9.5.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 133/58


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τη διαθεσιμότητα ραδιοεξοπλισμού στην αγορά»

[COM(2012) 584 final – 2012/0283(COD)]

2013/C 133/11

Εισηγητής: ο κ. Bernardo HERNÁNDEZ BATALLER

Στις 25 Οκτωβρίου 2012 και στις 5 Νοεμβρίου 2012 αντιστοίχως, και σύμφωνα με τα άρθρα 26 και 114 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αποφάσισαν να ζητήσουν γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την

Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τη διαθεσιμότητα ραδιοεξοπλισμού στην αγορά

COM(2012) 584 final – 2012/0283 (COD).

Το ειδικευμένο τμήμα «Ενιαία αγορά, παραγωγή και κατανάλωση», στο οποίο ανατέθηκαν οι σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 5 Φεβρουαρίου 2013.

Κατά την 487η σύνοδο ολομέλειας, της 13ης και 14ης Φεβρουαρίου 2013 (συνεδρίαση της 13ης Φεβρουαρίου 2013), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε την ακόλουθη γνωμοδότηση με 74 ψήφους υπέρ και 1 αποχή.

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής, η οποία δημιουργεί ένα ευχερέστερο νομικό καθεστώς, διασαφηνίζει τους υπάρχοντες κανόνες και, επομένως, προσφέρει μεγαλύτερη συνέπεια στη νομική τάξη της Ένωσης, όσον αφορά τη διάθεση εμπορευμάτων στην αγορά.

1.2

Επισημαίνεται ότι όλοι οι οικονομικοί φορείς θα φέρουν ευθύνη για τη συμμόρφωση των προϊόντων, ανάλογα με τον ρόλο τους στην αλυσίδα εφοδιασμού, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών. Η ΕΟΚΕ ζητά από την Επιτροπή και από τα κράτη μέλη, εντός των ορίων των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους, να εγγυώνται ότι τα προερχόμενα από τρίτες χώρες προϊόντα που θα εισάγονται στην αγορά της Ένωσης θα πληρούν τις απαιτήσεις της οδηγίας.

1.3

Όσον αφορά το καθεστώς κυρώσεων, παρότι αυτό θα διέπεται από τη νομοθεσία των κρατών μελών, η ΕΟΚΕ ζητά από την Επιτροπή ακριβέστερη διευκρίνιση της φύσης, της τυπολογίας των παραβάσεων και του κατώτατου ορίου κυρώσεων, σε υπερεθνικό επίπεδο. Για τον σκοπό αυτόν, αναμένει με ενδιαφέρον την υιοθέτηση από την Επιτροπή της δέσμης μέτρων για την επιτήρηση της αγοράς, με την οποία ευελπιστεί ότι θα θεσπίζεται λεπτομερώς μεγαλύτερος βαθμός συνεργασίας και εναρμόνισης.

1.4

Η Επιτροπή, οι παραγωγοί και οι καταναλωτές θα πρέπει να εξετάσουν τη δυνατότητα θέσπισης, στο μέλλον, ενός νέου συστήματος σήμανσης, όπου θα προσδιορίζεται η προέλευση των προϊόντων και θα εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα, ώστε να βελτιωθεί η ενημέρωση των καταναλωτών.

2.   Εισαγωγή

2.1

Το νομικό πλαίσιο που διέπει από το 1999 (1), σε επίπεδο ΕΕ, τη διάθεση στην αγορά, την ελεύθερη κυκλοφορία και τη θέση σε λειτουργία ραδιοεξοπλισμού και τηλεπικοινωνιακού τερματικού εξοπλισμού αποδείχθηκε καθοριστικό για τη δημιουργία εσωτερικής αγοράς στον τομέα αυτόν.

2.2

Η ΕΟΚΕ έχει ήδη (2) εκφρασθεί υπέρ της σχετικής οδηγίας, η οποία περιελάμβανε τις βασικές απαιτήσεις για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας, την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα και την αποφυγή των επιβλαβών παρεμβολών. Υπαγόταν στην καλούμενη «νέα προσέγγιση» της νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία εισάγονταν τεχνικές απαιτήσεις βάσει μη υποχρεωτικών εναρμονισμένων προτύπων, ενώ οι νομικές απαιτήσεις περιορίζονταν στα απολύτως βασικά (3).

2.2.1

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο αποδεικνύεται περίπλοκο, ως προς το ότι, βάσει της οδηγίας 1999/5/ΕΚ, μπορούν να διατεθούν στην αγορά αποκλειστικά όσοι εξοπλισμοί πληρούν τις απαιτήσεις της οδηγίας, ενώ, από την άλλη πλευρά, τα κράτη μέλη δεν δύνανται να θεσπίσουν σε εθνικό επίπεδο νέους περιορισμούς ως προς τις ίδιες απαιτήσεις, δηλαδή ως προς τις απαιτήσεις προστασίας της υγείας και της ασφάλειας, ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας και αποφυγής των επιβλαβών παρεμβολών.

2.2.2

Στα ίδια προϊόντα είναι εφαρμοστέες και άλλες πράξεις της ΕΕ, που αφορούν περιβαλλοντικές πτυχές, συγκεκριμένα δε οι οδηγίες σχετικά με τις επικίνδυνες ουσίες, με τα απόβλητα ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, με τις ηλεκτρικές στήλες, καθώς και μέτρα εφαρμογής της οδηγίας για τον οικολογικό σχεδιασμό.

2.2.3

Από την άλλη πλευρά, η έναρξη λειτουργίας και η χρήση ραδιοεξοπλισμού υπόκεινται σε εθνικές νομοθεσίες. Τα κράτη μέλη, κατά την άσκηση της αρμοδιότητας αυτής, οφείλουν να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της ΕΕ και ειδικότερα:

με το γενικό πλαίσιο για την πολιτική του ραδιοφάσματος που θεσπίζεται στο πρόγραμμα πολιτικής για το ραδιοφάσμα·

με τα γενικά κριτήρια που ορίζονται στην οδηγία-πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες·

με τους όρους που αφορούν τις εγκρίσεις για τη χρήση του ραδιοφάσματος, που καθορίζονται στην οδηγία για την αδειοδότηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών·

με τα μέτρα εφαρμογής της οδηγίας για το ραδιοφάσμα, που εναρμονίζουν τους τεχνικούς όρους για τη χρήση ορισμένων ζωνών του ραδιοφάσματος στην ΕΕ και που είναι δεσμευτικά για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

2.3

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η αναγκαία συνέπεια με τις λοιπές πολιτικές και στόχους της Ένωσης, ειδικότερα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διάθεση προϊόντων στην αγορά, που εγκρίθηκε το 2008 (4) και με τους στόχους του οποίου είχε συμφωνήσει η ΕΟΚΕ (5), δεδομένου ότι θέσπιζε:

ενιαίο πλαίσιο για τη διάθεση των προϊόντων στην αγορά και

γενικές αρχές και διατάξεις αναφοράς για την εφαρμογή του σε όλη τη νομοθεσία που εναρμονίζει τους όρους εμπορευματοποίησης των προϊόντων, με στόχο τη θέσπιση συνεκτικής βάσης για τις αναθεωρήσεις ή τις αναδιατυπώσεις της νομοθεσίας αυτής.

2.4

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πολυπλοκότητα του νομικού αυτού πλαισίου, η Επιτροπή υποβάλλει πρόταση που επιχειρεί να διασαφηνίσει την εφαρμογή της οδηγίας 1999/5/ΕΚ, αντικαθιστώντας την ώστε να καταργηθεί περιττός διοικητικός φόρτος που βαρύνει τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα, χάρη στην αύξηση της ευελιξίας του φάσματος και στη διευκόλυνση των διοικητικών διατυπώσεων κατά τη χρήση του.

3.   Η πρόταση της Επιτροπής

Τα σημαντικότερα στοιχεία της πρότασης αναθεώρησης της οδηγίας είναι τα εξής:

3.1

Εναρμόνιση με την απόφαση αριθ. 768/2008/ΕΚ για κοινό πλαίσιο εμπορίας των προϊόντων (συμπεριλαμβανομένων: των ορισμών του κεφαλαίου R1 της απόφασης αριθ. 768/2008· των υποχρεώσεων των οικονομικών φορέων· τριών ενοτήτων για τις διαδικασίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης· των υποχρεώσεων κοινοποίησης των οργανισμών αξιολόγησης της συμμόρφωσης· καθώς και των απλουστευμένων διαδικασιών διασφάλισης).

3.2

Η απόφαση αριθ. 768/2008/ΕΚ είχε υιοθετηθεί παράλληλα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 765/2008 (περί διαπίστευσης και εποπτείας της αγοράς). Οι δύο πράξεις θέσπιζαν κανόνες για τη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, καθώς υιοθετούσαν μια πιο συνεκτική θεώρηση της πολιτικής περί τεχνικής εναρμόνισης για θέματα ασφάλειας των προϊόντων, καθώς και ένα αποτελεσματικότερο καθεστώς επιτήρησης για όλα τα εμπορεύματα που διατίθενται στην αγορά, είτε προέρχονται από χώρες της ΕΕ είτε από τρίτες χώρες, καθώς και για την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών στην ενιαία αγορά.

3.3

Καθιερώνεται νέος ορισμός του «ραδιοεξοπλισμού», που περιλαμβάνει αποκλειστικά τον εξοπλισμό που εκπέμπει εκούσια σήματα χρησιμοποιώντας το ραδιοφάσμα είτε για σκοπούς επικοινωνίας είτε για άλλους. Αυτό εξηγεί τον νέο τίτλο της οδηγίας, ο οποίος αναφέρεται στη διάθεση (6) ραδιοεξοπλισμού στην αγορά. Η προτεινόμενη οδηγία δεν είναι εφαρμοστέα στον τερματικό εξοπλισμό σταθερής τηλεφωνίας.

3.4

Η πρόταση παρέχει τις εξής δυνατότητες:

να απαιτείται η διαλειτουργικότητα των συσκευών ραδιοεξοπλισμού με εξαρτήματα, όπως π.χ. οι φορτιστές·

να απαιτείται από τον ραδιοεξοπλισμό με χρήση λογισμικού να εξασφαλίζει ότι μόνον οι συμβατοί συνδυασμοί λογισμικού και υλικού συνδυάζονται. Προς τούτο, επιτρέπεται η υιοθέτηση μέτρων για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η κανονιστική αυτή απαίτηση να δημιουργεί φραγμούς στον ανταγωνισμό στην αγορά για λογισμικό τρίτων μερών.

3.5

Εισάγει τη δυνατότητα να απαιτείται η καταχώριση σε κεντρικό σύστημα των προϊόντων που υπάγονται σε κατηγορίες που παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα συμμόρφωσης, με βάση τις πληροφορίες σχετικά με τη συμμόρφωση που παρέχονται από τα κράτη μέλη.

3.6

Η πρόταση διασαφηνίζει τη σχέση που συνδέει την οδηγία 1999/5/ΕΚ με την εθνική και την ενωσιακή νομοθεσία σχετικά με τη χρήση του ραδιοφάσματος.

3.7

Απλουστεύει και περιορίζει τις διοικητικές υποχρεώσεις ως προς τα εξής:

α)

ο νέος ορισμός του «ραδιοεξοπλισμού» οριοθετεί σαφώς το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας περί ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας·

β)

οι καθαροί δέκτες και τα σταθερά τερματικά παύουν να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας και, αντ’ αυτού, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας περί ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας και της οδηγίας για το ηλεκτρολογικό υλικό που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί εντός ορισμένων ορίων τάσεως ή, ανάλογα με την τάση τους, εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας περί ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας και της οδηγίας για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων· αυτό συνεπάγεται κάποια μείωση των διοικητικών υποχρεώσεων·

γ)

καταργείται η απαίτηση κοινοποίησης της διάθεσης στην αγορά εξοπλισμού που χρησιμοποιεί ζώνες συχνοτήτων που δεν είναι εναρμονισμένες σε επίπεδο ΕΕ·

δ)

καταργείται η υποχρέωση των παραγωγών να:

επιθέτουν στο προϊόν κωδικό σήματος αναγνώρισης της κλάσης του εξοπλισμού·

επιθέτουν τη σήμανση «CE» στις οδηγίες χρήσης·

ε)

διαγράφονται από το κείμενο της οδηγίας οι απαιτήσεις για υποστήριξη του ανταγωνισμού στην αγορά τερματικών σταθμών (οι οποίες αφορούν τις προδιαγραφές για τις διεπαφές και την τεχνική αιτιολόγηση της σύνδεσης τερματικού τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού με τις διεπαφές), καθώς παρόμοιες απαιτήσεις περιλαμβάνονται στην οδηγία σχετικά με τον ανταγωνισμό στις αγορές εξοπλισμού τηλεπικοινωνιακών τερματικών.

3.8

Τέλος, με την πρόταση οδηγίας εναρμονίζονται με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) και με τον κανονισμό αριθ. 182/2011 για την άσκηση των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή, οι διαδικασίες για την άσκηση των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων και της εξουσιοδότησης, και συγκεκριμένα:

οι εκτελεστικές αρμοδιότητες προτείνονται για τον καθορισμό κατηγοριών εξοπλισμού και για την υποβολή πληροφοριών σχετικά με τη γεωγραφική περιοχή χρήσης, καθώς και σχετικά με τους περιορισμούς χρήσης του ραδιοεξοπλισμού·

οι κατ’ εξουσιοδότηση αρμοδιότητες προτείνονται για την προσαρμογή στην τεχνική πρόοδο του παραρτήματος ΙΙ που απαριθμεί κάποιον εξοπλισμό που είτε εμπίπτει είτε όχι στον ορισμό του ραδιοεξοπλισμού· για τις πρόσθετες ουσιώδεις απαιτήσεις· για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τη συμμόρφωση εξοπλισμού ραδιοεπικοινωνίας μέσω λογισμικού και για την απαίτηση καταχώρισης εξοπλισμού ραδιοεπικοινωνίας που υπάγεται σε ορισμένες κατηγορίες.

4.   Γενικές παρατηρήσεις

4.1

Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής, καθώς προσδίδει μεγαλύτερη συνέπεια στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το άρθρο 7 της ΣΛΕΕ, εφόσον επιλέγει την νομοθετική τεχνική της «αντικατάστασης», δηλαδή την αναδιατύπωση με υιοθέτηση νέας νομικής πράξης, όπου ενσωματώνονται σε ενιαίο κείμενο και οι τροποποιήσεις επί της ουσίας που εισάγονται σε προγενέστερη πράξη και οι διατάξεις της προγενέστερης πράξης που παραμένουν ως είχαν. Η νέα πράξη αντικαθιστά και καταργεί την προϋπάρχουσα, προσαρμοζόμενη στην ορολογία της απόφασης αριθ. 768/2008/ΕΚ και στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

4.2

Η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων είναι μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες των Συνθηκών και η πρόταση οδηγίας προωθεί την ελεύθερη κυκλοφορία ασφαλών εμπορευμάτων, ενισχύοντας την προστασία των καταναλωτών και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και δημιουργώντας ισότιμες συνθήκες ανταγωνισμού για τους οικονομικούς φορείς.

4.3

Για να εξασφαλιστούν στην ευρωπαϊκή βιομηχανία συνθήκες ανάκαμψης της ανταγωνιστικότητας, η ΕΟΚΕ θεωρεί αναγκαίο η εσωτερική αγορά να διασφαλίζει πλήρη διαλειτουργικότητα, περιορίζοντας τον κατακερματισμό τόσο των εθνικών αγορών όσο και των επενδύσεων σε έρευνα και καινοτομία.

4.4

Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι απαιτείται η ανάπτυξη μιας προδραστικής βιομηχανικής πολιτικής, που να ανταποκρίνεται καλύτερα στην ισορροπία ανάμεσα στις ικανότητες των παραγωγών, σε ένα τεχνικό κανονιστικό πλαίσιο για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και, κυρίως, στα είδη προϊόντων που θα μπορούν να συμμορφώνονται προς κοινούς κανόνες και εναρμονισμένες ρυθμίσεις και διαδικασίες.

4.5

Η υιοθέτηση τεχνικών και ρυθμιστικών κανόνων θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις αρχές της νέας πολιτικής περί τυποποίησης, με δημοσιοποίηση και διαφάνεια όσον αφορά τις εργασίες, και με πλήρη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και εκπροσώπων της οργανωμένης κοινωνίας πολιτών.

5.   Ειδικές παρατηρήσεις

5.1

Όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας, βάσει του άρθρου 1 παράγραφος 3 εξαιρούνται ένα ολόκληρο σύνολο προϊόντων ραδιοεξοπλισμού, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη «δημόσια ασφάλεια», η οποία, πέραν της άμυνας ή της ασφάλειας του κράτους, περιλαμβάνει και άλλες έννοιες, όπως η οικονομική ευημερία του κράτους, που θα πρέπει να οριστούν ή να διασαφηνιστούν, για λόγους σαφήνειας του νομοθετήματος.

5.1.1

Εξάλλου, παρότι ο εξοπλισμός αυτός εξαιρείται βάσει του άρθρου 1 παράγραφος 3, δεν εμφαίνεται στο παράρτημα Ι ως «εξοπλισμός που δεν διέπεται από την παρούσα οδηγία».

5.2

Η ΕΟΚΕ συμφωνεί να προωθηθεί η διασυνεργασία μέσω δικτύων με άλλο ραδιοεξοπλισμό και η σύνδεσή του με διεπαφές κατάλληλου τύπου σε ολόκληρη την Ένωση, πράγμα που μπορεί να απλουστεύσει τη χρήση του εξοπλισμού, διευκολύνοντας τη διαλειτουργικότητα μεταξύ ραδιοεξοπλισμού και εξαρτημάτων.

5.3

Προκειμένου να βελτιωθεί η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικότητας των χρηστών, πρέπει να αναπτυχθεί μια δεοντολογική και κοινωνική διάσταση των τεχνολογικών εφαρμογών ασφαλείας, ήδη από τη σχεδίασή τους, ώστε να εξασφαλίζεται η κοινωνική τους αποδοχή. Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών πρέπει να εξασφαλίζεται σε όλες τις φάσεις, από τη σχεδίαση έως την τυποποίηση και την τεχνολογική εφαρμογή στην πράξη, και να συνιστά εγγενές στοιχείο από τις αρχικές φάσεις.

5.4

Θα πρέπει να διασαφηνιστούν οι όροι διάθεσης στην αγορά που ισχύουν τόσο για τα προϊόντα της Ένωσης όσο και των τρίτων χωρών. Προς τούτο, στο άρθρο 6, θα πρέπει να αναφέρονται οι περιπτώσεις όπου τεκμαίρεται η συμμόρφωση προς τις θεμελιώδεις απαιτήσεις που θεσπίζονται από την οδηγία (ευρωπαϊκά εναρμονισμένα πρότυπα, διεθνείς κανόνες που έχουν δημοσιευθεί από την Επιτροπή), καθώς και οι περιπτώσεις πρόσθετων εθνικών προτύπων.

5.5

Η ΕΟΚΕ συνιστά στην Επιτροπή και στα κράτη μέλη τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά να πληρούν τις απαιτήσεις που θεσπίζονται ως προς τις προβλεπόμενες ζώνες του ραδιοφάσματος, ούτως ώστε να αποτρέπεται το ενδεχόμενο παρεμβολών στη ζώνη των 800 MHz, καθώς και περιττής ρύπανσης του ραδιοφάσματος. Όλως ιδιαιτέρως ισχύει η σύσταση αυτή για τις διασυνοριακές περιοχές, όπου θα ήταν επιθυμητή η εναρμόνιση των εφαρμοστέων ωραρίων και τεχνολογιών.

5.6

Η ΕΟΚΕ τάσσεται υπέρ της δυνατότητας πρόσβασης σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, ιδίως για τα άτομα με αναπηρία. Συνεπώς, ο ραδιοεξοπλισμός πρέπει να σχεδιάζεται κατά τρόπο συμβατό με τις αναγκαίες λειτουργίες.

5.7

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι όλοι οι οικονομικοί φορείς να έχουν ευθύνη για τη συμβατότητα των προϊόντων, ανάλογα με τον ρόλο που διαδραματίζει ο καθένας στην αλυσίδα εφοδιασμού, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών, παράλληλα με τη μέριμνα για την ύπαρξη θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά της Ένωσης.

5.8

Η ΕΟΚΕ ζητά από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, εντός του πλαισίου των αντίστοιχων αρμοδιοτήτων τους, να εγγυώνται ότι τα προερχόμενα από τρίτες χώρες προϊόντα που εισάγονται στην αγορά της Ένωσης θα πληρούν τις απαιτήσεις της οδηγίας. Πρέπει να εξασφαλίζουν ότι οι εισαγωγείς που διαθέτουν προϊόντα στην αγορά πληρούν όλες τις απαιτήσεις και δεν προτείνουν προϊόντα που είτε δεν πληρούν τις εν λόγω απαιτήσεις είτε παρουσιάζουν κάποιον κίνδυνο.

5.9

Πρέπει να εξασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα του ραδιοεξοπλισμού σε όλο το μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού, ως μέτρο εποπτείας της αγοράς που διευκολύνει το δικαίωμα ενημέρωσης των καταναλωτών.

5.10

Η ΕΟΚΕ επαναλαμβάνει (7) ότι το ισχύον σύστημα σήμανσης δεν εξασφαλίζει ότι το προϊόν έχει υποβληθεί σε διαδικασία εγγύησης της ποιότητας και της ασφάλειας, γεγονός που διαψεύδει τις προσδοκίες των καταναλωτών.

5.11

Όσον αφορά το σύστημα διαπίστευσης και αξιολόγησης της συμμόρφωσης, η ΕΟΚΕ τάσσεται υπέρ της θέσπισης κοινών επιπέδων αρμοδιότητας των κοινοποιηθέντων οργανισμών αξιολόγησης της συμμόρφωσης, καθώς και αυστηρότερων κριτηρίων επιλογής και εναρμονισμένων διαδικασιών επιλογής για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης.

5.12

Επίσης, η ΕΟΚΕ εκτιμά ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι προϋποθέσεις ανεξαρτησίας των κοινοποιηθέντων οργανισμών αξιολόγησης της συμμόρφωσης: προτείνει να επεκταθούν στα 2 ή 3 έτη που προηγούνται της αξιολόγησης οι όροι ασυμβίβαστου που θεσπίζονται δυνάμει του άρθρου 26 παράγραφος 4.

5.13

Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ανησυχία της όσον αφορά τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις που προβλέπονται στην πρόταση, οι οποίες ενίοτε δεν διαθέτουν την αναγκαία ακρίβεια, όπως συμβαίνει λ.χ. στο άρθρο 5, όπου θεσπίζεται κεντρικό σύστημα για την καταχώριση ραδιοεξοπλισμού ορισμένων κατηγοριών και όπου εξουσιοδοτείται η Επιτροπή για τον περαιτέρω προσδιορισμό του, χωρίς να διευκρινίζεται κανένα κριτήριο, με αποτέλεσμα τα περιθώρια εκτίμησης να είναι ενδεχομένως υπερβολικά.

5.14

Όσον αφορά το καθεστώς κυρώσεων, θα έπρεπε να διευκρινίζεται στην πρόταση, σε επίπεδο υπερεθνικό, η φύση και το κατώτατο όριο των κυρώσεων που θα πρέπει να επιβάλλονται από τη νομοθεσία των κρατών μελών, δεδομένου ότι από την πρόταση οδηγίας συνάγεται μόνον η υποχρέωση που βαρύνει τις εθνικές αρχές να θεσπίζουν κανόνες για τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε περιπτώσεις παράβασης, οι οποίες πρέπει να είναι «αποτελεσματικές, αναλογικές και αποτρεπτικές». Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει ορισμένους φορείς σε «άγρα δικαστηρίου», σε επιλογή δηλαδή του πιο ευνοϊκού για την υπόθεσή τους δικαστηρίου, ή να καταλήξει σε παραβίαση της αρχής «ne bis in idem» («ου δις δικάζειν»), σε περίπτωση σωρευτικά επιβαλλομένων κυρώσεων.

5.15

Η ΕΟΚΕ συνιστά να μειωθεί η προθεσμία των 5 ετών που προβλέπεται στο άρθρο 47 παράγραφος 2, λόγω του δυναμισμού που επιδεικνύει ο κλάδος.

Βρυξέλλες, 13 Φεβρουαρίου 2013.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Staffan NILSSON


(1)  ΕΕ L 91 της 7.4.1999, σ. 10.

(2)  ΕΕ C 73 της 9.3.1998, σ. 10.

(3)  Βλ. την απόφαση 90/683/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 380 της 31.12.1990, σ. 13) και την απόφαση 93/465/ΕΟΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 220 της 30.8.1993, σ. 23), που σήμερα έχουν καταργηθεί.

(4)  ΕΕ L 218 της 13.8.2008, σ. 30 και 82.

(5)  ΕΕ C 120 της 16.5.2008, σ. 1.

(6)  ΣτΜ: Στα ελληνικά, ο τίτλος της πρότασης είναι «Οδηγία […] για την εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τη διαθεσιμότητα ραδιοεξοπλισμού στην αγορά». Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είναι «[…] σχετικά με τη διάθεση ραδιοεξοπλισμού στην αγορά».

(7)  ΕΕ C 181 της 21.6.2012, σ. 105.