Βρυξέλλες, 19.10.2018

COM(2018) 705 final

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

για τις δραστηριότητες του Ιδρύματος ΔΠΧΑ, της EFRAG και του PIOB το 2017


1.Σκοπός και περιεχόμενο της έκθεσης

Δυνάμει του κανονισμού αριθ. 258/2014 1 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί θεσπίσεως προγράμματος της Ένωσης για την υποστήριξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στον τομέα της χρηματοοικονομικής αναφοράς και της ελεγκτικής, όπως τροποποιήθηκε από τον κανονισμό 2017/827 2 , η Επιτροπή εκπονεί ετήσια έκθεση για τις δραστηριότητες των δικαιούχων του προγράμματος.

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος της Ένωσης είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες για την αποτελεσματική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, μέσω υποστήριξης της διαφανούς και ανεξάρτητης, υψηλής ποιότητας ανάπτυξης διεθνών προτύπων χρηματοοικονομικής αναφοράς και ελεγκτικής.

Συνεπώς, η παρούσα έκθεση καλύπτει τις δραστηριότητες του Ιδρύματος Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ), της Συμβουλευτικής Ομάδας για θέματα χρηματοοικονομικής αναφοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFRAG) και του Συμβουλίου Εποπτείας Δημοσίου Συμφέροντος (PIOB) το 2017. Ωστόσο, όπου θεωρήθηκε σκόπιμο, στην παρούσα έκθεση αναφέρονται επίσης ορισμένα γεγονότα που συνέβησαν το 2018.

2.Ίδρυμα ΔΠΧΑ

2.1.Επισκόπηση των δραστηριοτήτων του ΔΠΧΑ

1.1.1.Κατάρτιση προτύπων

Στο προσάρτημα 1 της παρούσας έκθεσης παρατίθενται, αφενός, μια επισκόπηση των δραστηριοτήτων κατάρτισης προτύπων του Οργανισμού Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΟΔΛΠ), συμπεριλαμβανομένου του έργου της Επιτροπής Διερμηνειών Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΕΔΔΠΧΑ), και αφετέρου οι εν εξελίξει διαδικασίες έγκρισης.

1.1.2.Ερευνητικά έργα

Κατόπιν διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε το 2015, το σχέδιο εργασίας του ΟΔΛΠ για την περίοδο 2017-2021 αποσκοπεί στη βελτίωση και στήριξη των υφιστάμενων προτύπων, στην προώθηση της βελτίωσης της επικοινωνίας και στη στήριξη της εφαρμογής. Όσον αφορά το έργο του με τίτλο «Better Communication» (Βελτίωση της επικοινωνίας), ο ΟΔΛΠ δημοσίευσε το 2017 ένα έγγραφο προβληματισμού· ένα σχέδιο προτύπου και μια δήλωση πρακτικής που πρόκειται να ενισχύσουν τη συνάφεια των γνωστοποιήσεων, εστιάζοντας στη σημαντικότητα. Τα ερευνητικά έργα «Discount rate» (Προεξοφλητικό επιτόκιο) και «Share-based payments» (Παροχές που εξαρτώνται από την αξία των μετοχών) ολοκληρώθηκαν χωρίς να οδηγήσουν σε σημαντικές τροποποιήσεις των υφιστάμενων προτύπων. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του εγχειριδίου δέουσας διαδικασίας (Due Process Handbook), ο ΟΔΛΠ προέβη επίσης σε επανεξέταση μετά την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 13 Επιμέτρηση της εύλογης αξίας, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2013 με σκοπό την εξέταση και παρακολούθηση θεμάτων εφαρμογής.

Επιπλέον, εκδόθηκαν πέντε σχέδια προτύπου σχετικά με μικρής εμβέλειας τροποποιήσεις. Η χρηματοδότηση που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση καλύπτει επίσης το έργο έγκαιρης επικαιροποίησης της ταξινομίας του ΔΠΧΑ, η οποία συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή ενιαία ηλεκτρονική μορφή.

1.1.3.Το αναθεωρημένο εννοιολογικό πλαίσιο

Τον Μάρτιο του 2018 ο ΟΔΛΠ εξέδωσε το αναθεωρημένο εννοιολογικό πλαίσιο χρηματοοικονομικής αναφοράς. Επί του παρόντος δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της διαδικασίας έγκρισης που αφορά μόνο τα πρότυπα και τις ερμηνείες των προτύπων ΔΠΧΑ. Το αναθεωρημένο εννοιολογικό πλαίσιο συμπληρώνει τα υφιστάμενα πρότυπα και έχει σχεδιαστεί για να συμβάλει στην κατανόηση και την ερμηνεία των προτύπων ΔΠΧΑ. Το αναθεωρημένο πλαίσιο διευκρινίζει ότι οι παρεχόμενες πληροφορίες θα πρέπει να βοηθούν τους χρήστες στην αξιολόγηση της διαχείρισης, από τη διοίκηση, των οικονομικών πόρων μιας οντότητας. Διευκρινίζει επίσης ότι η επίδειξη σύνεσης, η οποία ορίζεται ως άσκηση προσοχής κατά τη λήψη αποφάσεων υπό συνθήκες αβεβαιότητας, στηρίζει την αξιοπιστία της χρηματοοικονομικής αναφοράς, δεν θα πρέπει όμως να οδηγεί σε ανακρίβειες λόγω ασύμμετρης μεταχείρισης περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων.

Το αναθεωρημένο πλαίσιο δεν αναφέρεται στην έννοια της «αξιοπιστίας», υποστηρίζει ότι πρέπει ίσως να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ «συνάφειας» και «πιστής παρουσίασης». Συνεπώς, ο ορισμός του περιουσιακού στοιχείου και της υποχρέωσης τροποποιείται με βάση την πιθανότητα μελλοντικών προσδοκώμενων οικονομικών οφελών. Αυτό μπορεί να διευρύνει το πεδίο των οικονομικών συναλλαγών που περιλαμβάνονται στις οικονομικές καταστάσεις και υπόκεινται σε συμβιβασμό μεταξύ συνάφειας και αβεβαιότητας.

2.2.Γενικές αρχές βάσει των οποίων έχουν καταρτιστεί νέα πρότυπα

1.1.4.Γενικές αρχές

Οι απαιτήσεις δέουσας διαδικασίας του ΟΔΛΠ περιγράφονται στο εγχειρίδιο δέουσας διαδικασίας. Η πρακτική εφαρμογή του εποπτεύεται από ειδική επιτροπή εντολοδόχων, γνωστή ως εποπτεύουσα επιτροπή δέουσας διαδικασίας [Due Process Oversight Committee (DPOC)]. Οι βασικές αρχές περιλαμβάνουν:

διαφάνεια: οι τεχνικές συνεδριάσεις είναι ανοικτές στο κοινό, τα αρχεία των συνεδριάσεων και η τεχνική τεκμηρίωση που εξετάζεται από τον ΟΔΛΠ μεταδίδονται στον δικτυακό τόπο του ιδρύματος ( https://www.ifrs.org/

πλήρη και δίκαιη διαβούλευση: τα υποχρεωτικά βήματα για κάθε πρόταση περιλαμβάνουν, κατ’ ελάχιστον, μια δημόσια συνεδρίαση και μια δημόσια διαβούλευση. Ο οργανισμός πρέπει επίσης να εξετάζει, με βάση την προσέγγιση «συμμόρφωση ή εξήγηση», τη διενέργεια πρόσθετων διαβουλεύσεων, όπως η δημοσίευση εγγράφων προβληματισμού, η σύσταση συμβουλευτικών ομάδων, η διοργάνωση δημόσιων ακροάσεων ή η πραγματοποίηση επιτόπιας εργασίας. Ο ΟΔΛΠ δημοσιεύει τις επιστολές παρατηρήσεων που λαμβάνει.

λογοδοσία: ο Οργανισμός πρέπει να προβεί σε ανάλυση επιπτώσεων όσον αφορά τις νέες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων τόσο των οφελών για τη χρηματοοικονομική αναφορά από άποψη συγκρισιμότητας, συνάφειας και χρησιμότητας όσο και των δαπανών που προκύπτουν για όσους τις καταρτίζουν και τις χρησιμοποιούν. Τα νέα πρότυπα υποστηρίζονται από μια βάση συμπερασμάτων στην οποία διευκρινίζεται το σκεπτικό των αποφάσεων και των απαντήσεων στις παρατηρήσεις που υποβάλλονται κατά τη διάρκεια των δημόσιων διαβουλεύσεων.

Τον Νοέμβριο του 2017 η εποπτεύουσα επιτροπή δέουσας διαδικασίας αποφάσισε να προβεί σε επανεξέταση του εγχειριδίου δέουσας διαδικασίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020. Το περιεχόμενο της επανεξέτασης περιλαμβάνει την αποτύπωση των εξελίξεων όσον αφορά τη διαδικασία ανάλυσης των επιπτώσεων κατόπιν διαβούλευσης με το γνωμοδοτικό συμβούλιο του ΔΠΧΑ.

Το 2017 το Ίδρυμα ΔΠΧΑ ανέθεσε την εκπόνηση εξωτερικής μελέτης σχετικά με την άποψη που έχουν διαμορφώσει τα ενδιαφερόμενα μέρη. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν μεγάλη εκτίμηση για την ανεξαρτησία και τη διαφάνειά του, αλλά ανάμικτες απόψεις όσον αφορά την ισορροπία μεταξύ της ικανότητας ανταπόκρισης και του όγκου της δέουσας διαδικασίας.

1.1.5.Δέουσα διαδικασία, ανάλυση επιπτώσεων και ειδικές εκτιμήσεις στα επιχειρηματικά μοντέλα, συνέπειες στις οικονομικές συναλλαγές, πολυπλοκότητα, βραχυπρόθεσμος χαρακτήρας και μεταβλητότητα

Το βασικό πρότυπο που εκδόθηκε το 2017 είναι το ΔΠΧΑ 17 Ασφαλιστήρια Συμβόλαια. Προήλθε από ένα έγγραφο προβληματισμού του 2007, το οποίο ακολούθησαν δύο σχέδια προτύπου που δημοσιεύθηκαν το 2010 και το 2013. Ο ΟΔΛΠ πραγματοποίησε επίσης τέσσερις κύκλους δοκιμών. Δώδεκα άτομα από τον ασφαλιστικό κλάδο συμμετείχαν στην τελευταία εξωτερική επανεξέταση του 2016, η οποία αποσκοπούσε στον εντοπισμό προβλημάτων ερμηνείας και λειτουργικών δυσκολιών που προέκυψαν από έξι ειδικές απαιτήσεις του προτύπου.

Τον Φεβρουάριο του 2017 το Εποπτικό Συμβούλιο επισήμανε ότι τα νέα πρότυπα θα πρέπει να βασίζονται σε εμπεριστατωμένη ανάλυση επιπτώσεων. Η ανάλυση επιπτώσεων του ΔΠΧΑ 17 δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2017 σε συνδυασμό με το τελικό πρότυπο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικροτεί την εν λόγω δημοσίευση, ωστόσο θεωρεί ότι θα ήταν προτιμότερο να ενσωματωθεί συστηματικά η ανάλυση των επιπτώσεων στη διαδικασία κατάρτισης προτύπων του ΟΔΛΠ, διαμορφώνοντας έτσι το αποτέλεσμα του προτύπου, αντί να δημοσιεύεται μια ανάλυση επιπτώσεων «ad-hoc» στο τέλος της διαδικασίας κατάρτισης προτύπων. Στην ανάλυση των επιπτώσεων υπογραμμίζεται ότι οι απαιτήσεις όσον αφορά την εφαρμογή των τρεχουσών παραδοχών και την έγκαιρη αναγνώριση των αναμενόμενων απωλειών θα βελτιώσουν τη διαφάνεια, ενώ παράλληλα οι επιλογές που παρέχει το ΔΠΧΑ 17 θα δώσουν τη δυνατότητα στους ασφαλιστές να υποβάλλουν αναφορά για τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις σύμφωνα με το επιχειρηματικό μοντέλο τους. Η εν λόγω συνέπεια στην εφαρμογή της τρέχουσας επιμέτρησης τόσο στα στοιχεία ενεργητικού και όσο και στις υποχρεώσεις θεωρήθηκε ότι μετριάζει τις ανησυχίες σχετικά με τον βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα και τη μεταβλητότητα. Η ανάλυση των επιπτώσεων κατέδειξε ότι το κόστος συμμόρφωσης θα είναι πιθανόν σημαντικό, αλλά θα διαφέρει αισθητά μεταξύ δικαιοδοσιών, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία των ήδη υφιστάμενων εθνικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένου του εάν οι εθνικές γενικώς παραδεκτές λογιστικές αρχές (ΓΠΛΑ) προβλέπουν επί του παρόντος τη χρήση εύλογης αξίας ή τρεχουσών τιμών. Όσον αφορά την πολυπλοκότητα, διαμορφώθηκε μια απλουστευμένη πρακτική για βραχυπρόθεσμα συμβόλαια, προκειμένου να παρασχεθεί επιχειρησιακή βοήθεια. Η ανάλυση επιπτώσεων εξέτασε επίσης την αλληλεπίδραση του ΔΠΧΑ 17 με το ρυθμιστικό πλαίσιο της οδηγίας Φερεγγυότητα II. Κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι οι πρόσθετες απαιτήσεις του ΔΠΧΑ 17 σχετικά με την υποβολή εκθέσεων για τις επιδόσεις θα υποχρεώσουν πιθανόν τους ασφαλιστές να αναπτύξουν πρόσθετα συστήματα. Όσον αφορά τον αντίκτυπο στις ασφαλιστικές αγορές, η ανάλυση των επιπτώσεων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βελτίωση της διαφάνειας ενδέχεται να παράσχει καλύτερη ενημέρωση και να συμβάλει έμμεσα σε αλλαγές στην τιμολόγηση ή τον σχεδιασμό του προϊόντος, ωστόσο δεν εντοπίστηκε κανένας άμεσος αντίκτυπος.

Συνολικά, η δημοσιοποίηση συνιστά σημαντική βελτίωση της δέουσας διαδικασίας του ΟΔΛΠ. Ωστόσο, η ανάλυση των επιπτώσεων του προτύπου στην ασφαλιστική αγορά εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παραδοχή ότι τα λογιστικά πρότυπα είναι ουδέτερα και «δεν επηρεάζουν την υποκείμενη οικονομική πραγματικότητα εντός της επιχείρησης». Επιπλέον, η ανάλυση των επιπτώσεων στην ασφαλιστική αγορά είναι ποιοτική, όχι ποσοτική. Συνεπώς, ενδέχεται να μην είναι απολύτως σαφής ο πραγματικός αντίκτυπος στις οικονομικές συναλλαγές στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε το 2017 έγγραφο προβληματισμού στο Εποπτικό Συμβούλιο με σκοπό την εν γένει βελτίωση της μεθοδολογίας που διέπει την εκτίμηση επιπτώσεων του ΟΔΛΠ. Ο περαιτέρω διάλογος σχετικά με την εκτίμηση επιπτώσεων συμπεριλήφθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου εργασίας του Εποπτικού Συμβουλίου του 2018.

2.3.Διακυβέρνηση, ακεραιότητα και λογοδοσία

1.1.6.Επισκόπηση

Το Ίδρυμα ΔΠΧΑ διοικείται από ένα συμβούλιο 22 3 εντολοδόχων το οποίο φέρει τη συλλογική ευθύνη για τη γενική εποπτεία και τους διορισμούς στον ΟΔΛΠ. Οι εντολοδόχοι συνεδρίασαν 3 φορές το 2017. Ο διορισμός των εντολοδόχων υπόκειται σε κατανομή βάσει γεωγραφικής καταγωγής και σε προηγούμενη έγκριση από το Εποπτικό Συμβούλιο, το οποίο έχει συσταθεί για να παρέχει σύνδεση με τις δημόσιες αρχές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου. Το Εποπτικό Συμβούλιο συνεδρίασε μία φορά το 2017. Ο ΟΔΛΠ έχει 14 μέλη τα οποία διορίζονται από τους εντολοδόχους βάσει απαιτήσεων γεωγραφικής ισορροπίας. Η θητεία των μελών του ΟΔΛΠ είναι πενταετής, με δυνατότητα μίας ανανέωσης. Ο ΟΔΛΠ είναι υπεύθυνος για την κατάρτιση προτύπων. Πραγματοποίησε 11 συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου το 2017. Οι εντολοδόχοι διορίζουν επίσης τα 14 μέλη της Επιτροπής Διερμηνειών Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΕΔΔΠΧΑ) που ασχολούνται με την ερμηνεία της εφαρμογής των προτύπων ΔΠΧΑ και την παροχή καθοδήγησης σχετικά με θέματα χρηματοοικονομικής αναφοράς. Επιπλέον, το γνωμοδοτικό συμβούλιο του ΔΠΧΑ παρέχει φόρουμ για τη συμμετοχή οργανισμών και ιδιωτών. Τα μέλη του διορίζονται από τους εντολοδόχους και γνωμοδοτούν στο διοικητικό συμβούλιο σχετικά με αποφάσεις που αφορούν σημαντικά έργα.

1.1.7.Κανόνες διαφάνειας

Οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου και της Επιτροπής Διερμηνειών είναι ανοικτές στο κοινό, τα θέματα ημερήσιας διάταξης δημοσιεύονται, και οι συνεδριάσεις μεταδίδονται μέσω διαδικτύου.

Κατά τις συναντήσεις των μελών του Ιδρύματος ΔΠΧΑ με ενδιαφερόμενα μέρη εκτός του πλαισίου που ορίζει το εγχειρίδιο δέουσας διαδικασίας, δεν τηρούνται επίσημα πρακτικά.

1.1.8.Εκπροσώπηση ενδιαφερόμενων μερών

Στο πλαίσιο του εγγράφου «Έκθεση των εντολοδόχων για την επανεξέταση της δομής και της αποτελεσματικότητας» που εκπονεί το Ίδρυμα ΔΠΧΑ κάθε πέντε έτη, πραγματοποιείται δημόσια διαβούλευση. Η τελευταία πραγματοποιήθηκε το 2015. Στη διαβούλευση ζητήθηκε ανατροφοδότηση σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή των εντολοδόχων. Ορισμένα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστήριξαν ότι η ιδιότητα του εντολοδόχου θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τη δέσμευση υιοθέτησης των ΔΠΧΑ και το αντίστοιχο μερίδιο στη χρηματοδοτική συνεισφορά προς το Ίδρυμα. Ωστόσο, οι εντολοδόχοι επιβεβαίωσαν ότι η ιδιότητα μέλους του συμβουλίου εντολοδόχων και του ΟΔΛΠ θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών και να υπόκειται σε απαιτήσεις γεωγραφικής ισορροπίας, ώστε να διατηρείται ισοδύναμη εκπροσώπηση μεταξύ Ασίας-Ωκεανίας, Ευρώπης και Αμερικής.

Κατά συνέπεια, η γεωγραφική κατανομή των εντολοδόχων υπέστη ελάχιστες μόνο τροποποιήσεις τον Δεκέμβριο του 2016, αφενός με τη συγχώνευση των κατηγοριών της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής σε μία κατηγορία με την ονομασία «Αμερική», και αφετέρου με την αύξηση του αριθμού των εντολοδόχων χωρίς γεωγραφικό χαρακτηρισμό από 2 σε 3. Επιπλέον, ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου μειώθηκε από 16 σε 14.

Την 31η Δεκεμβρίου 2017 το γνωμοδοτικό συμβούλιο του ΔΠΧΑ αποτελούνταν από 43 οργανισμούς με 49 μεμονωμένα μέλη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμετέχει ως παρατηρητής.

Σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2017, το διοικητικό συμβούλιο των εντολοδόχων παρέτεινε τη θητεία του Michel Prada στη θέση του προέδρου των εντολοδόχων για μέγιστο χρονικό διάστημα ενός έτους, εν αναμονή του διορισμού του διαδόχου του. Διαφορετικά, ο διορισμός του κ. Prada θα είχε λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2017.

1.1.9.Υποχρέωση λογοδοσίας έναντι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στο πλαίσιο του κανονισμού 2017/827 4 , θα πρέπει να υποβάλλονται στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πλήρη στοιχεία για την ανάπτυξη των ΔΠΧΑ. Η ετήσια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της επιτροπής ECON του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του κ. HOOGERVORST, προέδρου του ΟΔΛΠ και του κ. PRADA, προέδρου των εντολοδόχων του Ιδρύματος ΔΠΧΑ, πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2017. Η επιτροπή ECON πραγματοποίησε επίσης ετήσια ανταλλαγή απόψεων στις 19-20 Μαρτίου 2018, στην οποία συζητήθηκε το ζήτημα της συμμετοχής του ΟΔΛΠ στην υποβολή φορολογικών εκθέσεων ανά χώρα. Ο Hans Hoogervorst ανέφερε ότι ο ΟΔΛΠ θα ζητήσει τη γνώμη του Εποπτικού Συμβουλίου.

1.1.10.Πρόληψη των συγκρούσεων συμφερόντων

Η θητεία των εντολοδόχων του Ιδρύματος ΔΠΧΑ είναι τριετής με δυνατότητα μίας ανανέωσης, και οφείλουν να ενεργούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Κατόπιν αιτήματος του Εποπτικού Συμβουλίου, καταρτίζεται πολιτική σύγκρουσης συμφερόντων, ούτως ώστε οι εντολοδόχοι και τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου να μην προέρχονται από τον ίδιο οργανισμό.

Μόνο τρία μέλη του ΟΔΛΠ μπορούν να είναι μέλη μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με το καταστατικό του Ιδρύματος ΔΠΧΑ, τα μέλη πλήρους απασχόλησης υποχρεούνται να διακόψουν κάθε σχέση και δεσμό εργασίας που ενδέχεται να επηρεάσει την ανεξαρτησία τους. Δεν επιτρέπονται ούτε η απόσπαση από εργοδότη ούτε δικαιώματα επανένταξης στον προηγούμενο εργοδότη.

1.1.11.Κατανομή χρηματοδότησης

Το 2017 το Ίδρυμα ΔΠΧΑ έλαβε επιχορήγηση ύψους 4,6 εκατ. € από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ποσό που αντιστοιχεί στο 16,5 % της συνολικής χρηματοδότησης που έλαβε. Το εν λόγω ποσό μπορεί να αναθεωρείται ετησίως στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Οι δηλωθείσες συνεισφορές των ενδιαφερόμενων φορέων αυξήθηκαν κατά 4,2 % το 2017, ωστόσο, αφού συνυπολογίστηκε ο αντίκτυπος των διακυμάνσεων των τιμών συναλλάγματος, μειώθηκαν κατά 2 %. Ειδικότερα, η Σαουδική Αραβία (-100 %), η Νιγηρία (-100 %), η Βραζιλία (-34 %) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (-25 %) μείωσαν τις συνεισφορές τους. Ως εκ τούτου, μολονότι η Αμερική αντιπροσωπεύει το 27 % των εντολοδόχων, καταβάλλει μόλις το 6 % των συνολικών συνεισφορών.

Το Ίδρυμα ΔΠΧΑ κατέγραψε καθαρό κέρδος ύψους 8,7 εκατ. GBP. Το συνολικό πλεόνασμα εις νέον την 31η Δεκεμβρίου 2017 ανήλθε σε 31,5 εκατ. GBP. Οι βασικοί συνεισφέροντες στο Ίδρυμα παρατίθενται στο προσάρτημα 2.

3.EFRAG

3.1.Επισκόπηση των δραστηριοτήτων της EFRAG

1.1.12.Παροχή συμβουλών και εκτίμηση επιπτώσεων

Η EFRAG παρέχει συμβουλές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το εάν, κατά τη διαδικασία κατάρτισης διεθνών προτύπων, τα νέα ή αναθεωρημένα πρότυπα ΔΠΧΑ ανταποκρίνονται στο ευρωπαϊκό συμφέρον. Τα εν λόγω συμφέροντα θα πρέπει να περιλαμβάνουν την έννοια της «σύνεσης», της διατήρησης της απαίτησης για «πραγματική εικόνα», καθώς και την έννοια του ευρωπαϊκού δημοσίου συμφέροντος. Η εκτίμηση επιπτώσεων αποτελεί πλέον σημαντικό μέρος των εργασιών έγκρισης της EFRAG, προκειμένου να κριθεί εάν ένα πρότυπο ευνοεί το ευρωπαϊκό δημόσιο συμφέρον.

Για την παροχή συμβουλών σχετικά με την έγκριση του ΔΠΧΑ 16 «Μισθώσεις» το 2017, η EFRAG διενήργησε την πρώτη πλήρη ανάλυση των επιπτώσεων (οικονομικών και συμπεριφοράς) η οποία βασίστηκε σε τεκμηριωμένη εκτίμηση των μακροοικονομικών επιπτώσεων στο πλαίσιο της διευρυμένης εντολής της για το δημόσιο συμφέρον. Η εν λόγω ανάλυση χρησίμευσε πιλοτικά για την περαιτέρω οικοδόμηση ικανοτήτων της EFRAG όσον αφορά την εκτίμηση επιπτώσεων. Η EFRAG ολοκλήρωσε επίσης την παροχή συμβουλών σχετικά με την έγκριση της εφαρμογής του ΔΠΧΑ 9 «Χρηματοοικονομικά Μέσα» σε συνδυασμό με το ΔΠΧΑ 4 «Ασφαλιστήρια Συμβόλαια» (τροποποιήσεις στο ΔΠΧΑ 4). Λόγω του κινδύνου ακούσιων αρνητικών επιπτώσεων για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, η Επιτροπή πρότεινε ένα ευρωπαϊκό «συμπλήρωμα» το οποίο επεκτείνει τη δυνατότητα αναβολής της εφαρμογής του ΔΠΧΑ 9 στους χρηματοπιστωτικούς ομίλους που δεν πληρούν το κριτήριο της υπεροχής που έχει θέσει ο ΟΔΛΠ.

Τον Οκτώβριο του 2017 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επίσης από την EFRAG συμβουλές σχετικά με την έγκριση του ΔΠΧΑ 17 «Ασφαλιστήρια Συμβόλαια», έως το τέλος του 2018. Στο αίτημά της η Επιτροπή, έπειτα από διαβούλευση με την κανονιστική επιτροπή λογιστικών θεμάτων, εντόπισε μια σειρά ειδικών θεμάτων που πρέπει να αναλυθούν από την EFRAG, μεταξύ των οποίων το δημόσιο συμφέρον. Ειδικότερα, ζητήθηκε εκτίμηση των δυνητικών επιπτώσεων στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ανταγωνιστικότητα και στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά. Οι εργασίες παροχής συμβουλών έγκρισης της EFRAG ξεκίνησαν το 2017, όμως το βασικό μέρος τους θα πραγματοποιηθεί το 2018.

Σημαντικό στοιχείο της ανάλυσης επιπτώσεων αποτελεί μια λεπτομερής περιπτωσιολογική μελέτη σχετικά με τον προσδοκώμενο αντίκτυπο του ΔΠΧΑ 17 σε δείγμα ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ομίλων. Άλλα στοιχεία που στηρίζουν την ανάλυση των επιπτώσεων περιλαμβάνουν διεξοδική προσέγγιση χρηστών· διερεύνηση των υφιστάμενων τάσεων στον ασφαλιστικό κλάδο και απλουστευμένη περιπτωσιολογική μελέτη με στόχο μικρότερους και μεσαίους ασφαλιστές οι οποίοι δεν συμμετέχουν στη λεπτομερή περιπτωσιολογική μελέτη. Η EFRAG αποσκοπεί στη δημοσίευση του σχεδίου συμβουλών έγκρισης για δημόσια διαβούλευση τον Σεπτέμβριο του 2018.

Κατά τη διάρκεια του 2017 η EFRAG συμμετείχε στη διαδικασία διαβούλευσης του ΟΔΛΠ και δημοσίευσε επιστολές παρατηρήσεων μετά τη δημόσια διαβούλευση επί όλων των προτάσεων του ΟΔΛΠ (σχέδια προτύπων και έγγραφα προβληματισμού).

1.1.13.Άλλα αιτήματα για παροχή τεχνικών συμβουλών

Σε συνέχεια ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την έγκριση του ΔΠΧΑ 9, η Επιτροπή ζήτησε τον Μάιο του 2017 τις τεχνικές συμβουλές της EFRAG σχετικά με τις απαιτήσεις του ΔΠΧΑ 9 «Χρηματοοικονομικά Μέσα» για τη λογιστική συμμετοχικών τίτλων σε επίπεδο μακροπρόθεσμων επενδύσεων.

Στο πρώτο στάδιο ζητήθηκε από την EFRAG να συλλέξει ποσοτικά στοιχεία για το υφιστάμενο επίπεδο συμμετοχικών τίτλων που κατέχουν οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές, τη λογιστική ταξινόμησή τους και τον δυνητικό αντίκτυπο των νέων απαιτήσεων στη συμπεριφορά τους, προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσον οι απαιτήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Στο δεύτερο στάδιο ζητήθηκε από την EFRAG να διενεργήσει ανάλυση πιθανών εναλλακτικών λύσεων προς τις απαιτήσεις του ΔΠΧΑ 9 για μη ανακύκλωση συμμετοχικών τίτλων που επιμετρώνται σε εύλογη αξία μέσω των λοιπών συνολικών εσόδων. Τον Ιούλιο του 2017 η EFRAG ξεκίνησε δημόσια διαβούλευση για τη συλλογή ποσοτικών δεδομένων και ανέθεσε σε ευρωπαϊκή ομάδα ακαδημαϊκών την επισκόπηση της ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας. Τον Ιανουάριο του 2018 η EFRAG δημοσίευσε έκθεση σχετικά με το πρώτο στάδιο του έργου.

1.1.14.Ερευνητικές δραστηριότητες

Η επιλογή των θεμάτων των ερευνητικών εργασιών της EFRAG έγινε με βάση τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης του 2015. Η δημόσια διαβούλευση συνέβαλε στην κατανόηση των ερευνητικών προτεραιοτήτων από όλες τις συνιστώσες στην Ευρώπη. Η EFRAG θα ξεκινήσει διαβούλευση για το νέο θεματολόγιο έρευνας το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Η EFRAG υποστηρίζει σθεναρά τη διεξαγωγή τεκμηριωμένης έρευνας. Στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων της το 2017, η EFRAG δημοσίευσε μελέτη με τίτλο «Dynamic Risk Management - How do banks manage interest rate risk?» (Δυναμική διαχείριση κινδύνου - Πώς διαχειρίζονται οι τράπεζες τον κίνδυνο επιτοκίου;) και έγγραφο προβληματισμού με τίτλο «Goodwill Impairment Test: Can it be improved?» (Έλεγχος απομείωσης υπεραξίας: Μπορεί να βελτιωθεί;)

Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη ερευνητικά έργα της EFRAG σχετικά με: συναλλαγές εκτός των ανταλλαγών ίσης αξίας· λογιστική υβριδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων· και επιπτώσεις του υφιστάμενου περιβάλλοντος επιτοκίων.

3.2.Διακυβέρνηση, διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία

1.1.15.Μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης κατόπιν σύστασης της έκθεσης Maystadt

Η μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης της EFRAG, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την 31η Οκτωβρίου 2014, ενίσχυσε τη νομιμότητα και την αντιπροσωπευτικότητα της οργάνωσης και είχε ως αποτέλεσμα μια πιο συνεκτική διαδικασία για τη συμμετοχή της ΕΕ στη διαδικασία καθορισμού προτύπων του ΟΔΛΠ. Η μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2016 με τον επίσημο διορισμό, από τη Γενική Συνέλευση της EFRAG, του Jean-Paul Gauzès, πρώην βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, κατόπιν πρότασης της Επιτροπής η οποία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Οι Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέλεξαν να είναι επίσημοι παρατηρητές με δικαίωμα λόγου στο διοικητικό συμβούλιο της EFRAG. Η συνεισφορά τους εξετάστηκε προσεκτικά από την EFRAG, προκειμένου αυτή να καταλήξει στις θέσεις της, ενώ συνέβαλαν σημαντικά στην ανάλυση επιπτώσεων της EFRAG, ιδίως στον τομέα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Το 2017, το διοικητικό συμβούλιο της EFRAG κατέληξε σε όλα τα συμπεράσματά του με συναίνεση, χωρίς να χρειαστεί ψηφοφορία. Το 2017 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εναλλαγή του διοικητικού συμβουλίου της EFRAG και διορίστηκε νέο διοικητικό συμβούλιο. Στο πνεύμα της έκθεσης Maystadt δημιουργήθηκε έδρα παρατηρητή για τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς που εκπροσωπούν ιδιωτικούς επενδυτές («τελικούς χρήστες»).

Το διοικητικό συμβούλιο της EFRAG διενεργεί σε ετήσια βάση έλεγχο των επιδόσεων και της αποτελεσματικότητας των μελών του υπό την εποπτεία της Γενικής Συνέλευσης της EFRAG. Ο έλεγχος του 2017 κάλυψε έναν συνδυασμό στρατηγικών, επιχειρησιακών θεμάτων και θεμάτων διακυβέρνησης. Κατέδειξε ότι, τελικά, η νέα δομή διακυβέρνησης λειτούργησε ορθά και οδήγησε σε αύξηση της αξιοπιστίας του οργανισμού. Εγκρίθηκαν διάφορες συστάσεις για την περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δραστηριοτήτων της EFRAG στο μέλλον.

Η EFRAG δημοσιεύει ετήσια επισκόπηση στο πλαίσιο πλήρους διαφάνειας όσον αφορά τη διακυβέρνηση και τη δομή χρηματοδότησής της, καθώς και τις βασικές δραστηριότητες για το εν λόγω έτος. Η ετήσια επισκόπηση του 2017 5 δημοσιεύτηκε στις 21 Μαρτίου 2018.

Στον εσωτερικό κανονισμό της EFRAG καθορίζονται απαιτήσεις για τις συγκρούσεις συμφερόντων, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της EFRAG εφαρμόζει πολιτική σύγκρουσης συμφερόντων για τα μέλη του, η οποία δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο της EFRAG. Στόχος της πολιτικής είναι να διασφαλίσει την αξιοπιστία της EFRAG ως οργανισμού που εργάζεται για το ευρωπαϊκό δημόσιο συμφέρον. Στόχος της πολιτικής είναι η αποφυγή καταστάσεων στο πλαίσιο των οποίων μπορεί να προκύψουν συγκρούσεις συμφερόντων ή εντυπώσεις περί συγκρούσεων συμφερόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποφάσεις ή ενέργειες που δεν εξυπηρετούν το βέλτιστο ευρωπαϊκό δημόσιο συμφέρον εν γένει ή δημιουργούν την εντύπωση παράτυπης ενέργειας εκ μέρους της EFRAG. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της EFRAG και το προσωπικό της EFRAG υπογράφουν ετήσιες δηλώσεις.

Τέλος, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017 διενεργήθηκε ανεξάρτητος έλεγχος της προβολής και της αποτελεσματικότητας της EFRAG. Η έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2018 παρείχε μια τρέχουσα προοπτική σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τους τομείς βελτίωσης του οργανισμού. Συνολικά, η έκθεση επιβεβαίωσε την υψηλή ποιότητα του έργου που επιτελεί η EFRAG, συνιστώντας παράλληλα την προβολή ως έναν από τους τομείς βελτίωσης και επισημαίνοντας την ανάγκη συμμετοχής στην ευρύτερη συζήτηση σχετικά με την υποβολή εκθέσεων σε επίπεδο εταιρειών. Η υλοποίηση της επικοινωνιακής στρατηγικής της EFRAG, και η ομάδα επικοινωνίας που συγκροτήθηκε υπό την ηγεσία του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της EFRAG, θα επιφέρει περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά την προβολή και την αξιοπιστία της.

1.1.16.Κανόνες διαφάνειας

Από τη σύστασή της και μετά την προαναφερθείσα μεταρρύθμιση, η EFRAG εφαρμόζει διαφανή δημόσια δέουσα διαδικασία η οποία έχει εξελιχθεί περαιτέρω με την πάροδο των ετών. Η εν λόγω δέουσα διαδικασία επιτρέπει σε όλες τις συνιστώσες από την Ευρώπη να υποβάλλουν τις απόψεις τους προς εξέταση από την EFRAG και εξασφαλίζει ότι η πολυμορφία των λογιστικών και οικονομικών μοντέλων και οι απόψεις που εκφράζονται στην Ευρώπη λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό των θέσεων της EFRAG. Αυτό υπήρξε καίριας σημασίας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα νέα πρότυπα ΔΠΧΑ ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Ευρώπης.

Για παράδειγμα, στο πλαίσιο της δέουσας διαδικασίας, η EFRAG 1) δημοσίευσε σχέδιο θέσεων για δημόσια διαβούλευση, 2) διενήργησε δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες, καθώς και άλλες μορφές ανάλυσης επιπτώσεων, 3) διοργάνωσε εκδηλώσεις προβολής (ορισμένες εκ των οποίων απευθύνονταν ειδικά σε χρήστες οικονομικών καταστάσεων) και 4) διενήργησε ειδικές έρευνες.

Η EFRAG συνέβαλε επίσης στην τεκμηριωμένη διαδικασία καθορισμού προτύπων μέσω της διεξαγωγής ποσοτικών μελετών που τεκμηριώνουν τη συζήτηση 6  σχετικά με τις επιστολές παρατηρήσεων και την παροχή συμβουλών έγκρισης εκ μέρους της EFRAG. Οι ποσοτικές μελέτες αποτελούν σταδιακά όλο και σημαντικότερο μέρος του ερευνητικού έργου της EFRAG.

Οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της EFRAG, της ομάδας τεχνικών εμπειρογνωμόνων της EFRAG (EFRAG TEG) και του συμβουλευτικού φόρουμ φορέων καθορισμού προτύπων της EFRAG (EFRAG CFSS) είναι πλέον ανοικτές στο κοινό, ενώ η ημερήσια διάταξη και οι περιλήψεις των συνεδριάσεων δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο της EFRAG. Επιπλέον, τα συνοδευτικά έγγραφα της ημερήσιας διάταξης για τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της EFRAG και, από τον Ιανουάριο του 2017, για τις συνεδριάσεις της EFRAG TEG και του EFRAG CFSS δημοσιοποιούνται. Από τον Μάρτιο του 2018 οι εν λόγω δημόσιες συνεδριάσεις μεταδίδονται μέσω διαδικτύου, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους φορείς να παρακολουθούν τις συζητήσεις όχι μόνο σε πραγματικό χρόνο, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή τους. Οι συζητήσεις της EFRAG TEG υποστηρίζονται από στοιχεία που συνεισφέρουν το EFRAG CFSS και οι εξειδικευμένες ομάδες εργασίας της EFRAG.

1.1.17.Ευρεία εκπροσώπηση και δημόσια λογοδοσία της δομής διακυβέρνησης της EFRAG

Τα στοιχεία που λαμβάνονται από την επιτροπή χρηστών της EFRAG είναι απαραίτητα για τις εργασίες της. Η διαφοροποιημένη σύνθεση της επιτροπής χρηστών, του διοικητικού συμβουλίου της EFRAG και της EFRAG TEG, τόσο από γεωγραφική άποψη όσο και από άποψη επαγγελματικού υπόβαθρου, διασφαλίζει ότι η EFRAG λαμβάνει δεόντως υπόψη όλες τις διαφορετικές προοπτικές.

Ωστόσο, μολονότι τα συνολικά αποτελέσματα των εν λόγω δράσεων είναι πολύ θετικά, εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένες επιφυλάξεις σχετικά με την ικανότητα αξιοποίησης του συνολικού εύρους των απόψεων των ενδιαφερόμενων μερών στην Ευρώπη. Η EFRAG θα διερευνήσει τρόπους ώστε να ζητούνται πιο ενεργά οι απόψεις των ενδιαφερόμενων μερών που συμμετέχουν λιγότερο στις εργασίες της EFRAG, ωστόσο επηρεάζονται από αυτές, ή οι απόψεις ομάδων ενδιαφερόμενων μερών εκτός του άμεσου φάσματος της EFRAG.

1.1.18.Συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σε πρώιμο στάδιο

Η EFRAG ενίσχυσε επίσης τις σχέσεις της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ιδίως με τη μόνιμη ομάδα ΔΠΧΑ της επιτροπής ECON του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό την προεδρία του βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Theodor Stolojan. Οι συνεδριάσεις δίνουν τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμβάλλει στις δραστηριότητες της EFRAG και να ενημερώνεται σχετικά με τις βασικές δραστηριότητές της σε όλα τα στάδια της διαδικασίας καθορισμού προτύπων.

Τον Μάρτιο του 2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ομάδας ΔΠΧΑ με την EFRAG, προκειμένου να συζητηθούν οι συμβουλές της EFRAG σχετικά με την έγκριση του ΔΠΧΑ 16 «Μισθώσεις», καθώς και η επικείμενη διαδικασία γνωμοδότησης της EFRAG σχετικά με το ΔΠΧΑ 17 «Ασφαλιστήρια συμβόλαια». Η EFRAG παρουσίασε επίσης το έργο της για την συμπερίληψη των ευρωπαϊκών απόψεων στον διεθνή διάλογο. Η EFRAG κλήθηκε επίσης να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της ομάδας ΔΠΧΑ του Οκτωβρίου του 2017, προκειμένου να παράσχει ενημέρωση για τη διαδικασία παροχής συμβουλών έγκρισης σχετικά με το ΔΠΧΑ 17 «Ασφαλιστήρια Συμβόλαια»· την εφαρμογή της έκθεσης Stolojan και τις εργασίες που ακολούθησαν την έγκριση του ΔΠΧΑ 9 «Χρηματοοικονομικά Μέσα». Στις εν λόγω συνεδριάσεις, η EFRAG ζήτησε από την ομάδα ΔΠΧΑ τη βοήθειά της ώστε να διευκολυνθεί η έγκαιρη συμμετοχή του Κοινοβουλίου στην ανάπτυξη συμβουλών έγκρισης σχετικά με το ΔΠΧΑ 17.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την EFRAG να παραστεί στις συνεδριάσεις της κανονιστικής επιτροπής λογιστικών θεμάτων, στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι των κρατών μελών, και να παρουσιάσει σε κάθε συνεδρίαση τις εν εξελίξει εργασίες έγκρισης και άλλα θέματα. Αυτό έδωσε στην κανονιστική επιτροπή λογιστικών θεμάτων τη δυνατότητα άμεσης ανταλλαγής απόψεων με την EFRAG και παροχής έγκαιρης ενημέρωσης. Η κανονιστική επιτροπή λογιστικών θεμάτων συζήτησε τα σχέδια αιτημάτων της Επιτροπής για παροχή συμβουλών έγκρισης, προκειμένου να διασφαλιστεί η αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που αφορούν τα κράτη μέλη.

Η έγκαιρη παροχή στοιχείων εκ μέρους του Κοινοβουλίου και της κανονιστικής επιτροπής λογιστικών θεμάτων έδωσε τη δυνατότητα στην EFRAG να συμπεριλάβει συναφή ζητήματα στο οικείο σχέδιο επιστολής παρατηρήσεων ή στο σχέδιο συμβουλών έγκρισης για δημόσια διαβούλευση.

1.1.19.Διαφοροποίηση και ισορροπία της δομής χρηματοδότησης της EFRAG

Η EFRAG είναι οργανισμός που λαμβάνει δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση και εργάζεται προς το ευρωπαϊκό δημόσιο συμφέρον. Έχει τη νομική μορφή της AISBL (βελγική διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση). Στους οργανισμούς μέλη της EFRAG περιλαμβάνονται οκτώ ευρωπαϊκές οργανώσεις ενδιαφερόμενων μερών και εννιά εθνικοί οργανισμοί.

Τον Μάρτιο του 2017 η EFRAG δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προκειμένου να βελτιώσει περαιτέρω τη δομή χρηματοδότησής της και να διευρύνει τη βάση των μελών της. Το Instituto de Contabilidad y Auditoria de Cuentas (ICAC) –ο ισπανικός εθνικός φορέας καθορισμού προτύπων– έγινε μέλος της EFRAG ως εθνικός οργανισμός τον Οκτώβριο του 2017, με σκοπό να ενισχύσει τη σύνδεση της EFRAG με την ισπανική κοινότητα χρηματοοικονομικής αναφοράς. Η EFRAG θα εξακολουθήσει να εργάζεται για την διεύρυνση της βάσης των μελών της και επιδιώκει ευρύτερη γεωγραφική εκπροσώπηση.

Εκτός από τη χρηματοδότηση σε μετρητά, η EFRAG λαμβάνει συνεισφορές σε είδος που προέρχονται από τα μέλη της EFRAG TEG, το διοικητικό συμβούλιο της EFRAG, τις ομάδες εργασίας και τις συμβουλευτικές επιτροπές, καθώς και με τη μορφή δωρεάν αποσπάσεων.

Η κατανομή των χρηματικών συνεισφορών των οργανισμών μελών παρατίθεται στο προσάρτημα 3.

4.Συμβούλιο Εποπτείας Δημοσίου Συμφέροντος (PIOB)

4.1.Επισκόπηση δραστηριοτήτων

Το PIOB είναι αρμόδιο για την εποπτεία του καθορισμού προτύπων σχετικά με τον λογιστικό έλεγχο, τη δεοντολογία και την εκπαίδευση των λογιστών. Τα σχετικά πρότυπα είναι τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα (ISA), τα πρότυπα δεοντολογίας για τους λογιστές, και τα διεθνή εκπαιδευτικά πρότυπα (IES). Η δομή καθορισμού προτύπων θεσπίστηκε μετά την απώλεια εμπιστοσύνης στις κεφαλαιαγορές λόγω της υπόθεσης Enron και της κατάρρευσης της Arthur Andersen. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα (ISA), τα οποία χρησιμοποιούνται άμεσα ή έμμεσα από τους περισσότερους ορκωτούς ελεγκτές.

Συνολικός στόχος του PIOB είναι να διασφαλίζει ότι τα εν λόγω πρότυπα αναπτύσσονται προς το δημόσιο συμφέρον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διορίσει δύο από τα 10 μέλη του PIOB.

Το PIOB εγκρίνει τις υποψηφιότητες των μελών των επιτροπών καθορισμού προτύπων, συμφωνεί με τις στρατηγικές και τα σχέδια εργασίας τους, παρακολουθεί την ανάπτυξη των προτύπων και επαληθεύει ότι όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στις δημόσιες διαβουλεύσεις λαμβάνονται δεόντως υπόψη. Όπου απαιτείται, το PIOB συνιστά τη λήψη μέτρων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα πρότυπα ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στο δημόσιο συμφέρον.

Το 2017 το PIOB διατήρησε σταθερή επικοινωνία με τις επιτροπές καθορισμού προτύπων υπό την εποπτεία του [την Επιτροπή Διεθνών Ελεγκτικών και Ασφαλιστικών Προτύπων (IAASB)]· το Συμβούλιο Διεθνών Προτύπων Εκπαίδευσης στη Λογιστική (IAESB) και το Συμβούλιο Διεθνών Προτύπων Δεοντολογίας για Λογιστές (IESBA), τις τρεις συμβουλευτικές ομάδες τους, τη συμβουλευτική ομάδα συμμόρφωσης και την επιτροπή διορισμών και την ηγεσία της IFAC.

Το 2017, το PIOB διοργάνωσε επίσης δύο εκδηλώσεις προβολής. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου στο Νέο Δελχί της Ινδίας υπό την αιγίδα του Ινδικού Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών [Institute of Chartered Accountants of India (ICAI)] με τίτλο «Global Audit Oversight: Reconciling the Perception Gap». Η δεύτερη ήταν μια συζήτηση σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνολογίας στους λογιστικούς ελέγχους, η οποία διοργανώθηκε στη Μαδρίτη στις 30 Ιουνίου. Το PIOB, σε συνεργασία με το Monitoring Group (ομάδα παρακολούθησης), επένδυσε στην ανάπτυξη ενός πλαισίου δημοσίου συμφέροντος με στόχο την παροχή ενός καλύτερου μηχανισμού για την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο το δημόσιο συμφέρον αποτυπώνεται καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας καθορισμού προτύπων.

4.2.Διακυβέρνηση και λογοδοσία

Τα μέλη του PIOB διορίζονται από την ομάδα παρακολούθησης η οποία φέρει την τελική ευθύνη για τις συνολικές ρυθμίσεις διακυβέρνησης στον τομέα των διεθνών λογιστικών, ασφαλιστικών, δεοντολογικών και εκπαιδευτικών προτύπων. Η ομάδα παρακολούθησης, της οποίας μέλος είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο το PIOB επιτελεί τον ρόλο του όσον αφορά το δημόσιο συμφέρον, με ιδιαίτερη έμφαση στην εποπτεία της διαδικασίας καθορισμού προτύπων.

Στις 9 Νοεμβρίου 2017 η ομάδα παρακολούθησης εξέδωσε δημόσια διαβούλευση με τίτλο «Stengthening the governance and oversight of the international audit-related standard-setting boards in the public interest» 7 . Η ομάδα παρακολούθησης έλαβε 179 απαντήσεις και δημοσίευσε συνοπτική παρουσίαση των παρατηρήσεων στον δικτυακό τόπο της IOSCO (Διεθνής Οργάνωση Επιτροπών Εποπτείας Χρηματιστηρίων) στις 31 Μαΐου 2018 8 , η οποία δείχνει ευρεία υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων από τα ενδιαφερόμενα μέρη, προκειμένου να αυξηθεί η λογοδοσία και η διαφάνεια όσον αφορά τον καθορισμό προτύπων που συνδέονται με τον λογιστικό έλεγχο. Επίσης όλες οι ομάδες ενδιαφερόμενων μερών παρέχουν στήριξη στο πλαίσιο δημοσίου συμφέροντος που είναι ενσωματωμένο σε ολόκληρη τη διαδικασία καθορισμού προτύπων. Με βάση τις ληφθείσες παρατηρήσεις και τις περαιτέρω δραστηριότητες προβολής, στόχος της ομάδας παρακολούθησης είναι η δημοσίευση, προς το τέλος του 2018, Λευκής Βίβλου για τη μελλοντική δομή διακυβέρνησης. Το πλαίσιο δημοσίου συμφέροντος, το οποίο αναπτύχθηκε μαζί με το PIOB, θα αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της.

Στην Λευκή Βίβλο θα συμπεριληφθούν επίσης ζητήματα σχετικά με τη σύνθεση και τον ρόλο του PIOB στο πλαίσιο του μελλοντικού μοντέλου διακυβέρνησης. Σε γενικές γραμμές, οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν την ισχυρή ανεξάρτητη εποπτεία, ενώ προτείνεται η ανάθεση πρόσθετων καθηκόντων στο PIOB (π.χ. έγκριση στρατηγικών σχεδίων).

4.3.Εξελίξεις στη διαφοροποίηση της χρηματοδότησης το 2017

Η χρηματοδότηση του PIOB είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να διατηρείται η πραγματική και φαινομενική ανεξαρτησία του. Για την επίτευξη του στόχου δημοσίου συμφέροντος, η ορθή διαφοροποίηση των σταθερών πηγών χρηματοδότησης αναμένεται να εξασφαλίσει όχι μόνο τη διατήρηση της συνέχειάς του, αλλά και την εγγύηση της ανεξαρτησίας του PIOB. Η σημασία της διαφοροποίησης της χρηματοδότησης είχε ήδη αναγνωριστεί κατά τη μεταρρύθμιση της IFAC (International Federation of Accountants – Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών), το 2003, η οποία αποτέλεσε την απαρχή του υφιστάμενου συστήματος κατάρτισης διεθνών προτύπων, συμπεριλαμβανομένου του PIOB.

Από την ίδρυσή του το 2005 έως το 2010, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή το κοινοτικό πρόγραμμα χρηματοδότησης που θεσπίστηκε με την απόφαση 716/2009/ΕΚ, το PIOB χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά από την IFAC [εκτός ορισμένων συνεισφορών σε είδος από την Ισπανία (το PIOB εδρεύει στη Μαδρίτη)].

Οι πόροι που διατίθενται από την IFAC σε ένα δεδομένο έτος αντιστοιχούν στη μέγιστη εγγυημένη συνεισφορά που παρέχεται στο PIOB, χωρίς περαιτέρω παρέμβαση από την IFAC. Οι συνεισφορές από πηγές εκτός της IFAC αντικαθιστούν και, ως εκ τούτου, μειώνουν τη συνεισφορά της IFAC για το συγκεκριμένο έτος. Ιδανικά, το ποσοστό της συνεισφοράς της IFAC στις συνολικές ετήσιες δαπάνες του PIOB δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ήμισυ του συνόλου.

Η συνεισφορά της ΕΕ κατά την περίοδο 2010-2016 έχει ενθαρρύνει άλλους δυνητικούς χορηγούς να προβούν και οι ίδιοι σε συνεισφορές. Το 2016 τα έσοδα του PIOB ανήλθαν σε 1 563 565 EUR. Από την IFAC εξασφαλίστηκαν 914 758 EUR, ποσό που αντιστοιχεί στο 58,50 % του συνόλου.

Το 2017 η συνεισφορά της ΕΕ ανήλθε σε 325 000 EUR, ποσό που αντιστοιχεί στο 20,37 % του συνόλου. Η IFAC συνεισέφερε 1 059 807 EUR, ποσό που αντιστοιχεί στο 66,45 % του συνόλου. Η κατανομή των χρηματικών συνεισφορών των οργανισμών μελών παρατίθεται στο προσάρτημα 4.

Το άρθρο 9 παράγραφος 5 του κανονισμού προβλέπει ότι, αν η χρηματοδότηση από την IFAC σε ένα δεδομένο έτος υπερβεί τα δύο τρίτα της συνολικής ετήσιας χρηματοδότησης του PIOB, η Επιτροπή προτείνει τον περιορισμό της ετήσιας συνεισφοράς της για το έτος αυτό σε 300 000 EUR κατ’ ανώτατο όριο. Το 2017 (όπως και την περίοδο 2014-2016) δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι το κρίσιμο όριο συνεισφοράς της IFAC που ορίζεται στον κανονισμό (66,66 %) δεν έχει επιτευχθεί, η Επιτροπή δεν χρειάζεται να αναθεωρήσει τη συνεισφορά της προς το PIOB για το 2017.

5.Συμπέρασμα

Το 2017 το ενωσιακό πρόγραμμα χρηματοδότησης εξακολουθεί να έχει εξαιρετική σημασία στο πλαίσιο των προσπαθειών της ΕΕ για τη δημιουργία μιας Ένωσης Κεφαλαιαγορών και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Οι τρεις δικαιούχοι (η EFRAG, το IFRSF και το PIOB) επιτέλεσαν την αποστολή τους η οποία ήταν η υπεράσπιση του ευρωπαϊκού δημοσίου συμφέροντος και η σημαντική συμβολή στη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Ωστόσο, μολονότι τα συνολικά αποτελέσματα αυτών των δράσεων ήταν θετικά όσον αφορά τους τρόπους εφαρμογής, φαίνεται ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τους δικαιούχους το 2018 για να εξασφαλίσει (ακόμα) υψηλότερα πρότυπα διαφάνειας, ιδίως όσον αφορά την καθιέρωση υποχρεωτικών μητρώων διαφάνειας στις συνεδριάσεις με εξωτερικά ενδιαφερόμενα μέρη.

Όσον αφορά την EFRAG, η Επιτροπή εκτίμησε τη διεξοδική ανάλυση επιπτώσεων, στην οποία υποστηρίχτηκαν οι συμβουλές της EFRAG σχετικά με την έγκριση των νέων ή αναθεωρημένων προτύπων ΔΠΧΑ. Η Επιτροπή ενθαρρύνει την EFRAG να συνεχίσει την ανάπτυξη των ικανοτήτων της στον συγκεκριμένο τομέα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα εγκεκριμένα πρότυπα ΔΠΧΑ είναι κατάλληλα για την Ευρώπη.

Όσον αφορά το Ίδρυμα ΔΠΧΑ, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου, η Επιτροπή ξεκίνησε διάλογο με τους εντολοδόχους και τον ΟΔΛΠ με σκοπό τη βελτίωση της μεθοδολογίας ανάλυσης των επιπτώσεων, ιδίως όσον αφορά το περιεχόμενο, το χρονοδιάγραμμα και τη μέθοδο. Θα περιλαμβάνει, ειδικότερα, την παρακολούθηση της επανεξέτασης του εγχειριδίου δέουσας διαδικασίας ΔΠΧΑ από τους εντολοδόχους, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020. Επιπλέον, στο πλαίσιο του εγγράφου «Έκθεση των εντολοδόχων για την επανεξέταση της δομής και της αποτελεσματικότητας του Ιδρύματος» του 2015, επιβεβαιώθηκε η σημασία των κεφαλαιαγορών ως πρωταρχικού κριτηρίου για την εκπροσώπηση των ενδιαφερόμενων μερών στο συμβούλιο εντολοδόχων. Οι εντολοδόχοι φέρουν την ευθύνη για τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος 9 βάσει εθελοντικών συνεισφορών από δικαιοδοσίες, οι οποίες κατά κανόνα υπολογίζονται ως ποσοστό επί του συνολικού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος με χρήση των πλέον πρόσφατων στοιχείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ωστόσο, στην κατανομή των προερχόμενων από τις δικαιοδοσίες συνεισφορών του 2017 αντικατοπτρίζεται ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ της εκπροσώπησης στο συμβούλιο εντολοδόχων και των χρηματοδοτικών συνεισφορών των δικαιοδοσιών «τους». Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεωρεί αναγκαίο να τεθεί σε επανεξέταση η επάρκεια και η καταλληλότητα των ρυθμίσεων των εντολοδόχων, όπως προβλέπεται στο σχέδιο εργασίας του συμβουλίου παρακολούθησης για το 2018, προκειμένου να παρακολουθούνται στενά οι προσπάθειες των δικαιοδοσιών που δεν καταβάλλουν επί του παρόντος τις προσδοκώμενες συνεισφορές τους.

Το PIOB διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός πλαισίου δημοσίου συμφέροντος το οποίο θα πρέπει να ενσωματωθεί σε ολόκληρη τη διαδικασία καθορισμού προτύπων στον τομέα του λογιστικού ελέγχου. Η σύνθεση και ο ρόλος του PIOB είναι πιθανόν να εξελιχθούν τα προσεχή έτη, σύμφωνα με τη διαδικασία μεταρρύθμισης που δρομολόγησε η ομάδα παρακολούθησης. Ωστόσο, η ανεξάρτητη εποπτεία θα αποτελέσει επίσης αναπόφευκτα ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε μελλοντικού μοντέλου. Επιπλέον, θα πρέπει, στο μεταξύ, να συνεχιστούν οι προσπάθειες διαφοροποίησης της χρηματοδότησης του PIOB.

Προσάρτημα 1 – Συνοπτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων ΔΠΧΑ το 2017

Πρότυπο

Ημερομηνία έκδοσης ΟΔΛΠ

Ημερομηνία υποβολής αίτησης

Ημερομηνία δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα

ΔΠΧΑ16 – Μισθώσεις

13/1/2016

1/1/2019

9/11/2017

Τροποποιήσεις του ΔΛΠ 12 Αναγνώριση αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων για μη πραγματοποιηθείσες ζημίες

19/1/2016

1/1/2017

9/11/2017

Τροποποιήσεις του ΔΛΠ 7 Πρωτοβουλία γνωστοποίησης

29/1/2016

1/1/2017

9/11/2017

Διασαφηνίσεις του ΔΠΧΑ 15 Έσοδα από Συμβάσεις με Πελάτες

12/4/2016

1/1/2018

9/11/2017

Τροποποιήσεις του ΔΠΧΑ 2 – Διασαφηνίσεις για την Ταξινόμηση και Μέτρηση Παροχών που Εξαρτώνται από την Αξία των Μετοχών

20/6/2016

1/1/2018

27/2/2018

Εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9 Χρηματοοικονομικά Μέσα σε συνδυασμό με το ΔΠΧΑ 4 Ασφαλιστήρια Συμβόλαια (τροποποιήσεις του ΔΠΧΑ 4)

12/9/2016

1/1/2018

9/11/2017

Ετήσιες βελτιώσεις στα πρότυπα ΔΠΧΑ 2014-2016

8/12/2016

1/1/2017

8/2/2018

ΕΔΔΠΧΑ 22 Συναλλαγές σε Ξένο Νόμισμα και Προκαταβολές

8/12/2016

1/1/2018

Τροποποιήσεις του ΔΛΠ 40: Μεταφορές Επενδύσεων σε Ακίνητα

8/12/2016

1/1/2018

15/3/2018

ΔΠΧΑ 17 – Ασφαλιστήρια Συμβόλαια

18/5/2017

1/1/2021

ΕΔΔΠΧΑ 23 Αβεβαιότητα σχετικά με Χειρισμούς του Φόρου Εισοδήματος

7/6/2017

1/1/2018

Τροποποιήσεις του ΔΠΧΑ 9 Χρηματοοικονομικά Μέσα – Στοιχεία Προπληρωμών με Αρνητική Αντιστάθμιση

12/10/2017

1/1/2019

Τροποποίηση στο ΔΛΠ 28 – Μακροπρόθεσμη Συμμετοχή σε Συγγενείς Επιχειρήσεις και Κοινοπραξίες

12/10/2017

1/1/2019

Ετήσιες βελτιώσεις 2015-2017

12/12/2017

1/1/2019

Έργα που αναφέρονται σε αιτήσεις επιχορήγησης

2017

2018

Παρατηρήσεις

Έργο για τη βελτίωση της επικοινωνίας

Πρωτοβουλία Γνωστοποίησης – Αρχές γνωστοποιήσεων

Σχέδιο εργασίας

Έγγραφο προβληματισμού – 30/3/2017

Ερευνητικό έργο που αποσκοπεί στη βελτίωση των απαιτήσεων γνωστοποίησης.

Πρωτοβουλία Γνωστοποίησης – Ορισμός της σημαντικότητας (Τροποποιήσεις στα ΔΛΠ 1 και 8)

Σχέδιο Προτύπου – 14/9/2017

Διασαφήνιση και ορισμός της σημαντικότητας

Πρωτοβουλία Γνωστοποίησης – Δήλωση πρακτικής για τη σημαντικότητα

Σχέδιο εργασίας

Εκδόθηκε – 14/9/2017

Ολοκλήρωση του έργου με την έκδοση της δήλωσης «Making Materiality Judgements»

Βασικές δημοσιονομικές καταστάσεις

Σχέδιο εργασίας

Σχέδιο εργασίας

Στοχευμένη βελτίωση της δομής και του περιεχομένου της βασικής δημοσιονομικής κατάστασης

Ερευνητικά έργα

Συνένωση επιχειρήσεων υπό κοινό έλεγχο

Σχέδιο εργασίας

Σχέδιο εργασίας

Αποσκοπεί στη μείωση της λογιστικής ποικιλομορφίας σε συνενώσεις επιχειρήσεων υπό κοινό έλεγχο. Οι εν λόγω συναλλαγές δεν καλύπτονται από τα πρότυπα ΔΠΧΑ.

Επανεξέταση μετά την εφαρμογή του ΔΠΧΑ 13

Σχέδιο εργασίας

Στόχος της επανεξέτασης είναι η εκτίμηση των επιπτώσεων του ΔΠΧΑ 13 «Επιμέτρηση της εύλογης αξίας» στη χρηματοοικονομική αναφορά. Ξεκίνησε το 2017 κατόπιν αιτήματος παροχής πληροφοριών.

Προεξοφλητικό επιτόκιο

Σχέδιο εργασίας

Σχέδιο εργασίας

Ερευνητικό σχέδιο σχετικά με τη χρήση του προεξοφλητικού επιτοκίου σε όλα τα πρότυπα ΔΠΧΑ. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2017. Αναμένεται συνοπτική παρουσίαση της έρευνας το 2018.

Δυναμική διαχείριση κινδύνου

Σχέδιο εργασίας

Σχέδιο εργασίας

Ερευνητικό σχέδιο μακροοικονομικής αντιστάθμισης που αποσκοπεί στην κατάρτιση λογιστικού μοντέλου για την καταγραφή των επιπτώσεων της αντιστάθμισης και της δυναμικής διαχείρισης κινδύνου. Το έγγραφο προβληματισμού αναμένεται το 2019.

Χρηματοοικονομικά μέσα με χαρακτηριστικά ιδίων κεφαλαίων

Σχέδιο εργασίας

Σχέδιο εργασίας

Διασαφήνιση για την παρουσίαση χρηματοοικονομικών μέσων με χαρακτηριστικά τόσο υποχρέωσης όσο και ιδίων κεφαλαίων. Αποσκοπεί στη διασαφήνιση των απαιτήσεων του ΔΛΠ 32 – Χρηματοοικονομικά μέσα. Το έγγραφο προβληματισμού αναμένεται το 2018.

Υπεραξία και απομείωση

Σχέδιο εργασίας

Σχέδιο εργασίας

Ερευνητικό έργο προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη αναγνώριση της απομείωσης της υπεραξίας. Αποσκοπεί στη βελτίωση των απαιτήσεων του ΔΛΠ 36. Το έγγραφο προβληματισμού αναμένεται το 2018.

Παροχές που εξαρτώνται από την αξία των μετοχών

Σχέδιο εργασίας

Ολοκληρώθηκε

Το ερευνητικό έργο ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2016 και οδήγησε σε μικρής εμβέλειας τροποποιήσεις. Αναμένεται συνοπτική παρουσίαση της έρευνας το 2018.

Δραστηριότητες ρυθμιζόμενες βάσει ισοτιμίας

Σχέδιο εργασίας

Σε εξέλιξη

Το έργο αποσκοπεί στη λογιστική παρακολούθηση των επιπτώσεων των ρυθμίσεων ισοτιμίας όταν οι πολιτικές τιμολόγησης των εταιρειών υπόκεινται σε ρύθμιση.

Εννοιολογικό πλαίσιο

Σχέδιο Προτύπου – 28/5/2015

Σε εξέλιξη

Το νέο εννοιολογικό πλαίσιο αναμένεται τον Μάρτιο του 2018

Έργα συντήρησης – Τροποποιήσεις μικρής εμβέλειας

Λογιστικές πολιτικές και λογιστικές εκτιμήσεις (τροποποιήσεις του ΔΛΠ 8)

Σχέδιο Προτύπου – 12/9/2017

Διασαφηνίσεις σχετικά με τη διάκριση μεταξύ λογιστικών πολιτικών και εκτιμήσεων.

Αλλαγές στις λογιστικές πολιτικές (τροποποιήσεις του ΔΛΠ 8)

Σχέδιο εργασίας

Σχεδιασμένο να μειώνει το όριο του ανέφικτου όσον αφορά την αναδρομική εφαρμογή οικειοθελών αλλαγών στις λογιστικές πολιτικές.

Διαθεσιμότητα επιστροφής χρημάτων (τροποποιήσεις του ΕΔΔΠΧΑ 14)

Σχέδιο εργασίας

Διασαφηνίσεις όταν τρίτα μέρη έχουν δικαίωμα λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων σχετικά με πρόγραμμα καθορισμένων παροχών

Ταξινόμηση υποχρεώσεων (τροποποιήσεις του ΔΛΠ 1)

Σχέδιο Προτύπου – 10/2/2015

Διασαφήνιση της ταξινόμησης των απαιτήσεων με δικαιώματα ανανέωσης. Αναμένεται τροποποίηση το 2018.

Ορισμός επιχείρησης (τροποποιήσεις του ΔΠΧΑ 3)

Σχέδιο εργασίας

Διασαφήνιση μεταξύ των ορισμών «επιχείρηση» και «ομάδα περιουσιακών στοιχείων»

Αμοιβές στον έλεγχο του 10 τοις εκατό για παύση αναγνώρισης (τροποποίηση του ΔΠΧΑ 9)

Σχέδιο εργασίας

Διασαφηνίσεις αμοιβών και κόστους οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση της παύσης αναγνώρισης μιας χρηματοοικονομικής υποχρέωσης

Βελτιώσεις του ΔΠΧΑ 8 – Λειτουργικοί τομείς

Σχέδιο Προτύπου – 29/3/2017

Διασαφήνιση του ορισμού «επικεφαλής λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων» και βελτίωση των απαιτήσεων γνωστοποίησης.

Τροποποίηση του ΔΛΠ 19 – Τροποποίηση, περικοπή ή τακτοποίηση προγράμματος

Εκδόθηκε – 8/2/2018

Διασαφήνιση λογιστικών απαιτήσεων κατά την τροποποίηση, περικοπή ή τακτοποίηση προγράμματος

ΔΛΠ 16 – Ποσά πριν από τη σκοπούμενη χρήση

Σχέδιο Προτύπου – 20/6/2017

Τροποποίηση που απαγορεύει την αφαίρεση των εσόδων της πώλησης από το κόστος στοιχείου ιδιοκτησίας



Προσάρτημα 2 – Κατανομή της χρηματοδότησης του Ιδρύματος ΔΠΧΑ για το 2017

Κατανομή της χρηματοδότησης του Ιδρύματος ΔΠΧΑ

Φορείς χρηματοδοτικής συνεισφοράς

Συνεισφορά 2017

Συνεισφορά 2016

Αριθμός εντολοδόχων την 1η Ιανουαρίου 2018

Εξέλιξη με σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία

Διεθνείς λογιστικές εταιρείες

34,7 %

31,3 %

-0,3 %

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

16,5 %

15,6 %

2,0 %

Κράτη μέλη της ΕΕ

15,9%

15,4%

7

1 %

Ασία/Ωκεανία

25,6 %

29,0 %

8

-2,5 %

Αμερική

5,8 %

6,6%

6

-17,0 %

Αφρική

0,5 %

1,2 %

1

-53,3 %

Άλλο

0,9 %

0,9 %

0

-2,4 %

Σύνολο

22

-2,1 %

Πηγή: Ίδρυμα ΔΠΧΑ

Προσάρτημα 3 – Κατανομή της χρηματοδότησης της EFRAG για το 2017

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΕΣ 000 EUR

2017

2016

Ευρωπαϊκές οργανώσεις ενδιαφερομένων μερών

Accountancy Europe

300

300

BUSINESSEUROPE

125

125

INSURANCE EUROPE

75

75

Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Τραπεζών (EBF)

75

75

Ευρωπαϊκός Όμιλος Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων (ESBG)

75

75

Ευρωπαϊκή Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών (EACB)

75

75

Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Λογιστών και Ελεγκτών για τις ΜΜΕ (EFAA)

25

25

Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εταιρειών Χρηματοοικονομικών Αναλυτών (EFFAS)

15

15

Σύνολο

765

765

Εθνικοί οργανισμοί

Γαλλία

350

350

Γερμανία

350

350

Ηνωμένο Βασίλειο

350

350

Ιταλία

290

290

Σουηδία

100

100

Δανία

50

50

Κάτω Χώρες

50

50

Ισπανία

50

0

Λουξεμβούργο

15

15

Σύνολο

1 605

1 555

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

2 624

2 432

ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΩΝ

4 994

4 752

Πηγή: EFRAG



Προσάρτημα 4

Διαφοροποίηση του προϋπολογισμού του PIOB

Το 2012 το PIOB προέβη σε συγκέντρωση πόρων σε στενό συντονισμό με την MG και την IFAC. Ως εκ τούτου, το 2013, το 2014, το 2015, το 2016 και το 2017 το PIOB πέτυχε μια διαφοροποιημένη βάση χρηματοδότησης που περιλαμβάνει πηγές εκτός της IFAC. Το 2017 το PIOB έλαβε συνεισφορές που ανήλθαν σε 1 594 836 EUR από τις ακόλουθες πηγές:

·Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών: 1 059 807 EUR

·Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 325 000 EUR

·Διεθνής Οργάνωση Επιτροπών Εποπτείας Χρηματιστηρίων (IOSCO): 100 000 EUR

·Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης: 40 000 EUR

·Αρχή λογοδοσίας του Άμπου Ντάμπι: 35 000 EUR

·Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών: 35 000 EUR

·Έσοδα από τόκους: 29 EUR

   

Συνεισφορές 2017

(1)

ΕΕ L 105 της 8.4.2014, σ. 1.

(2)

ΕΕ L 129 της 19.5.2017, σ. 24.

(3)

Την 1η Ιανουαρίου 2018.

(4)

Αιτιολογική σκέψη 7

(5)

  http://www.efrag.org/About/AnnualReports

(6)

Για παράδειγμα, όσον αφορά το έγγραφο της Γραμματείας της EFRAG σχετικά με το ΔΠΧΑ 16 «Ποσοτικές Εκτιμήσεις Λογιστικών Επιπτώσεων και Ποσοτική Μελέτη Τι πραγματικά γνωρίζουμε για την υπεραξία και την απομείωση;» και την έκθεση της EFRAG σχετικά με τα πορίσματα του πρώτου σταδίου του ερευνητικού έργου για τους συμμετοχικούς τίτλους: απομείωση και ανακύκλωση.

(7)

https://www.iosco.org/

(8)

https://www.iosco.org/about/monitoring_group/pdf/2018-05-31-Monitoring-Group-Summary-of-Feedback.pdf

(9)

Άρθρο 13 στοιχείο α) του καταστατικού του Ιδρύματος ΔΠΧΑ