52013PC0250

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 302/2009 του Συμβουλίου για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου αποκατάστασης του τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο /* COM/2013/0250 final - 2013/0133 (COD) */


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.           ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Η Ένωση αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος της Διεθνούς Σύμβασης για τη Διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού, (εφεξής «η Σύμβαση»). Ο ερυθρός τόνος είναι το σημαντικότερο είδος στο πλαίσιο της διεθνούς επιτροπής για τη διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού (εφεξής «ICCAT») και το μόνο είδος που αποτελεί αντικείμενο πολυετούς σχεδίου αποκατάστασης. Η παρούσα μεταφορά στο ενωσιακό δίκαιο αφορά διατάξεις κρίσιμης σημασίας του σχεδίου αποκατάστασης που συζητήθηκαν εκτεταμένα και εγκρίθηκαν στην ετήσια συνάντηση της ICCAT τον Νοέμβριο του 2012 ως σύσταση 12-03.

Κατά την 16η ειδική συνεδρίασή της το 2008, η ICCAT που συστάθηκε βάσει της σύμβασης εξέδωσε τη σύσταση 08-05 για τη θέσπιση νέου σχεδίου αποκατάστασης του ερυθρού τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο, το οποίο αντικαθιστά το προηγούμενο σχέδιο αποκατάστασης που είχε εγκριθεί το 2006. Εν αναμονή της θέσης σε εφαρμογή της σύστασης 08-05 εκδόθηκε ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 302/2009 του Συμβουλίου[1].

Κατά την 17η ειδική συνεδρίασή της το 2010, η ICCAT εξέδωσε τη σύσταση 10-04 για την τροποποίηση του πολυετούς σχεδίου αποκατάστασης του ερυθρού τόνου. Για να ανασυσταθούν τα αποθέματα, η σύσταση 10-04 προβλέπει την περαιτέρω μείωση των συνολικών επιτρεπόμενων αλιευμάτων, την ενίσχυση των μέτρων για τη μείωση της αλιευτικής ικανότητας και για την ενίσχυση των μέτρων ελέγχου, ιδίως όσον αφορά τη μεταβίβαση και τον εγκλωβισμό, και προβλέπει την παροχή πρόσθετων γνωμοδοτήσεων από τη μόνιμη επιτροπή έρευνας και στατιστικών (SCRS) το 2012 σχετικά με τον προσδιορισμό των περιοχών ωοτοκίας και τη δημιουργία καταφυγίων.

Κατά την ειδική συνεδρίασή της το 2012, η ICCAT εξέδωσε τη σύσταση 12-03 για την τροποποίηση του πολυετούς σχεδίου αποκατάστασης του ερυθρού τόνου. Προκειμένου να προσαρμοστούν καλύτερα οι αλιευτικές περίοδοι στις δραστηριότητες του στόλου, η σύσταση 12-03 προβλέπει τροποποίηση των «ανοικτών» αλιευτικών περιόδων που διαφέρουν από τις «κλειστές» αλιευτικές περιόδους που καθορίζονται στο άρθρο 7 του κανονισμού 302/2009 του Συμβουλίου, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 1 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) 500/2012[2]. Επιπλέον, τροποποιήθηκαν οι πραγματικές ημερομηνίες κατά τις οποίες επιτρέπεται η αλιεία από γρι-γρι και από θυνναλιευτικά με καλάμι και με συρτή. Τέλος, για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα σχετικά με τα εργαλεία που δεν υπόκεινται σε συγκεκριμένους κανόνες περί αλιευτικής περιόδου, κατέστη αναγκαίο να περιληφθεί διάταξη με την οποία επιτρέπεται ρητά η αλιεία καθόλη την διάρκεια του έτους με όλα τα άλλα εργαλεία.

Για την εν λόγω σύσταση όμως τα συμβαλλόμενα μέρη της ICCAT εξέφρασαν σειρά αντιρρήσεων, γεγονός που καθυστέρησε την έναρξη ισχύος της μέχρι πιθανώς τον Αύγουστο του 2013. Εντούτοις, οι εν λόγω αντιρρήσεις σχετίζονταν με την κατανομή των TAC και δεν αφορούσαν τις περιόδους αλιείας. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης μεταξύ συνόδων στη Σεβίλλη (18-20 Φεβρουαρίου 2013), τα συμβαλλόμενα μέρη της ICCAT εξέφρασαν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν τις διατάξεις της σύστασης 12-03, συμπεριλαμβανομένης της νέας περιόδου αλιείας για τα γρι-γρι (26 Μαΐου έως 24 Ιουνίου), όπως προβλέπεται στην παράγραφο 22 της σύστασης.

Όσον αφορά την περίοδο αλιείας του 2013, με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 40/2013 του Συμβουλίου, σχετικά με τον καθορισμό, για το 2013, των αλιευτικών δυνατοτήτων οι οποίες παρέχονται στα ύδατα ΕΕ και σε σκάφη ΕΕ σε ορισμένα ύδατα εκτός ΕΕ για ορισμένα αποθέματα ιχθύων ή ομάδες αποθεμάτων ιχθύων που αποτελούν αντικείμενο διεθνών διαπραγματεύσεων ή συμφωνιών[3], το Συμβούλιο έχει ήδη προβλέψει ότι για τα γρι-γρι η περίοδος αυτή αρχίζει στις 26 Μαΐου 2013 και λήγει στις 24 Ιουνίου 2013, προκειμένου τα κράτη μέλη να διαθέτουν αρκετό χρόνο για τον προγραμματισμό. Ο εν λόγω κανονισμός κάλυψε μόνο την αλιευτική περίοδο των γρι-γρι λόγω του χρονοδιαγράμματος και της σημασίας του υπόψη εργαλείου με δεδομένη την μεγαλύτερη αλιευτική του ικανότητα και τις προηγούμενες περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Απαιτείται συνεπώς η τροποποίηση της διάταξης που αφορά τις αλιευτικές περιόδους στον κανονισμό 302/2009 του Συμβουλίου εν αναμονή της ολοκληρωμένης εφαρμογή της σύστασης 12-03 και της έναρξης ισχύος της, για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική διατήρηση του αποθέματος ερυθρού τόνου διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τις εν λόγω νέες αλιευτικές περιόδους και τη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων επιβολής, και για να εξασφαλιστεί ασφάλεια δικαίου όσον αφορά τις υπόψη αλιευτικές περιόδους.

Για τους λόγους αυτούς, καθώς και για να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη μέλη να θεσπίσουν σωστά τα οικεία σχέδια αλιείας, αλιευτικής ικανότητας και επιθεωρήσεων τα οποία συνδέονται με τις αλιευτικές περιόδους, απαιτείται η τροποποίηση της εν λόγω διάταξης το ταχύτερο δυνατόν και η εφαρμογή των σχετικών τροποποιήσεων με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Συνεπώς ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 302/2009 πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

2.           ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της διευθύνουσας ομάδας του σχεδίου από κοινού ανάπτυξης μέσων για τον ερυθρό τόνο που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ελέγχου της Αλιείας στο Vigo στις 11 Δεκεμβρίου 2012, ζητήθηκε η άποψη των ενδιαφερόμενων για τον συγκεκριμένο τύπο αλιείας κρατών μελών (CY, ES, FR, GR, IT, MT και PT) σχετικά με την ανάγκη αποσαφήνισης των ημερομηνιών της αλιευτικής περιόδου. Όλα τα κράτη μέλη συμφώνησαν με την καθιέρωση των ημερομηνιών όπως αυτές ορίζονται στις παραγράφους 21 έως 26 της σύστασης 12-03 της ICCAT που τροποποιεί την σύσταση της ICCAT για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου αποκατάστασης του ερυθρού τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο.

3.           ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Στόχος της πρότασης είναι η μεταφορά στο δίκαιο της ΕΕ σύστασης που έχει εγκριθεί στο πλαίσιο της ICCAT μέσω τροποποίησης του κανονισμού αριθ. 302/2009 του Συμβουλίου σχετικά με τις αλιευτικές περιόδους για εργαλεία αλιείας ερυθρού τόνου. Το περιορισμένο πεδίο εφαρμογής της παρούσας πρότασης συνεπάγεται ότι απαιτείται να εξασφαλιστεί η ταχεία έγκριση του κανονισμού πριν από την έναρξη της αλιευτικής περιόδου του 2013.

2013/0133 (COD)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 302/2009 του Συμβουλίου για τη θέσπιση πολυετούς σχεδίου αποκατάστασης του τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 43 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής[4],

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)       Η Ένωση αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος της Διεθνούς Σύμβασης για τη Διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού, (εφεξής «η Σύμβαση»).

(2)       Κατά την 16η ειδική συνεδρίασή της το 2008, η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση των θυννοειδών του Ατλαντικού (εφεξής «ICCAT») που συστάθηκε βάσει της Σύμβασης, εξέδωσε τη σύσταση 08-05 για τη θέσπιση νέου σχεδίου αποκατάστασης του ερυθρού τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο, το οποίο αντικατέστησε το προηγούμενο σχέδιο αποκατάστασης που είχε εγκριθεί το 2006. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 302/2009[5] εκδόθηκε για την εφαρμογή των εν λόγω διεθνών μέτρων διατήρησης στο επίπεδο της Ένωσης.

(3)       Κατά την 17η ειδική συνεδρίασή της το 2010, η ICCAT εξέδωσε τη σύσταση 10-04 για την τροποποίηση του πολυετούς σχεδίου αποκατάστασης του ερυθρού τόνου. Κατόπιν τούτου, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 302/2009 τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 500/2012[6] για να εφαρμοστούν τα εν λόγω αναθεωρημένα διεθνή μέτρα διατήρησης στο επίπεδο της Ένωσης.

(4)       Κατά την 18η ειδική συνεδρίασή της το 2012, η ICCAT εξέδωσε τη σύσταση 12-03 για την περαιτέρω τροποποίηση του πολυετούς σχεδίου αποκατάστασης του ερυθρού τόνου. Προκειμένου να προσαρμόσει καλύτερα τις αλιευτικές περιόδους στη δραστηριότητα των στόλων, η σύσταση 12-03 προβλέπει τροποποίηση των αλιευτικών περιόδων, οι οποίες τώρα ορίζονται ως ανοικτές περίοδοι, σε αντίθεση με τις κλειστές περιόδους που ανάφεραν οι προηγούμενες συστάσεις της ICCAT. Επιπλέον, τροποποιήθηκαν οι πραγματικές ημερομηνίες κατά τις οποίες επιτρέπεται η αλιεία από γρι-γρι και από θυνναλιευτικά με καλάμι και με συρτή. Τέλος, για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα σχετικά με τα εργαλεία που δεν υπόκεινται σε συγκεκριμένους κανόνες περί αλιευτικών περιόδων, κατέστη αναγκαίο να περιληφθεί διάταξη με την οποία επιτρέπεται ρητά η δυνατότητα αλιείας καθόλη την διάρκεια του έτους με όλα τα άλλα εργαλεία.

(5)       Απαιτείται συνεπώς τροποποίηση των διατάξεων περί αλιευτικών περιόδων στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 302/2009 το ταχύτερο δυνατόν, και η εφαρμογή των εν λόγω τροποποιήσεων από την αρχή του 2013, εν αναμονή της έναρξης ισχύος της σύστασης 12-03 ICCAT και της ολοκληρωμένης εφαρμογής της, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική διατήρηση του αποθέματος ερυθρού τόνου, να διασφαλιστεί η ασφάλεια δικαίου όσον αφορά τις υπόψη αλιευτικές περιόδους, και τέλος να επιτραπεί στα κράτη μέλη να ορίσουν σωστά τα οικεία σχέδια αλιείας, αλιευτικής ικανότητας και επιθεωρήσεων και τις άλλες υποχρεώσεις υποβολής αναφορών.

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Το άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 302/2009 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 7

Αλιευτικές περίοδοι

1.           Επιτρέπεται η αλιεία τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και τη Μεσόγειο από μεγάλα πελαγικά παραγαδιάρικα σκάφη αλίευσης μήκους άνω των 24 μέτρων από 1 Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου, με εξαίρεση την περιοχή που οριοθετείται δυτικά του γεωγραφικού μήκους 10° Δ και βόρεια του γεωγραφικού πλάτους 42° Β, όπου η εν λόγω αλιεία επιτρέπεται από 1 Αυγούστου έως 31 Ιανουαρίου.

2.           Επιτρέπεται η αλιεία τόνου με γρι-γρι στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο κατά την περίοδο από 26 Μαΐου έως 24 Ιουνίου.

3.           Επιτρέπεται η αλιεία ερυθρού τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο από σκάφη αλιείας με καλάμι (δόλωμα) και συρτή κατά την περίοδο από 1 Ιουλίου έως 31 Οκτωβρίου.

4.           Επιτρέπεται η αλιεία τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό με πελαγικές μηχανότρατες κατά την περίοδο από 16 Ιουνίου έως 14 Οκτωβρίου.

5.           Επιτρέπεται η ερασιτεχνική και αγωνιστική αλιεία τόνου στον Ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο κατά την περίοδο από 16 Ιουνίου έως 14 Οκτωβρίου.

6.           Η αλιεία τόνου με άλλα εργαλεία πλην των αναφερόμενων στις παραγράφους 1 έως 5 επιτρέπεται καθόλη τη διάρκεια του έτους.»

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο                     Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                   Ο Πρόεδρος

[1]               ΕΕ L 96 της 15.4.2009.

[2]               ΕΕ L 157 της 16.6.2012.

[3]               ΕΕ L 23 της 25.1.2013.

[4]               ΕΕ C […] της […], σ. […].

[5]               ΕΕ L 96 της 15.4.2009.

[6]               ΕΕ L 157 της 16.6.2012.