52013DC0446

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ Συνέχεια που δόθηκε από την Επιτροπή στη διαδικασία διαβούλευσης «TOP-10» με τις ΜΜΕ σχετικά με τη νομοθεσία της ΕΕ /* COM/2013/0446 final */


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ από ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ «Top-10» ΜΕ ΤΙΣ μμε ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ της ΕΕ

1. Εισαγωγή

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν ουσιώδη σημασία για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης[1]. Η Επιτροπή έχει προβεί σε σειρά ενεργειών κατά την πάροδο των ετών με σκοπό τη στήριξή τους και συνεχίζει να ενισχύει τις δράσεις της.

Στις ενέργειες αυτές εντάσσεται η απόφαση που ελήφθη τον Νοέμβριο του 2011 για συντονισμένη προσπάθεια ελάφρυνσης του κανονιστικού φόρτου για τις ΜΜΕ[2]. Στο πλαίσιο της εν λόγω προσπάθειας, η Επιτροπή κάλεσε τις ΜΜΕ κατά τη διάρκεια του 2012, στο πλαίσιο διασκέψεων και διαβουλεύσεων, να προσδιορίσουν τις νομοθετικές πράξεις και τους τομείς νομοθεσίας της ΕΕ που θεωρούν τους πλέον επαχθείς. Οι ΜΜΕ συνέβαλαν ενεργά[3] και βάσει των απαντήσεων που παρείχαν, η Επιτροπή εκπόνησε κατάλογο νομοθετικών πράξεων της ΕΕ που θεωρούνται από τις ΜΜΕ και τις οργανώσεις ενδιαφερόμενων μερών ως οι πλέον επαχθείς[4].

Τα αποτελέσματα της εν λόγω πρωτοβουλίας, που ονομάστηκε «TOP-10», καθώς και σειρά άλλων ενεργειών στις οποίες προέβη η Επιτροπή, παρουσιάστηκαν στην ανακοίνωση του Μαρτίου με τίτλο «Έξυπνη νομοθεσία – Ανταπόκριση στις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»[5]. Τα κράτη μέλη ενημερώθηκαν επίσης για τα αποτελέσματα μέσω του δικτύου απεσταλμένων των ΜΜΕ. Η Επιτροπή δεσμεύθηκε να δώσει άμεση συνέχεια στους προβληματισμούς των ΜΜΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικρότησε την εν λόγω πρωτοβουλία και κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει σχετική έκθεση έως τον Ιούνιο[6]. Αποκρινόμενη στο εν λόγω αίτημα, η παρούσα έκθεση παρουσιάζει τις επακόλουθες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να δοθεί συνέχεια στα κυριότερα αποτελέσματα της διαβούλευσης.

Για να σημειώσει επιτυχία η πρωτοβουλία «TOP-10», είναι αναγκαία η συμμετοχή των συννομοθετών και των κρατών μελών στην προσπάθεια. Πολλές από τις ενέργειες στις οποίες προέβη η Επιτροπή περιέχονται σε νομοθετικές προτάσεις που τελούν επί του παρόντος υπό εξέταση από τους συννομοθέτες. Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι φιλικές προς τις ΜΜΕ διατάξεις των εν λόγω προτάσεων θα διατηρηθούν και ότι δεν θα επιβληθεί ακουσίως άσκοπη επιβάρυνση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Η παρούσα προσπάθεια δεν είναι μεμονωμένη. Εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα REFIT που εξήγγειλε η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της σχετικά με την καταλληλότητα του κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ στις 12 Δεκεμβρίου 2012[7]. Μέσω του προγράμματος REFIT, η Επιτροπή θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα με σκοπό την ελάφρυνση της κανονιστικής επιβάρυνσης και την απλούστευση της νομοθεσίας σε όλους τους τομείς, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που θα παρασχεθούν από ευρύ φάσμα ενδιαφερόμενων μερών.

2. Αποτελέσματα της πρωτοβουλίας «TOP-10» και συνέχεια που δόθηκε

Για καθένα από τα κύρια νομοθετικά μέτρα της πρωτοβουλίας «TOP-10», η Επιτροπή έχει ήδη αναλάβει δράση. Όπου ήταν εφικτό, η Επιτροπή έχει αναλάβει η ίδια απευθείας δράση σε σχέση με το εκάστοτε ζήτημα. Σε άλλους τομείς, όπου απαιτείται νομοθετική αλλαγή, η Επιτροπή έχει υποβάλει προτάσεις στον συννομοθέτη. Λίγο πάνω από το ήμισυ των ενεργειών που περιγράφονται κατωτέρω συνοδεύονται από την ανάγκη ανάληψης δράσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Επίσης, η Επιτροπή είτε έχει ξεκινήσει ήδη την αναθεώρηση της οικείας νομοθεσίας είτε σκοπεύει να προβεί σε επανεξέταση προκειμένου να προσδιοριστούν οι κατάλληλες ενέργειες.

Οι προβληματισμοί των ΜΜΕ που δεν συμπεριλήφθηκαν στον βασικό κατάλογο της πρωτοβουλίας «TOP-10» θα εξεταστούν στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος REFIT για τη μείωση της κανονιστικής επιβάρυνσης. Το φθινόπωρο αναμένεται σχετική έκθεση προόδου.

2.1       Ενέργειες τις οποίες έχει ήδη ολοκληρώσει η Επιτροπή υπ’ ευθύνη της

Χημικά προϊόντα

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH)

Η άποψη των ΜΜΕ:

Οι ΜΜΕ εκφράζουν προβληματισμούς σχετικά με τον σύνθετο χαρακτήρα και το κόστος των υποχρεώσεων παροχής πληροφοριών, την ασυνεπή εφαρμογή από τα κράτη μέλη και την έλλειψη συνοχής με επιμέρους νομοθετικές πράξεις σχετικά τα χημικά προϊόντα, όπως οι οδηγίες για τον περιορισμό της χρήσης ορισμένων επικίνδυνων ουσιών, τα βιοκτόνα, τους ενδοκρινικούς διαταράκτες και την ασφάλεια των παιχνιδιών.

Η απάντηση της Επιτροπής:

Η Επιτροπή προέβη σε ολοκληρωμένη επανεξέταση του κανονισμού REACH που περιελάμβανε ανάλυση των συνδέσεων και των πιθανών επικαλύψεων με άλλες νομοθετικές πράξεις της ΕΕ που σχετίζονται με τον τομέα των χημικών προϊόντων, καθώς και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν ειδικότερα οι ΜΜΕ. Τον Μάρτιο του 2013, η Επιτροπή εξέδωσε εκτελεστικό κανονισμό[8] που προέβλεπε μειωμένα τέλη για τις ΜΜΕ – μείωση των τελών καταχώρισης κατά 35% για τις μεσαίες επιχειρήσεις, κατά 65% για τις μικρές επιχειρήσεις και κατά 95% για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Επιπλέον, εκπονούνται περαιτέρω κατευθυντήριες γραμμές εφαρμογής και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) έχει διορίσει «πρεσβευτή ΜΜΕ», κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, για την ενσωμάτωση των ειδικών αναγκών των ΜΜΕ σε όλες του τις δραστηριότητες και για την παροχή συνομιλητή με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Προκειμένου να βελτιωθεί η συνέπεια μεταξύ του κανονισμού REACH και άλλων νομοθετικών πράξεων για τις χημικές ουσίες στις περιπτώσεις όπου έχουν εντοπιστεί επικαλύψεις, η Επιτροπή θα επιχειρήσει να τις ελαχιστοποιήσει ή να τις αποφύγει καλώντας τον ECHA να εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές, κατά περίπτωση, και εκπονώντας εκτελεστική νομοθεσία, ιδίως κατά την εξέταση μελλοντικών περιορισμών και ουσιών για τις οποίες απαιτείται αδειοδότηση. Καθώς η εφαρμογή του κανονισμού REACH δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί πλήρως, προκειμένου να διασφαλιστεί νομική σταθερότητα και σε συμφωνία με πολλές επιχειρηματικές οργανώσεις, η Επιτροπή δεν θεωρεί ότι περαιτέρω τροποποιήσεις του REACH θα ήταν χρήσιμες τη δεδομένη στιγμή.

2.2       Προτάσεις της Επιτροπής σε σχέση με τις οποίες πρέπει να αναλάβει δράση ο ευρωπαίος νομοθέτης

Προστασία δεδομένων

Οδηγία 95/46/ΕΚ για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (η αναθεώρησή της[9] στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας αναμένει τη θέση του ΕΚ σε πρώτη ανάγνωση)

Η άποψη των ΜΜΕ:

Η νέα πρόταση γενικού κανονισμού για την προστασία των δεδομένων είναι υπερβολικά λεπτομερής ως προς τις υποχρεώσεις που επιβάλλει σε όσους επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση προβλέπει εξαιρέσεις όσον αφορά τις υποχρεώσεις των ΜΜΕ, οι οποίες θα πρέπει να διατηρηθούν στη διαδικασία συναπόφασης. Τα κυριότερα οικονομικά οφέλη της εν λόγω μεταρρύθμισης θα τα καρπωθούν αποκλειστικά οι επιχειρήσεις που ασκούν διασυνοριακή δραστηριότητα, διότι αυτές θα ωφεληθούν περισσότερο από την εναρμόνιση, ενώ οι επιχειρήσεις που ασκούν μόνο εγχώριες συναλλαγές θα επωμιστούν το βάρος των πρόσθετων υποχρεώσεων.

Η απάντηση της Επιτροπής:

Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με σκοπό τη διατήρηση των εξαιρέσεων για τις ΜΜΕ στις περιπτώσεις όπου η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αυτές δεν συνεπάγεται συγκεκριμένους κινδύνους για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί επίσης με τον νομοθέτη της ΕΕ για την περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων στοιχείων μιας προσέγγισης βασιζόμενης στον κίνδυνο. Η εν λόγω συνεργασία θα εστιάσει στη διαβάθμιση των υποχρεώσεων των υπευθύνων επεξεργασίας δεδομένων με σκοπό την περαιτέρω απλούστευση του κανονιστικού περιβάλλοντος και την ελαχιστοποίηση της άσκοπης διοικητικής επιβάρυνσης, με παράλληλη διατήρηση υψηλού επιπέδου προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και σαφήνειας των νομικών υποχρεώσεων των υπευθύνων επεξεργασίας δεδομένων.

Απασχόληση

Οδηγία 96/71/ΕΚ σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών (Πρόσθετο μέτρο[10] στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας αναμένει τη θέση του ΕΚ σε πρώτη ανάγνωση)

Η άποψη των ΜΜΕ:

Οι ΜΜΕ στηρίζουν τη διασαφήνιση των ρυθμίσεων επιβολής, με στόχο την καταπολέμηση της απάτης και του αθέμιτου ανταγωνισμού. Για τον σκοπό αυτό, προτείνουν την καθιέρωση συστήματος προηγούμενης κοινοποίησης των αποσπάσεων προς τα κράτη μέλη και την επανεξέταση της από κοινού και εις ολόκληρον ευθύνης για τις ΜΜΕ. Υποστηρίζουν ότι αυτού του είδους η ευθύνη θα έχει δυσανάλογο αντίκτυπο στις ΜΜΕ, οι οποίες έχουν πολύ λιγότερες δυνατότητες να ελέγχουν τη συμμόρφωση όλων των υπεργολάβων τους με τη σχετική νομοθεσία. Ισχυρίζονται δε ότι η από κοινού και εις ολόκληρον ευθύνη ενδέχεται να συνιστά εμπόδιο στην είσοδο των ΜΜΕ σε νέες αγορές.

Η απάντηση της Επιτροπής:

Η πρόταση οδηγίας για την επιβολή της οδηγίας 96/71/ΕΚ που συζητείται στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας περιέχει ήδη θετικά στοιχεία για τις ΜΜΕ και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως επιθεωρήσεις με βάση την επικινδυνότητα, αυξημένες υποχρεώσεις των κρατών μελών υποδοχής για την άμεση διάθεση νομικών πληροφοριών και ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου μέσω περιορισμένου αριθμού μέτρων ελέγχου και διοικητικών απαιτήσεων που μπορούν να εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη. Η από κοινού και εις ολόκληρον ευθύνη αποτελεί σημαντικό μέτρο, το οποίο εφαρμόζεται ήδη σε αρκετά κράτη μέλη με σκοπό την προστασία έναντι καταχρηστικών πρακτικών και έναντι της εκμετάλλευσης ευάλωτων εργαζομένων. Η Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας, ιδίως σχετικά με τα δύο κύρια αμφιλεγόμενα ζητήματα (τον κατάλογο μέτρων ελέγχου και την από κοινού και εις ολόκληρον ευθύνη).

Ασφάλεια των προϊόντων

Οδηγία 2001/95/ΕΚ για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (η αναθεώρησή της[11] στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας αναμένει τη θέση του ΕΚ σε πρώτη ανάγνωση)

Η άποψη των ΜΜΕ:

Οι κανόνες και οι έλεγχοι ασφάλειας των προϊόντων εφαρμόζονται με διαφορετικούς τρόπους από τα κράτη μέλη. Η ευθύνη του παραγωγού θεωρείται ότι αποτελεί σημαντική επιβάρυνση για τις μικρότερες επιχειρήσεις και οι διατάξεις σχετικά με την απόσυρση προϊόντων από την αγορά επιδέχονται ευρεία ερμηνεία. Το σύστημα είναι δαπανηρό για τις ΜΜΕ και δεν παρέχει τη δέουσα πληροφόρηση και προστασία στους καταναλωτές.

Η απάντηση της Επιτροπής:

Τον Φεβρουάριο του 2013, η Επιτροπή πρότεινε την αντικατάσταση της οδηγίας για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων από άμεσα εφαρμοστέο κανονισμό για την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων, προκειμένου να εξασφαλιστεί περισσότερο ομοιόμορφη εφαρμογή. Η εν λόγω πρόταση καλύπτει πολλές από τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «TOP-10», μειώνοντας τις αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών και παρέχοντας μια απλούστερη σειρά περισσότερο ομοιόμορφων απαιτήσεων και απαλλαγή από τις υποχρεώσεις κοινοποίησης για τα προϊόντα που εγκυμονούν κινδύνους μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις υπ’ ευθύνη του οικονομικού φορέα. Ο προτεινόμενος κανονισμός για την εποπτεία της αγοράς θεσπίζει ενιαίο πλαίσιο, αποφεύγοντας τους διπλούς ελέγχους των προϊόντων και βελτιώνοντας τη συνεργασία μεταξύ των αρχών και των οικονομικών φορέων. Η καλύτερη εποπτεία της αγοράς θα συμβάλει επίσης στην προστασία των υπεύθυνων ΜΜΕ από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού μέσω προϊόντων που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις. Οι προτάσεις λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων προβλέποντας την παροχή καθοδήγησης και βοήθειας για τις ΜΜΕ. Η Επιτροπή θα θεσπίσει πλαίσιο για τη διεξαγωγή τακτικών διαβουλεύσεων με τις επιχειρήσεις σε θέματα εφαρμογής, μεταξύ άλλων μέσω του φόρουμ για την εποπτεία της αγοράς. Η Επιτροπή θα ασκήσει επίσης πίεση για μέγιστη σαφήνεια όσον αφορά την απόσυρση των προϊόντων στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας και θα εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές που θα παράσχουν βοήθεια στις επιχειρήσεις πριν από την εφαρμογή των κανονισμών.

Δημόσιες συμβάσεις

Οδηγία 2004/18/ΕΚ περί συντονισμού των διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών (η αναθεώρησή της[12] στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας αναμένει τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε πρώτη ανάγνωση)

Η άποψη των ΜΜΕ:

Οι οδηγίες της ΕΕ σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις περιέχουν επαχθείς απαιτήσεις όσον αφορά την οικονομική επιφάνεια των ΜΜΕ, προβλέπουν παράτυπη χρήση κριτηρίων ποιότητας από τις αναθέτουσες αρχές για τον προσδιορισμό της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς και δημιουργούν δυσχέρειες που πηγάζουν από την εφαρμογή διαφορετικών διαδικασιών ή πρακτικών στα διάφορα κράτη μέλη παρά την εναρμόνιση. Η γραφειοκρατία και η διοικητική επιβάρυνση που συνδέονται με την προετοιμασία των προσφορών συνιστούν εμπόδια για τη συμμετοχή των μικρών επιχειρήσεων σε δημόσιες προσκλήσεις υποβολής προσφορών.

Η απάντηση της Επιτροπής:

Η Επιτροπή πρότεινε τον Δεκέμβριο του 2011 την αναθεώρηση του καθεστώτος σύναψης δημόσιων συμβάσεων. Κάποιες από τις προτεινόμενες τροποποιήσεις θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πρόσβαση των ΜΜΕ σε δημόσιες συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των παραχωρήσεων.

Η αναθεώρηση περιλαμβάνει διατάξεις που προβλέπουν την υποχρεωτική αποδοχή υπεύθυνων δηλώσεων για σκοπούς επιλογής (μόνον ο επιτυχών προσφέρων θα υποχρεούται να υποβάλει πλήρη αποδεικτικά έγγραφα), καθώς και διάταξη που ζητεί να καταστεί εξαντλητικός ο κατάλογος των κριτηρίων επιλογής. Καθιερώνεται περιορισμός στο ανώτατο όριο του κύκλου εργασιών που απαιτείται για τη συμμετοχή στη διαδικασία σύναψης δημόσιων συμβάσεων, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριπλάσιο της εκτιμώμενης αξίας της σύμβασης.

Επιπλέον, οι αναθέτουσες αρχές θα ενθαρρύνονται να υποδιαιρούν τις συμβάσεις σε τμήματα, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό τη συμμετοχή περισσότερων προσφερόντων, ιδίως ΜΜΕ, και σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να εξηγούν στους προσφέροντες τους λόγους που δεν το έπραξαν (εφαρμογή της αρχής «συμμόρφωση ή εξήγηση»).

Η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει σταδιακή μετάβαση στις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις. Οι εταιρείες θα είναι σε θέση να ενημερώνονται μέσω του διαδικτύου σχετικά με δυνατότητες υποβολής προσφορών και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις προσφορές τους, με αποτέλεσμα την απλούστευση της διαδικασίας και την ενίσχυση της διαφάνειας.

Τέλος, η Επιτροπή εφιστά την προσοχή στους προβληματισμούς των ΜΜΕ όσον αφορά τη διατήρηση του σύνθετου χαρακτήρα των διαδικασιών και των πρακτικών σύναψης δημόσιων συμβάσεων που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη, ο οποίος εντείνει τη διοικητική επιβάρυνση.

Αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων

Οδηγία 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (η αναθεώρησή της[13] στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας αναμένει τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε πρώτη ανάγνωση)

Η άποψη των ΜΜΕ:

Οι διατάξεις της παρούσας οδηγίας επικαλύπτονται με εκείνες της οδηγίας για τις υπηρεσίες και δεν είναι εύκολο για μια ΜΜΕ να προβεί σε σαφή διάκριση μεταξύ των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις δύο αυτές κανονιστικές πράξεις. Παρότι ορισμένες ΜΜΕ εξέφρασαν ικανοποίηση για ορισμένες από τις διατάξεις που προτείνονται στις τροπολογίες που τελούν υπό συζήτηση στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας, ιδίως την καθιέρωση της ευρωπαϊκής επαγγελματικής ταυτότητας και τη γενίκευση του συστήματος IMI[14], κάποιες άλλες νέες προτάσεις τίθενται υπό αμφισβήτηση, όπως η μερική πρόσβαση σε επάγγελμα με μεγαλύτερο πεδίο δραστηριοτήτων στο κράτος μέλος υποδοχής, ή η σιωπηρή αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων για επαγγέλματα που συνδέονται με την υγεία και την ασφάλεια.

Η απάντηση της Επιτροπής:

Η αναθεώρηση διασφαλίζει τη συνεκτικότητα με την οδηγία για τις υπηρεσίες, ιδίως διασφαλίζοντας τη διάθεση όλων των πληροφοριών και των διαδικασιών που σχετίζονται με την αναγνώριση των προσόντων μέσω των κέντρων ενιαίας εξυπηρέτησης για όλα τα επαγγέλματα. Οι κανόνες που αφορούν την προσωρινή κινητικότητα θα εκσυγχρονιστούν, ώστε να διευκολυνθεί η παροχή υπηρεσιών.

Η πρόταση περιλαμβάνει την καθιέρωση της ευρωπαϊκής επαγγελματικής ταυτότητας (ΕΕΕ), βάσει ενισχυμένης επιγραμμικής συνεργασίας μεταξύ των αρχών των κρατών μελών κατά την επαλήθευση των προσόντων, και την καθιέρωση της έννοιας της «σιωπηρής αναγνώρισης» αφού εκπνεύσει η προθεσμία για τη λήψη απόφασης αναγνώρισης. Η σιωπηρή αναγνώριση θα ισχύει για όλα τα επαγγέλματα που κάνουν χρήση της ΕΕΕ, αλλά το κράτος μέλος υποδοχής θα έχει τη δυνατότητα να παρατείνει την προθεσμία εφόσον απαιτείται, ιδίως για λόγους που συνδέονται με τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Αυτό θα διασφαλίσει την ταχύτερη επεξεργασία των αιτημάτων αναγνώρισης και θα παρέχει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να ξεκινούν τις δραστηριότητές τους χωρίς καθυστέρηση.

Η μερική πρόσβαση θα χρησιμοποιείται κατά περίπτωση, ώστε να μην αποτελούν οι διαφορές στο πεδίο δραστηριοτήτων ορισμένων επαγγελμάτων στο κράτος μέλος υποδοχής εμπόδιο στην εγκατάσταση επαγγελματιών από τα κράτη μέλη καταγωγής στο εν λόγω κράτος μέλος. Οι αρμόδιες αρχές του κράτους μέλους υποδοχής θα έχουν τη δυνατότητα να απορρίπτουν τη μερική πρόσβαση για λόγους γενικού συμφέροντος.

Οδικές μεταφορές

Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85 σχετικά με τη συσκευή ελέγχου στον τομέα των οδικών μεταφορών (η αναθεώρησή του[15] στο πλαίσιο της νομοθετικής διαδικασίας βρίσκεται κοντά στο στάδιο της έγκρισης)

Η άποψη των ΜΜΕ:

Η υποχρέωση εγκατάστασης ταχογράφου δημιουργεί κόστος και η συμμόρφωση με τον ισχύοντα κανονισμό είναι επαχθής από άποψη διοικητικής επιβάρυνσης. Τα οχήματα που δεν απομακρύνονται πολύ από τη βάση τους θα πρέπει να εξαιρούνται από την εν λόγω απαίτηση του κανονισμού.

Η απάντηση της Επιτροπής:

Η πρόταση αναθεώρησης της νομοθεσίας για τους ταχογράφους υποβλήθηκε, μεταξύ άλλων, κατόπιν σύστασης της ομάδας υψηλού επιπέδου για τον διοικητικό φόρτο. Η πρόταση της Επιτροπής προέβλεπε ότι οι ισχύουσες προαιρετικές εξαιρέσεις βάσει του κανονισμού 561/2006 για ορισμένες κατηγορίες οχημάτων θα εφαρμόζονται εντός ενιαίας ακτίνας 100 χλμ., που θα υπολογίζεται από τη βάση της επιχείρησης μεταφορών (αυξανόμενη από 50 χλμ.). Η νομοθετική διαδικασία έχει φτάσει στα τελικά της στάδια και το ζήτημα των εξαιρέσεων έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονων συζητήσεων ως ένα από τα τελικά σημεία που μένει να συμφωνηθούν μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο αναμένει έγκριση, πιθανότατα θα είναι σύμφωνο με την πρόταση της Επιτροπής, εκτός από την εξαίρεση των επονομαζόμενων «τεχνιτών» (άρθρο 13 παράγραφος 1 στοιχείο δ), που δεν θα είναι πλέον προαιρετική, σε αντίθεση με τις άλλες εξαιρέσεις. Αυτό θα βελτιώσει την ασφάλεια δικαίου σε ολόκληρη την Ένωση και θα αποτρέψει τη διοικητική επιβάρυνση και τις σύνθετες διαδικασίες για τα ενδιαφερόμενα μέρη και τα κράτη μέλη.

2.3       Υπό εξέλιξη ή προγραμματιζόμενες αξιολογήσεις της Επιτροπής

Απασχόληση

Οδηγία 89/391/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με την εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της βελτίωσης της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία

Η άποψη των ΜΜΕ:

Η γενική υποχρέωση τεκμηρίωσης των εκτιμήσεων κινδύνου είναι υπερβολικά επαχθής. Για δραστηριότητες χαμηλού κινδύνου θα μπορούσε να διενεργείται ανάλυση κινδύνου χωρίς να τεκμηριώνεται. Σε περίπτωση προσωρινής απασχόλησης και για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει να εφαρμόζονται εξαιρέσεις και να επιβάλλονται λιγότερο αυστηρές απαιτήσεις. Σε περιπτώσεις αλληλεπικάλυψης μεταξύ περισσοτέρων νομοθετικών μέτρων, θα πρέπει να καταργηθούν οι εκτιμήσεις κινδύνου και η (διπλή) τεκμηρίωση αυτών.

Η απάντηση της Επιτροπής:

Οι οδηγίες για την υγεία και την ασφάλεια κατά την εργασία λαμβάνουν σε γενικές γραμμές υπόψη τις ιδιαιτερότητες των ΜΜΕ. Για παράδειγμα, η οδηγία-πλαίσιο 89/391/ΕΟΚ επιτρέπει στα κράτη μέλη να προσαρμόζουν τις υποχρεώσεις τεκμηρίωσης των εκτιμήσεων κινδύνου στη φύση των δραστηριοτήτων και στο μέγεθος των επιχειρήσεων. Το σύνολο του κεκτημένου που αφορά την υγεία και την ασφάλεια κατά την εργασία (οδηγία 89/391/ΕΟΚ και οι 23 συναφείς οδηγίες) υπόκειται επί του παρόντος σε πλήρη αξιολόγηση (έλεγχο καταλληλότητας στο πλαίσιο του προγράμματος REFIT) που θα περιλαμβάνει ειδική διαβούλευση με ΜΜΕ. Τα συμπεράσματα της εν λόγω εκ των υστέρων αξιολόγησης θα είναι διαθέσιμα πριν από τα τέλη του 2015. Τα κράτη μέλη θα τροφοδοτήσουν αυτή την αξιολόγηση με εκθέσεις εφαρμογής έως τον Δεκέμβριο του 2013. Θα πρέπει δε να λάβουν υπόψη τους προβληματισμούς των ΜΜΕ στις εκθέσεις τους και να αναφερθούν στα μέτρα που θα διευκολύνουν την εφαρμογή από τις ΜΜΕ.

Οδηγία 2008/104/ΕΚ περί της εργασίας μέσω εταιρείας προσωρινής απασχόλησης

Η άποψη των ΜΜΕ:

Η εν λόγω οδηγία δεν διευκόλυνε τη διασυνοριακή δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Η διοικητική επιβάρυνση είναι υψηλή, ιδίως λόγω των απαιτήσεων των κρατών μελών. Για παράδειγμα, οι εταιρείες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν σε περισσότερα κράτη μέλη ενδέχεται να είναι υποχρεωμένες να εγγράφονται στο μητρώο κάθε κράτους μέλους ξεχωριστά. Οι ΜΜΕ προτείνουν να διασφαλιστούν πιο αναλογικές απαιτήσεις που θα διευκολύνουν τις διασυνοριακές υπηρεσίες και την ένταξη της εργασίας μέσω εταιρείας προσωρινής απασχόλησης στην οδηγία για τις υπηρεσίες.

Η απάντηση της Επιτροπής:

Έκθεση που θα καταρτιστεί κατόπιν διαβούλευσης με τα κράτη μέλη και τους κοινωνικούς εταίρους που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των ευρωπαίων εργαζομένων και εργοδοτών έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2013. Η εν λόγω έκθεση θα λαμβάνει υπόψη τους προβληματισμούς των ΜΜΕ και τις πτυχές που άπτονται της κανονιστικής επιβάρυνσης και θα εξετάζει ειδικότερα πώς συμμορφώθηκαν τα κράτη μέλη με την απαίτηση εντοπισμού και αιτιολόγησης των υφιστάμενων εμποδίων στις δραστηριότητες των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης. Η Επιτροπή θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει συστάσεις προς τα κράτη μέλη στα ειδικά για κάθε χώρα μέτρα για το 2014 αν η αξιολόγηση των εθνικών συστημάτων που θα διενεργηθεί από την Επιτροπή εντοπίσει συγκεκριμένες πτυχές κανονιστικής επιβάρυνσης που εμποδίζουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

Οδηγία 2003/88 σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας

Η άποψη των ΜΜΕ:

Η οδηγία είναι σύνθετη και δεν παρέχει ευελιξία, ιδίως σε σχέση με την εποχική εργασία ή τις περιπτώσεις όπου οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν απότομες αλλαγές του επιπέδου ζήτησης. Αλλαγές στον υπολογισμό του χρόνου εφημερίας και παράταση της περιόδου αναφοράς για τον υπολογισμό της μέσης εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας σε 12 μήνες θα παρείχαν μεγαλύτερη ευελιξία στις μικρές επιχειρήσεις. Η επιβάρυνση της τήρησης αρχείων σχετικά με τον χρόνο εργασίας θα πρέπει να επιμερίζεται μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου. Τέλος, ο περίπλοκος χαρακτήρας της εν λόγω οδηγίας καθιστά την αναζήτηση εξειδικευμένης νομικής συνδρομής δαπανηρή οιονεί υποχρέωση για τις ΜΜΕ.

Η απάντηση της Επιτροπής:

Εκπονείται λεπτομερής εκτίμηση επιπτώσεων που θα λαμβάνει ιδίως υπόψη τους προβληματισμούς των ΜΜΕ.

Φόρος προστιθέμενης αξίας

Οδηγία 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας

Η άποψη των ΜΜΕ:

Το σύστημα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, με την εφαρμογή διαφορετικών διαδικαστικών κανόνων σε εθνικό επίπεδο και χωρίς την ύπαρξη μιας απλής, ενιαίας δήλωσης ΦΠΑ. Αυτό αποθαρρύνει τις ΜΜΕ από τη διενέργεια διασυνοριακών συναλλαγών. Η χρήση των αριθμών φορολογικού μητρώου θα πρέπει να γενικευθεί. Η υποχρέωση των εταιρειών που προβαίνουν σε διασυνοριακές συναλλαγές να εγγράφονται σε μητρώα σε όλα τα κράτη μέλη προς τα οποία επιθυμούν να πραγματοποιήσουν εξαγωγές δημιουργεί πρόσθετη επιβάρυνση. Επίσης, η απουσία ανώτατου ορίου των συντελεστών ΦΠΑ εντείνει τον περίπλοκο χαρακτήρα του συστήματος. Τέλος, δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση και καθοδήγηση.

Η απάντηση της Επιτροπής:

Πρόταση για μια τυποποιημένη δήλωση ΦΠΑ που θα διευκολύνει τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων που ασκούν δραστηριότητες σε αρκετά κράτη μέλη προγραμματίζεται για τα τέλη του 2013. Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει εργασίες από κοινού με τα κράτη μέλη για την υλοποίηση μικρής μονοαπευθυντικής θυρίδας (mini-one-stop-shop) για τις ηλεκτρονικές, ραδιοτηλεοπτικές και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Η καθιέρωση της μικρής μονοαπευθυντικής θυρίδας το 2015 προγραμματίζεται να συμπέσει χρονικά με την καθιέρωση των νέων κανόνων σχετικά με τον τόπο παράδοσης. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για να διασφαλιστεί ότι θα παρέχει κατάλληλη υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις από την έναρξη των δραστηριοτήτων τους. Η Επιτροπή υποστηρίζει τη διεύρυνση της έννοιας όπως έχει ήδη αναφερθεί στην πρόταση που υπέβαλε το 2004. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με το μέλλον του ΦΠΑ, αυτό θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο κατόπιν αξιολόγησης της μικρής μονοαπευθυντικής θυρίδας. Οι εργασίες για την ανάπτυξη της δικτυακής πύλης της ΕΕ για τον ΦΠΑ, η οποία θα παρέχει ακριβείς, αξιόπιστες και έγκαιρες πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση του καθεστώτος ΦΠΑ της ΕΕ στα διάφορα κράτη μέλη, θα εντατικοποιηθούν. Αυτό θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ενεργών διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη και τις ΜΜΕ, ώστε να υπάρξει καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες των ΜΜΕ για πρακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων αναλογικών ρυθμίσεων για την παροχή προσπελάσιμων γλωσσικών εκδόσεων, βάσει των λεπτομερών πληροφοριών που περιέχονται στον υφιστάμενο δικτυακό τόπο.

Οδηγία 2008/9/ΕΚ για τον καθορισμό λεπτομερών κανόνων σχετικά με την επιστροφή του φόρου προστιθέμενης αξίας

Η άποψη των ΜΜΕ:

Οι ΜΜΕ εκφράζουν προβληματισμό σχετικά με την έλλειψη απόκρισης από τα κράτη μέλη σε αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ και τις καθυστερήσεις κατά τη λήψη των επιστροφών.

Η απάντηση της Επιτροπής:

Η Επιτροπή διοργάνωσε διάσκεψη το 2012 σχετικά με τη βελτίωση των ρυθμίσεων που αφορούν τις επιστροφές ΦΠΑ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή, τα αρχικά προβλήματα με το σύστημα επιστροφών ΦΠΑ έχουν πλέον επιλυθεί. Η Επιτροπή προτίθεται να διασφαλίσει ταχεία και αποτελεσματική συνέχεια σε περίπτωση που ανακύψουν τυχόν περαιτέρω προβλήματα.

Απόβλητα

Οδηγία 2008/98/ΕΚ για τα απόβλητα και απόφαση 2000/532/ΕΚ για τη θέσπιση καταλόγων αποβλήτων και επικίνδυνων αποβλήτων

Η άποψη των ΜΜΕ:

Οι ΜΜΕ εκφράζουν προβληματισμό σε σχέση με ορισμένες πτυχές της οδηγίας· για παράδειγμα, αναφέρουν ότι επικρατεί αβεβαιότητα ως προς το πότε τα απόβλητα παύουν να είναι απόβλητα. Κάποιες υποστηρίζουν ότι ο ορισμός των υποπροϊόντων αποθαρρύνει την καινοτομία. Επίσης, υπάρχουν περαιτέρω προβλήματα με την επιβολή πρόσθετων άσκοπων απαιτήσεων (κανονιστικός υπερθεματισμός) από πλευράς των κρατών μελών και την έλλειψη παροχής κατάλληλων συμβουλών και καθοδήγησης. Θα πρέπει να καθιερωθούν εξαιρέσεις ή λιγότερο αυστηρά καθεστώτα, ιδίως όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων και την απαίτηση για δελτία μεταφοράς αποβλήτων.

Η απάντηση της Επιτροπής:

Η Επιτροπή διενεργεί επανεξέταση της πολιτικής και της νομοθεσίας της ΕΕ για τα απόβλητα στο πλαίσιο του προγράμματος REFIT, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2014, με σκοπό να καθοριστεί κατά πόσον είναι αναγκαία τυχόν τροποποίηση της εν λόγω νομοθεσίας. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με τα κράτη μέλη και με ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με την παροχή πρακτικής καθοδήγησης και συμβουλευτικών υπηρεσιών και θα εξετάσει διεξοδικότερα συγκεκριμένα θέματα, για παράδειγμα τη μείωση του διοικητικού φόρτου ο οποίος απορρέει από τις απαιτήσεις καταχώρισης για τους μεταφορείς αποβλήτων οι οποίες προβλέπονται στο άρθρο 26 της οδηγίας 2008/98/ΕΚ. Θα προβεί επίσης σε ενέργειες για την αύξηση της συμμετοχής των ΜΜΕ στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα αποδοτικής χρήσης των πόρων[16]. Στις αρχές του 2014, η Επιτροπή θα διοργανώσει ημερίδα με σκοπό να συζητηθούν οι προβληματισμοί που έχουν διατυπώσει οι ΜΜΕ σε σχέση με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα απόβλητα.

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1013/2006 για τις μεταφορές αποβλήτων

Η άποψη των ΜΜΕ:

Εξαιτίας των διαφορών ως προς την εφαρμογή και την ερμηνεία του από τα κράτη μέλη, ο κανονισμός δεν οδήγησε στη δημιουργία μιας κοινής αγοράς για την αξιοποίηση και την ανακύκλωση των αποβλήτων. Θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για τη διασφάλιση της ενιαίας εφαρμογής του, που θα εστιάζει περισσότερο στα επικίνδυνα και λιγότερο στα μη προβληματικά απόβλητα. Θα πρέπει να επιτευχθεί περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών για τη μεταφορά αποβλήτων μεταξύ κρατών μελών, με την επιθεώρηση και την αξιολόγηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων να υπόκειται στην αρμοδιότητα των αρχών του κράτους μέλους που παραλαμβάνει τα απόβλητα.

Η απάντηση της Επιτροπής:

Με σκοπό την περαιτέρω προαγωγή μιας κοινής αγοράς αξιοποίησης και ανακύκλωσης των αποβλήτων, η Επιτροπή έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών, όπως η κατάρτιση κριτηρίων για τον αποχαρακτηρισμό των αποβλήτων, αποκλείοντας συγκεκριμένες ροές αποβλήτων (π.χ. μέταλλα, γυαλί, χαλκός) από το πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ για τα απόβλητα (συμπεριλαμβανομένου του κανονισμού για τις μεταφορές αποβλήτων). Αποκρινόμενη σε ειδική σύσταση της ομάδας υψηλού επιπέδου για τον διοικητικό φόρτο, η Επιτροπή ενθάρρυνε ενεργά τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων για την ανταλλαγή δεδομένων που αφορούν τις μεταφορές αποβλήτων μεταξύ κρατών μελών και δρομολόγησε πρόσφατα μελέτη σκοπιμότητας σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας πανευρωπαϊκού ηλεκτρονικού συστήματος ανταλλαγής δεδομένων.

Προκειμένου να διασφαλιστεί περισσότερο ομοιόμορφη εφαρμογή του κανονισμού με ειδική εστίαση στις ροές προβληματικών αποβλήτων, έχει προγραμματιστεί η υποβολή πρότασης της Επιτροπής για την ενίσχυση των επιθεωρήσεων των μεταφορών αποβλήτων για τα μέσα του 2013. Τα ενδιαφερόμενα μέρη εξέφρασαν την ευρεία υποστήριξή τους για την εν λόγω πρόταση στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε σχετικά με την πρόταση το 2011. Η Επιτροπή έλαβε υπόψη τους προβληματισμούς των ΜΜΕ κατά την προετοιμασία της πρότασης και προτίθεται να παράσχει σχετικές διευκρινίσεις μόλις αυτή εγκριθεί.

3.         Συμπεράσματα

Η Επιτροπή ανταποκρίνεται άμεσα στους προβληματισμούς των ΜΜΕ. Σκοπός είναι η ελάφρυνση της κανονιστικής επιβάρυνσης, όπου είναι εφικτό, με παράλληλη τήρηση των στόχων πολιτικής και διατήρηση της νομικής σταθερότητας. Η Επιτροπή καλεί τον νομοθέτη της ΕΕ να εγκρίνει και τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τους κανονισμούς της ΕΕ που διασφαλίζουν την προσαρμογή της νομοθεσίας στις ανάγκες των ΜΜΕ, παραπέμποντας ειδικότερα στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί ήδη από την Επιτροπή σε τομείς κανονιστικής ρύθμισης που χαρακτηρίστηκαν ιδιαίτερα επαχθείς στο πλαίσιο της διαβούλευσης «TOP-10». Η Επιτροπή θα συνεχίσει την προσπάθεια μείωσης της επιβάρυνσης και απλούστευσης στο πλαίσιο του προγράμματος REFIT, επί του οποίου σκοπεύει να υποβάλει έκθεση το φθινόπωρο. Θα παρακολουθεί δε την πρόοδο που σημειώνεται μέσω του ετήσιου πίνακα αποτελεσμάτων της.

[1] 20,7 εκατομμύρια ΜΜΕ αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 65% της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Οι ΜΜΕ συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον καινοτόμων επιχειρήσεων και ηγούνται της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης. Πέραν της πρόσβασης σε χρηματοδότηση και στις αγορές, η κανονιστική επιβάρυνση αποτελεί ένα από τα πλέον επαχθή εμπόδια στην έναρξη λειτουργίας και την ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων. COM(2008)394

[2] COM(2011)803

[3] Από την εν λόγω διαβούλευση προέκυψαν 1000 απαντήσεις, 779 εκ των οποίων προέρχονταν από επιχειρήσεις και 154 από οργανώσεις που τις εκπροσωπούν COM(2013)122, SWD(2013)60

[4] Ο κατάλογος καταρτίστηκε συνδυάζοντας τους καταλόγους των 20 νομοθετικών μέτρων που αναφέρθηκαν συχνότερα από τις επιχειρήσεις και τις οργανώσεις που τις εκπροσωπούν. Τα μέτρα που αναφέρονταν συχνότερα σε αμφότερους τους καταλόγους εντάχθηκαν σε κατάλογο που περιείχε 14 νομοθετικά μέτρα. - COM(2013)122, SWD(2013)60

[5] COM(2013)122

[6] Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – 14 Μαρτίου 2013 EUCO 23/13

[7] COM(2012)746

[8] Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 254/2013 της Επιτροπής της 20ής Μαρτίου 2013 για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 340/2008 σχετικά με τα τέλη και τις επιβαρύνσεις που πρέπει να καταβάλλονται στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1907/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων (REACH)

[9] COM(2012)11 - Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών

[10] COM(2012)131 - Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την επιβολή της οδηγίας 96/71/ΕΚ σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών

[11] COM(2013)78 – Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων και την κατάργηση των οδηγιών 87/357/ΕΟΚ και 2001/95/ΕΚ του Συμβουλίου

[12] COM(2011)896 – Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις

[13] COM(2011)883 – Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και του κανονισμού […] σχετικά με τη διοικητική συνεργασία μέσω του συστήματος πληροφόρησης της εσωτερικής αγοράς

[14] http://ec.europa.eu/internal_market/imi-net/index_el.html

[15] COM(2011)451 – Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 3821/85 σχετικά με τη συσκευή ελέγχου στον τομέα των οδικών μεταφορών και με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 561/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου

[16] http://ec.europa.eu/environment/resource_efficiency/re_platform/