Βρυξέλλες, 1.6.2016

COM(2016) 357 final

Δέσμη πρωτοβουλιών για την τυποποίηση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών της Ένωσης για την ευρωπαϊκή τυποποίηση για το 2017

{SWD(2016) 185 final}


1.Εισαγωγή

Τα ευρωπαϊκά πρότυπα αποδείχθηκαν σημαντικό εργαλείο πολιτικής για τη χάραξη πολιτικής στην ΕΕ. Τα πρότυπα αντιπροσωπεύουν εργαλεία πολιτικής που βελτιώνουν τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, αφού χάρη σ’ αυτά εξαλείφονται οι τεχνικοί φραγμοί που οφείλονται σε αντικρουόμενα εθνικά πρότυπα. Εξασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα των δικτύων και συστημάτων, εγγυώνται υψηλό επίπεδο προστασίας για τους καταναλωτές και το περιβάλλον και στηρίζουν και προάγουν την καινοτομία. Τα πρότυπα ωφελούν τους καταναλωτές, τις εταιρείες και την κοινωνία γενικά και συμβάλλουν στη συνολική μεγέθυνση και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της ΕΕ.

Με την ενίσχυση της ανάπτυξης ευρωπαϊκών προτύπων για αγαθά και υπηρεσίες σε τομείς στρατηγικής προτεραιότητας που αντιπροσωπεύουν διευρυνόμενες αγορές, η Επιτροπή αποσκοπεί στη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδίως για τις ΜΜΕ.

Η δημοσίευση του ετήσιου προγράμματος εργασίας της Ένωσης για την ευρωπαϊκή τυποποίηση (στο εξής «ετήσιο πρόγραμμα») είναι απαίτηση που έχει τεθεί στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1025/2012 (ο κανονισμός) και αποσκοπεί στον εντοπισμό των στρατηγικών προτεραιοτήτων για την ευρωπαϊκή τυποποίηση, αντικατοπτρίζοντας τους στόχους πολιτικής που έχει θέσει η Επιτροπή στον προγραμματισμό της.

Για να δημιουργηθεί νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή τυποποίηση, το ετήσιο πρόγραμμα για το 2017 είναι μέρος μιας εμπεριστατωμένης δέσμης πρωτοβουλιών για την τυποποίηση, όπου ανήκουν μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Επιτροπής με θέμα «Ευρωπαϊκά πρότυπα για τον 21ο αιώνα» μαζί με ένα έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών για την τυποποίηση στον τομέα των υπηρεσιών και την ανακοίνωση για την έκθεση, βάσει του άρθρου 24, σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού. Στο ετήσιο πρόγραμμα δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην ανακοίνωση για το σχέδιο προτεραιοτήτων για τα πρότυπα στον τομέα των ΤΠΕ που εγκρίθηκε στις 19 Απριλίου 2016. Το παρόν ετήσιο πρόγραμμα εγκρίνεται επίσης, αφού ελήφθησαν υπόψη οι συζητήσεις στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας για την τυποποίηση, που δρομολογήθηκε από την Επιτροπή σε συνέχεια της έγκρισης της στρατηγικής για την ενιαία αγορά 1 .

Το ετήσιο πρόγραμμα στηρίζει δράσεις για όλους τους τομείς προτεραιότητας της Επιτροπής όσον αφορά τη συνδεδεμένη ψηφιακή ενιαία αγορά· την ανθεκτική ενεργειακή ένωση συνοδευόμενη από μακρόπνοη πολιτική όσον αφορά την κλιματική αλλαγή· τη βαθύτερη και δικαιότερη εσωτερική αγορά με ενισχυμένη βιομηχανική βάση.

Το τρέχον ετήσιο πρόγραμμα συμπληρώνει τις δράσεις που είχαν περιληφθεί στο ετήσιο πρόγραμμα εργασιών για την τυποποίηση για το 2016 2 , ιδίως όσον αφορά τη συμμετοχικότητα με την έννοια που της δίνει ο κανονισμός.

Οι προσανατολισμοί που αναφέρονται στο πρόγραμμα εργασίας δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο πέρα και πάνω από αυτόν που ήδη προβλέπεται για το έτος 2017.

2.Στρατηγικές προτεραιότητες για την ευρωπαϊκή τυποποίηση

2.1.Τυποποίηση των ΤΠΕ

Η ανακοίνωση της Επιτροπής για τις προτεραιότητες τυποποίησης στον τομέα των ΤΠΕ για την ψηφιακή ενιαία αγορά 3 προσδιορίζει έναν κατάλογο βασικών προτεραιοτήτων για την ψηφιακή ενιαία αγορά όπου υπάρχει επείγουσα ανάγκη τυποποίησης στον τομέα των ΤΠΕ 4 : επικοινωνίες 5G, νεφοϋπολογιστική, το διαδίκτυο των αντικειμένων, τεχνολογίες (μαζικών) δεδομένων και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Πρόκειται για ουσιώδεις τεχνολογικές εξελίξεις στις οποίες θα βασιστούν τομείς όπως η ηλεκτρονική υγεία, τα διασυνδεδεμένα και αυτοματοποιημένα οχήματα, η έξυπνη ενέργεια, οι προηγμένες βιομηχανικές μέθοδοι ή οι έξυπνες πόλεις. Στο στάδιο αυτό, η Επιτροπή δεν προβλέπει να αποστείλει αιτήματα για τυποποίηση στους ΕΟΤ, αλλά θα ζητήσει την εμπλοκή τους σε ορισμένες προπαρασκευαστικές δραστηριότητες που έχουν σκοπό την απογραφή και την ανάπτυξη των κατάλληλων προτύπων.

Στο πεδίο της νεφοϋπολογιστικής, η Επιτροπή θα ζητήσει από τους ΕΟΤ να επικαιροποιήσουν την απογραφή των προτύπων και τις οδηγίες για τους τελικούς χρήστες (ιδίως τις ΜΜΕ και τον δημόσιο τομέα), σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς ανάπτυξης προτύπων, τους παρόχους υπηρεσιών νέφους και τους τελικούς χρήστες, έως τα μέσα οτυ 2017.

Στο πεδίο του διαδικτύου των αντικειμένων, η Επιτροπή θα ενισχύσει ένα διαλειτουργικό περιβάλλον για το διαδίκτυο των αντικειμένων, συνεργαζόμενη με τους ΕΟΤ και τους διεθνείς οργανισμούς ανάπτυξης προτύπων. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα αξιολογήσει αν χρειάζονται περαιτέρω βήματα για να αντιμετωπιστούν οι εντοπισθείσες αδυναμίες διαλειτουργικότητας και, αν είναι ανάγκη, θα εξετάσει τη χρήση νομικών μέτρων για τη σύσταση των κατάλληλων προτύπων.

Στο πεδίο της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, η Επιτροπή:

θα καλέσει τους ΕΟΤ να συντάξουν πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές που θα καλύπτουν το διαδίκτυο των αντικειμένων, τις επικοινωνίες 5G, τη νεφοϋπολογιστική, τα μαζικά δεδομένα και τα έξυπνα εργοστάσια έως τα τέλη του 2016·

θα καλέσει τους ΕΟΤ να αναπτύξουν πρότυπα, έως το τέλος του 2018, που θα στηρίζουν τη συνολική διαλειτουργικότητα και την αδιάλειπτη αξιόπιστη επαλήθευση της ταυτότητας μεταξύ αντικειμένων, διατάξεων και φυσικών και νομικών προσώπων βάσει συγκρίσιμων μοντέλων εμπιστοσύνης·

τα προσεχή τρία χρόνια, θα στηρίξει τους ΕΟΤ σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για τη διαχείριση κινδύνου, βάσει προτύπων, στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και αντίστοιχων κατευθυντήριων γραμμών ελέγχου για τις αρχές ή τους ρυθμιστικούς φορείς με αρμοδιότητες εποπτείας.

Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τους ΕΟΤ για να εξασφαλίσει ότι οι στρατηγικές τους και οι οδικοί χάρτες δραστηριοτήτων θα λάβουν υπόψη τις νέες απαιτήσεις που αναφύονται από τους σχετικούς με την ψηφιοποίηση κλάδους, όπως οχήματα, ενέργεια, ηλεκτρονική υγεία και προηγμένες βιομηχανικές μέθοδοι.

2.2.Τυποποίηση των υπηρεσιών

Όπως ανακοινώθηκε στη στρατηγική για την ενιαία αγορά 5 , η Επιτροπή ενέκρινε έγγραφο για την τυποποίηση των υπηρεσιών ως έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών, προσαρτημένο στην ανακοίνωση «Ευρωπαϊκά πρότυπα για τον 21ο αιώνα». Στο έγγραφο αποσαφηνίζεται ποιες υπηρεσίες θα καλύπτουν τα πρότυπα και παρουσιάζονται οι ιδιαιτερότητες, τα οφέλη και οι προκλήσεις. Για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η χρήση ευρωπαϊκών προτύπων και να ξεπεραστούν οι εθνικοί φραγμοί του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, ιδίως σε ό,τι αφορά την οδηγία για τις υπηρεσίες, η Επιτροπή προτείνει μια συνδυασμένη προσέγγιση η οποία συνίσταται:

στην ενισχυμένη ανάπτυξη των ευρωπαϊκών προτύπων για τις υπηρεσίες βάσει πλαισίου για την παρακολούθηση εθνικών και άλλων προτύπων στον τομέα των υπηρεσιών και για την παρακολούθηση των αναγκών της αγοράς, αφού θα προσδιορίζονται οι πιθανοί τομείς για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών προτύπων, η χάραξη προτεραιοτήτων σε ευθυγράμμιση με τις προτεραιότητες της ΕΕ και η παρακίνηση για την ανάπτυξή τους·

στη βελτίωση της αμοιβαίας αναγνώρισης και στη μείωση των συναφών εθνικών εμποδίων, αρχίζοντας με μια στοχοθετημένη επανεξέταση των υπαρχόντων κανόνων και πρακτικών για τις άδειες που αφορούν πρότυπα και πιστοποιητικά σε έναν επιλεγμένο τομέα, καθώς και στην αξιολόγηση της ισοδυναμίας των απαιτήσεων· και

σε πιο αποτελεσματική πληροφόρηση για τους παρόχους υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της διαθεσιμότητας πληροφοριών για πρότυπα και συναφείς απαιτήσεις μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης.

Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή:

θα διερευνήσει αν υπάρχουν τομείς με συγκρουόμενα ή διπλά εθνικά πρότυπα για τις υπηρεσίες ή πού υπάρχουν ενδεχομένως κενά στην πολιτική ως προς τις δέκα προτεραιότητες της Επιτροπής. Θα υποβάλει έκθεση σε ετήσια βάση στο πλαίσιο της έκθεσης που υποβάλλει στο ΕΚ και στο Συμβούλιο για την πολιτική της ΕΕ για την τυποποίηση. Σ’ αυτήν τη βάση, θα αποφασίσει αν πρέπει να εκδώσει εντολές ή να συστήσει στη CEN να καταρτίσει πρότυπα ή παραδοτέα τυποποίησης.

Θα συνεργαστεί, έως το τέλος του 2016, με τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς οργανισμούς τυποποίησης και τα εμπλεκόμενα μέρη για να συμφωνήσουν επί των κριτηρίων βάσει των οποίων θα τεθούν προτεραιότητες για τα ευρωπαϊκά πρότυπα υπηρεσιών.

θα δρομολογήσει το 2017 στοχοθετημένη επανεξέταση με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών για τους υπάρχοντες κανόνες και πρακτικές για τις άδειες για πρότυπα και πιστοποιητικά, καθώς και αξιολόγηση τη ισοδυναμίας των απαιτήσεων, με σκοπό την προώθηση βέλτιστων πρακτικών, την άρση των εμποδίων και τη ευρύτερη υιοθέτηση ανάλογων αξιολογήσεων ισοδυναμίας.

συνιστά i) να ολοκληρώσει η CEN τις εργασίες της για την απογραφή των διεθνών, ευρωπαϊκών και εθνικών προτύπων έως το τέλος του 2016 και να συντηρεί την απογραφή σε σταθερή βάση ii) να εκδώσει ετήσιο κατάλογο με τους τομείς όπου μπορεί να υπάρχουν συγκρουόμενα ή διπλά εθνικά πρότυπα για τις υπηρεσίες ή όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κενά στην ευρωπαϊκή πολιτική για τα πρότυπα υπηρεσιών και iii) να προσδιορίσει αν υπάρχουν τομείς η λειτουργία των οποίων δυσχεραίνεται από την απουσία προτύπων για προϊόντα και υπηρεσίες.

συνιστά στους Εθνικούς Φορείς Τυποποίησης (ΕΦΤ) να αποφασίσουν αν θα αναπτύξουν ένα εθνικό πρότυπο υπηρεσιών, να εξετάσουν την ευρωπαϊκή διάσταση και αν θα ήταν καλύτερο να αναπτυχθεί, αντ’ αυτού, ένα ευρωπαϊκό πρότυπο υπηρεσιών.

συνιστά στα κράτη μέλη να διερευνήσουν τη χρήση ευρωπαϊκών προτύπων για τις υπηρεσίες κατά την πρόταση ή επανεξέταση νομοθεσίας που εμπεριέχει όρους για την πρόσβαση στην αγορά σε τομείς υπηρεσιών.

Τα προτεινόμενα μέτρα συμπληρώνουν τις λοιπές πρωτοβουλίες για τις υπηρεσίες και την τυποποίηση στη στρατηγική για την ενιαία αγορά, καθώς και την κοινή πρωτοβουλία για την τυποποίηση. Οι δραστηριότητες διεξάγονται στο πλαίσιο των υφιστάμενων δομών και διεργασιών του ευρωπαϊκού συστήματος τυποποίησης και αξιοποιούν τα υφιστάμενα φόρα και ομάδες.

Η υλοποίηση του προτεινόμενου πλαισίου ξεκινά το 2016, ύστερα από την έγκριση της δέσμης μέτρων της Επιτροπής για την τυποποίηση. Το 2017, η Επιτροπή θα εντείνει τις προσπάθειες και θα δώσει πρακτικές λύσεις για την προαγωγή της ανάπτυξης και χρήσης ευρωπαϊκών προτύπων για τις υπηρεσίες, θα βελτιώσει την πληροφόρηση και θα ασχοληθεί με τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι πάροχοι υπηρεσιών.

2.3.Τομείς στρατηγικής προτεραιότητες για αιτήματα τυποποίησης στους ΕΟΤ το 2017

Η Επιτροπή έχει προσδιορίσει τις στρατηγικές προτεραιότητές της για την ευρωπαϊκή τυποποίηση στους τομείς που απαριθμούνται κατωτέρω, στους οποίους προτίθεται να ζητήσει από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης την ανάπτυξη προτύπων και παραδοτέων τυποποίησης. Οι τομείς συνδέονται άμεσα με τις ακόλουθες προτεραιότητες της Επιτροπής: συνδεδεμένη ψηφιακή ενιαία αγορά· ανθεκτική ενεργειακή ένωση συνοδευόμενη από μακρόπνοη πολιτική όσον αφορά την κλιματική αλλαγή· βαθύτερη και δικαιότερη εσωτερική αγορά με ενισχυμένη βιομηχανική βάση.

Στη συνδεδεμένη ψηφιακή ενιαία αγορά, οι προτεινόμενες ενέργειες στοχεύουν στην ενίσχυση των ηλεκτρονικών δεξιοτήτων και της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών:

σχεδιασμός και έναρξη της υλοποίησης ενός συνολικού ευρωπαϊκού πλαισίου για τα επαγγέλματα ΤΠΕ, που θα αποτελεί πρότυπο αναφοράς για τις ειδικότητες, όπως απαιτείται και εφαρμόζεται στον χώρο εργασίας με ΤΠΕ, με χρήση κοινής γλώσσας για τις ειδικότητες, τις δεξιότητες και τα επίπεδα επάρκειας που μπορεί να γίνουν κατανοητά σε όλη την Ευρώπη·

βελτίωση και διευκόλυνση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων που απαιτούνται από τις νομικές πράξεις της Ένωσης και από τα κράτη μέλη για τα πλοία που φτάνουν και/ή αναχωρούν από τους λιμένες των κρατών μελών, ώστε να μειωθούν οι διοικητικές επιβαρύνσεις για τις ναυτιλιακές εταιρείες·

διευκόλυνση της ροής, της πρόσβασης και της χρήσης πληροφοριών στον τομέα των μεταφορών, έτσι ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και να μειωθεί το κόστος των μεταφορών.

Όσον αφορά την ανθεκτική ενεργειακή ένωση με μακρόπνοη πολιτική για την κλιματική αλλαγή, οι προτεινόμενες δράσεις αποσκοπούν στον συνδυασμό των υποδομών μας, στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων μας, στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και στην προώθηση τεχνολογιών φιλικών προς το κλίμα:

να γίνει δυνατή η εναρμόνιση των διαδικασιών αδειοδότησης και τα βιομηχανικά πρότυπα για την ανάπτυξη των πυρηνικών υποδομών της ΕΕ σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους (κατασκευή, λειτουργία, παύση λειτουργίας, διαχείριση αποβλήτων), ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινό πλαίσιο για τις πολιτικές ενέργειας και να υπάρξει κέρδος από τις οικονομίες κλίμακας· και

να εξασφαλιστεί η διαλειτουργικότητα μεταξύ των δικτύων για την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα των υφιστάμενων υποδομών να απορροφούν πόρους «πράσινης» ενέργειας, ενώ δεν θα αυξάνεται το κόστος για τους χρήστες.

Στηρίζοντας τη βαθύτερη και δικαιότερη εσωτερική αγορά με ενισχυμένη βιομηχανική βάση, η Επιτροπή προτείνει διάφορες δράσεις για την αύξηση των απαιτήσεων ασφάλειας και διαλειτουργικότητας που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς στον τομέα των προϊόντων, για τη διατήρηση μιας βιομηχανικής βάσης υψηλών επιδόσεων στην Ευρώπη:

Στον κλάδο των προϊόντων δομικών κατασκευών, οι ακόλουθες πρωτοβουλίες θα επιτρέψουν στη βιομηχανία να ενσωματώσει βελτιώσεις από άλλους τομείς, να προσαρμόσει τα υπάρχοντα προϊόντα και να παραγάγει νέα καινοτομικά προϊόντα, ώστε να ικανοποιηθούν οι τρέχουσες ανάγκες ασφάλειας και ποιότητας:

1.οι μέθοδοι αξιολόγησης για τις ρυθμιζόμενες επικίνδυνες ουσίες και τις εκπομπές ακτινοβολίας πρέπει να οριστικοποιηθούν και οι νέες μέθοδοι αξιολόγησης θα πρέπει να καθιερωθούν βαθμιαία στα πρότυπα για τα προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών·

2.προϊόντα του τομέα των δομικών κατασκευών σε επαφή με νερό που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο·

3.καινοτομικά προϊόντα και αξιολόγηση των ουσιωδών χαρακτηριστικών της επίδοσης των προϊόντων του τομέα των δομικών κατασκευών·

μέθοδοι για την αξιολόγηση του κινδύνου μη καταλογογραφημένων ουσιών που έχουν σχέση με πλαστικά υλικά και αντικείμενα που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα, ώστε να επικαιροποιηθούν τα υπάρχοντα πρότυπα για νέες πηγές κινδύνων·

βιοαποικοδομησιμότητα των πλαστικών για συσκευασίες και απόβλητα συσκευασιών που θα συμβάλλουν στην ανακύκλωση·

Στον τομέα των σιδηροδρόμων, οι ακόλουθες πρωτοβουλίες θα βοηθήσουν στη βελτίωση της διασύνδεσης και της διαλειτουργικότητας των εθνικών σιδηροδρομικών δικτύων:

1.εσωτερική παθητική ασφάλεια για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας του σιδηροδρομικού συστήματος που θα βελτιώσει τις απαιτήσεις ασφάλειας του ταξιδιού με τρένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο·

2.απλοποίηση της μεθοδολογίας για τον υπολογισμό της ελεύθερης διέλευσης του παντογράφου (μηχανικό κινητικό περιτύπωμα παντογράφου), ώστε να γίνει ευκολότερη η αξιολόγηση της αποδοχής των κεφαλών παντογράφου σε εναέριες γραμμές επαφής· συνέχιση των εργασιών για τη διαλειτουργικότητα του σιδηροδρομικών γραμμών: ανάπτυξη προτύπων για τους αστικούς σιδηροδρόμους.

με αφορμή διάφορα ατυχήματα και συμβάντα, πρέπει να καταρτιστούν πρότυπα για τα ακόλουθα προϊόντα/διαδικασίες: προϊόντα πληροφοριών για τον καιρό που παρέχονται σε πιλότους, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών για το πιλοτήριο βάσει διάφορων πηγών, συστήματα συστήματα προειδοποιητικής συνέγερσης για υπέρβαση διαδρόμου, συστήματα βάρους και ζυγοστάθμισης επί του σκάφους·

βιώσιμα χημικά που παράγονται από δευτερογενείς πρώτες ύλες που θα ελαχιστοποιήσουν το κόστος και την εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από πρώτες ύλες· και

στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της αποδοτικότητας του τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, ώστε να υπάρξει κέρδος από τις οικονομίες κλίμακας και να ενισχυθεί ο ρόλος της Ευρώπης ως ισχυρότερου παγκόσμιου παίκτη.

3.Διεθνής συνεργασία

Η Επιτροπή καλεί τους ΕΟΤ να συνεχίσουν την από κοινού προώθηση των διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων σε εκείνες τις περιοχές του κόσμου όπου η ευρωπαϊκή βιομηχανία μπορεί να ωφεληθεί από την ενδυνάμωση των τυποποιητικών εργασιών και από την ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά.

Μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών προτύπων προέρχεται απευθείας από τη διεθνή τυποποίηση.

Για να επιτευχθεί επίσης καλύτερη αποδοχή των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο, το ευρωπαϊκό σύστημα τυποποίησης θα πρέπει να εκφράζεται ενιαία στους αρμόδιους φορείς.

Η Επιτροπή διαπραγματεύεται τη διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (TTIP) με τις Ηνωμένες Πολιτείες και η τυποποίηση είναι μεν ένα σημαντικό κεφάλαιο στις συζητήσεις, λόγω των δύο διαφορετικών συστημάτων, αλλά είναι δυνατόν να συνεπάγεται μεγάλα πλεονεκτήματα αν επιτευχθεί αμοιβαία επωφελής συμφωνία μεταξύ των δύο μερών.

Η Επιτροπή έχει επίσης διαπραγματευτεί επιτυχώς μια συνολική οικονομική και εμπορική συμφωνία (CETA) με τον Καναδά και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία. Σε όλες αυτές τις εμπορικές συμφωνίες, η τυποποίηση έχει κεντρικό ρόλο, διότι οι κύριοι φραγμοί μεταξύ των συντελεστών είναι τεχνικοί φραγμοί για το εμπόριο και όχι απλά δασμολογικά ζητήματα.

Όσον αφορά τις τρίτες χώρες, η Επιτροπή θα συνεχίσει τον υφιστάμενο πολιτικό διάλογο και τις δράσεις προβολής και ευαισθητοποίησης [αποσπασμένος εμπειρογνώμονας της ευρωπαϊκής τυποποίησης στην Ινδία (SESEI), αποσπασμένος εμπειρογνώμονας της ευρωπαϊκής τυποποίησης στην Κίνα (SESEC), ή πλατφόρμα πληροφοριών για την τυποποίηση Κίνας-Ευρώπης (CESIP)] για τις οποίες η στήριξη των ΕΟΤ είναι θεμελιώδους σημασίας (βλ. ετήσιες επιδοτήσεις λειτουργίας).

Η συνεργασία με την Κίνα στον τομέα της τυποποίησης έχει διττό στόχο. Η προώθηση του κανονιστικού μοντέλου της ΕΕ (για την προώθηση προϊόντων) που στηρίζεται στα πρότυπα αναμένεται, μακροπρόθεσμα, να διευκολύνει την πρόσβαση στην αγορά. Η διμερής τεχνική εναρμόνιση σε επίπεδο προτύπων είναι ένας άλλος τρόπος για τη διαμόρφωση ισότιμων όρων ανταγωνισμού, που θα είναι σαφώς αμοιβαία επωφελής για την εγχώρια αγορά και τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Σύμφωνα με τα ευρήματα της ομάδας εργασίας ΕΕ-CN «Τυποποίηση» περίπου 90 πρότυπα EN έχουν υιοθετηθεί ως κινεζικά πρότυπα, γεγονός που αντιπροσωπεύει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Οι εργασίες που αφορούν την Ινδία έχουν παρόμοιους στόχους.

Η Επιτροπή, η οποία ήδη συμμετέχει τεχνικά σε ορισμένες διεθνείς εργασίες τυποποίησης, αναμένει να εμπλακεί περισσότερο στην ευρωπαϊκή και διεθνή τυποποίηση και να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό του καθεστώτος επίσημου παρατηρητή που διαθέτει, έτσι ώστε να υλοποιήσει αποτελεσματικότερα τη δέσμευσή της όσον αφορά την πρωτοκαθεδρία των διεθνών προτύπων.

4.«Ορίζοντας 2020» — Έρευνα και καινοτομία

Η ανάπτυξη και υλοποίηση θεματολογίων έρευνας και καινοτομίας, μεταξύ άλλων μέσω της τυποποίησης, είναι ουσιώδους σημασίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ανταγωνιστικότητας. Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» θα παράσχει ισχυρή υποστήριξη για την πρόσληψη της καινοτομίας από την αγορά, ιδίως για την υποστήριξη της τυποποίησης μέσω της έρευνας και μέσω της χρήσης της επιστήμης στα πρότυπα. Οι δραστηριότητες τυποποίησης αποτελούν ουσιαστικό δίαυλο για την υιοθέτηση από την αγορά των αποτελεσμάτων της έρευνας και τη διάδοση καινοτομιών, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων της έρευνας στο πλαίσιο του τμήματος Ευρατόμ του προγράμματος «Ορίζοντας 2020».

Το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» θα στηρίξει τη βελτίωση της αποδοτικότητας του συστήματος τυποποίησης με την προώθηση των ανοικτών προτύπων και πλατφορμών και τη συνεπή εφαρμογή των προτύπων και την υιοθέτησή τους από την αγορά.

Οι ΕΟΤ θα πρέπει να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν την κατάλληλη εκπροσώπηση, σε τεχνικό επίπεδο, στις δραστηριότητες τυποποίησης, των νομικών οντοτήτων που συμμετέχουν σε ένα σχέδιο που σχετίζεται με τον συγκεκριμένο τομέα και χρηματοδοτείται από την Ένωση στο πλαίσιο του πολυετούς προγράμματος-πλαισίου για δραστηριότητες στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Οι ΕΟΤ θα πρέπει να υποβάλουν έκθεση στην Επιτροπή σχετικά με τις ενέργειες αυτές από το 2013 έως το 2016.

5.Επόμενος κύκλος

Σε συνέχεια των συζητήσεων στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας για την τυποποίηση, για να ενισχυθεί η τεκμηρίωση του ετήσιου κύκλου διακυβέρνησης της πολιτικής τυποποίησης της ΕΕ, η Επιτροπή θα αναλάβει τις εξής δύο πρωτοβουλίες:

Θα δρομολογήσει μια μελέτη για την ανάλυση του οικονομικού και κοινωνικού αντικτύπου της τυποποίησης

Είναι γνωστό ότι τα πρότυπα διαδραματίζουν καίριο και μερικές φορές αθέατο ρόλο, στη στήριξη της οικονομικής μεγέθυνσης αφού συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας, καθώς και της ευημερίας της κοινωνίας. Συνεπώς, η Επιτροπή, όπως κλήθηκε από το Συμβούλιο 6 , και ευθυγραμμιζόμενη με την κοινή πρωτοβουλία για την τυποποίηση, θα δρομολογήσει σε εύλογο χρόνο μελέτη για τη διερεύνηση του αντικτύπου που έχουν τα πρότυπα στην οικονομία και την κοινωνία συνολικά. Η μελέτη θα χρησιμοποιήσει ως βάση και θα λάβει υπόψη τις υπάρχουσες μελέτες στα κράτη μέλη 7 , καθώς και τα διάφορα μοντέλα που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος για τη χρηματοδότηση της τυποποίησης.

Θα καθιερώσει έναν ουσιαστικό διοργανικό διάλογο

Από το 2017 σε κάθε ετήσιο κύκλο, της έκδοσης του ετήσιου προγράμματος τον Ιούλιο κάθε έτους θα προηγείται μια έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για την τυποποίηση. Βάσει της έκθεσης αυτής, η Επιτροπή προτείνει την έναρξη διοργανικού διαλόγου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο την άνοιξη.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πληροφορίες για:

την πρόοδο της υλοποίησης των ενεργειών που προβλέπονται στο ετήσιο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ευρωπαϊκών προτύπων για τις υπηρεσίες·

την πρόοδο της υλοποίησης των ενεργειών που προβλέπονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής για τις προτεραιότητες τυποποίησης στον τομέα των ΤΠΕ για την ψηφιακή ενιαία αγορά·

την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αιτήματα τυποποίησης που έχουν απευθυνθεί στους ΕΟΤ·

τον αριθμό των παραχθέντων προτύπων και αυτών που έχουν καταχωριστεί στο πρόγραμμα εργασιών των ΕΟΤ·

τη συμβολή των φορέων του παραρτήματος ΙΙ (οι SBS 8 , ANEC, 9 , ECOS 10 και ETUC 11 αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα συμφέροντα των ΜΜΕ, των καταναλωτών, των εργαζομένων και περιβαλλοντικά ζητήματα) στις διεργασίες παραγωγής των προτύπων (συμμετοχικότητα)·

τη χρηματοδοτική συνεισφορά της ΕΕ στους ΕΟΤ βάσει του κανονισμού.

Η έκθεση και ο επακόλουθος διάλογος θα λειτουργήσουν ως συνεισφορά πολιτικής στο ετήσιο πρόγραμμα για το προσεχές έτος.

(1) COM(2015) 550 final και SWD(2015) 202 final.
(2) COM(2015)686
(3) COM(2016) 176
(4) COM(2015) 192
(5) COM(2015) 550
(6) Το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας που συνεδρίασε στις 2 Μαρτίου 2015, «ΚΑΛΕΙ την Επιτροπή να ολοκληρώσει την ανεξάρτητη επανεξέταση και να αναλύσει τον αντίκτυπο της τυποποίησης στην οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον όλων των μερών».
(7)  British Standards Institution (2015), 'The Economic Contribution of Standards to the UK Economy' (Βρετανικό Ίδρυμα Προτύπων, Η οικονομική συμβολή των προτύπων στην οικονομία του ΗΒ)· AFNOR (2016): Economic impact of standardisation (Ο οικονομικός αντίκτυπος της τυποποίησης· AFNOR (2009): The Economic Impact of Standardisation – Technological Change, Standards and Long-Term Growth in France. (Ο οικονομικός αντίκτυπος της τυποποίησης - Τεχνολογικές αλλαγές, πρότυπα και μακροπρόθεσμη μεγέθυνση στη Γαλλία)· DIN (2000): Economic Benefits of Standardization (Τα οικονομικά οφέλη της τυποποίησης), 3 τόμοι. Βερολίνο Beuth. (Επικαιροποίηση 2011)· DTI (2005): The Empirical Economics of Standards, (Η εμπειρική οικονομία των προτύπων), DTI Economics Paper No.12, Ιούνιος 2005 Λονδίνο.
(8) Πρότυπα για τις μικρές επιχειρήσεις, http://sbs-sme.eu/
(9) Η φωνή του ευρωπαίου καταναλωτή για θέματα τυποποίησης — http://www.anec.eu/anec.asp
(10) Ευρωπαϊκός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Πολιτών για την Τυποποίηση http://ecostandard.org/
(11) Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων http://www.etuc.org/