1.8.2017   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 250/24


Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

(2017/C 250/07)

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα υποβολής ένστασης κατά της αίτησης τροποποίησης κατά την έννοια του άρθρου 51 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1).

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ / ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΣΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Αίτηση για έγκριση τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012

«TERNASCO DE ARAGÓN»

Αριθ. ΕΕ: PGI-ES-02149 — 29.6.2016

ΠΟΠ ( ) ΠΓΕ ( X )

1.   Αιτούσα ομάδα και έννομο συμφέρον

Όνομα:

Consejo Regulador de la Indicación Geográfica Protegida «Ternasco de Aragón»

Διεύθυνση:

Mercazaragoza, Edificio Centrorigen

Ctra. Cogullada s/n

50014, Zaragoza

ESPAÑA

Τηλ.

+34 976470813

Email:

info@ternascodearagon.es

Η αιτούσα ομάδα αντιπροσωπεύει το συλλογικό συμφέρον των παραγωγών του «Ternasco de Aragón» και έχει έννομο συμφέρον να υποβάλει την αίτηση τροποποίησης των προδιαγραφών της προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης «Ternasco de Aragón», της οποίας προωθεί επίσης την προστασία.

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα

Ισπανία

3.   Κεφάλαιο των προδιαγραφών προϊόντος που αφορά η τροποποίηση

Ονομασία του προϊόντος

Περιγραφή του προϊόντος

Γεωγραφική περιοχή

Απόδειξη της καταγωγής

Μέθοδος παραγωγής

Δεσμός

Επισήμανση

Άλλο (να προσδιοριστεί)

4.   Τύπος τροποποίησης(-εων)

Τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος καταχωρισμένης ΠΟΠ ή ΠΓΕ η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012.

Τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος καταχωρισμένης ΠΟΠ ή ΠΓΕ, για την οποία δεν έχει δημοσιευθεί ενιαίο έγγραφο (ή ισοδύναμο έγγραφο), η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012.

5.   Τροποποίηση(-εις)

5.1.   Περιγραφή του προϊόντος

Απαιτήσεις (μέρος B σημείο 2):

Η διατύπωση στις ισχύουσες προδιαγραφές:

«2.

Το “Ternasco de Aragón” πρέπει να πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις:

Αρνιά χωρίς διάκριση φύλου (μη ευνουχισμένα αρσενικά και θηλυκά).

Ηλικία κατά τη σφαγή 70 έως 90 ημέρες.

Τα αρνιά πρέπει να διατηρούνται σε συνθήκες σταυλισμού και να τρέφονται με μητρικό γάλα· λαμβάνουν επίσης συμπλήρωμα, σε σίτιση κατά βούληση, λευκό άχυρο και συμπυκνωμένες ζωοτροφές επιτρεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία. Η περίοδος γαλουχίας διαρκεί τουλάχιστον 50 ημέρες.

Μετά τον απογαλακτισμό, η διατροφή αποτελείται από λευκό άχυρο και συμπυκνωμένες ζωοτροφές, λαμβανόμενες κατά βούληση.

Απαγορεύεται η χρήση ουσιών που ενδέχεται να παρέμβουν στον κανονικό ρυθμό αύξησης και ανάπτυξης των ζώων.»

τροποποιείται ως εξής:

«2.

Το “Ternasco de Aragón” πρέπει να πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις:

Αρνιά χωρίς διάκριση φύλου (μη ευνουχισμένα αρσενικά και θηλυκά).

Τα αρνιά πρέπει να διατηρούνται σε συνθήκες σταυλισμού και να τρέφονται με μητρικό γάλα· λαμβάνουν επίσης συμπλήρωμα, σε σίτιση κατά βούληση, λευκό άχυρο και συμπυκνωμένες ζωοτροφές επιτρεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία. Η περίοδος γαλουχίας διαρκεί τουλάχιστον 40 ημέρες.

Μετά τον απογαλακτισμό, η διατροφή αποτελείται από λευκό άχυρο και συμπυκνωμένες ζωοτροφές, λαμβανόμενες κατά βούληση.

Απαγορεύεται η χρήση ουσιών που ενδέχεται να παρέμβουν στον κανονικό ρυθμό αύξησης και ανάπτυξης των ζώων.».

Αιτιολόγηση των τροποποιήσεων που αναφέρονται στην περιγραφή του προϊόντος:

Ηλικία κατά τη σφαγή

Προτείνεται να απαλειφθεί ο περιορισμός που αφορά την ηλικία σφαγής, δεδομένου ότι ο ατομικός έλεγχος των σφαγίων εγγυάται την τήρηση των παραμέτρων ποιότητας που ορίζονται στις προδιαγραφές.

Η ποιότητα του σφαγίου, του κρέατος και του λίπους, επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, αλλά λόγω της νεαρής ηλικίας αυτών των ζώων και του παραδοσιακού συστήματος παραγωγής, ο εν λόγω αριθμός παραγόντων έχει μειωθεί (Sañudo et al., 2013).

Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για να καθοριστεί η ποιότητα του σφαγίου είναι κυρίως η πάχυνση, το βάρος, το χρώμα και η διάπλαση. Αυτές είναι οι παράμετροι που χρησιμοποιούνται για τον χαρακτηρισμό του σφαγίου του «Ternasco de Aragón».

Η χρήση των μικροβιολογικών κριτηρίων για την κατάταξη των σφαγίων παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα, όπως η ευχερέστερη διαλογή των σφαγίων, με αποτέλεσμα να ευνοείται η ομοιογένεια του προστατευόμενου προϊόντος.

Μελέτη της κτηνιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Σαραγόσα, που πραγματοποιήθηκε το 2014, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «όταν το βάρος του σφαγίου κυμαίνεται μεταξύ 8,0 και 12,5 kg, η ποιότητα του κρέατος, εξεταζόμενη βάσει των παραμέτρων που ορίζονται στις προδιαγραφές, είναι ανεξάρτητη της ηλικίας του ζώου».

Σε αυτό το πλαίσιο, τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά το χυμώδες, τη φωτεινότητα (L*) και τη σκληρότητα της σάρκας, μεταξύ μιας παρτίδας ζώων που σφάζονται σε ηλικία 70 ημερών και μιας άλλης στην οποία τα ζώα σφάζονται σε ηλικία 100 ημερών.

Οι τεχνικοί του οργανισμού ελέγχου είχαν τη δυνατότητα να λάβουν γνώση της μελέτης, αλλά επίσης να εξετάσουν όλα τα σφάγια που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης και να εξακριβώσουν, σε καθεμία από τις παρτίδες, ότι τα σφάγια από το δείγμα, των οποίων το βάρος ψυχρού σφαγίου υπερέβαινε τα 8 kg, ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις διάπλασης και πάχυνσης που προβλέπονται στις προδιαγραφές. Τέλος, ότι όλα τα εν λόγω σφάγια θα έπρεπε να πληρούν τις απαιτήσεις ως προς την ποιότητα των σφαγίων και του κρέατος για να τύχουν της προστασίας που παρέχει η προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.

Με το σύστημα παραγωγής που χρησιμοποιείται συνήθως από την ΠΓΕ, λαμβάνονται σφάγια βάρους 8 έως 12,5 kg, εξαιρετικής διάπλασης, με κρέας αχνορόδινου χρώματος και βέλτιστο επίπεδο διείσδυσης και επικάλυψης του λίπους. Το βάρος του σφαγίου είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα παράμετρος που, όπως και ο παράγοντας της πρώιμης ωρίμασης των ζώων αυτών, έχει σχέση με την πάχυνση, το χρώμα και τη διάπλαση και επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του σφαγίου. Στο μέρος ΣΤ «Δεσμός με το γεωγραφικό περιβάλλον» σημείο 3 «Μέθοδος παραγωγής», δίνεται λεκτική περιγραφή σύμφωνα με την οποία «[…] το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτών των φυλών όμως αποτελεί η πρώιμη ωρίμασή τους, παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του “Ternasco” καθώς σωρεύεται λίπος στους ιστούς πολύ νωρίτερα. […] η πιστοποιημένη μεγαλύτερη πρωιμότητα αποτελεί αυθεντικό παράγοντα διαφοροποίησης σε σχέση με άλλες φυλές».

Επιπλέον όσων προαναφέρθηκαν, είναι σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι η διαδικασία πιστοποίησης των σφαγίων με σκοπό την απόκτηση της ΠΓΕ συνεπάγεται την εξέταση καθενός από αυτά χωριστά. Εάν το σφάγιο βρίσκεται εκτός του πεδίου τιμών βάρους που προβλέπεται στις προδιαγραφές, αυτομάτως απορρίπτεται. Όσον αφορά τα σφάγια με βάρος που κυμαίνεται μεταξύ 8 και 12,5 kg, εξετάζεται η γενική τους όψη και, εάν είναι αποδεκτή, αξιολογείται ο βαθμός πάχυνσης. Η πρώιμη ωρίμαση των ζώων των συγκεκριμένων φυλών είναι τέτοια ώστε η υπερβολική πάχυνση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ηλικία και το βάρος κατά τη σφαγή, ιδίως στην περίπτωση των θηλυκών ζώων. Όσον αφορά τα αρσενικά ζώα, ο παράγοντας «βάρος» υπερισχύει αυτού της πάχυνσης.

Τα ζώα των οποίων η ανάπτυξη δεν είναι ορθή θα ικανοποιούν ενδεχομένως το κριτήριο του βάρους αλλά όχι αυτό της ηλικίας, στοιχείο που θα αντικατοπτρίζεται στην όψη του σφαγίου. Τα ζώα αυτά δεν λαμβάνουν κατά κανόνα την πιστοποίηση λόγω άλλων παραγόντων: απουσία λίπους, κακή διάπλαση, χρώμα του κρέατος (υπερβολικά κόκκινο ή κίτρινο), υφή του κρέατος (που δεν φθάνει στο κατάλληλο pH κατά τη διάρκεια της ωρίμασης), υπερβολικό μέγεθος των όρχεων στα αρσενικά ζώα ή πάχος του κοιλιακού τοιχώματος στο ύψος της μέσης γραμμής στα θηλυκά.

Προκειμένου να εξακριβωθεί σε ποιο βαθμό ο έλεγχος της ποιότητας του σφαγίου εγγυάται τις ιδιότητες του προϊόντος, η τεχνική ομάδα του οργανισμού ελέγχου και πιστοποίησης της ΠΓΕ διενήργησε ανάλυση με βάση στοιχεία του έτους 2015.

Η ομάδα εργάστηκε με τα στοιχεία πλήρους ατομικής ιχνηλασιμότητας (από την προέλευση έως την κατάταξη του σφαγίου) 4 937 αρνιών που οδηγήθηκαν σε σφαγή στην Mercazaragoza και ανήκαν σε 386 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (45,89 % των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων παραγωγής του προϊόντος που φέρει την ΠΓΕ).

Από τις 386 εκμεταλλεύσεις επελέγησαν οι 33 και υποβλήθηκαν σε έλεγχο των γεννήσεων. Οι ημερομηνίες των γεννήσεων συγκρίθηκαν με τα στοιχεία που αφορούν την κατάταξη και το βάρος.

Αναλύθηκαν τα πλήρη στοιχεία των σφαγίων 897 αρνιών, με τα ακόλουθα αποτελέσματα: 893 σφάγια (99,55 %) ήταν, κατά τη στιγμή της σφαγής, σύμφωνα με τις προδιαγραφές όσον αφορά την ηλικία του ζώου και το βάρος του σφαγίου· 2 σφάγια (0,22 %) παρουσίαζαν το κατάλληλο βάρος και χαρακτηριστικά, αλλά και η ηλικία του ζώου κατά τη σφαγή ήταν μεγαλύτερη των 100 ημερών· τα υπόλοιπα 2 σφάγια (0,22 %) είχαν βάρος άνω των 12,5 kg και, επιπλέον, προέρχονταν από ζώα ηλικίας άνω των 100 ημερών.

Επομένως, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι τα αρνιά των οποίων τα σφάγια έχουν βάρος εντός του πεδίου τιμών που προβλέπεται στις προδιαγραφές πληρούν όλα τα κριτήρια ποιότητας της ΠΓΕ, ανεξάρτητα από την ηλικία σφαγής του ζώου.

Η αλλαγή αυτή δεν συνεπάγεται τροποποιήσεις στο σύστημα παραγωγής, το οποίο εξασφαλίζει την πρώιμη πάχυνση, και δεν έχει καμία επίπτωση στη μεταποίηση του προϊόντος (σφαγή, εξίδρωση και διατήρηση). Δηλαδή δεν επηρεάζει τη λήψη σφαγίου όπως αυτό που περιγράφεται στην περιγραφή του δεσμού: «[…] κατάλληλη σύσταση των ιστών, χωρίς υπερβολική παρουσία οστίτη ιστού, με ικανοποιητική ανάπτυξη του υποδόριου και ενδομυϊκού λιπώδη ιστού, γεγονός που επιτρέπει στον ενδομυϊκό λιπώδη ιστό να αρχίσει να αναπτύσσεται». Ελέγχοντας το βάρος του σφαγίου, τη διάπλαση, το χρώμα και την κατάσταση πάχυνσης, μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα των σφαγίων του «Ternasco de Aragón» ΠΓΕ και, με τον τρόπο αυτό, ο δειγματοληπτικός έλεγχος της ηλικίας κατά τη σφαγή μπορεί να αντικατασταθεί από την ατομική κατάταξη των σφαγίων με βάση το βάρος και τα άλλα χαρακτηριστικά τους.

Περίοδος γαλουχίας

Προτείνεται η μείωση της ηλικίας απογαλακτισμού στις 40 ημέρες, δεδομένου ότι δεν έχει παρατηρηθεί καμία αξιοσημείωτη διαφορά, όσον αφορά τις παραμέτρους ποιότητας του κρέατος που προβλέπονται στις προδιαγραφές, μεταξύ των ζώων που απογαλακτίζονται στην ηλικία των 40 ή των 70 ημερών, καθώς τα ζώα αμφότερων των τύπων πληρούν τα χαρακτηριστικά ποιότητας που προβλέπονται στις εν λόγω προδιαγραφές.

Στο σύνηθες σύστημα παραγωγής που εφαρμόζεται στην Αραγονία, με τις αυτόχθονες φυλές της, τα αρνιά παραμένουν σε άμεση επαφή με τη μητέρα τους έως την έναρξη του επόμενου αναπαραγωγικού κύκλου των προβατίνων. Τα αρνιά στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις εξακολουθούν να λαμβάνουν το μητρικό γάλα που διατίθεται αποκλειστικά για τη διατροφή των μικρών, ενώ το σιτηρέσιό τους συμπληρώνεται με χορτονομή υψηλής ποιότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η διαχείριση των αρνιών συνήθως γίνεται κατά παρτίδες γαλουχίας στις οποίες η ηλικία των ζώων διαφέρει λίγες μόνον ημέρες, στοιχείο που γενικά διευκολύνει τη διαχείριση και την εκμετάλλευση των ζώων και επίσης εξασφαλίζει επαρκή έλεγχο της παραμέτρου. Το λαμβανόμενο προϊόν που καλύπτεται από την ΠΓΕ εξακολουθεί να παραμένει το ίδιο, και να χαρακτηρίζεται από πλήρη κατανάλωση του γάλακτος που παράγεται από τις μητέρες μέχρι τον απογαλακτισμό.

Μια πρόσφατη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της κτηνιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Zaragoza και αφορούσε την επίπτωση της περιόδου γαλουχίας στα χαρακτηριστικά που προβλέπονται στις προδιαγραφές της ΠΓΕ όσον αφορά το χρώμα, το χυμώδες και την υφή του κρέατος, βαίνει προς την ίδια κατεύθυνση. Όλα τα σφάγια της εν λόγω μελέτης εξετάστηκαν από τους τεχνικούς του οργανισμού ελέγχου, οι οποίοι επαλήθευσαν επιτόπου ότι τα σφάγια με βάρος που υπερβαίνει τα 8 kg ψυχρού σφαγίου τηρούσαν όχι μόνον τις παραμέτρους που αποτελούσαν το αντικείμενο της έρευνας, αλλά και τις απαιτήσεις των προδιαγραφών της ΠΓΕ όσον αφορά τη διάπλαση και τον βαθμό πάχυνσης, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Η μελέτη διευκρινίζει τα εξής: «Το pH δεν διαφέρει μεταξύ των διαφορετικών τύπων χειρισμού (P = 0,206), καθώς οι τιμές είναι 5,70 ± 0,11 για τα μη απογαλακτισμένα ζώα και 5,75 ± 0,14 για τα απογαλακτισμένα ζώα, δηλαδή κανονικές τιμές οι οποίες δεν επηρεάζουν το χρώμα, το χυμώδες και την υφή, που θα μεταβάλλονταν σημαντικά σε περίπτωση υπερβολικά υψηλών τιμών pH».

Έτσι, η μελέτη αναφέρει τα εξής: «Δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά σε ό,τι αφορά το χυμώδες του κρέατος, τη φωτεινότητα (L*), το κόκκινο χρώμα (a*) και την τρυφερότητα, μεταξύ απογαλακτισμού στην ηλικία των 40 ημερών (πριν από το όριο που αναφέρεται στις ισχύουσες προδιαγραφές) και χωρίς απογαλακτισμό».

5.2.   Περιγραφή του προϊόντος

Φυλές (μέρος B σημείο 1):

Η διατύπωση στις ισχύουσες προδιαγραφές:

«1.

Τα πρόβατα που είναι κατάλληλα για την παραγωγή του “Ternasco de Aragón” προέρχονται από τις ακόλουθες φυλές:

“Rasa Aragonesa”

“Ojinegra de Teruel”

“Roya Bilbilitana”»

τροποποιείται ως εξής:

«1.

Τα πρόβατα που είναι κατάλληλα για την παραγωγή του “Ternasco de Aragón” προέρχονται από τις ακόλουθες φυλές:

“Rasa Aragonesa”

“Ojinegra de Teruel”

“Roya Bilbilitana”

“Maellana”

“Ansotana”».

Αιτιολόγηση των αναφερόμενων τροποποιήσεων:

Στις ισχύουσες προδιαγραφές περιλαμβάνονται 3 διαφορετικές φυλές: «Rasa Aragonesa», «Roya Bilbilitana» και «Ojinegra de Teruel». Πρόκειται για προσθήκη των φυλών «Ansotana» και «Maellana», καθώς η επίσημη αναγνώρισή τους ως ανεξαρτήτων φυλών στον επίσημο κατάλογο των εκτρεφόμενων φυλών της Ισπανίας εγκρίθηκε με το βασιλικό διάταγμα αριθ. 1682/1997, μετά τη σύνταξη των πρώτων προδιαγραφών του προϊόντος «Ternasco de Aragón», που αναγνωρίστηκε στο επίπεδο της αυτόνομης κοινότητας ως ειδική ονομασία στις 10 Ιουλίου 1989, σε εθνικό επίπεδο τον Οκτώβριο 1992 και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις 21 Ιουνίου 1996.

Επί του παρόντος, ο πληθυσμός των δύο αυτών φυλών είναι πολύ περιορισμένος, περίπου 10 000 θηλυκά ζώα αναπαραγωγής (προβατίνες). Πολλές εκμεταλλεύσεις, που είναι πλήρως προσαρμοσμένες στο φυσικό περιβάλλον και τηρούν τις παραμέτρους ποιότητας των σφαγίων, είχαν καταχωριστεί στην ΠΓΕ πριν από την έκδοση του βασιλικού διατάγματος αριθ. 1682/1997, αφού τότε τα ζώα αυτά θεωρούνταν οικότυποι της ιθαγενούς φυλής «Rasa Aragonesa». Μετά τη δημοσίευση του προαναφερθέντος βασιλικού διατάγματος, οι εκμεταλλεύσεις αυτές αποσύρθηκαν από την ΠΓΕ. Το σύστημα παραγωγής των εν λόγω φυλών είναι πανομοιότυπο με εκείνο των φυλών που περιλαμβάνονται στις προδιαγραφές. Σήμερα, οι εκμεταλλεύσεις αυτές θα επιθυμούσαν να καλύπτονται από την ΠΓΕ.

Για τον λόγο αυτό ζητείται η προσαρμογή των προδιαγραφών στην ισχύουσα νομοθεσία προκειμένου να συμπεριληφθούν εκ νέου οι παραγωγοί προβάτων των φυλών «Ansotana» και «Maellana», που παραδοσιακά θεωρούνται ως οικότυποι της ιθαγενούς φυλής «Rasa Aragonesa».

5.3.   Στοιχεία που αποδεικνύουν την καταγωγή του προϊόντος από την περιοχή (μέρος Δ σημείο 2):

Η διατύπωση στις ισχύουσες προδιαγραφές:

«2.

Έλεγχος και πιστοποίηση:

Ορισμένα ουσιαστικά στοιχεία εγγυώνται την καταγωγή του προϊόντος, όπως:

α)

το κρέας προέρχεται αποκλειστικά από ζώα των φυλών “Rasa Aragonesa”, “Ojinegra de Teruel” και “Roya Bilbilitana”· τα ζώα προέρχονται από εκμεταλλεύσεις εγγεγραμμένες στα μητρώα και οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην περιοχή παραγωγής.»

τροποποιείται ως εξής:

«2.

Έλεγχος και πιστοποίηση:

Ορισμένα ουσιαστικά στοιχεία εγγυώνται την καταγωγή του προϊόντος, όπως:

α)

το κρέας προέρχεται αποκλειστικά από ζώα των φυλών “Rasa Aragonesa”, “Ojinegra de Teruel”, “Roya Bilbilitana”, “Ansotana” και “Maellana”· τα ζώα προέρχονται από εκμεταλλεύσεις εγγεγραμμένες στα μητρώα και οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην περιοχή παραγωγής.».

Αιτιολόγηση των αναφερόμενων τροποποιήσεων:

Πανομοιότυπη με εκείνη που διατυπώνεται στο σημείο 5.2.

5.4.   Δεσμός με το περιβάλλον (μέρος ΣΤ σημείο 3 «Συστήματα παραγωγής και μεταποίησης» στοιχείο α) «Παραγωγή»)

Η διατύπωση στις ισχύουσες προδιαγραφές:

«α)

Παραγωγή

Τα γεωργο-κλιματικά χαρακτηριστικά του εδάφους της Αραγονίας ευνόησαν την ανάπτυξη ενός σημαντικού υποτομέα προβατοτροφίας στηριζόμενου σε ένα μοναδικό είδος, ικανό να προσαρμόζεται στους εποχιακούς βοσκοτόπους με την αραιή βλάστηση.

Αυτός ο τύπος προβάτων διαθέτει μια σειρά ιδιαίτερων χαρακτηριστικών όσον αφορά το βάρος και την ηλικία κατά τη σφαγή, τα οποία τον διαφοροποιούν σαφώς από τους άλλους τύπους προβάτων που συνήθως σφάζονται στην Ισπανία.

Οι τρεις φυλές που καλύπτονται από τη συγκεκριμένη ένδειξη αναφέρονται στη συνέχεια:

Η φυλή προβάτων “Rasa Aragonesa” είναι παρούσα στο σύνολο σχεδόν των τριών επαρχιών της Αραγονίας. Το ενδιαίτημά της, βασικό στοιχείο της, είναι οι πεδινές περιοχές, τα υψίπεδα και οι πρόποδες. Η φυλή αυτή χαρακτηρίζεται από κορμό με καλές αναλογίες, πολύ λεπτό τράχηλο, δέρμα χωρίς πτυχώσεις, συχνή παρουσία λωγάνιου (καταλαίμι), άκρα επιμήκη και ισχυρά, καθώς και μικρές και σκληρές οπλές.

Το τρίχωμα είναι ομοιόμορφα λευκό, καλύπτει ολόκληρο το σώμα, αφήνοντας την κεφαλή πλήρως ακάλυπτη, καθώς και το κάτω ήμισυ των τεσσάρων άκρων, και μερικές φορές την κοιλιακή χώρα. Η ίνα ερίου, μήκους 5 έως 10 cm, χαρακτηρίζεται ως μετρίως λεπτή. Κατά τη γέννηση, το αρνί έχει βάρος περίπου 3,5 kg. Στη συνέχεια, το βάρος του αυξάνεται κατά περίπου 200 g ημερησίως επί 30 ημέρες (περίοδος γαλουχίας) και φθάνει τα 9,5 kg στην ηλικία του ενός μηνός. Μεταξύ της 30ής και της 90ής ημέρας, η καθημερινή αύξηση είναι περίπου 230 g για τα θηλυκά και 250 g για τα αρσενικά. Στην ηλικία των τριών μηνών, το ζώο ζυγίζει 23 έως 25 kg και η απόδοσή του κατά τη σφαγή είναι περίπου 48 %, επομένως το σφάγιο του “Ternasco de Aragón” ζυγίζει τότε 10 έως 12 kg.

Οι άλλες φυλές που θεωρούνται κατάλληλες για την παραγωγή του προϊόντος “Ternasco de Aragón” ΠΓΕ είναι οι φυλές “Ojinegra de Teruel” και “Roya Bilbilitana”. Οι δύο αυτές φυλές προορίζονται αποκλειστικά για την παραγωγή κρέατος, αλλά το σημαντικότερο όμως χαρακτηριστικό τους αποτελεί η πρώιμη ωρίμασή τους, παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του κρέατος καθώς σωρεύεται λίπος στους ιστούς πολύ νωρίτερα. Για το λόγο αυτό, όταν το βάρος του σφαγίου είναι 10 έως 12 kg και το ζώο έχει ηλικία 80 έως 100 ημερών, το σφάγιο ανταποκρίνεται πλήρως στην κατηγορία “Ternasco” (νεαρό και τρυφερό), με κατάλληλη σύσταση των ιστών, χωρίς υπερβολική παρουσία οστίτη ιστού, με ικανοποιητική ανάπτυξη του υποδόριου και ενδομυϊκού λιπώδη ιστού, γεγονός που επιτρέπει στον ενδομυϊκό λιπώδη ιστό να αρχίσει να αναπτύσσεται, και με τον τρόπο αυτό λαμβάνεται ένα σύνολο αρωμάτων και γεύσεων υψηλής ποιότητας.

Η φυλή “Rasa Aragonesa” επιτρέπει να λαμβάνονται αρνιά πλήρως τελειωμένα όσον αφορά τη σύσταση των ιστών του σφαγίου, που φθάνει το 25 % λίπους κατά μέσο όρο, ανεξαρτήτως φύλου, για βάρος σφαγίου 10,74 kg. Αυτός ο πρώιμος χαρακτήρας έχει επίσης επιπτώσεις σε έναν άλλο αυθεντικό γενότυπο της Αραγονίας, τη φυλή “Roya Bilbilitana” που παρουσιάζει επίσης, για τον τύπο “ternasco”, παρόμοιο πρώιμο χαρακτήρα: 26,6 % λίπος, ανεξαρτήτως φύλου, για βάρος σφαγίου 10,6 Kg. Όσον αφορά τη φυλή “Ojinegra de Teruel”, επαληθεύθηκαν ποσοστά λιπωδών ιστών στο σφάγιο παρόμοια με αυτά των δύο προαναφερόμενων φυλών.

Η πιστοποιημένη μεγαλύτερη πρωιμότητα αποτελεί αυθεντικό παράγοντα διαφοροποίησης σε σχέση με άλλες φυλές. Για τον λόγο αυτό, η ποιότητα του “Ternasco de Aragón” που προέρχεται από τους προαναφερόμενους γενοτύπους είναι διαφορετική και ανώτερη από αυτή άλλων φυλών.

Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, τα πρόβατα τρέφονται τόσο με υπολείμματα θερισμού όσο και στους φυσικούς βοσκοτόπους της Αραγονίας, όπου αφθονούν τα αρωματικά φυτά (δενδρολίβανο, θυμάρι κ.λπ.).

Τα αρνιά πρέπει να διατηρούνται σε συνθήκες σταυλισμού. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τρέφονται με μητρικό γάλα και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας καταναλώνουν κατά βούληση συμπυκνωμένες ζωοτροφές υψηλής ποιότητας.

Η κατανάλωση συμπυκνωμένων ζωοτροφών κατά βούληση, σε συνδυασμό με τη διατροφή με μητρικό γάλα, επιτρέπει να εξασφαλιστεί η τελειοποίηση του σφαγείου του “Ternasco” (σύσταση των ιστών, κατανομή, χρώμα, σύσταση του λίπους, τρυφερή υφή, χρώμα και σύνολο αρωμάτων (μπουκέτο) κρέατος) στο κατάλληλο βάρος και ηλικία (10-12 kg και 80-100 ημέρες), από τις προαναφερόμενες φυλές της Αραγονίας.»

τροποποιείται ως εξής:

«α)

Παραγωγή

Τα γεωργο-κλιματικά χαρακτηριστικά του εδάφους της Αραγονίας ευνόησαν την ανάπτυξη ενός σημαντικού υποτομέα προβατοτροφίας στηριζόμενου σε ένα μοναδικό είδος, ικανό να προσαρμόζεται στους εποχιακούς βοσκοτόπους με την αραιή βλάστηση.

Αυτός ο τύπος προβάτων διαθέτει μια σειρά ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, τα οποία τον διαφοροποιούν σαφώς από τους άλλους τύπους προβάτων που συνήθως σφάζονται στην Ισπανία.

Οι πέντε φυλές που καλύπτονται από τη συγκεκριμένη ένδειξη αναφέρονται στη συνέχεια:

Η φυλή προβάτων “Rasa Aragonesa” είναι παρούσα στο σύνολο σχεδόν των τριών επαρχιών της Αραγονίας. Το ενδιαίτημά της, βασικό στοιχείο της, είναι οι πεδινές περιοχές, τα υψίπεδα και οι πρόποδες. Η φυλή αυτή χαρακτηρίζεται από κορμό με καλές αναλογίες, πολύ λεπτό τράχηλο, δέρμα χωρίς πτυχώσεις, συχνή παρουσία λωγάνιου (καταλαίμι), άκρα επιμήκη και ισχυρά, καθώς και μικρές και σκληρές οπλές. Το τρίχωμα είναι ομοιόμορφα λευκό, καλύπτει ολόκληρο το σώμα, αφήνοντας την κεφαλή πλήρως ακάλυπτη, καθώς και το κάτω ήμισυ των τεσσάρων άκρων, και μερικές φορές την κοιλιακή χώρα. Η ίνα ερίου, μήκους 5 έως 10 cm, χαρακτηρίζεται ως μετρίως λεπτή. Κατά τη γέννηση, το αρνί έχει βάρος περίπου 3,5 kg. Στη συνέχεια, το βάρος του αυξάνεται κατά περίπου 200 g ημερησίως επί 30 ημέρες (περίοδος γαλουχίας) και φθάνει τα 9,5 kg στην ηλικία του ενός μηνός. Μεταξύ της 30ής και της 90ής ημέρας, η καθημερινή αύξηση είναι περίπου 230 g για τα θηλυκά και 250 g για τα αρσενικά. Στην ηλικία των τριών μηνών, το ζώο ζυγίζει 23 έως 25 kg και η απόδοσή του κατά τη σφαγή είναι περίπου 48 %, επομένως το σφάγιο του “Ternasco de Aragón” ζυγίζει τότε 10 έως 12 kg.

Οι άλλες φυλές που θεωρούνται κατάλληλες για την παραγωγή του προϊόντος “Ternasco de Aragón” ΠΓΕ είναι οι φυλές “Ojinegra de Teruel”, “Roya Bilbilitana”, “Ansotana” και “Maellana”. Οι δύο πρώτες φυλές προορίζονται αποκλειστικά για την παραγωγή κρέατος, αλλά το σημαντικότερο όμως χαρακτηριστικό τους αποτελεί ο πρώιμος χαρακτήρας τους, παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του “Ternasco”, καθώς σωρεύεται λίπος στους ιστούς πολύ νωρίτερα. Για το λόγο αυτό, όταν το βάρος του σφαγίου είναι 10 έως 12 kg και το ζώο έχει ηλικία 80 έως 100 ημερών, το σφάγιο ανταποκρίνεται πλήρως στην κατηγορία “Ternasco” (νεαρό και τρυφερό), με κατάλληλη σύσταση των ιστών, χωρίς υπερβολική παρουσία οστίτη ιστού, με ικανοποιητική ανάπτυξη του υποδόριου και ενδομυϊκού λιπώδη ιστού, γεγονός που επιτρέπει στον ενδομυϊκό λιπώδη ιστό να αρχίσει να αναπτύσσεται, και με τον τρόπο αυτό λαμβάνεται ένα σύνολο αρωμάτων και γεύσεων υψηλής ποιότητας.

Η φυλή “Maellana” περιλαμβάνει όλα τα πρόβατα λευκού χρώματος, με επιμήκη άκρα, κυρτό ή πολύ κυρτό προφίλ, μεσόμορφη μορφολογία και μέσο βάρος. Τράχηλος επιμήκης. Το τρίχωμα των ζώων αυτών αποτελείται από μετρίως λεπτές ίνες ερίου, με εξαιρετικά περιορισμένο μήκος, στοιχείο που αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά της φυλής “Maellana”. Προορίζεται κυρίως, σχεδόν αποκλειστικά, για την παραγωγή κρέατος. Το βάρος των αρνιών κατά τη γέννηση κυμαίνεται μεταξύ 3,0 kg και 4,5 kg. Στην ηλικία των 30 ημερών έχει αυξηθεί σε 9,30 kg έως 10,30 kg και στην ηλικία των 90 ημερών σε 24,0 kg έως 26,0 kg.

Η φυλή “Ansotana” περιλαμβάνει ζώα λευκού χρώματος, με υπόκυρτο προφίλ, μεσόμορφη μορφολογία και ευμετρικά, τα οποία υπάγονται στην κατηγορία “Entrefinos del Pirineo”. Το τρίχωμά τους αποτελείται από ημίκλειστες μετρίως λεπτές ίνες ερίου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, οφειλόμενα στο κλίμα της περιοχής διαβίωσής τους, στοιχείο που τα διακρίνει από τα πρόβατα της φυλής “Rasa Aragonesa” με την οποία παραδοσιακά συνδέονταν. Είναι αποδεκτή στα δύο φύλα, συχνότερα στα αρσενικά ζώα, η παρουσία καλά ανεπτυγμένων κεράτων, σπειροειδούς σχήματος. Η φυλή ήταν καταχωρισμένη στο παρελθόν ως τριπλής παραγωγικής ικανότητας (κρεατοπαραγωγής, εριοπαραγωγής, γαλακτοπαραγωγής). Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή κρέατος.

Η φυλή “Rasa Aragonesa”, η οποία περιλάμβανε, κατά παράδοση, ως οικοτύπους τις φυλές οι οποίες έχουν πλέον καταλογραφηθεί ως φυλές “Maellana” και “Ansotana”, επιτρέπει να λαμβάνονται αρνιά πλήρως τελειωμένα όσον αφορά τη σύσταση των ιστών του σφαγίου, που φθάνει το 25 % λίπους κατά μέσο όρο (αρσενικά και θηλυκά αδιακρίτως), με βάρος σφαγίου 10,74 kg, όπως και αυτά που προέρχονται από τις φυλές “Maellana” και “Ansotana”, καθώς προέρχονται από τον ίδιο εθνοτικό κορμό. Αυτός ο πρώιμος χαρακτήρας έχει επίσης επιπτώσεις σε έναν άλλο αυθεντικό γενότυπο της Αραγονίας, τη φυλή “Roya Bilbilitana” που παρουσιάζει επίσης, για τον τύπο “ternasco”, παρόμοιο πρώιμο χαρακτήρα: 26,6 % λίπος, ανεξαρτήτως φύλου, για βάρος σφαγίου 10,6 kg. Όσον αφορά τη φυλή “Ojinegra de Teruel”, επαληθεύθηκαν ποσοστά λιπωδών ιστών στο σφάγιο παρόμοια με αυτά των δύο προαναφερόμενων φυλών. Αυτή η πιστοποιημένη μεγαλύτερη πρωιμότητα αποτελεί αυθεντικό παράγοντα διαφοροποίησης σε σχέση με άλλες φυλές. Για τον λόγο αυτό, η ποιότητα του “Ternasco de Aragón” που προέρχεται από τους προαναφερόμενους γενοτύπους είναι διαφορετική από αυτή άλλων φυλών.

Η πιστοποιημένη μεγαλύτερη πρωιμότητα αποτελεί αυθεντικό παράγοντα διαφοροποίησης σε σχέση με άλλες φυλές. Για τον λόγο αυτό, η ποιότητα του “Ternasco de Aragón” που προέρχεται από τους προαναφερόμενους γενοτύπους είναι διαφορετική και ανώτερη από αυτή άλλων φυλών.

Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, τα πρόβατα τρέφονται τόσο με υπολείμματα θερισμού όσο και στους φυσικούς βοσκοτόπους της Αραγονίας, όπου αφθονούν τα αρωματικά φυτά (δενδρολίβανο, θυμάρι κ.λπ.).

Τα αρνιά πρέπει να διατηρούνται σε συνθήκες σταυλισμού. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τρέφονται με μητρικό γάλα και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας καταναλώνουν κατά βούληση συμπυκνωμένες ζωοτροφές υψηλής ποιότητας.

Η κατανάλωση συμπυκνωμένων ζωοτροφών κατά βούληση, σε συνδυασμό με τη διατροφή με μητρικό γάλα, επιτρέπει να εξασφαλιστεί η τελειοποίηση του σφαγείου “Ternasco” (σύσταση των ιστών, κατανομή, χρώμα, σύσταση του λίπους, τρυφερή υφή, χρώμα και σύνολο αρωμάτων (μπουκέτο) κρέατος) στο κατάλληλο βάρος, από τις προαναφερόμενες φυλές της Αραγονίας.».

Αιτιολόγηση των αναφερόμενων τροποποιήσεων:

Προσθήκη δύο εδαφίων στα οποία δίνεται η περιγραφή των δύο φυλών των οποίων προβλέπεται η ενσωμάτωση, η οποία αιτιολογείται στο σημείο 5.2.

Λόγω της κατάργησης του περιορισμού της ηλικίας κατά τη στιγμή της σφαγής, που αιτιολογείται στο σημείο 5.1, απαλείφεται επίσης η μνεία της ηλικίας των ζώων στο δεύτερο και τελευταίο εδάφιο, χωρίς άλλη τροποποίηση του υπόλοιπου κειμένου.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

«TERNASCO DE ARAGÓN»

Αριθ. ΕΕ: PGI-ES-02149 — 29.6.2016

ΠΟΠ ( ) ΠΓΕ ( X )

1.   Ονομασία

«Ternasco de Aragón»

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα

Ισπανία

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου

3.1.   Τύπος προϊόντος

Κλάση 1.1. Νωπά κρέατα (και βρώσιμα παραπροϊόντα σφαγίων)

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία στο σημείο 1

Αρνίσιο κρέας προερχόμενο από αρνιά των ακόλουθων φυλών: Rasa Aragonesa, Ojinegra de Teruel, Roya Bilbilitana, Maellana και Ansotana. Το «Ternasco de Aragón» πρέπει να προέρχεται από αρνιά χωρίς διάκριση φύλου. Τα αρνιά πρέπει να διατηρούνται σε συνθήκες σταυλισμού και να τρέφονται με μητρικό γάλα· λαμβάνουν επίσης ως συμπλήρωμα, σε σίτιση κατά βούληση, λευκό άχυρο και συμπυκνωμένες ζωοτροφές επιτρεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία. Η περίοδος γαλουχίας διαρκεί τουλάχιστον 40 ημέρες.

Το βάρος σφαγίου κυμαίνεται από 8,0 έως 12,5 kg. Ευθύγραμμο προς ελαφρώς καμπύλο προφίλ και στρογγυλεμένα άκρα. Εξωτερικό λίπος λευκού χρώματος και σφικτή σύσταση. Το λίπος κοιλοτήτων έχει λευκό χρώμα που καλύπτει τουλάχιστον τη μισή επιφάνεια των νεφρών αλλά ποτέ το σύνολο. Το κρέας είναι τρυφερό και χυμώδες, με απαλή υφή και χρώμα ανοιχτορόδινο, με ελαφρά διείσδυση του λίπους στο ενδομυϊκό επίπεδο.

3.3.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης) και πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα)

3.4.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής

Το αρνί παρουσιάζει οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που το συνδέουν με το φυσικό του περιβάλλον και το σύστημα παραγωγής του, γεγονός που επιτάσσει να εκτελούνται οι φάσεις της παραγωγής και της εκτροφής των αρνιών εντός της γεωγραφικής περιοχής.

3.5.   Ειδικοί κανόνες σχετικά με τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ. του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η ονομασία

3.6.   Ειδικοί κανόνες σχετικά με την επισήμανση του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η καταχωρισμένη ονομασία

Οι ετικέτες πρέπει να φέρουν το λογότυπο της ΠΓΕ που περιλαμβάνει την ένδειξη «Ternasco de Aragón».

Η καταχωρισμένη επιχείρηση τοποθετεί στο προϊόν που προορίζεται για την κατανάλωση τις ετικέτες και τις αριθμημένες σφραγίδες και φροντίζει πάντοτε να μην είναι δυνατή η επαναχρησιμοποίηση των ετικετών.

4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής

Η περιοχή παραγωγής των προβάτων καλύπτει το έδαφος της Αυτόνομης Κοινότητας της Αραγονίας.

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή

5.1.   Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής

Το κλίμα της Αραγονίας είναι μεσογειακό με στοιχεία ηπειρωτικού: εύκρατο έως ξηρό και με πολλούς ανέμους στις κεντρικές εκτάσεις χαμηλού υψομέτρου, πιο ψυχρό και υγρό προχωρώντας προς τα Πυρηναία και την ιβηρική οροσειρά. Οι ετήσιες μέσες θερμοκρασίες στο κέντρο των εκτάσεων χαμηλού υψομέτρου κυμαίνονται μεταξύ 14 και 15 °C. Κατεβαίνοντας προς τα «somontanos» (πρόποδες σε υψόμετρο μεγαλύτερο από 500 μέτρα), η θερμοκρασία μειώνεται κατά μερικούς βαθμούς.

Τα γεωργο-κλιματικά χαρακτηριστικά του εδάφους της Αραγονίας ευνόησαν την ανάπτυξη ενός σημαντικού υποτομέα προβατοτροφίας στηριζόμενου σε ένα μοναδικό είδος, ικανό να προσαρμόζεται στους εποχιακούς βοσκοτόπους με την αραιή βλάστηση.

5.2.   Ιδιοτυπία του προϊόντος

Η φυλή «Rasa aragonesa» επιτρέπει να λαμβάνονται αρνιά πλήρως τελειωμένα όσον αφορά τη σύσταση των ιστών του σφαγίου, που φθάνει το 25 % λίπους κατά μέσο όρο, ανεξαρτήτως φύλου, για βάρος σφαγίου 10,74 Kg. Αυτός ο πρώιμος χαρακτήρας έχει επίσης επιπτώσεις σε έναν άλλο αυθεντικό γενότυπο της Αραγονίας, τη φυλή «Roya Bilbilitana» που παρουσιάζει επίσης, για τον τύπο «ternasco», παρόμοιο πρώιμο χαρακτήρα: 26,6 % λίπος, ανεξαρτήτως φύλου, για βάρος σφαγίου 10,6 Kg. Όσον αφορά τη φυλή «Ojinegra de Teruel», επαληθεύθηκε ότι τα ποσοστά λιπωδών ιστών στο σφάγιο ήταν παρόμοια με αυτά των δύο προαναφερόμενων φυλών, όπως και αυτά που των φυλών Maellana και Ansotana, οι οποίες αποτελούν τους παλαιούς οικοτύπους της «Rasa Aragonesa».

Αυτή η πιστοποιημένη μεγαλύτερη πρωιμότητα αποτελεί αυθεντικό παράγοντα διαφοροποίησης σε σχέση με άλλες φυλές. Για το λόγο αυτό, η ποιότητα του «Ternasco de Aragón» που προέρχεται από τους προαναφερόμενους γενοτύπους είναι διαφορετική και ανώτερη από αυτή άλλων φυλών.

Η κατανάλωση ζωοτροφών, σε συνδυασμό με τη διατροφή με μητρικό γάλα, επιτρέπει να εξασφαλιστεί η τελειοποίηση του «Ternasco» (σύσταση των ιστών, κατανομή, χρώμα, σύσταση του λίπους, τρυφερή υφή, χρώμα και σύνολο αρωμάτων (μπουκέτο) κρέατος) στο κατάλληλο βάρος, από τις προαναφερόμενες φυλές της Αραγονίας.

5.3.   Αιτιώδης σχέση που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή με την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΟΠ) ή με μια συγκεκριμένη ιδιότητα, τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΓΕ)

Ανέκαθεν, η ονομασία «Ternasco» είναι γνωστή στην Αραγονία και χρησιμοποιείται συχνά για τον χαρακτηρισμό του τύπου αρνιού για σφαγή που είναι ο πιο συνηθισμένος και ο πιο χαρακτηριστικός της περιοχής· ομοίως, εκτός της περιοχής, το «Ternasco» ήταν αναγνωρισμένο τόσο λόγω καταγωγής όσο και λόγω υψηλής ποιότητας, στοιχεία που απορρέουν απευθείας από τις φυλές προβάτων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του, τον τύπο διατροφής του καθώς και το βάρος και την ηλικία σφαγής των εκτρεφόμενων αρνιών.

Αποτέλεσμα αυτής της αίσθησης υψηλής ποιότητας είναι ότι οι όροι «Ternasco» και, κατ' επέκταση «Ternasca» μετατράπηκαν σε συνώνυμα του νέου και τρυφερού στη σημασιολογική παράδοση της Αραγονίας. Η παρατήρηση αυτή, παρόλο που θα μπορούσε να θεωρηθεί εκτός θέματος, αποτελεί μια επιπλέον επιβεβαίωση της αδιαμφισβήτητης ποιότητας του τελικού προϊόντος.

Το ηπειρωτικό κλίμα της περιοχής με την αραιή βλάστηση (χαμηλές βροχοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι και μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας) ευνοεί την ανάπτυξη πέντε αυτόχθονων φυλών με κύριο χαρακτηριστικό την πρώιμη ανάπτυξη. Καθώς φθάνουν στο βέλτιστο βαθμό πάχυνσης σε πρώιμη ηλικία, παράγουν ένα εξαιρετικά εύγευστο κρέας που εκτιμάται για την υψηλή του ποιότητα.

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών του προϊόντος

(άρθρο 6 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του παρόντος κανονισμού)

www.aragon.es/calidadagroalimentaria/pliegos


(1)  ΕΕ L 343 της 14.12.2012, σ. 1.