Βρυξέλλες,16.11.2017

COM(2017) 668 final

2017/0301(NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνδιάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου όσον αφορά τη διατήρηση δημοσίων αποθεμάτων για σκοπούς επισιτιστικής ασφάλειας, τη στρεβλωτική για το εμπόριο εγχώρια στήριξη της γεωργίας, συμπεριλαμβανομένου του βαμβακιού, τους εξαγωγικούς περιορισμούς στη γεωργία, τις επιδοτήσεις στον τομέα της αλιείας, τις εσωτερικές κανονιστικές ρυθμίσεις στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς και τις ΜΜΕ και τη διαφάνεια των κανονιστικών μέτρων για τις εμπορευματικές συναλλαγές


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.Αντικείμενο της πρότασης

Η παρούσα πρόταση απόφασης καθορίζει τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στην 11η Υπουργική Συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) όσον αφορά την ενδεχόμενη έκδοση σειράς αποφάσεων σχετικά με το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ντόχα. Η πρόταση καλύπτει τα εξής: τη διατήρηση δημοσίων αποθεμάτων για σκοπούς επισιτιστικής ασφάλειας· τη στρεβλωτική για το εμπόριο εγχώρια στήριξη της γεωργίας, συμπεριλαμβανομένου του βαμβακιού· τους εξαγωγικούς περιορισμούς στη γεωργία· τις επιδοτήσεις στον τομέα της αλιείας· τις εσωτερικές κανονιστικές ρυθμίσεις στον τομέα των υπηρεσιών· καθώς και τις ΜΜΕ και τη διαφάνεια των κανονιστικών μέτρων για τις εμπορευματικές συναλλαγές.

2.Πλαίσιο της πρότασης

2.1.Η συμφωνία για την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου («συμφωνία ΠΟΕ»)

Η συμφωνία του Μαρακές για την ίδρυση του ΠΟΕ («συμφωνία ΠΟΕ») άρχισε να ισχύει την 1η Ιανουαρίου 1995. Η Ευρωπαϊκή Ένωση 1 και τα 28 κράτη μέλη της είναι συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας.

2.2.Η Υπουργική Συνδιάσκεψη του ΠΟΕ

Η Υπουργική Συνδιάσκεψη είναι το ανώτερο όργανο λήψης αποφάσεων του ΠΟΕ και συνέρχεται τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο έτη. Η επόμενη συνεδρίαση της Υπουργικής Συνδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί στο Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), στις 10-13 Δεκεμβρίου 2017.

2.3.Οι προβλεπόμενες πράξεις κατά την Υπουργική Συνδιάσκεψη του ΠΟΕ

Η 11η Υπουργική Συνδιάσκεψη μπορεί να λάβει αποφάσεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα όσον αφορά: 1) τη διατήρηση δημοσίων αποθεμάτων για σκοπούς επισιτιστικής ασφάλειας· 2) τη στρεβλωτική για το εμπόριο εγχώρια στήριξη της γεωργίας, συμπεριλαμβανομένου του βαμβακιού· 3) τους εξαγωγικούς περιορισμούς στη γεωργία· 4) τις επιδοτήσεις στον τομέα της αλιείας· 5) τις εσωτερικές κανονιστικές ρυθμίσεις στον τομέα των υπηρεσιών· καθώς και 6) τις ΜΜΕ και τη διαφάνεια των κανονιστικών μέτρων για τις εμπορευματικές συναλλαγές («οι προβλεπόμενες πράξεις»).

3.Η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ενωσης

Στόχος της παρούσας πρότασης είναι να επιτρέψει στην Ένωση να προσχωρήσει στην πιθανή συναίνεση που θα επιτευχθεί στο πλαίσιο της 11ης Υπουργικής Συνδιάσκεψης όσον αφορά την έκδοση αποφάσεων που παράγουν έννομα αποτελέσματα σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα.

Παρότι δεν είναι ακόμα σαφές αν, και σε ποιον βαθμό, τα μέλη του ΠΟΕ θα είναι σε θέση να καταλήξουν σε συναίνεση, η θέση της ΕΕ κατά την 11η Υπουργική Συνδιάσκεψη πρέπει να καθοριστεί εκ των προτέρων από το Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ 2 .

Η παρούσα πρόταση καλύπτει τα παρακάτω ζητήματα επί των οποίων ενδέχεται να ληφθούν αποφάσεις.

·Διατήρηση δημοσίων αποθεμάτων για σκοπούς επισιτιστικής ασφάλειας: Σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι να καταλήξουν στην εξεύρεση «μόνιμης λύσης», η οποία να επιτυγχάνει τον στόχο που είχε τεθεί στην υπουργική απόφαση του Μπαλί, της 7ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη διατήρηση δημοσίων αποθεμάτων για σκοπούς επισιτιστικής ασφάλειας [WT/MIN(13)/38-WT/L/913], όπως ερμηνεύθηκε με τη μεταγενέστερη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2014 (WT/L/939), και στην υπουργική απόφαση της 19ης Δεκεμβρίου 2015 [WT/MIN(15)/44-WT/L/979]. Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να είναι παρόμοια με την ισχύουσα ενδιάμεση λύση του Μπαλί, με ή χωρίς πρόσθετους όρους και με ή χωρίς διευρυμένο πεδίο εφαρμογής (ώστε, αργότερα, να περιλαμβάνει επίσης προγράμματα «μετά το Μπαλί»).

·Στρεβλωτική για το εμπόριο εγχώρια στήριξη της γεωργίας, συμπεριλαμβανομένου του βαμβακιού: Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη στρεβλωτική για το εμπόριο εγχώρια στήριξη προβλέπονται στο άρθρο 20 της συμφωνίας του ΠΟΕ για τη γεωργία και αποτελούν μέρος του αναπτυξιακού προγράμματος της Ντόχα, όπως αναφέρεται στην υπουργική δήλωση της Ντόχα της 14ης Νοεμβρίου 2001 [WT/MIN(01)/DEC/1]. Προκειμένου να δοθεί ώθηση στη διαδικασία, η ΕΕ μαζί με τη Βραζιλία, την Κολομβία, το Περού και την Ουρουγουάη υπέβαλαν πρόταση (JOB/AG/99) σχετικά με τη στρεβλωτική για το εμπόριο εγχώρια στήριξη (συμπεριλαμβανομένης της στρεβλωτικής για το εμπόριο εγχώριας στήριξης του βαμβακιού, καθώς και της διατήρησης δημοσίων αποθεμάτων για σκοπούς επισιτιστικής ασφάλειας). Η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει τη λύση που ενδέχεται να βρεθεί στην 11η Υπουργική Συνδιάσκεψη όσον αφορά τη στρεβλωτική για το εμπόριο εγχώρια στήριξη, συμπεριλαμβανομένου του βαμβακιού.

·Εξαγωγικοί περιορισμοί: Οι διαπραγματεύσεις για την αυστηροποίηση των διατάξεων σχετικά με τις εξαγωγικές απαγορεύσεις και περιορισμούς του άρθρου 12 παράγραφος 1 της συμφωνίας για τη γεωργία προβλέπονται στο άρθρο 20 της συμφωνίας του ΠΟΕ για τη γεωργία και αποτελούν μέρος του αναπτυξιακού προγράμματος της Ντόχα. Δεδομένης της σημασίας που έχει το συγκεκριμένο ζήτημα για τη διαδικασία της γεωργικής μεταρρύθμισης και για την καθιέρωση ενός δίκαιου και αγορακεντρικού καθεστώτος συναλλαγών στον τομέα της γεωργίας, η Ένωση θα πρέπει να υποστηρίξει τη λύση που θα βρεθεί ενδεχομένως όσον αφορά τους εξαγωγικούς περιορισμούς.

·Επιδοτήσεις στον τομέα της αλιείας: Οι διαπραγματεύσεις για τις επιδοτήσεις στον τομέα της αλιείας αποτελούν μέρος του αναπτυξιακού προγράμματος της Ντόχα και η κατάργηση ορισμένων από αυτές τις επιδοτήσεις προβλέπεται στον στόχο βιώσιμης ανάπτυξης αριθ. 14.6 των Ηνωμένων Εθνών («ΣΒΑ 14.6»), που συμφωνήθηκε από τους αρχηγούς κρατών το 2015. Η ΕΕ υπέβαλε στον ΠΟΕ πρόταση σχετικά με το εν λόγω θέμα (TN/RL/GEN/181/Rev.1). Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η Ένωση θα πρέπει να υποστηρίξει τη λύση που θα βρεθεί ενδεχομένως στον συγκεκριμένο τομέα.

·Εσωτερικές κανονιστικές ρυθμίσεις: Οι διαπραγματεύσεις για τις εσωτερικές κανονιστικές ρυθμίσεις στον τομέα των υπηρεσιών προβλέπονται στο άρθρο VI παράγραφος 4 της Γενικής Συμφωνίας του ΠΟΕ για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών (GATS). Κατά τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τις εσωτερικές κανονιστικές ρυθμίσεις, η οποία μετασχηματίστηκε σε ενοποιημένη πρόταση κειμένου διαπραγμάτευσης που υποστηρίζεται από περίπου 50 μέλη του ΠΟΕ (συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ). Οι προτεινόμενες διατάξεις σχετικά με τις εσωτερικές κανονιστικές ρυθμίσεις περιορίζονται μόνο στις απαιτήσεις και τις διαδικασίες που αφορούν την αδειοδότηση και τα επαγγελματικά προσόντα, καθώς και τα τεχνικά πρότυπα, και θα εφαρμόζονται στους τομείς στους οποίους έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις για την πρόσβαση στην αγορά στο πλαίσιο της GATS. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η Ένωση θα πρέπει να υποστηρίξει τη λύση που θα βρεθεί ενδεχομένως στον συγκεκριμένο τομέα.

·ΜΜΕ και διαφάνεια των κανονιστικών μέτρων για τις εμπορευματικές συναλλαγές: Το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ντόχα προβλέπει διαπραγματεύσεις για την πρόσβαση μη γεωργικών προϊόντων στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των μη δασμολογικών φραγμών. Το 2017 η ΕΕ υπέβαλε στον ΠΟΕ πρόταση σχετικά με τους μη δασμολογικούς φραγμούς. Η εν λόγω πρόταση έφερε τον τίτλο «Ministerial Decision on Facilitating SME Trade: Transparency of Regulatory Measures for Trade in Goods» (Υπουργική απόφαση για τη διευκόλυνση των εμπορικών δραστηριοτήτων των ΜΜΕ: Διαφάνεια των κανονιστικών μέτρων για τις εμπορευματικές συναλλαγές) (TN/MA/W/144/Rev.3) και υποβλήθηκε από κοινού με την Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν, τη Σινγκαπούρη και την Ιαπωνία. Η πρόταση της ΕΕ αναμένεται ότι θα διευκολύνει την πρόσβαση των ΜΜΕ στο διεθνές εμπόριο, αφού θα ενισχύσει τη διαφάνεια (με την κοινοποίηση των τελικών κειμένων στον ΠΟΕ και τη δημιουργία ενός δημόσιου αποθετηρίου) και τις ορθές κανονιστικές πρακτικές [με τη διενέργεια δημόσιας διαβούλευσης με τους ενδιαφερομένους για νέα μέτρα, το πεδίο εφαρμογής των οποίων θα περιορίζεται στα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο (ΤΕΕ) και στα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά πρότυπα (ΥΦΠ)]. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η Ένωση θα πρέπει να υποστηρίξει τη λύση που θα βρεθεί ενδεχομένως στον συγκεκριμένο τομέα.

Δεδομένου ότι επί του παρόντος διεξάγονται διαπραγματεύσεις για όλα τα στοιχεία της πιθανής δέσμης του Μπουένος Άιρες, η Επιτροπή αναμένει ότι το Συμβούλιο θα λάβει την απόφασή του σχετικά με τη θέση της ΕΕ όσον αφορά την έκβαση των διαπραγματεύσεων μόλις αποσαφηνιστεί επαρκώς η κατάσταση με τα σχετικά κείμενα —ενδεχομένως, κατά τη διάρκεια της ίδιας της Υπουργικής Συνδιάσκεψης.

Η πρωτοβουλία είναι απολύτως συνεπής με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής. Παρόμοιες αποφάσεις είχαν εκπονηθεί για προηγούμενες Υπουργικές Συνδιασκέψεις του ΠΟΕ, με πλέον πρόσφατη τη 10η Υπουργική Συνδιάσκεψη του ΠΟΕ το 2015.

4.Νομική βάση

4.1.Διαδικαστική νομική βάση

4.1.1.Αρχές

Το άρθρο 218 παράγραφος 9 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) προβλέπει την έκδοση αποφάσεων για τον καθορισμό «των θέσεων που θα πρέπει να ληφθούν, εξ ονόματος της Ένωσης, σε όργανο που συνιστάται από δεδομένη συμφωνία, όταν το εν λόγω όργανο καλείται να θεσπίσει πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα, με εξαίρεση τις πράξεις που συμπληρώνουν ή τροποποιούν το θεσμικό πλαίσιο της συμφωνίας».

4.1.2.Εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση

Η Υπουργική Συνδιάσκεψη του ΠΟΕ είναι όργανο που έχει συσταθεί με συμφωνία, και συγκεκριμένα τη συμφωνία ΠΟΕ. Σύμφωνα με το άρθρο IV παράγραφος 1 της εν λόγω συμφωνίας, η Υπουργική Συνδιάσκεψη είναι αρμόδια για τη λήψη αποφάσεων επί όλων των θεμάτων τα οποία καλύπτονται από οποιαδήποτε πολυμερή εμπορική συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων που παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Οι προβλεπόμενες πράξεις που αναφέρονται ανωτέρω συνιστούν πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα, καθώς ενδέχεται να επηρεάσουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Ένωσης.

Οι προβλεπόμενες πράξεις δεν συμπληρώνουν ούτε τροποποιούν το θεσμικό πλαίσιο της συμφωνίας.

Ως εκ τούτου, η διαδικαστική νομική βάση για την προτεινόμενη απόφαση είναι το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ.

4.2.Ουσιαστική νομική βάση

4.2.1.Αρχές

Η ουσιαστική νομική βάση για την έκδοση απόφασης βάσει του άρθρου 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ εξαρτάται πρωτίστως από τον στόχο και το περιεχόμενο της προβλεπόμενης πράξης για την οποία λαμβάνεται θέση εξ ονόματος της Ένωσης. Εάν η προβλεπόμενη πράξη επιδιώκει διττό σκοπό ή αποτελείται από δύο σκέλη, και εάν ένας από τους σκοπούς ή ένα από τα σκέλη μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει πρωτεύουσα σημασία, ενώ ο άλλος σκοπός ή το άλλο σκέλος έχει απλώς παρεμπίπτοντα χαρακτήρα, η απόφαση βάσει του άρθρου 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ πρέπει να εδράζεται σε μία και μόνο ουσιαστική νομική βάση, δηλ. εκείνη που επιβάλλει ο κύριος ή ο πρωτεύων σκοπός ή σκέλος.

4.2.2.Εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση

Ο κύριος στόχος και το περιεχόμενο των προβλεπόμενων πράξεων αφορούν την κοινή εμπορική πολιτική, καθώς οι προβλεπόμενες πιθανές αποφάσεις σχετικά με ζητήματα του αναπτυξιακού προγράμματος της Ντόχα εμπίπτουν στον συγκεκριμένο τομέα πολιτικής.

Ως εκ τούτου, η ουσιαστική νομική βάση για την προτεινόμενη απόφαση είναι το άρθρο 207 της ΣΛΕΕ.

4.3.Συμπέρασμα

Η νομική βάση της προτεινόμενης απόφασης θα πρέπει να είναι το άρθρο 207 της ΣΛΕΕ, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ.

5.Δημοσίευση των προβλεπόμενων πράξεων

Δεδομένου ότι οι πράξεις της Υπουργικής Συνδιάσκεψης του ΠΟΕ θα συμπληρώσουν τη συμφωνία ΠΟΕ, θα πρέπει να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την έκδοσή τους.

2017/0301 (NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνδιάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου όσον αφορά τη διατήρηση δημοσίων αποθεμάτων για σκοπούς επισιτιστικής ασφάλειας, τη στρεβλωτική για το εμπόριο εγχώρια στήριξη της γεωργίας, συμπεριλαμβανομένου του βαμβακιού, τους εξαγωγικούς περιορισμούς στη γεωργία, τις επιδοτήσεις στον τομέα της αλιείας, τις εσωτερικές κανονιστικές ρυθμίσεις στον τομέα των υπηρεσιών, καθώς και τις ΜΜΕ και τη διαφάνεια των κανονιστικών μέτρων για τις εμπορευματικές συναλλαγές

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 207 παράγραφος 4, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Η συμφωνία του Μαρακές για την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου («συμφωνία ΠΟΕ») συνήφθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την απόφαση 94/800/ΕΚ του Συμβουλίου, της 22ας Δεκεμβρίου 1994 3 , και άρχισε να ισχύει την 1η Ιανουαρίου 1995.

(2)Σύμφωνα με το άρθρο IV παράγραφος 1 και το άρθρο IX παράγραφος 1 της συμφωνίας ΠΟΕ, η Υπουργική Συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) μπορεί να εκδίδει αποφάσεις με συναίνεση.

(3)Η Υπουργική Συνδιάσκεψη του ΠΟΕ, κατά την 11η συνεδρίασή της στις 10-13 Δεκεμβρίου 2017, μπορεί να εκδώσει αποφάσεις όσον αφορά τη διατήρηση δημοσίων αποθεμάτων για σκοπούς επισιτιστικής ασφάλειας· τη στρεβλωτική για το εμπόριο εγχώρια στήριξη της γεωργίας, συμπεριλαμβανομένου του βαμβακιού· τους εξαγωγικούς περιορισμούς στη γεωργία· τις επιδοτήσεις στον τομέα της αλιείας· τις εσωτερικές κανονιστικές ρυθμίσεις στον τομέα των υπηρεσιών· καθώς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και τη διαφάνεια των κανονιστικών μέτρων για τις εμπορευματικές συναλλαγές.

(4)Είναι σκόπιμο να καθοριστεί η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στην Υπουργική Συνδιάσκεψη του ΠΟΕ, στον βαθμό που οι εν λόγω αποφάσεις μπορούν να έχουν έννομα αποτελέσματα.

(5)Η 11η Υπουργική Συνδιάσκεψη του ΠΟΕ θεωρείται από τα μέλη του ΠΟΕ ως η προθεσμία για την υιοθέτηση μόνιμης λύσης σχετικά με το ζήτημα της διατήρησης δημοσίων αποθεμάτων για σκοπούς επισιτιστικής ασφάλειας. Ο στόχος αυτός είχε τεθεί στην υπουργική απόφαση του Μπαλί, της 7ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη διατήρηση δημοσίων αποθεμάτων για σκοπούς επισιτιστικής ασφάλειας [WT/MIN(13)/38-WT/L/913], όπως ερμηνεύθηκε και επιβεβαιώθηκε με μεταγενέστερες αποφάσεις. Ως προς αυτό, η Ένωση θα πρέπει να υποστηρίξει τη μόνιμη λύση που ενδεχομένως βρεθεί όσον αφορά τη διατήρηση δημοσίων αποθεμάτων για σκοπούς επισιτιστικής ασφάλειας.

(6)Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη στρεβλωτική για το εμπόριο εγχώρια στήριξη προβλέπονται στο άρθρο 20 της συμφωνίας του ΠΟΕ για τη γεωργία και —μαζί με τη στήριξη του βαμβακιού— αποτελούν μέρος του αναπτυξιακού προγράμματος της Ντόχα. Ως προς αυτό, το 2017 η ΕΕ μαζί με τη Βραζιλία, την Κολομβία, το Περού και την Ουρουγουάη υπέβαλαν πρόταση (JOB/AG/99) σχετικά με τη στρεβλωτική για το εμπόριο εγχώρια στήριξη (συμπεριλαμβανομένης της στρεβλωτικής για το εμπόριο εγχώριας στήριξης του βαμβακιού, καθώς και τη διατήρηση δημοσίων αποθεμάτων). Δεδομένης της σημασίας που έχει το συγκεκριμένο ζήτημα, η Ένωση —ως ένας από τους εισηγητές της πρότασης— θα πρέπει να υποστηρίξει τη λύση που ενδέχεται να βρεθεί όσον αφορά τη στρεβλωτική για το εμπόριο εγχώρια στήριξη, συμπεριλαμβανομένου του βαμβακιού.

(7)Οι διαπραγματεύσεις για την αυστηροποίηση των διατάξεων σχετικά με τις εξαγωγικές απαγορεύσεις και περιορισμούς του άρθρου 12 παράγραφος 1 της συμφωνίας για τη γεωργία προβλέπονται στο άρθρο 20 της συμφωνίας του ΠΟΕ για τη γεωργία και αποτελούν μέρος του αναπτυξιακού προγράμματος της Ντόχα. Δεδομένης της σημασίας που έχει το συγκεκριμένο ζήτημα για τη διαδικασία της γεωργικής μεταρρύθμισης και για την καθιέρωση ενός δίκαιου και αγορακεντρικού καθεστώτος συναλλαγών στον τομέα της γεωργίας, η Ένωση θα πρέπει να υποστηρίξει τη λύση που θα βρεθεί ενδεχομένως όσον αφορά τους εξαγωγικούς περιορισμούς.

(8)Οι διαπραγματεύσεις για τις επιδοτήσεις στον τομέα της αλιείας αποτελούν μέρος του αναπτυξιακού προγράμματος της Ντόχα, και η κατάργηση ορισμένων από αυτές τις επιδοτήσεις καθορίστηκε ως προτεραιότητα στον στόχο βιώσιμης ανάπτυξης αριθ. 14.6 των Ηνωμένων Εθνών («ΣΒΑ 14.6»), που συμφωνήθηκε από τους αρχηγούς κρατών το 2015. Δεδομένης της σημασίας που έχει το συγκεκριμένο ζήτημα για το εμπόριο και τη βιώσιμη ανάπτυξη, η Ένωση —ως ένας από τους εισηγητές της πρότασης— θα πρέπει να υποστηρίξει τη λύση που ενδέχεται να βρεθεί.

(9)Οι διαπραγματεύσεις για τις εσωτερικές κανονιστικές ρυθμίσεις στον τομέα των υπηρεσιών προβλέπονται στο άρθρο VI παράγραφος 4 της Γενικής Συμφωνίας του ΠΟΕ για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών (GATS) και αποτελούν μέρος του αναπτυξιακού προγράμματος της Ντόχα. Η λύση θα μπορούσε να καλύπτει τη διαχείριση των μέτρων, την ανεξαρτησία, τη διαφάνεια, τα τεχνικά πρότυπα, τον σχεδιασμό μέτρων και την ειδική και διαφοροποιημένη μεταχείριση. Δεδομένου του προχωρημένου σταδίου των συνομιλιών και λόγω της συστημικής σημασίας της λήψης απόφασης σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, η Ένωση —ως ένας από τους εισηγητές της πρότασης— θα πρέπει να υποστηρίξει τη λύση που ενδεχομένως βρεθεί.

(10)Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την πρόσβαση μη γεωργικών προϊόντων στην αγορά αποτελούν μέρος του αναπτυξιακού προγράμματος της Ντόχα και περιλαμβάνουν τους μη δασμολογικούς φραγμούς. Το 2017 η ΕΕ υπέβαλε στον ΠΟΕ πρόταση που έφερε τον τίτλο «Ministerial Decision on Facilitating SME Trade: Transparency of Regulatory Measures for Trade in Goods» (TN/MA/W/144/Rev.3). Η απόφαση αυτή, είτε στο σύνολό της είτε με στενότερο ή ευρύτερο πεδίο εφαρμογής, θα μπορούσε να εγκριθεί κατά την 11η Υπουργική Συνδιάσκεψη. Δεδομένης της σημασίας που έχει το συγκεκριμένο ζήτημα, η Ένωση —ως ένας από τους εισηγητές της πρότασης— θα πρέπει να υποστηρίξει τη λύση που ενδέχεται να βρεθεί με βάση την πρόταση της ΕΕ.

(11)Στη Υπουργική Συνδιάσκεψη του ΠΟΕ, η Ένωση θα εκπροσωπηθεί από την Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 1 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ),

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στην 11η σύνοδο της Υπουργικής Συνδιάσκεψης του ΠΟΕ είναι η εξής:

Η θέση που θα λάβει η Ένωση κατά την ενδέκατη Υπουργική Συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είναι να προσχωρήσει στη συναίνεση που θα επιτευχθεί μεταξύ των μελών του ΠΟΕ με σκοπό την έκδοση αποφάσεων όσον αφορά τη διατήρηση δημοσίων αποθεμάτων για σκοπούς επισιτιστικής ασφάλειας· τη στρεβλωτική για το εμπόριο εγχώρια στήριξη της γεωργίας, συμπεριλαμβανομένου του βαμβακιού· τους εξαγωγικούς περιορισμούς στη γεωργία· τις επιδοτήσεις στον τομέα της αλιείας· τις εσωτερικές κανονιστικές ρυθμίσεις στον τομέα των υπηρεσιών· καθώς και τις ΜΜΕ και τη διαφάνεια των κανονιστικών μέτρων για τις εμπορευματικές συναλλαγές.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στην Επιτροπή.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος

(1) Απόφαση 94/800/ΕΚ του Συμβουλίου, της 22ας Δεκεμβρίου 1994, σχετικά με την εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας σύναψη των συμφωνιών που απέρρευσαν από τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις του Γύρου της Ουρουγουάης (1986-1994), καθ’ όσον αφορά τα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της (ΕΕ L 336 της 23.12.1994, σ. 1).
(2) Στον βαθμό που, σε αντίθεση με την προβλεπόμενη έκβαση, η συναίνεση επισημοποιηθεί με διεθνή συμφωνία για την τροποποίηση της συμφωνίας ΠΟΕ ή με πλειομερή διεθνή συμφωνία μεταξύ ορισμένων μελών του ΠΟΕ, η Επιτροπή θα υποβάλει τις αναγκαίες προτάσεις σύμφωνα με το άρθρο 218 παράγραφος 6 της ΣΛΕΕ, μετά την έγκριση των σχετικών κειμένων και τη θέση τους προς αποδοχή από την 11η Υπουργική Συνδιάσκεψη ή από τα οικεία μέλη του ΠΟΕ κατά την 11η Υπουργική Συνδιάσκεψη.
(3) ΕΕ L 336 της 23.12.1994, σ. 1.