14.5.2016   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 174/19


Δημοσίευση αίτησης έγκρισης τροποποίησης ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

(2016/C 174/09)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παρούσα τροποποίηση ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 6 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κατ' εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 664/2014 της Επιτροπής (1).

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΗΣΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Αίτηση έγκρισης τροποποίησης ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012  (2)

«MELANNURCA CAMPANA»

Αριθ. ΕΕ: IT-PGI-0105-01337 — 18.5.2015

ΠΟΠ ( ) ΠΓΕ ( X ) ΕΠΙΠ ( )

1.   Αιτούσα ομάδα και έννομο συμφέρον

Consorzio di Tutela Melannurca Campana

Via Verdi n. 29

81100 — Caserta

ITALIA

Τηλ. +39 08232325144

Email: melannurcaigp@coldiretti.it

Ο συνεταιρισμός «Consorzio di tutela Melannurca Campana» έχει έννομο συμφέρον να υποβάλει αίτηση τροποποίησης κατά την έννοια του άρθρου 13 παράγραφος 1, του Διατάγματος του Υπουργείου Γεωργικής Πολιτικής, Τροφίμων και Δασών αριθ. 12511 της 14ης Οκτωβρίου 2013.

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα

Ιταλία

3.   Κεφάλαιο των προδιαγραφών προϊόντος που αφορά η τροποποίηση

Περιγραφή του προϊόντος

Απόδειξη καταγωγής

Μέθοδος παραγωγής

Δεσμός

Επισήμανση

Άλλο [Επικαιροποίηση της νομοθεσίας· οργανισμός ελέγχου]

4.   Τύπος τροποποίησης (-εων)

Τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος καταχωρισμένης ΠΟΠ ή ΠΓΕ η οποία μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, που δεν περιλαμβάνει τροποποίηση του δημοσιευμένου ενιαίου εγγράφου.

Τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος καταχωρισμένης ΠΟΠ ή ΠΓΕ η οποία μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, που περιλαμβάνει τροποποίηση του δημοσιευμένου ενιαίου εγγράφου.

Τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος καταχωρισμένης ΠΟΠ ή ΠΓΕ η οποία μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, για την οποία δεν έχει δημοσιευθεί ενιαίο έγγραφο (ή ισοδύναμο έγγραφο).

Τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος καταχωρισμένης ΕΠΙΠ η οποία μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2 τέταρτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012.

5.   Τροποποίηση (-εις)

Περιγραφή του προϊόντος

Απαλείφεται η ένδειξη του βάρους του καρπού για τις δύο ποικιλίες που προβλέπονται από τις προδιαγραφές. Το βάρος του καρπού είναι σε ευθεία σύνδεση με τη διάμετρο, επομένως η πληροφορία αυτή θεωρείται περιττή δεδομένου ότι αναφέρεται ήδη η ελάχιστη διάμετρος των καρπών. Η ζητούμενη τροποποίηση έχει στόχο τη διευκόλυνση των εργασιών που εκτελούνται μετά τη συγκομιδή καθώς δεν έχουν όλες οι μηχανές μέτρησης του μεγέθους τις οποίες διαθέτουν οι παραγωγοί, ιδίως αυτές της πρώτης γενιάς, τη δυνατότητα να συνοδεύουν τη μέτρηση της διαμέτρου με μέτρηση του βάρους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος για τους παραγωγούς.

Μέθοδος παραγωγής

Η τρίτη παράγραφος των προδιαγραφών παραγωγής:

«Επιπλέον του μοσχεύματος ριζοβολήσεως και των συστημάτων κλαδέματος “a vaso a pieno vento” (σε κύπελλο ελεύθερης μορφής), θεωρούνται επίσης κατάλληλα τα κλωνικά έρριζα υποκείμενα και τα συστήματα κλαδέματος “a parete” (σε σχήμα τοίχου) ή εξαναγκασμένα (“palmetta” (βεντάλια), “fusetto” (άτρακτος), και παρόμοια σχήματα), με μεταβλητό αριθμό φυτών ανά εκτάριο, ο οποίος όμως δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τα 1 200 φυτά/εκτάριο.»

τροποποιείται ως εξής:

«Το συνιστώμενο σύστημα φύτευσης είναι σε μονές γραμμές, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη έκθεση των φυτών στην άμεση ηλιακή ακτινοβολία με μεταβλητό αριθμό φυτών ανά εκτάριο, ο οποίος όμως δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τα 1 666 φυτά ανά εκτάριο.»

Επιτρέπεται η καλλιέργεια μηλεώνων κατάλληλων για την καλλιέργεια των μήλων «Melannurca Campana» ΠΓΕ σε όλα τα σχήματα κλαδέματος εφόσον εξασφαλίζουν τα χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας του προϊόντος. Η τροποποίηση όσον αφορά τις αποστάσεις φύτευσης συνδέεται με την αύξηση της πυκνότητας των φυτών ανά εκτάριο από 1 200 φυτά/εκτάριο σε 1 666 φυτά/εκτάριο. Η ζητούμενη τροποποίηση έχει στόχο τη μεταφορά και στο προϊόν «Melannurca Campana» ΠΓΕ των πληροφοριών που αποκτήθηκαν στο πεδίο της οικο-φυσιολογίας του οπωρώνα. Πράγματι, η ορθή αλληλεπίδραση μεταξύ καλλιεργητικών παραγόντων (έρριζο υποκείμενο, απόσταση φύτευσης, διαχείριση του φυτού…) καθιστά δυνατή την καλύτερη ισορροπία μεταξύ βλαστητικής και παραγωγικής φάσης και επιτρέπει να λαμβάνονται φυτά πιο περιορισμένων διαστάσεων με πολλαπλά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ποιότητα των ίδιων των μήλων και το κόστος παραγωγής.

Η τέταρτη παράγραφος των προδιαγραφών παραγωγής:

«Η μέγιστη επιτρεπόμενη παραγωγή ανά μονάδα των μήλων που επιτρέπεται να φέρουν την ΠΓΕ “Melannurca Campana”, ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη οι ετήσιες μεταβολές αναλόγως της κλιματικής μεταβολής, καθορίζεται στους 33 τόνους ανά εκτάριο.»

τροποποιείται ως εξής:

«Η μέγιστη επιτρεπόμενη παραγωγή ανά μονάδα των μήλων που επιτρέπεται να φέρουν την ΠΓΕ “Melannurca Campana”, ακόμη και αφού ληφθούν υπόψη οι ετήσιες μεταβολές αναλόγως της κλιματικής μεταβολής, καθορίζεται στους 45 τόνους ανά εκτάριο.»

Από τη μεταβολή των αποστάσεων φύτευσης και της πυκνότητας φυτών/εκτάριο, προκύπτει η τροποποίηση της μοναδιαίας παραγωγής (μήλα ανά εκτάριο). Η εν λόγω τροποποίηση εγγυάται μικρότερη παραγωγή καρπών ανά φυτό σε σχέση με την προβλεπόμενη προηγουμένως. Πράγματι, με την αύξηση της πυκνότητας των φυτών ανά εκτάριο είναι δυνατόν να επιτευχθεί παραγωγή/εκτάριο μεγαλύτερη της προβλεπόμενης από τις ισχύουσες προδιαγραφές παραγωγής ενώ ταυτοχρόνως επιτυγχάνεται μέση παραγωγή ανά φυτό αισθητά μικρότερη (περίπου 23 kg/φυτό σε σύγκριση με 27,5 kg/φυτό). Η μείωση της παραγωγής ανά φυτό, επιπλέον του ότι εξασφαλίζει καλύτερη ωρίμαση των καρπών, αντιπροσωπεύει μία από τις στρατηγικές που προτίθενται να ακολουθήσουν οι παραγωγοί των μήλων «Melannurca Campana ΠΓΕ» για να επιτύχουν παραγωγή ποιότητας.

Απαλείφεται η φράση «οι τιμές αλατότητας των αρδευτικών υδάτων πρέπει να μην υπερβαίνουν το 1,1 ECW».

Τα σύγχρονα συστήματα άρδευσης που βασίζονται στη χαμηλή κατανάλωση ύδατος ξεπερνούν το πρόβλημα της αλατότητας των υδάτων άρδευσης καθώς χρησιμοποιούνται οι ποσότητες νερού που πράγματι είναι απαραίτητες στο φυτό, επομένως δεν υφίσταται ο κίνδυνος υψηλών συγκεντρώσεων αλάτων.

Επισήμανση

Απαλείφεται η ακόλουθη παράγραφος του σημείου 7.

«Οι χρήστες του προϊόντος που φέρει την Τυπική Γεωγραφική Ένδειξη λαμβάνουν τη σχετική άδεια από τους κατόχους του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας που κατοχυρώνεται με την καταχώριση της ΠΓΕ, οι οποίοι έχουν συστήσει κοινοπραξία στην οποία έχει ανατεθεί από το Υπουργείο Γεωργικής Πολιτικής (Ministero delle Politiche Agricole) η προστασία του προϊόντος. Η εν λόγω κοινοπραξία πρέπει να μεριμνά επιπλέον για την καταχώριση των χρηστών σε ειδικό μητρώο και για την ορθή χρήση της Τυπικής Γεωγραφικής Ένδειξης. Εάν η κοινοπραξία αυτή δεν έχει συσταθεί, τα ως άνω καθήκοντα ασκεί το προαναφερόμενο υπουργείο με την ιδιότητα της εθνικής αρχής που είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2081/92»

Κρίθηκε σκόπιμο να απαλειφθεί από τις προδιαγραφές παραγωγής η ως άνω παράγραφος που αφορά τους χρήστες της ονομασίας «Melannurca Campana» ΠΓΕ στα μεταποιημένα προϊόντα γιατί δεν είναι συναφής με τα περιεχόμενα στις προδιαγραφές.

Προβλέπεται η εισαγωγή της γραφικής αναπαράστασης του λογότυπου του προϊόντος ο οποίος αντιστοιχεί στην περιγραφή που ήδη περιλαμβάνεται στη σύνοψη και στις προδιαγραφές παραγωγής.

Άλλο

Επικαιροποιούνται οι παραπομπές στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1151/2012.

Εισάγονται στις προδιαγραφές παραγωγής αναφορές στον οργανισμό ελέγχου που είναι αρμόδιος για τον έλεγχο της τήρησης των προδιαγραφών.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

«MELANNURCA CAMPANA»

Αριθ. ΕΕ: IT-PGI-0105-01337 — 18.5.2015

ΠΟΠ ( ) ΠΓΕ ( X )

1.   Ονομασία (-ες)

«Melannurca Campana»

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα

Ιταλία

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου

3.1.   Τύπος προϊόντος

Κλάση 1.6: Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, νωπά ή μεταποιημένα

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό 1

Κατά τη διάθεσή του στην κατανάλωση, το νωπό μήλο το οποίο επιτρέπεται να λάβει την προστατευόμενη ονομασία πρέπει να διαθέτει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

για την ποικιλία Annurca,

—   σχήμα: καρπός πεπλατυσμένος σχήματος σφαίρας ή βραχέος κόλουρου κώνου, συμμετρικός ή ελαφρώς ασύμμετρος,

—   διαστάσεις: διάμετρος καρπού 60 mm (ελάχιστες αποδεκτές τιμές)· στην περίπτωση που το προϊόν έχει παραχθεί σε μόσχευμα ριζοβολήσεως, είναι αποδεκτή η διάμετρος των 55 mm (ελάχιστες αποδεκτές τιμές),

—   φλοιός: μεσαίου ή μεγάλου πάχους, χρώματος, κατά τη συγκομιδή, κιτρινο-πρασινωπού με κόκκινες γραμμώσεις σε ποσοστό 50-80 % της επιφάνειας και, μετά την περίοδο κοκκινίσματος στο έδαφος, ο κόκκινος χρωματισμός πρέπει να υπερκαλύπτει ποσοστό 90-100 % της επιφάνειας· στην περίπτωση που το προϊόν έχει παραχθεί σε μόσχευμα ριζοβολήσεως είναι αποδεκτή φλούδα μεσαίου ή μεγάλου πάχους, χρώματος, κατά τη συγκομιδή, κιτρινο-πρασινωπού με κόκκινες γραμμώσεις σε ποσοστό 40-70 % της επιφάνειας και υπερκαλυπτόμενου από κόκκινο χρωματισμό σε ποσοστό 85-95 % της επιφάνειας μετά την περίοδο κοκκινίσματος στο έδαφος,

—   επιδερμίδα: λεία, κηρώδης, με πολυάριθμες μικρές δυσδιάκριτες φακίδες, μετρίως σκωριόχρωμη, ιδίως στην κοιλότητα του μίσχου,

—   σάρκα: λευκή, πολύ συμπαγής, τραγανή, μετρίως γλυκόξινη, αρκετά χυμώδης, αρωματική και εξαιρετικά εύγευστη,

—   αντίσταση στους χειρισμούς: εξαιρετική,

—   σκληρότητα: (μετρούμενη με μετρητή συνεκτικότητας (πενετρόμετρο) με μύτη 11 mm) κατά τη συγκομιδή τουλάχιστον 8,5 kg και στο τέλος της περιόδου αποθήκευσης τουλάχιστον 5 kg· στην περίπτωση που το προϊόν έχει παραχθεί σε μόσχευμα ριζοβολήσεως είναι αποδεκτή σκληρότητα κατά τη συγκομιδή (μετρούμενη με πενετρόμετρο) 9 kg στο τέλος της περιόδου αποθήκευσης 5 kg (ελάχιστες αποδεκτές τιμές),

—   υπόλειμμα στο διαθλασίμετρο: κατά τη συγκομιδή 11,5 °Bx, στο τέλος της περιόδου αποθήκευσης 12,5 °Bx (ελάχιστες τιμές),

—   ογκομετρούμενη οξύτητα: κατά τη συγκομιδή τουλάχιστον 9,0 meq/100 ml χυμού· στο τέλος της περιόδου αποθήκευσης τουλάχιστον 5,6 meq/100 ml χυμού.

Για την ποικιλία Rossa del sud

—   σχήμα: καρπός πεπλατυσμένος σχήματος σφαίρας ή βραχέος κόλουρου κώνου, συμμετρικός ή ελαφρώς ασύμμετρος,

—   διαστάσεις: διάμετρος καρπού τουλάχιστον 60 mm,

—   φλοιός: μεσαίου πάχους, χρώματος κίτρινου υπερκαλυπτόμενου από κόκκινο χρωματισμό σε ποσοστό 90-100 % της επιφάνειας,

—   επιδερμίδα: λεία, κηρώδης, με πολυάριθμες μικρές δυσδιάκριτες φακίδες, ελάχιστα σκωριόχρωμη, ιδίως στην κοιλότητα του μίσχου,

—   σάρκα: λευκή, συμπαγής, τραγανή, μετρίως γλυκόξινη και χυμώδης, αρωματική και πολύ εύγευστη,

—   αντίσταση στους χειρισμούς: εξαιρετική,

—   σκληρότητα: (μετρούμενη με μετρητή συνεκτικότητας (πενετρόμετρο) με μύτη 11 mm) κατά τη συγκομιδή τουλάχιστον 8,5 kg και στο τέλος της περιόδου αποθήκευσης τουλάχιστον 5 kg,

—   υπόλειμμα στο διαθλασίμετρο: κατά τη συγκομιδή 12 °Bx, στο τέλος της περιόδου αποθήκευσης 12,5 °Bx (ελάχιστες τιμές),

—   ογκομετρούμενη οξύτητα: κατά τη συγκομιδή τουλάχιστον 7,7 meq/100 ml χυμού, στο τέλος της περιόδου αποθήκευσης τουλάχιστον 5,0 meq/100 ml χυμού.

3.3.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης) και πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα)

3.4.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής

Η καλλιέργεια, η χειρωνακτική συγκομιδή και οι εργασίες κοκκινίσματος των μήλων πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετούμενης στο σημείο 4 γεωγραφικής περιοχής.

3.5.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ. του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η ονομασία

3.6.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η καταχωρισμένη ονομασία

Στην ετικέτα αναγράφονται, με ευανάγνωστους και ανεξίτηλους χαρακτήρες, οι ακόλουθες ενδείξεις:

η ένδειξη «I.G.P. MELANNURCA CAMPANA», ακολουθούμενη από την αναφορά της ποικιλίας «ANNURCA» ή «ROSSA del SUD»,

η ονομασία, η έδρα και η διεύθυνση της επιχείρησης παραγωγής,

η ποσότητα προϊόντος που πράγματι περιέχεται στη συσκευασία,

ο λογότυπος της Π.Γ.Ε., ένα μήλο σε σχηματοποιημένη μορφή σε λευκό φόντο, με περίγραμμα κόκκινο στο κάτω και το πάνω αριστερό τμήμα και πράσινο στο επάνω δεξιό τμήμα.

Image

Τα προϊόντα για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιούνται μήλα «Melannurca Campana» ΠΓΕ, ακόμη και μετά από διεργασίες επεξεργασίας και μεταποίησης, μπορούν να διατίθενται στην κατανάλωση σε συσκευασίες που αναφέρουν την εν λόγω Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη, χωρίς τον κοινοτικό λογότυπο, εφόσον:

χρησιμοποιούνται αποκλειστικά μήλα τα οποία ανταποκρίνονται στις παρούσες προδιαγραφές, εκτός από αυτές που αφορούν τις διαστάσεις και το υπόλειμμα στο διαθλασίμετρο που επιτρέπεται να είναι κατώτερα των προβλεπόμενων στο σημείο 6, αλλά ποτέ κατώτερα των 50 mm για τη διάμετρο και των 10,5 °Bx για το υπόλειμμα,

αναφέρεται επακριβώς η σταθμισμένη σχέση μεταξύ της χρησιμοποιηθείσας ποσότητας της ΠΓΕ Melannurca Campana και της ποσότητας του παραγόμενου επεξεργασμένου προϊόντος,

αποδεικνύεται η χρήση της ΠΓΕ Melannurca Campana με αποδεικτικά έγγραφα χορηγούμενα από αρμόδιους οργανισμούς.

4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής

Η περιοχή παραγωγής της ΠΓΕ «Melannurca Campana» καλύπτει τα εδάφη ορισμένων κοινοτήτων που υπάγονται στις επαρχίες Avellino, Benevento, Caserta, Napoli και Salerno, οι οποίες ορίζονται στις προδιαγραφές παραγωγής.

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή

H καλλιέργεια του μήλου της ποικιλίας Annurca χαρακτηρίζει το τοπίο της Καμπανίας από πολύ παλιά, χάρη στις ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες, που επέτρεψαν τη διάδοσή του όπου τα εδάφη είτε λόγω γεωμορφίας είτε λόγω δράσης των βροχών (6 000-7 000 m3/εκτάριο από την άνοιξη έως το φθινόπωρο) έχουν βάθος χρήσιμο για τις ρίζες μεγαλύτερο από 80 cm, οι ασβεστολιθικές τιμές είναι κατώτερες του 10 και η αλμυρότητα, εκφραζόμενη σε μs/cm κατώτερη του 2. Οι μηλιές της ποικιλίας Annurca αρχίζουν να ανθίζουν και να βλασταίνουν αργά, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τις αρνητικές επιπτώσεις των χαμηλών θερμοκρασιών που συμπίπτουν με την ανθοφορία και τη βλάστηση. Η περιοχή την οποία αφορά η παραγωγή της ΠΓΕ χαρακτηρίζεται από καλή αποστράγγιση των υδάτων· το έδαφος διακρίνεται για τη μαλακή (ελαφρώς πηλώδη) υφή του και για το pH του, που κυμαίνεται μεταξύ 6,5- 7,5. Ο ανθρώπινος παράγοντας που συνοδεύει με προσοχή όλο τον κύκλο παραγωγής του μήλου annurca είναι βασικός από την καλλιέργεια και τη συγκομιδή, έως και την κατασκευή των μηλεώνων και την τεχνική του κοκκινίσματος. Η σχέση της Annurca με την Καμπανία είναι αρχαιότατη, μια σχέση η οποία, ξεκινώντας κατά τη ρωμαϊκή εποχή και από την περιοχή του Pozzuoli (zona flegrea), παγιώθηκε με το πέρασμα των αιώνων και προοδευτικά επεκτάθηκε σε άλλες περιοχές της περιφέρειας· περιοχές οι οποίες, για να επιλεχθούν ανάλογα με την καταλληλότητα του περιβάλλοντος, χρειάστηκαν αιώνες μόχθου και υπομονής των ντόπιων καλλιεργητών. Από αμνημονεύτων χρόνων, και σε όλα τα γραπτά που ασχολούνται με το θέμα, τα μήλα Annurca είναι συνώνυμα της Καμπανίας.

Στην Καμπανία, την οποία οι Ρωμαίοι αποκαλούσαν Campania felix λόγω της καταπληκτικής γεωγραφικής της θέσης, υφίσταται από χιλιετίες καλλιέργεια οπωροφόρων εξαιρετικά ποικίλη και πλούσια· σε αυτό το πλαίσιο, το μήλο Annurca κατέχει πρώτιστη θέση επονομαζόμενο, δικαίως «βασίλισσα των μήλων». Για να ανακαλύψουμε τις ρίζες της ποικιλίας Annurca, πρέπει να ανατρέξουμε σε σημαντικά στοιχεία της ιστορικής μνήμης, δεδομένου ότι αυτή αναγνωρίζεται σε τοιχογραφίες τις Πομπηίας, ιδίως αυτές της «Casa dei Cervi» στο Ercolano. Από το στοιχείο αυτό συμπεραίνουμε ότι οι αρχαίοι κάτοικοι αυτών των περιοχών κατανάλωναν ήδη αυτά τα μήλα. Ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος έδωσε πρώτος την περιγραφή τους στη μνημειώδη εγκυκλοπαίδειά του «Naturalis Historia».

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών

(Άρθρο 6 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του παρόντος κανονισμού)

Η εθνική διαδικασία ένστασης ενεργοποιήθηκε με τη δημοσίευση της πρότασης τροποποίησης των προδιαγραφών παραγωγής της ΠΓΕ «Melannurca Campana» στην Gazzetta Ufficiale della Repubblica Italiana αριθ. 63 της 17ης Μαρτίου 2015.

Το ενοποιημένο κείμενο των προδιαγραφών διατίθεται στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

είτε

απευθείας στην αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου του Υπουργείου Πολιτικών Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών (www.politicheagricole.it), επιλογή «Prodotti DOP IGP» (στο επάνω και δεξιά τμήμα της οθόνης), κατόπιν «Prodotti DOP IGP STG» (στα πλάγια, στο αριστερό τμήμα της οθόνης) και τέλος «Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE».


(1)  ΕΕ L 179 της 19.6.2014, σ. 17.

(2)  ΕΕ L 343 της 14.12.2012, σ. 1.