28.4.2012   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 125/13


Δημοσίευση αίτησης τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

2012/C 125/06

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου (1). Οι δηλώσεις ένστασης διαβιβάζονται στην Επιτροπή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«SPARGEL AUS FRANKEN»/«FRÄNKISCHER SPARGEL»/«FRANKEN-SPARGEL»

Αριθ. ΕΚ: DE-PGI-0005-0804-17.03.2010

ΠΓΕ ( Χ ) ΠΟΠ ( )

1.   Ονομασία:

«Spargel aus Franken»/«Fränkischer Spargel»/«Franken-Spargel»

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα:

Γερμανία

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου:

3.1.   Τύπος προϊόντος:

Κλάση 1.6:

Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά νωπά ή μεταποιημένα.

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος για το οποίο ισχύει η ονομασία υπό 1:

Η ονομασία «Spargel aus Franken» χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τα βρώσιμα τμήματα των βλαστών του πολυετούς φυτού Asparagus officinalis L που καλλιεργείται και συγκομίζεται εντός της γεωγραφικής περιοχής της Φρανκονίας σε δύο τύπους: «λευκό σπαράγγι» (που περιλαμβάνει την υποομάδα βιολετί σπαράγγι) και «πράσινο σπαράγγι» (που περιλαμβάνει την υποομάδα βιολετί/πράσινο).

Το λευκό σπαράγγι καλλιεργείται σε αναχώματα. Προστατευόμενοι από το ηλιακό φως, οι βλαστοί διατηρούν τον ωχρό χρωματισμό τους. Οι διαφορετικές ποικιλίες και διαπερατότητας του εδάφους στο φως εξηγούν το γεγονός ότι οι κορυφές των λευκών σπαραγγιών μπορούν επίσης να έχουν χρωματισμό από ρόδινο έως βαθυκόκκινο/ιώδη. Τα λευκά και ιώδη σπαράγγια ονομάζονται επίσης «Bleichspargel».

Οι βλαστοί των πράσινων σπαραγγιών, αντιθέτως, αφήνονται να αναπτυχθούν εκτός εδάφους. Με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός, η φωτοσύνθεση επιτρέπει το σχηματισμό της χλωροφύλλης, η οποία δίνει στους βλαστούς των σπαραγγιών τον πράσινο χρωματισμό τους. Λόγω των διαφορών ποικιλίας, το πράσινο σπαράγγι μπορεί ορισμένες φορές να έχει ιώδη χρωματισμό.

Προκειμένου να τηρούνται τα πρότυπα ποιότητας και να εξασφαλίζονται οι ιδιαίτερες ιδιότητες του «Fränkischer Spargel», κατά την παραγωγή του τηρούνται οι κώδικες καλής γεωργικής πρακτικής και, μετά τη συσκευασία, πωλείται σύμφωνα με τα πρότυπα εμπορίας που ισχύουν στην ΕΕ.

Το σπαράγγι «Fränkischer Spargel» διακρίνεται από τα σπαράγγια άλλων προελεύσεων από το γεγονός ότι, επιπλέον των εξωτερικών χαρακτηριστικών του (πρότυπα εμπορίας), παρουσιάζει επίσης ενδογενείς ιδιότητες (λεπτές ίνες, ελαφρώς αρωματική γεύση, χαμηλή τάση ανάπτυξης πικρών ουσιών) ενώ η καλλιέργεια και συγκομιδή του εκτελούνται αποκλειστικά στη γεωγραφική περιοχή της Φρανκονίας.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενδογενής ποιότητα του προϊόντος, οι παραγωγοί βασίζουν την επιλογή των ποικιλιών που καλλιεργούν, οι οποίες ιδίως ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες προδιαγραφές, στις ποικιλιακές δοκιμές του κράτους της Βαυαρίας. Οι παραγωγοί ενημερώνονται κάθε έτος για τις συνιστώμενες ποικιλίες. Επιπλέον, η συνεχής συγκομιδή, προσαρμοσμένη στις μετεωρολογικές συνθήκες της εποχής και ακολουθούμενη από επεξεργασία προσαρμοσμένη στο προϊόν, εγγυάται την απαιτούμενη φρεσκάδα ανεξαρτήτως του επιλεχθέντος κυκλώματος διανομής.

3.3.   Πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα):

3.4.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης):

3.5.   Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής:

Το σύνολο του κύκλου παραγωγής σπαραγγιών, από τη φύτευση έως τη συγκομιδή, πρέπει να εκτελείται εντός της γεωγραφικής περιοχής της Φρανκονίας.

3.6.   Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ.:

3.7.   Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση:

4.   Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής:

Η γεωγραφική περιοχή της Φρανκονίας καλύπτει όλες τις περιοχές παραγωγής σπαραγγιών που βρίσκονται στις στην Κάτω Φρανκονία, τη Μέση Φρανκονία και την Άνω Φρανκονία του κράτους της Βαυαρίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή:

5.1.   Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής:

Το σπαράγγι «Fränkischer Spargel» καλλιεργείται στα αργιλώδη εδάφη που είναι χαρακτηριστικά της Φρανκονίας, καθώς και στα αμμώδη εδάφη του Jura, τους λόφους και τα βραχώδη στρώματα του Άνω Τριαδικού του βορείου τμήματος της Βαυαρίας, την πεδιάδα της Φρανκονίας καθώς και τμήματα των ορεινών όγκων Spessart και Rhön, μέσου υψομέτρου 200 έως 300 μέτρων. Οι καλλιεργητικές συνθήκες χαρακτηρίζονται επίσης από μέση ετήσια ηλιοφάνεια 1 500 ωρών, μέση θερμοκρασία 10 °C και ύψος βροχοπτώσεων 600 mm ετησίως. Η ηλιοφάνεια και οι θερμοκρασίες ευνοούν την πρόωρη θέρμανση του εδάφους. Το ύψος των βροχοπτώσεων εμφανίζει κανονική κατανομή, μεταξύ 40 και 60 mm μηνιαίως, με αποτέλεσμα το φυτό να αυξάνεται επίσης με κανονικό ρυθμό. Οι μετρήσεις της θερμοκρασίας στο εσωτερικό των αναχωμάτων που εκτελούνται στο πλαίσιο του έργου Spargel-Temperaturservice επιτρέπουν την παρακολούθηση των συνθηκών αύξησης του σπαραγγιού στη Φρανκονία.

Λόγω αυτών των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, οι περιοχές της Κάτω, της Μέσης και της Άνω Φρανκονίας (Unterfranken, Mittelfranken και Oberfranken) είναι παραδοσιακά γνωστές για την πολύ αναπτυγμένη καλλιέργεια σπαραγγιού. Η «συγκομιδή στα τυφλά» («blind Stechen»), για παράδειγμα, είναι μια πολύ παλιά μέθοδος συγκομιδής του λευκού σπαραγγιού, που εφαρμόζεται έως σήμερα. Συνίσταται στην αφαίρεση από το φυτό, με τη βοήθεια ενός μακριού μαχαιριού, τμήματος μόνον του βλαστού του σπαραγγιού, χωρίς να αφαιρεθεί το σύνολο του βλαστού.

Η ύπαρξη μιας καλλιεργητικής παράδοσης για το σπαράγγι πιστοποιείται ήδη από τον Florinus, ο οποίος αναφέρει σε αυτήν στα έργα του τα οποία δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1702 και 1722 (Bayer. Staatsbibliothek München). Οι απαρχές της σπαραγγοκαλλιέργειας στη Φρανκονία περιγράφονται επίσης σε ιστορικές πηγές από το 1799 έως το 1858 για την περιοχή Bamberg (Άνω Φρανκονία) και από το 1860 για το διοικητικό διαμέρισμα (Landkreis) Kitzingen (Κάτω Φρανκονία). Ένα έργο για την ιστορία του Markt Eggolsheim (Άνω Φρανκονία), του 1876, αναφέρει την καλλιέργεια σπαραγγιών στην περιοχή το 1670.

Με το πέρασμα των αιώνων, η σπαραγγοκαλλιέργεια εξελίχθηκε σε σημαντική οικονομική δραστηριότητα στη Φρανκονία, όπου έχει επίσης έχει σημαντικό ρόλο σε γαστρονομικό και πολιτιστικό επίπεδο. Το 2000, το σπαράγγι καλλιεργούνταν στη Φρανκονία σε έκταση 670 εκταρίων (Άνω Φρανκονία 77,18 εκτάρια, Μέση Φρανκονία 264,62 εκτάρια, Κάτω Φρανκονία 327,61 εκτάρια), δηλαδή συνολικά έκταση που καλύπτει το 41 % της συνολικής έκτασης σπαραγγοκαλλιέργειας της Βαυαρίας.

5.2.   Ιδιοτυπία του προϊόντος:

Το σπαράγγι «Fränkischer Spargel » εκτιμάται ιδίως για τις λεπτές ίνες του, την ελαφρώς αρωματική γεύση του και την ασθενή τάση του για ανάπτυξη πικρής γεύσης. Στην έκδοση του 1858 του περιοδικού «Die Gartenlaube» (η οποία αναπαράγεται στο «Elyane Werner, Fränkisches Leben — fränkischer Brauch», έκδοση W. Ludwig, 1992) περιλαμβάνεται ήδη αναφορά στα σπαράγγια ως «παραδοσιακά εορταζόμενα» («classisch gefeiert»).

Το σπαράγγι «Spargel aus Franken» απέκτησε στην περιοχή και πέραν αυτής σημαντική αναγνωρισιμότητα και φήμη. Αδιάψευστο μάρτυρα αποτελεί το γεγονός ότι το προϊόν παρουσιάζεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως εκλεκτό προϊόν που συγκεντρώνει την προτίμηση των καταναλωτών. Από το 1998, το «Fränkische Spargelkönigin» (βασίλισσα του σπαραγγιού της Φρανκονίας) εκλέγεται επισήμως ανά διετία. Δίνεται επίσης μεγάλη σημασία στη βασίλισσα και τις τοπικές της πριγκίπισσες του σπαραγγιού της Φρανκονίας. Μεταξύ των πολυάριθμων εορταστικών εκδηλώσεων για το σπαράγγι που διοργανώνονται στη Φρανκονία, η πλέον γνωστή είναι η αγορά σπαραγγιού «Spargelmarkt» της Νυρεμβέργης. Η έναρξη της εποχής του σπαραγγιού στη Φρανκονία, κατά την οποία δεν είναι σπάνιο να παρουσιάζεται συμβολικά από τον βαυαρό υπουργό γεωργίας ο πρώτος βλαστός σπαραγγιού, καλύπτεται κάθε χρόνο όχι μόνον από τον τοπικό Τύπο αλλά και από τα ΜΜΕ άλλων περιοχών της Βαυαρίας. Παραδοσιακά, η συγκομιδή των σπαραγγιών λήγει κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου, την ημέρα του Αγίου Ιωάννη.

5.3.   Αιτιώδης σχέση που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή με την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΟΠ) ή με μια συγκεκριμένη ιδιότητα, τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΓΕ):

Το σπαράγγι «Spargel aus Franken» οφείλει την ποιότητα και το ιδιαίτερο άρωμά του στον μοναδικό συνδυασμό, που χαρακτηρίζει αποκλειστικά τη συγκεκριμένη περιοχή, των εδαφολογικών και κλιματικών συνθηκών και της τεχνογνωσίας που αποκτήθηκε με την πάροδο του χρόνου από τους παραγωγούς του «Fränkischer Spargel».

Οι παραγωγοί σπαραγγιών της Φρανκονίας μεταβίβασαν την πείρα τους από γενιά σε γενιά. Η εξαιρετική αυτή τεχνογνωσία όσον αφορά την καλλιέργεια των σπαραγγιών συμπληρώθηκε από τη σύγχρονη έρευνα (την οποία διεξήγαγαν οι οργανισμοί Bayerische Landesanstalt für Weinbau und Gartenbau και η Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft), τις δοκιμές καλλιέργειας στην περιοχή (Albertshofen και Eckental), τις επιμορφώσεις (ημέρες σπαραγγιού) και την ενημέρωση (επιστολές πληροφόρησης για το σπαράγγι του Spargel-Erzeugerverband Franken e.V. και πληροφορίες παρεχόμενες από τις γεωργικές υπηρεσίες του Kitzingen και του Fürth) που τίθενται στη διάθεση των παραγωγών. Αυτή η πείρα και η τεχνογνωσία γίνονται εμφανείς στην ποιότητα του «Spargel aus Franken».

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών:

[Άρθρο 5 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]

Markenblatt Τεύχος 12 της 20ής Μαρτίου.2009, μέρος 7a-aa, σ. 4

http://register.dpma.de/DPMAregister/geo/detail.pdfdownload/1200


(1)  ΕΕ L 93 της 31.3.2006, σ. 12.