52013PC0925

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας-πλαισίου εταιρικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων, αφετέρου /* COM/2013/0925 final - 2013/0441 (NLE) */


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Τον Νοέμβριο του 2004, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Επιτροπή να διαπραγματευθεί χωριστές συμφωνίες-πλαίσια εταιρικής σχέσης και συνεργασίας (ΣΕΣΣ) με την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, τη Σιγκαπούρη, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και το Μπρουνέι. Οι διαπραγματεύσεις με τις Φιλιππίνες άρχισαν τον Φεβρουάριο του 2009 και ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο του 2010. Μετά την έγκριση από την ΕΜΑ, οι δύο πλευρές μονογράφησαν την ΣΕΣΣ στις 25 Ιουνίου 2010. Η ΣΕΣΣ υπεγράφη στην Πνομ-Πενχ στις 11 Ιουλίου 2012, με την ευκαιρία της υπουργικής συνόδου του περιφερειακού φόρουμ της ASEAN.

Η ΣΕΣΣ είναι η πρώτη διμερής συμφωνία που έχει υπογραφεί ποτέ με τις Φιλιππίνες και αντικαθιστά το ισχύον νομικό πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας του 1980 μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και των κρατών μελών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Από πολιτικής άποψης, η ΣΕΣΣ με τις Φιλιππίνες συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και του ρόλου της EE στη Νοτιοανατολική Ασία, με βάση κοινές οικουμενικές αξίες, όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση της πολιτικής, περιφερειακής και παγκόσμιας συνεργασίας.

Η ΣΕΣΣ περιλαμβάνει υποχρεώσεις οι οποίες είναι κεντρικής σημασίας για την εξωτερική πολιτική της EE, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Περιλαμβάνει επίσης τομείς τρέχοντος ενδιαφέροντος, όπως η ειρηνευτική διαδικασία και η διαχείριση του κινδύνου καταστροφών.

Η ΣΕΣΣ ενισχύει την τομεακή συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής, όπως η μετανάστευση, η φορολογία, το περιβάλλον, η ενέργεια, η επιστήμη και η τεχνολογία, οι θαλάσσιες και αεροπορικές μεταφορές, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τα παράνομα ναρκωτικά, το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά.

Η ΣΕΣΣ διευρύνει σημαντικά τα περιθώρια για από κοινού ανάληψη δράσης στους τομείς της οικονομίας και του εμπορίου. Περιλαμβάνει μια σημαντική ενότητα σχετικά με την εμπορική συνεργασία, η οποία αναμένεται να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ). Η σύναψη της ΣΕΣΣ είναι σύμφωνη με τον στόχο της ΕΕ όσον αφορά τη δημιουργία συνολικού και συνεκτικού οικονομικού και πολιτικού πλαισίου για τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ένωσης χωρών της ASEAN. Επιπλέον, η ΣΕΣΣ περιλαμβάνει μια σημαντική αναπτυξιακή συνιστώσα, συμπεριλαμβανομένων αυστηρών διατάξεων για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι η απόφαση αριθ. 2012/272/ΕΕ του Συμβουλίου σχετικά με την υπογραφή της ΣΕΣΣ με τις Φιλιππίνες αποτελεί αντικείμενο της υπόθεσης C-377/12 του Δικαστηρίου: η Επιτροπή κάλεσε το Δικαστήριο να ακυρώσει την προαναφερόμενη απόφαση στον βαθμό που το Συμβούλιο προσέθεσε τις νομικές βάσεις σχετικά με τις μεταφορές (άρθρα 91 και 100 της ΣΛΕΕ), την επανεισδοχή (άρθρο 79 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ) και το περιβάλλον (άρθρο 191 παράγραφος 4 της ΣΛΕΕ). Η Επιτροπή ζήτησε από το Δικαστήριο να διατηρήσει τα έννομα αποτελέσματα της επίδικης απόφασης. Με την επιφύλαξη της απόφασης του Δικαστηρίου στην υπόθεση C-377/12, η παρούσα πρόταση για απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με τη σύναψη της ΣΕΣΣ στηρίζεται στο άρθρο 207, στο άρθρο 209 και στο άρθρο 218 παράγραφος 6.

Η Επιτροπή εφιστά την προσοχή του Συμβουλίου στην αιτιολογική σκέψη της συμφωνίας που αφορά την ειδική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας και της Δανίας βάσει των πρωτοκόλλων 21 και 22 των Συνθηκών. Η προσθήκη της εν λόγω αιτιολογικής σκέψης οφείλεται στη δημιουργία μόνο αυτού του κειμένου. Ανάλογα με την έκβαση της υπόθεσης C-377/12, η οποία εκκρεμεί επί του παρόντος ενώπιον του Δικαστηρίου, η εν λόγω αιτιολογική σκέψη ενδέχεται να παραλειφθεί ή να αναδιατυπωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Η Επιτροπή θεωρεί ότι, ενόσω η υπόθεση εκκρεμεί, η διαδικασία σύναψης της παρούσας·συμφωνίας δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.

2013/0441 (NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας-πλαισίου εταιρικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων, αφετέρου

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως τα άρθρα 207 και 209, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 6 στοιχείο α),

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)       Σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 2012/272/ΕΕ του Συμβουλίου[1], η συμφωνία-πλαίσιο εταιρικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων, αφετέρου, υπεγράφη στις 11 Ιουλίου 2012, με την επιφύλαξη της σύναψής της σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

(2)       Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η συμφωνία-πλαίσιο εταιρικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων, αφετέρου, εγκρίνεται εξ ονόματος της Ένωσης.

Το κείμενο της συμφωνίας προσαρτάται στην παρούσα απόφαση.

Άρθρο 2

Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας ασκεί την προεδρία της Μεικτής Επιτροπής που προβλέπεται στο άρθρο 48 της παρούσας συμφωνίας.

Η Ένωση ή, κατά περίπτωση, η Ένωση και τα κράτη μέλη, εκπροσωπούνται στη Μεικτή Επιτροπή ανάλογα με το αντικείμενο.

Άρθρο 3

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ορίζει το πρόσωπο που είναι αρμόδιο να προβεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην κοινοποίηση που προβλέπεται στο άρθρο 57 παράγραφος 1 της συμφωνίας.

Άρθρο 4

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της έκδοσής της. Δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες,

                                                                       Για το Συμβούλιο

                                                                       Ο/Η Πρόεδρος

[1]               ΕΕ L 134 της 24.5.2012, σ. 3.