Βρυξέλλες, 17.10.2017

COM(2017) 598 final

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

35η ετήσια έκθεση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
σχετικά με τις δραστηριότητες της ΕΕ στον τομέα του αντιντάμπινγκ, των αντεπιδοτήσεων και των μέτρων διασφάλισης (2016)

{SWD(2017) 342 final}


ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

35η ετήσια έκθεση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
σχετικά με τις δραστηριότητες της ΕΕ στον τομέα του αντιντάμπινγκ, των αντεπιδοτήσεων και των μέτρων διασφάλισης (2016)

Εισαγωγή

Η παρούσα έκθεση περιγράφει τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα του αντιντάμπινγκ, των αντεπιδοτήσεων και των μέτρων διασφάλισης κατά τη διάρκεια του 2016. Υποβάλλεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 23 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1036 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης («βασικός κανονισμός αντιντάμπινγκ»), του άρθρου 34 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1037 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο επιδοτήσεων εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης («βασικός κανονισμός αντεπιδοτήσεων») και του άρθρου 23 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/478 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους κοινούς κανόνες για τις εισαγωγές. Η παρούσα έκθεση συνοδεύεται, όπως και τα προηγούμενα έτη, από έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής και από λεπτομερέστερα παραρτήματα

Οι έρευνες για τα μέτρα αντιντάμπινγκ (ΑΝ), αντεπιδοτήσεων (ΑΕ) και μέτρων διασφάλισης (ΜΔ) που διενεργούνται από την Επιτροπή διέπονται από τους προαναφερθέντες κανονισμούς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, ορολογίας και των διαδικασιών διατίθεται στο συνοδευτικό έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής.

Το 2016 ήταν ένα έτος έντονης δραστηριότητας με πολλές προκλήσεις στον τομέα της εμπορικής άμυνας. Τον Νοέμβριο του 2016 η Επιτροπή ενέκρινε νομοθετική πρόταση που προβλέπει μια νέα μέθοδο υπολογισμού της κανονικής αξίας στην περίπτωση που οι τιμές και το κόστος στην αγορά της χώρας εξαγωγής έχουν υποστεί στρέβλωση. Η πρόταση επί του παρόντος αποτελεί αντικείμενο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας. Από την έναρξη της κρίσης του χαλυβουργικού τομέα έχουν πραγματοποιηθεί εντατικές έρευνες περιπτώσεων προκειμένου η ευρωπαϊκή βιομηχανία να αποκτήσει ταχεία και αποτελεσματική απαλλαγή από εισαγωγές που αποτελούν αντικείμενο αθέμιτων συναλλαγών. Η Επιτροπή χρησιμοποίησε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία στο πλαίσιο του υφιστάμενου νομικού πλαισίου εμπορικής άμυνας. Η κρίση στη χαλυβουργία κατέδειξε επίσης την ανάγκη εκσυγχρονισμού των μέσων εμπορικής άμυνας και αποδείχτηκε ότι ώθησε σημαντικά το Συμβούλιο να συμφωνήσει σε μια θέση τον Δεκέμβριο του 2016 όσον αφορά τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία η Επιτροπή είχε ήδη εγκρίνει τον Απρίλιο του 2013. Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2016 υπήρχε επίσης έκκληση για την ταχεία ολοκλήρωση των εν λόγω εργασιών. Η πρόταση επί του παρόντος αποτελεί αντικείμενο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας.

Πολλές από τις έρευνες εμπορικής άμυνας που πραγματοποιήθηκαν ήταν εξαιρετικά πολύπλοκες, όπως η έρευνα για τους ρόλους θερμής έλασης, η επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων σχετικά με τους ηλιακούς συλλέκτες και η έρευνα για τις ράβδους οπλισμού σκυροδέματος. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτήθηκε ανάλυση σε βάθος, που αποτελεί διαδικασία πολύ υψηλής έντασης πόρων.

Το κοινό μπορεί να συμβουλευτεί την παρούσα έκθεση και το έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://ec.europa.eu/trade/issues/respectrules/anti_dumping/legis/index_en.htm

1.Ανασκόπηση των ερευνών και των μέτρων αντιντάμπινγκ, αντεπιδοτήσεων και διασφάλισης

1.1.Γενικά

Στα τέλη του 2016 στην ΕΕ ίσχυαν 90 οριστικά μέτρα αντιντάμπινγκ και 12 οριστικά μέτρα αντεπιδοτήσεων.

Ο αριθμός των ισχυόντων μέτρων παρουσίασε μικρή αύξηση (4 %) το προηγούμενο έτος, ενώ ο αριθμός των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη (20) στο τέλος του έτους αντιστοιχούσε στο τέλος του 2015. Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων (15) που κινήθηκαν αυξήθηκε ελαφρά, ενώ σημαντικός αριθμός υποθέσεων (9) άνοιξαν εκ νέου, προκειμένου να εφαρμοστούν δικαστικές αποφάσεις. Ο αριθμός των επανεξετάσεων που ξεκίνησαν (15) ήταν και πάλι σημαντικός, αν και χαμηλότερος απ’ ό, τι το 2015. Η πλειονότητα των επανεξετάσεων ήταν επανεξετάσεις ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων.

Το 2016 μόνο το 0,27 % των συνολικών εισαγωγών στην ΕΕ αποτέλεσε αντικείμενο μέτρων ΑΝ ή ΑΕ. Μολονότι δεν διατίθενται πλήρη στοιχεία, οι έρευνες επανεξέτασης ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων δείχνουν, σε πολλές περιπτώσεις, ότι η επιβολή μέτρων συμβάλλει σε σημαντική μείωση των εισαγωγών του υπό εξέταση προϊόντος.

Λεπτομερής επισκόπηση περιλαμβάνεται στο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής που συνοδεύει την παρούσα έκθεση. Οι παραπομπές στα παραρτήματα του εγγράφου εργασίας βρίσκονται δίπλα στις επικεφαλίδες.

1.2.Νέες έρευνες (βλ. παραρτήματα A έως E και παράρτημα N)

Το 2016 ξεκίνησαν 15 νέες έρευνες (12 στον τομέα χαλυβουργίας και μεταλλουργίας), ενώ υπήρχαν 9 περιπτώσεις νέου ανοίγματος υποθέσεων για την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων. Στα πλαίσια 9 διαδικασιών επιβλήθηκαν προσωρινοί δασμοί. Συνολικά, 7 υποθέσεις περατώθηκαν με την επιβολή οριστικών δασμών, ενώ 8 έρευνες περατώθηκαν χωρίς την επιβολή μέτρων.

1.3.Έρευνες επανεξέτασης

Οι έρευνες επανεξέτασης εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος των εργασιών που εκτελούν οι υπηρεσίες της Επιτροπής για τα μέσα εμπορικής άμυνας. Ο πίνακας 2 του εγγράφου εργασίας παρέχει στατιστικά στοιχεία για την περίοδο 2012-2016.

1.3.1.Επανεξετάσεις ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων (βλ. παράρτημα ΣΤ)

Το άρθρο 11 παράγραφος 2 του βασικού κανονισμού ΑΝ και το άρθρο 18 του κανονισμού ΑΕ προβλέπουν τη λήξη ισχύος των μέτρων μετά την παρέλευση πέντε ετών, εκτός εάν, από την επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, προκύψει ότι πρέπει να διατηρηθούν τα μέτρα αυτά με την αρχική τους μορφή. Το 2016 έληξαν αυτόματα 5 μέτρα μετά την 5ετή διάρκεια της ισχύος τους.

Το 2016 ξεκίνησαν 13 επανεξετάσεις ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων, ενώ περατώθηκαν 5 επανεξετάσεις ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων με την επιβεβαίωση του δασμού για περαιτέρω περίοδο 5 ετών. Μόνο μία επανεξέταση ενόψει της λήξης ισχύος των μέτρων κατέληξε στη λήξη των μέτρων.

1.3.2.Ενδιάμεσες επανεξετάσεις (βλ. παράρτημα Ζ)

Το άρθρο 11 παράγραφος 3 του κανονισμού ΑΝ και το άρθρο 19 του κανονισμού ΑΕ προβλέπουν την επανεξέταση των μέτρων κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος τους. Οι επανεξετάσεις μπορούν να περιορίζονται στο ντάμπινγκ, στις επιδοτήσεις ή στη ζημία.

Κατά τη διάρκεια του 2016 κινήθηκαν συνολικά 2 διαδικασίες ενδιάμεσης επανεξέτασης. 4 διαδικασίες ενδιάμεσης επανεξέτασης κατέληξαν σε επιβεβαίωση ή τροποποίηση του δασμού. 5 διαδικασίες ενδιάμεσης επανεξέτασης κατέληξαν σε περάτωση των μέτρων.

1.3.3.«Άλλες» ενδιάμεσες επανεξετάσεις (βλ. παράρτημα Η)

Στη διάρκεια του 2016 περατώθηκαν ή έληξαν 3 «άλλες» επανεξετάσεις - δηλαδή, επανεξετάσεις που δεν ενέπιπταν σε εκείνες οι οποίες αρχίζουν συνήθως βάσει του άρθρου 11 παράγραφος 3 του κανονισμού ΑΝ ή του άρθρου 19 του κανονισμού ΑΕ. Δεν άρχισε καμία νέα επανεξέταση που να εμπίπτει στην κατηγορία των «άλλων». Οι επανεξετάσεις αυτές συνδέονται συνήθως με την εφαρμογή των αποφάσεων του Δικαστηρίου.

1.3.4.Επανεξετάσεις νέου εξαγωγέα (βλ. παράρτημα I)

Το άρθρο 11 παράγραφος 4 του κανονισμού ΑΝ και το άρθρο 20 του κανονισμού ΑΕ προβλέπουν, αντίστοιχα, την επανεξέταση «νέου εξαγωγέα» και την επανεξέταση «με ταχεία διαδικασία» για τον καθορισμό ενός ατομικού περιθωρίου ντάμπινγκ ή ενός ατομικού αντισταθμιστικού δασμού για νέους εξαγωγείς που είναι εγκατεστημένοι στην υπό εξέταση χώρα εξαγωγής, η οποία δεν εξήγαγε το προϊόν κατά την περίοδο της έρευνας. Οι εν λόγω εξαγωγείς πρέπει να αποδείξουν ότι είναι πράγματι νέοι εξαγωγείς και ότι άρχισαν ουσιαστικά να εξάγουν στην ΕΕ μετά την περίοδο της έρευνας. Για τους εν λόγω εξαγωγείς μπορεί να υπολογίζεται ένας ατομικός δασμός, ο οποίος είναι συνήθως χαμηλότερος από τον δασμό που εφαρμόζεται σε εθνική κλίμακα.

Το 2016 δεν ξεκίνησε και δεν περατώθηκε καμία επανεξέταση νέου εξαγωγέα.

1.3.5.Έρευνες για την απορρόφηση του δασμού (βλ. παράρτημα Ι)

Εάν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι, μετά την περίοδο της αρχικής έρευνας και πριν ή μετά την επιβολή μέτρων, οι τιμές των εξαγωγών μειώθηκαν ή ότι υπήρξε μηδενική ή ανεπαρκής μεταβολή στις τιμές μεταπώλησης ή τις μετέπειτα τιμές πώλησης του εισαχθέντος προϊόντος στην ΕΕ, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί επανεξέταση για την «απορρόφηση του δασμού», ώστε να εξεταστεί κατά πόσον το μέτρο επηρέασε τις προαναφερόμενες τιμές. Τα περιθώρια ντάμπινγκ αυτά καθ’ εαυτά μπορούν να υπολογιστούν εκ νέου και ο δασμός να αυξηθεί, ώστε να ληφθούν υπόψη αυτές οι χαμηλότερες τιμές εξαγωγών. Η δυνατότητα διενέργειας επανεξετάσεων για την «απορρόφηση των μέτρων» αναφέρεται στο άρθρο 12 του κανονισμού ΑΝ και στο άρθρο 19 παράγραφος 3 του κανονισμού ΑΕ.

Το 2016 δεν ξεκίνησε και δεν περατώθηκε καμία επανεξέταση κατά της απορρόφησης.

1.3.6.Έρευνες για την καταστρατήγηση των μέτρων (βλ. παράρτημα ΙΑ)

Η δυνατότητα επανέναρξης έρευνας σε περιπτώσεις στις οποίες προσκομίζονται στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα μέτρα καταστρατηγούνται προβλέπεται στο άρθρο 13 του κανονισμού ΑΝ και στο άρθρο 23 του κανονισμού ΑΕ.

Το 2016 ξεκίνησε μία έρευνα αυτού του είδους. 6 έρευνες κατά της καταστρατήγησης των μέτρων περατώθηκαν με επέκταση των μέτρων. Η πιο σημαντική από αυτές αφορούσε την καταστρατήγηση των μέτρων στις εισαγωγές ηλιακών συστοιχιών και κυψελών από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, με μεταφόρτωση μέσω της Μαλαισίας και της Ταϊβάν.

1.4.Έρευνες για την εφαρμογή μέτρων διασφάλισης (βλ. παράρτημα ΙΒ)

Κατά τη διάρκεια του 2016 δεν ξεκίνησαν έρευνες για μέτρα διασφάλισης, ούτε επιβλήθηκαν μέτρα.

2.Επιβολή των μέτρων ΑΝ/ΑΕ

2.1.Παρακολούθηση των μέτρων

Οι δραστηριότητες παρακολούθησης των ισχυόντων μέτρων επικεντρώθηκαν σε τέσσερις κύριους τομείς: 1) πρόληψη της απάτης· 2) παρακολούθηση των εμπορικών ροών και των εξελίξεων στην αγορά· 3) βελτίωση της αποτελεσματικότητας με τα κατάλληλα μέσα και 4) αντίδραση σε παράτυπες πρακτικές. Αυτές οι δραστηριότητες επέτρεψαν στις υπηρεσίες της Επιτροπής, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, να αναλάβουν προληπτική δράση για να εξασφαλίσουν την κατάλληλη επιβολή των μέτρων εμπορικής άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2.2.Έλεγχος των αναλήψεων υποχρεώσεων (βλ. παραρτήματα ΙΓ και ΙΘ)

Η παρακολούθηση των αναλήψεων υποχρεώσεων εντάσσεται στις δραστηριότητες που αφορούν την επιβολή της νομοθεσίας, δεδομένου ότι οι αναλήψεις υποχρεώσεων αποτελούν μια μορφή μέτρων ΑΝ ή ΑΕ. Γίνονται αποδεκτές από την Επιτροπή εάν, κατόπιν έρευνας, αποδειχθεί ότι μπορούν να εξουδετερώσουν αποτελεσματικά τις ζημιογόνες επιπτώσεις του ντάμπινγκ ή των επιδοτήσεων.

Στις αρχές του 2016 ίσχυαν 122 αναλήψεις υποχρεώσεων. Κατά τη διάρκεια του 2016 πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες αλλαγές όσον αφορά τις αναλήψεις υποχρεώσεων: οι αναλήψεις υποχρεώσεων 13 εταιρειών αποσύρθηκαν, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχαν διαπραχθεί παραβάσεις ή ότι η παρακολούθηση των αναλήψεων υποχρεώσεων κατέστη ανέφικτη. Οι αναλήψεις υποχρεώσεων 7 εταιρειών αποσύρθηκαν, καθώς οι εν λόγω εταιρείες είχαν κοινοποιήσει στην Επιτροπή ότι επιθυμούσαν να αποδεσμευθούν από την ανάληψη υποχρέωσης. Καμία νέα ανάληψη υποχρέωσης δεν έγινε δεκτή από την Επιτροπή. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των αναλήψεων υποχρεώσεων που ίσχυαν στο τέλος του 2016 ανήλθε σε 102.

3.Επιστροφές δασμών

Το άρθρο 11 παράγραφος 8 του κανονισμού ΑΝ και το άρθρο 21 παράγραφος 1 του κανονισμού ΑΕ προβλέπουν ότι οι εισαγωγείς έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν επιστροφή των εισπραχθέντων δασμών αντιντάμπινγκ, εφόσον αποδεικνύεται ότι το περιθώριο του ντάμπινγκ ή της επιδότησης έχει εξουδετερωθεί ή μειωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο του ισχύοντος δασμού.

Κατά το 2016 υποβλήθηκαν 42 νέες αιτήσεις για την επιστροφή δασμών. Στο τέλος του 2016 βρίσκονταν σε εξέλιξη 4 έρευνες επιστροφών, οι οποίες κάλυπταν 80 αιτήσεις. Το 2016 δεν εγκρίθηκε καμία απόφαση της Επιτροπής για τη χορήγηση πλήρους ή μερικής επιστροφής ή για την απόρριψη αιτήσεων επιστροφής.

4.Εκσυγχρονισμός των ΜΕΑ

Τον Απρίλιο του 2013 η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση και ανακοίνωση για τον εκσυγχρονισμό των μέσων εμπορικής άμυνας της ΕΕ («ΜΕΑ»). Σκοπός του προτεινόμενου κανονισμού ήταν να αυξήσει τη διαφάνεια, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των ΜΕΑ της ΕΕ για την αντιμετώπιση του πολλαπλασιασμού των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του τον Απρίλιο του 2014, το Συμβούλιο δεν κατάφερε να εγκρίνει τη θέση του. Ωστόσο, υπό το πρίσμα της κρίσης του χαλυβουργικού τομέα, την άνοιξη του 2016 το Συμβούλιο επανέφερε στην ημερήσια διάταξη τον φάκελο του εκσυγχρονισμού. Στη συνέχεια, το Συμβούλιο ενέκρινε τη θέση του στις 13 Δεκεμβρίου 2016. Η πρόταση αποτελεί αντικείμενο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας.

5.Νομοθετική πρόταση για την τροποποίηση των διατάξεων αντιντάμπινγκ και αντεπιδοτήσεων της ενωσιακής νομοθεσίας

Στις 9 Νοεμβρίου 2016 η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για αλλαγές στη νομοθεσία της ΕΕ κατά του ντάμπινγκ και των επιδοτήσεων. Τα κυριότερα στοιχεία της πρότασης είναι τα ακόλουθα:

α)    Εισαγωγή νέας μεθοδολογίας αντιντάμπινγκ προκειμένου να εντοπίζονται οι στρεβλώσεις της αγοράς που συνδέονται με την κρατική παρέμβαση σε τρίτες χώρες. Αυτές οι στρεβλώσεις μπορούν να υπάρχουν σε μια χώρα στο σύνολό της ή σε έναν συγκεκριμένο τομέα. Ο σκοπός της νέας μεθοδολογίας είναι να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε εκτεταμένη κρατική επιρροή στην οικονομία, καθώς και τις νέες οικονομικές πραγματικότητες. Η νέα αυτή μεθοδολογία θα είναι ουδέτερη όσον αφορά τις χώρες, ενώ θα εφαρμόζεται ισότιμα σε όλες τις χώρες του ΠΟΕ. Αυτό σημαίνει ότι, στο μέλλον, δεν θα υπάρχει πλέον διάκριση μεταξύ των μελών του ΠΟΕ που είναι χώρες με οικονομία αγοράς και εκείνων που δεν είναι χώρες με οικονομία αγοράς. Ωστόσο, εάν μια τρίτη χώρα διατηρεί προκαλούμενες από το κράτος στρεβλώσεις στην οικονομία της, η νέα μεθοδολογία θα μπορεί να εφαρμοστεί.

β)    Ενίσχυση του μέσου κατά των επιδοτήσεων προκειμένου να αυξηθεί η ικανότητα της ΕΕ να εντοπίζει το πλήρες μέγεθος των επιδοτήσεων (καθιστώντας δυνατή την αντιμετώπιση και των επιδοτήσεων που εντοπίστηκαν κατά την πορεία της έρευνας).

Η πρόταση συνοδευόταν από εκτίμηση επιπτώσεων, δημόσια διαβούλευση και μια ειδική δημόσια εκδήλωση στην οποία είχαν προσκληθεί όλα τα μέρη που επηρεάζονται από τις έρευνες εμπορικής άμυνας. Υπήρξε ενεργός συμμετοχή από τα μέρη που εκπροσωπούν τη βιομηχανία, το εμπόριο, τους χρήστες και τρίτες χώρες. Η πρόταση αποτελεί αντικείμενο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας.

6.Καθεστώς οικονομίας της αγοράς (ΚΟΑ) σε εθνική κλίμακα

Η τρέχουσα πρακτική είναι ότι μια χώρα μπορεί να θεωρηθεί ότι διαθέτει οικονομία της αγοράς, για τους σκοπούς των ερευνών κατά του ντάμπινγκ, αν πληροί τα πέντε κριτήρια που ορίζονται στο έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, το οποίο συνοδεύει την παρούσα έκθεση. Έξι χώρες έχουν ζητήσει καθεστώς οικονομίας της αγοράς σε εθνική κλίμακα: η Κίνα, το Βιετνάμ, η Αρμενία, το Καζακστάν, η Μογγολία και η Λευκορωσία.

Κατά τη διάρκεια του 2016 οι ειδικές συζητήσεις σχετικά με τη διαδικασία ΚΟΑ για την Κίνα, το Βιετνάμ, την Αρμενία, το Καζακστάν και τη Μογγολία διακόπηκαν, καθώς η Επιτροπή εξέταζε την πιθανότητα να επιφέρει τροποποιήσεις στη νομοθεσία αντιντάμπινγκ της ΕΕ, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει το νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζεται σε αυτές τις χώρες.

Τον Δεκέμβριο του 2016 η Λευκορωσία εξέφρασε την πρόθεσή της να συμμετάσχει στη διαδικασία του ΚΟΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Λευκορωσία συμφώνησε να ενημερώνει την Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο σε σχέση με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της για προσχώρηση στον ΠΟΕ.

7.Δραστηριότητες πληροφόρησης και επικοινωνίας / Διμερείς επαφές

7.1.Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ)

Κατά τη διάρκεια του 2016 η υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης των ΜΜΕ (SME Helpdesk) εξακολούθησε να διεκπεραιώνει αιτήματα για παροχή πληροφοριών σχετικά με τα μέσα εμπορικής άμυνας. Η βοήθεια από την υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης προς τις ΜΜΕ κάλυπτε ερωτήσεις σχετικά με συγκεκριμένες περιπτώσεις, καθώς και διατάξεις όσον αφορά τόσο τα διαδικαστικά όσο και τα ουσιαστικά στοιχεία των διαδικασιών αντιντάμπινγκ και αντεπιδοτήσεων. Η εν λόγω υπηρεσία τεχνικής υποστήριξης συστάθηκε το 2004 ως απάντηση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ λόγω του μικρού τους μεγέθους και των περιορισμένων πόρων, σε σχέση με την πολυπλοκότητα των ερευνών εμπορικής άμυνας.

7.2.Διμερείς επαφές/δραστηριότητες πληροφόρησης – κλάδος παραγωγής και τρίτες χώρες

Η επεξήγηση της νομοθεσίας και της πρακτικής των δραστηριοτήτων εμπορικής άμυνας της ΕΕ και η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις πρακτικές τρίτων χωρών εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος της εργασίας των υπηρεσιών των ΜΕΑ.

Το 2016 η Επιτροπή διοργάνωσε το ετήσιο επιμορφωτικό της σεμινάριο με θέμα την εμπορική άμυνα, για διοικητικούς υπαλλήλους από τρίτες χώρες (συμμετέχοντες από την Αίγυπτο, την Τυνησία, την Τουρκία, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία και τη γραμματεία του ΠΟΕ). Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκαν ορισμένες άλλες διμερείς επαφές που αφιερώθηκαν στη συζήτηση διαφόρων θεμάτων σχετικά με την εμπορική άμυνα, με ορισμένες τρίτες χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη, ο Καναδάς, η Ινδία, η Ελβετία.

Κατά τη διάρκεια του 2016 οι υπηρεσίες εμπορικής άμυνας συμμετείχαν σε συνεδριάσεις με διάφορες οργανώσεις κύριων ενδιαφερομένων, ενώ συνέχισαν τις τακτικές συνεδριάσεις με τη Business Europe και με άλλες ενώσεις του κλάδου.

8.Δικαστικός έλεγχος: αποφάσεις του Δικαστηρίου / του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλ. παράρτημα ΚΑ)

Το 2016 το Γενικό Δικαστήριο και το Δικαστήριο της ΕΕ εξέδωσαν συνολικά 38 αποφάσεις στους τομείς του αντιντάμπινγκ ή των αντεπιδοτήσεων. Από αυτές, 23 προσφυγές ασκήθηκαν ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου 1 . Επτά από τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ αφορούσαν εφέσεις κατά αποφάσεων του Γενικού Δικαστηρίου. Το 2016, το Δικαστήριο της ΕΕ εξέδωσε 8 επίσης προδικαστικές αποφάσεις στον τομέα των μέσων εμπορικής άμυνας.

Ασκήθηκαν 34 νέες προσφυγές το 2016. Από αυτές οι 20 κατατέθηκαν ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου και οι 14 ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Στο παράρτημα ΚΑ του εγγράφου εργασίας περιλαμβάνεται κατάλογος των υποθέσεων ΑΝ/ΑΕ που εξακολουθούσαν να εκκρεμούν ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου και του Δικαστηρίου της ΕΕ στο τέλος του 2016.

9.Δραστηριότητες στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)

9.1.Επίλυση διαφορών στον τομέα του ΑΝ, των ΑΕ και των ΜΔ 

Ο ΠΟΕ προβλέπει αυστηρή διαδικασία για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των μελών του σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών του ΠΟΕ.

Στις 6 Οκτωβρίου 2016 το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο διαβίβασε την έκθεσή του στην υπόθεση κατά της ΕΕ σχετικά με μέτρα αντιντάμπινγκ για το βιοντίζελ από την Αργεντινή. Το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο επιβεβαίωσε τα πορίσματα της ειδικής ομάδας ότι το άρθρο 2 παράγραφος 5 του βασικού κανονισμού αντιντάμπινγκ της ΕΕ, που αποτελεί τη διάταξη που χρησιμοποιήθηκε στην υπόθεση για το βιοντίζελ για την προσαρμογή του κόστους των παραγωγών της Αργεντινής, ήταν σύμφωνο με τον ΠΟΕ. Επιβεβαίωσε, επίσης, όλα τα άλλα συμπεράσματα της ειδικής ομάδας και απέρριψε όλες τις εφέσεις που ασκήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αργεντινή.

Στην υπόθεση σχετικά με τα μέτρα αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές ορισμένων λιπαρών αλκοολών από την Ινδονησία (DS442), η ειδική ομάδα εξέδωσε την έκθεσή της στις 16 Δεκεμβρίου 2016. Στην εν λόγω έκθεση, η ειδική ομάδα απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ινδονησίας ότι i) η αντιμετώπιση από την ΕΕ των προμηθειών που καταβάλλονται από τους εξαγωγείς προς τους συνδεδεμένους εμπόρους κατά τον υπολογισμό του ντάμπινγκ και ii) η ανάλυση των «άλλων γνωστών παραγόντων» που προκαλούν ζημία στον κλάδο παραγωγής της ΕΕ, ήταν ασύμβατες με τους κανόνες του ΠΟΕ.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2016 η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ζήτησε διαβουλεύσεις με την ΕΕ επί των διατάξεων του βασικού κανονισμού αντιντάμπινγκ της ΕΕ που διέπουν τον καθορισμό της κανονικής αξίας σε σχέση με εισαγωγές από την Κίνα (DS516).

Στο πλαίσιο της δεύτερης καταγγελίας εκ μέρους της Ρωσίας κατά των ενωσιακών μεθόδων υπολογισμού του κόστους και ορισμένων μέτρων αντιντάμπινγκ σχετικά με εισαγωγές από τη Ρωσία (DS494), πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω διαβουλεύσεις το 2016 και συγκροτήθηκε ειδική ομάδα στις 16 Δεκεμβρίου 2016.

Στο πλαίσιο της διαφοράς σχετικά με τα αντισταθμιστικά μέτρα για τις εισαγωγές PET από το Πακιστάν (DS486), η ειδική ομάδα συνέχισε τις εργασίες της κατά τη διάρκεια του 2016, πραγματοποιώντας συνεδριάσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η ΕΕ υπέβαλε τις δεύτερες γραπτές παρατηρήσεις της στην υπόθεση αυτή.

9.2.Άλλες δραστηριότητες του ΠΟΕ 

Το 2016 οι συζητήσεις σχετικά με τις επιδοτήσεις στον τομέα της αλιείας αναθερμάνθηκαν με την ευκαιρία της έγκρισης του αριθμητικού στόχου 14.6 για τη βιώσιμη ανάπτυξη («ΣΒΑ 14.6»). Η ΕΕ έχει σαφές συμφέρον στην ενίσχυση των διατάξεων για τις επιδοτήσεις στον τομέα της αλιείας σε επίπεδο ΠΟΕ. Ως εκ τούτου, τον Οκτώβριο του 2016 η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε στον ΠΟΕ συγκεκριμένη γραπτή πρόταση που αποβλέπει στην υλοποίηση του ΣΒΑ 14.6, δηλαδή να απαγορευτούν ορισμένες μορφές επιδοτήσεων στον τομέα της αλιείας που συμβάλλουν στην πλεονάζουσα ικανότητα και την υπεραλίευση, να καταργηθούν οι επιδοτήσεις που συμβάλλουν στην παράνομη, αδήλωτη και ανεξέλεγκτη αλιεία (ΠΑΑ) και να αποφεύγεται η εισαγωγή νέων τέτοιων επιδοτήσεων. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για τη βελτίωση της διαφάνειας, καθώς και ρυθμίσεις σχετικά με ειδική και διαφοροποιημένη μεταχείριση για τις αναπτυσσόμενες και τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Η ΕΕ συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ με σκοπό την επίτευξη πολυμερούς συμφωνίας σχετικά με τις επιδοτήσεις στον τομέα της αλιείας κατά την υπουργική διάσκεψη 11 του ΠΟΕ που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2017 στο Μπουένος Άιρες.

Το 2016, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του ΠΟΕ, η ΕΕ συμμετείχε στη συνεχή επανεξέταση της κοινοποίησης επιδότησης για το 2015 κατά τις δύο έκτακτες συνεδριάσεις της επιτροπής επιδοτήσεων και αντισταθμιστικών δασμών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του Απριλίου και του Οκτωβρίου 2016. Επιπλέον, οι υπηρεσίες της Επιτροπής συμμετείχαν στις τακτικές εργασίες των επιτροπών του ΠΟΕ για το αντιντάμπινγκ, τις επιδοτήσεις και τους αντισταθμιστικούς δασμούς και τα μέτρα διασφάλισης. Τον Οκτώβριο του 2016 η ΕΕ (μαζί με τον Καναδά, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ) υπέβαλε έγγραφο στην επιτροπή του ΠΟΕ για τις επιδοτήσεις και τους αντισταθμιστικούς δασμούς όσον αφορά τη σχέση μεταξύ επιδοτήσεων και της δημιουργίας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας σε διάφορους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Σε δύο συνεδριάσεις της ομάδας υλοποίησης (υποομάδας της επιτροπής αντιντάμπινγκ), του Απριλίου και του Οκτωβρίου 2016, τα μέλη αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με τη «Συγκέντρωση και συλλογή στοιχείων για τις ζημίες» και την «Επεξεργασία των εμπιστευτικών δεδομένων στις έρευνες αντιντάμπινγκ». Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ παρουσίασε πληροφορίες σχετικά με τους συναφείς κανόνες και τις πρακτικές που εφαρμόζονται για την εμπορική άμυνα στην ΕΕ.

Η τεχνική ομάδα, υποομάδα της ομάδας διαπραγματεύσεων της ΑΑΝ, συνεδρίασε δύο φορές. Η ομάδα συζήτησε μια σειρά θεμάτων σχετικά με πρακτικές πτυχές της διεξαγωγής ερευνών αντιντάμπινγκ, συμπεριλαμβανομένης της αντιστοίχισης προϊόντων και των προσαρμογών, καθώς και εναλλακτικών μεθόδων για τον καθορισμό της κανονικής αξίας.

10.Συμπέρασμα

Το 2016 σημειώθηκε μικρή αύξηση του αριθμού νέων ερευνών που ξεκίνησαν, σε συνθήκες παρατεταμένης κρίσης που προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην Κίνα, ιδίως, αλλά όχι μόνον, στον τομέα του χάλυβα. Δεδομένου ότι το επίπεδο δραστηριότητας σε έρευνες αντιντάμπινγκ εξαρτάται από τις καταγγελίες, ο αριθμός των υποθέσεων αντικατοπτρίζει τον αριθμό των καταγγελιών που ελήφθησαν από τον κλάδο παραγωγής, οι οποίες περιείχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία από τον κλάδο παραγωγής της ΕΕ προς υποστήριξη των ισχυρισμών περί ζημιογόνου ντάμπινγκ ή επιδοτήσεων. Σημειώθηκε μικρή μείωση του αριθμού των επιβληθέντων προσωρινών και οριστικών μέτρων, καθώς και του αριθμού των ερευνών επανεξέτασης που ξεκίνησαν. Ταυτόχρονα, πολλές από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, ιδίως στον τομέα του χάλυβα, ήταν πολύ σύνθετες και απαιτητικές από άποψη πόρων. Η ΕΕ, συνεχίζοντας την πρακτική των προηγούμενων ετών, δεν έλαβε μέτρα διασφάλισης.

Επιπλέον, το 2016 χαρακτηρίστηκε από την προετοιμασία και την έγκριση από την Επιτροπή νομοθετικής πρότασης για την τροποποίηση της νομοθεσίας περί εμπορικής άμυνας της ΕΕ προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα διαθέτει αρκετά ισχυρά μέσα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η βιομηχανία. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή προέβη σε εκτίμηση επιπτώσεων, καθώς και σε δημόσια διαβούλευση, ενώ συνεργάζεται ενεργά με τα ενδιαφερόμενα μέρη σε όλο το φάσμα οικονομικών συμφερόντων στην ΕΕ, αλλά και από τρίτες χώρες.

Παράλληλα, η Επιτροπή συνεργάστηκε ενεργά με το Συμβούλιο σε σχέση με την πρόταση εκσυγχρονισμού των μέσων εμπορικής άμυνας. Αυτές οι προσπάθειες κορυφώθηκαν στα τέλη του 2016, όταν το Συμβούλιο κατέληξε σε θέση, γεγονός που επέτρεψε την εξέλιξη της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας.

(1)  Οι υποθέσεις που απαριθμούνται αποτελούν προσφυγές με αίτημα την ακύρωση ή τη μερική ακύρωση απόφασης της Επιτροπής και προσωρινά μέτρα. Η μία αίτηση διόρθωσης το 2016 δεν λογίζεται ως χωριστή αίτηση.