Βρυξέλλες, 12.12.2018

COM(2018) 818 final

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Εφαρμογή του τρίτου προγράμματος για τη δράση της Ένωσης στον τομέα της υγείας το 2015

{SWD(2018) 489 final}


ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η παρούσα έκθεση παρουσιάζει την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος για την υγεία για το έτος 2015 στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος για την υγεία 2014-2020, το οποίο θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 282/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014 1

Βάσει του άρθρου 13 του κανονισμού, η Επιτροπή υποβάλλει έκθεση στην επιτροπή του προγράμματος για την υγεία σχετικά με την εφαρμογή όλων των δράσεων που χρηματοδοτήθηκαν με βάση το πρόγραμμα, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Η παρούσα έκθεση ανταποκρίνεται σ’ αυτή την επιταγή. Παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για τον προϋπολογισμό του 2015 και τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε. Επίσης λαμβάνει υπόψη την τροποποίηση του ετήσιου προγράμματος εργασίας για το 2015 για τη διοχέτευση της χρηματοδότησης στα κράτη μέλη που υφίστανται ιδιαίτερη μεταναστευτική πίεση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αφορούν την υγεία.

Το έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής που συνοδεύει την παρούσα έκθεση παρουσιάζει σειρά παραδειγμάτων για τις βασικές δράσεις που συγχρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου 2   και τρίτου προγράμματος για την υγεία, τα τελικά αποτελέσματα των οποίων δημοσιοποιήθηκαν το 2015. Παρέχει επίσης παραδείγματα δράσεων που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας του 2015 σε υποστηρικτικά πεδία, όπως η αξιολόγηση και η διάδοση. Η έκθεση επίσης περιλαμβάνει πίνακες επισκόπησης του συνόλου των συγχρηματοδοτούμενων δραστηριοτήτων και συμβάσεων.

Το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του 2015 εστίασε στην καινοτομία στον τομέα της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ στην εν λόγω έκθεση αποδίδεται έμφαση σε δύο γραμμές δράσης (τεχνολογία στον τομέα της υγείας και υγεία των μεταναστών). Η Επιτροπή αποφάσισε να τροποποιήσει το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας για το 2015 3  σε απόκριση της υψηλής εισροής μεταναστών που έχουν σαφώς ανάγκη διεθνούς προστασίας και της ανάγκης παροχής οικονομικής στήριξης σε οργανώσεις που είναι σε θέση να υποστηρίξουν το έργο των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της εν λόγω επείγουσας κατάστασης.

Η Επιτροπή μεριμνά για τη στενή παρακολούθηση της υλοποίησης του τρίτου προγράμματος για την υγεία και την ευρύτερη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του. Εξακολουθεί επίσης να ενθαρρύνει και να προωθεί τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών και των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να επιδιώκει συνέργειες με άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ    

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2015:    

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ    

1.    Προϋπολογισμός    

2.    Στόχοι, προτεραιότητες και μηχανισμοί χρηματοδότησης το 2015    

3.    Εκτέλεση του επιχειρησιακού προϋπολογισμού από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό

4.    Δικαιούχοι    

ΛΟΙΠΑ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ    



ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2015:

Το θέμα υγείας που τέθηκε σε προτεραιότητα στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας για το 2015 ήταν «αξιολόγηση των τεχνολογιών της υγείας (ΑΤΥ) και καινοτομία». Το θέμα πλαισιώθηκε από διάφορες δράσεις, χρηματοδοτούμενες από διαφορετικούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς και εγκριθείσες το πρώτο τρίμηνο του 2016, οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν διάρκεια τριών ετών, και, συνεπώς θα τελούν σε εφαρμογή μέχρι τα τέλη του 2018 και σε ορισμένες περιπτώσεις έως το 2020. Οι δράσεις είναι οι εξής:

·η νέα κοινή δράση για την ΑΤΥ, η οποία εκφράζει τη μεγαλύτερη συμβολή της ΕΕ μέχρι στιγμής (11 999 798,74 EUR) ως προς συγκεκριμένη πτυχή της πολιτικής για την υγεία στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος για την υγεία·

·δύο έργα και μια κοινή δράση σχετικά με την ολοκληρωμένη περίθαλψη (συνολική συμβολή της ΕΕ: 6 837 798,31 EUR)· και

·προπαρασκευαστικές εργασίες για τη δημιουργία των ευρωπαϊκών δικτύων αναφοράς (381 372,23 EUR).

Ιστορικό: η νέα κοινή δράση για την ΑΤΥ συνιστά την επιστημονική και τεχνική συνιστώσα της ενωσιακής συνεργασίας στον τομέα αυτό. Τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2016 και θα συνεχιστεί έως και το 2020. Συμπεριλαμβάνει οργανώσεις οι οποίες ορίζονται από κυβερνήσεις (από χώρες της ΕΕ, χώρες υπό ένταξη στην ΕΕ, χώρες του ΕΖΕΣ/ΕΟΧ), καθώς και έναν μεγάλο αριθμό σχετικών περιφερειακών υπηρεσιών και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που συμμετέχουν ή συνεισφέρουν στην αξιολόγηση των τεχνολογιών της υγείας στην Ευρώπη.

Στόχος: στόχος είναι η εθελοντική υποστήριξη μεταξύ των φορέων ΑΤΥ σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο. Η εν λόγω συνεργασία θα πρέπει να προσφέρει χρήσιμα στοιχεία για την ανάπτυξη ενός προτύπου από κοινού εργασίας που θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά τη λήξη της χρηματοδότησης της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος για την υγεία.

Μέσα: αποδίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην από κοινού κατάρτιση αξιολογήσεων των τεχνολογιών της υγείας και στη δρομολόγηση έγκαιρων διαλόγων σχετικά με τα αποτελέσματα και τους τρόπους εφαρμογής τους στα εθνικά συστήματα. Οι έγκαιροι διάλογοι, ιδίως οι παράλληλες διαβουλεύσεις, χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από τις εταιρίες που αποζητούν έγκαιρη καθοδήγηση. Από τον Μάιο του 2018, ελήφθησαν 29 αιτήματα για έγκαιρους διαλόγους από τους εταίρους κοινής δράσης. Η ΕΤΥ επίσης αξιολογεί λοιπές πτυχές των τεχνολογιών της υγείας, όπως οι δαπάνες που συνεπάγονται για τον ασθενή καθώς και οι επιπτώσεις τους στην οργάνωση του υγειονομικού συστήματος όσον αφορά την παροχή περίθαλψης και τη χορήγηση της θεραπείας. Επομένως, πρόκειται για μια πολυεπιστημονική διαδικασία που επανεξετάζει συστηματικά τις ιατρικές, οικονομικές, οργανωτικές, κοινωνικές και δεοντολογικές πτυχές που συνδέονται με τη χρήση της τεχνολογίας υγείας.

Ιστορικό: στον τομέα της ολοκληρωμένης περίθαλψης, ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο φέρνει σε επαφή καινοτόμες ευρωπαϊκές περιφέρειες, επιχειρήσεις και ακαδημαϊκούς του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, σε μια σύμπραξη που μπορεί να μεταμορφώσει τις υπηρεσίες παροχής «θεραπείας και περίθαλψης». Το έργο περιλαμβάνει ένα πιλοτικό στάδιο και αναβαθμισμένη πρακτική της συνήθους περίθαλψης. Στο έργο συμμετέχουν 13 εταίροι από έξι χώρες της ΕΕ (Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Κάτω Χώρες, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Στόχος: ως γενικός στόχος ορίζεται ο εντοπισμός, η ανταλλαγή και η αναβάθμιση των υφισταμένων λειτουργικών πρακτικών συντονισμού της περίθαλψης και καλών πρακτικών τηλε-υγείας, με σκοπό την επίτευξη 75 000 αποδεκτών περίθαλψης ή ασθενών σε περιφέρειες και προγράμματα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Προσδοκάται ότι το έργο θα αποφέρει δύο σημαντικά οφέλη:

·μια ισχυρή βάση για επιτυχή αδελφοποίηση και καθοδήγηση που καθιστά δυνατή την αμοιβαία μάθηση,

·πρακτική στήριξη για την αναβάθμιση των καλών πρακτικών οι οποίες προωθούν την ενεργό και υγιή γήρανση καθώς και τη συμμετοχή των ηλικιωμένων στην κοινότητα. 

Τα εν λόγω οφέλη, συνδυαζόμενα με μια κοινή δράση, μπορούν να συμβάλουν ουσιωδώς στη βελτίωση της οργάνωσης και εφαρμογής των εννοιών της ολοκληρωμένης περίθαλψης σε όλη την ΕΕ.

Οι πρόσθετες δράσεις για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης το καλοκαίρι του 2015 και κατόπιν της επακόλουθης τροποποίησης στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας για το έτος 2015 είναι οι εξής:

·τέσσερα έργα σχετικά με την υγεία των μεταναστών και των προσφύγων (6 239 154 EUR),

·μία άμεση επιχορήγηση στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) (1 000 000 EUR).

Οι εν λόγω δράσεις στόχευαν στη «στήριξη των κρατών μελών που υφίστανται ιδιαίτερη μεταναστευτική πίεση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αφορούν την υγεία, με σκοπό την παροχή συγκεκριμένης στήριξης στις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο και την καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία στα κράτη μέλη που επηρεάζονται περισσότερο» 4 .

Ιστορικό: ένα έργο υπό την καθοδήγηση της Σχολής Δημόσιας Υγείας της Ανδαλουσίας, συγκέντρωσε εταίρους από επτά χώρες (Βέλγιο, Δανία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πολωνία και Σλοβακία).

Στόχος: η στήριξη των κρατών μελών για τη θέσπιση ή ενίσχυση ενός συντονιστικού μηχανισμού στον τομέα της υγείας με σκοπό μια συνεκτική και ενιαία απόκριση τόσο σε εθνικό όσο και σε διακρατικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων στον τομέα της υγείας που σχετίζονται με την άφιξη των μεταναστών (πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και λοιποί μεταναστευτικοί πληθυσμοί) και την ταυτόχρονη πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν μεταδοτικών νόσων και διασυνοριακών απειλών για την υγεία. Τα ως άνω επιτεύχθηκαν μέσω της αξιολόγησης του υφιστάμενου συντονιστικού μηχανισμού και μέσω της βελτίωσης του συντονισμού και των ικανοτήτων και δεξιοτήτων τον επαγγελματιών στον τομέα της υγείας.

Ιστορικό: παρόμοιο έργο συγκέντρωσε οκτώ εταίρους για τη στήριξη των αρχών στον τομέα της υγείας σε 11 κράτη μέλη.

Στόχος: το έργο εστίασε στην αξιολόγηση της υγείας των εισερχόμενων μεταναστών με τη χρήση ενός κοινού εργαλείου, το οποίο θα επέτρεπε στα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν και να αξιολογήσουν ενδεχόμενες απειλές, να διανέμουν το διαφημιστικό υλικό για την υγεία και να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση των ενδιαφερόμενων φορέων.

Λεπτομερής επισκόπηση του συνόλου των δράσεων που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του 2015 περιέχεται στο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής που συνοδεύει την παρούσα έκθεση.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

1.Προϋπολογισμός

Ο συνολικός προϋπολογισμός του τρίτου προγράμματος για την υγεία 2014-2020 ανέρχεται σε 449,4 εκατομμύρια EUR. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται 30 εκατομμύρια EUR για τη λειτουργία του Εκτελεστικού Οργανισμού για τους Καταναλωτές, την Υγεία, τη Γεωργία και τα Τρόφιμα (Chafea), στον οποίο η Επιτροπή έχει αναθέσει τη διαχείριση του προγράμματος για την υγεία 2014-2020. Ο Chafea παρέχει στην Επιτροπή τεχνική, επιστημονική και διοικητική συνδρομή κατά την εφαρμογή του προγράμματος για την υγεία από το 2005 5  . Διοργανώνει ετησίως προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, συντονίζει την αξιολόγηση των προτάσεων που υποβάλλονται και διαπραγματεύεται, υπογράφει και διαχειρίζεται τις σχετικές συμφωνίες επιχορήγησης, ενώ επίσης δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των δράσεων. Είναι επίσης υπεύθυνος για πολλές διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος εργασίας για το 2015 6  ήταν 59 750 000 EUR, τα οποία κατανέμονταν ως εξής:

·επιχειρησιακές δαπάνες: 54 041 000 EUR, αντιστοιχούντα στη γραμμή προϋπολογισμού 17 03 01 του τρίτου προγράμματος για τη δράση της ΕΕ στον τομέα της υγείας (2014-2020) Ενθάρρυνση της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη και αύξηση της βιωσιμότητας των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, βελτίωση της υγείας και προστασία των πολιτών της Ένωσης από διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας»

·διοικητικές δαπάνες: 1 500 000 EUR, αντιστοιχούντα στη γραμμή προϋπολογισμού 17 01 04 02 ως προς τις δαπάνες στήριξης του τρίτου προγράμματος για τη δράση της ΕΕ στον τομέα της υγείας (2014-2020).

Ο συνολικός επιχειρησιακός προϋπολογισμός ήταν 55 629 805 EUR και ο συνολικός διοικητικός προϋπολογισμός ήταν 1 551 822,66 EUR. Περιλαμβάνονταν οι πιστώσεις της ΕΖΕΣ/ΕΟΧ και οι πιστώσεις που ανακτήθηκαν από τους προϋπολογισμούς προηγούμενων ετών.

Το 2015, o Chafea εκτέλεσε ποσό 47 967 105,24 EUR του επιχειρησιακού προϋπολογισμού του, ενώ η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΓΔ SANTE) εκτέλεσε ποσό ύψους 6 810 913,51 EUR, το οποίο κάλυπτε την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων, άμεσες επιχορηγήσεις και λοιπά μέτρα, ανερχόμενα στο συνολικό ποσό των 54 778 018.75 EUR.



2.Στόχοι, προτεραιότητες και μηχανισμοί χρηματοδότησης το 2015

Το 2015, ο συνολικός επιχειρησιακός προϋπολογισμός κατανεμήθηκε μεταξύ των τεσσάρων ειδικότερων σκοπών του προγράμματος, ως έχει:

1.Προαγωγή της υγείας: 15 669 170,92 EUR (29 % του επιχειρησιακού προϋπολογισμού το 2015) για την προαγωγή της υγείας, πρόληψη των νόσων και προώθηση σε υποστηρικτικά περιβάλλοντα για υγιείς τρόπους ζωής, λαμβάνοντας υπόψη την αρχή «η υγεία σε όλες τις πολιτικές».

2.Απειλές κατά της υγείας 5 016 028.59 EUR (9 % του επιχειρησιακού προϋπολογισμού το 2015) για την προστασία των πολιτών της Ένωσης από σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας·

3.Συστήματα υγείας: 25 106 924.35 EUR (46 % του επιχειρησιακού προϋπολογισμού το 2015) για τη συμβολή σε καινοτόμα, αποδοτικά και βιώσιμα συστήματα υγείας.

4.Καλύτερη και ασφαλέστερη υγειονομική περίθαλψη: 6 127 923.17 EUR (11 % του επιχειρησιακού προϋπολογισμού το 2015) για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών της Ένωσης σε καλύτερη και ασφαλέστερη υγειονομική περίθαλψη.

Η συγκεκριμένη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη «στήριξη των κρατών μελών που υφίστανται ιδιαίτερη μεταναστευτική πίεση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αφορούν την υγεία» συνιστούσε οριζόντια δράση που σχετιζόταν με τον Στόχο 1 (προαγωγή της υγείας) και τον Στόχο 2 (απειλές κατά της υγείας). Το αντίστοιχο ποσό των 7 234 199.58 EUR (13 % του επιχειρησιακού προϋπολογισμού το 2015) κατανεμήθηκε ισομερώς μεταξύ του Στόχου 1 και του Στόχου 2 με αποτέλεσμα τα ως άνω υπολογισθέντα ποσά.

Επιπλέον, για τις οριζόντιες δράσεις (τεχνολογία των πληροφοριών, επικοινωνία) ανατέθηκε το ποσό των 2 857 971.72 EUR (5 % του επιχειρησιακού προϋπολογισμού το 2015).

Σχήμα 1: Χρήση του επιχειρησιακού προϋπολογισμού το 2015 από τον στόχο του τρίτου προγράμματος για την υγεία

Το κατωτέρω σχήμα προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τις πιστώσεις του προγράμματος υγείας οι οποίες επενδύθηκαν ως ενωσιακή συμβολή στο πλαίσιο των διαφορετικών θεματικών προτεραιοτήτων κατά το έτος 2015.

Σχήμα 2: Επιχειρησιακός προϋπολογισμός ανά θεματική προτεραιότητα το 2015

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται μέσω ευρείας ποικιλίας χρηματοδοτικών μέσων. Αυτά συμπεριλαμβάνουν:

·δράσεις που συγχρηματοδοτούνται από τις αρχές των κρατών μελών («κοινές δράσεις»)·

·επιχορηγήσεις σχεδίων·

·επιχορηγήσεις λειτουργίας για τη στήριξη μη κυβερνητικών οργανώσεων·

·συμφωνίες άμεσης επιχορήγησης με διεθνείς οργανισμούς·

·δημόσιες συμβάσεις·

·λοιπές δράσεις, όπως επιστημονικές επιτροπές, διοικητικές συμφωνίες με το Κοινό Κέντρο Ερευνών και επιχορηγήσεις για προεδρίες του Συμβουλίου.

Χρησιμοποιήθηκαν διαγωνιστικές διαδικασίες επιλογής και ανάθεσης για την επιλογή πρωτοβουλιών για χρηματοδότηση. Εντούτοις, αυτές δεν χρησιμοποιούνται για κοινές δράσεις, συμφωνίες άμεσης επιχορήγησης ή για διασκέψεις που διοργανώνονται από την προεδρία του Συμβουλίου, επειδή στις περιπτώσεις αυτές οι διαγωνιστικές διαδικασίες είτε δεν επιτρέπονται βάσει των εφαρμοστέων κανόνων είτε δεν χρησιμοποιούνται στην πράξη, για παράδειγμα λόγω μονοπωλιακού καθεστώτος.

Οι πιστώσεις διοικητικής λειτουργίας κάλυψαν δαπάνες για μελέτες, συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων, δαπάνες ενημέρωσης και δημοσιεύσεων και τεχνική και διοικητική συνδρομή για συστήματα τεχνολογίας των πληροφοριών.

3.Εκτέλεση του επιχειρησιακού προϋπολογισμού από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό

Είδος χρηματοδοτικού μηχανισμού

Εφαρμογή (EUR)
Δεσμεύσεις

Αναλογία του μηχανισμού στο σύνολο του προϋπολογισμού που υλοποιήθηκε (δεσμεύσεις)

Προσκλήσεις υποβολής προτάσεων:

Επιχορηγήσεις σχεδίων

14 944 000,04

27,3 %

Λειτουργικές επιχορηγήσεις

5 005 520,00

9,1 %

Επιχορηγήσεις για κοινές δράσεις

17 791 725,60

32,5 %

Επιχορηγήσεις διασκέψεων στα κράτη μέλη που ασκούν την προεδρία της ΕΕ

120 434,90

0,2 %

Συμφωνίες άμεσης επιχορήγησης

Διαχείριση από τον CHAFEA

3 715 000,00

6,8 %

Διαχείριση από τη ΓΔ SANTE

120 747,29

0,2 %

Δημόσιες συμβάσεις (υπηρεσιών)

Διαχείριση από τον CHAFEA

5 890 424,70

10,8 %

Διαχείριση από τη ΓΔ SANTE

5 744 988,82

10,5 %

Άλλες δράσεις

Διαχείριση από τον CHAFEA

500 000,00

0,9 %

Διαχείριση από τη ΓΔ SANTE

945 177,40

1,7 %

Προϋπολογισμός που υλοποιήθηκε το 2015

54 778 018,75

100 %

Σύνολο διαθέσιμου προϋπολογισμού

55 629 805,00

Πιστώσεις που δεν χρησιμοποιήθηκαν 7  

από τον CHAFEA

218 478,65

από τη ΓΔ SANTE

633 307,60


4.Δικαιούχοι

Το 2015 υπογράφηκαν περίπου 200 8  διαφορετικές επιχορηγήσεις και συμβάσεις με διάφορες κατηγορίες δικαιούχων και παρόχων υπηρεσιών, από κυβερνητικούς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις μέχρι πανεπιστημιακά ιδρύματα και ιδιωτικές εταιρείες. Η κατηγορία «άλλοι» περιλαμβάνει δικαιούχους όπως οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι διεθνείς οργανισμοί. Το σχήμα 3 παρέχει μια επισκόπηση των διαφορετικών ομάδων δικαιούχων.

Σχήμα 3: Κατηγορίες δικαιούχων του τρίτου προγράμματος για την υγεία το 2015

ΛΟΙΠΑ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το 2015 ήταν το δεύτερο έτος του τρίτου προγράμματος για την υγεία το οποίο εθίγη σοβαρά από την πίεση που υπέστη λόγω της άνευ προηγουμένου εισροής μεταναστών στην Ευρώπη. Η κατάσταση αυτή έθεσε σε δοκιμασία την ευελιξία του προγράμματος για ταχεία προσαρμογή στις νέες πολιτικές ανάγκες, καθώς και τη δυνατότητα του Chafea να αποκρίνεται αντίστοιχα και να εφαρμόζει αποφάσεις που σχετίζονται με το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας. Ο Chafea δρομολόγησε σε χρόνο ρεκόρ τις σχετικές άμεσες επιχορηγήσεις και προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για έργα και ήταν σε θέση να υπογράψει τις επιλεγείσες συμφωνίες επιχορήγησης σε λιγότερο από 3 μήνες από την τροποποίηση του ετήσιου προγράμματος εργασίας για το 2015.

Βοηθήθηκε στο έργο του αυτό από απλουστευμένες διοικητικές διαδικασίες που θεσπίστηκαν το 2014 καθώς και τη δικτυακή πύλη για ηλεκτρονική υποβολή στοιχείων και την ηλεκτρονική αξιολόγηση και υπογραφή των συμφωνιών επιχορήγησης. Παρά τα ήσσονος σημασίας εμπόδια που παρουσιάστηκαν στο σύστημα, μειώθηκε ο χρόνος που απαιτείται για την υπογραφή των συμφωνιών επιχορήγησης.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων στις κοινές δράσεις διατηρήθηκε σε σχετικά υψηλό επίπεδο, όπως και είχε συμβεί στο δεύτερο πρόγραμμα για την υγεία και κατά το πρώτο έτος για το τρίτο πρόγραμμα για την υγεία. Το 2015, υπήρχαν από 10 έως 45 εταίροι (δικαιούχοι) ανά κοινή δράση. Ο εν λόγω υψηλός αριθμός αποτέλεσε πρόκληση για τη συνολική διαχείριση και τον συντονισμό των κοινών δράσεων, καθώς το σύνολο των εταίρων όφειλαν να υπογράψουν τη συμφωνία επιχορήγησης.

Κατόπιν των συστάσεων της εκ των υστέρων αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος για την υγεία 2008-2014 9 και της ενδιάμεσης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος για την υγεία 10 , ο Chafea επένδυσε σημαντικούς πόρους σε δραστηριότητες ενημέρωσης και διάδοσης, σε στενή συνεργασία με τη ΓΔ SANTE και το δίκτυο των εθνικών σημείων επαφής του προγράμματος για την υγεία. Διοργάνωσε διάφορες ημερίδες κατάρτισης, βοήθησε στην οργάνωση μεγάλης εμβέλειας εθνικών και διεθνών συνεδρίων, ενώ επίσης οργάνωσε μεμονωμένες εκδηλώσεις σε συνεργασία με εθνικές αρχές των κρατών μελών. Η λεπτομερής περιγραφή των δραστηριοτήτων διάδοσης το 2015 περιέχεται στο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής που συνοδεύει την παρούσα έκθεση.

Με βάση τις διαδικασίες και τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος για την υγεία, εισήχθη το σύστημα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων για την αμοιβαία εξοικονόμηση χρόνου. Ως αποτέλεσμα, ιδίως ως προς τις επιχορηγήσεις, σταμάτησε η χρήση χαρτιού τόσο για τον δικαιούχο όσο και για τον Chafea. Το σύστημα CORDA 11  , το οποίο χρησιμοποιείται από το κοινό κέντρο υποστήριξης του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ, συγκεντρώνει τα δεδομένα για όλες τις συγχρηματοδοτούμενες δράσεις που διαχειρίζεται ο Chafea και παρακολουθούνται από ηλεκτρονικά εργαλεία του προγράμματος H2020. Αποτελεί τη βασική πηγή πληροφοριών, παρέχει αξιολογήσεις σχετικά με το αν έχουν επιτευχθεί οι σκοποί και οι προτεραιότητες του προγράμματος, καθώς και σχετικά με το είδος των δράσεων και οργανώσεων οι οποίες έχουν αποτελέσει αντικείμενο συγχρηματοδότησης.

Περαιτέρω βελτιώσεις θα ενσωματωθούν στα επόμενα έτη, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων, καθώς και καλύτερης και πιο στοχευμένης διάδοσης. Επιπλέον, θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ενίσχυση της συμμετοχής των οργανώσεων και των φορέων από χώρες οι οποίες μέχρι στιγμής παρουσίαζαν υποεκπροσώπηση μεταξύ των δικαιούχων.

Ο εντοπισμός των βασικών πεδίων προτεραιότητας για κάθε έτος του προγράμματος ανέδειξε την προστιθέμενη αξία της εξασφάλισης της συνέχειας μεταξύ των ετήσιων προγραμμάτων εργασίας. Βελτίωσε τη συνολική συνέπεια και συνοχή του τρίτου προγράμματος για την υγεία και στήριξε την χρήση των προϊόντων του προγράμματος και των αποτελεσμάτων των προγενέστερων κύκλων χρηματοδότησης.

(1)

ΕΕ L 86 της 21.3.2014, σ. 1.

(2)

ΕΕ L 301 της 20.11.2007, σ. 3.

(3)

  https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/programme/docs/wp2015_amendment_en.pdf

(4)

  Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2015.

(5)

Απόφαση 2004/858/EΚ, της 15ης Δεκεμβρίου 2004 (ΕΕ L 369 της 16.12.2005, σ. 73), όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση 2008/544/EΚ της 20ής Ιουνίου 2008 (ΕΕ L 173 της 3.7.2008, σ. 27). Από τον Δεκέμβριο του 2014, ο Chafea αντικατέστησε τον Εκτελεστικό Οργανισμό για την Υγεία και τους Καταναλωτές (EAHC) με βάση την Εκτελεστική απόφαση 2014/927/ΕΕ της Επιτροπής

(6)

  Απόφαση C(2015) 3594 της Επιτροπής, της 2ας Ιουνίου 2015 (διαθέσιμη στην ιστοσελίδα: https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/programmes/docs/wp2015_en.pdf ) .

(7)

Οι προενταξιακές πιστώσεις δεν χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και αυτό είχε ως αποτέλεσμα διαφορές μεταξύ των ποσών που προβλέπονται στην απόφαση ανάθεσης και των πραγματικών ποσών.

(8)

Εξαιρούνται οι συμβάσεις που υπογράφηκαν με μεμονωμένους εμπειρογνώμονες, π.χ. όσους συμμετέχουν σε επιστημονικές επιτροπές.

(9)

COM(2016) 243 final της 10.5 2016.

(10)

COM(2017) 586 final της 11.10 2017.

(11)

Το CORDA είναι η κοινή βάση ερευνητικών δεδομένων, ήτοι ο χώρος αποθήκευσης του συνόλου των πληροφοριών σχετικά με τα έργα που χρηματοδοτούνται από την Ένωση και τα αποτελέσματά τους. Το εν λόγω σύστημα ξεκίνησε ως η βάση δεδομένων αναφοράς για την έρευνα που χρηματοδοτείται από την ΕΕ, ήδη από το 1990, και πλέον περιλαμβάνει τις συγχρηματοδοτούμενες δράσεις στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος για την υγεία, για τη διαχείριση των οποίων χρησιμοποιούνται τα εργαλεία του H2020.