18.3.2016   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 103/6


Δημοσίευση αίτησης έγκρισης τροποποίησης ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

(2016/C 103/06)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την παρούσα τροποποίηση ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 6 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 664/2014 της Επιτροπής (1).

ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΗΣΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Αίτηση έγκρισης τροποποίησης ήσσονος σημασίας κατά την έννοια του άρθρου 53 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου  (2)

«STRACHITUNT»

Αριθ. ΕΕ: PDO-IT-02092 — 24.11.2015

ΠΟΠ ( X ) ΠΓΕ ( )

1.   Αιτούσα ομάδα και έννομο συμφέρον

Consorzio per la Tutela dello Strachitunt Valtaleggio

με έδρα στη διεύθυνση Piazza Don Arrigoni 7

c/o Sede Comunale

24010 Vedeseta (BG)

ITALIA

Τηλ. +39 3355754211

Email

:

info@strachitunt.it

consorziostv@pec.it

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα

Ιταλία

3.   Κεφάλαιο των προδιαγραφών προϊόντος που αφορά η τροποποίηση

Περιγραφή του προϊόντος

Απόδειξη καταγωγής

Μέθοδος παραγωγής

Δεσμός

Επισήμανση

Άλλο (να προσδιοριστεί)

4.   Τύπος τροποποίησης(-εων)

Τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος καταχωρισμένης ΠΟΠ ή ΠΓΕ η οποία μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, και η οποία δεν απαιτεί τροποποίηση του δημοσιευμένου ενιαίου εγγράφου.

Τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος καταχωρισμένης ΠΟΠ ή ΠΓΕ η οποία μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012, και η οποία απαιτεί τροποποίηση του δημοσιευμένου ενιαίου εγγράφου.

Τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος καταχωρισμένης ΠΟΠ ή ΠΓΕ για την οποία δεν έχει δημοσιευθεί ενιαίο έγγραφο (ή ισοδύναμο έγγραφο), η οποία μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012.

Τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος καταχωρισμένης ΕΠΙΠ η οποία μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 2 τέταρτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012.

5.   Τροποποίηση(-εις)

Τροποποιείται η περιγραφή του προϊόντος στο τμήμα που αναφέρεται στο ύψος της ράχης του κεφαλιού που ποικίλλει από 15 έως 18 cm αντί για 10 έως 18 cm.

Η αίτηση τροποποίησης αιτιολογείται από τις μεταβολές στις απαιτήσεις της αγοράς. Από την εποχή καταχώρισης του προϊόντος ως ΠΟΠ, τον Μάρτιο του 2014, έχει αυξηθεί η εκτίμηση του τυριού Strachitunt από μέρους των καταναλωτών και μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς των διανομέων. Η παρουσία, σε μια μικρή ορεινή κοιλάδα, του προϊόντος που φέρει την ΠΟΠ ευνόησε την προώθηση του τουρισμού, την αύξηση της ζήτησης του τοπικού προϊόντος και της απευθείας πώλησής του και έδρασε ως μηχανή προώθησης για άλλα τοπικά προϊόντα, ενθαρρύνοντας και προωθώντας συνολικά την οικονομία αυτής της ορεινής περιοχής. Παρατηρήθηκε ωστόσο ότι το ενδιαφέρον των αγοραστών είναι μεγαλύτερο για τα κεφάλια με μικρότερο ύψος ράχης και επομένως ελαφρώς μικρότερο μέγεθος. Αυτό το μέγεθος κεφαλιών θα ικανοποιούσε αφενός τους αγοραστές που αγοράζουν απευθείας από τον παραγωγό, οι οποίοι εκτιμούν τα μικρά τεμάχια, και αφετέρου τις μεγάλες αλυσίδες διανομής, καθώς θα ανταποκρινόταν καλύτερα στις απαιτήσεις συσκευασίας του προσυσκευασμένου προϊόντος και, τέλος, τους πελάτες από το εξωτερικό που θεωρούν το προϊόν πολύ ελκυστικό, αλλά σίγουρα διστάζουν να αγοράσουν και να πρέπει να αποθηκεύσουν στο σπίτι τους ένα πολύ βαρύ κεφάλι τυριού. Για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των καταναλωτών και των διανομέων οι οποίες έχουν μεταβληθεί, κρίνεται σκόπιμο να εγκριθεί η αίτηση ήσσονος σημασίας τροποποίησης, δεδομένου ότι η ζητούμενη μεταβολή των παραμέτρων δεν επηρεάζει τις επακόλουθες φάσεις επεξεργασίας και ωρίμασης και, ιδίως, τα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος, τα οποία παραμένουν ίδια με τα προβλεπόμενα στις προδιαγραφές.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

«STRACHITUNT»

Αριθ. ΕΕ: PDO-IT-02092 — 24.11.2015

ΠΟΠ ( X ) ΠΓΕ ( )

1.   Ονομασία

«Strachitunt»

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα

Ιταλία

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου

3.1.   Τύπος προϊόντος

Κλάση 1.3. Τυριά

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό σημείο 1

Το Strachitunt είναι ένα τυρί τύπου ροκφόρ από πλήρες ανεπεξέργαστο αγελαδινό γάλα το οποίο παράγεται με την παλιά τεχνική της διπλής μάζας και υποβάλλεται σε μέτρια ωρίμαση —διάρκειας τουλάχιστον 75 ημερών.

Το Strachitunt παρουσιάζει λεπτή κρούστα με αδρή επιφάνεια, μετρίως συμπαγή, μερικές φορές με πέλος, χρώματος κιτρινωπού που τείνει προς το φαιό με την πρόοδο της ωρίμασης.

Το σχήμα είναι κυλινδρικό, με επίπεδες πλευρές μεταβλητής διαμέτρου 25 έως 28 cm, με ράχη ευθεία ή ελαφρώς καμπύλη ύψους 10 έως 18 cm. Το βάρος κάθε κεφαλιού ποικίλλει μεταξύ 4 και 6 kg.

Στην τομή του κεφαλιού, το Strachitunt παρουσιάζει συμπαγή μάζα, φλεβώδη, που λιώνει κάτω από την κρούστα και παρουσιάζει κρεμώδεις γραμμώσεις και κυανοπράσινες φλεβώσεις λόγω ευρωτίασης (μούχλα). Ο βαθμός ευρωτίασης της μάζας ποικίλλει αναλόγως της ποσότητας σπορίων που είναι φυσικά παρόντα στο γάλα και της ικανότητας ανάπτυξής τους.

Η γεύση είναι αρωματική και έντονη, ποικίλλει από γλυκιά έως καυστική και μπορεί με την πρόοδο της ωρίμασης να αποκτήσει εντονότερες νότες.

Η περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες, εκφραζόμενη επί ξηράς ουσίας, είναι τουλάχιστον 48 %.

3.3.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης) και πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα)

Χρησιμοποιείται ανεπεξέργαστο γάλα, το οποίο συλλέγεται με δύο διαδοχικά αρμέγματα από αγελάδες της φυλής Bruna, σε ποσοστό τουλάχιστον 90 % της συνολικής ποσότητας.

Κατά την επεξεργασία χρησιμοποιούνται πυτιά μόσχου και αλάτι του εμπορίου.

Το γάλα για την παραγωγή του Strachitunt προέρχεται από κτηνοτροφικές μονάδες στις οποίες το σιτηρέσιο των ζώων αποτελείται από χόρτο ή/και άχυρο από πολύφυτους λειμώνες σε ποσοστό τουλάχιστον 65 % της ολικής ξηράς ουσίας. Τουλάχιστον το 90 % των εν λόγω χορτονομών, που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 60 % του σιτηρεσίου, πρέπει να προέρχεται από την οριοθετούμενη στο σημείο 4 γεωγραφική περιοχή. Το σιτηρέσιο περιλαμβάνει επιπλέον συμπυκνώματα σιτηρών (αραβόσιτο, κριθή, σίτο), όσπρια (σόγια) και υποπροϊόντα της επεξεργασίας αυτών, σε ποσοστό μικρότερο του 35 % της ξηράς ουσίας, χονδρό αλάτι και ανόργανα και βιταμινούχα συμπληρώματα.

Απαγορεύεται η χρήση ενσιρωμένου αραβοσίτου.

3.4.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής

Όλες οι φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας —εκτροφή των βοοειδών, άρμεγμα, συλλογή και επεξεργασία του γάλακτος, πήξη, ωρίμαση— εκτελούνται εντός της οριοθετούμενης στο σημείο 4 γεωγραφικής περιοχής.

3.5.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ. του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η ονομασία

Η δραστηριότητα τεμαχισμού και συσκευασίας του τυριού ΠΟΠ «Strachitunt» επιτρέπεται ακόμη και σε περιοχές εκτός της γεωγραφικής περιοχής. Οι επιχειρήσεις τεμαχισμού και συσκευασίας είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν προκαταβολικά για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα τον Οργανισμό Προστασίας του Strachitunt (Consorzio di Tutela dello Strachitunt).

3.6.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η καταχωρισμένη ονομασία

Το τυρί «Strachitunt» διατίθεται στο εμπόριο ακέραιο και/ή τεμαχισμένο, με εκτυπωμένα το γραφικό σύμβολο του σχήματος, στη μία από τις δύο επίπεδες πλευρές, και την ημερομηνία παραγωγής στη ράχη.

Τα κεφάλια που διατίθενται στο εμπόριο ακέραια πρέπει επίσης να φέρουν στην άνω επίπεδη επιφάνεια ένα σήμα ταυτοποίησης με την ονομασία «Strachitunt» και το γραφικό σύμβολο (σχήμα). Όταν το τυρί διατίθεται τεμαχισμένο, το περιτύλιγμα του φέρει, επαναλαμβανόμενο, το γραφικό σύμβολο (σχήμα).

Σχήμα

Γραφικό σύμβολο (λογότυπος)

Image

4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής

Η περιοχή παραγωγής περιλαμβάνει τις κοινότητες Taleggio, Vedeseta, Gerosa και Blello που βρίσκονται στην επαρχία Bergamo, σε ελάχιστο υψόμετρο 700 μέτρων, και των οποίων το έδαφος, στο σύνολό του ή εν μέρει, σχηματίζει την περιοχή Valtaleggio.

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή

Στην κοιλάδα Valle Taleggio, που βρίσκεται στο κέντρο των Prealpi Orobie και, κατά σημαντικό τμήμα της, στο Parco delle Orobie του Bergamo, δεν εκτελείται, εντός των ορίων της κοιλάδας, καμία δραστηριότητα βιομηχανικού χαρακτήρα και δεν υπάρχουν πηγές ρύπανσης, ενώ η θέση της είναι αρκετά απομονωμένη σε σχέση με την επιβαρυμένη πεδιάδα της Λομβαρδίας και τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Το στοιχείο αυτό της επιτρέπει να διατηρεί αμόλυντες περιοχές, με έντονα φυσικό χαρακτήρα, που επηρεάζουν επωφελώς όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής.

Οι κοινότητες της γεωγραφικής περιοχής, όχι μόνον γειτνιάζουν αλλά και συνδέονται, καθώς τις ενώνουν κοινά γεωανθρωπολογικά χαρακτηριστικά. Η διαδεδομένη παρουσία χορτολιβαδικών εκτάσεων αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για την κτηνοτροφία και την πρακτική της ορεινής βόσκησης και επιτρέπει την παραγωγή και την επεξεργασία του γάλακτος που προορίζεται για την παραγωγή του τυριού Strachitunt. Χαρακτηριστικό της κτηνοτροφικής δραστηριότητας σε αυτή την ορεινή περιοχή είναι ότι επικρατούν οι αγελάδες της φυλής Bruna. Η θέση της περιοχής προέλευσης εγγυάται την εκτροφή σε βοσκοτόπους επί 6 τουλάχιστον μήνες ετησίως, επηρεάζοντας θετικά την ποιότητα του γάλακτος, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επίτευξη των βέλτιστων συνθηκών διαβίωσης των ζώων. Οι συνθήκες αυτές, σε συνδυασμό με τις γενικές κλιματικές συνθήκες της ορεινής αυτής περιοχής που βρίσκεται σε ελάχιστο υψόμετρο 700 μέτρων, και με αυτές που επικρατούν στα ωριμαστήρια αποτελούσαν και αποτελούν έως και σήμερα το βέλτιστο περιβάλλον για την παραγωγή πολυάριθμων ποικιλιών μαλακών τυριών. Οι κοινότητες της περιοχής παραδοσιακά και τεκμηριωμένα ασχολούνται με τη γεωργοτυροκομική δραστηριότητα και, ως εκ τούτου, οι τεχνικές παραγωγής και ωρίμασης του Strachitunt έχουν παγιωθεί από πολύ παλιά.

Στη γεωγραφική περιοχή παραγωγής η μεταποίηση του γάλακτος εκτελείται είτε απευθείας στους ορεινούς βοσκοτόπους ή σε εκμεταλλεύσεις της περιοχής: στην πρώτη περίπτωση δεν μεταφέρεται το γάλα, στη δεύτερη η μεταφορά εκτελείται σε μικρή απόσταση.

Επιπλέον, οι εφαρμοζόμενες παραδοσιακές τεχνικές, όπως η χρήση διπλής μάζας, καθώς και όξινου ορού ως απολιπαντικού για τον καθαρισμό του κάδου θέρμανσης και των εργαλείων, επιτρέπουν να πληρούνται οι κανόνες υγιεινής για το τελικό προϊόν, ενώ ταυτοχρόνως είναι φιλικές προς το περιβάλλον και τη μικροχλωρίδα που είναι φυσικά παρούσα στους χώρους επεξεργασίας. Τα ωριμαστήρια των εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται στην περιοχή παραγωγής είναι κυρίως υπόγεια και το σύστημα ψύξης που εφαρμόζεται είναι «στατικό» και εκμεταλλεύεται κυρίως τις χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Η δυνατότητα αυτή διασφαλίζεται από τη μορφολογία της κοιλάδας όπου οι περιοχές που βρίσκονται στα δεξιά του χειμάρρου Enna εκτίθενται ελάχιστα στο ηλιακό φως, ακόμη και κατά τη θερινή περίοδο. Η συνθήκη αυτή συμβάλλει στο φαινόμενο, λιγότερο ή περισσότερο έντονο, της ευρωτίασης της μάζας, που χαρακτηρίζει το προϊόν.

Το τυρί Strachìtunt είναι προϊόν που λαμβάνεται με την παλιά τυροκομική τεχνική της διπλής μάζας. Η τεχνική αυτή προβλέπει τη χρήση δύο τυροπηγμάτων, ενός θερμού και ενός ψυχρού, που λαμβάνονται σε χρονική απόσταση 12 ωρών περίπου, εκ παραλλήλου με τα δύο καθημερινά αρμέγματα.

Τα τυροπήγματα αυτά συνενώνονται και αναμειγνύονται ώστε να ληφθεί στη συνέχεια ένα ενιαίο τυρί.

Η ιδιαίτερη επεξεργασία, σε συνδυασμό με τη λιγότερο ή περισσότερο έντονη ευρωτίαση, λόγω της παρουσίας φυσικών ευρωτομυκήτων (απαγορεύεται η προσθήκη καλλιεργειών μυκήτων στο γάλα), και η συμπαγής φλεβώδης μάζα που λιώνει κάτω από την κρούστα και παρουσιάζει κρεμώδεις γραμμώσεις αποτελούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν το Strachitunt.

Η μέθοδος παραγωγής του Strachitunt απορρέει από τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής Valtaleggio που υπήρξαν καθοριστικά για την εμφάνιση γεωργικών επιχειρήσεων μικρής κλίμακας που παρήγαν τυριά για οικιακή χρήση και κατανάλωση.

Επιπλέον, η εκτροφή βοοειδών της φυλής Bruna, με μεγάλες ικανότητες προσαρμογής στις ορεινές εδαφοκλιματικές συνθήκες, επηρέασε και επηρεάζει έως σήμερα τα χαρακτηριστικά του γάλακτος.

Ιστορικά, η ανάγκη παραγωγής τυριών από ανεπεξέργαστο γάλα σε χάλκινους κάδους θέρμανσης προέκυψε από τη χρήση, ως καυσίμου, ξύλου το οποίο δεν επέτρεπε τη θερμική επεξεργασία του γάλακτος.

Επιπλέον, η ανάγκη επεξεργασίας του γάλακτος αμέσως μετά το άρμεγμα, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα διατήρησής του σε ψυχρό μέρος, καθόρισε τη γέννηση της τεχνικής της διπλής μάζας, η οποία επιτρέπει τη χρησιμοποίηση του θερμού τυροπήγματος αμέσως μετά την παρασκευή του και του ψυχρού τυροπήγματος που έχει ληφθεί κατά την προηγούμενη επεξεργασία.

Αυτή η μέθοδος επεξεργασίας επιτρέπει τη δημιουργία πολύ στενού δεσμού μεταξύ της φυσικοχημικής και μικροβιολογικής ποιότητας του γάλακτος και της ποιότητας του τελικού προϊόντος. Η ευρωτίαση προκαλείται από τη φυσική παρουσία σπορίων μυκήτων στο γάλα και στο περιβάλλον ωρίμασης, οι οποίοι μπορούν να αναπτυχθούν στο τυρί χάρη στην ιδιαίτερη τεχνική παραγωγής και την τεχνική διάτρησης των κεφαλιών κατά την περίοδο ωρίμασης.

Όλα όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της διεργασίας παραγωγής του Strachitunt συνδέονται αδιάρρηκτα με το γεωγραφικό περιβάλλον και τις παραδόσεις, οι οποίες μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά και καθορίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος.

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών

(Άρθρο 6 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του παρόντος κανονισμού)

Το ενοποιημένο κείμενο των προδιαγραφών μπορεί να αναζητηθεί στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335

είτε

απευθείας στην αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου του Υπουργείου Πολιτικών Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών (www.politicheagricole.it) — επιλογή «Prodotti DOP IGP» (στο επάνω και δεξιά τμήμα της οθόνης), κατόπιν «Prodotti DOP IGP STG» (στο αριστερό τμήμα της οθόνης) και τέλος «Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE».


(1)  ΕΕ L 179 της 19.6.2014, σ. 17.

(2)  ΕΕ L 343 της 14.12.2012, σ. 1.