέρνει τις πληροφορίες για την εφαρμογή πιο κοντά στους πολίτες.

Αναλογικότητα

Η πρόταση ευθυγράμμισης αποτελεί συνέχεια των πορισμάτων των πρόσφατων αξιολογήσεων και τα μεταφράζει σε νομοθετικές τροποποιήσεις, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει τις κατάλληλες πληροφορίες με την κατάλληλη μορφή, στον κατάλληλο χρόνο. Σύμφωνα με τα πορίσματα της αξιολόγησης του ελέγχου καταλληλότητας, η τρέχουσα κατάσταση της υποβολής εκθέσεων είναι γενικά αποδοτική και η διοικητική επιβάρυνση είναι μέτρια, δικαιολογημένη και αναλογική (εκτιμώμενο κόστος ύψους 22 εκατ. EUR ετησίως). Τα οφέλη, όπως η βελτιωμένη εφαρμογή και η καλύτερη ενημέρωση του κοινού, υπερβαίνουν κατά πολύ το κόστος. Ο εξορθολογισμός της διαδικασίας με πιο οριζόντιο και στρατηγικό τρόπο με σκοπό την απλούστευση και τη μείωση των επιβαρύνσεων αναμένεται να ενισχύσει την αποδοτικότητα. Η πρόταση είναι αναλογική, διότι απλουστεύει την υποβολή εκθέσεων όπου χρειάζεται, ενισχύει τη διαφάνεια και την ενημέρωση του κοινού στις περιπτώσεις όπου δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο και/ή αυξάνει τη βάση τεκμηρίωσης στις περιπτώσεις όπου έχει αποδειχθεί ανεπαρκής για αξιολόγηση σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της νομοθεσίας.

Επιλογή της νομικής πράξης

Ως νομική πράξη επιλέχθηκε ο κανονισμός.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

Η παρούσα πρόταση βασίζεται στο αποτέλεσμα της αξιολόγησης του ελέγχου καταλληλότητας σχετικά με την υποβολή εκθέσεων και την παρακολούθηση της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ 9 . Η αξιολόγηση αυτή κάλυψε 181 υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων που προβλέπονται σε 58 πράξεις περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ. Βάσει αυτών, απαιτείται η παροχή αριθμητικών και γεωχωρικών πληροφοριών, ωστόσο οι περισσότερες πληροφορίες έχουν τη μορφή κειμένου —ήτοι, τη μορφή που ενέχει τις μεγαλύτερες δυσκολίες σε επίπεδο υποβολής, διάρθρωσης και ανάλυσης. Η συχνότητα υποβολής εκθέσεων διαφέρει. Οι μισές περίπου εκθέσεις υποβάλλονται ανά δύο ή περισσότερα έτη, ενώ τις μισές περίπου εκθέσεις ακολουθεί υποβολή έκθεσης της Επιτροπής προς τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Διαφοροποιήσεις παρατηρούνται και στις διαδικασίες, οι οποίες ωστόσο φαίνεται να λειτουργούν καλύτερα όταν η επεξεργασία των δεδομένων πραγματοποιείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Περιθώρια βελτίωσης διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σε ορισμένα οριζόντια θέματα (όπως ο εξορθολογισμός για μια διαδικασία που είναι περισσότερο παρεμφερής σε όλα τα κράτη μέλη) και για συγκεκριμένες νομοθετικές πράξεις. Οι ακόλουθες επιμέρους αξιολογήσεις παρείχαν περαιτέρω, λεπτομερέστερα στοιχεία σε σχέση με τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων σ’ αυτές τις νομοθετικές πράξεις:

·Οδηγία 2002/49/ΕΚ (οδηγία για τον περιβαλλοντικό θόρυβο) 10 ·

·Οδηγία 2004/35/ΕΚ (οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη – ΟΠΕ) 11 ·

·Οδηγία 2007/2/ΕΚ (οδηγία INSPIRΕ) — Υποδομή χωρικών πληροφοριών 12 ·

·Οδηγίες 2009/147/ΕΚ και 92/43/ΕΟΚ (ήτοι, οδηγίες για τα πτηνά και για τους οικοτόπους) 13 ·

·Οδηγία 2010/63/ΕΚ (οδηγία για τις δοκιμές σε ζώα) 14 ·

·Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 166/2006 [κανονισμός για το ευρωπαϊκό μητρώο έκλυσης και μεταφοράς ρύπων (Ε-ΜΕΜΡ)] 15 .

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Η αξιολόγηση του ελέγχου καταλληλότητας περιλάμβανε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων διαβούλευσης, όπως μια δημόσια διαβούλευση 16 όπου υπέβαλαν απαντήσεις μέλη του κοινού, δημόσιες αρχές, επιχειρήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα κράτη μέλη συμμετείχαν πολύ ενεργά καθ’ όλη τη διαδικασία και υποστήριξαν τους στόχους του εξορθολογισμού και της απλούστευσης της διαδικασίας υποβολής εκθέσεων. Υπήρξε επίσης μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία υπό τη διεύθυνση ενός κράτους μέλους, το έργο Make It Work 17 , της οποίας η συμβολή ήταν καθοριστική. Η Επιτροπή των Περιφερειών εκπόνησε και εξέδωσε γνωμοδότηση, στις 7 Απριλίου 2016, με την οποία κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τα οφέλη αποδοτικότητας και να αντιμετωπίσει τις περιττές διοικητικές επιβαρύνσεις σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων στον τομέα του περιβάλλοντος, ιδίως μέσω της αυτοματοποίησης των εργαλείων υποβολής εκθέσεων και της αναζήτησης συνεργειών μεταξύ των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων στο πλαίσιο διαφόρων πράξεων 18 . Η Επιτροπή οργάνωσε επίσης σειρά εκδηλώσεων με σκοπό τη συζήτηση σχετικά με την υποβολή εκθέσεων στον τομέα του περιβάλλοντος με ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ άλλων ΜΚΟ, επιχειρήσεις και δημόσιες αρχές, τον Νοέμβριο του 2015, τον Απρίλιο του 2016, τον Σεπτέμβριο του 2016 και τον Δεκέμβριο του 2016. Οι διαβουλεύσεις αυτές κατέδειξαν πως, όσον αφορά τις αρχές και τους στόχους της υποβολής εκθέσεων, οι συμμετέχοντες θεώρησαν πως η σημαντικότερη αρχή είναι ότι η υποβολή εκθέσεων θα πρέπει να συλλέγει πληροφορίες μία φορά και να τις ανταλλάσσει, όπου αυτό είναι δυνατόν, για πλειάδα σκοπών. Στην ερώτηση κατά πόσον «οι υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων θα πρέπει να θεσπίζονται σε επιμέρους νομοθεσίες», όλες οι ομάδες των ενδιαφερόμενων μερών, στην πλειονότητά τους, δηλαδή ΜΚΟ (56 %), δημόσιες αρχές (75 %), μέλη του κοινού (85 %), επιχειρήσεις (75 %), εκφράστηκαν θετικά. Η ΕΕ θεωρείται το πλέον κατάλληλο επίπεδο διακυβέρνησης για την εναρμόνιση των διαδικασιών υποβολής εκθέσεων. Οι συμμετέχοντες, σε γενικές γραμμές, έκριναν ότι τα συστήματα ΤΠ έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στον εξορθολογισμό των διαδικασιών υποβολής εκθέσεων και στη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης 19 . Η διαβούλευση με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών πραγματοποιήθηκε σε διάφορες θεματικές ομάδες, που ασχολήθηκαν με την εκπλήρωση των συγκεκριμένων υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων. Συνολικά, αυτοί οι εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ευρέως τις συγκεκριμένες προθέσεις στον θεματικό τομέα τους. Ορισμένοι θεματικοί τομείς έχουν ήδη αναλάβει προδραστικές πρωτοβουλίες για τον εξορθολογισμό της υποβολής εκθέσεων πέραν της τροποποίησης της νομοθεσίας (π.χ. κατάρτιση μητρώου βιομηχανικών εγκαταστάσεων δυνάμει της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές, η οποία είναι επωφελής για πολλούς άλλους τομείς υποβολής εκθέσεων).

Αυτές οι δραστηριότητες διαβούλευσης κάλυψαν όλα τα σχετικά θέματα, γεγονός που δικαιολογεί τη μη περαιτέρω διενέργεια επιγραμμικής δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με τις λεπτομέρειες της παρούσας πρότασης. Ωστόσο, πριν από την έκδοση της παρούσας πρότασης, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή των εμπειρογνωμόνων που χειρίζονται τις διάφορες νομοθετικές πράξεις.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Άνευ αντικειμένου.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Δεν πραγματοποιήθηκε εκτίμηση επιπτώσεων, επειδή τα στοιχεία συλλέχθηκαν κυρίως μέσω των ανωτέρω αξιολογήσεων.

Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Δεδομένου ότι η παρούσα πρόταση αναθεώρησης αρκετών ισχυουσών νομοθετικών πράξεων εμπίπτει στο πλαίσιο του προγράμματος της Επιτροπής για τη βελτίωση της καταλληλότητας και της αποδοτικότητας του κανονιστικού πλαισίου ( REFIT ), η Επιτροπή διερεύνησε τις δυνατότητες απλούστευσης και μείωσης των επιβαρύνσεων. Σύμφωνα με τις αναλύσεις, είναι δυνατές οι βελτιώσεις της διαδικασίας όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων στον τομέα αυτό. Οι βελτιώσεις αυτές θα μειώσουν το κόστος ή θα αυξήσουν τα οφέλη, κυρίως με την ευρύτερη εφαρμογή των αποδοτικότερων διαδικασιών και με την αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων και υποδειγμάτων. Τούτο μπορεί να απαιτήσει μια αρχική επένδυση, η οποία, ωστόσο, θα αποδώσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Λαμβανομένης υπόψη της έλλειψης δεδομένων, όπως επεξηγείται στην αξιολόγηση του ελέγχου καταλληλότητας για την υποβολή εκθέσεων 20 , δεν έχει πραγματοποιηθεί ποσοτικοποίηση του αναλυτικού κόστους και των οφελών που προκύπτουν από τα προτεινόμενα μέτρα απλούστευσης. Ωστόσο, το παράρτημα 9 της τελικής έκθεσης του έργου με τίτλο «Στήριξη στον έλεγχο καταλληλότητας των υποχρεώσεων παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων που απορρέουν από την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ» 21 εξέτασε τα οφέλη από τον εξορθολογισμό των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων στον τομέα του περιβάλλοντος της ΕΕ σε σχέση με μια σειρά πρόσφατων ή υπό εξέλιξη πρωτοβουλιών εξορθολογισμού κατά την περίοδο 2012-2020. Αναμένεται ότι ο εξορθολογισμός θα οδηγήσει σε μειωμένη επιβάρυνση όσον αφορά τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων δυνάμει της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ. Η ποσοτικοποίηση με οικονομικούς όρους όλων των οφελών από τις μειώσεις των επιβαρύνσεων δεν ήταν δυνατή. Ωστόσο, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το έργο 22 εκτίμησε ότι αυτές οι αλλαγές στο σύνολό τους μειώνουν τις ετήσιες διοικητικές επιβαρύνσεις για τα κράτη μέλη κατά τουλάχιστον 1,4 εκατ. EUR έως 2,0 εκατ. EUR ετησίως στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η μείωση της επιβάρυνσης ως απόρροια της παρούσας πρότασης ενδέχεται να είναι της ίδιας τάξης μεγέθους.

Ζητήματα που πραγματεύεται η πρόταση:

·η συνάφεια και η ανάγκη για ορισμένες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων δεν είναι πλέον σαφείς·

·ο χρόνος και η συχνότητα των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων δεν ανταποκρίνονται στις μείζονες ανάγκες του κύκλου πολιτικής·

·η διεύρυνση της πρόσβασης σε πληροφορίες και η ανταλλαγή πληροφοριών με το κοινό·

·οι ρόλοι της Επιτροπής και των ευρωπαϊκών οργανισμών δεν είναι πάντοτε σαφείς και ρητοί·

·η ευθυγράμμιση του περιεχομένου, του χρονοδιαγράμματος και των διαδικασιών με τον κύκλο αξιολόγησης στο πλαίσιο του θεματολογίου για τη βελτίωση της νομοθεσίας.

Η πρόταση σχεδιάστηκε, συνεπώς, με σκοπό την καταλληλότητα και την απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Τα πληροφοριακά συστήματα τα οποία στηρίζουν τη βελτίωση της υποβολής εκθέσεων μπορεί να εγείρουν ζητήματα που αφορούν διάφορα δικαιώματα τα οποία απορρέουν από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα χρηστής διοίκησης και το δικαίωμα πραγματικής προσφυγής (άρθρα 41 και 47). Ουδεμία διάταξη της παρούσας πρότασης δεν πρέπει να ερμηνεύεται ή να εφαρμόζεται κατά τρόπο ασυμβίβαστο προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Άνευ αντικειμένου.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Για τη διευκόλυνση της εφαρμογής των προτεινόμενων τροποποιήσεων καταρτίστηκε λεπτομερές σχέδιο εφαρμογής. Το σχέδιο αναδεικνύει τα κύρια προβλήματα και τις προκλήσεις, καθώς και τις συγκεκριμένες δράσεις που προβλέπονται για την αντιμετώπισή τους.

Δεν προβλέπεται ειδική παρακολούθηση για την παρούσα πρόταση, καθώς προτείνει σειρά τροποποιήσεων σε πολυάριθμες νομοθετικές πράξεις, ενώ αξιολόγηση των νέων διατάξεων αναμένεται εντός του πλαισίου των τροποποιημένων επιμέρους νομικών πράξεων.



Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Πίνακας 1. Επισκόπηση πράξεων και θεμάτων που καλύπτει η πρόταση κανονισμού

Νομικές πράξεις που καλύπτονται

Βελτίωση διαφάνειας και επικουρικότητας

Απλούστευση/ κατάργηση υποβολής εκθέσεων

Ευθυγράμμιση χρόνου υποβολής εκθέσεων

Απλούστευση ενωσιακών επισκοπήσεων / αποσαφήνιση των ρόλων των θεσμικών οργάνων

Προετοιμασία για μελλοντικές αξιολογήσεις

1) Οδηγία 86/278/ΕΟΚ (οδηγία για την ιλύ καθαρισμού λυμάτων)

ü

ü

2) Οδηγία 2002/49/ΕΚ (οδηγία για τον θόρυβο)

ü

ü

ü

ü

3) Οδηγία 2004/35/ΕΚ (οδηγία για την περιβαλλοντική ευθύνη)

ü

ü

4) Οδηγία 2007/2/ΕΚ (οδηγία INSPIRE)

ü

ü

ü

ü

5) Οδηγία 2009/147/ΕΚ (οδηγία για τα πτηνά)

ü

6) Οδηγία 2010/63/ΕΕ (οδηγία για τις δοκιμές σε ζώα)

ü

ü

ü

ü

7) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 166/2006 («κανονισμός Ε-ΜΕΜΡ»)

ü

ü

ü

ü

8) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 995/2010 («κανονισμός ξυλείας»-EUTR)

ü

ü

ü

ü

9) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου («κανονισμός CITES»)

ü

10) Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 του Συμβουλίου («κανονισμός FLEGT»)

ü

ü

ü

ü

Αριθμός των πράξεων που καλύπτονται

8

7

3

8

5


·Επεξηγήσεις για τους γενικούς όρους που χρησιμοποιούνται στον Πίνακα 1

Βελτίωση της διαφάνειας και της επικουρικότητας σε 8 νομικές πράξεις:

Στο πλαίσιο της παρούσας πρότασης, αυτό σημαίνει ότι η διαφάνεια βελτιώνεται και η πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες με πιο εύχρηστο τρόπο καθίσταται δυνατή, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας 2007/2/ΕΕ και της οδηγίας 2003/4/ΕΚ, τις απαιτήσεις σχετικά με την πρόσβαση του κοινού και τις ενδεχόμενες εξαιρέσεις με γνώμονα τον εμπιστευτικό χαρακτήρα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων (βλέπε ιδίως άρθρο 4 παράγραφοι 1 και 2 της οδηγίας 2003/4/ΕΚ). Η αυξημένη διαφάνεια θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μέλη, το κοινό και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Επίσης, έχει αντίκτυπο στην επικουρικότητα, διότι τα κράτη μέλη θα εξουσιοδοτούνται να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ απευθείας στο κοινό, και όχι μόνο μέσω των συστημάτων ανταλλαγής πληροφοριών σε επίπεδο ΕΕ, όπως συμβαίνει επί του παρόντος. Η σύγκριση δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ βασίζεται στις πληροφορίες που δημοσιεύουν τα κράτη μέλη και, επομένως, ενισχύει την επικουρικότητα και τη λογοδοσία σε εθνικό επίπεδο.

Απλούστευση / κατάργηση της υποβολής εκθέσεων σε 7 νομικές πράξεις:

Για να μειωθεί η διοικητική επιβάρυνση και παράλληλα να καταστούν περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες στο κοινό, και βάσει των πορισμάτων της αξιολόγησης του ελέγχου καταλληλότητας, θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί ο όγκος των εκθέσεων υπό μορφή κειμένου, προκειμένου να περιορίζονται οι καθυστερήσεις στην επεξεργασία των πληροφοριών. Σε μερικές περιπτώσεις, η απλούστευση ή η κατάργηση της διαδικασίας αναφοράς πληροφοριών υπό μορφή κειμένου και η εστίαση στη βελτίωση της πρόσβασης του κοινού στις πληροφορίες κρίνονται χρήσιμες.

Ευθυγράμμιση του χρόνου υποβολής εκθέσεων σε 3 νομικές πράξεις:

Σε ορισμένες περιπτώσεις θεσπίστηκαν μηχανισμοί υποβολής εκθέσεων, χωρίς να ευθυγραμμιστούν οι διαφορετικές απαιτήσεις εντός της ίδιας νομικής πράξης ή μεταξύ διαφορετικών νομικών πράξεων. Η διοικητική επιβάρυνση θα μειωνόταν, αν ευθυγραμμίζονταν οι ημερομηνίες και ο χρόνος αυτών των διαφορετικών ροών υποβολής εκθέσεων. Η μείωση της συχνότητας ή η διάθεση στα κράτη μέλη περισσότερου χρόνου ανάμεσα στα διαφορετικά στάδια υποβολής εκθέσεων θα συμβάλει επίσης στη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης και/ή στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας.

Απλούστευση των ενωσιακών επισκοπήσεων / αποσαφήνιση των ρόλων των θεσμικών οργάνων σε 8 νομικές πράξεις:

Επί του παρόντος, υπάρχουν αρκετές ροές υποβολής εκθέσεων δυνάμει του περιβαλλοντικού κεκτημένου. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ο ρόλος που διαδραματίζει ήδη η Επιτροπή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος στις αντίστοιχες διαδικασίες υποβολής εκθέσεων. Η παροχή τακτικής επισκόπησης τεκμηριωμένων πληροφοριών σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας και την κατάσταση του περιβάλλοντος στην ΕΕ απλοποιείται, αν δημοσιεύονται επικαιροποιημένες πληροφορίες με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας πληροφοριών (π.χ. μέσω ιστοσελίδων) αντί της εκπόνησης έντυπων εκθέσεων εγκεκριμένων από την Επιτροπή. Αντ’ αυτού, ο επίσημος ρόλος της Επιτροπής θα πρέπει να εστιάζεται στη διενέργεια αξιολογήσεων, κατά περίπτωση (βλέπε κατωτέρω). Τα καθήκοντα που προτείνονται τώρα να θεσπιστούν σε νομοθετικό επίπεδο δεν θα έχουν επιπτώσεις στον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) για τα καθήκοντα που αναλαμβάνει ο ΕΟΠ σε άλλους τομείς, όπως η κλιματική πολιτική. Δεν θα υπάρξει ανακατανομή πόρων για το έργο του ΕΟΠ σε άλλους τομείς, όπως η δράση για το κλίμα, προς τα καθήκοντα που ορίζονται στην πρόταση. Για άλλες νομοθετικές πράξεις που δεν καλύπτονται επί του παρόντος, ο ρόλος και η διάθεση πόρων του ΕΟΠ σε σχέση με τη στήριξη της Επιτροπής στην υποβολή εκθέσεων στον τομέα του περιβάλλοντος θα εξετάζονται μετά την οριστικοποίηση της υπό εξέλιξη αξιολόγησης.

Προετοιμασία για μελλοντικές αξιολογήσεις σε 5 νομικές πράξεις:

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της νομοθεσίας, θα πρέπει να προβλέπεται τακτική αξιολόγηση της λειτουργίας του κεκτημένου στον τομέα αυτό. Η Επιτροπή, προκειμένου να έχει πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ στον τομέα αυτό και την εκπλήρωση των στόχων της νομοθεσίας, θα πρέπει να διενεργεί αξιολογήσεις και να απαιτεί από τα κράτη μέλη να παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες γι’ αυτές τις αξιολογήσεις.

·Επεξηγήσεις για την ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας στην παρούσα πρόταση

Οδηγία 86/278/ΕΟΚ

Η τροποποίηση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων που προβλέπονται στα άρθρα 10 και 17 της οδηγίας 86/278/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 12ης Ιουνίου 1986, σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και ιδίως του εδάφους κατά τη χρησιμοποίηση της ιλύος καθαρισμού λυμάτων στη γεωργία, είναι απαραίτητη. Παρότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξακολουθήσουν να συλλέγουν και να δημοσιεύουν τα σχετικά δεδομένα ετησίως, η υποχρέωση υποβολής εκθέσεων προς την Επιτροπή θα πρέπει να απλουστευτεί. Παράλληλα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποχρεούνται να εξασφαλίζουν υψηλότερο επίπεδο διαφάνειας, διά του οποίου οι σχετικές πληροφορίες θα καθίστανται διαθέσιμες με εύκολα προσβάσιμο τρόπο, ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας 2003/4/ΕΚ και της οδηγίας 2007/2/ΕΚ, και ιδίως όσον αφορά την πρόσβαση του κοινού, την ανταλλαγή δεδομένων και τις υπηρεσίες.

Οδηγία 2002/49/ΕΚ

Με βάση το πόρισμα των πρόσφατων αξιολογήσεων 23 , τη δεύτερη έκθεση εφαρμογής 24 , τις απαιτήσεις βάσει του άρθρου 11 παράγραφος 4 της ίδιας της οδηγίας και την ανάγκη ευθυγράμμισης των διατάξεων της οδηγίας 2002/49/ΕΚ με τις απαιτήσεις της οδηγίας 2007/2/ΕΚ 25 , προτείνονται ορισμένες τροποποιήσεις στις διατάξεις που αφορούν την υποβολή εκθέσεων και την παρακολούθηση δυνάμει της οδηγίας 2002/49/ΕΚ 26 .

Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, οι εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών πρότειναν την παράταση της χρονικής περιόδου ανάμεσα στην υποβολή εκθέσεων σχετικά με τη χαρτογράφηση του θορύβου και στην υποβολή εκθέσεων σχετικά με τα σχέδια δράσης, από ένα σε δύο έτη. Αυτή η προσαρμογή αναμένεται να βοηθήσει τα κράτη μέλη να προετοιμάζουν καλύτερα τα σχέδια δράσης τους —τα οποία πρέπει να βασίζονται στους χάρτες θορύβου— και να συμβουλεύονται αποτελεσματικά το κοινό σχετικά με τα σχέδια, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας.

Από τις παρατηρήσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο της αξιολόγησης δεν προκύπτει ότι η ίδια η διαδικασία υποβολής εκθέσεων αποτελεί σημαντική διοικητική επιβάρυνση, αφού συνίσταται κυρίως στην ηλεκτρονική αποστολή προς την Επιτροπή τεκμηρίωσης που ήδη υφίσταται (χάρτες θορύβου και σχέδια δράσης). Ο ίδιος ο μηχανισμός υποβολής εκθέσεων τελεί υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και χρησιμοποιείται από σχεδόν όλα τα κράτη μέλη για την υποβολή πληροφοριών στην Επιτροπή. Αν καταστούν υποχρεωτικοί οι μηχανισμοί υποβολής εκθέσεων για τα κράτη μέλη, η Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος —ο οποίος αξιολογεί τα δεδομένα για την Επιτροπή— θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν καλύτερη και ταχύτερη εικόνα όσον αφορά την έκθεση των πολιτών της ΕΕ σε θόρυβο, με αποτέλεσμα να εξοικονομείται χρόνος και να αποφεύγονται οι περιττές διοικητικές εργασίες. Αυτό θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της οδηγίας. Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να καταρτίζει λεπτομερείς τεχνικές προδιαγραφές σχετικά με τη μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθείται κατά την υποβολή των δεδομένων, η οποία θα εγκρίνεται μέσω της διαδικασίας της επιτροπολογίας.

Η οδηγία 2007/2/ΕΕ θα απαιτεί να καταστούν τα σχετικά με τον θόρυβο γεωχωρικά δεδομένα με γεωχωρική ιδιότητα ανευρέσιμα και διαθέσιμα μέσω μεταδεδομένων και υπηρεσιών δικτύων σε εθνικές γεωπύλες. Παράλληλα, η οδηγία 2002/49/ΕΚ απαιτεί τα δεδομένα να καθίστανται διαθέσιμα στο κοινό. Οι προτεινόμενες αλλαγές διασαφηνίζουν την υποχρέωση δημοσίευσης δεδομένων σε εθνικές γεωπύλες, εξασφαλίζοντας συνεπώς την ευθυγράμμιση των δύο οδηγιών.

Οδηγία 2004/35/ΕΚ

Η αξιολόγηση REFIT της οδηγίας 27 διαπίστωσε ότι η διαθεσιμότητα των πληροφοριών μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω, ιδίως για ορισμένα σημαντικά δεδομένα που δυνητικά επηρεάζουν το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο:

·ενημερώνεται το κοινό σχετικά με περιπτώσεις περιβαλλοντικών ζημιών, ιδίως όπου ενδέχεται να πληγούν άνθρωποι από τέτοιες περιπτώσεις·

·δίνεται η δυνατότητα σε φορείς εκμετάλλευσης και αρχές να λαμβάνουν τα αναγκαία προληπτικά και διορθωτικά μέτρα σε τέτοιες περιπτώσεις· και

·παρέχεται στην Επιτροπή η απαιτούμενη βάση τεκμηρίωσης και, παράλληλα, καθίσταται δυνατή η κατάλληλη αξιολόγηση σε σχέση με τον σκοπό και τις επιδόσεις της οδηγίας.

Για την ελαχιστοποίηση της διοικητικής επιβάρυνσης, θα πρέπει να δοθεί έμφαση αφενός στη διασφάλιση της ηλεκτρονικής ή επιγραμμικής διαθεσιμότητας των πληροφοριών και αφετέρου στην εξασφάλιση ότι οι πληροφορίες πληρούν τα σχετικά πρότυπα της ΕΕ και είναι εύχρηστες, επαρκούς ποιότητας και συγκρίσιμες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι δημόσια προσβάσιμες περιβαλλοντικές πληροφορίες θα πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις της οδηγίας 2007/2/ΕΚ, ιδίως σε σχέση με τις υπηρεσίες και την προσβασιμότητα των δεδομένων για το κοινό και τις αρχές.

Οδηγία 2007/2/ΕΚ

Η έκθεση εφαρμογής INSPIRE της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η αξιολόγηση REFIT ολοκληρώθηκαν το 2016 28 . Η έκθεση εφαρμογής πρότεινε την επανεξέταση και, ενδεχομένως, την αναθεώρηση από την Επιτροπή των κανόνων δυνάμει της οδηγίας 2007/2/ΕΚ. Για την απλούστευση της εφαρμογής της οδηγίας και τη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης που συνδέεται με την παρακολούθηση από τα κράτη μέλη, θα καταργηθεί η υποχρέωση της υποβολής εκθέσεων ανά τριετία, ενώ θα διατηρηθεί μόνο η απαίτηση παρακολούθησης βάσει δεικτών παρακολούθησης που υπολογίζονται άμεσα από τα μεταδεδομένα των συνόλων χωρικών δεδομένων και των υπηρεσιών χωρικών δεδομένων που παρέχουν τα κράτη μέλη, όπως προβλέπεται στην οδηγία 2007/2/ΕΚ. Έτσι θα διασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή θα είναι πιο επικαιροποιημένες και διαθέσιμες στο κοινό με διαφανή τρόπο. Στην ουσία, τα κράτη μέλη θα κληθούν να παρέχουν ετήσιες επικαιροποιήσεις, εάν χρειάζεται, σχετικά με τις πληροφορίες ανά χώρα που ήδη δημοσιεύει η Επιτροπή 29 . Η Επιτροπή θα παρέχει απλά μέσα και διαδικασίες, ώστε τα κράτη μέλη να επικαιροποιούν τις πληροφορίες αυτές.

Δεδομένου ότι προβλέπεται ετήσια επισκόπηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, δεν θα είναι πλέον αναγκαία η εκπόνηση έκθεσης από την Επιτροπή προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς οι σχετικές πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες στο κοινό επιγραμμικά και θα επικαιροποιούνται ετησίως. Επομένως, η υποχρέωση υποβολής εκθέσεων θα καταργηθεί. Επιπλέον, αντί έκθεσης εφαρμογής προτείνεται τακτική αξιολόγηση από την Επιτροπή βάσει των δεικτών παρακολούθησης, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση της νομοθεσίας.

Οδηγία 2009/147/ΕΚ

Ένας έλεγχος καταλληλότητας της νομοθεσίας της ΕΕ για τη φύση, ο οποίος κάλυπτε τις οδηγίες 2009/147/ΕΚ 30 και 92/43/ΕΟΚ, 31 ολοκληρώθηκε το 2016 32 . Στον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ενώ, σύμφωνα με την οδηγία για τα πτηνά, απαιτείται τριετής κύκλος υποβολής εκθέσεων, στην πραγματικότητα η υποβολή εκθέσεων ακολούθησε εξαετή κύκλο υποβολής εκθέσεων, όπως στην οδηγία για τους οικοτόπους, με παρεμφερές πρωταρχικό μέλημα την παροχή επικαιροποιημένων πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση και τις τάσεις των ειδών. Η ανάγκη για πιο εξορθολογισμένη εφαρμογή των δύο οδηγιών επεξηγεί την ανάγκη προσαρμογής της νομοθεσίας, ώστε να συνάδει καλύτερα με την εφαρμοζόμενη πρακτική στα κράτη μέλη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται επίσης η προετοιμασία των ανά εξαετία εκθέσεων σχετικά με την εφαρμογή των οδηγιών, τις οποίες τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή. Στον μορφότυπο εκθέσεων που χρησιμοποιείται επί του παρόντος, τα κράτη μέλη είναι υποχρεωμένα να παρέχουν στην έκθεση σχετικά δεδομένα τα οποία είναι απαραίτητα για την αξιολόγηση της προόδου της εφαρμογής. Ειδικότερα, πρέπει να αναφέρονται πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και τις τάσεις των ειδών άγριων πτηνών, τις απειλές και τις πιέσεις που δέχονται, τα μέτρα διατήρησης που λαμβάνονται και τη συμβολή του δικτύου ζωνών ειδικής προστασίας στους στόχους της οδηγίας.

Οδηγία 2010/63/ΕΕ

Οι υφιστάμενες υποχρεώσεις σχετικά με τη διαφάνεια και την υποβολή εκθέσεων δυνάμει της οδηγίας 2010/63/ΕΕ 33 αποσκοπούν αφενός στη βελτίωση της κατανόησης των λόγων και της αξίας της χρήσης ζώντων ζώων για ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς καθώς και για τη διεξαγωγή δοκιμών, και αφετέρου στη δυνατότητα πιο αντικειμενικής αξιολόγησης όσον αφορά την πραγματική βλάβη στην καλή διαβίωση των ζώων. Αυτές οι υποχρεώσεις περιλαμβάνουν τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας, στατιστικών στοιχείων, πληροφοριών σχετικά με τις εξαιρέσεις στις μεθόδους θανάτωσης, και ιδίως τη δημοσίευση μη τεχνικών περιλήψεων έργων που διαθέτουν άδεια να χρησιμοποιούν ζώντα ζώα.

Τα κράτη μέλη είναι επίσης υποχρεωμένα να διενεργούν εκ των υστέρων αξιολόγηση ορισμένων έργων προκειμένου:

·να διαπιστώνουν κατά πόσον η χρήση ζώων επιτρέπει την επίτευξη των στόχων του έργου·

·να αξιολογούν την πραγματική βλάβη που προκαλείται στα ζώα· και

·να εντοπίζουν στοιχεία που μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω εφαρμογή της απαίτησης αντικατάστασης, μείωσης και βελτίωσης της χρήσης ζώων.

Τα κράτη μέλη μπορούν να δημοσιεύουν τα αποτελέσματα αυτών των εκ των υστέρων αξιολογήσεων των έργων.

Ωστόσο, επί του παρόντος, στο ένα τρίτο των κρατών μελών δεν προβλέπεται απαίτηση επικαιροποίησης των μη τεχνικών περιλήψεων έργων με γνώμονα τα αποτελέσματα των εκ των υστέρων αξιολογήσεων. Αυτό παρεμποδίζει σημαντικά την ευρύτερη πρόσβαση της επιστημονικής κοινότητας, του ευρέος κοινού και των φορέων χάραξης πολιτικής σε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα πραγματικά οφέλη, τα αποτελέσματα των ερευνών και τη βλάβη που προκαλείται από τη χρήση ζώντων ζώων. Η έλλειψη συστηματικής διάδοσης μπορεί επίσης να επιβραδύνει την ανάληψη νέων τρόπων εφαρμογής της απαίτησης αντικατάστασης, μείωσης και βελτίωσης, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται ο ίδιος ο λόγος ύπαρξης της υποχρέωσης διενέργειας εκ των υστέρων αξιολογήσεων.

Τα ζητήματα αυτά αποτυπώνονται επίσης στην έκθεση της Επιτροπής για την οδηγία, η οποία δημοσιεύθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2017 34 και περιλάμβανε συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με τη διαφάνεια και τις μη τεχνικές περιλήψεις έργων στα συνοδευτικά έγγραφα SWD 35 και, ειδικότερα, τις ακόλουθες συστάσεις:

41. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίζουν την έγκαιρη δημοσίευση των μη τεχνικών περιλήψεων έργων.

43. Η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να διερευνούν τις δυνατότητες για ένα κεντρικό αποθετήριο με όλες τις μη τεχνικές περιλήψεις έργων σε επίπεδο ΕΕ (ή να παρέχουν εύκολη πρόσβαση στις περιλήψεις με δυνατότητα αναζήτησης), λαμβάνοντας υπόψη τις νομικές απαιτήσεις και τους γλωσσικούς περιορισμούς.

Η δημοσίευση εθνικών στατιστικών δεδομένων σχετικά με τη χρήση ζώντων ζώων και η υποβολή αυτών των δεδομένων στην Επιτροπή συνιστά ετήσια υποχρέωση. Οι εκθέσεις εφαρμογής πρέπει να υποβάλλονται ανά πενταετία στην Επιτροπή. Αυτές οι εκθέσεις θα πρέπει να καθίστανται διαθέσιμες σε επίπεδο ΕΕ πιο έγκαιρα, με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και κεντρικά προσβάσιμων βάσεων δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης.

Οι υποχρεώσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν την υποβολή επίσημης στατιστικής έκθεσης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ανά τριετία και την υποβολή εκθέσεων προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ανά πενταετία, βάσει των εκθέσεων εφαρμογής των κρατών μελών. Οι υποχρεώσεις αυτές θα πρέπει να αντικατασταθούν από την ηλεκτρονική υποβολή δεδομένων στα κεντρικά αποθετήρια δεδομένων. Τα στατιστικά δεδομένα θα πρέπει να επικαιροποιούνται ετησίως, ώστε να αντικατασταθεί η υφιστάμενη αυστηρή απαίτηση υποβολής δεδομένων έως 5 ετών.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 166/2006

Οι υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 166/2006 36 πρέπει να τροποποιηθούν, με σκοπό τον εξορθολογισμό και την απλούστευση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων στον τομέα αυτό, καθώς και την επιδίωξη του στόχου για τη βελτίωση της νομοθεσίας 37 . Οι απαιτούμενες αλλαγές είναι οι εξής:

·Οι υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 7 πρέπει να μεταβληθούν με την κατάργηση της αναφοράς στον μορφότυπο υποβολής εκθέσεων που ορίζει το παράρτημα ΙΙΙ και, αντ’ αυτής, την ανάθεση στην Επιτροπή εκτελεστικών αρμοδιοτήτων για τον καθορισμό του εν λόγω μορφότυπου μέσω εκτελεστικών πράξεων (επιτροπολογία) και την κατάργηση του παραρτήματος ΙΙΙ αναλόγως. Μ' αυτόν τον τρόπο, θα βελτιωθεί η συνοχή με την υποβολή εκθέσεων δυνάμει της οδηγίας 2010/75/ΕΕ για τις βιομηχανικές εκπομπές 38 , η οποία καλύπτει τις ίδιες σχεδόν δραστηριότητες. Αυτό θα επιτρέψει πιο εξορθολογισμένη προσέγγιση και αυξημένη διαλειτουργικότητα των δεδομένων που συλλέγονται δυνάμει της οδηγίας 2010/75/ΕΕ και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 166/2006, σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 2007/2/ΕΚ. Επίσης, θα διευκολύνει την ανάπτυξη και τη χρήση πιο αποδοτικών και συνεκτικών ηλεκτρονικών μέσων υποβολής εκθέσεων, τα οποία θα αναπτύσσονται και θα διατηρούνται με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

·Οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων για τα κράτη μέλη στο άρθρο 16 και η αντίστοιχη υποχρέωση υποβολής εκθέσεων της Επιτροπής στο άρθρο 17 θα πρέπει επίσης να καταργηθούν, καθώς οι πληροφορίες που αναφέρονται είναι περιορισμένης αξίας και/ή δεν πληρούν τις ανάγκες της πολιτικής. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, αποφεύγεται η υπερβολική διοικητική επιβάρυνση.

·Η συνοχή με τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων σχετικά με παρεμφερείς εγκαταστάσεις δυνάμει άλλων πράξεων του ενωσιακού δικαίου (π.χ. οδηγία 2010/75/ΕΕ για τις βιομηχανικές εκπομπές και οδηγία 2012/18/ΕΕ για την αντιμετώπιση των κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων σχετιζόμενων με επικίνδυνες ουσίες) χρήζει βελτίωσης με τροποποίηση του άρθρου 11 για τον εμπιστευτικό χαρακτήρα, προκειμένου να αποσαφηνίζεται ότι οι εμπιστευτικές πληροφορίες πρέπει επίσης να αναφέρονται στην Επιτροπή χωρίς, ωστόσο, να δημοσιοποιούνται.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 995/2010

Για τη βελτίωση και τη διευκόλυνση της πρόσβασης του κοινού στις πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 995/2010 39 , τα δεδομένα που παρέχουν τα κράτη μέλη σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού θα πρέπει να δημοσιοποιούνται μέσω επισκόπησης σε επίπεδο ΕΕ υπό τη διαχείριση της Επιτροπής. Η παρούσα πρόταση τροποποιεί τη συχνότητα παροχής δεδομένων σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του κανονισμού, προκειμένου τα δεδομένα να επικαιροποιούνται ετησίως ώστε να καλύπτουν το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, σύμφωνα με τον κανονισμό FLEGT. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα δεδομένα θα είναι συγκρίσιμα με άλλα διαθέσιμα σύνολα δεδομένων, όπως τα σύνολα δεδομένων που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το εμπόριο ξυλείας μεταξύ των χωρών της ΕΕ και των χωρών εκτός ΕΕ. Η Επιτροπή, επικουρούμενη από την επιτροπή του άρθρου 18 του κανονισμού, θα αποκτήσει εκτελεστικές αρμοδιότητες με σκοπό τον καθορισμό του μορφότυπου και της διαδικασίας μέσω των οποίων τα κράτη μέλη θα καθιστούν τις πληροφορίες διαθέσιμες δυνάμει του κανονισμού. Η πρόταση προβλέπει επίσης ότι η Επιτροπή θα δημοσιοποιεί ετήσιες ενωσιακές επισκοπήσεις για την εφαρμογή του κανονισμού. Η επίσημη υποβολή εκθέσεων από την Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πραγματοποιείται τουλάχιστον μία φορά ανά εξαετία και θα αφορά τα αποτελέσματα της τακτικής επανεξέτασης της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του κανονισμού.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου εφαρμόζει στο δίκαιο της ΕΕ τις διατάξεις της σύμβασης για το διεθνές εμπόριο ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση («σύμβαση CITES»), της οποίας η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ αποτελούν συμβαλλόμενα μέρη. Στο άρθρο VIII παράγραφος 7, η σύμβαση CITES προβλέπει ότι τα συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης υποχρεούνται να υποβάλλουν ετήσια έκθεση σχετικά με το εμπόριο ειδών εγγεγραμμένων στον κατάλογο CITES και ανά διετία έκθεση σχετικά με τη σειρά μέτρων που λαμβάνουν για την εφαρμογή της σύμβασης CITES («εκθέσεις εφαρμογής»). Αυτές οι διατάξεις έχουν εφαρμοστεί στο δίκαιο της ΕΕ μέσω του άρθρου 15 παράγραφος 4 του κανονισμού 338/97 του Συμβουλίου.

Στη 17η διάσκεψη των συμβαλλόμενων μερών της σύμβασης CITES, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2016, τα συμβαλλόμενα μέρη της CITES 40 αποφάσισαν τα εξής:

·η συχνότητα των εκθέσεων εφαρμογής θα πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε τα συμβαλλόμενα μέρη της CITES να υποβάλλουν αυτές τις εκθέσεις όχι ανά διετία, αλλά ένα έτος πριν από κάθε διάσκεψη των μερών, η οποία συνήθως πραγματοποιείται ανά τριετία·

·μια νέα ετήσια έκθεση για το παράνομο εμπόριο θα πρέπει να υποβάλλεται έως την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη της CITES στη γραμματεία της CITES και θα καλύπτει τις δράσεις του προηγούμενου έτους.

Συνεπώς, το άρθρο 15 παράγραφος 4 του κανονισμού αριθ. 338/97 του Συμβουλίου πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε να αποτυπώνει αυτές τις αποφάσεις, όσον αφορά την αλλαγή της συχνότητας υποβολής των εκθέσεων εφαρμογής και την εφαρμογή στο δίκαιο της ΕΕ της απαίτησης για ετήσια έκθεση από τα κράτη μέλη της ΕΕ σχετικά με το παράνομο εμπόριο.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 του Συμβουλίου

Για τη βελτίωση και τη διευκόλυνση της πρόσβασης του κοινού στις πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 του Συμβουλίου 41 , τα δεδομένα που παρέχουν τα κράτη μέλη σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού θα πρέπει να δημοσιοποιούνται σε εθνικό επίπεδο και μέσω επισκόπησης αυτών των δεδομένων από την Επιτροπή σε επίπεδο ΕΕ.

Οι άδειες FLEGT εκδόθηκαν πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2016. Η πείρα που αποκόμισαν η Επιτροπή και τα κράτη μέλη από το πρώτο έτος του συστήματος αδειών FLEGT καταδεικνύει ότι μερικές από τις διατάξεις του κανονισμού σχετικά με την υποβολή εκθέσεων έχουν καταστεί παρωχημένες. Ειδικότερα, η περιγραφή των περιεχομένων των εκθέσεων των κρατών μελών στο άρθρο 8 παράγραφος 1 στοιχεία α), β) και γ) είναι διφορούμενη, στερείται συνεκτικότητας και επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες. Οι περιγραφές, αν και μη διεξοδικές, παρέχουν μη ολοκληρωμένη βάση για την παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά το σύστημα αδειών και την εφαρμογή του κανονισμού. Επομένως, η παρούσα πρόταση απαλείφει αυτές τις παραγράφους. Αντ’ αυτών, η πρόταση εισάγει μηχανισμό για τη διενέργεια ελέγχων μέσω της επιτροπής του άρθρου 11 του κανονισμού, ο οποίος επιτρέπει στην Επιτροπή να ασκεί τις εκτελεστικές αρμοδιότητές της ως προς τον καθορισμό του μορφότυπου και της διαδικασίας μέσω των οποίων τα κράτη μέλη καθιστούν διαθέσιμες τις απαραίτητες πληροφορίες. Η πρόταση θεσπίζει επίσης τακτική επανεξέταση του κανονισμού FLEGT ανά εξαετία (σε ευθυγράμμιση με την επανεξέταση που απαιτείται δυνάμει του κανονισμού για την ξυλεία), αντί της τρέχουσας εφάπαξ επανεξέτασης που απαιτείται στο άρθρο 9, και περιλαμβάνει υποχρέωση επίσημης υποβολής έκθεσης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα.

Κύριες νομικές διατάξεις του προτεινόμενου κανονισμού

Σύμφωνα με αυτά τα πορίσματα και τους γενικούς στόχους της πρότασης για τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό της υποβολής εκθέσεων, την επιτάχυνση της διαθεσιμότητας των δεδομένων και τη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης, οι προτεινόμενες τροποποιήσεις περιορίζονται αυστηρά στις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων και, συνεπώς, είναι οι εξής:

Άρθρο 1

Τροποποιεί την οδηγία 86/278/ΕΟΚ του Συμβουλίου με την τροποποίηση του άρθρου 10 και του άρθρου 17 σχετικά με τις απαιτήσεις για τις πληροφορίες και την υποβολή εκθέσεων.

Άρθρο 2

Τροποποιεί το άρθρο 8 της οδηγίας 2002/49/ΕΚ σχετικά με τις προθεσμίες υποβολής των σχεδίων δράσης, το άρθρο 9 για την ενίσχυση της διαφάνειας με αναφορά στην οδηγία 2003/4/ΕΚ και την οδηγία 2007/2/ΕΚ, το άρθρο 10 σχετικά με τη διαθεσιμότητα των πληροφοριών, ηλεκτρονικά, στα αποθετήρια δεδομένων και την επικαιροποίηση του παραρτήματος VI για τη θέσπιση του μηχανισμού παροχής πληροφοριών σχετικά με την εφαρμογή.

Άρθρο 3

Τροποποιεί την οδηγία 2004/35/ΕΚ με:

την απαλοιφή του άρθρου 14 παράγραφος 2·

την αντικατάσταση του άρθρου 18 από την υποχρέωση παροχής πληροφοριών σχετικά με την εφαρμογή και τη βάση τεκμηρίωσης·

την επικαιροποίηση του παραρτήματος VI με τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 18 παράγραφος 1 σχετικά με τις περιπτώσεις περιβαλλοντικής ζημίας και τις περιπτώσεις ευθύνης.

Άρθρο 4

Τροποποιεί την οδηγία 2007/2/ΕΚ 42 με:

την τροποποίηση του άρθρου 21 παράγραφος 2 σχετικά με την παρακολούθηση·

την απαλοιφή του άρθρου 21 παράγραφος 3 σχετικά με την υποβολή εκθέσεων· και

την αντικατάσταση του άρθρου 23 με διατάξεις για τη δημιουργία τακτικής επισκόπησης σε επίπεδο ΕΕ και την προετοιμασία για τη μελλοντική αξιολόγηση της οδηγίας.

Άρθρο 5

Τροποποιεί το άρθρο 12 της οδηγίας 2009/147/ΕΚ με την παράταση του κύκλου υποβολής εκθέσεων από τρία σε έξι έτη.

Άρθρο 6

Απαλείφει το άρθρο 57 της οδηγίας 2010/63/ΕΕ και τροποποιεί τις ακόλουθες διατάξεις:

το άρθρο 43 παράγραφοι 2 έως 4 σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν τις περιλήψεις των έργων και τη δημιουργία επιγραμμικής βάσης δεδομένων·

το άρθρο 51 σχετικά με την άσκηση των κατ’ εξουσιοδότηση αρμοδιοτήτων· και

το άρθρο 54 σχετικά με τις πληροφορίες για την εφαρμογή της παρακολούθησης και την παροχή στατιστικών δεδομένων.

Άρθρο 7

Τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 166/2006 με:

την απαλοιφή των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων ανά τριετία στα άρθρα 16 και 17·

την τροποποίηση του άρθρου 7 για τη διευκόλυνση της ολοκληρωμένης υποβολής εκθέσεων δυνάμει της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές·

την κατάργηση του μορφότυπου της υποβολής εκθέσεων στο παράρτημα ΙΙΙ και, αντ’ αυτής, τη χορήγηση στην Επιτροπή εκτελεστικών αρμοδιοτήτων για τον καθορισμό του μορφότυπου και της συχνότητας υποβολής εκθέσεων στο πλαίσιο του Ε-ΜΕΜΡ μέσω της διαδικασίας της Επιτροπής που προβλέπεται στο άρθρο 19 παράγραφος 2· και

την τροποποίηση του άρθρου 11 σχετικά με τον εμπιστευτικό χαρακτήρα, ώστε να διασφαλίζεται ότι όλα τα σχετικά δεδομένα υποβάλλονται στην Επιτροπή και, παράλληλα, αποφεύγεται η γνωστοποίηση στο κοινό.

Άρθρο 8

Τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 995/2010 με αντικατάσταση του άρθρου 20 παράγραφοι 1 έως 4 σχετικά με την παρακολούθηση της εφαρμογής και της πρόσβασης σε πληροφορίες, ώστε η συχνότητα των επισκοπήσεων σε επίπεδο ΕΕ να γίνει ετήσια και να επικαιροποιηθούν οι διατάξεις σχετικά με την αξιολόγηση του κανονισμού.

Άρθρο 9

Τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου με αντικατάσταση του άρθρου 15 παράγραφος 4 στοιχεία β), γ) και δ) που απαιτούν τη δημοσίευση επισκόπησης σε επίπεδο ΕΕ.

Άρθρο 10

Τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 με αντικατάσταση των άρθρων 8 και 9 σχετικά με τις απαιτήσεις πληροφόρησης και με απαίτηση για επισκόπηση σε επίπεδο ΕΕ βάσει των δεδομένων που συλλέγουν τα κράτη μέλη. Επίσης, επικαιροποιεί τις διατάξεις σχετικά με την αξιολόγηση του κανονισμού.

Άρθρο 11

Θεσπίζει τη θέση σε ισχύ της πρότασης κανονισμού.

2018/0205 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την ευθυγράμμιση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων στον τομέα της περιβαλλοντικής πολιτικής και την τροποποίηση των οδηγιών 86/278/ΕΟΚ, 2002/49/ΕΚ, 2004/35/ΕΚ, 2007/2/ΕΚ, 2009/147/ΕΚ και 2010/63/ΕΕ, των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 166/2006 και (ΕΕ) αριθ. 995/2010 και των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 338/97 και (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 του Συμβουλίου

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 114, το άρθρο 192 παράγραφος 1 και το άρθρο 207,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 43 ,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής των Περιφερειών 44 ,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Για να αντιμετωπιστεί η ανάγκη για ενημέρωση σχετικά με την εφαρμογή και τη συμμόρφωση, θα πρέπει να εισαχθούν τροποποιήσεις αρκετών νομοθετικών πράξεων στον τομέα του περιβάλλοντος, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα της έκθεσης της Επιτροπής σχετικά με τις δράσεις για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας υποβολής περιβαλλοντικών εκθέσεων 45 και του συναφούς ελέγχου καταλληλότητας 46 .

(2)Η προσβασιμότητα στα δεδομένα θα πρέπει να διασφαλίζει ότι η διοικητική επιβάρυνση σε όλες τις οντότητες παραμένει όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη. Απαιτείται ενεργός διάδοση σε εθνικό επίπεδο σύμφωνα με τις οδηγίες 2003/4/ΕΚ 47 και 2007/2/ΕΚ 48 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και τους εκτελεστικούς κανόνες τους, ώστε να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες υποδομές για την πρόσβαση του κοινού, την υποβολή εκθέσεων και την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ δημόσιων αρχών.

(3)Τα δεδομένα που υποβάλλουν τα κράτη μέλη είναι απαραίτητα ώστε η Επιτροπή να παρακολουθεί, να επανεξετάζει και να αξιολογεί τις επιδόσεις της νομοθεσίας σε σχέση με τους στόχους που επιδιώκει, προκειμένου να επικαιροποιεί τυχόν μελλοντική αξιολόγηση της νομοθεσίας, σύμφωνα με την παράγραφο 22 της διοργανικής συμφωνίας, της 13ης Απριλίου 2016, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου 49 . Είναι σκόπιμο να προστεθούν διατάξεις σε αρκετές νομοθετικές πράξεις στον τομέα του περιβάλλοντος, με σκοπό τη μελλοντική αξιολόγησή τους, βάσει των δεδομένων που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της εφαρμογής, τα οποία συμπληρώνονται ενδεχομένως από επιπρόσθετα επιστημονικά, αναλυτικά δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζονται σχετικά δεδομένα που θα επιτρέπουν την καλύτερη αξιολόγηση της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας, της συνάφειας, της συνοχής και της προστιθέμενης αξίας της ενωσιακής νομοθεσίας για την ΕΕ, εξ ου και η ανάγκη να διασφαλιστούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί υποβολής εκθέσεων που μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως δείκτες προς τον σκοπό αυτό.

(4)Η τροποποίηση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων που προβλέπονται στα άρθρα 10 και 17 της οδηγίας 86/278/ΕΟΚ του Συμβουλίου είναι απαραίτητη. Η υποχρέωση υποβολής εκθέσεων στην Επιτροπή θα πρέπει να απλουστευτεί και, ταυτόχρονα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν υψηλότερο επίπεδο διαφάνειας, μέσω του οποίου οι απαιτούμενες πληροφορίες θα καθίστανται διαθέσιμες με εύκολα προσβάσιμο τρόπο, ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας 2003/4/ΕΚ και της οδηγίας 2007/2/ΕΚ, και ιδίως όσον αφορά την πρόσβαση του κοινού, την ανταλλαγή δεδομένων και τις υπηρεσίες.

(5)Σύμφωνα με την αξιολόγηση της οδηγίας 2002/49/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 50 , υπάρχει ανάγκη για εξορθολογισμό των προθεσμιών υποβολής εκθέσεων για τους χάρτες θορύβου και τα σχέδια δράσης, ώστε να παραχωρείται επαρκής χρόνος για τη δημόσια διαβούλευση των σχεδίων δράσης. Προς τον σκοπό αυτό, και για μία φορά μόνο, η προθεσμία για την επανεξέταση ή την αναθεώρηση των σχεδίων δράσης αναβάλλεται κατά ένα έτος, ούτως ώστε η προθεσμία του επόμενου (τέταρτου) γύρου των σχεδίων δράσης να μην είναι η 18η Ιουλίου 2023, αλλά η 18η Ιουλίου 2024. Επομένως, από τον τέταρτο γύρο και εφεξής, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου δύο έτη από την εκπόνηση των χαρτών θορύβου έως την ολοκλήρωση της επανεξέτασης ή της αναθεώρησης των σχεδίων δράσης, αντί του ενός έτους που ισχύει σήμερα. Για τους επόμενους γύρους του προγραμματισμού των δράσεων, θα επαναληφθεί στη συνέχεια ο πενταετής κύκλος για την επανεξέταση ή την αναθεώρηση. Επιπλέον, για την καλύτερη επίτευξη των στόχων της οδηγίας 2002/49/ΕΚ και την παροχή βάσης για την ανάπτυξη μέτρων σε ενωσιακό επίπεδο, η υποβολή εκθέσεων από τα κράτη μέλη θα πρέπει να πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα. Επίσης, πρέπει να ενισχυθεί η δημόσια συμμετοχή, με την απαίτηση ορισμένες πληροφορίες να καθίστανται διαθέσιμες στο κοινό, σε συνδυασμό με την ευθυγράμμιση αυτής της υποχρέωσης με άλλες νομοθετικές πράξεις της Ένωσης, όπως η οδηγία 2007/2/ΕΚ, χωρίς επανάληψη των πρακτικών απαιτήσεων.

(6)Σύμφωνα με τα πορίσματα της αξιολόγησης REFIT της οδηγίας 2004/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 51 , η διαθεσιμότητα των πληροφοριών μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω, ιδίως για ορισμένα βασικά δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό θα εξυπηρετηθούν οι σκοποί της ενημέρωσης του κοινού σε περιπτώσεις περιβαλλοντικής ζημίας, ιδίως όπου αυτό είναι πιθανόν να επηρεαστεί από τέτοιες περιπτώσεις, προκειμένου οι φορείς εκμετάλλευσης και οι αρχές να λαμβάνουν τα αναγκαία σχετικά προληπτικά και διορθωτικά μέτρα και να παρέχουν στην Επιτροπή την απαιτούμενη βάση τεκμηρίωσης, ώστε να διενεργεί τακτικές αξιολογήσεις της οδηγίας. Η ανάγκη διασφάλισης υψηλότερου επιπέδου διαφάνειας επιβεβαιώνεται περαιτέρω από τις απαιτήσεις της οδηγίας 2003/4/ΕΚ, δηλαδή ότι πρέπει να διατίθενται στο κοινό πληροφορίες οι οποίες, αν δεν κοινοποιηθούν, ενδέχεται να οδηγήσουν σε άμεσο κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου ή το περιβάλλον. Οι επιγραμμικές πληροφορίες θα πρέπει επίσης να πληρούν τις απαιτήσεις της οδηγίας 2007/2/ΕΚ, ιδίως σχετικά με τις υπηρεσίες και τη διαθεσιμότητα των δεδομένων στο κοινό και στις αρχές.

(7)Με βάση την έκθεση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 2007/2/ΕΚ και την αξιολόγηση REFIT 52 , κρίνεται σκόπιμο, ενόψει της απλούστευσης της εφαρμογής της εν λόγω οδηγίας και της μείωσης της διοικητικής επιβάρυνσης που συνδέεται με την παρακολούθηση από τα κράτη μέλη, να μην απαιτείται πλέον από τα κράτη μέλη να αποστέλλουν στην Επιτροπή εκθέσεις ανά τριετία, και από την Επιτροπή να υποβάλλει συνοπτική έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, δεδομένου ότι ο έλεγχος καταλληλότητας για την υποβολή εκθέσεων επιβεβαίωσε την περιορισμένη χρήση τέτοιων εκθέσεων 53 .

(8)Σύμφωνα με τον έλεγχο καταλληλότητας των οδηγιών 2009/147/ΕΚ 54 και 92/43/ΕΟΚ 55 , απαιτείται τριετής κύκλος υποβολής εκθέσεων δυνάμει της οδηγίας 2009/147/ΕΚ. Ωστόσο, αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί στην πράξη με τον ίδιο κύκλο υποβολής εκθέσεων ανά εξαετία, όπως ισχύει για την οδηγία 92/43/ΕΟΚ, και με ανάλογη κύρια έμφαση στην παροχή επικαιροποιημένων πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση και τις τάσεις των ειδών. Η ανάγκη για εξορθολογισμένη εφαρμογή των δύο οδηγιών αιτιολογεί την αναγκαιότητα προσαρμογής της νομοθεσίας στην πρακτική, με την εξασφάλιση αξιολόγησης της κατάστασης ανά εξαετία, ενώ αναγνωρίζεται ότι τα κράτη μέλη προβαίνουν στις απαραίτητες δραστηριότητες παρακολούθησης για ορισμένα ευάλωτα είδη. Αυτή η κοινή πρακτική θα πρέπει επίσης να διευκολύνει την εκπόνηση των εκθέσεων ανά εξαετία σχετικά με την εφαρμογή των οδηγιών που υποβάλλουν τα κράτη μέλη στην Επιτροπή. Για να εξασφαλιστεί αξιολόγηση της προόδου στην πολιτική, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποχρεώνονται να παρέχουν πληροφορίες, ιδίως σχετικά με την κατάσταση και τις τάσεις των ειδών άγριων πτηνών, τις απειλές και τις πιέσεις που δέχονται, τα μέτρα διατήρησης που λαμβάνονται και τη συμβολή του δικτύου ζωνών ειδικής προστασίας στους στόχους της οδηγίας.

(9)Η τροποποίηση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων που προβλέπονται στα άρθρα 43, 54 και 57 της οδηγίας 2010/63/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου είναι απαραίτητη 56 . Αυτές οι διατάξεις περιλαμβάνουν, με σκοπό τη βελτίωση της διαφάνειας και τη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης, τη δημιουργία κεντρικής, ανοικτής πρόσβασης, με δυνατότητα αναζήτησης βάσης δεδομένων για μη τεχνικές περιλήψεις έργων και σχετικές εκ των υστέρων αξιολογήσεις, την ανάθεση εκτελεστικών αρμοδιοτήτων στην Επιτροπή για τη θέσπιση κοινού μορφότυπου για την υποβολή μη τεχνικών περιλήψεων έργων και σχετικών εκ των υστέρων αξιολογήσεων, την ενημέρωση σχετικά με την εφαρμογή και την αντικατάσταση της υποβολής από την Επιτροπή στατιστικών στοιχείων ανά τριετία με την απαίτηση για δημιουργία δυναμικής κεντρικής βάσης δεδομένων την οποία φιλοξενεί η Επιτροπή και την παροχή πληροφοριών ετησίως.

(10)Σύμφωνα με τα πορίσματα της αξιολόγησης REFIT 57 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 166/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 58 , η τροποποίηση ή η κατάργηση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων που προβλέπονται στον εν λόγω κανονισμό είναι απαραίτητη. Για να ενισχυθεί η συνοχή με την υποβολή εκθέσεων δυνάμει της οδηγίας 2010/75/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 59 , είναι αναγκαία η ανάθεση εκτελεστικών αρμοδιοτήτων στην Επιτροπή προκειμένου να καθοριστεί το είδος, ο μορφότυπος και η συχνότητα των πληροφοριών που πρέπει να διατίθενται δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 166/2006 και να καταργηθεί ο μορφότυπος της υποβολής δεδομένων που προβλέπεται επί του παρόντος στον εν λόγω κανονισμό. Επίσης, είναι αναγκαία η τροποποίηση του άρθρου 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 166/2006 σχετικά με τον εμπιστευτικό χαρακτήρα, προκειμένου να διασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια των εκθέσεων που υποβάλλονται στην Επιτροπή. Για την ελαχιστοποίηση της διοικητικής επιβάρυνσης των κρατών μελών και της Επιτροπής, είναι επιπλέον αναγκαίο να καταργηθούν οι υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων που προβλέπονται στα άρθρα 16 και 17 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 166/2006, δεδομένου ότι οι πληροφορίες που παρέχουν είναι περιορισμένης αξίας ή δεν καλύπτουν ανάγκες πολιτικής.

(11)Για να βελτιωθεί και να διευκολυνθεί η πρόσβαση του κοινού στις πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 995/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 60 , τα δεδομένα που παρέχουν τα κράτη μέλη σχετικά με την εφαρμογή του εν λόγω κανονισμού θα πρέπει να διατίθενται στο κοινό από την Επιτροπή μέσω επισκόπησης των δεδομένων αυτών σε επίπεδο ΕΕ· για να αυξηθεί η συνοχή των πληροφοριών και να διευκολυνθεί η παρακολούθηση της λειτουργίας του κανονισμού, θα πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή εκτελεστικές αρμοδιότητες, με σκοπό τον καθορισμό του μορφότυπου και της διαδικασίας μέσω των οποίων τα κράτη μέλη καθιστούν διαθέσιμες τις πληροφορίες, ενώ η συχνότητα και η περίοδος παροχής πληροφοριών θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με αυτές του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 του Συμβουλίου 61 .

(12)Η υποβολή εκθέσεων δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου 62 πρέπει να εξορθολογιστεί και να ευθυγραμμιστεί με τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων δυνάμει της σύμβασης για το διεθνές εμπόριο ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση («σύμβαση CITES»), η οποία υπογράφηκε στην Ουάσινγκτον, στις 3 Μαρτίου 1973, και στην οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη μέλη της. Οι υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων δυνάμει της σύμβασης CITES τροποποιήθηκαν στη 17η διάσκεψη των συμβαλλόμενων μερών της σύμβασης CITES, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2016, με σκοπό την προσαρμογή της συχνότητας υποβολής εκθέσεων όσον αφορά τα μέτρα για την εφαρμογή της CITES και τη δημιουργία νέου μηχανισμού υποβολής εκθέσεων σχετικά με το παράνομο εμπόριο ειδών εγγεγραμμένων στον κατάλογο CITES. Οι εν λόγω αλλαγές πρέπει να αποτυπώνονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 338/97.

(13)Για τη βελτίωση και τη διευκόλυνση της πρόσβασης του κοινού σε πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2173/2005, τα στοιχεία που παρέχουν τα κράτη μέλη σχετικά με την εφαρμογή του εν λόγω κανονισμού θα πρέπει να καθίστανται διαθέσιμα μέσω επισκόπησης της Επιτροπής σε επίπεδο Ένωσης. Βάσει της πείρας που έχουν αποκτήσει η Επιτροπή και τα κράτη μέλη από το πρώτο έτος του συστήματος αδειών για την επιβολή της δασικής νομοθεσίας, τη διακυβέρνηση και το εμπόριο, οι διατάξεις του κανονισμού που αφορούν την υποβολή εκθέσεων πρέπει να επικαιροποιηθούν. Η Επιτροπή, στο πλαίσιο της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων της όσον αφορά τον καθορισμό του μορφότυπου και της διαδικασίας για τη διάθεση των πληροφοριών από τα κράτη μέλη, θα πρέπει να επικουρείται από την επιτροπή του άρθρου 11 του εν λόγω κανονισμού. Οι διατάξεις σχετικά με την αξιολόγηση του κανονισμού πρέπει να επικαιροποιηθούν.

(14)Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) ασκεί ήδη σημαντικά καθήκοντα παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ, τα οποία θα πρέπει να εισαχθούν ρητώς στη σχετική νομοθεσία. Για άλλες νομοθετικές πράξεις, ο ρόλος και η διάθεση πόρων του ΕΟΠ σε σχέση με την υποστήριξη προς την Επιτροπή για την υποβολή περιβαλλοντικών εκθέσεων θα εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της συνεχιζόμενης αξιολόγησης,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1
Τροποποιήσεις στην οδηγία 86/278/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 12ης Ιουνίου 1986, σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και ιδίως του εδάφους κατά τη χρησιμοποίηση της ιλύος καθαρισμού λυμάτων στη γεωργία

Η οδηγία 86/278/ΕΟΚ τροποποιείται ως εξής:

1.Το άρθρο 10 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 10

1. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε να τηρούνται στη διάθεση του κοινού επικαιροποιημένα βιβλία στα οποία να σημειώνονται:

α) οι ποσότητες της παραγόμενης ιλύος και οι ποσότητες της ιλύος που παραδίδονται στη γεωργία·

β) η σύνθεση και τα χαρακτηριστικά της ιλύος όσον αφορά τις παραμέτρους που αναφέρονται στο παράρτημα ΙΙ Α·

γ) το είδος της πραγματοποιούμενης επεξεργασίας όπως ορίζεται στο άρθρο 2 στοιχείο β)·

δ) τα ονόματα και οι διευθύνσεις των παραληπτών της ιλύος και οι τόποι όπου θα χρησιμοποιηθεί·

ε) κάθε άλλη πληροφορία σχετικά με τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο και την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας που παρέχουν τα κράτη μέλη στην Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 17.

Οι υπηρεσίες χωρικών δεδομένων, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 4 της οδηγίας 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου*, χρησιμοποιούνται για την υποβολή των συνόλων χωρικών δεδομένων που περιλαμβάνονται στις πληροφορίες οι οποίες είναι καταχωρισμένες στα εν λόγω βιβλία.

2. Τα βιβλία που αναφέρονται στην παράγραφο 1 καθίστανται διαθέσιμα στο κοινό κάθε ημερολογιακό έτος, εντός τριών μηνών από το τέλος του σχετικού ημερολογιακού έτους, σε ενοποιημένη μορφή, όπως καθορίζεται στο παράρτημα της απόφασης 94/741/ΕΚ της Επιτροπής**, ή σε άλλη μορφή που προβλέπεται σύμφωνα με το άρθρο 17.

Τα κράτη μέλη υποβάλλουν στην Επιτροπή την ηλεκτρονική θέση των πληροφοριών που διατίθενται στο κοινό δυνάμει της παραγράφου 1.

3. Πληροφορίες για τις μεθόδους επεξεργασίας και τα αποτελέσματα των αναλύσεων ανακοινώνονται στις αρμόδιες αρχές κατόπιν αιτήματός τους.

*    Οδηγία 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαρτίου 2007, για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (INSPIRE) (ΕΕ L 108 της 25.4.2007, σ. 1).

**    Απόφαση της Επιτροπής (94/741/ΕΚ), της 24ης Οκτωβρίου 1994, σχετικά με τα ερωτηματολόγια των εκθέσεων των κρατών μελών που αφορούν την εφαρμογή ορισμένων οδηγιών στον τομέα των αποβλήτων (εφαρμογή της οδηγίας 91/692/ΕΟΚ του Συμβουλίου) (ΕΕ L 296 της 17.11.1994, σ. 42).»·

2.Το άρθρο 17 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να θεσπίσει, με εκτελεστική πράξη, μορφότυπο σύμφωνα με τον οποίο τα κράτη μέλη οφείλουν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας 86/278/ΕΟΚ, όπως απαιτείται από το άρθρο 10 της παρούσας οδηγίας. Η εν λόγω εκτελεστική πράξη εκδίδεται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης του άρθρου 15 παράγραφος 2. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής δημοσιεύουν επισκόπηση σε επίπεδο Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων χαρτών, με βάση τα στοιχεία που διατίθενται από τα κράτη μέλη δυνάμει των άρθρων 10 και 17.».

Άρθρο 2
Τροποποιήσεις στην οδηγία 2002/49/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, σχετικά με την αξιολόγηση και τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου

Η οδηγία 2002/49/ΕΚ τροποποιείται ως εξής:

1.Στο άρθρο 3, προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο:

«κγ) “αποθετήριο δεδομένων”: σύστημα ενημέρωσης, το οποίο τελεί υπό τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και περιέχει πληροφορίες και δεδομένα για τον περιβαλλοντικό θόρυβο που διατίθενται μέσω των εθνικών κόμβων υποβολής και ανταλλαγής δεδομένων υπό τον έλεγχο των κρατών μελών. ».

2.    Το άρθρο 8 παράγραφος 5 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Τα σχέδια δράσης επανεξετάζονται και, εν ανάγκη, αναθεωρούνται, όποτε σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις που επηρεάζουν την υπάρχουσα κατάσταση θορύβου και, πάντως, τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια μετά την ημερομηνία της έγκρισής τους.

Στο πλαίσιο των εν λόγω επανεξετάσεων και αναθεωρήσεων, οι οποίες σύμφωνα με το εδάφιο 1 είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν το 2023, η εν λόγω επανεξέταση και αναθεώρηση μετατίθεται, ώστε να πραγματοποιηθεί το αργότερο στις 18 Ιουλίου 2024.».

3.Το άρθρο 9 παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε οι στρατηγικοί χάρτες θορύβου που καταρτίζουν και, ενδεχομένως, εγκρίνουν, και τα σχέδια δράσης που καταστρώνουν, να καθίστανται διαθέσιμα και να διαδίδονται στο κοινό σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία της ΕΕ, και ιδίως την οδηγία 2003/4/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου* και την οδηγία 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου**, και σύμφωνα με τα παραρτήματα IV και V της οδηγίας 2002/49/ΕΚ, μεταξύ άλλων, με χρήση των διαθέσιμων τεχνολογιών πληροφοριών.

*    Οδηγία 2003/4/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2003, για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες (ΕΕ L 41 της 14.2.2003, σ. 26).

**    Οδηγία 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαρτίου 2007, για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (INSPIRE) (ΕΕ L 108 της 25.4.2007, σ. 1).».

4.Το άρθρο 10 παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε να αποστέλλονται στην Επιτροπή, εντός έξι μηνών από τις ημερομηνίες που αναφέρονται στα άρθρα 7 και 8, αντιστοίχως, οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στους στρατηγικούς χάρτες θορύβου και οι περιλήψεις των σχεδίων δράσης, όπως αναφέρονται στο παράρτημα VI. Για τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη παρέχουν τις πληροφορίες μόνο ηλεκτρονικά στο αποθετήριο δεδομένων που πρόκειται να θεσπιστεί σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο, η οποία αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 3. Στην περίπτωση που κράτος μέλος επιθυμεί να επικαιροποιήσει πληροφορίες, περιγράφει τις διαφορές μεταξύ των επικαιροποιημένων και των αρχικών πληροφοριών και τους λόγους της επικαιροποίησης, όταν καθιστά τις επικαιροποιημένες πληροφορίες διαθέσιμες στο αποθετήριο δεδομένων.».

5.Στο παράρτημα VI, το σημείο 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3. Μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών

«Η Επιτροπή, επικουρούμενη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, αναπτύσσει υποχρεωτικό ψηφιακό μηχανισμό ανταλλαγής πληροφοριών για την ανταλλαγή πληροφοριών από τους στρατηγικούς χάρτες θορύβου και τις περιλήψεις των σχεδίων δράσης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 10 παράγραφος 2, σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία με έλεγχο στην οποία αναφέρεται το άρθρο 13 παράγραφος 3.».

Άρθρο 3
Τροποποιήσεις στην οδηγία 2004/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Απριλίου 2004, σχετικά με την περιβαλλοντική ευθύνη όσον αφορά την πρόληψη και την αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημίας

Η οδηγία 2004/35/ΕΚ τροποποιείται ως εξής:

1.Το άρθρο 14 παράγραφος 2 απαλείφεται·

2.Το άρθρο 18 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 18

Πληροφορίες για την εφαρμογή και τη βάση τεκμηρίωσης

Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε επαρκείς και επικαιροποιημένες πληροφορίες, τουλάχιστον σχετικά με τις επικείμενες απειλές ζημιών, να είναι διαθέσιμες στο κοινό υπό μορφότυπο ανοικτών δεδομένων, επιγραμμικά, σύμφωνα με το παράρτημα VI της οδηγίας και το άρθρο 7 παράγραφος 4 της οδηγίας 2003/4/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου*. Για κάθε συμβάν, παρέχονται τουλάχιστον οι πληροφορίες που αναφέρονται στο παράρτημα VI της παρούσας οδηγίας.

2. Οι υπηρεσίες χωρικών δεδομένων, όπως ορίζονται στο άρθρο 3 παράγραφος 4 της οδηγίας 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου**, χρησιμοποιούνται για την υποβολή των συνόλων χωρικών δεδομένων, όπως η χωρική θέση των συμβάντων, που περιλαμβάνονται στις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου.

3. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής δημοσιεύουν επισκόπηση σε επίπεδο Ένωσης, μεταξύ άλλων χάρτες βάσει των δεδομένων που καθίστανται διαθέσιμα από τα κράτη μέλη σύμφωνα με την παράγραφο 1.

4. Η Επιτροπή προβαίνει, ανά τακτά διαστήματα, σε αξιολόγηση της παρούσας οδηγίας. Η αξιολόγηση βασίζεται, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα στοιχεία:

α)στην πείρα που αποκτάται από την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας·

β)στα σύνολα χωρικών δεδομένων από τα κράτη μέλη που ορίζονται σύμφωνα με το παρόν άρθρο και τις σχετικές επισκοπήσεις σε επίπεδο Ένωσης δυνάμει της παραγράφου 3.

*    Οδηγία 2003/4/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2003, για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες (ΕΕ L 41 της 14.2.2003, σ. 26).

**    Οδηγία 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαρτίου 2007, για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (INSPIRE) (ΕΕ L 108 της 25.4.2007, σ. 1).»·

3.Το παράρτημα VI αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 18 ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο 18 παράγραφος 1 αφορούν εκπομπές, γεγονότα ή συμβάντα που επιφέρουν περιβαλλοντική ζημία ή επικείμενη απειλή ζημίας, και για κάθε περίπτωση περιλαμβάνουν τις ακόλουθες πληροφορίες και τα δεδομένα:

1. κλίμακα και είδος της περιβαλλοντικής ζημίας, ημερομηνία κατά την οποία επήλθε και/ή ανακαλύφθηκε η ζημία. Η κλίμακα της περιβαλλοντικής ζημίας χαρακτηρίζεται ως μικρή, μεσαία, μεγάλη ή πολύ μεγάλη. Το είδος της περιβαλλοντικής ζημίας χαρακτηρίζεται ως ζημία στο υδάτινο περιβάλλον, στο θαλάσσιο περιβάλλον, στο έδαφος, στη φύση/στα οικοσυστήματα ή ζημία στην υγεία του ανθρώπου που οφείλεται στη ρύπανση·

2. δραστηριότητα που προκάλεσε την περιβαλλοντική ζημία, περιλαμβανομένης, όπου η ζημία εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας, της ταξινόμησης της δραστηριότητας σύμφωνα με το παράρτημα ΙΙΙ·

3. κατά πόσον και πότε δρομολογήθηκαν διαδικασίες περί ευθύνης, μεταξύ άλλων υπό ποιο νομικό καθεστώς (διοικητική, αστική, ποινική ευθύνη), και ειδικότερα κατά πόσον αυτή η διαδικασία δρομολογήθηκε δυνάμει της παρούσας οδηγίας·

4. κατά πόσον και πότε δρομολογήθηκε το προληπτικό και/ή διορθωτικό μέτρο, και ιδίως κατά πόσον αυτό το προληπτικό και/ή διορθωτικό μέτρο δρομολογήθηκε δυνάμει της παρούσας οδηγίας·

5. μόλις είναι διαθέσιμες, τις ημερομηνίες κατά τις οποίες έκλεισαν ή ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και τα προληπτικά και/ή διορθωτικά μέτρα δυνάμει των σημείων 3 και 4·

6. αποτέλεσμα της διαδικασίας αποκατάστασης, ιδίως όσον αφορά την πρωτογενή, συμπληρωματική και/ή αντισταθμιστική αποκατάσταση δυνάμει της παρούσας οδηγίας, κατά περίπτωση·

7. δαπάνες που προκύπτουν σε σχέση με τα εξής:

α) μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης που μπορεί να εμπίπτουν σε ένα από τα εξής:

i) δαπάνες που καλύπτονται ή ανακτώνται από το υπεύθυνο μέρος·

ii) δαπάνες που δεν ανακτώνται από το υπεύθυνο μέρος·

β) προληπτικά μέτρα των φορέων εκμετάλλευσης για ένα από τα ακόλουθα:

i) κάλυψη χρηματικής εγγύησης·

ii) συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης ή περιβαλλοντικής ασφάλειας·

iii) εισαγωγή τεχνολογίας μείωσης ή μετριασμού της ρύπανσης·

γ) διοικητικές απαιτήσεις των:

i) φορέων εκμετάλλευσης·

ii) αρμόδιων αρχών.».

Άρθρο 4
Τροποποιήσεις στην οδηγία 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαρτίου 2007, για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (INSPIRE)

Η οδηγία 2007/2/ΕΚ τροποποιείται ως εξής:

1.Το άρθρο 21 τροποποιείται ως εξής:

α)στην παράγραφο 2, η εισαγωγική φράση αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2. Το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου κάθε έτους, τα κράτη μέλη ενημερώνουν και δημοσιεύουν τη συνοπτική έκθεσή τους. Η έκθεση αυτή, η οποία δημοσιεύεται από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, περιλαμβάνει περιληπτικές περιγραφές των κάτωθι:»·

β)η παράγραφος 3 απαλείφεται·

2.Το άρθρο 23 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δημοσιεύει και επικαιροποιεί ετησίως την επισκόπηση σε επίπεδο Ένωσης βάσει των μεταδεδομένων και των δεδομένων που καθιστούν διαθέσιμα τα κράτη μέλη μέσω των υπηρεσιών δικτύου σύμφωνα με το άρθρο 21. Η επισκόπηση σε επίπεδο Ένωσης περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, δείκτες για εκροές, αποτελέσματα και επιπτώσεις της παρούσας οδηγίας, χάρτες επισκόπησης σε επίπεδο Ένωσης και εκθέσεις επισκόπησης των κρατών μελών.

Η Επιτροπή προβαίνει, ανά τακτά διαστήματα, σε αξιολόγηση της παρούσας οδηγίας. Η αξιολόγηση βασίζεται, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα στοιχεία:

α)στην πείρα που αποκτάται από την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας·

β)στις πληροφορίες που συλλέγουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 21 και τις επισκοπήσεις που εκπονεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος σε επίπεδο Ένωσης·

γ)σχετικά επιστημονικά, αναλυτικά δεδομένα·

δ)    άλλες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων σχετικών επιστημονικών, αναλυτικών δεδομένων που απαιτούνται βάσει των κατευθυντήριων γραμμών για τη βελτίωση της νομοθεσίας, ιδίως με βάση τις διαδικασίες αποδοτικής και αποτελεσματικής διαχείρισης πληροφοριών.».

Άρθρο 5
Τροποποιήσεις στην οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών

Το άρθρο 12 της οδηγίας 2009/147/ΕΚ τροποποιείται ως εξής:

1.Η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1. Τα κράτη μέλη διαβιβάζουν στην Επιτροπή ανά εξαετία, ταυτόχρονα με την έκθεση που συντάσσεται σύμφωνα με το άρθρο 17 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου*, έκθεση σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται δυνάμει της παρούσας οδηγίας και τις βασικές επιπτώσεις αυτών των μέτρων. Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει ειδικότερα πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση και τις τάσεις των ειδών άγριων πτηνών που προστατεύονται από την παρούσα οδηγία, τις απειλές και τις πιέσεις που δέχονται, τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται γι’ αυτά και τη συμβολή του δικτύου ζωνών ειδικής προστασίας στους στόχους που ορίζει το άρθρο 2 της παρούσας οδηγίας.»·

*Οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 1992, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας (ΕΕ L 206 της 22.7.1992, σ. 7)»·

2.Στην παράγραφο 2, η πρώτη περίοδος αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2. Η Επιτροπή, επικουρούμενη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, συντάσσει ανά εξαετία συνολική έκθεση βάσει των πληροφοριών που αναφέρονται στην παράγραφο 1.».

Άρθρο 6
Τροποποιήσεις στην οδηγία 2010/63/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2010, περί προστασίας των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς

Η οδηγία 2010/63/ΕΕ τροποποιείται ως εξής:

1.Το άρθρο 43 τροποποιείται ως εξής:

α)οι παράγραφοι 2 και 3 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«2. Από την 1η Ιανουαρίου 2021, τα κράτη μέλη καθορίζουν ότι στη μη τεχνική περίληψη του έργου προσδιορίζεται κατά πόσον ένα έργο πρέπει να υποβληθεί σε εκ των υστέρων αξιολόγηση και μέχρι ποια προθεσμία. Τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε η μη τεχνική περίληψη έργου να επικαιροποιείται με τα αποτελέσματα της εκ των υστέρων αξιολόγησης εντός 6 μηνών από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

3.    Τα κράτη μέλη δημοσιοποιούν, έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, τις μη τεχνικές περιλήψεις των έργων που διαθέτουν άδεια, καθώς και τυχόν επικαιροποιήσεις τους. Από την 1η Ιανουαρίου 2021, τα κράτη μέλη υποβάλλουν και δημοσιεύουν τις μη τεχνικές περιλήψεις των έργων, το αργότερο εντός 6 μηνών από την έγκριση, και τυχόν επικαιροποιήσεις τους, μέσω ηλεκτρονικής διαβίβασης στην Επιτροπή.»

β)προστίθεται η ακόλουθη νέα παράγραφος 4:

«4.    Η Επιτροπή θεσπίζει, σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία του άρθρου 56 παράγραφος 3, κοινό μορφότυπο για την υποβολή των πληροφοριών που αναφέρονται στις παραγράφους 1 και 2. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής θεσπίζουν και διατηρούν μια ανοικτής πρόσβασης βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης για τις μη τεχνικές περιλήψεις έργων και τυχόν επικαιροποιήσεις τους.»·

2.Το άρθρο 54 τροποποιείται ως εξής:

α)ο τίτλος του άρθρου και οι παράγραφοι 1 και 2 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«Πληροφορίες για την εφαρμογή και την παροχή στατιστικών δεδομένων

1.    Τα κράτη μέλη αποστέλλουν, το αργότερο στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, και στη συνέχεια ανά πενταετία, τις πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας, ιδίως δε του άρθρου 10 παράγραφος 1 και των άρθρων 26, 28, 34, 38, 39, 43 και 46.

Τα κράτη μέλη υποβάλλουν και δημοσιεύουν τα εν λόγω δεδομένα, με ηλεκτρονική διαβίβαση σε μορφότυπο που θεσπίζει η Επιτροπή σύμφωνα με την παράγραφο 4.

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής δημοσιοποιούν ενωσιακή επισκόπηση βάσει των δεδομένων που υποβάλλουν τα κράτη μέλη.

2.    Τα κράτη μέλη συλλέγουν και δημοσιοποιούν, σε ετήσια βάση, στατιστικές πληροφορίες σχετικά με τη χρήση ζώων σε διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που αφορούν την πραγματική δριμύτητα των διαδικασιών, καθώς και την καταγωγή και τα είδη των πρωτευόντων πλην του ανθρώπου που χρησιμοποιούνται σε διαδικασίες.

Τα κράτη μέλη υποβάλλουν αυτές τις στατιστικές πληροφορίες στην Επιτροπή, το αργότερο στις 30 Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους, με ηλεκτρονική διαβίβαση, σε μη συνοπτικό μορφότυπο που θεσπίζει η Επιτροπή σύμφωνα με την παράγραφο 4.

Η Επιτροπή θεσπίζει και διατηρεί μια ανοικτής πρόσβασης βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης που περιέχει τις εν λόγω στατιστικές πληροφορίες. Σε ετήσια βάση, οι υπηρεσίες της Επιτροπής δημοσιοποιούν τις στατιστικές πληροφορίες που υποβάλλουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο και μια συνοπτική έκθεση αυτών.»

β)η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4.    Η Επιτροπή θεσπίζει, σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία του άρθρου 56 παράγραφος 3, κοινό μορφότυπο και περιεχόμενο των πληροφοριών για την υποβολή των πληροφοριών που αναφέρονται στις παραγράφους 1, 2 και 3 του παρόντος άρθρου.»·

3.Το άρθρο 57 απαλείφεται.

Άρθρο 7
Τροποποιήσεις στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 166/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιανουαρίου 2006, για τη σύσταση ευρωπαϊκού μητρώου έκλυσης και μεταφοράς ρύπων και για την τροποποίηση των οδηγιών 91/689/EΟΚ και 96/61/EΚ του Συμβουλίου

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 166/2006 τροποποιείται ως εξής:

1.Στο άρθρο 5 παράγραφος 1, το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Ο φορέας εκμετάλλευσης κάθε μονάδας η οποία ασκεί μία ή περισσότερες από τις δραστηριότητες που προσδιορίζονται στο παράρτημα Ι πέραν των εφαρμοστέων κατωφλίων δυναμικότητας που καθορίζονται σ’ αυτό, κοινοποιεί με ηλεκτρονικά μέσα στην οικεία αρμόδια αρχή τις αναγκαίες για τον προσδιορισμό της μονάδας πληροφορίες σύμφωνα με τον μορφότυπο που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2, εκτός εάν η αρμόδια αρχή διαθέτει ήδη τις πληροφορίες αυτές.»·

2.Στο άρθρο 7, οι παράγραφοι 2 και 3 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

2. Τα κράτη μέλη διαβιβάζουν ηλεκτρονικά, ετησίως, στην Επιτροπή, έκθεση που περιέχει όλα τα δεδομένα που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφοι 1 και 2 σε μορφότυπο και έως μια ημερομηνία που θεσπίζει η Επιτροπή μέσω εκτελεστικών πράξεων σύμφωνα με τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 19 παράγραφος 2. Η ημερομηνία υποβολής της έκθεσης είναι, σε κάθε περίπτωση, το αργότερο 9 μήνες μετά το τέλος του έτους υποβολής της έκθεσης.

3. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής, επικουρούμενες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, ενσωματώνουν τις πληροφορίες που υποβάλλουν τα κράτη μέλη στο Ε-ΜΕΜΡ εντός 2 μηνών από την ολοκλήρωση της υποβολής έκθεσης από τα κράτη μέλη σύμφωνα με την παράγραφο 2.»·

3.Το άρθρο 11 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

Άρθρο 11

Εμπιστευτικός χαρακτήρας

Όταν οι πληροφορίες θεωρούνται εμπιστευτικές από ένα κράτος μέλος σύμφωνα με το άρθρο 4 της οδηγίας 2003/4/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου*, η έκθεση που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2 του παρόντος κανονισμού επισημαίνει, για κάθε έτος υποβολής, χωριστά για κάθε μονάδα, ποιες πληροφορίες δεν μπορούν να δημοσιοποιούνται και γιατί. Ο λόγος αυτός δημοσιοποιείται. 

*Οδηγία 2003/4/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2003, για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες (ΕΕ L 41 της 14.2.2003, σ. 26).»·

4.Τα άρθρα 16 και 17 απαλείφονται·

5.Το παράρτημα III απαλείφεται.

Άρθρο 8
Τροποποιήσεις στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 995/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Οκτωβρίου 2010, για τη θέσπιση των υποχρεώσεων των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην αγορά

Στο άρθρο 20, ο τίτλος και οι παράγραφοι 1, 2 και 3 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 20

Παρακολούθηση της εφαρμογής και πρόσβαση στις πληροφορίες

1. Τα κράτη μέλη παρέχουν στο κοινό και στην Επιτροπή, έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους, πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ημερολογιακού έτους. Η Επιτροπή μπορεί να θεσπίσει, μέσω εκτελεστικών πράξεων, τον μορφότυπο και τη διαδικασία με την οποία τα κράτη μέλη καθιστούν τέτοιες πληροφορίες διαθέσιμες. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 18 παράγραφος 2.

2. Βάσει των πληροφοριών που αναφέρονται στην παράγραφο 1, οι υπηρεσίες της Επιτροπής δημοσιοποιούν, σε ετήσια βάση, επισκόπηση σε επίπεδο Ένωσης βάσει των δεδομένων που υποβάλλουν τα κράτη μέλη. Κατά την προετοιμασία της επισκόπησης, οι υπηρεσίες της Επιτροπής λαμβάνουν υπόψη την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τη σύναψη και λειτουργία των VPA FLEGT, δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 και τη συμβολή τους στην ελαχιστοποίηση της παρουσίας παράνομα υλοτομημένης ξυλείας και προϊόντων τέτοιου είδους ξυλείας στην εσωτερική αγορά.

3. Έως τις 3 Δεκεμβρίου 2015 και κατόπιν κάθε έξι έτη, η Επιτροπή επανεξετάζει, βάσει των πληροφοριών περί εφαρμογής του παρόντος κανονισμού και της σχετικής πείρας, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του παρόντος κανονισμού, μεταξύ άλλων όσον αφορά την πρόληψη της διάθεσης παράνομα υλοτομημένης ξυλείας και προϊόντων τέτοιου είδους ξυλείας στην αγορά. Ειδικότερα εξετάζει τις διοικητικές συνέπειες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τα προϊόντα που καλύπτονται. Η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της επανεξέτασης και συνοδεύει τέτοιες εκθέσεις, αν απαιτείται, με κατάλληλες νομοθετικές προτάσεις.»

Άρθρο 9
Τροποποιήσεις στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2005, περί δημιουργίας εθελοντικού συστήματος αδειών FLEGT για τις εισαγωγές ξυλείας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 τροποποιείται ως εξής:

1.το άρθρο 8 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 8

1. Τα κράτη μέλη παρέχουν στο κοινό και στην Επιτροπή, έως τις 30 Απριλίου κάθε έτους, πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ημερολογιακού έτους.

2. Η Επιτροπή μπορεί να θεσπίσει, μέσω εκτελεστικών πράξεων, τον μορφότυπο και τη διαδικασία μέσω των οποίων τα κράτη μέλη καθιστούν διαθέσιμες τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 11 παράγραφος 3.

3. Βάσει των πληροφοριών που αναφέρονται στην παράγραφο 1, οι υπηρεσίες της Επιτροπής δημοσιοποιούν, σε ετήσια βάση, επισκόπηση σε επίπεδο Ένωσης βάσει των δεδομένων που υποβάλλουν τα κράτη μέλη.»

2.Το άρθρο 9 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 9

Έως τον Δεκέμβριο του 2021 και στη συνέχεια κάθε εξαετία, η Επιτροπή επανεξετάζει, βάσει των πληροφοριών περί εφαρμογής του παρόντος κανονισμού και της σχετικής πείρας, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του παρόντος κανονισμού. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πρόοδος στην εφαρμογή των εθελοντικών συμφωνιών εταιρικής σχέσης. Η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έκθεση σχετικά με το αποτέλεσμα της επανεξέτασης και συνοδεύει τέτοιες εκθέσεις, κατά περίπτωση, με προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος χορήγησης αδειών FLEGT.».

Άρθρο 10
Τροποποιήσεις στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου, της 9ης Δεκεμβρίου 1996, για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους

Το άρθρο 15 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 τροποποιείται ως εξής:

1.τα στοιχεία β), γ) και δ) αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«β) Με βάση τα δεδομένα που υποβάλλουν τα κράτη μέλη όπως αναφέρεται στο στοιχείο α), οι υπηρεσίες της Επιτροπής δημοσιεύουν κάθε χρόνο, πριν από τις 31 Οκτωβρίου, επισκόπηση σε επίπεδο Ένωσης σχετικά με την εισαγωγή στην Ένωση και την εξαγωγή και επανεξαγωγή από την Ένωση δειγμάτων των ειδών τα οποία καλύπτει ο παρών κανονισμός και διαβιβάζουν στη γραμματεία της σύμβασης πληροφορίες σχετικά με τα είδη που καλύπτονται από τη σύμβαση.

γ) Με την επιφύλαξη του άρθρου 20, τα διαχειριστικά όργανα των κρατών μελών κοινοποιούν στην Επιτροπή, ένα έτος πριν από κάθε συνεδρίαση της διάσκεψης των συμβαλλομένων μερών της σύμβασης, όλες τις πληροφορίες σχετικά με την προηγούμενη περίοδο οι οποίες είναι αναγκαίες για τη σύνταξη των εκθέσεων που προβλέπονται στο άρθρο VIII παράγραφος 7 στοιχείο β) της σύμβασης, καθώς και αντίστοιχες πληροφορίες για τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της σύμβασης. Οι πληροφορίες που πρέπει να κοινοποιούνται και ο μορφότυπος της παρουσίασής τους καθορίζονται από την Επιτροπή σύμφωνα με την κανονιστική διαδικασία στην οποία παραπέμπει το άρθρο 18 παράγραφος 2.

δ) Με βάση τα δεδομένα που υποβάλλουν τα κράτη μέλη όπως αναφέρονται στο στοιχείο γ), η Επιτροπή δημοσιεύει επισκόπηση σε επίπεδο Ένωσης σχετικά με την εφαρμογή και την εκτέλεση του παρόντος κανονισμού.»·

2.προστίθεται το ακόλουθο νέο στοιχείο ε):

«ε) Τα διαχειριστικά όργανα των κρατών μελών κοινοποιούν στην Επιτροπή πριν από τη 15η Απριλίου κάθε έτους όλες τις πληροφορίες που συνδέονται με το προηγούμενο έτος όσον αφορά την εκπόνηση της ετήσιας έκθεσης για το παράνομο εμπόριο που αναφέρεται στο ψήφισμα της διάσκεψης CITES 11.17 (Αναθ. CoP17).».

Άρθρο 11

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφαρμόζεται από την XXX.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος

(1)    SWD(2017) 230.
(2)    ΕΕ L 354 της 28.12.2013, σ. 171-200.
(3)    Οδηγία 2003/4/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2003, για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες και για την κατάργηση της οδηγίας 90/313/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 41 της 14.2.2003, σ. 26), η οποία εφαρμόζει τις απαιτήσεις για την πρόσβαση σε πληροφορίες δυνάμει της σύμβασης για την πρόσβαση σε πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα («σύμβαση του Aarhus»).
(4)    Οδηγία 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαρτίου 2007, για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (INSPIRE) (ΕΕ L 108 της 25.4.2007, σ. 1).
(5)    COM(2017) 312 και SWD(2017) 230.
(6)    Παράρτημα VI του SWD(2017) 230.
(7)    COM/2017/0753 final.
(8)    Η πρόταση δεν αφορά την υποβολή εκθέσεων στον τομέα της κλιματικής αλλαγής. Στους τομείς πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια, η Επιτροπή έχει ήδη προτείνει την απλούστευση των υποχρεώσεων προγραμματισμού, υποβολής εκθέσεων και παρακολούθησης: «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης», COM(2016) 759.
(9)    SWD(2017) 230.
(10)    SWD(2016) 454.
(11)    SWD(2016) 0121.
(12)    COM(2016) 478 και SWD(2016) 273.
(13)     SWD(2016) 472 final.
(14)    COM(2017) 631 και SWD(2017) 353.
(15)    SWD(2017) 0711.
(16)     http://ec.europa.eu/environment/consultations/reporting_en.htm
(17)     http://minisites.ieep.eu/work-areas/environmental-governance/better-regulation/make-it-work/
(18)    http://cor.europa.eu/en/activities/opinions/pages/opinion-factsheet.aspx?OpinionNumber=CDR 5660/2015.
(19)    Βλέπε παράρτημα IV του SWD(2017) 230.
(20)    Βλέπε ιδίως κεφάλαιο 6.
(21)    Βλέπε http://ec.europa.eu/environment/legal/reporting/fc_overview_en.htm
(22)    Βλέπε υποσημείωση 19.
(23)    SWD(2016) 454 final και SWD(2017) 230.
(24)    COM(2017) 151 final.
(25)    Οδηγία 2007/2/ΕΚ, της 14ης Μαρτίου 2007, για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (INSPIRE), ΕΕ L 108 της 25.4.2007, σ. 1-14.
(26)    Οδηγία 2002/49/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, σχετικά με την αξιολόγηση και τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου, ΕΕ L 189 της 18.7.2002.
(27)    SWD(2016) 121.
(28)    COM(2016) 478 και SWD(2016) 273.
(29)    Βλέπε δελτίο χώρας 2016, διαθέσιμο για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ στη διεύθυνση http://inspire.ec.europa.eu/INSPIRE-in-your-Country
(30)    ΕΕ L 20 της 26.1.2010, σ. 7-25.
(31)    ΕΕ L 206 της 22.7.1992, σ. 7–50.
(32)    SWD(2016) 472 final.
(33)    Οδηγία 2010/63/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2010, περί προστασίας των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς.
(34)    COM(2017) 631.
(35)    SWD(2017) 353.
(36)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 166/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιανουαρίου 2006, για τη σύσταση ευρωπαϊκού μητρώου έκλυσης και μεταφοράς ρύπων και για την τροποποίηση των οδηγιών 91/689/EΟΚ και 96/61/EΚ του Συμβουλίου.
(37)    SWD(2017) 710.
(38)    ΕΕ L 334 της 17.12.2010, σ. 17-119.
(39)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 995/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Οκτωβρίου 2010, για τη θέσπιση των υποχρεώσεων των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην αγορά.
(40)    Συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ και των 28 κρατών μελών της.
(41)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2005, περί δημιουργίας εθελοντικού συστήματος αδειών FLEGT για τις εισαγωγές ξυλείας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
(42)    Οδηγία 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαρτίου 2007, για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (INSPIRE).
(43)    ΕΕ C […], […], σ. […].
(44)    ΕΕ C […], […], σ. […].
(45)    COM(2017) 312.
(46)    SWD(2017) 230.
(47)    Οδηγία 2003/4/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2003, για την πρόσβαση του κοινού σε περιβαλλοντικές πληροφορίες και για την κατάργηση της οδηγίας 90/313/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 41 της 14.2.2003, σ. 26).
(48)    Οδηγία 2007/2/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Μαρτίου 2007, για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (INSPIRE) (ΕΕ L 108 της 25.4.2007, σ. 1).
(49)    ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1.
(50)    Οδηγία 2002/49/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, σχετικά με την αξιολόγηση και τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου (ΕΕ L 189 της 18.7.2002).
(51)    SWD(2016) 0121.
(52)    COM(2016) 478 και SWD(2016) 273.
(53)    COM(2017) 312.
(54)    Οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών (ΕΕ L 20 της 26.1.2010, σ. 7).
(55)    SWD(2016) 472 final.
(56)    Οδηγία 2010/63/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2010, περί προστασίας των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς (ΕΕ L 276 της 20.10.2010, σ. 33).
(57)    SWD(2017) 710.
(58)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 166/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιανουαρίου 2006, για τη σύσταση ευρωπαϊκού μητρώου έκλυσης και μεταφοράς ρύπων και για την τροποποίηση των οδηγιών 91/689/EΟΚ και 96/61/EΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 33 της 4.2.2006, σ. 1).
(59)    Οδηγία 2010/75/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010, περί βιομηχανικών εκπομπών (ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης) (ΕΕ L 334 της 17.12.2010, σ. 17).
(60)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 995/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Οκτωβρίου 2010, για τη θέσπιση των υποχρεώσεων των φορέων εκμετάλλευσης που διαθέτουν ξυλεία και προϊόντα ξυλείας στην αγορά (ΕΕ L 295 της 12.11.2010, σ. 23).
(61)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2173/2005 του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2005, περί δημιουργίας εθελοντικού συστήματος αδειών FLEGT για τις εισαγωγές ξυλείας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (ΕΕ L 347 της 30.12.2005, σ. 1).
(62)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου, της 9ης Δεκεμβρίου 1996, για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους (ΕΕ L 61 της 3.3.1997, σ. 1).