Στρασβούργο, 27.10.2015

COM(2015) 610 final

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ


Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2016

Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό


Πριν από ένα χρόνο, η Επιτροπή έκανε μια νέα αρχή. Με βάση τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές 1 , καθορίσαμε τις προτεραιότητες της Επιτροπής και δεσμευτήκαμε να εστιάσουμε στα μεγάλα ζητήματα στα οποία οι πολίτες αναμένουν από την Ευρώπη να κάνει τη διαφορά. Αποφασίσαμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, να είμαστε ανοικτοί και να λογοδοτούμε για τις ενέργειές μας. Και καλέσαμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να συνεργαστούν μαζί μας για την υλοποίηση της εν λόγω αλλαγής, διότι η επίτευξη αποτελεσμάτων στα θέματα που έχουν πραγματικά σημασία είναι ο μόνος τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων στο γεγονός ότι η Ένωσή μας υπάρχει για να τους υπηρετεί.

Οι πολίτες θα κρίνουν την ΕΕ βάσει της ικανότητάς της να ανταποκριθεί στις μείζονες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες οι κοινωνίες μας. Την απασχόληση, την ανάπτυξη και το κενό επενδύσεων. Τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω της αστάθειας και του πολέμου για να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο. Την κλιματική αλλαγή και την πίεση που ασκείται στους φυσικούς πόρους. Την ανισότητα, τη μισαλλοδοξία και την αίσθηση της ανασφάλειας που υπάρχουν σε ορισμένα μέρη των κοινοτήτων μας. Την πραγματικότητα της παγκόσμιας αλληλεξάρτησης καθώς και την έλλειψη αυτοπεποίθησης στην Ευρώπη, σε μια αναδυόμενη νέα παγκόσμια τάξη.

Οι δέκα προτεραιότητες που καθορίζονται στο πρόγραμμα για απασχόληση, ανάπτυξη, δικαιοσύνη και δημοκρατική αλλαγή — το οποίο συνιστά τόσο τη δήλωση αποστολής της Επιτροπής Juncker όσο και τη βάση στην οποία εκλεγήκαμε — αντιμετωπίζουν τις εν λόγω προκλήσεις. Τα καθοριστικά γεγονότα του τελευταίου έτους — από τη βραδύτερη από το αναμενόμενο ανάκαμψη των οικονομιών μας και την ανάγκη να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία, έως τις μεταναστευτικές πιέσεις στα εξωτερικά μας σύνορα και την ανασφάλεια στη γειτονιά μας που τις τροφοδοτεί, καθώς και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Charlie Hebdo και σε άλλα σημεία στο ευρωπαϊκό έδαφος — ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να διατηρηθεί η εστίαση στις εν λόγω προτεραιότητες, να αναλάβουμε διαφορετικές δράσεις και με διαφορετικό τρόπο.

Ανάληψη διαφορετικών δράσεων

Πέρυσι δηλώσαμε ότι θα αναλάβουμε διαφορετικές δράσεις και θα επικεντρωθούμε στα σημαντικά θέματα. Έκτοτε, καθορίσαμε το όραμά μας και τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο επενδυτικό σχέδιο, την ψηφιακή ενιαία αγορά, την Ενεργειακή Ένωση, το ευρωπαϊκό θεματολόγιο για την ασφάλεια, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση, την Ένωση Κεφαλαιαγορών, το σχέδιο δράσης για τη δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση των εταιρειών, τη νέα εμπορική στρατηγική και τις πλέον πρόσφατες προτάσεις μας για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής μας ένωσης. Αυτή την εβδομάδα παρουσιάζουμε τη στρατηγική μας για την ενιαία αγορά για αγαθά και υπηρεσίες 2 , και θα συμπληρώσουμε το γενικό πλαίσιο με τα σχέδιά μας για μια βιώσιμη κυκλική οικονομία, κινητικότητα της εργασίας και καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων πριν από το τέλος του έτους. Όλες αυτές οι δράσεις στηρίζονται στο νέο θεματολόγιο της Επιτροπής για τη βελτίωση της νομοθεσίας.

Μετά από συνεχή διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο που ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου σχετικά με την πορεία της Ένωσης στις 9 Σεπτεμβρίου 3 , το παρόν πρόγραμμα εργασίας καθορίζει τις κύριες πρωτοβουλίες που θα ληφθούν κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες για την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων 4 . Δεν μπορούν όλα να γίνουν σε ένα έτος, αλλά δεσμευόμαστε να παρουσιάσουμε ένα σημαντικό νομοθετικό πρόγραμμα και ένα πλαίσιο για περαιτέρω δράσεις που θα περιλαμβάνονται στα μελλοντικά προγράμματα εργασίας, για τις οποίες οι προπαρασκευαστικές εργασίες, μεταξύ άλλων η αξιολόγηση, οι διαβουλεύσεις και οι εκτιμήσεις επιπτώσεων, θα ξεκινήσουν το 2016.

Δώσαμε προτεραιότητα στις νομοθετικές αλλαγές, οι οποίες – εάν εγκριθούν σύντομα – μπορούν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην απασχόληση και την ανάπτυξη, στο περιβάλλον και στην κοινωνική ευημερία μας, στην ασφάλειά μας και στον τρόπο με τον οποίο εμπλεκόμαστε σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο.

Το άμεσα εκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των Υπουργών κάθε εθνικής κυβέρνησης, τα οποία είναι οι συννομοθέτες της ΕΕ, συμφώνησαν με πρωτοφανή ταχύτητα επί των προτάσεων της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), για την τροποποίηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2015 προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης, για ένα πακέτο 35 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την ανάπτυξη στην Ελλάδα και για τις επείγουσες αποφάσεις για μετεγκατάσταση εντός της ΕΕ των προσφύγων που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Η εν λόγω κοινή προσπάθεια για ταχεία επίτευξη αποτελεσμάτων στα θέματα στα οποία χρειάζονται πρωτίστως γρήγορες αποφάσεις δεν πρέπει πλέον να αποτελεί την εξαίρεση, αλλά να καταστεί ο κανόνας.

Ως εκ τούτου, πριν σχεδιάσει το παρόν πρόγραμμα εργασίας, η Επιτροπή συμμετείχε σε εντατικές και εποικοδομητικές συζητήσεις με τους θεσμικούς μας εταίρους προκειμένου να διαμορφωθεί κοινή αντίληψη για τα θέματα στα οποία πρέπει να δοθεί έμφαση. Ακόμα και οι καλύτερες προτάσεις δεν θα αλλάξουν τίποτα αν παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επί χρόνια χωρίς να επιτυγχάνεται συμφωνία. Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο έχουμε εντοπίσει ορισμένες υφιστάμενες προτάσεις που απαιτούν ταχεία έγκριση από τους συννομοθέτες 5 και ο λόγος για τον οποίο σκοπεύουμε να αποσύρουμε ορισμένες προηγούμενες προτάσεις της Επιτροπής οι οποίες δεν είναι πλέον σημαντικές, σχετικά με τις οποίες έχει σημειωθεί εμπλοκή ή οι οποίες δεν ανταποκρίνονται πλέον στο αναγκαίο επίπεδο φιλοδοξίας, με στόχο να υπάρξει αποσυμφόρηση, ώστε να επικεντρωθούμε στις προτάσεις προτεραιότητας για τις οποίες υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας 6 .

Ανάληψη δράσεων με διαφορετικό τρόπο

Οι νέες προκλήσεις απαιτούν νέες και φιλόδοξες απαντήσεις, αλλά πρέπει να ανταποκρινόμαστε με εξίσου φιλόδοξο τρόπο στις σημερινές προκλήσεις και, κυρίως, να ελέγχουμε ότι, όταν είναι αναγκαία μια απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτή είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική για την επίτευξη των κοινών μας στόχων. Αυτό που μετράει είναι τα αποτελέσματα, όχι οι καλές προθέσεις. Η εν λόγω δέσμευση της Επιτροπής για βελτίωση της νομοθεσίας αφορά την εξέταση των στοιχείων και τη διασφάλιση ότι όταν η ΕΕ παρεμβαίνει, το πράττει κατά τρόπο που θα συμβάλει πραγματικά στη βελτίωση της κατάστασης επιτόπου. Επομένως πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η νομοθεσία και τα προγράμματα δαπανών μας λειτουργούν αποτελεσματικά και εξακολουθούν να είναι κατάλληλα για τον επιδιωκόμενο σκοπό.

Σε πολλούς τομείς είναι απαραίτητη μια κοινή προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αν θέλουμε να επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους πολιτικής μας — υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος, υψηλά κοινωνικά και εργασιακά πρότυπα, ενεργειακή ασφάλεια, ακμάζουσα οικονομία προς όφελος όλων, μεταναστευτική πολιτική που θα αντικατοπτρίζει τις κοινές αξίες μας. Ωστόσο, οι κανόνες που είναι παρωχημένοι ή υπερβολικά επαχθείς ή υπερβολικά περίπλοκοι κατά την εφαρμογή τους στην πράξη δεν θα πετύχουν τους στόχους τους.

Ο έλεγχος ότι οι κανόνες μας πράγματι συντελούν στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας στους τομείς αυτούς δεν πρέπει να μας προξενεί φόβο, αντιθέτως συνιστά ευκαιρία να τους βελτιώσουμε – ευκαιρία να διασφαλιστεί ότι, σε τομείς όπως η νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια, οι κανόνες είναι λειτουργικοί και θα επιβληθούν στην πράξη, ώστε τα υψηλά πρότυπα που έχουμε θέσει να εφαρμόζονται πράγματι προς όφελος των εργαζομένων σε όλη την Ένωση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε στο παρόν πρόγραμμα εργασίας τα σχέδιά μας με στόχο να επανεξεταστούν βασικοί τομείς της ισχύουσας νομοθεσίας και να διασφαλιστεί ότι είναι κατάλληλοι για να επιφέρουν πραγματικές αλλαγές επιτόπου 7 . Και προτείνουμε να καταργηθούν ορισμένα νομοθετήματα που δεν είναι πλέον σημαντικά 8 . Στο ίδιο πνεύμα επισημαίνουμε προς πληροφόρηση των πολιτών και των επιχειρήσεων τη νέα νομοθεσία της ΕΕ που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους 9 .

Η παρακολούθηση και, εφόσον απαιτείται, η επιβολή της εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι μία από τις σημαντικότερες αρμοδιότητες της Επιτροπής, αλλά δεν έτυχε πάντα της πολιτικής προσοχής που της αξίζει. Αυτό αλλάζει και επιταχύνονται οι δραστηριότητες επιβολής της νομοθεσίας στους τομείς που έχουν μεγαλύτερη σημασία, για παράδειγμα στους κοινούς μας κανόνες σχετικά με το άσυλο που πρέπει να λειτουργούν σωστά, ώστε να υπάρχει εμπιστοσύνη στον χώρο Σένγκεν χωρίς εσωτερικά σύνορα. Εφαρμογή των κοινών μας ευρωπαϊκών κανόνων επιτόπου σημαίνει στενή συνεργασία με τους φορείς σε όλα τα επίπεδα — εθνικό, περιφερειακό και τοπικό.

Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την επίτευξη των στόχων μας. Σε μια εποχή που σημειώνεται μεγαλύτερη ζήτηση πόρων από ποτέ, ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να επικεντρώνεται στα αποτελέσματα. Κατά την ενδιάμεση επανεξέταση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου θα αναζητηθούν τρόποι για την καλύτερη στόχευση της χρηματοδότησης στις προτεραιότητες με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι, όπως οι εσωτερικές και εξωτερικές διαστάσεις της προσφυγικής κρίσης. Επιπλέον, η Επιτροπή θα προτείνει μια στρατηγική για έναν «προϋπολογισμό της ΕΕ που θα εστιάζεται στα αποτελέσματα», προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η μελλοντική χρηματοδότηση θα δίδει μεγαλύτερη έμφαση στην επίτευξη αποτελεσμάτων. Μπορούν να γίνουν περισσότερα για να διευκολυνθεί η χρήση καινοτόμων χρηματοπιστωτικών μέσων, και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για απλούστευση (ιδίως στη γεωργία, τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία και τις περαιτέρω προσπάθειες σχετικά με την έρευνα), βελτίωση των επιδόσεων και μέτρα που συνδέουν την αποτελεσματικότητα των ταμείων με τη χρηστή οικονομική διακυβέρνηση.

Κατά το δεύτερο έτος της θητείας μας η εστίαση για την παρούσα Επιτροπή παραμένει σαφής: μεγάλη έμφαση στα σημαντικά θέματα και βελτίωση του τρόπου που τα προσεγγίζουμε 10  και μικρή έμφαση και μετριοπάθεια στα λιγότερο σημαντικά που δεν απαιτούν κοινή δράση της ΕΕ. Με το παρόν πρόγραμμα εργασίας, το οποίο διαρθρώνεται γύρω από τις δέκα προτεραιότητες που καθόρισε ο πρόεδρος κ. Juncker κατά την έναρξη της θητείας μας, επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την επίτευξη των αποτελεσμάτων που προσδοκούν οι Ευρωπαίοι. Δεδομένων των προκλήσεων με τις οποίες βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη η Ευρώπη, δεν είναι ώρα για εφησυχασμό.

***

1.    Νέα ώθηση στην απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις

Η ιστορία έχει δείξει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την εγγενή ικανότητα να εργάζονται σκληρά, να καινοτομούν, να δημιουργούν και να προωθούν τις ιδέες τους στον κόσμο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθούν αυτά τα ταλέντα και αυτές οι δυνατότητες μιας ολόκληρης γενιάς. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνδράμει τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους για επιστροφή των ατόμων στην εργασία. Έχουμε ήδη διαθέσει εμπροσθοβαρώς 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να επιταχυνθεί η εφαρμογή της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων προκειμένου να βοηθήσουμε έως 650.000 νέους στην εξεύρεση εργασίας, μαθητείας, πρακτικής άσκησης ή συνέχισης της εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχουμε προτείνει κατευθυντήριες γραμμές στα κράτη μέλη για να βελτιωθεί η στήριξη των μακροχρόνια ανέργων προκειμένου να επιστρέψουν στην εργασία.

Πρέπει να παράσχουμε στους Ευρωπαίους τα κατάλληλα εφόδια, ώστε αυτοί να προσαρμοστούν στις ανάγκες του ταχέως μεταβαλλόμενου κόσμου και των αναδυόμενων αγορών εργασίας. Η ατζέντα μας για τις νέες δεξιότητες θα προωθήσει τη διά βίου επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, από την επαγγελματική κατάρτιση και την τριτοβάθμια εκπαίδευση έως την ψηφιακή και υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμοσύνη και τις δεξιότητες για τη ζωή που είναι απαραίτητες για την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην αλλαγή χώρων εργασίας και κοινωνιών. Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής των εργαζόμενων οικογενειών, με σκοπό την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας. Η οδηγία για τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια πρέπει να θεσπιστεί το 2016 και η Επιτροπή θα συνεχίσει στην πράξη το έργο της για την προώθηση της ισότητας των φύλων.

Θέλουμε επίσης να δούμε τις ευρωπαϊκές εταιρείες να αξιοποιούν στον μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες της ενιαίας αγοράς, να αναπτύσσονται και να καθίστανται ανταγωνιστικές σε παγκόσμια κλίμακα. Για τον σκοπό αυτό, χρειάζονται σταθερή χρηματοδότηση, υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον και σύγχρονη υποδομή. Το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη έχει πλέον τεθεί σε εφαρμογή. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) λειτουργεί και παρέχει επενδύσεις υψηλής ποιότητας για την περαιτέρω τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, μεταξύ άλλων στην έρευνα. Θα επικεντρωθούμε πλέον στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και στην εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, ώστε να αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους, να δημιουργεί λιγότερα εμπόδια για τις επιχειρήσεις και να παρέχει το κατάλληλο περιβάλλον για καινοτομία.

Πρέπει να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να εξασφαλιστεί η μελλοντική βιωσιμότητα της Ευρώπης. Θα παρουσιάσουμε μία νέα προσέγγιση για τη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας μετά από το χρονικό όριο του 2020, λαμβάνοντας υπόψη την επανεξέταση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και την εσωτερική και εξωτερική υλοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Είναι ζωτικής σημασία να βελτιστοποιηθεί η χρήση των πόρων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η ανάπτυξη θα είναι πράσινη και χωρίς αποκλεισμούς. Από το επόμενο έτος, θα εφαρμόσουμε σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία με τη δημιουργία ενιαίας αγοράς για την επαναχρησιμοποίηση των υλικών και των πόρων, υποστηρίζοντας την απομάκρυνση από μια γραμμική οικονομία. Ο εν λόγω στόχος θα απαιτήσει την ανάληψη δράσης σε όλες τις πτυχές του οικονομικού κύκλου, από την προμήθεια έως την παραγωγή, την κατανάλωση, τα απορρίμματα, την ανακύκλωση και την καινοτομία, για να αξιοποιηθούν οι οικονομικά και περιβαλλοντικά αποδοτικές επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Βιώσιμο μέλλον σημαίνει επίσης πρόβλεψη και μείωση των κινδύνων που απειλούν ένα υγιές περιβάλλον. Η Επιτροπή θα συνεχίσει τις εργασίες της για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ανταποκριθούν στην πρόκληση της μικροβιακής αντοχής και να συμβάλει στις παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της εν λόγω απειλής. Θα ξεκινήσουμε επίσης τις προπαρασκευαστικές εργασίες και θα ενισχύσουμε τη διαβούλευση για την αξιολόγηση των τεχνολογιών της υγείας με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς για τα προϊόντα υγείας. Θα ολοκληρώσουμε τις περίπλοκες προπαρασκευαστικές εργασίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για την προστασία των Ευρωπαίων από τους κινδύνους που θέτουν οι ενδοκρινικοί διαταράκτες 11 και θα δώσουμε συνέχεια σε αυτές. Η επανεξέταση της ισχύουσας νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στον χώρο εργασίας, μεταξύ άλλων σχετικά με τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες, θα βελτιώσει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα του ενωσιακού πλαισίου για την προστασία των εργαζομένων.

2.    Συνδεδεμένη ψηφιακή ενιαία αγορά

Μια ακμάζουσα ψηφιακή οικονομία μπορεί να διευρύνει τις αγορές και να δημιουργήσει νέες πηγές απασχόλησης. Η Ευρώπη μπορεί εν προκειμένω να τεθεί στην πρωτοπορία, αν καταστεί δυνατή η εξάλειψη του κατακερματισμού, βελτιωθεί η προσφορά για τους ευρωπαίους καταναλωτές και δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή πρότεινε τη στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά τον Μάιο του 2015. Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε όλες τις σχετικές προτάσεις πριν από το τέλος του 2016, ώστε η Ένωση να είναι σε θέση να πετύχει μια πλήρως λειτουργική ενιαία ψηφιακή αγορά κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας Επιτροπής.

Τον Δεκέμβριο θα παρουσιάσουμε το όραμά μας για μια περισσότερο σύγχρονη, περισσότερο ευρωπαϊκή προσέγγιση σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η ψηφιακή επανάσταση. Θα υποβάλουμε επίσης προτάσεις για τα ψηφιακά συμβατικά δικαιώματα. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τον γεωγραφικό αποκλεισμό, την ελεύθερη ροή δεδομένων, το υπολογιστικό νέφος και τον ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο κατά τη διάρκεια του 2016.

Μετά τη συμφωνία επί των προτάσεων για τη συνδεδεμένη ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των τελών περιαγωγής έως το 2017, εργαζόμαστε για μια συνολική επανεξέταση του κανονιστικού πλαισίου τηλεπικοινωνιών. Σε συνέχεια των αντίστοιχων αξιολογήσεων του REFIT, θα αναθεωρήσουμε την οδηγία για τις υπηρεσίες των οπτικοακουστικών μέσων και των μέσων ενημέρωσης, την οδηγία για τη δορυφορική και καλωδιακή μετάδοση και τον κανονισμό για τη συνεργασία όσον αφορά την προστασία των καταναλωτών ώστε να διασφαλιστεί ότι το σύστημα λειτουργεί πράγματι προς όφελος των πολιτών. Θα συνεργαστούμε με τους συννομοθέτες για να καταλήξουμε σε συμφωνία πριν από το τέλος του έτους σχετικά με τη μεταρρύθμιση της προστασίας των δεδομένων και την οδηγία για την ασφάλεια των δικτύων και πληροφοριών — δύο βασικά στοιχεία για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ασφάλειας στην αναπτυσσόμενη ψηφιακή ενιαία αγορά.

Ο φιλόδοξος στόχος μας είναι και παραμένει 12 η άρση των εθνικών στεγανών όσον αφορά τη νομοθεσία για τις τηλεπικοινωνίες, τη νομοθεσία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και την προστασία δεδομένων, τη διαχείριση των συχνοτήτων και την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, λαμβανομένης υπόψη της πολιτισμικής πολυμορφίας. Με τη δημιουργία μιας συνδεδεμένης ψηφιακής ενιαίας αγοράς είναι δυνατόν να παραχθούν έως 250 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετης ανάπτυξης στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της θητείας της παρούσας Επιτροπής, και με τον τρόπο αυτό θα προκύψουν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ιδίως για τους μικρότερης ηλικίας νέους που αναζητούν εργασία, αλλά και μια δυναμική κοινωνία της γνώσης.

3.    Ανθεκτική ενεργειακή ένωση συνοδευόμενη από μακρόπνοη πολιτική όσον αφορά την κλιματική αλλαγή

Στη στρατηγική για την Ενεργειακή Ένωση η Επιτροπή έχει καθορίσει τις βασικές δράσεις που απαιτούνται για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές, για την ολοκλήρωση των εθνικών αγορών ενέργειας, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής απόδοσης ως προτεραιότητας, για την απαλλαγή της οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές και για την προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας. Το 2016 θα υποβάλουμε το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων που προβλέπονται στον χάρτη πορείας για την Ενεργειακή Ένωση. Θα αναφερθούμε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί και σε όσα πρέπει να γίνουν ακόμη σε μια τακτική έκθεση σχετικά με την κατάσταση της Ενεργειακής Ένωσης.

Καθώς η ΕΕ έχει ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα που θα διεξαχθούν στο Παρίσι, η εφαρμογή της δέσμης μέτρων για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030 θα αποτελέσει βασική προτεραιότητα το επόμενο έτος προκειμένου να διασφαλιστεί η δέουσα εκπλήρωση των στόχων. Το 2016, η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για τον επιμερισμό των προσπαθειών στους τομείς που βρίσκονται εκτός του συστήματος εμπορίας εκπομπών (ETS), όπως τα κτίρια, η γεωργία και η απαλλαγή των μεταφορών από τις ανθρακούχες εκπομπές. Θα προωθήσουμε τη χρήση των συστημάτων οδικών τελών χωρίς διακρίσεις με βάση τις αρχές «ο ρυπαίνων πληρώνει» και «ο χρήστης πληρώνει» και τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου μεταφορών που επιτρέπει την αποτελεσματικότερη χρήση των υφιστάμενων οδικών υποδομών και μια πιο ευέλικτη χρησιμοποίηση της ικανότητας των οχημάτων. Με στόχο την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, η Επιτροπή θα προτείνει επίσης πρωτοβουλίες για τον ανασχεδιασμό της αγοράς ενέργειας, για την επίτευξη του στόχου του 15 % όσον αφορά τη διασύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση. Τέλος, θα αναπτύξουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την Ενεργειακή Ένωση στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας προκειμένου να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες απασχόλησης και ανάπτυξης της οικονομίας χαμηλών επιπέδων ανθρακούχων εκπομπών.

4.    Βαθύτερη και δικαιότερη εσωτερική αγορά με ενισχυμένη βιομηχανική βάση

Η ενιαία αγορά αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Ευρώπης το οποίο μάλιστα είναι μοναδικό. Επιτρέπει την περισσότερο ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, προϊόντων, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Εξασφαλίζει περισσότερες επιλογές και χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να ζουν, να εργάζονται και να σπουδάζουν όπου επιθυμούν. Παρέχει ευκαιρίες για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας που θα αντιμετώπιζαν διαφορετικά κατά τη δραστηριοποίησή τους σε διασυνοριακό επίπεδο. Αποτελεί το θεμέλιο της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μας βιομηχανιών.

Κατά την έγκριση της στρατηγικής για την ενιαία αγορά αυτή την εβδομάδα, τονίσαμε την ανάγκη να αναπτυχθούν περαιτέρω αυτά τα δυνατά σημεία και να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες της εσωτερικής μας αγοράς, μέσω της προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες και της ανάδειξής της ως εφαλτηρίου που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία μας να ευδοκιμούν στην παγκόσμια οικονομία. Τώρα πλέον θα επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα μέτρα, από τη συμβολή στην ανάπτυξη των νεοσύστατων επιχειρήσεων έως την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των νέων επιχειρηματικών μοντέλων που αναδύονται από τη συμμετοχική οικονομία, τη διευκόλυνση της διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών, την αναβάθμιση του συστήματος προτύπων μας και τη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας για την ενιαία αγορά, καθώς και της επιβολής της στην πράξη. Θα καταβάλουμε προσπάθειες για την εξάλειψη των νομικών και τεχνικών εμποδίων για την πρόσβαση στην αγορά οδικών μεταφορών και για την ενίσχυση της επιβολής της ισχύουσας κοινωνικής νομοθεσίας. Εστιάζουμε στη συμβολή στην ανάπτυξη των ΜΜΕ και των νεοσύστατων επιχειρήσεων με την αντιμετώπιση των κανονιστικών εμποδίων και τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Θα υποβάλουμε νέα πρωτοβουλία για τις διαδικασίες προληπτικής αναδιάρθρωσης, για να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες μετά την πτώχευση.

Η εφαρμογή της Ένωσης Κεφαλαιαγορών συνιστά βασικό μέρος της εν λόγω εργασίας, διότι η επίτευξη της ενιαίας αγοράς κεφαλαίου, χρηματοδότησης και αποταμιεύσεων θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην άρση των φραγμών στις επενδύσεις και στη συμβολή στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την ενιαία αγορά. Θα είναι σημαντικό οι συννομοθέτες να συμφωνήσουν γρήγορα επί της πρότασης της Επιτροπής σχετικά με την τιτλοποίηση. Εντός του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή θα υποβάλει επίσης πρόταση για την αναθεώρηση της οδηγίας περί ενημερωτικών δελτίων ώστε η εισαγωγή στο χρηματιστήριο αξιών και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση από την αγορά να καταστούν ευκολότερες για τις μικρές επιχειρήσεις, και θα προτείνει περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη της δημιουργίας κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου και την ανάπτυξη νέας νοοτροπίας για τα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες για την επιχειρηματικότητα.

Για να βοηθήσουμε τους ευρωπαίους πολίτες να επωφεληθούν περισσότερο από τις ευκαιρίες απασχόλησης στην ενιαία αγορά, έχουμε ήδη προτείνει μέτρα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πύλης για την επαγγελματική κινητικότητα (EURES) και της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών απασχόλησης. Οι προτάσεις για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού που θα υποβάλουμε εντός του τρέχοντος έτους θα περιλαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση των καταχρήσεων μέσω της καλύτερης επιβολής και του συντονισμού των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, και θα υποβάλουμε μια στοχοθετημένη αναθεώρηση της οδηγίας για την απόσπαση των εργαζομένων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αθέμιτες πρακτικές που οδηγούν σε κοινωνικό ντάμπινγκ και φυγή εγκεφάλων, εξασφαλίζοντας την ίδια αμοιβή για την ίδια εργασία στον ίδιο τόπο.

Επίσης, θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση της πρόσβασης σε επιλεγμένα αγαθά και υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρία.

Το 2016 θα εξετάσουμε επίσης πιο στενά ορισμένους επιλεγμένους τομείς είτε λόγω του αναπτυξιακού δυναμικού τους είτε διότι βρίσκονται αντιμέτωποι με συγκεκριμένες προκλήσεις. Θα προτείνουμε μια στρατηγική για την πλήρη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των ευρωπαϊκών διαστημικών προγραμμάτων όπως το Galileo και το Copernicus για την ευρωπαϊκή οικονομία και τους πολίτες. Θα αναπτύξουμε και θα υλοποιήσουμε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για να διασφαλιστεί ότι η αγορά μας στον τομέα της άμυνας είναι έτοιμη για την αντιμετώπιση των μελλοντικών αναγκών στον τομέα της ασφάλειας. Θα δώσουμε συνέχεια στη στρατηγική για τις αερομεταφορές που θα υποβληθεί εντός του τρέχοντος έτους. Με δεδομένες τις εξελίξεις στον τομέα της γεωργίας, θα υποβάλουμε την έκθεσή μας για τη λειτουργία της αγοράς γάλακτος ήδη για το επόμενο έτος.

Η Επιτροπή θα υποβάλει σχέδιο δράσης για τον ΦΠΑ λαμβάνοντας περαιτέρω μέτρα προς ένα οριστικό, αποδοτικότερο και θωρακισμένο έναντι της απάτης καθεστώς και πρωτοβουλίες σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ και το ηλεκτρονικό εμπόριο στο πλαίσιο της ψηφιακής ενιαίας αγοράς. Σκοπεύουμε επίσης να αποσύρουμε ορισμένες προτάσεις σχετικά με τον ΦΠΑ που έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο στο Συμβούλιο ή οι σημαντικές δυνατότητες απλούστευσης των οποίων έχουν αποδυναμωθεί σε απαράδεκτο βαθμό, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της τυποποιημένης δήλωσης ΦΠΑ.

Θέλουμε επίσης να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο προς τη δίκαιη, αποτελεσματική και φιλική προς την ανάπτυξη φορολογία των εταιρειών, με βάση την αρχή ότι οι εταιρείες πρέπει να καταβάλλουν φόρους στη χώρα όπου πραγματοποιούνται τα κέρδη. Θα παρουσιάσουμε σειρά μέτρων για την ενίσχυση της διαφάνειας του συστήματος φορολόγησης των εταιρειών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μεταξύ άλλων με την εφαρμογή διεθνών προτύπων για τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και τη μετατόπιση των κερδών. Σκοπεύουμε να αποσύρουμε την πρόταση για κοινή ενοποιημένη βάση φορολόγησης των επιχειρήσεων σχετικά με την οποία έχει σημειωθεί εμπλοκή και να την αντικαταστήσουμε με προτάσεις για σταδιακή προσέγγιση, αρχίζοντας με την επίτευξη συμφωνίας επί της υποχρεωτικής φορολογικής βάσης. Το αποτέλεσμα θα είναι η βελτίωση της ενιαίας αγοράς για τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα καλυφθούν τα κενά και θα εξασφαλιστεί ότι όλες οι επιχειρήσεις καταβάλλουν τον φόρο που τους αναλογεί.

5.    Βαθύτερη και δικαιότερη οικονομική και νομισματική ένωση

Η Επιτροπή μόλις υπέβαλε βασικά στοιχεία του πρώτου σταδίου της διαδικασίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η οικονομική και νομισματική ένωση (ΟΝΕ) όπως ορίζεται στην έκθεση των πέντε προέδρων 13 . Προτείναμε μια ανανεωμένη προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, καθώς και μια βελτιωμένη εργαλειοθήκη για την οικονομική διακυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης εθνικών συμβουλίων ανταγωνιστικότητας και συμβουλευτικού Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Προτείνουμε την ανάπτυξη βελτιωμένου διαλόγου μεταξύ της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη βελτίωση της δημοκρατικής λογοδοσίας του συστήματος μας οικονομικής διακυβέρνησης. Ζητούμε επίσης μια πιο ενιαία εκπροσώπηση της ζώνης του ευρώ στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών (ιδίως του ΔΝΤ). Έως το τέλος του έτους θα παρουσιάσουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα τραπεζικών καταθέσεων με βάση έναν μηχανισμό αντασφάλισης και θα καθορίσουμε τρόπους για την περαιτέρω μείωση του κινδύνου και την εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα.

Τα μέτρα αυτά αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο ανθεκτική και ευημερούσα ΟΝΕ. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2016 θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στο σύνολο της ζώνης του ευρώ, θα ενισχύσει περαιτέρω την έμφαση στις επιδόσεις των κρατών μελών όσον αφορά την απασχόληση και τον κοινωνικό τομέα και θα προωθήσει τη σύγκλιση, μεταξύ άλλων, με την άρση των εθνικών φραγμών στις επενδύσεις.

Η ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων θα συμβάλει σε αυτό. Η Επιτροπή θα ακολουθήσει δύο συμπληρωματικούς άξονες εργασίας: Πρώτον, τον εκσυγχρονισμό και την αντιμετώπιση των κενών της ισχύουσας νομοθεσίας για την κοινωνική πολιτική ώστε να λαμβάνεται υπόψη το σημερινό εργασιακό περιβάλλον και να διασφαλίζεται ότι τα νέα μοντέλα εργασίας διατηρούν σωστή ισορροπία στις σχέσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων· και δεύτερον, τον προσδιορισμό κοινωνικών δεικτών, ιδίως όσον αφορά την έννοια της ευελιξίας με ασφάλεια, που βασίζονται στις βέλτιστες πρακτικές των κρατών μελών, με σκοπό την ανοδική σύγκλιση, ιδίως στη ζώνη του ευρώ, όσον αφορά τη λειτουργία της αγοράς εργασίας, τις δεξιότητες και την κοινωνική προστασία.

Θα προωθήσουμε την εν λόγω εργασία με ενισχυμένο διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη μέλη, τα εθνικά κοινοβούλια και τους κοινωνικούς εταίρους. Προκειμένου να προετοιμαστεί η μετάβαση από το στάδιο 1 στο στάδιο 2 της ολοκλήρωσης της ΟΝΕ και να εκπονηθεί η Λευκή Βίβλος της Επιτροπής που έχει προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2017, η Επιτροπή θα ξεκινήσει ευρεία διαβούλευση και διάλογο σε ολόκληρη την ΕΕ. Θα αξιοποιήσουμε επίσης τις αναλυτικές πληροφορίες της ομάδας εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου που θα συσταθεί το καλοκαίρι του 2016. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συμμετάσχει εκ του σύνεγγυς σε όλες αυτές τις προπαρασκευαστικές ενέργειες.

6.     Εύλογη και ισορροπημένη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις Ηνωμένες Πολιτείες

Το διεθνές εμπόριο και οι επενδύσεις αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η ΕΕ βρίσκεται σε μοναδική θέση για να εξασφαλίσει ότι οι ευκαιρίες της παγκοσμιοποίησης θα λειτουργούν προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών, με διαφανή και κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο. Μέσω μιας ενεργού εμπορικής πολιτικής θα εξασφαλιστεί ότι συνδεόμαστε με τα νέα αναδυόμενα κέντρα της παγκόσμιας ανάπτυξης και ότι αποτελούμε μέρος των νέων ψηφιακών και παγκόσμιων αλυσίδων αξίας. Με τον τρόπο αυτό θα παρέχονται ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις μας και θα δημιουργούνται θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας, χωρίς να διακυβεύονται οι ευρωπαϊκές μας αξίες και τα ευρωπαϊκά μας πρότυπα.

Η διατλαντική συμφωνία εμπορικής και επενδυτικής εταιρικής σχέσης (TTIP) με τις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθεί να αποτελεί βασική προτεραιότητα για το 2016. Έχουμε δεσμευτεί να διαπραγματευτούμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με τις ΗΠΑ, με μια νέα προσέγγιση για την προστασία των επενδύσεων. Σκοπεύουμε να εντείνουμε τη συνεργασία με την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, για παράδειγμα με τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Ιαπωνίας (ΣΕΣ) και μιας επενδυτικής συμφωνίας ΕΕ-Κίνας, ζητώντας εξουσιοδότηση να διαπραγματευθούμε ΣΕΣ με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, καθώς και με την έναρξη διαπραγματεύσεων για ελεύθερες συναλλαγές με τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Το φιλόδοξο θεματολόγιο για τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές που καλύπτει ήδη 27 διαπραγματευόμενους εταίρους συμπληρώνει το πολυμερές σύστημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στον πυρήνα της προσέγγισης της ΕΕ.

Το 2016 η Επιτροπή σκοπεύει να εξετάσει την προσωρινή εφαρμογή ορισμένων νέων συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών με τον Καναδά και με διάφορες περιοχές της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού. Θα παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς τις υπάρχουσες συμφωνίες όπως αυτές με τους ανατολικούς γείτονές μας. Θα ξεκινήσουμε εργασίες με στόχο να εκσυγχρονιστούν ορισμένες ισχύουσες συμφωνίες μας υπό το πρίσμα της νέας οικονομικής πραγματικότητας, μεταξύ άλλων με χώρες όπως η Τουρκία, το Μεξικό και η Χιλή.

Με τη νέα εμπορική και επενδυτική στρατηγική που παρουσιάσαμε στις αρχές αυτού του μήνα, στόχος μας είναι να επικαιροποιηθούν τα εργαλεία εμπορικής πολιτικής και να προσαρμοστούν περισσότερο στις υπηρεσίες, το ψηφιακό εμπόριο, την κινητικότητα, την πρόσβαση στους φυσικούς πόρους, την καινοτομία και άλλους μοχλούς ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας. Θα εργαστούμε περισσότερο για την εφαρμογή και την επιβολή της νομοθεσίας, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι ευκαιρίες που προκύπτουν από τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών αποφέρουν πραγματικά αποτελέσματα, δίνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη προσοχή στις ΜΜΕ και βοηθώντας τους εργαζόμενους να προσαρμοστούν στις αλλαγές. Θα προωθήσουμε επίσης τις εργασίες μας σχετικά με την ενίσχυση της διαφάνειας για τα ενδιαφερόμενα μέρη και τους πολίτες όσον αφορά τις εμπορικές μας διαπραγματεύσεις.

7.    Χώρος δικαιοσύνης και θεμελιωδών δικαιωμάτων με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη

Η τρομοκρατία και η ριζοσπαστικοποίηση, το οργανωμένο έγκλημα και η εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο συνιστούν απειλή για την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών, είναι από τη φύση τους διακρατικά φαινόμενα και απαιτούν αντιμετώπιση σε ενωσιακό επίπεδο. Η Επιτροπή θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού θεματολογίου για την ασφάλεια, με προτάσεις όπως η αναθεώρηση της απόφασης πλαισίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ξένων τρομοκρατών μαχητών καθώς και μία πρόταση για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας που αφορούν τα μέσα πληρωμής πλην των μετρητών. Θα συνεχιστούν οι εργασίες για την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τον έλεγχο των πυροβόλων όπλων. Θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη της επιχειρησιακής συνεργασίας και μέσων που στηρίζουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, η οποία είναι ουσιαστική για την αποτελεσματική διασυνοριακή επιβολή του νόμου, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η μεταρρύθμιση της προστασίας των δεδομένων (κανονισμός και οδηγία) και η πρόταση για τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών της ΕΕ πρέπει να συμφωνηθούν από τους συννομοθέτες μέχρι το τέλος του έτους. Η Επιτροπή σκοπεύει να συνάψει μια ισχυρή συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για σκοπούς επιβολής του νόμου, η οποία θα παρέχει τα απαραίτητα εχέγγυα, συμπεριλαμβανομένης της δικαστικής προσφυγής για τα φυσικά πρόσωπα. Υπό το πρίσμα της πρόσφατης νομολογίας θα εργαστούμε προς ένα νέο πλαίσιο που θα διασφαλίζει την κατάλληλη προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αποθηκεύονται από εταιρείες στις ΗΠΑ.

Το 2016 θα είναι σημαντικό να σημειωθεί πρόοδος εκ μέρους των συννομοθετών όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και τη μεταρρύθμιση της Ευρωπόλ. Επίσης, η Επιτροπή θα προωθήσει τις εργασίες για την αποσαφήνιση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει, επίσης, τις εργασίες για την προσχώρηση της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τη γνώμη του Δικαστηρίου 14 .

8.    Προς μια νέα πολιτική μετανάστευσης

Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και η διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων στα εξωτερικά μας σύνορα συνιστούν την πλέον επείγουσα προτεραιότητα σήμερα για την Ένωση ενώ η αστάθεια, ο πόλεμος και η ένδεια στη γειτονιά μας σημαίνουν ότι αυτό το θέμα χρειάζεται να παραμείνει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας για αρκετά ακόμη χρόνια.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση που παρουσιάσαμε τον Μάιο του 2015 προβλέπει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση της μετανάστευσης με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία δύο σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη μετεγκατάσταση 160.000 ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας από τα κράτη μέλη που πλήττονται περισσότερο προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Κάθε μέρα διασώζονται ναυαγοί στη Μεσόγειο από τις κοινές επιχειρήσεις της Frontex Ποσειδών και Τρίτων. Οι ομάδες στήριξης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στις περιοχές των «κομβικών σημείων» («hotspot») βοηθούν πλέον τις εθνικές αρχές στην Ελλάδα και την Ιταλία για την ταυτοποίηση, την καταχώριση και την επεξεργασία των νέων αφίξεων. Επιταχύνθηκαν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων και την εξάρθρωση των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων. Λαμβάνονται μέτρα για την επιστροφή μεγαλύτερου αριθμού ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Η ΕΕ έχει ήδη κινητοποιήσει κεφάλαια ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την παροχή ανθρωπιστικής, αναπτυξιακής και οικονομικής βοήθειας, καθώς και βοήθειας σταθεροποίησης, προς τους Σύρους, στη χώρα τους και στις κοινότητες υποδοχής προσφύγων στον Λίβανο, την Ιορδανία, το Ιράκ, την Τουρκία και την Αίγυπτο. Πρόσθετο ποσό ύψους 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία «καταπιστευματικού ταμείου έκτακτης ανάγκης για τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης και του εκτοπισμού ατόμων στην Αφρική». Η ισχυρότερη και βαθύτερη συνεργασία με τρίτες χώρες καταγωγής και διέλευσης είναι καίριας σημασίας για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης μιας συντονισμένης προσπάθειας για την παροχή υποστήριξης προς τον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων προσώπων σε τρίτες χώρες.

Η κρίση έδειξε ότι, πέρα από αυτά τα άμεσα μέτρα, πρέπει να επανεξετάσουμε ριζικά τον τρόπο διαχείρισης των κοινών εξωτερικών συνόρων μας και του ευρωπαϊκού πλαισίου μας για το άσυλο. Εντός του έτους, η Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για μια Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, αξιοποιώντας τη σημαντική ενίσχυση του Frontex.

Θα αναθεωρήσουμε το κοινό μας σύστημα ασύλου προκειμένου να διορθωθούν τα κενά και οι αδυναμίες που αποκαλύφθηκαν στο σύστημα του Δουβλίνου και να ενισχυθεί ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το άσυλο. Θα ασκήσουμε πίεση όσον αφορά το σχέδιο δράσης για την επιστροφή που θα τεθεί πλήρως και ταχέως σε λειτουργία, και όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας επί των εκκρεμών προτάσεων σχετικά με την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για τη μετανάστευση. Θα υποβάλουμε επίσης προτάσεις για ένα διαρθρωμένο σύστημα επανεγκατάστασης, ώστε να δίνεται η δυνατότητα ασφαλούς διέλευσης στην ΕΕ στα άτομα που χρήζουν προστασίας, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους στα χέρια των διακινητών, παράλληλα με τη βελτίωση των συστημάτων προστασίας στις γειτονικές περιοχές.

Επίσης, θα παρουσιάσουμε μια ανανεωμένη προσέγγιση για τη νόμιμη μετανάστευση, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη βελτίωση της οδηγίας για την μπλε κάρτα, με στόχο την ικανοποίηση των μελλοντικών δημογραφικών αναγκών και των αναγκών της αγοράς εργασίας της Ευρώπης.

9.     Ισχυρότερος παγκόσμιος παράγοντας

Σε έναν όλο και πιο συνδεδεμένο, αμφισβητούμενο και πολύπλοκο κόσμο που χαρακτηρίζεται από δυναμικές αλλαγές, η συνοχή της εξωτερικής δράσης της ΕΕ και η ικανότητά μας να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα με συλλογικό τρόπο για την επίτευξη των στόχων μας και τη συμπλήρωση των εσωτερικών πολιτικών μας είναι ολοένα και πιο σημαντική. Προκλήσεις όπως η μετανάστευση, η πρόσβαση στην ενέργεια και άλλους πόρους και η κλιματική αλλαγή καταδεικνύουν την ανάγκη για μια αποτελεσματική εξωτερική διάσταση, ώστε να επιτυγχάνονται οι σημαντικοί εσωτερικοί στόχοι πολιτικής και να μπορεί η ΕΕ να αξιοποιεί πλήρως τις ευκαιρίες για προώθηση των αξιών της, όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα και η αλληλεγγύη, καθώς και της ευρωπαϊκής ιστορίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, στον ευρύτερο κόσμο. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα συμβάλει ουσιαστικά στην υποστήριξη του έργου της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου για μια νέα συνολική στρατηγική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Για την αντιμετώπιση οξειών κρίσεων, όπως οι συγκρούσεις στη Συρία, τη Λιβύη και την Ουκρανία, η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να τηρεί τη δέσμευσή της για ενεργό υποστήριξη των διεθνών παραγόντων, όπως των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, αξιοποιώντας το πλήρες φάσμα πολιτικών, χρηματοδότησης και άλλων μέσων που έχει στη διάθεσή της. Θα επανεξετάσουμε και θα αναπτύξουμε περαιτέρω τα μέσα που διαθέτουμε για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ανάπτυξης στις χώρες εταίρους, και θα προτείνουμε μέτρα στήριξής τους με στόχο τη βελτίωση στον τομέα της ασφάλειας, της διακυβέρνησης και της ανάπτυξης ικανοτήτων.

Σε συνέχεια της εν εξελίξει δημόσιας διαβούλευσης, θα παρουσιάσουμε ένα νέο πλαίσιο πολιτικής μετά τη συμφωνία του Κοτονού που θα διέπει τις σχέσεις με τις χώρες και τις περιφέρειες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού. Η αναπτυξιακή πολιτική της Επιτροπής, καθώς και η νέα στρατηγική για το εμπόριο και τις επενδύσεις, θα προωθεί επίσης την οικονομική ανάπτυξη, θα υποστηρίζει την κοινωνική και περιβαλλοντική προστασία, θα προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα καταπολεμά τη διαφθορά και θα βελτιώνει τη διαχείριση της μετανάστευσης, ενώ παράλληλα θα αντιμετωπίζει τα βαθύτερα αίτιά της.

Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να εργάζεται στην κατεύθυνση της περαιτέρω συγκεκριμενοποίησης της προοπτικής προσχώρησης των υποψηφίων χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, θα ενισχύσουμε την εταιρική μας σχέση με την Τουρκία, μεταξύ άλλων με την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για τη μετανάστευση και τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης. Η νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας θα προσφέρει ένα πιο στοχευμένο και κατάλληλα προσαρμοσμένο πλαίσιο για τη στήριξη της σταθεροποίησης και της δημοκρατικής ανάπτυξης των χωρών της Ανατολικής και Νότιας Γειτονίας.

Θα υποστηρίξουμε επίσης την Ύπατη Εκπρόσωπο/Αντιπρόεδρο της Επιτροπής όσον αφορά την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με τους βασικούς εταίρους της ΕΕ. Οι ειδικά προσαρμοσμένες στρατηγικές προσεγγίσεις πρέπει να επικαιροποιούνται σε τακτική βάση, με πρώτο παράδειγμα την πολιτική της ΕΕ για την Κίνα. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά με το Ιράν, θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός ανανεωμένου πλαισίου συνεργασίας της ΕΕ με τη χώρα αυτή υπό τον όρο πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας.

10. Ένωση δημοκρατικής αλλαγής

Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ώστε να διασφαλιστεί ότι οι διαπραγματεύσεις επί της νέας διοργανικής συμφωνίας για τη βελτίωση της νομοθεσίας μπορούν να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους, να ενισχυθεί η κοινή μας δέσμευση για βελτίωση της νομοθεσίας ως εργαλείο για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων, να αυξηθεί η διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο λήψης των ευρωπαϊκών αποφάσεων και να δοθούν στα τρία θεσμικά όργανα τα κατάλληλα μέσα για βελτίωση της συνεργασίας στο μέλλον.

Το 2016 θα υποβάλουμε την πρότασή μας για μια διοργανική συμφωνία σχετικά με ένα υποχρεωτικό μητρώο διαφάνειας για τους εκπροσώπους συμφερόντων που επιδιώκουν να επηρεάσουν τη χάραξη πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

Το περασμένο έτος εντείναμε τη συνεργασία και τον διάλογο της Επιτροπής με τα εθνικά κοινοβούλια, τόσο από πλευράς συνεδριάσεων και ανταλλαγών απόψεων με τις κοινοβουλευτικές επιτροπές όσο και με μια ανανεωμένη δέσμευση για τον πολιτικό διάλογο επί των σχεδίων προτάσεων. Το 2016 σκοπεύουμε να προχωρήσουμε περαιτέρω με πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι τα εθνικά κοινοβούλια διαδραματίζουν ισχυρό ρόλο στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Τέλος, θα συνεχίσουμε να διευρύνουμε τους «διαλόγους με τους πολίτες» που δίνουν στα μέλη της Επιτροπής τη δυνατότητα να ακούν απευθείας τις απόψεις των πολιτών στις δικές τους περιφέρειες και να απαντούν στα ζητήματα που είναι τα πλέον σημαντικά για αυτούς.

***

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μια καθοριστική συγκυρία. Είμαστε αντιμέτωποι με πολλές πρωτόγνωρες προκλήσεις: την προσφυγική κρίση, την ανεργία, το έλλειμμα θέσεων εργασίας και το αναπτυξιακό χάσμα, την ανάγκη για εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής μας Ένωσης, την κλιματική αλλαγή, την αστάθεια στις ανατολικές και νότιες γειτονικές μας χώρες, και μια δίκαιη συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο εντός μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης προσηλωμένης στις τέσσερις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς και τις αξίες που ενστερνίζονται και τα 28 κράτη μέλη.

Επομένως, δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στο παρόν πρόγραμμα εργασίας η Επιτροπή δεσμεύεται να λάβει τολμηρά, εστιασμένα και ρεαλιστικά μέτρα, που θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις και να αναδυθούμε ισχυρότεροι με πνεύμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και υπευθυνότητας. Ευελπιστούμε ότι οι εταίροι μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα συνεργαστούν μαζί μας για να επιτύχουμε γρήγορα τα αποτελέσματα που προσδοκούν οι Ευρωπαίοι από την Ένωσή τους.

(1)

http://ec.europa.eu/priorities/docs/pg_el.pdf

(2)

COM(2015) 550 της 28.10.2015.

(3)

  http://ec.europa.eu/priorities/soteu .

Βλ., επίσης, την επιστολή προθέσεων που υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τον πρώτο Αντιπρόεδρο και απευθύνεται προς τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Σε αυτή τη βάση, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου και της ΕΜΑ στις 10 Σεπτεμβρίου, ο πρώτος Αντιπρόεδρος συζήτησε με το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 13 Οκτωβρίου, η Επιτροπή πραγματοποίησε συνάντηση με τη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών στις 6 Οκτωβρίου και ο Πρόεδρος και ο πρώτος Αντιπρόεδρος συναντήθηκαν με τη Διάσκεψη των Προέδρων στις 20 Οκτωβρίου.

(4)

Παράρτημα I

(5)

Παράρτημα III

(6)

Παράρτημα IV

(7)

Παράρτημα II.

(8)

Παράρτημα I.

(9)

Παράρτημα VI.

(10)

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα εστιάσει τις δραστηριότητες επικοινωνίας της το 2016 στις προτεραιότητες της Επιτροπής, βάσει της δράσης για την εταιρική επικοινωνία το 2016 στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020 [C(2015) 7346 της 27.10.2015].

(11)

 Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι χημικές ουσίες που μπορούν, σε ορισμένη δοσολογία, να επηρεάσουν το ορμονικό σύστημα στα θηλαστικά.

(12)

http://ec.europa.eu/priorities/docs/pg_el.pdf

(13)

http://ec.europa.eu/priorities/economic-monetary-union/docs/5-presidents-report_en.pdf

(14)

ΕΕ C 65 της 23.2.2015, σ. 2.


Στρασβούργο, 27.10.2015

COM(2015) 610 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ


Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2016

Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό


Παράρτημα I: Νέες πρωτοβουλίες

Αριθ.

Τίτλος

Είδος πρωτοβουλίας

Περιγραφή της εμβέλειας και των στόχων

Νέα ώθηση στην απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις

1.

Νέα ατζέντα δεξιοτήτων για την Ευρώπη

Νομοθετική / Μη νομοθετική

Η ατζέντα έχει ως στόχο την προαγωγή της ανάπτυξης δεξιοτήτων, μεταξύ άλλων την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, τη στήριξη της επαγγελματικής κατάρτισης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής απασχόλησης.

2.

Νέο ξεκίνημα για τους εργαζόμενους γονείς

Νομοθετική / Μη νομοθετική

Δέσμη νομοθετικών και μη νομοθετικών μέτρων για την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής με τις οποίες είναι αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι γονείς και για τη στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας.

3.

Δέσμη για την κυκλική οικονομία

Νομοθετική / Μη νομοθετική

Σκοπός είναι η αντιμετώπιση των οικονομικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων με τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της χρήσης των πόρων, που θα καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας (μεταξύ άλλων τη βιώσιμη κατανάλωση, την παραγωγή, τη διαχείριση αποβλήτων) και μέσω της καινοτομίας, επιτρέποντας κατ' αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη νέων αγορών και επιχειρηματικών μοντέλων. Η δέσμη αυτή θα αποτελείται από ένα ευρύ σχέδιο δράσης, συμπεριλαμβανομένων δράσεων για την παρακολούθηση της αποτελεσματικής προόδου, και μιας πρότασης για τα απόβλητα με μακροπρόθεσμους στόχους.

4.

Επανεξέταση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) 2014-2020

Νομοθετική / Μη νομοθετική

Κατά την ενδιάμεση επανεξέταση του ΠΔΠ θα μελετηθούν τρόποι βελτίωσης της στόχευσης της χρηματοδότησης όσον αφορά τις προτεραιότητες της ΕΕ. Κατά την επανεξέταση θα αναζητηθούν επίσης τρόποι περαιτέρω προσανατολισμού του προϋπολογισμού της ΕΕ προς τα αποτελέσματα και απλούστευσης των εφαρμοστέων κανόνων (REFIT), π.χ. για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) και την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ), και θα εξεταστούν οι δυνατότητες περαιτέρω απλούστευσης στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του προγράμματος «Ορίζοντας 2020». 

5.

Επόμενα βήματα για ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό μέλλον

Μη νομοθετική

Αυτή η πρωτοβουλία θα καθορίζει μια νέα προσέγγιση για να εξασφαλιστεί η οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης και η κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα μετά από το χρονικό όριο του 2020, λαμβανομένης υπόψη της επανεξέτασης της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και της εσωτερικής και εξωτερικής υλοποίησης των στόχων των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Συνδεδεμένη ψηφιακή ενιαία αγορά

6.

Υλοποίηση της στρατηγικής για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά

Νομοθετική / Μη νομοθετική

Η στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά που περιγράφηκε με αδρές γραμμές τον Μάιο του 2015 θα προχωρήσει με τρεις δέσμες δράσεων: 1) μια ανακοίνωση για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και μια νομοθετική πρόταση σχετικά με τη δυνατότητα μεταφοράς, συνοδευόμενη από νομοθετικές προτάσεις σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και την αναθεώρηση της οδηγίας για τη δορυφορική και καλωδιακή μετάδοση (REFIT), νομοθετικές προτάσεις σχετικά με τα ψηφιακά συμβατικά δικαιώματα, τον γεωγραφικό αποκλεισμό και τον ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο (REFIT), και την αναθεώρηση του κανονισμού σχετικά με τη συνεργασία για την προστασία των καταναλωτών (REFIT)· 2) αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου στον τομέα των τηλεπικοινωνιών (REFIT) και της οδηγίας για τις υπηρεσίες των οπτικοακουστικών μέσων (REFIT) και 3) μια νομοθετική πρόταση για την ελεύθερη ροή δεδομένων.

Ανθεκτική ενεργειακή ένωση συνοδευόμενη από μακρόπνοη πολιτική όσον αφορά την κλιματική αλλαγή

7.

Δέσμη μέτρων για την Ενεργειακή Ένωση

Νομοθετική / Μη νομοθετική

Σε συνέχεια της στρατηγικής πλαισίου, η δέσμη μέτρων αποτελείται από: νομοθετικές προτάσεις σχετικά με τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το ρυθμιστικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της επανεξέτασης του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), και την αναθεώρηση του κανονισμού για την ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια· την αναθεώρηση του κανονισμού σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο και την αναθεώρηση της απόφασης σχετικά με τις διακυβερνητικές συμφωνίες· την απόφαση επιμερισμού των προσπαθειών και την ενσωμάτωση του τομέα της χρήσης γης, της αλλαγής χρήσης γης και της δασοκομίας (LULUCF) στο πλαίσιο για το κλίμα για το 2030· μια δέσμη μέτρων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (REFIT), συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων βιωσιμότητας για τη βιομάζα, καθώς και μια δέσμη μέτρων για την ενεργειακή απόδοση, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων (REFIT).

Βαθύτερη και δικαιότερη εσωτερική αγορά με ενισχυμένη βιομηχανική βάση

8.

Δέσμη μέτρων για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού

Νομοθετική / Μη νομοθετική

Η πρωτοβουλία αποτελείται από μια ανακοίνωση για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, μια στοχοθετημένη αναθεώρηση της οδηγίας για την απόσπαση των εργαζομένων, και την αναθεώρηση των κανονισμών για τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης.

9.

Συνέχεια της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά

Νομοθετική / Μη νομοθετική

Η στρατηγική για την ενιαία αγορά θα προωθηθεί με την παροχή καθοδήγησης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η νομοθεσία της ΕΕ εφαρμόζεται σε επιχειρηματικά μοντέλα συνεργατικής οικονομίας· με ανάληψη δράσης υπέρ της ανάπτυξης των ΜΜΕ και των νεοσύστατων επιχειρήσεων· με πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση των επαγγελμάτων· με μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα ορίζει μια νέα ευρωπαϊκή προσέγγιση για την επιχειρηματική αποτυχία και την αφερεγγυότητα· με νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών, την αντιμετώπιση των κανονιστικών φραγμών στις βασικές επιχειρηματικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες κατασκευών, και την αντιμετώπιση των διακρίσεων λόγω ιθαγένειας ή τόπου κατοικίας· με επανεξέταση του πλαισίου εφαρμογής της νομοθεσίας περί διανοητικής ιδιοκτησίας στην ΕΕ (REFIT)· με ανάληψη δράσης για την τυποποίηση, μεταξύ άλλων για τα πρότυπα παροχής υπηρεσιών· με προτάσεις σχετικά με τα εργαλεία συλλογής πληροφοριών για την αγορά και τη βελτίωση της διαδικασίας κοινοποίησης δυνάμει της οδηγίας για τις υπηρεσίες· και με ένα σχέδιο δράσης για την αύξηση της ευαισθητοποίησης των αρχών της αμοιβαίας αναγνώρισης στον τομέα των εμπορευμάτων.

10.

Σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή άμυνα

Νομοθετική / Μη νομοθετική

Στόχος είναι ένα νομικό πλαίσιο και ένα πλαίσιο πολιτικής για να διασφαλιστεί ότι η ευρωπαϊκή αγορά, καθώς και η βιομηχανική βάση και η βάση δεξιοτήτων θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις προτεραιότητες σχετικά με τις στρατιωτικές ικανότητες τις οποίες τα κράτη μέλη ενδέχεται να χρειαστούν για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών στον τομέα της ασφάλειας.

11.

Σχέδιο δράσης για τον ΦΠΑ

Νομοθετική / Μη νομοθετική

Το σχέδιο δράσης έχει ως στόχο την επίτευξη αποτελεσματικών και θωρακισμένων έναντι της απάτης καθεστώτων ΦΠΑ και θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ (REFIT) και μια πρόταση σχετικά με τον ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο (REFIT) στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ψηφιακή ενιαία αγορά, καθώς και μια ανακοίνωση που θα καθορίζει το οριστικό καθεστώς ΦΠΑ (REFIT).

12.

Δέσμη μέτρων για τη φορολόγηση των εταιρειών

Νομοθετική / Μη νομοθετική

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης σχετικά με ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα φορολογίας των εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση: 5 βασικοί τομείς δράσης, η δέσμη περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της διαφάνειας του συστήματος φορολόγησης των εταιρειών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, μεταξύ άλλων με την εφαρμογή διεθνών προτύπων για τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και τη μεταφορά των κερδών και μια σταδιακή προσέγγιση που θα ξεκινά με την επίτευξη συμφωνίας επί της υποχρεωτικής φορολογικής βάσης (REFIT), ταυτόχρονα με την απόσυρση της ισχύουσας πρότασης για την ΚΕΒΦΕ.

13.

Μια διαστημική στρατηγική για την Ευρώπη

Μη νομοθετική

Η στρατηγική αυτή θα συντονίσει τα διάφορα σκέλη των διαστημικών δραστηριοτήτων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου ενός χάρτη πορείας για συγκεκριμένες δράσεις που θα επιτρέπουν στοχευμένες τομεακές εφαρμογές και την περαιτέρω ανάπτυξη των διαστημικών προγραμμάτων της ΕΕ προς όφελος της οικονομίας, των δημόσιων αρχών και της κοινωνίας στο σύνολό της.

Βαθύτερη και δικαιότερη οικονομική και νομισματική ένωση

14.

Πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων

Νομοθετική / Μη νομοθετική

Η πρωτοβουλία θα καλύπτει τα κενά της ισχύουσας νομοθεσίας και θα καθορίζει κοινές αρχές και δείκτες αναφοράς με στόχο τη μεγαλύτερη σύγκλιση της απασχόλησης και των κοινωνικών επιδόσεων με την πάροδο του χρόνου.

15.

Ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων / Ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης

Νομοθετική / Μη νομοθετική

Σε συνέχεια της έκθεσης των πέντε προέδρων, η πρόταση θα σκιαγραφεί τα βήματα προς ένα ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων με βάση έναν μηχανισμό αντασφάλισης. Μια ανακοίνωση θα καθορίσει περαιτέρω μέτρα για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης.

Εμπόριο: Εύλογη και ισορροπημένη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ

16.

Συνέχεια της στρατηγικής για το εμπόριο και τις επενδύσεις

Νομοθετική / Μη νομοθετική

Με βάση τη στρατηγική «Εμπόριο για όλους» για μια πιο αποτελεσματική και διαφανή εμπορική και επενδυτική πολιτική που βασίζεται σε αξίες, η Επιτροπή θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ με τις ΗΠΑ και θα σημειώσει πρόοδο στο πλαίσιο του ΠΟΕ, θα έχει στρατηγικές επαφές με την Ασία και θα εξασφαλίσει την ορθή εφαρμογή των ΣΟΕΣ.

Χώρος δικαιοσύνης και θεμελιωδών δικαιωμάτων με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη

17.

Υλοποίηση του ευρωπαϊκού θεματολογίου για την ασφάλεια

Νομοθετική / Μη νομοθετική

Δράσεις για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού θεματολογίου για την ασφάλεια, μεταξύ άλλων μια πρότασης για την τροποποίηση της απόφασης πλαισίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, βελτίωση των κανόνων σχετικά με τα πυροβόλα όπλα και μια πρόταση για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας που αφορούν τα μέσα πληρωμής πλην των μετρητών.

Προς μια νέα πολιτική μετανάστευσης

18.

Καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης

Νομοθετική / Μη νομοθετική

Η πρωτοβουλία έχει δύο διαστάσεις: 1) τη νόμιμη μετανάστευση: ανακοίνωση και περαιτέρω νομοθετικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της διευρυμένης προσέγγισης σχετικά με τη μπλε κάρτα· 2) το άσυλο και τους πρόσφυγες: πρόταση για διαρθρωμένο σύστημα επανεγκατάστασης των προσφύγων και αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου για το άσυλο.

19.

Δέσμη μέτρων για τη διαχείριση των συνόρων

Νομοθετική / Μη νομοθετική

Στόχος είναι να σημειωθεί πρόοδος προς μια ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, με βάση έναν ενισχυμένο Frontex.

Ισχυρότερος παγκόσμιος παράγοντας

20.

Πλαίσιο μετά τη συμφωνία του Κοτονού

Μη νομοθετική

Νέο πολιτικό πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις με τις χώρες και περιφέρειες ΑΚΕ.

21.

Ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα της ασφάλειας

Νομοθετική / μη νομοθετική

Η δέσμη καλύπτει τη μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας και ένα ενδεχόμενο νέο ειδικό μέσο ανάπτυξης ικανοτήτων για την υποστήριξη της ασφάλειας και της ανάπτυξης σε τρίτες χώρες.

22.

Συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παγκόσμια στρατηγική

Μη νομοθετική

Η Επιτροπή θα συμβάλει ενεργά στην παγκόσμια στρατηγική για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας υπό την ευθύνη της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου, με στόχο μια βελτιωμένη κατεύθυνση της εξωτερικής δράσης της ΕΕ.



Ένωση δημοκρατικής αλλαγής

23.

Πρόταση διοργανικής συμφωνίας για ένα υποχρεωτικό Μητρώο Διαφάνειας

Μη νομοθετική

Η πρόταση διοργανικής συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχει ως στόχο να ενισχυθούν η διαφάνεια και η υποχρέωση λογοδοσίας, καθιστώντας υποχρεωτικό το μητρώο διαφάνειας για όλους τους εκπροσώπους συμφερόντων που επιδιώκουν να επηρεάσουν τη χάραξη πολιτικής σε οποιοδήποτε από τα τρία θεσμικά όργανα.


Στρασβούργο, 27.10.2015

COM(2015) 610 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ


Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2016

Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό


Παράρτημα II: Πρωτοβουλίες του προγράμματος ελέγχου της καταλληλότητας και της αποτελεσματικότητας της νομοθεσίας (REFIT) 1  

Το REFIT είναι το πρόγραμμα ελέγχου της καταλληλότητας και της αποτελεσματικότητας της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει στόχο την απλούστευση της νομοθεσίας της ΕΕ και τη μείωση του κανονιστικού κόστους, χωρίς να υπονομεύεται η επίτευξη των πολιτικών στόχων. Το πρόγραμμα REFIT, ως εκ τούτου, συμβάλλει σε ένα σαφές, σταθερό και προβλέψιμο κανονιστικό πλαίσιο που ευνοεί την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Αριθ.

Τίτλος

Είδος πρωτοβουλίας 2

Περιγραφή της εμβέλειας και των στόχων

Νέα ώθηση στην απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις

1.

REACH

Νομοθετική / Αξιολόγηση

Οι ενέργειες περιλαμβάνουν έναν εκτελεστικό κανονισμό της Επιτροπής για την απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης βάσει του κανονισμού REACH, έναν εκτελεστικό κανονισμό της Επιτροπής σχετικά με τη διαφάνεια και τον επιμερισμό του κόστους στα φόρουμ ανταλλαγής πληροφοριών για τις ουσίες (ΦΑΠΟ) στο πλαίσιο του REACH και τη δρομολόγηση αξιολόγησης που θα ολοκληρωθεί το 2017 λόγω της υποχρέωσης, που απορρέει από το άρθρο 117 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1907/2006, να υποβάλει η Επιτροπή έκθεση, μέχρι την 1η Ιουνίου 2017, σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού REACH.

2.

Τυποποιημένο Έγγραφο Προμηθειών και Τυποποιημένα Έντυπα Δημόσιων Συμβάσεων

Νομοθετική

Εκτελεστικός κανονισμός της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Τυποποιημένο Έγγραφο Προμηθειών (που καθιερώνεται με τις νέες οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις, ώστε να μην χρειάζεται η κατ’ επανάληψη υποβολή πληροφοριών για κάθε προσφορά στο πλαίσιο διαγωνισμού). Εκτελεστικός κανονισμός της Επιτροπής – επικαιροποίηση των τυποποιημένων εντύπων για προκηρύξεις διαγωνισμών στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων.

3.

Ανελκυστήρες (οδηγία 95/16/ΕΚ)

Αξιολόγηση

Η αξιολόγηση θα καλύψει το πεδίο εφαρμογής, τις ουσιώδεις απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας, καθώς και τους δεσμούς τους με τη σχετική διαδικασία αξιολόγησης της συμμόρφωσης.

4.

Κρατικές ενισχύσεις: Ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με απλοποιημένη διαδικασία για την εξέταση ορισμένων κατηγοριών κρατικών ενισχύσεων («Ανακοίνωση για την απλοποιημένη διαδικασία») (2009/C136/03)

Αξιολόγηση

Στόχος της αξιολόγησης αυτής θα είναι να ληφθεί υπόψη η εξέλιξη της νομοθεσίας περί κρατικών ενισχύσεων, η πρακτική λήψης αποφάσεων και η πείρα που αποκτήθηκε κατά την εφαρμογή της απλοποιημένης διαδικασίας. Η αξιολόγηση θα προσδιορίσει επίσης δυνατότητες περαιτέρω διοικητικής/διαδικαστικής απλούστευσης.

Ανθεκτική ενεργειακή ένωση συνοδευόμενη από μακρόπνοη πολιτική όσον αφορά την κλιματική αλλαγή

5.

Στοχευμένη αναθεώρηση του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 639/2014 της Επιτροπής (περιοχές οικολογικής εστίασης)

Νομοθετική

Αναθεωρημένη κατ’ εξουσιοδότηση/εκτελεστική πράξη ως επακόλουθο της δέσμευσης της Επιτροπής να αξιολογήσει την πείρα που αποκτήθηκε από την υλοποίηση των περιοχών οικολογικής εστίασης (EFA) με τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 639/2014 της Επιτροπής, μετά το πρώτο έτος εφαρμογής. Μέρος του εγχειρήματος απλούστευσης της ΚΓΠ.

6.

Νομοθεσία της ΕΕ για τη φύση

Ενέργειες κατόπιν της αξιολόγησης

Επακόλουθες ενέργειες μετά τον έλεγχο καταλληλότητας της οδηγίας 2009/147/ΕΚ περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών και της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας.

7.

Κανονισμός για το Ευρωπαϊκό μητρώο έκλυσης και μεταφοράς ρύπων (E-ΜΕΜΡ)

Ενέργειες κατόπιν της αξιολόγησης

Αυτή η πρωτοβουλία θα ακολουθήσει μια αξιολόγηση στο πλαίσιο του προγράμματος REFIT της Επιτροπής και μια έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού E-ΜΕΜΡ, για την περίοδο 2010 έως 2013.

8.

Οδηγία για την ποιότητα των καυσίμων

Ενέργειες κατόπιν της αξιολόγησης

Η πρωτοβουλία αυτή θα αποτελέσει συνέχεια στα αποτελέσματα αξιολόγησης REFIT.

9.

Πρωτοβουλία υποβολής περιβαλλοντικών εκθέσεων

Αξιολόγηση

Έλεγχος καταλληλότητας για τον εντοπισμό ευκαιριών απλούστευσης και ελάφρυνσης των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων που απορρέουν από το περιβαλλοντικό δίκαιο της ΕΕ, με σκοπό την ανάπτυξη ενός πιο σύγχρονου, αποδοτικού και αποτελεσματικού συστήματος για τη ρυθμιστική παρακολούθηση.

10.

Πρωτοβουλία για την υποβολή εκθέσεων στο πλαίσιο της Ενεργειακής Ένωσης

Αξιολόγηση

Έλεγχος καταλληλότητας / αξιολογήσεις στον τομέα της πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα με σκοπό την αξιολόγηση της συνεκτικότητας και της διοικητικής επιβάρυνσης των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων.

Βαθύτερη και δικαιότερη εσωτερική αγορά με ενισχυμένη βιομηχανική βάση

11.

Αναθεώρηση της οδηγίας περί ενημερωτικών δελτίων

Νομοθετική

Μέρος της Ένωσης των Κεφαλαιαγορών μετά από αξιολόγηση REFIT της οδηγίας για το ενημερωτικό δελτίο.

12.

Αναθεώρηση των κανονισμών για τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου (ΕΕΕΚ) και για τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας (ΕΤΚΕ)

Νομοθετική

Αναθεώρηση του κανονισμού (αριθ. 345/2013) για τις ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου (ΕΕΕΚ) και του κανονισμού (αριθ. 346/2013) για τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας (ΕΤΚΕ) με σκοπό τη βελτίωση της αξιοποίησης των εταιρειών και των ταμείων αυτών στο πλαίσιο της Ένωσης των Κεφαλαιαγορών, χωρίς να μειωθεί το επίπεδο προστασίας των επενδυτών. Τα εν λόγω εξειδικευμένα επενδυτικά ταμεία επιχειρηματικού κεφαλαίου υπάρχουν από το 2013, αλλά μέχρι στιγμής μόνο ένας μικρός αριθμός ταμείων έχει δρομολογηθεί με τη μορφή ΕΕΕΚ και ΕΤΚΕ.

13.

Δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και κοινό δασμολόγιο [κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 1987] - Αναδιατύπωση

Νομοθετική

Σκοπός της αναδιατύπωσης είναι η ευθυγράμμιση της ισχύουσας νομοθεσίας με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Η Επιτροπή θα προβεί επίσης στην απλούστευση και τη μείωση της κανονιστικής επιβάρυνσης, με την αύξηση της σαφήνειας και τη βελτίωση του ευανάγνωστου του κανονισμού.

14.

Ειδικός φόρος κατανάλωσης καπνού (οδηγία αριθ. 2011/64/ΕΕ του Συμβουλίου) — αναθεώρηση

Νομοθετική

Προγραμματισμένη για να ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της αξιολόγησης REFIT της οδηγίας του Συμβουλίου 2011/64/ΕΕ, της 21ης Ιουνίου 2011, για τη διάρθρωση και τους συντελεστές του ειδικού φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζονται στα βιομηχανοποιημένα καπνά.

15.

Λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής (οδηγία 2000/59/ΕΚ) — αναθεώρηση

Νομοθετική

Πρωτοβουλία για την προσαρμογή της οδηγίας σε σημαντικές αλλαγές στη σύμβαση MARPOL. Παράλληλα, η αναθεώρηση δίνει συνέχεια στα αποτελέσματα της αξιολόγησης REFIT της οδηγίας κατά το 2015.

16.

Νομοθεσία για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία

Ενέργειες κατόπιν της αξιολόγησης / Νομοθετική

Ενέργειες κατόπιν της αξιολόγησης REFIT της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 12ης Ιουνίου 1989, σχετικά με την εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της βελτίωσης της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία και 23 συναφών οδηγιών, με σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητάς της.

17.

Νομοθεσία για τα τρόφιμα

Ενέργειες κατόπιν της αξιολόγησης

Ενέργειες κατόπιν του ελέγχου καταλληλότητας της γενικής νομοθεσίας για τα τρόφιμα.

18.

Επακόλουθες ενέργειες κατόπιν της «Έκθεσης για την αναθεώρηση της χρηματοπιστωτικής νομοθεσίας»

Επακόλουθες ενέργειες

Η Επιτροπή επιδιώκει να εντοπίσει πιθανές αντιφάσεις, ασάφειες και κενά των χρηματοπιστωτικών κανόνων, καθώς και περιττές κανονιστικές επιβαρύνσεις και παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις και την ανάπτυξη. Μετά την εν λόγω πρόσκληση υποβολής στοιχείων, οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα υποβάλουν έκθεση σχετικά με τις κύριες διαπιστώσεις και τα επόμενα βήματα έως τα μέσα του 2016.

19.

Οδηγία για τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων

Αξιολόγηση

Η οδηγία για τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων (2011/89/ΕΚ για την τροποποίηση της οδηγίας 2002/87/ΕΚ) αποσκοπεί στην άσκηση συμπληρωματικής εποπτείας των ρυθμιζόμενων οντοτήτων που ανήκουν σε χρηματοπιστωτικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων, δηλαδή ομίλους με άδειες τόσο στον τραπεζικό όσο και στον ασφαλιστικό τομέα, εστιάζοντας στους δυνητικούς κινδύνους του διπλού υπολογισμού (πολλαπλή χρήση των κεφαλαίων) και στους «κινδύνους ομίλου» (μετάδοση των κινδύνων, διαχειριστική πολυπλοκότητα, συγκέντρωση κινδύνων και σύγκρουση συμφερόντων). Η αξιολόγηση θα εκτιμήσει κατά πόσον η οδηγία μπορεί να θεωρηθεί «κατάλληλη για τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται».

20.

Ισχυρισμοί επί θεμάτων διατροφής και υγείας που διατυπώνονται στα τρόφιμα

Αξιολόγηση / Νομοθετική

Σκοπός της αξιολόγησης αυτής είναι να εκτιμηθεί κατά πόσον οι ισχύουσες απαιτήσεις για τα θρεπτικά χαρακτηριστικά και τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στα φυτικά προϊόντα είναι κατάλληλες για τον επιδιωκόμενο σκοπό.

21.

Έλεγχος καταλληλότητας της ναυτικής νομοθεσίας

Αξιολόγηση

Ο έλεγχος καταλληλότητας θα καλύψει τη νομοθεσία σχετικά με τις αρμοδιότητες του κράτους σημαίας, τον έλεγχο από το κράτος λιμένα, το σύστημα παρακολούθησης της κυκλοφορίας των πλοίων και ενημέρωσης και την οδηγία για τις διατυπώσεις υποβολής δηλώσεων.

22.

Ναυτικοί (οδηγίες 2008/106/EΚ και 2005/45/EΚ)

Αξιολόγηση

Η οδηγία 2008/106/ΕΚ καθορίζει ελάχιστες απαιτήσεις εκπαίδευσης, πιστοποίησης και τήρησης φυλακών για ναυτικούς που υπηρετούν σε κοινοτικά πλοία. Η οδηγία 2005/45/ΕΚ καλύπτει την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών των ναυτικών τα οποία εκδίδονται από τα κράτη μέλη (για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/25/ΕΚ).

23.

Γραπτή δήλωση - Οδηγία 91/533/ΕΚ

Αξιολόγηση

Οδηγία 91/533/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 14ης Οκτωβρίου 1991, σχετικά με την υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει τον εργαζόμενο για τους όρους που διέπουν τη σύμβαση ή τη σχέση εργασίας.

24.

Φυτοφάρμακα: νομοθεσία σχετικά με τον καθορισμό ανώτατου ορίου υπολειμμάτων και τη διάθεση στην αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων

Αξιολόγηση

Σκοπός είναι να δρομολογηθεί αξιολόγηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005 και να εκπληρωθεί η υποχρέωση της Επιτροπής βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 (άρθρο 82 και άρθρο 62 παράγραφος 5) και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 396/2005 (άρθρο 47), συμπεριλαμβανομένης της σύνταξης εκθέσεων προς υποβολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

25.

Οδηγία για την ασφάλιση των αυτοκινήτων

Αξιολόγηση

Αξιολόγηση της οδηγίας 2009/103/ΕΚ που αποσκοπεί να βοηθήσει τους κατοίκους της ΕΕ που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα σε άλλη χώρα της ΕΕ. Σύμφωνα με την οδηγία, οι κάτοχοι συμβολαίων υποχρεωτικής ασφάλισης μηχανοκίνητων οχημάτων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ καλύπτονται για τις μετακινήσεις τους σε όλη την ΕΕ.

Βαθύτερη και δικαιότερη οικονομική και νομισματική ένωση

26.

Δέσμη μέτρων περί στατιστικών στοιχείων

Νομοθετική / Μη νομοθετική

Η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των κοινωνικών στατιστικών, την ενσωμάτωση των στατιστικών για τις επιχειρήσεις (FRIBS) και τον κανονισμό-πλαίσιο στον τομέα των γεωργικών στατιστικών.

Χώρος δικαιοσύνης και θεμελιωδών δικαιωμάτων με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη

27.

Αποφάσεις σε γαμικές διαφορές και διαφορές γονικής μέριμνας («Βρυξέλλες ΙΙα»)

Νομοθετική

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί συνέχεια της αξιολόγησης της εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2201/2003 για τη διεθνή δικαιοδοσία και την αναγνώριση και την εκτέλεση αποφάσεων σε γαμικές διαφορές και διαφορές γονικής μέριμνας.

(1)

Στο παράρτημα αυτό απαριθμούνται οι νέες πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το 2016 και δεν απαριθμούνται ήδη στο παράρτημα Ι. Όλες οι καταχωρήσεις προστίθενται σε αυτές που απαριθμούνται στην τελευταία έκδοση του πίνακα αποτελεσμάτων REFIT: http://ec.europa.eu/smart-regulation/better_regulation/key_docs_en.htm

(2)

Το είδος της πρωτοβουλίας είναι ενδεικτικό μόνο και ενδέχεται να αλλάξει, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα της διαδικασίας εκτίμησης των επιπτώσεων. Ο πίνακας αναφέρεται σε «ενέργειες κατόπιν της αξιολόγησης» για τις περιπτώσεις στις οποίες η αξιολόγηση REFIT βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και, ενώ κάποιας μορφής επακόλουθη ενέργεια έχει προγραμματιστεί για το 2016, η εμβέλεια και η φύση της παραμένουν πολύ αβέβαιες στην παρούσα φάση. Κατά τη διάρκεια του 2016, θα δημοσιευθούν χάρτες πορείας/αρχικές εκτιμήσεις επιπτώσεων, για να ενημερωθεί το κοινό για οποιαδήποτε τέτοια επακόλουθη ενέργεια υπό εξέταση και να δοθεί η δυνατότητα ανατροφοδότησης από τους ενδιαφερόμενους φορείς: http://ec.europa.eu/smart-regulation/roadmaps/index_el.htm


Στρασβούργο, 27.10.2015

COM(2015) 610 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ


Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2016

Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό


Παράρτημα III: εκκρεμούσες προτάσεις προτεραιότητας

Θέμα

Πλήρης τίτλος

Αριθμός αναφοράς

Νέα ώθηση στην απασχόληση, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις

1.

Ένταξη των μακροχρόνια ανέργων

Πρόταση ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ένταξη των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας

2015/0219/NLE

2.

EURES

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για το ευρωπαϊκό δίκτυο υπηρεσιών απασχόλησης, την πρόσβαση των εργαζομένων σε υπηρεσίες κινητικότητας και την περαιτέρω ενοποίηση των αγορών εργασίας

2014/0002/COD

3.

Γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων σε θέσεις μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών και συναφή μέτρα

2012/0299/COD

Συνδεδεμένη ψηφιακή ενιαία αγορά

4.

Ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών (ΑΔΠ)

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με μέτρα για την εξασφάλιση υψηλού κοινού επιπέδου ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών σε ολόκληρη την Ένωση

2013/0027/COD

Ανθεκτική ενεργειακή ένωση συνοδευόμενη από μακρόπνοη πολιτική όσον αφορά την κλιματική αλλαγή

5.

Μείωση των εθνικών εκπομπών (ΕΑΟΕ)

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη μείωση των εθνικών εκπομπών ορισμένων ατμοσφαιρικών ρύπων και την τροποποίηση της οδηγίας 2003/35/ΕΚ

2013/0443/COD

Βαθύτερη και δικαιότερη εσωτερική αγορά με ενισχυμένη βιομηχανική βάση

6.

Φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ) – ενισχυμένη συνεργασία

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας στον τομέα της φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

2013/0045/CNS

7.

Πλαίσιο τιτλοποίησης ΕΕ

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση κοινών κανόνων για τιτλοποιήσεις και τη δημιουργία ευρωπαϊκού πλαισίου για απλές, διαφανείς και τυποποιημένες τιτλοποιήσεις και την τροποποίηση των οδηγιών 2009/65/EΚ, 2009/138/EΚ, 2011/61/EΕ και κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1060/2009 και (ΕΕ) αριθ. 648/2012

2015/0226/COD

8.

Λιμενικές υπηρεσίες

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση πλαισίου όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών και τη χρηματοοικονομική διαφάνεια των λιμένων

2013/0157/COD

Βαθύτερη και δικαιότερη οικονομική και νομισματική ένωση

9.

Ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την αδήλωτη εργασία

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη δημιουργία ευρωπαϊκής πλατφόρμας με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας για την πρόληψη και την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας

2014/0124/COD

Χώρος δικαιοσύνης και θεμελιωδών δικαιωμάτων με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη

10.

Μεταρρύθμιση της προστασίας των δεδομένων

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων)

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων, και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών

2012/0010, 0011/COD

11.

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

2013/0255/APP

12.

Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία και την κατάρτιση στον τομέα της επιβολής του νόμου (Ευρωπόλ)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία και την κατάρτιση στον τομέα της επιβολής του νόμου (Ευρωπόλ) και για την κατάργηση των αποφάσεων 2009/371/ΔΕΥ και 2005/681/ΔΕΥ

2013/0091/COD

13.

Φάκελος επιβατών ΕΕ (PNR)

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη χρήση των δεδομένων που περιέχονται στους φακέλους επιβατών (δεδομένα PNR) για την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη τρομοκρατικών και άλλων σοβαρών εγκλημάτων

2011/0023/COD

14.

Καταπολέμηση των διακρίσεων

Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης των προσώπων ανεξαρτήτως θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού

2008/0140/CNS

Προς μια νέα πολιτική μετανάστευσης

15.

Μόνιμο πρόγραμμα μετεγκατάστασης

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση μηχανισμού μετεγκατάστασης λόγω κρίσης και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 604/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, για τη θέσπιση των κριτηρίων και μηχανισμών για τον προσδιορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για την εξέταση αίτησης διεθνούς προστασίας που υποβάλλεται σε κράτος μέλος από υπήκοο τρίτης χώρας ή από απάτριδα

2015/0208/COD

16.

Ενωσιακός κατάλογος ασφαλών χωρών καταγωγής

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση ενωσιακού κοινού καταλόγου ασφαλών χωρών καταγωγής για τους σκοπούς της οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας, και για την τροποποίηση της οδηγίας 2013/32/ΕΕ

2015/0211/COD

Ένωση δημοκρατικής αλλαγής

17.

Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ)

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1829/2003 όσον αφορά τη δυνατότητα των κρατών μελών να περιορίζουν ή να απαγορεύουν τη χρήση γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών στην επικράτειά τους

2015/0093/COD


Στρασβούργο, 27.10.2015

COM(2015) 610 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ


Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2016

Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό


Παράρτημα IV: Κατάλογος εκκρεμών προτάσεων που αποσύρονται ή τροποποιούνται

Η Επιτροπή προτίθεται να αποσύρει τις προτάσεις που απαριθμούνται κατωτέρω εντός έξι μηνών (έως τον Απρίλιο 2016).

Οι αποσύρσεις για άλλους λόγους πλην του ότι κατέστησαν άνευ αντικειμένου, καθώς και οι τροποποιήσεις, σημειώνονται με έντονους χαρακτήρες

Αριθ.

COM/ Διοργανικά στοιχεία αναφοράς

Τίτλος

Λόγοι απόσυρσης/τροποποίησης

Οικονομικές και χρηματοοικονομικές υποθέσεις, φορολογία και τελωνεία

1.

COM(2007)0746

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση μέτρων εφαρμογής της οδηγίας 2006/112/EΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, όσον αφορά τη μεταχείριση ασφαλιστικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών

Η πρόταση ανάγεται στο 2007 και δεν προβλέπεται συμφωνία (καμία Προεδρία του Συμβουλίου δεν άρχισε πρόσφατα συζητήσεις).

2.

COM(2007)0747

2007/0267/CNS

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/EΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, όσον αφορά τη μεταχείριση ασφαλιστικών και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών

Η πρόταση ανάγεται στο 2007 και δεν προβλέπεται συμφωνία (καμία Προεδρία του Συμβουλίου δεν άρχισε πρόσφατα συζητήσεις).

3.

COM(2013)0721

2013/0343/CNS

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας όσον αφορά τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ

Οι διαπραγματεύσεις οδήγησαν σε σχέδιο συμβιβαστικού κειμένου το οποίο αλλοίωσε εντελώς την ουσία της πρότασης της Επιτροπής. Ειδικότερα, οι τελευταίες εξελίξεις κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τους στόχους της πρότασης της Επιτροπής, που είναι η απλούστευση, η εναρμόνιση και η σημαντική μείωση του φόρτου.

4.

COM(2011)0594

2011/0261/CNS

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για ένα κοινό σύστημα φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και για την τροποποίηση της οδηγίας 2008/7/ΕΚ

Η πρόταση αυτή αντικαταστάθηκε με την αντίστοιχη πρόταση του 2013 βάσει της διαδικασίας της ενισχυμένης συνεργασίας.

5.

COM(2011)0738

2011/0334/CNS

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τις μεθόδους και τις διαδικασίες για την απόδοση του ιδίου πόρου που βασίζεται στον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου 2013, κατά τη λήψη της απόφασης σχετικά με το πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020, «κάλεσε τα συμμετέχοντα κράτη μέλη να εξετάσουν εάν θα μπορούσε να αποτελέσει (δηλ. ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών) τη βάση για έναν νέο ίδιο πόρο». Πρέπει να σημειωθεί ότι η ομάδα υψηλού επιπέδου για τους ιδίους πόρους έχει επιφορτιστεί να επιχειρήσει «γενική επανεξέταση του συστήματος των ιδίων πόρων, με γνώμονα τους γενικούς στόχους της απλότητας, της διαφάνειας, της ισότητας και της δημοκρατικής λογοδοσίας». Δεδομένου ότι ο κανονισμός για την απόδοση του πόρου βασίστηκε στην πρόταση της Επιτροπής του Ιουνίου 2011 για μια νέα απόφαση περί ιδίων πόρων, η οποία εν προκειμένω δεν εγκρίθηκε, η ο προτεινόμενος κανονισμός για την απόδοση του πόρου είναι πλέον άνευ αντικειμένου και, ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτίθεται να αποσύρει την πρόταση. Ενδεχόμενη μελλοντική πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τη δημιουργία ιδίου πόρου ΦΧΣ θα πρέπει να συνοδεύεται και πάλι από αντίστοιχο κανονισμό για την απόδοση του πόρου.

6.

COM(2011)0121

2011/0058/CNS

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ)

Όπως εξαγγέλθηκε στην ανακοίνωση με τίτλο «Ένα δικαιότερο και αποδοτικότερο σύστημα φορολόγησης των εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση: 5 νευραλγικοί τομείς δράσης» (COM(2015)302), η Επιτροπή δρομολογεί εκ νέου τις σχετικές εργασίες με μια νέα σταδιακή προσέγγιση. Η υφιστάμενη πρόταση θα αποσυρθεί παράλληλα.

7.

COM(1998)0637

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την εκπροσώπηση και τον καθορισμό της θέσης της Κοινότητας σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης

Η πρόταση αποσύρθηκε (C(2015) 8001) και αντικαταστάθηκε από νέα πρόταση στις 21 Οκτωβρίου 2015 (COM(2015)603).

Εξωτερικές υποθέσεις και πολιτική ασφάλειας

8.

COM/2007/0141

2007/0049/APP

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ για τη σύναψη του πρωτοκόλλου της συμφωνίας εταιρικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας του Τουρκμενιστάν, αφετέρου, ώστε να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Άνευ αντικειμένου: το εν λόγω πρωτόκολλο προσαρμογής απέβλεπε στο να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, εντούτοις δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και, εν συνεχεία, αποφασίστηκε να προταθεί μια απόφαση που να καλύπτει τις προσχωρήσεις όλων των κρατών μελών από το 2004.

9.

COM(2007)0144

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή πρωτοκόλλου της συμφωνίας εταιρικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας του Τουρκμενιστάν, αφετέρου, ώστε να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Άνευ αντικειμένου: το εν λόγω πρωτόκολλο προσαρμογής απέβλεπε στο να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, εντούτοις δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και, εν συνεχεία, αποφασίστηκε να προταθεί μια απόφαση που να καλύπτει τις προσχωρήσεις όλων των κρατών μελών από το 2004.

10.

COM(2004)808

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και την προσωρινή εφαρμογή ορισμένων διατάξεων μιας ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της και της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας

Η συμφωνία αυτή δεν θα ολοκληρωθεί και τα νομικά κείμενα από το 2004 και το 2008 έχουν εν τω μεταξύ καταστεί άνευ αντικειμένου.

11.

COM(2008)853

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, και την προσωρινή εφαρμογή ορισμένων διατάξεων ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφενός, και της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, αφετέρου

Η συμφωνία αυτή δεν θα ολοκληρωθεί και τα νομικά κείμενα από το 2004 και το 2008 έχουν εν τω μεταξύ καταστεί άνευ αντικειμένου.

Εμπόριο

12.

COM(2008)0522

2008/0169/APP

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη της συμφωνίας σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφενός, και των κρατών εταίρων της Κοινότητας Ανατολικής Αφρικής, αφετέρου

Η συμφωνία αυτή δεν θα ολοκληρωθεί, καθώς έχει ξεπεραστεί από μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μετά το 2007 και μονογραφήθηκε το 2014.

13.

COM(2008)0565

2008/0177/APP

Πρόταση ΑΠΌΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη της ενδιάμεσης συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφενός, και των κρατών ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ, αφετέρου

Η συμφωνία αυτή δεν θα ολοκληρωθεί, καθώς έχει ξεπεραστεί από μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μετά το 2007 και μονογραφήθηκε το 2014.

14.

COM(2012)0593

2012/0287/NLE

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της επιτροπής συνεργασίας που συστάθηκε με τη συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας για τη σύναψη εταιρικής σχέσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών μελών τους, αφενός, και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αφετέρου, στις 24 Ιουνίου 1994 όσον αφορά την κατάρτιση καταλόγου μεσολαβητών

Άνευ αντικειμένου. Η Ρωσία αρνήθηκε επίσημα, στις 13 Δεκεμβρίου 2012, να καταρτίσει κατάλογο μεσολαβητών για να λειτουργήσει το σύστημα επίλυσης διαφορών της συμφωνίας εταιρικής σχέσης και συνεργασίας. Η ΕΕ προσφεύγει στις γενικές διατάξεις του ΠΟΕ.

Μεταφορές

15.

COM(2014)0083

2014/0042/NLE

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που πρέπει να υιοθετηθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού κατά την 66η σύνοδο της Επιτροπής Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος για την έγκριση των τροποποιήσεων του παραρτήματος VI της MARPOL σχετικά με την καθυστέρηση στην εφαρμογή των προτύπων εκπομπών NOx της βαθμίδας ΙΙΙ

Παρά το γεγονός ότι η θέση της Επιτροπής, όπως περιλαμβάνεται στην προτεινόμενη απόφαση εξακολουθεί να ισχύει, η πρόταση έχει καταστεί άνευ αντικειμένου δεδομένου ότι η 66η σύνοδος της Επιτροπής Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος έχει ήδη πραγματοποιηθεί (31 Μαρτίου — 4 Απριλίου 2014).

16.

COM(2013)484

2013/0226/COD

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1365/2006 για στατιστικές σχετικά με μεταφορές εμπορευμάτων μέσω εσωτερικών πλωτών οδών όσον αφορά την ανάθεση αρμοδιοτήτων κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικών αρμοδιοτήτων στην Επιτροπή για την έγκριση ορισμένων μέτρων

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία εντός έξι μηνών η πρόταση θα πρέπει να αποσυρθεί.

17.

COM(2013)0611

2013/0297/COD

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 91/2003 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2002, για τις στατιστικές σχετικά με τις σιδηροδρομικές μεταφορές, όσον αφορά τη συλλογή στοιχείων για εμπορεύματα, επιβάτες και ατυχήματα

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία εντός έξι μηνών η πρόταση θα πρέπει να αποσυρθεί.

Μετανάστευση, εσωτερικές υποθέσεις και ιθαγένεια

18.

COM(2013)0095

2013/0057/COD

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση συστήματος εισόδου /εξόδου (ΣΚΕΕ) για την καταχώριση δεδομένων εισόδου και εξόδου των υπηκόων τρίτων χωρών που διέρχονται από τα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δέσμη μέτρων έξυπνης διαχείρισης των συνόρων)

Η Επιτροπή ανακοίνωσε στο «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης για τη Μετανάστευση» (COM(2015)240), την πρόθεσή της να υποβάλει τροποποιημένη πρόταση το 2016.

19.

COM(2013)0097

2013/0059/COD

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση προγράμματος καταχώρισης ταξιδιωτών (δέσμη μέτρων έξυπνης διαχείρισης των συνόρων)

Η Επιτροπή ανακοίνωσε στο «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης για τη Μετανάστευση» (COM(2015)240), την πρόθεσή της να υποβάλει τροποποιημένη πρόταση το 2016.

20.

COM(2013)0096

2013/0060/COD

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 562/2006 όσον αφορά τη χρήση του συστήματος καταχώρισης εισόδου/εξόδου (ΣΚΕΕ) και του προγράμματος καταχώρισης ταξιδιωτών (ΠΚΤ) (δέσμη μέτρων έξυπνης διαχείρισης των συνόρων)

Η Επιτροπή ανακοίνωσε στο «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης για τη Μετανάστευση» (COM(2015)240), την πρόθεσή της να υποβάλει τροποποιημένη πρόταση το 2016.


Στρασβούργο, 27.10.2015

COM(2015) 610 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ


Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2016

Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό


Παράρτημα V: Κατάλογος προβλεπόμενων καταργήσεων

Αριθ.

Τομέας πολιτικής

Τίτλος

Λόγοι κατάργησης

1.

Γεωργία

Οριζόντια δράση που διακηρύσσει τον άνευ αντικειμένου χαρακτήρα ορισμένων παρωχημένων πράξεων σχετικά με την Κοινή Γεωργική Πολιτική

Σκοπός της δράσης αυτής είναι να διακηρύξει επίσημα άνευ αντικειμένου τις πράξεις που έχουν εξαντλήσει τις επιπτώσεις τους και δεν μπορούν να καταργηθούν λόγω έλλειψης νομικής βάσης.

2.

Περιβάλλον

Οδηγία 91/692/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 23ης Δεκεμβρίου 1991, για την τυποποίηση και τον εξορθολογισμό των εκθέσεων που αφορούν την εφαρμογή ορισμένων οδηγιών για το περιβάλλον

Το 2016, η Επιτροπή προτίθεται να εκπονήσει ανακοίνωση στην οποία θα καθορίζεται η στρατηγική και το επίπεδο φιλοδοξίας του ελέγχου καταλληλότητας των υποχρεώσεων παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων στην περιβαλλοντική πολιτική και θα τεκμηριώνονται ορισμένες προγενέστερες ενέργειες στον εν λόγω τομέα, μεταξύ άλλων η πορεία της οδηγίας για την τυποποίηση των εκθέσεων και τα συναφή ερωτηματολόγια, συμπεριλαμβανομένης πιθανής πρότασης κατάργησής της.

3.

Περιβάλλον

«Ερωτηματολόγιο στον τομέα των υδάτων» (απόφαση 95/337/ΕΟΚ της Επιτροπής)

Η εν λόγω απόφαση αποτελεί εκτελεστική απόφαση βασισμένη στην οδηγία για την τυποποίηση των εκθέσεων που θα καταργηθεί ενδεχομένως το 2016. Το 2016, η Επιτροπή προτίθεται να εκπονήσει ανακοίνωση στην οποία θα καθορίζεται η στρατηγική και το επίπεδο φιλοδοξίας του ελέγχου καταλληλότητας των υποχρεώσεων παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων στην περιβαλλοντική πολιτική και θα τεκμηριώνονται ορισμένες προγενέστερες ενέργειες στον εν λόγω τομέα, μεταξύ άλλων η πορεία της οδηγίας για την τυποποίηση των εκθέσεων και τα συναφή ερωτηματολόγια, συμπεριλαμβανομένης πιθανής πρότασης κατάργησής της.

4.

Εσωτερικές υποθέσεις

Απόφαση 2008/602/EΚ της Επιτροπής, της 17ης Ιουνίου 2008, για τον καθορισμό της διάρθρωσης και των απαιτήσεων των εθνικών διεπαφών και της υποδομής επικοινωνίας μεταξύ του κεντρικού Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) και των εθνικών διεπαφών κατά τη φάση ανάπτυξης [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2008) 2693, ΕΕ L 194 της 23.7.2008, σ. 3]

Η εν λόγω πράξη είναι παρωχημένη· το VIS αναπτύχθηκε και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2011.

5.

Εσωτερικές υποθέσεις

Απόφαση 2006/752/EΚ της Επιτροπής, της 3ης Νοεμβρίου 2006, για τον καθορισμό των τόπων εγκατάστασης του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις κατά τη φάση ανάπτυξης (ΕΕ L 305 της 4.11.2006, σ. 13)

Η εν λόγω πράξη είναι παρωχημένη· το VIS αναπτύχθηκε και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2011.

6.

Εσωτερικές υποθέσεις

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 189/2008 του Συμβουλίου, της 18ης Φεβρουαρίου 2008, για τις δοκιμές του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS II) (ΕΕ L 57 της 1.3.2008, σ. 1).

Ο εν λόγω κανονισμός συνδέθηκε με τη δοκιμή του κεντρικού συστήματος SIS II πριν από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος. Το περιεχόμενό του είναι άνευ αντικειμένου για τη δοκιμή του "εν λειτουργία" συστήματος.

7.

Εσωτερικές υποθέσεις

Απόφαση 2008/173/ΕΚ του Συμβουλίου, της 18ης Φεβρουαρίου 2008, για τις δοκιμές του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν δεύτερης γενιάς (SIS II) (ΕΕ L 57 της 1.3.2008, σ. 14· Διορθωτικό ΕΕ L 24 της 28.01.2009, σ. 24)

Ο εν λόγω κανονισμός συνδέθηκε με τη δοκιμή του κεντρικού συστήματος SIS II πριν από την έναρξη λειτουργίας του συστήματος. Το περιεχόμενό του είναι άνευ αντικειμένου για τη δοκιμή του "εν λειτουργία" συστήματος.

8.

Εσωτερικές υποθέσεις

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1295/2003 του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 2003, για μέτρα που αποβλέπουν στη διευκόλυνση των διαδικασιών υποβολής αίτησης και έκδοσης θεωρήσεων για τα μέλη της ολυμπιακής οικογένειας που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς ή Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα (Σένγκεν)

Η εν λόγω πράξη είναι παρωχημένη δεδομένου ότι η εφαρμογή της είχε χρονικό περιορισμό (Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας)

9.

Εσωτερικές υποθέσεις

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2046/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2005, για μέτρα που αποβλέπουν στη διευκόλυνση των διαδικασιών υποβολής αίτησης και έκδοσης θεωρήσεων για τα μέλη της ολυμπιακής οικογένειας που συμμετέχουν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς ή/και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2006 στο Τορίνο (Σένγκεν)

Η εν λόγω πράξη είναι παρωχημένη δεδομένου ότι η εφαρμογή της είχε χρονικό περιορισμό (Ολυμπιακοί Αγώνες του Τορίνο)

10.

Εσωτερικές υποθέσεις

Το κεκτημένο Σένγκεν: Απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της 7ης Οκτωβρίου 1997 σχετικά με τη συνεισφορά της Νορβηγίας και της Ισλανδίας στην κάλυψη του κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας του C. SIS (SCH/Com-ex (97) 18)

Η χρηματοδότηση του κεντρικού συστήματος του SIS II και η συνεισφορά των συνδεδεμένων χωρών στον eu-LISA βασίζονται στη συμφωνία σύνδεσης και στον ιδρυτικό κανονισμό του eu-LISA.

11.

Εσωτερικές υποθέσεις

Το κεκτημένο Σένγκεν: Απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της 7ης Οκτωβρίου 1997 σχετικά με την ανάπτυξη του SIS (SCH/Com-ex (97) 24)·

Η εν λόγω πράξη είναι παρωχημένη καθώς το SIS II αναπτύχθηκε και τέθηκε σε λειτουργία στις 9 Απριλίου 2013.

12.

Εσωτερικές υποθέσεις

Το κεκτημένο Σένγκεν: Απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της 16ης Σεπτεμβρίου 1998 σχετικά με τη διαβίβαση του Κοινού Εγχειριδίου στα υποψήφια προς ένταξη κράτη στην ΕΕ (SCH/Com-ex (98) rev. 2)

Η εν λόγω πράξη είναι παρωχημένη καθώς το Κοινό Εγχειρίδιο (το οποίο ήταν «περιορισμένης χρήσης») καταργήθηκε τη στιγμή της έγκρισης του κώδικα συνόρων του Σένγκεν, κανονισμού που δημοσιεύθηκε στην ΕΕ

13.

Εσωτερικές υποθέσεις

Το κεκτημένο Σένγκεν: Απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της 16ης Σεπτεμβρίου 1998 σχετικά με τη θέσπιση επιτροπής ad hoc για την Ελλάδα (SCH/Com-ex (98) 43 rev.).

Η εν λόγω πράξη είναι άνευ αντικειμένου από τη στιγμή που η Ελλάδα προσχώρησε στη ζώνη Σένγκεν

14.

Θαλάσσιες υποθέσεις και αλιεία

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1242/2012 του Συμβουλίου, της 18ης Δεκεμβρίου 2012, για καθορισμό, για την αλιευτική περίοδο του 2013, τιμών προσανατολισμού και ενωσιακών τιμών παραγωγής για ορισμένα αλιευτικά προϊόντα δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 104/2000

Η πράξη δεν περιλαμβάνει ρήτρα λήξης ισχύος αλλά εκ των πραγμάτων δεν ισχύει πλέον διότι παραπέμπει σε δράση (-εις) του παρελθόντος.

15.

Θαλάσσιες υποθέσεις και αλιεία

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 645/2008 του Συμβουλίου της 08/07/2008 για το άνοιγμα και τον τρόπο διαχείρισης αυτόνομων κοινοτικών δασμολογικών ποσοστώσεων όσον αφορά τις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων αλιείας στις Καναρίους Νήσους.

Η πράξη δεν περιλαμβάνει ρήτρα λήξης ισχύος αλλά εκ των πραγμάτων δεν ισχύει πλέον διότι παραπέμπει σε δράση (-εις) του παρελθόντος. Αντικαταστάθηκε από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1412/2013 του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για το άνοιγμα και τη διαχείριση αυτόνομων ενωσιακών δασμολογικών ποσοστώσεων όσον αφορά τις εισαγωγές ορισμένων προϊόντων αλιείας στις Καναρίους Νήσους από το 2014 έως το 2020

16.

Θαλάσσιες υποθέσεις και αλιεία

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1388/2011 του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2011, για καθορισμό, για την αλιευτική περίοδο του 2012, τιμών προσανατολισμού και ενωσιακών τιμών παραγωγής για ορισμένα αλιευτικά προϊόντα δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 104/2000

Η πράξη δεν περιλαμβάνει ρήτρα λήξης ισχύος αλλά εκ των πραγμάτων δεν ισχύει πλέον διότι παραπέμπει σε δράση (-εις) του παρελθόντος.

17.

Θαλάσσιες υποθέσεις και αλιεία

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 110/76 του Συμβουλίου της 19ης Ιανουαρίου 1976 περί καθορισμού γενικών κανόνων στον τομέα των προϊόντων αλιείας σχετικά με την παροχή επιστροφών κατά την εξαγωγή και κριτηρίων για τον καθορισμό του ύψους τους.

Η πράξη δεν περιλαμβάνει ρήτρα λήξης ισχύος αλλά εκ των πραγμάτων δεν ισχύει πλέον διότι παραπέμπει σε δράση (-εις) του παρελθόντος.

18.

Θαλάσσιες υποθέσεις και αλιεία

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1299/2008 του Συμβουλίου της 9ης Δεκεμβρίου 2008 περί καθορισμού, για την αλιευτική περίοδο 2009, τιμών προσανατολισμού και κοινοτικών τιμών παραγωγού για ορισμένα αλιευτικά προϊόντα δυνάμει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 104/2000

Η πράξη δεν περιλαμβάνει ρήτρα λήξης ισχύος αλλά εκ των πραγμάτων δεν ισχύει πλέον διότι παραπέμπει σε δράση (-εις) του παρελθόντος.

19.

Θαλάσσιες υποθέσεις και αλιεία

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2326/2003 του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 2003, για τον καθορισμό των τιμών προσανατολισμού και των κοινοτικών τιμών παραγωγής ορισμένων προϊόντων αλιείας σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 104/2000, για την αλιευτική περίοδο 2004.

Η πράξη δεν περιλαμβάνει ρήτρα λήξης ισχύος αλλά εκ των πραγμάτων δεν ισχύει πλέον διότι παραπέμπει σε δράση (-εις) του παρελθόντος.

20.

Στατιστικές

Κανονισμός (EΚ) αριθ. 48/2004, της 5ης Δεκεμβρίου 2003, για την παραγωγή ετήσιων κοινοτικών στατιστικών για τη βιομηχανία χάλυβος για τα έτη αναφοράς 2003-2009

Ο κανονισμός έχει καταστεί άνευ αντικειμένου διότι τα εν λόγω δεδομένα δεν συγκεντρώνονται πλέον. Ο κανονισμός για τις στατιστικές χάλυβα θα προταθεί επισήμως για κατάργηση στο πλαίσιο της πρότασης κανονισμού για τις στατιστικές των επιχειρήσεων, που έχει προγραμματιστεί για έγκριση από την Επιτροπή το 4ο τρίμηνο του 2016.

21.

Μεταφορές

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 1101/89 του Συμβουλίου σχετικά με τη διαρθρωτική εξυγίανση της εσωτερικής ναυσιπλοΐας

Ο εν λόγω κανονισμός του Συμβουλίου έληξε στις 28 Απριλίου 1999 (βλ. αιτιολογική σκέψη 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 718/1999 του Συμβουλίου).

22.

Μεταφορές

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2812/94 της Επιτροπής όσον αφορά την προσαρμογή των όρων που ισχύουν για τη θέση σε λειτουργία νέας μεταφορικής ικανότητας στην εσωτερική ναυσιπλοΐα

Ο εν λόγω κανονισμός τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 1101/89 που έληξε στις 28 Απριλίου 1999.

23.

Μεταφορές

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 685/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινουβουλίου και του Συμβουλίου περί κατανομής μεταξύ των κρατών μελών των αδειών τις οποίες λαμβάνουν βάσει των συμφωνιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας περί θεσπίσεως ορισμένων όρων για τις οδικές μεταφορές εμπορευμάτων και την προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών

Ο κανονισμός δεν είναι πλέον αναγκαίος, καθώς η Βουλγαρία και η Ουγγαρία είναι κράτη μέλη της ΕΕ (δεν υπόκεινται πλέον σε ένα σύστημα αδειών όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά εμπορευματικών μεταφορών).

24.

Μεταφορές

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2158/93 της Επιτροπής για την εφαρμογή τροποποιήσεων της διεθνούς σύμβασης για την ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα, του 1974, καθώς και της διεθνούς σύμβασης για την πρόληψη της ρύπανσης από τα πλοία, του 1973, για τους σκοπούς του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 613/91

Ο κανονισμός της Επιτροπής δεν ισχύει πλέον, διότι αναφέρεται σε πράξη (κανονισμός 613/1991 του Συμβουλίου), η οποία έχει καταργηθεί από τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 789/2004 για τη μετανηολόγηση φορτηγών και επιβατηγών πλοίων).

25.

Μεταφορές

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 3298/94 της Επιτροπής για τη θέσπιση λεπτομερών μέτρων που αφορούν το σύστημα κατανομής των δικαιωμάτων διαμετακόμισης (οικοσημείων) για βαρέα φορτηγά οχήματα διερχόμενα από την Αυστρία

Το σύστημα των οικοσημείων, το οποίο είχε ως στόχο τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της διαμετακομιστικής κυκλοφορίας των βαρέων φορτηγών οχημάτων, έχει καταστεί άνευ αντικειμένου με την εισαγωγή τέλους για τα βαρέα φορτηγά οχήματα («Maut») στους αυστριακούς αυτοκινητοδρόμους και τις οδούς ταχείας κυκλοφορίας την 1η Ιανουαρίου 2004 και δεν εφαρμόζεται πλέον από την Αυστρία. Η νομική βάση των οικοσημείων, ως εκ τούτου, έχει επίσης καταστεί άνευ αντικειμένου και μπορεί συνεπώς να καταργηθεί.

26.

Μεταφορές

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2888/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί κατανομής των αδειών για τα βαρέα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων που κυκλοφορούν στην Ελβετία

Ο παρών κανονισμός σχετικά με τις άδειες, με τον οποίο διανέμονται οι ποσοστώσεις που έλαβε η Κοινότητα από την Ελβετία για τα έτη 2001 έως 2004 μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, δεν ισχύει πλέον. Η πρόσβαση στην αγορά εμπορευματικών μεταφορών ρυθμίζεται πλέον από τη συμφωνία ΕΕ-Ελβετίας.

27.

Μεταφορές

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 103/2007 της Επιτροπής, για παράταση της μεταβατικής περιόδου που προβλέπεται στο άρθρο 53 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1592/2002

Η μεταβατική περίοδος επεκτάθηκε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2007, συνεπώς, ο εν λόγω κανονισμός είναι παρωχημένος.

28.

Φορολογία

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2579/98 της Επιτροπής της 30ής Νοεμβρίου 1998 για καθορισμό του καταλόγου των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων για τα οποία δεν απαιτείται καμία απόδειξη της καταγωγής κατά τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Κοινότητας

Ο εν λόγω κανονισμός της Επιτροπής αποτελούσε εκτελεστική πράξη του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1541/98 του Συμβουλίου, ο οποίος καταργήθηκε το 2011.


Στρασβούργο, 27.10.2015

COM(2015) 610 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ


Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2016

Δεν είναι ώρα για εφησυχασμό


Παράρτημα VI: Νομοθεσία που τίθεται σε εφαρμογή το 2016

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικές πράξεις που τίθενται σε εφαρμογή το 2016 θα είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/atwork/key-documents/index_en.htm.

Όσον αφορά την (τις) ημερομηνία (ες) έναρξης εφαρμογής, ένας αστερίσκος (*) σημαίνει ότι, πέραν της ημερομηνίας που αναγράφεται, άλλες ημερομηνίες μπορούν επίσης να ισχύουν για άλλα τμήματα της νομοθετικής πράξης.

Αριθ.

Τίτλος

Τομέας πολιτικής

Ημερομηνία εφαρμογής

1.

Οδηγία 2014/48/ΕΕ του Συμβουλίου, της 24ης Μαρτίου 2014, για την τροποποίηση της οδηγίας 2003/48/ΕΚ για τη φορολόγηση των υπό μορφή τόκων εισοδημάτων από αποταμιεύσεις

Φορολογία

1 Ιανουαρίου 2016

2.

Οδηγία 2009/138/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, σχετικά με την ανάληψη και την άσκηση δραστηριοτήτων ασφάλισης και αντασφάλισης (Φερεγγυότητα II) (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

1 Ιανουαρίου 2016*

3.

Οδηγία 2014/61/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για μέτρα μείωσης του κόστους εγκατάστασης υψίρρυθμων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών

Ψηφιακή οικονομία και κοινωνία

1 Ιανουαρίου 2016

4.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 806/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιουλίου 2014, περί θεσπίσεως ενιαίων κανόνων και διαδικασίας για την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και ορισμένων επιχειρήσεων επενδύσεων στο πλαίσιο ενός Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης και ενός Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης και τροποποιήσεως του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010

Χρηματοπιστωτική σταθερότητα

1 Ιανουαρίου 2016*

5.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 922/72, (ΕΟΚ) αριθ. 234/79, (ΕΚ) αριθ. 1037/2001 και (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου

Γεωργία και αγροτική ανάπτυξη

1 Ιανουαρίου 2016*

6.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 167/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Φεβρουαρίου 2013, για την έγκριση και την εποπτεία της αγοράς γεωργικών και δασικών οχημάτων

Εσωτερική αγορά

1 Ιανουαρίου 2016*

7.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 168/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Ιανουαρίου 2013, για την έγκριση και την εποπτεία της αγοράς δίκυκλων ή τρίκυκλων οχημάτων και τετράκυκλων.

Εσωτερική αγορά

1 Ιανουαρίου 2016*

8.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

1 Ιανουαρίου 2016*

9.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 660/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1013/2006 για τις μεταφορές αποβλήτων

Περιβάλλον

1 Ιανουαρίου 2016*

10.

Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 1141/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2014, σχετικά με το καθεστώς και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και των ευρωπαϊκών πολιτικών ιδρυμάτων

Θεσμικές πτυχές

1 Ιανουαρίου 2016*

11.

Κανονισμός (EE) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Νοεμβρίου 2012, για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων

Γεωργία και αγροτική ανάπτυξη

4 Ιανουαρίου 2016*

12.

Κανονισμός (EE) αριθ. 524/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 2013, για την ηλεκτρονική επίλυση καταναλωτικών διαφορών και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2006/2004 και της οδηγίας 2009/22/ΕΚ (κανονισμός για την ΗΕΚΔ)

Καταναλωτές

9 Ιανουαρίου 2016*

13.

Οδηγία 2013/53/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2013, για τα σκάφη αναψυχής και τα ατομικά σκάφη και την κατάργηση της οδηγίας 94/25/ΕΚ

Εσωτερική αγορά

18 Ιανουαρίου 2016

14.

Οδηγία 2013/55/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2013, για την τροποποίηση της οδηγίας 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2012 σχετικά με τη διοικητική συνεργασία μέσω του συστήματος πληροφόρησης της εσωτερικής αγοράς («κανονισμός IMI»)

Εσωτερική αγορά

18 Ιανουαρίου 2016

15.

Οδηγία 2014/64/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για την τροποποίηση της οδηγίας 64/432/ΕΟΚ του Συμβουλίου όσον αφορά τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων που αποτελούν μέρος των δικτύων επιτήρησης στα κράτη μέλη

Ασφάλεια των τροφίμων

18 Ιανουαρίου 2016

16.

Οδηγία (ΕΕ) 2015/254 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Φεβρουαρίου 2015, σχετικά με την κατάργηση της οδηγίας 93/5/ΕΟΚ του Συμβουλίου, για τη συνδρομή και τη συνεργασία των κρατών μελών με την Επιτροπή σχετικά με την επιστημονική εξέταση θεμάτων που αφορούν τα τρόφιμα

Ασφάλεια των τροφίμων

29 Φεβρουαρίου 2016

17.

Απόφαση (EE) 2015/137 του Συμβουλίου, της 26ης Ιανουαρίου 2015, για την ανανέωση της θητείας του αντιπροέδρου του Γραφείου Εναρμόνισης στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς (εμπορικά σήματα, σχέδια και υποδείγματα) και δύο προέδρων των Τμημάτων Προσφυγών του Γραφείου Εναρμόνισης στο πλαίσιο της εσωτερικής αγοράς (εμπορικά σήματα, σχέδια και υποδείγματα)

Εσωτερική αγορά

1 Μαρτίου 2016*

18.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 165/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Φεβρουαρίου 2014, για τους ταχογράφους στον τομέα των οδικών μεταφορών, ο οποίος καταργεί τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85 του Συμβουλίου σχετικά με τη συσκευή ελέγχου στον τομέα των οδικών μεταφορών και τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 561/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εναρμόνιση ορισμένων κοινωνικών διατάξεων στον τομέα των οδικών μεταφορών

Μεταφορές

2 Μαρτίου 2016*

19.

Οδηγία 2014/91/EE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, για την τροποποίηση της οδηγίας 2009/65/ΕΚ για τον συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) όσον αφορά τις λειτουργίες θεματοφύλακα, τις πολιτικές αποδοχών και τις κυρώσεις

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

18 Μαρτίου 2016

20.

Οδηγία 2014/17/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τις συμβάσεις πίστωσης για καταναλωτές για ακίνητα που προορίζονται για κατοικία και την τροποποίηση των οδηγιών 2008/48/ΕΚ και 2013/36/EE και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1093/2010

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

21 Μαρτίου 2016

21.

Οδηγία 2014/26/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων καθώς και τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων στην εσωτερική αγορά

Ψηφιακή οικονομία και κοινωνία

10 Απριλίου 2016

22.

Οδηγία 2014/23/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης

Εσωτερική αγορά

18 Απριλίου 2016

23.

Οδηγία 2014/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τις δημόσιες προμήθειες και την κατάργηση της οδηγίας 2004/18/ΕΚ

Εσωτερική αγορά

18 Απριλίου 2016

24.

Οδηγία 2014/25/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τις προμήθειες φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς του ύδατος, της ενέργειας, των μεταφορών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών και την κατάργηση της οδηγίας 2004/17/ΕΚ

Εσωτερική αγορά

18 Απριλίου 2016

25.

Οδηγία 2014/33/EΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, για την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τους ανελκυστήρες και τα κατασκευαστικά στοιχεία ασφάλειας για ανελκυστήρες

Εσωτερική αγορά

19 Απριλίου 2016

26.

Οδηγία 2014/28/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, για την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών περί της διαθεσιμότητας στην αγορά και του ελέγχου των εκρηκτικών υλών εμπορικής χρήσης (αναδιατύπωση)

Εσωτερική αγορά

20 Απριλίου 2016

27.

Οδηγία 2014/29/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, για την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τη διάθεση στην αγορά απλών δοχείων πίεσης

Εσωτερική αγορά

20 Απριλίου 2016

28.

Οδηγία 2014/30/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, για την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα (αναδιατύπωση)

Εσωτερική αγορά

20 Απριλίου 2016

29.

Οδηγία 2014/31/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, για την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τη διαθεσιμότητα στην αγορά οργάνων ζύγισης μη αυτόματης λειτουργίας

Εσωτερική αγορά

20 Απριλίου 2016

30.

Οδηγία 2014/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, για την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τη διαθεσιμότητα των οργάνων μετρήσεων στην αγορά (αναδιατύπωση)

Εσωτερική αγορά

20 Απριλίου 2016

31.

Οδηγία 2014/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, για την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τις συσκευές και τα συστήματα προστασίας που προορίζονται για χρήση σε εκρήξιμες ατμόσφαιρες (αναδιατύπωση)

Εσωτερική αγορά

20 Απριλίου 2016

32.

Οδηγία 2014/35/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, για την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τη διάθεση στην αγορά ηλεκτρολογικού υλικού που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί εντός ορισμένων ορίων τάσης

Εσωτερική αγορά

20 Απριλίου 2016

33.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Οκτωβρίου 2013, για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα

Φορολογία

1 Μαΐου 2016*

34.

Οδηγία 2014/40/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Απριλίου 2014, για την προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την κατασκευή, την παρουσίαση και την πώληση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων και την κατάργηση της οδηγίας 2001/37/ΕΚ

Υγεία

20 Μαΐου 2016

35.

Οδηγία 2014/54/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014 , περί μέτρων που διευκολύνουν την άσκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων

Απασχόληση

21 Μαΐου 2016

36.

Οδηγία 2014/62/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, σχετικά με την προστασία του ευρώ και άλλων νομισμάτων από την παραχάραξη και την κιβδηλεία μέσω του ποινικού δικαίου, και για την αντικατάσταση της απόφασης-πλαισίου 2000/383/ΔΕΥ του Συμβουλίου

Καταπολέμηση της απάτης

23 Μαΐου 2016

37.

Κανονισμός (ΕΕ) 2015/751 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, σχετικά με τις διατραπεζικές προμήθειες για πράξεις πληρωμών με κάρτες

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

9 Ιουνίου 2016*

38.

Οδηγία 2014/53/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014, σχετικά με την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τη διαθεσιμότητα ραδιοεξοπλισμού στην αγορά και την κατάργηση της οδηγίας 1999/5/ΕΚ

Εσωτερική αγορά

13 Ιουνίου 2016

39.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 598/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014, περί κανόνων και διαδικασιών για την επιβολή περιορισμών λειτουργίας λόγω θορύβου στους αερολιμένες της Ένωσης στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης προσέγγισης, και για την κατάργηση της οδηγίας 2002/30/ΕΚ

Περιβάλλον

13 Ιουνίου 2016

40.

Οδηγία 2014/56/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014, για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/43/ΕΚ για τους υποχρεωτικούς ελέγχους των ετήσιων και των ενοποιημένων λογαριασμών

Εσωτερική αγορά

17 Ιουνίου 2016

41.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 537/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014, σχετικά με ειδικές απαιτήσεις όσον αφορά τον υποχρεωτικό έλεγχο οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος και την κατάργηση της απόφασης 2005/909/ΕΚ της Επιτροπής

Εσωτερική αγορά

17 Ιουνίου 2016*

42.

Οδηγία 2014/67/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για την εφαρμογή της οδηγίας 96/71/ΕΚ σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2012 σχετικά με τη διοικητική συνεργασία μέσω του Συστήματος Πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά («κανονισμός ΙΜΙ»)

Απασχόληση

18 Ιουνίου 2016

43.

Κανονισμός (ΕΕ) 2015/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2015, περί των διαδικασιών αφερεγγυότητας

Δικαιοσύνη

26 Ιουνίου 2016*

44.

Οδηγία 2013/64/ΕΕ του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για την τροποποίηση των οδηγιών 91/271/ΕΟΚ, 1999/74/ΕΚ του Συμβουλίου και των οδηγιών 2006/7/ΕΚ, 2006/25/ΕΚ και 2011/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου λόγω της αλλαγής του καθεστώτος της Μαγιότ έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Περιφερειακή πολιτική

30 Ιουνίου 2016*

45.

Οδηγία 2013/35/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, περί των ελαχίστων απαιτήσεων υγείας και ασφάλειας όσον αφορά την έκθεση των εργαζομένων σε κινδύνους προερχόμενους από φυσικούς παράγοντες (ηλεκτρομαγνητικά πεδία) (20ή ειδική οδηγία κατά την έννοια του άρθρου 16 παράγραφος 1 της οδηγίας 89/391/ΕΟΚ) και περί καταργήσεως της οδηγίας 2004/40/ΕΚ

Απασχόληση

1 Ιουλίου 2016

46.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 540/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014, σχετικά με την ηχοστάθμη των μηχανοκίνητων οχημάτων και την αντικατάσταση των σιγαστήρων τους, την τροποποίηση της οδηγίας 2007/46/ΕΚ και την κατάργηση της οδηγίας 70/157/ΕΟΚ

Εσωτερική αγορά

1 Ιουλίου 2016*

47.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 910/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τις υπηρεσίες εμπιστοσύνης για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην εσωτερική αγορά και την κατάργηση της οδηγίας 1999/93/ΕΚ

Εσωτερική αγορά

1 Ιουλίου 2016*

48.

Οδηγία 2014/57/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014, περί ποινικών κυρώσεων για την κατάχρηση αγοράς (οδηγία για την κατάχρηση αγοράς)

Εσωτερική αγορά

3 Ιουλίου 2016

49.

Οδηγία 2014/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για τις αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και την τροποποίηση της οδηγίας 2002/92/ΕΚ και της οδηγίας 2011/61/ΕΕ

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

3 Ιουλίου 2016

50.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Απριλίου 2014, για την κατάχρηση της αγοράς (κανονισμός για την κατάχρηση της αγοράς) και την κατάργηση της οδηγίας 2003/6/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και των οδηγιών της Επιτροπής 2003/124/ΕΚ, 2003/125/ΕΚ και 2004/72/ΕΚ

Εσωτερική αγορά

3 Ιουλίου 2016*

51.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 655/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, περί της διαδικασίας ευρωπαϊκής διαταγής δέσμευσης λογαριασμού προς διευκόλυνση της διασυνοριακής είσπραξης οφειλών σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις

Δικαιοσύνη

18 Ιουλίου 2016 (Μόνο το άρθρο 50, ο υπόλοιπος κανονισμός στις 18 Ιανουαρίου 2016)

52.

Οδηγία 2014/68/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, για την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τη διαθεσιμότητα του εξοπλισμού υπό πίεση στην αγορά

Εσωτερική αγορά

19 Ιουλίου 2016*

53.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 609/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Ιουνίου 2013 για τα τρόφιμα τα οποία προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά και για τα τρόφιμα που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς, και ως υποκατάστατα του συνόλου του διαιτολογίου για τον έλεγχο του σωματικού βάρους και για την κατάργηση της οδηγίας 92/52/ΕΟΚ του Συμβουλίου, των οδηγιών της Επιτροπής 96/8/ΕΚ, 1999/21/ΕΚ, 2006/125/ΕΚ και 2006/141/ΕΚ, της οδηγίας 2009/39/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και των κανονισμών της Επιτροπής (ΕΚ) αριθ. 41/2009 και (ΕΚ) αριθ. 953/2009

Ασφάλεια των τροφίμων

20 Ιουλίου 2016*

54.

Οδηγία 2014/89/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, για τη θέσπιση πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό

Θαλάσσιες υποθέσεις

18 Σεπτεμβρίου 2016

55.

Οδηγία 2014/90/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, σχετικά με τον εξοπλισμό πλοίων και για την κατάργηση της οδηγίας 96/98/ΕΚ του Συμβουλίου

Μεταφορές

18 Σεπτεμβρίου 2016

56.

Οδηγία 2014/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

18 Σεπτεμβρίου 2016

57.

Οδηγία 2014/36/EE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Φεβρουαρίου 2014, σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την εποχιακή εργασία

Εσωτερικές Υποθέσεις

30 Σεπτεμβρίου 2016

58.

Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2015/1763 του Συμβουλίου, της 1ης Οκτωβρίου 2015, σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω της κατάστασης στο Μπουρούντι

Εξωτερικές υποθέσεις

3 Οκτωβρίου 2016

59.

Οδηγία 2014/42/EE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 3ης Απριλίου 2014, σχετικά με τη δέσμευση και τη δήμευση οργάνων και προϊόντων εγκλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δικαιοσύνη

4 Οκτωβρίου 2016

60.

Οδηγία 2014/94/EE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2014, για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων

Ενέργεια

18 Νοεμβρίου 2016

61.

Οδηγία (EE) 2015/720 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2015, σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 94/62/ΕΚ με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών μεταφοράς

Περιβάλλον

27 Νοεμβρίου 2016

62.

Οδηγία 2013/48/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013, σχετικά με το δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας και διαδικασίας εκτέλεσης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, καθώς και σχετικά με το δικαίωμα ενημέρωσης τρίτου προσώπου σε περίπτωση στέρησης της ελευθερίας του και με το δικαίωμα επικοινωνίας με τρίτα πρόσωπα και με προξενικές αρχές κατά τη διάρκεια της στέρησης της ελευθερίας

Δικαιοσύνη

27 Νοεμβρίου 2016

63.

Οδηγία 2014/66/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014, σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο ενδοεταιρικής μετάθεσης

Εσωτερικές Υποθέσεις

29 Νοεμβρίου 2016

64.

Οδηγία 2014/95/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2014, για την τροποποίηση της οδηγίας 2013/34/ΕΕ όσον αφορά τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών και πληροφοριών για την πολυμορφία από ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους

Εσωτερική αγορά

6 Δεκεμβρίου 2016

65.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Οκτωβρίου 2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, την τροποποίηση των κανονισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1924/2006 και (ΕΚ) αριθ. 1925/2006 και την κατάργηση της οδηγίας 87/250/ΕΟΚ της Επιτροπής, της οδηγίας 90/496/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της οδηγίας 1999/10/ΕΚ της Επιτροπής, της οδηγίας 2000/13/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, των οδηγιών της Επιτροπής 2002/67/ΕΚ και 2008/5/ΕΚ και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 608/2004 της Επιτροπής

Καταναλωτές

13 Δεκεμβρίου 2016*

66.

Οδηγία 2014/104/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Νοεμβρίου 2014, σχετικά με ορισμένους κανόνες που διέπουν τις αγωγές αποζημίωσης βάσει του εθνικού δικαίου για παραβάσεις των διατάξεων του δικαίου ανταγωνισμού των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ανταγωνισμός

27 Δεκεμβρίου 2016

67.

Οδηγία 2014/112/ΕΕ του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 2014, για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής συμφωνίας σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας στον τομέα των μεταφορών εσωτερικής ναυσιπλοΐας, που συνήφθη από την Ευρωπαϊκή Ένωση Εσωτερικής Ναυσιπλοΐας (European Barge Union — EBU), την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Πλοιάρχων (European Skippers Organisation — ESO) και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (European Transport Workers' Federation — ETF)

Απασχόληση

31 Δεκεμβρίου 2016

68.

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1286/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Νοεμβρίου 2014, σχετικά με τα έγγραφα βασικών πληροφοριών που αφορούν συσκευασμένα επενδυτικά προϊόντα για ιδιώτες επενδυτές και επενδυτικά προϊόντα βασιζόμενα σε ασφάλιση (PRIIP)

Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

31 Δεκεμβρίου 2016*