52014DC0405

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Δανίας για το 2014 και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα σύγκλισης της Δανίας για το 2014 /* COM/2014/0405 final */


 

Σύσταση για

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Δανίας για το 2014 και τη διατύπωση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το πρόγραμμα σύγκλισης της Δανίας για το 2014

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 121 παράγραφος 2 και το άρθρο 148 παράγραφος 4,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών[1], και ιδίως το άρθρο 9 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής[2],

Έχοντας υπόψη τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου[3],

Έχοντας υπόψη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της επιτροπής απασχόλησης,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της οικονομικής και δημοσιονομικής επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της επιτροπής κοινωνικής προστασίας,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της επιτροπής οικονομικής πολιτικής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Στις 26 Μαρτίου 2010, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε με την πρόταση της Επιτροπής για τη δρομολόγηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», μιας νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση, η οποία, βασιζόμενη στον μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, θα εστιάζεται στους νευραλγικούς τομείς στους οποίους απαιτείται δράση ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό διατηρήσιμης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

(2) Στις 13 Ιουλίου 2010, το Συμβούλιο, με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής, εξέδωσε σύσταση σχετικά με τους γενικούς προσανατολισμούς της οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών και της Ένωσης (2010 έως 2014) και, στις 21 Οκτωβρίου 2010, εξέδωσε απόφαση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών, που από κοινού αποτελούν τις «ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές». Τα κράτη μέλη κλήθηκαν να λαμβάνουν υπόψη τις ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές στις οικονομικές πολιτικές και στις πολιτικές για την απασχόληση.

(3) Στις 29 Ιουνίου 2012, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ενέκριναν «Σύμφωνο για την ανάπτυξη και την απασχόληση», το οποίο παρέχει ένα συνεκτικό πλαίσιο δράσης σε επίπεδο κρατών μελών, ΕΕ και ευρωζώνης, με την κινητοποίηση όλων των δυνατών μηχανισμών, μέσων και πολιτικών. Έλαβαν απόφαση σχετικά με τη δράση που πρέπει να αναληφθεί στο επίπεδο των κρατών μελών, ιδίως εκφράζοντας την απόλυτη προσήλωσή τους στην επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και στην εφαρμογή των συστάσεων ανά χώρα.

(4) Στις 9 Ιουλίου 2013, το Συμβούλιο εξέδωσε σύσταση σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Δανίας για το 2013 και εξέδωσε τη γνώμη του σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης της Δανίας για την περίοδο 2013-2016.

(5) Στις 13 Νοεμβρίου 2013, η Επιτροπή εξέδωσε την ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης[4], με την οποία αρχίζει το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2014 σχετικά με τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Την ίδια ημέρα, βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011, η Επιτροπή εξέδωσε την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης[5], στην οποία προσδιόρισε τη Δανία ως ένα από τα κράτη μέλη τα οποία θα έπρεπε να υποβληθούν σε εμπεριστατωμένη επισκόπηση.

(6) Στις 20 Δεκεμβρίου 2013, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τις προτεραιότητες για την εξασφάλιση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δημοσιονομικής εξυγίανσης και δράσης για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Υπογράμμισε την ανάγκη να επιδιωχθεί διαφοροποιημένη, φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική εξυγίανση, να αποκατασταθούν οι κανονικές συνθήκες δανειοδότησης στην οικονομία, να προωθηθούν η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα, να καταπολεμηθούν η ανεργία και οι κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση.

(7) Στις 5 Μαρτίου 2014, η Επιτροπή δημοσίευσε τα αποτελέσματα της εμπεριστατωμένης επισκόπησης που διεξήγαγε για τη Δανία[6], με βάση το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011. Η ανάλυση της Επιτροπής την οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι μακροοικονομικές προκλήσεις της Δανίας που αφορούν το ιδιωτικό χρέος και την εξωτερική ανταγωνιστικότητα δεν χαρακτηρίζονταν πλέον ως ανισορροπίες κατά την έννοια της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών. Ειδικότερα, η προσαρμογή της αγοράς κατοικίας και οι επιπτώσεις του υψηλού χρέους του ιδιωτικού τομέα στην πραγματική οικονομία και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα φαίνεται ότι έχουν συγκρατηθεί. Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές, καθώς και οι παράγοντες που ευνοούν την εξωτερική ανταγωνιστικότητα χρήζουν συνεχούς παρακολούθησης.

(8) Στις 15 Απριλίου 2014, η Δανία υπέβαλε το πρόγραμμα σύγκλισης του 2014 και το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών της για το 2014. Προκειμένου να ληφθεί υπόψη η διασύνδεσή τους, τα προγράμματα αυτά αξιολογήθηκαν ταυτοχρόνως.

(9) Στόχος της δημοσιονομικής στρατηγικής που περιγράφεται στο πρόγραμμα σύγκλισης του 2014 είναι να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα της διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος και να παραμείνει το διαρθρωτικό ισοζύγιο του προϋπολογισμού ίσο με ή ανώτερο από τον μεσοπρόθεσμο στόχο. Ο μεσοπρόθεσμος στόχος, ίσος με -0,5% του ΑΕΠ, αντανακλά τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης της Δανίας μειώθηκε με διατηρήσιμο τρόπο σε επίπεδο κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2013. Το πρόγραμμα έχει θέσει ως στόχο ονομαστικό έλλειμμα γενικής κυβέρνησης ύψους 1,3% του ΑΕΠ το 2014 και 2,9% το 2015, στόχος ο οποίος συνάδει με (εκ νέου υπολογισθέν) διαρθρωτικό ισοζύγιο ίσο με ή ανώτερο από τον μεσοπρόθεσμο στόχο. Συνολικά, η δημοσιονομική στρατηγική που περιγράφεται στο πρόγραμμα είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το επίπεδο του χρέους, το οποίο ανήλθε σε 44,5% του ΑΕΠ το 2013, σχεδιάζεται να αυξηθεί προσωρινά το 2015 και να μειωθεί στη συνέχεια. Το μακροοικονομικό σενάριο στο οποίο στηρίζονται οι δημοσιονομικές προβλέψεις του προγράμματος είναι ρεαλιστικό. Το σενάριο προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% το 2014 και κατά 1,9% το 2015 και συνάδει εν πολλοίς με τις εαρινές προβλέψεις 2014 της Επιτροπής, οι οποίες κάνουν λόγο για 1,5% και 1,9%. Με βάση την αξιολόγηση του προγράμματος σύγκλισης 2014 και τις προβλέψεις της Επιτροπής, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97, το Συμβούλιο είναι της γνώμης ότι τα δημόσια οικονομικά της Δανίας είναι υγιή και μπορεί να αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος σύγκλισης.

(10) Η Δανία δεν έχει ακόμη σημειώσει αρκετή πρόοδο όσον αφορά την αντιμετώπιση της κατάστασης των ομάδων που βρίσκονται στο περιθώριο της αγοράς εργασίας ούτε όσον αφορά τη βελτίωση της σχέσης κόστους-οφέλους του εκπαιδευτικού συστήματος. Η μεταρρύθμιση των συντάξεων ανικανότητας προς εργασία και των θέσεων ευέλικτης απασχόλησης έχει αρχίσει να φέρει καρπούς, η μεταρρύθμιση των χρηματικών παροχών έχει τεθεί σε ισχύ, έχει συμφωνηθεί η μεταρρύθμιση των παροχών ασθενείας και τον Απρίλιο η κυβέρνηση υπέβαλε πρόταση μεταρρυθμίσεων για τις ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας. Εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όσον αφορά την εξασφάλιση επαρκών θέσεων πρακτικής άσκησης και τη βελτίωση της ποιότητας και της εικόνας αυτού του είδους μάθησης, την αναβάθμιση των συστημάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και την αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών εγκατάλειψης των σπουδών. Καθώς η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, δεν είναι ακόμη ορατά τα πλήρη αποτελέσματά τους. Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τον Φεβρουάριο του 2014 επιτεύχθηκε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2015, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης μέσω ευρέος φάσματος πρωτοβουλιών.

(11) Η εκ νέου τόνωση της παραγωγικότητας εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τη δανική οικονομία. Η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμφωνεί σε γενικές γραμμές με τις διαπιστώσεις της επιτροπής παραγωγικότητας. Τον Απρίλιο του 2014, η επιτροπή παραγωγικότητας δημοσίευσε 25 κύριες συστάσεις και περισσότερες από 100 συγκεκριμένες προτάσεις σε τομείς όπως ο ανταγωνισμός, οι δημόσιες συμβάσεις, η εκπαίδευση, η διεθνοποίηση, η καινοτομία, η φορολογία και οι υποδομές. Το πρόβλημα της αντιμετώπισης της πρόκλησης που συνιστά η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας θα αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή των συστάσεων της επιτροπής παραγωγικότητας.

(12) Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η Επιτροπή διενήργησε συνολική ανάλυση της οικονομικής πολιτικής της Δανίας. Εξέτασε το πρόγραμμα σύγκλισης, καθώς και το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Έλαβε υπόψη όχι μόνο τη χρησιμότητά τους για την άσκηση διατηρήσιμης δημοσιονομικής και κοινωνικοοικονομικής πολιτικής στη Δανία, αλλά και το κατά πόσο συνάδουν με τους κανόνες και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, δεδομένης της ανάγκης ενδυνάμωσης της συνολικής οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της συνεκτίμησης στοιχείων σε επίπεδο ΕΕ κατά τη διαμόρφωση των μελλοντικών εθνικών αποφάσεων. Οι συστάσεις που διατυπώνει στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου αντικατοπτρίζονται στις συστάσεις 1 έως 3 κατωτέρω.

(13) Υπό το πρίσμα της αξιολόγησης αυτής, το Συμβούλιο εξέτασε το πρόγραμμα σύγκλισης της Δανίας και η γνώμη του[7] αντικατοπτρίζεται ιδίως στη σύσταση 1 κατωτέρω.

ΣΥΝΙΣΤΑ στη Δανία να αναλάβει δράση κατά την περίοδο 2014-2015 προκειμένου:

1.           Κατόπιν της διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος, να εξακολουθήσει να ασκεί φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική και να διατηρήσει υγιή δημοσιονομική θέση, διασφαλίζοντας ότι θα εξακολουθήσει να τηρείται ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου που καλύπτεται από το πρόγραμμα σύγκλισης.

2.           Να λάβει περαιτέρω μέτρα για τη βελτίωση της απασχολησιμότητας των ατόμων που βρίσκονται στο περιθώριο της αγοράς εργασίας. Να βελτιώσει τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα, ιδίως των νέων που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών, και την αποτελεσματικότητα της επαγγελματικής κατάρτισης. Να διευκολύνει τη μετάβαση από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας, μεταξύ άλλων και μέσω ευρύτερης χρήσης κατάρτισης και μαθητείας βασιζόμενης στην εργασία.

3.           Να εντείνει τις προσπάθειες για την άρση των φραγμών εισόδου και τη μείωση του βάρους των κανονιστικών ρυθμίσεων με στόχο την αύξηση του ανταγωνισμού στον εγχώριο τομέα των υπηρεσιών, και ιδίως στους τομείς του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών, όπως συνιστά η επιτροπή παραγωγικότητας.

Βρυξέλλες,

                                                                       Για το Συμβούλιο

                                                                       Ο Πρόεδρος

[1]               ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 1.

[2]               COM(2014) 405 final.

[3]               P7_TA(2014)0128 και P7_TA(2014)0129.

[4]               COM(2013) 800 final.

[5]               COM(2013) 790 final.

[6]               SWD(2014) 77 final.

[7]               .               Βάσει του άρθρου 9 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου.