52014PC0746

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον καθορισμό της θέσης που πρόκειται να υποστηριχθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τις προτάσεις τροποποίησης του παραρτήματος III της σύμβασης του Ρότερνταμ /* COM/2014/0746 final - 2014/0356 (NLE) */


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.           ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Υπό την αιγίδα του Οργανισμού Επισιτισμού και Γεωργίας (FAO) και του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο του 1998 οι διαπραγματεύσεις για μια σύμβαση σχετικά με την εφαρμογή της διαδικασίας συναίνεσης μετά από ενημέρωση (διαδικασία PIC) όσον αφορά ορισμένα επικίνδυνα χημικά προϊόντα και φυτοφάρμακα στο διεθνές εμπόριο.

Η σύμβαση άνοιξε προς υπογραφή σε διπλωματική διάσκεψη σε επίπεδο υπουργών, η οποία συγκλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1998 στο Ρότερνταμ, και υπεγράφη από την Κοινότητα στις 11 Σεπτεμβρίου 1998. Η σύμβαση του Ρότερνταμ συνιστά μείζον βήμα προόδου για τη διεθνή ρύθμιση ορισμένων επικίνδυνων χημικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των φυτοφαρμάκων. Στόχο της αποτελεί η προαγωγή της από κοινού ανάληψης ευθυνών και των προσπαθειών συνεργασίας μεταξύ των συμβαλλομένων μερών κατά το διεθνές εμπόριο των συγκεκριμένων χημικών προϊόντων, ώστε να επιτευχθούν η προστασία της υγείας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος από δυνητικές βλάβες και η συμβολή στην περιβαλλοντικά αβλαβή χρήση τους.

Η Ένωση έθεσε σε εφαρμογή τη σύμβαση με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 649/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2012, σχετικά με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές επικίνδυνων χημικών προϊόντων[1]. Με την απόφαση 2006/730/ΕΚ της 25ης Σεπτεμβρίου 2006[2], το Συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει τη σύμβαση εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Η σύμβαση τέθηκε σε ισχύ στις 24 Φεβρουαρίου 2004. Η έβδομη σύνοδος της συνδιάσκεψης των συμβαλλόμενων μερών (COP7) θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη κατά το διάστημα 4-15 Μαΐου 2015. Πέρα από την Ένωση, 27 κράτη μέλη της συγκαταλέγονται μεταξύ των μερών της σύμβασης.

Βάσει των συστάσεων της επιτροπής ανασκόπησης χημικών προϊόντων (CRC), ενός επικουρικού οργάνου που τελεί υπό την αιγίδα της συνδιάσκεψης των μερών (COP), η COP αναμένεται να λάβει αποφάσεις για την υπαγωγή επιπλέον χημικών προϊόντων στη διαδικασία PIC, με την εγγραφή τους στο παράρτημα III της σύμβασης.

Τα χημικά προϊόντα που η CRC συνέστησε να συμπεριληφθούν στο παράρτημα III της σύμβασης του Ρότερνταμ, δηλαδή ο χρυσοτιλικός αμίαντος, το methamidophos, το trichlorfon, το φενθείο (σκευάσματα εξαιρετικά χαμηλού όγκου με συγκέντρωση ενεργού συστατικού μεγαλύτερη ή ίση των 640 g/l), καθώς και τα υγρά σκευάσματα (γαλακτωματοποιήσιμα και διαλυτά συμπυκνώματα) που περιέχουν διχλωρίδιο του paraquat σε συγκέντρωση μεγαλύτερη ή ίση των 276 g/l, ισοδυναμούσα με συγκέντρωση ιόντων paraquat μεγαλύτερη ή ίση των 200 g/l, υπόκεινται ήδη σε περιορισμούς κατά την εξαγωγή βάσει της νομοθεσίας της Ένωσης, οι οποίοι είναι ανάλογοι με τους απορρέοντες από τη σύμβαση. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο να εκδώσει απόφαση για την εξ ονόματος της Ένωσης υποστήριξη, στην COP7, των τροποποιήσεων του παραρτήματος III της σύμβασης.

2014/0356 (NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τον καθορισμό της θέσης που πρόκειται να υποστηριχθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τις προτάσεις τροποποίησης του παραρτήματος III της σύμβασης του Ρότερνταμ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 192 παράγραφος 1 και το άρθρο 207, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα εξής:

(1)       Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κυρώσει τη σύμβαση του Ρότερνταμ σχετικά με τη διαδικασία συναίνεσης μετά από ενημέρωση όσον αφορά ορισμένα επικίνδυνα χημικά προϊόντα και φυτοφάρμακα στο διεθνές εμπόριο («σύμβαση του Ρότερνταμ»)[3].

(2)       Με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 649/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2012, σχετικά με τις εξαγωγές και εισαγωγές επικίνδυνων χημικών προϊόντων[4], η Σύμβαση του Ρότερνταμ τέθηκε σε εφαρμογή στην Ένωση.

(3)       Για να διασφαλιστεί ότι οι χώρες εισαγωγής επωφελούνται από την προστασία που παρέχει η σύμβαση του Ρότερνταμ, είναι αναγκαίο και σκόπιμο να υποστηριχθεί η σύσταση της επιτροπής ανασκόπησης χημικών προϊόντων όσον αφορά την εγγραφή, στο παράρτημα III της σύμβασης του Ρότερνταμ, του χρυσοτιλικού αμιάντου, του methamidophos, του trichlorfon, του φενθείου (σκευασμάτων εξαιρετικά χαμηλού όγκου με συγκέντρωση ενεργού συστατικού μεγαλύτερη ή ίση των 640 g/l), καθώς και των υγρών σκευασμάτων (γαλακτωματοποιήσιμων και διαλυτών συμπυκνωμάτων) που περιέχουν διχλωρίδιο του paraquat σε συγκέντρωση μεγαλύτερη ή ίση των 276 g/l, ισοδυναμούσα με συγκέντρωση ιόντων paraquat μεγαλύτερη ή ίση των 200 g/l. Οι ουσίες αυτές ήδη έχουν απαγορευτεί ή υπαχθεί σε αυστηρούς περιορισμούς στην Ένωση και, συνεπώς, υπόκεινται σε απαιτήσεις κατά την εξαγωγή που υπερβαίνουν εκείνες της σύμβασης του Ρότερνταμ.

(4)       Η έβδομη σύνοδος της συνδιάσκεψης των συμβαλλόμενων μερών της σύμβασης του Ρότερνταμ (COP7) αναμένεται να λάβει αποφάσεις για τις προταθείσες τροποποιήσεις του παραρτήματος III. Η Ένωση καλείται να υποστηρίξει τις εν λόγω τροποποιήσεις.

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο μόνο

Στην έβδομη σύνοδο της συνδιάσκεψης των συμβαλλόμενων μερών της σύμβασης του Ρότερνταμ, η Ένωση θα υποστηρίξει την έγκριση των τροποποιήσεων ώστε να προστεθούν στο παράρτημα III της σύμβασης του Ρότερνταμ οι εξής ουσίες: χρυσοτιλικός αμίαντος, methamidophos, trichlorfon, φενθείο (σκευάσματα εξαιρετικά χαμηλού όγκου με συγκέντρωση ενεργού συστατικού μεγαλύτερη ή ίση των 640 g/l), καθώς και υγρά σκευάσματα (γαλακτωματοποιήσιμα και διαλυτά συμπυκνώματα) που περιέχουν διχλωρίδιο του paraquat σε συγκέντρωση μεγαλύτερη ή ίση των 276 g/l, ισοδυναμούσα με συγκέντρωση ιόντων paraquat μεγαλύτερη ή ίση των 200 g/l. Οι εκπρόσωποι της Ένωσης στη σύνοδο μπορούν να συμφωνήσουν σε ήσσονος σημασίας αλλαγές στο σχέδιο απόφασης της συνδιάσκεψης των συμβαλλόμενων μερών χωρίς περαιτέρω απόφαση του Συμβουλίου.

Βρυξέλλες,

                                                                       Για το Συμβούλιο

                                                                       Ο Πρόεδρος

[1]               ΕΕ L 201 της 27.7.2012, σ. 60.

[2]               ΕΕ L 299 της 28.10.2006, σ. 23.

[3]               ΕΕ L 299 της 28.10.2006, σ. 23.

[4]               ΕΕ L 201 της 27.7.2012, σ. 60.