9.12.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 409/90


ΈΚΘΕΣΗ

σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις για το οικονομικό έτος 2014, συνοδευόμενη από την απάντηση του Οργανισμού

(2015/C 409/11)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.

Ο Εκτελεστικός Οργανισμός για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (γνωστός και ως «EASME», εφεξής «ο Οργανισμός»), με έδρα στις Βρυξέλλες, αντικατέστησε και διαδέχθηκε τον Εκτελεστικό Οργανισμό για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (EACI) και συστάθηκε για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2014 έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 με την εκτελεστική απόφαση 2013/771/ΕΕ της Επιτροπής (1), με την οποία καταργείται η απόφαση 2007/372/ΕΚ της Επιτροπής (2). Η εξαιρετικά διευρυμένη εντολή του αφορά τη διαχείριση, σε στενή συνεργασία με επτά γενικές διευθύνσεις της Επιτροπής, των δράσεων της ΕΕ στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ, του περιβάλλοντος και της δράσης για το κλίμα, της θάλασσας και της αλιείας, καθώς και, όπως και στο παρελθόν, τμημάτων του προγράμματος για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία 2007-2013.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

2.

Η προσέγγιση ελέγχου που εφαρμόζει το Συνέδριο περιλαμβάνει αναλυτικές ελεγκτικές διαδικασίες, άμεσες ελεγκτικές δοκιμασίες πράξεων και αξιολόγηση των βασικών δικλίδων ελέγχου που περιλαμβάνουν τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου του Οργανισμού. Τα ανωτέρω συμπληρώνονται από αποδεικτικά στοιχεία προερχόμενα, αφενός, από τις εργασίες άλλων ελεγκτών (κατά περίπτωση) και, αφετέρου, από την ανάλυση των θέσεων της διοίκησης.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

3.

Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 287 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το Συνέδριο διενήργησε:

α)

έλεγχο των ετήσιων λογαριασμών του Οργανισμού, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις οικονομικές καταστάσεις (3) και τις εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού (4) για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2014, καθώς και

β)

έλεγχο της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί.

Ευθύνη της διοίκησης

4.

Η διοίκηση φέρει την ευθύνη για την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση των ετήσιων λογαριασμών του Οργανισμού, καθώς και για τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται (5):

α)

Η ευθύνη της διοίκησης όσον αφορά τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση συστήματος εσωτερικού ελέγχου με σκοπό την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση οικονομικών καταστάσεων οι οποίες να μην περιέχουν ουσιώδεις ανακρίβειες οφειλόμενες σε απάτη ή σφάλμα· την επιλογή και εφαρμογή των ενδεδειγμένων λογιστικών πολιτικών, βάσει των λογιστικών κανόνων που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής (6)· και τη διατύπωση λογιστικών εκτιμήσεων εύλογων υπό τις εκάστοτε περιστάσεις. Ο διευθυντής εγκρίνει τους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού, αφού ο υπόλογος τους καταρτίσει βάσει του συνόλου των διαθέσιμων πληροφοριακών στοιχείων και συντάξει συνοδευτικό σημείωμα στο οποίο δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι έχει αποκομίσει εύλογη βεβαιότητα ότι οι λογαριασμοί απεικονίζουν ακριβοδίκαια, από κάθε ουσιώδη πλευρά, την οικονομική κατάσταση του Οργανισμού.

β)

Η ευθύνη της διοίκησης όσον αφορά τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί, καθώς και τη συμμόρφωση με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, συνίσταται στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη διατήρηση αποτελεσματικού και αποδοτικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου που περιλαμβάνει κατάλληλη εποπτεία, λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για την πρόληψη περιπτώσεων παρατυπιών και απάτης και, κατά περίπτωση, νομικές διαδικασίες για την ανάκτηση κονδυλίων τα οποία καταβλήθηκαν αχρεωστήτως ή χρησιμοποιήθηκαν εσφαλμένως.

Ευθύνη του ελεγκτή

5.

Ευθύνη του Συνεδρίου είναι, βάσει του ελέγχου που αυτό διενεργεί, να παρέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (7) δήλωση τόσο ως προς την αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών όσο και ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Το Συνέδριο διενεργεί τον έλεγχό του σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου και τους κώδικες δεοντολογίας της IFAC, καθώς και με τα διεθνή πρότυπα των ανώτατων οργάνων ελέγχου του INTOSAI. Τα εν λόγω πρότυπα προβλέπουν ότι το Συνέδριο σχεδιάζει και διενεργεί τον έλεγχο προκειμένου να αποκομίζει εύλογη βεβαιότητα τόσο σχετικά με την απουσία ουσιωδών ανακριβειών στους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού όσο και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται.

6.

Ο έλεγχος συνεπάγεται την εφαρμογή διαδικασιών για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου σχετικά με τα ποσά και τις πληροφορίες που δημοσιοποιούνται στους λογαριασμούς, καθώς και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Η επιλογή των διαδικασιών επαφίεται στην κρίση του ελεγκτή, η οποία βασίζεται σε εκτίμηση των κινδύνων ύπαρξης ουσιωδών ανακριβειών στους λογαριασμούς και ουσιώδους μη συμμόρφωσης των σχετικών πράξεων με τις απαιτήσεις του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφειλόμενων σε απάτη ή σφάλμα. Κατά την εκτίμηση των κινδύνων αυτών, ο ελεγκτής εξετάζει τυχόν εσωτερικές δικλίδες ελέγχου που αφορούν την κατάρτιση και την ακριβοδίκαιη παρουσίαση των λογαριασμών, καθώς και τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου τα οποία εφαρμόζονται προς εξασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των σχετικών πράξεων, και σχεδιάζει αρμόζουσες στις περιστάσεις ελεγκτικές διαδικασίες. Επίσης, ο έλεγχος περιλαμβάνει αξιολόγηση της καταλληλότητας των λογιστικών πολιτικών, του ευλόγου των λογιστικών εκτιμήσεων, καθώς και της συνολικής παρουσίασης των λογαριασμών.

7.

Το Συνέδριο φρονεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου που συγκεντρώθηκαν είναι επαρκή και κατάλληλα για τη θεμελίωση της δήλωσης αξιοπιστίας του.

Γνώμη σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών

8.

Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι ετήσιοι λογαριασμοί του Οργανισμού παρέχουν ακριβοδίκαιη εικόνα, από κάθε ουσιώδη πλευρά, της οικονομικής κατάστασής του την 31η Δεκεμβρίου 2014, των αποτελεσμάτων των πράξεών του και των ταμειακών ροών του για το οικονομικό έτος που έληξε την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού του και τους λογιστικούς κανόνες που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής.

Γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί

9.

Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι πράξεις στις οποίες βασίζονται οι ετήσιοι λογαριασμοί για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2014 είναι, από κάθε ουσιώδη πλευρά, νόμιμες και κανονικές.

10.

Τα σχόλια που ακολουθούν δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις γνώμες του Συνεδρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

11.

Το 2014 το επίπεδο ακύρωσης πιστώσεων του προϋπολογισμού που είχαν μεταφερθεί από το 2013 (2 60  209 ευρώ ή 20 % των μεταφερθεισών πιστώσεων, έναντι 19 % το 2013) υποδηλώνει υπερεκτίμηση των δημοσιονομικών αναγκών στο τέλος του 2013, όπως είχε συμβεί και το προηγούμενο έτος.

12.

Μολονότι τον Σεπτέμβριο του 2014 ο αρχικός προϋπολογισμός του Οργανισμού τροποποιήθηκε και μειώθηκε κατά 3 εκατομμύρια ευρώ, ο Οργανισμός δέσμευσε μόνο το 91 % των μειωμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού. Αυτό το χαμηλό ποσοστό εκτέλεσης δικαιολογείται κυρίως από τις οργανωτικές και επιχειρησιακές προκλήσεις που ανέκυψαν από τη διευρυμένη εντολή του Οργανισμού όσον αφορά την εκτέλεση πρόσθετων προγραμμάτων και καθηκόντων σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή. Εντούτοις, η σημαντική υποχρησιμοποίηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού μαρτυρά την ανάγκη βελτίωσης του σχεδιασμού του.

13.

Αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης στο υψηλό και αυξημένο επίπεδο των ανειλημμένων πιστώσεων που μεταφέρθηκαν στο 2015, ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ ή 17 % (έναντι 1,3 εκατομμυρίων ευρώ ή 8 % το 2013), οι οποίες αφορούσαν κυρίως τον τίτλο III (δαπάνες για την υποστήριξη προγραμμάτων) και αντιστοιχούσαν σε 2,6 εκατομμύρια ευρώ ή σε 72 % (έναντι 0,6 εκατομμυρίων ευρώ ή 35 % το 2013). Η κατάσταση αυτή αντιβαίνει στην αρχή της ετήσιας διάρκειας του προϋπολογισμού.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΕΤΟΥΣ

14.

Στο παράρτημα I παρουσιάζεται επισκόπηση των διορθωτικών μέτρων που ελήφθησαν σε συνέχεια των σχολίων που διατύπωσε το Συνέδριο το προηγούμενο έτος.

Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα IV, του οποίου προεδρεύει ο κ. Milan Martin CVIKL, Μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 8ης Σεπτεμβρίου 2015.

Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Πρόεδρος


(1)  ΕΕ L 341 της 18.12.2013, σ. 73.

(2)  ΕΕ L 140 της 1.6.2007, σ. 52.

(3)  Οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν τον ισολογισμό και την κατάσταση οικονομικών αποτελεσμάτων, τον πίνακα ταμειακών ροών, την κατάσταση μεταβολών του καθαρού ενεργητικού, σύνοψη των κύριων λογιστικών πολιτικών και άλλες επεξηγηματικές σημειώσεις.

(4)  Οι εκθέσεις αυτές περιλαμβάνουν τον λογαριασμό αποτελέσματος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και το παράρτημα αυτού.

(5)  Άρθρα 62 και 68 σε συνδυασμό με τα άρθρα 53 και 58 του κανονισμού (EΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 298 της 26.10.2012, σ. 1).

(6)  Οι λογιστικοί κανόνες που εγκρίνει ο υπόλογος της Επιτροπής απορρέουν από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για τον Δημόσιο Τομέα (International Public Sector Accounting Standards — IPSAS), που εκδίδει η Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών, ή, κατά περίπτωση, από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (International Accounting Standards — IAS)/Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (International Financial Reporting Standards — IFRS), που εκδίδει το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

(7)  Άρθρο 162 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 966/2012.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

Παρακολούθηση των σχολίων του προηγούμενου έτους

Έτος

Σχόλιο του Συνεδρίου

Κατάσταση εφαρμογής των διορθωτικών μέτρων

(Ολοκληρώθηκε/Εν εξελίξει/Εκκρεμεί/ά.α.)

2013

Μολονότι τα ποσοστά εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2013 ήταν ικανοποιητικά, το υψηλό ποσοστό ακύρωσης, κατά το ίδιο έτος, πιστώσεων που είχαν μεταφερθεί από το 2012 (2 15  000 ευρώ ή 19 % των μεταφερθεισών πιστώσεων) αποτελεί ένδειξη αδυναμιών στον σχεδιασμό του προϋπολογισμού του Οργανισμού και αντιβαίνει στην αρχή της ετήσιας διάρκειάς του. Οι ακυρώσεις αυτές αφορούν, ως επί το πλείστον, προσωρινές αναλήψεις υποχρεώσεων για συνήθεις διοικητικές δαπάνες.

Εκκρεμεί


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

Εκτελεστικός Οργανισμός για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (Βρυξέλλες)

Αρμοδιότητες και δραστηριότητες

Τομείς αρμοδιοτήτων της ΕΕ βάσει της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)

1.

Η πολιτική της Ένωσης στον τομέα του περιβάλλοντος συμβάλλει στη διατήρηση, την προστασία και τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, στην προστασία της υγείας του ανθρώπου, στη συνετή και ορθολογική χρησιμοποίηση των φυσικών πόρων και στην προώθηση, σε διεθνές επίπεδο, μέτρων για την αντιμετώπιση των περιφερειακών ή παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων, και ιδίως την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.

(άρθρο 191 ΣΛΕΕ)

2.

Η πολιτική της Ένωσης για τη βιομηχανία διασφαλίζει την ύπαρξη των αναγκαίων προϋποθέσεων για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της Ένωσης επιταχύνοντας την προσαρμογή της βιομηχανίας σε διαρθρωτικές μεταβολές, προάγοντας ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάληψη πρωτοβουλιών, την ανάπτυξη και τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και βελτιώνοντας την εκμετάλλευση του βιομηχανικού δυναμικού των πολιτικών στους τομείς της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Τα κράτη μέλη συνεννοούνται μεταξύ τους και με την Επιτροπή και, εφόσον χρειάζεται, συντονίζουν τις δράσεις τους. Η Επιτροπή μπορεί να αναλαμβάνει κάθε χρήσιμη πρωτοβουλία για την προώθηση του συντονισμού αυτού, ιδίως πρωτοβουλίες για τον καθορισμό κατευθυντήριων γραμμών και δεικτών, την οργάνωση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και την προετοιμασία των στοιχείων που είναι αναγκαία για την τακτική παρακολούθηση και αξιολόγηση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τηρείται πλήρως ενήμερο.

(άρθρο 173 ΣΛΕΕ)

3.

Η πολιτική της Ένωσης στον τομέα της ενέργειας [...] έχει ως στόχο να διασφαλίζει τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας, να διασφαλίζει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ένωσης, να προωθεί την ενεργειακή αποδοτικότητα και την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και την ανάπτυξη νέων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να προωθεί τη διασύνδεση των ενεργειακών δικτύων.

(άρθρο 194, παράγραφος 1, ΣΛΕΕ)

4.

Η Ένωση έχει ως στόχο να ενισχύσει τις επιστημονικές και τεχνολογικές της βάσεις, με τη δημιουργία ευρωπαϊκού χώρου έρευνας στον οποίο οι ερευνητές, οι επιστημονικές γνώσεις και οι τεχνολογίες κυκλοφορούν ελεύθερα, να διευκολύνει την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητάς της, συμπεριλαμβανομένης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της [...]. Για τον σκοπό αυτό, η Ένωση ενθαρρύνει [...] τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια στις προσπάθειές τους στους τομείς της έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης υψηλής ποιότητας· ενισχύει τις προσπάθειες για συνεργασία, επιδιώκοντας, ιδιαίτερα, να δίνεται στους ερευνητές η ευκαιρία να συνεργάζονται ελεύθερα πέραν των συνόρων και στις επιχειρήσεις η ευκαιρία να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες που παρέχει η εσωτερική αγορά, ιδίως μέσω […] του καθορισμού κοινών προτύπων και της εξάλειψης των νομικών και φορολογικών εμποδίων στη συνεργασία αυτή. [...]

Κατά την επιδίωξη των στόχων αυτών, η Ένωση αναλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις, οι οποίες συμπληρώνουν τις δράσεις που αναλαμβάνονται στα κράτη μέλη: α) εφαρμογή προγραμμάτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης, με προώθηση της συνεργασίας με τις επιχειρήσεις, τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια, καθώς και της συνεργασίας μεταξύ των φορέων αυτών, β) προώθηση της συνεργασίας με τις τρίτες χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς στον τομέα της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της επίδειξης, γ) διάδοση και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των δραστηριοτήτων στον τομέα της έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης, δ) προώθηση της κατάρτισης και της κινητικότητας των ερευνητών της Ένωσης.

(άρθρα 179 και 180 ΣΛΕΕ)

5.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία και κατόπιν διαβούλευσης με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, ορίζουν [...] τις άλλες διατάξεις που είναι αναγκαίες για την επίτευξη των στόχων της κοινής αλιευτικής πολιτικής.

(άρθρο 43, παράγραφος 2, ΣΛΕΕ)

Αρμοδιότητες του Οργανισμού

(όπως καθορίζονται στην εκτελεστική απόφαση 2013/771/EΕ της Επιτροπής)

Στόχοι

Ο Οργανισμός είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των δράσεων της Ένωσης στους τομείς της στήριξης των ΜΜΕ, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της θάλασσας και της αλιείας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας (συμπεριλαμβανομένης της οικολογικής καινοτομίας). Στον Οργανισμό ανατέθηκε η εκτέλεση τμημάτων των ακόλουθων προγραμμάτων της Ένωσης:

α)

πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (COSME) 2014-2020,

β)

πρόγραμμα για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα (LIFE) 2014-2020,

γ)

Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), στο οποίο περιλαμβάνονται η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική (ΟΘΠ), ο έλεγχος και η παροχή επιστημονικών συμβουλών και γνώσεων,

δ)

πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία 2014-2020 («Ορίζοντας 2020») — τμήματα του «Μέρους ΙΙ — Βιομηχανική υπεροχή» και του «Μέρους ΙΙΙ — Κοινωνιακές προκλήσεις».

Επιπλέον, στον Οργανισμό ανατέθηκε η εκτέλεση των υπολειπόμενων ενεργειών από τις ακόλουθες δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος-πλαισίου για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία 2007-2013 (CIP): α) «Ευφυής ενέργεια — Ευρώπη» (IEE ΙΙ), β) πρωτοβουλία οικολογικής καινοτομίας, γ) «Enterprise Europe Network», δ) διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου — Επιχειρήσεις» (Your Europe — Business), ε) «European IPR Helpdesk», στ) «IPorta Project».

Ο Οργανισμός επιδιώκει να παρέχει «υψηλής ποιότητας υποστήριξη στους δικαιούχους των υπηρεσιών μας, κάνοντας πράξη την πολιτική της ΕΕ. Ως εκτελεστικός οργανισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είμαστε υπεύθυνοι για τη διαχείριση σημαντικών τμημάτων του COSME, του LIFE, του “Ορίζοντα 2020” και του ΕΤΘΑ. Διασφαλίζουμε ότι οι δράσεις που χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα αυτά αποφέρουν αποτελέσματα και παρέχουμε πολύτιμη συμβολή στην Επιτροπή κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της στο πλαίσιο της σχετικής πολιτικής».

Καθήκοντα

Στο πλαίσιο της εκτέλεσης των τμημάτων των προαναφερθέντων προγραμμάτων της Ένωσης, ο Οργανισμός είναι υπεύθυνος για τα ακόλουθα καθήκοντα:

α)

διαχείριση ορισμένων ή όλων των σταδίων εκτέλεσης των προγραμμάτων και ορισμένων ή όλων των σταδίων του κύκλου εκτέλεσης συγκεκριμένων έργων με βάση τα συναφή προγράμματα εργασίας που εγκρίνει η Επιτροπή, εφόσον η Επιτροπή τού έχει δώσει σχετική εξουσιοδότηση στην πράξη μεταβίβασης αρμοδιοτήτων·

β)

έγκριση των πράξεων εκτέλεσης του προϋπολογισμού όσον αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες, καθώς και εκτέλεση όλων των ενεργειών που είναι αναγκαίες για τη διαχείριση του προγράμματος, εφόσον η Επιτροπή τού έχει δώσει σχετική εξουσιοδότηση στην πράξη μεταβίβασης αρμοδιοτήτων·

γ)

παροχή υποστήριξης κατά την εκτέλεση του προγράμματος, εφόσον η Επιτροπή τού έχει δώσει σχετική εξουσιοδότηση στην πράξη μεταβίβασης αρμοδιοτήτων.

Διοίκηση

Διευθύνουσα επιτροπή

Απαρτίζεται από πέντε μέλη και τρεις παρατηρητές που διορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εγκρίνει το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του Οργανισμού, κατόπιν έγκρισής του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, εγκρίνει τον διοικητικό προϋπολογισμό του Οργανισμού και την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων του.

Διευθυντής

Διορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξωτερικός έλεγχος

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αρμόδια για την απαλλαγή αρχή

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου.

Πόροι που τέθηκαν στη διάθεση του Οργανισμού το 2014 (2013)

Προϋπολογισμός

Επιχειρησιακός προϋπολογισμός

Αναλήφθηκαν τα προβλεπόμενα 1  056,5 (1) (242,9) εκατομμύρια ευρώ (προερχόμενα εξ ολοκλήρου από τον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ), ενώ καταβλήθηκαν 123,11 (2) (213,9) εκατομμύρια ευρώ (98,98 %) από τις πιστώσεις που είχε ψηφίσει η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή. Ο Οργανισμός εκτελεί τον επιχειρησιακό προϋπολογισμό υπό την ευθύνη της Επιτροπής ως εξής:

95,0 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα COSME,

695,7 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020»,

34,6 εκατομμύρια ευρώ για το ΕΤΘΑ,

229,9 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα LIFE,

1,3(91,9) εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα IEE,

(33,1) εκατομμύρια ευρώ για την πρωτοβουλία οικολογικής καινοτομίας στο πλαίσιο του προγράμματος για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία (EIP),

(51,2) εκατομμύρια ευρώ για τα δίκτυα ΕΙΡ,

(66,8) εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα Marco Polo.

Διοικητικός προϋπολογισμός

24,5(16,4) εκατομμύρια ευρώ (επιχορήγηση της ΕΕ κατά 100 %) για τον διοικητικό προϋπολογισμό, τον οποίο ο Οργανισμός εκτελεί αυτόνομα.

Προσωπικό στις 31 Δεκεμβρίου 2014

Συνολικός αριθμός υπαλλήλων: προβλέπονταν 308 θέσεις, εκ των οποίων είχαν πληρωθεί οι 283 (προβλέπονταν 163 θέσεις εκ των οποίων είχαν πληρωθεί οι 161),

έκτακτοι υπάλληλοι: προβλέπονταν 77 θέσεις, εκ των οποίων είχαν πληρωθεί οι 61 (προβλέπονταν 37 θέσεις, εκ των οποίων είχαν πληρωθεί οι 35),

συμβασιούχοι υπάλληλοι: προβλέπονταν 231 θέσεις, εκ των οποίων είχαν πληρωθεί οι 222 (προβλέπονταν 126 θέσεις εκ των οποίων είχαν πληρωθεί οι 126).

Προϊόντα και υπηρεσίες το 2014

Το 2014 ήταν το πρώτο έτος της νέας εντολής του Οργανισμού η οποία διαφέρει σημαντικά από τις προηγούμενες. Το νέο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τις υπολειπόμενες ενέργειες των προγραμμάτων EIP και IEE, καθώς και τα νέα προγράμματα «Ορίζοντας 2020», COSME, LIFE και ΕΤΘΑ. Ο Οργανισμός είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των δράσεων της ΕΕ στους τομείς της στήριξης των ΜΜΕ, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της θάλασσας και της αλιείας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας (συμπεριλαμβανομένης της οικολογικής καινοτομίας), στο πλαίσιο των ακόλουθων προγραμμάτων της Ένωσης.

Νέα προγράμματα

Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (COSME)

Πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία («Ορίζοντας 2020») στους εξής τομείς: ενέργεια, περιβάλλον και πόροι

Πρόγραμμα για το περιβάλλον και τη δράση για κλίμα (LIFE)

Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ)

Υπολειπόμενες ενέργειες από προηγούμενα προγράμματα

Τα ακόλουθα τμήματα του προγράμματος-πλαισίου για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία: πρόγραμμα «Ευφυής ενέργεια — Ευρώπη» (IEE) και πρωτοβουλία οικολογικής καινοτομίας.

COSME — Το πρόγραμμα για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) συνδέεται με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων της ΕΕ. Στόχος του είναι η ενθάρρυνση του επιχειρηματικού πνεύματος με σκοπό την προώθηση της δημιουργίας και της ανάπτυξης των ΜΜΕ.

Βασικές δραστηριότητες

Το COSME ήταν ένα από τα νέα προγράμματα που ανατέθηκαν στον Οργανισμό το 2014.

Οι βασικές δραστηριότητες του COSME είναι οι δραστηριότητες επικοινωνίας και διάδοσης. Παραδείγματος χάριν, ο Οργανισμός, σε συνεργασία με το Εμπορικό Επιμελητήριο του Τορίνο (εταίρος του δικτύου), διοργάνωσε ετήσιο συνέδριο στο οποίο μετείχαν 700 σύνεδροι. Από τις 2  000 ανεπίσημες και επίσημες επιχειρηματικές συσκέψεις προέκυψαν 192 δυνητικές επιχειρηματικές ευκαιρίες.

«Ορίζοντας 2020» — Το πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας της ΕΕ στοχεύει στην τόνωση της οικονομίας και την εξασφάλιση της επιστημονικής και τεχνολογικής βάσης και της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας για το μέλλον, συμβάλλοντας σε μια κοινωνία περισσότερο έξυπνη και βιώσιμη και με λιγότερους αποκλεισμούς. Υπόσχεται περισσότερες καινοτομίες, ανακαλύψεις και παγκόσμιες πρωτιές μεταφέροντας σπουδαίες ιδέες από το εργαστήριο στην αγορά.

Καινοτομία στις ΜΜΕ

Βασικές δραστηριότητες

Το 2014 ο Οργανισμός δημοσίευσε τέσσερις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της πτυχής του «Ορίζοντα 2020» που αφορά την καινοτομία, με τίτλο «Καινοτομία στις ΜΜΕ» και δύο ακόμη με τους τίτλους «Αξιοποιώντας πλήρως το δυναμικό της διαδικτυακής συνεργασίας» και «Σχέδια για νέες βιομηχανικές αξιακές αλυσίδες διευκολυνόμενα από συνεργατικούς σχηματισμούς» με προθεσμίες που έληγαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2015.

Μηχανισμός για τις ΜΜΕ

Βασικές δραστηριότητες

Η εισαγωγή του νέου μηχανισμού για τις ΜΜΕ, που αποτελεί συνεχώς ανοικτή πρόσκληση, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς ο Οργανισμός έλαβε περισσότερες από 8  000 αιτήσεις για τέσσερις ημερομηνίες λήξης. Οι επιχειρηματικές ιδέες που επελέγησαν αφορούν την παρουσίαση στην αγορά νέων προϊόντων, διαδικασιών και υπηρεσιών.

Το πρόγραμμα προβλέπει την παροχή καθοδήγησης στους δικαιούχους. Καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες της αποστολής καθοδήγησης και αναπτύχθηκαν τα «πακέτα εξοικείωσης» με τη μεθοδολογία. Οι βασικοί διαχειριστές λογαριασμών βοηθούν τους δικαιούχους του μηχανισμού για τις ΜΜΕ να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους όσον αφορά την καθοδήγηση και τους προτείνουν έναν ή περισσότερους καθοδηγητές. Στο τέλος του έτους, 39 ΜΜΕ είχαν καθορίσει τις ανάγκες τους και είχαν επιλέξει τους καθοδηγητές τους, ενώ ο Οργανισμός συνήψε σύμβαση με 21 καθοδηγητές.

Ο Οργανισμός συμβάλλει στην επίτευξη του ειδικού στόχου της «διασφάλισης της μετάβασης σε αξιόπιστο, οικονομικά προσιτό, κοινής αποδοχής, βιώσιμο και ανταγωνιστικό ενεργειακό σύστημα με σκοπό την μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα απέναντι στην αυξανόμενη σπανιότητα των πόρων, την αύξηση των ενεργειακών αναγκών και την αλλαγή του κλίματος» στο πλαίσιο της κοινωνιακής πρόκλησης 3 «Ασφαλής, καθαρή και αποδοτική ενέργεια».

Βασικές δραστηριότητες

Δύο από τα τρία θέματα αφορούσαν τη συμβατική σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στο πεδίο των «ενεργειακώς αποδοτικών κτιρίων», ενώ το τρίτο αφορούσε τη ΣΔΙΤ στο πεδίο της «μεταποιητικής βιομηχανίας (SPIRE)». Ο Οργανισμός έλαβε 63 προτάσεις, για 19 από τις οποίες διατυπώθηκε εισήγηση για χρηματοδότηση.

Στον τομέα των δράσεων έρευνας και καινοτομίας, καθώς και στον τομέα των δράσεων συντονισμού και στήριξης, άνοιξαν 15 θέματα. Ο Οργανισμός έλαβε 393 προτάσεις, από τις οποίες επελέγησαν οι 45.

Τα αποτελέσματα της πρώτης πρόσκλησης στο πεδίο της «ενεργειακής απόδοσης» κατέδειξαν ότι η υποστήριξη της καινοτομίας, από την έρευνα έως την αγορά, υπόσχεται πολλά.

Τον Οκτώβριο, σε ημερίδα ενημέρωσης σχετικά με τις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που διοργανώθηκε από τη ΓΔ Έρευνας και Καινοτομίας, ο Οργανισμός παρουσίασε τα θέματα που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο ΣΔΙΤ.

Τον Δεκέμβριο, ο Οργανισμός διοργάνωσε μεγάλη ημερίδα ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παρουσιάσει την πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την πτυχή «ενεργειακή απόδοση» του προγράμματος «Ορίζοντας 2020», με τον αριθμό των συμμετεχόντων να υπερβαίνει τους 550.

Το προσωπικό του Οργανισμού συμμετείχε επίσης στις συσκέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ενδιαφερομένων του κλάδου όσον αφορά τις μελλοντικές προτεραιότητες στο πεδίο των «ενεργειακώς αποδοτικών κτιρίων» και των συμβατικών ΣΔΙΤ του προγράμματος SPIRE.

Ο Οργανισμός συμβάλλει στους εξής κοινούς ειδικούς στόχους της ΓΔ Έρευνας και Καινοτομίας και της ΓΔ Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ: διαμόρφωση μιας οικονομίας και κοινωνίας αποδοτικής ως προς τη χρήση των πόρων —και των υδάτων— και ανθεκτικής στην αλλαγή του κλίματος, προστασία και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων και βιώσιμος εφοδιασμός και χρήση των πρώτων υλών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού εντός των βιώσιμων ορίων των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων του πλανήτη στο πλαίσιο της κοινωνιακής πρόκλησης 5 «Δράση για το κλίμα, περιβάλλον, αποδοτικότητα πόρων και πρώτες ύλες».

Βασικές δραστηριότητες

Το 2014 ο Οργανισμός ήταν υπεύθυνος για την υλοποίηση των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της κοινωνιακής πρόκλησης 5 του «Ορίζοντα 2020», εξαιρουμένων αυτών που έχουν πολιτική σημασία ή που υλοποιούνται από άλλους οργανισμούς.

Ο Οργανισμός ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση πολλών προσκλήσεων, συμμετέχοντας μάλιστα σε αυτές, όπως αυτή που αφορούσε την ενεργειακή απόδοση, την ανθεκτικότητα σε καταστροφές και τη γαλάζια ανάπτυξη.

Τον Νοέμβριο ο Οργανισμός διοργάνωσε ημερίδα ενημέρωσης σχετικά με τις προσκλήσεις του 2015 που αφορούσαν τη δράση για το κλίμα, το περιβάλλον, την αποδοτικότητα των πόρων και τις πρώτες ύλες στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020». Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση των προσκλήσεων του 2015 σε δυνητικώς ενδιαφερομένους και η παροχή καθοδήγησης σχετικά με την κατάρτιση και την υποβολή των προτάσεων.

Ο Οργανισμός διαχειρίζεται το πρόγραμμα για το Περιβάλλον και τη Δράση για το Κλίμα (LIFE), το οποίο παρέχει υποστήριξη για την επίτευξη ειδικών στόχων που αφορούν την περιβαλλοντική πολιτική και τη δράση για το κλίμα τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και παγκοσμίως.

Βασικές δραστηριότητες

Ο Οργανισμός ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση των ακόλουθων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων που προκήρυξαν η ΓΔ Περιβάλλοντος και η ΓΔ «Δράση για το κλίμα»: πρόσκληση όσον αφορά τις λειτουργικές επιχορηγήσεις υπέρ ΜΚΟ στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE, συνολικού προϋπολογισμού 9 εκατομμυρίων ευρώ, για την οποία ο Οργανισμός έλαβε 66 προτάσεις.

Η πρόσκληση στο πλαίσιο των έργων για τη δημιουργία ικανοτήτων αποτελεί ανοικτή πρόσκληση που θα κλείσει τον Σεπτέμβριο του 2015 και για την οποία είναι επιλέξιμα 15 κράτη μέλη.

Ο Οργανισμός αξιολόγησε περισσότερες από 250 προτάσεις στο πλαίσιο διαφορετικών πτυχών, όπως η δράση για το κλίμα (190 αιτήσεις) και οι λειτουργικές επιχορηγήσεις υπέρ ΜΚΟ (66 προτάσεις).

Ο Οργανισμός συμμετείχε ενεργά στην ενημερωτική ημερίδα σχετικά με το πρόγραμμα LIFE που απευθυνόταν στα εθνικά σημεία επαφής και διοργάνωσε δύο ημερίδες ενημέρωσης σχετικά με τις λειτουργικές επιχορηγήσεις υπέρ ΜΚΟ.

Ο Οργανισμός εκτέλεσε τμήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), σκοπός του οποίου είναι η προώθηση ανταγωνιστικής, περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά υπεύθυνης αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, καθώς και η στήριξη της ανάπτυξης και της εφαρμογής της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής (ΟΘΠ) της ΕΕ.

Βασικές δραστηριότητες

Η εκτέλεση τμημάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) ανατέθηκε στον Οργανισμό τον Οκτώβριο του 2014. Η ΓΔ Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας αποφάσισε να αναθέσει στον Οργανισμό 19 δράσεις του ΕΤΘΑ.

Στην πράξη, η αρμοδιότητα για την πρώτη δράση του ΕΤΘΑ μεταβιβάστηκε στον Οργανισμό τον Δεκέμβριο. Σε συνεργασία με τη ΓΔ Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, ο Οργανισμός προέβη στην αξιολόγηση τεσσάρων προσκλήσεων υποβολής προσφορών και μίας πρόσκλησης υποβολής προτάσεων.

Ευφυής ενέργεια — Ευρώπη (IEE)

Βασικές δραστηριότητες

Το πρόγραμμα «Ευφυής ενέργεια — Ευρώπη (IEE)» υποστηρίζει την ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη φιλόδοξη δέσμευσή της για επίτευξη του στόχου «20-20-20», ήτοι της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 20 %, της αύξησης του μεριδίου της ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές κατά 20 % και της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20 %, όλα έως το 2020.

Το 2014 ο προϋπολογισμός του προγράμματος IEE που εφαρμόζεται από τον Οργανισμό εκτελέστηκε πλήρως (67 εκατομμύρια ευρώ). Επιπλέον, ο μέσος χρόνος αξιολόγησης των εκθέσεων των έργων και καταβολής των σχετικών πληρωμών στους δικαιούχους ήταν λιγότερος από τον συμβατικώς απαιτούμενο.

Το πρόγραμμα «Ευφυής ενέργεια — Ευρώπη» απέφερε απτά οφέλη για την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ. Η ανάλυση του αντικτύπου του προγράμματος IEE κατέδειξε ότι, από το 2007, χάρη στα μέσα ενημέρωσης, τα έργα IEE κάλυψαν 40 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ, παρείχαν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που υπερέβαινε την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος 7 εκατομμυρίων πολιτών, εξοικονόμησαν πρωτογενή ενέργεια αντίστοιχη της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος 2 εκατομμυρίων νοικοκυριών, ενώ αναμενόταν να κινητοποιήσουν άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στη βιώσιμη ενέργεια.

Ο Οργανισμός παρουσίασε τα αποτελέσματα του προγράμματος στο πλαίσιο διαφόρων εκδηλώσεων. Παραδείγματος χάριν, τον Ιούνιο του 2014, σε συνεργασία με τη ΓΔ Ενέργειας, διοργάνωσε άλλη μία έκδοση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας (EUSEW), της κορυφαίας αυτής εκδήλωσης της ΕΕ που απευθύνεται σε δημόσιες αρχές, οργανισμούς ενέργειας, ιδιωτικές εταιρείες, ΜΚΟ και ενώσεις του κλάδου που έχουν αναλάβει τη δέσμευση να βοηθήσουν την ΕΕ να επιτύχει τους στόχους της όσον αφορά την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. Η Εβδομάδα περιλάμβανε τελετή απονομής βραβείων, πολιτική διάσκεψη υψηλού επιπέδου και 600 εκδηλώσεις στις οποίες μετείχαν περί τους 1 00  000 ενδιαφερομένους από όλη την ΕΕ, καθώς και από πολλές τρίτες χώρες.

Διάφορες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ManagEnergy, ιδίως δε στο πλαίσιο των «Ημερών Ελεύθερης Προσέλευσης». Επιπλέον, οι υπάλληλοι του Οργανισμού συμμετείχαν σε περισσότερες από 100 συνεδριάσεις που αφορούσαν διάφορα έργα.

Οικολογική καινοτομία

Βασικές δραστηριότητες

Ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία (EIP) είναι η υποστήριξη της οικολογικής καινοτομίας. Τα έργα στον τομέα αυτό εστιάζουν στην καθαρότερη παραγωγή, την περιβαλλοντική διαχείριση και σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες που βοηθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη να καταστεί επιχειρηματική πραγματικότητα.

Το 2014 οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στα εξής:

Ολοκλήρωση της πρόσκλησης του 2013 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας οικολογικής καινοτομίας με την υποβολή 461 προτάσεων. Κατόπιν αξιολόγησης, επελέγησαν να χρηματοδοτηθούν 59 προτάσεις. Βάσει του διαθέσιμου προϋπολογισμού, υπεγράφησαν 42 συμφωνίες επιχορήγησης.

Συνεχής επικοινωνία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με τις εποπτεύουσες ΓΔ και τους λοιπούς ενδιαφερομένους. Επιπλέον, στο πλαίσιο ορισμένων συνεδριάσεων, ο Οργανισμός συμμετείχε ενεργά στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Στο Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη οικονομικού περιεχομένου με εταίρους της πρωτοβουλίας οικολογικής καινοτομίας και το εθνικό σημείο επαφής, τα έργα FICOB και EcoProFabrics παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της Πράσινης Εβδομάδας και στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε παρουσίαση με θέμα «Eco-innovation in EU funds».

Τα έργα που συγχρηματοδοτήθηκαν από τον Οργανισμό εξασφάλισαν διεθνή αναγνώριση και τιμήθηκαν με διάφορα βραβεία. Ο συντονιστής του έργου PHOBIOR τιμήθηκε με το βραβείο «Energy Globe Award», τα έργα LASERMARK και EcoBionet επελέγησαν ως τα «καλύτερα ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά έργα του 2013 («Best European Environmental project of 2013») από την Αυτόνομη Περιφέρεια της Βαλένθια, ενώ ο συντονιστής του έργου GEnIuS (ΜΜΕ «Directa Plus») επελέγη να συμπεριληφθεί στον κατάλογο «Italy Cleantech 10», ήτοι μεταξύ των 10 καλύτερων ΜΜΕ καθαρής τεχνολογίας στην Ιταλία.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, οι υπολειπόμενες ενέργειες της πρωτοβουλίας οικολογικής καινοτομίας στο πλαίσιο του προγράμματος CIP εξακολουθούν να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και να σημειώνουν μεγάλη επιτυχία. Οι συμβάσεις των έργων από την πρόσκληση υποβολής προτάσεων του 2013 έχουν όλες υπογραφεί και τα περισσότερα έργα έχουν αρχίσει να εκτελούνται. Οι αξιολογήσεις των εν εξελίξει έργων πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τους καθορισθέντες στόχους και το 2014 έκλεισε με ανάλωση του προϋπολογισμού κατά 100 %.


(1)  Ο αριθμός περιλαμβάνει όλα τα κονδύλια πιστώσεων.

(2)  Ομοίως.

Πηγή: Το ανωτέρω παράρτημα παρασχέθηκε από τον Οργανισμό.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

11.

Ο Οργανισμός επανεξετάζει το σύνολο των ανειλημμένων υποχρεώσεων στο τέλος κάθε έτους. Το έτος 2014 ήταν κάτι το εξαιρετικό καθώς ήταν το πρώτο έτος της νέας εντολής του EASME. Κατά το εν λόγω μεταβατικό έτος σημειώθηκαν πολλές αλλαγές, όπως η νέα επιχειρησιακή διάρθρωση, πολλές οργανωτικές αλλαγές, νέα προγράμματα και σημαντική αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων του Οργανισμού. Στον Οργανισμό ανατέθηκαν διάφορα νέα καθήκοντα και αυτή η διεύρυνση των καθηκόντων αντανακλάται και στον προϋπολογισμό. Μέρος των εν λόγω πιστώσεων του προϋπολογισμού ακυρώθηκαν διότι οι οφειλόμενες πληρωμές ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες.

Προκειμένου να επανορθώσει την κατάσταση, ο EASME εφαρμόζει πιο ακριβή σχεδιασμό και παρακολούθηση του προϋπολογισμού.