52014PC0682

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την προσωρινή εφαρμογή του πρωτοκόλλου για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων και της χρηματικής αντιπαροχής που προβλέπονται στη συμφωνία αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης /* COM/2014/0682 final - 2014/0318 (NLE) */


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.           ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Με βάση την εξουσιοδότηση που της χορήγησε το Συμβούλιο[1], η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τη Δημοκρατία της Μαδαγασκάρης για την ανανέωση του πρωτοκόλλου της συμφωνίας αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης. Αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αυτών ήταν η μονογράφηση σχεδίου νέου πρωτοκόλλου από τους διαπραγματευτές στις 19 Ιουνίου 2014. Το νέο πρωτόκολλο καλύπτει περίοδο 4 ετών από την ημερομηνία προσωρινής εφαρμογής που προβλέπεται στο άρθρο 15– ήτοι από την ημερομηνία της υπογραφής του και το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2015.

Κύριος στόχος του πρωτοκόλλου της συμφωνίας είναι η παροχή αλιευτικών δυνατοτήτων για τα σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αλιευτική ζώνη της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης σύμφωνα με τα μέτρα διαχείρισης που έχουν θεσπιστεί από την αρμόδια Περιφερειακή Οργάνωση Διαχείρισης της Αλιείας, την Επιτροπή Τόνου Ινδικού Ωκεανού (IOTC) και, όταν αυτό ενδείκνυται, εντός των ορίων του διαθέσιμου πλεονάσματος. Η Επιτροπή βασίστηκε, μεταξύ άλλων, στα αποτελέσματα εκ των υστέρων αξιολόγησης, η οποία πραγματοποιήθηκε από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.

Γενικός στόχος είναι να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο σύμπραξης για την ανάπτυξη βιώσιμης αλιευτικής πολιτικής και για την υπεύθυνη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης προς το συμφέρον και των δύο μερών.

Ειδικότερα, το πρωτόκολλο προβλέπει αλιευτικές δυνατότητες στις ακόλουθες κατηγορίες:

· 40 θυνναλιευτικά γρι-γρι·

· 32 παραγαδιάρικα επιφανείας με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 100 GT

· 22 παραγαδιάρικα επιφανείας με χωρητικότητα μικρότερη ή ίση με 100 GT

Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή προτείνει την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου με τη συναίνεση του Κοινοβουλίου για την έγκριση του υπόψη νέου πρωτοκόλλου.

2.           ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Διεξήχθησαν διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη στο πλαίσιο της αξιολόγησης του πρωτοκόλλου 2013-2014. Διεξήχθησαν επίσης διαβουλεύσεις με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών στο πλαίσιο τεχνικών συνεδριάσεων. Από τις διαβουλεύσεις αυτές προέκυψε ότι είναι σκόπιμο να διατηρηθεί ένα αλιευτικό πρωτόκολλο με τη Δημοκρατία της Μαδαγασκάρης.

3.           ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Η παρούσα διαδικασία κινείται παράλληλα με τις διαδικασίες που αφορούν την απόφαση του Συμβουλίου περί έγκρισης της προσωρινής εφαρμογής του πρωτοκόλλου, καθώς και τον κανονισμό του Συμβουλίου σχετικά με την κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4.           ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η ετήσια χρηματική αντιπαροχή, η οποία ανέρχεται σε 1 566 250 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα έτη του πρωτοκόλλου και σε 1 487 500 ευρώ για καθένα από τα δύο επόμενα έτη βασίζεται σε: α) βάρος αναφοράς 15 750 τόνων που συνδέεται με την πρόσβαση για ετήσιο ποσό ύψους 866 250 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα έτη του πρωτοκόλλου και 787 500 ευρώ για καθένα από τα δύο επόμενα έτη και β) στήριξη για την ανάπτυξη της τομεακής πολιτικής αλιείας της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης ύψους 700 000 ευρώ ετησίως. Η εν λόγω στήριξη ανταποκρίνεται στους στόχους της εθνικής πολιτικής στον τομέα της αλιείας, και ιδίως στις ανάγκες της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης όσον αφορά την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας.

2014/0318 (NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την προσωρινή εφαρμογή του πρωτοκόλλου για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων και της χρηματικής αντιπαροχής που προβλέπονται στη συμφωνία αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 43 παράγραφος 2, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 5,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)       Στις 15 Νοεμβρίου 2007, το Συμβούλιο εξέδωσε τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 31/2008[2] σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης.

(2)       Το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Επιτροπή να διαπραγματευτεί νέο πρωτόκολλο της συμφωνίας σύμπραξης, με το οποίο παραχωρούνται στα σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλιευτικές δυνατότητες στην αλιευτική ζώνη όπου η Μαδαγασκάρη ασκεί τη δικαιοδοσία της. Μετά την ολοκλήρωση των εν λόγω διαπραγματεύσεων μονογραφήθηκε σχέδιο νέου πρωτοκόλλου στις 19 Ιουνίου 2014.

(3)       Για να διασφαλιστεί η εκ νέου ανάληψη των αλιευτικών δραστηριοτήτων των ενωσιακών σκαφών, το άρθρο 15 του νέου πρωτοκόλλου προβλέπει τη δυνατότητα προσωρινής εφαρμογής του από έκαστο από τα μέρη από την ημερομηνία της υπογραφής του, το νωρίτερο δε την 1η Ιανουαρίου 2015.

(4)       Η υπογραφή και η προσωρινή εφαρμογή του εν λόγω νέου πρωτοκόλλου θα πρέπει να εγκριθούν, εν αναμονή της ολοκλήρωσης των απαραίτητων για τη σύναψή του διαδικασιών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η υπογραφή του πρωτοκόλλου για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων και της χρηματικής αντιπαροχής που προβλέπονται στη συμφωνία αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης εγκρίνεται, εξ ονόματος της Ένωσης, με την επιφύλαξη της σύναψης του εν λόγω πρωτοκόλλου.

Το κείμενο του πρωτοκόλλου επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση.

Άρθρο 2

Η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου καταρτίζει τις πράξεις εξουσιοδότησης του προσώπου ή των προσώπων που ορίζει ο διαπραγματευτής του πρωτοκόλλου για την υπογραφή του πρωτοκόλλου, με την επιφύλαξη της σύναψής του.

Άρθρο 3

Το πρωτόκολλο εφαρμόζεται προσωρινά, σύμφωνα με το άρθρο 15, από την ημερομηνία υπογραφής του, και το νωρίτερο την 1η Ιανουαρίου 2015, εν αναμονή της ολοκλήρωσης των απαραίτητων για τη σύναψή του διαδικασιών.

Άρθρο 4

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες,

                                                                       Για το Συμβούλιο

                                                                       Ο Πρόεδρος

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1.           ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

              1.1.    Ονομασία της πρότασης/πρωτοβουλίας

Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη σύναψη του πρωτοκόλλου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης σχετικά με τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων και της χρηματικής αντιπαροχής που προβλέπονται στην ισχύουσα συμφωνία αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ των δύο μερών.

              1.2.    Σχετικός(-οί) τομέας(-είς) πολιτικής που αφορά(-ούν) τη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ

11. – Θαλάσσιες υποθέσεις και αλιεία

11.03 – Υποχρεωτικές εισφορές στις περιφερειακές οργανώσεις διαχείρισης αλιείας (ΠΟΔΑ) και άλλους διεθνείς οργανισμούς και συμφωνίες βιώσιμης αλιείας (ΣΒΑ)

              1.3.    Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά την παράταση υφιστάμενης δράσης

              1.4.    Στόχος(-οι)

              1.4.1. Πολυετής(-είς) στρατηγικός(-οί) στόχος(-οι) της Επιτροπής τον/τους οποίο(-ους) αφορά η πρόταση/πρωτοβουλία

Η διαπραγμάτευση και η σύναψη αλιευτικών συμφωνιών με τρίτες χώρες ανταποκρίνονται στον γενικό στόχο της εξασφάλισης πρόσβασης για τα ενωσιακά αλιευτικά σκάφη σε αλιευτικές ζώνες, οι οποίες βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία τρίτων χωρών, και της ανάπτυξης σύμπραξης με τις εν λόγω χώρες με σκοπό την ενίσχυση της βιώσιμης εκμετάλλευσης των αλιευτικών πόρων εκτός των ενωσιακών υδάτων.

Οι συμφωνίες σύμπραξης βιώσιμης αλιείας εξασφαλίζουν επίσης τη συνοχή των αρχών που διέπουν την κοινή αλιευτική πολιτική και τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο άλλων ευρωπαϊκών πολιτικών (βιώσιμη εκμετάλλευση των πόρων των τρίτων κρατών, καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας (ΠΛΑ), ενσωμάτωση των χωρών-εταίρων στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και καλύτερη διαχείριση των αλιευμάτων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο).

              1.4.2. Ειδικός(-οί) στόχος(-οι) και οικεία(-ες) δραστηριότητα(-ες) ΔΒΔ/ΠΒΔ

Ειδικός στόχος αριθ. 1

Η συμβολή στη βιώσιμη αλιεία εκτός των υδάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διατήρηση της ευρωπαϊκής παρουσίας σε αλιευτικές δραστηριότητες που διεξάγονται σε απομακρυσμένες περιοχές και η προστασία  των συμφερόντων του ευρωπαϊκού αλιευτικού κλάδου και των καταναλωτών μέσω της διαπραγμάτευσης και της σύναψης συμφωνιών αλιευτικής σύμπραξης με παράκτια κράτη, οι οποίες συνάδουν με άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές.

Οικεία(-ες) δραστηριότητα(-ες) ΔΒΔ/ΠΒΔ

Καθιέρωση ενός πλαισίου διακυβέρνησης για αλιευτικές δραστηριότητες που ασκούνται από αλιευτικά σκάφη της Ένωσης σε ύδατα τρίτων χωρών (ΣΒΑ) (γραμμή του προϋπολογισμού 11.0301).

              1.4.3. Αναμενόμενο(-α) αποτέλεσμα(-τα) και επιπτώσεις

Η σύναψη του πρωτοκόλλου συμβάλλει στη διατήρηση των αλιευτικών δυνατοτήτων για τα ενωσιακά σκάφη στην αλιευτική ζώνη της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης.

Το πρωτόκολλο συμβάλλει επίσης στην καλύτερη διαχείριση και διατήρηση των αλιευτικών πόρων, μέσω της χρηματοοικονομικής στήριξης (τομεακή στήριξη) για την εφαρμογή των προγραμμάτων που εγκρίνονται σε εθνικό επίπεδο από τη χώρα-εταίρο, ιδίως όσον αφορά τον έλεγχο και την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας.

              1.4.4. Δείκτες αποτελεσμάτων και επιπτώσεων

Ποσοστό χρησιμοποίησης των αλιευτικών δυνατοτήτων (ποσοστό των αδειών αλιείας που χρησιμοποιούνται σε σχέση με τη διαθεσιμότητα που προσφέρει το πρωτόκολλο)·

Συλλογή και ανάλυση των δεδομένων για τα αλιεύματα και για την εμπορική αξία της συμφωνίας·

Συμβολή στην απασχόληση και στην προστιθέμενη αξία στην ΕΕ και στη σταθεροποίηση της αγοράς της ΕΕ (συγκεντρωτικά, με άλλες συμφωνίες σύμπραξης βιώσιμης αλιείας)·

Αριθμός τεχνικών συνεδριάσεων και μεικτών επιτροπών.

              1.5.    Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

              1.5.1. Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών

Το πρωτόκολλο για την περίοδο 2013-2014 λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Προβλέπεται ότι το νέο πρωτόκολλο εφαρμόζεται προσωρινά από την 1η Ιανουαρίου 2015. Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια των αλιευτικών δραστηριοτήτων, παράλληλα με την παρούσα διαδικασία κινείται διαδικασία έκδοσης απόφασης του Συμβουλίου για την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

Το νέο πρωτόκολλο θα επιτρέψει την πλαισίωση της αλιευτικής δραστηριότητας του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αλιευτική ζώνη της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης και θα παράσχει τη δυνατότητα στους ευρωπαίους εφοπλιστές να υποβάλουν αιτήσεις χορήγησης αδειών αλιείας που θα τους επιτρέπουν να αλιεύουν στην αλιευτική ζώνη της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης. Επιπλέον, το νέο πρωτόκολλο ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης ενόψει της προώθησης της ανάπτυξης βιώσιμης αλιευτικής πολιτικής. Προβλέπει ειδικότερα την παρακολούθηση των σκαφών με ΣΠΣ και την ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων σχετικά με τα αλιεύματα. Εν αναμονή της θέσης σε λειτουργία των συστημάτων πληροφορικής, η συχνότητα διαβίβασης δεδομένων σχετικά με τα αλιεύματα και την αλιευτική προσπάθεια μέσω των συνήθων διαύλων θα αυξηθεί. Η τομεακή στήριξη ενισχύθηκε προκειμένου να συνδράμει τη Δημοκρατία της Μαδαγασκάρης να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις της όσον αφορά τον έλεγχο από το κράτος του λιμένα.

              1.5.2. Προστιθέμενη αξία της παρέμβασης της ΕΕ

Όσον αφορά το εν λόγω νέο πρωτόκολλο, η μη παρέμβαση της ΕΕ θα είχε ως αποτέλεσμα τη σύναψη ιδιωτικών συμφωνιών, που δεν θα συνέβαλαν στην ενίσχυση της ικανότητας του τρίτου κράτους στον τομέα της διακυβέρνησης των αλιευτικών δραστηριοτήτων και θα προσέφεραν συνεπώς λιγότερες εγγυήσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα των αλιευτικών δραστηριοτήτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει επίσης ότι με το εν λόγω πρωτόκολλο η Δημοκρατία της Μαδαγασκάρης θα συνεχίσει να συνεργάζεται αποτελεσματικά με την ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τη διαχείριση των αλιευτικών πόρων και την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας.

              1.5.3. Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

Η υποχρησιμοποίηση των αλιευτικών δυνατοτήτων για ορισμένα τμήματα του ευρωπαϊκού στόλου στο πλαίσιο του προηγούμενου πρωτοκόλλου οδήγησε τα μέρη στη μείωση των αλιευτικών δυνατοτήτων για τις κατηγορίες αυτές. Το σχετικό μερίδιο των οικονομικών φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη συνεισφορά που καταβάλλεται στο τρίτο κράτος-εταίρο ως αντάλλαγμα για την πρόσβαση έχει αυξηθεί, ενώ το μερίδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκε, σύμφωνα με την αρχή που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της μεταρρυθμισμένης ΚΑΠ και εφαρμόστηκε σε άλλα πρωτόκολλα που αποτέλεσαν αντικείμενο πρόσφατων διαπραγματεύσεων στον Ινδικό Ωκεανό. Η τομεακή στήριξη ενισχύθηκε λαμβανομένων υπόψη των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν προηγουμένως, καθώς και βάσει των αναγκών της διοίκησης αλιείας της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης.

              1.5.4. Συμβατότητα και ενδεχόμενη συνέργεια με άλλα κατάλληλα μέσα

Τα κονδύλια που καταβάλλονται δυνάμει των συμφωνιών σύμπραξης βιώσιμης αλιείας συνιστούν ανταλλάξιμα έσοδα στους προϋπολογισμούς των τρίτων κρατών-εταίρων. Ωστόσο, προϋπόθεση για τη σύναψη και την παρακολούθηση των συμφωνιών σύμπραξης βιώσιμης αλιείας είναι ένα μέρος αυτών των κονδυλίων να προορίζεται για την εφαρμογή δράσεων στο πλαίσιο της τομεακής πολιτικής της χώρας. Οι εν λόγω οικονομικοί πόροι είναι συμβατοί με άλλους πόρους χρηματοδότησης από άλλους διεθνείς χορηγούς για την υλοποίηση έργων ή/και προγραμμάτων που υλοποιούνται σε εθνικό επίπεδο στον τομέα της αλιείας.

              1.6.    Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της δράσης

Πρόταση/πρωτοβουλία περιορισμένης διάρκειας

     Πρόταση/πρωτοβουλία με ισχύ από την 1/1/2015 έως την 31/12/2018.

     Δημοσιονομικές επιπτώσεις από το 2015 έως το 2018

              1.7.    Προβλεπόμενος(-οι) τρόπος(-οι) διαχείρισης

Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

από τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της στις αντιπροσωπείες της Ένωσης .

2.           ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

              2.1.    Διατάξεις στον τομέα της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων

Η Επιτροπή (η ΓΔ MARE, σε συνεργασία με τον αρμόδιο σε θέματα αλιείας υπάλληλό της με έδρα τον Μαυρίκιο και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μαδαγασκάρη) θα παρακολουθεί τακτικά την εφαρμογή του εν λόγω πρωτοκόλλου, ιδίως όσον αφορά την αξιοποίηση των αλιευτικών δυνατοτήτων από τους επιχειρηματίες και τα δεδομένα σχετικά με τα αλιεύματα.

Επιπλέον, στη συμφωνία σύμπραξης βιώσιμης αλιείας προβλέπεται τουλάχιστον μία ετήσια συνεδρίαση της μεικτής επιτροπής, κατά τη διάρκεια της οποίας η Επιτροπή και η τρίτη χώρα προβαίνουν σε απολογισμό της εφαρμογής της συμφωνίας και του πρωτοκόλλου της και επιφέρουν, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο, τροποποιήσεις στον προγραμματισμό και, ενδεχομένως, στη χρηματική αντιπαροχή.

              2.2.    Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

              2.2.1. Κίνδυνος(-οι) που έχει(-ουν) επισημανθεί

Η εφαρμογή αλιευτικού πρωτοκόλλου συνοδεύεται από ορισμένους κινδύνους, ιδίως όσον αφορά τα ποσά που προορίζονται για τη χρηματοδότηση της τομεακής αλιευτικής πολιτικής (ανεπαρκής προγραμματισμός). Τέτοιες δυσκολίες δεν ανέκυψαν με τη Δημοκρατία της Μαδαγασκάρης κατά την εκτέλεση του πρωτοκόλλου της περιόδου 2013-2014.

              2.2.2. Προβλεπόμενη(-ες) μέθοδος(-οι) ελέγχου

Προβλέπεται συνεχής διάλογος σχετικά με τον προγραμματισμό και την υλοποίηση της τομεακής πολιτικής. Η από κοινού ανάλυση των αποτελεσμάτων που αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 3 του σχετικού πρωτοκόλλου αποτελεί επίσης μέρος αυτών των μέσων ελέγχου.

Επιπλέον, το πρωτόκολλο προβλέπει ειδικές ρήτρες για την αναστολή του, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και υπό δεδομένες συνθήκες.

              2.3.    Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

Η Επιτροπή δεσμεύεται να καθιερώσει πολιτικό διάλογο και τακτικές διαβουλεύσεις με τη Δημοκρατία της Μαδαγασκάρης, ώστε να καταστεί δυνατή η βελτίωση της διαχείρισης της συμφωνίας και να ενισχυθεί η συμβολή της ΕΕ στη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών πόρων. Σε όλες τις περιπτώσεις, κάθε πληρωμή που πραγματοποιεί η Επιτροπή στο πλαίσιο μιας συμφωνίας σύμπραξης βιώσιμης αλιείας υπόκειται στους συνήθεις δημοσιονομικούς και χρηματοοικονομικούς κανόνες και διαδικασίες της Επιτροπής. Αυτό επιτρέπει ιδίως την πλήρη ταυτοποίηση των τραπεζικών λογαριασμών των τρίτων χωρών στους οποίους κατατίθενται τα ποσά της χρηματικής αντιπαροχής. Όσον αφορά το υπόψη πρωτόκολλο, το άρθρο 4 παράγραφος 4 ορίζει ότι η χρηματική αντιπαροχή πρέπει να καταβληθεί σε έναν μοναδικό λογαριασμό του Δημόσιου Ταμείου στην Κεντρική Τράπεζα της Μαδαγασκάρης.

3.           ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

              3.1.    Τομέας(-είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή(-ές) των δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

Υφιστάμενες γραμμές του προϋπολογισμού

Σύμφωνα με τη σειρά των τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και των γραμμών του προϋπολογισμού.

Τομέας πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || Γραμμή του προϋπολογισμού || Είδος δαπάνης || Συνεισφορά

Αριθμός … [Περιγραφή…………………] || ΔΠ/ΜΔΠ ([3]) || χωρών της ΕΖΕΣ[4] || υποψήφιων χωρών[5] || τρίτων χωρών || κατά την έννοια του άρθρου 18 παράγραφος 1 στοιχείο α) α του δημοσιονομικού κανονισμού

2 || 11.0301 Καθιέρωση ενός πλαισίου διακυβέρνησης για τις αλιευτικές δραστηριότητες που ασκούνται από αλιευτικά σκάφη της Ένωσης σε ύδατα τρίτων χωρών (ΣΒΑ) || ΔΠ || ΟΧΙ || ΟΧΙ || ΟΧΙ || ΟΧΙ

Νέες γραμμές του προϋπολογισμού, των οποίων έχει ζητηθεί η δημιουργία

(άνευ αντικειμένου)

              3.2.    Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες

              3.2.1. Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες

Σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Τομέας πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: || Αριθμός 2 || Διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πόρων

ΓΔ: MARE || || || Έτος N[6] 2015 || Έτος N+1 2016 || Έτος N+2 2017 || Έτος N+3 2018 || ΣΥΝΟΛΟ

ŸΕπιχειρησιακές πιστώσεις || || || || ||

Αριθμός γραμμής του προϋπολογισμού: 11.0301 || Αναλήψεις υποχρεώσεων || (1) || 1,566 || 1,566 || 1,488 || 1,488 || 6,108

Πληρωμές || (2) || 1,566 || 1,566 || 1,488 || 1,488 || 6,108

Πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενες από το κονδύλιο ορισμένων ειδικών προγραμμάτων[7] || || || || ||

Αριθμός γραμμής του προϋπολογισμού: 11.010401 || || (3) || 0,042 || 0,042 || 0,042 || 0,092 || 0,218

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων για τη ΓΔ MARE || Αναλήψεις υποχρεώσεων || =1+3 || 1,608 || 1,608 || 1,530 || 1,580 || 6,326

Πληρωμές || =2+3 || 1,608 || 1,608 || 1,530 || 1,580 || 6,326

ŸΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων || Αναλήψεις υποχρεώσεων || (4) || 1,566 || 1,566 || 1,488 || 1,488 || 6,108

Πληρωμές || (5) || 1,566 || 1,566 || 1,488 || 1,488 || 6,108

ŸΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από ορισμένα ειδικά προγράμματα || (6) || 0,042 || 0,042 || 0,042 || 0,092 || 0,218

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων για τον ΤΟΜΕΑ 2 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || Αναλήψεις υποχρεώσεων || =4+ 6 || 1,608 || 1,608 || 1,530 || 1,580 || 6,326

Πληρωμές || =5+ 6 || 1,608 || 1,608 || 1,530 || 1,580 || 6,326

Αν η πρόταση/πρωτοβουλία επηρεάζει περισσότερους του ενός τομείς: (άνευ αντικειμένου)

ŸΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων || Αναλήψεις υποχρεώσεων || (4) || || || ||

Πληρωμές || (5) || || || ||

ŸΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από ορισμένα ειδικά προγράμματα || (6) || || || ||

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων για τους ΤΟΜΕΙΣ 1 έως 4 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (Ποσό αναφοράς) || Αναλήψεις υποχρεώσεων || =4+ 6 || || || ||

Πληρωμές || =5+ 6 || || || ||

Τομέας πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: || 5 || «Διοικητικές δαπάνες»

Σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

|| || || Έτος N[8] 2015 || Έτος N+1 2016 || Έτος N+2 2017 || Έτος N+3 2018 || ΣΥΝΟΛΟ

ΓΔ MARE

ŸΑνθρώπινοι πόροι || 0,059 || 0,059 || 0,059 || 0,059 || 0,236

ŸΛοιπές διοικητικές δαπάνες || 0,010 || 0,010 || 0,010 || 0,010 || 0,040

ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ MARE || Πιστώσεις || 0,069 || 0,069 || 0,069 || 0,069 || 0,276

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων για τον ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || (Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών) || 0,069 || 0,069 || 0,069 || 0,069 || 0,276

Σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

|| || || Έτος N[9] 2015 || Έτος N+1 2016 || Έτος N+2 2017 || Έτος N+3 2018 || ΣΥΝΟΛΟ

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων για τους ΤΟΜΕΙΣ 1 έως 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || Αναλήψεις υποχρεώσεων || 1,677 || 1,677 || 1,599 || 1,649 || 6,602

Πληρωμές || 1,677 || 1,677 || 1,599 || 1,649 || 6,602

3.2.2.     Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις επιχειρησιακές πιστώσεις

Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα || || Έτος N 2015 || Έτος N+1 2016 || Έτος N+2 2017 || Έτος N+2 2018 || ΣΥΝΟΛΟ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (outputs)

Τύπος[10] || Μέσο κόστος || Αριθ. || Κόστος || Αριθ. || Κόστος || Αριθ. || Κόστος || Αριθ. || Κόστος || Συνολικός αριθ. || Συνολικό κόστος

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1[11]… || || || || || || || || || ||

- Πρόσβαση στην αλιευτική ζώνη || Όγκος (σε τόνους) || N & N+1: 55 ευρώ/ τόνο || 15 750. || 0,866 || 15 750. || 0,866 || 15 750. || 0,788 || 15 750. || 0,788 || 63 000. || 3,308

N & N+3: 50 ευρώ/ τόνο

- Τομεακή στήριξη || Ετήσια συνεισφορά || 0,300 || 1 || 0,700 || 1 || 0,700 || 1 || 0,700 || 1 || 0,700 || 4 || 2,800

Υποσύνολο για ειδικό στόχο αριθ. 1 || || 1,566 || || 1,566 || || 1,488 || || 1,488 || || 6,108

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ || || 1,566 || || 1,566 || || 1,488 || || 1,488 || || 6,108

              3.2.3. Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα

                        3.2.3.1 Συνοπτική παρουσίαση

Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

|| Έτος N[12] 2015 || Έτος N+1 2016 || Έτος N+2 2017 || Έτος N+3 2018 || ΣΥΝΟΛΟ

ΤΟΜΕΑΣ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || || || || ||

Ανθρώπινο δυναμικό || 0,059 || 0,059 || 0,59 || 0,059 || 0,236

Λοιπές διοικητικές δαπάνες || 0,010 || 0,010 || 0,010 || 0,010 || 0,040

Υποσύνολο ΤΟΜΕΑΣ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || 0,069 || 0,069 || 0,069 || 0,069 || 0,276

Εκτός του ΤΟΜΕΑ 5[13] του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || || || || ||

Ανθρώπινο δυναμικό || 0,036 || 0,036 || 0,036 || 0,036 || 0,144

Λοιπές δαπάνες διοικητικής φύσης || 0,006 || 0,006 || 0,006 || 0,056 || 0,074

Μερικό σύνολο εκτός ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || 0,042 || 0,042 || 0,042 || 0,092 || 0,218

ΣΥΝΟΛΟ || 0,111 || 0,111 || 0,111 || 0,161 || 0,494

Οι ανάγκες σε διοικητικές πιστώσεις θα καλυφθούν από τις πιστώσεις της ΓΔ που έχουν ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης ή/και που έχουν ανακατανεμηθεί εντός της ΓΔ, και θα συμπληρωθούν, ενδεχομένως, από όλα τα συμπληρωματικά κονδύλια που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

                        3.2.3.2 Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους

Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Εκτίμηση η οποία πρέπει να διατυπωθεί σε ακέραιο αριθμό (ή το πολύ με ένα δεκαδικό ψηφίο)

|| Έτος N 2015 || Έτος N+1 2016 || Έτος N+2 2017 || Έτος N+3 2018

ŸΘέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων) || || || ||

|| || || ||

11 01 01 01 (στην έδρα ή στα γραφεία αντιπροσωπείας της Επιτροπής) || 0,30 || 0,30 || 0,30 || 0,30

11 01 01 02 (σε αντιπροσωπεία) || || || ||

ŸΕξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης – ΙΠΑ)[14] || || || ||

11 01 02 01 (AC, END, INT από το συνολικό κονδύλιο) || 0,15 || 0,15 || 0,15 || 0,15

11 01 02 02 (AC, AL, END, INT και JED στις αντιπροσωπείες) || || || ||

11 01 04 01 [15] || - στην έδρα[16] || || || ||

- σε αντιπροσωπεία || 0,25 || 0,25 || 0,25 || 0,25

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν) || || || ||

ΣΥΝΟΛΟ || 0,7 || 0,7 || || 0,7

11 είναι ο τομέας πολιτικής ή ο σχετικός τίτλος του προϋπολογισμού.

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης ή/και έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και το οποίο θα συμπληρωθεί, εάν χρειαστεί, από πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

Μόνιμοι υπάλληλοι και έκτακτοι υπάλληλοι || Διαχείριση και παρακολούθηση της διαδικασίας (επανα)διαπραγμάτευσης της συμφωνίας σύμπραξης βιώσιμης αλιείας και της έγκρισης των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων από τα όργανα· διαχείριση της ισχύουσας συμφωνίας σύμπραξης βιώσιμης αλιείας, καθώς και της συνεχούς χρηματοοικονομικής και επιχειρησιακής παρακολούθησης· διαχείριση αδειών. Αρμόδιος υπάλληλος της ΓΔ MARE + Προϊστάμενος ή Αναπληρωτής Προϊστάμενος Διοικητικής Μονάδας + Γραμματεία: κατά γενική εκτίμηση 0,45 ΙΠΑ/ετησίως Μοναδιαίο κόστος:                  132 000 ευρώ/ετησίως Υπολογισμός του κόστους:      0,45 άτομο/ετησίως x 132 000 ευρώ/ετησίως Σύνολο εξόδων:                       59 400 ευρώ => 0,059 εκατ. ευρώ

Εξωτερικό προσωπικό || Παρακολούθηση της χρησιμοποίησης της τομεακής στήριξης – AC σε αντιπροσωπεία (Μαυρίκιος): κατά γενική εκτίμηση 0,25 ΙΠΑ/ετησίως Μοναδιαίο κόστος:                  145 000 ευρώ/ετησίως Υπολογισμός του κόστους:      0,25 άτομο/ετησίως x 145 000 ευρώ/ετησίως Σύνολο εξόδων:                       36 250 ευρώ => 0,036 εκατ. ευρώ

              3.2.4. Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

Η πρόταση/πρωτοβουλία είναι συμβατή με τον ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

              3.2.5. Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτα μέρη.

              3.3.    Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

[1]               Εγκρίθηκε στις 14 Απριλίου 2014 από το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας

[2]               ΕΕ L 15 της 18.01.2008, σ. 1.

[3]               ΔΠ= Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ= Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις

[4]               ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών.

[5]               Υποψήφιες χώρες και, ενδεχομένως, δυνάμει υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

[6]               Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας.

[7]               Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.

[8]               Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας.

[9]               Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας.

[10]             Τα αποτελέσματα αφορούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (για παράδειγμα: αριθμός ανταλλαγών σπουδαστών που χρηματοδοτήθηκαν, αριθμός χιλιομέτρων οδών που κατασκευάστηκαν κ.λπ.).

[11]             Όπως περιγράφεται στο Τμήμα 1.4.2. «Ειδικός(-οί) στόχος (-οι)…».

[12]             Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας.

[13]             Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.

[14]             AC = συμβασιούχος υπάλληλος· AL = τοπικός υπάλληλος· END = αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας· INT = προσωρινό προσωπικό· JED = νεαρός εμπειρογνώμονας σε αντιπροσωπεία.

[15]             Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού βάσει επιχειρησιακών πιστώσεων (πρώην γραμμές «BA»).

[16]             Κυρίως για τα διαρθρωτικά ταμεία, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Πρωτόκολλο για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων και της χρηματικής συνεισφοράς που προβλέπονται στη συμφωνία αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης

Άρθρο 1 Πεδίο εφαρμογής

1.            Οι αλιευτικές δυνατότητες που χορηγούνται δυνάμει του άρθρου 5 της συμφωνίας αλιευτικής σύμπραξης καθορίζονται ως εξής:

Θυννοειδή και παρόμοια είδη (τόνοι, παλαμίδες ρίκια, βασιλικά σκουμπριά, ξιφίας, μάρλιν), συναφή είδη καιτύποι αλιείας που υπόκεινται σε εντολή διαχείρισης της Επιτροπής Τόνου Ινδικού Ωκεανού (IOTC), με εξαίρεση

· τα είδη που προστατεύονται από τις διεθνείς συμβάσεις,

· εκείνα των οποίων η διατήρηση επί του σκάφους, η μεταφόρτωση, η εκφόρτωση ή η αποθήκευση του συνόλου ή μερών απαγορεύονται από την IOTC, ιδίως των ειδών της οικογένειας των Alopiidae, της οικογένειας τωνSphyrnidae, καθώς και

· τα ακόλουθα είδη: Cethorinus maximus, Rhincodon typus, Carcharodon carcharias, Carcharinus falciformis, Carcharinus longimanus.

· 40 θυνναλιευτικά γρι-γρι, και

· 32 παραγαδιάρικα επιφανείας με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 100 GT.

· 22 παραγαδιάρικα επιφανείας με χωρητικότητα μικρότερη ή ίση με 100 GT.

2.          Η παράγραφος 1 εφαρμόζεται με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 8 και 9 του παρόντος πρωτοκόλλου.

Άρθρο 2

Διάρκεια

Το παρόν πρωτόκολλο και το παράρτημά του εφαρμόζονται για περίοδο 4 ετών από την ημερομηνία της προσωρινής εφαρμογής του.

Άρθρο 3

Αρχές και στόχοι στους οποίους βασίζεται η εφαρμογή του παρόντος πρωτοκόλλου

1.            Τα δύο μέρη αναλαμβάνουν τη δέσμευση να προάγουν την υπεύθυνη αλιεία στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης με βάση την αρχή της μη διάκρισης μεταξύ των διαφόρων στόλων που αλιεύουν στην εν λόγω ζώνη. Το σύνολο των τεχνικών μέτρων διατήρησης που εξαρτούν τη χορήγηση των αδειών αλιείας, όπως καθορίζονται στο προσάρτημα 2 του παρόντος πρωτοκόλλου, εφαρμόζονται σε κάθε αλλοδαπό βιομηχανικό στόλο που δραστηριοποιείται στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης υπό τεχνικές συνθήκες ανάλογες με εκείνες που ισχύουν για τους στόλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2.            Τα μέρη αναλαμβάνουν τη δέσμευση να εξασφαλίσουν την εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας σύμφωνα με το άρθρο 9 της συμφωνίας του Κοτονού σχετικά με τα ουσιώδη στοιχεία όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις δημοκρατικές αρχές και το κράτος δικαίου, καθώς και τη θεμελιώδη αρχή της χρηστής διακυβέρνησης των δημοσίων υποθέσεων, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βιώσιμη και χρηστή διαχείριση του περιβάλλοντος.

Άρθρο 4 Χρηματική αντιπαροχή

1.            Η συνολική χρηματική αντιπαροχή που αναφέρεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας αλιευτικής σύμπραξης καθορίζεται, για ολόκληρη την περίοδο που αναφέρεται στο άρθρο 2, σε 6 107 500 ευρώ.

2.            Η εν λόγω χρηματική αντιπαροχή κατανέμεται ως εξής:

2.1.    ετήσιο ποσό 866 250 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα έτη του πρωτοκόλλου και 787 500 ευρώ για καθένα από τα δύο επόμενα έτη, το οποίο ισοδυναμεί με βάρος αναφοράς, για όλα τα είδη, 15 750 τόνων ετησίως για την πρόσβαση στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης, και

2.2.    ειδικό ποσό 700 000 ευρώ ετησίως, το οποίο προορίζεται για τη στήριξη και την υλοποίηση της τομεακής πολιτικής των αλιευτικών πόρων και της αλιείας της Μαδαγασκάρης. Η χρηματική αντιπαροχή που προορίζεται για την τομεακή στήριξη τίθεται στη διάθεση του Υπουργείου Αλιευτικών Πόρων και Αλιείας.

3.            Η παράγραφος 1 του παρόντος άρθρου εφαρμόζεται με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 5, 6, 8, 11 και 12 του παρόντος πρωτοκόλλου.

4.            Η χρηματική αντιπαροχή που καθορίζεται στην παράγραφο 2 καταβάλλεται σε λογαριασμό του Δημόσιου Ταμείου της Μαδαγασκάρης στην Κεντρική Τράπεζα της Μαδαγασκάρης, του οποίου τα στοιχεία διαβιβάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Μαδαγασκάρη πριν από την έναρξη της προσωρινής εφαρμογής και θα επιβεβαιώνονται κάθε έτος.

Άρθρο 5

Τρόπος πληρωμής του μέρους της χρηματικής αντιπαροχής για την πρόσβαση

1.            Εάν τα ετήσια αλιεύματα των ειδών που αναφέρονται στο άρθρο 1 στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης, όπως έχουν δηλωθεί και επιβεβαιωθεί για τα αλιευτικά σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το τμήμα 1 του κεφαλαίου IV του παραρτήματος του παρόντος πρωτοκόλλου, υπερβαίνουν την ποσότητα αναφοράς που καθορίζεται άρθρο 4 παράγραφος 2.1, το ποσό της ετήσιας χρηματικής αντιπαροχής θα αυξάνεται κατά 55 ευρώ για τα δύο πρώτα έτη του πρωτοκόλλου και κατά 50 ευρώ για τα δύο τελευταία έτη για κάθε πρόσθετο τόνο που αλιεύεται.

2.            Ωστόσο, το ετήσιο ποσό που καταβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρόσβαση στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του ποσού που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2.1 για το αντίστοιχο έτος. Όταν οι ποσότητες που έχουν αλιευθεί από τα σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης υπερβαίνουν τις ποσότητες που αντιστοιχούν στο διπλάσιο του εν λόγω ετήσιου ποσού, το οφειλόμενο ποσό για την ποσότητα που υπερβαίνει το εν λόγω όριο καταβάλλεται το επόμενο έτος.

3.            Η καταβολή του μέρους της χρηματικής αντιπαροχής που αφορά την πρόσβαση των σκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης πραγματοποιείται το αργότερο 90 ημέρες μετά την προσωρινή εφαρμογή του παρόντος πρωτοκόλλου που αναφέρεται στο άρθρο 15 για το πρώτο έτος και το αργότερο κατά την επέτειο της προσωρινής εφαρμογής του εν λόγω πρωτοκόλλου για τα επόμενα έτη.

4.            Η διάθεση του μέρους της χρηματικής αντιπαροχής που καθορίζεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2.1 υπάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των αρχών της Μαδαγασκάρης.

Άρθρο 6 Λεπτομέρειες εφαρμογής και πληρωμής της τομεακής στήριξης

1.            Η μεικτή επιτροπή εγκρίνει, το αργότερο τρεις μήνες μετά την έναρξη της προσωρινής εφαρμογής του παρόντος πρωτοκόλλου, πολυετές τομεακό πρόγραμμα, του οποίου ο γενικός στόχος είναι η προώθηση της υπεύθυνης και βιώσιμης αλιείας στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης σύμφωνα με την εθνική στρατηγική της Μαδαγασκάρης στον τομέα της αλιείας.

2.            Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του εν λόγω πολυετούς τομεακού προγράμματος στήριξης περιλαμβάνουν ιδίως:

2.1.    τους προσανατολισμούς σε ετήσια και πολυετή βάση, σύμφωνα με τους οποίους χρησιμοποιείται το ειδικό ποσό της χρηματικής αντιπαροχής που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2.2·

2.2.    τους προς επίτευξη στόχους σε ετήσια και πολυετή βάση, ώστε να επιτευχθεί η καθιέρωση υπεύθυνης και βιώσιμης αλιείας, λαμβανομένων υπόψη των προτεραιοτήτων που διατυπώνει η Μαδαγασκάρη στο πλαίσιο της εθνικής αλιευτικής πολιτικής της, ιδίως της εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση της αλιείας τόνου και συγκεκριμένα όσον αφορά τη στήριξη της αλιείας μικρής κλίμακας και της παραδοσιακής αλιείας, την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την επιτήρηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων, και ιδίως την καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης (ΠΛΑ) αλιείας, την ενίσχυση των ικανοτήτων της έρευνας στον αλιευτικό τομέα της Μαδαγασκάρης ή των ικανοτήτων διαχείρισης της πρόσβασης και της χρήσης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και των αλιευτικών πόρων·

2.3.    τα κριτήρια και τις διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων κατά περίπτωση των δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών δεικτών που πρέπει να εφαρμόζονται για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, σε ετήσια βάση.

3.            Κάθε χρόνο, οι αρχές της Μαδαγασκάρης υποβάλλουν υπό μορφή ετήσιας έκθεσης υλοποίησης, την πρόοδο των δραστηριοτήτων που υλοποιούνται με τη βοήθεια της χρηματικής αντιπαροχής που αφορά την τομεακή στήριξη. Η έκθεση αυτή εξετάζεται από τη μεικτή επιτροπή. Η ετήσια έκθεση σχετικά με το προηγούμενο έτος θα περιλαμβάνει επίσης απολογισμό της εφαρμογής της τομεακής στήριξης καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωτοκόλλου.

4.            Κάθε προτεινόμενη τροποποίηση του πολυετούς τομεακού προγράμματος υποβάλλεται στη μεικτή επιτροπή.

5.            Η καταβολή του μέρους της χρηματοδοτικής συνεισφοράς για την τομεακή στήριξη πραγματοποιείται σε ετήσιες δόσεις, βάσει ανάλυσης που εκπονεί η μεικτή επιτροπή και των αποτελεσμάτων της εφαρμογής της τομεακής στήριξης, όπως προβλέπεται στις παραγράφους 3, 4 και 5 του παρόντος άρθρου.

6.            Η Ευρωπαϊκή Ένωση δύναται να αναστείλει, εν άλω ή εν μέρει, την καταβολή του μέρους της χρηματοδοτικής συνεισφοράς που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2.2 του παρόντος πρωτοκόλλου, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

6.1.    όταν, ύστερα από ανάλυση που πραγματοποιεί η μεικτή επιτροπή σύμφωνα με το σημείο 6, τα επιτευχθέντα αποτελέσματα θεωρείται ότι δεν είναι σύμφωνα με τον προγραμματισμό που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της μεικτής επιτροπής·

6.2.    σε περίπτωση μη εκτέλεσης της εν λόγω χρηματικής αντιπαροχής.

7.            Μετά από αναστολή όπως προβλέπεται στο σημείο 7, η καταβολή του μέρους της χρηματικής αντιπαροχής που αφορά την τομεακή στήριξη πραγματοποιείται εκ νέου μόνο μετά από διαβουλεύσεις και συμφωνία των δύο μερών και όταν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της τομεακής στήριξης είναι σύμφωνα με τον προγραμματισμό που εγκρίθηκε από την μεικτή επιτροπή. Ωστόσο, η καταβολή του μέρους της χρηματικής αντιπαροχής που αφορά την τομεακή στήριξη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την παρέλευση έξι μηνών από τη λήξη του πρωτοκόλλου.

Άρθρο 7  Επιστημονική συνεργασία για υπεύθυνη αλιεία

1.            Μέσω της επιστημονικής συνεργασίας, τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύονται να προωθήσουν την υπεύθυνη αλιεία στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης και για τα είδη και για τους τύπους αλιείας που υπόκεινται σε εντολή διαχείρισης της Επιτροπής Τόνου Ινδικού Ωκεανού (IOTC). Τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύονται να τηρούν τα ψηφίσματα και τις συστάσεις της IOTC.

2.            Στη διάρκεια της περιόδου που καλύπτεται από το παρόν πρωτόκολλο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Μαδαγασκάρη ανταλλάσσουν όλες τις σχετικές επιστημονικές πληροφορίες που καθιστούν δυνατή την παρακολούθηση της κατάστασης των αλιευτικών πόρων στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης.

3.            Στη διάρκεια της περιόδου που καλύπτεται από το παρόν πρωτόκολλο, τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν να συγκαλέσουν, ανάλογα με την περίπτωση, κοινή επιστημονική ομάδα εργασίας προκειμένου να εξετάσουν οποιοδήποτε επιστημονικό ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος πρωτοκόλλου. Η εντολή, η σύνθεση και η λειτουργία της εν λόγω κοινής επιστημονικής ομάδας εργασίας καθορίζονται από τη μεικτή επιτροπή.

4.            Με βάση τα ψηφίσματα και τις συστάσεις που εκδίδονται από την IOTC και υπό το πρίσμα των πρόσφατων διαθέσιμων επιστημονικών γνωμοδοτήσεων και, ανάλογα με την περίπτωση, των πορισμάτων της συνεδρίασης της μεικτής επιστημονικής ομάδας εργασίας, η μεικτή επιτροπή αποφασίζει τη λήψη μέτρων που αποβλέπουν στη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών πόρων που καλύπτονται από το πρωτόκολλο και επηρεάζουν τις δραστηριότητες των αλιευτικών σκαφών της Ένωσης.

Άρθρο 8 Αναθεώρηση των αλιευτικών δυνατοτήτων και των τεχνικών μέτρων, βάσει κοινής συμφωνίας στο πλαίσιο της μεικτής επιτροπής

1.            Οι αναφερόμενες στο άρθρο 1 αλιευτικές δυνατότητες μπορούν να αναθεωρούνται από τη μεικτή επιτροπή, στο μέτρο που τα ψηφίσματα και οι συστάσεις που εκδίδονται από την IOTC επιβεβαιώνουν ότι η αναθεώρηση αυτή εξασφαλίζει τη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών ειδών που αναφέρονται στο παρόν πρωτόκολλο και, ενδεχομένως, μετά από γνωμοδότηση της επιστημονικής ομάδας εργασίας.

2.            Στην περίπτωση αυτή, η χρηματική αντιπαροχή που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2.1 επανεξετάζεται αναλόγως και συναρτήσει του χρόνου και πραγματοποιούνται οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο παρόν πρωτόκολλο και στο παράρτημά του.

3.            Η μεικτή επιτροπή μπορεί, εφόσον κριθεί απαραίτητο, να εξετάσει και να προσαρμόσει, ύστερα από κοινή συμφωνία, τις διατάξεις όσον αφορά τις συνθήκες άσκησης της αλιείας και τις λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος πρωτοκόλλου και των παραρτημάτων του.

Άρθρο 9 Περίοδοι πειραματικής αλιείας

1.            Η μεικτή επιτροπή μπορεί να επιτρέψει περιόδους πειραματικής αλιείας στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης προκειμένου να δοκιμαστεί η τεχνική σκοπιμότητα και η οικονομική αποδοτικότητα νέων τύπων αλιείας. Προς τον σκοπό αυτό και κατόπιν αιτήματος ενός των μερών, καθορίζει τα είδη, τους όρους και κάθε άλλη παράμετρο, σύμφωνα με τους όρους της κοινής επιστημονικής ομάδας εργασίας.

2.            Η Ευρωπαϊκή Ένωση κοινοποιεί στις αρχές της Μαδαγασκάρης τις αιτήσεις αδειών πειραματικής αλιείας βάσει τεχνικού φακέλου, στον οποίο προσδιορίζονται τα εξής:

· τα τεχνικά χαρακτηριστικά του σκάφους,

· το επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης των ναυτικών στην οικεία αλιευτική δραστηριότητα,

· η πρόταση όσον αφορά τις τεχνικές παραμέτρους της περιόδου αλιείας (διάρκεια, αλιευτικά εργαλεία, ζώνες εξερεύνησης κ.λπ.).

3.            Οι άδειες πειραματικής αλιείας χορηγούνται για μέγιστο διάστημα έξι μηνών. Υπόκεινται στην ενδεχόμενη καταβολή τέλους, το οποίο καθορίζεται από τις αρχές της Μαδαγασκάρης.

4.            Ένας επιστημονικός παρατηρητής που έχει ορίσει η Μαδαγασκάρη είναι παρών επί του σκάφους καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου πειραματικής αλιείας.

5.            Τα αλιεύματα που αλιεύονται στο πλαίσιο και κατά τη διάρκεια της περιόδου εξερεύνησης ανήκουν στον εφοπλιστή.

6.            Τα λεπτομερή αποτελέσματα της περιόδου πειραματικής αλιείας γνωστοποιούνται στη μεικτή επιτροπή. Εάν η λόγω επιτροπή θεωρήσει ότι η περίοδος πειραματικής αλιείας έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα, η Μαδαγασκάρη μπορεί να κατανείμει αλιευτικές δυνατότητες για τα νέα είδη στον στόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο άλλου πρωτοκόλλου.

Άρθρο 10 Όροι άσκησης των αλιευτικών δραστηριοτήτων – Ρήτρα αποκλειστικότητας

1.            Τα αλιευτικά σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ασκούν αλιευτικές δραστηριότητες στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης μόνον εάν περιλαμβάνονται στον κατάλογο εγκεκριμένων αλιευτικών σκαφών της IOTC και κατέχουν άδεια αλιείας που έχει εκδοθεί από τις αρχές της Μαδαγασκάρης στο πλαίσιο της συμφωνίας αλιευτικής σύμπραξης και του παρόντος πρωτοκόλλου.

2.            Οι αρχές της Μαδαγασκάρης χορηγούν άδειες αλιείας στα αλιευτικά σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο στο πλαίσιο της συμφωνίας αλιευτικής σύμπραξης και του παρόντος πρωτοκόλλου, απαγορεύεται δε η έκδοση αδειών για τα εν λόγω σκάφη εκτός του πλαισίου αυτού, ειδικότερα υπό μορφή ιδιωτικών αδειών.

3.            Οι δραστηριότητες των αλιευτικών σκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπεται να αλιεύουν στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης υπόκεινται στους νόμους και κανονισμούς της Μαδαγασκάρης, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά στο παρόν πρωτόκολλο και στο παράρτημά του.

4.            Τα δύο μέρη κοινοποιούν μεταξύ τους τυχόν μεταβολές στην οικεία αλιευτική πολιτική και νομοθεσία.

Άρθρο 11 Αναστολή

1.            Η εφαρμογή του παρόντος πρωτοκόλλου, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής της χρηματικής αντιπαροχής, μπορεί να ανασταλεί μονομερώς από οποιοδήποτε από τα μέρη σε περίπτωση μη τήρησης των όρων που αναφέρονται στο άρθρο 3 της συμφωνίας και στο άρθρο 3 του παρόντος πρωτοκόλλου, καθώς και στις ακόλουθες περιπτώσεις και συνθήκες:

1.1.    ανωτέρα βία·

1.2.    σοβαρή και ανεπίλυτη διαφορά μεταξύ των μερών σχετικά με την ερμηνεία ή την εφαρμογή των διατάξεων της συμφωνίας και του παρόντος πρωτοκόλλου·

1.3.    σε περίπτωση παράλειψης καταβολής από την Ευρωπαϊκή Ένωση της χρηματικής αντιπαροχής που προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2.1 για λόγους διαφορετικούς από τους προβλεπόμενους στο άρθρο 6 του παρόντος πρωτοκόλλου.

2.            Η αναστολή λόγω μη τήρησης των όρων που προβλέπονται στο άρθρο 3 παράγραφος 2 του παρόντος πρωτοκόλλου μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε περίπτωση ενεργοποίησης των μηχανισμών διαβούλευσης που προβλέπονται στο άρθρο 96 της συμφωνίας του Κοτονού σχετικά με την παραβίαση των βασικών και θεμελιωδών στοιχείων των δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως ορίζονται στο άρθρο 9 της εν λόγω συμφωνίας.

3.            Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου αναστέλλεται για λόγους διαφορετικούς από τους αναφερόμενους στο σημείο 2 του παρόντος άρθρου, υπό την προϋπόθεση ότι το ενδιαφερόμενο μέρος κοινοποιεί την πρόθεσή του εγγράφως και τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία κατά την οποία παράγει αποτελέσματα η εν λόγω αναστολή.

4.            Η αναστολή του πρωτοκόλλου για τους λόγους που παρατίθενται στο σημείο 2 του παρόντος άρθρου εφαρμόζεται αμέσως αφού ληφθεί η απόφαση για αναστολή.

5.            Σε περίπτωση αναστολής, τα μέρη συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με σκοπό τον φιλικό διακανονισμό της μεταξύ τους διαφοράς. Όταν επιτευχθεί ο εν λόγω διακανονισμός, το πρωτόκολλο τίθεται εκ νέου σε εφαρμογή και το ποσό της χρηματικής αποζημίωσης μειώνεται αναλόγως και pro rata temporis, σε συνάρτηση με το διάστημα κατά το οποίο είχε ανασταλεί η εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

6.            Όλες οι δραστηριότητες των αλιευτικών σκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης αναστέλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου αναστολής.

Άρθρο 12 Καταγγελία

1.            Σε περίπτωση καταγγελίας του παρόντος πρωτοκόλλου, το ενδιαφερόμενο μέρος κοινοποιεί εγγράφως στο άλλο μέρος την πρόθεσή του να καταγγείλει το πρωτόκολλο, τουλάχιστον έξι μήνες πριν από την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει να ισχύει η εν λόγω καταγγελία.

2.            Η αποστολή της κοινοποίησης που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο συνεπάγεται την έναρξη διαβουλεύσεων μεταξύ των μερών.

Άρθρο 13 Εμπιστευτικός χαρακτήρας των δεδομένων

1.            Η Μαδαγασκάρη και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύονται ότι όλα τα ονομαστικά δεδομένα που συνδέονται με τα αλιευτικά σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τις αλιευτικές τους δραστηριότητες, τα οποία προκύπτουν στο πλαίσιο της συμφωνίας, χρησιμοποιούνται ανά πάσα στιγμή με αυστηρότητα, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αρχές τους της εμπιστευτικότητας και της προστασίας των δεδομένων.

2.            Τα μέρη μεριμνούν ώστε μόνο τα συγκεντρωτικά δεδομένα που αφορούν τις αλιευτικές δραστηριότητες στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης να είναι διαθέσιμα στο κοινό, σύμφωνα με τις αντίστοιχες διατάξεις της IOTC.

3.            Τα δεδομένα που μπορούν να θεωρηθούν απόρρητα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τις αρμόδιες αρχές αποκλειστικά για την εφαρμογή της συμφωνίας και για σκοπούς διαχείρισης, παρακολούθησης, ελέγχου και επιτήρησης της αλιείας.

Άρθρο 14 Ηλεκτρονικές ανταλλαγές δεδομένων

1.            Η Μαδαγασκάρη και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύονται να υλοποιήσουν άμεσα τα αναγκαία συστήματα πληροφορικής για την ηλεκτρονική ανταλλαγή όλων των πληροφοριών και των εγγράφων που συνδέονται με την εφαρμογή της συμφωνίας. Για κάθε ηλεκτρονική ανταλλαγή χρειάζεται απόδειξη παραλαβής.

2.            Η ηλεκτρονική μορφή ενός εγγράφου θεωρείται ανά πάσα στιγμή ισοδύναμη της έντυπης μορφής του.

3.            Η Μαδαγασκάρη και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλληλοενημερώνονται αμέσως σχετικά με οποιαδήποτε τυχόν δυσλειτουργία συστήματος πληροφορικής. Οι πληροφορίες και τα έγγραφα που συνδέονται με την εφαρμογή της συμφωνίας αντικαθίστανται αυτομάτως από την έντυπη μορφή τους.

Άρθρο 15 Προσωρινή εφαρμογή

Το παρόν πρωτόκολλο εφαρμόζεται προσωρινά από την ημερομηνία υπογραφής του, και το νωρίτερο την 1η Ιανουαρίου 2015.

Άρθρο 16 Έναρξη ισχύος

Το παρόν πρωτόκολλο αρχίζει να ισχύει την ημερομηνία κατά την οποία τα μέρη κοινοποιούν αμοιβαία την ολοκλήρωση των διαδικασιών που είναι αναγκαίες για τον σκοπό αυτό.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Όροι άσκησης της αλιείας από τα σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I

Γενικές διατάξεις

1.            Ορισμός της αρμόδιας αρχής

Για τους σκοπούς του παρόντος παραρτήματος, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, ως αρμόδια αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης ορίζεται:

1.1.    για την ΕΕ: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά περίπτωση εκπροσωπούμενη από την αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Μαδαγασκάρη·

1.2.    για τη Δημοκρατία της Μαδαγασκάρης: το Υπουργείο Αλιευτικών Πόρων και Αλιείας

2.            Άδεια αλιείας

Για τους σκοπούς της εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος παραρτήματος, ο όρος «άδεια αλιείας» είναι ισοδύναμος με τον όρο «άδεια», όπως ορίζεται στη νομοθεσία της Μαδαγασκάρης.

3.            Αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης

3.1.    Καθορίζεται ως αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης το μέρος των υδάτων της Μαδαγασκάρης στα οποία η Μαδαγασκάρη επιτρέπει στα αλιευτικά σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ασκούν αλιευτικές δραστηριότητες.

3.1.1.  Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της αλιευτικής ζώνης της Μαδαγασκάρης και της γραμμής βάσης αναφέρονται στο προσάρτημα 3 του παραρτήματος του παρόντος πρωτοκόλλου.

3.1.2.  Οι ζώνες στις οποίες απαγορεύεται η αλιεία, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Μαδαγασκάρης, όπως τα εθνικά πάρκα, οι προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές και οι ζώνες αναπαραγωγής αλιευτικών πόρων, αναφέρονται στο προσάρτημα 4.

3.2.    Όλες οι διατάξεις του πρωτοκόλλου και του παραρτήματός του ισχύουν αποκλειστικά για την αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης, όπως αναφέρεται στο προσάρτημα 3, με την επιφύλαξη των ακόλουθων διατάξεων:

3.2.1.  Τα σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν να ασκούν τις αλιευτικές τους δραστηριότητες στα ύδατα πέραν των 20 ναυτικών μιλίων από τη γραμμή βάσης όσον αφορά τα θυνναλιευτικά γρι-γρι και τα παραγαδιάρικα επιφανείας.

3.2.2.  Προσδιορίζεται ζώνη προστασίας 3 ναυτικών μιλίων γύρω από τον αγκυροβολημένο εξοπλισμό συγκέντρωσης ιχθύων (ΕΣΙ) που χρησιμοποιείται από τους αλιείς της Μαδαγασκάρης, όπου τα σκάφη της ΕΕ δεν μπορούν να εισέλθουν. Η Μαδαγασκάρη κοινοποιεί τη θέση του αγκυροβολημένου εξοπλισμού συγκέντρωσης ιχθύων (ΕΣΙ) πέραν των 17 μιλίων στην ΕΕ και την αναφέρει στις άδειες αλιείας που εκδίδονται για τα σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3.2.3.  Επιπλέον, οι ζώνες της υφάλου Leven και της υφάλου Castor, των οποίων οι συντεταγμένες αναφέρονται στο προσάρτημα 4, μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο για τις αλιευτικές δραστηριότητες μικρής κλίμακας και την παραδοσιακή αλιεία της Μαδαγασκάρης.

4.            Διορισμός πράκτορα

Κάθε εφοπλιστής της ΕΕ που προτίθεται να αποκτήσει άδεια αλιείας σύμφωνα με το παρόν πρωτόκολλο πρέπει να εκπροσωπείται από ναυτικό πράκτορα με τόπο διαμονής τη Μαδαγασκάρη.

5.            Πληρωμές από τους εφοπλιστές

Η Μαδαγασκάρη κοινοποιεί στην ΕΕ, πριν από την ημερομηνία προσωρινής εφαρμογής του πρωτοκόλλου, τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού Δημοσίου Tαμείου στον οποίο θα καταβάλλονται τα χρηματικά ποσά που επιβαρύνουν τους εφοπλιστές της ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας. Οι δαπάνες που αφορούν τα τραπεζικά εμβάσματα βαρύνουν τους εφοπλιστές.

6.            Επικοινωνία

Τα στοιχεία επικοινωνίας για αμφότερα τα μέρη όσον αφορά την εφαρμογή του παρόντος πρωτοκόλλου παρατίθενται στο προσάρτημα 9.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II

Άδειες αλιείας

1.            Αναγκαία προϋπόθεση για τη χορήγηση άδειας αλιείας - επιλέξιμα σκάφη.

Οι άδειες αλιείας που προβλέπονται στο άρθρο 6 της συμφωνίας εκδίδονται υπό την προϋπόθεση ότι το σκάφος έχει εγγραφεί στο μητρώο αλιευτικών σκαφών της ΕΕ και εμφαίνεται στον κατάλογο εγκεκριμένων αλιευτικών σκαφών της Επιτροπής Τόνου του Ινδικού Ωκεανού (IOTC). Επιπλέον, ο πλοίαρχος ή το το σκάφος δεν πρέπει να υπόκεινται σε απαγόρευση αλιείας που απορρέει από τις αλιευτικές δραστηριότητες τους στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης.

2.            Αίτηση για χορήγηση άδειας αλιείας.

2.1.    Η ΕΕ υποβάλλει στη Μαδαγασκάρη σε ηλεκτρονική μορφή, με κοινοποίηση στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μαδαγασκάρη, αίτηση για τη χορήγηση άδειας αλιείας για κάθε σκάφος που επιθυμεί να ασκήσει αλιευτικές δραστηριότητες δυνάμει της συμφωνίας.

2.2.    Οι αιτήσεις υποβάλλονται σύμφωνα με το έντυπο που περιλαμβάνεται στο προσάρτημα 1 του παρόντος παραρτήματος.

2.3.    Κάθε πρώτη αίτηση χορήγησης άδειας αλιείας ή κάθε αίτηση που υποβάλλεται μετά από τροποποίηση των τεχνικών χαρακτηριστικών του σχετικού σκάφους συνοδεύεται από:

· απόδειξη πληρωμής του προκαταβληθέντος κατ’ αποκοπή τέλους για την περίοδο ισχύος της άδειας·

· πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία του σκάφους, η οποία παρουσιάζει πλευρική άποψη του σκάφους, διαστάσεων τουλάχιστον 15 cm x 10 cm·

· ανάλογα με την περίπτωση, βεβαίωση έγκρισης ή υγειονομικής καταχώρισης του σκάφους, που εκδίδεται από την αρμόδια αρχή της ΕΕ.

2.4.    Κατά την ανανέωση άδειας αλιείας στο πλαίσιο του ισχύοντος πρωτοκόλλου, για σκάφος του οποίου τα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν έχουν τροποποιηθεί, η αίτηση ανανέωσης συνοδεύεται μόνο από την απόδειξη πληρωμής του προκαταβληθέντος κατ’ αποκοπή τέλους.

3.          Τέλος και προκαταβληθέν κατ’ αποκοπή τέλος

3.1.    Το τέλος για τα θυνναλιευτικά γρι-γρι και τα παραγαδιάρικα επιφανείας, εκφραζόμενο σε ευρώ ανά τόνο αλιευμάτων στη ζώνη αλιείας της Μαδαγασκάρης, ορίζεται σε:

· 60 ευρώ/t για τα δύο πρώτα έτη εφαρμογής·

· 70 ευρώ/t για τα δύο τελευταία έτη εφαρμογής·

3.2.    Οι άδειες αλιείας εκδίδονται μετά από καταβολή στις αρμόδιες εθνικές αρχές των ακόλουθων προκαταβληθέντων κατ’ αποκοπή τελών:

Για τα θυνναλιευτικά γρι-γρι:

· 11 400 ευρώ ανά σκάφος, που αντιστοιχούν στα τέλη που οφείλονται για 190 τόνους ετησίως για τα δύο πρώτα έτη εφαρμογής·

· 13 300 ευρώ ανά σκάφος, που αντιστοιχούν στα τέλη που οφείλονται για 190 τόνους ετησίως για τα δύο τελευταία έτη εφαρμογής·

Για τα παραγαδιάρικα επιφανείας με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 100 GT.

· 3 600 ευρώ ανά σκάφος, που αντιστοιχούν στα τέλη που οφείλονται για 60 τόνους ετησίως για τα δύο πρώτα έτη εφαρμογής·

· 4 200 ευρώ ανά σκάφος, που αντιστοιχούν στα τέλη που οφείλονται για 60 τόνους ετησίως για τα δύο τελευταία έτη εφαρμογής·

Για τα παραγαδιάρικα επιφανείας με χωρητικότητα μικρότερη ή ίση με 100 GT.

· 2 400 ευρώ ανά σκάφος, που αντιστοιχούν στα τέλη που οφείλονται για 40 τόνους ετησίως για τα δύο πρώτα έτη εφαρμογής·

· 2 800 ευρώ ανά σκάφος, που αντιστοιχούν στα τέλη που οφείλονται για 40 τόνους ετησίως για τα δύο τελευταία έτη εφαρμογής·

3.3.    Το ποσό του κατ’ αποκοπή τέλους περιλαμβάνει όλους τους εθνικούς και τοπικούς φόρους, εκτός από τα λιμενικά τέλη, τον φόρο εκφόρτωσης, τον φόρο μεταφόρτωσης και τα έξοδα παροχής υπηρεσιών.

4.            Έκδοση άδειας αλιείας

4.1.    Μετά την παραλαβή των αιτήσεων για τη χορήγηση άδειας αλιείας που αναφέρεται στο σημείο 2, η Μαδαγασκάρη διαθέτει 20 εργάσιμες ημέρες για να εκδώσει τις άδειες αλιείας για τα αλιευτικά σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων η αίτηση θεωρείται σύμφωνη με τις παραγράφους 2.2, 2.3 και 2.4.

4.2.    Τα πρωτότυπα των αδειών αλιείας που εκδίδονται διαβιβάζονται αμέσως στους εφοπλιστές ή στους ναυτικούς πράκτορες τους από τη Μαδαγασκάρη μέσω της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Μαδαγασκάρη.

4.3.    Αντίγραφο της εν λόγω άδειας αλιείας διαβιβάζεται αμέσως σε ηλεκτρονική μορφή στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ και στους εφοπλιστές ή τους πράκτορες τους. Το αντίγραφο αυτό το οποίο φυλάσσεται επί του σκάφους ισχύει για μέγιστο χρονικό διάστημα 60 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας αλιείας. Μετά την περίοδο αυτή, το πρωτότυπο της άδειας αλιείας θα πρέπει να φυλάσσεται επί του σκάφους.

5.          Μεταβίβαση της άδειας αλιείας

5.1.    Η άδεια αλιείας εκδίδεται επ’ ονόματι συγκεκριμένου σκάφους και δεν είναι μεταβιβάσιμη.

5.2.    Εντούτοις, με αίτηση της ΕΕ και σε περίπτωση αποδεδειγμένης ανωτέρας βίας, όπως η απώλεια ή παρατεταμένη ακινητοποίηση ενός σκάφους λόγω σοβαρής τεχνικής βλάβης, η άδεια αλιείας ενός σκάφους αντικαθίσταται από νέα άδεια που εκδίδεται επ’ ονόματι άλλου σκάφους της ιδίας κατηγορίας με εκείνη του σκάφους που αντικαθίσταται, χωρίς να οφείλεται νέο τέλος.

5.3.    Στην περίπτωση αυτή, κατά τον υπολογισμό του όγκου των αλιευμάτων για τον καθορισμό της ενδεχόμενης επιπλέον πληρωμής, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των αλιευμάτων των δύο σκαφών στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης.

5.4.    Ο πλοιοκτήτης του σκάφους που αντικαθίσταται ή ο ναυτικός πράκτοράς του παραδίδει την ακυρωθείσα άδεια αλιείας στο ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης μέσω της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Μαδαγασκάρη.

5.5.    Η ημερομηνία έναρξης ισχύος της νέας άδειας αλιείας είναι η ημερομηνία παράδοσης της ακυρωθείσας άδειας αλιείας στο ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης. Η Αντιπροσωπεία της ΕΕ ενημερώνεται σχετικά με τη μεταβίβαση της άδειας αλιείας.

6.          Περίοδος ισχύος της άδειας αλιείας

6.1.    Οι άδειες αλιείας εκδίδονται για ετήσια περίοδο.

6.2.    Οι άδειες αλιείας είναι ανανεώσιμες.

6.3.    Σε περίπτωση που η έναρξη της προσωρινής εφαρμογής δεν αντιστοιχεί στην 1η Ιανουαρίου 2015, για τον καθορισμό της έναρξης της περιόδου ισχύος των αδειών αλιείας, ως ετήσια περίοδος ισχύος νοείται:

· κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του πρωτοκόλλου, η περίοδος μεταξύ της ημερομηνίας της προσωρινής έναρξης ισχύος του και της 31ης Δεκεμβρίου του ιδίου έτους·

· στη συνέχεια, κάθε πλήρες ημερολογιακό έτος·

· κατά το τελευταίο έτος εφαρμογής του πρωτοκόλλου, η περίοδος μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της ημερομηνίας εκπνοής του πρωτοκόλλου.

7.            Έγγραφα που φυλάσσονται επί του σκάφους

Τα ακόλουθα έγγραφα πρέπει να φυλάσσονται ανά πάσα στιγμή επί του σκάφους όσο αυτό βρίσκεται στα ύδατα ή σε λιμένα της Μαδαγασκάρης:

· το πρωτότυπο της άδειας αλιείας, εντούτοις, για διάστημα 60 ημερολογιακών ημερών και, εν αναμονή της παραλαβής του πρωτοτύπου αυτού, ισχύει το αντίγραφο της άδειας αλιείας που αναφέρεται στο σημείο 4.3 του παρόντος τμήματος·

· η άδεια πλεύσης του σκάφους, ή οποιοδήποτε ισοδύναμο έγγραφο εκδοθέν από την αρχή σημαίας·

· το σχέδιο χωρητικότητας του σκάφους, υπό μορφή  επικαιροποιημένων σχεδίων ή περιγραφών της διάταξης του αλιευτικού σκάφους και ειδικότερα ο αριθμός των κυτών αλιευμάτων, που να αναφέρουν την καθαρή χωρητικότητά τους σε κυβικά μέτρα.

8.            Σκάφη υποστήριξης

8.1.    Κατόπιν αιτήματος της ΕΕ και μετά από εξέταση από τις αρχές της Μαδαγασκάρης, η Μαδαγασκάρη επιτρέπει στα αλιευτικά σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν άδεια αλιείας να επικουρούνται από σκάφη υποστήριξης.

8.2.    Τα σκάφη υποστήριξης πρέπει να φέρουν σημαία κράτους μέλους της ΕΕ και δεν επιτρέπεται να φέρουν εξοπλισμό για την αλίευση ιχθύων. Η εν λόγω υποστήριξη δεν μπορεί να περιλαμβάνει ούτε τον ανεφοδιασμό σε καύσιμα ούτε τη μεταφόρτωση αλιευμάτων.

8.3.    Τα σκάφη υποστήριξης υπόκεινται στην ίδια διαδικασία όσον αφορά τη διαβίβαση των αιτήσεων έκδοσης άδειας αλιείας με αυτή που περιγράφεται στο παρόν κεφάλαιο, στον βαθμό που τυγχάνει εφαρμογής σε αυτά. Η Μαδαγασκάρη καταρτίζει τον κατάλογο των σκαφών υποστήριξης που διαθέτουν άδεια και τον κοινοποιεί αμελλητί στην ΕΕ.

8.4.    Το ετήσιο τέλος αδείας που καταβάλλεται για τα σκάφη υποστήριξης είναι 3 500 ευρώ/έτος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III

Τεχνικά μέτρα διατήρησης

1.            Τα αλιευτικά σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπεται να αλιεύουν στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης τηρούν όλα τα τεχνικά μέτρα διατήρησης, τα ψηφίσματα και τις συστάσεις της Επιτροπής Τόνου Ινδικού Ωκεανού (IOTC) καθώς και την ισχύουσα νομοθεσία της Μαδαγασκάρης που εφαρμόζονται σ’ αυτά.

2.            Τα τεχνικά μέτρα διατήρησης που εφαρμόζονται στα αλιευτικά σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία κατέχουν άδεια αλιείας, σχετικά με την αλιευτική ζώνη, τα αλιευτικά εργαλεία και τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα, ορίζονται για κάθε κατηγορία αλιείας στα τεχνικά δελτία του προσαρτήματος 2 του παρόντος παραρτήματος.

3.            Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αλιείας στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης, και με εξαίρεση τον φυσικό παρασυρόμενο εξοπλισμό συγκέντρωσης ιχθύων (ΕΣΙ), η χρήση βοηθητικού αλιευτικού εξοπλισμού που μεταλλάσσει τη συμπεριφορά των μεγάλων μεταναστευτικών ειδών και ιδίως ευνοεί τη συγκέντρωσή τους πλησίον ή κάτω από τον βοηθητικό εξοπλισμό, περιορίζεται στον τεχνητό, ήτοι οικολογικό, παρασυρόμενο ΕΣΙ, του οποίου ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η εφαρμογή πρέπει να επιτρέπουν την αποφυγή της τυχαίας αλίευσης κητοειδών, καρχαριών ή χελωνών με τη χρήση του βοηθητικού εξοπλισμού. Τα υλικά κατασκευής του εν λόγω βοηθητικού εξοπλισμού πρέπει να είναι βιοδιασπώμενα. Η ανάπτυξη και η χρήση του εν λόγω τεχνητού παρασυρόμενου ΕΣΙ είναι σύμφωνες με τα σχετικά ψηφίσματα και τις συστάσεις της Επιτροπής Τόνου Ινδικού Ωκεανού (IOTC).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV

Τμήμα 1:

Καθεστώς δήλωσης των αλιευμάτων και της αλιευτικής προσπάθειας

1.            Ημερολόγιο αλιείας

1.1.    Ο πλοίαρχος αλιευτικού σκάφους της ΕΕ που αλιεύει στο πλαίσιο της συμφωνίας τηρεί ημερολόγιο αλιείας σύμφωνο με τα ισχύοντα ψηφίσματα της IOTC για τα παραγαδιάρικα και τα γρι-γρι.

1.2.    Το ημερολόγιο αλιείας συμπληρώνεται από τον πλοίαρχο για κάθε ημέρα παρουσίας του σκάφους στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης.

1.3.    Ο πλοίαρχος καταγράφει κάθε ημέρα στο ημερολόγιο αλιείας την ποσότητα κάθε είδους, ταυτοποιούμενου βάσει του αντίστοιχου τριψήφιου κωδικού FAO, που έχει αλιευθεί και διατηρείται επί του σκάφους και εκφράζεται σε χιλιόγραμμα βάρους του ζωντανού ιχθύος ή, ενδεχομένως, σε αριθμό ιχθύων. Για κάθε κύριο είδος ο πλοίαρχος αναφέρει επίσης τα μηδενικά αλιεύματα, τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα και τις απορρίψεις.

1.4.    Το ημερολόγιο αλιείας συμπληρώνεται ευανάγνωστα, με κεφαλαία γράμματα και υπογράφεται από τον πλοίαρχο.

1.5.    Η ακρίβεια των δεδομένων που καταγράφονται στο ημερολόγιο αλιείας αποτελεί ευθύνη του πλοιάρχου.

2.            Δήλωση των αλιευμάτων

2.1.    Ο πλοίαρχος δηλώνει τα αλιεύματα του σκάφους υποβάλλοντας στη Μαδαγασκάρη τα ημερολόγια αλιείας που αντιστοιχούν στην περίοδο παρουσίας του σκάφους στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης.

2.2.    Μέχρι την εισαγωγή του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής δεδομένων αλιείας που αναφέρεται στο σημείο 3 του παρόντος τμήματος, τα ημερολόγια αλιείας υποβάλλονται ως εξής:

2.2.1.  σε περίπτωση κατάπλου σε λιμένα της Μαδαγασκάρης, το πρωτότυπο κάθε ημερολογίου αλιείας υποβάλλεται στον τοπικό εκπρόσωπο της Μαδαγασκάρης, ο οποίος βεβαιώνει εγγράφως την παραλαβή του·

2.2.2.  κατά την έξοδο από την αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης δίχως προηγούμενο κατάπλου σε λιμένα της Μαδαγασκάρης, το πρωτότυπο κάθε ημερολογίου αλιείας αποστέλλεται:

· αμέσως μετά από σάρωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που κοινοποίησαν οι αρμόδιες αρχές της Μαδαγασκάρης·

ή ελλείψει αυτής,

· με τηλεομοιοτυπία, σε αριθμό που κοινοποίησαν οι αρμόδιες αρχές της Μαδαγασκάρης, ή

· εντός 7 εργάσιμων ημερών από την άφιξη σε κάθε άλλο λιμένα και, εν πάση περιπτώσει, εντός 15 εργάσιμων ημερών μετά την έξοδο από την αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης, ταχυδρομικώς στη διεύθυνση που εμφαίνεται στο προσάρτημα 9.

2.3.    Ο πλοίαρχος αποστέλλει αντίγραφο όλων των ημερολογίων αλιείας στην ΕΕ και στις αρμόδιες αρχές του οικείου κράτους σημαίας. Ο πλοίαρχος αποστέλλει επίσης αντίγραφο όλων των ημερολογίων αλιείας:

· στην (USTA) – Unité statistique thonière d'Antsiranana (Στατιστική Μονάδα Αλιείας Τόνου στο Antsiranana)

και σε ένα εκ των κάτωθι επιστημονικών ιδρυμάτων:

· IRD (Institut de Recherche pour le Développement - Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Έρευνας)·

· IEO (Instituto Español de Oceanografía - Ισπανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο)·

· IPMA (Instituto Português do Mar e da Atmosfera - Πορτογαλικό Ινστιτούτο Θαλασσών και Ατμόσφαιρας).

2.4.    Σε περίπτωση επιστροφής του σκάφους στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης εντός της περιόδου ισχύος της άδειας αλιείας του, το εν λόγω σκάφος οφείλει να υποβάλει νέα δήλωση αλιευμάτων.

2.5.    Σε περίπτωση μη τήρησης των διατάξεων που αφορούν τη δήλωση αλιευμάτων, η Μαδαγασκάρη μπορεί να αναστείλει την άδεια αλιείας του εμπλεκόμενου σκάφους μέχρις ότου λάβει τη ζητούμενη δήλωση αλιευμάτων και να επιβάλει στον εφοπλιστή την ποινή που προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία της Μαδαγασκάρης. Σε περίπτωση υποτροπής, η Μαδαγασκάρη μπορεί να αρνηθεί την ανανέωση της άδειας αλιείας.

2.6.    Η Μαδαγασκάρη ενημερώνει την ΕΕ σχετικά με οποιαδήποτε εφαρμοζόμενη κύρωση στο πλαίσιο αυτό κατά την κοινοποίησή της στον εφοπλιστή.

3.            Θέση σε λειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος δήλωσης δεδομένων αλιευτικών δραστηριοτήτων (ERS)

Τα δύο μέρη συμφωνούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό σύστημα δήλωσης των αλιευτικών δεδομένων βάσει των κατευθυντήριων γραμμών που καθορίζονται στο προσάρτημα 8. Τα μέρη θέτουν ως στόχο το σύστημα αυτό να καταστεί λειτουργικό εντός έξι μηνών από την έναρξη της προσωρινής εφαρμογής του παρόντος πρωτοκόλλου.

4.            Τριμηνιαίες και ετήσιες δηλώσεις αλιευμάτων και αλιευτικής προσπάθειας

4.1.    Τριμηνιαίες δηλώσεις

4.1.1.  Στην περίπτωση που το ηλεκτρονικό σύστημα δήλωσης δεδομένων αλιείας που αναφέρεται στο σημείο 3 του παρόντος τμήματος δεν είναι λειτουργικό, η ΕΕ κοινοποιεί στη Μαδαγασκάρη, πριν από τη λήξη του τρίτου μήνα κάθε τριμήνου, τα δεδομένα σχετικά με τα αλιεύματα και την αλιευτική προσπάθεια (αριθμός ημερών στη θάλασσα) για κάθε κατηγορία που προβλέπεται στο παρόν πρωτόκολλο και που αντιστοιχούν στους μήνες του προηγούμενου τριμήνου, σύμφωνα με το υπόδειγμα που περιλαμβάνεται στο προσάρτημα 5 του παρόντος παραρτήματος.

4.1.2.  Τα συγκεντρωτικά αυτά δεδομένα που προέρχονται από ημερολόγια αλιείας θεωρούνται προσωρινά, μέχρι την κοινοποίηση από την ΕΕ μιας ετήσιας οριστικής εκκαθάρισης των αλιευμάτων και της προσπάθειας.

4.2.    Ετήσιες δηλώσεις

4.2.1.  Για κάθε θυνναλιευτικό γρι-γρι και για κάθε παραγαδιάρικο επιφανείας που επιτρέπεται να αλιεύει στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης, η ΕΕ προβαίνει σε ετήσια δήλωση των αλιευμάτων και της αλιευτικής προσπάθειας (ημέρες στη θάλασσα) ανά είδος και ανά μήνα, με βάση τα δεδομένα σχετικά με τα αλιεύματα που έχουν επικυρωθεί από τις εθνικές διοικήσεις των κρατών σημαίας και, μετά από ανάλυση που διενήργησαν τα προαναφερθέντα ερευνητικά ιδρύματα αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με διασταύρωση των διαθέσιμων δεδομένων από τα ημερολόγια αλιείας, τις δηλώσεις εκφόρτωσης, τα δελτία πωλήσεων και, ανάλογα με την περίπτωση, τις εκθέσεις των επιστημονικών παρατηρητών.

4.2.2.  Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε από τα ερευνητικά ιδρύματα αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάλυση του επιπέδου και της σύνθεσης των αλιευμάτων στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης είναι η ίδια με αυτή της Στατιστικής Μονάδας Αλιείας Τόνου στο Antsiranana, του ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης και της Διεύθυνσης Στατιστικής και Προγραμματισμού του Υπουργείου Αλιευτικών Πόρων και Αλιείας.

5.            Εκκαθάριση των τελών για τα θυνναλιευτικά και τα παραγαδιάρικα επιφανείας

5.1.    Βάσει της ετήσιας δήλωσης των αλιευμάτων και της προσπάθειας που αναφέρεται στο σημείο 4.2 του παρόντος τμήματος και για κάθε θυνναλιευτικό γρι-γρι και παραγαδιάρικο επιφανείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέθετε άδεια αλιείας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης, η ΕΕ προβαίνει σε τελική εκκαθάριση των τελών που οφείλει το εκάστοτε σκάφος για την περίοδο αλιείας του προηγούμενου ημερολογιακού έτους.

5.2.    Η ετήσια δήλωση των αλιευμάτων και της αλιευτικής προσπάθειας και η τελική εκκαθάριση των τελών διαβιβάζονται από την ΕΕ στη Μαδαγασκάρη πριν από τις 31 Ιουλίου του έτους που έπεται του έτους κατά τη διάρκεια του οποίου αλιεύθηκαν τα αλιεύματα για επιβεβαίωση.

5.3.    Η Μαδαγασκάρη κοινοποιεί στην ΕΕ την παραλαβή των εν λόγω δηλώσεων και της εκκαθάρισης και μπορεί να ζητήσει από την ΕΕ όλες τις διευκρινίσεις που κρίνει απαραίτητες.

5.3.1.  Στην περίπτωση αυτή, η ΕΕ επικοινωνεί με τις διοικήσεις των κρατών σημαίας και τα αρμόδια εθνικά ιδρύματα της ΕΕ και διαβιβάζει στη Μαδαγασκάρη τις συμπληρωματικές πληροφορίες που απαιτούνται εντός 20 εργάσιμων ημερών.

5.3.2.  Εφόσον κρίνεται αναγκαίο, μπορεί να συγκαλείται ειδική συνεδρίαση της επιστημονικής ομάδας εργασίας, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι των αρμόδιων εθνικών ιδρυμάτων της ΕΕ και της Μαδαγασκάρης, προκειμένου να εξεταστούν τα δεδομένα σχετικά με τα αλιεύματα και τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται για τη διασταύρωση πληροφοριών.

5.4.    Η Μαδαγασκάρη διαθέτει προθεσμία 30 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία της κοινοποίησης που αναφέρεται στο σημείο 5.3 του παρόντος τμήματος για να αμφισβητήσει την ετήσια δήλωση σχετικά με τα αλιεύματα και την αλιευτική προσπάθεια καθώς και την τελική εκκαθάριση των τελών, με βάση αποδεικτικά στοιχεία.

5.4.1.  Σε περίπτωση διαφωνίας, τα μέρη διαβουλεύονται στο πλαίσιο της μεικτής επιτροπής.

5.4.2.  Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής και χωρίς αμφισβήτηση, τα μέρη θεωρούν την ετήσια δήλωση αλιευμάτων και αλιευτικής προσπάθειας και την τελική εκκαθάριση εγκριθείσες.

5.5.    Σε περίπτωση που το ποσό της τελικής εκκαθάρισης είναι υψηλότερο από το προκαταβληθέν κατ’ αποκοπή τέλος για τη χορήγηση άδειας αλιείας, ο εφοπλιστής καταβάλλει το υπόλοιπο στη Μαδαγασκάρη το αργότερο στις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Σε περίπτωση που το ποσό της τελικής εκκαθάρισης είναι χαμηλότερο από από το προκαταβληθέν κατ’ αποκοπή τέλος, το υπόλοιπο ποσό δεν επιστρέφεται στον εφοπλιστή.

Τμήμα 2:

Είσοδος και έξοδος από την αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης

1.            Οι πλοίαρχοι των αλιευτικών σκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασκούν αλιευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του παρόντος πρωτοκόλλου στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης κοινοποιούν τουλάχιστον τρεις ώρες εκ των προτέρων, στις αρμόδιες αρχές της Μαδαγασκάρης, την πρόθεσή τους να εισέλθουν ή να εξέλθουν από την αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης.

2.            Κατά την κοινοποίηση της εισόδου/εξόδου από την αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης, οι πλοίαρχοι των σκαφών κοινοποιούν επίσης το στίγμα τους καθώς και τις εκτιμώμενες ποσότητες κάθε είδους, ταυτοποιούμενου βάσει του αντίστοιχου τριψήφιου κωδικού FAO, που αλιεύεται και βρίσκεται ήδη επί του σκάφους, εκφραζόμενες σε χιλιόγραμμα βάρους του ζωντανού ιχθύος ή, ενδεχομένως, σε αριθμό ιχθύων, με την επιφύλαξη των διατάξεων του προσαρτήματος 8 τμήμα 2. Τα στοιχεία αυτά διαβιβάζονται ηλεκτρονικά, με τηλεμοιοτυπία ή μέσω ασυρμάτου στις διευθύνσεις που περιέχονται στο προσάρτημα 9.

3.            Οι αρχές της Μαδαγασκάρης γνωστοποιούν την παραλαβή του ηλεκτρονικού μηνύματος με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

4.            Σκάφος που εντοπίζεται να αλιεύει χωρίς να έχει ενημερώσει το ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης, θεωρείται σκάφος χωρίς άδεια αλιείας και υφίσταται τις κυρώσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία της Μαδαγασκάρης.

5.            Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο αριθμός της τηλεομοιοτυπίας και του τηλεφώνου, καθώς και τα στοιχεία ασυρμάτου του ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης προσαρτώνται στην άδεια αλιείας.

6.            Η Μαδαγασκάρη ενημερώνει αμέσως την ΕΕ και τα οικεία σκάφη για κάθε αλλαγή της ηλεκτρονικής διεύθυνσης, του αριθμού τηλεομοιοτυπίας ή της συχνότητας του ασυρμάτου.

Τμήμα 3:

Μεταφορτώσεις και εκφορτώσεις

1.            Κάθε μεταφόρτωση στη θάλασσα απαγορεύεται.

2.            Η μεταφόρτωση στα ύδατα της Μαδαγασκάρης μπορεί να πραγματοποιείται σε λιμένα της Μαδαγασκάρης που έχει καθοριστεί για τον σκοπό αυτό, μετά από προηγούμενη έγκριση του ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης και υπό τον έλεγχο των επιθεωρητών αλιείας της Μαδαγασκάρης.

3.            Οι καθορισθέντες λιμένες αλιείας για τις εν λόγω εργασίες μεταφόρτωσης είναι ο Antsiranana για τα γρι γρι, ο Toliary, ο Ehoala, ο Toamasina και ο Mahajanga για τα παραγαδιάρικα.

4.            Ο πλοιοκτήτης αλιευτικού σκάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ο εκπρόσωπός του, ο οποίος επιθυμεί να μεταφορτώσει ή να εκφορτώσει σε λιμένα της Μαδαγασκάρης, κοινοποιεί ταυτόχρονα στο ΚΠΑ και στη λιμενική αρχή της Μαδαγασκάρης τουλάχιστον 72 ώρες εκ των προτέρων, τις ακόλουθες πληροφορίες:

· το όνομα και τον αριθμό εγγραφής στο μητρώο αλιευτικών σκαφών της IOTC του αλιευτικού σκάφους που πραγματοποιεί τη μεταφόρτωση ή την εκφόρτωση·

· τον λιμένα μεταφόρτωσης ή εκφόρτωσης, και, εφόσον συντρέχει περίπτωση, το όνομα του πλοίου μεταφοράς,

· την προβλεπόμενη ημερομηνία και ώρα εκφόρτωσης ή εκφόρτωσης·

· την ποσότητα κάθε είδους, ταυτοποιούμενου βάσει του αντίστοιχου τριψήφιου κωδικού FAO, που πρόκειται να μεταφορτωθεί ή να εκφορτωθεί, εκφραζόμενου σε χιλιόγραμμα βάρους του ζωντανού ιχθύος ή, ενδεχομένως, σε αριθμό ιχθύων·

· τον προορισμό των αλιευμάτων που έχουν μεταφορτωθεί ή εκφορτωθεί.

5.            Ύστερα από την εξέταση των πληροφοριών που αναφέρονται στο σημείο 4 του παρόντος τμήματος και εντός 24 ωρών από την κοινοποίηση, το ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης χορηγεί στον εφοπλιστή ή στον εκπρόσωπό του, προηγούμενη άδεια μεταφόρτωσης ή εκφόρτωσης.

6.            Η μεταφόρτωση και η εκφόρτωση θεωρούνται ως έξοδος από την αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης. Σχετικά με αυτό, εφαρμόζονται οι διατάξεις που αναφέρονται στο τμήμα 2 του παρόντος κεφαλαίου.

7.            Μετά τη μεταφόρτωση ή την εκφόρτωση, ο εφοπλιστής ή ο εκπρόσωπός του κοινοποιεί την πρόθεσή του είτε να συνεχίσει την αλιευτική δραστηριότητα στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης είτε να εγκαταλείψει την αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης.

8.            Κάθε μεταφόρτωση ή εκφόρτωση που δεν πληροί τις διατάξεις των σημείων 1 έως 7 του παρόντος τμήματος απαγορεύεται στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης. Οι παραβάτες της παρούσας διάταξης υπόκεινται στις κυρώσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία της Μαδαγασκάρης.

9.            Σύμφωνα με το ισχύον ψήφισμα της IOTC, τα γρι-γρι της ΕΕ που εκφορτώνουν σε λιμένα της Μαδαγασκάρης προσπαθούν να διαθέσουν τα παρεμπίπτοντα αλιεύματά τους σε τοπικές επιχειρήσεις μεταποίησης, στην τοπική αγοραία τιμή. Κατόπιν αιτήματος των πλοιοκτητών των αλιευτικών σκαφών της ΕΕ, οι περιφερειακές διευθύνσεις του Υπουργείου Αλιευτικών Πόρων και Αλιείας της Μαδαγασκάρης παρέχουν κατάλογο και τα στοιχεία επικοινωνίας των τοπικών επιχειρήσεων μεταποίησης.

10.          Τα θυνναλιευτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκφορτώνουν εθελουσίως σε λιμένα της Μαδαγασκάρης δικαιούνται μείωσης του τέλους ύψους 5 ευρώ για κάθε τόνο που έχει αλιευθεί στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης επί του ποσού που αναφέρεται στο κεφάλαιο ΙΙ σημείο 3.1 του παρόντος παραρτήματος για την κατηγορία αλιείας του σχετικού σκάφους. Συμπληρωματική μείωση 5 ευρώ ανά τόνο χορηγείται στην περίπτωση πώλησης των προϊόντων αλιείας σε εγκατάσταση μεταποίησης της Μαδαγασκάρης.

Τμήμα 4:

Σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης (VMS)

1.            Μηνύματα στίγματος των σκαφών – σύστημα VMS

1.1.    Τα αλιευτικά σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν αλιευτική άδεια είναι εξοπλισμένα με σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης (Vessel Monitoring System - VMS) που εξασφαλίζει την αυτόματη και συνεχή κοινοποίηση τους στίγματός τους ανά ώρα στο κέντρο παρακολούθησης της αλιείας (ΚΠΑ) (Fisheries Monitoring Center – FMC) του αντίστοιχου κράτους σημαίας τους.

1.2.    Κάθε μήνυμα στίγματος είναι διαρθρωμένο με βάση το υπόδειγμα στο προσάρτημα 7 του παρόντος παραρτήματος και περιέχει:

· τα στοιχεία αναγνώρισης του σκάφους,

· το πλέον πρόσφατο γεωγραφικό στίγμα του σκάφους (γεωγραφικό μήκος και πλάτος), με σφάλμα στίγματος κατώτερο των 500 μέτρων και με ποσοστό ασφάλειας 99 %·

· την ημερομηνία και την ώρα καταγραφής του στίγματος·

· την ταχύτητα και την πορεία του σκάφους.

1.3.    Το πρώτο στίγμα που καταγράφεται μετά από την είσοδο στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης λαμβάνει τον κωδικό «ENT». Όλα τα επόμενα στίγματα λαμβάνουν τον κωδικό «POS», πλην του πρώτου στίγματος που καταγράφεται μετά την έξοδο από την αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης, που λαμβάνει τον κωδικό «EXI».

1.4.    Το ΚΠΑ του κράτους σημαίας εξασφαλίζει την αυτόματη επεξεργασία και, ενδεχομένως, την ηλεκτρονική διαβίβαση των μηνυμάτων στίγματος. Τα μηνύματα στίγματος καταγράφονται με ασφαλή τρόπο και διατηρούνται για χρονικό διάστημα τριών ετών.

2.            Διαβίβαση μέσω του σκάφους σε περίπτωση βλάβης του συστήματος VMS

2.1.    Ο πλοίαρχος διασφαλίζει ότι το σύστημα VMS του σκάφους του λειτουργεί άψογα ανά πάσα στιγμή και ότι τα μηνύματα στίγματος διαβιβάζονται ορθά στο ΚΠΑ του κράτους σημαίας.

2.2.    Τα σκάφη της ΕΕ που αλιεύουν με σύστημα VMS που δεν λειτουργεί, δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης.

2.3.    Σε περίπτωση βλάβης μετά την είσοδο στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης, το σύστημα VMS του σκάφους επιδιορθώνεται ή αντικαθίσταται εντός προθεσμίας δεκαπέντε ημερών. Μετά την εκπνοή αυτής της προθεσμίας το σκάφος δεν επιτρέπεται πλέον να αλιεύει στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης.

2.4.    Τα σκάφη που αλιεύουν στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης με σύστημα VMS που δεν λειτουργεί κοινοποιούν τα μηνύματά τους που αφορούν το γεωγραφικό τους στίγμα με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τηλεμοιοτυπία ή ασύρματο στο ΚΠΑ του κράτους σημαίας και της Μαδαγασκάρης, τουλάχιστον ανά τετράωρο, παρέχοντας όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, σύμφωνα με το σημείο 1.2 του παρόντος τμήματος.

3.            Ασφαλής κοινοποίηση των μηνυμάτων γεωγραφικού στίγματος στη Μαδαγασκάρη.

3.1.    Το ΚΠΑ του κράτους σημαίας διαβιβάζει αυτομάτως στο ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης τα μηνύματα γεωγραφικού στίγματος των εμπλεκομένων σκαφών. Τα ΚΠΑ του κράτους σημαίας και της Μαδαγασκάρης ανταλλάσσουν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις επικοινωνίας τους και ενημερώνονται αμοιβαία χωρίς καθυστέρηση σχετικά με τυχόν μεταβολή τους.

3.2.    Η διαβίβαση των μηνυμάτων γεωγραφικού στίγματος μεταξύ των ΚΠΑ του κράτους σημαίας και της Μαδαγασκάρης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά με ασφαλές σύστημα επικοινωνίας.

3.3.    Το ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης ενημερώνει το ΚΠΑ του κράτους σημαίας και την ΕΕ σχετικά με κάθε διακοπή της διαδοχικής λήψης μηνυμάτων στίγματος του σκάφους που διαθέτει άδεια αλιείας, σε περίπτωση που το εμπλεκόμενο σκάφος δεν έχει κοινοποιήσει την έξοδό του από την αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης.

4.            Δυσλειτουργία του συστήματος επικοινωνίας

4.1.    Η Μαδαγασκάρη βεβαιώνεται για τη συμβατότητα του ηλεκτρονικού εξοπλισμού της με αυτόν του ΚΠΑ του κράτους σημαίας και ενημερώνει τάχιστα την ΕΕ για τυχόν δυσλειτουργία στην επικοινωνία και στη λήψη μηνυμάτων στίγματος, ώστε να επιλυθεί το τεχνικό πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν.

4.2.    Τυχόν διαφορές εξετάζονται στο πλαίσιο της μεικτής επιτροπής.

4.3.    Ο πλοίαρχος θεωρείται υπεύθυνος για οιαδήποτε αποδεδειγμένη παραποίηση του συστήματος VMS του σκάφους που έχει ως στόχο να επηρεαστεί η λειτουργία του ή να παραποιηθούν τα μηνύματα στίγματος. Τυχόν παραβάσεις επισύρουν τις ποινές που προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία της Μαδαγασκάρης.

5.            Τροποποίηση της συχνότητας αποστολής των μηνυμάτων στίγματος

5.1.    Σε περίπτωση που υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις βάσει των οποίων εικάζεται ότι έχει διαπραχθεί παράβαση, το ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης μπορεί να ζητήσει από το ΚΠΑ του κράτους σημαίας, με κοινοποίηση στην ΕΕ, να μειώσει τη συχνότητα αποστολής μηνυμάτων στίγματος ενός σκάφους στα τριάντα λεπτά για δεδομένη χρονική διάρκεια έρευνας.

5.2.    Τα εν λόγω αποδεικτικά στοιχεία διαβιβάζονται από το ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης στο ΚΠΑ του κράτους σημαίας και στην ΕΕ.

5.3.    Το ΚΠΑ του κράτους σημαίας διαβιβάζει αμελλητί στο ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης τα μηνύματα στίγματος με βάση τη μειωμένη συχνότητα αποστολής.

5.4.    Το ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης κοινοποιεί τάχιστα το πέρας της διαδικασίας επιθεώρησης στο ΚΠΑ του κράτους σημαίας και στην ΕΕ.

5.5.    Στο τέλος της καθορισμένης περιόδου έρευνας, το ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης ενημερώνει το ΚΠΑ του κράτους σημαίας και την ΕΕ για τυχόν απαιτούμενη παρακολούθηση.

6.            Ισχύς του μηνύματος VMS σε περίπτωση διαφοράς

Τα δεδομένα εντοπισμού που εκδίδονται από το σύστημα VMS αποτελούν αμάχητο τεκμήριο σε περίπτωση διαφοράς μεταξύ των μερών.

Τμήμα 5:

Παρατηρητές

1.            Παρατήρηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων

1.1.    Αμφότερα τα μέρη αναγνωρίζουν τη σημασία τήρησης των υποχρεώσεων που προβλέπονται στα ισχύοντα ψηφίσματα της IOTC όσον αφορά το πρόγραμμα επιστημονικών παρατηρητών.

1.2.     Για την τήρηση των ανωτέρω υποχρεώσεων, οι ισχύουσες διατάξεις για τους παρατηρητές είναι οι ακόλουθες:

1.2.1.  Με αίτηση των αρχών της Μαδαγασκάρης, τα αλιευτικά σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπεται να αλιεύουν στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης επιβιβάζουν παρατηρητές σε ποσοστό 10 % του συνολικού αριθμού σκαφών που επιτρέπεται να αλιεύουν ανά κατηγορία αλιείας, όπως προβλέπεται στο κεφάλαιο I.

1.2.2.  Οι παρατηρητές είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της εφαρμογής των διατάξεων που θεσπίζονται στα ψηφίσματα της IOTC που αναφέρονται στο σημείο 1.1 ή κάθε άλλης ανάγκης συλλογής επιστημονικών πληροφοριών που προσδιορίζονται από το εθνικό ινστιτούτο της Μαδαγασκάρης ή από την κοινή επιστημονική ομάδα εργασίας.

1.2.3.  Οι παρατηρητές ορίζονται από τις αρμόδιες αρχές της Μαδαγασκάρης.

1.3.    Τα σκάφη με χωρητικότητα μικρότερη ή ίση με 100 GT εξαιρούνται από τις διατάξεις που αναφέρονται στο παρόν τμήμα.

2.            Καθορισμός σκαφών και ορισμός παρατηρητών

2.1.    Κατά την έκδοση των αδειών αλιείας, η Μαδαγασκάρη εκδίδει και, ενδεχομένως, επικαιροποιεί τον κατάλογο των σκαφών που έχουν επιλεγεί για την επιβίβαση παρατηρητή σύμφωνα με τους στόχους που αναφέρονται στο σημείο 1.2.2 ανωτέρω.

2.2.    Η Μαδαγασκάρη διαβιβάζει τον εν λόγω κατάλογο ηλεκτρονικά στην ΕΕ αμέσως μετά την έκδοση ή την επικαιροποίησή του. Εάν ένα από τα σκάφη που επιλέχθηκε αντιμετωπίζει μια δεόντως τεκμηριωμένη έλλειψη χώρου λόγω των απαιτήσεων ασφάλειας, ιδίως όσον αφορά την πειρατεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Μαδαγασκάρη προσαρμόζουν τον κατάλογο σκαφών που έχουν επιλεγεί προκειμένου να λάβουν υπόψη τους την κατάσταση αυτή, διασφαλίζοντας παράλληλα τον στόχο που αναφέρεται στο σημείο 1.2.1.

2.3.    Μόλις οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των σκαφών που έχουν επιλεγεί για την επιβίβαση παρατηρητή, η Μαδαγασκάρη ενημερώνει ταυτόχρονα τους εφοπλιστές, ή τους ναυτικούς τους πράκτορες, των σκαφών στα οποία πρέπει να επιβιβαστεί παρατηρητής κατά την παραμονή τους στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης.

2.4.    Μόλις συμφωνηθεί η ημερομηνία επιβίβασης μεταξύ των αρχών της Μαδαγασκάρης και του εφοπλιστή του σκάφους που έχει επιλεγεί, όπως αναφέρεται στο σημείο 7.2 του παρόντος τμήματος, η Μαδαγασκάρη ενημερώνει την ΕΕ και τον εμπλεκόμενο εφοπλιστή, ή τον ναυτικό του πράκτορα, σχετικά με το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας του παρατηρητή που έχει οριστεί.

2.5.    Η Μαδαγασκάρη ενημερώνει αμελλητί την ΕΕ και τους εμπλεκόμενους εφοπλιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή τον εκπρόσωπό τους, για κάθε αλλαγή ως προς τα σκάφη και τους παρατηρητές που έχουν οριστεί σύμφωνα με τα σημεία 2.1 και 2.3 του παρόντος τμήματος.

2.6.    Η Μαδαγασκάρη και η ΕΕ καταβάλλουν προσπάθειες, σε συνεργασία με τα άλλα παράκτια κράτη του νοτιοδυτικού Ινδικού Ωκεανού, ιδίως με πρωτοβουλία της IOTC, να αναπτύξουν συντονισμένη περιφερειακή εφαρμογή των προγραμμάτων παρατηρητή.

2.7.    Αλιευτικό σκάφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει καθοριστεί προκειμένου να επιβιβάσει παρατηρητή σύμφωνα με το σημείο 2.1 απαλλάσσεται από την εν λόγω υποχρέωση, εφόσον βρίσκεται ήδη παρατηρητής επί του σκάφους και παραμένει σε αυτό καθ’ όλη την προβλεπόμενη διάρκεια, υπό την προϋπόθεση ότι ο εν λόγω παρατηρητής:

· είναι αναγνωρισμένος μέσω περιφερειακού προγράμματος παρατήρησης στο οποίο η Μαδαγασκάρη και η ΕΕ είναι συμβαλλόμενα μέρη, ή·

· επιβιβάστηκε στο σκάφος λόγω υποχρεώσεων ισοδύναμων με εκείνες που αναφέρονται στο σημείο 1.2.2 του παρόντος τμήματος και προβλέπονται σε άλλες συμφωνίες σύμπραξης στον τομέα της βιώσιμης αλιείας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων παράκτιων κρατών του νοτιοδυτικού Ινδικού Ωκεανού

· είναι σε θέση να ανταποκριθεί στους στόχους των σημείων 1.2.1 και 8 του παρόντος τμήματος και να διαβιβάσει στο ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης το αποτέλεσμα των παρατηρήσεών του κατά τη διάρκεια της παρουσίας του σκάφους στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης.

2.8.    Ο χρόνος παρουσίας του παρατηρητή επί του σκάφους δεν υπερβαίνει το απαραίτητο χρονικό διάστημα για την εκτέλεση των καθηκόντων του.

3.            Χρηματοδοτική συνεισφορά των εφοπλιστών

3.1.    Με την επιφύλαξη ενός συντονισμένου προγράμματος παρατήρησης σε περιφερειακό επίπεδο, όπως αναφέρεται στο σημείο 2.6 του παρόντος τμήματος και για κάθε παρατηρητή που ορίζεται από τη Μαδαγασκάρη για επιβίβαση επί αλιευτικού σκάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο εφοπλιστής συνεισφέρει ποσό ύψους 20 ευρώ ανά ημέρα επιβίβασης. Το ποσό αυτό καταβάλλεται από τους εφοπλιστές στο πρόγραμμα παρατηρητών το οποίο διαχειρίζεται το ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης.

3.2.    Το σύνολο των εξόδων μετακίνησης του παρατηρητή της Μαδαγασκάρης μεταξύ του λιμένα επιβίβασης ή αποβίβασης και της συνήθους κατοικίας του στη Μαδαγασκάρη βαρύνουν τον εφοπλιστή.

4.            Αποδοχές του παρατηρητή

Οι αποδοχές και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης του παρατηρητή που ορίζεται από τη Μαδαγασκάρη βαρύνουν τις αρχές της Μαδαγασκάρης.

5.            Όροι επιβίβασης

5.1.    Οι όροι επιβίβασης του παρατηρητή και ιδίως ο χρόνος παρουσίας του επί του σκάφους ορίζονται κοινή συναινέσει μεταξύ του εφοπλιστή, ή του ναυτικού του πράκτορα, και της Μαδαγασκάρης.

5.2.    Οι παρατηρητές επί του σκάφους αντιμετωπίζονται ως αξιωματικοί. Εντούτοις, για την ενδιαίτηση του παρατηρητή επί του σκάφους λαμβάνεται υπόψη η τεχνική δομή του σκάφους.

5.3.    Οι δαπάνες για την ενδιαίτηση και τη σίτιση του παρατηρητή επί του σκάφους βαρύνουν τον εφοπλιστή.

5.4.    Ο πλοίαρχος λαμβάνει όλα τα μέτρα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του για να εξασφαλίσει τη σωματική και ηθική ασφάλεια του παρατηρητή.

5.5.    Στον παρατηρητή παρέχονται όλες οι διευκολύνσεις που είναι απαραίτητες για την άσκηση των καθηκόντων του. Ο πλοίαρχος του σκάφους  διασφαλίζει στον παρατηρητή την πρόσβαση στα μέσα επικοινωνίας, στα έγγραφα που βρίσκονται επί του σκάφους και στα έγγραφα που συνδέονται με τις αλιευτικές δραστηριότητες του σκάφους, ιδίως στο ημερολόγιο αλιείας, στο ημερολόγιο ψύξης και στο βιβλίο ναυσιπλοΐας, καθώς και στους χώρους του σκάφους που έχουν άμεση σχέση με την εκτέλεση των καθηκόντων του.

6.            Υποχρεώσεις του παρατηρητή

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας του επί του σκάφους, ο παρατηρητής:

· λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην διακόψει ούτε να εμποδίσει τις αλιευτικές δραστηριότητες·

· σέβεται τα αγαθά και τον εξοπλισμό του σκάφους·

· τηρεί τον εμπιστευτικό χαρακτήρα όλων των εγγράφων που ανήκουν στο σκάφος.

7.            Επιβίβαση και αποβίβαση του παρατηρητή

7.1.    Ο παρατηρητής επιβιβάζεται σε λιμένα τον οποίο επιλέγει ο εφοπλιστής.

7.2.    Ο εφοπλιστής ή ο ναυτικός του πράκτορας κοινοποιεί στη Μαδαγασκάρη, με προειδοποίηση 10 ημερών πριν από την επιβίβαση, την ημερομηνία, την ώρα και τον λιμένα επιβίβασης του παρατηρητή. Σε περίπτωση που ο παρατηρητής επιβιβαστεί σε τρίτη χώρα, τα έξοδα ταξιδίου του (συμπεριλαμβανομένων των εξόδων διαμονής και διατροφής) για να μεταβεί στον λιμένα επιβίβασης βαρύνουν τον εφοπλιστή.

7.3.    Σε περίπτωση που ο παρατηρητής δεν παρουσιαστεί για επιβίβαση εντός 12 ωρών από την προβλεπόμενη ημερομηνία και ώρα, ο εφοπλιστής απαλλάσσεται αυτόματα από την υποχρέωσή του επιβίβασης του εν λόγω παρατηρητή. Είναι συνεπώς ελεύθερος να εγκαταλείψει τον λιμένα και να ξεκινήσει τις αλιευτικές του δραστηριότητες.

7.4.    Σε περίπτωση που ο παρατηρητής δεν αποβιβαστεί σε λιμένα της Μαδαγασκάρης, ο εφοπλιστής αναλαμβάνει τα έξοδα ταξιδίου και διαμετακόμισης (συμπεριλαμβανομένων των εξόδων διαμονής και διατροφής) του παρατηρητή για την επιστροφή του στη συνήθη κατοικία του στη Μαδαγασκάρη.

7.5.    Εάν το σκάφος δεν παρουσιαστεί στη συμφωνηθείσα χρονική στιγμή σε λιμένα που έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων για την επιβίβαση του παρατηρητή, ο εφοπλιστής καλείται να καλύψει τα έξοδα ακινητοποίησης  του παρατηρητή κατά τη διάρκεια της αναμονής στον λιμένα (διαμονή, διατροφή).

7.6.    Εάν το σκάφος δεν παρουσιαστεί, η Μαδαγασκάρη μπορεί να αναστείλει την άδεια αλιείας του εμπλεκόμενου σκάφους και να εφαρμόσει τις κυρώσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία της Μαδαγασκάρης, εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας που κοινοποιούνται στο ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, ο εφοπλιστής συμφωνεί με τις αρχές της Μαδαγασκάρης νέα ημερομηνία επιβίβασης του παρατηρητή και το σκάφος δεν επιτρέπεται να ασκήσει αλιευτικές δραστηριότητες στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης μέχρι την επιβίβαση του παρατηρητή. Η Μαδαγασκάρη ενημερώνει αμέσως την ΕΕ και τον εφοπλιστή για τα μέτρα που λαμβάνονται κατ’ εφαρμογή του παρόντος σημείου.

8.            Καθήκοντα του παρατηρητή

8.1.    Ο παρατηρητής εκτελεί τα ακόλουθα καθήκοντα:

8.1.1.  Συλλέγει κάθε πληροφορία που χαρακτηρίζει την αλιευτική δραστηριότητα του σκάφους, ιδίως όσον αφορά:

· τα χρησιμοποιούμενα αλιευτικά εργαλεία·

· το στίγμα του σκάφους κατά τη διάρκεια της αλιευτικής του δραστηριότητας·

· την ποσότητα, ή, κατά περίπτωση, τον αριθμό ιχθύων που αλιεύονται για κάθε στοχευόμενο είδος και κάθε συναφές είδος, καθώς και των τυχαίων και των παρεμπιπτόντων αλιευμάτων·

· την εκτίμηση των αλιευμάτων που διατηρούνται επί του σκάφους και των απορρίψεων.

8.1.2.  Προβαίνει σε βιολογική δειγματοληψία στο πλαίσιο των επιστημονικών προγραμμάτων.

8.2.    Ο παρατηρητής κοινοποιεί καθημερινά τις παρατηρήσεις του με ασύρματο, φαξ ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, όταν το σκάφος αλιεύει στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης, συμπεριλαμβανομένων της ποσότητας των κύριων και παρεμπιπτόντων αλιευμάτων επί του σκάφους και τυχόν άλλων καθηκόντων, όπως απαιτείται από το ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης.

9.            Έκθεση του παρατηρητή

9.1.    Πριν από την αναχώρησή του από το σκάφος ο παρατηρητής υποβάλλει έκθεση σχετικά με τις παρατηρήσεις του στον πλοίαρχο του σκάφους. Ο πλοίαρχος του σκάφους έχει το δικαίωμα να διατυπώσει τις παρατηρήσεις του στην έκθεση του παρατηρητή. Η έκθεση υπογράφεται από τον παρατηρητή και από τον πλοίαρχο, ο οποίος λαμβάνει αντίγραφο της έκθεσης αυτής. Σε περίπτωση άρνησης από την πλευρά του πλοιάρχου να υπογράψει την έκθεση του παρατηρητή, αναφέρει εγγράφως τους λόγους της άρνησής του με τη μνεία «άρνηση υπογραφής».

9.2.    Ο παρατηρητής υποβάλλει την έκθεσή του στο ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης, το οποίο διαβιβάζει, ακολούθως, αντίγραφο στην ΕΕ εντός προθεσμίας 15 εργάσιμων ημερών μετά την αποβίβαση του παρατηρητή.

Τμήμα 6:

Επιθεώρηση εν πλω και σε λιμένα

1.            Η επιθεώρηση εν πλω ή σε λιμένα, κατά τον ελλιμενισμό ή σε αγκυροβόλιο, στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης των αλιευτικών σκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν άδεια αλιείας πραγματοποιείται από σκάφη και επιθεωρητές της Μαδαγασκάρης που έχουν εξουσιοδοτηθεί δεόντως για τον έλεγχο της αλιείας.

2.            Πριν από την επιβίβασή τους, οι επιθεωρητές της Μαδαγασκάρης ενημερώνουν τον πλοίαρχο του αλιευτικού σκάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την απόφασή τους να πραγματοποιήσουν επιθεώρηση. Η επιθεώρηση διεξάγεται από τους επιθεωρητές αλιείας. Πριν από την έναρξη της επιθεώρησης, οι επιθεωρητές οφείλουν να επιδείξουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους, της ιδιότητάς τους ως επιθεωρητών και την εντολή αποστολής τους.

3.            Οι επιθεωρητές παραμένουν επί του αλιευτικού σκάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνον όσο απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων που συνδέονται με την επιθεώρηση. Η επιθεώρηση διενεργείται κατά τρόπον ώστε να ελαχιστοποιείται ο αντίκτυπος τόσο για το σκάφος όσο και για την αλιευτική του δραστηριότητα και το φορτίο του.

3.1.    Η Μαδαγασκάρη μπορεί να επιτρέψει σε εκπροσώπους της ΕΕ να συμμετάσχουν στην επιθεώρηση ως παρατηρητές.

3.2.    Ο πλοίαρχος του αλιευτικού σκάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευκολύνει την επιβίβαση στο σκάφος και το έργο των επιθεωρητών.

3.3.    Μετά το πέρας κάθε επιθεώρησης οι επιθεωρητές συντάσσουν έκθεση επιθεώρησης. Ο πλοίαρχος του αλιευτικού σκάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει το δικαίωμα να διατυπώσει τις παρατηρήσεις του στην έκθεση επιθεώρησης. Η έκθεση επιθεώρησης υπογράφεται από τον επιθεωρητή ο οποίος συντάσσει την έκθεση και από τον πλοίαρχο του αλιευτικού σκάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν ο πλοίαρχος αρνηθεί την υπογραφή της έκθεσης επιθεώρησης, καταγράφει στην έκθεση επιθεώρησης τους λόγους αρνήσεώς του με την ένδειξη «άρνηση υπογραφής».

3.4.    Οι επιθεωρητές υποβάλλουν αντίγραφο της έκθεσης επιθεώρησης στον πλοίαρχο του αλιευτικού σκάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από την αναχώρησή τους από το σκάφος. Η Μαδαγασκάρη κοινοποιεί αντίγραφο της έκθεσης επιθεώρησης στην ΕΕ εντός προθεσμίας 8 εργάσιμων ημερών κατ’ ανώτατο όριο μετά την επιστροφή στην ξηρά των επιθεωρητών, με την επιφύλαξη των διατάξεων που αναφέρονται στο τμήμα 7 σημείο 1 του παρόντος παραρτήματος.

Τμήμα 7:

Παραβάσεις

1.            Χειρισμός των παραβάσεων

1.1.    Κάθε παράβαση που διαπράττεται στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης από αλιευτικό σκάφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτει άδεια αλιείας σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος παραρτήματος και έχει αποτελέσει αντικείμενο κοινοποίησης παράβασης αναφέρεται σε έκθεση επιθεώρησης.

1.2.    Σε περίπτωση παράβασης που διαπράττεται στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης από αλιευτικό σκάφος της ΕΕ, η κοινοποίηση της εν λόγω παράβασης και των παρεπόμενων κυρώσεων που επιβάλλονται στον πλοίαρχο ή στην αλιευτική εταιρεία γίνεται απευθείας στους εφοπλιστές σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία της Μαδαγασκάρης.

1.3.    Αντίγραφο της έκθεσης επιθεώρησης και της κοινοποίησης παράβασης διαβιβάζεται από τη Μαδαγασκάρη, ηλεκτρονικά στην ΕΕ, εντός 72 ωρών.

1.4.    Η υπογραφή της έκθεσης επιθεώρησης από τον πλοίαρχο δεν θίγει το δικαίωμα χρησιμοποίησης ένδικων μέσων από πλευράς του εφοπλιστή σε σχέση με την διαπιστωθείσα παράβαση.

2.            Παύση των δραστηριοτήτων του σκάφους – Ενημερωτική συνάντηση

2.1.    Σε περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση και εφόσον προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία της Μαδαγασκάρης, κάθε αλιευτικό σκάφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο διαπράττει παράβαση μπορεί να υποχρεωθεί να παύσει την αλιευτική του δραστηριότητα και, εφόσον το σκάφος είναι στη θάλασσα, να επιστρέψει σε λιμένα της Μαδαγασκάρης.

2.2.    Η Μαδαγασκάρη κοινοποιεί ηλεκτρονικά στην ΕΕ, εντός προθεσμίας 24 ωρών, οιαδήποτε παύση των δραστηριοτήτων αλιευτικού σκάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κοινοποίηση αναφέρει τους λόγους για την παύση δραστηριοτήτων ή/και κράτηση του σκάφους και συνοδεύεται από τα αποδεικτικά στοιχεία της διαπιστωθείσας παράβασης.

2.3.    Πριν από οιαδήποτε λήψη μέτρων κατά του σκάφους, του πλοιάρχου, του πληρώματος του σκάφους ή του φορτίου, πλην αυτών που αποσκοπούν στη διατήρηση των αποδείξεων, η Μαδαγασκάρη συγκαλεί, εντός προθεσμίας μίας εργάσιμης ημέρας από την κοινοποίηση της παύσης των δραστηριοτήτων του σκάφους, ενημερωτική συνάντηση για να διευκρινιστούν τα γεγονότα που οδήγησαν στην παύση των δραστηριοτήτων του σκάφους και να γνωστοποιηθεί τυχόν επιβολή κυρώσεων. Στην εν λόγω συνάντηση μπορεί να συμμετέχει ένας εκπρόσωπος του κράτους σημαίας και του εφοπλιστή του σκάφους.

3.            Επιβολή ποινών – Διαδικασία συμβιβασμού

3.1.    Η επιβολή ποινών για κάθε παράβαση που διαπιστώνεται καθορίζεται από τη Μαδαγασκάρη σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας.

3.2.    Όταν η αντιμετώπιση της παράβασης συνεπάγεται δικαστική διαδικασία, πριν από την έναρξή της, και εφόσον η παράβαση δεν συνιστά εγκληματική πράξη, τίθεται σε εφαρμογή διαδικασία συμβιβασμού μεταξύ των αρχών της Μαδαγασκάρης και του σκάφους της ΕΕ για τον καθορισμό των όρων και της βαρύτητας της ποινής. Η διαδικασία συμβιβασμού ολοκληρώνεται το αργότερο 72 ώρες μετά από την κοινοποίηση της παύσης των δραστηριοτήτων του σκάφους.

3.3.    Στην εν λόγω διαδικασία συμβιβασμού μπορεί να συμμετέχει ένας εκπρόσωπος του κράτους σημαίας του αλιευτικού σκάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4.            Δικαστική διαδικασία — Τραπεζική εγγύηση

4.1.    Σε περίπτωση που η διαδικασία συμβιβασμού δεν ευδοκιμήσει και η παράβαση αχθεί ενώπιον του αρμόδιου δικαστικού οργάνου, ο εφοπλιστής του σκάφους που διέπραξε την παράβαση καταθέτει τραπεζική εγγύηση σε τράπεζα που ορίζει η Μαδαγασκάρη. Το ποσό της εν λόγω εγγύησης, το οποίο καθορίζεται από τη Μαδαγασκάρη, καλύπτει τις δαπάνες που συνδέονται με την παύση δραστηριοτήτων σκάφους, το εκτιμώμενο πρόστιμο και τυχόν αντισταθμιστική αποζημίωση. Η τραπεζική εγγύηση παραμένει δεσμευμένη έως την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας.

4.2.    Η τραπεζική εγγύηση αποδεσμεύεται και επιστρέφεται το συντομότερο δυνατό στον εφοπλιστή μετά από την έκδοση της απόφασης:

· εις το ακέραιο, σε περίπτωση που δεν έχουν επιβληθεί ποινές·

· στο ύψος του υπολοίπου, εφόσον η ποινή συνεπάγεται πρόστιμο κατώτερο από το ύψος της τραπεζικής εγγύησης.

4.3.    Η Μαδαγασκάρη ενημερώνει την ΕΕ σχετικά με τα αποτελέσματα της δικαστικής διαδικασίας εντός προθεσμίας οκτώ ημερών μετά την έκδοση της απόφασης.

5.            Απελευθέρωση του σκάφους και του πληρώματος

Τόσο το σκάφος όσο και το πλήρωμά του επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τον λιμένα μόλις διευθετηθεί το θέμα της ποινής που έχει επιβληθεί βάσει της διαδικασίας συμβιβασμού ή μόλις καταβληθεί η τραπεζική εγγύηση.

Τμήμα 8

Συμμετοχική επιτήρηση για την καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης (ΠΛΑ) αλιείας

1.            Στόχος

Προκειμένου να ενισχυθούν η επιτήρηση της αλιείας στην ανοικτή θάλασσα και η καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας, οι πλοίαρχοι αλιευτικών σκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενθαρρύνονται να επισημαίνουν την παρουσία στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης οποιουδήποτε σκάφους δεν εμφανίζεται στον κατάλογο σκαφών της IOTC ή στον κατάλογο των αλλοδαπών σκαφών που επιτρέπεται να αλιεύουν στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης και παρέχεται από τη Μαδαγασκάρη.

2.            Διαδικασία

2.1.    Εάν ο πλοίαρχος αλιευτικού σκάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρατηρήσει αλιευτικό σκάφος που ασκεί δραστηριότητες οι οποίες ενδεχομένως συνιστούν ΠΛΑ αλιευτική δραστηριότητα, μπορεί να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτής της παρατήρησης.

2.2.    Οι εν λόγω πληροφορίες αποστέλλονται αμέσως και ταυτόχρονα με τη διαβίβασή τους στο ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης και στις αρμόδιες αρχές του κράτους σημαίας του σκάφους από το οποίο πραγματοποιήθηκε η παρατήρηση. Μετά την παραλαβή τους, οι εν λόγω αρχές τις διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην ΕΕ.

2.3.    Η ΕΕ διαβιβάζει την πληροφορία αυτή στη Μαδαγασκάρη.

3.            Αμοιβαιότητα

Η Μαδαγασκάρη διαβιβάζει το συντομότερο δυνατόν στην ΕΕ οποιαδήποτε έκθεση παρατήρησης έχει στη διάθεσή της σχετικά με αλιευτικά σκάφη που ασκούν δραστηριότητες οι οποίες ενδεχομένως συνιστούν ΠΛΑ αλιευτική δραστηριότητα στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V

Ναυτολόγηση

1.            Οι εφοπλιστές των αλιευτικών σκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασκούν αλιευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο του παρόντος πρωτοκόλλου επιδιώκουν να ναυτολογούν υπηκόους της Μαδαγασκάρης ή, ελλείψει αυτών, άλλων χωρών ΑΚΕ, κατά τη διάρκεια της αλιευτικής περιόδου στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης. Ο αριθμός των ναυτικών της Μαδαγασκάρης που ναυτολογούνται σε κάθε αλιευτικό σκάφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τουλάχιστον δύο για τα γρι γρι και ένας για τα παραγαδιάρικα άνω των 100 GT.

2.            Οι εφοπλιστές που δεν ναυτολογούν τον ελάχιστο αριθμό ναυτικών Μαδαγασκάρης που προβλέπεται στο σημείο 1, καταβάλλουν κατ’ αποκοπή ποσό 20 ευρώ ανά ημέρα και ανά ναυτικό που δεν έχει ναυτολογηθεί.

3.            Η Διακήρυξη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) σχετικά με τις θεμελιώδεις αρχές και τα δικαιώματα στην εργασία εφαρμόζεται αυτοδικαίως στους ναυτικούς που ναυτολογούνται στα αλιευτικά σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισχύει ειδικότερα η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και η ουσιαστική αναγνώριση του δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων των εργαζομένων, καθώς και η κατάργηση των διακρίσεων σε θέματα απασχόλησης και άσκησης του επαγγέλματος.

4.            Οι συμβάσεις απασχόλησης των ναυτικών της Μαδαγασκάρης, αντίγραφο των οποίων παραδίδεται στις αρμόδιες αρχές της Μαδαγασκάρης και στους υπογράφοντες των εν λόγω συμβάσεων, συνάπτονται μεταξύ του(των) εκπροσώπου(-ων) των εφοπλιστών και των ναυτικών ή/και των συνδικάτων τους, ή των εκπροσώπων αυτών. Οι συμβάσεις αυτές εγγυώνται στους ναυτικούς τις παροχές του καθεστώτος κοινωνικής ασφάλισης στο οποίο υπάγονται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Μαδαγασκάρης, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλισης έναντι θανάτου, ασθενείας και ατυχήματος.

5.            Ο μισθός των ναυτικών της Μαδαγασκάρης βαρύνει τους εφοπλιστές. Ο μισθός καθορίζεται με κοινή συμφωνία μεταξύ των εφοπλιστών ή των εκπροσώπων τους και των ναυτικών ή/και των συνδικάτων τους ή των εκπροσώπων τους. Ωστόσο, οι αποδοχές των ναυτικών δεν μπορούν να είναι κατώτερες από εκείνες που ισχύουν για τους ναυτικούς της Μαδαγασκάρης και πάντως όχι κατώτερες από τους κανόνες της ΔΟΕ.

6.            Κάθε ναυτικός που προσλαμβάνεται από τους εφοπλιστές αλιευτικών σκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να παρουσιάζεται στον πλοίαρχο του καθοριζόμενου σκάφους την παραμονή της ημέρας που προτείνεται για την επιβίβασή του. Εάν ο ναυτικός δεν παρουσιαστεί την προβλεπόμενη ημέρα και ώρα προκειμένου να επιβιβαστεί, ο εφοπλιστής απαλλάσσεται αυτόματα από την υποχρέωσή του να ναυτολογήσει τον εν λόγω ναυτικό.

7.            Το σύνολο των εξόδων μετακίνησης του ναυτικού της Μαδαγασκάρης μεταξύ του λιμένα επιβίβασης ή αποβίβασης και της συνήθους κατοικίας του στη Μαδαγασκάρη βαρύνουν τον εφοπλιστή.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑΤΩΝ:

Προσάρτημα 1 – Έντυπο αίτησης για την έκδοση άδειας αλιείας

Προσάρτημα 2 – Τεχνικό δελτίο

Προσάρτημα 3 – Συντεταγμένες (γεωγραφικό πλάτος και μήκος) της αλιευτικής ζώνης της Μαδαγασκάρης

Προσάρτημα 4 –  Γεωγραφικές συντεταγμένες της ζώνης της Μαδαγασκάρης που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις αλιευτικές δραστηριότητες μικρής κλίμακας και την παραδοσιακή αλιεία της Μαδαγασκάρης

Προσάρτημα 5 – Υπόδειγμα τριμηνιαίας δήλωσης προσωρινών αλιευμάτων και αλιευτικής προσπάθειας

Προσάρτημα 6 – Έντυπα για τις δηλώσεις εισόδου και εξόδου από την αλιευτική ζώνη

Προσάρτημα 7 – Μορφή του μηνύματος στίγματος VMS

Προσάρτημα 8 – Κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος κοινοποίησης δεδομένων σχετικά με τις αλιευτικές δραστηριότητες (σύστημα ERS)

Προσάρτημα 9 – Στοιχεία επικοινωνίας στη Μαδαγασκάρη

Προσάρτημα 1 – Έντυπο αίτησης για την έκδοση άδειας αλιείας

Υπουργείο Αλιευτικών Πόρων και Αλιείας της Δημοκρατίας της Μαδαγασκάρης

Συμφωνία αλιευτικής σύμπραξης στον τομέα της βιώσιμης αλιείας

Μαδαγασκάρης – Ευρωπαϊκή Ένωσης

Αίτηση για ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ

Ι- ΑΙΤΩΝ

1.     Όνομα του εφοπλιστή : ...................................................Ιθαγένεια:

2.     Διεύθυνση του εφοπλιστή : .............................................................................................................................................

3.     Ονομασία της ένωσης ή της οργάνωσης παραγωγών του εφοπλιστή : ............................................................

4.     Διεύθυνση της ένωσης ή οργάνωσης παραγωγών του εφοπλιστή : ..........................................................

5.     Τηλέφωνο :..............................................   Φαξ : ........................................          Ηλ. ταχ. : ……............…………

6.     Όνομα του ναυτικού πράκτορα : .............................................................................................................................................

7.     Διεύθυνση του ναυτικού πράκτορα : ........................................................................................................................................

8.     Τηλέφωνο :..............................................   Φαξ : ........................................          Ηλ. ταχ. : ……............…………

9.     Όνομα πλοιάρχου : .................................. Ιθαγένεια : ………..........................    Ηλ. ταχ. : ………………………

ΙΙ-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ

1.     Όνομα του σκάφους: ........................................................................................................................................................

2.     Σημαία του σκάφους:...........................................................................................................................................

3.     Εξωτερικός αριθμός νηολογίου: …………........................................................................................................

4.     Λιμένας νηολόγησης: …………………. MMSI : ………….……Αριθμός IMO :…….…….……………….

5.     Ημερομηνία υπαγωγής του σκάφους στη σημερινή σημαία : ........../........./........ Προηγούμενη χώρα σημαίας (κατά περίπτωση) : ………...

6.     Έτος και τόπος ναυπήγησης: ....../......./..........στο…………........ Διακριτικό κλήσεως ασυρμάτου: .....................................

7.     Συχνότητα κλήσεως ασυρμάτου: ………….............. Αριθμός τηλεφώνου δορυφόρου : ……………..…………...………

8.     Υλικό σκάφους:       Χάλυβας ¨         Ξύλο ¨  Πολυεστέρας ¨   Άλλο ¨ …………………………………………...

III-ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

1.     Μήκος (ολικό) : ..................................................     Πλάτος : ....................................... Βύθισμα:…………….

2.     Ολική χωρητικότητα (σε GT) : ..................................          Χωρητικότητα: ……………….……………………

3.     Ισχύς της κύριας μηχανής σε KW : .......................Κατασκευαστής: .................................  Τύπος: ….......................

4.     Τύπος σκάφους:        ¨ Θυνναλιευτικό γρι-γρι   ¨ Σκάφος υποστήριξης

                                                                        Όνομα (ονόματα) και εξωτερικός αριθμός(-οί) νηολογίου του(των)

                                                                        θυνναλιευτικού(-ών) γρι-γρι στα(στα) οποίο(-α) είναι συνδεδεμένο το σκάφος υποστήριξης:

                                                                        ………………………………………………………………

                                                                        ………………………………………………………………

                                    ¨ Παραγαδιάρικο επιφανείας > 100 GT      ¨ Παραγαδιάρικο επιφανείας ≤ 100 GT

5.     Αλιευτικά εργαλεία: ......................................................................................................................................................

6.     Αλιευτικές ζώνες : ………………………………………………………………………………………………...

7.     Στοχευόμενα είδη : …………………………………………………………………………………………………

8.     Ορισθείς λιμένας για τις δραστηριότητες εκφόρτωσης : ………………………………….…………………………

9.     Συνολικός αριθμός μελών πληρώματος: ..........................................................................................................................

10.   Μέθοδος συντήρησης αλιευμάτων επί του σκάφους:         Νωπά ¨            Ψύξη ¨ Μεικτή συντήρηση ¨       Κατάψυξη ¨

11.   Ικανότητα κατάψυξης ανά 24 ώρες (σε τόνους): ................Χωρητικότητα αμπαριών : ...............  Αριθμός: .....

12.        Πομπός VMS:

            Παραγωγός: …………………… Υπόδειγμα: ………………….  Αριθμός σειράς : ……………………………

            Έκδοση λογισμικού : .....................................  Φορέας εκμετάλλευσης δορυφόρου : ……………………………

Ο υπογεγραμμένος βεβαιώνω ότι οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην παρούσα αίτηση είναι ακριβείς και παρέχονται καλή τη πίστει.

           

Έγινε στ.. ......................................, την .............................

Υπογραφή του αιτούντος ..........................................................

Προσάρτημα 2 – ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1 - Τεχνικά μέτρα διατήρησης 1.1.       Ζώνη αλιείας:

Πέραν των 20 ναυτικών μιλίων από τη γραμμή βάσης. Αλιευτική ζώνη που ορίζεται στο προσάρτημα 3. Πρέπει να τηρείται μια προστατευτική ζώνη 3 μιλίων γύρω από τον εθνικό αγκυροβολημένο εξοπλισμό συγκέντρωσης ιχθύων. Οι ζώνες της υφάλου Leven και της υφάλου Castor, των οποίων οι συντεταγμένες αναφέρονται στο προσάρτημα 4, χρησιμοποιούνται μόνο για τις αλιευτικές δραστηριότητες μικρής κλίμακας και την παραδοσιακή αλιεία της Μαδαγασκάρης.

1.2.       Επιτρεπόμενα εργαλεία

Γρι-γρι Παραγάδια επιφανείας

1.3.       Επιτρεπόμενα είδη

Θυννοειδή και παρόμοια είδη (τόνοι, παλαμίδες ρίκια, βασιλικά σκουμπριά, ξιφίας, μάρλιν), συναφή είδη αλιείας και τύποι αλιείας που υπόκεινται σε εντολή διαχείρισης της Επιτροπής Τόνου Ινδικού Ωκεανού (IOTC), με εξαίρεση § τα είδη που προστατεύονται από τις διεθνείς συμβάσεις, § εκείνα των οποίων η διατήρηση επί του σκάφους, η μεταφόρτωση, η εκφόρτωση ή η αποθήκευση του συνόλου ή μερών απαγορεύονται από την IOTC, ιδίως των ειδών της οικογένειας των Alopiidae, της οικογένειας τωνSphyrnidae, καθώς και § τα ακόλουθα είδη: Cethorinus maximus, Rhincodon typus, Carcharodon carcharias, Carcharinus falciformis, Carcharinus longimanus. Η ποσότητα των καρχαριών που αλιεύονται σε συνδυασμό με τα θυννοειδή και παρόμοια είδη στο πλαίσιο της αλιείας που υπόκειται σε εντολή διαχείρισης της Επιτροπής Τόνου Ινδικού Ωκεανού (IOTC) από τα παραγαδιάρικα επιφανείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπεται να αλιεύουν στο πλαίσιο του παρόντος πρωτοκόλλου περιορίζεται σε 250 τόνους ετησίως στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης. Σε περίπτωση υπέρβασης του εν λόγω ορίου αλιευμάτων, η αλιεία καρχαριών παύει σύμφωνα με τη νομοθεσία των μερών που εφαρμόζεται επί του θέματος. Ως εκ τούτου, οι πλοίαρχοι των σκαφών θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να αποφευχθεί οιαδήποτε τυχαία σύλληψη ελασμοβράγχιων.

1.4        Παρεμπίπτοντα αλιεύματα :

Τήρηση των συστάσεων της IOTC

2 - Τέλη εφοπλιστών/ισοδύναμα αλιευμάτων:

Τέλος εφοπλιστών ανά τόνο αλιευμάτων || 60 ευρώ/t κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών εφαρμογής του πρωτοκόλλου· 70 ευρώ/t κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών εφαρμογής του πρωτοκόλλου·

Προβλεπόμενα ετήσια κατ’ αποκοπή τέλη εφοπλιστών: || 11 400 ευρώ/ετησίως ανά θυνναλιευτικό γρι-γρι κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών και 13 300 ευρώ/ετησίως κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, για 190 τόνους· 3 600 ευρώ/ετησίως ανά παραγαδιάρικο επιφανείας > 100 GT κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών και 4 200 ευρώ/ετησίως κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, για 60 τόνους· 2 400 ευρώ/ετησίως ανά παραγαδιάρικο επιφανείας ≤ 100 GT κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών και 2 800 ευρώ/ετησίως κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, για 40 τόνους·

Αριθμός σκαφών στα οποία επιτρέπεται η αλιεία || 40 σκάφη γρι γρι 32 παραγαδιάρικα επιφανείας > 100 GT 22 παραγαδιάρικα επιφανείας ≤ 100 GT

3 – Άλλα

Τέλος ανά σκάφος υποστήριξης: 3 500 ευρώ ανά σκάφος

Ναυτικοί: Θυνναλιευτικά γρι-γρι: 2 τουλάχιστον ναυτικοί που ναυτολογούνται κατά την περίοδο αλιείας στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης θα είναι υπηκοότητας Μαδαγασκάρης. Παραγαδιάρικα επιφανείας: 1 τουλάχιστον ναυτικός που ναυτολογείται κατά την περίοδο αλιείας στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης θα είναι υπηκοότητας Μαδαγασκάρης. Οι εφοπλιστές καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να ναυτολογούν επιπλέον ναυτικούς υπηκοότητας Μαδαγασκάρης.

Παρατηρητές: § Κατόπιν αιτήματος των αρχών της Μαδαγασκάρης, τα αλιευτικά σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβιβάζουν παρατηρητή με σκοπό να επιτευχθεί ποσοστό κάλυψης 10 % των σκαφών που επιτρέπεται να αλιεύουν στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης. Ωστόσο, τα παραγαδιάρικα επιφανείας με χωρητικότητα μικρότερη ή ίση με 100 GT απαλλάσσονται από το μέτρο αυτό. § Για κάθε σκάφος στο οποίο επιβιβάζεται παρατηρητής ζητείται από τον εφοπλιστή να καταβάλει συνεισφορά ύψους 20 ευρώ ανά ημέρα επιβίβασης. Το ποσό αυτό καταβάλλεται στο πρόγραμμα παρατηρητών το οποίο διαχειρίζεται το ΚΠΑ.

Προσάρτημα 3 – Συντεταγμένες (γεωγραφικό πλάτος και μήκος) της αλιευτικής ζώνης της Μαδαγασκάρης

Σημείο || Γεωγραφικό πλάτος σε δεκαδικές μοίρες || Γεωγραφικό μήκος σε δεκαδικές μοίρες || || Περιοχή που οριοθετείται από τις παρακάτω συντεταγμένες γεωγραφικού πλάτους, εκφρασμένες σε μοίρες βάσει του παγκόσμιου γεωδαιτικού συστήματος συντεταγμένων WGS84  (LatitudeString) || Περιοχή που οριοθετείται από τις παρακάτω συντεταγμένες γεωγραφικού μήκους, εκφρασμένες σε μοίρες βάσει του παγκόσμιου γεωδαιτικού συστήματος συντεταγμένων WGS84 (LongitudeString)

1 || -10,3144 || 49,4408 || || 10° 18' 52" S || 049° 26' 27" E

2 || -11,0935 || 50,1877 || || 11° 05' 37" S || 050° 11' 16" E

3 || -11,5434 || 50,4776 || || 11° 32' 36" S || 050° 28' 39" E

4 || -12,7985 || 53,2164 || || 12° 47' 55" S || 053° 12' 59" E

5 || -14,0069 || 52,7392 || || 14° 00' 25" S || 052° 44' 21" E

6 || -16,1024 || 52,4145 || || 16° 06' 09" S || 052° 24' 52" E

7 || -17,3875 || 52,3847 || || 17° 23' 15" S || 052° 23' 05" E

8 || -18,2880 || 52,5550 || || 18° 17' 17" S || 052° 33' 18" E

9 || -18,7010 || 52,7866 || || 18° 42' 04" S || 052° 47' 12" E

10 || -18,8000 || 52,8000 || || 18° 48' 00" S || 052° 47' 60" E

11 || -20,4000 || 52,0000 || || 20° 23' 60" S || 052° 00' 00" E

12 || -22,3889 || 51,7197 || || 22° 23' 20" S || 051° 43' 11" E

13 || -23,2702 || 51,3943 || || 23° 16' 13" S || 051° 23' 39" E

14 || -23,6405 || 51,3390 || || 23° 38' 26" S || 051° 20' 20" E

15 || -25,1681 || 50,8964 || || 25° 10' 05" S || 050° 53' 47" E

16 || -25,4100 || 50,7773 || || 25° 24' 36" S || 050° 46' 38" E

17 || -26,2151 || 50,5157 || || 26° 12' 54" S || 050° 30' 57" E

18 || -26,9004 || 50,1112 || || 26° 54' 01" S || 050° 06' 40" E

19 || -26,9575 || 50,0255 || || 26° 57' 27" S || 050° 01' 32" E

20 || -27,4048 || 49,6781 || || 27° 24' 17" S || 049° 40' 41" E

21 || -27,7998 || 49,1927 || || 27° 47' 59" S || 049° 11' 34" E

22 || -28,1139 || 48,6014 || || 28° 06' 50" S || 048° 36' 05" E

23 || -28,7064 || 46,8002 || || 28° 42' 23" S || 046° 48' 01" E

24 || -28,8587 || 46,1839 || || 28° 51' 31" S || 046° 11' 02" E

25 || -28,9206 || 45,5510 || || 28° 55' 14" S || 045° 33' 04" E

26 || -28,9301 || 44,9085 || || 28° 55' 48" S || 044° 54' 31" E

27 || -28,8016 || 44,1090 || || 28° 48' 06" S || 044° 06' 32" E

28 || -28,2948 || 42,7551 || || 28° 17' 41" S || 042° 45' 18" E

29 || -28,0501 || 42,2459 || || 28° 03' 00" S || 042° 14' 45" E

30 || -27,8000 || 41,9000 || || 27° 48' 00" S || 041° 53' 60" E

31 || -27,5095 || 41,5404 || || 27° 30' 34" S || 041° 32' 25" E

32 || -27,0622 || 41,1644 || || 27° 03' 44" S || 041° 09' 52" E

33 || -26,4435 || 40,7183 || || 26° 26' 37" S || 040° 43' 06" E

34 || -25,7440 || 40,3590 || || 25° 44' 38" S || 040° 21' 32" E

35 || -24,8056 || 41,0598 || || 24° 48' 20" S || 041° 03' 35" E

36 || -24,2116 || 41,4440 || || 24° 12' 42" S || 041° 26' 38" E

37 || -23,6643 || 41,7153 || || 23° 39' 51" S || 041° 42' 55" E

38 || -22,6317 || 41,8386 || || 22° 37' 54" S || 041° 50' 19" E

39 || -21,7798 || 41,7652 || || 21° 46' 47" S || 041° 45' 55" E

40 || -21,3149 || 41,6927 || || 21° 18' 54" S || 041° 41' 34" E

41 || -20,9003 || 41,5831 || || 20° 54' 01" S || 041° 34' 59" E

42 || -20,6769 || 41,6124 || || 20° 40' 37" S || 041° 36' 45" E

43 || -19,6645 || 41,5654 || || 19° 39' 52" S || 041° 33' 55" E

44 || -19,2790 || 41,2489 || || 19° 16' 44" S || 041° 14' 56" E

45 || -18,6603 || 42,0531 || || 18° 39' 37" S || 042° 03' 11" E

46 || -18,0464 || 42,7813 || || 18° 02' 47" S || 042° 46' 53" E

47 || -17,7633 || 43,0335 || || 17° 45' 48" S || 043° 02' 01" E

48 || -17,2255 || 43,3119 || || 17° 13' 32" S || 043° 18' 43" E

49 || -16,7782 || 43,4356 || || 16° 46' 42" S || 043° 26' 08" E

50 || -15,3933 || 42,5195 || || 15° 23' 36" S || 042° 31' 10" E

51 || -14,4487 || 43,0263 || || 14° 26' 55" S || 043° 01' 35" E

52 || -14,4130 || 43,6069 || || 14° 24' 47" S || 043° 36' 25" E

53 || -14,5510 || 44,3684 || || 14° 33' 04" S || 044° 22' 06" E

54 || -14,5367 || 45,0275 || || 14° 32' 12" S || 045° 01' 39" E

55 || -14,3154 || 45,8555 || || 14° 18' 55" S || 045° 51' 20" E

56 || -13,8824 || 46,3861 || || 13° 52' 57" S || 046° 23' 10" E

57 || -12,8460 || 46,6944 || || 12° 50' 46" S || 046° 41' 40" E

58 || -12,6981 || 47,2079 || || 12° 41' 53" S || 047° 12' 28" E

59 || -12,4637 || 47,7409 || || 12° 27' 49" S || 047° 44' 27" E

60 || -12,0116 || 47,9670 || || 12° 00' 42" S || 047° 58' 01" E

61 || -11,0158 || 48,5552 || || 11° 00' 57" S || 048° 33' 19" E

62 || -10,3144 || 49,4408 || || 10° 18' 52" S || 049° 26' 27" E

Σημείωση: Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της γραμμής βάσης θα διαβιβαστούν από τη Μαδαγασκάρη το αργότερο κατά την έναρξη της προσωρινής εφαρμογής του παρόντος πρωτοκόλλου.

Προσάρτημα 4 –  Γεωγραφικές συντεταγμένες της ζώνης που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τις αλιευτικές δραστηριότητες μικρής κλίμακας και την παραδοσιακή αλιεία της Μαδαγασκάρης

Σημείο || Γεωγραφικό πλάτος || Γεωγραφικό μήκος

1 || 12°18.44S || 47°35.63

2 || 11°56.64S || 47°51.38E

3 || 11°53S || 48°00E

4 || 12°18S || 48°14E

5 || 12°30S || 48°05E

6 || 12°32S || 47°58E

7 || 12°56S || 47°47E

8 || 13°01S || 47°31E

9 || 12°53S || 47°26E

Προσάρτημα 5 – Υπόδειγμα τριμηνιαίας δήλωσης προσωρινών αλιευμάτων και αλιευτικής προσπάθειας

Προσάρτημα 6 – Έντυπα για τις δηλώσεις εισόδου και εξόδου από την αλιευτική ζώνη

ΜΟΡΦΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ

1. ΜΟΡΦΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΙΣΟΔΟΥ (ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ)

ΠΡΟΣ : ΚΠΑ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ

ΚΩΔΙΚΟΣ ΚΙΝΗΣΗΣ : ΕΙΣΟΔΟΣ

ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ :

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΚΛΗΣΕΩΣ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ:

ΚΡΑΤΟΣ ΣΗΜΑΙΑΣ :

ΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ :

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ :

ΣΤΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ (UTC) ΕΙΣΟΔΟΥ:

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΙΧΘΥΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΣΕ KG :

- YFT (Albacore/ Yellowfin tuna/τόνος κιτρινόπτερος/ Thunnus albacares) σε KG :

- SKJ (Listao/ Skipjack/Παλαμίδα/ Katsuwonus pelamis) σε KG :

- BET (Patudo/ Bigeye tuna/τόνος μεγαλόφθαλμος / Thunnus obesus) σε KG :

- ALB (Germon/ Albacore tuna/τόνος μακρύπτερος/ Thunnus alalunga) σε KG :

- ΛΟΙΠΑ (ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ) σε KG :

2. ΜΟΡΦΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΞΟΔΟΥ (ΤΡΕΙΣ ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ)

ΠΡΟΣ : ΚΠΑ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗΣ

ΚΩΔΙΚΟΣ ΚΙΝΗΣΗΣ : ΕΞΟΔΟΣ

ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ:

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΚΛΗΣΕΩΣ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ:

ΚΡΑΤΟΣ ΣΗΜΑΙΑΣ :

ΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ :

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ :

ΣΤΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ :

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ (UTC) ΕΞΟΔΟΥ:

ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΙΧΘΥΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΣΕ KG :

- YFT (Albacore/ Yellowfin tuna/τόνος κιτρινόπτερος/ Thunnus albacares) σε KG :

- SKJ (Listao/ Skipjack/Παλαμίδα/ Katsuwonus pelamis) σε KG :

- BET (Patudo/ Bigeye tuna/τόνος μεγαλόφθαλμος / Thunnus obesus) σε KG :

- ALB (Germon/ Albacore tuna/τόνος μακρύπτερος/ Thunnus alalunga) σε KG :

- ΛΟΙΠΑ (ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΕΙ) σε KG :

Όλες οι αναφορές διαβιβάζονται στην αρμόδια αρχή στον ακόλουθο αριθμό φαξ ή στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου:

Φαξ: +261 20 22 490 14

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : csp-mprh@blueline.mg

Centre de Surveillance des Pêches de Madagascar, B.P.60 114 Antananarivo

Προσάρτημα 7 – Μορφή του μηνύματος στίγματος VMS

ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΜΗΝΥΜΑΤΩΝ VMS ΣΤΗ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ

ΜΟΡΦΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ VMS — ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΓΜΑΤΟΣ

Δεδομένα || Κωδικός || Υποχρεωτικό/Προαιρετικό || Περιεχόμενα

Έναρξη καταχώρισης || SR || Υ || Στοιχεία του συστήματος που προσδιορίζουν την έναρξη της καταχώρισης

Παραλήπτης || AD || Υ || Στοιχεία του μηνύματος – Παραλήπτης, τριψήφιος κωδικός της χώρας (ISO-3166)

Αποστολέας || FR || Υ || Στοιχεία του μηνύματος –  Αποστολέας, τριψήφιος κωδικός της χώρας (ISO-3166)

Κράτος σημαίας: || FS || Υ || Στοιχεία του μηνύματος – Σημαία κράτους, τριψήφιος κωδικός (ISO-3166)

Τύπος μηνύματος || TM || Υ || Στοιχεία του μηνύματος – Τύπος μηνύματος (ENT, POS, EXI)

Διακριτικό κλήσεως ασυρμάτου (IRCS) || RC || Υ || Στοιχεία του σκάφους – Διεθνές σήμα κλήσεως ασυρμάτου του σκάφους (IRCS)

Εσωτερικός αριθμός αναφοράς του συμβαλλόμενου μέρους || IR || Π || Στοιχεία του σκάφους – Μοναδικός αριθμός του συμβαλλόμενου μέρους, τριψήφιος κωδικός (ISO-3166) ακολουθούμενος από τον αριθμό

Εξωτερικός αριθμός νηολογίου || XR || Υ || Στοιχεία του σκάφους – Αριθμός που εμφαίνεται στην πλευρά του σκάφους (ISO 8859.1)

Γεωγραφικό πλάτος || LT || Υ || Στοιχεία στίγματος του σκάφους – στίγμα σε μοίρες και δεκαδικές μοίρες +/- DD.ddd (WGS84)

Γεωγραφικό μήκος || LG || Υ || Στοιχεία στίγματος του σκάφους – στίγμα σε μοίρες και δεκαδικές μοίρες +/- DD.ddd (WGS84)

Κατεύθυνση || CO || Υ || Πορεία του σκάφους σε κλίμακα 360ο

Ταχύτητα || SP || Υ || Ταχύτητα του σκάφους σε δεκάδες κόμβων

Ημερομηνία || DA || Υ || Στοιχεία στίγματος του σκάφους – ημερομηνία καταγραφής του στίγματος UTC (ΕΕΕΕΜΜΗΗ)

Ώρα || TI || Υ || Στοιχεία στίγματος του σκάφους – ώρα καταγραφής του στίγματος UTC (ΩΩΛΛ)

Τέλος καταχώρισης || ER || Υ || Στοιχεία του συστήματος που προσδιορίζουν το τέλος της καταχώρισης

Η δομή μιας διαβίβασης δεδομένων έχει ως εξής:

Οι χαρακτήρες που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι σύμφωνοι με το πρότυπο ISO 8859.1

Μια διπλή πλάγια κάθετος (//) και οι χαρακτήρες «SR» υποδηλώνουν την αρχή του μηνύματος.

Κάθε στοιχείο δεδομένου ταυτοποιείται βάσει του κωδικού του και διαχωρίζεται από τα λοιπά στοιχεία δεδομένων με μια διπλή πλάγια κάθετο (//).

Μονή πλάγια κάθετος (/) χωρίζει τον κωδικό από τα δεδομένα.

Ο κωδικός «ER» ακολουθούμενος από διπλή πλάγια κάθετο (//) δηλώνει το τέλος του μηνύματος.

Τα προαιρετικά δεδομένα στοιχείων πρέπει να παρεμβάλλονται μεταξύ της έναρξης και του τέλους του μηνύματος.

Προσάρτημα 8 – Κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος κοινοποίησης δεδομένων σχετικά με τις αλιευτικές δραστηριότητες (ERS)

(1) Γενικές διατάξεις

(1) Κάθε αλιευτικό σκάφος της Ένωσης πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικό σύστημα, εφεξής «σύστημα ERS», με δυνατότητα καταγραφής και διαβίβασης δεδομένων σχετικά με την αλιευτική δραστηριότητα του σκάφους, εφεξής «δεδομένα ERS», όταν το εν λόγω σκάφος αλιεύει στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης.

(2) Σκάφος της ΕΕ το οποίο δεν είναι εξοπλισμένο με σύστημα ERS ή του οποίου το σύστημα ERS δεν λειτουργεί, δεν επιτρέπεται να εισέλθει στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης προκειμένου να ασκήσει αλιευτικές δραστηριότητες.

(3) Τα δεδομένα ERS διαβιβάζονται σύμφωνα με τις διαδικασίες του κράτους σημαίας του σκάφους, ήτοι αποστέλλονται αρχικά στο Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας (εφεξής ΚΠΑ) του κράτους σημαίας, το οποίο διασφαλίζει την αυτόματη διάθεσή τους στο Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας της Μαδαγασκάρης.

(4) Το κράτος σημαίας και η Μαδαγασκάρη διασφαλίζουν ότι τα οικεία ΚΠΑ είναι εφοδιασμένα με τον εξοπλισμό πληροφορικής και τα αναγκαία λογισμικά για την αυτόματη διαβίβαση των δεδομένων ERS σε μορφότυπο XML, και διαθέτουν διαδικασία διασφάλισης με δυνατότητα καταγραφής και αποθήκευσης των δεδομένων ERS σε μορφή αναγνώσιμη μέσω υπολογιστή για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 ετών.

(5) Η διαβίβαση των δεδομένων ERS πραγματοποιείται με χρήση των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος της ΕΕ, των επονομαζόμενων DEH (Data Exchange Highway).

(6) Το κράτος σημαίας και η Μαδαγασκάρη ορίζουν από έναν ανταποκριτή ERS, ο οποίος ενεργεί ως σημείο επαφής.

(1) Οι ανταποκριτές ERS διορίζονται για ελάχιστη περίοδο έξι μηνών.

(2) Τα ΚΠΑ του κράτους σημαίας και της Μαδαγασκάρης κοινοποιούν αμοιβαία, πριν από την έναρξη παραγωγής του ERS από τον προμηθευτή, τα στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, αριθμός τηλεφώνου και τηλετύπου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) του αντίστοιχου ανταποκριτή ERS.

(3) Οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων του ανταποκριτή ERS πρέπει να κοινοποιείται αμελλητί.

(2) Λήψη και κοινοποίηση δεδομένων ERS

(1) Το αλιευτικό σκάφος της ΕΕ:

(1) διαβιβάζει καθημερινά τα δεδομένα ERS για κάθε ημέρα παρουσίας στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης·

(2) καταγράφει για κάθε αλιευτική δραστηριότητα τις ποσότητες κάθε είδους που αλιεύεται και διατηρείται επί του σκάφους ως στοχευόμενο είδος ή ως παρεμπίπτον ή απορριπτόμενο αλίευμα·

(3) για κάθε είδος που προσδιορίζεται στην εκδοθείσα από τη Μαδαγασκάρη άδεια αλιείας δηλώνει επίσης τα μηδενικά αλιεύματα·

(4) ταυτοποιεί κάθε είδος βάσει του αντίστοιχου τριψήφιου κωδικού FAO·

(5) εκφράζει την ποσότητα σε χιλιόγραμμα βάρους των ζωντανών ιχθύων και, ενδεχομένως, σε αριθμό ιχθύων·

(6) καταχωρίζει στα δεδομένα ERS, για κάθε είδος, τις ποσότητες που μεταφορτώνονται ή/και εκφορτώνονται·

(7) καταγράφει στα δεδομένα ERS, σε κάθε είσοδο (μήνυμα COE) και έξοδο (μήνυμα COX) στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης, ειδικό μήνυμα το οποίο περιλαμβάνει, για κάθε είδος που προσδιορίζεται στην άδεια αλιείας που έχει χορηγήσει η Μαδαγασκάρη, τις ποσότητες των αλιευμάτων επί του σκάφους κατά τον χρόνο κάθε διέλευσης·

(8) διαβιβάζει καθημερινά τα δεδομένα ERS στο ΚΠΑ του κράτους σημαίας, στον μορφότυπο που προβλέπεται στην παράγραφο 2 ανωτέρω, το αργότερο στις 23:59 UTC.

(2) Ο πλοίαρχος είναι υπεύθυνος για την ακρίβεια των δεδομένων ERS που καταγράφονται και διαβιβάζονται.

(3) Το ΚΠΑ του κράτους σημαίας αποστέλλει αυτομάτως και αμέσως τα δεδομένα ERS στο ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης.

(4) Το ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης επιβεβαιώνει τη λήψη των δεδομένων ERS μέσω απαντητικού μηνύματος και χειρίζεται όλα τα δεδομένα ERS με εμπιστευτικότητα.

(3) Βλάβη του συστήματος ERS επί του σκάφους, ή/και κατά τη μετάδοση δεδομένων ERS μεταξύ του σκάφους και του ΚΠΑ του κράτους σημαίας

(1) Το κράτος σημαίας ενημερώνει αμελλητί τον πλοίαρχο ή/και τον πλοιοκτήτη του σκάφους που φέρει τη σημαία του, ή τον εκπρόσωπό του, για κάθε τεχνική βλάβη του συστήματος ERS που είναι εγκατεστημένο επί του σκάφους ή για οποιοδήποτε πρόβλημα λειτουργίας στη διαβίβαση των δεδομένων ERS μεταξύ του σκάφους και του ΚΠΑ του κράτους σημαίας.

(2) Το κράτος σημαίας ενημερώνει τη Μαδαγασκάρη σχετικά με την εντοπισθείσα βλάβη και τα διορθωτικά μέτρα που ελήφθησαν.

(3) Σε περίπτωση βλάβης του συστήματος ERS επί του σκάφους, ο πλοίαρχος ή/και ο πλοιοκτήτης μεριμνά για την επισκευή ή την αντικατάσταση του συστήματος ERS εντός 10 ημερών. Εάν το σκάφος καταπλεύσει σε λιμένα εντός της συγκεκριμένης προθεσμίας των 10 ημερών, δεν επιτρέπεται να συνεχίσει τις αλιευτικές του δραστηριότητες στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης παρά μόνο όταν το σύστημα ERS θα είναι σε άριστη κατάσταση λειτουργίας, εκτός εάν λάβει σχετική άδεια από τη Μαδαγασκάρη.

(1) Ένα αλιευτικό σκάφος δεν μπορεί να αποπλεύσει από λιμένα εφόσον έχει σημειωθεί τεχνική βλάβη του συστήματος ERS προτού το σύστημα ERS καταστεί εκ νέου λειτουργικό, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κράτους σημαίας και της Μαδαγασκάρης, ή

(2) εάν λάβει την άδεια του κράτους σημαίας. Στη δεύτερη περίπτωση, το κράτος σημαίας ενημερώνει τη Μαδαγασκάρη σχετικά με την απόφασή του πριν από την αναχώρηση του σκάφους.

(4) Κάθε σκάφος της ΕΕ που αλιεύει στην αλιευτική ζώνη της Μαδαγασκάρης με σύστημα ERS στο οποίο έχει σημειωθεί βλάβη, οφείλει να διαβιβάζει καθημερινά και το αργότερο ως τις 23:59 UTC όλα τα δεδομένα ERS στο ΚΠΑ του κράτους σημαίας του με κάθε άλλο διαθέσιμο ηλεκτρονικό μέσο επικοινωνίας στο οποίο έχει πρόσβαση το ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης.

(5) Τα δεδομένα ERS που δεν κατέστη δυνατό να τεθούν στη διάθεση της Μαδαγασκάρης μέσω του συστήματος ERS λόγω βλάβης του συστήματος διαβιβάζονται από το ΚΠΑ του κράτους σημαίας στο ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης σε άλλη ηλεκτρονική μορφή που συμφωνείται από κοινού. Η εν λόγω εναλλακτική διαβίβαση θεωρείται ότι αποτελεί προτεραιότητα και εξυπακούεται ότι οι προθεσμίες διαβίβασης που ισχύουν συνήθως μπορούν να μην τηρηθούν.

(6) Εάν το ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης δεν λάβει τα δεδομένα ERS ενός σκάφους επί 3 συνεχόμενες ημέρες, η Μαδαγασκάρη μπορεί να δώσει εντολή στο σκάφος να επιστρέψει αμέσως σε λιμένα τον οποίο θα ορίσει η Μαδαγασκάρη για έρευνα.

(4) Βλάβη στα ΚΠΑ — Αδυναμία λήψης των δεδομένων ERS από το ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης

(1) Σε περίπτωση που ένα ΚΠΑ δεν λαμβάνει δεδομένα ERS, o οικείος ανταποκριτής ERS ενημερώνει αμελλητί τον ανταποκριτή ERS του άλλου ΚΠΑ και, εφόσον είναι απαραίτητο, συνεργάζεται μαζί του για την επίλυση του προβλήματος.

(2) Το ΚΠΑ του κράτους σημαίας και το ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης συμφωνούν από κοινού, πριν από την έναρξη λειτουργίας του ERS, σχετικά με τα εναλλακτικά ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διαβίβαση των δεδομένων ERS σε περίπτωση βλάβης των ΚΠΑ, και ενημερώνονται αμοιβαία αμελλητί για οποιαδήποτε τροποποίηση.

(3) Εάν το ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης ενημερώσει ότι τα δεδομένα ERS δεν έχουν ληφθεί, το ΚΠΑ του κράτους σημαίας εντοπίζει τα αίτια του προβλήματος και λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για την επίλυση του προβλήματος. Το ΚΠΑ του κράτους σημαίας ενημερώνει το ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης και την ΕΕ σχετικά με τα αποτελέσματα και τα ληφθέντα μέτρα εντός 24 ωρών από τη διαπίστωση της βλάβης.

(4) Εάν για την επίλυση του προβλήματος απαιτείται διάστημα μεγαλύτερο των 24 ωρών, το ΚΠΑ του κράτους σημαίας διαβιβάζει αμελλητί τα απαιτούμενα δεδομένα ERS στο ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης με τη χρήση ενός από τα εναλλακτικά ηλεκτρονικά μέσα που προβλέπονται στην παράγραφο 3 σημείο v).

(5) Η Μαδαγασκάρη ενημερώνει τις οικείες αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου ώστε τα σκάφη της ΕΕ να μη θεωρηθεί ότι διαπράττουν παράβαση εξαιτίας της μη διαβίβασης των δεδομένων ERS από το ΚΠΑ της Μαδαγασκάρης λόγω βλάβης ενός εκ των ΚΠΑ.

(5) Συντήρηση ενός ΚΠΑ

(1) Οι προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης ενός ΚΠΑ (πρόγραμμα συντήρησης), οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν την ανταλλαγή δεδομένων ERS πρέπει να κοινοποιούνται στο άλλο ΚΠΑ τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την εκτέλεσή τους, ει δυνατόν με αναφορά της ημερομηνίας και της διάρκειας συντήρησης. Για τις μη προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης, οι εν λόγω πληροφορίες αποστέλλονται το συντομότερο δυνατόν στο άλλο ΚΠΑ.

(2) Κατά τη διάρκεια της συντήρησης, η διαβίβαση των δεδομένων ERS μπορεί να αναβληθεί έως ότου το σύστημα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία. Τα σχετικά δεδομένα ERS διαβιβάζονται αμέσως μετά το πέρας των εργασιών συντήρησης.

(3) Εάν οι εργασίες συντήρησης διαρκέσουν περισσότερες από 24 ώρες, τα δεδομένα ERS διαβιβάζονται στο άλλο ΚΠΑ με τη χρήση ενός από τα εναλλακτικά ηλεκτρονικά μέσα που προβλέπονται στην παράγραφο 3 σημείο v).

(4) Η Μαδαγασκάρη ενημερώνει τις οικείες αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου ώστε τα σκάφη της ΕΕ να μη θεωρηθεί ότι διαπράττουν παράβαση εξαιτίας της μη διαβίβασης των δεδομένων ERS λόγω εργασιών συντήρησης σε ένα ΚΠΑ.

(6) Δρομολόγηση των δεδομένων ERS στη Μαδαγασκάρη

(1) Για τη διαβίβαση των δεδομένων ERS από το κράτος σημαίας στη Μαδαγασκάρη θα χρησιμοποιούνται τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας που διαχειρίζονται οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξ ονόματος της ΕΕ, τα οποία προσδιορίζονται ως «DEH» (Data Exchange Highway) που αναφέρονται στο σημείο 1 του παρόντος προσαρτήματος.

(2) Για τους σκοπούς της διαχείρισης των αλιευτικών δραστηριοτήτων του στόλου της ΕΕ, τα δεδομένα αυτά θα αποθηκεύονται και θα είναι διαθέσιμα για εξέταση από το εξουσιοδοτημένο προσωπικό των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προσάρτημα 9 – Στοιχεία επικοινωνίας στη Μαδαγασκάρη

Σημείωση: Η Μαδαγασκάρη κοινοποιεί όλα τα στοιχεία που προβλέπονται κατωτέρω το αργότερο κατά τη θέση σε εφαρμογή του παρόντος πρωτοκόλλου

1.          Ministère des Ressources Halieutiques et de la Pêche (Υπουργείο Αλιευτικών Πόρων και Αλιείας)

Ταχυδρομική διεύθυνση, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τηλεφώνου και φαξ.

2.          Όσον αφορά τις αιτήσεις για τη χορήγηση άδειας αλιείας

Ταχυδρομική διεύθυνση, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τηλεφώνου και φαξ.

3.          Direction de la Statistique et de la Programmation (DSP) (Διεύθυνση Στατιστικής και Προγραμματισμού (ΔΣΠ))

Ταχυδρομική διεύθυνση, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τηλεφώνου και φαξ.

4.          Centre de Surveillance des Pêches (CSP) et Notification d'Entrée et Sortie (Κέντρο Παρακολούθησης της Αλιείας (ΚΠΑ) και Κοινοποίηση Εισόδου και Εξόδου)

Όνομα του ΚΠΑ: (κωδικός κλήσεως)

Ασύρματος:

            VHF : F1 δίαυλος 16· F2 δίαυλος 71

            HF: F1 5.283 MHZ·  F2 7.3495 MHZ

Ταχυδρομική διεύθυνση, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τηλεφώνου και φαξ.

5.          Unité de Statistique Thonière d'Antsiranana (Στατιστική Μονάδα Αλιείας Τόνου στο Antsiranana)

Ταχυδρομική διεύθυνση, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τηλεφώνου και φαξ.