23.12.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 433/13


Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίουγια τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

(2015/C 433/05)

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 51 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1).

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

«LEVICKÝ SLAD»

Αριθ. ΕΚ: SK-PGI-0005-01181 — 20.11.2013

ΠΟΠ ( ) ΠΓΕ ( X )

1.   Ονομασία:

«Levický slad»

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα

Σλοβακία

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου

3.1.   Τύπος προϊόντος

Κλάση 1.8. Λοιπά προϊόντα του παραρτήματος I της Συνθήκης (μπαχαρικά κ.λπ.)

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό 1

Το προϊόν «Levický slad» (βύνη του Levice) είναι βύνη κριθής για ανοιχτόχρωμη μπίρα τύπου «pils», προοριζόμενη κυρίως για ζυθοποίηση. Παρασκευάζεται από ποικιλίες δίστοιχης κριθής βυνοποίησης, που λαμβάνονται με επιλογή και είναι πιστοποιημένες, οι οποίες καλλιεργούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Τα σημαντικά εγγυημένα χαρακτηριστικά του προϊόντος είναι τα ακόλουθα:

α)   υγρασία: έως 5 %·

β)   χρώμα: έως 4,5 EBC·

γ)   ξηρό υπόλειμμα: τουλάχιστον 80 %·

δ)   ευθρυπτότητα: τουλάχιστον 78,5 %.

Τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της βύνης πρέπει να είναι, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, αυτά του καθαρού αρώματος βύνης, χωρίς οσμές, και η γεύση πρέπει να είναι ελαφρώς γλυκιά και καθαρή. Το χρώμα πρέπει να είναι καθαρό και ομοιόμορφο, χωρίς αμαύρωση των άκρων. Η βύνη θυμίζει από την όψη της τον τύπο μεταποιημένης κριθής.

3.3.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης) και πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα)

Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του προϊόντος είναι δίστοιχες ποικιλίες κριθής ζυθοποίησης, που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των καταχωρισμένων για την παραγωγή του προϊόντος «Levický slad» ποικιλιών. Όλες οι ποικιλίες μπορούν να χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του προϊόντος, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο.

Η οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή χαρακτηρίζεται από εδάφη μέτριου βάρους, των καταλληλότερων τύπων εδάφους για την καλλιέργεια κριθής βυνοποίησης. Τα εδάφη αυτά ανήκουν στις κατηγορίες chernosols (μαυρόχωμα) —των τύπων chrnozems και chernitzas—, fluvisols και hnedozems (καστανόχωμα), και είναι επίπεδα ή ελαφρώς επικλινή. Η περιοχή διαθέτει τα χαρακτηριστικά μιας πεδινής κλιματικής περιοχής, ξηρής και πολύ θερμής. Τα χαρακτηριστικά αυτά επιτρέπουν την πολύ πρώιμη σπορά των ποικιλιών κριθής βυνοποίησης, γεγονός που αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα για την παραγωγή κόκκων κριθής υψηλής ποιότητας (πλούσιο εκχύλισμα, ελάχιστο ποσοστό κόκκων με βλάβες, σπάνια εμφάνιση μυκητιάσεων) και υψηλής απόδοσης.

3.4.   Συγκεκριμένα στάδια της παραγωγής που πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής

 

Βήμα 1. Αγορά, παραλαβή και καθαρισμός της κριθής.

 

Βήμα 2. Διαποτισμός/Εμβάπτιση.

 

Βήμα 3. Βλάστηση της κριθής.

 

Βήμα 4. Ξήρανση με θερμό αέρα και αφαίρεση των φύτρων.

 

Βήμα 5. Αφαίρεση των φύτρων κριθής.

3.5.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ.

Η βύνη μπορεί να συσκευαστεί σε σάκους μέγιστης χωρητικότητας έως 50 kg ή σε μεγάλους εύκαμπτους περιέκτες τύπου «big bag» χωρητικότητας 300 έως 600 kg, οι οποίοι φέρουν ετικέτα του παραγωγού επικολλημένη ή συνδεδεμένη με αυτούς.

3.6.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση

Οι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ένδειξη «Levický slad» για την επισήμανση, την προώθηση και την εμπορία του προϊόντος.

Όλοι οι τύποι συσκευασίας της βύνης επισημαίνονται με ετικέτα επικολλημένη στη συσκευασία ή συνδεδεμένη με αυτή, στην οποία εμφαίνονται το όνομα του παραγωγού, η διεύθυνση της επιχείρησης, το βάρος της συσκευασίας, ο αριθμός παρτίδας, η ημερομηνία πλήρωσης, η ημερομηνία λήξης του προϊόντος και το σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ΠΓΕ. Η συσκευασία μπορεί να περιλαμβάνει την ένδειξη «chránené zemepisné označenie» (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) ή το αρκτικόλεξο «CHZO» (ΠΓΕ).

Ο αιτών αναγνωρίζει ότι κάθε παραγωγός που είναι εγκατεστημένος εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής έχει το δικαίωμα να παράγει το προϊόν «Levický slad» σύμφωνα με τις προδιαγραφές παραγωγής του.

4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής

Η γεωγραφική περιοχή οριοθετείται από τα ακόλουθα γεωγραφικά σημεία και οριογραμμές:

Το βόρειο όριο της περιοχής, από δυτικά προς ανατολικά, διαμορφώνεται από την κορυφή Holý vrch στην οροσειρά Považský Inovec, από τις κορυφές Veľký Tríbeč και Veľký Inovec, από τον ορεινό όγκο Štiavnické vrchy και από τον ορεινό όγκο Javorie έως τον ποταμό Krivánsky potok.

Το ανατολικό και το νότιο όριο της περιοχής, από ανατολικά προς δυτικά, διαμορφώνεται από τον ποταμό Krivánsky potok έως το σημείο όπου αυτός χύνεται στον ποταμό Ipeľ, από τον ποταμό Ipeľ έως το σημείο όπου αυτός χύνεται στον Δούναβη και από τον ρου του Δούναβη έως την κοινότητα Žitava.

Το δυτικό όριο της περιοχής, από νότια προς βόρεια, διαμορφώνεται από την κοινότητα Žitava, στις όχθες του Δούναβη, από τις κοινότητες Marcelová, Svätý Peter, Pavlov Dvor, Nesvady και Komoča έως τον ποταμό Váh, στο επίπεδο της κοινότητας Dedina Mládeže, και από τον ποταμό Váh έως το επίπεδο της κορυφής Holý vrch της οροσειράς Považský Inovec.

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή

Οι ειδικές φυσικές συνθήκες της οριοθετημένης περιοχής, δηλαδή οι κλιματικές συνθήκες και τα χαρακτηριστικά των εδαφών, η ποιότητα, η παράδοση και η φήμη αποτελούν τη βάση του μοναδικού χαρακτήρα του προϊόντος «Levický slad». Το ορεινό τμήμα στο Βορρά προστατεύει την περιοχή από την κάθοδο ψυχρών μαζών αέρα. Η μέση θερμοκρασία του αέρα κατά τη βλαστητική περίοδο ανέρχεται σε 15 έως 17 °C και το μέσο σωρευτικό βροχομετρικό ύψος σε 150 έως 200 mm. Το συνολικό ύψος υγρών κατακρημνισμάτων στις άλλες περιοχές καλλιέργειας κριθής της Σλοβακίας ανέρχεται σε 450 έως 650 mm. Η υπερβολική ποσότητα βροχοπτώσεων κατά την περίοδο ωρίμασης των κόκκων μειώνει την αξία τους για βυνοποίηση, επειδή τα ένζυμα που διασπούν το άμυλο σε σάκχαρα ενεργοποιούνται όταν η ατμοσφαιρική υγρασία είναι αυξημένη, με αποτέλεσμα οι κόκκοι να βλαστάνουν με δυσκολία κατά την περίοδο βυνοποίησης.

Επιπλέον των κλιματικών συνθηκών, τα εδάφη της περιοχής επηρεάζουν επίσης την ποιότητα του προϊόντος. Αποτελούνται από chernozems, chernitzas, fluvisols και hnedozems και είναι επίπεδα ή ελαφρώς επικλινή. Στις άλλες περιοχές καλλιέργειας κριθής της Σλοβακίας, παρατηρείται ότι, σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον μία από τις βασικές συνθήκες δεν πληρούται (μεγαλύτερο ύψος βροχοπτώσεων, μέσες τιμές θερμοκρασίας, διάρκεια της βλαστητικής περιόδου, συνθήκες των εδαφών). Χωρίς αυτές τις συνθήκες ανάπτυξης της πρώτης ύλης, το προϊόν «Levický slad» δεν θα είχε την ίδια ποιότητα, ούτε την ίδια απόδοση.

Η εαρινή κριθή σπέρνεται εντός της οριοθετημένης περιοχής, από το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου έως και το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, γεγονός που επιδρά ευνοϊκά στην απόδοση και την ποιότητα του κόκκου. Η ποιότητα των κόκκων της εαρινής κριθής καθορίζεται κατά την περίοδο σχηματισμού και πλήρωσής τους. Από φαινολογική άποψη, η περίοδος αυτή προσδιορίζεται από την έναρξη της εμφάνισης των στάχεων η οποία, εντός της οριοθετημένης περιοχής, τοποθετείται μεταξύ του πρώτου και του τρίτου δεκαήμερου του Μαΐου, και λήγει με την πλήρη ωρίμαση των κόκκων. Η συνολική διάρκεια της βλαστητικής περιόδου της εαρινής κριθής εντός της οριοθετημένης περιοχής είναι περίπου 120 ημέρες και, στη διάρκεια αυτής της περιόδου, η φάση μεταξύ της έναρξης της εμφάνισης των στάχεων και της πλήρους ωρίμασης διαρκεί, κατά μέσο όρο, 44 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι, εντός της οριοθετημένης περιοχής, επικρατούν εξαίρετες συνθήκες για την καλλιέργεια κριθής βυνοποίησης άριστης ποιότητας, της οποίας οι κόκκοι περιέχουν τη βέλτιστη ποιότητα αμύλου η οποία αντιστοιχεί σε εκχύλισμα βύνης με απόδοση 81,5 έως 82,5 %.

Εντός της οριοθετημένης περιοχής, η κριθή βυνοποίησης συγκομίζεται μερικές ημέρες αφού φθάσει σε πλήρη ωρίμαση. Για να ληφθεί κόκκος σε πλήρη ωρίμαση, υγιής και χωρίς βλάβες λόγω βροχοπτώσεων, η συγκομιδή πρέπει να εκτελεστεί εγκαίρως, δηλαδή πριν από την έναρξη της περιόδου των βροχών, που συνήθως αρχίζει το δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου ή το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου.

Η ποιότητα του προϊόντος καθορίζεται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κριθής και από την τεχνική διαδικασία βυνοποίησης. Χάρη στις χαμηλές βροχοπτώσεις της οριοθετημένης περιοχής και τις συνθήκες του εδάφους της, οι κόκκοι έχουν μεγαλύτερο μέγεθος, ομοιόμορφο σχήμα, περιέχουν περισσότερο άμυλο και εγγυώνται συνεπώς τη μεγαλύτερη εκχυλιστική ικανότητα της βύνης. Για τη φάση της διαβροχής, είναι σημαντικό να έχουν οι κόκκοι ομοιόμορφο μέγεθος, ώστε να απορροφούν το νερό με την ίδια ταχύτητα και, όταν στη συνέχεια υποβληθούν σε βλάστηση με το σύστημα των μετακινούμενων σωρών, να εμφανίζουν ομοιόμορφη βλαστητική ενέργεια.

Οι τεχνίτες ζυθοποιοί, οι οποίοι προτιμούν τη βύνη «Levický slad», εκτιμούν ότι αυτή χαρακτηρίζεται από την όψη, το χρώμα και τη γεύση των κόκκων της και ότι η σύσταση των ουσιών που εκχυλίζονται καθώς και ο βαθμός αποσύνθεσης των πρωτεϊνών συμβάλλουν στην ποιότητα των ζύθων που παράγονται σύμφωνα με τις παραδοσιακές μεθόδους. Για αυτούς τους τύπους μπίρας, η βύνη «Levický slad» επιτρέπει να λαμβάνονται το χρώμα, η γεύση και η απόδοση παραγωγής που απαιτούνται.

Η παράδοση της καλλιέργειας σιτηρών στην περιοχή πιστοποιείται ήδη από τον 19ο αιώνα, κατόπιν της επένδυσης κεφαλαίων από την οικογένεια Schoeller και της επακόλουθης ταχείας ανάπτυξης της σιτοκαλλιέργειας και της αντίστοιχης βιομηχανία μεταποίησης. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία στο χρηματιστήριο της Βουδαπέστης, η «Tót Árpa», ειδικά για την προαναφερόμενη κριθή βυνοποίησης. Η επένδυση σε ένα αυτόνομο εμπορικό βυνοποιείο κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα αποτελεί περαιτέρω επιβεβαίωση της ιδιοτυπίας της περιοχής. Εξαρχής, το προϊόν του εν λόγω βυνοποιείου έλαβε την ονομασία «Levický slad», η οποία ήταν φημισμένη μεταξύ τόσο των καλλιεργητών κριθής όσο και των μεταποιητών. Με την έναρξη της παραγωγής του, η ποιότητα και η φήμη του προϊόντος «Levický slad» επιβεβαιώθηκαν καθώς ξεκίνησε η εξαγωγή του όχι μόνον προς τις περισσότερες από τις χώρες της ανατολικής και της δυτικής Ευρώπης αλλά και προς τις χώρες στις τέσσερις άλλες ηπείρους. Δεδομένου ότι δεν διοργανώνεται κανένας ειδικός διαγωνισμός για τις βύνες κριθής, η ποιότητα αυτή πιστοποιείται από τα βραβεία που απονέμονται σε ξανθές μπίρες, κυρίως στο εξωτερικό, και ιδίως σε διαγωνισμούς στην Τσεχική Δημοκρατία, καθώς και από το βραβείο «European beer star».

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών

(Άρθρο 6 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του παρόντος κανονισμού)

http://www.upv.sk/swift_data/source/pdf/specifikacie_op_oz/specifikacia_Levicky_slad.pdf


(1)  ΕΕ L 343 της 14.12.2012, σ. 1.