22.9.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 313/17


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πράσινη Βίβλος — Οικοδόμηση Ένωσης Κεφαλαιαγορών»

(2015/C 313/05)

Εισηγητής:

ο κ. Tadeusz TRUSKOLASKI (PL/EA), δήμαρχος Białystok

Έγγραφο αναφοράς:

Πράσινη Βίβλος — Οικοδόμηση Ένωσης Κεφαλαιαγορών

COM(2015) 63 final

I.   ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

1.

Λαμβάνει με ικανοποίηση γνώση της πρωτοβουλίας που δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανακοίνωσή της με θέμα «Πράσινη Βίβλος — Δημιουργία Ένωσης Κεφαλαιαγορών» με κύριο στόχο τη δημιουργία μιας ενιαίας κεφαλαιαγοράς.

2.

Υπενθυμίζει ότι η ατομική πρωτοβουλία και η επιχειρηματικότητα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3.

Τονίζει τη σημασία της δημιουργίας μιας κοινής ενιαίας κεφαλαιαγοράς.

4.

Καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επισπεύσει την εφαρμογή του σχεδίου δράσης του και να καταθέσει νομοθετικές προτάσεις το ταχύτερο δυνατόν για να εκπληρωθεί ο στόχος της ολοκληρωμένης ενιαίας κεφαλαιαγοράς στην ΕΕ έως τα τέλη του 2018.

5.

Επιδοκιμάζει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να άρει τους επενδυτικούς φραγμούς στις επιχειρήσεις, πράγμα που θα αποδειχθεί επωφελές ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας. Υπογραμμίζει δε ότι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων των κεφαλαιαγορών αποτελεί σημαντικό βήμα προς την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης και την τόνωση της απασχόλησης σε τοπική και περιφερειακή κλίμακα.

6.

Τονίζει την ανάγκη θέσπισης περαιτέρω διαρθρωτικών και αντικυκλικών μέτρων στον τομέα των χρηματοπιστωτικών αγορών τα οποία να σχεδιάζονται κατά τρόπο που να τα καθιστά αποτελεσματικά σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και επωφελή για τις περιφέρειες με λιγότερο αναπτυγμένες χρηματοπιστωτικές αγορές.

7.

Διαπιστώνει ότι χρειάζεται διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς και των μέσων για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, προκειμένου να εξασφαλιστούν η ανάπτυξη και η σταθερότητα.

8.

Επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στα στοιχεία της Ένωσης Κεφαλαιαγορών που μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

9.

Εκφράζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ισχυρή στήριξη σε όλα τα μέτρα, στόχος των οποίων είναι:

α)

η ενίσχυση του δυναμικού των ΜμΕ με την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζουν σε τοπικό επίπεδο στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, καθώς και στη διαμόρφωση της κοινωνίας με βάση την αξία που παράγει η εργασία·

β)

η υποστήριξη της χρηματοδοτικής βιωσιμότητας σημαντικών μακροπρόθεσμων επενδυτικών σχεδίων με κεντρικό ρόλο σε περιφερειακό επίπεδο, τα οποία συνιστούν προϋπόθεση για την αποτελεσματική περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη.

10.

Επισημαίνει ότι η Ένωση Κεφαλαιαγορών οφείλει να καταστήσει δυνατή τη διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων, τα οποία από τη φύση και το εύρος τους απαιτούν τη δέσμευση διαφόρων χρηματοδοτικών παραγόντων.

11.

Συμφωνεί ότι η οικοδόμηση μιας ένωσης κεφαλαιαγορών απαιτεί πολύ εκτενείς αναλύσεις και διαβουλεύσεις, προκειμένου να προσδιοριστούν τα εμπόδια και οι ευκαιρίες και, στη συνέχεια, τη θέσπιση ποικίλων μέτρων σε επίπεδο νομοθεσίας, θεσμών και εκπαίδευσης.

II.   ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΩΝ

12.

Χαιρετίζει την έναρξη των εργασιών σχετικά με τη διαδικασία δημιουργίας μιας ένωσης κεφαλαιαγορών.

13.

Είναι της γνώμης ότι η ρυθμιζόμενη ενιαία κεφαλαιαγορά της ΕΕ είναι άλλο ένα εργαλείο για την ενίσχυση της αντοχής σε ασύμμετρους κλονισμούς που προκύπτουν από τον άνισο ρυθμό ανάπτυξης των διαφόρων περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επισημαίνει ότι η αδυναμία των κεφαλαιαγορών ανάγεται επίσης σε βαθιά ριζωμένους παράγοντες έλλειψης μιας συνολικής ζήτησης, όπως οι διαφορές περιφερειακής ανάπτυξης.

14.

Χαιρετίζει την κατάρτιση καταλόγου προτεραιότητας για περαιτέρω δράσεις, ο οποίος μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τα ακόλουθα: μείωση των εμποδίων πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές, διευκόλυνση της ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ επενδυτών και επιχειρηματικών παραγόντων όπως οι ΜμΕ, εδραίωση της ασφάλειας στην κεφαλαιαγορά, στήριξη και χρηματοδότηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων, ανάπτυξη των ιδιωτικών επενδύσεων και άλλων μορφών χρηματοδότησης στην ΕΕ, καθώς και μείωση του διοικητικού φόρτου.

15.

Είναι της γνώμης ότι η Ένωση Κεφαλαιαγορών έχει τη δυνατότητα να άρει την πολυδιάσπαση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και να ενισχύσει τις διασυνοριακές ροές κεφαλαίων, οδηγώντας ως εκ τούτου σε αύξηση του όγκου των επενδύσεων σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και έργα υποδομής.

16.

Καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη και το ζήτημα της προσφοράς, αναλύοντας και διορθώνοντας τις γενεσιουργές αιτίες της αδυναμίας των ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών να ενεργοποιήσουν και να μετατρέψουν επαρκές κεφάλαιο για την ενίσχυση των ατομικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των μακροπρόθεσμων επενδύσεων στην πραγματική οικονομία.

17.

Εκφράζει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο οι στόχοι που έχουν καθοριστεί έως τώρα να είναι πολύ γενικοί, πράγμα που μπορεί να εμποδίσει την ικανοποιητική διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησης για τις ΜμΕ.

18.

Είναι της γνώμης ότι η Ένωση Κεφαλαιαγορών θα προαγάγει κυρίως την ανάπτυξη των ΜμΕ, αλλά διερωτάται κατά πόσον η τιτλοποίηση, ιδίως όσον αφορά το αναλογικά υψηλότερο κόστος για τις ΜμΕ, παρέχει μια μακροπρόθεσμη λύση στα προβλήματα χρηματοδότησης των ΜμΕ.

19.

Στηρίζει το νέο προσανατολισμό προς μια ισχυρότερη παρουσία των μεμονωμένων ιδιωτών επενδυτών στην κεφαλαιαγορά. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι στην Πράσινη Βίβλο αποδίδεται ελάχιστη προσοχή στους ιδιώτες επενδυτές.

20.

Θεωρεί ότι η προώθηση μιας ριζικής μεταρρύθμισης της κεφαλαιαγοράς πρέπει να υπόκειται σε ισχυρή εποπτεία ανά την ΕΕ και από κάθε κράτος μέλος. Παράλληλα, πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της ΕΑΚΑΑ στη βελτίωση της εποπτικής σύγκλισης προς αποφυγή πολλών κινδύνων και της αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

21.

Ενθαρρύνει τη διενέργεια ευρύτερων διαβουλεύσεων για τις διαδικασίες τιτλοποίησης, λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα που προέκυψαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Στην περίπτωση της τιτλοποίησης, δεν πρέπει να προκληθεί συστημικός κίνδυνος και, επομένως, πρέπει να αποφευχθούν τα μέσα με ισχυρό αποτέλεσμα μόχλευσης και η εξάρτηση από βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση.

22.

Επισημαίνει ότι οι αγορές διαφέρουν σημαντικά στα διάφορα κράτη μέλη από πολιτιστική, ιστορική και νομική άποψη· θεωρεί ότι η πολυπλοκότητα του θέματος απαιτεί επέκταση της εκ των προτέρων ανάλυσης της οικοδόμησης και του αντίκτυπου της Ένωσης Κεφαλαιαγορών σε κάθε κράτος μέλος.

23.

Είναι της γνώμης ότι πολλές από τις πρωτοβουλίες για την Ένωση Κεφαλαιαγορών πρέπει να υλοποιηθούν ταυτοχρόνως και ότι στη συνέχεια, λόγω των υφιστάμενων κοινωνικών εμποδίων, τα οποία οφείλονται, μεταξύ άλλων, σε παραδόσεις και έθιμα, οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να στηριχθούν με πολυεπίπεδα προγράμματα εκπαίδευσης.

24.

Εφιστά την προσοχή στο χαμηλό επίπεδο γνώσεων των μικροεπενδυτών και των διαχειριστών πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων στους τομείς της χρηματοδότησης και της επενδυτικής νοοτροπίας. Οι παράγοντες αυτοί εμποδίζουν την ανάπτυξη μιας πανευρωπαϊκής αγοράς κεφαλαίων.

25.

Θεωρεί δε ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές επιτελούν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία ανάπτυξης της χρηματοπιστωτικής νοοτροπίας του πληθυσμού. Υπογραμμίζει επίσης τον ρόλο των κοινωνικών ιδρυμάτων και των εκπαιδευτικών δομών στη μετάδοση οικονομικών και χρηματοπιστωτικών γνώσεων στις νέες γενιές Ευρωπαίων.

26.

Κρίνει σκόπιμο να εξεταστεί η οικονομική και θεσμική συμμετοχή του δημοσίου στους τομείς που συμβάλλουν άμεσα στην ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς και στους οποίους οι πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα δεν επαρκούν· ζητά πριν συμμετάσχει ο δημόσιος τομέας, να εξετάζεται το κατά πόσο ωφελούνται από τους δημόσιους πόρους ιδιωτικές πρωτοβουλίες· θεωρεί ότι η στήριξη της συμμετοχής του δημόσιου τομέα σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να στηρίζεται σε μια συνοδευτική οικονομική ανάλυση και σε ένα σαφές σχέδιο απόσυρσης του δημοσίου μετά την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, λαμβάνοντας, όμως, υπόψη και τις επιπτώσεις αναδυόμενων ανεπιθύμητων εξελίξεων.

27.

Θεωρεί ότι στους τομείς που καλύπτονται από την Ένωση Κεφαλαιαγορών υπάρχουν σε πολλές χώρες βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να διαδοθούν.

28.

Τονίζει ότι οι οργανισμοί τοπικής διοίκησης και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές που παρέχουν κεφάλαια κίνησης, θα μπορούσαν να αναλάβουν σημαντικό και πολυσχιδή ρόλο στις κεφαλαιαγορές και οι απαιτήσεις τους μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο συναλλαγής στις αγορές.

III.   ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ

29.

Συμφωνεί ότι πρέπει να θεσπιστεί ένα συνεκτικό κανονιστικό πλαίσιο για τις κεφαλαιαγορές το οποίο να ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη.

30.

Κρίνει σκόπιμη την υπόθεση ότι η δημιουργία ενός διαφανούς πλαισίου για μια ενιαία κεφαλαιαγορά θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών αλλά και την εναρμόνιση των καθεστώτων εγγυήσεων, πράγμα που θα οδηγήσει σε αποδοτικότερη κατανομή των κεφαλαίων.

31.

Επισημαίνει ότι ένα συνεκτικό κανονιστικό πλαίσιο θα αποτελούσε σημαντικό βήμα προς την εξάλειψη των εμποδίων και τη δημιουργία του απαραίτητου περιβάλλοντος για τη δημιουργία και τη λειτουργία μιας ενιαίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση κεφαλαιαγοράς, η οποία θα είναι περισσότερο συνδεδεμένη με τις διεθνείς αγορές.

32.

Επισημαίνει ότι οι ρυθμιστικές προτάσεις που αφορούν την Ένωση Κεφαλαιαγορών δεν πρέπει να συνεπάγονται ρυθμιστικά βάρη που θα περιορίζουν τα οφέλη που θα προκύψουν για τις ΜμΕ από τη δημιουργία μιας ενιαίας κεφαλαιαγοράς.

33.

Είναι της άποψης ότι πρέπει να δημιουργηθούν νέοι νομοθετικοί κανόνες που να επιτρέπουν τις επενδύσεις και τη συγκέντρωση κεφαλαίων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

34.

Είναι πεπεισμένη ότι η ενίσχυση της διαφάνειας των διαθέσιμων χρηματοπιστωτικών πληροφοριών και η εξάλειψη των αιτίων στα οποία οφείλεται η αδυναμία συγκρισιμότητας αυτών μεταξύ των κρατών μελών θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών στην αγορά.

35.

Επαναλαμβάνει τα όσα αναφέρονται σε προηγούμενες γνωμοδοτήσεις της ΕτΠ σε ό,τι αφορά το αίτημα για περισσότερη συγκρισιμότητα και βελτιωμένη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρηματοδότηση των ΜμΕ σε όλη την ΕΕ.

36.

Θεωρεί σκόπιμο τον καθορισμό απλοποιημένων διεθνών λογιστικών και ελεγκτικών προτύπων (IFRS), προκειμένου να επιτραπεί η συγκρισιμότητα μεταξύ επιχειρήσεων και να ενισχυθεί η κατάταξη της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Η χρήση των εν λόγω προτύπων θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει κίνητρο για τους επενδυτές να επενδύουν στις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν διαφάνεια και ευρέως αναγνωρισμένες αρχές.

37.

Θεωρεί ότι πρέπει να επιδιωχθεί η πρόοδος στον τομέα της εναρμόνισης της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας και η εναρμόνιση του πλαισίου για τις οικονομικές αναδιαρθρώσεις, αντιλαμβανόμενη παράλληλα την πολυπλοκότητα του θέματος και, ιδίως, την ύπαρξη προνομιούχων ομίλων επιχειρήσεων και πιστωτών.

38.

Στηρίζει την πρόταση αναθεώρησης του νομικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων προληπτικής εποπτείας, με σκοπό τη διερεύνηση των περιορισμών τιτλοποίησης των περιουσιακών στοιχείων στον τομέα των ΜμΕ, καθώς και στις δραστηριότητες των μη τραπεζικών ιδρυμάτων τα οποία παρέχουν χρηματοδότηση, καθώς και τη λιγότερο περιοριστική μεταχείριση των μακροπρόθεσμων επενδύσεων σε έργα υποδομής.

39.

Εφιστά την προσοχή στο πρόβλημα της ελλιπούς εναρμόνισης των χρηματοπιστωτικών αγορών σε σχέση με την παραμονή ορισμένων κρατών μελών εκτός της Τραπεζικής Ένωσης.

40.

Τονίζει ότι η Ένωση Κεφαλαιαγορών πρέπει να είναι ανοικτή και ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο και να προσελκυστούν διεθνείς επενδύσεις διατηρώντας υψηλά πρότυπα στην ΕΕ, μεταξύ άλλων με τη διασφάλιση της ακεραιότητας της αγοράς και της οικονομικής σταθερότητας στους επενδυτές.

IV.   ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜμΕ

41.

Επιθυμεί να υπογραμμίσει τη σημασία των ΜμΕ για την ευρωπαϊκή οικονομία και την ανάπτυξη των περιφερειών. Στην ΕΕ των 27, δραστηριοποιούνταν περισσότερες από 20 εκατομμύρια ΜμΕ, οι οποίες διασφάλιζαν το 67 % της απασχόλησης και παρήγαν το 58 % της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας. Εκτός αυτού, 19 εκατομμύρια ΜμΕ που απασχολούσαν έως δέκα εργαζομένους προσέφεραν το ένα πέμπτο του συνόλου των θέσεων εργασίας στην ΕΕ. Οι ΜμΕ μπόρεσαν κατά την κρίση του 2008-2011 να διατηρήσουν καλύτερο επίπεδο απασχόλησης από ό,τι οι μεγάλες επιχειρήσεις, ταυτόχρονα όμως υπήρξε μια σχετική μείωση του μεριδίου τους στο ΑΕγχΠ (1).

42.

Επισημαίνει ότι οι ΜμΕ δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε διαφοροποιημένες πηγές χρηματοδότησης για τις δραστηριότητές τους: Στην ΕΕ τα τραπεζικά δάνεια καλύπτουν πάνω από το 80 % της εξωτερικής χρηματοδότησης για τις ΜμΕ, και το 40 % των επιχειρήσεων βασίζονται σε προσφορές χρηματοδοτικής μίσθωσης εκ μέρους ιδρυμάτων τα οποία συνήθως συνδέονται με τράπεζες.

43.

Διαπιστώνει ότι η πρόσβαση των ΜμΕ σε τραπεζικό δανεισμό σε περιόδους οικονομικής ύφεσης είναι ακόμη πιο δύσκολη, πράγμα που σημαίνει ότι οι ενδοτραπεζικές διαδικασίες ασκούν μάλλον προκυκλικές παρά αντικυκλικές επιδράσεις.

44.

Θεωρεί ότι η αύξηση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα είναι αναγκαία προκειμένου να περιοριστεί η δεσπόζουσα θέση αυτού ως προς την παροχή πηγών χρηματοδότησης στην ΕΕ, ιδιαίτερα για τον τομέα των ΜμΕ. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υποστηριχτεί σθεναρά η άρση των φραγμών που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό από μη τραπεζικά ιδρύματα και τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά μέσα, από νέους παράγοντες και με καινοτομίες από άλλους κλάδους εκτός του χρηματοπιστωτικού, καθώς και η κατάθεση σχετικών νομοθετικών προτάσεων.

45.

Επισημαίνει ότι η Ένωση Κεφαλαιαγορών δεν αποσκοπεί να μειώσει τη σημασία των τραπεζών στην ευρωπαϊκή οικονομία. Θεωρεί ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των μέτρων για την προώθηση της επενδυτικής τραπεζικής και της χρηματοδότησης από μη τραπεζικά ιδρύματα, από τη μία πλευρά, και τη χρηματοδότηση μέσω των παραδοσιακών τραπεζικών δανείων, από την άλλη.

46.

Χαιρετίζει τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από τα κράτη μέλη υπό μορφή, μεταξύ άλλων, προγραμμάτων χρηματοδοτικής συνδρομής προς τις ΜμΕ (επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, επίσπευση των πληρωμών στο εμπόριο, κεφάλαια κίνησης).

47.

Εφιστά την προσοχή στους παράγοντες που έχουν αποφασιστική σημασία για την ανάπτυξη των ΜμΕ, όπως ένα περιβάλλον φιλικό προς τις επιχειρήσεις, η εξασφάλιση σύγχρονης υποδομής και η ύπαρξη δραστηριοτήτων υψηλής τεχνολογίας, καθώς και η διαθεσιμότητα εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Συνεπώς, οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της Ένωσης Κεφαλαιαγορών πρέπει να είναι σχεδιασμένες με τρόπο ώστε να μειώνουν το κόστος συναλλαγής της άντλησης κεφαλαίων και να ωφελούν την ομάδα των πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι οι πιο πολυάριθμες αλλά και αυτές με τους πιο αδύναμους σεσμούς με τις κεφαλαιαγορές. Επισημαίνει δε ότι πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι διοικητικές διατυπώσεις του κανονισμού.

48.

Εκφράζει την ανησυχία της επειδή οι νέοι κανόνες για τον τραπεζικό τομέα στην ΕΕ (ΟΚΑ IV/ΚΚΑ) θα μπορούσαν να περιορίσουν ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των ΜμΕ στην τραπεζική χρηματοδότηση και, ως εκ τούτου, συνιστά να διερευνώνται τακτικά οι επιδράσεις των κανόνων αυτών στα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των ΜμΕ σε χρηματοδότηση.

49.

Τονίζει ότι οι τοπικές και οι περιφερειακές τράπεζες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη χρηματοδότηση των ΜμΕ, επειδή γνωρίζουν καλύτερα την κατάσταση της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας και διαθέτουν μοναδικές μεθόδους αξιολόγησης των πιστωτικών κινδύνων όσον αφορά τις τοπικές επιχειρήσεις.

V.   ΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ

50.

Ελπίζει ότι η εσωτερική κεφαλαιαγορά θα μπορέσει να συμβάλει στην ανάπτυξη και τη διάδοση εναλλακτικών δυνατοτήτων στις παραδοσιακές μορφές διαμεσολάβησης πίστωσης και επενδύσεων. Πρόκειται για πολύ σημαντικές δυνατότητες παροχής επενδυτικών κεφαλαίων στους τοπικούς οικονομικούς παράγοντες.

51.

Παροτρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει βέλτιστες πρακτικές στον τομέα των εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης, οι οποίες σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ήδη καλά ανεπτυγμένες.

52.

Θεωρεί σκόπιμο, στο πλαίσιο των συζητήσεων και των εργασιών για την Ένωση Κεφαλαιαγορών, να αναπτυχθεί το κατάλληλο περιβάλλον και να οριστεί ένα αντίστοιχο σύστημα ρυθμιστικού και εποπτικού ελέγχου για την ανάπτυξη του σκιώδους τραπεζικού συστήματος και τη συμμετοχική χρηματοδότηση. Ο εν λόγω κλάδος έχει ακόμα σχετικά περιορισμένη σημασία αλλά διαθέτει ισχυρό δυναμικό ανάπτυξης (2).

53.

Σημειώνει ότι οι εναλλακτικές προσφορές χρηματοδότησης για τις ΜμΕ και, ιδίως, τα μέσα με υψηλότερο επενδυτικό κίνδυνο ενδείκνυνται περισσότερο στην περίπτωση καινοτόμων σχεδίων.

54.

Είναι της άποψης ότι το κανονιστικό περιβάλλον πρέπει να λειτουργεί ως κίνητρο και να μην περιορίζει την πρόσβαση στα νέα μέσα και μορφές κατανομής κεφαλαίων.

VI.   ΤΕΛΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

55.

Επιδοκιμάζει την αυξημένη προσοχή που αποδίδει η Επιτροπή στο ζήτημα της χρηματοδότησης από μη τραπεζικές πηγές.

56.

Διαπιστώνει ότι η Πράσινη Βίβλος — Οικοδόμηση Ένωσης Κεφαλαιαγορών συνιστά ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης Ενιαίας Κεφαλαιαγοράς.

57.

Επιθυμεί να συμμετάσχει στις μελλοντικές εργασίες, δεδομένου ότι μια διαφοροποιημένη περιφερειακή και τοπική προοπτική επιτρέπει την ανάπτυξη κανόνων οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

58.

Ζητεί να διεξαχθεί συζήτηση με θέμα ένα λεπτομερές πρόγραμμα εργασιών που θα εξασφαλίζει τη δυναμική η οποία είναι απαραίτητη για την τήρηση του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος για την οικοδόμηση της ενιαίας κεφαλαιαγοράς.

59.

Τονίζει την ανάγκη συμμετοχής των διαφόρων ενδιαφερόμενων φορέων, με στόχο την κατάρτιση ενός εγγράφου το οποίο να ανταποκρίνεται πλήρως στις ποικίλες ανάγκες των διαφόρων περιφερειών και τομέων.

60.

Επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης των προγραμμάτων για βελτίωση του επιπέδου χρηματοοικονομικών γνώσεων και την καλύτερη ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις επενδυτικές δυνατότητες και ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό, οι εθνικές πρωτοβουλίες και τα σχέδια πανευρωπαϊκής εμβέλειας, όπως η «Αίθουσα διδασκαλίας για τους καταναλωτές» πρέπει να συμπληρωθούν και να υποστηριχθούν.

61.

Επιδοκιμάζει την υπό εξέλιξη εκτεταμένη δημόσια συζήτηση σχετικά με την Πράσινη Βίβλο με τίτλο «Οικοδόμηση Ένωσης Κεφαλαιαγορών» και σχετικά με τη συνοδευτική αναθεώρηση της οδηγίας για τα ενημερωτικά δελτία και την τιτλοποίηση.

Βρυξέλλες, 8 Ιουλίου 2015.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

Markku MARKKULA


(1)  Ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις ευρωπαϊκές ΜμΕ, Οκτώβριος 2013.

(2)  Ευρωπαϊκή έκθεση συγκριτικής αξιολόγησης εναλλακτικών οικονομικών (The European Alternative Finance Benchmarking Report), Πανεπιστήμιο του Cambridge, Φεβρουάριος 2015.