52013DC0066

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ για την πρόοδο που έχει σημειώσει το Κοσσυφοπέδιο* σχετικά με την εκπλήρωση των απαιτήσεων του χάρτη πορείας για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων /* COM/2013/066 final */


ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

για την πρόοδο που έχει σημειώσει το Κοσσυφοπέδιο* σχετικά με την εκπλήρωση των απαιτήσεων του χάρτη πορείας για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στις 19 Ιανουαρίου 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε διάλογο για την απελευθέρωση   του καθεστώτος θεωρήσεων με το Κοσσυφοπέδιο και υπέβαλε, στις 14 Ιουνίου 2012, στην κυβέρνηση του έναν χάρτη πορείας για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης. Το Κοσσυφοπέδιο είχε ήδη εφαρμόσει σημαντικό αριθμό μεταρρυθμίσεων κατά το 2010 και το 2011, κυρίως στον τομέα της επανεισδοχής και της επανένταξης, οι οποίες επέτρεψαν στην Επιτροπή να ξεκινήσει αυτόν τον διάλογο το 2012.

Ο χάρτης πορείας για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων επισημαίνει τα νομοθετικά και όλα τα άλλα μέτρα που πρέπει να θεσπίσει και να εφαρμόσει το Κοσσυφοπέδιο καθώς και τις απαιτήσεις που πρέπει να εκπληρώσει βραχυπρόθεσμα για να προχωρήσει προς την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων. Σύμφωνα με το κεκτημένο της Ένωσης, το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει καταρχάς να θεσπίσει ή να τροποποιήσει  τη νομοθεσία που ορίζεται στον χάρτη πορείας. Στη συνέχεια, θα πρέπει  να εφαρμόσει πλήρως αυτήν τη νομοθεσία και όλα τα άλλα μέτρα που εξειδικεύονται στον χάρτη πορείας.   

Υπάρχει ήδη στο Κοσσυφοπέδιο μεγάλος αριθμός νομοθετημάτων στους καλυπτόμενους από τον χάρτη πορείας τομείς. Σε ορισμένους τομείς πολιτικής, η ισχύουσα νομοθεσία είναι ήδη σύμφωνη με τα ουσιαστικά στοιχεία του κεκτημένου της Ένωσης· σε άλλους, παραμένει αναγκαία η θέσπιση νέων νόμων, η περαιτέρω εναρμόνιση με το κεκτημένο ή η θέσπιση δευτερογενούς νομοθεσίας.

Η Επιτροπή διοργάνωσε, στις 14 Ιουνίου 2012, την πρώτη σύνοδο ανωτάτων υπαλλήλων με το Κοσσυφοπέδιο  στο πλαίσιο του διαλόγου σχετικά με τις θεωρήσεις, ζητώντας από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου να της αποστείλουν αναλυτική έκθεση για το βαθμό προετοιμασίας του Κοσσυφοπεδίου σε σχέση με τον χάρτη πορείας, χορηγώντας ιδιαίτερο βάρος στην εναρμόνιση της νομοθεσίας. Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου  απέστειλε τη συγκεκριμένη έκθεση καθώς και νομική ανάλυση στις 15 Σεπτεμβρίου 2012. Προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο που είχε επιτελέσει το Κοσσυφοπέδιο στα πλαίσια του διαλόγου σχετικά με τις θεωρήσεις, οι υπηρεσίες της Επιτροπής πραγματοποίησαν αποστολή αξιολόγησης στο Κοσσυφοπέδιο  μεταξύ 22 και 24 Οκτωβρίου του 2012, επικουρούμενες από διάφορους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών της ΕΕ, του Γραφείου της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο και της  EULEX (αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή του κράτους δικαίου).

Το παρόν έγγραφο είναι η πρώτη τακτική έκθεση, η οποία αναφέρει την αξιολόγηση της Επιτροπής για την πρόοδο που έχει σημειώσει το Κοσσυφοπέδιο σχετικά με την εκπλήρωση των απαιτήσεων του χάρτη πορείας για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο χάρτη, η έκθεση αξιολογεί τα ακόλουθα σημεία, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη νομοθετική ευθυγράμμιση με το κεκτημένο της Ένωσης:

(1) τα μέτρα που έλαβε το Κοσσυφοπέδιο για να θεσπίσει τη νομοθεσία που αναφέρεται στον χάρτη πορείας ή να την τροποποιήσει σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ·

(2) τα μέτρα που έλαβε το Κοσσυφοπέδιο για να εφαρμόσει τη νομοθεσία και όλα τα άλλα μέτρα που προβλέπονται στον χάρτη πορείας·

(3) τις αναμενόμενες από την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων  επιπτώσεις για τη μετανάστευση και την ασφάλεια.

Η παρούσα έκθεση βασίζεται στην εμπεριστατωμένη έκθεση και στην νομική ανάλυση που υπέβαλε η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, στις εκθέσεις που συνέταξαν οι εμπειρογνώμονες των κρατών μελών που συμμετείχαν στην αποστολή αξιολόγησης του Οκτωβρίου του 2012, στις πληροφορίες που χορήγησε τo Γραφείο της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, η EULEX και οι οργανισμοί της ΕΕ, καθώς και στις λεπτομερείς στατιστικές που συγκεντρώθηκαν από την EUROSTAT και υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν. Η έκθεση διατυπώνει σειρά συστάσεων σε τομείς πολιτικής στους οποίους παραμένει αναγκαία η θέσπιση νέας νομοθεσίας, η περαιτέρω ευθυγράμμιση με το κεκτημένο ή η θέσπιση δευτερογενούς νομοθεσίας. Δεδομένου ότι η πρόοδος που σημειώθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου για την απελευθέρωση των θεωρήσεων θα απαιτήσει την εφαρμογή και την εκτέλεση όλων των μέτρων που προβλέπονται στον χάρτη πορείας, η παρούσα έκθεση διατυπώνει επίσης σειρά συστάσεων όσον αφορά την εφαρμογή.

Ο διάλογος σχετικά με τις θεωρήσεις διεξάγεται χωρίς να προδικάζει τη θέση των κρατών μελών της Ένωσης σχετικά με το καθεστώς.

2. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΙΣΔΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ 2.1. Επανεισδοχή

Το εγχώριο νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει την επανεισδοχή αποτελείται από ένα νόμο περί   επανεισδοχής και από τις σχετικές διατάξεις εφαρμογής (δευτερογενής νομοθεσία). Αυτό το νομικό πλαίσιο προβλέπει τους κανόνες και τις διαδικασίες που ισχύουν για την επανεισδοχή στο Κοσσυφοπέδιο πολιτών του, υπηκόων τρίτων χωρών και ανιθαγενών οι οποίοι δεν πληρούν πλέον τις απαιτήσεις εισόδου και διαμονής στο αιτούν κράτος. Ρυθμίζει τη διαδικασία επανεισδοχής και περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τις αρμόδιες αρχές, τις προθεσμίες, τα έντυπα αίτησης, τα ταξιδιωτικά έγγραφα, την προστασία των δεδομένων και τη διέλευση. Ο νόμος περί επανεισδοχής περιλαμβάνει διατάξεις που κατοχυρώνουν την τήρηση του Συντάγματος και των νόμων περί προστασίας των δεδομένων, ιθαγένειας, ταξιδιωτικών εγγράφων και αλλοδαπών, καθώς και της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 για το καθεστώς των προσφύγων και του πρωτοκόλλου του 1967 για το καθεστώς των προσφύγων.

Το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να εφαρμόζει τη νομοθεσία του περί επανεισδοχής «με την επιφύλαξη» όλων των συμφωνιών περί επανεισδοχής που έχει συνάψει με τρίτες χώρες. Το Κοσσυφοπέδιο έχει συνάψει συμφωνίες αυτού του είδους με δεκαοχτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένων δεκατεσσάρων κρατών μελών της ΕΕ, δύο συνδεδεμένων κρατών Σένγκεν και δύο κρατών των Δυτικών Βαλκανίων[1]. Έχει μονογραφήσει διμερείς συμφωνίες με τρείς άλλες χώρες και έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με άλλες εννέα[2]. Οι ισχύουσες συμφωνίες υποχρεώνουν τα συμβαλλόμενα μέρη να επιτρέπουν την επανεισδοχή των αντίστοιχων πολιτών τους και των υπηκόων τρίτων χωρών που δεν πληρούν πλέον της απαιτήσεις εισόδου και διαμονής. Εξειδικεύουν επίσης τα έντυπα που πρέπει να συμπληρώνονται για την υποβολή αιτήσεων επανεισδοχής και περιλαμβάνουν διατάξεις για τις προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων, τα έξοδα επανεισδοχής, την προστασία των δεδομένων, την απόδειξη της ταυτότητας, καθώς και την απόδειξη εισόδου και διέλευσης.

Η επανεισδοχή από κράτη μέλη της ΕΕ γίνεται κυρίως στη βάση διμερών συμφωνιών. Μέσω της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK) ή της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή του κράτους δικαίου (EULEX) λειτουργεί κατά κανόνα το σύστημα της επανεισδοχής σε σχέση με τα κράτη μέλη που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο. Ένα τμήμα επανεισδοχής και επιστροφής του Υπουργείου εσωτερικών υποθέσεων εξετάζει τις αιτήσεις επανεισδοχής και οι αστυνομικοί υπάλληλοι του Κοσσυφοπεδίου ασχολούνται με την ταυτοποίηση των επιστρεφόντων. Απουσία αξιόπιστων εγγράφων ταυτότητας, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες σχετικά με την ταυτοποίηση των επιστρεφόντων, γεγονός το οποίο οδηγεί στην απόρριψη των αιτήσεων επανεισδοχής. Η ανταλλαγή πληροφοριών με τις αρχές των κρατών μελών σχετικά με τις ειδικές ανάγκες των επιστρεφόντων, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, παραμένει προβληματική.

Ο νόμος περί επανεισδοχής ορίζει ότι η αίτηση επανεισδοχής πρέπει να γίνεται δεκτή αν δεν υπάρχει απάντηση εκ μέρους των αρμοδίων αρχών του Κοσσυφοπεδίου εντός προθεσμίας τριάντα ημερών. Το διάγραμμα 6.6 δείχνει υψηλό αριθμό εκκρεμών αιτήσεων επανεισδοχής από τη Γερμανία και το Βέλγιο, γεγονός το οποίο σημαίνει ενδεχομένως ότι η εν λόγω διάταξη δεν λειτουργεί στην περίπτωση όλων των κρατών μελών. Οι στατιστικές περί επανεισδοχής που έχουν υποβληθεί από το Κοσσυφοπέδιο δεν αντιστοιχούν στα χορηγούμενα από τα κράτη μέλη στοιχεία. Το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να συγκρίνει τις στατιστικές του σχετικά με την επανεισδοχή με αυτές των κρατών μελών.

2.2. Επανένταξη

Το Κοσσυφοπέδιο έχει βελτιώσει κατά τα τελευταία έτη την πολιτική του επανένταξης. Το 2010, η κυβέρνηση αναθεώρησε τη στρατηγική της και θέσπισε σχέδιο δράσης για την επανένταξη, καθώς και πρόγραμμα επανένταξης υποστηριζόμενο από ένα ταμείο επανένταξης[3]. Αύξησε τους πόρους από 500 000 ευρώ το 2010 σε 3, 4 εκατομμύρια και 3, 2 εκατομμύρια, αντίστοιχα, το 2011 και το 2012. Το ταμείο επανένταξης χρηματοδοτεί υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για τους επιστρέφοντες, όπως μεταφορά κατά την άφιξη, προσωρινό κατάλυμα, ιατρική περίθαλψη, δέματα με τρόφιμα και φάρμακα και στέγαση, καθώς και βιώσιμες υπηρεσίες επανένταξης, όπως μαθήματα γλωσσών για ανηλίκους, επαγγελματική κατάρτιση,  βοήθεια για την εξεύρεση απασχόλησης και υποστήριξη νεοσύστατων επιχειρήσεων. Ένας κανονισμός διευκρινίζει τους ρόλους και τις ευθύνες των εθνικών και τοπικών αρχών που ασχολούνται με την επανένταξη των επιστρεφόντων, τη διαδικασία λήψης απόφασης και τα κριτήρια συμμετοχής σε αυτό το πρόγραμμα.   

Η θεσμική διάρθρωση για την επανένταξη βελτιώθηκε το 2011. Μια εκτελεστική επιτροπή, επικουρούμενη από μια γραμματεία, εγκρίνει τις πληρωμές από το ταμείο επανένταξης, ελέγχει την εφαρμογή και συντονίζει τα καθήκοντα των υπουργείων και την υποβολή εκθέσεων από τις τοπικές αρχές. Μια υπηρεσία επανένταξης, η οποία συμπεριλαμβάνει μια  υπηρεσία υποδοχής στο αεροδρόμιο, έρχεται σε άμεση επαφή με τους επιστρέφοντες. Το 2012, αυτή η υπηρεσία μετατράπηκε σε τμήμα του Υπουργείου εσωτερικών υποθέσεων και ξεκίνησε να εποπτεύει την εργασία επτά περιφερειακών συντονιστών. Σε τοπικό επίπεδο, δημοτικές υπηρεσίες για τις κοινότητες και την επιστροφή είναι επιφορτισμένες με την επανένταξη και αναφέρονται στους περιφερειακούς συντονιστές τους[4]. Οι δημοτικές επιτροπές επανένταξης εγκρίνουν τις αιτήσεις για την παροχή υπηρεσιών άμεσης ανάγκης τοπικά· οι αιτήσεις για την παροχή βιώσιμων υπηρεσιών επανένταξης εγκρίνονται σε κεντρικό επίπεδο. Περίπου 250 υπάλληλοι τοπικής αυτοδιοίκησης έλαβαν κατά το 2011 κατάρτιση σχετική με την επανένταξη. Εναπομένει ακόμα να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύστημα διαχείρισης υποθέσεων για τον έλεγχο της πρόσβασης των επιστρεφόντων σε υπηρεσίες επανένταξης.

Το 2011, το Κοσσυφοπέδιο διέθεσε μόνον το 11% του ταμείου του επανένταξης, κυρίως σε υπηρεσίες άμεσης ανάγκης. Κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2012, οι αρχές διέθεσαν περίπου το 58% του ταμείου (1,8 εκατομμύρια ευρώ) για την επανένταξη, από τα οποία 1 εκατομμύριο ευρώ για στέγαση, 360 000 ευρώ  για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και το υπόλοιπο για υπηρεσίες άμεσης ανάγκης. Η εταιρεία που παρείχε προσωρινό κατάλυμα στους επιστρέφοντες αναμίχθηκε σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς και απώλεσε τη σύμβαση που είχε συνάψει με το Υπουργείο εσωτερικών υποθέσεων.  

Μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2012, το τμήμα επανένταξης κατέγραψε 2 968 επιστροφές στο Κοσσυφοπέδιο, εκ των οποίων περίπου τα τρία τέταρτα (2 181 πρόσωπα) επωφελήθηκαν από το ταμείο επανένταξης. Το 61.5% των δικαιούχων ανήκαν στην αλβανική κοινότητα, το 30% στις μειονότητες των Ρομά, των Ασκάλι και των Αιγυπτίων και το 4% στη σερβική μειονότητα. Όλοι οι δικαιούχοι έλαβαν δέματα με τρόφιμα και φάρμακα, το 34% έλαβε σχολική βοήθεια, το 18% ξύλα θέρμανσης, το 18% κατάλυμα ή στέγη, το 11% υπηρεσίες μεταφοράς κατά την άφιξη και το 17% επαγγελματική κατάρτιση ή υποστήριξη για τη σύσταση νέας επιχείρησης. Αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν την υπεροχή της βοήθειας  έκτακτης ανάγκης μεταξύ των υπηρεσιών που χρηματοδοτούνται από το ταμείο επανένταξης. 

3. αξιολογηση των απαιτησεων που εχουν σχεση με την ασφαλεια των εγγραφων, τη διαχειριση των συνορων και τη μεταναστευση, τη δημοσια ταξη και ασφαλεια καθως και με τα θεμελιωδη δικαιωματα που απτονται της ελευθερησ κυκλοφοριασ 3.1. Περίπτωση 1: Ασφάλεια των εγγράφων

Ο νόμος για τα ταξιδιωτικά έγγραφα, ο νόμος για τα δελτία ταυτότητας και η δευτερογενής νομοθεσία καθορίζουν τους κανόνες και τις διαδικασίες απόκτησης ταξιδιωτικών εγγράφων  και δελτίων ταυτότητας. Περιλαμβάνουν διατάξεις που επιδιώκουν να κατοχυρώσουν την ακεραιότητα της διαδικασίας έκδοσης και την ποιότητα των εγγράφων σύμφωνα με τα πρότυπα της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ). Ο νόμος για την προσωπική κατάσταση και οι σχετικές διατάξεις εφαρμογής ρυθμίζουν την εγγραφή στα ληξιαρχεία και την έκδοση των εγγράφων βάσης. Στους πολίτες χορηγείται ένας προσωπικός αριθμός ταυτότητας κατά τη γέννηση, σε περίπτωση μεταγενέστερης εγγραφής ή επανεγγραφής. Αυτοί που έχουν απολέσει τα πιστοποιητικά τους προσωπικής κατάστασης μπορούν να επανεγγραφούν χρησιμοποιώντας άλλα μητρώα ή την μαρτυρία συγγενών. Οι διατάξεις εφαρμογής ρυθμίζουν τη μορφή των πιστοποιητικών προσωπικής κατάστασης και την πρόσβαση στα μητρώα. Τα πιστοποιητικά περιλαμβάνουν ορισμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας.

Ο νόμος για τα προσωπικά ονόματα επιτρέπει την καταχώριση των ονομάτων μόνο σε λατινικό αλφάβητο, γεγονός που αποκλείει το κυριλλικό αλφάβητο κατά παράβαση του Συντάγματος. Οι πολίτες μπορεί να αλλάξουν το όνομά τους μία φορά ανά 5 έτη, υπό την επιφύλαξη περιορισμών που στοχεύουν στην αποτροπή καταχρήσεων.  Προκειμένου να το πράξουν, οφείλουν να προσκομίσουν το πιστοποιητικό γέννησής τους, ενδεχομένως πιστοποιητικό γάμου και πιστοποιητικό που να δηλώνει ότι δεν υπάρχει διαδικασία εις βάρος τους.  Όταν επιτρέπεται η αλλαγή ονόματος, ο προσωπικός αριθμός ταυτότητας παραμένει ο ίδιος, αλλά στο νέο πιστοποιητικό αναφέρεται το πιο πρόσφατο όνομα. Το Κοσσυφοπέδιο έχει καταβάλει προσπάθειες να αναπτύξει στενότερες σχέσεις με την Ιντερπόλ προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο τα πρόσωπα που υποβάλουν αίτηση για αλλαγή ονόματος είναι τα ίδια με εκείνα που έχουν αποκλειστεί από το χώρο Σένγκεν. Στόχος του επίσης είναι να απορρίψει αιτήσεις από πρόσωπα που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο απαγόρευσης εισόδου στο χώρο Σένγκεν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η περίπτωση κατά την οποία μία ύπανδρη γυναίκα επιθυμεί να ανακτήσει το πατρικό επώνυμό της, οι αλλαγές ονόματος δεν μπορούν να απορριφθούν, αλλά τα νέα ονόματα αποστέλλονται στην Ιντερπόλ για περαιτέρω διαβίβασή τους στα κράτη μέλη.

Τον Οκτώβριο του 2011, το Κοσσυφοπέδιο άρχισε να εκδίδει βιομετρικά ταξιδιωτικά έγγραφα.  Μετά την αποκάλυψη οικονομικών παρατυπιών, η συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων και της συμβληθείσας εταιρίας ανεστάλη.  Τα ταξιδιωτικά έγγραφα που εξετάστηκαν τον Οκτώβριο του 2012 πληρούσαν, με μία μόνο εξαίρεση, τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τα χαρακτηριστικά ασφάλειας: ο σχεδιασμός τους περιελάμβανε τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ασφάλειας: ο μορφότυπός τους συμφωνούσε με τα πρότυπα του ΔΟΠΑ (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας)[5]. Σύμφωνα με τα πρότυπα του ΔΟΠΑ, μια ηλεκτρονική μικροπλακέτα αποθήκευε τα προσωπικά δεδομένα, την εικόνα προσώπου και τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου του εγγράφου. Οι σελίδες αυτών των δεδομένων ήταν οπτικά εξατομικευμένες και συμπεριελάμβαναν μεγάλο αριθμό χαρακτηριστικών ασφάλειας, αλλά δεν κάλυπταν τα πρότυπα της ΕΕ όσον αφορά την ηλικία από την οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα στα ταξιδιωτικά έγγραφα. Στην ΕΕ αυτή η ηλικία είναι τα 12 έτη, μέτρο που εφαρμόζεται από τα κράτη μέλη για να εμποδίσει την εμπορία παιδιών. Ο νόμος του Κοσσυφοπεδίου για τα ταξιδιωτικά έγγραφα απαλλάσσει από αυτήν την υποχρέωση τα παιδιά μέχρι ηλικίας 16 ετών.

Το Κοσσυφοπέδιο δεν απέστειλε σε τρίτες χώρες τα πιστοποιητικά του με «υποδομή δημόσιου κλειδιού», τα οποία εκδίδονται ως μέρος της διαδικασίας έκδοσης βιομετρικών ταξιδιωτικών εγγράφων, επειδή δεν στάθηκε δυνατό να συνδεθεί με το δημόσιο βασικό ευρετήριο του ΔΟΠΑ. Τα απολεσθέντα και κλαπέντα ταξιδιωτικά έγγραφα καταχωρούνται και διαβιβάζονται στην διεθνή μονάδα συνεργασίας για την επιβολή του νόμου προς περαιτέρω διαβίβαση στη βάση δεδομένων της INTERPOL για τα κλαπέντα και απολεσθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα (Stolen and lost travel documents-SLTD). Εντούτοις, ο κωδικός των ταξιδιωτικών εγγράφων του Κοσσυφοπεδίου δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο κωδικών της βάσης δεδομένων της INTERPOL. Υπάρχουν περίπου 6.000 εγγραφές που θα μπορούσαν δυνητικά να μεταφερθούν στη βάση δεδομένων SLTD.

Η έκδοση δελτίων ταυτότητας διέπεται από τα διεθνή πρότυπα[6]. Τα δελτία ταυτότητας του Κοσσυφοπεδίου περιλαμβάνουν σειρά χαρακτηριστικών ασφάλειας και βιομετρικών αναγνωριστικών στοιχείων του κατόχου του εγγράφου, συμπεριλαμβανομένης της εικόνας του προσώπου και των δακτυλικών αποτυπωμάτων, κωδικοποιημένων σε έναν δισδιάστατο γραμμικό κώδικα με δυνατότητα ανάγνωσης από μηχάνημα. Τα χαρακτηριστικά ασφάλειας αυτών των δελτίων ταυτότητας συμμορφώνονται με τα πρότυπα του ΔΟΠΑ. Οι τροποποιήσεις του νόμου για τα δελτία ταυτότητας που εκδόθηκαν το 2012 θα επιτρέψουν την έκδοση βιομετρικών δελτίων ταυτότητας, χωρίς όμως το Κοσσυφοπέδιο να έχει ακόμα ανακοινώσει το χρόνο έναρξης της έκδοσης αυτών των εγγράφων.

Ένα σύστημα προσωπικής κατάστασης βασισμένο στις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές περιλαμβάνει ορθά, πλήρη και ενημερωμένα δεδομένα για τα συμπεριλαμβανόμενα πρόσωπα. Το σύστημα προσωπικής κατάστασης του Κοσσυφοπεδίου υπολείπεται αυτών των προτύπων, παρά το γεγονός ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος κατά τα τελευταία έτη. Μια υπηρεσία ληξιαρχείου στο Υπουργείο εσωτερικών υποθέσεων διαχειρίζεται όλα τα ληξιαρχικά μητρώα και εκδίδει στους πολίτες, σε τοπικό επίπεδο, πιστοποιητικά προσωπικής κατάστασης, δελτία ταυτότητας και ταξιδιωτικά έγγραφα. Τα δημοτικά γραφεία προσωπικής κατάστασης καταχωρούν όλα τα γεγονότα της ζωής σε χωριστά ληξιαρχικά βιβλία γεννήσεων, γάμων και θανάτων, φορτώνουν αυτά τα δεδομένα σε ένα κεντρικό μητρώο προσωπικής κατάστασης και εκδίδουν πιστοποιητικά προσωπικής κατάστασης. Ο αριθμός αυτών των γραφείων στο Κοσσυφοπέδιο θα έπρεπε να παρέχει στην υπηρεσία ληξιαρχείου τη δυνατότητα  να ελέγχει τη συμμόρφωση αυτών των γραφείων με τη σχετική νομοθεσία, κυρίως όσον αφορά τις αλλαγές ονομάτων. Τα δημοτικά ληξιαρχικά κέντρα επεξεργάζονται τις αιτήσεις έκδοσης δελτίων ταυτότητας και ταξιδιωτικών εγγράφων κατά τον ακόλουθο τρόπο: επαληθεύουν την ταυτότητα του αιτούντος βάσει των πιστοποιητικών προσωπικής κατάστασης, συλλέγουν φωτογραφίες, δακτυλικά αποτυπώματα και υπογραφές, φορτώνουν αυτά τα δεδομένα σε ένα κεντρικό ληξιαρχικό μητρώο και εκδίδουν τα απαιτούμενα δελτία ταυτότητας ή ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η ενσωμάτωση των δεδομένων προσωπικής κατάστασης και των δεδομένων καταχώρισης σε ένα ενιαίο κεντρικό μητρώο προσωπικής κατάστασης ευρίσκεται καθοδόν. Όλα τα  ληξιαρχικά μητρώα του Κοσσυφοπεδίου έχουν σαρωθεί και φορτωθεί σε ένα ηλεκτρονικό αρχείο. Πιστοποιημένα αντίγραφα των πρωτότυπων ληξιαρχικών βιβλίων έχουν επιστραφεί από τη Σερβία και έχουν προστεθεί στο συγκεκριμένο αρχείο. Το προσωπικό έχει καταρτισθεί όσον αφορά τη χρήση του νέου κεντρικού μητρώου. Εντούτοις, η ποιότητα των δεδομένων του κεντρικού μητρώου παραμένει χαμηλή, εξαιρουμένων των πιστοποιητικών γέννησης· τα στοιχεία οικογενειακής κατάστασης και οι περιπτώσεις θανάτου των υποκειμένων των δεδομένων δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί·οι καταχωρίσεις δεδομένων δεν έχουν πλήρως διασταυρωθεί ή αντιστοιχηθεί υπάρχουν διάφορες ανακολουθίες και κενά μεταξύ των διαφόρων βάσεων δεδομένων και ο μηχανισμός ελέγχου των τροποποιήσεων που επέρχονται στην εισαγωγή δεδομένων παραμένει ανεπαρκής.

Το προσωπικό της ληξιαρχικής υπηρεσίας έχει λάβει την απαιτούμενη κατάρτιση σχετικά με ένα νέο κώδικα δεοντολογίας και μια μικρή επιθεώρηση στην ληξιαρχική υπηρεσία ερευνά τις περιπτώσεις διαφθοράς. Παρά ταύτα, η εφαρμογή χρήζει περαιτέρω βελτίωσης: συνεχίζουν να διαπιστώνονται δόλιες αλλαγές ονομάτων και ανακριβή στοιχεία στα ταξιδιωτικά έγγραφα και στα έγγραφα ταυτότητας και υπάρχουν καταγγελίες διαφθοράς όσον αφορά την έκδοση βιομετρικών ταξιδιωτικών εγγράφων και πινακίδων κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Η ενίσχυση της αξιοπιστίας της διαδικασίας καταχώρισης στα ληξιαρχικά μητρώα θα χρειαστεί κατάλληλους πόρους για τον έλεγχο, την κατάρτιση και την έρευνα ασφάλειας όλων των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται στο ληξιαρχείο.

3.2. Περίπτωση 2: Διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης 3.2.1. Διαχείριση των συνόρων

Ο νόμος για τον έλεγχο και την επιτήρηση των συνόρων καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των διατάξεων του κώδικα συνόρων του Σένγκεν, αλλά οι ορισμοί του και ορισμένες από τις διατάξεις του φαίνεται να μην συμμορφώνονται με τον συγκεκριμένο κώδικα[7]. Η ορολογική σύγχυση αφορά κυρίως τις έννοιες του ελέγχου των συνόρων, του συνοριακού ελέγχου, της επιτήρησης των συνόρων, των ελάχιστων ελέγχων, των λεπτομερών ελέγχων και των δευτεροβάθμιων ελέγχων. Τα άρθρα που διέπουν τη διοργανική συνεργασία καθορίζονται με πολύ γενικό τρόπο και δεν ρυθμίζουν λεπτομερώς τη συνεργασία. Αυτός ο νόμος θα πρέπει να τροποποιηθεί ανάλογα.

Η δευτερογενής νομοθεσία σχετικά με την τοπική διασυνοριακή κυκλοφορία και τη σχετική άδεια συμφωνούν με το κεκτημένο του Σένγκεν[8]. Στο μέλλον, η τοπική διασυνοριακή κυκλοφορία θα μπορούσε να επεκταθεί σε ευρύτερες περιοχές γειτονικές προς το Κοσσυφοπέδιο, έχοντας σημαντική επίπτωση στις μεταναστευτικές ροές που διέρχονται μέσω του  Κοσσυφοπεδίου. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί, σε στενή συνεργασία με τις γειτονικές χώρες, ένα αποτελεσματικό σύστημα για τη διαχείριση της έκδοσης, του ελέγχου και της χρήσης των αδειών τοπικής διασυνοριακής κυκλοφορίας.

Η στρατηγική για την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων (ΟΔΣ) βασίζεται στο μοντέλο των Δυτικών Βαλκανίων, το οποίο στερείται της ολοκληρωμένης προσέγγισης της ΟΔΣ που προβλέπεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου 2006, στον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν στον κατάλογο συστάσεων και βέλτιστων πρακτικών Σένγκεν. Τα βασικά στοιχεία της ΟΔΣ, κυρίως ο έλεγχος των συνόρων, η πρόληψη του εγκλήματος και η εφαρμογή του μοντέλου τεσσάρων βαθμίδων πρόσβασης για τους ελέγχους, απουσιάζουν από αυτή τη στρατηγική και η κατάρτιση καλύπτεται ανεπαρκώς. Αυτή η στρατηγική θα πρέπει να επανασχεδιαστεί, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις βασικές συστάσεις και βέλτιστες πρακτικές που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του 2006, στον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν και στον Κατάλογο Σένγκεν[9].

Η καλή λειτουργία ενός συστήματος ΟΔΣ στηρίζεται στην εφαρμογή ανάλυσης του  στρατηγικού κινδύνου που στοχεύει στη διαχείριση των κινδύνων και απειλών της συνοριακής ασφάλειας. Όλες οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου που συμμετέχουν στη διαχείριση των συνόρων έχουν πρόσφατα αναπτύξει τα δικά τους συστήματα ανάλυσης κινδύνου, ενώ το κέντρο διαχείρισης των συνόρων έχει ξεκινήσει να διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διαχείριση των κινδύνων. Σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, η ανάλυση κινδύνου πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά για να βελτιώσει την επιχειρησιακή σχεδίαση και τη δημιουργία ικανοτήτων και να δώσει τη δυνατότητα προληπτικής προσέγγισης όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων. Το Κοσσυφοπέδιο έχει επίσης συναντήσει τεχνικές δυσκολίες στη λειτουργία του συστήματός του διαχείρισης των συνόρων βόρεια της επικράτειάς του. Αυτό πρέπει να διορθωθεί.

Η στρατηγική ΟΔΣ του Κοσσυφοπεδίου, η οποία έχει μια «οιονεί νομοθετική» λειτουργία, αναθέτει διάφορους ρόλους και ευθύνες στις διάφορες αρχές που συμμετέχουν στη διαχείριση των συνόρων και διοργανώνει τη μεταξύ τους συνεργασία. Το σχέδιο δράσης της ΟΔΣ εκθέτει τον τρόπο με τον οποίον μπορούν να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι σχετικά με τη  διαχείριση των συνόρων. Η στρατηγική συνεργασία έχει βελτιωθεί σε κεντρικό επίπεδο, αλλά η μεταξύ υπηρεσιών συνεργασία σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο δεν μπόρεσε να αξιολογηθεί. Το κέντρο διαχείρισης των συνόρων είναι ο μόνος φορέας συνεργασίας του οποίου οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες είναι επαρκώς ρυθμισμένοι από το νόμο για τον έλεγχο και την επιτήρηση των συνόρων και από τις διατάξεις εφαρμογής. Οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες άλλων αρχών στη διαχείριση των συνόρων θα πρέπει επίσης να καθορισθούν νομικά. Το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει κατά συνέπεια να θεσπίσει νομοθεσία η οποία να καθορίζει τους ρόλους και τις αρμοδιότητες όλων των δημοσίων αρχών που συμμετέχουν στη διαχείριση των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της επιχειρησιακής συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών με σκοπό την πρόληψη και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της διασυνοριακής εγκληματικότητας.

Η συνεργασία για την επιβολή του νόμου με τις γειτονικές χώρες βελτιώθηκε το 2012. Το Κοσσυφοπέδιο διατηρεί στενές σχέσεις με την Αλβανία και, σε μικρότερο βαθμό, με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στον τομέα της αστυνομικής, της τελωνειακής και της διασυνοριακής συνεργασίας, η οποία εκδηλώνεται με κοινές περιπόλους, ανταλλαγή πληροφοριών και τακτικές κοινές συσκέψεις[10]. Το Κοσσυφοπέδιο και η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχουν δημιουργήσει ένα κοινό κέντρο επικοινωνίας για την αστυνομική συνεργασία. Και οι τρεις συνοριακές αρχές του Κοσσυφοπεδίου – η μεθοριακή αστυνομία, η τελωνειακή διοίκηση και η υπηρεσία τροφίμων και κτηνιατρικών ελέγχων – συμμετέχουν σε αυτή τη συνεργασία. Έχουν επίσης αναπτυχθεί σχέσεις στον τομέα των ελέγχων στα σύνορα. Ένα νέο κοινό σημείο συνοριακής διέλευσης με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι υπό δημιουργία και υπάρχουν σχέδια να ανοίξουν νέα σημεία συνοριακής διέλευσης με το Μαυροβούνιο. Το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας  για την επιβολή του νόμου με όλες τις γειτονικές χώρες.

Το 2012, το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσαν ουσιαστική πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των συμπερασμάτων  που εκδόθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου 2011 σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων. Αυτά προέβλεπαν κυρίως το άνοιγμα τεσσάρων προσωρινών σημείων διέλευσης πριν από τα τέλη του Δεκεμβρίου 2012 και προπαρασκευαστικές εργασίες για το άνοιγμα δύο περαιτέρω προσωρινών σημείων διέλευσης το 2013. Τα μέρη συμφώνησαν επίσης τις γεωγραφικές συντεταγμένες έξι μονίμων σημείων διέλευσης, που πρόκειται να δημιουργηθούν στο μέλλον, διατάξεις για την επιβολή του νόμου, την ανταλλαγή πληροφοριών, την ανταλλαγή τελωνειακών πληροφοριών και την αμοιβαία δικαστική συνδρομή, καθώς επίσης το διορισμό προσώπων συνδέσμων για να παρακολουθούν όλα τα θέματα που αφορούν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Η συμφωνία ΟΔΣ θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως με συντονισμένο τρόπο.

Σε συντονισμό με το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει επίσης να οριοθετήσει τα κοινά σύνορα. Το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει επίσης να εξετάσει τις λεπτομέρειες συνεργασίας με την FRONTEX.

3.2.2. Διαχείριση της μετανάστευσης

Ο νόμος περί αλλοδαπών ρυθμίζει σειρά ζητημάτων που αφορούν την έκδοση θεωρήσεων εισόδου, τη νόμιμη μετανάστευση και τη λαθρομετανάστευση. Δεδομένου του ευρύτατου πεδίο εφαρμογή του, συμφωνεί μόνο εν μέρει με το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο νόμος περί αλλοδαπών, ο νόμος για τον έλεγχο και την επιτήρηση των συνόρων και η  δευτερογενής νομοθεσία πρέπει, κατά συνέπεια, να επανασχεδιαστούν συνολικά ούτως ώστε οι ορισμοί τους και οι βασικές διατάξεις τους να συμφωνούν με τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν και τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τη νόμιμη μετανάστευση[11] και τη λαθρομετανάστευση[12]. Οι τροποποιήσεις θα πρέπει να αφορούν τα ακόλουθα:

– ο νόμος περί αλλοδαπών ορίζει ότι οι αλλοδαποί μπορούν να εισέρχονται και να διαμένουν στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου, εφόσον κατέχουν έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο το οποίο περιλαμβάνει έγκυρη θεώρηση εισόδου ή άδεια προσωρινής διαμονής. Οι προϋποθέσεις εισόδου που καθορίζονται στο νόμο περί αλλοδαπών, καθώς και η υποχρέωση των μεταφορικών εταιρειών να ελέγχουν την ταυτότητα των ταξιδιωτών, οι διαδικασίες δέουσας επιμέλειας και οι εξαιρέσεις στην περίπτωση αναγνωρισμένων προσφύγων, όπως ορίζονται στο νόμο περί αλλοδαπών και στο νόμο για τον έλεγχο και την επιτήρηση των συνόρων, δε συμφωνούν με τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν·

– βάσει του νόμου περί αλλοδαπών, η κυβέρνηση θέσπισε απόφαση και τις σχετικές διατάξεις εφαρμογής για την έκδοση θεωρήσεων στα προξενεία και στα σημεία διέλευσης των συνόρων. Το νέο προβλεπόμενο καθεστώς θεώρησης του Κοσσυφοπεδίου θα επηρεάσει 87 χώρες, αλλά η εφαρμογή του θα καθυστερήσει μέχρι τον Ιούλιο του 2012. Οι πολίτες αυτών των κρατών μπορούν να λαμβάνουν θεωρήσεις εισόδου στα προξενεία του Κοσσυφοπεδίου, ενώ ορισμένοι μπορούν να το πράττουν στα συνοριακά σημεία διέλευσης του Κοσσυφοπεδίου[13]. Η χορήγηση τόσο εκτεταμένων προξενικών εξουσιών στη μεθοριακή αστυνομία δεν είναι σύμφωνη με τον κώδικα θεωρήσεων[14], ο οποίος επιτρέπει την έκδοση θεωρήσεων σε συνοριακά σημεία διέλευσης μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η εισαγωγή ενός συστήματος πληροφοριών για τις θεωρήσεις θα απαιτήσει επίσης σημαντική επένδυση σε ένα σύστημα ΤΠ το οποίο θα συνδέει τις σχετικές βάσεις δεδομένων με το μητρώο θεωρήσεων. Παρά την εξωτερική υποστήριξη, η διάρθρωση δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί. Ο νόμος περί αλλοδαπών, ο νόμος για τον έλεγχο και την επιτήρηση των συνόρων και οι σχετικές διατάξεις εφαρμογής θα πρέπει να τροποποιηθούν για να εξασφαλίσουν την πλήρη συμμόρφωση τους με τον κώδικα θεωρήσεων όσον αφορά την έκδοση θεωρήσεων σε συνοριακά σημεία διέλευσης·

– ο νόμος περί αλλοδαπών αξιώνει άδεια εργασίας για την έκδοση προσωρινής άδειας διαμονής σε αλλοδαπούς, ενώ ο νόμος για τη χορήγηση άδειας εργασίας σε αλλοδαπούς αξιώνει άδεια διαμονής για την έκδοση άδειας εργασίας. Αυτή η αντίφαση θα πρέπει να αρθεί. Κανένας εκ των δύο νόμων δεν συμφωνεί με τους ορισμούς που χρησιμοποιούνται στη σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μέλη της οικογένειας, τους ανιθαγενείς ή τους μη συνοδευόμενους ανηλίκους. Δεν υπάρχουν διατάξεις για την απασχόληση προσώπων στα οποία έχει χορηγηθεί άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, για λόγους οικογενειακής επανένωσης ή για λόγους σπουδών ή έρευνας. Οι διατάξεις για την οικογενειακή επανένωση δεν πληρούν τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο νόμος περί αλλοδαπών δεν ρυθμίζει τη διαμονή αλλοδαπών που έχουν υπάρξει θύματα εμπορίας ανθρώπων·

– ο νόμος περί αλλοδαπών ρυθμίζει την επιστροφή των λαθρομεταναστών και την κράτηση που προηγείται της απομάκρυνσής τους. Εντούτοις, δεν καθορίζει διαδικασίες για δίκαιη και διαφανή πολιτική επιστροφής, συμπεριλαμβανομένων διατάξεων σχετικά με τις αποφάσεις επιστροφής, την απομάκρυνση, τις απαγορεύσεις εισόδου, τη διαφυγή, την εκούσια αναχώρηση και τα ευάλωτα πρόσωπα. Η διαδικασία επιστροφής είναι ασαφής και στερείται διαδικαστικών εγγυήσεων. Αυτός ο νόμος δεν προβλέπει ειδικούς κανόνες για την επιστροφή ευάλωτων προσώπων, μη συνοδευόμενων ανηλίκων ή θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Δεν υφίσταται η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης ή αναβολής της επιστροφής. Δεν προβλέπονται ποινές για τους εργοδότες που απασχολούν παράνομα διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών·

– ο νόμος περί αλλοδαπών ορίζει ότι οι διαταγές εγκατάλειψης της χώρας πρέπει να συνοδεύονται από απαγόρευση εισόδου, αλλά δεν προβλέπει κανόνες για την ανάκληση ή την αναστολή μιας απαγόρευσης εισόδου. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις στην εφαρμογή μιας απαγόρευσης εισόδου για τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων ούτε σαφείς διατάξεις για τα ένδικα μέσα κατά της απομάκρυνσης ή για τις δυνατότητες νομικής βοήθειας και εκπροσώπησης. Οι κανόνες σχετικά με την κράτηση δεν καθορίζουν τις αρμόδιες αρχές, τις συνθήκες κράτησης, τις επαφές με τους νομίμους εκπροσώπους ή τα μέλη της οικογένειας ή τη μεταχείριση των ευάλωτων προσώπων. Η αρχή της μη επαναπροώθησης περιλαμβάνεται στο νόμο περί αλλοδαπών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, αλλά δεν υπάρχουν διασφαλίσεις μέχρι την επιστροφή, σε σχέση με τη διατήρηση της οικογενειακής ενότητας ή με την ανάγκη έκτακτης ιατρικής περίθαλψης. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι θεμελιώδεις αρχές του υπέρτατου συμφέροντος του παιδιού και της διατήρησης της οικογενειακής ενότητας·

– ο νόμος περί αλλοδαπών δεν περιλαμβάνει διατάξεις που να εξασφαλίζουν την κοινωνικοοικονομική ένταξη των προσφύγων. Για να βελτιωθεί η ένταξή τους, συμπεριλαμβανομένης της ένταξής τους στην αγορά εργασίας, πρέπει να χορηγηθεί ασφαλές νομικό καθεστώς στους πρόσφυγες στο Κοσσυφοπέδιο, κατά προτίμηση υπό τη μορφή μόνιμης άδειας διαμονής εκδιδόμενης μετά την εκπνοή της προσωρινής άδειας παραμονής·

– το Κοσσυφοπέδιο έχει αναπτύξει μια νέα βάση δεδομένων για το άσυλο και τη μετανάστευση. Μόλις αυτή καταστεί λειτουργική, θα συμβάλλει στη συλλογή δεδομένων και στην ανάλυση της μετανάστευσης στο Κοσσυφοπέδιο. Παρά ταύτα δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί το δικαίωμα πρόσβασης των αρχών. Σε πλήρη συμμόρφωση με το νόμο για την προστασία δεδομένων, ο νόμος περί αλλοδαπών θα πρέπει να τροποποιηθεί για να ρυθμίσει την επεξεργασία δεδομένων στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου, την πρόσβαση στα δεδομένα και την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ αρχών.

Ο ποινικός κώδικας περιλαμβάνει διατάξεις για την οργανωμένη λαθραία μετανάστευση, οι οποίες προβλέπουν ανάλογες κυρώσεις και παρέχουν ορισμό αυτού του εγκλήματος ως πράξη για την απόκτηση οικονομικού ή υλικού οφέλους από την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στο Κοσσυφοπέδιο. Προβλέπει επίσης κυρώσεις για τα πρόσωπα που διευκολύνουν σκόπιμα την παράνομη είσοδο αλλοδαπού στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτές οι διατάξεις συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποβοήθηση της παράνομης εισόδου, διέλευσης και διαμονής[15].

Επί του παρόντος βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας μια νέα στρατηγική και ένα σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση. Αυτή η στρατηγική θα πρέπει να προβλέπει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της νόμιμης μετανάστευσης και της λαθρομετανάστευσης, σύμφωνα με τις διεθνείς ορθές πρακτικές. Θα πρέπει να ορίζει σαφείς στόχους, να καθορίζει τους ρόλους και τις ευθύνες, να διευκρινίζει το πεδίο της συνεργασίας με τρίτες χώρες και να αναπτύσσει το μεταναστευτικό προφίλ για το Κοσσυφοπέδιο.

3.2.3. Άσυλο

Ο νόμος περί ασύλου ρυθμίζει την αναγνώριση και το καθεστώς των αιτούντων διεθνή προστασία, τις υλικές συνθήκες υποδοχής και τις διαδικασίες ασύλου στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν συμμορφώνεται πλήρως με το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύμβαση της Γενεύης του 1951[16]. Καλύπτει, μεταξύ άλλων, τα διαδικαστικά θέματα του ασύλου, διάφορες μορφές προστασίας, όπως το καθεστώς προσφύγων, την επικουρική προστασία και την ούτως καλούμενη προσωρινή προστασία, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αιτούντων, την αρχή της μη επαναπροώθησης, την περάτωση της διαδικασίας ασύλου, τα ένδικα μέσα και την έκδοση εγγράφων. Η διάρθρωση του νόμου στερείται συνοχής. Διάφοροι ορισμοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τους αιτούντες ασύλου, τα ευάλωτα πρόσωπα, καθώς και τους αλλοδαπούς πολίτες και τους ανιθαγενείς δεν συμφωνούν πλήρως με το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύμβαση της Γενεύης. Οι ορισμοί της ασφαλούς χώρα καταγωγής και της ασφαλούς τρίτης χώρας δεν συμφωνούν με την οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου. Ο νόμος δεν περιγράφει τις αρχές της διαδικασίας ασύλου. Ο σκοπός και η έκταση μιας πρόσθετης κατηγορίας προστασίας, της ούτως αποκαλούμενης «προσωρινής προστασίας», δεν είναι σαφείς.

Οι ανάγκες των ευάλωτων προσώπων δεν αντιμετωπίζονται δεόντως και περιορίζονται στους ανηλίκους, στις γυναίκες και στα πρόσωπα με πνευματικές ή σωματικές αναπηρίες. Αυτές οι διατάξεις δεν συμφωνούν πλήρως με την οδηγία για τις συνθήκες υποδοχής και την οδηγία για τις ελάχιστες απαιτήσεις. Τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και οι διαδικαστικές εγγυήσεις φαίνεται να περιορίζονται αδικαιολόγητα, ιδιαίτερα όσον αφορά την εξέταση των αιτήσεων, τη χρήση της μητρικής γλώσσας στις αιτήσεις, τη χρήση διερμηνέων και το δικαίωμα επικοινωνίας με την Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR). Ο ρόλος της UNHCR φαίνεται να μη συμφωνεί με την οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου ούτε με τη σύμβαση της Γενεύης.

Δεν υπάρχουν σαφείς διατάξεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των προσφύγων και των προσώπων που απολαύουν επικουρικής ή ούτως καλούμενης «προσωρινής προστασίας» και διάφορες βασικές αρχές δεν συμπεριλαμβάνονται στο νόμο, όπως η πρόσβαση στην εκπαίδευση, η βοήθεια κατά την ένταξη, το δικαίωμα ιδιοκτησίας και το δικαίωμα απασχόλησης. Κατά συνέπεια, ο νόμος δε συμμορφώνεται με τα πρότυπα της οδηγίας για τις ελάχιστες απαιτήσεις και της σύμβασης της Γενεύης. Τα ένδικα μέσα δεν περιλαμβάνουν το δικαίωμα προσφυγής κατά της απόρριψης αίτησης για την παροχή επικουρικής ή «προσωρινής» προστασίας, και δεν πληρούν ως εκ τούτου τα πρότυπα της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου. Οι προθεσμίες για την διακοπή των διαδικασιών ασύλου δεν καθορίζονται με σαφήνεια.

Στο Κοσσυφοπέδιο είχαν υποβληθεί μόνο 31 αιτήσεις ασύλου μέχρι το Νοέμβριο του 2012 και 189 το 2011. Αυτό το έτος, το τμήμα για την ιθαγένεια, το άσυλο και τη μετανάστευση του Υπουργείου εσωτερικών υποθέσεων αντιμετώπισε επίσης σειρά κατηγοριών διαφθοράς  σε σχέση με τη διαχείριση των εγκαταστάσεων ασύλου και των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων για τους επιστρέφοντες. Αυτές οι κατηγορίες θα πρέπει να εξεταστούν με σοβαρότητα από τις αρμόδιες αρχές. Το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να εξετάσει τις λεπτομέρειες συνεργασίες με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

3.3. Κατηγορία 3: Δημόσια τάξη και ασφάλεια

Το Κοσσυφοπέδιο αναπροσάρμοσε το σύστημά του ποινικής δικαιοσύνης το 2012, θεσπίζοντας ένα νέο νόμο για τα δικαστήρια, ένα νέο νόμο για την ποινική δίωξη, ένα νέο ποινικό κώδικα και ένα νέο κώδικα ποινικής δικονομίας με έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2013. Οι νόμοι για το δικαστικό συμβούλιο και το εισαγγελικό συμβούλιο τέθηκαν σε ισχύ το 2011. Αυτά τα έξι νομοθετικά κείμενα συμπληρώνουν το νόμο περί ειδικής εισαγγελίας, ο οποίος ορίζει τις αποκλειστικές και επικουρικές αρμοδιότητες των ειδικών εισαγγελέων που είναι επιφορτισμένοι με την έρευνα και τη δίωξη, μεταξύ άλλων, της οργανωμένης εγκληματικότητας, της διαφθοράς και της τρομοκρατίας.

Η νέα διάρθρωση των δικαστηρίων αποτελείται από τα πρωτοβάθμια δικαστήρια, ένα εφετείο και ένα ανώτατο δικαστήριο. Ο νόμος περί δικαστηρίων δημιουργεί τμήματα σοβαρών  ποινικών αδικημάτων στο εσωτερικό των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και του εφετείου, επιφορτισμένα με την εκδίκαση αυτών των υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπάγονται στην αποκλειστική και επικουρική αρμοδιότητα της ειδικής εισαγγελίας. Η κυβέρνηση εξέτασε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ειδικού ποινικού τμήματος στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Πρίστινα για την επιδίκαση σοβαρών εγκλημάτων σε τομείς που αντιστοιχούν στην αποκλειστική και στην επικουρική αρμοδιότητα της ειδικής εισαγγελίας. Παραμένει ασαφής η σχέση αυτού του ειδικού ποινικού τμήματος με τα τμήματα σοβαρών  ποινικών αδικημάτων που πρόκειται να δημιουργηθούν στο πλαίσιο των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και του εφετείου.

Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να εφαρμόσει τη δικαστική μεταρρύθμισή του κατά τρόπο που να βελτιώνει την ανεξαρτησία, την αποτελεσματικότητα, τη λογοδοσία και την αμεροληψία του δικαστικού σώματος, διαθέτοντας προς το σκοπό αυτό επαρκείς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για τη λειτουργία του νέου δικαστικού συστήματος. Οι δικαστές και οι εισαγγελείς υπεβλήθησαν το 2009 σε διαδικασία ελέγχου ασφαλείας. Το δικαστικό συμβούλιο και το εισαγγελικό συμβούλιο θα πρέπει να φροντίζουν ιδιαίτερα ώστε να εμποδίζουν την άσκηση πολιτικής επιρροής κατά τη διεξαγωγή ερευνών, την άσκηση δίωξης και τη λήψη αποφάσεων σε περιπτώσεις εγκληματικών πράξεων, να εξασφαλίζουν διαφανείς συνθήκες πρόσληψης, ελέγχου ασφάλειας και διορισμού των δικαστών και εισαγγελέων και να καλύπτουν τις κενές θέσεις κυρίως από μειονότητες και τέλος  να εφαρμόζουν πειθαρχικά μέτρα σε όλες τις περιπτώσεις που υπάρχει διαφθορά του δικαστικού σώματος. Το δικαστικό συμβούλιο πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τη στρατηγική του για τη μείωση του φόρτου των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων.

Ένας νέος ποινικός κώδικας εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2012 και τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2013. Περιλαμβάνει διατάξεις, μεταξύ άλλων, για την οργανωμένη λαθραία μετανάστευση, την εμπορία ανθρώπων, την παραγωγή και εμπορία ναρκωτικών, το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά και την εμπορία όπλων. Οι διατάξεις του τηρούν την αποκλειστική και επικουρική αρμοδιότητα της ειδικής εισαγγελίας. Εντούτοις, οι διατάξεις για τα εγκλήματα διαφθοράς χρήζουν περαιτέρω εξέτασης. Οι διατάξεις για την απέλαση αλλοδαπών από το Κόσσοβο δεν συμφωνούν πλήρως με τις διατάξεις του νόμου περί αλλοδαπών. Το τμήμα σχετικά με το ποινικό μητρώο δεν περιλαμβάνει διατάξεις για την ανταλλαγή πληροφοριών με τρίτες χώρες.

Ένας νέος κώδικας ποινικής δικονομίας εγκρίθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2012 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2013. Ορισμένες από τις διατάξεις του συμφωνούν με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων περί της προστασίας των δεδομένων. Άλλες διατάξεις αποτελούν πηγή ανησυχίας. Ο νέος κώδικας περιλαμβάνει ορισμένες διατάξεις που θίγουν ενδεχομένως την αρχή της μη αναδρομικότητας της νομοθεσίας. Το σχέδιο κώδικα όριζε ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις θα εξετάζονταν σύμφωνα με τον προηγούμενο κώδικα, ενώ οι μεταβατικές διατάξεις του εγκριθέντος κώδικα ισχύουν επίσης για τις ποινικές διαδικασίες που έχουν κινηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2013, όσον αφορά  τις υποθέσεις στις οποίες έχει απαγγελθεί και επιβεβαιωθεί η κατηγορία και τις υποθέσεις στις οποίες έχει απαγγελθεί η κατηγορία, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ο νέος κώδικα προβλέπει μεταβατική περίοδο δέκα μόνον ημερών, αφήνοντας τοιουτοτρόπως ελάχιστο χρόνο στους ενδιαφερομένους για να προετοιμαστούν για την εφαρμογή του. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα όσον αφορά τη διοίκηση της δικαιοσύνης. Τέλος, η ενδεχόμενη αναδρομικότητα των νέων διατάξεων του κώδικα για την μαρτυρική κατάθεση κατά το στάδιο των ανακρίσεων θα μπορούσε να περιορίσει το παραδεκτό μιας τέτοιας μαρτυρίας ως λόγου καταδίκης σε ήδη διεξαγόμενες ποινικές διαδικασίες. Διάφορες διατάξεις του κώδικα ποινικής δικονομίας χρήζουν περαιτέρω εξέτασης.

Η ορθή εφαρμογή του νέου νόμου περί δικαστηρίων, του νέου νόμου για την ποινική δίωξη, του νέου ποινικού κώδικα και του νέου κώδικα ποινικής δικονομίας αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για τη βελτίωση της ανεξαρτησίας, της αποτελεσματικότητας, της λογοδοσίας και της αμεροληψίας του δικαστικού σώματος στο Κοσσυφοπέδιο. Ως εκ τούτου, το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να εξετάσει τη διεξαγωγή γενικής επανεξέτασης της λειτουργίας του αναδιαρθρωθέντος ποινικού δικαστικού συστήματος κατά το δεύτερο ήμισυ του 2013, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της εφαρμογής αυτών των τεσσάρων νόμων.

3.3.1. Πρόληψη και καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και της τρομοκρατίας

Το Κοσσυφοπέδιο έχει θεσπίσει νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, αλλά η συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών, τελωνειακών και εισαγγελικών αρχών κατά τη διερεύνηση και τη δίωξη αυτών των εγκλημάτων πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω[17]. Η συνεργασία μεταξύ αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών χρειάζεται να βελτιωθεί για να εξασφαλιστεί ότι οι έρευνες καταλήγουν σε αυξημένο αριθμό διώξεων και για να υιοθετηθεί μια πιο ενεργητική προσέγγιση όσον αφορά την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος σύμφωνα με τη στρατηγική και το σχέδιο δράσης για την αστυνόμευση βάσει εμπιστευτικών πληροφοριών. Η ικανότητα διερεύνησης εγκλημάτων των αστυνομικών αρχών είναι ικανοποιητική αλλά αυτή των τελωνειακών αρχών πρέπει να βελτιωθεί. Η συνεργασία μεταξύ της εισαγγελικής αρχής και της μονάδας χρηματοοικονομικών πληροφοριών (FIU) θα πρέπει να βελτιωθεί για να εξασφαλίσει μια πιο ενεργητική προσέγγιση για την έναρξη ερευνών σε υποθέσεις ανεξήγητου πλουτισμού. Η λειτουργία της ΜΧΠ (FIU) και η συνεργασία της με τις αστυνομικές αρχές βελτιώθηκε το 2012. Το 2012 τέθηκαν τα θεμέλια ενός νέου προγράμματος προστασίας μαρτύρων, αλλά θα χρειαστούν σημαντικά κονδύλια του προϋπολογισμού και δημιουργία ικανοτήτων στο συγκεκριμένο τομέα. Το Κοσσυφοπέδιο αναμένεται να υιοθετήσει μια νέα στρατηγική και ένα σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς και έχει ήδη θεσπίσει μια νέα στρατηγική και ένα σχέδιο δράσης κατά του οργανωμένου εγκλήματος. Θα πρέπει να καταβάλλει ιδιαίτερη προσπάθεια για να έχει θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τις έρευνες, τις διώξεις και τις τελικές δικαστικές αποφάσεις σε υποθέσεις που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, της εμπορίας ανθρώπων, του λαθρεμπορίου όπλων και του ξεπλύματος χρήματος.

Η ειδική εισαγγελία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διερεύνηση και δίωξη σοβαρών εγκλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο. Η ειδική εισαγγελία περιλαμβάνει τους εισαγγελείς της EULEX και τους εισαγγελείς του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι έχουν την εξουσία και την αρμοδιότητα διεξαγωγής ποινικών ερευνών και άσκησης δίωξης κατά σοβαρών εγκλημάτων που υπάγονται στην αποκλειστική[18] και στην επικουρική[19] αρμοδιότητα τη ειδικής εισαγγελίας. Το 2012, η κυβέρνηση εξέτασε το ενδεχόμενο να τροποποιήσει τις αρμοδιότητες της ειδικής εισαγγελίας ή να επεκτείνει σε όλους τους εισαγγελείς στο Κοσσυφοπέδιο την αποκλειστική αρμοδιότητα της ειδικής εισαγγελίας να διερευνούν και να διώκουν υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να πραγματοποιηθούν με γνώμονα την πείρα που θα προκύψει από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί στην πράξη το αναδιαρθρωμένο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης. Η αποκλειστική και επικουρική αρμοδιότητα της ειδικής εισαγγελίας θα πρέπει να διατηρηθεί. Στο πλαίσιο της προαναφερόμενης γενικής αναθεώρησης του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, το Κοσσυφοπέδιο και η ΕΕ μπορούν να ξεκινήσουν να μελετούν από κοινού τον τρόπο με τον οποίο θα προσαρμοστούν όσο το δυνατόν καλύτερα οι αρμοδιότητες της ειδικής εισαγγελίας στο αναδιαρθρωμένο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.

Το νομικό και θεσμικό πλαίσιο κατά του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και πρόδρομων ουσιών έχει ολοκληρωθεί. Εντούτοις, οι πόροι για την εφαρμογή της πολιτικής του Κοσσυφοπεδίου κατά των ναρκωτικών είναι ανεπαρκείς και απουσιάζει μια προσέγγιση βάσει εμπιστευτικών πληροφοριών. Οι προσπάθειες του Κοσσυφοπεδίου για την παρακώλυση του λαθρεμπορίου ηρωίνης από το Αφγανιστάν προς τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω Τουρκίας και του λαθρεμπορίου κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική προς την ΕΕ μέσω Μαυροβουνίου και Αλβανίας, παραμένουν ανεπαρκείς. Το Κοσσυφοπέδιο συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στη μείωση της καλλιέργειας και της διακίνησης κάνναβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αριθμός των κατασχέσεων ναρκωτικών αυξήθηκε το 2012 αλλά παραμένει χαμηλός ενώ η δικαστική συνέχεια που δίδεται στις έρευνες είναι ανεπαρκής. Το Κοσσυφοπέδιο ξεκίνησε το 2009 τη συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA). Ο νόμος του Κοσσυφοπεδίου για τα ναρκωτικά και τα πρόδρομα ναρκωτικών ή ψυχοτρόπων ουσιών ενσωματώνει τα διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, καθώς και τα ζητήματα που συνδέονται με την πρόληψη της τοξικομανίας. Ο ποινικός κώδικας επιβάλλει ποινές στη διακίνηση ναρκωτικών. Η στρατηγική και το σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά στοχεύουν στη μείωση της ζήτησης και της προσφοράς. Το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να βελτιώσει σημαντικά τις προσπάθειες που καταβάλλει κατά της διακίνησης ναρκωτικών.

Το νομικό και θεσμικό πλαίσιο κατά της εμπορίας ανθρώπων δεν είναι ακόμα ολοκληρωμένο. Το Κοσσυφοπέδιο παραμένει όπως και προηγουμένως χώρα προέλευσης και διέλευσης θυμάτων εμπορίας. Η τάση εμπορίας γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για λόγους σεξουαλικής εκμετάλλευσης συνεχίζεται. Η εμπορία παιδιών με σκοπό την επαιτεία και η υποβοήθηση της λαθρομετανάστευσης, με τη χρήση πλαστών ή παραποιημένων εγγράφων, συνεχίζουν να αποτελούν θέματα που προκαλούν ανησυχία. Ο νέος ποινικός κώδικας περιλαμβάνει διατάξεις για την εμπορία ανθρώπων και τη λαθραία μεταφορά μεταναστών. Ο εν λόγω κώδικας αύξησε τις ποινές για την εμπορία παιδιών. Οι αστυνομικές αρχές προέβησαν σε σειρά ποινικών ερευνών για την εμπορία ανθρώπων το 2012, αλλά ο αριθμός των διώξεων αυτών των εγκλημάτων και των εκδιδόμενων καταδικαστικών αποφάσεων παραμένει χαμηλός. Παρά το γεγονός ότι προβλεπόταν στο νομοθετικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα θεσπίσει νόμο για την εμπορία ανθρώπων. Υφίσταται ήδη στρατηγική και σχέδιο δράσης κατά της εμπορίας ανθρώπων. Εντούτοις, το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να βελτιώσει σημαντικά τις προσπάθειές του καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων και διευκόλυνσης της λαθρομετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου νομοσχεδίου για την εμπορία ανθρώπων.

Η παράνομη διακίνηση φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα στο Κοσσυφοπέδιο. Ο ποινικός κώδικας περιλαμβάνει διατάξεις για την παράνομη διακίνηση όπλων και το Κοσσυφοπέδιο διαθέτει στρατηγική και σχέδιο δράσης κατά του φαινομένου αυτού. Η προερχόμενη από το Κοσσυφοπέδιο τρομοκρατία αποτελεί μικρότερη απειλή για το Κόσσοβο και την ΕΕ από το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά. Το Κοσσυφοπέδιο διαθέτει στρατηγική για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εσωτερική ασφάλεια και αντίστοιχο σχέδιο δράσης. Αυτές οι στρατηγικές θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως.

Ο νόμος για την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας ορίζει τη ΜΧΠ (FIU) ως ανεξάρτητο φορέα ο οποίος χορηγεί χρηματοοικονομικές πληροφορίες στις αρχές που διενεργούν έρευνες στον τομέα του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Οι αρμοδιότητες του κέντρου οικονομικών πληροφοριών που διευθύνεται από την EULEX μεταβιβάστηκαν πρόσφατα στην ΜΧΠ του Κοσσυφοπεδίου. Η συνεργασία της ΜΧΠ με τις τράπεζες βελτιώθηκε το 2012 και της υποβλήθηκαν αναφορές για μεγάλο αριθμό συναλλαγών σε μετρητά. Η κυβέρνηση έχει επίσης επιφέρει, με τη βοήθεια της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, τροποποιήσεις στο συγκεκριμένο νόμο για να διορθώσει τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τέσσερις τομείς: την εθνική αξιολόγηση κινδύνου, το πλαίσιο της ποινικοποίησης, τις κυρώσεις λόγω μη συμμόρφωσης και τη διεθνή συνεργασία. Αυτές οι τροποποιήσεις επιδιώκουν να επικαιροποιήσουν τους ορισμούς του νόμου σύμφωνα με τις συστάσεις της Ομάδας χρηματοοικονομικής δράσης (FATF), να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ανεξαρτησία της ΜΧΠ και τέλος να διευκρινίσουν τις διατάξεις σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών, τη δέουσα επιμέλεια ως προς τον πελάτη, τις εκθέσεις σχετικά με τις ύποπτες συναλλαγές, τις εποπτικές αρμοδιότητες, τις κυρώσεις και τα καζίνο. Η ανταλλαγή πληροφοριών με τρίτες χώρες βελτιώθηκε: η ΜΧΠ συνήψε μνημόνιο συνεννόησης με επτά χώρες[20]. Με τη σλοβενική υποστήριξη, το Κοσσυφοπέδιο επιθυμεί να υποβάλλει αίτηση προσχώρησης στην ομάδα Egmont των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών (ΜΧΠ). Το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο μελλοντικών τροποποιήσεων της νομοθεσίας του για την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για την  εξειδικευμένη κατάρτιση και τους στατιστικούς δείκτες και να εφαρμόσει τη σχετική στρατηγική και το σχέδιο δράσης.

Η δήμευση περιουσιακών στοιχείων ρυθμίζεται, σε ορισμένο βαθμό, από τον ποινικό κώδικα και τον κώδικα ποινικής δικονομίας. Η κυβέρνηση έχει καταρτίσει νομοσχέδιο το οποίο θεσπίζει εκτεταμένες εξουσίες για την δήμευση περιουσιακών στοιχείων. Αυτό θα καταστήσει δυνατή την βάσει καταδίκης δήμευση και, εντός ορίων, τη δήμευση του παρανόμως συσσωρευθέντος πλούτου. Οι εξουσίες δήμευσης εκτείνονται σε περιουσιακά στοιχεία που δεν συνιστούν υλικά οφέλη ποινικού αδικήματος, σε περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκτηθεί από κατηγορούμενο ο οποίος απέθανε ή εγκατέλειψε το Κοσσυφοπέδιο και σε περιουσιακά στοιχεία τα οποία μεταβιβάστηκαν σε τρίτο. Στην περίπτωση της καλόπιστης αγοράς, τα μεταβιβασθέντα περιουσιακά στοιχεία ενδέχεται να μην δημευθούν. Αυτό το νομοσχέδιο εισάγει την έννοια της «αντιστροφής του βάρους απόδειξης» η οποία αξιώνει από τους κατηγορούμενους να αποδείξουν τον τρόπο με τον οποίο απέκτησαν τα υπό δήμευση περιουσιακά στοιχεία τους. Μια υπηρεσία, η οποία διαχειρίζεται τα δημευθέντα ή κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία, βοηθά τις δικαστικές αρχές και τις αρχές επιβολής του νόμου κατά την εκτέλεση αποφάσεων δήμευσης και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων. Το Κοσσυφοπέδιο θα θεσπίσει και θα εφαρμόσει το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει εκτεταμένες εξουσίες κατάσχεσης/δήμευσης περιουσιακών στοιχείων.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει αναπτύξει εκτεταμένο νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων των νόμων για τη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων εκ μέρους κρατικών λειτουργών, την πρόληψη της σύγκρουσης συμφέροντος στο δημόσιο τομέα, την καταγγελία δυσλειτουργιών, τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων και τη χρηματοδότηση πολιτικών κομμάτων. Μια υπηρεσία κατά της διαφθοράς είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή των νόμων για τη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων και την πρόληψη της σύγκρουσης συμφερόντων. Αυτή η υπηρεσία μπορεί να ξεκινήσει προκαταρκτικές έρευνες για διαφθορά, παραπέμποντας στις αστυνομικές ή εισαγγελικές αρχές τις ύποπτες περιπτώσεις διαφθοράς/δωροδοκίας. Η υπηρεσία αυτή έχει υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας με την EULEX. Παρά την εντολή της, μπορεί απλά να επαληθεύσει την προέλευση των περιουσιακών στοιχείων όταν υποψιάζεται ότι αυτά έχουν αποκτηθεί παράνομα. Οι ικανότητές της εντοπισμού και παρακολούθησης των κινδύνων διαφθοράς/δωροδοκίας στον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης κινδύνου σε ευαίσθητους τομείς, παραμένουν περιορισμένες. Το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να εξετάσει το κατά πόσο χρειάζονται συμπληρωματικοί πόροι για να δοθεί η δυνατότητα στη συγκεκριμένη υπηρεσία να εκπληρώσει τα καθήκοντά της..

Ένα συμβούλιο κατά της διαφθοράς δημιουργήθηκε το 2012, υπό την αιγίδα του προέδρου, για να βελτιώσει τον συντονισμό μεταξύ των διαφόρων φορέων που συμμετέχουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Η ειδική εισαγγελία έχει επίσης δημιουργήσει μια task force κατά της διαφθοράς, ενώ η αστυνομία έχει δημιουργήσει μια διεύθυνση κατά του οικονομικού εγκλήματος και της διαφθοράς. Θα πρέπει να διευκρινιστούν οι αλληλεπικαλύψεις ρόλων και αρμοδιοτήτων αυτών των φορέων κατά της διαφθοράς.

Παρά την ύπαρξη ενός σύγχρονου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, οι καταχρήσεις που έχουν σχέση με τις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για το Κοσσυφοπέδιο. Αυτό ο νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και να οδηγήσει στη διερεύνηση και δίωξη κάθε κατάχρησης. Ο νόμος για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων θα πρέπει να τροποποιηθεί κατά τρόπον ώστε να απαγορεύει ή να ρυθμίζει αυστηρά τις δωρεές νομικών προσώπων που παρέχουν επίσης αγαθά και υπηρεσίες στη δημόσια διοίκηση, να υποχρεώνει τα πολιτικά κόμματα να έχουν έναν μόνο τραπεζικό λογαριασμό και να καθορίζει προθεσμίες για τη δημοσίευση οικονομικών εκθέσεων. Το συνολικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει να εφαρμοστεί για να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ένας νέος νόμος για την αστυνομία ρυθμίζει τα καθήκοντα και τις εξουσίες της αστυνομίας. Συνεχίζουν να απουσιάζουν διατάξεις εφαρμογής, κυρίως όσον αφορά τη χρήση βίας και πυροβόλων όπλων από τους αστυνομικούς, την προστασία των δεδομένων και τα πειθαρχικά μέτρα. Ο νόμος για την αστυνομική επιθεώρηση ρυθμίζει τις εξουσίες της ανεξάρτητης αστυνομικής επιθεώρησης, η οποία διαχειρίζεται τις καταγγελίες και τα πειθαρχικά μέτρα και μπορεί να ξεκινήσει ποινικές έρευνες κατά των αστυνομικών υπαλλήλων. Το 2012, οι σχέσεις μεταξύ της αστυνομίας και της αστυνομικής επιθεώρησης βελτιώθηκαν· πέραν αυτού η αστυνομική επιθεώρηση ξεκίνησε το 2012 διάφορες νέες έρευνες. Είναι απαραίτητο να θεσπισθεί δευτερογενής νομοθεσία για την πλήρη εφαρμογή του νόμου για την αστυνομική επιθεώρηση, η οποία δεν έχει ακόμα εγκριθεί. Θα πρέπει να θεσπιστούν και να εφαρμοστούν όλες οι απαραίτητες διατάξεις για το νόμο σχετικά με την αστυνομία και το νόμο σχετικά με την αστυνομική επιθεώρηση.

Το 2012, το Κοσσυφοπέδιο συνέταξε σχέδιο νόμου για την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών, το οποίο θα επιτρέπει στην αστυνομία, στην υπηρεσία πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου, στις τελωνειακές αρχές και στην EULEX να παρακολουθούν νόμιμα τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και να ζητούν τα δεδομένα σχετικά με το περιεχόμενο, καθώς και τα δεδομένα θέσης και κίνησης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών για λόγους επιβολής του νόμου ή εσωτερικής ασφάλειας. Ενώ ο στόχος και το πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου φαίνεται να συμφωνεί με τις διατάξεις της οδηγίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες[21], υπήρξαν προβληματισμοί όσον αφορά την ευθυγράμμισή του με τις διατάξεις της οδηγίας για τη διατήρηση δεδομένων[22]. Η μελλοντική νομοθεσία για τις παρακολουθήσεις πρέπει να κάνει σαφή διάκριση μεταξύ της δικαστικής παρακολούθησης και της παρακολούθησης εκ μέρους των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με τις ορθές ευρωπαϊκές πρακτικές. Η κυβέρνηση θα πρέπει να προβλέψει τη ρύθμιση της διατήρησης δεδομένων για σκοπούς επιβολής του νόμου, κυρίως όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής, τον σκοπό, την αναλογικότητα, την κατηγορία δεδομένων, την πρόσβαση σε δεδομένα, την περίοδο διατήρησης και τα ένδικα μέσα, σύμφωνα με την οδηγία για τη διατήρηση δεδομένων.

Ο νόμος για την προστασία μαρτύρων εκδόθηκε το 2011 και τέθηκε σε ισχύ το 2012. Ρυθμίζει την προστασία μαρτύρων σε περιπτώσεις σοβαρών εγκλημάτων. Είναι σε μεγάλο βαθμό σύμφωνος με τις ορθές ευρωπαϊκές πρακτικές, αλλά η εφαρμογή του προϋποθέτει δευτερογενή νομοθεσία για θέματα όπως η αλλαγή ταυτότητας, οι δημοσιονομικές διατάξεις, οι απαιτήσεις ασφαλούς στέγασης και τα ερωτηματολόγια για τα θύματα. Μια διεθνής συμφωνία για την επανεγκατάσταση μαρτύρων, με βάση τα δεδομένα της EUROPOL, υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2013. Μόλις αυτή τεθεί σε ισχύ, η διεύθυνση προστασίας μαρτύρων του Κοσσυφοπεδίου θα συνεργάζεται με το πρόγραμμα ασφάλειας μαρτύρων της EULEX, το οποίο συνεχίζει να είναι επιφορτισμένο με την προστασία μαρτύρων εγκληματικών πράξεων σύμφωνα με την εντολή της EULEX.

3.3.2. Συνεργασία για την επιβολή του νόμου

Το Κοσσυφοπέδιο έχει συνάψει συμφωνίες αστυνομικής συνεργασίας με την Αυστρία, τη Σουηδία, την Κροατία, την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων με τη Γαλλία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μία συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τη Γερμανία και τέλος μία συμφωνία για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της λαθρομετανάστευσης με την Ουγγαρία. Έχει συνάψει συμφωνίες τελωνειακής συνεργασίας με 10 χώρες[23].

Το Κοσσυφοπέδιο δημιούργησε μία μονάδα για τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου (ILECU) το 2011. Αυτή η μονάδα, όπως και σε άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επιδιώκει να διευκολύνει τη στρατηγική και επιχειρησιακή συνεργασία με τις αρχές επιβολής του νόμου των γειτονικών χωρών και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η μονάδα ILECU του Κοσσυφοπεδίου, ως εγγενές τμήμα της αστυνομίας, έχει πρόσβαση σε όλες τις εγχώριες βάσεις δεδομένων. Κατά την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων θα πρέπει να συμμορφώνεται αυστηρά με το νόμο για την προστασία των δεδομένων. Η αστυνομία έχει επίσης πρόσφατα επιτρέψει την πρόσβαση της EULEX στο ηλεκτρονικό σύστημα της αστυνομίας και στο σύστημα διαχείρισης των συνόρων. Αυτή η ανταλλαγή πληροφοριών μπορεί να ωφελήσει τη διερεύνηση σοβαρών εγκλημάτων στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά η αστυνομία και η EULEX θα πρέπει επίσης να επιδιώξουν να επισημοποιήσουν την ανταλλαγή εγκληματολογικών και άλλων εμπιστευτικών πληροφοριών με μία τεχνική συμφωνία. 

Η στρατηγική και επιχειρησιακή συνεργασία του Κοσσόβου για την επιβολή του νόμου με γειτονικές χώρες και κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης λειτουργεί σε άτυπη βάση. Η συνεργασία για την επιβολή του νόμου με την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι στενή με την υποστήριξη της ΕΕ βελτιώνονται επίσης η σχέση με τη Σερβία, και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.  Το Κοσσυφοπέδιο σχεδιάζει να αποστείλει αξιωματικούς συνδέσμους για την επιβολή του νόμου στην Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ελβετία. Θα πρέπει να συνεχίσει να εμβαθύνει τη συνεργασία για την επιβολή του νόμου με όλες τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες και τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα πρέπει να διερευνήσει μεθόδους συνεργασίας με την Ευροπόλ, την Ιντερπόλ και τις περιφερειακές οργανώσεις επιβολής του νόμου.

3.3.3. Δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις

Το Κοσσυφοπέδιο έχει συνάψει συμφωνίες περί αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής με την Κροατία, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Τουρκία·  συμφωνίες έκδοσης με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Τουρκία και συμφωνίες για την μεταφορά καταδίκων με το Βέλγιο, την Ελβετία, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Τουρκία. Οι διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ελβετία για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή, την έκδοση και τη μεταφορά καταδίκων έχουν ολοκληρωθεί. Το Κοσσυφοπέδιο έχει προσεγγίσει ακόμα 23 άλλα κράτη για να διαπραγματευθεί περαιτέρω συμφωνίες[24].

Πέραν αυτών των διμερών συμφωνιών, ο νόμος για τη διεθνή νομική συνεργασία προβλέπει μία νομική βάση για την αμοιβαία δικαστική συνδρομή με τρίτες χώρες.  Η EULEX συνεχίζει να δρα ως διεπαφή με τα κράτη που δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο σύμφωνα με τους όρους μιας τεχνικής συμφωνίας που συνάφθηκε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.  Ο νόμος για τη διεθνή νομική συνεργασία επιβάλει την αμοιβαιότητα για την επεξεργασία των αιτήσεων αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής.  Το Κοσσυφοπέδιο έχει απευθύνει διάφορες αιτήσεις στη Σερβία, αλλά, ελλείψει αμοιβαιότητας, αρνήθηκε να εξετάσει αντίστοιχες αιτήσεις της Σερβίας.

Παρά το γεγονός ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν αποτελεί μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης θα πρέπει να προβεί στην επικύρωση όλων των σχετικών συμβάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης στον τομέα της αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής. Θα πρέπει να μελετήσει επίσης τις λεπτομέρειες συνεργασίας με την EUROJUST.

3.3.4. Προστασία δεδομένων

Το δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, από το νόμο για την πρόσβαση σε επίσημα έγγραφα και από το νόμο για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Περαιτέρω κανόνες για την προστασία των δεδομένων περιλαμβάνονται στο νόμο για τη διαβάθμιση των πληροφοριών και τον έλεγχο ασφάλειας. Ένας κανονισμός για την αρχή προστασίας δεδομένων και δευτερογενής νομοθεσία για την αξιολόγηση των υπαλλήλων της αρχής προστασίας δεδομένων στοχεύουν να θέσουν σε εφαρμογή αυτό το νομικό πλαίσιο.

Ο νόμος προστασίας δεδομένων ρυθμίζει την επεξεργασία δεδομένων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, τις υποχρεώσεις των υπευθύνων ελέγχου και επεξεργασίας δεδομένων και τα δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων. Προβλέπει κυρώσεις για σοβαρές παραβάσεις των διατάξεων της προστασίας δεδομένων. Αυτός ο νόμος συμμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό με το κεκτημένο της ΕΕ, αλλά προκειμένου να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στον τομέα της προστασίας δεδομένων απαιτείται η εφαρμογή του σχετικού κανονισμού και των σχετικών διατάξεων εφαρμογής.

Ο συγκεκριμένος νόμος περιλαμβάνει σειρά περιορισμών σχετικά με τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται στα υποκείμενα των δεδομένων, με το δικαίωμα πρόσβασης και το δικαίωμα συμπλήρωσης, διόρθωσης ή διαγραφής δεδομένων. Η δημόσια ασφάλεια είναι μια από αυτές τις εξαιρέσεις. Αυτή η διάταξη είναι σύμφωνη με το κεκτημένο της ΕΕ, αλλά η εφαρμογή της θα πρέπει να ελεγχθεί. Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν θεσπίσει διατάξεις που επιτρέπουν τον περιορισμό του δικαιώματος πρόσβασης των υποκειμένων των δεδομένων στα προσωπικά τους δεδομένα για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Το πεδίο εφαρμογής και οι πιθανές εξαιρέσεις σχετικά με τα δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων χρήζουν περαιτέρω διευκρίνησης.

Η ανεξαρτησία του επικεφαλής επιθεωρητή της αρχής προστασίας δεδομένων προβλέπεται στο νόμο για την προστασία των δεδομένων. Κατοχυρώνονται βεβαίως οι τυπικές πτυχές της ανεξαρτησίας, αλλά αυτές οι διατάξεις εναπομένει να τεθούν σε εφαρμογή στην πράξη.  Η de facto ανεξαρτησία των υπευθύνων φαίνεται ενδεδειγμένη: και οι 5 επόπτες έχουν διορισθεί και έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους.

Αυτή η αρχή έχει το δικό της προϋπολογισμό, τον οποίο διαχειρίζεται με ανεξάρτητο τρόπο σύμφωνα με το νόμο για την προστασία δεδομένων. Ο προϋπολογισμός της φαίνεται ικανοποιητικός και η αρχή έχει καλύψει τις περισσότερες από τις θέσεις της. Έχει συστήσει ομάδες εργασίας για το σχεδιασμό κανονισμών σχετικά με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις. Ένας κατάλογος χωρών και διεθνών οργανισμών με ικανοποιητικό επίπεδο προστασίας δεδομένων έχει εγκριθεί από το συμβούλιο προστασίας δεδομένων. Παρά την έλλειψη προσωπικού, έχει προβεί σε 50 επιθεωρήσεις και ελέγχους διαφόρων δημοσίων και ιδιωτικών οργανώσεων για να αξιολογήσει τη συμμόρφωσή τους με τους κανόνες προστασίας δεδομένων.

Η γνώμη αυτής της αρχής ζητείται επίσης πριν από την έκδοση νομοθετικών και διοικητικών μέτρων που αφορούν την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Η γνώμη της έχει ζητηθεί σε 13 νομοσχέδια και κανονισμούς, αλλά δεν έχει ζητηθεί πριν από τη θέσπιση του νόμου για την αστυνομία ή του νέου κώδικα ποινικής δικονομίας. Σύμφωνα με την εντολή της, η γνώμη της συγκεκριμένης αρχής θα πρέπει να ζητείται στο μέλλον σε όλα τα νομοσχέδια που εμπεριέχουν την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

3.4. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4: Θεμελιώδη δικαιώματα σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία

Τα ανθρώπινα και θεμελιώδη δικαιώματα προβλέπονται στο Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου.  Το Σύνταγμα αναφέρει τις κύριες διεθνείς συμφωνίες και πράξεις που εφαρμόζονται άμεσα στο Κοσσυφοπέδιο[25]. Σε περίπτωση σύγκρουσης νόμων, οι διεθνείς συμφωνίες που έχει επικυρώσει το Κοσσυφοπέδιο υπερέχουν έναντι της εγχώριας νομοθεσίας. Τα ανθρώπινα και θεμελιώδη δικαιώματα που προβλέπονται σε αυτές τις συμφωνίες πρέπει να ερμηνεύονται σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Σύνταγμα παρέχει στα άτομα το δικαίωμα να καταγγέλλουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους.  Η Συνέλευση διαθέτει μία επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα φύλων και τους αγνοούμενους και έχει το δικαίωμα να εξετάζει όλα τα ζητήματα που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα, να εξετάζει τις αναφορές των πολιτών και να εποπτεύει την εφαρμογή των νόμων.  Το Κοσσυφοπέδιο έχει δημιουργήσει δομές σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο για να υποστηρίξει την προστασία, την προώθηση και την ενίσχυση των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων.  Σύντομα πρόκειται να καταρτιστεί μία νέα στρατηγική και ένα σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Κοσσυφοπέδιο διαθέτει στέρεο νομικό πλαίσιο για την προστασία των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων.  Υπάρχει μεγάλος αριθμός οργάνων και αρχών σε διάφορα κυβερνητικά επίπεδα με αρμοδιότητες που αφορούν την εφαρμογή αυτών των δικαιωμάτων. Το Κοσσυφοπέδιο επεξεργάζεται προς το παρόν διατάξεις εφαρμογής στο συγκεκριμένο τομέα, οι οποίες θα πρέπει να συμπεριλάβουν τη διαβούλευση με τις δημοτικές αρχές.

Η σύμβαση πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, η οποία προβλέπει την προστασία των προσώπων έναντι απειλών, εχθρότητας, βίας ή διακριτικής μεταχείρισης λόγω της εθνοτικής, πολιτιστικής, γλωσσικής ή θρησκευτικής ταυτότητάς τους, ισχύει άμεσα στο Κοσσυφοπέδιο.  Το εθνικό νομικό πλαίσιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις που υποχρεώνουν τα όργανα του Κοσσυφοπεδίου να προστατεύουν την ασφάλεια των μειονοτήτων, μέσω, μεταξύ άλλων, του νόμου για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των κοινοτήτων και των μελών τους και του νόμου για τη χρήση των γλωσσών. Το Κοσσυφοπέδιο διαθέτει στρατηγική και σχέδιο δράσης για την ένταξη των Ρομά, των Ασκάλι και των Αιγυπτίων, αλλά η κατάσταση αυτών των μειονοτήτων παραμένει πολύ δύσκολη. Η εφαρμογή αυτής της στρατηγικής και του σχεδίου δράσης συνεχίζει να είναι περιορισμένη, λόγω κυρίως της έλλειψης πολιτικής βούλησης και των περιορισμένων ικανοτήτων των υπουργείων και των δήμων/κοινοτήτων.

Το Κοσσυφοπέδιο διαθέτει ένα νομικό πλαίσιο που κατοχυρώνει αποφυγή των διακρίσεων, καθώς επίσης ένα νόμο για την ισότητα των φύλων, ένα νόμο για την αποφυγή των διακρίσεων, ένα νόμο σχετικά με την απασχόληση προσώπων με αναπηρίες και έναν νόμο σχετικά με το διαμεσολαβητή. Ο νόμος για την αποφυγή των διακρίσεων βρίσκεται στο στάδιο της αναθεώρησης για να ενισχυθεί ο μηχανισμός επιβολής κυρώσεων. Εντούτοις, έχει σημειωθεί περιορισμένη πρόοδος στον τομέα της κοινωνικής ένταξης, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής των διακρίσεων. Σε συνδυασμό με την περιορισμένη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, ο νόμος για την αποφυγή των διακρίσεων δεν έχει ακόμα δημιουργήσει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό προστασίας κατά των διακρίσεων. Οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφιφυλόφιλοι και οι διαφυλικοί (ΛΟΑΔ) αντιμετωπίζουν στιγματισμό και απειλές βίας. Παρά τη νομοθεσία, τα άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τη χρήση διαφόρων δομών, την παροχή βοήθειας, την ιατρική περίθαλψη, την απασχόληση και την προστασία από τις διακρίσεις. Το νομικό πλαίσιο θα πρέπει να ενισχυθεί για να κατοχυρώσει την ισότητα φύλων στο Κοσσυφοπέδιο.

Το νομικό πλαίσιο για την υποστήριξη της πρόσβασης των μειονοτήτων σε ταξιδιωτικά έγγραφα και έγγραφα ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένου του ληξιαρχείου, είναι ικανοποιητικό, αλλά η εφαρμογή του παραμένει περιορισμένη.  Μία πρόσφατη έκθεση του ΟΑΣΕ διαπίστωνε ότι, παρά την υποχρέωση των τοπικών αρχών να παρέχουν υπηρεσίες σε όλες τις επίσημες γλώσσες, τα μέλη μειονοτήτων που υστερούν αριθμητικά σε κάποιο δεδομένο δήμο βρίσκονται συχνά σε πλήρη αδυναμία επικοινωνίας με τους υπαλλήλους του ληξιαρχείου και έκδοσης εγγράφων στη δική τους γλώσσα. Τα αναλφάβητα μέλη των μειονοτήτων αντιμετωπίζουν συμπληρωματικά εμπόδια κατά τη συμπλήρωση εντύπων που είναι απαραίτητα για να εγγραφούν στα μητρώα προσώπων/ληξιαρχεία[26].

Τα πρόσωπα πού ανήκουν στη Σερβική μειονότητα έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία στο πλαίσιο της εφαρμογής από το Κόσσοβο της συμφωνίας με τη Σερβία για την ελεύθερη κυκλοφορία. Βρίσκονται αντιμέτωπα με την καθυστερημένη έκδοση  αδειών οδήγησης και αδειών κυκλοφορίας, καθώς και με την μη τήρηση της νομοθεσίας για τη γλώσσα, συμβάντα που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ελεύθερη κυκλοφορία. Έχουν υποβληθεί στο διαμεσολαβητή ορισμένες από αυτές τις καταγγελίες, οι οποίες αφορούν ως επί το πλείστον την απουσία εφαρμογής σε τοπικό επίπεδο.

Εγκλήματα εθνοτικού χαρακτήρα διαπράττονται εις βάρος όλων των μειονοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο, συμπεριλαμβανομένων των Αλβανών στις περιοχές στις οποίες δεν αποτελούν πλειοψηφία. Έχει σημειωθεί αύξηση στα εγκλήματα εθνοτικού χαρακτήρα που διαπράττονται εις βάρος επαναπατριζόμενων Σέρβων και έχει χειροτερέψει η ασφάλεια για τους Σέρβους νότια του ποταμού Ibar.

Τα δημοτικά συμβούλια για την ασφάλεια των κοινοτήτων, τα οποία προεδρεύονται από τους  τοπικούς δημάρχους και απαρτίζονται από μέλη που εκπροσωπούν τις μειονότητες στο πλαίσιο ενός δήμου, είναι τα κύρια τοπικά όργανα που είναι επιφορτισμένα με την ασφάλεια των μειονοτήτων. Η λειτουργία αυτών των συμβουλίων συνεχίζει να στερείται συνοχής και πολλοί δήμοι οφείλουν ακόμα να τα δημιουργήσουν. Η κυβέρνηση θέσπισε στρατηγική και σχέδιο δράσης για την ασφάλεια σε τοπικό επίπεδο το 2011.

4. Αξιολόγηση των επιπτώσεων της απελευθερωσης του καθεστώτος των θεωρησεων στην ασφαλεια και τη μεταναστευση 4.1. Επιπτώσεις στην ασφάλεια της απελευθέρωσης του καθεστώτος των θεωρήσεων με το Κοσσυφοπέδιο

Το Κοσσυφοπέδιο συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Εγκληματικές δραστηριότητες όπως η εμπορία ηρωίνης, κοκαΐνης και κάνναβης, η υποβοήθηση της λαθρομετανάστευσης, η εμπορία ανθρώπων, το λαθρεμπόριο όπλων, καθώς και το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καυσίμων είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες[27]. Ο συνδυασμός επικερδών διασυνοριακών παράνομων δραστηριοτήτων, οικονομικής υπανάπτυξης και περιορισμένης διοικητικής ικανότητας δημιουργεί σημαντικά κίνητρα για δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος και κατάχρηση των διαδικασιών ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων. Παρά τις περιθωριακές βελτιώσεις που διαπιστώθηκαν από τον ΟΟΣΑ[28] και την Transparency International[29] το 2012, η διαφθορά συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για το Κοσσυφοπέδιο.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει θεσπίσει νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο για να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, αλλά η συνεργασία μεταξύ αστυνομικών, τελωνειακών και εισαγγελικών αρχών κατά τη διερεύνηση και τη δίωξη εγκλημάτων αυτού του είδους θα πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω. Η συνεργασία μεταξύ αστυνομίας και εισαγγελίας πρέπει να βελτιωθεί για να αυξηθεί ο αριθμός των διώξεων που ασκούνται μετά το πέρας των ερευνών και να υιοθετηθεί προορατική προσέγγιση όσον αφορά την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος, σύμφωνα με την στρατηγική και το σχέδιο δράσης για την βάσει πληροφοριών αστυνόμευση. Η ικανότητα διεξαγωγής ερευνών της αστυνομίας είναι ικανοποιητική, ενώ αυτή των τελωνείων πρέπει να βελτιωθεί.  Η συνεργασία μεταξύ της εισαγγελίας και της μονάδας χρηματοοικονομικών πληροφοριών (ΜΧΦ) θα πρέπει να βελτιωθεί για να υπάρξει προορατική προσέγγιση στην έναρξη ερευνών στις περιπτώσεις αδικαιολόγητου πλουτισμού.  Η λειτουργία της ΜΧΦ και η συνεργασία της με την αστυνομία βελτιώθηκε το 2012. Τα ίδιο έτος τέθηκαν τα θεμέλια για ένα νέο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Οι πόροι για την εφαρμογή της πολιτικής κατά των ναρκωτικών του Κοσσυφοπεδίου είναι ανεπαρκείς και λείπει μια βάσει εμπιστευτικών πληροφοριών προσέγγιση. Οι προσπάθειες του Κοσσυφοπεδίου να παρεμποδίσουν την εμπορία ηρωίνης από το Αφγανιστάν προς τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω Τουρκίας και την εμπορία κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω Μαυροβουνίου και Αλβανίας, συνεχίζουν να αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Το Κοσσυφοπέδιο συνεχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες στη μείωση της καλλιέργειας και εμπορίας κάνναβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αριθμός των κατασχέσεων ναρκωτικών αυξήθηκε το 2012 αλλά παραμένει χαμηλός, ενώ η δικαστική συνέχεια που δίνεται στις έρευνες παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής.

Το νομικό και θεσμικό πλαίσιο κατά της εμπορίας ανθρώπων βρίσκεται υπό εξέλιξη. Το Κοσσυφοπέδιο παραμένει τόπος προέλευσης και διέλευσης θυμάτων εμπορίας. Η εμπορία γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για λόγους σεξουαλικής εκμετάλλευσης συνεχίζεται. Η εμπορία παιδιών με σκοπό την επαιτεία και η υποβοήθηση της λαθρομετανάστευσης, χρησιμοποιώντας συχνά πλαστά ή παραποιημένα έγγραφα, είναι θέματα που συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρές ανησυχίες. Η εμπορία φορητών όπλων και ελαφρού οπλισμού συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα για το Κοσσυφοπέδιο.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει εκτεταμένο νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς. Η υπηρεσία για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή των νόμων για τη δήλωση των περιουσιακών στοιχείων και την πρόληψη των συγκρούσεων συμφερόντων. Εντούτοις, η εμπειρογνωμοσύνη της στον εντοπισμό και την παρακολούθηση κινδύνων διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, εξίσου μέσω αξιολόγησης κινδύνου στους ευαίσθητους τομείς, παραμένει περιορισμένη. Δύο άλλοι φορείς για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχουν αλληλεπικαλυπτόμενους ρόλους και αρμοδιότητες στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, γεγονός που περιορίζει την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών τους.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένας σύγχρονος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις, η κατάχρηση των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων συνεχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για το Κοσσυφοπέδιο. Ο νόμος για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων δεν απαγορεύει δωρεές από νομικές οντότητες που παρέχουν επίσης αγαθά και υπηρεσίες στη δημόσια διοίκηση.

Σύμφωνα με την παρούσα φάση νομοθετικής και θεσμικής ανάπτυξης, η ικανότητα του Κοσσυφοπεδίου να καταπολεμήσει αποτελεσματικά το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά παραμένει περιορισμένη, γεγονός που μπορεί ενδεχομένως να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε σύγκριση με τις απειλές που εκπροσωπεί το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά, η τρομοκρατία που προέρχεται από το Κοσσυφοπέδιο φαίνεται να αποτελεί μικρότερη απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Κοσσυφοπέδιο ενθαρρύνεται να μελετήσει τις συστάσεις που περιλαμβάνονται στην παρούσα έκθεση για να περιορίσει τις απειλές που εκπροσωπούν το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά για την εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4.2. Επιπτώσεις στη μετανάστευση της απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων με το Κοσσυφοπέδιο.

Η Επιτροπή συνέχισε να παρακολουθεί τους πέντε δείκτες απόδοσης που προβλέπονται στον χάρτη πορείας για τις θεωρήσεις, δηλαδή το ποσοστό απόρριψης αιτήσεων θεώρησης, το ποσοστό απαγόρευσης εισόδου στον χώρο Σένγκεν, τον αριθμό των περιπτώσεων παράνομης διαμονής στα κράτη μέλη της ΕΕ, τον αριθμό των αιτήσεων ασύλου και τον αριθμό των απορριφθεισών αιτήσεων επανεισδοχής. Σημαντική αύξηση αυτών των δεικτών απόδοσης κατά τη διάρκεια του διαλόγου σχετικά με τις θεωρήσεις θα χρησιμοποιηθεί ως ένδειξη για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων με το Κοσσυφοπέδιο στη μετανάστευση.

Μεταξύ 2010 και 2011, παρατηρήθηκαν οι ακόλουθες τάσεις:

– το ποσοστό απόρριψης αιτήσεων θεώρησης πολιτών του Κοσσυφοπεδίου σημείωσε σημαντική διακύμανση στο χώρο Σένγκεν·

– ο αριθμός των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου των οποίων η είσοδος απαγορεύθηκε στα κράτη μέλη της ΕΕ διπλασιάστηκε από 315 σε 645·

– ο αριθμός των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου που συνελήφθησαν να διαμένουν  παράνομα στα κράτη μέλη μειώθηκε από 5.060 σε 4.180·

– ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που υποβλήθηκαν από πολίτες του Κοσσυφοπεδίου στα κράτη μέλη μειώθηκε από 14.325 σε 9.865, ενώ το ποσοστό αναγνώρισης παρέμεινε σχετικά σταθερό στο 6%·

– ο αριθμός των αιτήσεων επανεισδοχής που απερρίφθησαν και εκκρεμούν μειώθηκε από 243 σε 199.

Οι πίνακες 6.1 έως 6.6 στο παράρτημα περιλαμβάνουν δεδομένα που θεμελιώνουν τις ακόλουθες παρατηρήσεις:

– σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, όλες οι θεωρήσεις βραχείας διαμονής που εκδίδονται από τα κράτη μέλη για πολίτες του Κοσσυφοπεδίου είναι θεωρήσεις με περιορισμένη εδαφική ισχύ (LTV).[30] Τα στατιστικά στοιχεία που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη και τα συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν το 2011 επιβεβαίωσαν σημαντικές διαφορές στο χώρο Σένγκεν: η Ελβετία (16,288), η Γερμανία (12,526), η Ιταλία (7,066) και η Ελλάδα (4,083) εξέδωσαν τον υψηλότερο αριθμό θεωρήσεων LTV για πολίτες του Κοσσυφοπεδίου·

– ο αριθμός των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου των οποίων η είσοδος στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απερρίφθη αυξήθηκε από 315 το 2010 σε 645 το 2011, προπάντων λόγω της αύξησης του αριθμού αρνητικών απαντήσεων της Γαλλίας και Ουγγαρίας·

– ο αριθμός των πολιτών του Κοσσυφοπεδίου που συνελήφθησαν να διαμένουν  παράνομα στα κράτη μέλη μειώθηκε από 5.060 το 2010 σε 4.180 το 2011. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ελβετία ανέφεραν τον υψηλότερο αριθμό παράνομης διαμονής πολιτών του Κοσσυφοπεδίου·

– ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου που υπεβλήθη από πολίτες του Κοσσυφοπεδίου στα κράτη μέλη μειώθηκε από 14.325 το 2010 σε 9.865 το 2011. Η Γαλλία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Σουηδία και η Ελβετία συνέχισαν να λαμβάνουν τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων ασύλου από το Κοσσυφοπέδιο. Το ποσοστό αναγνώρισης των αιτήσεων ασύλου, σε πρώτο βαθμό, παρέμεινε σχετικά σταθερό από 5,7% το 2010 σε 6% το 2011, αποδεικνύοντας ότι τα κράτη μέλη συνέχισαν να χορηγούν μια μορφή διεθνούς προστασίας σε αιτούντες από το Κοσσυφοπέδιο·

– ο αριθμός των αιτήσεων επανεισδοχής που απερρίφθησαν μειώθηκε από 243 το 2010 σε 199 το 2011[31] Ο αριθμός των αιτήσεων επανεισδοχής που εκκρεμούν μειώθηκε επίσης από 1.572 το 2010 σε 903 το 2011. Η Γερμανία και το Βέλγιο συνεχίζουν να αναφέρουν τον υψηλότερο αριθμό απορριφθεισών και εκκρεμών αιτήσεων επανεισδοχής από το Κοσσυφοπέδιο.

Το Κοσσυφοπέδιο ενθαρρύνεται να εξετάσει τις συστάσεις που περιλαμβάνονται στην παρούσα έκθεση ούτως ώστε να μετριάσει τις ενδεχόμενες μεταναστευτικές επιπτώσεις για την ΕΕ της απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων με το Κοσσυφοπέδιο.

5. Συστάσεις για το Κοσσυφοπέδιο

Βάσει της αξιολόγησης των προηγούμενων κεφαλαίων σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε από το Κοσσυφοπέδιο όσον αφορά την εκπλήρωση των απαιτήσεων του χάρτη πορείας για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων και υπό την επιφύλαξη της θέσης των κρατών μελών σχετικά με το καθεστώς, η Επιτροπή συστήνει στις Αρχές του Κοσσυφοπεδίου να αναλάβουν την απαραίτητη δράση στους ακόλουθους τομείς:

5.1. Επανεισδοχή

– Να επιτρέψουν την επανεισδοχή από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πολιτών του Κοσσυφοπεδίου, υπηκόων τρίτων χωρών και ανιθαγενών που δεν πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής σε αυτά τα κράτη.

– Να εφαρμόσουν το νόμο περί επανεισδοχής.

– Να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται συμφωνίες επανεισδοχής με τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη και τις κύριες χώρες διέλευσης και προέλευσης λαθρομεταναστών στο Κοσσυφοπέδιο.

– Να μειώσουν τον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων επανεισδοχής από όλα τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί επανεισδοχής ή των διμερών συμφωνιών επανεισδοχής.

– Να βελτιώσουν την ανταλλαγή δεδομένων με τις αρχές των κρατών μελών σχετικά με τις ειδικές ανάγκες των επιστρεφόντων, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

– Να επιβεβαιώσουν τις στατιστικές περί επανεισδοχής σμε εκείνες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5.2. Επανένταξη

– Να δεσμεύσουν και να εκταμιεύσουν πόρους από το ταμείο επανένταξης.

– Να χορηγήσουν διαφανή οικονομικά στοιχεία για τις αναλήψεις υποχρεώσεων και τις πληρωμές από το συγκεκριμένο ταμείο.

– Να στρέψουν το κύριο βάρος του προγράμματος επανένταξης από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε υπηρεσίες βιώσιμης επανένταξης.

– Να αυξήσουν τον αριθμό δικαιούχων του προγράμματος επανένταξης.

– Να ενισχύσουν τον ρόλο των περιφερειακών συντονιστών και των τοπικών επιτροπών επανένταξης κατά τη λήψη χρηματοδοτικών αποφάσεων.

– Να καθιερώσουν ένα σύστημα διαχείρισης υποθέσεων για να παρακολουθούν την πρόσβαση των επιστρεφόντων σε υπηρεσίες επανένταξης.

5.3. Ασφάλεια εγγράφων

– Να τροποποιήσουν το νόμο για τα προσωπικά ονόματα ώστε να δοθεί η δυνατότητα καταχώρισης ονομάτων σύμφωνα με το κυριλλικό αλφάβητο· να εξασφαλίσουν την αυστηρή εφαρμογή αυτού του νόμου για να εξαλείψουν δόλιες αλλαγές ονομάτων· να εξακριβώνουν την ταυτότητα όλων των αιτούντων αλλαγή ονόματος.

– Να τροποποιήσουν τις διατάξεις εφαρμογής σχετικά με την υποβολή αιτήσεων για την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων ώστε να εξασφαλίσουν ότι λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα από όλους τους αιτούντες άνω των δώδεκα ετών.

– Να εξασφαλίσουν την παραγωγή και έκδοση βιομετρικών δελτίων ταυτότητας σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ).

– Να θέσουν σε εφαρμογή το νέο σύστημα προσωπικής κατάστασης· να εξασφαλίσουν την αξιοπιστία του ενιαίου κεντρικού μητρώου προσωπικής κατάστασης βελτιώνοντας την ποιότητα των δεδομένων·να ενημερώσουν, να διασταυρώσουν και να συγκρίνουν όλες τις εισαγωγές δεδομένων·να εξαλείψουν τις ανακολουθίες μεταξύ των βάσεων δεδομένων και να ενισχύσουν τις διαδικασίες ελέγχου.

– Να εξασφαλίσουν την ακεραιότητα της διαδικασίας εγγραφής στο ληξιαρχείο διερευνώντας όλες τις υποθέσεις διαφθοράς·να εφαρμόσουν τον κώδικα δεοντολογίας· να προβούν σε έλεγχο ασφάλειας και να εκπαιδεύσουν όλο το προσωπικό της υπηρεσίας μητρώου κατοίκων, των δημοτικών ληξιαρχικών γραφείων και των δημοτικών υπηρεσιών μητρώου κατοίκων.

5.4. Διαχείριση των συνόρων

– Να εκπονήσουν νόμο για την μεταξύ των διαφόρων αρχών συνεργασία που να καθορίζει τους ρόλους και τις αρμοδιότητες όλων των δημοσίων αρχών που συμμετέχουν στην ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων.

– Να τροποποιήσουν τους ορισμούς και τις αντίστοιχες διατάξεις του νόμου για τον έλεγχο και την επιτήρηση των συνόρων και των σχετικών διατάξεων εφαρμογής σύμφωνα με τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν.

– Να εξασφαλίσουν τη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης των συνόρων.

– Να συνάψουν συμφωνίες συνεργασίας για την επιβολή του νόμου με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της επιχειρησιακής συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών με σκοπό την πρόληψη και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και του διασυνοριακού εγκλήματος.

– Να τροποποιήσουν την στρατηγική ΟΔΣ (ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων) βάσει των συμπερασμάτων του Συμβουλίου του 2006, του κώδικα συνόρων του Σένγκεν και του καταλόγου Σένγκεν για να καλύψουν όλα τα βασικά στοιχεία της ΟΔΣ.

– Με βάση τα συμφωνηθέντα συμπεράσματα σχετικά με την ΟΔΣ της 2ας Δεκεμβρίου 2011 και με συντονισμένο τρόπο να δημιουργήσουν τα προβλεπόμενα προσωρινά και μόνιμα σημεία διέλευσης· να εφαρμόσουν τις διατάξεις σχετικά με  την ανταλλαγή πληροφοριών για την επιβολή του νόμου, με την αμοιβαία δικαστική συνδρομή και με την ανταλλαγή πληροφοριών στον τελωνειακό τομέα· να ανταλλάξουν έναν υπάλληλο-σύνδεσμο με τη Σερβία.

– Σε συντονισμό με το Μαυροβούνιο, να οριοθετήσουν τα αμοιβαία σύνορα.

– Να διερευνήσουν μεθόδους συνεργασίας με την FRONTEX.

5.5. Διαχείριση της μετανάστευσης

– Να τροποποιήσουν τον κατάλογο των προϋποθέσεων εισόδου και των υποχρεώσεων των μεταφορικών εταιριών στο νόμο περί αλλοδαπών και στο νόμο για τον έλεγχο και την επιτήρηση των συνόρων σύμφωνα με τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν.

– Να τροποποιήσουν το νόμο περί αλλοδαπών, το νόμο για τον έλεγχο και την επιτήρηση των συνόρων και τις αντίστοιχες διατάξεις εφαρμογής ούτως ώστε η χορήγηση θεώρησης στα συνοριακά σημεία διέλευσης να είναι σύμφωνη με τον κώδικα θεωρήσεων.

– Να εναρμονίσουν τις διατάξεις του νόμου περί αλλοδαπών και του νόμου για τη χορήγηση άδειας εργασίας και απασχόλησης όσον αφορά τις άδειες εργασίας και διαμονής.

– Να τροποποιήσουν το νόμο περί αλλοδαπών ούτως ώστε οι διατάξεις του να ανταποκρίνονται στις ουσιώδεις πτυχές του κεκτημένου της ΕΕ για τη νόμιμη και την παράνομη μετανάστευση.

– Σύμφωνα με το νόμο για την προστασία δεδομένων, να τροποποιήσουν το νόμο περί αλλοδαπών για να ρυθμίσουν την επεξεργασία από τις αρχές των δεδομένων περί μετανάστευσης και ασύλου, την πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία και την ανταλλαγή τους.

– Να ολοκληρώσουν τη νέα στρατηγική μετανάστευσης συμπεριλαμβάνοντας όλους τους αρμόδιους φορείς, μεταξύ άλλων αναπτύσσοντας ένα προφίλ μετανάστευσης για το Κοσσυφοπέδιο.

5.6. Άσυλο

– Να τροποποιήσουν το νόμο για το άσυλο ούτως ώστε οι διατάξεις του να συμφωνούν με τα ουσιαστικά στοιχεία του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το άσυλο και με τη σύμβαση της Γενεύης.

– Να διερευνήσουν καταγγελίες διαφθοράς στη διαχείριση των εγκαταστάσεων ασύλου και των μισθώσεων καταλυμάτων για τους επιστρέφοντες.

– Να διερευνήσουν μεθόδους συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

5.7. Πρόληψη για καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και της τρομοκρατίας

– Να εφαρμόσουν τη μεταρρύθμιση του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης κατά τρόπο που να βελτιώνει την ανεξαρτησία, την αποτελεσματικότητα, τη λογοδοσία και την αμεροληψία του δικαστικού σώματος, μεταξύ άλλων διαθέτοντας επαρκείς πόρους για την λειτουργία του νέου δικαστικού συστήματος.

– Να εμποδίσουν τις πολιτικές παρεμβάσεις κατά τη διεξαγωγή ερευνών, την άσκηση ποινικών διώξεων και την έκδοση δικαστικών αποφάσεων σε εγκληματικές υποθέσεις· να εξασφαλίσουν τη διαφανή πρόσληψη, έλεγχο ασφάλειας και διορισμό  δικαστών και εισαγγελέων· να ενισχύσουν τα πειθαρχικά μέτρα σε όλες τις υποθέσεις διαφθοράς του δικαστικού σώματος.

– Να θεσπίσουν μέτρα με στόχο την αποσυμφόρηση των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων.

– Να διευκρινίσουν τις διατάξεις του ποινικού κώδικα σχετικά με τα εγκλήματα της διαφθοράς· να προσαρμόσουν τις διατάξεις του για την απέλαση αλλοδαπών με το νόμο περί αλλοδαπών· να συμπεριλάβουν στις διατάξεις για τα ποινικά μητρώα την υποχρέωση ανταλλαγής πληροφοριών με τρίτες χώρες.

– Να διευκρινίσουν διάφορες διατάξεις του κώδικα ποινικής δικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των μεταβατικών διατάξεων και των διατάξεων για την κατάθεση μαρτύρων σε προδικαστικό στάδιο ούτως ώστε να μην περιορίζεται το παραδεκτό των αποδεικτικών μέσων.

– Να εξετάσουν το ενδεχόμενο γενικής αναθεώρησης της λειτουργίας του αναδιαρθρωμένου συστήματος ποινικής δικαιοσύνης κατά το δεύτερο ήμισυ του 2013, μεταξύ άλλων προβαίνοντας σε αξιολόγηση της εφαρμογής του νέου νόμου περί δικαστηρίων, του νέου νόμου περί δικαστικής δίωξης, του νέου ποινικού κώδικα και του νέου κώδικα ποινικής δικονομίας.

– Να καταγράψουν την πρόοδο που σημειώνεται όσον αφορά τις έρευνες, τη δίωξη και την έκδοση τελικών δικαστικών αποφάσεων σε υποθέσεις που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα και την διαφθορά, συμπεριλαμβανομένου του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, της εμπορίας ανθρώπων, του λαθρεμπορίου όπλων και του ξεπλύματος χρήματος.

– Να διατηρήσουν την αποκλειστική και επικουρική αρμοδιότητα της ειδικής εισαγγελίας.

– Να εξετάσουν μελλοντικές τροποποιήσεις της νομοθεσίας για την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας σε συνάρτηση με εξειδικευμένη κατάρτιση και στατιστικούς δείκτες.

– Να θεσπίσουν το νομοσχέδιο που προβλέπει εκτεταμένες εξουσίες για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

– Να συντάξουν νομοσχέδιο για την εμπορία ανθρώπων.

– Να εφαρμόσουν το νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις.

– Να τροποποιήσουν το νόμο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων κατά τρόπο που να ρυθμίζονται με αυστηρότητα οι κανόνες που αφορούν τη χρηματοδότηση των κομμάτων και να διευκρινίσουν τις υποχρεώσεις υποβολής δήλωσης των πολιτικών κομμάτων.

– Να θεσπίσουν τις διατάξεις εφαρμογής που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή του νόμου σχετικά με την αστυνομία και του νόμου σχετικά με την αστυνομική επιθεώρηση.

– Να εξασφαλίσουν ότι η μελλοντική νομοθεσία για τα μέτρα παρακολούθησης κάνει σαφή διάκριση μεταξύ δικαστικής παρακολούθησης και παρακολούθησης εκ μέρους των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές, και ότι οι διατάξεις για τη διατήρηση δεδομένων για σκοπούς επιβολής του νόμου συμμορφώνονται με το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διατήρηση δεδομένων.

– Να θεσπίσουν τις διατάξεις εφαρμογής που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή του νόμου για την προστασία μαρτύρων· να εφαρμόσουν τη διεθνή συμφωνία για την επανεγκατάσταση μαρτύρων.

– Να διευκρινίσουν τους ρόλους και τις αρμοδιότητες των οργάνων καταπολέμησης της διαφθοράς στο Κοσσυφοπέδιο· να εξετάσουν το κατά πόσον χρειάζονται συμπληρωματικοί πόροι για την εκπλήρωση των καθηκόντων της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς.

– Να εφαρμόσουν όλες τις στρατηγικές και τα σχέδια δράσης στον τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων νέων στρατηγικών και σχεδίων δράσης κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς.

5.8. Συνεργασία για την επιβολή του νόμου

– Να συνάψουν συμφωνίες συνεργασίας για την επιβολή του νόμου με τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που να καλύπτουν ενδεχομένως την ανταλλαγή στρατηγικών και επιχειρησιακών δεδομένων, καθώς και ποινικών μητρώων, σύμφωνα με τους κανόνες προστασίας δεδομένων.

– Να εντατικοποιήσουν την επιχειρησιακή συνεργασία για την επιβολή του νόμου με τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

– Να εξετάσουν το ενδεχόμενο σύναψης τεχνικής συμφωνίας με την EULEX για την ανταλλαγή ποινικών και εμπιστευτικών πληροφοριών.

– Να διερευνήσουν μεθόδους συνεργασίας με την EUROPOL, την INTERPOL και περιφερειακές οργανώσεις συνεργασίας για την επιβολή του νόμου.

5.9. Δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις

– Να τροποποιήσουν το νόμο για την διεθνή δικαστική συνεργασία σύμφωνα με το σχετικό κεκτημένο της ΕΕ και τις συμβάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης· να εξετάσουν το ενδεχόμενο επικύρωσης όλων των σχετικών συμβάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης στον τομέα της αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής σε ποινικές υποθέσεις.

– Να συνάψουν συμφωνίες περί αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής σε ποινικές υποθέσεις με τις ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Να διερευνήσουν τις λεπτομέρειες συνεργασίας με την EUROJUST.

5.10. Προστασία δεδομένων

– Να διευκρινίσουν το πεδίο εφαρμογής των περιορισμών που ισχύουν όσον αφορά το δικαίωμα των υποκειμένων των δεδομένων να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά  τους δεδομένα και να μπορούν να τα συμπληρώνουν, τα διορθώνουν ή να τα διαγράφουν.

– Να εφαρμόσουν το νόμο περί προστασίας δεδομένων και τις σχετικές διατάξεις εφαρμογής.

– Να εφαρμόσουν τις διατάξεις του νόμου περί προστασίας δεδομένων που κατοχυρώνουν την ανεξαρτησία του επικεφαλής υπευθύνου της υπηρεσίας προστασίας δεδομένων.

– Να εξασφαλίσουν ότι ζητείται η γνώμη της υπηρεσίας προστασίας δεδομένων για όλα τα μελλοντικά νομοσχέδια που αφορούν την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

5.11. Θεμελιώδη δικαιώματα σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία

– Να τροποποιήσουν το νόμο για την αποφυγή διακρίσεων για να ενισχύσουν τον μηχανισμό επιβολής κυρώσεων· να ενισχύσουν το πλαίσιο αποφυγής των διακρίσεων για τις γυναίκες, τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΔ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και διεμφυλικά άτομα) και τα άτομα με αναπηρίες.

– Να τροποποιήσουν το νόμο περί αλλοδαπών για να ενισχύσουν την κοινωνικοοικονομική ένταξη των προσφύγων·να τροποποιήσουν το νόμο περί ιθαγένειας για να διευκολύνουν την απόκτηση ιθαγένειας από τους πρόσφυγες.

– Να σχεδιάσουν μια νέα στρατηγική και ένα σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα και θεμελιώδη δικαιώματα.

– Να εφαρμόσουν και να ενισχύσουν τη στρατηγική και το σχέδιο δράσης για την ένταξη των μειονοτήτων των Ρομά, Ασκάλι και Αιγυπτίων.

– Να εφαρμόσουν, σε συντονισμό με τη Σερβία, τη συμφωνία για την ελευθερία κυκλοφορίας.

– Να διεξάγουν έρευνες και να ασκήσουν δίωξη για όλα τα εγκλήματα εθνοτικού χαρακτήρα.

– Να εξασφαλίσουν την λειτουργία των τοπικών συμβουλίων για την ασφάλεια των κοινοτήτων σε όλο το Κόσσοβο.

6. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ 6.1. Αιτήσεις για την χορήγηση θεωρήσεων βραχείας διαμονής Σένγκεν στην Πρίστινα, Κοσσυφοπέδιο κατά την περίοδο 2010-2011

Έτος || Κατηγορία θεώρησης || Βέλγιο || Γερμανία || Ελλάδα || Φινλανδία || Ουγγαρία || Ιταλία || Σλοβενία || Ελβετία || Νορβηγία || Σύνολο

2010 || Χορηγηθείσες θεωρήσεις κατηγορίας A || - || 0 || - || - || - || - || - || - || 0 || 0

Χορηγηθείσες θεωρήσεις κατηγορίας B || 1 || 1 || 19 || - || 10 || 2 || 1 || - || 0 || 34

Χορηγηθείσες θεωρήσεις κατηγορίας C (συμπεριλαμβανομένων των θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων) || 2,128 || 13,283 || 5,099 || 17 || 2,767 || 345 || 2,493 || 3,147 || 532 || 29,811

Χορηγηθείσες θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων κατηγορίας C || 726 || 1,214 || - || 52 || 1,834 || 2,357 || 2,482 || - || 69 || 8,734

Αιτηθείσες θεωρήσεις κατηγορίας C || 2,942 || 17,079 || 5,477 || 742 || 3,968 || 1,038 || 3,073 || 4,668 || 759 || 39,746

Σύνολο χορηγηθεισών θεωρήσεων κατηγορίας  A, B και C || 2,129 || 13,284 || 5,118 || 17 || 2,777 || 347 || 2,494 || 3,147 || 532 || 29,845

Σύνολο αιτηθεισών θεωρήσεων κατηγορίας  A, B και C || 2,945 || 17,080 || 5,496 || 742 || 3,981 || 1,040 || 3,073 || 4,668 || 759 || 39,784

Σύνολο μη χορηγηθεισών θεωρήσεων κατηγορίας  A, B και C || 816 || 3,796 || 378 || 725 || 1,175 || 693 || 579 || 1,521 || 227 || 9,910

Ποσοστό μη χορηγηθεισών θεωρήσεων κατηγορίας  A, B και C || 27.71% || 22.22% || 6.88% || 97.71% || 29.52% || 66.63% || 18.84% || 32.58% || 29.91% || 24.91%

Σύνολο χορηγηθεισών θεωρήσεων περιορισμένης εδαφικής ισχύος (LTV) || 5 || 11,629 || 3,749 || 563 || 8 || 4,301 || 3 || 12,305 || 519 || 33,082

Χορηγηθείσες θεωρήσεις κατηγορίας D || 135 || 3,585 || 39 || - || 160 || 3,087 || 35 || 2,481 || 17 || 9,539

Χορηγηθείσες θεωρήσεις κατηγορίας “D+C” || - || - || - || - || - || - || - || 3 || 0 || 3

Σύνολο χορηγηθεισών θεωρήσεων κατηγορίας A, B, C, LTV, D και “D+C” || 2,269 || 28,498 || 8,906 || 580 || 2,945 || 7,735 || 2,532 || 17,936 || 1,068 || 72,469

Ποσοστό χορηγηθεισών θεωρήσεων LTV  / θεωρήσεων κατηγορίας B+C || 0.23% || 87.54% || 73.25% || 3311.76% || 0.29% || 1239.48% || 0.12% || 391.01% || 97.56% || 110.8%

2011 || Χορηγηθείσες θεωρήσεις κατηγορίας A || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Χορηγηθείσες θεωρήσεις κατηγορίας C (συμπεριλαμβανομένων των θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων) || 1,647 || 1,281 || 565 || 7 || 2,937 || 258 || 2,804 || 416 || 637 || 10,552

Χορηγηθείσες θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων κατηγορίας C || 436 || 1,063 || 190 || 92 || 1,786 || 258 || 2,790 || 174 || 101 || 6,890

Αιτηθείσες θεωρήσεις κατηγορίας C || 2,735 || 6,170 || 725 || 916 || 4,152 || 2,037 || 3,884 || 5,099 || 820 || 26,538

Μη χορηγηθείσες θεωρήσεις κατηγορίας C || 1,088 || 4,889 || 160 || 909 || 1,215 || 1,779 || 1,080 || 4,683 || 183 || 15,986

Σύνολο χορηγηθεισών θεωρήσεων κατηγορίας A και C || 1,647 || 1,281 || 565 || 7 || 2,937 || 258 || 2,804 || 416 || 637 || 10,552

Σύνολο αιτηθεισών θεωρήσεων κατηγορίας A και  C || 2,735 || 6,170 || 725 || 916 || 4,152 || 2,037 || 3,884 || 5,099 || 820 || 26,538

Σύνολο μη χορηγηθεισών θεωρήσεων κατηγορίας  A και C || 1,088 || 4,889 || 160 || 909 || 1,215 || 1,779 || 1,080 || 4,683 || 183 || 15,986

Ποσοστό μη εκδοθεισών θεωρήσεων κατηγορίας  A και C || 39.78% || 79.24% || 22.07% || 99.24% || 29.26% || 87.33% || 27.81% || 91.84% || 22.32% || 60.2%

Σύνολο χορηγηθεισών θεωρήσεων περιορισμένης εδαφικής ισχύος (LTV) || - || 12,526 || 4,083 || 769 || 1 || 7,066 || - || 16,288 || 630 || 41,343

Σύνολο χορηγηθεισών θεωρήσεων κατηγορίας A, C και LTV || 1,647 || 13,807 || 4,648 || 776 || 2,938 || 7,324 || 2,804 || 16,684 || 1,267 || 51,895

Ποσοστό  χορηγηθεισών θεωρήσεων LTV / χορηγηθεισών θεωρήσεων κατηγορίας C || 0.00% || 977.83% || 722.65% || 10,985.71% || 0.03% || 2,738.76% || 0.00% || 3910,58% || 98.90% || 391.8%

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων

6.2. Πολίτες του Κοσσυφοπεδίου των οποίων απαγορεύθηκε η είσοδος στα εξωτερικά σύνορα Σένγκεν  κατά την περίοδο 2009-2011

Κράτος μέλος ή συνδεδεμένη χώρα || 2009 || 2010 || 2011

Βέλγιο || 0 || 5 || 40

Βουλγαρία || 45 || 70 || 50

Τσεχική Δημοκρατία || 5 || 0 || 5

Δανία || 0 || 0 || 0

Γερμανία || 45 || 60 || 50

Εσθονία || 0 || 0 || 0

Ιρλανδία || 5 || 0 || 5

Ελλάδα || 140 || 90 || 75

Ισπανία || 0 || 0 || 0

Γαλλία || 70 || 30 || 280

Ιταλία || 0 || 20 || 35

Κύπρος || 0 || 0 || 0

Λετονία || 0 || 0 || 0

Λιθουανία || 0 || 0 || 0

Λουξεμβούργο || 0 || - || 0

Ουγγαρία || 5 || 10 || 85

Μάλτα || 0 || 0 || 0

Κάτω Χώρες || 5 || 0 || 5

Αυστρία || 15 || 10 || 15

Πολωνία || 0 || 0 || 0

Πορτογαλία || 0 || 0 || 0

Ρουμανία || 0 || - || 0

Σλοβενία || 0 || 0 || 0

Σλοβακία || 0 || 0 || 0

Φινλανδία || 0 || 0 || 0

Σουηδία || 0 || 0 || 0

Ηνωμένο Βασίλειο || 50 || 20 || 0

Ισλανδία || 0 || - || -

Λιχτενστάιν || 10 || 5 || 0

Νορβηγία || 0 || 0 || 0

Ελβετία || 40 || 45 || 45

Σύνολο (ΕΕ-27) || 385 || 315 || 645

Μέσος όρος (ΕΕ-27) || 14 || 13 || 24

Τυπική απόκλιση  (ΕΕ-27) || 31 || 24 || 56

Πηγή: υπολογισμός  EUROSTAT και Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων

6.3. Πολίτες του Κοσσυφοπεδίου που συνελήφθησαν να είναι παράνομα παρόντες στην επικράτεια των κρατών μελών της ΕΕ κατά την περίοδο 2009-2011

Κράτος μέλος ή συνδεδεμένη χώρα || 2009 || 2010 || 2011

Βέλγιο || 75 || 90 || 250

Βουλγαρία || 10 || 20 || 5

Τσεχική Δημοκρατία || 10 || 15 || 20

Δανία || 0 || 5 || 0

Γερμανία || 1,605 || 1,935 || 1,715

Εσθονία || 0 || 0 || 0

Ιρλανδία || 50 || 35 || 15

Ελλάδα || 45 || 30 || 25

Ισπανία || 0 || 0 || 0

Γαλλία || 835 || 575 || 630

Ιταλία || 5 || 40 || 15

Κύπρος || 0 || 0 || 0

Λετονία || 0 || 0 || 0

Λιθουανία || 0 || 0 || 0

Λουξεμβούργο || 75 || 80 || -

Ουγγαρία || 20 || 20 || 50

Μάλτα || 0 || 0 || 0

Κάτω Χώρες || 25 || 20 || 20

Αυστρία || 1,390 || 740 || 530

Πολωνία || 0 || 5 || 10

Πορτογαλία || 0 || 0 || 0

Ρουμανία || 0 || 0 || 0

Σλοβενία || 0 || 0 || 0

Σλοβακία || 0 || 0 || 0

Φινλανδία || 250 || 0 || 0

Σουηδία || - || 1,335 || 810

Ηνωμένο Βασίλειο || 185 || 115 || 85

Ισλανδία || 0 || - || -

Λιχτενστάιν || - || 0 || -

Νορβηγία || 0 || - || 0

Ελβετία || 0 || 0 || 1,285

Σύνολο (ΕΕ-27) || 4,580 || 5,060 || 4,180

Μέσος όρος (ΕΕ-27) || 176 || 187 || 161

Τυπική απόκλιση  (ΕΕ-27) || 417 || 451 || 376

Πηγή: υπολογισμός  EUROSTAT και Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων

6.4. Αιτήσεις ασύλου υποβληθείσες από πολίτες του Κοσσυφοπεδίου κατά την περίοδο 2009-2011

Κράτος μέλος ή συνδεδεμένη χώρα || 2009 || 2010 || 2011

Βέλγιο || 2,515 || 3,230 || 2,320

Βουλγαρία || 0 || 0 || 0

Τσεχική Δημοκρατία || 20 || 5 || 5

Δανία || 120 || 160 || 135

Γερμανία || 1,900 || 2,205 || 1,885

Εσθονία || 0 || 0 || 0

Ιρλανδία || 30 || 15 || 10

Ελλάδα || 10 || 0 || 0

Ισπανία || 0 || 0 || 0

Γαλλία || 4,580 || 5,285 || 3,240

Ιταλία || 290 || 300 || 110

Κύπρος || 0 || 0 || 0

Λετονία || 0 || 0 || 0

Λιθουανία || 0 || 0 || 0

Λουξεμβούργο || 130 || 160 || 140

Ουγγαρία || 1,785 || 380 || 210

Μάλτα || 0 || 0 || 0

Κάτω Χώρες || 45 || 60 || 30

Αυστρία || 1,305 || 610 || 340

Πολωνία || 0 || 0 || 0

Πορτογαλία || 0 || 0 || 0

Ρουμανία || 0 || 0 || 0

Σλοβενία || 30 || 20 || 20

Σλοβακία || 0 || 0 || 0

Φινλανδία || 240 || 140 || 75

Σουηδία || 1,235 || 1,715 || 1,320

Ηνωμένο Βασίλειο || 40 || 40 || 25

Ισλανδία || 0 || 0 || 0

Λιχτενστάιν || 5 || 5 || 20

Νορβηγία || 0 || 245 || 145

Ελβετία || 695 || 600 || 660

Σύνολο (ΕΕ-27) || 14,275 || 14,325 || 9,865

Μέσος όρος (ΕΕ-27) || 529 || 531 || 365

Τυπική απόκλιση  (ΕΕ-27) || 1,053 || 1,206 || 812

Πηγή: υπολογισμός  EUROSTAT και Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων

6.5. Πρωτοβάθμιες αποφάσεις σχετικά με αιτήσεις ασύλου υποβληθείσες από πολίτες του Κοσσυφοπεδίου κατά την περίοδο 2009-2011

Κράτος μέλος ή συνδεδεμένη χώρα || Σύνολο αποφάσεων || Θετικές αποφάσεις || Ποσοστό αναγνώρισης

2009 || 2010 || 2011 || 2009 || 2010 || 2011 || 2009 || 2010 || 2011

Βέλγιο || 1,065 || 1,820 || 2,760 || 115 || 140 || 240 || 10.8% || 7.7% || 8.7%

Βουλγαρία || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Τσεχική Δημοκρατία || 20 || 10 || 0 || 5 || 0 || 0 || 25% || 0 || 0

Δανία || 70 || 150 || 140 || 15 || 35 || 25 || 21.4% || 23.3% || 17.9%

Γερμανία || 1,355 || 2,255 || 1.850 || 75 || 90 || 50 || 5.5% || 4% || 2.7%

Εσθονία || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Ιρλανδία || 30 || 15 || 10 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Ελλάδα || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Ισπανία || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Γαλλία || 2,460 || 3,480 || 3.395 || 110 || 105 || 100 || 4.5% || 3% || 2.9%

Ιταλία || 255 || 335 || 220 || 75 || 80 || 95 || 29.4% || 23.9% || 43.2%

Κύπρος || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Λετονία || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Λιθουανία || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Λουξεμβούργο || - || 90 || 90 || - || 5 || 5 || 0 || 5.6% || 5.6%

Ουγγαρία || 650 || 85 || 135 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Μάλτα || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Κάτω Χώρες || 25 || 55 || 35 || 5 || 0 || 0 || 20 || 0 || 0

Αυστρία || 1,115 || 665 || 365 || 80 || 70 || 35 || 7.2% || 10.5% || 9.6%

Πολωνία || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Πορτογαλία || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Ρουμανία || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Σλοβενία || 25 || 25 || 20 || 10 || 0 || 0 || 40% || 0 || 0

Σλοβακία || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Φινλανδία || 85 || 215 || 85 || 10 || 15 || 5 || 11.8% || 7% || 5.9%

Σουηδία || 1,300 || 975 || 1.200 || 105 || 35 || 50 || 8.1% || 3.6% || 4.2%

Ηνωμένο Βασίλειο || 45 || 40 || 20 || 15 || 5 || 10 || 33.3% || 12.5% || 50%

Ισλανδία || - || 0 || 0 || - || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Λιχτενστάιν || 5 || 0 || 5 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Νορβηγία || 0 || 245 || 125 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0

Ελβετία || 245 || 370 || 255 || 45 || 80 || 55 || 18.4% || 21.6% || 21.6%

Σύνολο (ΕΕ-27) || 8,500 || 10,215 || 10,325 || 620 || 580 || 615 || 7.3% || 5.7% || 6%

Μέσος όρος (ΕΕ-27) || 315 || 378 || 382 || 23 || 21 || 23 || || ||

Τυπική απόκλιση  (ΕΕ-27) || 602 || 822 || 867 || 39 || 39 || 51 || || ||

Πηγή: υπολογισμός Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων βάσει δεδομένων EUROSTAT

6.6. Αιτήσεις επανεισδοχής που εξετάσθηκαν από το Κοσσυφοπέδιο κατά την περίοδο 2009-2011

Έτος || Κράτος μέλος ή συνδεδεμένη χώρα || Σύνολο αιτήσεων επανεισδοχής || Απορριφθείσες αιτήσεις || Εκκρεμείς αιτήσεις || Επιστροφές

2009 || Βέλγιο || 58 || 12 || 14 || 32

Βουλγαρία || 0 || 0 || 0 || 0

Γερμανία || 2,385 || 91 || 1,753 || 541

Γαλλία || 500 || 24 || 0 || 476

Ιταλία || 80 || - || 3 || 77

Ουγγαρία || - || - || || 133

Αυστρία || - || - || || 234

Σλοβενία || 85 || - || 10 || 75

Σλοβακία || 0 || 0 || 0 || 0

Νορβηγία || - || - || || 125

Ελβετία || 403 || 35 || 0 || 368

Σύνολο || 3,511 || 162 || 1,780 || 2,061

2010 || Βέλγιο || 61 || 3 || 18 || 40

Βουλγαρία || 0 || 0 || 0 || 0

Τσεχική Δημοκρατία || 7 || 0 || 0 || 7

Γερμανία || 2,339 || 197 || 1,536 || 606

Γαλλία || 522 || 21 || 4 || 497

Ιταλία || 65 || - || 1 || 64

Ουγγαρία || - || - || || 60

Αυστρία || - || - || || 253

Σλοβενία || 68 || - || 13 || 55

Σλοβακία || 0 || 0 || 0 || 0

Νορβηγία || - || - || || 103

Ελβετία || 419 || 22 || 0 || 397

Σύνολο || 3,481 || 243 || 1,572 || 2,082

2011 || Βέλγιο || 365 || 17 || 50 || 298

Βουλγαρία || 0 || 0 || 0 || 0

Τσεχική Δημοκρατία || 1 || 0 || 0 || 1

Γερμανία || 1,483 || 155 || 832 || 496

Γαλλία || 372 || 9 || 9 || 354

Ιταλία || 77 || - || 2 || 75

Ουγγαρία || - || - || || 62

Αυστρία || - || - || || 140

Σλοβενία || 35 || - || 10 || 25

Σλοβακία || 0 || 0 || 0 || 0

Νορβηγία || - || - || || 100

Ελβετία || 259 || 18 || 0 || 241

Σύνολο || 2,592 || 199 || 903 || 1,792

2012 || Βέλγιο || 355 || 14 || 104 || 237

Γερμανία || 691 || 80 || 302 || 309

Ελλάδα || 21 || 0 || 0 || 21

Γαλλία || 226 || 10 || 8 || 208

Ιταλία || 39 || - || 0 || 39

Ουγγαρία || - || - || || 64

Κάτω Χώρες || 18 || 1 || 7 || 10

Αυστρία || - || - || || 94

Σλοβενία || 15 || - || 8 || 7

Σουηδία || 489 || 15 || 0 || 474

Νορβηγία || - || - || || 50

Ελβετία || 225 || 11 || 0 || 214

Σύνολο || 2,079 || 131 || 429 || 1,253

Πηγή: κράτη μέλη και συνδεδεμένες χώρες της ΕΕ

*               Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και συνάδει με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 1244/99 και τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

[1]               Η Αυστρία, τα κράτη BENELUX (με κοινή συμφωνία), η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Σλοβενία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο έχουν συνάψει συμφωνίες επανεισδοχής με το Κοσσυφοπέδιο.

[2]               Το Κοσσυφοπέδιο έχει μονογράψει συμφωνίες επανεισδοχής με την Εσθονία και την Κροατία και έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Γερμανίας και Τουρκία.

[3]               Η επανένταξη υποστηρίζεται επίσης από τη στρατηγική για τις κοινότητες και την επιστροφή και από τη στρατηγική για την ένταξη των κοινοτήτων των Ρομά, Ασκάλι και Αιγυπτίων.

[4]               Τέτοια τοπικά γραφεία για τις κοινότητες και την επιστροφή συνεχίζουν να απουσιάζουν σε 3 από τους 38 δήμους του Κοσσυφοπεδίου.

[5]               Αυτά τα πρότυπα ορίζονται στο έγγραφο ΔΟΠΑ 9303 (Μέρος 1) του παραρτήματος 9 της σύμβασης του Σικάγο.

[6]               Αυτά τα πρότυπα ορίζονται στο έγγραφο ΔΟΠΑ 9303 (Μέρος 3) του παραρτήματος 9 της σύμβασης του Σικάγο.

[7]               Κώδικας συνόρων Σένγκεν (κανονισμός 562/2006).

[8]               Κανονισμός τοπικής διασυνοριακής κυκλοφορίας (κανονισμός 1931/2006).

[9]               Κώδικας συνόρων Σένγκεν (κανονισμός 562/2006)· συμπεράσματα του Συμβουλίου της 4ης-5ης Δεκεμβρίου 2006· κατάλογος Σένγκεν σχετικά με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, την  επιστροφή και την επανεισδοχή.

[10]             Το Κοσσυφοπέδιο έχει συνάψει συμφωνία τελωνειακής συνεργασίας με το Μαυροβούνιο και συμφωνία αστυνομικής συνεργασίας με την Κροατία.

[11]             Οδηγία περί ενιαίας άδειας (οδηγία 2011/98/EΕ)· οδηγία σχετικά με τις προϋποθέσεις εισδοχής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό τις σπουδές, την ανταλλαγή μαθητών, την άμισθη πρακτική άσκηση ή την εθελοντική υπηρεσία, (οδηγία 2004/114/EΚ)· οδηγία  σχετικά με ειδική διαδικασία εισδοχής υπηκόων τρίτων χωρών για σκοπούς επιστημονικής έρευνας (οδηγία 2005/71/EΚ)· οδηγία σχετικά με το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης (οδηγία 2003/86/ΕΚ)· οδηγία σχετικά με το καθεστώς υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι είναι επί μακρόν διαμένοντες (οδηγία 2003/109/EΚ)· οδηγία σχετικά με τον τίτλο παραμονής που χορηγείται στους υπηκόους τρίτων χωρών θύματα εμπορίας ανθρώπων ή συνέργειες στην λαθρομετανάστευση, οι οποίες συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές (οδηγία 2004/81/EΚ).

[12]             Οδηγία περί επιστροφής (οδηγία 2008/115/EΚ)· οδηγία όσον αφορά τη συνδρομή κατά τη διέλευση σε περίπτωση απομάκρυνσης δια της αεροπορικής οδού (οδηγία 2003/110/EΚ)· οδηγία σχετικά με την επιβολή ελάχιστων προτύπων όσον αφορά τις κυρώσεις και τα μέτρα κατά των εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών (οδηγία 2009/52/EΚ).

[13]             Οι πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ δεν χρειάζονται θεωρήσεις σύμφωνα με το προβλεπόμενο νέο καθεστώς θεωρήσεων του Κοσσυφοπεδίου.

[14]             Κανονισμός για τη θέσπιση κοινοτικού κώδικα θεωρήσεων (κανονισμός 810/2009).

[15]             Οδηγία για τον ορισμό της υποβοήθησης της παράνομης εισόδου, διέλευσης και διαμονής (οδηγία 2002/90/EΚ).

[16]             Οδηγία σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων άσυλων στα κράτη μέλη (οδηγία 2003/9/EΚ), οδηγία για τις ελάχιστες απαιτήσεις (οδηγία 2004/83/EΚ και αναδιατυπωμένη οδηγία 2011/95/EΚ), οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου (οδηγία 2005/85/EΚ) και οδηγία περί προσωρινής προστασίας (οδηγία 2001/55/EΚ).

[17]             βλ. Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Κοσσυφοπέδιο για την εγκαθίδρυση κράτους δικαίου, ειδική έκθεση αριθ 18 του 2012.

[18]             Η αποκλειστική αρμοδιότητα περιλαμβάνει τη διερεύνηση και δίωξη, μεταξύ άλλων, της τρομοκρατίας, των εγκλημάτων πολέμου, του οργανωμένου εγκλήματος και του ξεπλύματος χρήματος.

[19]             Η επικουρική αρμοδιότητα περιλαμβάνει τη διερεύνηση και δίωξη, μεταξύ άλλων, λαθραίας διακίνησης μεταναστών, της εμπορίας ανθρώπων, της λαθραίας διακίνησης ναρκωτικών, τα παράνομα παιχνίδια, τη φοροδιαφυγή, την εμπορία όπλων, την κατάχρηση αξιώματος, την δωροδοκία και την απάτη κατά την άσκηση υπηρεσίας.

[20]             Σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνονται: Η Σλοβενία, η Κροατία, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο Άγιος Μαρίνος και η Τουρκία.

[21]             Οδηγία 2002/58/EΚ, Άρθρο 15 παράγραφος 1.

[22]             Οδηγία 2006/24/EΚ.

[23]             Σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνονται: Η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, ο Καναδάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία.

[24]             Σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνονται: η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Λιθουανία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Σουηδία, η Κροατία, η Ελβετία, η Νορβηγία και η Τουρκία.

[25]             Αυτές οι πράξεις περιλαμβάνουν την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Πρωτόκολλά της, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και τα πρωτόκολλά του, τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, τη σύμβαση για την κατάργηση πάσης μορφής φυλετικών διακρίσεων, τη σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών και τη σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού. Το Κοσσυφοπέδιο δεν αποτελεί μέλος ούτε των Ηνωμένων Εθνών ούτε του Συμβουλίου της Ευρώπης.

[26]             ΟΑΣΕ, πρόσβαση στα μητρώα προσωπικής κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, Πρίστινα, Ιούλιος 2012.

[27]             EUROPOL, αξιολόγηση κινδύνου σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα στην ΕΕ, 28 Απριλίου 2011.

[28]             ΟΟΣΑ, στήριξη για τη βελτίωση της διακυβέρνησης και της διαχείρισης, αξιολόγηση του Κοσσυφοπεδίου, Μάρτιος 2012.

[29]             Στον δείκτη διαπιστούμενης δωροδοκίας της Transparency International (CPI), το Κοσσυφοπέδιο καταλαμβάνει την τελευταία θέση στα Δυτικά Βαλκάνια το 2010 και το 2011, ενώ για το 2012 την τελευταία θέση κατέχει η Αλβανία.

[30]             Μία θεώρηση βραχείας διαμονής με περιορισμένη εδαφική ισχύ («LTV») παρέχει το δικαίωμα στον κάτοχο να διαμένει μόνο στο κράτος μέλος/κράτη μέλη στο οποίο/στα οποία ισχύει η θεώρηση. Μία θεώρηση LTV μπορεί να εκδοθεί στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ταξιδιώτης δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις εισόδου, όταν τουλάχιστον ένα κράτος μέλος δεν αναγνωρίζει το ταξιδιωτικό έγγραφο στο οποίο θα τοποθετηθεί η θεώρηση ή όταν, για λόγους επείγοντος, η θεώρηση εκδίδεται χωρίς να πραγματοποιηθεί, όπου ισχύει, η προηγούμενη διαβούλευση.

[31]             Το δείγμα των κρατών μελών και συνδεδεμένων κρατών Σένγκεν του διαγράμματος 6.6, συμπεριελάμβανε τις ακόλουθες χώρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία, Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Σουηδία, Νορβηγία και Ελβετία.