Βρυξέλλες, 14.10.2015

COM(2015) 510 final

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Διαχείριση της προσφυγικής κρίσης: η κατάσταση όσον αφορά την εφαρμογή των δράσεων προτεραιότητας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για τη μετανάστευση


Διαχείριση της προσφυγικής κρίσης: Η κατάσταση όσον αφορά την εφαρμογή των δράσεων προτεραιότητας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για τη μετανάστευση

I. Εισαγωγή

Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2015, 710.000 και πλέον άνθρωποι 1 –πρόσφυγες, εκτοπισμένα άτομα και άλλοι μετανάστες– κατάφεραν να φθάσουν στην Ευρώπη, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί. Τούτο αποτελεί δοκιμασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση, το οποίο παρουσίασε η Επιτροπή τον Μάιο του 2015 2 , επισημαίνει την ανάγκη ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση της μετανάστευσης. Έκτοτε, έχουν ληφθεί διάφορα σημαντικά μέτρα, όπως η έγκριση δύο προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης για τη μετεγκατάσταση 160.000 ατόμων που χρήζουν σαφώς διεθνούς προστασίας, από τα πλέον θιγόμενα κράτη μέλη σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση απαιτεί πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Για τον λόγο αυτό, στις 23 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε αναλυτικά δέσμη δράσεων προτεραιότητας για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για τη μετανάστευση που πρέπει να αναληφθούν εντός του επομένου εξαμήνου 3 . Σε αυτές περιλαμβάνονται τόσο βραχυπρόθεσμες δράσεις για τη σταθεροποίηση της τρέχουσας κατάστασης όσο και πιο μακροπρόθεσμα μέτρα για τη δημιουργία ενός σταθερού συστήματος που θα αντέχει στον χρόνο.

Ο κατάλογος των δράσεων προτεραιότητας ορίζει τα βασικά μέτρα που απαιτούνται άμεσα όσον αφορά: i) τα επιχειρησιακά μέτρα, ii) τη δημοσιονομική ενίσχυση και iii) την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ.

Ο κατάλογος αυτός εγκρίθηκε από την άτυπη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της 23ης Σεπτεμβρίου 2015 4 .

Τρεις εβδομάδες αργότερα, η παρούσα ανακοίνωση παρουσιάζει την πρόοδο που σημειώνεται κατά την εφαρμογή των δράσεων προτεραιότητας (βλ. παράρτημα 1). Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας δίνει την ευκαιρία στους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων να δεσμευτούν σαφώς και απερίφραστα για την εκκίνηση της νέας φάσης απόκρισης της ΕΕ στην προσφυγική κρίση: μίας φάσης ταχείας και αποφασιστικής εφαρμογής.

II. Επιχειρησιακά μέτρα

Η αποτελεσματική διαχείριση της πίεσης των μεταναστευτικών ρευμάτων σε ορισμένα τμήματα των κοινών εξωτερικών συνόρων Σένγκεν απαιτεί την επίδειξη ευθύνης και αλληλεγγύης από όλα τα κράτη μέλη. Η ταχεία υλοποίηση της προσέγγισης βάσει κομβικών σημείων («hotspot») παρέχει υποστήριξη προς τα πλέον θιγόμενα κράτη μέλη ώστε να διασφαλίσουν την ενδεδειγμένη υποδοχή, ταυτοποίηση και επεξεργασία των αφίξεων. Παράλληλα, η Επιτροπή πρότεινε και το Συμβούλιο ενέκρινε μέτρα μετεγκατάστασης 160.000 ατόμων που χρήζουν σαφώς διεθνούς προστασίας. Αυτό θα επιτρέψει να μειωθούν αισθητά —αν και εν μέρει— οι πιέσεις που δέχονται τα πλέον θιγόμενα κράτη μέλη. Είναι ζωτικής σημασίας αυτά τα παράλληλα μέτρα να τεθούν πλήρως σε εφαρμογή, με τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων όλων των μεταναστών, την ταχεία επιλογή και μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο και τη δημιουργία κατάλληλων ικανοτήτων υποδοχής, σε συνδυασμό με μέτρα για την αποφυγή δευτερογενών μετακινήσεων και την άμεση επιστροφή στη χώρα μετεγκατάστασης των μετεγκατεστημένων προσώπων που βρίσκονται σε άλλο κράτος μέλος. Το άλλο βασικό στοιχείο είναι η δράση για την εξασφάλιση της ταχείας επιστροφής, εκούσιας ή ακούσιας, των ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας και, ως εκ τούτου, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μετεγκατάστασης. Οι δράσεις προτεραιότητας που όρισε η Επιτροπή επικεντρώνονται σε μεγάλο βαθμό στην επιχειρησιακή λειτουργία των εν λόγω μέτρων.

II.1    Εφαρμογή της προσέγγισης βάσει κομβικών σημείων («hotspot»)

Η εύρυθμη και αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης στα εξωτερικά σύνορα που υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση είναι καθοριστικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το σύστημα στο σύνολό του, και ειδικότερα στο πλαίσιο του χώρου Σένγκεν ως χώρου ελεύθερης κυκλοφορίας χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Στον πυρήνα της στρατηγικής και της αξιοπιστίας της ΕΕ είναι να αποδείξει ότι μπορεί να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος μετανάστευσης, ιδίως μέσω των ομάδων στήριξης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών που αναπτύσσονται στα κομβικά σημεία 5 , ώστε να βοηθήσουν τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν τις πιο έντονες πιέσεις να εκπληρώσουν τα καθήκοντα και τις ευθύνες τους. Για το έργο των ομάδων στήριξης απαιτείται ένας ισχυρός πυρήνας οργανισμών της ΕΕ, η στενότερη δυνατή συνεργασία με τις αρχές στην Ιταλία και την Ελλάδα, και η στήριξη των άλλων κρατών μελών.

Η Επιτροπή έστειλε ειδικούς απεσταλμένους στην Ιταλία και την Ελλάδα για να παράσχουν πρακτικό συντονισμό και υποστήριξη. Στην Ελλάδα, μια ειδική ομάδα εργάζεται υπό την ηγεσία του γενικού διευθυντή της υπηρεσίας στήριξης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης της Επιτροπής, που υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο. Η ομάδα αυτή κατέληξε σε μία μεθοδολογία με συγκεκριμένα στάδια για τον προσδιορισμό των κομβικών σημείων, την ανάπτυξη ομάδων στήριξης, την έναρξη των μετεγκαταστάσεων, την επανέναρξη των επιστροφών και την ενίσχυση των συνόρων. Το ίδιο μοντέλο άμεσης στήριξης και συντονισμού σε πραγματικό χρόνο εφαρμόζεται στην Ιταλία. Αυτή η εντατική και πλήρης στήριξη από την Επιτροπή ήταν καθοριστική και βοήθησε τα δύο κράτη μέλη να περάσουν στο στάδιο υλοποίησης της μετεγκατάστασης (βλ. παράρτημα 2 και παράρτημα 3).

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, οι ομάδες στήριξης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών δημιουργούνται και συντονίζονται από περιφερειακές ειδικές ομάδες της ΕΕ, μετά από την αυξημένη δραστηριότητα των οργανισμών της ΕΕ σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση. Συμμετέχουν ο Frontex, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EYYA), η Ευρωπόλ και η Eurojust 6 . Έτσι μπορούν να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες που έχουν προσδιοριστεί στους χάρτες πορείας που παρουσίασαν η Ιταλία και η Ελλάδα.

Ωστόσο, το έργο τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη των κρατών μελών. Τόσο ο Frontex όσο και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο έχουν διαβιβάσει αιτήματα για συνεισφορές με τις οποίες ζητούν ανθρώπινους πόρους και τεχνικό εξοπλισμό από τα κράτη μέλη. Και στις δύο περιπτώσεις, στις προσκλήσεις αυτές πρόκειται για πρωτοφανείς αριθμούς σε σύγκριση με τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί από τους οργανισμούς της ΕΕ κατά το παρελθόν, γεγονός που αντικατοπτρίζει την έκτακτη φύση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα τα πλέον θιγόμενα κράτη μέλη: είναι σημαντικό τα άλλα κράτη μέλη να ανταποκριθούν θετικά, συγκεκριμένα και γρήγορα στα εν λόγω αιτήματα.

Με την πλέον πρόσφατη πρόσκλησή του ο Frontex ζήτησε 775 επιπλέον συνοριοφύλακες, εμπειρογνώμονες ελέγχου και εξέτασης και διερμηνείς — όλοι αυτοί είναι απαραίτητοι για την αποτελεσματική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόσκληση έχει δύο μέρη. Το πρώτο προβλέπει 670 υπαλλήλους, κυρίως για την άμεση στήριξη της προσέγγισης βάσει κομβικών σημείων στην Ιταλία και την Ελλάδα, ώστε να καλυφθούν οι εκτιμώμενες ανάγκες έως το τέλος του Ιανουαρίου 2016. Το δεύτερο προβλέπει 105 προσκεκλημένους υπαλλήλους που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία των εξωτερικών χερσαίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πλέον πρόσφατη πρόσκληση της EYYA για 370 και πλέον εμπειρογνώμονες προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες στην Ιταλία και την Ελλάδα έως το τρίτο τρίμηνο του 2017. Οι εμπειρογνώμονες αυτοί θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις αρχές διαχείρισης του ασύλου των δύο κρατών μελών όσον αφορά τη διαδικασία καταγραφής, τα καθήκοντα ενημέρωσης σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την ανίχνευση πιθανών πλαστών ή παραποιημένων εγγράφων.

Η ανάγκη για προσωπικό και εξοπλισμό αναγνωρίστηκε ρητώς κατά την άτυπη σύνοδο των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων τον Σεπτέμβριο — με προθεσμία το Νοέμβριο για την κάλυψη των αναγκών αυτών.

Ωστόσο, μέχρι τώρα, οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν τα κράτη μέλη απέχουν πολύ από την κάλυψη των πραγματικών αναγκών. Από τις 8 Οκτωβρίου, μόνο έξι κράτη μέλη 7 ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα για συνεισφορές για την ΕΥΥΑ με 81 εμπειρογνώμονες, από τους 374 που απαιτούνται. Έξι κράτη μέλη 8 έχουν ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Frontex διαθέτοντας 48 συνοριοφύλακες. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλουν ταχέως τις συνεισφορές τους για την ικανοποίηση των εκτιμώμενων αναγκών των οργανισμών.

Η Ιταλία έχει ορίσει τις εξής ως περιοχές κομβικών σημείων: Augusta, Lampedusa, Porte Empedoche, Pozzallo, Taranto και Trapani (βλ. παράρτημα 5). Η πρώτη ομάδα στήριξης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών λειτουργεί ήδη στη Λαμπεντούζα. Βασίζεται στο έργο της περιφερειακής ειδικής ομάδας της ΕΕ που συστάθηκε τον Ιούνιο του 2015 στην Κατάνια της Σικελίας 9 . Η ομάδα στήριξης αποτελείται σήμερα από δύο ομάδες εξέτασης (debriefing) του Frontex και εμπειρογνώμονες της EYYA τόσο στο κομβικό σημείο όσο και σε ένα γειτονικό κέντρο που χρησιμοποιείται για μετεγκατάσταση. Ο Frontex έχει ήδη εγκαταστήσει 42 προσκεκλημένους υπαλλήλους, η δε EYYA 6 εμπειρογνώμονες.

Για την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης βάσει κομβικών σημείων, απαιτείται αύξηση των ικανοτήτων υποδοχής, για τη φιλοξενία των αιτούντων άσυλο πριν από τη μετεγκατάσταση. Χρειάζονται επίσης επαρκείς ικανότητες για την κράτηση παράτυπων μεταναστών πριν από την υλοποίηση της απόφασης επιστροφής. Η Ιταλία έχει επεκτείνει τις ικανότητες υποδοχής και πλέον διαθέτει κέντρα πρώτης υποδοχής στις τέσσερις περιοχές που έχουν οριστεί ως κομβικά σημεία, με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1.500 ατόμων. Οι ικανότητες θα αυξηθούν ώστε να υπάρξουν 1.000 επιπλέον θέσεις έως το τέλος του έτους, ούτως ώστε οι συνολικές ικανότητες πρώτης υποδοχής να φτάσουν τα 2.500 άτομα.

Η Ελλάδα έχει προσδιορίσει πέντε περιοχές κομβικών σημείων: Λέσβο, Χίο, Λέρο, Σάμο και Κω (βλ. παράρτημα 4). Η περιφερειακή ειδική ομάδα της ΕΕ είναι σε πλήρη λειτουργία και εδρεύει στον Πειραιά. Η πρώτη ομάδα στήριξης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών θα εδρεύσει γύρω από το κομβικό σημείο στη Λέσβο. Ο Frontex έχει ήδη στείλει 53 εμπειρογνώμονες: επί του παρόντος, ένα μέλος του προσωπικού της EYYA είναι μονίμως εγκατεστημένο στην Ελλάδα για τη διοργάνωση της εγκατάστασης των εμπειρογνωμόνων της EYYA.

Η Ελλάδα έχει επεκτείνει τις ικανότητες υποδοχής και πλέον διαθέτει επτά κέντρα πρώτης υποδοχής, κέντρα ελέγχου και προσωρινές εγκαταστάσεις σε τέσσερις από τις προσδιοριζόμενες ως περιοχές κομβικών σημείων (Λέσβο, Χίο, Σάμο και Λέρο), με ικανότητα φιλοξενίας περίπου 2.000 ατόμων. Οι ικανότητες υποδοχής επεκτείνονται περαιτέρω 10 . 

Μέρος των αναγκών υποδοχής σε περιοχές κομβικών σημείων συνδέεται με την ταυτοποίηση και καταγραφή των παράτυπων μεταναστών που δεν χρήζουν σαφώς διεθνούς προστασίας και, ως εκ τούτου, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μετεγκατάστασης. Τούτο απαιτεί επαρκείς ικανότητες στις εγκαταστάσεις ώστε να προληφθεί η διαφυγή των παράτυπων μεταναστών.

II.2    Εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης

Στις 14 Σεπτεμβρίου, το Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση απόφασης της Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση 11 , από την Ιταλία και την Ελλάδα, 40.000 ατόμων που χρήζουν σαφώς διεθνούς προστασίας. Ακολούθησε η απόφαση 12 , και πάλι με βάση πρόταση της Επιτροπής, μετεγκατάστασης από την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη που έχουν άμεσα επηρεαστεί από την προσφυγική κρίση, 120.000 ατόμων που χρήζουν σαφώς διεθνούς προστασίας. Οι ομάδες στήριξης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αποτελούν το εργαλείο που διασφαλίζει την υλοποίηση της εν λόγω μετεγκατάστασης στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

Πρέπει να δοθεί άμεση συνέχεια σε αμφότερες τις αποφάσεις από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τα κράτη μέλη που βρίσκονται υπό πίεση και τα κράτη μέλη που έχουν αναλάβει τη δέσμευση φιλοξενίας μετεγκατασταθέντων ατόμων.

Την 1η Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκέντρωσε 80 και πλέον εκπροσώπους κρατών μελών, οργανισμών της ΕΕ, της Διεθνούς Οργάνωσης Μετανάστευσης και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σε ένα φόρουμ για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση ώστε να προωθηθεί η έμπρακτη εφαρμογή των μέτρων. Η Ιταλία και η Ελλάδα υπέβαλαν στο φόρουμ χάρτες πορείας για τη μετεγκατάσταση, στους οποίους περιγράφονται μέτρα στον τομέα του ασύλου, της πρώτης υποδοχής και της επιστροφής, καθώς και τα μέτρα που πρόκειται να λάβουν εντός των επόμενων εβδομάδων, ώστε να εξασφαλισθεί η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης.

Οι πρώτες μετεγκαταστάσεις ατόμων που χρήζουν σαφώς προστασίας έχουν λάβει χώρα, αλλά απαιτείται ακόμη πολλή δουλειά για να εξασφαλισθεί ότι θα ακολουθήσει σύντομα η σημαντική ροή αρκετών εκατοντάδων μετεγκαταστάσεων ανά μήνα. Όλα τα κράτη μέλη κλήθηκαν να ορίσουν εθνικά σημεία επαφής: μέχρι σήμερα 21 κράτη μέλη όρισαν εθνικά σημεία επαφής 13 . Κλήθηκαν επίσης να αποστείλουν αξιωματικούς-συνδέσμους, εάν απαιτείται, στην Ιταλία και την Ελλάδα. Μέχρι σήμερα 22 κράτη μέλη απέστειλαν αξιωματικούς-συνδέσμους 14 . 

Ουσιώδη κρίκο της αλυσίδας μετεγκατάστασης αποτελεί η ύπαρξη επαρκών ικανοτήτων υποδοχής στα κράτη μέλη υποδοχής για τη στέγαση των μετεγκατασταθέντων. Μέχρι σήμερα έξι μόνο κράτη μέλη έχουν κοινοποιήσει τις ικανότητες υποδοχής που έχουν διαθέσει για τη φιλοξενία μετεγκατασταθέντων 15 . Θα πρέπει όλα τα κράτη μέλη να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία κοινοποίησης μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Πρώτη μετεγκατάσταση ατόμων που χρήζουν σαφώς διεθνούς προστασίας

Στις 9 Οκτωβρίου 2015 αναχώρησε μια πρώτη πτήση από τη Ρώμη με 19 Ερυθραίους οι οποίοι θα ξεκινούσαν μια νέα ζωή στη Σουηδία. Πέντε γυναίκες και 14 άνδρες αναχώρησαν από το αεροδρόμιο Ciampino παρουσία του Επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Jean Asselborn, καθώς και του ιταλού Υπουργού Εσωτερικών, Angelino Alfano. Επρόκειτο για μια σημαντική συμβολική στιγμή που σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας, ευρωπαϊκής προσέγγισης όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τις αιτήσεις ασύλου. Ωστόσο, πέραν του συμβολισμού, οι μετεγκαταστάσεις πρέπει τώρα να γίνουν πιο συστηματικές· να αποτελέσουν ρουτίνα στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

Η πρώτη πτήση ήταν το αποτέλεσμα εντατικού προπαρασκευαστικού έργου επί τόπου από τις ιταλικές και τις σουηδικές αρχές, από τον Frontex και από άλλους οργανισμούς της ΕΕ, από τοπικές ΜΚΟ και από τους ειδικούς απεσταλμένους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χάρη σε άοκνες προσπάθειες το σύστημα έχει τεθεί σε λειτουργία και η απαραίτητη καταχώριση και επεξεργασία μπορεί να γίνει σε κάθε στάδιο.

Η ευαισθητοποίηση της κοινότητας Ερυθραίων ήταν ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της πρώτης αυτής ενέργειας. Αρχικά οι αιτούντες άσυλο δεν ήταν πρόθυμοι να καταχωριστούν, γιατί δεν εμπιστεύονταν το σύστημα. Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες κατά τις τελευταίες εβδομάδες από τους επί τόπου απεσταλμένους υπαλλήλους της Επιτροπής, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και με τοπικές ΜΚΟ, προκειμένου να πειστεί η πρώτη ομάδα ανθρώπων ότι όντως επρόκειτο να μετεγκατασταθούν.

Ωστόσο η εμπιστοσύνη στο σύστημα αυτό αυξάνεται, ιδίως αφότου πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετεγκατάσταση. Υπάρχουν τώρα ουρές ανθρώπων που επιθυμούν να καταχωριστούν στη Λαμπεντούζα και στη Villa Sikania. Ήδη 100 και πλέον Ερυθραίοι έχουν χαρακτηριστεί υποψήφιοι για μετεγκατάσταση.

Είναι τώρα ζωτικής σημασίας να λάβουν χώρα περαιτέρω μετεγκαταστάσεις, ιδίως για να αποφευχθεί μελλοντικός συνωστισμός των υποψηφίων για μετεγκατάσταση.

Η επιτυχής μετεγκατάσταση των πρώτων ομάδων ατόμων αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Οι μετεγκαταστάσεις αυτές πρέπει τώρα να γίνονται σε σταθερή και συνεχή βάση και σε επαρκή κλίμακα. Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν στην Επιτροπή σαφείς δεσμεύσεις ως προς τον αριθμό των ατόμων που θα μετεγκαταστήσουν από τώρα μέχρι το τέλος του έτους, λαμβάνοντας υπόψη τον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος.

II.3    Επανεγκατάσταση

Η επανεγκατάσταση των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας απευθείας από τρίτες χώρες ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ και συγχρόνως αποτελεί ασφαλή εναλλακτική λύση για τους πρόσφυγες σε σύγκριση με το επικίνδυνο ταξίδι στην Ευρώπη με δικά τους μέσα. Στο φόρουμ για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση της 1ης Οκτωβρίου, τα κράτη μέλη επιβεβαίωσαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις οποίες θα υποδέχονταν 20.000 και πλέον πρόσφυγες με αυτόν τον τρόπο κατά τα επόμενα δύο έτη. Στην ημερίδα με θέμα την επανεγκατάσταση στις 2 Οκτωβρίου εκπονήθηκαν πρακτικές λύσεις ώστε να εξασφαλιστεί η ουσιαστική εφαρμογή της επανεγκατάστασης. Ήδη έλαβαν χώρα οι πρώτες επανεγκαταστάσεις 16 . Τα κράτη μέλη θα πρέπει τώρα να δώσουν στοιχεία στην Επιτροπή για τον αριθμό των ατόμων που θα επαναγκαταστήσουν το επόμενο εξάμηνο και για την προέλευσή τους.

II.4    Επιστροφή και επανεισδοχή

Ένα βασικό στοιχείο όσον αφορά τη διασύνδεση των μηχανισμών που απαρτίζουν το σύστημα ασύλου της ΕΕ είναι η διασφάλιση ότι για τα άτομα που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας πραγματοποιείται όντως επιστροφή. Επί του παρόντος, πολύ ελάχιστες είναι οι αποφάσεις επιστροφής που εφαρμόζονται στην πράξη, κάτι που εκμεταλλεύονται τα δίκτυα διακίνησης για την προσέλκυση μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας. Όσο πιο αποτελεσματικό καθίσταται το σύστημα επιστροφής, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν οι λαθροδιακινητές να πείσουν ανθρώπους ότι θα είναι σε θέση να «ξεγλιστρήσουν» εάν χαρακτηριστούν ως μη χρήζοντες διεθνούς προστασίας.

Τον Οκτώβριο του 2015, στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, τα κράτη μέλη ενέκριναν το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την επιστροφή που είχε προτείνει η Επιτροπή 17 . Στο επίκεντρο είναι πλέον η ταχεία και αποτελεσματική συνέχεια που θα δοθεί.

Η Ιταλία πραγματοποίησε πρόσφατα δύο επιχειρήσεις επιστροφής: 28 Τυνήσιοι επαναπατρίστηκαν από την Ιταλία στην Τυνησία και 35 Αιγύπτιοι επαναπατρίστηκαν στην Αίγυπτο. Τον Οκτώβριο προβλέπονται μία κοινή επιχείρηση επιστροφής από την Ιταλία και δύο από την Ελλάδα, υπό τον συντονισμό του Frontex. Η συχνότητα των εν λόγω επιχειρήσεων πρέπει να αυξηθεί.

Η εξασφάλιση ότι θα υλοποιηθούν οι επιστροφές είναι ένα βασικό μέρος των εργασιών των ομάδων στήριξης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών σε περιοχές κομβικών σημείων.

Τούτο απαιτεί επίσης την καθιέρωση αποτελεσματικών συστημάτων στο εσωτερικό της ΕΕ για την έκδοση και την εκτέλεση αποφάσεων επιστροφής. Έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα τον τελευταίο μήνα για την ανάπτυξη ενός συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης της επιστροφής και χρήσης των συστημάτων ανταλλαγής πληροφοριών της ΕΕ ώστε να συμπεριληφθούν οι αποφάσεις επιστροφής και οι απαγορεύσεις εισόδου. Πρέπει επίσης να δοθούν στις αρμόδιες για την επιστροφή υπηρεσίες των κρατών μελών οι απαραίτητοι πόροι για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Οι επιστροφές μπορούν να υλοποιηθούν μόνον εάν οι χώρες καταγωγής συμφωνούν για την εκάστοτε επανεισδοχή. Η επανεισδοχή είναι απαραίτητο συστατικό της αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής. Οι χώρες καταγωγής πρέπει να δέχονται την επανεισδοχή όσων επιστρέφουν. Προς τούτο απαιτείται μία στενή εταιρική σχέση με τις τρίτες χώρες, με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να βρεθεί η λεπτή ισορροπία πίεσης και κινήτρων στις σχέσεις τους με τρίτες χώρες ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των επιστροφών. Ως συμβολή στη διαδικασία, συμφωνήθηκε ότι τα κράτη μέλη θα στείλουν ευρωπαίους αξιωματικούς-συνδέσμους μετανάστευσης σε έντεκα χώρες έως το τέλος του 2015· αυτό δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί 18 . Η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος εγκαινίασε τους πρώτους διαλόγους υψηλού επιπέδου με τις κύριες χώρες καταγωγής των παράτυπων μεταναστών· στην ενέργεια αυτή θα δοθεί συνέχεια στο πλαίσιο ποικίλων και ευρύτερων διαλόγων με την Αιθιοπία, τη Σομαλία, την Αφρικανική Ένωση και τις χώρες του Σαχέλ. Άμεση προτεραιότητα είναι να εξασφαλιστεί ότι οι υπάρχουσες συμφωνίες επανεισδοχής εφαρμόζονται όντως στην πράξη.

Πώς λειτουργεί η επανεισδοχή: η συνεργασία με το Πακιστάν στην πράξη

Η ΕΕ έχει συμφωνία επανεισδοχής με το Πακιστάν από το 2012. Δεδομένου ότι μιλάμε για μεγάλους αριθμούς (βλ. παράρτημα 9) –για πολλά χρόνια το Πακιστάν ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη πηγή υπηκόων εκτός ΕΕ που βρίσκονταν στην ΕΕ παράτυπα– η εν λόγω συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Εκτιμάται όμως ότι μόνον το 54 % των πολιτών του Πακιστάν που λαμβάνουν αποφάσεις επιστροφής στην ΕΕ επιστρέφουν όντως. Η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της συμφωνίας διαφέρει σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών. Ιδιαίτερη εμπλοκή παρατηρήθηκε στην Ελλάδα, λόγω διαφωνιών όσον αφορά τα έγγραφα. Οι ειδικές συζητήσεις για την επανεισδοχή μεταξύ της Επιτροπής, της Ελλάδας και των πακιστανικών αρχών που γίνονται αυτόν τον μήνα αποσκοπούν στην επανέναρξη της διαδικασίας επιστροφών:

συζητήσεις σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Πακιστάν πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα μεταξύ στελεχών της Επιτροπής, των ελληνικών και των πακιστανικών αρχών·

την ίδια ημέρα υπήρξαν επαφές μεταξύ της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Ισλαμαμπάντ και του Υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν·

ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος θα μεταβεί στο Ισλαμαμπάντ, στις 29 Οκτωβρίου, για να συζητήσει σχετικά με το κοινό πρόγραμμα για τη μετανάστευση.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα τα εξής:

κοινή αντίληψη σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ μεταξύ της Ελλάδας και του Πακιστάν·

ο Frontex θα διενεργήσει κοινή επιχείρηση επιστροφής Πακιστανών από την Ελλάδα τον Νοέμβριο·

η Επιτροπή θα υποβάλει επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για τη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης με το Πακιστάν.

II.5    Λοιποί τρόποι στήριξης των κρατών μελών

Υπάρχουν πολλές άλλες δυνατότητες για τα κράτη μέλη να ζητήσουν τη συνδρομή της ΕΕ στη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί πλήρως.

Τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν την αποστολή ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα (RABIT) για την παροχή άμεσης στήριξης συνοριοφυλάκων σε περιπτώσεις επείγουσας ή έκτακτης μεταναστευτικής πίεσης. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι περιστάσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες είναι ακριβώς οι περιστάσεις για τις οποίες οι ομάδες αυτές είχαν σχεδιαστεί. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Ιταλία έχουν μέχρι σήμερα ενεργοποιήσει τον μηχανισμό.

Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ 19 μπορεί να ενεργοποιηθεί από μια χώρα, εάν εκτιμά ότι αδυνατεί να διαχειριστεί μια κρίση. Ο μηχανισμός βασίζεται σε εθελοντικές συνεισφορές των κρατών μελών (συμπεριλαμβανομένης εμπειρογνωμοσύνης, εξοπλισμού, καταλυμάτων και φαρμάκων). Τα κράτη μέλη κλήθηκαν τον περασμένο μήνα να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τι πόρους μπορούν να έχουν σε ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες. Μόνον οκτώ κράτη μέλη 20 γνωστοποίησαν ότι έχουν —περιορισμένους— πόρους και εμπειρογνώμονες στον τομέα της πολιτικής προστασίας που θα ήταν έτοιμα να αποστείλουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, εφόσον ζητηθεί. Η Επιτροπή επαναλαμβάνει την ανάγκη στήριξης του μηχανισμού, από τα κράτη μέλη, με ουσιαστικές συνεισφορές.

Το 2015 ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε δύο φορές για την παροχή βοήθειας στην Ουγγαρία 21 και μία φορά στη Σερβία 22 , ανταποκρινόμενος στις επείγουσες ανάγκες που προκάλεσε μια άνευ προηγουμένου εισροή προσφύγων και μεταναστών.

Θα πρέπει επίσης να υπενθυμιστεί ότι η υποστήριξη των κρατών μελών μέσω των κοινών επιχειρήσεων «Τρίτων» και «Ποσειδών» του Frontex εξακολουθεί να αποτελεί καθημερινή στήριξη για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και έχει ως αποτέλεσμα τη διάσωση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων. Σήμερα 17 κράτη μέλη παρέχουν πόρους στον «Τρίτωνα» και 18 στον «Ποσειδώνα» 23 . Εν τούτοις, οι πόροι που έχουν διατεθεί εξακολουθούν να υπολείπονται των αναγκών.

Πρόοδος που σημειώθηκε

Το πρώτο κομβικό σημείο λειτουργεί στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας.

Το πρώτο κομβικό σημείο στη Λέσβο θα αρχίσει να λειτουργεί εντός των προσεχών ημερών.

Οι μετεγκαταστάσεις σε άλλα κράτη μέλη έχουν ξεκινήσει.

Οι ομάδες στήριξης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι ενεργές.

Οι πρώτες επανεγκαταστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί.

Ο Frontex υποστηρίζει τις αποστολές επιστροφής.

Επόμενα βήματα

Έξι κομβικά σημεία συνολικά θα τεθούν σε λειτουργία στην Ιταλία μέχρι το τέλος του έτους.

Πέντε κομβικά σημεία συνολικά θα τεθούν σε λειτουργία στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους.

Τα κράτη μέλη πρέπει να ανταποκριθούν στις προσκλήσεις για εμπειρογνώμονες και εξοπλισμό για τη στήριξη των ομάδων στήριξης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, προκειμένου οι εν λόγω ομάδες να αναπτυχθούν πλήρως.

Τα κράτη μέλη πρέπει να κοινοποιήσουν τον αριθμό θέσεων επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης που θα προσφέρουν και να προσδιορίσουν τις ικανότητες υποδοχής που διαθέτουν.

Επανεκκίνηση των επιστροφών από την Ελλάδα στο Πακιστάν.

Τα κράτη μέλη πρέπει να παράσχουν επαρκείς πόρους για τις κοινές επιχειρήσεις Τρίτων και Ποσειδών του Frontex.

III. Δημοσιονομική στήριξη

Πριν από τρεις εβδομάδες, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να αυξήσει αμέσως τη χρηματοδοτική στήριξη. Έκτοτε η Επιτροπή πρότεινε διορθωτικούς προϋπολογισμούς για την αύξηση των οικονομικών πόρων που διατίθενται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με ποσό 1,7 δισεκατ. ευρώ επιπλέον για το 2015 και το 2016.

Εδώ περιλαμβάνονται:

Πρόσθετη βοήθεια έκτακτης ανάγκης ήδη το 2015 στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας-Συνόρων (100 εκατ. ευρώ) (βλ. παράρτημα 8).

Ενίσχυση των τριών βασικών οργανισμών του τομέα με 120 θέσεις εργασίας (60 θέσεις για τον Frontex, 30 για την EYYA και 30 για την Ευρωπόλ).

Πρόσθετη χρηματοδότηση για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Γειτονίας (300 εκατ. ευρώ) και αναδιάταξη άλλων ταμείων της ΕΕ έτσι ώστε το Καταπιστευματικό ταμείο της ΕΕ για τη Συρία να μπορεί να φτάσει τα 500 τουλάχιστον εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος.

Αύξηση της χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 500 εκατ. ευρώ (200 εκατ. ευρώ το 2015 και 300 εκατ. ευρώ το 2016) για την παροχή βοήθειας απευθείας στους πρόσφυγες, ιδίως μέσω της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και άλλων συναφών οργανισμών, ώστε να ικανοποιηθούν οι άμεσες ανάγκες των προσφύγων, όπως η τροφή και η στέγαση.

600 εκατ. ευρώ σε συμπληρωματικές πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων για το 2016 ώστε να αυξηθεί η έκτακτη χρηματοδότηση για ζητήματα μετανάστευσης (94 εκατ. ευρώ), να στηριχθεί η δέσμη μέτρων μετεγκατάστασης (110 εκατ. ευρώ), να αυξηθούν οι οικονομικοί και οι ανθρώπινοι πόροι των Frontex, ΕΥΥΑ και Ευρωπόλ (περίπου 86 εκατ. ευρώ για την παροχή συνδρομής κατά τις επιστροφές και στις περιοχές κομβικών σημείων, καθώς και για την ενίσχυση των οργανισμών) και να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση στα κράτη μέλη που θίγονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση (310 εκατ. ευρώ).

Συνολικά, τούτο σημαίνει ότι η διαθέσιμη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα ανέλθει σε 9,2 δισ. ευρώ  το 2015 και το 2016.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν ενεργήσει ταχέως προκειμένου να εγκρίνουν τις αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2015. Η Επιτροπή έχει πλέον εγκρίνει τροπολογίες στον προϋπολογισμό του 2016 και καλεί την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή να προβεί σε παρόμοια δέσμευση για την επίσπευση της διαδικασίας προϋπολογισμού του 2016.

Είναι ζωτικής σημασίας να διατεθούν πλέον εθνικές δαπάνες προκειμένου να ενισχυθεί η συνολική ευρωπαϊκή προσπάθεια, πέραν της σημαντικής ενίσχυσης των δαπανών για τη μετανάστευση στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Τούτο αναγνωρίστηκε από τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της 23ης Σεπτεμβρίου, όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη οι εθνικές κυβερνήσεις να συνεισφέρουν αντιστοίχως προς τη χρηματοδότηση της ΕΕ στις προσπάθειες που καταβάλλονται, ήτοι:

Ανταπόκριση στις επείγουσες ανάγκες των προσφύγων μέσω της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος 24 και άλλων οργανισμών, ώστε να συγκεντρωθεί τουλάχιστον ένα δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ προβλέπει 200 εκατ. ευρώ επιπλέον στήριξη φέτος και 300 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος, απαιτείται ανάληψη υποχρεώσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Από τις 23 Σεπτεμβρίου έως σήμερα, δέκα κράτη 25 μέλη δεσμεύτηκαν για πρόσθετη συνεισφορά, συνολικού ύψους 275 εκατ. ευρώ περίπου. Στην πραγματικότητα, όμως, 80% και πλέον του ποσού αυτού αποτελεί δέσμευση δύο μόνον κρατών μελών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας. Υπολείπονται δε 225 και πλέον εκατ. ευρώ.

Στήριξη της ουσιαστικής αύξησης στους πόρους του περιφερειακού καταπιστευματικού ταμείου της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Συρία. Η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να προσφέρουν αντιστοίχως προς τα 500 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Συρία βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής κρίσης και ότι το εν λόγω καταπιστευματικό ταμείο αποτελεί ευέλικτο εργαλείο που αποφέρει γρήγορα καρπούς, η μέχρι τώρα ανταπόκριση από τα κράτη μέλη υπήρξε ελάχιστη· μόνον δύο κράτη δεσμεύτηκαν να διαθέσουν ποσά: η Ιταλία, 3 εκατ. ευρώ, και η Γερμανία, 5 εκατ. ευρώ. Υπολείπεται συνεπώς το σύνολο σχεδόν του ποσού, συγκεκριμένα 492 εκατ. ευρώ.

Στήριξη, με εθνικές συνεισφορές, στο Καταπιστευματικό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης για τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης και του εκτοπισμού ατόμων στην Αφρική. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι εθνικές συνεισφορές θα πρέπει να αντιστοιχούν στα 1,8 δισ. ευρώ της ενωσιακής χρηματοδότησης. Και εν προκειμένω, τα ποσά επί των οποίων υπήρξαν μέχρι στιγμής δεσμεύσεις είναι αμελητέα· μόνον τρία κράτη έχουν δεσμευτεί, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία και η Ισπανία (3 εκατ. ευρώ η κάθε χώρα). Έξι κράτη μέλη 26 έχουν άτυπα επιβεβαιώσει ότι θα συνεισφέρουν, χωρίς όμως να έχουν δώσει ακριβή αριθμητικά στοιχεία. Τέσσερα άλλα κράτη 27 δήλωσαν ότι «πολύ πιθανόν» θα συνεισφέρουν ενώ τέσσερα ακόμα κράτη 28 εξετάζουν το ζήτημα. Δύο μη ευρωπαϊκές χώρες 29 δήλωσαν άτυπα ότι ενδέχεται να δεσμευτούν για συνολικό ποσό 9 εκατ. ευρώ περίπου. Το υπολειπόμενο ποσό είναι συνεπώς τεράστιο: 1,791 εκατ. ευρώ.

Οι οικονομικοί πόροι είναι αναπόσπαστο μέρος του τρόπου με τον οποίο μπορούμε, αφενός, να αντιμετωπίσουμε άμεσα το φλέγον ζήτημα των προσφύγων και, αφετέρου, να αρχίζουμε να θεραπεύουμε τα γενεσιουργά αίτιά του. Είναι επιτακτική ανάγκη να καλυφθεί ταχύτατα η διαφορά μεταξύ των αναγκών που έχουν προσδιοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και της πραγματικότητας, δηλαδή των ποσών που δεσμεύτηκαν μέχρι στιγμής να διαθέσουν ελάχιστα κράτη μέλη (βλ. παράρτημα 7).

Πρόοδος που σημειώθηκε

Έγκριση, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, της ενίσχυσης, ύψους 800 εκατ. ευρώ, για τη στήριξη της μεταναστευτικής και της προσφυγικής πολιτικής το 2015, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής.

Περαιτέρω ενίσχυση, ύψους 900 εκατ. ευρώ, για το 2016 είναι υπό εξέταση από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή.

Επόμενα βήματα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν τις αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2016, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής.

Τα κράτη μέλη πρέπει να συμπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους μέχρι το ποσό των 500 εκατ. ευρώ, ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες να φθάσει το 1 δισ. ευρώ.

Τα κράτη μέλη πρέπει να συνεισφέρουν αντιστοίχως προς τη χρηματοδότηση, ύψους 500 εκατ. ευρώ, από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στο Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για τη Συρία και αντιστοίχως προς την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν διατυπωθεί αμφιβολίες όσον αφορά τη μεταχείριση, στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν για τη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι, εάν λάβει συγκεκριμένο αίτημα από κράτος μέλος, θα εξετάσει εάν και πώς αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Τούτο περιλαμβάνει την ευελιξία που έχει ενσωματωθεί στο Σύμφωνο για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων περιστάσεων και ασυνήθιστων συμβάντων.

Η εν λόγω αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται κατά περίπτωση, στο πλαίσιο της ανάλυσης των εθνικών δημοσιονομικών εγγράφων. Θα πρέπει να βασίζεται σε δικαιολογητικά για το καθαρό κόστος που προκύπτει, σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα μεθοδολογία για την εφαρμογή του Συμφώνου.

IV. Εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου

Το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου βασίζεται στην παροχή βοήθειας προς τα πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας και την επιστροφή των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στο έδαφος της ΕΕ. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, η ΕΕ διαθέτει πλέον μια ισχυρή δέσμη κοινών κανόνων για το άσυλο και την παράτυπη μετανάστευση. Ωστόσο, οι κανόνες αυτοί πρέπει να εφαρμόζονται σωστά.

Ένα παράδειγμα των προσπαθειών της Επιτροπής για την προώθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής είναι ο τομέας της επιστροφής, όπου η Επιτροπή βοηθά τα κράτη μέλη να κατανοήσουν τις συνέπειες των κανόνων. Η Επιτροπή οργάνωσε ειδικούς διαλόγους με τα κράτη μέλη με στόχο να επισημανθούν τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ανταποκριθούν στην υποχρέωσή τους για την επιβολή της επιστροφής. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη φυσική διαθεσιμότητα των παράτυπων μεταναστών για την επιστροφή και να κάνουν χρήση της κράτησης, ως δικαιολογημένου μέτρου έσχατης ανάγκης, εφόσον είναι αναγκαία για να αποφευχθεί η διαφυγή των παράτυπων μεταναστών. Όσο υπάρχει εύλογη πιθανότητα απομάκρυνσης, οι προοπτικές για μια τέτοια απομάκρυνση δεν πρέπει να υπονομεύονται από έναν πρόωρο τερματισμό της κράτησης. Τέλος, τόσο η ταχύτητα της λήψης αποφάσεων όσο και η διαθεσιμότητα προσωπικού και επαρκών ικανοτήτων κράτησης, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πρακτική εφαρμογή των αποφάσεων περί επιστροφής.

Από τον Αύγουστο, η Επιτροπή έστειλε διοικητικές επιστολές σε πέντε κράτη μέλη σχετικά με τον κανονισμό Eurodac για τα δακτυλικά αποτυπώματα και σε δέκα σχετικά με την ορθή εφαρμογή της οδηγίας για την επιστροφή. Όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη απάντησαν όσον αφορά τον κανονισμό Eurodac και η Επιτροπή αξιολογεί επί του παρόντος τις απαντήσεις ώστε να κρίνει αν είναι ικανοποιητικές ή εάν θα κινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει. Σχετικά με την οδηγία για την επιστροφή, μόνον μία απάντηση 30 έχει ληφθεί μέχρι στιγμής: η Επιτροπή αναμένει τις υπόλοιπες απαντήσεις και θα αξιολογήσει άμεσα την κατάσταση. Μία ακόμα διοικητική επιστολή στάλθηκε σε ένα κράτος μέλος και αφορούσε τη συμμόρφωση με την οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου, την οδηγία για τις συνθήκες υποδοχής και τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν.

Όσον αφορά την απόφαση για τις 40 αποφάσεις επί ενδεχόμενων ή πραγματικών παραβάσεων που εξέδωσε τον Σεπτέμβριο σχετικά με την οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου, την οδηγία για τις ελάχιστες απαιτήσεις και την οδηγία για τις συνθήκες υποδοχής, επιπλέον των 34 προηγούμενων διαδικασιών που είχαν κινηθεί, η Επιτροπή δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα απαντήσεις. Με δεδομένη την ιδιαίτερη σημασία της εν λόγω νομοθεσίας, τα κράτη μέλη καλούνται να απαντήσουν όσο το δυνατόν νωρίτερα εντός της περιόδου των δύο μηνών.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να κινεί διαδικασίες επί παραβάσει άμεσα και αποτελεσματικά, όπου απαιτείται, ώστε να εξασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωση με την ενωσιακή νομοθεσία στον τομέα αυτό (βλ. παράρτημα 6).

Με τις δράσεις προτεραιότητας που ορίστηκαν τον Σεπτέμβριο, τονίστηκε η ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην Ελλάδα. Τα κράτη μέλη δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στην Ελλάδα αιτούντες άσυλο από το 2010-11. Το 2010, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαπίστωσε σειρά παραβιάσεων της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι τα κράτη μέλη σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των αιτούντων άσυλο σε περίπτωση επιστροφής ατόμων στην Ελλάδα δυνάμει του συστήματος του Δουβλίνου.

Όπως προαναφέρθηκε, η Επιτροπή έχει αφιερώσει σημαντικούς πόρους για να βοηθήσει την Ελλάδα. Τα κράτη μέλη αρχίζουν τώρα να συμβάλουν και αυτά στις εν λόγω προσπάθειες. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με τη σύσταση και τη λειτουργία των ομάδων στήριξης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αντιμετωπίζονται τα βασικά προβλήματα που συνεπάγεται η αναστολή στην πράξη των μεταφορών βάσει του Δουβλίνου: οι εγκαταστάσεις υποδοχής επεκτείνονται και επιστρέφουμε σε ένα αυστηρό σύστημα εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Η πρόοδος μέχρι τώρα είναι σημαντική και πρέπει να συνεχιστεί. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα αξιολογήσει την κατάσταση μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015 και, εάν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, θα προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2015 ή τον Μάρτιο του 2016 να επιβεβαιώσει την επανέναρξη των μεταφορών βάσει του Δουβλίνου προς την Ελλάδα.

Πολλά κράτη μέλη έχουν ήδη επικαλεστεί την προσωρινή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων σύμφωνα με τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν. Τούτο μπορεί να δικαιολογηθεί σε εξαιρετικές καταστάσεις κρίσης και, ιδίως, όταν υφίστανται σοβαρές απειλές για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια σε ένα συγκεκριμένο κράτος μέλος. Αλλά θα πρέπει πάντα να αποτελεί απλώς βραχυπρόθεσμο μέτρο μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Η Επιτροπή ολοκληρώνει επί του παρόντος την εκτίμησή της για την παρούσα κατάσταση με την υιοθέτηση γνώμης σχετικά με την παράταση των προσωρινών συνοριακών ελέγχων από τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σλοβενία βάσει του κώδικα συνόρων του Σένγκεν.

Πρόοδος που σημειώθηκε

Η Επιτροπή αντιδρά στις ανεπάρκειες των κρατών μελών όσον αφορά την πλήρη μεταφορά και εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ.

Οι εγκαταστάσεις υποδοχής επεκτείνονται και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος ασύλου στην Ελλάδα.

Επόμενα βήματα

Η Επιτροπή θα διασφαλίσει την ενεργό και άμεση παρακολούθηση όλων των διαδικασιών επί παραβάσει στον τομέα του ασύλου και της επιστροφής.

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2015 την κατάσταση όσον αφορά τις μεταφορές βάσει του Δουβλίνου προς την Ελλάδα.

V. Η εξωτερική διάσταση

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράσης για τη μετανάστευση υπογραμμίστηκε ότι μια επιτυχής μεταναστευτική πολιτική πρέπει αναπόφευκτα να δρα τόσο εκτός όσο και εντός της Ένωσης. Όσοι έχουν ανάγκη προστασίας είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στην Ευρώπη. Αλλά είναι προς το συμφέρον όλων μας να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους οι κρίσεις που αναγκάζουν τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αντιμετωπίσουν τους μεγάλους κινδύνους του ταξιδιού.

Στο επίκεντρο των δράσεων προτεραιότητας και της κοινής ανακοίνωσης της Επιτροπής και της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου τον περασμένο μήνα 31 ήταν η μετανάστευση, η οποία αποτελεί και ύψιστη προτεραιότητα στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων για την ΕΕ. Αυτό έχει αποδειχθεί από τις δεσμεύσεις για επιπλέον χρηματοδότηση (βλ. ανωτέρω). Ωστόσο η διπλωματική επίθεση που έχει τώρα ξεκινήσει έχει επίσης θέσει τη μετανάστευση στο επίκεντρο του διμερούς, του περιφερειακού και του πολυμερούς διαλόγου.

Η Τουρκία αποτελεί βασικό εταίρο. Μαζί με τον Λίβανο και την Ιορδανία, υφίστανται τις μεγαλύτερες συνέπειες από την ανθρωπιστική προσπάθεια να δοθεί καταφύγιο στους πρόσφυγες από τη Συρία. Η γεωγραφική της θέση την καθιστά βασικό δίαυλο για τους μετανάστες που φθάνουν στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Τουρκία έδειξε ότι είναι ικανή να αναλάβει αποφασιστική δράση για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων. Το λεπτομερές σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση που παρέδωσε ο Πρόεδρος Juncker στον Πρόεδρο Ερντογάν στις 5 Οκτωβρίου όρισε σειρά συγκεκριμένων μέτρων τόσο για τη στήριξη των προσφύγων, των μεταναστών και των κοινοτήτων τους υποδοχής, καθώς και για την ενίσχυση της συνεργασίας με στόχο την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης. Το σχέδιο ορίζει βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις. Η Επιτροπή διεξάγει αυτή τη στιγμή συζητήσεις με τις τουρκικές αρχές με στόχο την οριστικοποίηση του σχεδίου δράσης.

Η συνεργασία με την Τουρκία ήταν επίσης βασικό στοιχείο της  διάσκεψης υψηλού επιπέδου για τη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου/ των Δυτικών Βαλκανίων που συγκάλεσε στις 8 Οκτωβρίου η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος και η λουξεμβουργιανή Προεδρία. Στη διάσκεψη αυτή συμφωνήθηκε σειρά πρακτικών ενεργειών για την προώθηση της καλύτερης συνεργασίας με τις εταίρους χώρες κατά μήκος της διαδρομής, μεταξύ άλλων μέσω υποστήριξης προς τις πρώτες χώρες ασύλου και τις χώρες διέλευσης· υπογραμμίστηκαν επίσης τα ευρύτερα ζητήματα της αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτίων και της καταπολέμησης της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων. 32

Η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος έχει ξεκινήσει εντατικές διπλωματικές επαφές ενόψει εξεύρεσης συμφωνίας για την κρίση στη Λιβύη. Οι προσπάθειες αυτές, στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, καταβάλλονται προς υποστήριξη του Ειδικού Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Bernardino León, ο οποίος, στις 8 Οκτωβρίου, υπέβαλε ένα τελικό κείμενο της πολιτικής συμφωνίας για τη Λιβύη σε όλους τους συμμετέχοντες στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου. Η έμφαση δίδεται πλέον στις προσπάθειες έγκρισης της εν λόγω συμφωνίας από τα μέρη· στην περίπτωση αυτή η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει σημαντική και άμεση στήριξη στη νέα κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης η οποία θα σχηματιστεί προς όφελος του λαού της Λιβύης. Στις 12 Οκτωβρίου εγκρίθηκαν σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Στις 7 Οκτωβρίου, η στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ στη νότια Μεσόγειο —EUNAVFOR MED Επιχείρηση Σοφία— πέρασε στο δεύτερο στάδιο σε διεθνή ύδατα, αφού ολοκλήρωσε επιτυχώς τους στόχους του σταδίου 1 (επιτήρηση και αποτίμηση των δικτύων λαθραίας διακίνησης ή εμπορίας ανθρώπων) και αφού συνέβαλε στη διάσωση 3.000 και πλέον ατόμων. Πλέον θα είναι σε θέση να πραγματοποιεί επιβίβαση, έρευνα, κατάσχεση και εκτροπή, στην ανοικτή θάλασσα, σκαφών για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι χρησιμοποιούνται για λαθραία διακίνηση ή εμπορία ανθρώπων· θα συμβάλει δε στην προσαγωγή υπόπτων λαθραίας διακίνησης στη δικαιοσύνη. Τούτο αποτελεί καθοριστική εξέλιξη για την αποδιοργάνωση του επιχειρηματικού μοντέλου των σωματεμπόρων/διακινητών και έλαβε ευρεία πολιτική έγκριση βάσει της απόφασης 2240 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εγκρίθηκε στις 9 Οκτωβρίου.

Υπό την προεδρία της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την κρίση στη Συρία στις 12 Οκτωβρίου, βάσει των οποίων η ΕΕ θα ενισχύσει το επίπεδο των δραστηριοτήτων προς στήριξη των διεθνών προσπαθειών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύγκρουση. Η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος συμμετέχει ενεργά με όλους τους βασικούς περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες, περιλαμβανομένων της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, της Τουρκίας και του Ιράκ. Η ΕΥΕΔ έλαβε μέτρα για να ενισχύσει τη στήριξη προς την πολιτική αντιπολίτευση εντός και εκτός της Συρίας, ως φορέα της μεταβατικής διαδικασίας, και για να συνεχίσει να διευκολύνει την προσέγγιση και την ενοποίηση των διαφόρων πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων γύρω από μία κοινή στρατηγική. Στις 7 και 9 Σεπτεμβρίου, η ΕΥΕΔ, από κοινού με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Staffan de Mistura, πραγματοποίησε διεξοδικές διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες στη διαμεσολάβηση, κυρίως από τη Ρωσία, το Ιράν, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, και απεσταλμένους των κρατών μελών για τη Συρία. Η ΕΕ δραστηριοποιείται επίσης σε ορισμένες από τις ομάδες εργασίας που συγκρότησε η μικρή ομάδα της παγκόσμιας συμμαχίας κατά του Ντάες, με αντικείμενο, μεταξύ άλλων, τη σταθεροποίηση, τους ξένους τρομοκράτες μαχητές και την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Η υλοποίηση της περιφερειακής στρατηγικής της ΕΕ για τη Συρία και το Ιράκ καθώς επίσης και για την απειλή που συνιστά το Ντάες είναι σε εξέλιξη.

Η μετανάστευση είναι ένα βασικό θέμα που συζητήθηκε από εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και των κρατών μελών κατά την 70ή Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η ανάγκη ενός πιο προορατικού τρόπου ανταπόκρισης και η ανάγκη να ενισχυθεί η δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης και της κινητικότητας των ανθρώπων, κυρίως όσον αφορά την κρίση των προσφύγων από τη Συρία.

Το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών, που παρουσιάστηκε τον Μάιο 33 , πλέον εφαρμόζεται· το ίδιο και οι επιχειρήσεις επιβολής του νόμου, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ: για παράδειγμα, διεξάγονται εκστρατείες στην Αιθιοπία και τον Νίγηρα για την πρόληψη της λαθραίας διακίνησης στην πηγή της.

Ένα σημαντικό στοιχείο της νέας προτεραιότητας για τα μεταναστευτικά ζητήματα τον επόμενο μήνα θα αποτελέσει η διάσκεψη κορυφής της Βαλέτας για τη μετανάστευση (11-12 Νοεμβρίου). Η διάσκεψη αυτή είναι αντικείμενο εντατικής προετοιμασίας με τους αφρικανούς εταίρους. Θα αποτελέσει ευκαιρία για να καταδειχθεί ότι τόσο η ΕΕ όσο και οι αφρικανοί εταίροι της μπορούν να προσφέρουν απτές δράσεις για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης και την εξασφάλιση εύρυθμης, τακτικής, ασφαλούς και υπεύθυνης μετανάστευσης, καθώς και κινητικότητας των ανθρώπων. Θεμελιώδους σημασίας για τέτοιου είδους εταιρικές σχέσεις είναι το ότι η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει τους εταίρους της: με χρηματοδοτική συνδρομή, με εμπειρογνωμοσύνη, με εμπιστοσύνη στη συνεργασία και στην κοινή προσπάθεια. Συνεπώς, η επιτυχία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινή προσπάθεια να υπάρξει σημαντική χρηματοδοτική δέσμευση έναντι του Καταπιστευματικού ταμείου έκτακτης ανάγκης για την Αφρική της ΕΕ (βλ. ανωτέρω, σημείο ΙΙΙ).

Πρόοδος που σημειώθηκε

Η σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ της Ύπατης Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου και των Επιτρόπων έδωσαν νόημα στη νέα διπλωματική επίθεση για τη μετανάστευση.

Η «EUNAVFOR MED Επιχείρηση Σοφία» εκπλήρωσε τους στόχους του σταδίου 1.

Επόμενα βήματα

Ολοκλήρωση του σχεδίου δράσης με την Τουρκία.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος έχει προγραμματίσει υψηλού επιπέδου διαλόγους με την Αιθιοπία, την Αφρικανική Ένωση και τη Σομαλία στις 20-21 Οκτωβρίου.

Υλοποίηση του σταδίου 2 της «EUNAVFOR MED Επιχείρηση Σοφία».

Στήριξη της ΕΕ προς μία νέα κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης στη Λιβύη.

Η ΕΕ θα ενισχύσει το επίπεδο των δραστηριοτήτων προς στήριξη των διεθνών προσπαθειών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη σύγκρουση της Συρίας.

Διάσκεψη κορυφής της Βαλέτας για τη μετανάστευση.

VI.Συμπέρασμα

Τα επιχειρησιακά και δημοσιονομικά μέτρα που ορίζονται ανωτέρω στοχεύουν στην παροχή της στήριξης που απαιτείται για να αποκατασταθεί η μεθοδική προσέγγιση του συστήματος μετανάστευσης, ούτως ώστε οι κανόνες να εφαρμόζονται ορθά και το σύστημα να είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να αντιδρά στις περιόδους μεταναστευτικής αιχμής που είναι αναπόφευκτο να προκύπτουν. Βασικό στοιχείο της αποκατάστασης της σταθερότητας είναι τα εξωτερικά σύνορα. Η πτυχή αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο της δέσμευσης της Επιτροπής να υποβάλει, πριν από το τέλος του έτους, προτάσεις για την ανάπτυξη μιας πλήρως λειτουργικής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, ως αναγνώριση του γεγονότος ότι τα κράτη μέλη πρέπει να υποστηριχθούν σε μεγαλύτερο βαθμό κατά τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

Σύνοψη των ειδικών συμπερασμάτων

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλουν ταχέως τις συνεισφορές τους για την ικανοποίηση των εκτιμώμενων αναγκών των οργανισμών της ΕΕ όσον αφορά την εφαρμογή της προσέγγισης βάσει κομβικών σημείων.

Η Ιταλία και η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσουν τις ικανότητες υποδοχής που διαθέτουν.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιήσουν τις ικανότητες τους υποδοχής για τη φιλοξενία μετεγκατασταθέντων ατόμων.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν στην Επιτροπή σαφείς δεσμεύσεις ως προς τον αριθμό των ατόμων που θα μετεγκαταστήσουν από τώρα μέχρι το τέλος του έτους.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν στην Επιτροπή στοιχεία για τον αριθμό των ατόμων που πρόκειται να επαναγκαταστήσουν το επόμενο εξάμηνο και για την προέλευσή τους.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν άμεσα το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την επιστροφή το οποίο πρότεινε η Επιτροπή, ώστε να υπάρξει αποτελεσματικό σύστημα επιστροφής σε επίπεδο ΕΕ.

Ευρωπαίοι αξιωματικοί-σύνδεσμοι μετανάστευσης θα πρέπει να αποσταλούν από την ΕΕ σε έντεκα τρίτες χώρες έως τα τέλη 2015.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να στηρίξουν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ με ουσιαστικές συνεισφορές.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαθέσουν επαρκείς πόρους για τις κοινές επιχειρήσεις Τρίτων και Ποσειδών του Frontex.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεισφέρουν αντιστοίχως προς τη χρηματοδότηση της ΕΕ όσον αφορά τι προσπάθειες στήριξης της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος και άλλων οργανισμών, του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για τη Συρία και του Καταπιστευματικού Ταμείου της ΕΕ για την Αφρική.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνουν το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού του 2016, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να κινεί διαδικασίες επί παραβάσει άμεσα και αποτελεσματικά, όπου απαιτείται, ώστε να εξασφαλίσει την πλήρη συμμόρφωση με το κεκτημένο στον τομέα του ασύλου και της επιστροφής. 

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015, εάν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, ώστε να προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2015 ή τον Μάρτιο του 2016 να επιβεβαιώσει την επανέναρξη των μεταφορών βάσει του Δουβλίνου προς την Ελλάδα.

Η Επιτροπή θα ολοκληρώσει τη γνωμοδότησή της για την παράταση των προσωρινών συνοριακών ελέγχων από τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Σλοβενία βάσει του κώδικα συνόρων του Σένγκεν.

Η Επιτροπή θα ολοκληρώσει το σχέδιο δράσης με την Τουρκία.

Κατάλογος παραρτημάτων

Παράρτημα 1: Συνέχεια που δίδεται στις δράσεις προτεραιότητας

Παράρτημα 2: Ελλάδα — Έκθεση προόδου από τις 11 Οκτωβρίου 2015

Παράρτημα 3: Ιταλία — Έκθεση προόδου από τις 11 Οκτωβρίου 2015

Παράρτημα 4: Χάρτης των κομβικών σημείων (hotspot) που έχουν οριστεί στην Ελλάδα

Παράρτημα 5: Χάρτης των κομβικών σημείων (hotspot) που έχουν οριστεί στην Ιταλία

Παράρτημα 6: Εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου:

Παράρτημα 7: Οικονομικές δεσμεύσεις των κρατών μελών για τη στήριξη των αναγκών των μεταναστών

Παράρτημα 8: Χρηματοδοτική στήριξη στα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ)

Παράρτημα 9: Η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Πακιστάν 2012-2014

(1)

Στοιχεία του Frontex που δημοσιοποιήθηκαν στις 13 Οκτωβρίου 2015.

(2)

COM (2015) 240 final.

(3)

COM(2015) 490 final.

(4)

 Η δήλωση είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2015/09/23-statement-informal-meeting .

(5)

Ως «κομβικό σημείο» (hotspot) νοείται ένα τμήμα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ή μια περιοχή με έκτακτη μεταναστευτική πίεση που απαιτεί ενισχυμένη και συντονισμένη στήριξη από τους οργανισμούς της ΕΕ.

(6)

Οι εκπρόσωποι των οργανισμών αυτών συνεργάζονται σε κοινά γραφεία, που βρίσκονται σε λιμένες ή ειδικά κέντρα υποδοχής της ΕΕ, για τον συντονισμό της βοήθειας που παρέχεται στις εθνικές αρχές από την ΕΕ για την ταυτοποίηση, την καταγραφή και την επιστροφή, καθώς και τη συλλογή, ανταλλαγή και ανάλυση πληροφοριών και στοιχείων προς διευκόλυνση των ποινικών ερευνών για τα δίκτυα λαθραίας διακίνησης ανθρώπων.

(7)

Αυστρία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία.

(8)

Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία.

(9)

Η ειδική ομάδα περιλαμβάνει τον Frontex, την ΕΥΥΑ, την Ευρωπόλ, τη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, EUNAVFORMED-Σοφία, και εκπροσώπους των ιταλικών αρχών.

(10)

Για παράδειγμα: προσωρινή εγκατάσταση 300-400 θέσεων στην Κω έως το τέλος του έτους.

(11)

Απόφαση (ΕΕ) 2015/1523 του Συμβουλίου, της 14ης Σεπτεμβρίου 2015, για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Ιταλίας και της Ελλάδας (ΕΕ L 239 της 15.9.2015, σ. 146).

(12)

Απόφαση (ΕΕ) 2015/1601 του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2015, για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Ιταλίας και της Ελλάδας (ΕΕ L 248 της 24.9.2015, σ. 80).

(13)

Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία.

(14)

Από Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Κύπρο, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία, Σλοβακία, Σουηδία για Ιταλία και Σλοβενία για Ιταλία και Ελλάδα.

(15)

Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Σουηδία και Ισπανία.

(16)

132 Σύροι που διέμεναν σε γειτονικές χώρες έχουν ήδη επανεγκατασταθεί, σύμφωνα με το σύστημα που εγκρίθηκε στις 20 Ιουλίου 2015, στην Τσεχική Δημοκρατία (16), στην Ιταλία (96) και στο Λιχτενστάιν (20).

(17)

COM(2015) 453 final.

(18)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου της 8ης Οκτωβρίου 2015: «Η συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης έχει καίρια σημασία για την επιτυχία των επιχειρήσεων επιστροφής. Βραχυπρόθεσμα, η ΕΕ θα διερευνήσει τις συνέργειες της διπλωματίας της ΕΕ επί τόπου, μέσω των αντιπροσωπιών της ΕΕ, και ιδίως μέσω των Ευρωπαίων Αξιωματούχων-Συνδέσμων Μετανάστευσης (EMLO) οι οποίοι θα αναπτυχθούν μέχρι τέλους του 2015 στην Αίγυπτο, το Μαρόκο, τον Λίβανο, τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, το Πακιστάν, τη Σερβία, την Αιθιοπία, την Τυνησία, το Σουδάν, την Τουρκία και την Ιορδανία.»

(19)

Ο μηχανισμός μπορεί να κινητοποιήσει διάφορα είδη βοήθειας σε είδος, συμπεριλαμβανομένων της εμπειρογνωμοσύνης, του εξοπλισμού, των καταλυμάτων και των ιατρικών εφοδίων.

(20)

Βέλγιο, Κύπρος, Φινλανδία, Σουηδία, Σλοβακία, Τσεχική Δημοκρατία, Λιθουανία, Λετονία.

(21)

Τα σχετικά αιτήματα έχουν πλέον κλείσει.

(22)

Το αίτημα παραμένει εκκρεμές.

(23)

Η Μάλτα, η Πορτογαλία, οι Κάτω Χώρες, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πολωνία, η Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Δανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Βουλγαρία και η Λετονία στην περίπτωση του Τρίτωνα· η Δανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Λετονία, η Γερμανία, η Κροατία, οι Κάτω Χώρες, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρουμανία στην περίπτωση του Ποσειδώνα.

(24)

Τέσσερα κράτη μέλη –Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Κάτω Χώρες και Σουηδία– συγκαταλέγονται στους 10 κυριότερους χορηγούς του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος το 2015 (πηγή: Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, 6 Οκτωβρίου 2015).

(25)

Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

(26)

Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα και Ηνωμένο Βασίλειο.

(27)

Αυστρία, Κάτω Χώρες, Φινλανδία και Σουηδία.

(28)

Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Λετονία και Ελλάδα.

(29)

Νορβηγία και Ελβετία.

(30)

Ιταλία

(31)

JOIN(2015) 40 της 9ης Σεπτεμβρίου 2015

(32)

Το έγγραφο αυτό υπάρχει στη διεύθυνση: http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2015/10/08-western-balkans-route-conference-declaration/

(33)

COM(2015) 285 final


Βρυξέλλες, 14.10.2015

COM(2015) 510 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Διαχείριση της προσφυγικής κρίσης: η κατάσταση όσον αφορά την εφαρμογή των δράσεων προτεραιότητας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για τη μετανάστευση


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΔΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Κατάσταση στις 14 Οκτωβρίου 2015

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΕ

Μέτρα που έχουν ληφθεί από την Επιτροπή και τους οργανισμούς της ΕΕ

Μέτρα που έχουν ληφθεί από τα κράτη μέλη

Επόμενα βήματα

Εφαρμογή της προσέγγισης βάσει κομβικών σημείων (hotspot) και των αποφάσεων για τη μετεγκατάσταση

-Επιτόπιος συντονισμός

-Διοργάνωση από την Επιτροπή τεχνικών συνεδριάσεων μεταξύ των οργανισμών και της Ιταλίας/της Ελλάδας.

-Συντονισμός με διεθνείς οργανισμούς που αναπτύσσουν επιτόπια δράση (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης - ΔΟΜ και Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες - UNHCR)· τοποθέτηση ειδικών απεσταλμένων της Επιτροπής στην Ιταλία και την Ελλάδα για τον συντονισμό της εφαρμογής της προσέγγισης βάσει κομβικών σημείων και της οργάνωσης της μετεγκατάστασης.

-Επιτόπια παρουσία των ομάδων στήριξης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών:

-Ιταλία: Περιφερειακή Ειδική Ομάδα της ΕΕ (EURTF) έχει συσταθεί στην Catania· κοινή επιχείρηση του Frontex «Τρίτων», που περιλαμβάνει ομάδες ελέγχου και εξέτασης (debriefing) στη Σικελία και τη Λαμπεντούζα· τοποθέτηση εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ/EASO) επιτόπου προκειμένου να συνδράμουν στην παροχή των πληροφοριών και τη διαδικασία μετεγκατάστασης.

-Ελλάδα: Δημιουργία Περιφερειακής Ειδικής Ομάδας της ΕΕ· κοινή επιχείρηση του Frontex «Ποσειδών», που περιλαμβάνει ομάδες ελέγχου και εξέτασης (debriefing) στα νησιά του Αιγαίου· τοποθέτηση, σύντομα, εμπειρογνωμόνων της ΕΥΥΑ προκειμένου να συνδράμουν στην παροχή των πληροφοριών και τη διεκπεραίωση των αιτήσεων.

Οργανισμοί

-Οι ομάδες του Frontex που έχουν τοποθετηθεί για δραστηριότητες ελέγχου και εξέτασης (debriefing) εκτελούν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο της κοινής επιχείρησης που φιλοξενείται στο κράτος μέλος στο οποίο εφαρμόζεται η προσέγγιση βάσει κομβικών σημείων.

-Στις 02/10/15 ο Frontex και η ΕΥΥΑ υπέβαλαν από κοινού αίτημα για πρόσθετους εμπειρογνώμονες και εξοπλισμό, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των ομάδων στήριξης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα.

- Στην Ιταλία, η Eurojust υποστηρίζει την Επιχειρησιακή Περιφερειακή Ομάδα του Frontex στην Catania με τη διευκόλυνση της υποβολής αιτήσεων αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και τον συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών. Στην Ελλάδα, δύο εισαγγελείς από το Εφετείο Πειραιώς έχουν οριστεί ως σημεία επαφής της Eurojust, την οποία ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο για τυχόν ανάγκη δικαστικής παρακολούθησης και συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ.

-Επαφές με τα κράτη μέλη για τη διευθέτηση των πρακτικών απαιτήσεων σχετικά με τη μετεγκατάσταση:

-Η Επιτροπή απηύθυνε επιστολή σε όλα τα κράτη μέλη για να υπενθυμίσει την ανάγκη να οριστούν αξιωματικοί-σύνδεσμοι και να καλέσει τα κράτη μέλη να αναφέρουν έναν αριθμό αιτήσεων μετεγκατάστασης στο προσεχές μέλλον.

-Διμερείς επαφές ενόψει της πρώτης μετεγκατάστασης από την Ιταλία και την Ελλάδα.

-Φόρουμ της 01/10/15 για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση:

-Πληροφορίες που παρασχέθηκαν στα κράτη μέλη σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση.

-Η Ιταλία και η Ελλάδα παρουσίασαν τους χάρτες πορείας τους και τα κράτη μέλη έθεσαν ερωτήσεις ζητώντας διευκρινίσεις.

-Συμφωνία για τη χρήση του διαγράμματος ροής και των επιχειρησιακών συμπερασμάτων της ημερίδας της 21/09/15 με θέμα τη μετεγκατάσταση ως τρόπου λειτουργίας για την εφαρμογή των προγραμμάτων μετεγκατάστασης.

-Η Επιτροπή διευκρίνισε τις χρηματοδοτικές πτυχές των προγραμμάτων μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης.

Οι πρώτες μετεγκαταστάσεις ολοκληρώθηκαν στις 09/10/15

Ιταλία

Στο στάδιο της εφαρμογής βρίσκεται ο χάρτης πορείας που παρουσιάστηκε την 01/10/15 στο φόρουμ για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση.

Οι πρώτες ομάδες στήριξης έχουν μεταβεί στη Λαμπεντούζα.

Είναι έτοιμα τα κέντρα υποδοχής σε 3 άλλες τοποθεσίες στη Σικελία, όπου οι ομάδες στήριξης αναμένεται ότι θα αρχίσουν να εργάζονται σύντομα.

Διατέθηκε χώρος γραφείων στο Villa Sikania και στην Catania.

Ορίστηκαν αξιωματικοί-σύνδεσμοι για όλες τις σχετικές εθνικές και τοπικές κρατικές υπηρεσίες.

Στον χάρτη πορείας παρουσιάστηκε εκτίμηση των αναγκών όσον αφορά το προσωπικό για τις ομάδες στήριξης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Η Ιταλία ζήτησε τη συνδρομή του Frontex με τη διάθεση 10 εμπειρογνωμόνων στον τομέα των δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Ελλάδα

Είναι έτοιμος προς εφαρμογή ο χάρτης πορείας που παρουσιάστηκε την 01/10/15 στο φόρουμ για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση.

Ομάδες στήριξης συστάθηκαν στη Λέσβο και πρόκειται να συσταθούν σε τέσσερα άλλα νησιά (Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο), κλιμάκια του Frontex έχουν μεταβεί σε πέντε νησιά και εμπειρογνώμονες της ΕΥΥΑ πρόκειται να τοποθετηθούν σύντομα.

Διατέθηκε χώρος γραφείων για την EURTF στο γραφείο του αξιωματικού-συνδέσμου του Frontex στον Πειραιά.

Ορίστηκαν αξιωματικοί-σύνδεσμοι για όλες τις σχετικές εθνικές και τοπικές κρατικές υπηρεσίες.

Στις 5/10/15 εκτίμηση των αναγκών για τις ομάδες στήριξης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών υποβλήθηκε στη CSIFA και διαβιβάστηκε στην Επιτροπή μέσω των απεσταλμένων της Επιτροπής στην Ελλάδα.

Άλλα κράτη μέλη

Ορισμός δικτύου εθνικών σημείων επαφής και αποστολή αξιωματικών-συνδέσμων στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

20 κράτη μέλη έχουν ορίσει σημεία επαφής· μέχρι στιγμής 22 κράτη μέλη έχουν ορίσει αξιωματικούς-συνδέσμους στην Ιταλία, εκ των οποίων 1 κράτος μέλος έχει ορίσει έναν αξιωματικό-σύνδεσμο για την Ιταλία και την Ελλάδα.

Ορισμένα κράτη μέλη γνωστοποίησαν στην Ιταλία, την Ελλάδα και την ΕΥΥΑ τον αριθμό των ατόμων που είναι σε θέση να μετεγκαταστήσουν σύντομα.

Ανταπόκριση στα αιτήματα των οργανισμών

Εθνικοί εμπειρογνώμονες για τις ομάδες στήριξης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών σε ανταπόκριση στα αιτήματα του Frontex (670 εμπειρογνώμονες έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2016) και της ΕΥΥΑ (370 εμπειρογνώμονες έως το τρίτο τρίμηνο του 2017).

Παροχή στην Ιταλία: (1) Frontex – 18 μονάδες τεχνικού εξοπλισμού (σκάφη, περιπολικά κ.λπ.) και 42 προσκεκλημένοι υπάλληλοι.

Παροχή στην Ελλάδα: (1) Frontex – 27 μονάδες τεχνικού εξοπλισμού και τοποθέτηση 53 εμπειρογνωμόνων (συνολικά έχουν τοποθετηθεί στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα 95 εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων ελλήνων υπαλλήλων)

-Μετεγκατάσταση: Τα κράτη μέλη πρέπει να ορίσουν εκ των προτέρων τον αριθμό των μετεγκαταστάσεων που θα δεχθούν έως το τέλος του έτους.

-Έναρξη της αναθεώρησης των εθνικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) για τη χορήγηση στα κράτη μέλη των πρόσθετων ποσών που αντιστοιχούν στα κατ’ αποκοπή ποσά για τα άτομα που μετεγκαθίστανται, μόλις τα κράτη μέλη επιβεβαιώσουν επισήμως, το αργότερο έως τις 30/10/15, τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στις 20/07/15.

-Στήριξη της Ελλάδας μέσω της βοήθειας έκτακτης ανάγκης του ΤΑΜΕ για την κάλυψη των εξόδων εσωτερικής μεταφοράς των καταγεγραμμένων ατόμων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην ηπειρωτική Ελλάδα (επίκειται η χορήγηση βοήθειας έκτακτης ανάγκης ύψους 5,99 εκατ. ευρώ από το ΤΑΜΕ· συμφωνία επιχορήγησης υπό προετοιμασία)

-Εκτίμηση της ανάγκης στήριξης της Ιταλίας για την κάλυψη των εξόδων εσωτερικής μεταφοράς των καταγεγραμμένων ατόμων από τη Λαμπεντούζα στην ηπειρωτική Ιταλία.

-Τα κράτη μέλη πρέπει να επικαιροποιούν τακτικά τις πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που είναι σε θέση να μετεγκαταστήσουν σύντομα. 

-Τα κράτη μέλη πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ορισμού εθνικών σημείων επαφής και αξιωματικών-συνδέσμων.

-Αίτημα του Frontex και της ΕΥΥΑ για εμπειρογνώμονες:

οι απαντήσεις των κρατών μελών στο αίτημα του Frontex αναμένονται έως τις 16/10/15 το αργότερο.

Στήριξη των κοινών επιχειρήσεων του Frontex «Τρίτων» και «Ποσειδών»

-Οι κοινές επιχειρήσεις «Τρίτων» και «Ποσειδών» ενισχύθηκαν σταδιακά (σε συνδυασμό με την εφαρμογή της προσέγγισης βάσει κομβικών σημείων στην Ιταλία και την Ελλάδα).

-Κοινή επιχείρηση «Τρίτων»: Αυξήθηκε ο αριθμός των μέσων περιπολίας, καθώς και ο αριθμός των ομάδων ελέγχου και εξέτασης (debriefing) [18 μονάδες τεχνικού εξοπλισμού (σκάφη, περιπολικά κ.λπ.) και 42 προσκεκλημένοι υπάλληλοι]

-Κοινή επιχείρηση «Ποσειδών», θαλάσσιο σκέλος: Ο Frontex αύξησε τον αριθμό των πόρων και των εμπειρογνωμόνων σε θέματα εξέτασης (debriefing) και ελέγχου, καθώς και τον αριθμό των διερμηνέων (τοποθετήθηκαν 27 μονάδες τεχνικού εξοπλισμού και 53 εμπειρογνώμονες). Ο Frontex προσφέρθηκε να τοποθετήσει 104 πρόσθετους προσκεκλημένους υπαλλήλους και να συγχρηματοδοτήσει 31 επικεφαλής ομάδας από την Ελληνική Αστυνομία.

-Στις 02/10/15 ο Frontex υπέβαλε αίτημα για πρόσθετες συνεισφορές, το οποίο καλύπτει επίσης τις ανάγκες των κοινών επιχειρήσεων «Τρίτων» και «Ποσειδών».

 

-Χάρη στη διάθεση πόρων από τα κράτη μέλη κατέστη δυνατή η ενίσχυση της επιχειρησιακής στήριξης προς την Ιταλία και την Ελλάδα στο πλαίσιο της κοινής επιχείρησης «Τρίτων» και «Ποσειδών, θαλάσσιο σκέλος», και ιδίως η εντατικοποίηση των δραστηριοτήτων ελέγχου και εξέτασης (debriefing).

-Κοινή επιχείρηση «Τρίτων»: συμμετέχουν 26 κράτη μέλη και συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν: Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία, Ελβετία, Σλοβενία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο. Επί του παρόντος 17 από τα κράτη αυτά έχουν διαθέσει πόρους και/ή προσκεκλημένους υπαλλήλους: MT, PT, NL, FR, NO, ES, EL, PL, RO, UK, DE, DK, CZ, BG, LV,

-Κοινή επιχείρηση «Ποσειδών»: συμμετέχουν 25 κράτη μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο). Επί του παρόντος 18 από τα κράτη αυτά έχουν διαθέσει πόρους και/ή προσκεκλημένους υπαλλήλους (DK, CZ, NO, SE, PT, PL, LV, DE, HR, NL, FI, IT, FR, ES, BE, UK, BG, RO)

-

-Τα κράτη μέλη αναλαμβάνουν τη δέσμευση να διατηρήσουν ή να αυξήσουν το επίπεδο στήριξης των εν εξελίξει κοινών επιχειρήσεων που φιλοξενούνται στην Ιταλία και την Ελλάδα. Κατά συνέπεια, όλα τα κράτη μέλη αναμένεται να ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα που απηύθυνε ο Frontex στις 02/10/15.

-Ο Frontex και η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσουν στην τοποθέτηση πρόσθετων προσκεκλημένων υπαλλήλων.

Ικανότητα και συνθήκες υποδοχής

-Παρακολούθηση των συνθηκών και της ικανότητας υποδοχής και, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, κίνηση διαδικασιών επί παραβάσει.

-Η Ιταλία και η Ελλάδα καταβάλλουν προσπάθειες για να αυξήσουν την ικανότητα υποδοχής. Η Ιταλία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει ικανότητα πρώτης υποδοχής 2 500 ατόμων έως τα τέλη του έτους· η ικανότητα της Ελλάδας (2 000 θέσεις) αυξάνεται επίσης.

-Περαιτέρω καθοδήγηση για τη βελτίωση των προτύπων που αφορούν τις συνθήκες υποδοχής (ΕΥΥΑ)

-Όλα τα κράτη μέλη πλήττονται από την κρίση, και ιδίως η Ελλάδα: να αρχίσει να χρησιμοποιείται η σημαντική χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία / το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης / την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αύξηση των ικανοτήτων υποδοχής.

Επιστροφή

-Οι πρώτες επιστροφές υπό την αιγίδα της ομάδας στήριξης για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών πραγματοποιήθηκαν στις 10/10/15.

-Στις 5/10/15 ξεκίνησε η αξιολόγηση του συστήματος πληροφοριών Σένγκεν (SIS), ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτό όλες οι αποφάσεις επιστροφής και οι απαγορεύσεις εισόδου.

-Ευρωπαίοι αξιωματικοί-σύνδεσμοι μετανάστευσης (EMLO): η παρουσίαση της έννοιας στις 15/09/15 περιελάμβανε τα ειδικά καθήκοντα που άπτονται της επιστροφής.

-Δημιουργία συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης της επιστροφής: έναρξη, στις 15/09/15, της διαδικασίας μεταξύ της Επιτροπής, των οργανισμών (Frontex και ΕΥΥΑ) και των σχετικών δικτύων.

-Αξιολογήσεις Σένγκεν σχετικά με τα συστήματα επιστροφής της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών το 2015, καθώς και μια αξιολόγηση μέσω ερωτηματολογίου (Λιχτενστάιν).

-Η σημασία της επιστροφής επιβεβαιώθηκε από την αντίδραση των κρατών μελών

-Τα κράτη μέλη (και τα συνδεδεμένα κράτη) που δεν είναι μέρη υφιστάμενων δικτύων καλούνται να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής ή σύνδεσης.

-Πρόσληψη και τοποθέτηση των πρώτων ευρωπαίων αξιωματικών-συνδέσμων μετανάστευσης έως το τέλος του 2015.

-Διοργάνωση συνεδρίασης επιχειρησιακής παρακολούθησης από τον Frontex στις 28/10/15.

-Αξιολόγηση το 2016 των συστημάτων επιστροφής έξι κρατών μελών (IT, EL, LU, FR, MT, HR).

Επανεγκατάσταση

Φόρουμ της 01/10/15 για την επανεγκατάσταση και τη μετεγκατάσταση:

-Η UNHCR παρουσίασε τις τάσεις και τις προτεραιότητες στο πεδίο της επανεγκατάστασης για το 2016 και επεσήμανε τους τομείς συνεργασίας με τα κράτη επανεγκατάστασης.

-Ο ΔΟΜ παρουσίασε τους τομείς εμπειρογνωμοσύνης για τη διαδικασία επανεγκατάστασης και τη στήριξη που μπορεί να προσφέρει στα κράτη επανεγκατάστασης.

-Η Επιτροπή παρουσίασε επεξηγηματικό σημείωμα σχετικά με τη χρηματοδοτική στήριξη.

Ημερίδα της ΕΥΥΑ με θέμα τη μετεγκατάσταση της 02/10/15:

-Η UNHCR παρουσίασε τα διάφορα στάδια της διαδικασίας επανεγκατάστασης υπό την αιγίδα της

-Η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία παρουσίασαν τις διάφορες πτυχές των οικείων προγραμμάτων επανεγκατάστασης με σκοπό την ανταλλαγή ορθών πρακτικών

-Παρουσίαση του σχεδίου επανεγκατάστασης EU-FRANK για τη διευκόλυνση της επανεγκατάστασης και της εισδοχής προσφύγων μέσω της ανταλλαγής γνώσεων

-Παρουσίαση πρακτικών ένταξης από τη Διεθνή Καθολική Επιτροπή για τη Μετανάστευση (ΔΚΕΜ)

-Χαρτογράφηση των επιχειρησιακών αναγκών των κρατών μελών στο πεδίο της επανεγκατάστασης και προσδιορισμός των επιχειρησιακών μέτρων στήριξης για την κάλυψη των εν λόγω αναγκών

-

-Φόρουμ της 01/10/15 για την επανεγκατάσταση και τη μετεγκατάσταση:

-Όλα τα κράτη μέλη επιβεβαίωσαν τις δεσμεύσεις τους της 20/07/15 και πολλά εξ αυτών έκαναν ρητά λόγο για στενή συνεργασία με την UNHCR και τον ΔΟΜ στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής.

-Όλα τα κράτη μέλη επιβεβαίωσαν την τήρηση των συμφωνημένων προτεραιοτήτων όσον αφορά τις περιοχές επανεγκατάστασης. Τα περισσότερα θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στους σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία. Ορισμένα κράτη μέλη ανέφεραν επίσης ότι θα επανεγκαταστήσουν άτομα από άλλες περιοχές, όπως το Κέρας της Αφρικής (Σουδάν) και τη Βόρεια Αφρική (Αίγυπτος).

-Ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη προβεί σε περιορισμένη επανεγκατάσταση στο πλαίσιο του προγράμματος (IT, CZ), ενώ το Λιχτενστάιν ανέφερε ότι έχει ήδη τηρήσει τη δέσμευσή του με την επανεγκατάσταση 20 Σύρων από την Τουρκία.

-Ορισμένα κράτη μέλη γνωστοποίησαν τον αριθμό των ατόμων που προβλέπουν να επανεγκαταστήσουν το 2016 και το 2017, αντίστοιχα, στο πλαίσιο της συνολικής δέσμευσής τους.

-Στις 30/10/15 τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιβεβαιώσουν επίσημα στην Επιτροπή τον αριθμό των ατόμων που πρόκειται να επανεγκατασταθούν, σύμφωνα με τον αριθμό για τον οποίο ανέλαβαν δέσμευση στο πλαίσιο του προγράμματος επανεγκατάστασης της 20/07/15.

-Στη βάση αυτή, η Επιτροπή θα αναθεωρήσει τα εθνικά προγράμματα των κρατών μελών στο πλαίσιο του ΤΑΜΕ.

-Συνεργασία των κρατών μελών με την UNHCR για την ταυτοποίηση προσώπων προς επανεγκατάσταση.

Λαθραία διακίνηση μεταναστών

-Συγκρότηση της κοινής επιχειρησιακής ομάδας «MARE» ως κόμβου πληροφόρησης για τη λαθραία διακίνηση μεταναστών, με στόχο τη στήριξη των ερευνών των κρατών μελών για τους λαθροδιακινητές μεταναστών και της δίωξής τους

-Στήριξη ΧΧ ερευνών και ΧΧ κοινών επιχειρήσεων κατά της λαθραίας διακίνησης μεταναστών σε ΧΧ κράτη μέλη

-Τοποθέτηση ΧΧ από ΧΧ κράτη μέλη στο πλαίσιο της κοινής επιχειρησιακής ομάδας «MARE»

-Περαιτέρω ενίσχυση της διυπηρεσιακής συνεργασίας στο θέμα της λαθραίας διακίνησης μεταναστών

-Περαιτέρω χρήση των κοινών ομάδων έρευνας και των κοινών επιχειρήσεων στον τομέα της λαθραίας διακίνησης μεταναστών

Πολιτική προστασία

-Στις 24/09/15 η Επιτροπή απηύθυνε επιστολή σε όλα τα κράτη μέλη, καλώντας τα να διευκρινίσουν τους πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν, εάν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.

-Τελευταία συνεδρίαση συντονισμού στις 8/10/15.

-Μέχρι στιγμής 19 κράτη μέλη έχουν απαντήσει στην επιστολή, εκ των οποίων 8 θετικά (BE, CY, FI, LT, SE, SK, CZ, LV). Τέσσερα άλλα κράτη μέλη (AT, BG, SI, UK) μπορεί να απαντήσουν κατά περίπτωση.

-Η Ουγγαρία ενεργοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας στις 18/06/15 και 11/09/15.

-Η Σερβία ενεργοποίησε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας στις 21/09/2015.

-Τα κράτη μέλη στα οποία υπάρχει σχετική ανάγκη μπορούν να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό.

-Σχεδιασμός αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων από τα κράτη μέλη για τις ενδεχόμενες ανάγκες πολιτικής προστασίας στο πλαίσιο διαφόρων σεναρίων, καθώς και τη δυνατότητα διάθεσης πόρων.

Ομάδες ταχείας επέμβασης στα σύνορα (RABIT)

-Στις 18/09/15 ο Frontex απηύθυνε επιστολή προς το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, τονίζοντας την ετοιμότητά του να ανταποκριθεί σε κάθε αίτηση ταχείας επέμβασης που υποβάλλεται από κράτος μέλος το οποίο δέχεται αιφνίδιες και έντονες πιέσεις από πλευράς παράτυπης μετανάστευσης στα εξωτερικά σύνορά του και ζητώντας την παροχή στήριξης για τέτοιου είδους επεμβάσεις, καθώς και για την εφαρμογή των εν εξελίξει ενισχυμένων κοινών επιχειρήσεων.

-Η Επιτροπή, στην ανακοίνωσή της για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, επέστησε την προσοχή στη δυνατότητα ενεργοποίησης του μηχανισμού RABIT.

-13 κράτη μέλη απάντησαν στην επιστολή του εκτελεστικού διευθυντή.

-Μέχρι στιγμής (07/10/15) κανένα κράτος μέλος δεν έχει γνωστοποιήσει στον Frontex την πρόθεσή του να ζητήσει ταχεία επέμβαση.

-6 κράτη μέλη ανέφεραν ότι είναι έτοιμα να τοποθετήσουν ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους, που θα μπορούσαν ακόμη να διατεθούν φέτος [κατόπιν σχετικής αίτησης].

-

-Ταχεία επέμβαση, υπό τον συντονισμό του Frontex, είναι δυνατόν να ενεργοποιηθεί από οποιοδήποτε κράτος μέλος το οποίο αντιμετωπίζει κατάσταση επείγουσας και εξαιρετικής πίεσης λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στο έδαφός του, ο οποίος υπερβαίνει την ικανότητα του συγκεκριμένου κράτους μέλους.

-Ο Frontex, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, πρέπει να παρακολουθεί διαρκώς την εξέλιξη της κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ιδίως στα κράτη μέλη που δέχονται ιδιαίτερη και δυσανάλογη πίεση.

-

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΚΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΕ

Δράση της ΕΕ

Μέτρα που έχουν ληφθεί από τα κράτη μέλη

Επόμενα βήματα

Ενισχυμένη χρηματοδοτική στήριξη για τη διαχείριση της μετανάστευσης: έλεγχοι στα σύνορα, συστήματα ασύλου, υποδοχή, επιστροφή (όπως περιλαμβάνεται στον διορθωτικό προϋπολογισμό 7 2015 και στην τροποποιητική επιστολή 2 2016).

-    Πρόσθετο ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ για επιπλέον βοήθεια έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του ΤΑΜΕ και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) το 2015, σύμφωνα με τροποποίηση που προτάθηκε από την Επιτροπή και εγκρίθηκε με επισπευσμένη διαδικασία από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή.

-Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της δεύτερης πρότασης μετεγκατάστασης 120 000 προσφύγων (συμπεριλαμβανομένων των εξόδων μεταφοράς) ανέρχονται συνολικά σε 780 εκατ. ευρώ για το 2016, ποσό το οποίο περιλαμβάνεται στην τροποποιητική επιστολή 2 που πρόκειται να εγκριθεί από την Επιτροπή στις 14/10/15.

-Μια άλλη πρόταση της Επιτροπής συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ πρόσθετης χρηματοδότησης για το 2016 περιλαμβάνεται στην τροποποιητική επιστολή 2 και προβλέπει τα εξής:

-310 εκατ. ευρώ για πιο διαθρωτικές μεσοπρόθεσμες δράσεις και δραστηριότητες πρώτης υποδοχής στα πλέον θιγόμενα κράτη μέλη·

-περαιτέρω ποσό ύψους 94 εκατ. ευρώ πρόσθετης βοήθειας έκτακτης ανάγκης·

-110 εκατ. ευρώ για τη δημοσιονομική ευθυγράμμιση της πρώτης δέσμης μέτρων για τη μετεγκατάσταση (40 000 πρόσφυγες) με τη δεύτερη·

-πρόσθετους πόρους για τους οργανισμούς (βλ. κατωτέρω).

Εν εξελίξει βοήθεια έκτακτης ανάγκης:

-Στο πλαίσιο του ΤΑΜΕ, η Αυστρία χορήγησε βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 6,3 εκατ. ευρώ στις 5/10· οι αιτήσεις συνολικού ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ από την Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Κροατία εξακολουθούν να εκκρεμούν

-Στο πλαίσιο του ΤΕΑ-Σύνορα, χορηγήθηκε ποσό 10,7 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και 1,7 εκατ. ευρώ στη Γαλλία στις αρχές Οκτωβρίου. Αιτήσεις πρόσθετης χρηματοδότησης συνολικού ύψους άνω των 8 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα και την Κροατία εξακολουθούν να εκκρεμούν

-Τα κράτη μέλη (συν 3 συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν) έχουν ορίσει τις αρμόδιες αρχές.

-Το 75 % των κρατών μελών έχουν θεσπίσει τη δομή υλοποίησης και έχουν ξεκινήσει την εφαρμογή των εθνικών προγραμμάτων.

-Τα κονδύλια για τα εθνικά προγράμματα της Ιταλίας στο πλαίσιο του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑ ανέρχονται σε περίπου 560 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Τον Αύγουστο του 2015 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πληρωμές προχρηματοδότησης ύψους περίπου 39 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το 2015 χορηγήθηκε στην Ιταλία ποσό 19,12 εκατ. ευρώ ως βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Τα κονδύλια για τα εθνικά προγράμματα της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑ ανέρχονται σε περίπου 474 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2014-2020. Στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2015 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες πληρωμές προχρηματοδότησης ύψους περίπου 33 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το 2015 χορηγήθηκε στην Ελλάδα ποσό 19,5 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της επιχορήγησης της UNHCR) ως βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

-Τα κράτη μέλη πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη διαθέσιμη χρηματοδότηση που χορηγείται μέσω των εθνικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑ. Προς τον σκοπό αυτόν, ορισμένα κράτη μέλη πρέπει να ορίσουν τις αρμόδιες αρχές τους.

-Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις ανάγκες αναθεώρησης του προγραμματισμού των κρατών μελών στο πλαίσιο του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑ-Σύνορα, προκειμένου να εξακριβώσει κατά πόσον είναι σύμφωνος με την τρέχουσα κατάσταση σε τομείς όπως η ικανότητα υποδοχής.

-Η Επιτροπή θα βρίσκεται σε στενή επαφή με τα κράτη μέλη που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, ώστε να ολοκληρωθεί η εκτίμηση των αναγκών και να εξασφαλιστεί διαρθρωμένη προσέγγιση (δραστηριότητες, χρονοδιάγραμμα) για την αντιμετώπιση των τρεχουσών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης μέσω των εθνικών προγραμμάτων και της βοήθειας έκτακτης ανάγκης.

-Τα εννέα εθνικά προγράμματα που δεν έχουν εγκριθεί ακόμη πρέπει να εγκριθούν έως το τέλος Νοεμβρίου.

-Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του συμβουλίου των διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, θα εξεταστούν οι ειδικοί όροι για τα σχέδια που σχετίζονται με τους πρόσφυγες· εκτίμηση των αναγκών έως το τέλος Νοεμβρίου

Στήριξη των οργανισμών της ΕΕ

-Ενίσχυση των ανθρώπινων πόρων των οργανισμών για το 2015 και το 2016

-60 θέσεις για τον Frontex,

-30 θέσεις για την ΕΥΥΑ,

-30 θέσεις για την Ευρωπόλ.

-50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των δραστηριοτήτων του Frontex το 2016 στον τομέα της επιστροφής και 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στον τομέα των κομβικών σημείων.

-

-Στήριξη των επιχειρήσεων του Frontex και της ΕΥΥΑ από τα κράτη μέλη

-Προτεινόμενη στήριξη για τον προϋπολογισμό του 2016



ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ: ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Δράση της ΕΕ

Μέτρα που έχουν ληφθεί από τα κράτη μέλη

Επόμενα βήματα

Διπλωματική επίθεση για τη μετανάστευση

-Διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου/των Δυτικών Βαλκανίων, Λουξεμβούργο, 8/10/15. Προσδιορίστηκαν πέντε βασικοί τομείς δράσης (σε δήλωση): 1) στήριξη προς την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Τουρκία· 2) στήριξη προς τις χώρες διέλευσης· 3) καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος/της λαθραίας διακίνησης μεταναστών· 4) αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων· 5) συνεργασία με τις χώρες καταγωγής των παράτυπων μεταναστών

-Τουρκία – Παραδόθηκε σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκία για τη μετανάστευση, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα με στόχο τη στήριξη της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και τη μείωση των παράτυπων αναχωρήσεων.

-.

-Η Γερμανία ανακοίνωσε τη θέσπιση διαλόγου υψηλού επιπέδου με την Τουρκία στον τομέα της μετανάστευσης.

Διάσκεψη υψηλού επιπέδου

-    Χρήση των υφιστάμενων διμερών και περιφερειακών πλαισίων για διάλογο και συνεργασία

-    Συμφωνία για σχέδια δράσης εφαρμογής

-    Συνεργασία με τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς

-    Υπουργικό φόρουμ ΔΕΥ μεταξύ ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων (έως το τέλος του 2015)

Παρακολούθηση: σύνοδος ανωτάτων υπαλλήλων (ΣΑΥ) στις αρχές του 2016 με θέμα την εφαρμογή της δήλωσης της διάσκεψης.

Διάσκεψη κορυφής της Βαλέτας 11-12/11/15

-Πολιτική δήλωση και σχέδιο δράσης

-Συνέχεια των δράσεων στους τομείς της στοχευμένης βοήθειας, της νόμιμης μετανάστευσης, της καταπολέμησης της λαθραίας διακίνησης και της επίτευξης απτής προόδου σχετικά με την επιστροφή/επανεισδοχή

-Συνεισφορά των κρατών μελών στο Καταπιστευματικό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης για τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης και του εκτοπισμού ατόμων στην Αφρική.

 ΕΕ – Αφρική:

-    Η Ύπατη Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος (ΥΕ/ΑΠ) θα μεταβεί στην Αιθιοπία και θα συναντηθεί με την Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης (20/10/15), με σκοπό την έναρξη διαλόγου υψηλού επιπέδου για τη μετανάστευση. Θα συζητηθεί η ανάληψη δέσμευσης όσον αφορά τη δρομολόγηση κοινού θεματολογίου για τη μετανάστευση και την κινητικότητα, ειδικών δραστηριοτήτων για την Αιθιοπία στον τομέα της μετανάστευσης και ενισχυμένης συνεργασίας στον τομέα της επιστροφής.

-Η ΥΕ/ΑΠ θα συμμετάσχει στην επόμενη υπουργική σύνοδο των χωρών του Σαχέλ

-Εφαρμογή του πυλώνα «μετανάστευση» του περιφερειακού σχεδίου δράσης της ΕΕ για το Σαχέλ κατά την περίοδο 2015-2020.

Τουρκία:

-Σχέδιο δράσης – προς οριστικοποίηση.

Επανεισδοχή στις τρίτες χώρες

-Δημιουργία της διευκόλυνσης ανάπτυξης ικανοτήτων επανεισδοχής (στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος εργασίας του ΤΑΜΕ για 2015)

-

-Τα κράτη μέλη πρέπει να προτείνουν σχέδια για ενδεχόμενη χρηματοδότηση στο πλαίσιο της διευκόλυνσης, καθώς και να διαθέσουν πόρους για υποστηριζόμενη οικειοθελή επιστροφή

-Προσδιορισμός ειδικών σχεδίων για την ενίσχυση της συνεργασίας με τους βασικούς εταίρους στον τομέα της επανεισδοχής. Διασφάλιση της διαθεσιμότητας επαρκούς χρηματοπιστωτικής στήριξης για μέτρα επανένταξης και επιστροφής σε τρίτες χώρες

-Ημερίδα με θέμα την επανεισδοχή πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες με τις χώρες ΑΚΕ (28-29/09/15).

-Συμμετοχή των κρατών μελών στην ημερίδα.

-Σύσταση εθνικών σημείων επαφής για την επανεισδοχή στις χώρες ΕΕ-ΑΚΕ

-Ορισμός των αξιωματικών-συνδέσμων της ΕΕ για τη μετανάστευση.

-Γενική συμφωνία σχετικά με την εντολή των ευρωπαίων αξιωματικών-συνδέσμων μετανάστευσης που πρόκειται να τοποθετηθούν στις αντιπροσωπείες της ΕΕ στις βασικές χώρες

-Προετοιμασίες εν όψει της ενδεχόμενης τοποθέτησης ευρωπαίων αξιωματικών-συνδέσμων μετανάστευσης στην Αίγυπτο, τον Λίβανο, τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, το Πακιστάν, τη Σερβία, την Αιθιοπία, την Τυνησία, το Σουδάν, την Τουρκία και την Ιορδανία (προετοιμασία των προκηρύξεων κενής θέσεως, διαδικασία επιλογής, τοποθέτηση στην πράξη).

-Διμερείς συνεδριάσεις με υποσαχάριες χώρες και/ή άλλες χώρες καταγωγής με θέμα την επανεισδοχή

-Ομάδα των Πέντε για το Σαχέλ – 17/06/15

-Συνεδριάσεις με τους υπουργούς εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο, του Μάλι, της Μαυριτανίας, του Νίγηρα και του Τσαντ

-Επίσκεψη της ΥΕ/ΑΕ στην Αλγερία στις 17/09/15, σε συνέχεια ενημερωτικής συνεδρίασης της Επιτροπής στο Αλγέρι στις 9-10/09/15

-Επίσκεψη της ΥΕ/ΑΕ στον Νίγηρα στις 18/09/15

-Ιταλία – Επικεφαλής της κοινοπραξίας του περιφερειακού προγράμματος ανάπτυξης και προστασίας στη Βόρεια Αφρική. Χρειάζεται περαιτέρω στήριξη από την Επιτροπή στον διάλογο με τις αλγερινές αρχές.

-Πρέπει να πραγματοποιηθούν διάλογοι υψηλού επιπέδου. Προβλεπόμενες συνεδριάσεις:

-Σενεγάλη – 19-21/10/15.

-Αιθιοπία – 20/10/15.

-    Συνέχεια που δίδεται στην επίσκεψη της ΥΕ/ΑΕ στον Νίγηρα: ο Νίγηρας θα παρουσιάσει δέσμη μέτρων στη διάσκεψη κορυφής της Βαλέτας·

-Δημιουργία εξατομικευμένων δεσμών «μοχλών και κινήτρων», που θα χρησιμοποιούνται σε σχέση με τις οικείες τρίτες χώρες οι οποίες δεν συνεργάζονται πλήρως στον τομέα της επανεισδοχής.

-Συνέχεια που δίδεται στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής.

-Ενδεχόμενη έναρξη νέων διαπραγματεύσεων με άλλες χώρες.

- Πακιστάν: Συνεδρίαση μεταξύ Ελλάδας, Πακιστάν και Επιτροπής με θέμα την επανεισδοχή. Τρεις συνεδριάσεις μικτών επιτροπών επανεισδοχής που πραγματοποιήθηκαν το 2014 και το 2015 προέβλεπαν σχέδιο δράσης με στόχο να μπορέσει στο Πακιστάν να τηρήσει τις δεσμεύσεις που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2015

-Στο πλαίσιο ειδικών συνεδριάσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα στις 08/10/15 με τις ελληνικές αρχές και την πρεσβεία του Πακιστάν εντοπίστηκαν συγκεκριμένα προβλήματα και επιτεύχθηκε συμφωνία για την απεμπλοκή τους.

-

- Πακιστάν: Συνέχεια που δίδεται στις συνεδριάσεις – Υλοποίηση των περαιτέρω δεσμεύσεων στο πλαίσιο των μικτών επιτροπών επανεισδοχής του 2014 και του 2015. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου στις 29 Οκτωβρίου προβλέπεται να εξεταστεί πιθανό σχέδιο δράσης ΕΕ-Πακιστάν για τη μετανάστευση, το οποίο θα καλύπτει την επανεισδοχή, την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών και την παροχή στήριξης.

-Η επόμενη συνεδρίαση της μικτής επιτροπής επανεισδοχής θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2016 στις Βρυξέλλες.

Χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας

-Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανέλαβε τη δέσμευση να χορηγήσει επιπλέον ποσό τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τους εθνικούς προϋπολογισμούς για ανταπόκριση στις επείγουσες ανάγκες των προσφύγων μέσω της στήριξης της UNHCR, του παγκόσμιου επισιτιστικού προγράμματος και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων.

-Η Επιτροπή έχει ήδη προτείνει τη χορήγηση 200 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια υπέρ των προσφύγων κατά το τρέχον έτος και, στη συνέχεια, επιπλέον ποσού 300 εκατ. ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια το 2016.

-Αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενέκριναν με επισπευσμένη διαδικασία

-Υπογράφηκαν συμβάσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ με τους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις (π.χ. Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού - ΔΕΕΣ κ.λπ.), που επιτρέπουν την προχρηματοδότηση.

-Από τις 23 Σεπτεμβρίου αναλήφθηκαν δεσμεύσεις για ποσό σχεδόν 275 εκατ. ευρώ

-Διάθεση από τα κράτη μέλη πόρων αντίστοιχων με τη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας από την ΕΕ

-Συμβάσεις που καλύπτουν τα 200 εκατ. ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας πρόκειται να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης έως τα τέλη Νοεμβρίου

Καταπιστευματικά Ταμεία

Καταπιστευματικό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης για την Αφρική:

-Πρόταση της Επιτροπής για χορήγηση ενωσιακής χρηματοδότησης ύψους 1,8 δισ. ευρώ (προϋπολογισμός της ΕΕ + ΕΤΑ) για την προώθηση της σταθερότητας και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης και του εκτοπισμού ατόμων στην Αφρική. Η γεωγραφική κάλυψη αφορά εννέα χώρες στην περιοχή του Σαχέλ και την περιοχή της λίμνης του Τσαντ, εννέα χώρες στο Κέρας της Αφρικής και πέντε χώρες στη Βόρεια Αφρική.

-    Επί του παρόντος, τρία κράτη μέλη έχουν αναλάβει δέσμευση για συνολικό ποσό 9 εκατ. ευρώ (ES, DE και LU). Άλλα κράτη μέλη έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν, όπως επίσης και η NO και η CH.

- Θετική γνώμη της επιτροπής του ΕΤΑ

-Οι αποφάσεις της Επιτροπής για το Καταπιστευματικό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης πρέπει να εκδοθούν πριν από τη διάσκεψη κορυφής της Βαλέτας.

-Διασφάλιση ουσιαστικών και τακτικών συνεισφορών στο Ταμείο από τα κράτη μέλη της ΕΕ, αντίστοιχων με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, και από άλλους διεθνείς εταίρους

Περιφερειακό Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της συριακής κρίσης:

-500 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ

-    Δύο κράτη μέλη ανέλαβαν τη δέσμευση να χορηγήσουν συνολικό ποσό 8 εκατ. ευρώ πρόσθετης στήριξης (IT 3 εκατ. ευρώ και DE 5 εκατ. ευρώ)

Δημιουργία ικανοτήτων

-Τουρκία – σχέδιο δράσης (βλ. ανωτέρω)

-Σερβία/πΓΔΜ: ειδικό μέτρο ύψους 10 εκατ. ευρώ. Στήριξη της δημιουργίας ικανοτήτων (μεταξύ άλλων εξοπλισμού) και στις δύο χώρες και ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες

-Καταρτίζεται πρόγραμμα ύψους 8 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο περιφερειακού προγράμματος του ΜΠΒ (μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας). Στόχος είναι να ενισχυθούν οι ικανότητες (μεταξύ άλλων καταγραφής των προσφύγων) στα Δυτικά Βαλκάνια.

- Αφρική – Νίγηρας: Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενίσχυση του πολυδύναμου κέντρου στο Agadez, για την παροχή άμεσης συνδρομής και πληροφοριών στους μετανάστες, την καταγραφή, καθώς και την παροχή ευκαιριών ασφαλούς και οικειοθελούς επιστροφής και επανένταξης σε συνεργασία με τις χώρες καταγωγής. Συμπεριλαμβάνεται η στήριξη των τοπικών κοινοτήτων [χρηματοδότηση της 1ης φάσης από τον μηχανισμό συμβολής στη σταθερότητα και την ειρήνη (IcSP) – ύψους 1,5 εκατ. ευρώ)

-

-Σύσταση κοινής ομάδας έρευνας (ΚΟΕ) στον Νίγηρα (χρηματοδότηση από την ΕΕ και υλοποίηση από την Ισπανία και τη Γαλλία), με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης από τον Νίγηρα

-Τουρκία – σχέδιο δράσης (βλ. ανωτέρω)

-.

-Σερβία/πΓΔΜ: Σε εξέλιξη η προετοιμασία συμβάσεων, εκταμίευση και εκτέλεση τις επόμενες εβδομάδες.

-Δρομολόγηση σχεδίου με στόχο την ενίσχυση των ικανοτήτων των χωρών της Ανατολικής Αφρικής σε θέματα καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων και λαθραίας διακίνησης μεταναστών — προβλεπόμενη έναρξη τον Ιανουάριο του 2016.

-Προετοιμασία του ενωσιακού περιφερειακού προγράμματος (ανάπτυξης) και προστασίας στο Κέρας της Αφρικής, με στόχο την ενίσχυση των ικανοτήτων της Κένυας, της Αιθιοπίας και του Σουδάν στον τομέα της προστασίας των προσφύγων και των ικανοτήτων υποδοχής

-Δρομολόγηση σχεδίου με στόχο την ενίσχυση των ικανοτήτων των κυβερνήσεων σε θέματα επιστροφής και βιώσιμης επανένταξης κατά μήκος των κυριότερων μεταναστευτικών διαδρόμων (με εστίαση στην Αφρική) – προβλεπόμενη έναρξη τον Ιανουάριο του 2016

-Δρομολόγηση σχεδίου στήριξης του διαλόγου ΑΕ-ΕΕ για τη μετανάστευση και την κινητικότητα, της διαδικασίας του Ραμπάτ και της διαδικασίας του Χαρτούμ – προβλεπόμενη έναρξη τον Δεκέμβριο του 2015.

-Υποβολή σχεδίου δήλωσης για εταιρική σχέση κινητικότητας με στόχο την έναρξη διαλόγου με τον Λίβανο. Υιοθέτηση πιο προορατικής προσέγγισης των κρατών μελών για τη διασφάλιση της εφαρμογής της εταιρικής σχέσης κινητικότητας ΕΕ-Ιορδανίας και της μελλοντικής συμφωνίας ΕΕ-Λιβάνου.

-Εκπόνηση και εφαρμογή των νέων προγραμμάτων περιφερειακής ανάπτυξης και προστασίας (RDPP) στη Βόρεια Αφρική και στο Κέρας της Αφρικής στις αρχές του 2016.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΕΝΩΣΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Νομική πράξη

Δράση της ΕΕ

Μέτρα που έχουν ληφθεί από τα κράτη μέλη

Επόμενα βήματα

Οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου 2013/32/ΕΕ

-18 ανοικτές διαδικασίες επί παραβάσει λόγω μη ή μερικής κοινοποίησης των μέτρων μεταφοράς· εστάλησαν προειδοποιητικές επιστολές στα κράτη μέλη·

-6 ανοικτές διαδικασίες επί παραβάσει λόγω μη συμμόρφωσης / πλημμελούς εφαρμογής στο στάδιο της προειδοποιητικής επιστολής

-εστάλη 1 διοικητική επιστολή σε κράτος μέλος, στην οποία εκφράζονται ανησυχίες όσον αφορά τη συμμόρφωση της πρόσφατης νομοθεσίας με τις διατάξεις της εν λόγω πράξης

1 κράτος μέλος έχει κοινοποιήσει την πλήρη μεταφορά της οδηγίας. Η κοινοποίηση αυτή βρίσκεται υπό εξέταση (FR)

-Εάν τα κράτη μέλη δεν μεταφέρουν πλήρως την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο, ενδέχεται να ακολουθήσουν αιτιολογημένες γνώμες και, στη συνέχεια, παραπομπές στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Εάν τα κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν με την οδηγία, ενδέχεται να ακολουθήσουν αιτιολογημένες γνώμες και, στη συνέχεια, παραπομπές στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οδηγία 2013/33/ΕΕ για τις συνθήκες υποδοχής

-19 ανοικτές διαδικασίες επί παραβάσει λόγω μη ή μερικής κοινοποίησης των μέτρων μεταφοράς· εστάλησαν προειδοποιητικές επιστολές στα κράτη μέλη·

-8 ανοικτές διαδικασίες επί παραβάσει λόγω μη συμμόρφωσης / πλημμελούς εφαρμογής στο στάδιο της προειδοποιητικής επιστολής

-εστάλη 1 διοικητική επιστολή σε κράτος μέλος, στην οποία εκφράζονται ανησυχίες όσον αφορά τη συμμόρφωση της πρόσφατης νομοθεσίας με τις διατάξεις της εν λόγω πράξης

2 κράτη μέλη έχουν κοινοποιήσει την πλήρη μεταφορά της οδηγίας. Οι κοινοποιήσεις αυτές βρίσκονται υπό εξέταση (FR/ES)

-Εάν τα κράτη μέλη δεν μεταφέρουν πλήρως την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο, ενδέχεται να ακολουθήσουν αιτιολογημένες γνώμες και, στη συνέχεια, παραπομπές στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Εάν τα κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν με την οδηγία, ενδέχεται να ακολουθήσουν αιτιολογημένες γνώμες και, στη συνέχεια, παραπομπές στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οδηγία 2011/95/ΕΕ για τις ελάχιστες απαιτήσεις

-13 ανοικτές διαδικασίες επί παραβάσει λόγω μη ή μερικής κοινοποίησης των μέτρων μεταφοράς·

-εστάλησαν προειδοποιητικές επιστολές σε 11 κράτη μέλη·

-εστάλησαν αιτιολογημένες γνώμες σε 2 κράτη μέλη·

-1 ανοικτή διαδικασία επί παραβάσει λόγω μη συμμόρφωσης / πλημμελούς εφαρμογής

-Εάν τα κράτη μέλη δεν μεταφέρουν πλήρως την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο, ενδέχεται να ακολουθήσουν αιτιολογημένες γνώμες και, στη συνέχεια, παραπομπές στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Εάν το κράτος μέλος δεν συμμορφωθεί με την οδηγία, ενδέχεται να ακολουθήσουν αιτιολογημένες γνώμες και, στη συνέχεια, παραπομπές στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κανονισμός του Δουβλίνου ΕΕ/604/2013

-1 ανοικτή διαδικασία επί παραβάσει λόγω μη συμμόρφωσης· εστάλη προειδοποιητική επιστολή στο κράτος μέλος·

-Εάν το κράτος μέλος δεν συμμορφωθεί με την οδηγία, ενδέχεται να ακολουθήσει αιτιολογημένη γνώμη και, στη συνέχεια, παραπομπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κανονισμός Eurodac ΕΕ/603/2013

εστάλησαν 5 διοικητικές επιστολές σε κράτη μέλη με τις οποίες ζητούνται διευκρινίσεις όσον αφορά τη συμμόρφωση με τους κανόνες για τη διαβίβαση των δακτυλικών αποτυπωμάτων·

Τα κράτη μέλη απάντησαν στις διοικητικές επιστολές

-Ανάλογα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των απαντήσεων στις διοικητικές επιστολές, ενδέχεται να κινηθούν επίσημες διαδικασίες επί παραβάσει.

Οδηγία για τους επί μακρόν διαμένοντες 2011/51/ΕΕ

-7 ανοικτές διαδικασίες επί παραβάσει λόγω μη ή μερικής κοινοποίησης των μέτρων μεταφοράς· εστάλησαν προειδοποιητικές επιστολές στα κράτη μέλη·

-Εάν τα κράτη μέλη δεν μεταφέρουν πλήρως την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο, ενδέχεται να ακολουθήσουν αιτιολογημένες γνώμες και, στη συνέχεια, παραπομπές στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οδηγία 2008/115/ΕΕ για την επιστροφή

-4 ανοικτές διαδικασίες επί παραβάσει λόγω μη συμμόρφωσης· εστάλησαν προειδοποιητικές επιστολές σε κράτη μέλη· εστάλησαν 3 διοικητικές επιστολές σε κράτη μέλη, με τις οποίες ζητούνται διευκρινίσεις όσον αφορά την έκδοση αποφάσεων επιστροφής σε παράτυπα διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών·

-εστάλησαν 7 διοικητικές επιστολές σε κράτη μέλη, με τις οποίες ζητούνται διευκρινίσεις όσον αφορά την εκτέλεση αποφάσεων επιστροφής που εκδίδονται σε παράνομα διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών· εστάλη 1 διοικητική επιστολή σε κράτος μέλος, στην οποία εκφράζονται ανησυχίες όσον αφορά τη συμμόρφωση της πρόσφατης νομοθεσίας με τις διατάξεις της εν λόγω πράξης

-

-Εάν τα κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν με την οδηγία, μετά τις προειδοποιητικές επιστολές ενδέχεται να ακολουθήσουν αιτιολογημένες γνώμες και παραπομπές στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Ανάλογα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των απαντήσεων στις διοικητικές επιστολές, ενδέχεται να κινηθούν επίσημες διαδικασίες επί παραβάσει.

Κώδικας συνόρων του Σένγκεν — κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 562/2006

-εστάλη 1 διοικητική επιστολή σε κράτος μέλος, στην οποία εκφράζονται ανησυχίες όσον αφορά τη συμμόρφωση της πρόσφατης νομοθεσίας με τις διατάξεις της εν λόγω πράξης

-

-Ανάλογα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης των απαντήσεων στη διοικητική επιστολή, ενδέχεται να κινηθούν επίσημες διαδικασίες επί παραβάσει.


Βρυξέλλες, 14.10.2015

COM(2015) 510 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Διαχείριση της προσφυγικής κρίσης: η κατάσταση όσον αφορά την εφαρμογή των δράσεων προτεραιότητας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για τη Μετανάστευση


Παράρτημα 2: Ελλάδα – Έκθεση προόδου από τις 11 Οκτωβρίου 2015

I.    Kομβικά σημεία (hotspot)

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα

1.Οι ελληνικές αρχές και ο Frontex έχουν αυξήσει την αποστολή πρόσθετου προσωπικού στα νησιά της πρώτης γραμμής (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος).

2.Η Λέσβος έχει αυξήσει ουσιαστικά την ικανότητα πρώτης υποδοχής (1480 θέσεις σε καταλύματα στο κέντρο πρώτης υποδοχής, το κέντρο ελέγχου και τις προσωρινές εγκαταστάσεις στο Καρά Τεπέ) και αναμένεται να είναι σύντομα πλήρως λειτουργική.

3.Αιτήματα για συνεισφορές για πρόσθετο προσωπικό και εξοπλισμό υποβλήθηκαν από τον Frontex και την EASO βάσει του ελληνικού χάρτη πορείας για τη μετεγκατάσταση και τα κομβικά σημεία. Τα αιτήματα αυτά υποβλήθηκαν επιπλέον του αιτήματος για πρόσθετο εξοπλισμό Eurodac που υποβλήθηκε τον περασμένο Ιούλιο.

4.Ο Frontex και ο οργανισμός eu-LISA δρομολόγησαν πιλοτικό έργο με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας καταγραφής και μετάδοσης δεδομένων.

5.Η Επιτροπή και οι οργανισμοί της ΕΕ βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα κράτη μέλη σχετικά με την παροχή των συνεισφορών σε είδος (εμπειρογνώμονες και εξοπλισμός). Μέχρι σήμερα, έχει αναληφθεί δέσμευση από τα κράτη μέλη για το [3%] της στήριξης [θα ολοκληρωθεί πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο]. Όλη η στήριξη θα πρέπει να παρασχεθεί μέσω των ειδικών δομών της ΕΕ (Περιφερειακή Ειδική Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – EURTF).

6.Η Επιτροπή έχει προβεί σε πληρωμές προχρηματοδότησης από τα σχετικά ταμεία της ΕΕ (το ΤΑΜΕ και το ΤΕΑ), συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας έκτακτης ανάγκης.

7.Η Ελλάδα έχει αυξήσει τη χρήση του Eurodac, μέσω της μεταφοράς εξοπλισμού από υπηρεσίες της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά της πρώτης γραμμής.

8.Η Ελλάδα έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει τα εσωτερικά εμπόδια για την απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ συγκροτώντας την αρμόδια αρχή για τη διαχείριση του ΤΑΜΕ και του ΤΕΑ.

Τι απομένει να γίνει

1.Η Ελλάδα πρέπει να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης για την ενεργοποίηση των υπόλοιπων κομβικών σημείων έως το τέλος του Νοεμβρίου 2015.

2.Η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει περαιτέρω την ικανότητα καταγραφής στο πλαίσιο του συστήματος Eurodac, με βάση τα πορίσματα πιλοτικού έργου του Frontex/eu-LISA.

3.Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανταποκριθούν στο αίτημα του Frontex για συνεισφορές με σκοπό την απόκτηση εξοπλισμού Eurodac.

4.Η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητα προσωρινής στέγασης στα κομβικά σημεία.

5.Η Ελλάδα πρέπει να μεριμνήσει ώστε τα κομβικά σημεία να διαθέτουν επαρκές προσωπικό διερευνώντας τις δυνατότητες εσωτερικής μετάταξης προσωπικού εντός της δημόσιας διοίκησης.

6.Η Ελλάδα πρέπει να φροντίσει για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πρώτης υποδοχής και καταγραφής στη Λέσβο με τη δημιουργία πρόσθετων μονάδων καταγραφής κοντά στα σημεία αποβίβασης.

7.Η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει μια διοικητική δομή διαχείρισης κρίσεων ώστε να διασφαλίζεται η καθημερινή παρακολούθηση των κομβικών σημείων και των δραστηριοτήτων μετεγκατάστασης.

8.Η Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι οι συνεισφορές των κρατών μελών διοχετεύονται μέσω των καθιερωμένων δομών της ΕΕ (π.χ. των Περιφερειακών Ειδικών Ομάδων της ΕΕ)

9.Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανταποκρίνονται χωρίς καθυστέρηση στα αιτήματα του Frontex και της EASO σχετικά με την αποστολή πρόσθετου προσωπικού στις περιοχές των κομβικών σημείων.

II. Επιστροφές

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα

1.Ο Frontex έχει διοργανώσει κοινή πτήση επιστροφής που θα αναχωρήσει από τη Νιγηρία στις Οκτωβρίου 15, την πρώτη μετά τη διακοπή του προγράμματος επιστροφών στις 30 Ιουνίου 2015.

2.Η Επιτροπή βοήθησε την Ελλάδα στην επίτευξη συμφωνίας με την πρεσβεία του Πακιστάν στην Αθήνα με σκοπό την αποσαφήνιση και την απλούστευση των ισχυουσών διαδικασιών επιστροφής βάσει της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Πακιστάν.

3.Πρόσκληση υποβολής προσφορών για την επανέναρξη του προγράμματος επιστροφών που χρηματοδοτείται από το ΤΕΑ θα δημοσιευθεί έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

4.Έχει προγραμματιστεί μια ακόμη κοινή πτήση επιστροφής στο Πακιστάν την οποία διοργανώνει ο Frontex. Η πακιστανική πρεσβεία έχει δεσμευτεί να εκδώσει τα σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα για 26 υπηκόους.

5.Η Ελλάδα διαθέτει επί του παρόντος επαρκείς δυνατότητες όσον αφορά την κράτηση πριν από την απομάκρυνση, ώστε είναι σε θέσει να προβεί στην εφαρμογή ενός προγράμματος αναγκαστικών επιστροφών.

Τι απομένει να γίνει

1.Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει γρήγορα την πρόσκληση υποβολής προσφορών για επιστροφές και να επαναλάβει χωρίς καθυστέρηση το πρόγραμμα επιστροφών της.

2.Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να συνδράμουν την Ελλάδα στις επαφές της με τις χώρες καταγωγής στο πλαίσιο συμφωνιών επανεισδοχής.

 

III. Μετεγκατάσταση

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα

1.Η Επιτροπή βοήθησε την Ελλάδα να θεσπίσει τις αναγκαίες διοικητικές διαδικασίες για την αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση.

2.Η Ελλάδα έχει αρχίσει να πραγματοποιεί δράσεις ευαισθητοποίησης προκειμένου ενημερώσει τους επιλέξιμους αιτούντες άσυλο για τα οφέλη του προγράμματος μετεγκατάστασης.

3.Διοργανώνεται η πρώτη πτήση στο Λουξεμβούργο για τη μετεγκατάσταση 30 σύρων υπηκόων.

4.Η Ελλάδα έχει αυξήσει τη στελέχωση της υπηρεσίας ασύλου της κατά 30% από τον Ιούνιο του 2015, κυρίως μέσω συμβασιούχων με σύμβαση ορισμένου χρόνου που προσλαμβάνονται μέσω επιχορηγήσεων του ΕΟΧ.

5.Η Ελλάδα έχει συγκροτήσει ειδική μονάδα για τις διαδικασίες μετεγκατάστασης εντός της υπηρεσίας ασύλου.

6.Η υπηρεσία ασύλου και η EASO συμφώνησαν σχετικά με ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο καθορίζει τους όρους της συνεργασίας στα κομβικά σημεία και στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Τι απομένει να γίνει

1.Η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

2.Τα κράτη μέλη πρέπει να διορίσουν χωρίς καθυστέρηση αξιωματικούς-συνδέσμους στην Ελλάδα.

3.Τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταρτίσουν και να καταστήσουν διαθέσιμα κατάλληλα πακέτα πληροφοριών προκειμένου να βελτιωθεί η ενημέρωση των υποψηφίων σχετικά με το πρόγραμμα.

4.Τα κράτη μέλη πρέπει να δημιουργήσουν κατάλληλες δομές υποδοχής (στέγαση και διαμονή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σχολική εκπαίδευση, γλωσσικά μαθήματα κ.λπ.), αξιοποιώντας πλήρως τα μέσα επιμερισμένης διαχείρισης για τη στήριξη αυτών των προσπαθειών (ΤΑΜΕ, ΕΚΤ, FEAD, ΕΓΤΑΑ, ΕΤΠΑ).

5.Η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει το δυναμικό της σε ανοικτές εγκαταστάσεις υποδοχής.

6.Η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω την ικανότητα διεκπεραίωσης της υπηρεσίας ασύλου της μέσω της αποστολής πρόσθετου προσωπικού από την EASO και την Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες.

 IV. Mεσοπρόθεσμες δράσεις

1.Η Ελλάδα, με την τεχνική υποστήριξη της Επιτροπής και των κρατών μελών, θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε οι συστημικές και διαρθρωτικές ελλείψεις του συστήματος ασύλου και μετανάστευσης να αντιμετωπιστούν με βιώσιμο τρόπο εντός των επόμενων έξι μηνών.

2.Η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει τον συντονισμό της διοίκησης σε όλα τα διοικητικά επίπεδα, περιλαμβανομένης της αποκεντρωμένης διοίκησης.

3.Η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει περαιτέρω την ικανότητά της να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα ειδικά χρηματοδοτικά κονδύλια της ΕΕ.

4.Η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω την ικανότητα στέγασης που διαθέτει στην πρώτη γραμμή και στην ηπειρωτική χώρα, ώστε να είναι προετοιμασμένη για περιόδους κορύφωσης των αφίξεων.

5.Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη πρέπει να συνδράμουν την Ελλάδα ώστε να ενισχύσει την ικανότητα των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, μεταξύ άλλων για την απορρόφηση των κονδυλίων, με βάση τεχνική βοήθεια από την Επιτροπή.


Βρυξέλλες, 14.10.2015

COM(2015) 510 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Διαχείριση της προσφυγικής κρίσης: η κατάσταση όσον αφορά την εφαρμογή των δράσεων προτεραιότητας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για τη Μετανάστευση


Παράρτημα 3: Ιταλία – Έκθεση προόδου από τις 11 Οκτωβρίου 2015

I.    Κομβικά σημεία (hotspot)

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα

1.Οι ιταλικές αρχές έθεσαν σε λειτουργία το πρώτο κομβικό σημείο στην Λαμπεντούζα πριν από δύο εβδομάδες. Το κομβικό σημείο είναι πλήρως λειτουργικό με την παρουσία τόσο της Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (ΕΥΥΑ) όσο και του Frontex. Η συμμόρφωση με τους κανόνες για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων στο κομβικό σημείο αυξάνεται, μολονότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι μετανάστες εξακολουθούν να ανθίστανται σε αυτήν.

2.Όλα τα άλλα κομβικά σημεία έχουν ήδη οριστεί. Τα περισσότερα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία τις προσεχείς εβδομάδες. Δύο από αυτά, στο Taranto και την Augusta, θα καταστούν λειτουργικά μόνο κατά τα τέλη του 2015.

3.Σε όλα τα κομβικά σημεία προβλέπεται η παρουσία βασικού προσωπικού που αποτελείται από 10 υπαλλήλους του Frontex αρμόδιους για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, 2 ομάδες εξέτασης μέσω συνεντεύξεων (debriefing) και 2 ομάδες ελέγχου, παράλληλα με μια ομάδα 3 εμπειρογνωμόνων της ΕΥΥΑ για την παροχή πληροφοριών. Η ανταπόκριση στα αιτήματα που απευθύνουν ο Frontex και η ΕΥΥΑ για συνεισφορές αναμένεται να επιτρέψουν την κάλυψη όλων των αναγκών σε όλα τα κομβικά σημεία, υπό την προϋπόθεση ότι τα κράτη μέλη θα δεσμευτούν να διαθέσουν επαρκή αριθμό εμπειρογνωμόνων.

4.Η Περιφερειακή Ειδική Ομάδα της ΕΕ (EURTF) δραστηριοποιείται ήδη από τον Ιούλιο στην Κατάνια και είναι πλήρως λειτουργική με την παρουσία προσωπικού από όλους τους οργανισμούς. Ωστόσο, το έργο της Ευρωπόλ χρειάζεται να ενσωματωθεί καλύτερα στην έννοια του κομβικού σημείου, ιδίως για να ενισχυθεί η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ιταλών εισαγγελικών λειτουργών και των αξιωματικών επιβολής του νόμου, αφενός, και της Ευρωπόλ, αφετέρου.

5.Για να στηριχθεί η καθολική εφαρμογή της προσέγγισης των κομβικών σημείων, οι ιταλικές αρχές καταγράφουν επί του παρόντος τις ανάγκες τους σε ένα κατάλογο με σκοπό τη συνολική αξιολόγηση των αναγκών προκειμένου να υποβάλουν αίτημα για δέσμη μέτρων στήριξης από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Ειδική τεχνική συνεδρίαση με την Επιτροπή πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου.

Τι απομένει να γίνει

1.Τα υπόλοιπα κομβικά σημεία πρέπει να καταστούν λειτουργικά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία του συστήματος και να μειωθεί η πίεση στη Λαμπεντούζα. Η κατάσταση όσον αφορά τις εισροές και τις εκροές πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς ώστε να αξιολογείται κάθε πιθανή ανάγκη για δημιουργία πρόσθετων κομβικών σημείων.

2.Η Ιταλία πρέπει να μεριμνήσει για την πλήρη χρησιμοποίηση των ικανοτήτων της όσον αφορά την κράτηση προκειμένου να εξασφαλίζει την τήρηση των κανόνων για την ταυτοποίηση και να καταστήσει διαθέσιμες περαιτέρω θέσεις στα κέντρα κράτησης ώστε να υπάρχουν οι αναγκαίες ικανότητες για αποτελεσματική ταυτοποίηση και διαδικασία επιστροφής.

3.Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν την άμεση διαθεσιμότητα εμπειρογνωμόνων για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από τον Frontex και την ΕΥΥΑ. Οι εμπειρογνώμονες αυτοί θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι για μακροπρόθεσμη υπηρεσία ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο χρήσιμοι.

4.Η Ιταλία θα πρέπει να εξετάσει μεταρρυθμίσεις των υφισταμένων κανόνων σχετικά με την κράτηση, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα περισσότερο μακροπρόθεσμης κράτησης όταν αυτό είναι αναγκαίο για την ολοκλήρωση μιας ταυτοποίησης σε δύσκολες περιπτώσεις.

5.Οι ιταλικές αρχές πρέπει να δώσουν περαιτέρω οδηγίες σχετικά με την αναλογική χρήση βίας σε περιπτώσεις στις οποίες οι μετανάστες αρνούνται τα ταυτοποιηθούν, βάσει των ενδείξεων που έχει εκδώσει η Επιτροπή.

6.Για να εξασφαλίζεται η ταχεία μεταφορά των μεταναστών από τις περιοχές των κομβικών σημείων στις εγκαταστάσεις υποδοχής της δεύτερης γραμμής ή στα κέντρα κράτησης, είναι πιθανό να ζητηθεί σύντομα υλικοτεχνική υποστήριξη από την Επιτροπή, με την κινητοποίηση ειδικής σύμβασης της ECHO για τη ναύλωση αεροσκαφών.

II.    Επιστροφή

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα

1.Οι ιταλικές αρχές έχουν επενδύσει σημαντικούς πόρους στον τομέα των επιστροφών και η διαδικασία είναι πλέον καλά εδραιωμένη σε πολλές περιπτώσεις (Αιγυπτίων, Τυνησίων). Από την αρχή του έτους, έχουν διοργανωθεί 72 πτήσεις επιστροφής.

2.Η Ιταλία διαπραγματεύεται επί του παρόντος επιχειρησιακές συμφωνίες με αρκετές υποσαχάριες χώρες, ώστε να εξασφαλίζεται η ταχεία επιστροφή των υπηκόων τρίτων χωρών (ιδίως στη Δυτική Αφρική). Έχει ήδη συναφθεί συμφωνία με την Γκάμπια, ενώ και άλλες συμφωνίες έχουν προταθεί σε άλλες τρίτες χώρες. Η συνεργασία με τη Νιγηρία έχει επίσης ενταθεί.

3.Η Ιταλία συμμετέχει σε κοινές πτήσεις οι οποίες διοργανώνονται από τον Frontex σε τακτική βάση.

Τι απομένει να γίνει

1.Η Ιταλία θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για την επιστροφή παράνομων μεταναστών από τις νοτίως της Σαχάρας χώρες. Η Επιτροπή και η ΕΥΕΔ θα πρέπει να στηρίξουν τις ιταλικές αρχές ώστε να συνάψουν σχετικές επιχειρησιακές συμφωνίες με τις υποσαχάριες χώρες προκειμένου να εξασφαλίζεται η αποδοτική και αποτελεσματική επιστροφή των παράτυπων μεταναστών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την παροχή οικονομικής στήριξης για συνεργασία στον τομέα της επανεισδοχής μεταξύ της Ιταλίας και των υποσαχάριων χωρών.

2.Η Ιταλία θα πρέπει να θεσπίσει σύμβαση-πλαίσιο για πτήσεις επιστροφής μεγάλων αποστάσεων (υποσαχάρια Αφρική), για την οποία απαιτείται προκήρυξη διαγωνισμού όταν το ποσό υπερβαίνει τα 250 000 ευρώ. Η Επιτροπή μπορεί να προσφέρει στήριξη για τέτοιες πτήσεις και θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό πτήσεις επιστροφής του Frontex.

3.Η Ιταλία πρέπει να εξασφαλίζει την ταχεία διεκπεραίωση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου οι οποίες συνιστούν σαφώς απόπειρα εξουδετέρωσης των προσπαθειών επιστροφής. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την απόκτηση ειδικής ικανότητας διεκπεραίωσης τέτοιων υποθέσεων. Θα μπορούσε επίσης να μελετηθεί η ενδεχόμενη μεταρρύθμιση των μέσων προσφυγής με ανασταλτικό αποτέλεσμα για τις προδήλως αβάσιμες περιπτώσεις.

4.Η Ιταλία πρέπει να υποβάλει στον Frontex και την Επιτροπή σαφή εκτίμηση των αναγκών στον τομέα των επιστροφών ενόψει της τεχνικής συνεδρίασης της 16ης Οκτωβρίου 2016.

5.Οι κοινές πτήσεις επιστροφής του Frontex θα πρέπει να εξασφαλίζουν, όπου ενδείκνυται, ενδιάμεσες στάσεις στην Ιταλία, ιδίως όταν πρόκειται για πτήσεις προς τις υποσαχάριες χώρες.

III.    Μετεγκατάσταση

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα

1.Μια πρώτη πτήση μετεγκατάστασης 19 Ερυθραίων στη Σουηδία πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου. Η πτήση αυτή αποτελεί απτή απόδειξη του γεγονότος ότι έχουν πλέον θεσπιστεί οι διαδικασίες για τη γενίκευση του συστήματος μετεγκατάστασης.

2.Η Ιταλία έχει προσδιορίσει ειδικά κέντρα για τα πρόσωπα που είναι επιλέξιμα για μετεγκατάσταση. Ένα τέτοιο κέντρο λειτουργεί ήδη στη Villa Sikania, όπου υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό της ΕΥΥΑ για την πραγματοποίηση των συνεντεύξεων που απαιτούνται για τη μετεγκατάσταση. Δύο άλλα κέντρα στον Κρότωνα και το Μπάρι πρέπει να καταστούν επιχειρησιακά χωρίς καθυστέρηση.

3.Συνεδριάσεις με τους αξιωματικούς-συνδέσμους στη Ρώμη και με τις άλλες ευρωπαϊκές μονάδες του Δουβλίνου έχουν διοργανωθεί από κοινού με την Επιτροπή προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία και να εξηγηθούν σε όλα τα κράτη μέλη οι τεχνικές λεπτομέρειές της.

4.Για να εξασφαλιστεί η διεκπεραίωση των υφιστάμενων εκκρεμών υποθέσεων, κλιμάκια της ΕΥΥΑ αναπτύχθηκαν στις σημαντικότερες πόλεις διέλευσης (τη Ρώμη και το Μιλάνο) ώστε να στηρίζουν τις ιταλικές αρχές κατά την καταγραφή των αιτούντων προς μετεγκατάσταση.

5.Η ΕΥΥΑ έχει δημοσιεύσει πρόσκληση για συμμετοχή εμπειρογνωμόνων με σκοπό να ενισχυθεί η ιταλική μονάδα του Δουβλίνου (ζητήθηκαν 10 εμπειρογνώμονες – 3 έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής και 2 πρόκειται να αποσταλούν σύντομα).

Τι απομένει να γίνει

1.Κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να υποβάλει πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των θέσεων μετεγκατάστασης που θα διαθέσει έως το τέλος του έτους. Οι δεσμεύσεις θα πρέπει αρχικά να είναι περιορισμένες, ώστε να καταστεί δυνατή η σταδιακή αύξηση των μεταφορών προτού επιτευχθεί το κανονικό επίπεδο.

2.Η Ιταλία θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε η διαδικασία μετεγκατάστασης που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά με τη Σουηδία να αποκρυσταλλωθεί σε τυποποιημένες επιχειρησιακές διαδικασίες που θα ακολουθούνται σε ολόκληρη την επικράτεια. Θα πρέπει επίσης να ενισχύσει τη μονάδα του Δουβλίνου ώστε να είναι δυνατή η ταχεία γενίκευση της διαδικασίας.

3.Η Ιταλία πρέπει να δημιουργήσει ειδική βάση δεδομένων στη μονάδα του Δουβλίνου προκειμένου να στηριχθεί η διαδικασία αντιστοίχησης και να εξασφαλίσει την ταχεία πραγματοποίηση των επικαιροποιήσεων που απαιτούνται στον τομέα της πληροφορικής.

4.Η Ιταλία πρέπει να ανοίξει τα υπόλοιπα δύο κέντρα που έχουν προσδιοριστεί ως κέντρα μετεγκατάστασης και η ΕΥΥΑ θα πρέπει να αποστείλει ταχέως εμπειρογνώμονες εκεί.

5.Η Ιταλία, με στήριξη της ΕΥΥΑ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα πρέπει να εκπονήσει πληροφορίες που θα απευθύνονται στα πρόσωπα προς μετεγκατάσταση. Η Επιτροπή θα μπορούσε να στηρίξει την εν λόγω προσπάθεια, για παράδειγμα με τη χρηματοδότηση ενός συνόλου ειδικών πολιτιστικών διαμεσολαβητών.

IV.    Μεσοπρόθεσμες δράσεις

Η Ιταλία πρέπει να εξετάσει κατά προτεραιότητα πιθανούς τρόπους για την αύξηση της συνολικής αποτελεσματικότητας της διαδικασίας ασύλου που εφαρμόζει, προκειμένου να διασφαλίζονται, αφενός, η ταχεία διεκπεραίωση των ατόμων που δεν είναι επιλέξιμα για μετεγκατάσταση και, αφετέρου, η συνέπεια στη λήψη των αποφάσεων. Τούτο θα μπορούσε επίσης να περιλάβει το σύστημα προσφυγών προκειμένου να εξορθολογισθεί και να καταλήγει ταχύτερα σε αποφάσεις σε δεύτερο βαθμό.

Η Ιταλία θα πρέπει επίσης να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εξασφαλίσει περισσότερο ομοιόμορφο επίπεδο στις συνθήκες υποδοχής σε όλη την επικράτεια, ώστε να αξιοποιήσει τις ορθές πρακτικές που ακολουθούνται σε διάφορες περιφέρειες και να τις επεκτείνει σε άλλες περιοχές.


Βρυξέλλες, 14.10.2015

COM(2015) 510 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Διαχείριση της προσφυγικής κρίσης: η κατάσταση όσον αφορά την εφαρμογή των δράσεων προτεραιότητας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για τη μετανάστευση


Παράρτημα 4 - Χάρτης των κομβικών σημείων (hotspot) που έχουν οριστεί στην Ελλάδα


Βρυξέλλες, 14.10.2015

COM(2015) 510 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Διαχείριση της προσφυγικής κρίσης: η κατάσταση όσον αφορά την εφαρμογή των δράσεων προτεραιότητας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για τη μετανάστευση


Παράρτημα 5 - Χάρτης των κομβικών σημείων (hotspot) που έχουν οριστεί στην Ιταλία


Βρυξέλλες, 14.10.2015

COM(2015) 510 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Διαχείριση της προσφυγικής κρίσης: η κατάσταση όσον αφορά την εφαρμογή των δράσεων προτεραιότητας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για τη μετανάστευση


Παράρτημα 6 Εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου

 

Οδηγία 2013/32/ΕΕ για τις διαδικασίες ασύλου

Οδηγία 2013/33/ΕΕ για τις συνθήκες υποδοχής

Οδηγία 2011/95/ΕΕ για τις ελάχιστες απαιτήσεις

Κανονισμός Eurodac EΕ/603/2013

Οδηγία για την επιστροφή 2008/115/ΕΕ

 

Στάδιο της διαδικασίας

Στάδιο της διαδικασίας

Στάδιο της διαδικασίας

Στάδιο της διαδικασίας

Στάδιο της διαδικασίας

Αυστρία

 

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Κοινοποίηση μερικής μεταφοράς της οδηγίας

 

 

 

Βέλγιο

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

 

 

 Αποστολή διοικητικής επιστολής για διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή

Βουλγαρία

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Αποστολή αιτιολογημένης γνώμης για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

 

 Αποστολή διοικητικής επιστολής για διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή

Κύπρος

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Κοινοποίηση μερικής μεταφοράς της οδηγίας

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Κοινοποίηση μερικής μεταφοράς της οδηγίας

Αποστολή διοικητικής επιστολής για διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή

Ελήφθη απάντηση

 

Κροατία

 

 

 

 

Τσεχική Δημοκρατία

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

 

 Αποστολή διοικητικής επιστολής για διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή

Δανία

άνευ αντικειμένου

άνευ αντικειμένου

άνευ αντικειμένου

 

Εσθονία

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

 

 

Φινλανδία

 

 

 

 

Γαλλία

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Κοινοποίηση πλήρους μεταφοράς της οδηγίας - υπό αξιολόγηση

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Κοινοποίηση πλήρους μεταφοράς της οδηγίας - υπό αξιολόγηση

 

 Αποστολή διοικητικής επιστολής για διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή

Γερμανία

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Αποστολή διοικητικής επιστολής για διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή

Ελήφθη απάντηση

Αποστολή διοικητικής επιστολής για διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή

Ελλάδα

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Αποστολή διοικητικής επιστολής για διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή

Ελήφθη απάντηση

Αποστολή διοικητικής επιστολής για διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή

 

Αποστολή δεύτερης συμπληρωματικής προειδοποιητικής επιστολής για πλημμελή εφαρμογή

Ουγγαρία

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Αποστολή διοικητικής επιστολής για διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή

Ελήφθη απάντηση

 

Αποστολή διοικητικής επιστολής σχετικά με συμμόρφωση προς πρόσφατη νομοθεσία

Ιρλανδία

άνευ αντικειμένου

άνευ αντικειμένου

άνευ αντικειμένου

 

άνευ αντικειμένου

Ιταλία

Αποστολή διοικητικής επιστολής για διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή

Ελήφθη απάντηση

Αποστολή διοικητικής επιστολής για διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή

Ελήφθη απάντηση

Λετονία

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

 

 

Λιθουανία

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

 

 

Λουξεμβούργο

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

 

 

Μάλτα

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

 

 Αποστολή διοικητικής επιστολής για διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή

Κάτω Χώρες

 

 

 

 Αποστολή διοικητικής επιστολής για διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή

Πολωνία

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

 

 

Πορτογαλία

 

 

 

 Αποστολή διοικητικής επιστολής για διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή

Ρουμανία

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

 

 

Σλοβακία

 

 

 

 

Σλοβενία

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

 

 

Ισπανία

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Κοινοποίηση πλήρους μεταφοράς της οδηγίας - υπό αξιολόγηση

Αποστολή αιτιολογημένης γνώμης για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Κοινοποίηση μερικής μεταφοράς της οδηγίας

 

Σουηδία

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

Αποστολή προειδοποιητικής επιστολής για μη κοινοποίηση της μεταφοράς

 

 

 

Ηνωμένο Βασίλειο

άνευ αντικειμένου

άνευ αντικειμένου

άνευ αντικειμένου

 

άνευ αντικειμένου

40 νέες υποθέσεις από τις 23 Σεπτεμβρίου 2015 και μετά

Σημείωση: η επικαιροποίηση αφορά την περίοδο μεταξύ 24 Σεπτεμβρίου και 10 Οκτωβρίου 2015


Βρυξέλλες, 14.10.2015

COM(2015) 510 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Διαχείριση της προσφυγικής κρίσης: η κατάσταση όσον αφορά την εφαρμογή των δράσεων προτεραιότητας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για τη μετανάστευση


Παράρτημα 7: Οικονομικές δεσμεύσεις των κρατών μελών από τις 23 Σεπτεμβρίου 2015, σε εκατ. ευρώ

Κράτος μέλος

Ταμείο για τη Συρία

Ταμείο για την Αφρική

Δεσμεύσεις ανθρωπιστικής βοήθειας από τις 23 Σεπτεμβρίου 2015

Σύνολο

Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα

Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

Λοιποί

Κύπρος

 

 

0.02

 

 

0.02

Τσεχική Δημοκρατία

0.20

0.20

Γερμανία

5.00

3.00

40.00

60.00

108.00

Ισπανία

3.00

3.50

6.50

Φινλανδία

 

 

 

7.60

7.60

Ιταλία

3.00

1.00

 

22.21

26.21

Λουξεμβούργο

 

3.00

0.20

0.10

0.76

4.06

Λετονία

0.05

0.05

Πολωνία

 

 

1.00

1.00

 

2.00

Ην. Βασίλειο

 

 

137.00

137.00

Σύνολο δεσμεύσεων

8

9

274,64

291.64

Επιπλέον συνεισφορά ΕΕ

500

1800

500.00

Συνολικό απαιτούμενο ποσό

1000

3600

1000.00

Υπολειπόμενο ποσό

492

1791

225,36

Σημείωση:    Οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις κοινοποιήθηκαν έως τις 12 Οκτωβρίου 2015


Βρυξέλλες, 14.10.2015

COM(2015) 510 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Διαχείριση της προσφυγικής κρίσης: η κατάσταση όσον αφορά την εφαρμογή των δράσεων προτεραιότητας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για τη μετανάστευση


Παράρτημα 8

Χρηματοδοτική στήριξη στα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ)

Μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση 2014-2020

Πρώτες πληρωμές μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης το 2015

Έκτακτη χρηματοδότηση

 

Χρηματοδότηση ΤΑΜΕ

Χρηματοδότηση ΤΕΑ-Σύνορα

Χρηματοδότηση ΤΕΑ-Αστυνομία

ΣΥΝΟΛΟ ΤΑΜΕ + ΤΕΑ

Πρώτη πληρωμή προχρηματοδότησης ΤΑΜΕ (πράσινο=έχει καταβληθεί)

Πρώτη πληρωμή προχρηματοδότησης ΤΕΑ (πράσινο=έχει καταβληθεί)

Έκτακτη βοήθεια ΤΑΜΕ

Έκτακτη βοήθεια ΤΕΑ-Σύνορα

Αυστρία

€70,533,977

€14,383,227

€12,162,906

97,080,110

€4,937,378.39

€1,858,229.31

€6,280,000 

Βέλγιο

€98,264,742.12

€21,317,321

€17,903,270

137,485,333.12

€6,878,531.95

€2,745,441.37

Βουλγαρία

€10,006,777

€40,757,630

€32,002,293

82,766,700

€700,474.39

€5,093,194.61

€4,100,000

Κροατία

€17,133,800

€35,609,771

€19,095,426

71,838,997

€1,199,366.00

€3,829,363.79

εκκρεμούν περαιτέρω αιτήματα

εκκρεμούν περαιτέρω αιτήματα

Κύπρος

€32,308,677

€34,507,030

€8,117,257

74,932,964

€2,261,607.39

€2,983,700.09

€940,000

Τσεχική Δημοκρατία

€27,685,177

€15,155,484

€17,029,012

59,869,673

€1,937,962.39

€2,252,914.72

Δανία

άνευ αντικειμένου

€10,322,133

άνευ αντικειμένου

10,322,133

άνευ αντικειμένου

€722,549.31

Εσθονία

€10,156,577

€21,781,752

€13,480,269

45,418,598

€710.960,39

€2,468,341.47

Φινλανδία

€44,138,777

€37,294,528

€15,682,348

97,115,653

€3,089,714.39

€3,708,381.32

Γαλλία

€286,590,577

€107,049,342

€70,114,640

463,754,559

€20,061,340.39

€12,401,478.74

€8,980,000

€1,730,000

Γερμανία

€221,416,877

€54,948,437

€79,504,401

355,869,715

€15,499,181.39

€9,411,698.66

€7,030,000

εκκρεμούν περαιτέρω αιτήματα

Ελλάδα

€259,348,877

€194,354,388

€20,489,650

474,192,915

€18,154,421.39

€15,039,082.66

€1,180,000

εκκρεμούν περαιτέρω αιτήματα

€18,300,700

εκκρεμούν περαιτέρω αιτήματα



Μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση 2014-2020

Πρώτες πληρωμές μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης το 2015

Έκτακτη χρηματοδότηση

 

Χρηματοδότηση ΤΑΜΕ

Χρηματοδότηση ΤΕΑ-Σύνορα

Χρηματοδότηση ΤΕΑ-Αστυνομία

ΣΥΝΟΛΟ ΤΑΜΕ + ΤΕΑ

Πρώτη πληρωμή προχρηματοδότησης ΤΑΜΕ (πράσινο=έχει καταβληθεί)

Πρώτη πληρωμή προχρηματοδότησης ΤΕΑ (πράσινο=έχει καταβληθεί)

Έκτακτη βοήθεια ΤΑΜΕ

Έκτακτη βοήθεια ΤΕΑ-Σύνορα

Ουγγαρία

€24,113,477

€40,829,197

€20,663,922

85,606,596

€1,687,943.39

€4,304,518.33

€5,210,000

εκκρεμούν περαιτέρω αιτήματα

€1,490,000

Ιρλανδία

€22,679,077

άνευ αντικειμένου

€9,243,080

31,922,157

€1,587,535.39

€647,015.60

Ιταλία

€315,355,777

€188,256,897

€56,631,761

560,244,435

€22,074,904.39

€17,142,206.06

€13,660,000

€5,460,000

Λετονία

€13,751,777

€15,971,704

€16,941,431

46,664,912

€962,624.39

€2,303,919.45

Λιθουανία

€9,632,277

€179,829,873

€16,120,656

205,582,806

€674,259.39

€13,716,537.03

Λουξεμβούργο

€7,960,577

€5,400,129

€2,102,689

15,463,395

€557,240.39

€525,197.26

Μάλτα

€17,178,877

€65,698,597

€8,979,107

91,856,581

€1,202,521.39

€5,227,439.28

Κάτω Χώρες

€127,724,077

€34,119,543

€31,540,510

193,384,130

€8,940,685.39

€4,596,203.71

€2,090,000

Πολωνία

€69,393,621.20

€73,268,980

€39,294,220

181,956,821.20

€4,857,553.48

€6,188,514.71

Πορτογαλία

€33,856,377

€19,956,048

€18,693,124

72,505,549

€2,369,946.39

€2,631,520.29

Ρουμανία

€24,430,877

€61,331,568

€37,150,105

122,912,550

€1,710,161.39

€6,893,717.11

Σλοβακία

€13,076,477

€10,092,525

€13,891,478

37,060,480

€915,353.39

€1,678,880.21

Σλοβενία

€14,725,477

€31,304,143

€9,882,037

55,911,657

€1,030,783.39

€2,883,032.60

Ισπανία

€259,701,877

€207,894,875

€54,227,207

521,823,959

€18,179,131.39

€18,348,545.74

Σουηδία

€154,146,877

€11,518,706

€21,057,201

186,722,784

€10,790,281.39

€2,280,313.49

Ηνωμένο Βασίλειο

€392,625,577

άνευ αντικειμένου

άνευ αντικειμένου

392,625,577

€27,483,790.39

άνευ αντικειμένου

ΣΥΝΟΛΟ

€2,577,937,911.32

€1,532,953,828

€662,000,000

€4,772,891,739.32

€180,455,653.79

€151,881,858,67

€49,470,000

€26,980,700


Βρυξέλλες, 14.10.2015

COM(2015) 510 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Διαχείριση της προσφυγικής κρίσης: η κατάσταση όσον αφορά την εφαρμογή των δράσεων προτεραιότητας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος δράσης για τη μετανάστευση


Παράρτημα 9: Η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Πακιστάν 2012-2014

 

Αποφάσεις επιστροφής κατά υπηκόων Πακιστάν

 

Πραγματικές επιστροφές υπηκόων Πακιστάν

Ποσοστό επιστροφής υπηκόων Πακιστάν

 

2012

2013

2014

Σύνολο

2012

2013

2014

Σύνολο

2012

2013

2014

Μ.Ο.

Σύνολο ΕΕ

35,460

25,360

19,945

80,765

13,565

13,705

10,725

37,995

38.3

54.0

53.8

47.0

Ην. Βασίλειο

7,125

8,240

9,790

25,155

5,625

6,210

5,605

17,440

78.9

75.4

57.3

69.3

Ελλάδα

18,010

7,620

3,525

29,155

5,135

4,835

3,565

13,535

28.5

63.5

101.1

46.4

Γαλλία

1,915

2,180

2,240

6,335

505

555

590

1,650

26.4

25.5

26.3

26.0

Βέλγιο

1,420

1,535

1,005

3,960

125

175

145

445

8.8

11.4

14.4

11.2

Ισπανία

2,540

1,370

1,800

5,710

220

155

125

500

8.7

11.3

6.9

8.8

Αυστρία

1,205

1,035

:

2,240

80

230

:

310

6.6

22.2

:

13.8

Ουγγαρία

790

665

90

1,545

690

585

95

1,370

87.3

88.0

105.6

88.7

Γερμανία

375

545

810

1,730

220

185

170

575

58.7

33.9

21.0

33.2

Ιταλία

400

520

330

1,250

35

30

25

90

8.8

5.8

7.6

7.2

Κάτω Χώρες

280

390

:

670

70

60

:

130

25.0

15.4

:

19.4

Κύπρος

295

330

240

865

415

290

165

870

140.7

87.9

68.8

100.6

Σουηδία

220

255

215

690

55

100

100

255

25.0

39.2

46.5

37.0

Κροατία

:

185

85

270

:

55

75

130

:

29.7

88.2

48.1

Πορτογαλία

235

105

100

440

25

5

10

40

10.6

4.8

10.0

9.1

Δανία

90

85

110

285

60

45

60

165

66.7

52.9

54.5

57.9

Ιρλανδία

190

70

45

305

55

20

10

85

28.9

28.6

22.2

27.9

Βουλγαρία

60

65

220

345

25

30

40

95

41.7

46.2

18.2

27.5

Πολωνία

95

45

45

185

45

20

35

100

47.4

44.4

77.8

54.1

Ρουμανία

100

35

30

165

90

50

30

170

90.0

142.9

100.0

103.0

Φινλανδία

15

30

25

70

10

5

5

20

66.7

16.7

20.0

28.6

Σλοβενία

50

25

45

120

55

45

30

130

110.0

180.0

66.7

108.3

Λιθουανία

5

10

10

25

5

5

5

15

100.0

50.0

50.0

60.0

Τσεχική Δημ.

5

5

5

15

-

-

-

-

-

-

-

-

Εσθονία

10

5

-

15

5

5

-

10

50.0

100.0

ά.α.

66.7

Μάλτα

25

5

-

30

-

5

-

5

-

100.0

ά.α.

16.7

Λετονία

5

-

10

15

5

-

10

15

100.0

ά.α.

100.0

100.0

Σλοβακία

-

-

10

10

-

-

-

-

ά.α.

ά.α.

 

100.0

Πηγή: Eurostat, 2015.