Σύσταση για
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
με την οποία ειδοποιείται η Ισπανία να λάβει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος η οποία κρίνεται αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 126 παράγραφος 9,
Έχοντας υπόψη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
1)Σύμφωνα με το άρθρο 126 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), τα κράτη μέλη αποφεύγουν τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα.
2)Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης βασίζεται στον στόχο επίτευξης υγιών δημοσίων οικονομικών ως μέσου ενίσχυσης των προϋποθέσεων για σταθερότητα των τιμών και ισχυρή βιώσιμη ανάπτυξη, ικανή να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης περιλαμβάνει τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1467/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την επιτάχυνση και τη διασαφήνιση της εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, που εκδόθηκε προκειμένου να προωθηθεί η ταχεία διόρθωση των υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
3)Στις 27 Απριλίου 2009, το Συμβούλιο αποφάσισε, σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 6 της Συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας («ΣΕΚ»), ότι στην Ισπανία υφίστατο υπερβολικό έλλειμμα και εξέδωσε σύσταση για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος έως το 2012, το αργότερο, σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 7 της εν λόγω συνθήκης. Έκτοτε, το Συμβούλιο απηύθυνε τρεις νέες συστάσεις προς την Ισπανία (στις 2 Δεκεμβρίου2009, στις 10 Ιουλίου 2012 και στις 21 Ιουνίου 2013) με βάση το άρθρο 126 παράγραφος 7 της Συνθήκης, με τις οποίες παρατάθηκε η προθεσμία για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος μέχρι το 2013, το 2014 και το 2016 αντίστοιχα. Και στις τρεις συστάσεις, το Συμβούλιο έκρινε ότι η Ισπανία είχε λάβει μεν αποτελεσματικά μέτρα, αλλά ότι είχαν συμβεί μη αναμενόμενα αντίξοα οικονομικά γεγονότα με μείζονες αρνητικές επιπτώσεις για τα δημόσια οικονομικά.
4)Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 126 παράγραφος 8 της ΣΛΕΕ, το Συμβούλιο αποφάσισε, στις 12 Ιουλίου 2016, ότι η Ισπανία δεν ανέλαβε αποτελεσματική δράση σε εφαρμογή της σύστασης του Συμβουλίου της 21ης Ιουνίου 2013.
5)Σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97, αν το συμμετέχον κράτος μέλος δεν λαμβάνει μέτρα ή, κατά την κρίση του Συμβουλίου, τα μέτρα του είναι ανεπαρκή, το Συμβούλιο λαμβάνει αμέσως απόφαση δυνάμει του άρθρου 126 παράγραφος 9 της Συνθήκης.
6)
Η Επιτροπή έχει επικαιροποιήσει τις εαρινές της προβλέψεις του 2016 με τα πληροφοριακά στοιχεία που ήταν διαθέσιμα έως τις 19 Ιουλίου 2016. Σε αυτή τη βάση, η πρόβλεψη για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2016 αναθεωρήθηκε προς τα πάνω κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις, σε 2,9 %, και προς τα κάτω για το 2017 (2,3 % έναντι 2,5 % την άνοιξη). Για το 2018, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,1 %. Το ποσοστό αυτό συγκρίνεται με την αύξηση κατά 3,2 % το 2015. Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται, συνεπώς, να επιβραδυνθεί αλλά να παραμείνει ισχυρή, χάρη στη συνεχιζόμενη θετική επίδραση των μεταρρυθμίσεων που αναλήφθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης και της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος χρηματοδοτικής συνδρομής. Η ανάκαμψη εξακολουθεί να συνοδεύεται από έντονη δημιουργία θέσεων εργασίας, σε ένα πλαίσιο συνεχιζόμενης συγκράτησης των μισθών και χάρη στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου στηρίζουν επίσης την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι -0,3 % το 2016. Υπάρχουν, εντούτοις, κίνδυνοι δυσμενέστερων εξελίξεων σε σχέση με τις προβλέψεις οικονομικής μεγέθυνσης, ιδίως μετά το 2017, οι οποίοι συνδέονται, μεταξύ άλλων, με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο είχε ως συνέπεια να αυξηθεί η αβεβαιότητα, με δυνητικές αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο και στην εγχώρια ζήτηση.
7)Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2016, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να μειωθεί σε 4,6 % του ΑΕΠ το 2016, 3,3 % του ΑΕΠ το 2017 και 2,7 % του ΑΕΠ το 2018 (σε σύγκριση με τους στόχους του προγράμματος σταθερότητας 3,6 %, 2,9 % και 2,2 % του ΑΕΠ το 2016, το 2017 και το 2018, αντίστοιχα, και με προβλεπόμενο έλλειμμα 3,9 % του ΑΕΠ το 2016 και 3,1 % του ΑΕΠ το 2017 με βάση τις εαρινές προβλέψεις). Η πρόβλεψη για μεγαλύτερο έλλειμμα οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το ύψος των μέτρων που λαμβάνονται υπόψη στις επικαιροποιημένες προβλέψεις της Επιτροπής για τη συγκράτηση των δαπανών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο διακυβέρνησης σε εφαρμογή της σύστασης της Επιτροπής του Μαρτίου 2016 (0,2 % του ΑΕΠ) είναι χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο των προβλέψεων στο πρόγραμμα σταθερότητας (0,4 % του ΑΕΠ), λόγω του ότι ορισμένα από τα μέτρα αυτά δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί επαρκώς ώστε να συμπεριληφθούν στις προβλέψεις της Επιτροπής με βάση τη συνήθη παραδοχή των αμετάβλητων πολιτικών. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς απορρέει από αλλαγές στο νομικό πλαίσιο του φόρου εισοδήματος εταιρειών, γεγονός που οδήγησε σε χαμηλότερες προκαταβολές από τις εταιρείες («pagos fraccionados») το 2016. Οι υστερήσεις στις προκαταβολές δεν ποσοτικοποιήθηκαν στο πρόγραμμα σταθερότητας και κατέστησαν εμφανείς μόλις τον Απρίλιο, κατά τη χρονική στιγμή της πρώτης δόσης, μετά την καταληκτική ημερομηνία των εαρινών προβλέψεων. Στις επικαιροποιημένες εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2016 οι εν λόγω υστερήσεις υπολογίζονται σε 0,5 % του ΑΕΠ το 2016. Επειδή οι προαναφερόμενες αλλαγές δημιουργούν μόνιμη καθυστέρηση στην καταβολή των φόρων, όχι όμως μεταβολή στον φορολογικό συντελεστή ή στη φορολογική βάση, δεν θα επηρεάσουν τα έσοδα από τους φόρους εισοδήματος εταιρειών σε μια νέα σταθερή κατάσταση (αρχής γενομένης από το 2017). Οδηγούν σε προσωρινή απώλεια φορολογικών εσόδων το 2016, η οποία έχει αντιμετωπιστεί ως έκτακτη στις επικαιροποιημένες εαρινές προβλέψεις. Για το 2017, οι διαφορές μεταξύ των επικαιροποιημένων εαρινών προβλέψεων και του προγράμματος σταθερότητας οφείλονται στη δυσμενέστερη από την αναμενόμενη θέση εκκίνησης και στο γεγονός ότι τα μέτρα εξοικονόμησης που λήφθηκαν σε εφαρμογή της σύστασης της Επιτροπής του Μαρτίου 2016 δεν είναι ακόμα επαρκώς εξειδικευμένα ώστε να ληφθούν υπόψη με βάση τη συνήθη παραδοχή των αμετάβλητων πολιτικών. Το διαρθρωτικό έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,4 % και κατά 0,1 % του ΑΕΠ το 2016 και το 2017, αντιστοίχως, και να παραμείνει αμετάβλητο το 2018. Ωστόσο, το 2016, η προβλεπόμενη αύξηση του διαρθρωτικού ελλείμματος είναι εν μέρει αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι τρέχουσες προοπτικές για τον πληθωρισμό και την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ είναι δυσμενέστερες από εκείνες στις οποίες βασιζόταν ο προϋπολογισμός του 2016, πράγμα που επηρέασε αρνητικά τα διαρθρωτικά δημοσιονομικά έσοδα χωρίς να επιτρέπει παράλληλα την προσαρμογή των δαπανών.
8)Ο λόγος του ακαθάριστου χρέους της γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ αυξήθηκε από 36% το 2007 σε περίπου 99% το 2014. Το 2015, ο δείκτης του χρέους παρέμεινε λίγο πολύ σταθερός, καθώς οι καθαρές πωλήσεις χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων αντιστάθμισαν τις αρνητικές επιπτώσεις της ταχύτερης αύξησης του ελλείμματος από την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ. Με βάση τις επικαιροποιημένες εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2016, η ανώτατη τιμή του δείκτη του χρέους αναμένεται να φθάσει στο 100,6 % του ΑΕΠ το 2017, ενώ σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις η τιμή αυτή αναμενόταν να ανέλθει σε 100,3 % του ΑΕΠ το 2016. Παρά το γεγονός ότι η Ισπανία δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο δημοσιονομικής πίεσης λόγω υψηλού δείκτη χρέους, ο κίνδυνος για τη βιωσιμότητα του χρέους θα αυξηθεί σημαντικά μεσοπρόθεσμα αν δεν βελτιωθεί η δημοσιονομική κατάσταση. Σε πιο μακροπρόθεσμη βάση αναμένεται να μειωθούν οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, χάρη στον θετικό αντίκτυπο των μειώσεων των δαπανών που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού.
9)Σύμφωνα με το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97, στην απόφαση του Συμβουλίου με την οποία ειδοποιείται το κράτος μέλος να λάβει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος σύμφωνα με το άρθρο 126 παράγραφος 9 της Συνθήκης, το Συμβούλιο καλεί το κράτος μέλος να επιτύχει ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους οι οποίοι, με βάση τις προβλέψεις στις οποίες στηρίζεται η ειδοποίηση, συνάδουν με ελάχιστη ετήσια βελτίωση του κυκλικά προσαρμοσμένου ισοζυγίου κατά τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ ως ποσοστό αναφοράς, εξαιρουμένων των έκτακτων και άλλων προσωρινών μέτρων. Ωστόσο, το γεγονός ότι η εν λόγω απόφαση του Συμβουλίου να απευθύνει ειδοποίηση εκδίδεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, μεγεθύνει τη δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται για την επίτευξη συγκεκριμένου ετήσια βελτίωση του διαρθρωτικού ισοζυγίου. Είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη ότι το βασικό σενάριο για τη νέα πορεία προσαρμογής αρχίζει με μια επιδείνωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 0,4 % του ΑΕΠ, πράγμα το οποίο είναι τουλάχιστον εν μέρει αποτέλεσμα του χαμηλότερου πληθωρισμού σε σχέση με τις προβλέψεις στο σενάριο στο οποίο στηρίζεται ο προϋπολογισμός του 2016 — περίσταση η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης. Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω, φαίνεται σκόπιμο να μην ζητηθούν περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα το 2016.
10)Εάν θεωρηθεί ότι δεν θα πρέπει να ζητηθούν περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα το 2016, η χορήγηση ενός επιπλέον έτους στην Ισπανία για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, που αποτελεί τον κανόνα σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1467/97 του Συμβουλίου, θα απαιτούσε ετήσια βελτίωση του διαρθρωτικού ισοζυγίου το 2017, η οποία θα είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο για την ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, κρίνεται σκόπιμο να παραταθεί κατά δύο έτη η ταχθείσα προθεσμία για τον τερματισμό της κατάστασης υπερβολικού ελλείμματος από την Ισπανία.
11)Κατά συνέπεια, μια αξιόπιστη και βιώσιμη πορεία προσαρμογής θα απαιτήσει από την Ισπανία να επιτύχει έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης της τάξης του 4,6%, 3,1 % και 2,2 % του ΑΕΠ το 2016, το 2017 και το 2018, αντίστοιχα, πράγμα το οποίο συνεπάγεται επιδείνωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου κατά 0,4% του ΑΕΠ το 2016 και βελτίωσή του κατά 0,5 % του ΑΕΠ το 2017 και το 2018. Οι δημοσιονομικοί αυτοί στόχοι λαμβάνουν επίσης υπόψη την ανάγκη αντιστάθμισης των δευτερογενών αποτελεσμάτων της δημοσιονομικής εξυγίανσης στα δημόσια οικονομικά, μέσω των επιπτώσεών της στην ευρύτερη οικονομία.
12)Για την επίτευξη των στόχων αυτών θεωρούνται απαραίτητα περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα με εκτιμώμενο αντίκτυπο 0,5 % του ΑΕΠ τόσο το 2017 όσο και το 2018. Οι προσπάθειες για την πραγματοποίηση οικονομιών το 2017 και 2018 θα μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνουν τη μείωση του αριθμού και του φάσματος των φορολογικών δαπανών, ιδίως όσον αφορά τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη διαρθρωτική προσαρμογή.
13)Επιπλέον, η αυστηρή εφαρμογή, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, των προληπτικών και διορθωτικών μηχανισμών που προβλέπονται στον νόμο περί σταθερότητας της Ισπανίας θα μπορούσε να συμβάλει στην έγκαιρη και διαρκή διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Τούτο θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω μεγαλύτερου αυτοματισμού στην εφαρμογή τους. Επιπλέον, ο κανόνας για τις δαπάνες που προβλέπει ο νόμος περί σταθερότητας θα μπορούσε να συμβάλει σε μεγαλύτερο βαθμό στη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, με την περαιτέρω αποσαφήνιση της κάλυψης και του ορισμού των κατηγοριών δαπανών που απαιτούνται για τον υπολογισμό του εν λόγω κανόνα και με ρητή σύσταση προς τις μη συμμορφούμενες δημόσιες διοικήσεις να αντισταθμίζουν τις υπερβάσεις των δαπανών κατά το έτος που έπεται της εμφάνισής τους.
14)Η Ισπανία θα πρέπει να δώσει τη δέουσα προσοχή στις ποιοτικές πτυχές των δημόσιων οικονομικών, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής για τις δημόσιες συμβάσεις. Ο αριθμός των παραβάσεων που έχουν αντίκτυπο στην εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ περί δημοσίων συμβάσεων, οι οποίες περιήλθαν σε γνώση της Επιτροπής κατά τα τελευταία έτη, υπήρξε σημαντικός. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν αποκλίσεις στην εφαρμογή των δημόσιων συμβάσεων εκ μέρους των αναθετουσών αρχών και αναθετόντων φορέων και ότι οι ανεπαρκείς μηχανισμοί εκ των προτέρων (προληπτικού) και εκ των υστέρων (κατασταλτικού) ελέγχου δυσχεραίνουν την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις. Η Ισπανία, σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη, διακρίνεται για το χαμηλό ποσοστό δημοσίευσης προκηρύξεων διαγωνισμών και την σχετικά υψηλή χρήση της διαδικασίας με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση. Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε περιορισμένο ανταγωνισμό από επιχειρήσεις άλλων χωρών της ΕΕ και συχνά σε απευθείας αναθέσεις, με αποτέλεσμα την αύξηση των δαπανών της γενικής κυβέρνησης. Η περιορισμένη χρήση μέσων κεντρικής ή κοινής προμήθειας εμποδίζει τη βελτίωση της αποδοτικότητας που θα συνέβαλλε στην εξοικονόμηση δημοσιονομικών πόρων. Η απουσία ανεξάρτητου φορέα, αρμόδιου για την εξασφάλιση της αποδοτικότητας και της συμμόρφωσης προς τις κείμενες διατάξεις στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων σε όλη τη χώρα εμποδίζει την ορθή εφαρμογή των κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων και μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για παραβάσεις, με αρνητικό αντίκτυπο στην κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της Ισπανίας.
15)Για να διευκολυνθεί η επιτυχία της στρατηγικής για τη δημοσιονομική εξυγίανση, θα είναι επίσης σημαντική η στήριξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης με εκτενείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις συστάσεις που απηύθυνε το Συμβούλιο στην Ισπανία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2016, και ιδίως εκείνες που αφορούν τη διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών.
16)Σύμφωνα με το άρθρο 126 παράγραφος 9 της Συνθήκης, το Συμβούλιο μπορεί, στο πλαίσιο της απόφασής του να απευθύνει ειδοποίηση δυνάμει του εν λόγω άρθρου, να ζητήσει από το οικείο κράτος μέλος να υποβάλλει εκθέσεις σχετικά με την προσπάθεια προσαρμογής βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97, στην έκθεση του κράτους μέλους περιλαμβάνονται οι στόχοι για τις δημόσιες δαπάνες και τα δημόσια έσοδα και διευκρινίζονται τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και στο σκέλος των εσόδων, και παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται βάσει των συγκεκριμένων αποφάσεων του Συμβουλίου. Για να διευκολύνει την παρακολούθηση της προθεσμίας για τη συμμόρφωση με τις συστάσεις που περιέχονται στην παρούσα ειδοποίηση, καθώς και της προθεσμίας για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος, η Ισπανία καλείται να υποβάλει σχετική έκθεση έως τις 15 Οκτωβρίου 2016, παράλληλα με το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος για το 2017.
17)Η Ισπανία θα πρέπει επίσης να υποβάλλει έκθεση στην Επιτροπή και στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή, όπως απαιτείται βάσει του άρθρου 10 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 473/2013 του Συμβουλίου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζονται στον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 877/2013 της Επιτροπής. Η έκθεση θα πρέπει να υποβληθεί για πρώτη φορά έως τις 15 Ιανουαρίου 2017 και, στη συνέχεια, σε τριμηνιαία βάση.
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:
Άρθρο 1
1.Η Ισπανία τερματίζει την παρούσα κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος έως το 2018.
2.Η Ισπανία μειώνει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο 4,6 % του ΑΕΠ το 2016, στο 3,1% του ΑΕΠ το 2017 και στο 2,2 % του ΑΕΠ το 2018. Η βελτίωση αυτή στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης συνεπάγεται επιδείνωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου κατά 0,4% του ΑΕΠ το 2016 και βελτίωσή του κατά 0,5 % του ΑΕΠ το 2017 και το 2018, βάσει των επικαιροποιημένων εαρινών προβλέψεων της Επιτροπής του 2016. Η Ισπανία χρησιμοποιεί όλα τα έκτακτα έσοδα για να επιταχύνει τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους.
3.Πέραν της εξοικονόμησης πόρων που έχει ήδη συμπεριληφθεί στις επικαιροποιημένες εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2016, η Ισπανία θεσπίζει και εφαρμόζει πλήρως μέτρα εξυγίανσης της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ το 2017 και 2018.
4.Η Ισπανία είναι έτοιμη να λάβει περαιτέρω μέτρα αν προκύψουν κίνδυνοι στην υλοποίηση των δημοσιονομικών σχεδίων. Τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης εξασφαλίζουν τη διαρκή βελτίωση του διαρθρωτικού ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης με ευνοϊκό για την ανάπτυξη τρόπο.
5.Η Ισπανία θεσπίζει μέτρα για την ενίσχυση του δημοσιονομικού πλαισίου της, ιδίως με σκοπό να αυξηθεί ο αυτοματισμός των μηχανισμών πρόληψης και διόρθωσης των αποκλίσεων από τους στόχους σχετικά με το έλλειμμα, το χρέος και τις δαπάνες, και για την ενίσχυση της συμβολής του κανόνα για τις δαπάνες που προβλέπει ο νόμος περί σταθερότητας στη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών.
6.Η Ισπανία δημιουργεί ένα συνεκτικό πλαίσιο για τη διασφάλιση της διαφάνειας και του συντονισμού της πολιτικής δημόσιων συμβάσεων για όλες τις αναθέτουσες αρχές και τους αναθέτοντες φορείς, με στόχο την εξασφάλιση οικονομικής αποδοτικότητας και υψηλού επιπέδου ανταγωνισμού. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει κατάλληλους μηχανισμούς εκ των προτέρων και εκ των υστέρων ελέγχου για τις δημόσιες συμβάσεις ώστε να εξασφαλίζεται η αποδοτικότητα και η συμμόρφωση με τις κείμενες νομικές διατάξεις.
Άρθρο 2
Το Συμβούλιο θέτει στην Ισπανία διορία έως τις 15 Οκτωβρίου 2016 για την ανάληψη αποτελεσματικής δράσης και, σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 1α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97, την υποβολή έκθεσης στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει ανταποκρινόμενη στην ειδοποίηση του Συμβουλίου. Στην έκθεση αναφέρονται οι στόχοι για τις δημόσιες δαπάνες και τα δημόσια έσοδα και προσδιορίζονται τα μέτρα διακριτικής ευχέρειας τόσο στο σκέλος των δαπανών όσο και στο σκέλος των εσόδων, ενώ παρέχονται και πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται σύμφωνα με τις ειδικές συστάσεις του Συμβουλίου για την ενίσχυση του δημοσιονομικού της πλαισίου και του πλαισίου πολιτικής δημοσίων συμβάσεων σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφοι 5 και 6.
Άρθρο 3
Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στο Βασίλειο της Ισπανίας.