14.7.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 230/47


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος στην ψηφιακή εποχή»

(γνωμοδότηση πρωτοβουλίας)

(2015/C 230/07)

Εισηγήτρια:

η κ. Anna Maria DARMANIN

Στις 6 Νοεμβρίου 2014, και σύμφωνα με το άρθρο 29 παράγραφος 2 του Εσωτερικού της Κανονισμού, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή αποφάσισε να καταρτίσει γνωμοδότηση πρωτοβουλίας με θέμα:

«Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος στην ψηφιακή εποχή».

Το ειδικευμένο τμήμα «Μεταφορές, ενέργεια, υποδομές, κοινωνία των πληροφοριών», στο οποίο ανατέθηκαν οι σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 11 Νοεμβρίου 2014.

Κατά την 503η σύνοδο ολομέλειας, της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου 2014 (συνεδρίαση της 10ης Δεκεμβρίου 2014), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε την ακόλουθη γνωμοδότηση με 190 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 1 αποχή.

1.   Συστάσεις

1.1.

Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την ανακοίνωσης της Επιτροπής με θέμα «Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος στην ψηφιακή εποχή — Σύνδεση πολιτιστικής ποικιλομορφίας και ανταγωνιστικότητας», η οποία θέτει ορθώς ορισμένα ζητήματα προς συζήτηση και προβληματισμό αναφορικά με το σημαντικό αυτόν τομέα στην Ευρώπη.

1.2.

Η ΕΟΚΕ τονίζει την ανάγκη για ικανή ισορροπία μεταξύ της επιχειρηματικής αξίας του οπτικοακουστικού τομέα και της αξίας του για την Ευρώπη από τη σκοπιά της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι δύο αυτές πτυχές δεν μπορούν να εξεταστούν χωριστά.

1.3.

Έφτασε ο καιρός να συζητηθούν ανοιχτά ένα ή περισσότερα καινοτόμα και νέα επιχειρηματικά πρότυπα για τον τομέα προκειμένου να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον ψηφιακό κόσμο. Η ΕΟΚΕ ενθαρρύνει κατά συνέπεια τον κλάδο, την Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις να επιδείξουν ανοιχτό πνεύμα και προθυμία στη συζήτηση και την προώθηση αυτών των επιχειρηματικών προτύπων.

1.4.

Η χρηματοδότηση αποτελεί πτυχή που πρέπει να εξεταστεί, ενώ η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να αποτελεί στόχο εφόσον δεν λειτουργεί σε βάρος της πολιτιστικής διάστασης του κινηματογράφου στην Ευρώπη. Η χρηματοδότηση αφορά πρωτίστως τα κράτη μέλη. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα ανοιχτού διαλόγου για τις μεθοδολογίες που θα διασφαλίσουν τη μεγιστοποίηση της χρηματοδότησης και για εναλλακτικές μεθόδους χρηματοδότησης. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η δημόσια χρηματοδότηση για την προσέλκυση ιδιωτικής χρηματοδότησης, η ορθολογικότερη χρήση των δημόσιων πόρων και η συμπληρωματικότητα μεταξύ ΕΕ και ΚΜ ως προς στη χρηματοδότηση, καθώς και η χρηματοδότηση από νέους φορείς όπως οι πάροχοι διαδικτύου και οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών.

1.5.

Η ενίσχυση του δημιουργικού περιβάλλοντος πρέπει επίσης να αποτελεί βασική προτεραιότητα για τον οδικό χάρτη του τομέα. Αυτή η προσέγγιση θα πρέπει να εκφράζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής και να καλύπτει το εκπαιδευτικό περιβάλλον, τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο, την ανάπτυξη δημιουργικού ταλέντου, τη δημιουργική έκφραση, τη δημιουργία προτιθέμενης αξίας και τον ευρωπαϊκό κινηματογραφικό γραμματισμό και γλώσσα.

1.6.

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει πως το κοινό θα πρέπει να βρίσκεται στην καρδιά των συζητήσεων για τον οπτικοακουστικό τομέα, όχι μόνο ως αποδέκτης αλλά και ως παράγοντας διαμόρφωσης τάσεων και οδηγός των εξελίξεων.

1.7.

Η ΕΟΚΕ φρονεί πως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη συλλογή δεδομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καλύτερη κατανόηση του κλάδου.

1.8.

Η ΕΟΚΕ τονίζει πως η ανακοίνωση της Επιτροπής θα πρέπει επίσης να επισημαίνει, ως μία εκ των προκλήσεων, την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας στον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων και των ΜΜΕ, εκ των οποίων πολλοί αντιμετωπίζουν, με ποικίλους τρόπους, επισφαλείς συνθήκες εργασίας, που οφείλονται εν μέρει στις ιδιαιτερότητες του ίδιου του κλάδου αλλά και στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας, η οποία οδηγεί σε προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων από την αμοιβή της εργασίας.

1.9.

Ο κινηματογραφικός γραμματισμός θεωρείται από την ΕΟΚΕ σημαντικό στοιχείο για τη ενθάρρυνση περισσότερων Ευρωπαίων να εκτιμήσουν και να αναζητήσουν ευρωπαϊκές ταινίες. Γι’ αυτό, η ΕΟΚΕ συνιστά η προώθηση του κινηματογραφικού γραμματισμού να διεξαχθεί σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο.

1.10.

Η προσβασιμότητα αποτελεί έναν ακόμα τομέα που κατά την ΕΟΚΕ απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια, γι’ αυτό η έρευνα και η καινοτομία πρέπει να αποσκοπούν στην υπερπήδηση φραγμών όπως η γλώσσα και η αναπηρία.

1.11.

Το Φόρουμ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους φορείς του οπτικοακουστικού τομέα, αποτελεί δε σημαντικό εργαλείο συγκέντρωσης όλων των φορέων του τομέα για την αντιμετώπιση των κύριων ζητημάτων του. Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει αυτό το πολυαναμενόμενο βήμα διαβούλευσης και τονίζει τη σημασία της ίσης συμμετοχής όλων των φορέων του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των μικρότερων ομάδων φορέων, και δη των εκπροσώπων των καταναλωτών και των εργαζομένων.

1.12.

Οι κύριες προκλήσεις και ευκαιρίες στην ψηφιακή εποχή θα πρέπει να αποτελούν το επίκεντρο του Φόρουμ, ενώ οι πολιτικές και οι στρατηγικές θα πρέπει να οδηγούν σε συγκεκριμένα μέτρα στον τομέα.

1.13.

Συν τοις άλλοις, η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει ότι, παρά την ταχεία μεταβολή του και τις επιπλοκές που αυτή θεωρείται ότι έχει για τον τομέα, το ψηφιακό γίγνεσθαι (συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής δορυφορικής επικοινωνίας σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΕ για το 2020) παρέχει ουκ ολίγες ευκαιρίες στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

2.   Κύρια σημεία της ανακοίνωσης

2.1.

Η βιομηχανία του κινηματογράφου στην Ευρώπη, ενός εκ των φορέων της πολιτισμικής μας ετερότητας, χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ποικιλομορφία και δημιουργικότητα. Πρόκειται για ένα διόλου αμελητέο κεφάλαιο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και, παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη βιομηχανία απειλείται σοβαρά για αρκετούς λόγους.

2.2.

Κατά το παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδώσει αρκετές οδηγίες σχετικές με συγκεκριμένα πεδία της βιομηχανίας του κινηματογράφου, όπως η πνευματική ιδιοκτησία. Η ανακοίνωση είναι η πρώτη που εκδίδεται τα τελευταία χρόνια με αντικείμενο τον τομέα στο σύνολό του.

2.3.

Στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογραμμίζονται οι ιδιαιτερότητες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, δηλαδή:

το ευρωπαϊκό κοινό, καθότι ελάχιστες ευρωπαϊκές ταινίες προβάλλονται στον κινηματογράφο ή την τηλεόραση άλλων χωρών,

η μεταβολή των καταναλωτικών ηθών: ενώ το κοινό εξακολουθεί να παρακολουθεί ταινίες, το μέσο πλέον έχει αλλάξει. Λιγότεροι είναι αυτοί που πηγαίνουν στον κινηματογράφο, ενώ ολοένα και περισσότεροι προτιμούν να παρακολουθήσουν μια ταινία στην τηλεόραση ή μέσω βίντεο κατά παραγγελία (VoD),

η προβληματική προσπάθεια προσέγγισης της παγκόσμιας αγοράς, με κύρια χαρακτηριστικά τον κατακερματισμό της χρηματοδότησης και τις περιορισμένες ευκαιρίες διεθνούς προβολής.

2.4.

Με αυτά κατά νου, στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιχειρούνται ο εντοπισμός και η διόρθωση αυτών των προβλημάτων ως βάση του σχετικού διαλόγου. Τα ζητήματα αυτά είναι τα εξής:

η χρηματοδότηση,

το επιχειρηματικό πρότυπο του τομέα,

η προώθηση του δημιουργικού στοιχείου του τομέα, και

η πρόσβαση του κοινού.

3.   Γενικές παρατηρήσεις

3.1.

Η ΕΟΚΕ επικροτεί την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει τη βάση του διαλόγου μεταξύ όλων των άμεσα και έμμεσα ενδιαφερόμενων φορέων από τον οπτικοακουστικό τομέα στην Ευρώπη. Εδώ και καιρό ήταν αναγκαία η διεξαγωγή του διαλόγου, όχι μόνο για την αξιοποίηση των οφελών του μεταβαλλόμενου ψηφιακού γίγνεσθαι και την ανάδυση νέων τεχνολογιών, αλλά και για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της ποικιλόμορφης και πολυσύνθετης βιομηχανίας.

3.2.

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με τις επιμέρους προκλήσεις που επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εντούτοις, σε αυτές η ΕΟΚΕ θα ήθελε να προσθέσει άλλη μία, η οποία δεν αναφέρεται στο έγγραφο, δηλαδή τις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζονται οι διάφοροι επαγγελματίες (συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολουμένων και των λοιπών επιχειρηματιών) του κλάδου.

3.3.

Η ΕΟΚΕ επίσης συμφωνεί με τα σημεία στα οποία δίνει έμφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, είναι της άποψης ότι θα πρέπει να προστεθούν και ορισμένα ακόμα θέματα προς συζήτηση και αντιμετώπιση, δηλαδή:

το ζήτημα της κατάρτισης, χωρίς αυτή να εξαντλείται στα επαγγελματικά προσόντα που αποκτώνται μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος,

οι συνθήκες και το περιβάλλον εργασίας,

η σύνδεση του θεάτρου με τον κινηματογράφο,

η διεξοδικότερη συλλογή δεδομένων και η ανάδειξη παραδειγμάτων προς μίμηση, καθώς και

η εσωτερική αγορά και η συνάφεια των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας με τη βιομηχανία.

3.4.

Συν τοις άλλοις, η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει ότι, παρά την ταχεία μεταβολή του και τις επιπλοκές που αυτή θεωρείται ότι έχει για τον τομέα, το ψηφιακό γίγνεσθαι παρέχει ουκ ολίγες ευκαιρίες στη βιομηχανία του κινηματογράφου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η προοπτική δορυφορικών επικοινωνιών σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΕ όσον αφορά τις δορυφορικές υποδομές το 2020 και η χρήση δορυφόρων για τη διανομή ταινιών στους κινηματογράφους κατά τρόπο που να είναι πιο ευέλικτος, οικολογικός και αποδοτικός ως προς το κόστος.

4.   Ειδικές παρατηρήσεις

Οι συνθήκες χρηματοδότησης του οπτικοακουστικού τομέα

4.1.

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την άποψη ότι δεν είναι αναγκαία η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του τομέα και ότι θα ήταν προτιμότερο να διατίθεται πιο ορθολογικά, έτσι ώστε να αποκτήσει προστιθέμενη αξία. Η κρατική χρηματοδότηση εξαρτάται από τα κράτη μέλη και η αντίστοιχη ενωσιακή πρέπει να αποσκοπεί στην ενίσχυση της απόδοσης των τοπικών κονδυλίων. Ωστόσο, η κρατική χρηματοδότηση πρέπει να χρησιμοποιείται και για την προσέλκυση περισσότερων ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων.

4.2.

Το χρηματοδοτικό υπόδειγμα στην οπτικοακουστική βιομηχανία πρέπει να βασίζεται τόσο στην ενίσχυση διαφορετικών τύπων προϊόντων όσο και σε έναν συνδυασμό άμεσων επιχορηγήσεων και χρηματοδότησης πολλαπλασιαστικού χαρακτήρα για τη διευκόλυνση της εισόδου ιδιωτικών επενδυτών στην αγορά. Η πολλαπλασιαστική λειτουργία της κρατικής χρηματοδότησης κρίνεται απαραίτητη για την ορθολογικότερη χρήση των δημόσιων πόρων και τη συγκέντρωση των προσπαθειών στα πολιτιστικά προϊόντα.

4.3.

Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της ανταγωνιστικότητας και της δημιουργικότητας. Η κρατική χρηματοδότηση δεν πρέπει να αποσκοπεί αποκλειστικά στη μεν ή στη δε, αλλά να χορηγείται εξισορροπητικά.

4.4.

Πέραν των θεμάτων που θίγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τις κρατικές χρηματοδοτήσεις ως βάση του διαλόγου, η ΕΟΚΕ θα ήθελε να αναφερθεί και στα ακόλουθα:

4.4.1.

Σε υπερεθνικό επίπεδο πρέπει να αποδοθεί η δέουσα σημασία στην ανάπτυξη του «ευρωπαϊκού σήματος» των ταινιών. Βεβαίως, η αναφορά στη χώρα παραγωγής είναι ουσιώδης και πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί βασικό στοιχείο της αναφοράς των συντελεστών μιας ταινίας, αλλά παράλληλα πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω το ευρωπαϊκό σήμα τόσο παγκόσμια όσο και σε εγχώρια κλίμακα.

4.4.2.

Τα κύρια χρηματοοικονομικά μέσα προς χρήση πρέπει να είναι τα εγγυητικά κεφάλαια και τα φορολογικά κίνητρα. Χάρη στα πρώτα —ιδίως εφόσον συμμορφώνονται με τη Σύμβαση της Βασιλείας— ενισχύεται ο τραπεζικός δανεισμός, ενώ με τα δεύτερα θα προάγονται οι επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου εξ ολοκλήρου ή εξ ημισείας. Τα εν λόγω μέσα πρέπει να είναι διαρθρωμένα κατά τέτοιον τρόπο ώστε να λειτουργούν συμπληρωματικά προς τα αντίστοιχα ενωσιακά (κυρίως τη χρηματοοικονομική πρωτοβουλία «Δημιουργική Ευρώπη», τα εγγυητικά κεφάλαια για τις ΜΜΕ, καθώς και τα ενωσιακά διαρθρωτικά ταμεία).

4.4.3.

Εκτός του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», πρέπει και άλλα χρηματοδοτικά μέσα, όπως τα προγράμματα «Ορίζοντας 2020» και Erasmus+, να χρησιμοποιηθούν στον τομέα και να διατεθούν σε αυτόν κατά τρόπο ισόρροπο.

4.5.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής συμπεριλαμβάνει τις ιδιωτικές επενδύσεις στους τρόπους χρηματοδότησης του τομέα. Επ’ αυτού, η ΕΟΚΕ προτείνει στη χρηματοδότηση να συνεισφέρουν οι νέοι παράγοντες από τον ψηφιακό τομέα (π.χ. οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και οι πάροχοι περιεχομένου).

4.6.

Δεν αρκούν οι μεμονωμένες πρωτοβουλίες· η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να αναπτύξουν μια χρηματοδοτική υποδομή για τον τομέα των οπτικοακουστικών με σκοπό την εφαρμογή και την ενίσχυση διαφόρων οικονομικών και μη υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την ανάπτυξη ικανότητας) προσανατολισμένων στο σύνολο της αλυσίδας παραγωγής του τομέα (δηλαδή ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή).

Ένα ρηξικέλευθο επιχειρηματικό περιβάλλον

4.7.

Η ΕΟΚΕ έχει λάβει μέρος στον διάλογο με θέμα τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, την ψηφιακή ενιαία αγορά και την οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας (ΥΟΑΜ). Ωστόσο, τάσσεται υπέρ της διερεύνησης επιχειρηματικών προτύπων εκτός της πεπατημένης, τα οποία έχουν λόγο ύπαρξης υπό το φως των συντελούμενων τεχνολογικών αλλαγών της ψηφιακής εποχής. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη εκσυγχρονισμού όλων των σημερινών πολιτικών που εφαρμόζονται στον τομέα.

4.8.

Πρέπει να αναζητηθούν νέα επιχειρηματικά πρότυπα και να ληφθούν θαρραλέες αποφάσεις με πυγμή. Εντούτοις, η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι, προς τούτο, πρέπει στον διάλογο για την αλλαγή των επιχειρηματικών προτύπων να λάβουν μέρος ανοικτά και ουσιαστικά όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Επιπροσθέτως, αυτός ο διάλογος πρέπει να διεξαχθεί υπό την καθοδήγηση του ίδιου του τομέα.

4.9.

Η ΕΟΚΕ πιστεύει ακράδαντα ότι αυτή η παράμετρος είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του τομέα και, άρα, καλούμε όλους τους άμεσα ενδιαφερομένους να φανούν δεκτικοί σε αυτά τα νέα επιχειρηματικά πρότυπα, έτσι ώστε, όχι μόνο να δρέψουν όλους τους καρπούς που μας προσπορίζει η ψηφιακή εποχή, αλλά και για να προσαρμοστούν στα ταχέως μεταβαλλόμενα καταναλωτικά ήθη.

4.10.

Πρέπει οι παραγωγοί και οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών να αλλάξουν νοοτροπία. Στο μέλλον οι κινηματογραφικοί και τηλεοπτικοί παραγωγοί θα συνυπάρχουν με τα συνδυαστικά προϊόντα επικοινωνίας. Τούτο σημαίνει ότι οι παραγωγοί και οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών θα πρέπει να επινοήσουν διαφορετικά επιχειρηματικά πρότυπα σε συνάρτηση με τη διαφορετική φύση των προϊόντων· θα πρέπει να καταρτίσουν νέους προϋπολογισμούς και στρατηγικές διανομής αναλόγως με τον χαρακτήρα και τις εμπορικές δυνατότητες του εκάστοτε προϊόντος. Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναθεωρήσουν το πρότυπο κρατικής χρηματοδότησης με βάση έναν πιο ισορροπημένο συνδυασμό.

4.11.

Η ΕΟΚΕ είναι επιφυλακτική όσον αφορά τυχόν προσπάθειες απλής τροποποίησης σημερινών επιχειρηματικών πρακτικών χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η καινοτομία. Για παράδειγμα, η απλή καθιέρωση πιο ελαστικών περιόδων από τη διανομή μιας ταινίας στους κινηματογράφους μέχρι την κυκλοφορία της σε άλλες εμπορικές μορφές ίσως να μην ανταποκρίνεται στις επιχειρηματικές λύσεις που χρειάζεται η ψηφιακή εποχή.

Η ενίσχυση του δημιουργικού περιβάλλοντος

4.12.

Η ΕΟΚΕ κρίνει ουσιώδη τη συνεργασία μεταξύ των σχολών κινηματογράφου για την περαιτέρω επέκταση του τομέα. Επιπλέον, η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει ότι, ως τμήμα του τομέα, οι εν λόγω σχολές πρέπει να συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις των άμεσα ενδιαφερομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

4.13.

Μία άλλη πτυχή που χρήζει περισσότερης ανάλυσης εν προκειμένω είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σχολές κινηματογράφου λόγω της τόσο ταχείας μεταβολής της τεχνολογίας και του συνακόλουθου γεγονότος ότι συχνά χρησιμοποιούν πεπαλαιωμένη τεχνολογία για την εκπαίδευση των σπουδαστών τους. Συνέπεια αυτού είναι να αποφοιτούν από τις σχολές επαγγελματίες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά δεδομένα του κλάδου.

Πρόσβαση και διεύρυνση του κοινού

4.14.

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί ότι οι θεατές πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του τομέα. Γι’ αυτόν τον λόγο, επισημαίνει εκ νέου την ανάγκη αφενός μεν να διατίθενται τα κατάλληλα δεδομένα σε ενωσιακό επίπεδο, αφετέρου δε να συμμετέχουν οι οργανώσεις καταναλωτών στις διαβουλεύσεις των άμεσα ενδιαφερομένων, όπως το Φόρουμ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Συλλογή και ανάλυση δεδομένων

4.15.

Η ΕΟΚΕ φρονεί πως πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη συλλογή δεδομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καλύτερη κατανόηση του κλάδου. Αυτή η συλλογή δεδομένων δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τα στοιχεία σχετικά με το κοινό του κλάδου, αλλά και τη χρήση της χρηματοδότησης σε διαφορετικά επίπεδα, την ανταγωνιστικότητα του τομέα και το περιβάλλον και τις συνθήκες εργασίας.

4.16.

Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη ανάπτυξης πηγής δεδομένων σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο που θα περιλαμβάνει επίσης τα δεδομένα που χρησιμοποιούν οι χρηματοπιστωτικοί διαμεσολαβητές για την αξιολόγηση και τη διαχείριση του επενδυτικού κινδύνου.

Εργασιακό περιβάλλον και συνθήκες

4.17.

Η ΕΟΚΕ φρονεί σθεναρά πως οι συνθήκες και το περιβάλλον εργασίας του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και προσοχής. Σήμερα ο τομέας είναι τόσο πολυσχιδής που συχνά η έλλειψη δεδομένων για τις συνθήκες εργασίας οδηγεί σε έλλειψη εστίασης στο ζήτημα.

4.18.

Η επισφαλής εργασία δυστυχώς καθίσταται ολοένα και πιο διαδεδομένη στον τομέα, εν μέρει λόγω των ιδιαιτεροτήτων του ίδιου του τομέα (π.χ. του μικρού χρονικού διαστήματος της παραγωγής), αλλά και λόγω της έλλειψης ανταγωνιστικότητας, που οδηγεί σε προσπάθειες εξοικονόμησης πόρων από την αμοιβή της εργασίας.

4.19.

Συνεπώς, η ΕΟΚΕ καλεί την Επιτροπή να συμπεριλάβει αυτήν την πρόκληση στο επίκεντρο της ανακοίνωσης και να θίξει το ζήτημα στις συζητήσεις. Οι αντιπροσωπευτικοί φορείς των εργαζομένων στον κινηματογραφικό τομέα πρέπει να συμμετέχουν στις συζητήσεις των φορέων και στο Φόρουμ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Το Φόρουμ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

4.20.

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Επιτροπής για τη θέσπιση του Φόρουμ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Η συγκέντρωση του κλάδου για να συζητηθούν τα ζητήματα που κρίνονται σημαντικά για την ανταγωνιστικότητα του τομέα στην ψηφιακή εποχή ήταν ζητούμενο εδώ και πολύ καιρό.

4.21.

Η ΕΟΚΕ τονίζει τη σημασία της ίσης συμμετοχής όλων των φορέων του τομέα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι μικρότερες ομάδες φορέων, οι λιγότερο «ισχυρές» και οι εκπρόσωποι των καταναλωτών και των εργαζομένων.

4.22.

Παρ’ ότι ο τομέας της τηλεόρασης δεν επηρεάζεται όσο ο κινηματογραφικός από την ψηφιακή εποχή, είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί και να συζητηθεί στο πλαίσιο του ευρύτερου διαλόγου, καθώς αποτελεί επίσης σημαντικό συστατικό στοιχείο του οπτικοακουστικού τομέα.

Προώθηση του ευρωπαϊκού κινηματογραφικού γραμματισμού

4.23.

Ο κινηματογραφικός γραμματισμός θεωρείται από την ΕΟΚΕ σημαντικό στοιχείο για τη προσέλκυση περισσότερων Ευρωπαίων που θα εκτιμήσουν και θα αναζητήσουν ευρωπαϊκές ταινίες. Γι’ αυτό, η ΕΟΚΕ συνιστά η προώθηση του κινηματογραφικού γραμματισμού να διεξαχθεί σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο. Αυτό δεν θα ωφελήσει μόνο τον ίδιο τον κλάδο, αλλά θα αναδείξει και ένα σημαντικό στοιχείο έκφρασης της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πολυμορφίας. Παρ’ ότι το εν λόγω πρότυπο εκτίμησης του κινηματογράφου στα σχολεία ενδέχεται να μη λειτουργήσει, η ΕΟΚΕ φρονεί πως θα πρέπει να δημιουργηθούν πρότυπα και εκστρατείες που θα αναδεικνύουν την επιτυχία, την ομορφιά και την τέχνη του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

Προσβασιμότητα

4.24.

Η γλώσσα μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα εμπόδια για τους θεατές ανά την Ευρώπη, αλλά και εκτός αυτής· αποτελεί φυσικό φραγμό, αλλά και μέρος της πολιτισμικής μας ταυτότητας. Συν τοις άλλοις, ο κινηματογράφος συνιστά ένα αποτελεσματικό μέσο εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας. Ωστόσο, ως ΕΟΚΕ φρονούμε ότι τα κονδύλια υπό τον «Ορίζοντα 2020» πρέπει να διατίθενται και υπέρ της καινοτόμου και οικονομικής μεταγλώττισης μέσω κορυφαίων και ανερχόμενων τεχνολογιών.

4.25.

Τέλος, η ΕΟΚΕ ενθαρρύνει θερμά τον οπτικοακουστικό τομέα να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα μέσα για να εξασφαλίσει ότι τα προϊόντα του θα είναι προσβάσιμα στο κοινό με οπτικούς και/ή ακουστικούς περιορισμούς ή δυσκολίες. Θα πρέπει επίσης να καταβληθούν ερευνητικές προσπάθειες ώστε να καταστούν τα σχετικά εργαλεία προσβασιμότητας αποδοτικότερα από πλευράς κόστους.

Βρυξέλλες, 10 Δεκεμβρίου 2014.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Henri MALOSSE