Βρυξέλλες, 12.9.2018

COM(2018) 643 final

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠHΣ

Ανακοίνωση για μια νέα συμμαχία Αφρικής - Ευρώπης για βιώσιμες επενδύσεις και θέσεις εργασίας:


Προάγοντας την εταιρική σχέση μας για τις επενδύσεις και την απασχόληση σε ανώτερο επίπεδο










Ανακοίνωση για μια νέα συμμαχία Αφρικής - Ευρώπης για βιώσιμες επενδύσεις και θέσεις εργασίας: προάγοντας την εταιρική σχέση μας για τις επενδύσεις και την απασχόληση σε ανώτερο επίπεδο

Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο τοπίο, η Ευρώπη και η Αφρική έχουν πολλά να κερδίσουν από την αύξηση των οικονομικών και πολιτικών τους δεσμών. Το παρόν έγγραφο παρουσιάζει τους βασικούς άξονες δράσης για ένα ισχυρό οικονομικό θεματολόγιο για την ΕΕ και τους Αφρικανούς εταίρους της. Επιδιώκει να προωθήσει σημαντικά την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων τόσο από τους Αφρικανούς όσο και από τους Ευρωπαίους, να τονώσει το εμπόριο, να ενισχύσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και να συμβάλει στη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, προωθώντας τα πρότυπα σύγχρονης και βιώσιμης τεχνολογίας, την προστασία του περιβάλλοντος και της εργασίας και την υπεύθυνη επιχειρηματική συμπεριφορά. Πρόκειται για μια συμμαχία για βιώσιμες επενδύσεις και θέσεις εργασίας στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικανικής Ένωσης.

Η εν λόγω συμμαχία είναι κάτι περισσότερο από ένα χρηματοδοτικό σχέδιο. Αντιπροσωπεύει μια ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε ως εταίροι με βάση τη λογική που επικεντρώνεται στο οικονομικό δυναμικό της Αφρικής και στην κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα. Η συμμαχία αφορά την ελευθέρωση των ιδιωτικών επενδύσεων και τη διερεύνηση των τεράστιων ευκαιριών που μπορούν να αποφέρουν οφέλη τόσο για τις αφρικανικές όσο και για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους με βάση τις δημογραφικές τάσεις της Αφρικής. Πρόκειται για μια οικονομική στρατηγική που αξιοποιεί τα αντίστοιχα πλεονεκτήματα της Ευρώπης και της Αφρικής στην εργασία, προάγοντας τις φιλοδοξίες του Εξωτερικού Επενδυτικού Σχεδίου 1 σε ανώτερο επίπεδο. Με βάση συγκεκριμένες δράσεις, η συμμαχία θα στηρίξει τη δημιουργία 10 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην Αφρική τα επόμενα 5 χρόνια.

Η συμμαχία αυτή δεν αποτελεί αυτοτελή πρωτοβουλία. Είναι μέρος της ευρύτερης δέσμης σχέσεων και στρατηγικών πλαισίων ΕΕ-Αφρικής που ενώνουν την Ευρώπη και την Αφρική, όπως το θεματολόγιο των Ηνωμένων Εθνών για το 2030 και οι 17 στόχοι του για βιώσιμη ανάπτυξη, που αποτελεί το κατευθυντήριο όραμα για τις δύο ηπείρους, καθώς και τα σχετικά πλαίσια πολιτικής της Αφρικανικής Ένωσης (Ατζέντα 2063) και της ΕΕ (συνολική στρατηγική 2 , Ευρωπαϊκή Κοινή Αντίληψη για την Ανάπτυξη 3 ). Αποτελεί βασικό στοιχείο για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανελήφθησαν στη δήλωση Αφρικανικής Ένωσης – Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής στο Αμπιτζάν και αποτελεί επίσης μέρος της οικοδόμησης ισχυρού αφρικανικού πυλώνα στο μετά τη συμφωνία του Κοτονού πλαίσιο, και της ανάπτυξης εταιρικών σχέσεων στη Βόρεια Αφρική στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας. Οι αρχές της εταιρικής σχέσης, του διαλόγου και της οικειοποίησης θα βρίσκονται στο επίκεντρο της συμμαχίας. Για να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό της η συμμαχία θα πρέπει να κινητοποιήσει και να συντονίσει τις δράσεις και τα μέσα της ΕΕ και των κρατών μελών με την Αφρική.

Η εν λόγω συνεκτική οικονομική στρατηγική βασίζεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2018, σύμφωνα με τα οποία χρειάζεται η δημιουργία «ενός νέου πλαισίου που θα επιτρέψει την ουσιαστική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων τόσο από Αφρικανούς όσο και από Ευρωπαίους», καθώς και στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, και στα αποτελέσματα των συνεδριάσεων ΕΕ – Αφρικανικής Ένωσης σε επίπεδο επιτροπών. Αξιοποιεί τις σημαντικές αποφάσεις της 10ης έκτακτης συνόδου κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης στο Κιγκάλι στις 21 Μαρτίου 2018. Αντικατοπτρίζει επίσης τη γραμμή της δήλωσης του Meseberg της 19ης Ιουνίου 2018 4 και σκοπεύει να συμβάλει στο πρόγραμμα της γαλλικής προεδρίας της Ομάδας G7 το 2019.

Η έντονη κινητοποίηση των Αφρικανών εταίρων όσον αφορά τις επενδύσεις και την απασχόληση είναι θεμελιώδους σημασίας για την από κοινού αντιμετώπιση της κινητικότητας και της μετανάστευσης, την προώθηση συντονισμένης δέσμευσης των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού, σύμφωνα με τις αρχές της αλληλεγγύης, της εταιρικής σχέσης, της λογοδοσίας και του επιμερισμού των ευθυνών. Ταυτόχρονα, η βελτιωμένη κοινή διαχείριση της μετανάστευσης και της κινητικότητας συμβάλλει στη συνολική σταθερότητα, γεγονός που ευνοεί τις βιώσιμες επενδύσεις. Η συμμαχία αποτελεί ουσιαστικό μέρος μιας στρατηγικής που συνδυάζει συνεκτικά και ισόρροπα τα διάφορα στοιχεία της κοινής μας προσέγγισης για τη μετανάστευση: κοινή ευθύνη για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης και της εκτόπισης, αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων, πρόληψη και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων, διάσωση και προστασία ανθρώπινων ζωών, παροχή νόμιμων μεταναστευτικών οδών, καθώς και διασφάλιση βελτιωμένης συνεργασίας για την επιστροφή, την επανεισδοχή και την επανένταξη των παράτυπων μεταναστών σύμφωνα με τις καθιερωμένες αρχές και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνηθείσες ρυθμίσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της συνολικής προσέγγισης, θα πρέπει να προωθηθούν οι νόμιμες οδοί προς την ΕΕ προκειμένου να παρασχεθούν ασφαλείς και βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για τα επικίνδυνα δρομολόγια και την παράτυπη μετανάστευση. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή, στη νέα ανακοίνωσή της σχετικά με την προώθηση νόμιμων οδών προς την Ευρώπη 5 , ζητά την υλοποίηση βελτιωμένου συστήματος της ΕΕ για την μπλε κάρτα και την ανάπτυξη πιλοτικών σχεδίων για τη νόμιμη μετανάστευση με επιλεγμένες χώρες της Αφρικής.

Καθώς η δυναμική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και των ανισοτήτων και οι προκλήσεις όσον αφορά την αστάθεια, την ανθεκτικότητα, την υγεία και τη διακυβέρνηση διαφέρουν μεταξύ των περιοχών της Αφρικής και μεταξύ των χωρών, η συμμαχία θα λάβει υπόψη την ποικιλομορφία σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο και τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών προκλήσεων που προκύπτουν από ευάλωτες καταστάσεις και των συμβατικών σχέσεων των χωρών της Βόρειας Αφρικής μέσω των συμφωνιών σύνδεσης που έχουν συνάψει και της εμπειρίας τους όσον αφορά τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας.

1. Προώθηση στρατηγικών επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ενίσχυση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα

Ο ιδιωτικός τομέας διαθέτει τις μεγαλύτερες δυνατότητες δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανάπτυξης και, ως εκ τούτου, είναι απαραίτητος για την προώθηση υπεύθυνων ιδιωτικών, εγχώριων και ξένων, επενδύσεων στην Αφρική.

Η κατάσταση σήμερα 

Οι επενδύσεις στην Αφρική εμφανίζουν άνιση εικόνα, η οποία αντικατοπτρίζει την παγκόσμια αβεβαιότητα, ενώ οι ροές άμεσων ξένων επενδύσεων στην Αφρική υφίστανται διακυμάνσεις και δεν παρουσιάζουν την απαιτούμενη ισχυρή ανοδική τάση. Η Νότια Αφρική, η Νιγηρία, η Κένυα, η Αίγυπτος και το Μαρόκο προσέλκυσαν συλλογικά το 58 % των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων το 2016, ενώ λιγότερο προηγμένες και πιο ευπαθείς χώρες αντιμετωπίζουν συστημικές προκλήσεις για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Μολονότι ορισμένες αφρικανικές χώρες εξακολουθούν να εξαρτώνται από πρώτες ύλες, άλλες κατόρθωσαν να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους για να αντιδράσουν στις χαμηλές τιμές των βασικών προϊόντων. Επιπλέον, από το 2016 παρατηρείται περαιτέρω διεύρυνση των άμεσων ξένων επενδύσεων πέρα από τον εξορυκτικό τομέα 6 .

Όσον αφορά τις επενδύσεις της ΕΕ στην Αφρική, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Αφρική, με τα κράτη μέλη της να κατέχουν περίπου το 40 % του αποθέματος άμεσων ξένων επενδύσεων ύψους 291 δισ. ευρώ το 2016 7 . Η μεγάλη οικονομική πρόοδος της Αφρικής κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες και οι εγγενείς δυνατότητες για το μέλλον σημαίνουν ότι υπάρχει σημαντική ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη. Οι δημογραφικές προβλέψεις για την Αφρική καθιστούν σαφές ότι είναι επίσης αναγκαίο να δημιουργηθούν εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, ιδίως για νέους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

Προτεινόμενος τρόπος δράσης

Δράση 1. Η παροχή στήριξης στην Αφρική για την προσέλκυση επενδύσεων θα ενισχυθεί περαιτέρω με τη χρήση όλο και σημαντικότερων ποσών μέσω συνδυασμού πόρων και εγγυήσεων για τη μόχλευση πόρων από τις κεφαλαιαγορές με διεθνή, ευρωπαϊκά και εθνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την εξάλειψη του επενδυτικού κινδύνου και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση. Δίδεται προτεραιότητα σε τομείς προστιθέμενης αξίας με μεγάλο δυναμικό δημιουργίας βιώσιμων θέσεων εργασίας, ιδίως για τις γυναίκες και τους νέους, αυξάνοντας τις ευκαιρίες για να υλοποιήσουν τις προσδοκίες τους, μεταξύ άλλων μέσω νεοφυών επιχειρήσεων. Επίσης δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις καταστάσεις ευπάθειας. Μεταξύ των ετών 2014 και 2017, η ΕΕ έχει προσελκύσει μέσω συνδυαστικών πράξεων χρηματοδότησης περίπου 35 δισ. ευρώ. Από την έναρξη του Εξωτερικού Επενδυτικού Σχεδίου και τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη 8 το 2017, η ΕΕ κινητοποιεί κεφάλαια που αναμένεται να οδηγήσουν σε μόχλευση επενδύσεων ύψους 15 δισ. ευρώ μέσω συνδυαστικών μηχανισμών και πάνω από 16 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της εγγύησης. Από σήμερα έως το 2020, οδεύει προς την επίτευξη του στόχου του παγκόσμιου Εξωτερικού Επενδυτικού Σχεδίου σχετικά με τη μόχλευση επενδύσεων στην Αφρική και τις χώρες της Γειτονίας ύψους 44 δισ. ευρώ έως το 2020. Στα συγκεκριμένα αποτελέσματα θα περιλαμβάνεται η πρόσβαση 30 εκατομμυρίων ατόμων και επιχειρήσεων στην ηλεκτροδότηση και η αύξηση της δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές κατά 5 gigawatts. 24.000 άτομα θα έχουν πρόσβαση σε δρόμους παντός καιρού μέσω των αυξημένων επενδύσεών μας στις υποδομές μεταφορών. Αναμένεται να δημιουργηθούν 3,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Αφρική μόνο από τα επενδυτικά προγράμματα που επικεντρώνονται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για ισχυρά παραδείγματα της κλίμακας και του αντικτύπου των παρεμβάσεων στο πλαίσιο της προτεινόμενης συμμαχίας.

Στο πλαίσιο του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο), η ΕΕ αναμένεται να βελτιώσει περαιτέρω τους μηχανισμούς και τα εργαλεία της εξασφαλίζοντας αποτελεσματικότερη υλοποίηση και αυξάνοντας σημαντικά τη διαθέσιμη χρηματοδότηση για τον σκοπό αυτό.

Δράση 2. Για να έχει η έκρηξη των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα τον μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο, πρέπει να εντοπιστούν οι πιο ελπιδοφόρες αξιακές αλυσίδες σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Για τον σκοπό αυτό, τα σύμφωνα για την απασχόληση και την ανάπτυξη είναι υπό συζήτηση με τους περισσότερους Αφρικανούς εταίρους μας, προκειμένου οι κοινές προσπάθειες να κατευθυνθούν γύρω από τις εν λόγω αξιακές αλυσίδες που διαθέτουν το υψηλότερο δυναμικό δημιουργίας θέσεων εργασίας, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες της βιομηχανίας μεταποίησης και επεξεργασίας, ελευθερώνοντας το τεράστιο δυναμικό της πράσινης και της γαλάζιας οικονομίας, υποστηρίζοντας τη μετάβαση σε οικονομίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή, αξιοποιώντας το πλήρες δυναμικό του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας, ιδίως του ηλεκτρονικού εμπορίου και της οικονομίας δεδομένων, και αντιμετωπίζοντας τους τομείς που απαιτούν μεταρρύθμιση για τη βελτίωση του ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. Οι εργασίες σχετικά με τα σύμφωνα για την απασχόληση και την ανάπτυξη απαιτούν επίσης διαρθρωμένο διάλογο με τον ευρωπαϊκό και αφρικανικό ιδιωτικό τομέα, με βάση την πλατφόρμα βιώσιμων επιχειρήσεων για την Αφρική που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Εξωτερικού Επενδυτικού Σχεδίου. Θα διασφαλιστεί η σύνδεση με το σύμφωνο της Ομάδας G20 με την Αφρική.

Δράση 3. Η Ευρώπη και η Αφρική έχουν συμφέρον να συνεργαστούν στενότερα για τις στρατηγικές εξελίξεις και τα στρατηγικά συμφέροντα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα φέρει σε επαφή τους αφρικανικούς και ευρωπαϊκούς δημόσιους, ιδιωτικούς και οικονομικούς φορείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα, σε τομεακή βάση πριν από το τέλος τρέχοντος έτους για να εξετάσουν και να υποστηρίξουν τις στρατηγικές εξελίξεις σε κρίσιμους οικονομικούς τομείς, όπως οι ψηφιακές λύσεις, η ενέργεια, οι μεταφορές και η γεωργία. Στόχος είναι να εξετάσουν τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις και τα στρατηγικά συμφέροντα, εξετάζοντας τον τρόπο επιτάχυνσης του αντίκτυπου, τόνωσης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και καλύτερης ανταλλαγής γνώσεων και τεχνογνωσίας. Αυτό θα συμβάλει στον καθορισμό στρατηγικών για την προώθηση και την ιεράρχηση των τομεακών πολιτικών και των κανονιστικών μεταρρυθμίσεων στις αφρικανικές χώρες, καθώς και στη διευκόλυνση των σχετικών δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων της ΕΕ. Ήδη τον Μάιο του 2018 η ΕΕ και η Αφρικανική Ένωση συνέστησαν Ειδική Ομάδα για την Αγροτική Αφρική, η οποία απαρτίζεται από Αφρικανούς και Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, για την παροχή συμβουλών και συστάσεων σχετικά με τις προτεραιότητες και τα επόμενα βήματα της συνεργασίας μας στον τομέα της γεωργίας, εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να τονωθούν οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στη βιώσιμη γεωργία της Αφρικής, να διευκολυνθούν οι υπεύθυνες ιδιωτικές επενδύσεις της ΕΕ, να δοθεί ώθηση στο ενδοαφρικανικό εμπόριο, καθώς και στις εξαγωγές από αφρικανικές χώρες, και να προσδιοριστούν οι βέλτιστες πολιτικές για τη στήριξη της αφρικανικής νεολαίας που απασχολείται στη γεωργία, σε γεωργικές επιχειρήσεις και στη βιομηχανία γεωργικών προϊόντων. Μετά τη συνεδρίαση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικανικής Ένωσης σε επίπεδο επιτροπών τον Μάιο του 2018, συγκροτείται ειδική ομάδα Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αφρικανικής Ένωσης για την ψηφιακή οικονομία. Επιπλέον, διοργανώνονται και πραγματοποιούνται κοινές τομεακές υπουργικές συνεδριάσεις μεταξύ της Αφρικής και της ΕΕ. Η Επιτροπή θα παρέχει επίσης τη στήριξή της σε παρόμοιες πρωτοβουλίες των κρατών μελών που συμβάλλουν στην υλοποίηση της εν λόγω συμμαχίας, όπως το φόρουμ υψηλού επιπέδου Αφρικής-Ευρώπης, το οποίο διοργανώνεται από την Αυστρία στο πλαίσιο της προεδρίας του Συμβουλίου πριν από το τέλος του έτους.

Δυτική Αφρική – Στήριξη επιχειρηματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η ΕΕ συνεργάζεται με την Proparco 9 για την ενίσχυση της χρηματοδότησης και της στήριξης των επιχειρηματιών μέσω: i) μηχανισμού αρχικής χρηματοδότησης υπό μορφή επιστρεπτέων προκαταβολών, γεγονός που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση φάσεων πειραματισμού και ανάπτυξης πρωτοτύπων και θα ακολουθεί τους νεώτερους επιχειρηματίες στην ανάπτυξη του έργου τους· ii) τεχνικής υποστήριξης για τη στήριξη πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να βελτιώσουν τις ικανότητές τους στον τομέα της διαχείρισης, της εμπορίας, της παραγωγής και της διακυβέρνησης, καθώς και για τη στενή υποστήριξη των τοπικών επενδυτικών ταμείων· iii) εγγύησης που καλύπτει τις πρώτες ζημίες των τοπικών επενδυτικών ταμείων. Η μόχλευση που δημιουργείται από τη συνεισφορά της ΕΕ, ύψους 15,6 εκατ. ευρώ θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση 50 πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που αντιπροσωπεύουν τη δημιουργία ή τη διατήρηση 5.000 θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα καλύπτει την Μπουρκίνα Φάσο, τον Νίγηρα και τη Σενεγάλη και από το 2019 θα επεκταθεί στη Μαυριτανία, το Καμερούν, το Μάλι, την Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Δυτική Αφρική – Μηχανισμός επιμερισμού του κινδύνου NASIRA – Χρηματοδότηση για υποεξυπηρετούμενους επιχειρηματίες

Η ΕΕ συνεργάζεται με την ολλανδική αναπτυξιακή τράπεζα Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden για την αντιμετώπιση των εικαζόμενων και πραγματικών κινδύνων δανεισμού σε επιχειρηματίες σε γειτονικές χώρες της ΕΕ και στην υποσαχάρια Αφρική. Το έργο βελτιώνει την πρόσβαση σε επενδυτικά δάνεια παρέχοντας εγγυήσεις χαρτοφυλακίου σε τοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που περιλαμβάνουν δάνεια σε επιχειρηματίες. Επικεντρώνεται σε: i) εκτοπισθέντες στο εσωτερικό της χώρας, πρόσφυγες, επαναπατριζόμενους, καθώς και γυναίκες και νέους. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, ποσό 75 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα εγγυήσεων του Εξωτερικού Επενδυτικού Σχεδίου θα αποφέρει 750 εκατ. ευρώ, επενδύσεις ύψους έως και 1 δισ. ευρώ σε 800.000 θέσεις εργασίας στην Αφρική.

Μαρόκο – Υβριδικοί σταθμοί ηλιακής ενέργειας NOOR Midelt I και NOOR Midelt II

Η ΕΕ συμβάλλει στην κατασκευή της υποδομής για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με σκοπό να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά 52 % έως το 2030, με θετικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα. Η ΕΕ χορηγεί επιχορήγηση ύψους 60 εκατ. ευρώ για τη μόχλευση χρηματοδότησης που θα συμβάλει στην κάλυψη του κόστους των υποδομών. Η δράση συγχρηματοδοτείται από την Kreditanstalt für Wiederaufbau (επικεφαλής οργανισμός), την Agence Française de Développement και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων από την πλευρά της ΕΕ και από την Παγκόσμια Τράπεζα, την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης και το Ταμείο Καθαρών Τεχνολογιών.

Τυνησία – Στήριξη του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων

Η ευρέος φάσματος βοήθεια που παρέχει η ΕΕ στην οικονομία της Τυνησίας (η οποία περιλαμβάνει την παροχή μικροπιστώσεων σε 60.000 άτομα για την έναρξη ή την ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων) έχει στόχο να εξασφαλίσει την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις ανάγκες του αυξανόμενου αριθμού νέων, εκπαιδευμένων Τυνήσιων, πρόθυμων να ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό. Ένα νέο πρόγραμμα ύψους 25 εκατ. ευρώ θα στηρίξει περίπου 1.000 νεοφυείς επιχειρήσεις της Τυνησίας: i) θα βελτιώσει τις υπηρεσίες που διατίθενται για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες (όπως οι χώροι συνεργασίας, τα εκκολαπτήρια επιχειρήσεων ή οι επιταχυντές)· και ii) θα υποστηρίξει την εφαρμογή ενός ευνοϊκού κανονιστικού περιβάλλοντος για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι ελπιδοφόρες νεοφυείς επιχειρήσεις θα λάβουν επίσης κεφάλαια εκκίνησης. Ο στόχος ενός τέτοιου καινοτόμου προγράμματος είναι να συμβάλει στην οικονομική διαφοροποίηση της Τυνησίας και στην επιτάχυνση της ανάπτυξής της, μέσω της δημιουργίας νέων τύπων επιχειρήσεων με υψηλό δυναμικό.

2. Επένδυση στον άνθρωπο με επένδυση στην εκπαίδευση και στις δεξιότητες

Μια οικονομική εταιρική σχέση που επιδιώκει την τόνωση των επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να εξετάζει το ζήτημα της αντιστοίχισης των δεξιοτήτων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις για την παροχή στους πολίτες, ιδίως στα κορίτσια και στις γυναίκες, πρόσβασης στην εκπαίδευση, συγκεκριμένα στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και ψηφιακών δεξιοτήτων και ικανοτήτων, καθώς και για την αντιμετώπιση της αναντιστοιχίας που υπάρχει μεταξύ των δεξιοτήτων που λαμβάνουν οι νέοι στη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση και των δεξιοτήτων που απαιτούνται για τον επαγγελματικό τους βίο. Η δράση αυτή θα βοηθήσει αφενός τους νέους να εξοπλιστούν με τις κατάλληλες δεξιότητες για να οικοδομήσουν το μέλλον τους και, αφετέρου, θα εδραιώσει νόμιμες μεταναστευτικές οδούς.

Η κατάσταση σήμερα

Η Αφρική έχει τον νεότερο πληθυσμό από οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έντονη δημογραφική αύξηση, αλλά το εργατικό δυναμικό της είναι το λιγότερο εξειδικευμένο στον κόσμο 10 . Οι εγγραφές στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε ολόκληρη την Αφρική ανέρχονται σήμερα μόλις στο 6 % των συνολικών εγγραφών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση 11 . Μολονότι σε κάποιο βαθμό η αναντιστοιχία δεξιοτήτων είναι φυσική και αναπόφευκτη σε κάθε αναπτυσσόμενη οικονομία και οικονομία αναδιάρθρωσης, πολλοί πτυχιούχοι της τεχνικής, επαγγελματικής και γενικής εκπαίδευσης στην Αφρική ακολουθούν τομείς που χαρακτηρίζονται από χαμηλή ζήτηση εργατικού δυναμικού 12 .

Η ΕΕ είναι μακροχρόνιος εταίρος της Αφρικής στον τομέα της εκπαίδευσης, από την προσχολική και την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της επιχειρηματικής μάθησης, μεταξύ άλλων και στην έρευνα και την καινοτομία. Από το 2014 έως το 2020, η ΕΕ στηρίζει διμερή εκπαιδευτικά προγράμματα στην Αφρική με περίπου 1,34 δισ. ευρώ. Περίπου 230 εκατ. ευρώ (17 %) του ποσού αυτού προορίζονται για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Έως το 2020, το πρόγραμμα Erasmus+ θα ωφελήσει 35.000 φοιτητές και ερευνητές από την Αφρική και ο αριθμός αυτός θα φθάσει τις 105.000 έως το 2027. Έως το 2020, 750.000 άτομα θα έχουν επίσης λάβει τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Επιπλέον, μέσω του Καταπιστευματικού Ταμείου Έκτακτης Ανάγκης για την Αφρική, η ΕΕ στηρίζει μαζικά τα προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης που έχουν στόχο την κάλυψη των κενών σε δεξιότητες, τη βελτίωση της απασχολησιμότητας μέσω της επαγγελματικής κατάρτισης και τη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας και ευκαιριών αυτοαπασχόλησης. Στο Σαχέλ και το Κέρας της Αφρικής, για τα προγράμματα αυτά διατέθηκαν συνολικά 1,1 δισ. ευρώ από το 2015. Για την περίοδο 2014-2020, η ΕΕ στηρίζει επίσης την εκπαίδευση στην Αφρική μέσω παγκόσμιων πρωτοβουλιών, όπως η Παγκόσμια Σύμπραξη για την Εκπαίδευση, με 475 εκατ. ευρώ.

Χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις στην εκπαίδευση, τόσο από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της όσο και από τους Αφρικανούς εταίρους μας, σύμφωνα με την ηπειρωτική στρατηγική της Αφρικανικής Ένωσης σε θέματα εκπαίδευσης (2016-2025).

Προτεινόμενος τρόπος δράσης

Δράση 4. Η ΕΕ θα υποστηρίξει μια σημαντική πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης για τις δεξιότητες 13 , που στοχεύει στην ανάπτυξη ενός αφρικανικού πλαισίου επαγγελματικών προσόντων, ενός μηχανισμού για την ενίσχυση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, στη στήριξη της αγοράς εργασίας και τη διάγνωση του συστήματος τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και στην καθοδήγηση της κινητικότητας των φοιτητών και του προσωπικού. Θα υποστηριχθεί η πρόσβαση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των ερευνητικών ιδρυμάτων σε κατάλληλες ηλεκτρονικές υποδομές 14 . Θα διευκολυνθεί περαιτέρω η κινητικότητα των σπουδαστών, του προσωπικού και των πανεπιστημιακών σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο (αφρικανικό «Erasmus») 15 . Το περιεχόμενο των προγραμμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων που αποκτούν οι φοιτητές των πανεπιστημίων θα συνδεθεί περισσότερο με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και θα υποστηριχθεί η εναρμόνιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη την ήπειρο με στόχο να εξασφαλιστεί η αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων στην Αφρική και την ΕΕ 16 . Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τις υποτροφίες και τα προγράμματα ανταλλαγών μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τη δημιουργία γνώσεων στα πανεπιστήμια ώστε να συμμετέχουν πλήρως στις πολύπλοκες διαδικασίες καινοτομίας από την οποία εξαρτάται η μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω του προγράμματος Erasmus+. Συνολικά, η στήριξη της ΕΕ στο πλαίσιο του παναφρικανικού προγράμματος θα αυξηθεί από 45 εκατ. ευρώ την περίοδο 2014-2017 σε 63 εκατ. ευρώ την περίοδο 2018-2020, φθάνοντας τα 108 εκατ. ευρώ.

Δράση 5. Η βελτιωμένη υποστήριξη σε εθνικό επίπεδο θα συμβάλει στην αντιστοίχιση των δεξιοτήτων με τις στρατηγικές επιλογές ανάπτυξης για κάθε χώρα 17 , αξιοποιώντας επιτυχείς πρωτοβουλίες στη Βόρεια Αφρική, όπως το πρόγραμμα Med4Jobs 18 . Η στήριξη θα συνδέεται όσο το δυνατόν περισσότερο με τους τομείς που διαθέτουν ισχυρό δυναμικό επενδύσεων και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ως εκ τούτου, θα ενταχθεί στο πρόγραμμα συνομιλιών σχετικά με τα σύμφωνα για την απασχόληση και την ανάπτυξη, και θα εξεταστεί κατά τις τομεακές στρατηγικές συνεδριάσεις με τον ιδιωτικό τομέα, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους οικονομικούς φορείς (όπως προτείνεται στη δράση 3). Στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, θα πρέπει να καταβληθούν σημαντικές προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση της δέσμευσης της ΕΕ στον τομέα αυτό, σε πλήρη συνοχή με την προβλεπόμενη τόνωση και τη μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η ΕΕ θα εξασφαλίσει ότι η εν λόγω αύξηση των επενδύσεων θα έχει πιο στρατηγική στόχευση, με επίκεντρο τους τομείς που διαθέτουν το υψηλότερο δυναμικό δημιουργίας θέσεων εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη σημασία του άτυπου τομέα στην αφρικανική οικονομία, με σκοπό τη βελτίωση των συνήθως χαμηλών ποσοστών παραγωγικότητας.

Γκάμπια – Πρόγραμμα χειραφέτησης των νέων

Η ΕΕ συνεργάζεται με το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου και την κυβέρνηση της Γκάμπια για να στηρίξει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επιχειρηματικότητα των νέων της Γκάμπια. Το πρόγραμμα, ύψους 11 εκατ. ευρώ, παρέχει κατάρτιση για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και στήριξη σε νέους επιχειρηματίες και σε οργανώσεις προώθησης του εμπορίου. Ο στόχος είναι, έως το 2021, 7.000 νέοι να έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα τεχνικής ή επαγγελματικής κατάρτισης ή μαθητείας και τουλάχιστον 8.000 νέοι να ωφεληθούν από υπηρεσίες επιχειρηματικότητας – όπως συμβουλευτική υποστήριξη επιχειρήσεων και πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Μεσογειακή πρωτοβουλία για θέσεις εργασίας προς όφελος των χωρών της Βορείου Αφρικής

Η μεσογειακή πρωτοβουλία για θέσεις εργασίας (Med4Jobs), που αναπτύχθηκε μεταξύ της ΕΕ και της Ένωσης για τη Μεσόγειο, καλύπτει την πλευρά της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας, εστιάζοντας σε τρία βασικά ζητήματα: i) Απασχολησιμότητα, με τον εντοπισμό και την επέκταση σε ολόκληρη την περιοχή των επιτυχημένων εμπειριών κατάρτισης που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αναντιστοιχίας μεταξύ δεξιοτήτων και αναγκών της αγοράς εργασίας· ii) Μηχανισμούς εύρεσης εργασίας, μέσω της επανάληψης επιτυχών εμπειριών διευκόλυνσης και εύρεσης θέσεων εργασίας· iii) Επιχειρηματικό περιβάλλον, με την ανάπτυξη ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως προγράμματα καθοδήγησης ή στήριξης για τους κλάδους της δημιουργίας.

Γουινέα – Πρόγραμμα στήριξης της κοινωνικοοικονομικής ένταξης των νέων

Το πρόγραμμα INTEGRA ύψους 65 εκατ. ευρώ, με εταίρους τον Βελγικό Οργανισμό Ανάπτυξης, την Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit και το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου, προτίθεται να δημιουργήσει 11.000 θέσεις εργασίας και να συμπεριλάβει 14.000 νέους στην επαγγελματική κατάρτιση για τη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους και της ένταξής τους στην αγορά εργασίας. Θα υποστηριχθούν 7.420 ελπιδοφόρες πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και θα ενισχυθούν επτά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που προσφέρουν προϊόντα προσαρμοσμένα στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στους νέους επιχειρηματίες.

3. Ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του επενδυτικού κλίματος

Η τόνωση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα απαιτεί ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα και επιχειρηματικό περιβάλλον, μακροοικονομική σταθερότητα και ανοικτά χρηματοπιστωτικά συστήματα για την αύξηση των πιστώσεων του ιδιωτικού τομέα. Περιλαμβάνει επίσης κατάλληλες δράσεις για την αντιμετώπιση ευρύτερων ζωτικών ζητημάτων διακυβέρνησης, όπως οι ισχυροί κρατικοί θεσμοί, το κράτος δικαίου, η διαφάνεια και η λογοδοσία, καθώς και η διαφθορά και οι παράνομες χρηματοοικονομικές ροές.

Η κατάσταση σήμερα

Το επενδυτικό κλίμα στην Αφρική παρουσιάζει γενικά βελτίωση, με σημαντικές εθνικές διαφορές, αλλά από τις έρευνες για τους επενδυτές 19 προκύπτει σαφώς ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα στον τομέα αυτό για να βελτιωθεί η ικανότητα της Αφρικής να ανταγωνίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων. Από το 2009, οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων στην Αφρική αντιπροσωπεύουν συστηματικά λιγότερο από το 5 % των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων παγκοσμίως. Το κράτος δικαίου, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η προβλεψιμότητα της φορολογίας, καθώς και η ειρήνη και η σταθερότητα αποτελούν βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων επενδυτών. Πιστεύεται ότι το κόστος για τη σύσταση επιχείρησης είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερο στα ευπαθή κράτη και αποθαρρύνει σημαντικά τις ιδιωτικές επενδύσεις 20 .

Προτεινόμενος τρόπος δράσης

Δράση 6. Στο πλαίσιο της συμμαχίας για βιώσιμες επενδύσεις και θέσεις εργασίας, η Επιτροπή προτείνει την ανάπτυξη ενισχυμένου διαλόγου και συνεργασίας με τους Αφρικανούς εταίρους όσον αφορά το επενδυτικό κλίμα, περιλαμβανομένης της προστασίας των επενδύσεων, όπου χρειάζεται. Οι δράσεις αυτές θα στηριχθούν με συνεχή υποστήριξη των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και των θεσμικών και τεχνικών ικανοτήτων των αφρικανικών θεσμικών οργάνων, μεταξύ άλλων μέσω ψηφιακών λύσεων, για τη διασφάλιση της ισχυρής διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, συμπεριλαμβανομένης της διαφάνειας των δημοσίων συμβάσεων και των δαπανών, καθώς και για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της απάτης, τη βελτίωση της λογοδοσίας, τον σεβασμό του κράτους δικαίου και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Η αυξημένη χρήση των ενωσιακών μηχανισμών αδελφοποίησης και τεχνικής βοήθειας και ανταλλαγής πληροφοριών θα στηρίξει την ανάπτυξη αποτελεσματικής, διαφανούς και υπεύθυνης δημόσιας διοίκησης. Θα ενταθούν επίσης οι προσπάθειες για την υποστήριξη των εταίρων όσον αφορά την κινητοποίηση εγχώριων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης των παράνομων οικονομικών ροών 21 , οι οποίες ευθύνονται για τη διαφυγή τουλάχιστον 50 δισ. δολαρίων ΗΠΑ ετησίως 22 , ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ το σύνολο της ετήσιας επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας. Τα θέματα αυτά τίθενται στο πλαίσιο διαλόγων της ΕΕ με τις χώρες εταίρους, ιδίως στο πλαίσιο της δημοσιονομικής στήριξης και του πολιτικού διαλόγου· θα εξεταστούν επίσης κατά τους διαλόγους για τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο του Εξωτερικού Επενδυτικού Σχεδίου, καθώς και στα φόρουμ της ΕΕ για τις επιχειρήσεις και στις στρατηγικές τομεακές συζητήσεις με τον ιδιωτικό τομέα, την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους οικονομικούς φορείς. Θα διασφαλιστεί η σύνδεση με το σύμφωνο της Ομάδας G20 με την Αφρική. Το 2016, η στήριξη της ΕΕ και των κρατών μελών της για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Αφρική ανήλθε σε 200 εκατ. ευρώ 23 , εκ των οποίων 50 εκατ. ευρώ αποτέλεσε η στήριξη της ΕΕ. Για την περίοδο 2018 έως 2020, στο πλαίσιο του τρίτου πυλώνα του Εξωτερικού Επενδυτικού Σχεδίου εξετάζεται σημαντική αύξηση της στήριξης της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος στην Αφρική, η οποία αναμένεται να φθάσει κατά μέσο όρο 300-350 εκατ. ευρώ ετησίως, επιπλέον των ειδικών δράσεων για τη βελτίωση της διακυβέρνησης και τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά την περίοδο 2021-2027 στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Μπενίν – Καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω της δημοσιονομικής στήριξης

Η ΕΕ έχει συνάψει με την κυβέρνηση του Μπενίν σύμβαση χρηστής διακυβέρνησης και ανάπτυξης για δημοσιονομική στήριξη ύψους 114 εκατ. ευρώ το 2016. Στόχος είναι η προώθηση της χρηστής οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης μέσω της ενίσχυσης της διαφανούς διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, της δημιουργίας ενός αξιόπιστου συστήματος για την καταπολέμηση της διαφθοράς με βάση την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, και της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος. Οι πληρωμές στο πλαίσιο της εν λόγω σύμβασης θα πραγματοποιούνται με βάση την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων σε αυτούς τους τομείς.

Ακτή Ελεφαντοστού – Πρόγραμμα στήριξης του εμπορίου και της περιφερειακής ολοκλήρωσης

Το πρόγραμμα, ύψους 16 εκατ. ευρώ, στηρίζει τον εκσυγχρονισμό των κανονισμών και των ιδρυμάτων που σχετίζονται με το εμπόριο και τις επενδύσεις, καθώς και τη διευκόλυνση του εμπορίου. Το γεγονός αυτό συνέβαλε στη βελτίωση της θέσης της Ακτής Ελεφαντοστού στην κατάταξη «Doing business», από 167η το 2010 σε 142η το 2016. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν, καθώς επίσης και το μερίδιο της Ακτής Ελεφαντοστού στις παγκόσμιες εξαγωγές, γεγονός που επηρέασε θετικά την ικανότητά της να επωφεληθεί από τη νέα συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης. Οι καθυστερήσεις στις εισαγωγές βελτιώθηκαν από 864 ώρες το 2011 σε 125 ώρες το 2016. Είναι το πρώτο πρόγραμμα αυτού του μεγέθους για την ανταγωνιστικότητα της Ακτής Ελεφαντοστού και έδωσε τη δυνατότητα στις ιβοριανές εταιρείες να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα συμπληρώθηκε με ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης για τη βελτίωση της διαφάνειας του δικαστικού συστήματος και των δημόσιων συμβάσεων, άλλων δύο βασικών στοιχείων που επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα, καθώς και με τακτικό διάλογο με τις αρχές και τον ιδιωτικό τομέα σχετικά με εποικοδομητικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Αίγυπτος – Διευκόλυνση της ΕΕ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς

Η ΕΕ στηρίζει μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση του περιβάλλοντος δημιουργίας επιχειρήσεων και οικονομικής ανάπτυξης, τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις πολύ μικρές, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την ανάπτυξη του ρόλου τους στις βασικές αξιακές αλυσίδες, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ιδίως για τους νέους. Η παρέμβαση, ύψους 75 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προσελκύσει περίπου 400 εκατ. ευρώ. Στόχος της είναι i) η μείωση του διοικητικού φόρτου για τις πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και η ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας· ii) η διευκόλυνση της πρόσβασης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και την τεχνογνωσία σε μακροπρόθεσμη βάση· η στήριξη της ανάπτυξης των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας· η διευκόλυνση των εμπορικών δεσμών για την προώθηση της ανάπτυξης της αξιακής αλυσίδας· η ενθάρρυνση της καινοτομίας μεταξύ των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των νέων επιχειρηματιών.

Αιθιοπία – στήριξη του διαλόγου για το επιχειρηματικό περιβάλλον

Η ΕΕ έχει χορηγήσει αρχική χρηματοδότηση για το επιχειρηματικό φόρουμ της ΕΕ στην Αιθιοπία, το οποίο στηρίζει τον διάλογο για το επιχειρηματικό κλίμα μεταξύ διαφόρων κυβερνητικών οργανισμών και επενδυτών της ΕΕ και έχει διεξαγάγει τακτικές συζητήσεις με την Επενδυτική Επιτροπή της Αιθιοπίας από το 2015. Τα ζητήματα που τέθηκαν (με βάση το βαρόμετρο για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκε το 2014 και επικαιροποιήθηκε το 2016) περιλάμβαναν τη φορολογική διοίκηση και τον διοικητικό φόρτο, την καταχώριση και αδειοδότηση των επιχειρήσεων και την έκδοση θεωρήσεων, την υλικοτεχνική υποστήριξη και τη διαθεσιμότητα της Forex. Ορισμένα από τα θέματα αυτά τέθηκαν επίσης σε υψηλότερο επίπεδο στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου. Το φόρουμ έχει συμβάλει στην τόνωση του επενδυτικού κλίματος και παρέχει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της επιχειρηματικής κοινότητας. Το επιχειρηματικό φόρουμ της ΕΕ στην Αιθιοπία είναι πλέον αυτοχρηματοδοτούμενο.

4. Πλήρης αξιοποίηση του δυναμικού της οικονομικής ολοκλήρωσης και του εμπορίου

Οι επενδύσεις στους τομείς με προστιθέμενη αξία και σε τομείς έντασης εργασίας χρειάζονται επίσης αγορές για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Η προώθηση της διαδικασίας οικονομικής ολοκλήρωσης σε περιφερειακό και ηπειρωτικό επίπεδο στην Αφρική και η προώθηση των εμπορικών σχέσεων με την ΕΕ αποτελούν, ως εκ τούτου, ουσιώδη στοιχεία μιας συνεκτικής οικονομικής στρατηγικής.

Η κατάσταση σήμερα

Το ενδοαφρικανικό εμπόριο παραμένει πολύ χαμηλό παρά τις σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης· Το 2000 ανερχόταν στο 10 %, το 2014 στο 16 % σύμφωνα με στοιχεία 24 της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη, οι αφρικανικές εμπορικές συναλλαγές με την ΕΕ είναι σημαντικές: η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αφρικής και αντιπροσωπεύει το 37 % των αφρικανικών εξαγωγών αγαθών ύψους 110 δισ. ευρώ και το 35 % των αφρικανικών εισαγωγών του 2017 ύψους 133 δισ. ευρώ ενώ η ΕΕ παραμένει η πιο ανοικτή αγορά και ο κύριος προορισμός των αφρικανικών μεταποιημένων προϊόντων. Η Αφρική είναι επίσης ο μεγαλύτερος παγκοσμίως αποδέκτης βοήθειας της ΕΕ για το εμπόριο, η οποία το 2015 συνίστατο σε αναλήψεις υποχρεώσεων ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Συνολικά, τα αριθμητικά στοιχεία της ΕΕ για το εμπόριο με την Αφρική είναι συγκρίσιμα με τα στοιχεία της ΕΕ για το εμπόριο με την Ελβετία, γεγονός που καταδεικνύει ότι θα πρέπει να υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης του εμπορίου ΕΕ – Αφρικής 25 και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Προτεινόμενος τρόπος δράσης

Δράση 7. Με τη δρομολόγηση της Ηπειρωτικής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών στην Αφρική, τον Μάρτιο 2018, τη δρομολόγηση της Ενιαίας Αφρικανικής Αγοράς Αερομεταφορών και την υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, προσδιορίζονται με σαφήνεια οι προσδοκίες της Αφρικής για περαιτέρω οικονομική ολοκλήρωση. Η ΕΕ θα παράσχει την πλήρη υποστήριξή της στην Ηπειρωτική Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών στην Αφρική. Η στήριξη που παρέχεται στις διαπραγματεύσεις για την Ηπειρωτική Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών στην Αφρική αναμένεται να αυξηθεί από 7 εκατ. ευρώ (2014-2017) σε 50 εκατ. ευρώ (2018-2020), χρηματοδοτώντας τη θεσμική καθώς και την τεχνική στήριξη στα διάφορα στάδια των διαπραγματεύσεων (για θέματα όπως είναι τα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο, τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα, τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, καθώς και οι γεωγραφικές ενδείξεις, οι επενδύσεις, ο ανταγωνισμός, το ηλεκτρονικό εμπόριο), συμπεριλαμβανομένης της στήριξης για τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων.

Δράση 8. Ενίσχυση του εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικής. Με βάση την εφαρμογή της Ηπειρωτικής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών στην Αφρική, μακροπρόθεσμη προοπτική αποτελεί η σύναψη μιας συνολικής διηπειρωτικής συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικής. Για την προετοιμασία αυτής της συμφωνίας, θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι συμφωνίες οικονομικής εταιρικής σχέσης, οι συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών, καθώς και οι σφαιρικές και σε βάθος ζώνες ελευθέρων συναλλαγών που προσφέρονται στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, και άλλα εμπορικά καθεστώτα με την ΕΕ, ως δομικά στοιχεία για την οικοδόμηση της ηπειρωτικής ζώνης ελευθέρων συναλλαγών στην Αφρική. Φιλοδοξείται η περαιτέρω αύξηση των αφρικανικών εξαγωγών και η προσέλκυση επενδύσεων, μεταξύ άλλων στους τομείς της μεταποίησης και της επεξεργασίας, και η ενθάρρυνση της δημιουργίας περιφερειακών αξιακών αλυσίδων μέσω ευέλικτων κανόνων καταγωγής. Προς υποστήριξη αυτού, η συμμαχία θα ενισχύσει περαιτέρω και θα βελτιώσει τη στόχευση της βοήθειας για τη θέσπιση εμπορικών μέτρων με στόχο την υποστήριξη της διευκόλυνσης των συναλλαγών και την προσέγγιση των τεχνικών προδιαγραφών και των προδιαγραφών ποιότητας των προϊόντων και άλλων κανονιστικών μέτρων.

Δράση 9. Η οικονομική ολοκλήρωση και η ανάπτυξη αξιακών αλυσίδων που συνδέονται με το περιφερειακό, ηπειρωτικό και παγκόσμιο σύστημα απαιτούν επίσης συνδεσιμότητα, εντός της Αφρικής, αφενός και, αφετέρου, στρατηγικές διασυνδέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικής. Οι επενδύσεις σε υποδομές στηρίζουν την ικανότητα των αφρικανικών χωρών να αξιοποιούν πλήρως τις ευκαιρίες δημιουργίας θέσεων εργασίας και ανάπτυξης 26 . Η συμμαχία θα εξετάσει τη στήριξη των πλαισίων πολιτικής και των βασικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των ευρυζωνικών και των ηλεκτρονικών υποδομών. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε τομείς όπως η βιώσιμη ενέργεια, οι μεταφορές, η οικονομία δεδομένων, οι τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών, η κυκλική οικονομία, η βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων, η διαχείριση των αποβλήτων και του ύδατος και η γαλάζια ανάπτυξη· θα μπορούσε να συμπεριληφθεί η προσφορά εταιρικών σχέσεων με τη βιομηχανία της ΕΕ, ιδίως στους τομείς όπου κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως. Αυτό θα συνδεθεί με την στήριξη των επενδύσεων μέσω συνδυαστικών μηχανισμών και της εγγύησης.

Βοήθεια της ΕΕ για το εμπόριο στην Αφρική

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας για το εμπόριο παγκοσμίως, με αναλήψεις υποχρεώσεων ύψους 13,2 δισ. ευρώ (29 % των συνολικών αριθμητικών στοιχείων σχετικά με τη βοήθεια για το εμπόριο), εκ των οποίων η Αφρική εξακολουθεί να λαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο, δηλ. 4,8 δισ. ευρώ το 2015 (36 % της συλλογικής βοήθειας της ΕΕ για το εμπόριο). Η Αφρική είναι ο πρώτος αποδέκτης επιχορηγήσεων σε σχέση με άλλες περιφέρειες που έχουν πιο ποικίλο είδος χρηματοδοτικών ροών (επιχορηγήσεις, δάνεια και ίδια κεφάλαια). Σε αυτές περιλαμβάνονται η βοήθεια της ΕΕ που συνδέεται με το εμπόριο (συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής πολιτικής και των εμπορικών ρυθμίσεων, της προώθησης και διευκόλυνσης του εμπορίου και άλλων αναγκών που συνδέονται με το εμπόριο), καθώς και ευρύτερες κατηγορίες παροχής βοήθειας για το εμπόριο, όπως οι υποδομές που συνδέονται με το εμπόριο (υλικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς και της αποθήκευσης, επικοινωνία, παραγωγή και παροχή ενέργειας), η δημιουργία ικανοτήτων παραγωγής (ανάπτυξη του εμπορίου και τομείς παραγωγής όπως η γεωργία, η αλιεία, η δασοκομία, η βιομηχανία, οι ορυκτοί πόροι και η εξορυκτική βιομηχανία), οι προσαρμογές που συνδέονται με το εμπόριο (συνεισφορά στους κρατικούς προϋπολογισμούς σε χώρες που υλοποιούν μεταρρυθμίσεις της εμπορικής πολιτικής).

Μαδαγασκάρη – Σχέδιο εφαρμογής της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης

Σύμφωνα με το σχέδιο εφαρμογής της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης της Μαδαγασκάρης, οι μαλγασικές επιχειρήσεις στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας αντλούν οφέλη από τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης με την ΕΕ και την υποστήριξη που τη συνοδεύει (έως 10 εκατ. ευρώ). Για παράδειγμα, η μαλγασική εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας EPSILON έχει αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρέχει η πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις με πιο επωφελείς κανόνες καταγωγής που επιτρέπουν την ενιαία μετατροπή και παρέχουν δυνατότητες προμήθειας πρώτων υλών από όλο τον κόσμο. Η αναγνώριση του σχεδίου αυξήθηκε γρήγορα παγκοσμίως χάρη στη συμμόρφωσή του με τα ενωσιακά και τα διεθνή πρότυπα και τη συνεργασία με κορυφαία σήματα για την προώθηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στη βιομηχανία. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1999 με 100 υπαλλήλους. Σήμερα διαθέτει 2000 υπαλλήλους. Το 75 % των εργαζομένων της διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό· το 100 % των παιδιών των υπαλλήλων πηγαίνουν στο σχολείο· το 50 % των υπαλλήλων έχουν ιδιόκτητη κατοικία· το 98 % των διευθυντών προέρχονται από εσωτερική εξέλιξη.

5. Μέσα και μέθοδοι 

Δράση 10. Για την επιτυχία της συμμαχίας, απαιτείται συνεχής διάλογος μεταξύ Ευρωπαίων και Αφρικανών εταίρων, αυξημένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και στενή διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών. Η συμμαχία πρέπει επίσης να συνοδεύεται από σημαντική δέσμη οικονομικών πόρων. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι ήδη ο πρώτος εταίρος της Αφρικής αντιπροσωπεύοντας, το 2016, το 55 % του συνόλου της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας στην Αφρική, ύψους 23 δισ. ευρώ.

Η πρόταση της Επιτροπής για το μελλοντικό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ προβλέπει ένα φιλόδοξο μηχανισμό Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας 27 ύψους 89,2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, με προτεραιότητα στην Αφρική και στις χώρες της Γειτονίας. Οι επιχορηγήσεις ύψους τουλάχιστον 32 δισ. ευρώ για την υποσαχάρια Αφρική και ενός αναμενόμενου ποσού 7,7 δισ. ευρώ για τη Βόρεια Αφρική θα συμπληρωθούν περαιτέρω με πρόσθετη χρηματοδότηση από τον θεματικό πυλώνα, την ταχεία αντίδραση και το αποθεματικό του μηχανισμού. Με βάση το Εξωτερικό Επενδυτικό Σχέδιο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο μηχανισμός προβλέπει επίσης σημαντική αύξηση της χρήσης συνδυαστικών μέσων και εγγυήσεων για την προσέλκυση σημαντικών κεφαλαίων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο της προτεινόμενης νέας αρχιτεκτονικής εξωτερικών επενδύσεων 28 , με αυξημένη ικανότητα παρέμβασης της εγγύησης εξωτερικής δράσης συνολικού ύψους 60 δισ. ευρώ, η Αφρική θα αποτελέσει περιοχή προτεραιότητας. Η Ύπατη Εκπρόσωπος, με την υποστήριξη της Επιτροπής, έχει επίσης προτείνει τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη 29 με ποσό 10,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, ο οποίος θα ενισχύσει περαιτέρω το έργο μας στην Αφρική για τη διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, γεγονός ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη.

Σύνοψη των δράσεων

1

Προώθηση στρατηγικών επενδύσεων μέσω συνδυαστικών μηχανισμών και εγγυήσεων

2

Στήριξη των ευκαιριών της βιομηχανίας μεταποίησης και επεξεργασίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο μέσω των συμφώνων για την απασχόληση και την ανάπτυξη 

3

Σύσταση τομεακών ομάδων με τη συμμετοχή αφρικανικών και ευρωπαϊκών δημόσιων, ιδιωτικών και χρηματοπιστωτικών φορέων και της πανεπιστημιακής κοινότητας, υπό την ηγεσία επιτρόπου, για την παροχή εμπειρογνωμοσύνης, συμβουλών και συστάσεων

4

Στήριξη της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων σε ηπειρωτικό επίπεδο

5

Στήριξη της ανάπτυξης δεξιοτήτων σε εθνικό επίπεδο για την αντιστοίχιση των δεξιοτήτων με τις επιλογές στρατηγικής ανάπτυξης για κάθε χώρα

6

Ενίσχυση του διαλόγου, της συνεργασίας και της στήριξης του επενδυτικού και του επιχειρηματικού κλίματος

7

Στήριξη της Ηπειρωτικής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών της Αφρικής

8

Ενίσχυση του ενδοαφρικανικού εμπορίου και του εμπορίου ΕΕ–Αφρικής στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης προοπτικής μιας διηπειρωτικής συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών

9

Στήριξη της ενδοαφρικανικής συνδεσιμότητας και της συνδεσιμότητας μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικής

10

Κινητοποίηση σημαντικής δέσμης χρηματοδοτικών πόρων

(1)

Ενίσχυση των ευρωπαϊκών επενδύσεων για την απασχόληση και την ανάπτυξη: Προς τη δεύτερη φάση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και προς ένα νέο Ευρωπαϊκό Εξωτερικό Επενδυτικό Σχέδιο, COM(2016) 581.

(2)

  Μια συνολική στρατηγική για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας για την Ευρωπαϊκή Ένωση , 2017.

(3)

Νέα Ευρωπαϊκή Κοινή Αντίληψη για την Ανάπτυξη – ο κόσμος μας, η αξιοπρέπειά μας, το μέλλον μας, ΕΕ C 210 της 30.6.2017.

(4)

  Δήλωση του Meseberg , 2018.

(5)

Προώθηση νόμιμων οδών προς την Ευρώπη: απαραίτητο στοιχείο για μια ισορροπημένη και συνολική μεταναστευτική πολιτική COM(2018) 635

(6)

 Μια τέτοια περίπτωση είναι η Αιθιοπία, η οποία αποτελεί πλέον τον δεύτερο μεγαλύτερο αποδέκτη άμεσων ξένων επενδύσεων στην Αφρική με 3,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2017, κυρίως σε τομείς όπως η ελαφρά βιομηχανία, η κλωστοϋφαντουργία και η αυτοκινητοβιομηχανία (UNCTAD, 2018).

(7)

EUROSTAT, 2018.

(8)

Κανονισμός (ΕΕ) 2017/1601 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Σεπτεμβρίου 2017, για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΕΤΒΑ), της εγγύησης του ΕΤΒΑ και του Ταμείου Εγγυήσεων του ΕΤΒΑ.

(9)

Η Proparco είναι θυγατρική της Agence Française de Développement (AFD) και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

(10)

Africa Pulse (2017), Παγκόσμια Τράπεζα.

(11)

Ηπειρωτική στρατηγική της Αφρικανικής Ένωσης σε θέματα εκπαίδευσης για την περίοδο 2016-2025.

(12)

Africa Pulse (2017), Παγκόσμια Τράπεζα.

(13)

27 εκατ. ευρώ από το παναφρικανικό πρόγραμμα για τη στήριξη i) της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης «Πρωτοβουλία δεξιοτήτων για την Αφρική» σε συνεργασία με την Kreditanstalt für Wiederaufbau, συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ, ii) της τεχνικής συνεργασίας «Πρωτοβουλία δεξιοτήτων για την Αφρική» σε συνεργασία με την Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ και iii) του πιλοτικού έργου «Κινητικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ΕΕ – Αφρικανικής Ένωσης», συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ.

(14)

30 εκατ. ευρώ την περίοδο 2018-2020 από το παναφρικανικό πρόγραμμα, επιπλέον των 20 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν κατά την περίοδο 2014-2017.

(15)

20 εκατ. ευρώ την περίοδο 2018-2020 από το παναφρικανικό πρόγραμμα, επιπλέον των 20 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν κατά την περίοδο 2014-2017.

(16)

13 εκατ. ευρώ την περίοδο 2018-2020 από το παναφρικανικό πρόγραμμα, επιπλέον των 5 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν κατά την περίοδο 2014-2017.

(17)

Προβλέπεται ποσό 40 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2018-2020 για την Μποτσουάνα, την Γκαμπόν, την Γκάνα, τη Γουινέα-Μπισάου και τον Μαυρίκιο.

(18)

Το πρόγραμμα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αναντιστοιχίας μεταξύ δεξιοτήτων και αναγκών στην αγορά εργασίας προωθώντας την επιχειρηματικότητα, διαμεσολαβώντας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας και ευνοώντας τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω της προώθησης εκκολαπτηρίων και προγραμμάτων καθοδήγησης.

(19)

Μεταξύ άλλων, έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας «Doing Business», 2017.

(20)

Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής Στρατηγικής, στρατηγικό σημείωμα «The Makings of an African Century» (2017).

(21)

Μη καταγεγραμμένες ροές κεφαλαίων που προέρχονται από τη διαφθορά, την εγκληματική δραστηριότητα, τη φοροδιαφυγή και από εμπορικές συναλλαγές για νομιμοποίηση παράνομων προσόδων.

(22)

  Έκθεση της ομάδας υψηλού επιπέδου για τις παράνομες χρηματοοικονομικές ροές από την Αφρική , 2014.

(23)

Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, 2018.

(24)

UNCTAD, Africa Economic Outlook 2017.

(25)

Το σύνολο των εμπορικών συναλλαγών της ΕΕ με την Αφρική αντιπροσωπεύει μόλις το 7,5 % του συνολικού εμπορίου εκτός ΕΕ, χονδρικά δε το μέγεθος του εμπορίου της ΕΕ με την Ελβετία. Η Νότια Αφρική και οι χώρες της Βόρειας Αφρικής καλύπτουν σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών των συναλλαγών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Eurostat, Comext, πελάτες και προμηθεύτριες χώρες της ΕΕ των 28 στις εμπορευματικές συναλλαγές (αξία %), 2016, εξαιρουμένου του εμπορίου εντός της ΕΕ): http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2006/september/tradoc_122530.04.2018.pdf.

(26)

Africa Economic Outlook 2018, Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης.

(27)

COM(2018) 460 final, της 14ης Ιουνίου 2018.

(28)

Η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με τίτλο «Προς μια αποδοτικότερη χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική για επενδύσεις εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (COM (2018) 644).

(29)

 Βλ. ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη.