27.5.2016   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 188/54


Δημοσίευση αίτησης έγκρισης τροποποίησης ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

(2016/C 188/09)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παρούσα τροποποίηση ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 6 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 664/2014 της Επιτροπής (1).

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΗΣΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Αίτηση έγκρισης τροποποίησης ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου  (2)

«CRUDO DI CUNEO»

Αριθ. ΕΕ: PDO-IT-02118 — 4.2.2016

ΠΟΠ ( X ) ΠΓΕ ( ) ΕΠΙΠ ( )

1.   Αιτούσα ομάδα και έννομο συμφέρον

Consorzio di Tutela della denominazione di origine protetta «Crudo di Cuneo»

Corso Dante Alighieri n.51

C/o Unione Industriali della Provincia di Cuneo

12100 Cuneo

ΙΤΑΛΙΑ

Ο συνεταιρισμός «Consorzio di Tutela del Carciofo Spinoso di Sardegna D.O.P» (συνεταιρισμός προάσπισης του προϊόντος «Carciofo Spinoso di Sardegna D.O.P») έχει έννομο συμφέρον να υποβάλει αίτηση τροποποίησης κατά την έννοια του άρθρου 13 παράγραφος 1 του Διατάγματος του Υπουργείου Γεωργικής Πολιτικής, Τροφίμων και Δασών αριθ. 12511 της 14.10.2013.

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα

Ιταλία

3.   Κεφάλαιο των προδιαγραφών προϊόντος που αφορά η τροποποίηση(-εις)

Περιγραφή του προϊόντος

Απόδειξη καταγωγής

Μέθοδος παραγωγής

Δεσμός

Επισήμανση

Άλλο [Επικαιροποίηση της νομοθεσίας]

4.   Τύπος τροποποίησης(-εων)

Τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος καταχωρισμένης ΠΟΠ ή ΠΓΕ η οποία μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, που δεν περιλαμβάνει τροποποίηση του δημοσιευμένου ενιαίου εγγράφου.

Τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος καταχωρισμένης ΠΟΠ ή ΠΓΕ η οποία μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, που περιλαμβάνει τροποποίηση του δημοσιευμένου ενιαίου εγγράφου.

Τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος καταχωρισμένης ΠΟΠ ή ΠΓΕ η οποία μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, για την οποία δεν έχει δημοσιευθεί ενιαίο έγγραφο (ή ισοδύναμο έγγραφο).

Τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος καταχωρισμένης ΕΠΙΠ η οποία μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2 τέταρτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012.

5.   Tροποποίηση(-εις)

Περιγραφή του προϊόντος

Οι τροποποιήσεις των ακόλουθων δύο σημείων συνδέονται μεταξύ τους.

Η ακόλουθη φράση του άρθρου 2 σημείο 2.2 τελευταία παράγραφος των προδιαγραφών

«Οι εκτρεφόμενοι χοίροι πρέπει να είναι σε θέση να φθάσουν σε μέσο βάρος ανά παρτίδα (ζωντανό βάρος) 156 kg ± 10 %.»

τροποποιείται ως εξής:

«Οι εκτρεφόμενοι χοίροι πρέπει να είναι σε θέση να φθάσουν σε μέσο βάρος ανά παρτίδα (ζωντανό βάρος) 165 kg ± 10 %.»

Η ακόλουθη απαίτηση του άρθρου 2 σημείο 2.6 των προδιαγραφών παραγωγής

«Βάρος 7 έως 10 kg μετά το πέρας της ωρίμασης»

τροποποιείται ως εξής:

«Βάρος 8,5 έως 12,00 kg μετά το πέρας της ωρίμασης».

Η τροποποίηση προβλέπει την αύξηση του μέσου βάρους των χοίρων ανά παρτίδα και την αύξηση του βάρους των ωριμασμένων χοιρομεριών. Κατά τα τελευταία έτη, οι χοιροτρόφοι διαπίστωσαν ότι, κατά τη σφαγή, οι χοίροι ίδιας ηλικίας και σταδίου ωρίμασης είναι βαρύτεροι σε σύγκριση με το βάρος που παρουσίαζαν πριν από 10 ή 15 χρόνια. Με τη γενετική επιλογή, παρόλο που έχουν διατηρηθεί σταθερά τα εγγενή ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρεάτων που προορίζονται για την παραγωγή χοιρομεριών, λαμβάνονται βαρύτεροι χοίροι κατά τη σφαγή σε σύγκριση με το βάρος που παρουσίαζαν πριν από μερικά χρόνια. Οι νέοι γενετικοί τύποι βελτίωσαν τη μέση ημερήσια αύξηση (IMG) και τον δείκτη μετατροπής των τροφών (ICA), καθώς λαμβάνουν πιο ισορροπημένο και αποδοτικό σιτηρέσιο το οποίο συνολικά, χάρη και στη βελτίωση της συνθηκών όσον αφορά την καλή μεταχείριση των ζώων, επιτρέπει σε ίσο χρονικό διάστημα μεγαλύτερη αύξηση του βάρους και επίτευξη βέλτιστης ποιότητας των μηρών.

Η αύξηση του μέσου βάρους των χοίρων κατά τη σφαγή και η επακόλουθη αύξηση του βάρους των ωριμασμένων χοιρομεριών που αποτελούν αντικείμενο τροποποίησης των προδιαγραφών παραγωγής έχουν διττό στόχο: την προσαρμογή της παραγωγής του προϊόντος στην παραγωγική πραγματικότητα των χοιροτροφείων και την εξασφάλιση της ποιότητας του χοιρομεριού «Crudo di Cuneo» ΠΟΠ με τη χρήση μηρών χοίρων που έχουν φθάσει σε βέλτιστη ωρίμαση.

Η τροποποίηση αυτή πρέπει να θεωρηθεί «ήσσονος σημασίας» καθώς ανταποκρίνεται στα προβλεπόμενα στο άρθρο 53 παράγραφος 2 εδάφιο 3 στοιχεία α) έως ε) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012.

Μέθοδος παραγωγής

Η ακόλουθη φράση του άρθρου 5 σημείο 5.5, που αφορά τη φάση αλιπάστωσης

«Η φάση αλιπάστωσης διαρκεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες.»

τροποποιείται ως εξής:

«Η φάση αλιπάστωσης διαρκεί τουλάχιστον 12 ημέρες.»

Η απαίτηση για μείωση της ελάχιστης διάρκειας της περιόδου αλιπάστωσης από 14 σε 12 ημέρες συνδέεται με την έρευνα και τη βελτίωση των τεχνικών διατήρησης και επεξεργασίας των κρεάτων που επιτρέπουν τη χρησιμοποίηση, κατά τη φάση της αλιπάστωσης, μικρότερης ποσότητας αλατιού σε σχέση με τη χρησιμοποιούμενη πριν από μερικά έτη. Το στοιχείο αυτό καθορίζει την επακόλουθη μείωση των χρόνων της φάσης αλάτισης. Ειδικότερα για τους ξακρισμένους μηρούς που δεν έχουν μεγάλο βάρος, μόνον 12 -13 kg, είναι απαραίτητο να συντομευθεί η διάρκεια της αλιπάστωσης ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική αλάτιση των μηρών και η παραγωγή χοιρομεριού που δεν αντιστοιχεί στις νέες διατροφικές απαιτήσεις των καταναλωτών.

Η τροποποίηση αυτή πρέπει να θεωρηθεί «ήσσονος σημασίας» καθώς ανταποκρίνεται στα προβλεπόμενα στο άρθρο 53 παράγραφος 2 εδάφιο 3 στοιχεία α) έως ε) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012.

Άλλο — Επικαιροποίηση της νομοθεσίας

Το σημείο 8

«Το χοιρομέρι με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης “Crudo di Cuneo”, θα ελέγχεται, όσον αφορά την εφαρμογή των διατάξεων των παρουσών προδιαγραφών, από εξουσιοδοτημένο οργανισμό, σύμφωνα με το άρθρο 10 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006.»

τροποποιείται ως εξής:

«Η επαλήθευση της τήρησης των προδιαγραφών εκτελείται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 37 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012. Ο οργανισμός ελέγχου που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο της τήρησης των προδιαγραφών παραγωγής είναι ο ISTITUTO Nord Ovest qualità Soc. Coop., Piazza Carlo Alberto Grosso, 82, 12033 Moretta (CN), ΙΤΑΛΙΑ».

Μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 κρίθηκε σκόπιμο να επικαιροποιηθούν οι κανονιστικές αναφορές του άρθρου και να προστεθούν τα στοιχεία του οργανισμού ελέγχου.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

«CRUDO DI CUNEO»

Αριθ. ΕΕ: PDO-IT-02118 — 4.2.2016

ΠΟΠ ( X ) ΠΓΕ ( )

1.   Ονομασία(-ες)

«Crudo di Cuneo»

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα

Ιταλία

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου

3.1.   Τύπος προϊόντος

Κλάση 1.2. Προϊόντα κρέατος (μαγειρευτά, παστά, καπνιστά κ.λπ.)

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό 1

Για την παραγωγή του «Crudo di Cuneo», πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά νωποί μηροί χοίρου, προερχόμενοι από ζώα που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Κατά τη διάθεση στο εμπόριο, το προϊόν «Crudo di Cuneo» πρέπει να έχει υποβληθεί σε ωρίμαση ελάχιστης διάρκειας 10 μηνών, υπολογιζόμενων από την έναρξη της εργασίας μεταποίησης· βάρος 8,5 έως 12,00 kg μετά το πέρας της ωρίμασης· χρώμα φέτας κόκκινο ομοιόμορφο· συμπαγής, όχι χαλαρή, σύσταση του εξωτερικού άπαχου τμήματος και του εσωτερικού μαλακού τμήματος· εξωτερικό λίπος ορατό (λίπος επικάλυψης) λευκού χρώματος που τείνει προς το κίτρινο, συμπαγές και όχι παχύρρευστο· άρωμα και γεύση φέτας: άρωμα πλούσιο, γεύση ώριμου, γλυκύτητα· εσωτερικό λίπος λευκού χρώματος, σε μικρές ποσότητες, εντός και μεταξύ των μυϊκών στρώσεων· απουσία αφύσικων οσμών. Το λίπος, όταν διατρηθεί, δεν πρέπει να παρουσιάζει υπερβολική οσμή ταγγού, ούτε οσμή γάλακτος, ψαριού ή άλλες αφύσικες οσμές. Η χημική σύσταση του άπαχου τμήματος του δικέφαλου μηριαίου μυός, εκφραζόμενη σε εκατοστιαία περιεκτικότητα, πρέπει να κυμαίνεται εντός των ακόλουθων ορίων: αλάτι: 4,5 % έως 6,9 %· υγρασία: 59 % έως 63 %· πρωτεόλυση: 22 % έως 31 %. Απουσία αφύσικων οσμών: το δέρμα και τα οστά πρέπει να είναι ακέραια, χωρίς εμφανή σημεία σκλήρυνσης ούτε υπερβολικά μαλακά τμήματα. Χρώμα στην τομή: δεν πρέπει να εμφανίζει ανομοιομορφίες, στίγματα, ραβδώσεις.

3.3.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης) και πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα)

Ζωοτροφές

Το σιτηρέσιο διαμορφώνεται με τρόπο ώστε η αναλυτική σύνθεσή του να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του χοίρου κατά τις φάσεις αρχικής ανάπτυξης, ανάπτυξης και πάχυνσης:

1.   ΦΑΣΗ ΑΡΧΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (έως 30 kg ζώντος βάρους)

Χαρακτηριστικά του σιτηρεσίου

ακατέργαστη πρωτεΐνη: 16 % έως 22 %

αφομοιώσιμη ενέργεια/ημέρα: 3 230 έως 3 900

λυσίνη gr/kg: 10 % έως 16 %

ακατέργαστη πρωτεΐνη: 3 % έως 5 %

Ημερήσιο σιτηρέσιο (σύνθεση του σιτηρεσίου, σε % των διάφορων συστατικών, χορηγούμενου σε ποσότητα 4 % του ζώντος βάρους)

αραβόσιτος 35 έως 40

σόγια (αλεύρι εκχύλισης) 16 έως 20

σίτος 12 έως 15

κριθή 13 έως 17

σογιέλαιο 1 έως 3

πίτυρο μαλακού σίτου 8 έως 12

μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, ως πρόσθετα 3 έως 5

Σε αυτή τη φάση απαγορεύεται η χρήση πλάσματος χοίρου με ψεκασμό καθώς και νωπών και συμπυκνωμένων προϊόντων και υποπροϊόντων γάλακτος

2.   ΦΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (από 30 έως 80 kg ζώντος βάρους)

Χαρακτηριστικά του σιτηρεσίου

ακατέργαστη πρωτεΐνη: 15,50 % έως 18 %

αφομοιώσιμη ενέργεια/ημέρα: 3 200 έως 3 600

λυσίνη gr/kg: 7 % έως 16 %

ακατέργαστη πρωτεΐνη: 3,5 % έως 5 %

Ημερήσιο σιτηρέσιο (σύνθεση του σιτηρεσίου, σε % των διάφορων συστατικών, χορηγούμενου σε ποσότητα 3 % του ζώντος βάρους)

αραβόσιτος 45 έως 49

σόγια (αλεύρι εκχύλισης) 14 έως 18

σίτος 10 έως 13

κριθή 9 έως 12

λιπαρές ύλες 1,5 έως 2

πίτυρο μαλακού σίτου 10 έως 14

μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, ως πρόσθετα 3 έως 5

3.   ΦΑΣΗ ΠΑΧΥΝΣΗΣ (από 80 έως 165 kg τελικού ζώντος βάρους)

Χαρακτηριστικά του σιτηρεσίου

ακατέργαστη πρωτεΐνη: 13,5 % έως 17,5 %

αφομοιώσιμη ενέργεια/ημέρα: 3 100 έως 3 400

λυσίνη gr/kg: 6 % έως 9 %

ακατέργαστη πρωτεΐνη: 3,5 % έως 5,5 %

Ημερήσιο σιτηρέσιο (σύνθεση του σιτηρεσίου, σε % των διάφορων συστατικών, χορηγούμενου σε ποσότητα 2,3 % του ζώντος βάρους)

αραβόσιτος 49 έως 53

σόγια (αλεύρι εκχύλισης) 12 έως 16

σίτος 9 έως 12

κριθή 8 έως 11

λιπαρές ύλες 1 έως 1,5

πίτυρο μαλακού σίτου 10 έως 14

μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες, ως πρόσθετα 3 έως 5

Σε αυτό το στάδιο απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται τα ακόλουθα: ιχθυέλαια (όταν το ζων βάρος του ζώου υπερβεί τα 40 kg)· πλακούντες με περιεκτικότητα σε λιπαρές ύλες μεγαλύτερη από 4 % (όταν το ζων βάρος του ζώου υπερβεί τα 120 kg)· μπισκότα, κριτσίνια, σνακς (όταν το ζων βάρος του ζώου υπερβεί τα 60 kg και έως τη σφαγή)· περισσεύματα σφαγίων και ζωικά άλευρα πάσης φύσεως· υποπροϊόντα ρυζιού.

Οι διατροφικές απαιτήσεις των χοίρων σε κάθε φάση μπορούν να ποικίλλουν αναλόγως της ανάπτυξης του ζώου ή σε περίπτωση ασυνήθιστων κλιματικών συνθηκών οφειλόμενων σε θερινούς καύσωνες.

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή προέρχονται κυρίως από την περιοχή παραγωγής του χοιρομεριού «Crudo di Cuneo» και τα χρησιμοποιούμενα σιτηρά, κατά το μεγαλύτερο τμήμα τους, παράγονται στην ίδια τη χοιροτροφική εκμετάλλευση

Πρώτες ύλες

Οι φυλές ή γενετικοί τύποι χοίρων που είναι αποδεκτά για την παραγωγή ζώων προοριζόμενων για την παραγωγή του χοιρομεριού «Crudo di Cuneo» είναι οι παραδοσιακές φυλές Large White italiana και Landrace italiana, βελτιωμένες σύμφωνα με το Ιταλικό Γενεαλογικό Βιβλίο (ΙΓΒ). Αποδεκτοί είναι επίσης οι απόγονοι αρσενικών χοίρων των ίδιων φυλών, οι απόγονοι αρσενικών χοίρων της φυλής Duroc italiana, βελτιωμένης σύμφωνα με το ΙΓΒ, οι απόγονοι αρσενικών χοίρων άλλων φυλών ή υβριδικών αρσενικών χοίρων, εφόσον προέρχονται από συστήματα επιλογής ή διασταύρωσης τα οποία εφαρμόζονται για σκοπούς συμβατούς με αυτούς του ΙΓΒ για την παραγωγή του βαρέος χοίρου.

Για την παραγωγή του «Crudo di Cuneo» δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατεψυγμένοι μηροί. Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ενήλικων αρσενικών και θηλυκών ζώων. Οι μηροί αποστέλλονται για επεξεργασία το ελάχιστο 24 ώρες και το μέγιστο 120 ώρες μετά τη σφαγή του ζώου.

3.4.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής

Για την παραγωγή του «Crudo di Cuneo» ΠΟΠ, χρησιμοποιούνται μόνο νωποί μηροί από χοίρους που έχουν γεννηθεί και εκτραφεί σύμφωνα με υψηλά πρότυπα καλής μεταχείρισης, η οποία είναι εγγυημένη εφόσον, στις φάσεις του απογαλακτισμού, ανάπτυξης και πάχυνσης, ο χοίρος δεν υφίσταται στρες λόγω μεταφοράς και επανεγκατάστασης. Το χοιροτροφείο οφείλει, επιπλέον, να εξασφαλίζει ότι, όταν ολοκληρώνεται η φάση πάχυνσης, τα επιτυγχανόμενα αποτελέσματα είναι συνεπή με τα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος. Πράγματι, χαρακτηριστικό στοιχείο του «Crudo di Cuneo» είναι η εξαιρετική του επικάλυψη με λίπος. Για τους λόγους αυτούς, η γέννηση και η εκτροφή πρέπει να εκτελούνται εντός της περιοχής παραγωγής.

Το ίδιο ισχύει και για τη σφαγή, επειδή, αφενός, το χρονικό διάστημα μεταξύ σφαγής και επεξεργασίας του κρέατος δεν πρέπει να υπερβαίνει καθορισμένες τιμές και, αφετέρου, η μεταφορά σε μεγάλες αποστάσεις θα προκαλούσε μώλωπες και σχηματισμό αιματωμάτων και φλεβώσεων, που αντιβαίνουν στις απαιτήσεις της επεξεργασίας των μηρών.

Η επεξεργασία των μηρών και η ωρίμαση, όπως αναφέρεται στο σημείο 4.6, συνδέονται στενά με φυσικούς και ανθρωπογενείς παράγοντες της περιοχής παραγωγής και, επομένως, ο περιορισμός αυτών των εργασιών στη γεωγραφική περιοχή παραγωγής είναι αναγκαίος για την παραγωγή του «Crudo di Cuneo».

3.5.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ. του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η ονομασία

Το προϊόν «Crudo di Cuneo» μπορεί να πωλείται ακέραιο με κόκαλο, καθώς και χωρίς κόκαλο σφραγισμένο υπό κενό, κομμένο σε τεμάχια ή σε φέτες.

Οι εργασίες τεμαχισμού του προϊόντος «Crudo di Cuneo» πρέπει να εκτελούνται με τρόπο ώστε στο δέρμα κάθε τεμαχίου να εμφανίζεται το σήμα το οποίο έχει τοποθετηθεί προηγουμένως από τους ίδιους τους αλλαντοποιούς.

3.6.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η καταχωρισμένη ονομασία

Κατά τη διάθεσή του στο εμπόριο, το προϊόν «Crudo di Cuneo» ΠΟΠ πρέπει να φέρει το ιδιαίτερο σήμα που εγγυάται την προέλευση και την ταυτοποίηση και το οποίο συνίσταται στον λογότυπο, τοποθετημένο με πυροσφραγίδα στις δύο μεγαλύτερες πλευρές του χοιρομεριού από τους ίδιους τους αλλαντοποιούς.

Στις συσκευασίες της ΠΟΠ «Crudo di Cuneo» ή σε επικολλώμενες ετικέτες ή σε πινακίδες, δακτύλιους και ταινίες συνδεδεμένες με το ίδιο το προϊόν πρέπει να αναγράφονται, με ευανάγνωστους ανεξίτηλους χαρακτήρες, που να διακρίνονται σαφώς από κάθε άλλη επιγραφή που εμφανίζεται σε αυτές, το γραφικό σύμβολο με την καλλιτεχνική εικόνα του ειδικού και μοναδικού λογότυπου, το κοινοτικό σύμβολο του άρθρου 12 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 της Επιτροπής και ο αριθμός ταυτοποίησης που χορηγείται σε κάθε παραγωγό ενταγμένο στο σύστημα ελέγχου. Τα δύο πιο σημαντικά για την αναγνωρισιμότητα του προϊόντος στοιχεία που αποτελούν τον λογότυπο της ΠΟΠ «Crudo di Cuneo» είναι: η σχηματοποιημένη μορφή ενός χοιρομεριού και ένα τρίγωνο ή σφήνα (στα ιταλικά cuneo) που θυμίζει τον δεσμό με την πρωτεύουσα της επαρχίας Cuneo, της οποίας η αρχική μορφή ήταν αυτή της σφήνας.

Image

4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής

Η περιοχή παραγωγής του «Crudo di Cuneo» ΠΟΠ περιλαμβάνεται μεταξύ τριών αλπικών περιοχών: των Alpi Liguri —μεταξύ colle di Cadibona και colle di Nava—, των Alpi Marittime —έως την οροσειρά του colle di Tenda— και των Alpi Cozie. Το ανάγλυφο της περιοχής σχηματίζει μια μεγάλη υοειδή περίμετρο που περιβάλλει ένα υψίπεδο με ανώμαλο έδαφος, που διασχίζεται από νότο προς βορρά από τους ποταμούς Tanaro και Πάδο και τους παραποτάμους τους. Αυτή η περιοχή περιλαμβάνει την επαρχία Cuneo, την επαρχία Asti και τις ακόλουθες κοινότητες της επαρχίας Torino: Airasca, Andezeno, Arignano, Baldissero Torinese, Bibiana, Bricherasio, Buriasco, Cambiano, Campiglione Fenile, Candiolo, Cantalupa, Carignano, Carmagnola, Castagnole Piemonte, Cavour, Cercenasco, Chieri, Cumiana, Frossasco, Garzigliana, Isolabella, Lombriasco, Luserna S. Giovanni, Lusernetta, Macello, Marentino, Mombello di Torino, Montaldo Torinese, Moriondo Torinese, None, Osasco, Osasio, Pancalieri, Pavarolo, Pecetto Torinese, Pinerolo, Pino Torinese, Piobesi Torinese, Piossasco, Piscina, Poirino, Pralormo, Prarostino, Riva, Roletto, Rora’, S. Secondo di Pinerolo, Santena, Scalenghe, Trofarello, Vigone, Villafranca Piemonte, Villastellone, Vinovo. Λόγω του σχηματισμού αύρας, η υγρασία στη γεωγραφική αυτή περιοχή είναι ομοιογενής, κυμαινόμενη μεταξύ 50 % και 70 %, και οι μέσες θερμοκρασίες δεν είναι υπερβολικά χαμηλές τον χειμώνα ούτε υπερβολικά υψηλές το καλοκαίρι, επιτρέποντας την ομοιόμορφη ωρίμαση που χαρακτηρίζει το «Crudo di Cuneo», λόγω της τιμής πρωτεϊνόλυσης και της χαμηλής περιεκτικότητας σε υγρασία.

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή

Η περιοχή παραγωγής της ΠΟΠ συνδέεται ανέκαθεν με την ιστορία της χοιροτροφίας και της επεξεργασίας και ωρίμασης του «Crudo di Cuneo», χάρη σε συγκεκριμένα εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά που τη διακρίνουν από άλλες περιοχές και προσδίδουν στο προϊόν τυπικές ιδιότητες, αναγνωρίσιμες από τον τελικό καταναλωτή.

Η περιεκτικότητα σε υγρασία του «Crudo di Cuneo», στενά συνδεδεμένη με την περιεκτικότητα σε αλάτι, καθορίζεται από το φαινόμενο της αύρας. Η αύρα αυτή, προερχόμενη από τα ορεινά της γεωγραφικής περιοχής, αλλάζει διεύθυνση, μεταξύ ημέρας και νύχτας, δημιουργώντας συνθήκες χαμηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας, κατάλληλες να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη ωρίμαση του προϊόντος, που αντανακλάται στις χαμηλές τιμές υγρασίας, στον χρόνο ωρίμασης και στις τιμές πρωτεϊνόλυσης που χαρακτηρίζουν το «Crudo di Cuneo». Στενός δεσμός μεταξύ περιβάλλοντος και προϊόντος δημιουργείται επίσης από την πρώτη ύλη· πράγματι, η πρωτεϊνόλυση του χοιρομεριού καθορίζεται και από τα χαρακτηριστικά της πρώτης ύλης. Ο χοίρος του Cuneo εκτρέφεται στις περιοχές με μέσο υψόμετρο 350 μέτρων, όπου η απουσία χειμερινής ομίχλης και θερινού καύσωνα δημιουργούν εξαιρετικές συνθήκες υγείας των ζώων. Επιπλέον του υγιεινού αέρα και της καθαρότητας των υδάτων, η πρώιμη ωρίμαση του κρέατος επηρεάζεται θετικά και από την παραδοσιακή, υγιεινή και φυσική, διατροφή με σιτηρά που έχουν παραχθεί επιτόπου. Το φαινόμενο της πρωτεϊνόλυσης συνδέεται με την ανάπτυξη επιφανειακών μικροοργανισμών: η λεπτή εργασία αλάτισης που εκτελείται από ειδικευμένους τεχνίτες (norcini) διασφαλίζει την άνοδο στην επιφάνεια, μέσω των τριχοειδών αγγείων, της υγρασίας που περιέχεται ακόμη στο κρέας του μηρού. Με τον τρόπο αυτό, στην άπαχη επιφάνεια του χοιρομεριού δημιουργούνται μικροκλιματικές συνθήκες με μέτρια αύξηση της υγρασίας, κατάλληλες για την ανάπτυξη μυκήτων και ζυμών που διασπούν τις πρωτεΐνες του άπαχου τμήματος, ελευθερώνοντας πεπτιδικά κλάσματα ικανά να συμβάλουν με καθοριστικό τρόπο, τόσο στη γεύση, όσο και στο άρωμα του «Crudo di Cuneo».

Καθοριστική συμβολή στην ποιότητα του προϊόντος που φέρει την ΠΟΠ, αλλά και στη φήμη και την αναγνώρισή του στην αγορά, είχε στη διάρκεια των αιώνων ο ανθρώπινος παράγοντας, που μπόρεσε σταδιακά να αναπτύξει ειδικές τεχνικές επεξεργασίας, οι οποίες μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά και έχουν φθάσει έως τις μέρες μας. Μια μαρτυρία για τη λεπτή αυτή τέχνη απαντάται στο έργο του 1618 «Clypeo del gentilhuomo» του Guglielmino Prato, στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά η εργασία των τεχνιτών του Piemonte.

Η κατανάλωση του «Crudo di Cuneo» τεκμηριώνεται ιστορικά από τη σημαντική ζήτηση από ευγενείς, μονές και αβαεία της περιοχής. Η αυξανόμενη αυτή ζήτηση για χοιρομέρια επηρέασε σημαντικά την ίδρυση πολυάριθμων μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Το προϊόν «Crudo di Cuneo» ΠΟΠ, επομένως, είναι το αποτέλεσμα της συνδυασμένης και συντονισμένης δράσης ανθρώπινων και περιβαλλοντικών παραγόντων, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου επηρέασαν τη δημιουργία του προϊόντος και συνέβαλαν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών

(Άρθρο 6 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του παρόντος κανονισμού)

Η εθνική διαδικασία ένστασης ενεργοποιήθηκε με τη δημοσίευση της πρότασης τροποποίησης της ΠΟΠ «Crudo di Cuneo» στην Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana αριθ. 265 της 13ης Νοεμβρίου 2015.

Το ενοποιημένο κείμενο των προδιαγραφών είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

είτε

απευθείας στην αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου του Υπουργείου Πολιτικών Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών (www.politicheagricole.it), επιλογή «Prodotti DOP IGP» (στο επάνω και δεξιά τμήμα της οθόνης), κατόπιν «Prodotti DOP IGP STG» (στα πλάγια, στο αριστερό τμήμα της οθόνης) και τέλος «Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE».


(1)  ΕΕ L 179 της 19.6.2014, σ. 17.

(2)  ΕΕ L 343 της 14.12.2012, σ. 1.