52013DC0685

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ Πρόγραμμα βελτίωσης της καταλληλότητας και της αποδοτικότητας του κανονιστικού πλαισίου (REFIT): Αποτελέσματα και επόμενα Βήματα /* COM/2013/0685 final */


Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κοινωνική και Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών

Πρόγραμμα βελτίωσης της καταλληλότητας και της αποδοτικότητας του κανονιστικού πλαισίου (REFIT): Αποτελέσματα και επόμενα Βήματα

I. Εισαγωγή

Το κανονιστικό πλαίσιο αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της σύγχρονης κοινωνίας και της χρηστής διακυβέρνησης. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θεσπίζονται σε επίπεδο ΕΕ προσθέτουν αξία σε τομείς όπως ο ανταγωνισμός, το εμπόριο και η εσωτερική αγορά για την οικοδόμηση ισότιμων όρων ανταγωνισμού που δημιουργούν ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές. Επίσης προστατεύουν την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, των καταναλωτών και των εργαζομένων. Η νομοθεσία της ΕΕ δημιουργεί ένα κοινό πλαίσιο με την αντικατάσταση ή την ευθυγράμμιση είκοσι οχτώ διαφορετικών εθνικών νομοθεσιών. Επιτρέπει στα κράτη μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν προκειμένου να διασφαλίσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες ή να δημιουργήσουν ευκαιρίες, οι οποίες από τη φύση τους έχουν διασυνοριακό χαρακτήρα - , όπως εκείνες που ανακύπτουν με τη χρήση του Διαδικτύου ή με την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού - και να ασχοληθούν με προβλήματα που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα όπως, μεταξύ άλλων, την κλιματική αλλαγή, τη μόλυνση του περιβάλλοντος, τους κινδύνους για την υγεία των ζώων και των φυτών. Το νομικό και θεσμικό πλαίσιο, με την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ελέγχουν την εφαρμογή του νόμου, παρέχει στα κράτη μέλη τη διαβεβαίωση ότι η νομοθεσία της ΕΕ εφαρμόζεται σωστά σε ολόκληρη την ΕΕ. Την ίδια στιγμή, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θεσπίζονται σε επίπεδο ΕΕ κατηγορούνται συχνά ότι δημιουργούν υπερβολικά πολλές απαιτήσεις που στραγγαλίζουν τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρότερες[1].

Για την αντιμετώπιση των εν λόγω ανησυχιών, η Επιτροπή κατέβαλε, τα τελευταία χρόνια, συντονισμένη προσπάθεια με στόχο τον εξορθολογισμό της νομοθεσίας και τη μείωση του διοικητικού φόρτου. Από το 2005, η Επιτροπή ενέκρινε 660 πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην απλοποίηση, κωδικοποίηση ή αναδιατύπωση των νομοθετικών πράξεων[2]. Έχουν καταργηθεί περισσότερες από 5.590 νομικές πράξεις. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα προϊόντα συνεπάγεται σημαντική απλούστευση των νομοθετικών ρυθμίσεων και μείωση των επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις σε πολλούς τομείς, όπως η γεωργία, η στατιστική, η υγεία των ζώων και των φυτών, ο ΦΠΑ, οι μεταφορές, οι δημόσιες συμβάσεις, οι ετήσιοι λογαριασμοί και άλλοι.  Στον τομέα της περιβαλλοντικής πολιτικής, έχουν τεθεί σε ισχύ οδηγίες-πλαίσιο για τα ύδατα, τον αέρα, τις βιομηχανικές εκπομπές και τα απόβλητα που απλοποίησαν το νομικό πλαίσιο, μειώνοντας τον αριθμό των οδηγιών σε κάθε τομέα και παρέχοντας ευελιξία στην εφαρμογή. Οι οδηγίες για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία επιτρέπουν στα κράτη μέλη να παρέχουν ευελιξία στις μικρές επιχειρήσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο η Επιτροπή προετοιμάζει πλέον τις νομοθετικές ρυθμίσεις έχει αλλάξει σημαντικά.  Εκτιμήσεις επιπτώσεων και διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους λαμβάνουν χώρα συστηματικά σε ολόκληρη την Επιτροπή. Η γραφειοκρατία έχει μειωθεί κατά πολύ πάνω από τον στόχο του 25% που προβλέπεται στο πρόγραμμα μείωσης του διοικητικού φόρτου. Από την αρχή μέχρι το τέλος οι αρχές και πρακτικές της έξυπνης νομοθεσίας κινητοποιούν τη δράση της Επιτροπής. Η διαδικασία, ωστόσο, χρειάζεται διαρκή ώθηση προκειμένου να διατηρήσει τη δυναμική της.  Η έξυπνη νομοθεσία είναι μια συνεχής διαδικασία και όχι ένα έκτακτο μέτρο.  Για να επανέλθει η Ευρώπη σε σωστή τροχιά για περισσότερη ανάπτυξη και απασχόληση, πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η νομοθεσία της ΕΕ είναι «κατάλληλη για τον σκοπό που επιδιώκει». Ως εκ τούτου, η Επιτροπή εγκαινίασε τον Δεκέμβριο του 2012 το πρόγραμμα βελτίωσης της καταλληλότητας και της αποδοτικότητας του κανονιστικού πλαισίου (REFIT)[3]. Το πρόγραμμα REFIT είναι η έκφραση της δέσμευσης της Επιτροπής για ένα απλό, σαφές, σταθερό και προβλέψιμο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους πολίτες. Το REFIT είναι ένα πρόγραμμα για την αναθεώρηση του συνόλου της νομοθεσίας της ΕΕ - για τον εντοπισμό των βαρών, αντιφάσεων, κενών ή αναποτελεσματικών μέτρων και για την υποβολή των αναγκαίων προτάσεων σχετικά με την παρακολούθηση των πορισμάτων της επανεξέτασης. 

Η παρούσα ανακοίνωση παρουσιάζει τα αποτελέσματα του ελέγχου που δημοσίευσε η Επιτροπή τον Αύγουστο του 2013[4]. Καθορίζει τα θέματα στα οποία η Επιτροπή θα αναλάβει περαιτέρω δράση και εκείνα για τα οποία έχει αποφασίσει ότι προς το παρόν δεν απαιτείται καμία ενέργεια, προς όφελος του προγράμματος βελτίωσης της καταλληλότητας του κανονιστικού πλαισίου. Προσδιορίζει τις προκλήσεις που υπάρχουν κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της εφαρμογής του προγράμματος REFIT και σκιαγραφεί τα επόμενα βήματα. Το παράρτημα καθορίζει τις δράσεις του προγράμματος βελτίωσης της καταλληλότητας του κανονιστικού πλαισίου που υλοποιούνται ή που έχουν προταθεί στους συννομοθέτες .

II. Πορίσματα ελέγχου του προγράμματος REFIT

Ο έλεγχος έδειξε ότι η Επιτροπή έχει κάνει πολλά τα τελευταία χρόνια προκειμένου η νομοθεσία της να είναι «κατάλληλη για τον σκοπό που επιδιώκει» μέσω ενεργειών απλούστευσης και μείωσης του κόστους.  Ορισμένες πρωτοβουλίες έχουν τεθεί σε ισχύ, ενώ άλλες εκκρεμούν ενώπιον του συννομοθέτη και αναμένουν έγκριση. Ο έλεγχος, επίσης, ανέδειξε τομείς όπου απαιτείται περαιτέρω νομοθετική αναθεώρηση (ενοποίηση, απλούστευση) και τομείς όπου απαιτείται περαιτέρω ανάλυση (αξιολόγηση και έλεγχοι καταλληλότητας) για την προετοιμασία της αναθεώρησης του κανονιστικού πλαισίου.   

1. Πρόοδος και επιτεύγματα μέχρι σήμερα

Τα αποτελέσματα δείχνουν σαφώς ότι οι αρχές της έξυπνης νομοθεσίας έχουν ενσωματωθεί στην ανάπτυξη της πολιτικής σε όλους τους τομείς πολιτικής, ενώ τα εργαλεία της έξυπνης νομοθεσίας (εκτίμηση των επιπτώσεων, διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους και αξιολόγηση) εφαρμόζονται με συνέπεια σε όλους τους τομείς πολιτικής. 

Τα εργαλεία της έξυπνης νομοθεσίας αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του κύκλου της πολιτικής.  Σήμερα, σχεδόν όλες οι προτάσεις της Επιτροπής οι οποίες ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις συνοδεύονται από εκτίμηση των επιπτώσεων και δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην εκ των υστέρων αξιολόγηση της πολιτικής.[5] Η Επιτροπή έχει πραγματοποιήσει 340 δημόσιες διαβουλεύσεις, καθώς και σειρά διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, κατά την περίοδο 2010-2012, προκειμένου να συγκεντρώσει τις απόψεις των πολιτών, των κοινωνικών εταίρων και άλλων ενδιαφερομένων στις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών και να διοχετεύσει τις παρατηρήσεις τους στη διαδικασία αναπτυξιακής πολιτικής και επανεξέτασης.[6]

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, η Επιτροπή έχει αρχίσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις της πολιτικής με στόχο, μεταξύ άλλων, τη σημαντική απλούστευση και κανονιστική μείωση του διοικητικού φόρτου. Στη συνέχεια, παρατίθενται ορισμένα παραδείγματα.

Η οδηγία για τις υπηρεσίες έχει προκαλέσει αλλαγές στην εθνική νομοθεσία για την εξάλειψη εκατοντάδων εθνικών απαιτήσεων που είναι αδικαιολόγητες, δυσανάλογες ή εισάγουν διακρίσεις.  Τα συστήματα χορήγησης άδειας απλοποιήθηκαν σε βασικούς τομείς υπηρεσιών, όπως το εμπόριο, τα κλειστά επαγγέλματα, οι κατασκευές, ο τουρισμός, κτλ. Η Επιτροπή συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για την εξάλειψη των εμποδίων στη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών, ώστε να εξασφαλίσει την επιτυχή εφαρμογή της, όπως ορίζεται στην ανακοίνωση 2012.[7] Επιπλέον, η Επιτροπή συνεχίζει το έργο της όσον αφορά τις δραστηριότητες των νομοθετικώς κατοχυρωμένων επαγγελμάτων, με στόχο την ενίσχυση του δικαιώματος της ελευθερίας εγκαταστάσεως στον τομέα αυτόν.[8]

Η δέσμη μεταρρύθμισης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που δημιουργεί ενιαίο καθεστώς προστασίας των ευρεσιτεχνιών και το Ενιαίο Δικαστήριο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας θα αποφέρουν ουσιαστικά οφέλη και εξοικονόμηση.  Το διοικητικό κόστος για τη χορήγηση ενιαίου διπλώματος ευρεσιτεχνίας, το οποίο προστατεύεται σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη, θα μειωθεί έως και κατά 80%. Η ύπαρξη του Ενιαίου Δικαστηρίου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να αποφύγουν την υφιστάμενη κατάσταση όπου η δίκη διεξάγεται σε πολλά δικαστήρια σε διάφορα κράτη μέλη.

Ο κώδικας συνόρων του Σένγκεν και ο κώδικας θεωρήσεων διευκόλυναν σημαντικά τις επιχειρήσεις και τα ταξίδια με τη δημιουργία ενός χώρου χωρίς εσωτερικά σύνορα, όπου οι πολίτες, οι επιχειρηματίες και οι τουρίστες μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα χωρίς να υποβάλλονται σε συνοριακούς ελέγχους. Από το 1985, έχει αυξηθεί σταδιακά και καλύπτει σήμερα σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και ορισμένες συνδεδεμένες τρίτες χώρες.

Στον τομέα των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας, για παράδειγμα, οι νέοι κανονισμοί για τα γεωργικά και δασικά οχήματα, τα ελαφρά μηχανοκίνητα οχήματα και τη μετρολογία κατήργησαν 24, 15 και 8 οδηγίες, αντίστοιχα.

Στον τομέα του περιβάλλοντος, η οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα μείωσε τον αριθμό των οδηγιών για τα ύδατα από 18 σε 9. Επίσης, απλούστευσε και περιόρισε τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, μαζί με το σύστημα πληροφοριών για τα ύδατα στην Ευρώπη (WISE). Η οδηγία του 2010 περί βιομηχανικών εκπομπών αποτελεί σημαντική προσπάθεια ενοποίησης, με την οποία καταργούνται επτά τομεακές οδηγίες.  Η νέα οδηγία μειώνει τον διοικητικό φόρτο κατά περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μέσω συνδυασμένης αδειοδότησης και κατά 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μέσω εξορθολογισμού της διαδικασίας υποβολής εκθέσεων και της παρακολούθησης. 

Η Επιτροπή συμμετέχει σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δράσης για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Μεταξύ 2007 και 2012, ο διοικητικός φόρτος που βαρύνει 13 τομείς προτεραιότητας μειώθηκε κατά 25%, το οποίο ισοδυναμεί με εξοικονόμηση πόρων ύψους 30,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ εκκρεμεί έγκριση, από τον συννομοθέτη, νομοθετικών πράξεων που θα οδηγήσουν σε επιπλέον εξοικονόμηση ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ[9]. Η ίδια η Επιτροπή έχει ξεπεράσει τον στόχο, υποβάλλοντας προτάσεις που μπορούν δυνητικά να μειώσουν τον διοικητικό φόρτο σχεδόν κατά 41 δισεκατομμύρια ευρώ (33%). Ένα μέρος του δυναμικού αυτού, το οποίο εκτιμάται σε περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ, χάθηκε κατά τη νομοθετική διαδικασία, καθώς οι προτάσεις της Επιτροπής τροποποιήθηκαν. Η προώθηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στον τομέα του ΦΠΑ, καθώς επίσης η θέσπιση απαλλαγών ή ειδικών καθεστώτων για τις ΜΜΕ στους τομείς της λογιστικής, των ηλεκτρονικών αποβλήτων και των στατιστικών ενδοενωσιακού εμπορίου ήταν ορισμένα από τα κύρια επιτεύγματα του προγράμματος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα REFIT, η Επιτροπή εξετάζει από κοινού με τα κράτη μέλη κατά πόσον αυτές οι εξοικονομήσεις έχουν υλοποιηθεί στο ακέραιο και επιτόπου από τις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτόν, η Επιτροπή μπορεί να διαπιστώσει τον καλύτερο τρόπο για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας. 

Η οδηγία σχετικά με την τιμολόγηση όσον αφορά τον ΦΠΑ μειώνει σημαντικά τη γραφειοκρατία, επιτρέποντας την ισότιμη μεταχείριση των ηλεκτρονικών τιμολογίων με τα έντυπα τιμολόγια. Ο ενωσιακός τελωνειακός κώδικας (ΕΤΚ) προβλέπει, επίσης, την εφαρμογή νέων ηλεκτρονικών διαδικασιών.

Η δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις δέκα επαχθέστερες νομοθετικές ρυθμίσεις της ΕΕ για τις ΜΜΕ (δημόσια διαβούλευση για τις «δέκα επαχθέστερες» νομοθετικές ρυθμίσεις) ενσωμάτωσε τις προτεραιότητες των ΜΜΕ στην ατζέντα της Επιτροπής για το πρόγραμμα βελτίωσης της καταλληλότητας του κανονιστικού πλαισίου. Ακολούθησαν ενέργειες ως άμεση απάντηση στις ανησυχίες των ΜΜΕ.[10]

Στην πρώτη γραμμή του προγράμματος REFIT βρίσκεται η δράση για τη μείωση του κανονιστικού φόρτου για τις ΜΜΕ.[11] Στις 18 Ιουνίου η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί στη δημόσια διαβούλευση για τις «δέκα επαχθέστερες» νομοθετικές ρυθμίσεις των ΜΜΕ. Η πιο επαχθής νομοθεσία της ΕΕ σύμφωνα με την εν λόγω διαβούλευση αφορά τους ακόλουθους τομείς: χημικά προϊόντα (REACH), διαχείριση του ΦΠΑ, ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων, υγεία και ασφάλεια στον χώρο εργασίας, ικανότητα των ειδικευμένων επαγγελματιών να εργάζονται σε όλη την ΕΕ, μεταφορά και επεξεργασία των αποβλήτων χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον, πρόσβαση σε σημαντικές αγορές δημοσίων συμβάσεων, οδικές μεταφορές εμπορευμάτων και οδηγία για την προστασία των δεδομένων. 

Η Επιτροπή έχει ήδη υποβάλει προτάσεις απλούστευσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για 6 νομοθετικά μέτρα που προσδιορίστηκαν στη διαβούλευση για τις «δέκα επαχθέστερες» νομοθετικές ρυθμίσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την απλούστευση για τις ΜΜΕ του πλαισίου σχετικά με την προστασία των δεδομένων, την απόσπαση των εργαζομένων, την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων, τις δημόσιες συμβάσεις, τα επαγγελματικά προσόντα και τις συσκευές ελέγχου (ταχογράφος) στον τομέα των οδικών μεταφορών. Προγραμματίζεται να υποβληθούν ακόμη δύο προτάσεις κατά το τρέχον έτος (σχετικά με την τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ, η οποία διευκολύνει τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων που ασκούν δραστηριότητες σε πολλά κράτη μέλη και τις επιθεωρήσεις και τους ελέγχους σχετικά με τις μεταφορές αποβλήτων). Η Επιτροπή ελπίζει ότι θα εγκριθούν σύντομα.

Άλλες αλλαγές γίνονται στο πλαίσιο του ισχύοντος νομικού πλαισίου. Για παράδειγμα, οι αμοιβές για τις ΜΜΕ στο πλαίσιο του REACH έχουν μειωθεί σε ποσοστό μεταξύ 35-95% για τις μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων έχει διορίσει πρεσβευτή για τις ΜΜΕ.

2. Προτάσεις που εκκρεμούν ενώπιον του συννομοθέτη

Υπάρχουν σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την απλούστευση και μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις που εκκρεμούν ενώπιον του συννομοθέτη. Υπάρχουν συνολικά 21 προτάσεις για την απλούστευση και τη μείωση του φόρτου που εκκρεμούν στη νομοθετική διαδικασία. Συμπεριλαμβάνουν προτάσεις στον τομέα της υγείας των φυτών και των ζώων, των γεωργικών επιδοτήσεων για τους μικρούς αγρότες, της ασφάλειας των καταναλωτικών προϊόντων και της εποπτείας της αγοράς, των δημοσίων συμβάσεων, της κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας των επιχειρήσεων (ΚΕΒΦΕ), των κλινικών δοκιμών με φαρμακευτικά προϊόντα, των οργανωμένων ταξιδιών, των διακοπών και περιηγήσεων και στον τομέα των οδικών μεταφορών (ταχογράφος).

Η προτεινόμενη αναθεώρηση της οδηγίας για τις κλινικές δοκιμές θα δημιουργήσει ένα ενιαίο σύνολο κανόνων - οι χορηγοί θα καταθέτουν αίτηση μέσω ενιαίας δικτυακής πύλης και θα υποβάλουν ενιαίο σύνολο δικαιολογητικών εγγράφων (υπηρεσία ενιαίας εξυπηρέτησης). 

Οι προτάσεις της Επιτροπής για την υγεία των ζώων, την υγεία των φυτών, το φυτικό αναπαραγωγικό υλικό και τους επίσημους ελέγχους συνεπάγεται την κατάργηση 37, 7, 12 και 10 νομικών πράξεων, αντίστοιχα.  Αυτό θα οδηγήσει σε ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο και θα προσφέρει νέες δυνατότητες για τη μείωση της γραφειοκρατίας, π.χ. με την κατάργηση της διπλής κοινοποίησης των ασθενειών στην ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς, το ενδοενωσιακό εμπόριο ορισμένων ζώων και προϊόντων χωρίς πιστοποιητικά, τους εθελοντικούς μηχανισμούς για υψηλότερη επιτόπια βιοασφάλεια, η οποία προλαμβάνει την εξάπλωση ασθενειών, τη μεταβίβαση της ευθύνης για την καταχώριση ποικιλιών και φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων προς τον ιδιωτικό τομέα και τον βελτιωμένο καθορισμό προτεραιοτήτων με βάση τον κίνδυνο στους επίσημους ελέγχους.

Η πρόταση της Επιτροπής για την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών επιδιώκει να εισαγάγει ένα προαιρετικό σύστημα με κοινό σύνολο κανόνων της ΕΕ για τον υπολογισμό της φορολογικής βάσης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά. Το σύστημα θα προσφέρει στις διασυνοριακές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να υποβάλλουν ενιαία, ενοποιημένη φορολογική δήλωση σε μια ενιαία διοίκηση για το σύνολο της δραστηριότητάς τους εντός της ΕΕ. Εκτιμάται ότι το τρέχον κόστος συμμόρφωσης θα μπορούσε να μειωθεί κατά 7% και η ΚΕΒΦΕ θα εξοικονομούσε στις επιχειρήσεις 750 εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση του κόστους συμμόρφωσης και ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τη μείωση του κόστους για τη διασυνοριακή επέκταση.

Η Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση του καθεστώτος δημόσιων συμβάσεων, τον Δεκέμβριο του 2011. Ορισμένες από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πρόσβαση των ΜΜΕ στις δημόσιες συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων παραχώρησης. Η αναθεώρηση περιλαμβάνει διατάξεις που απαιτούν την αποδοχή υπεύθυνων δηλώσεων για σκοπούς επιλογής (μόνο ο τελικός πλειοδότης θα πρέπει να υποβάλει πλήρη στοιχεία), και διάταξη που υποχρεώνει τις αναθέτουσες αρχές να εφαρμόζουν αναλογικά κριτήρια επιλογής για τον έλεγχο της οικονομικής κατάστασης των διαγωνιζομένων. Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει τη σταδιακή μετάβαση σε ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις. Οι εταιρείες θα είναι σε θέση να συμβουλεύονται τις ευκαιρίες υποβολής προσφορών στο Διαδίκτυο και να υποβάλουν τις προσφορές τους ηλεκτρονικά, γεγονός που απλοποιεί τη διαδικασία και αυξάνει τη διαφάνεια. Όσον αφορά την πρόταση για τον ταχογράφο στις οδικές μεταφορές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία και η πρόταση σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις αναμένεται να εγκριθεί σύντομα.

3. Νέες πρωτοβουλίες και προετοιμασία για τον επόμενο γύρο της κανονιστικής μεταρρύθμισης

Παράλληλα, από την ανάλυση καταδείχθηκε ότι η δυνατότητα απλούστευσης και μείωσης του φόρτου δεν έχει εξαντληθεί.  Θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η νομοθεσία της ΕΕ είναι «κατάλληλη για τον σκοπό που επιδιώκει», με την απλούστευση ή/και ενοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και, σε συνέχεια των συστάσεων της αξιολόγησης για περαιτέρω μείωση του κανονιστικού φόρτου, κατά περίπτωση, θα κατατεθούν και παρατίθενται στο παράρτημα 23 νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την απλούστευση και τη μείωση των ρυθμιστικών βαρών. Αυτά είναι, μεταξύ άλλων:

· Τροποποίηση και ενοποίηση: Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο ενοποίησης τριών οδηγιών όσον αφορά την ενημέρωση και τη διαβούλευση με τους εργαζόμενους (σε συνέχεια ενός ελέγχου καταλληλότητας) και ανάλογα με τα αποτελέσματα της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους. Ορισμένοι υφιστάμενοι στατιστικοί κανονισμοί θα ενσωματωθούν σε έναν κανονισμό πλαίσιο για τις στατιστικές των επιχειρήσεων. Οκτώ οδηγίες σχετικά με το εταιρικό δίκαιο θα κωδικοποιηθούν σε μία. Θα προταθεί μια τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ, ενιαία για όλα τα κράτη μέλη. Έντεκα ζωοτεχνικά νομοθετικά μέτρα θα αναδιατυπωθούν και 26 κανονισμοί για το εμπόριο θα κωδικοποιηθούν.

· Αξιολογήσεις και έλεγχοι καταλληλότητας: Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της ανάλυσης που διενεργήθηκε ήταν ο προσδιορισμός των τομέων που πρέπει να αξιολογηθούν προκειμένου να εντοπιστούν ακριβέστερα οι δυνατότητες μείωσης των κανονιστικών επιβαρύνσεων, ούτως ώστε, αφενός, οι στόχοι που θέτει η πολιτική της ΕΕ να μπορούν να επιτευχθούν με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και, αφετέρου, να αξιοποιηθούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα οφέλη που προκύπτουν από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Δεκαέξι από αυτές τις αξιολογήσεις και έλεγχοι καταλληλότητας βρίσκονται σε εξέλιξη και απαριθμούνται στο παράρτημα. Για να προετοιμαστούν οι μελλοντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μείωση του ρυθμιστικού φόρτου, 31 αξιολογήσεις, έλεγχοι καταλληλότητας και άλλες μελέτες θα δρομολογηθούν το 2013 και το 2014. Πρόκειται για επτά νέους ελέγχους καταλληλότητας σχετικά με τη νομοθεσία για τις πιο σημαντικές χημικές ουσίες που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό REACH, το Natura 2000[12], το ευρωπαϊκό οικολογικό σήμα, το σύστημα οικολογικής διαχείρισης και ελέγχου (EMAS), τη νόμιμη μετανάστευση, τα δικαιώματα των καταναλωτών και τη διαφήμιση, καθώς και τη γενική νομοθεσία για τα τρόφιμα. Αξιολογήσεις που εστιάζουν στους ρυθμιστικούς ελέγχους καταλληλότητας έχουν προγραμματιστεί κυρίως για την υγεία και την ασφάλεια στον χώρο εργασίας, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την οδηγία για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, τον κανονισμό περί συγκεντρώσεων, την οδηγία σχετικά με τους απασχολούμενους μέσω εταιρείας προσωρινής απασχόλησης, την οδηγία για τα μηχανήματα, σχετικά με την αξιολόγηση και τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου, τα μέσα έννομης προστασίας στις διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων και τις ρυθμίσεις για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Η Επιτροπή αρχίζει επίσης να σχεδιάζει την αξιολόγηση της συνοχής της νέας δέσμης νομοθετικών πράξεων της ΕΕ στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Οι εργασίες συνεχίζονται για τον ορισμό και την εφαρμογή των απαιτήσεων για την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας για τον μη-εμπορικό τομέα. Έως το τέλος του 2014 η Επιτροπή θα έχει διενεργήσει ή ξεκινήσει 47 αξιολογήσεις, ελέγχους καταλληλότητας ή άλλες διαδικασίες με σκοπό τη μείωση των κανονιστικών επιβαρύνσεων. Ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται στους τομείς του περιβάλλοντος (12 πρωτοβουλίες), των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας (8 πρωτοβουλίες) και της απασχόλησης (5 πρωτοβουλίες).

Το σύνολο του κεκτημένου για την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια (οδηγία 89/391/ΕΟΚ και οι 23 σχετικές οδηγίες της) υποβάλλεται, επί του παρόντος, σε πλήρη αξιολόγηση, η οποία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους (συνδικάτα και εργοδοτικές οργανώσεις) που περιλαμβάνουν οργανώσεις που εκπροσωπούν τις ΜΜΕ.  Τα συμπεράσματα αυτής της εκ των υστέρων αξιολόγησης θα είναι διαθέσιμα πριν από το τέλος του 2015. Τα κράτη μέλη θα συμβάλουν στην αξιολόγηση αυτή με εκθέσεις εφαρμογής έως τον Δεκέμβριο του 2013.

.

Η Επιτροπή προβαίνει σε αναθεώρηση της πολιτικής και της νομοθεσίας της ΕΕ για τα απόβλητα στο πλαίσιο του προγράμματος REFIT, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2014. Στις αρχές του 2014, η Επιτροπή θα διοργανώσει  εργαστήριο για να συζητήσει τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει οι ΜΜΕ όσον αφορά την κοινοτική νομοθεσία περί αποβλήτων. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη και τους ενδιαφερόμενους σχετικά με την πρακτική καθοδήγηση και παροχή συμβουλών. Η Επιτροπή θα λάβει μέτρα για την αύξηση της συμμετοχής των ΜΜΕ στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την αποδοτικότητα των πόρων.[13]

4. Ανακλήσεις και καταργήσεις

Ο έλεγχος εντόπισε επίσης έξι τομείς στους οποίους συνεχίζονται οι προπαρασκευαστικές εργασίες, αλλά έχει αποφασίσει να μην υποβάλει προτάσεις. Πρόκειται για πρωτοβουλίες στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας για τους κομμωτές, των μυοσκελετικών διαταραχών και των οθονών, της έκθεσης στον καπνό του περιβάλλοντος που οφείλεται στο κάπνισμα («παθητικό» κάπνισμα) και καρκινογόνων και μεταλλαξιογόνων ουσιών (εκκρεμούν σχετικές αξιολογήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη)[14].

Υπάρχουν επίσης νομοθετικές πράξεις που δεν είναι πλέον απαραίτητες λόγω των εξελίξεων και, συνεπώς, η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει την κατάργησή τους. Προγραμματίζεται να υποβληθούν 9 προτάσεις κατάργησης νομοθετικών πράξεων. Πρόκειται για νομοθετικές πράξεις για την προώθηση καθαρών και ενεργειακώς αποδοτικών οχημάτων οδικών μεταφορών, την προμήθεια αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, την ταξινόμηση, τη συσκευασία και την επισήμανση επικίνδυνων παρασκευασμάτων και τις στατιστικές χάλυβα. Επιπλέον, η Επιτροπή θα προτείνει την ανάκληση μιας σειράς προτάσεων. Επτά προτάσεις που ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την πρόσβαση στη δικαιοσύνη στον τομέα του περιβάλλοντος[15], την πρόταση οδηγίας για την απλοποίηση των υποχρεώσεων ΦΠΑ, την πρόταση για το καταστατικό της ευρωπαϊκής ιδιωτικής εταιρείας[16], τον κανονισμό σχετικά με τις στατιστικές στον τομέα του χάλυβα και σχετικά με τον μετεξοπλισμό με κάτοπτρα των βαρέων φορτηγών οχημάτων. 

III.  Αντιμετώπιση της πρόκλησης της βελτίωσης της καταλληλότητας του κανονιστικού πλαισίου:  Νέες οριζόντιες δράσεις

Ο ρόλος της ανάλυσης ήταν σημαντικός στον προσδιορισμό των ειδικών νομοθετικών και προπαρασκευαστικών ενεργειών. Επεσήμανε, επίσης, τις πολλές προκλήσεις που ανέκυψαν στην πορεία προς τη βελτίωση της καταλληλότητας του κανονιστικού πλαισίου που απαιτεί νέες ιδέες σχετικά με τις οριζόντιες προσεγγίσεις για τη βελτίωση της καταλληλότητας του κανονιστικού πλαισίου. Αυτές περιλαμβάνουν όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη και η εξεύρεση λύσεων απαιτεί κοινές προσπάθειες. Οι προκλήσεις περιλαμβάνουν τις εξής:

1. Εργασία εντός του νομοθετικού πλαισίου

Δεδομένου ότι η νομοθετική διαδικασία της ΕΕ είναι μακροσκελής και ότι οι ενδιαφερόμενοι προτιμούν την κανονιστική σταθερότητα έναντι της συχνής νομοθετικής αναθεώρησης, είναι απαραίτητο να διερευνηθούν πλήρως οι δυνατότητες μείωσης των βαρών χωρίς την τροποποίηση της νομοθεσίας.  Ενώ ο διοικητικός φόρτος εκτιμάται πλέον συστηματικά στις εκτιμήσεις αντικτύπου, είναι σημαντική η εξέταση των διοικητικών απαιτήσεων (π.χ. εκθέσεων, αδειών, επιθεωρήσεων και τελών) στο στάδιο της εφαρμογής από τα κράτη μέλη και η μείωση της επιβάρυνσης, όπου είναι δυνατόν. Μπορούν επίσης να ληφθούν περισσότερα μέτρα ώστε οι χρήσιμες πληροφορίες της νομοθεσίας (τόσο της ΕΕ όσο και της εθνικής) να είναι εύκολα προσβάσιμες.

Για παράδειγμα, σχετικά με την υποβολή εκθέσεων, η Επιτροπή θα προσδιορίσει συστηματικά τη φύση, την έκταση και τη συχνότητα των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της νομοθεσίας, και θα τις επανεξετάζει τακτικά για να εντοπίζει τις δυνατότητες μείωσής τους. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να κληθούν να συνεισφέρουν στην πρωτοβουλία με την παροχή πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο έχουν ενσωματώσει το σύνολο των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων σε εθνικό επίπεδο. Μια πιλοτική πρωτοβουλία στον τομέα της διαχείρισης των αστικών λυμάτων έχει ήδη δρομολογηθεί σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο.[17]  Το έργο αυτό θα συνεχιστεί το 2014 και το παράδειγμα του θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς, ανάλογα με την περίπτωση. Βασίζεται σε παρόμοια τροποποίηση των εκθέσεων σχετικά με τη νομοθεσία για τα ύδατα, την ποιότητα του αέρα και τη φύση.

Σύμφωνα με το πρόσφατα εγκριθέν σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της δικτυακής πύλης «Η Ευρώπη σου»[18], η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, αναπτύσσει περαιτέρω την πύλη «Η Ευρώπη σου» ως ενιαία πύλη πρόσβασης σε όλες τις πληροφορίες που οι ΜΜΕ και οι πολίτες χρειάζονται όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ευκαιρίες τους στην ενιαία αγορά. Ο στόχος είναι να βελτιωθεί η ποιότητα των πληροφοριών και ιδίως να επεκταθούν οι σύνδεσμοι με τις διαθέσιμες πληροφορίες στις εθνικές πύλες. Επιπλέον, η Επιτροπή θα προωθήσει τη χρήση των πληροφοριών στο Διαδίκτυο και σε άλλους τομείς, όπως ο ΦΠΑ..

Επίσης, πρέπει να υπάρξει ενισχυμένη προσπάθεια συνεργασίας με τα κράτη μέλη προκειμένου να προετοιμαστούν για την εφαρμογή.  Στο μέλλον, κάθε πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να συνοδεύεται, μαζί με το σχέδιο υλοποίησης, από πλαίσιο αξιολόγησης που περιλαμβάνει τους στόχους και δείκτες για τη δράση και τον προτεινόμενο προγραμματισμό σχετικά με την παρακολούθηση και αξιολόγηση των επιδόσεων του μέτρου. Η Επιτροπή έχει ήδη δεσμευτεί να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της φάσης μεταφοράς για να διευκολύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και άλλων μέτρων που περιλαμβάνονται στα σχέδια εφαρμογής. Θα είναι σημαντικό για τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν την αναγκαία υποδομή για την παρακολούθηση της υλοποίησης. Η Επιτροπή είναι πρόθυμη να βοηθήσει αυτή τη διαδικασία.

Η Επιτροπή θα αναλάβει ειδικές δράσεις για τη διευκόλυνση της εφαρμογής των νέων υποχρεώσεων, ιδίως σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τις ΜΜΕ. Για παράδειγμα, μια επιτυχής πρωτοβουλία στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών, της υγείας και ευζωίας των ζώων, με τον τίτλο «Καλύτερη κατάρτιση για ασφαλέστερα τρόφιμα» παρέχει συστηματική εκπαίδευση στους υπαλλήλους των κρατών μελών σχετικά με τα βασικά στοιχεία της νέας νομοθεσίας και πρακτικούς τρόπους για την καλύτερη και ευκολότερη εφαρμογή τους. Καθώς η πρωτοβουλία βασίζεται στην αρχή της «εκπαίδευσης των εκπαιδευτών», οι υπάλληλοι αυτοί με τη σειρά τους εκπαιδεύουν τους ενδιαφερόμενους πολλαπλασιάζοντας έτσι τις ευεργετικές επιδράσεις. Ένα άλλο παράδειγμα θα είναι η διαδικασία που θα συγκροτηθεί το 2015 προκειμένου να βοηθήσει τις ΜΜΕ και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους, κατά την εφαρμογή των απαιτήσεων της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, καθιστώντας διαθέσιμες όλες τις σχετικές πληροφορίες. Μια παρόμοια προσέγγιση θα μπορούσε να εφαρμοστεί για την εμπορία των ομοιοπαθητικών προϊόντων και των παραδοσιακών φυτικών φαρμάκων.

Η Επιτροπή λαμβάνει επίσης μέτρα σχετικά με άλλες προτάσεις που υποβλήθηκαν από τις ΜΜΕ στο πλαίσιο της διαβούλευσης «Top-10»[19]. Αυτές περιλαμβάνουν την παροχή καθοδήγησης σχετικά με τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα[20] και τις δοκιμές των ΜΜΕ στις εκτιμήσεις αντικτύπου για την εφαρμογή κανόνων σχετικά με τις πληροφορίες που παρέχονται στους καταναλωτές για τα τρόφιμα που καταναλώνουν[21]..

Εάν η νομοθετική τροποποίηση είναι απαραίτητη, θα μπορούσε να διερευνηθεί, από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, η δυνατότητα θέσπισης ταχείας διαδικασίας, ούτως ώστε να είναι σε θέση να ενεργήσουν γρήγορα. Είναι επίσης αναγκαία η σύμπραξη των δύο νομοθετικών οργάνων στη διερεύνηση τρόπων για τον εκσυγχρονισμό της νομοθετικής διαδικασίας, κάνοντας μεγαλύτερη χρήση των ενοποιημένων κειμένων στη διαδικασία έκδοσης νομοθετικών πράξεων.[22] Αυτό θα μειώσει τον όγκο και τον αριθμό των πράξεων, θα απλοποιήσει το κεκτημένο και θα βελτιώσει την πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει τις συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με σκοπό την αξιοποίηση των ενοποιημένων κειμένων ως αποτελεσματικού τρόπου για τη μείωση του όγκου του κεκτημένου.

2. Αυστηρότητα στην αξιολόγηση του κανονιστικού πλαισίου.

Από την ανάλυση επισημάνθηκε ότι οι αξιολογήσεις δεν εξετάζουν πάντα με αρκετή αυστηρότητα τις πτυχές της καταλληλότητας του κανονιστικού πλαισίου. Υπάρχει η τάση διατήρησης της ισχύουσας κατάστασης, όταν πρόκειται για την αξιολόγηση της καταλληλότητας του κανονιστικού πλαισίου. Περισσότερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο κατά πόσον έχουν επιτευχθεί οι στόχοι με τον πλέον αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό απαιτεί μια πιο αυστηρή προσέγγιση για την εκτίμηση των πλεονεκτημάτων, του κόστους και των επιβαρύνσεων και την αναζήτηση των απόψεων των ενδιαφερόμενων.

Κάτι τέτοιο συνιστά πρόκληση. Υπάρχουν μεθοδολογικές δυσκολίες όσον αφορά την εκτίμηση του κόστους και του οφέλους και των σωρευτικών επιπτώσεων του κανονισμού. Είναι δύσκολο να υπολογιστεί πλήρως το κόστος και τα οφέλη των νομοθετικών ρυθμίσεων και να εξεταστεί επίσης μια σειρά κανονιστικών επιπτώσεων που μπορεί να αλληλοενισχύονται, να αντιτάσσονται η μία στην άλλη ή να αλληλοσυγκρούονται. Χρειάζεται να καταβληθεί περισσότερη προσπάθεια στον τομέα αυτόν, καθώς και στενότερη συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στην πρακτική αξιολόγησής τους. 

Για τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την ποσοτικοποίηση, όπου είναι δυνατόν, των σωρευτικών δαπανών που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ, η Επιτροπή πραγματοποίησε το 2012 αξιολόγηση του σωρευτικού κόστους της νομοθετικής επιβάρυνσης για τους τομείς του χάλυβα και του αλουμινίου. Η εκτίμηση αυτή λαμβάνει υπόψη όλες τις δαπάνες που βαρύνουν τον εν λόγω τομέα κατά την αξιολόγηση των πραγματικών επιπτώσεων κόστους της ενωσιακής νομοθεσίας.

Η πρόσβαση σε δεδομένα που αφορούν το κόστος και τα οφέλη συνιστά πρόβλημα:  Το πραγματικό κόστος/όφελος που συνεπάγεται η εφαρμογή εξαρτάται από τις επιλογές που γίνονται από τα κράτη μέλη κατά τη μεταφορά της νομοθεσίας της ΕΕ. Απαιτείται συνδυαστική προσπάθεια για τον εντοπισμό των τομέων προτεραιότητας στους οποίους θα έπρεπε να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για τη συλλογή αυτών των δεδομένων.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην αξιολόγηση της συμμόρφωσης της μεταφερθείσας εθνικής νομοθεσίας με το δίκαιο της ΕΕ. Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει την αφετηρία για την αξιολόγηση. Επίσης, οι ενδείξεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του νόμου πρέπει να αξιολογούνται κατά τη διαδικασία αξιολόγησης.[23].

Η Επιτροπή θα αναθεωρήσει και θα ενισχύσει το πλαίσιο της αξιολόγησης που εφαρμόζει, ενώ επίσης θα καθορίσει ελάχιστες απαιτήσεις για τη συχνότητα και το εύρος των αξιολογήσεων[24], θα δώσει νέα ώθηση στη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στην αξιολόγηση και την εκτίμηση επιπτώσεων και θα διαβουλευτεί άμεσα με τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να εντοπιστούν οι τομείς προς αξιολόγηση, με βάση την εμπειρία της διαβούλευσης «Top-10», θα εξασφαλίσει ότι υπάρχει γόνιμη αλληλεπίδραση μεταξύ των τομέων πολιτικής στους οποίους συμβάλλουν τις απόψεις τους διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, θα βεβαιώσει ότι οι αξιολογήσεις ελέγχουν το πώς και σε ποιον βαθμό οι στόχοι μιας παρέμβασης επιτεύχθηκαν χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς κάθε επίσημο στόχο και τις προσδοκίες/προβλέψεις που παρατίθενται σε κάθε συνοδευτική εκτίμηση επιπτώσεων (όπου αυτές είναι διαθέσιμες και εξακολουθούν να ισχύουν μετά από σημαντικές τροποποιήσεις που έγιναν από τον νομοθέτη). Τα επαναλαμβανόμενα προβλήματα που εντοπίζονται κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας (τα οποία επισημαίνονται σε καταγγελίες ή στη νομολογία, για παράδειγμα) θα πρέπει να αποτελούν τμήμα αυτής της διαδικασίας αξιολόγησης. Η επιτροπή αξιολόγησης επιπτώσεων θα εξετάσει συστηματικά τη χρήση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης στις εκθέσεις ποιότητας που εκπονεί. Οι εκθέσεις αξιολόγησης επιπτώσεων περιλαμβάνουν ένα τυποποιημένο δισέλιδο συνοπτικό δελτίο προκειμένου να διευκολύνουν την ταχεία αναγνώριση των βασικών αποτελεσμάτων της αξιολόγησης επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένου του αναμενόμενου οφέλους και κόστους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος για τη μείωση του διοικητικού φόρτου (ABR+) θα προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο υλοποιήθηκαν επί τόπου οι σχεδιαζόμενες μειώσεις. Τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη θα συλλέξουν ποσοτικά δεδομένα και θα ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές για την αποτελεσματική μείωση του κανονιστικού φόρτου σε επίπεδο υλοποίησης σε δώδεκα δράσεις προτεραιότητας.  Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να βοηθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη των μεθοδολογιών και πρακτικών για την εκτίμηση κόστους και οφέλους της νομοθεσίας.

3. Θεμελίωση του προγράμματος βελτίωσης της καταλληλότητας του κανονιστικού πλαισίου στον κύκλο λήψης αποφάσεων.

Η έξυπνη νομοθεσία είναι μια συνεχής διαδικασία και όχι μια εφάπαξ πρωτοβουλία.  Πρέπει να είναι στενά ενταγμένη στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής και τον κύκλο στρατηγικού σχεδιασμού (σχέδια διαχείρισης, ετήσιες εκθέσεις δραστηριοτήτων). Το κανονιστικό κεκτημένο που εξετάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος REFIT έχει καλυφθεί επί του παρόντος κατά 42% από αξιολογήσεις, ενώ έχει προγραμματιστεί επιπλέον ένα 19%. Το ποσοστό αυτό πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να καταστεί δυνατό να αξιοποιηθούν σωστά οι αξιολογήσεις κατά τη χάραξη πολιτικής και να εντοπιστούν οι αδυναμίες του κανονιστικού πλαισίου σε βάθος χρόνου. Επιπλέον, ο προγραμματισμός των αξιολογήσεων δεν είναι ακόμη πλήρως εναρμονισμένος με άλλα σημαντικά στοιχεία του κανονιστικού κύκλου.

Η Επιτροπή θα προσδιορίσει όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του προγράμματος REFIT συμπεριλαμβανομένων των ανακλήσεων, των καταργήσεων και των ενοποιήσεων στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας της. Από το 2014 και μετά, η Επιτροπή θα προγραμματίσει τις αξιολογήσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος REFIT και θα συμπεριλάβει το ετήσιο πρόγραμμα αξιολόγησης ως παράρτημα στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής. Η Επιτροπή θα διενεργήσει ελέγχους καταλληλότητας σε όλους τους σημαντικούς κανονιστικούς τομείς.[25] Ο τακτικός σχεδιασμός των αξιολογήσεων θα επιτρέψει στα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, των ΜΜΕ, και όλων των άλλων ενδιαφερόμενων μερών να υποδείξουν τους τομείς στους οποίους αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν προοπτικές για τους ελέγχους καταλληλότητας. 

4. Συνεργασία με τα νομοθετικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη για το πρόγραμμα βελτίωσης της καταλληλότητας του κανονιστικού πλαισίου:

Η Επιτροπή δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο πρόγραμμα βελτίωσης της καταλληλότητας του κανονιστικού πλαισίου χωρίς τη στενή συνεργασία με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη.  Οι πρωτοβουλίες απλούστευσης ή μείωσης του διοικητικού βάρους που προτείνονται από την Επιτροπή δεν εγκρίνονται πάντα από τον συννομοθέτη. Η Επιτροπή χαιρετίζει την εδραίωση  του δυναμικού εκτίμησης των επιπτώσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να αξιολογούν πιο συστηματικά τις επιπτώσεις των νομοθετικών τροποποιήσεων τους. Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν εισάγεται ακούσια κανονιστική επιβάρυνση στην κοινή διαδικασία λήψης αποφάσεων. Επιπλέον, τα κράτη μέλη, σε ορισμένες περιπτώσεις, προσθέτουν κανονιστικές επιβαρύνσεις κατά την υλοποίηση ή την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, ορισμένες φορές αντίθετα προς τις προσπάθειες απλούστευσης που αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.[26]

Η προσπάθεια της Επιτροπής να μειωθεί η κανονιστική επιβάρυνση είναι στενά συνδεδεμένη με τον πλήρη σεβασμό των αρχών της αναλογικότητας και της επικουρικότητας.[27]  Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να μειωθεί ο κανονιστικός φόρτος και να εξασφαλισθεί ότι η νομοθεσία σέβεται τις αρχές της αναλογικότητας και της επικουρικότητας είναι στενά συνδεδεμένες.  Τα αποτελέσματά τους αλληλοενισχύονται.  Ως εκ τούτου, οι στόχοι του προγράμματος REFIT διασταυρώνονται με εκείνους των κρατών μελών στις αναθεωρήσεις τους για τη νομοθεσία της ΕΕ. Τόσο η Επιτροπή όσο και τα κράτη μέλη έχουν ως κοινό στόχο η νομοθεσία της ΕΕ να είναι «κατάλληλη για τον σκοπό που επιδιώκει» και απολύτως σύμφωνη με την αρχή της αναλογικότητας και της επικουρικότητας. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στις προτάσεις των κρατών μελών, ορισμένες από τις οποίες θα εφαρμοστούν τώρα, ενώ άλλες θα αποτελέσουν μέρος της συνεχιζόμενης διαδικασίας αξιολόγησης του προγράμματος REFIT.

Για την παρακολούθηση της καταλληλότητας των προτάσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας, η Επιτροπή θα δημοσιεύει ετησίως πίνακα αποτελεσμάτων REFIT με σκοπό να καταγράφει τη νομοθετική πρόοδο όλων των πρωτοβουλιών που προτείνονται στο πλαίσιο του προγράμματος REFIT και να παρακολουθεί το περιεχόμενο των τροπολογιών που αποφασίζονται σε επίπεδο ΕΕ και τον αντίκτυπο της εφαρμογής της απλούστευσης και της μείωσης του διοικητικού φόρτου εκ μέρους των κρατών μελών. Ο πίνακας αποτελεσμάτων θα παρακολουθεί την εκπλήρωση των δεσμεύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος REFIT και θα παρέχει μια εικόνα σχετικά με το αν οι πρωτοβουλίες για την απλούστευση και τη μείωση του διοικητικού φόρτου που πρότεινε η Επιτροπή διατηρήθηκαν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Όταν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες από τα κράτη μέλη, θα πρέπει να διατίθενται ώστε να συμβάλουν στον τρόπο με τον οποίο υλοποιούνται οι δράσεις.[28] Ο πίνακας αποτελεσμάτων θα αναφέρει περιπτώσεις όπου τα νομοθετικά όργανα αποκλίνουν από την πρόταση απλούστευσης που υπέβαλε η Επιτροπή και όπου η εφαρμογή από τα κράτη μέλη προσθέτει κανονιστικό φόρτο ή δεν επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αποκομίσουν τα πλήρη οφέλη της μείωσης του φόρτου που αποφασίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο πίνακας αποτελεσμάτων θα παρέχει δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και θα διευκολύνει τον διαφανή διάλογο με τους πολίτες, τα κράτη μέλη, τις επιχειρήσεις, τους κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών σχετικά με την καταλληλότητα του κανονιστικού πλαισίου. Ο πίνακας αποτελεσμάτων REFIT θα παρακολουθεί την πρόοδο σε όλους τους τομείς για τους οποίους έχουν υποβληθεί προτάσεις για την απλούστευση και τη μείωση του κανονιστικού φόρτου. Αυτό θα περιλαμβάνει την παρακολούθηση του προγράμματος ABR+, τη διαβούλευση «Top-10» και ενέργειες που παρακολουθούνται μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του πίνακα αποτελεσμάτων για τις ΜΜΕ.

IV. Συμπεράσματα και επόμενα βήματα

Στο πλαίσιο του προγράμματος REFIT, η Επιτροπή έχει δρομολογήσει τη συνολική αναθεώρηση της νομοθεσίας και των προτεινόμενων μέτρων παρακολούθησης.

Το πρόγραμμα REFIT  αποτελεί κυλιόμενο πρόγραμμα. Η νομοθετική χαρτογράφηση και η αναλυτική εξέταση θα επικαιροποιούνται  σε ετήσια βάση για τον εντοπισμό νέων μέτρων και για την υποβολή εκθέσεων και την παρακολούθηση της υλοποίησης των πρωτοβουλιών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ή είναι υπό εφαρμογή.

Η Επιτροπή προσβλέπει σε μια εποικοδομητική συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με σκοπό την επίτευξη ταχείας έγκρισης των μέτρων για την απλούστευση και τη μείωση του κανονιστικού φόρτου που έχει ήδη προταθεί από την Επιτροπή.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη με σκοπό να συγκεντρώσει τις απόψεις και τις προτάσεις τους για την καταλληλότητα του κανονιστικού πλαισίου που μπορούν να τεθούν στο πλαίσιο του προγράμματος REFIT και προκειμένου να συνεργαστούν για να βελτιώσουν τις πτυχές εκείνες του προγράμματος REFIT που χρειάζονται περαιτέρω διαβούλευση ή κοινή δράση.

[1] Βλέπε επίσης: τα αποτελέσματα του τελευταίου τακτικού Ευρωβαρόμετρου:  το 74% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η ΕΕ παράγει πάρα πολλή γραφειοκρατία.  (Ερώτηση QA16.4 στη σελίδα 59: http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb79/eb79_anx_en.pdf)

[2] Κωδικοποίηση είναι η διαδικασία ενοποίησης μιας νομοθετικής πράξης και όλων των τροποποιήσεών της σε μια ενιαία πράξη. Η αναδιατύπωση είναι σαν την κωδικοποίηση, με την έννοια ότι συγκεντρώνει σε μια νέα ενιαία πράξη τη νομοθετική πράξη και όλες τις τροποποιήσεις που επήλθαν σε αυτήν, αλλά αντίθετα από την κωδικοποίηση, η αναδιατύπωση συνεπάγεται νέες ουσιαστικές αλλαγές, καθώς, κατά τη διάρκεια της σύνταξης του κειμένου αναδιατύπωσης, γίνονται τροποποιήσεις στην αρχική πράξη. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, η νέα πράξη περνά μέσα από την πλήρη νομοθετική διαδικασία και αντικαθιστά τις πράξεις που κωδικοποιούνται.

[3] COM(2012) 746 τελικό

[4] SWD(2013) 401 τελικό

[5] Το 29% των κανονισμών που ελέγχθηκαν έχουν αξιολογηθεί, το 13% υποβάλλεται σε αξιολόγηση, ενώ το 19% πρόκειται να αξιολογηθεί.

[6] Το σύστημα εκτίμησης των επιπτώσεων της Επιτροπής είναι ευρέως αναγνωρισμένο για την ποιότητά του. [Βλέπε δηλαδή: ΟΟΣΑ 2011 «Η βιωσιμότητα στις εκτιμήσεις του αντικτύπου — Ανασκόπηση των συστημάτων εκτίμησης του αντικτύπου σε επιλεγμένες χώρες του ΟΟΣΑ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2011, «Συγκριτική μελέτη σχετικά με τον σκοπό, την εμβέλεια και τις διαδικασίες των εκτιμήσεων του αντικτύπου που διενεργούνται στα κράτη μέλη της ΕΕ», CEPS/Πανεπιστήμιο του Έξετερ, 2012, «Regulatory Quality in the European Commission and the UK: Old questions and new findings» («Ποιοτική στάθμη των κανονιστικών ρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ηνωμένο Βασίλειο»: Παλαιά ερωτήματα και νέα συμπεράσματα»), ειδική έκθεση αριθ. 3/2010 του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου «Εκτιμήσεις του αντικτύπου στα θεσμικά όργανα της ΕΕ: υποστηρίζουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων;».

[7] Οδηγία 2006/123/ΕΚ

[8] Ανακοίνωση της Επιτροπής για την αξιολόγηση της πρόσβασης σε νομοθετικώς κατοχυρωμένα επαγγέλματα και συνοδευτικό έγγραφο εργασίας σχετικά με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης από ομοτίμους σχετικά με τη νομική μορφή, τις προϋποθέσεις συμμετοχής και τις δασμολογικές απαιτήσεις, 2 Οκτωβρίου 2013

[9] Περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, μείωση του κόστους επιθεώρησης για την εμπορία φρούτων και λαχανικών (970.000.000 ευρώ), απαλλαγή των πολύ μικρών επιχειρήσεων από τις λογιστικές οδηγίες και περαιτέρω εκσυγχρονισμό του συνολικού καθεστώτος (6.471.000 ευρώ), απλοποίηση της υποβολής τροποποιήσεων φαρμάκων, φαρμακοεπαγρύπνηση και εφαρμογές για τις κλινικές δοκιμές (368.000.000 ευρώ), μείωση των στατιστικών απαιτήσεων του ενδοκοινοτικού εμπορίου, της γεωργίας, της βιομηχανικής παραγωγής, κτλ. (330.000.000 ευρώ), ηλεκτρονική τιμολόγηση ΦΠΑ, απλοποίηση των διαδικασιών επιστροφών, «υπηρεσία ενιαίας εξυπηρέτησης » (one-stop-shop), ειδικές ρυθμίσεις για τις ΜΜΕ και πωλήσεις εξ αποστάσεως (26.000 ευρώ). Τα παραδείγματα αυτά αναφέρονται στην εκτιμώμενη επιβάρυνση με βάση την πρόταση της Επιτροπής.

[10] Βλ. τη συνέχεια που δόθηκε από την Επιτροπή στη διαδικασία διαβούλευσης «TOP-10» με τις ΜΜΕ σχετικά με τη νομοθεσία της ΕΕ στα: COM(2013) 446 τελικό και SWD(2013) 401 τελικό.

[11] Βλ. επίσης COM(2011) 803 και COM(2013) 122.

[12] Οδηγίες 92/43/ΕΚ και 2009/147/ΕΚ: Ο εν λόγω έλεγχος καταλληλότητας θα συνοδεύει την αξιολόγηση που απαιτείται από τη νομοθεσία, τηρώντας τις προθεσμίες που προβλέπονται στις οδηγίες.

[13] http://ec.europa.eu/environment/resource_efficiency/re_platform/

[14] Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν ως προς την ανάγκη θέσπισης νομοθεσίας, η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να αξιολογήσει τις συμφωνίες και να ενημερώσει τους κοινωνικούς εταίρους για την απόφασή της. Η Επιτροπή θα συνεχίσει την αξιολόγηση της για τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για την προστασία της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας στον κλάδο της κομμωτικής. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας, η Επιτροπή δεν θα υποβάλει νομοθετική πρόταση για την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής.

[15] Η Επιτροπή θα εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της στο πλαίσιο της Σύμβασης του Aarhus και διενεργεί εκτίμηση αντικτύπου εν αναμονή της απόφασης του ΔΕΚ.

[16] Η Επιτροπή σκοπεύει να υποβάλει νέα πρόταση.

[17] Η πιλοτική άσκηση, η οποία θεσπίζει ένα δομημένο πλαίσιο εφαρμογής και πληροφοριών για την οδηγία για την επεξεργασία αστικών λυμάτων, αποσκοπεί στη μείωση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων, ενώ αυξάνει τη διαφάνεια ως προς τον βαθμό υλοποίησης και την πρόσβαση των πολιτών στην περιβαλλοντική πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο.

[18] Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Ενδυνάμωση των επιχειρήσεων και των πολιτών στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά:

Σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της δικτυακής πύλης «Η Ευρώπη σου» σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, COM(2013) 636 τελικό της 17/9/2013

[19] Οι δράσεις αυτές περιγράφονται λεπτομερώς ανά τομέα πολιτικής στο έγγραφο εργασίας SWD (2013)401 τελικό.

[20] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1935/2004

[21] Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011

[22] Επί του παρόντος, οι προτάσεις για τροποποιήσεις εγκρίνονται ως τροποποιήσεις υφιστάμενων πράξεων και οι ενοποιημένες εκδόσεις καταρτίζονται σε όλες τις γλώσσες μετά την έγκριση. Εξετάζεται το ενδεχόμενο απλοποίησης της διαδικασίας αυτής με τη χρήση ενοποιημένων κειμένων κατά τη διαδικασία έγκρισης.

[23] Τα εργαλεία της Επιτροπής, όπως το SOLVIT και η «Η Ευρώπη σου - Συμβουλές», διαθέτουν βάσεις δεδομένων περιπτώσεων που μπορούν να παράσχουν χρήσιμα στοιχεία.

[24] Θα αναληφθούν δράσεις στο πλαίσιο της αναθεώρησης των κατευθυντήριων γραμμών για τις αξιολογήσεις και εκτιμήσεις αντικτύπου στις αρχές του 2014.

[25] Οι τομείς αυτοί θα καθοριστούν το 2014.

[26] Βλ. δηλ.: «The Midas Touch: Gold-plating of EU employment directives in UK law», London, Institute of Directors, June 2013.

[27] Σύμφωνα με την αρχή της «επικουρικότητας», πρέπει να αναλαμβάνεται δράση σε επίπεδο εθνικής κυβέρνησης, όταν αυτή κρίνεται πιο αποτελεσματική, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναλαμβάνεται δράση σε επίπεδο ΕΕ, αν η δράση μπορεί να αναληφθεί πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά σε διεθνές, εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.  Η αρχή της «αναλογικότητας» απαιτεί η δράση που αναλαμβάνεται σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης να είναι ανάλογη με τους επιδιωκόμενους στόχους χωρίς υπέρμετρη κανονιστική ρύθμιση.

[28] Ο πίνακας των ΜΜΕ που παρουσιάζεται στο SWD(2013) 60 θα πρέπει να συγχωνευθεί σε έναν ενιαίο πίνακα REFIT.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Πρωτοβουλίες του προγράμματος ελέγχου της καταλληλότητας και της αποτελεσματικότητας της νομοθεσίας (REFIT)

Το παρόν παράρτημα παρουσιάζει τις προτάσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα βελτίωσης της καταλληλότητας και της αποδοτικότητας του κανονιστικού πλαισίου (REFIT) όσον αφορά τις νέες πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους, την απλούστευση της νομοθεσίας, την καλύτερη επίτευξη των στόχων της πολιτικής και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, καθώς και πρωτοβουλίες για την κατάργηση παρωχημένων νόμων και την απόσυρση προτάσεων που εκκρεμούν ή την αποχή από ενέργειες σε τομείς όπου αυτό δεν είναι κατάλληλο ή εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για τη στήριξη της νομοθετικής δράσης. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της Επιτροπής που έχουν σημαντικές επιπτώσεις υπόκεινται σε εκτίμηση και αξιολόγηση του αντικτύπου στο πλαίσιο της πολιτικής της Επιτροπής για την έξυπνη νομοθεσία.

Οι πρωτοβουλίες παρουσιάζονται σε τέσσερις κύριες κατηγορίες:

1. Εκκρεμείς προτάσεις της Επιτροπής για την απλούστευση και μείωση του διοικητικού φόρτου που αναμένουν έγκριση από τον συννομοθέτη·

2. Νέες πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την απλούστευση, τη μείωση των ρυθμιστικών δαπανών και την ενοποίηση της νομοθεσίας·

3. Τομείς που διέπονται από παρωχημένους νόμους την κατάργηση των οποίων θα προτείνει η Επιτροπή, προτάσεις την ανάκληση των οποίων θα προτείνει η Επιτροπή και προγραμματισμένες πρωτοβουλίες τις οποίες δεν θα υλοποιήσει·

4. Έλεγχοι καταλληλότητας και αξιολογήσεις που επικεντρώνονται στη μείωση του ρυθμιστικού κόστους και των βαρών (προγραμματισμένων και σε εξέλιξη).

1. Εκκρεμείς προτάσεις της Επιτροπής για την απλούστευση και μείωση του διοικητικού φόρτου που αναμένουν έγκριση από τον συννομοθέτη

Πολιτική για την υγεία και τους καταναλωτές

· Πρόταση κανονισμού για την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων[1] και πρόταση κανονισμού για την εποπτεία της αγοράς[2], με στόχο τη θέσπιση σαφέστερων κανόνων, την εξάλειψη των επικαλύψεων και την κωδικοποίηση ορισμένων εξαιρέσεων από τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων.

· Πρόταση για την αναθεώρηση της οδηγίας για τις κλινικές δοκιμές[3], η οποία προτείνει την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και απλουστευμένες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων·

· Προτάσεις για μια νέα νομοθεσία για την υγεία των ζώων[4], οι οποίες αντικαθιστούν 37 νομικές πράξεις, για έναν νέο κανονισμό[5] για την υγεία των φυτών που αντικαθιστά 7 νομικές πράξεις, για μια νέα νομοθεσία φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού, που αντικαθιστά 12 νομικές πράξεις και για έναν νέο κανονισμό σχετικά με τους επίσημους ελέγχους κατά μήκος της αλυσίδας γεωργικών τροφίμων που αντικαθιστά 10 νομικές πράξεις[6].

Περιβάλλον

· Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/92 σχετικά με την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον·

· Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τροποποίηση του κανονισμού 1013/2006 για τις μεταφορές αποβλήτων.

Εσωτερική αγορά και υπηρεσίες

· Πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση της οδηγίας σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (2005/36/ΕΚ)[7] 

· Πρόταση της Επιτροπής για την τροποποίηση των οδηγιών για τις δημόσιες συμβάσεις, της οδηγίας 2004/18/ΕΚ και της οδηγίας 2004/17/ΕΚ[8]

· Πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τα ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια[9]

Δικαιοσύνη

· Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών (γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων).[10]

· Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα οργανωμένα ταξίδια και τους εξατομικευμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς, η οποία τροποποιεί τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2006/2004, και την οδηγία 2011/83/ΕΕ και καταργεί την οδηγία 90/314/ΕΟΚ του Συμβουλίου [11]

Εσωτερικές υποθέσεις

· Πρόταση της Επιτροπής για αναδιατύπωση της οδηγίας σχετικά με την είσοδο και παραμονή  στην ΕΕ σπουδαστών από τρίτες χώρες , ερευνητών , και άλλων ομάδων όπως οι μαθητές σχολείων, οι ασκούμενοι, οι εθελοντές και  οι απασχολούμενοι ως εσωτερικοί άμισθοι βοηθοί (au pair)[12]

Θαλάσσια πολιτική και αλιεία

· Πρόταση της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της κοινής αλιευτικής πολιτικής[13]

· Πρόταση της Επιτροπής για την κοινή οργάνωση των αγορών των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας[14]

Ενέργεια

· Κοινοτικό σύστημα καταχώρισης των μεταφορέων ραδιενεργών υλικών το οποίο αντικαθιστά τις εθνικές διαδικασίες υποβολής εκθέσεων και αδειοδότησης με ενιαίο σύστημα καταχώρισης για την απλούστευση των διαδικασιών, διασφαλίζοντας παράλληλα τα υψηλά επίπεδα προστασίας από την ακτινοβολία·[15]

· Ενοποίηση των βασικών προδιαγραφών ασφάλειας στον τομέα της ακτινοπροστασίας και των σχετικών οδηγιών·[16]

Προϋπολογισμός

· Πρόταση της Επιτροπής για έναν νέο ίδιο πόρο που βασίζεται στον ΦΠΑ[17]

Φορολογία και τελωνεία

· Κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ)

Εμπόριο

· Πρόταση κανονισμού της Επιτροπής για την τροποποίηση των βασικών κανονισμών αντιντάμπινγκ και των κανονισμών αντεπιδοτήσεων[18].

Κινητικότητα και μεταφορές

· Πρόταση για την τροποποίηση του κανονισμού 3821/85 σχετικά με τη συσκευή ελέγχου στον τομέα των οδικών μεταφορών (ταχογράφος).

Σημείωση: Εκκρεμεί η έγκριση από τον συννομοθέτη αρκετών προτάσεων που υπέβαλε η Επιτροπή στο πλαίσιο του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Πρόκειται για προτάσεις στους τομείς της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης, της υγείας, της καταναλωτικής πολιτικής, των πόρων εσωτερικής ασφάλειας, του ασύλου και της μετανάστευσης, ναυτιλιακών υποθέσεων και αλιείας, αναπτυξιακής συνεργασίας, ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικής προστασίας και διεύρυνσης.[19]

2. Νέες πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την απλούστευση, τη μείωση των ρυθμιστικών δαπανών και την ενοποίηση της νομοθεσίας

Απασχόληση

· Ενοποίηση των τριών οδηγιών στον τομέα της ενημέρωσης και διαβούλευσης των εργαζομένων ανάλογα με τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους.[20]

Πολιτική για την υγεία και τους καταναλωτές

· Αναθεώρηση της νομοθεσίας για την υγιεινή των τροφίμων για την ενοποίηση των υγειονομικών διατάξεων, την απλούστευση των διαδικασιών και την ενίσχυση μιας ευέλικτης προσέγγισης για τις ΜΜΕ·

· Ενοποίηση της ζωοτεχνικής νομοθεσίας.

· Απλούστευση της νομοθεσίας κτηνιατρικών φαρμάκων

Στατιστικές

· Κανονισμοί-πλαίσιο για την ενσωμάτωση των στατιστικών για τις επιχειρήσεις (FRIBS) και τις κοινωνικές στατιστικές[21]·

· Μεταρρύθμιση του συστήματος ερευνών για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις .

Εσωτερικές υποθέσεις

· Απλούστευση και εξορθολογισμός του κώδικα θεωρήσεων[22]·

· Κωδικοποίηση του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν[23]·

Δικαιοσύνη

· Ενοποίηση και συγχώνευση της νομοθεσίας όσον αφορά τα δικαιώματα των καταναλωτών και τη διαφήμιση ανάλογα με τα αποτελέσματα του ελέγχου καταλληλότητας[24]·

· Αναθεώρηση της νομοθεσίας σχετικά με την ευρωπαϊκή διαδικασία μικροδιαφορών[25]·

· Οδηγία 2006/114/ΕΚ για την παραπλανητική και τη συγκριτική διαφήμιση.

Εσωτερική αγορά και υπηρεσίες

· Αναθεώρηση του ΟΣΕΚΑ[26]·

· Κωδικοποίηση οκτώ οδηγιών στο εταιρικό δίκαιο[27]·

Φορολογία και τελωνεία

· Καθιέρωση της τυποποιημένης πανευρωπαϊκής δήλωσης ΦΠΑ για όλα τα κράτη μέλη.

Γεωργία

· Απλούστευση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας[28]·

· Αναθεώρηση και απλούστευση του νομικού πλαισίου για τη βιολογική γεωργία[29].

Εμπόριο

· Κωδικοποίηση των είκοσι έξι κανονισμών του Συμβουλίου μετά την έγκριση δύο κανονισμών[30] που επιτρέπουν την άσκηση εμπορικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τη ΣΛΕΕ

· Εξαγωγή για αξιοποίηση των μη επικίνδυνων αποβλήτων - Η επικαιροποίηση του κανονισμού 1418/2007[31] θα απλοποιήσει τις διαδικασίες και θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο·

Κινητικότητα και μεταφορές

· Απλούστευση των κανόνων καμποτάζ στις οδικές μεταφορές[32].

Πολιτική ανταγωνισμού

· Αναθεώρηση του κανονισμού της Επιτροπής για την εφαρμογή του κανονισμού αριθ. 139/2004[33] για τη θέσπιση μιας απλοποιημένης διαδικασίας για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων [Ανταγωνισμός]

Αλιεία και ναυτιλιακές υποθέσεις

· Κανονισμός σχετικά με τις άδειες αλιείας

· Τεχνικά μέτρα για την προστασία των θαλάσσιων οργανισμών

3. Τομείς που διέπονται από νόμους την κατάργηση των οποίων θα προτείνει ή εξετάζει η Επιτροπή, εκκρεμείς προτάσεις την ανάκληση των οποίων θα προτείνει ή εξετάζει η Επιτροπή και προγραμματισμένες πρωτοβουλίες τις οποίες δεν θα υλοποιήσει·

Περιβάλλον

· Ανάκληση της πρότασης για μια οδηγία πλαίσιο για το έδαφος[34]·

Η Επιτροπή σημειώνει ότι η πρόταση εκκρεμεί εδώ και 8 χρόνια στη διάρκεια των οποίων δεν ανελήφθη καμία αποτελεσματική δράση. Επομένως, θα εξετάσει προσεκτικά κατά πόσον ο στόχος της πρότασης, στον οποίο η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη, εξυπηρετείται καλύτερα με τη διατήρηση της πρότασης ή την ανάκλησή της, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια εναλλακτική δράση στην επόμενη θητεία. Αυτό θα κριθεί από το κατά πόσον είναι εφικτή η έγκριση πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

· Ανάκληση της πρότασης για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε θέματα περιβάλλοντος[35]·

Απασχόληση

· Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας, η Επιτροπή δεν θα προτείνει νομοθεσία για την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία για τους κομμωτές, τις μυοσκελετικές διαταραχές, τις οθόνες, την έκθεση στον καπνό του περιβάλλοντος χώρου και τις καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ουσίες.

Επιχειρήσεις και βιομηχανία

· Κατάργηση της οδηγίας 1999/45/EΚ για την ταξινόμηση, τη συσκευασία και την επισήμανση των επικίνδυνων παρασκευασμάτων·

Πολιτική για την υγεία και τους καταναλωτές

· Ανάκληση δύο προτάσεων σχετικά με την ενημέρωση του κοινού για τα φάρμακα για τα οποία απαιτείται ιατρική συνταγή[36].

· Κατάργηση της οδηγίας του Συμβουλίου για τη συνδρομή και τη συνεργασία των κρατών μελών με την Επιτροπή σχετικά με την επιστημονική εξέταση θεμάτων που αφορούν τα τρόφιμα.[37]

Στατιστικές

· Κατάργηση του κανονισμού για τις στατιστικές χάλυβα[38]

· Ανάκληση της πρότασης κανονισμού σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές για την ασφάλεια από την εγκληματικότητα (COM(2011) 335)

Εσωτερικές υποθέσεις

· Κατάργηση της απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση ρυθμίσεων για τη συνεργασία μεταξύ των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών των κρατών μελών όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών[39]

Εσωτερική αγορά και υπηρεσίες

· Ανάκληση των προτάσεων, κατά τη νομοθετική διαδικασία, για τη νομική προστασία των σχεδίων και για το κοινοτικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (η πρόταση ευρεσιτεχνίας μετατρέπεται σε ενισχυμένη συνεργασία).

· Ανάκληση της πρότασης κανονισμού του Συμβουλίου περί του καταστατικού της ευρωπαϊκής ιδιωτικής εταιρείας[40].

Φορολογία

· Ανάκληση της πρότασης οδηγίας για την απλούστευση των υποχρεώσεων ΦΠΑ[41]

Κινητικότητα και μεταφορές

· Κατάργηση της οδηγίας 2007/38/ΕΚ για τον μετεξοπλισμό με κάτοπτρα των βαρέων φορτηγών οχημάτων·

· Κατάργηση της οδηγίας 2009/33/ΕΚ σχετικά με την προώθηση καθαρών και ενεργειακώς αποδοτικών οχημάτων οδικών μεταφορών.

· Ανάκληση της πρότασης, κατά τη νομοθετική διαδικασία, σχετικά με τις άδειες οδήγησης που διαθέτουν λειτουργικές δυνατότητες κάρτας οδηγού.

Ενέργεια

· Κατάργηση της απόφασης του Συμβουλίου περί καθορισμού κοινοτικού στόχου μειώσεως της καταναλώσεως πρωτογενούς ενεργείας σε περίπτωση δυσχερειών εφοδιασμού σε αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου[42] και εφαρμογή της νομοθεσίας.

Συνεργασία για την ανάπτυξη

· Η Επιτροπή δεν θα προτείνει νέα επισιτιστική διευκόλυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέσο αυτό θα λήξει στο τέλος του 2013.

4. Έλεγχοι καταλληλότητας, αξιολογήσεις και άλλες εκθέσεις αξιολόγησης των δυνατοτήτων απλούστευσης και μείωσης του κανονιστικού κόστους και των βαρών

Περιβάλλον

Προγραμματισμένοι έλεγχοι καταλληλότητας και αξιολογήσεις:

· Έλεγχος καταλληλότητας του δικτύου Natura 2000[43], του οικολογικού σήματος της ΕΕ[44] και του κοινοτικού συστήματος οικολογικής διαχείρισης και ελέγχου (EMAS)[45]·

· Εξορθολογισμός των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων στον τομέα του περιβάλλοντος με την εφαρμογή των αρχών των δομημένων πλαισίων εφαρμογής και πληροφοριών·

· Αξιολογήσεις του ευρωπαϊκού μητρώου έκλυσης και μεταφοράς ρύπων (ευρωπαϊκό ΜΕΜΡ), της νομοθεσίας σε σχέση με τη διατήρηση άγριων ζώων σε ζωολογικούς κήπους και της σύμβασης του Aarhus (εν αναμονή της απόφασης του Δικαστηρίου).

Έλεγχοι καταλληλότητας και αξιολογήσεις σε εξέλιξη:

· Έλεγχοι καταλληλότητας σχετικά με την πολιτική των αποβλήτων[46]·

· Αξιολογήσεις της νομοθεσίας σε σχέση με τον περιβαλλοντικό θόρυβο, τις εκπομπές πτητικών οργανικών ενώσεων, την περιβαλλοντική ευθύνη και την υποδομή χωρικών πληροφοριών.[47]

Απασχόληση

Προγραμματισμένες αξιολογήσεις:

· Αξιολογήσεις της νομοθεσίας όσον αφορά τις υποχρεώσεις πληροφόρησης για τους εργοδότες σε σχέση με τις συμβάσεις εργασίας.

Αξιολογήσεις σε εξέλιξη:

· Αξιολόγηση της νομοθεσίας στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.[48]

· Οδηγία 2008/104/EΚ περί της εργασίας μέσω εταιρείας προσωρινής απασχόλησης

· Οδηγία 97/81/EΚ σχετικά με την εργασία μερικής απασχόλησης και οδηγία 99/70/EΚ σχετικά με την εργασία ορισμένου χρόνου

Πολιτική για την υγεία και τους καταναλωτές

Προγραμματισμένοι έλεγχοι καταλληλότητας και αξιολογήσεις:

· Έλεγχος καταλληλότητας του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 178/2002 (κανονισμός για τη γενική νομοθεσία περί τροφίμων).

Επιχειρήσεις και βιομηχανία

Έλεγχοι καταλληλότητας, σωρευτική εκτίμηση κόστους και προγραμματισμένες αξιολογήσεις:

· Έλεγχοι καταλληλότητας των πιο σημαντικών νομοθετικών κειμένων για τα χημικά προϊόντα που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό REACH, καθώς και συναφών πτυχών της νομοθεσίας που εφαρμόζεται στις κατάντη βιομηχανίες·

· Αξιολογήσεις της οδηγίας περί μηχανημάτων και της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή·

· Σωρευτική εκτίμηση του κόστους στους τομείς της χημικής βιομηχανίας και των δασικών βιομηχανιών (κατεργασίας ξύλου, επίπλων, χαρτοπολτού/χαρτιού και εκτύπωσης).

Σε εξέλιξη/ολοκληρωμένοι έλεγχοι καταλληλότητας και αξιολογήσεις:

· Αξιολόγηση των κανονισμών σχετικά με την εσωτερική αγορά για τα βιομηχανικά προϊόντα·

· Έλεγχος καταλληλότητας του συστήματος έγκρισης τύπου για μηχανοκίνητα οχήματα και του τομέα της διύλισης του πετρελαίου·

· Σωρευτική εκτίμηση κόστους για τον τομέα αλουμινίου·

· Σωρευτική εκτίμηση κόστους στον τομέα του χάλυβα εκπονήθηκε το 2013.

Ενέργεια

Προγραμματισμένες αξιολογήσεις:

· Αξιολόγηση της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας[49]

Εσωτερικές υποθέσεις

Προγραμματισμένοι έλεγχοι καταλληλότητας και αξιολογήσεις:

· Έλεγχος καταλληλότητας της νομοθεσίας σχετικά με τη νόμιμη μετανάστευση·

· Αξιολογήσεις του συστήματος πληροφοριών για τις θεωρήσεις[50], της FRONTEX[51], συμπεριλαμβανομένων των ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα και της νομοθεσίας για τις άδειες παραμονής για τα θύματα εμπορίας ανθρώπων[52].[53]

Αξιολογήσεις σε εξέλιξη:

· Συνολική έκθεση αξιολόγησης της απόφασης-πλαίσιο του Συμβουλίου σχετικά με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας[54].

Δικαιοσύνη

Προγραμματισμένοι έλεγχοι καταλληλότητας και αξιολογήσεις:

· Έλεγχος καταλληλότητας με σκοπό την ενδεχόμενη ανάγκη για ενοποίηση και τη συγχώνευση των νομικών πράξεων που σχετίζονται με τα δικαιώματα των καταναλωτών και τη διαφήμιση (βλέπε παραπάνω)·

· Αξιολόγηση της νομοθεσίας σχετικά με την ίση μεταχείριση στην κοινωνική ασφάλιση[55].

· Αξιολόγηση της νομοθεσίας σχετικά με τη θέσπιση ευρωπαϊκού εκτελεστού τίτλου για μη αμφισβητούμενες αξιώσεις[56].

Εσωτερική αγορά και υπηρεσίες

Προγραμματισμένες αξιολογήσεις:

· Κανονισμός 1606/2002 για την εφαρμογή διεθνών λογιστικών προτύπων (IAS)·

· Νέα οδηγία 2007/66/ΕΚ σχετικά με τις προσφυγές·

· Νομοθεσία περί χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών[57]·

· Η οδηγία 86/653 σχετικά με τους εμπορικούς αντιπροσώπους.

Φορολογία και τελωνεία

Προγραμματισμένες αξιολογήσεις:

· Αξιολογήσεις της οδηγίας σχετικά με τη δομή και τους συντελεστές του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στα βιομηχανοποιημένα καπνά και του γενικού καθεστώτος ειδικών φόρων κατανάλωσης.

Εμπόριο

Προγραμματισμένες αξιολογήσεις:

· Συνολική έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για τον έλεγχο των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης του κανονισμού 428/2009 περί διπλής χρήσης (όπως απαιτείται δυνάμει της βασικής πράξης και της πολιτικής ελέγχου των εξαγωγών). Η προγραμματισμένη έκθεση θα παρουσιάσει επιλογές για τη μεταρρύθμιση και την απλούστευση·

· Αξιολόγηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 953/2003 του Συμβουλίου, της 26ης Μαΐου 2003, για να αποφευχθεί η εκτροπή του εμπορίου ορισμένων βασικών φαρμακευτικών προϊόντων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση·

·

Κινητικότητα και μεταφορές

Προγραμματισμένες αξιολογήσεις:

· Αξιολόγηση της οδηγίας 2004/54/ΕΚ σχετικά με την ασφάλεια των σηράγγων·

· Αξιολόγηση της οδηγίας συνδυασμένων μεταφορών[58]·

· Αξιολόγηση της νομοθεσίας για την ασφάλεια των επιβατηγών πλοίων[59]·

· Συνέχιση των εργασιών σχετικά με τον ορισμό και την εφαρμογή της ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας για τον μη-εμπορικό τομέα[60].

Άλλοι Τομείς

Αξιολογήσεις σε εξέλιξη:

· Αξιολόγηση της ευρωπαϊκής κοινής αντίληψης για την ανθρωπιστική βοήθεια - το πολιτικό πλαίσιο για τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των κρατών μελών [Ανθρωπιστική Βοήθεια και Πολιτική Προστασία]

Προγραμματισμένες αξιολογήσεις:

· Αξιολόγηση της ιδιωτικής ζωής και της οδηγίας για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες[61] [Επικοινωνιακά Δίκτυα, Περιεχόμενο και Τεχνολογίες]

· Οδηγία για την αξιολόγηση των οπτικοακουστικών μέσων για τις υπηρεσίες (οδηγία ΥΟΑΜ)[62] [Δίκτυα Επικοινωνιών, Περιεχομένου και Τεχνολογιών]

· Αξιολόγηση του κανονισμού περί συγκεντρώσεων: σύστημα παραπομπής και μειοψηφικές συμμετοχές [Διαγωνισμός]

[1] COM(2013) 78

[2] COM(2013) 74

[3] COM(2012) 369 τελικό

[4] COM(2013) 260 τελικό

[5] COM(2013) 267 τελικό

[6] COM(2013) 265 τελικό

[7] COM(2011) 883

[8] COM(2011) 896 και COM(2011) 895

[9] COM(2013) 462 τελικό

[10] COM(2012) 11

[11] COM(2013) 512

[12] (COM(2013) 151)

[13] COM(2011) 425

[14] COM(2011) 416

[15] COM(2011) 518

[16] COM(2012) 242

[17] COM(2011) 737, 739 και 740. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουλίου 2013, το ισχύον σύστημα θα πρέπει να διατηρηθεί κατά το επόμενο ΠΔΠ. Η Επιτροπή ενέκρινε στις 4 Σεπτεμβρίου ένα σχέδιο κοινής δήλωσης σχετικά με τους ιδίους πόρους, το οποίο αποτελεί μέρος της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προβλέπει τη δημιουργία ομάδας υψηλού επιπέδου που θα αναλάβει τη γενική επανεξέταση της λειτουργίας του συστήματος ιδίων πόρων.

[18] Πρόταση κανονισμού της Επιτροπής (COM(2013) 192) για την τροποποίηση των βασικών κανονισμών αντιντάμπινγκ και αντεπιδοτήσεων[18] (Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1225/2009 του Συμβουλίου για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 597/2009 για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο επιδοτήσεων εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας).

[19] Για σχετικές αναφορές, βλ. έγγραφο εργασίας SWD(2013) 401 τελικό.

[20] Πρόκειται για την οδηγία 98/59/ΕΚ για τις ομαδικές απολύσεις, την οδηγία 2001/23/ΕΚ για τις μεταβιβάσεις επιχειρήσεων και την οδηγία 2002/14/ΕΚ περί θεσπίσεως γενικού πλαισίου ενημερώσεως και διαβουλεύσεως των εργαζομένων στην ΕΚ.

[21] Η επανεξέταση των κοινωνικών στατιστικών θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος.

[22] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 810/2009 για τη θέσπιση κοινοτικού κώδικα θεωρήσεων

[23] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 562/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του κοινοτικού κώδικα σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα

[24] Οδηγία 2005/29/ΕΚ[24] για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των επιχειρήσεων προς τους καταναλωτές, οδηγία 1999/44/ΕΚ σχετικά με ορισμένες πτυχές της πώλησης και των εγγυήσεων καταναλωτικών αγαθών και οδηγία 93/13/ΕΚ σχετικά με τις καταχρηστικές ρήτρες των συμβάσεων που συνάπτονται με καταναλωτές.

[25] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 861/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Ιουλίου 2007

[26] Οδηγία 2009/65/ΕΚ

[27] Οδηγίες 82/891/ΕΟΚ, 89/666/ΕΟΚ, 2005/56/ΕΚ, 2009/101/ΕΚ, 2009/102/ΕΚ, 2011/35/ΕΕ, 2012/17/ΕΕ, 2012/30/ΕΕ.

[28] Ο μελλοντικός  κανονισμός περί ήσσονος σημασίας («de minimis») βρίσκεται στο στάδιο της εκτίμησης επιπτώσεων με σκοπό την έγκριση του κανονισμού έως το τέλος του 2013. Η εκτίμηση των επιπτώσεων για την υπόλοιπη δέσμη κρατικών ενισχύσεων (π.χ. κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις και κανονισμοί περί απαλλαγής κατά κατηγορία και έντυπα κοινοποίησης) προβλέπεται για τις αρχές του 2014. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές και οι κανονισμοί πρόκειται να εγκριθούν τον Ιούλιο του 2014.

[29] Η αναθεώρηση της νομοθεσίας για τη βιολογική γεωργία θα έχει ως στόχο την άρση των αντιφάσεων, των κενών και των αναποτελεσματικών μέτρων, καθώς και τη διαμόρφωση απλούστερων κανόνων και μειωμένου ρυθμιστικού κόστος. Η εκτίμηση επιπτώσεων έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2013 και η έγκριση των προτάσεων από την Επιτροπή προβλέπεται για το πρώτο τρίμηνο του 2014

[30] COM(2011) 82 και COM(2011) 349

[31] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1418/2007 της Επιτροπής, της 29ης Νοεμβρίου 2007, σχετικά με την εξαγωγή για αξιοποίηση ορισμένων αποβλήτων που περιέχονται στο παράρτημα ΙΙΙ ή ΙΙΙΑ του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1013/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου προς ορισμένες χώρες στις οποίες δεν εφαρμόζεται η απόφαση του ΟΟΣΑ για τον έλεγχο των διασυνοριακών διακινήσεων αποβλήτων

[32] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1072/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Οκτωβρίου 2009, για τους κοινούς κανόνες πρόσβασης στην αγορά διεθνών οδικών εμπορευματικών μεταφορών

[33] ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 139/2004 του Συμβουλίου, της 20ής Ιανουαρίου 2004, για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων μεταξύ επιχειρήσεων («Κοινοτικός κανονισμός συγκεντρώσεων»)

[34] COM(2006) 232

[35] Η Επιτροπή θα εξετάσει εναλλακτικούς τρόπους για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της στο πλαίσιο της Σύμβασης του Aarhus και διενεργεί εκτίμηση αντικτύπου εν αναμονή της απόφασης του ΔΕΚ.

[36] COM(2012) 48 και COM(2012) 49

[37] ΕΕ L 52 της 4.1.1993, σ. 18

[38] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 48/2004.

[39] Απόφαση 2000/642/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 17ης Οκτωβρίου 2000. Η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από την υιοθέτηση και την εφαρμογή της πρότασης οδηγίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες , η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 05/02/2013 και η οποία καταργεί την απόφαση 2000/642/ΔΕΥ.

[40] COM(2008) 396. Η Επιτροπή σκοπεύει να υποβάλει νέα πρόταση στον τομέα αυτόν.

[41] COM(2004) 728 τελικό της 29ης Οκτωβρίου 2004

[42] Απόφαση 77/706/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 7ης Νοεμβρίου 1977, περί καθορισμού κοινοτικού στόχου μειώσεως της καταναλώσεως πρωτογενούς ενεργείας σε περίπτωση δυσχερειών εφοδιασμού σε αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου (+ εφαρμογή της απόφασης της Επιτροπής 79 / 639)

[43] Οδηγίες 92/43/ΕΚ και 2009/147/ΕΚ: Ο εν λόγω έλεγχος καταλληλότητας θα συνοδεύει την αξιολόγηση που απαιτείται από τη νομοθεσία, τηρώντας τις προθεσμίες που προβλέπονται στην οδηγία.

[44] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 66/2010

[45] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1221/2009

[46] Που καλύπτουν: Την οδηγία 86/278/ΕΟΚ (λυματολάσπη), την οδηγία 94/62/ΕΚ (απορρίμματα συσκευασίας), την οδηγία 96/59/ΕΚ (PCB/PCT), την οδηγία 2000/53/ΕΚ (για τα οχήματα στο τέλος του κύκλου ζωής τους), την οδηγία 2006/66/ΕΚ (ηλεκτρικές στήλες)

[47] την οδηγία 2002/49/ΕΚ σχετικά με την αξιολόγηση και τη διαχείριση του περιβαλλοντικού θορύβου, την αξιολόγηση της οδηγίας 2009/126/ΕΚ, της 21ης Οκτωβρίου 2009, σχετικά με τη φάση ΙΙ της ανάκτησης ατμών βενζίνης κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού μηχανοκίνητων οχημάτων σε πρατήρια καυσίμων, την οδηγία 2004/35/ΕΚ σχετικά με περιβαλλοντική ευθύνη όσον αφορά την πρόληψη και την αποκατάσταση περιβαλλοντικής ζημίας, την οδηγία 2007/2/ΕΚ για τη δημιουργία υποδομής χωρικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (INSPIRE).

[48] Οδηγία πλαίσιο 89/391/ΕΟΚ και 23 συναφείς οδηγίες.

[49] Οδηγία 2009/28/ΕΚ της 23ης Απριλίου 2009 σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την τροποποίηση και τη συνακόλουθη κατάργηση των οδηγιών 2001/77/ΕΚ και 2003/30/ΕΚ

[50] Κανονισμός (767/2008) και απόφαση 2004/512 του Συμβουλίου

[51] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2007/2004 του Συμβουλίου σχετικά με τη σύσταση ευρωπαϊκού οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRONTEX)

[52] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 863/2007 για τη θέσπιση μηχανισμού σύστασης ομάδων ταχείας επέμβασης στα σύνορα και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2007/2004 του Συμβουλίου όσον αφορά τον εν λόγω μηχανισμό και για τη ρύθμιση των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των προσκεκλημένων υπαλλήλων

[53] Οδηγία 2004/81 του Συμβουλίου σχετικά με τον τίτλο παραμονής που χορηγείται στους υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων ή συνέργειας στη λαθρομετανάστευση, οι οποίοι συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο συγχώνευσης της παρούσας οδηγίας και της οδηγίας 2011/36 για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

[54] Απόφαση-πλαίσιο 2008/841/ΔΕΥ του Συμβουλίου και απόφαση-πλαίσιο 2008/919/ΔΕΥ του Συμβουλίου για την τροποποίηση της απόφασης-πλαίσιο 2002/475/ΔΕΥ

[55] Οδηγία 79/7/ΕΟΚ του Συμβουλίου, περί της προοδευτικής εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχειρίσεως ανδρών και γυναικών σε θέματα κοινωνικής ασφαλίσεως.

[56] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 805/2004 της Επιτροπής, της 21ης Απριλίου 2004, για τη θέσπιση ευρωπαϊκού εκτελεστού τίτλου για μη αμφισβητούμενες αξιώσεις.

[57] Η αξιολόγηση έχει προγραμματιστεί μεσοπρόθεσμα.

[58] Οδηγία 92/106/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 7ης Δεκεμβρίου 1992, σχετικά με τη θέσπιση κοινών κανόνων για ορισμένες συνδυασμένες εμπορευματικές μεταφορές μεταξύ των κρατών μελών, Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 368 της 17/12/1992, σ. 0038 - 0042

[59] Οδηγία 2009/45/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2009 για τους κανόνες και τα πρότυπα ασφαλείας για τα επιβατηγά πλοία (Αναδιατύπωση), Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 163 της 25/06/2009, σ. 0001 - 0140

[60] Βασικός κανονισμός (216/2008) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA)

[61] Οδηγία 2009/136/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2009, για τροποποίηση της οδηγίας 2002/22/ΕΚ για την καθολική υπηρεσία και τα δικαιώματα των χρηστών όσον αφορά δίκτυα και υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών, οδηγία 2002/58/ΕΚ σχετικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προστασία της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2006/2004 για τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών που είναι αρμόδιες για την επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών

[62] Οδηγία 2010/13/ΕΕ. Μόλις πραγματοποιήθηκε διαβούλευση σχετικά με τα βασικά στοιχεία της οδηγίας ΥΟΑΜ, ενώ πραγματοποιήθηκε επίσης ξεχωριστή διαβούλευση σχετικά με την ανεξαρτησία των ρυθμιστικών αρχών του οπτικοακουστικού κλάδου (άρθρο 30 της οδηγίας ΥΟΑΜ) οι οποίες υπόκεινται επί του παρόντος σε αξιολόγηση.