22.6.2016   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 225/11


Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

(2016/C 225/08)

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα υποβολής ένστασης κατά της αίτησης τροποποίησης, κατά την έννοια του άρθρου 51 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1).

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ / ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΣΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Αίτηση για έγκριση τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012

«ŠTAJERSKO PREKMURSKO BUČNO OLJE»

Αριθ. ΕΕ: SI-PGI-0105-01361 — 2.9.2015

ΠΟΠ ( ) ΠΓΕ ( X )

1.   Αιτούσα ομάδα και έννομο συμφέρον

GOLICA GIZ

Trg svobode 3

SI-2310 Slovenska Bistrica

SLOVENIJA

Η αίτηση τροποποίησης υποβάλλεται από την ομάδα που υπέβαλε και την αίτηση προστασίας του προϊόντος «Štajersko prekmursko bučno olje», η οποία επομένως έχει έννομο συμφέρον.

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα

Σλοβενία

3.   Κεφάλαιο των προδιαγραφών προϊόντος που αφορά(ούν) η (οι) τροποποίηση (τροποποιήσεις)

Ονομασία του προϊόντος

Περιγραφή του προϊόντος

Γεωγραφική περιοχή

Απόδειξη καταγωγής

Μέθοδος παραγωγής

Δεσμός

Επισήμανση

Άλλα

4.   Τύπος τροποποίησης (-οιήσεων)

Τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος καταχωρισμένης ΠΟΠ ή ΠΓΕ η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012.

Τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος καταχωρισμένης ΠΟΠ ή ΠΓΕ, για την οποία δεν έχει δημοσιευθεί ενιαίο έγγραφο (ή ισοδύναμο έγγραφο), η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012

5.   Τροποποίηση(-οιήσεις)

1.   Περιγραφή του προϊόντος

Στο σημείο «Παρουσίαση του προϊόντος», τροποποιείται το πεδίο τιμών που αφορά την περιεκτικότητα σε στεατικό οξύ (C18:0). Στις ισχύουσες προδιαγραφές, στο σημείο που αφορά τις εθνικές απαιτήσεις, παρεισέφρησε σφάλμα στο πεδίο τιμών που αφορά την περιεκτικότητα σε στεατικό οξύ και πρέπει να διορθωθεί σε «3-16» αντί για «3-15».

Το σημείο «Δικαίωμα χρήσης της γεωγραφικής ένδειξης») περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις εκτάσεις που σπείρονται με ελαιούχες κολοκύθες και με με τις ποικιλίες των σπόρων σποράς. Καθώς τόσο η έκταση των χωραφιών που σπείρονται με ελαιούχες κολοκύθες όσο και οι χρησιμοποιούμενες ποικιλίες σπόρου σποράς διαφέρουν από έτος σε έτος, δεν είναι σκόπιμο να αναφέρονται οι εν λόγω πληροφορίες στις προδιαγραφές.

2.   Μέθοδος παραγωγής

Στην απαρίθμηση των σταδίων παραγωγής του προϊόντος, στο στάδιο της έκθλιψης, απαλείφεται η αναφορά στην ακριβή τιμή της ασκούμενης πίεσης, που ήταν 300 bars. Η τιμή αυτή εξαρτάται κυρίως από τον τύπο του χρησιμοποιούμενου πιεστηρίου. Δεδομένου ότι οι παραγωγοί διαθέτουν διαφορετικούς τύπους πιεστηρίων, η συγκεκριμένη αναφορά δεν είναι σκόπιμη, καθώς κάθε παραγωγός έχει συμφέρον να παραλάβει τη μέγιστη δυνατή ποσότητα ελαίου με τη συμπίεση της φρυγμένης μάζας.

Για να υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής στις ανάγκες και στη ζήτηση της αγοράς, πρέπει να απαλειφθεί, στο σύνολο των προδιαγραφών, η ένδειξη που αφορά τη χωρητικότητα των συσκευασιών (0,25 l, 0,5 l, 0,75 l και 1,0 l). Το κολοκυθέλαιο μπορεί να συσκευάζεται σε δοχεία διαφόρων χωρητικοτήτων.

Όσον αφορά τον έλεγχο των φυσικοχημικών παραμέτρων των κολοκυθόσπορων, απαλείφονται οι ενδείξεις που αφορούν τα πρότυπα σύμφωνα με τα οποία αναλύεται κάθε παράμετρος. Σημαντικό είναι μόνο να τηρούνται, κατά την ανάλυση των φυσικοχημικών παραμέτρων, τα πρότυπα που ισχύουν για κάθε μία από αυτές.

Στις ισχύουσες προδιαγραφές προβλέπεται ότι η περιεκτικότητα σε υγρασία των κολοκυθόσπορων είναι 6 έως 9 % κατά τη συγκομιδή και 6 έως 7 % μετά την ενδεχόμενη ξήρανση (στην περίπτωση που η υγρασία των σπόρων υπερβαίνει το 9 %). Πρέπει να εναρμονιστεί η περιεκτικότητα των κολοκυθόσπορων σε υγρασία κατά τη συγκομιδή και μετά την ενδεχόμενη ξήρανσή τους και να καθοριστεί η μέγιστη περιεκτικότητα σε 9 %. Αντιστοίχως, είναι σκόπιμο να απαλειφθεί το κατώτερο όριο περιεκτικότητας των κολοκυθόσπορων σε υγρασία (6 %) δεδομένου ότι είναι άσκοπο. Πράγματι, ακόμη και στην περίπτωση που η περιεκτικότητα σε υγρασία είναι μικρότερη από τη συγκεκριμένη τιμή, το γεγονός αυτό δεν έχει καμία επίπτωση στην τελική ποιότητα του κολοκυθελαίου.

Όσον αφορά τη διάρκεια φρύξης που έχει καθοριστεί σε 30 έως 60 λεπτά, απαλείφεται η ελάχιστη διάρκεια (30 λεπτά) και διατηρείται μόνον το μέγιστο όριο που πρέπει να είναι περίπου 60 λεπτά. Η αναφορά του ελάχιστου ορίου δεν είναι σκόπιμη δεδομένου ότι η διάρκεια φρύξης εξαρτάται από την ποιότητα της πρώτης ύλης. Ανεξαρτήτως των ως άνω τροποποιήσεων, αποτελεί μέλημα κάθε μεταποιητή να λαμβάνει, μετά τη φρύξη, φρυγμένη μάζα με καστανοπράσινο χρώμα και άρωμα καρυδιών.

Στο σημείο 4.5 των προδιαγραφών περιγράφεται λεπτομερώς η μέθοδος παραγωγής του προϊόντος «Štajersko prekmursko bučno olje». Είναι σκόπιμο να απλοποιηθεί αυτή η περιγραφή με την παρουσίαση, στο σημείο 3.4 του ενιαίου εγγράφου, μόνον των βασικών σταδίων παραγωγής του προϊόντος «Štajersko prekmursko bučno olje» τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής, χωρίς λεπτομερή περιγραφή κάθε σταδίου. Καθώς η παραγωγή των κολοκυθόσπορων μπορεί να εκτελείται εκτός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής, αυτή δεν θεωρείται ως στάδιο της παραγωγής που πρέπει να εκτελείται εντός της γεωγραφικής περιοχής. Ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνεται πλέον στο σημείο 3.4 του ενιαίου εγγράφου.

3.   Επισήμανση

Προτείνεται νέα περιγραφή της επισήμανσης του προϊόντος «Štajersko prekmursko bučno olje», καθώς είναι σκόπιμο να απλοποιηθεί και να εναρμονιστεί η επισήμανση για το προϊόν που έχει συσκευαστεί είτε εντός είτε εκτός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Επί του παρόντος, στο σημείο 4.8 της σύνοψης περιγράφεται η επισήμανση του προϊόντος «Štajersko prekmursko bučno olje» στην περίπτωση που έχει συσκευαστεί εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής και στην περίπτωση που έχει συσκευαστεί εκτός αυτής. Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων είναι ότι το προϊόν «Štajersko prekmursko bučno olje» που έχει συσκευαστεί εντός της γεωγραφικής περιοχής μπορεί επίσης να φέρει την εθνική ετικέτα ποιότητας, ενώ για το προϊόν «Štajersko prekmursko bučno olje» που έχει συσκευαστεί εκτός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής προβλέπεται ότι πρέπει να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητά του μέχρι το αρχικό στάδιο παραγωγής του.

Δεδομένου ότι η ιχνηλασιμότητα του «Štajersko prekmursko bučno olje» πρέπει να διασφαλίζεται ανεξαρτήτως του τόπου συσκευασίας του, είναι απαραίτητη η εναρμόνιση της ένδειξης που αφορά τη συσκευασία η οποία έχει εκτελεστεί είτε εντός είτε εκτός της γεωγραφικής περιοχής.

Είναι επίσης αναγκαίο να εναρμονιστεί η επισήμανση του «Štajersko prekmursko bučno olje» ώστε να προσαρμοστεί στις διατάξεις του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 901/2012 της Επιτροπής, της 2ας Οκτωβρίου 2012, για την καταχώριση ονομασίας στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης και προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων [Štajersko prekmursko bučno olje (ΠΓΕ)] (2). Ο εν λόγω εκτελεστικός κανονισμός προβλέπει μεταξύ άλλων ότι στις ετικέτες του προϊόντος «Štajersko prekmursko bučno olje» πρέπει να αναγράφεται η χώρα προέλευσης (Σλοβενία) στο ίδιο οπτικό πεδίο με την προστατευόμενη ονομασία, με χαρακτήρες ίδιου μεγέθους με αυτούς της ονομασίας.

Προκειμένου να τονίζεται περισσότερο η προέλευση του προϊόντος, ο χρησιμοποιούμενος σήμερα λογότυπος στην ετικέτα του «Štajersko prekmursko bučno olje» αντικαθίσταται από νέο λογότυπο στον οποίο έχει προστεθεί η ένδειξη «proizvedeno v Sloveniji» (παράγεται στη Σλοβενία).

4.   Άλλα

Καθώς η νομοθεσία που αναφέρεται στο σημείο «Νομοθεσία» δεν ισχύει πλέον, γίνεται γενική αναφορά στη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία στη Σλοβενία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προτεινόμενη τροποποίηση στο σημείο «Τεχνική αξιολόγησης του κολοκυθελαίου» έχει στόχο την προσέγγιση της αξιολόγησης των οργανοληπτικών ιδιοτήτων του κολοκυθελαίου που συνδέονται με την οσμή (οσμή ταγγού, καμένου και ξένες οσμές) και αυτών που συνδέονται με το άρωμα (άρωμα ταγγού, καμένου και επιγεύσεις). Έτσι, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των οργανοληπτικών ιδιοτήτων, η οσμή μπορεί να ορίζεται ως «ταγγού», «καμένου» και «ξένες οσμές» ενώ το άρωμα ορίζεται ως «ταγγού», «καμένου» και «επιγεύσεις». Με τον τρόπο αυτό απλουστεύεται η κατανόηση της αξιολόγησης των οργανοληπτικών ιδιοτήτων του κολοκυθελαίου όσον αφορά την οσμή και το άρωμα.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

«ŠTAJERSKO PREKMURSKO BUČNO OLJE»

Αριθ. ΕΕ: SI-PGI-0105-01361 — 2.9.2015

ΠΟΠ ( ) ΠΓΕ ( X )

1.   Ονομασία

«Štajersko prekmursko bučno olje»

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα

Σλοβενία

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου

3.1.   Τύπος προϊόντος

Κλάση 1.5. Έλαια και λίπη (βούτυρο, μαργαρίνη, λάδι κ.λπ.)

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό 1

Το «Štajersko Prekmursko bučno olje» είναι μη εξευγενισμένο βρώσιμο φυτικό έλαιο λαμβανόμενο από έκθλιψη ψημένων κολοκυθόσπορων αρίστης ποιότητας προερχόμενων από ελαιούχες κολοκύθες.

Το προϊόν «Štajersko prekmursko bučno olje» έχει βαθυπράσινο έως ερυθρό χρώμα και ιδιαίτερο άρωμα και αρωματική γεύση. Η σύνθεσή του σε λιπαρά οξέα παρουσιάζει ενδιαφέρον: περιέχει περίπου 20 % κορεσμένα λιπαρά οξέα, περίπου 35 % μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και περίπου 45 % πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Το έλαιο «Štajersko prekmursko bučno olje» είναι, επιπλέον, πλούσιο σε τοκοφερόλες, καθώς περιέχει περίπου 50 mg βιταμίνης E ανά 100 gr ελαίου. Το έλαιο αυτό περιέχει επίσης άλλες βιταμίνες, μικροστοιχεία, καροτενοειδή, σπάνια αμινοξέα και φυσική χρωστική (χλωροφύλλη).

3.3.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης) και πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα)

Οι ποικιλίες κολοκυθόσπορου που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του προϊόντος «Štajersko prekmursko bučno olje» δεν καθορίζονται. Ανήκουν στο είδος Cucurbita pepo. Οι κολοκυθόσποροι πρέπει να είναι υγιείς, ώριμοι, βαθυπράσινου χρώματος και χωρίς ξένες οσμές και γεύσεις που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν το προϊόν. Οι φυσικοχημικές παράμετροι που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των κολοκυθόσπορων που προορίζονται για μεταποίηση σε «Štajersko prekmursko bučno olje» είναι οι ακόλουθες:

παρουσία προσμείξεων, με μέγιστη τιμή 1 %·

περιεκτικότητα σε υγρασία, με μέγιστη τιμή 9 %·

περιεκτικότητα σε έλαιο, με ελάχιστη τιμή 40 %·

περιεκτικότητα σε σπόρους με ελαττώματα (με φθαρμένο φλοιό, θραυσμένους), με μέγιστη τιμή 15 %.

3.4.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής

Όλα τα στάδια της μεταποίησης των κολοκυθόσπορων – παραλαβή των σπόρων, αποθήκευση, καθαρισμός, ξήρανση, έκθλιψη, μάλαξη, φρύξη, συμπίεση, καθίζηση και ποιοτικός έλεγχος (φυσικοχημική και οργανοληπτική ανάλυση του κολοκυθελαίου) – πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

3.5.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ. του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η καταχωρισμένη ονομασία

3.6.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η καταχωρισμένη ονομασία

Πρέπει να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα της καταγωγής του προϊόντος «Štajersko prekmursko bučno olje». Κάθε παραγωγός μπορεί να χρησιμοποιεί τη δική του συσκευασία και ετικέτα υπό την προϋπόθεση ότι στην ετικέτα ή σε άλλο σημείο της συσκευασίας αναγράφεται η προστατευόμενη ονομασία «Štajersko prekmursko bučno olje», συνοδευόμενη από την ένδειξη της χώρας καταγωγής (Σλοβενία) – η οποία πρέπει να αναγράφεται στο ίδιο οπτικό πεδίο με την προστατευόμενη ονομασία και με τα ίδια τυπογραφικά στοιχεία με αυτήν – καθώς από τον έγχρωμο λογότυπο του προϊόντος «Štajersko prekmursko bučno olje» και το αντίστοιχο ενωσιακό σύμβολο, ενώ η χρήση του εθνικού σήματος ποιότητας είναι προαιρετική.

Image

4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής

Η γεωγραφική περιοχή μεταποίησης των κολοκυθόσπορων σε «Štajersko prekmursko bučno olje» οριοθετείται από τη γραμμή η οποία ξεκινά από το Dravograd και περνάει από τις κοινότητες Slovenj Gradec, Mislinja και Velenje (στο συγκεκριμένο σημείο συμπίπτει με την εθνική οδό), Šoštanj, Mozirje, Nazarije, Vransko, Prebold, Zabukovica και φθάνει στο Laško. Στη συνέχεια, η οριογραμμή εκτείνεται κατά μήκος των ποταμών Savinja και Sava, διερχόμενη από τις κωμοπόλεις Radeče, Sevnica, Krško, Brežice προς Obrežje, κατόπιν συνεχίζει κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με την Κροατία έως τα σύνορα με την Ουγγαρία, συνεχίζει κατά μήκος της συνοριακής γραμμής έως τα σύνορα με την Αυστρία και τέλος κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με την Αυστρία (κατά μήκος της οροσειράς Karavanke) και καταλήγει στο σημείο εκκίνησης στο Dravograd.

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή

Το έλαιο «Štajersko prekmursko bučno olje» είναι τυπικό προϊόν της οριοθετούμενης στο σημείο 4.3 γεωγραφικής περιοχής. Η παραγωγή κολοκυθελαίου στις περιοχές Štajerska και Prekmurje αποτελεί παράδοση, όπως το αποδεικνύουν τα έγγραφα που αναφέρουν την ίδρυση του πρώτου ελαιοτριβείου για ελαιούχες κολοκύθες στο Fram το 1750. Η μεγάλης κλίμακας παραγωγή κολοκυθόσπορων στην περιοχή επέτρεψε επίσης τη δημιουργία πολλών επιχειρήσεων μεταποίησης των σπόρων κολοκύθας σε έλαιο με βιοτεχνικές μεθόδους (Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Selo pri Pragerskem κ.λπ.). Το 1904, στο Slovenska Bistrica, ο Albert Stigar ίδρυσε εργοστάσιο μεταποίησης κολοκυθόσπορων σε έλαιο με βιοτεχνικές μεθόδους. Στην περιοχή Prekmurje δεν υπάρχουν μεγάλα εργοστάσια παραγωγής παρά μόνο μικρές μονάδες που ανήκουν σε γεωργούς. Μια τέτοια μονάδα είναι αυτή του Feri Vučak στο Vadarci στο Goričkem η οποία δημιουργήθηκε πριν από 130 έτη και σήμερα λειτουργεί ακόμη με την τέταρτη γενιά της οικογένειας που παράγει κολοκυθέλαιο.

Η φήμη του «Štajersko prekmursko bučno olje» ξεπέρασε τα σύνορα της Σλοβενίας και έφθασε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αυστραλία, στην Ρωσία κ.λπ., όπως αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από τη διάκριση που έλαβε ως το πιο καινοτόμο προϊόν στον διαγωνισμό IFE07 (International food & drink event) στο Λονδίνο το 2007.

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών

(Άρθρο 6 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του παρόντος κανονισμού)

http://www.mkgp.gov.si/fileadmin/mkgp.gov.si/pageuploads/podrocja/Kmetijstvo/zascita_kmetijskih_pridelkov_zivil/SPBO_Z_spr_24_8_15.pdf


(1)  ΕΕ L 343 της 14.12.2012, σ. 1.

(2)  ΕΕ L 268 της 3.10.2012, σ. 3.