15.12.2012   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 388/202


ΈΚΘΕΣΗ

σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το οικονομικό έτος 2011 συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού

2012/C 388/34

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφεξής «ο Οργανισμός»), με έδρα στη Βαρσοβία, ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2007/2004 του Συμβουλίου (1). Κύριο καθήκον του Οργανισμού αποτελεί ο συντονισμός των δραστηριοτήτων των κρατών μελών στον τομέα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων (υποστήριξη για επιχειρησιακή συνεργασία, τεχνική και επιχειρησιακή συνδρομή, ανάλυση κινδύνου) (2).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

2.

Η προσέγγιση ελέγχου που εφαρμόζει το Συνέδριο περιλαμβάνει αναλυτικές διαδικασίες ελέγχου, άμεσο δειγματοληπτικό έλεγχο πράξεων και αξιολόγηση των βασικών ελέγχων που περιλαμβάνουν τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου του Οργανισμού. Τα ανωτέρω συμπληρώνονται από αποδεικτικά στοιχεία προερχόμενα, αφενός, από τις εργασίες άλλων ελεγκτών (κατά περίπτωση) και, αφετέρου, από την ανάλυση των θέσεων της διοίκησης.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

3.

Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 287 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συνέδριο διενήργησε έλεγχο των ετήσιων λογαριασμών (3) του Οργανισμού, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις «οικονομικές καταστάσεις» (4) και τις «εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού» (5) για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2011, καθώς και έλεγχο της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι εν λόγω λογαριασμοί.

Ευθύνη της διοίκησης

4.

Ο διευθυντής, ως διατάκτης, εκτελεί τον προϋπολογισμό κατά τα έσοδα και τις δαπάνες, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες του Οργανισμού, με δική του ευθύνη και εντός του ορίου των διαθέσιμων πιστώσεων (6). Ο διευθυντής είναι υπεύθυνος, αφενός, για τη θέσπιση (7) της οργανωτικής δομής καθώς και των συστημάτων και διαδικασιών εσωτερικής διαχείρισης και ελέγχου που ενδείκνυνται για την κατάρτιση οριστικών λογαριασμών (8) οι οποίοι να μην περιέχουν ουσιώδεις ανακρίβειες οφειλόμενες σε απάτη ή σφάλμα και, αφετέρου, για τη διασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι εν λόγω λογαριασμοί.

Ευθύνη του ελεγκτή

5.

Ευθύνη του Συνεδρίου είναι, βάσει του ελέγχου που αυτό διενεργεί, να παρέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο (9) δήλωση τόσο ως προς την αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών του Οργανισμού όσο και ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται.

6.

Το Συνέδριο διενήργησε τον έλεγχό του σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου και τους κώδικες δεοντολογίας της IFAC, καθώς και με τα διεθνή πρότυπα των ανώτατων οργάνων ελέγχου του INTOSAI. Τα εν λόγω πρότυπα προβλέπουν ότι το Συνέδριο σχεδιάζει και διενεργεί τον έλεγχο προκειμένου να αποκομίζει εύλογη βεβαιότητα τόσο σχετικά με την απουσία ουσιωδών ανακριβειών στους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού όσο και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται.

7.

Ο έλεγχος συνεπάγεται την εφαρμογή διαδικασιών για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου σχετικά με τα ποσά και τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στους λογαριασμούς, καθώς και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Η επιλογή των διαδικασιών επαφίεται στην κρίση του ελεγκτή, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης των κινδύνων ύπαρξης ουσιωδών ανακριβειών στους λογαριασμούς και ουσιώδους μη συμμόρφωσης των σχετικών πράξεων με τις απαιτήσεις του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφειλόμενων σε απάτη ή σφάλμα. Κατά την εκτίμηση των κινδύνων αυτών, ο ελεγκτής εξετάζει τις πτυχές του εσωτερικού ελέγχου που αφορούν την κατάρτιση και την ορθή παρουσίαση των λογαριασμών, καθώς και τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου τα οποία εφαρμόζονται προς εξασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των σχετικών πράξεων, προκειμένου να σχεδιαστούν οι αρμόζουσες στις περιστάσεις ελεγκτικές διαδικασίες. Επίσης, ο έλεγχος περιλαμβάνει αξιολόγηση της καταλληλότητας των λογιστικών πολιτικών που ακολουθούνται και του ευλόγου των λογιστικών εκτιμήσεων που πραγματοποιούνται, καθώς και αξιολόγηση της συνολικής παρουσίασης των λογαριασμών.

8.

Το Συνέδριο φρονεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου που συγκεντρώθηκαν είναι επαρκή και κατάλληλα για τη θεμελίωση των γνωμών που διατυπώνονται κατωτέρω.

Γνώμη σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών

9.

Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι ετήσιοι λογαριασμοί του Οργανισμού (10) παρέχουν ακριβοδίκαιη εικόνα, από κάθε ουσιώδη πλευρά, της οικονομικής κατάστασής του την 31η Δεκεμβρίου 2011, των αποτελεσμάτων των πράξεών του και των ταμειακών ροών του για το οικονομικό έτος που έληξε την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού και τους λογιστικούς κανόνες που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής (11).

Γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί

10.

Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι πράξεις στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί του Οργανισμού για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2011 είναι, από κάθε ουσιώδη πλευρά, νόμιμες και κανονικές.

11.

Οι παρατηρήσεις που ακολουθούν δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις γνώμες του Συνεδρίου.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

12.

Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2011 ανήλθε σε 118,2 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων ποσό ύψους 38,7 εκατομμυρίων ευρώ (33 %) μεταφέρθηκε στο 2012. Οι μεταφορές από το προηγούμενο οικονομικό έτος που αφορούσαν τον τίτλο III (επιχειρησιακές δαπάνες) ανήλθαν σε 36 εκατομμύρια ευρώ (41 %). Όπως και κατά το προηγούμενο έτος, το επίπεδο των μεταφορών είναι υπερβολικά υψηλό και αντιβαίνει στην αρχή της ετήσιας διάρκειας του προϋπολογισμού.

13.

Στο πλαίσιο του συνολικού ποσού που μεταφέρθηκε, ο Οργανισμός μετέφερε συνολικές δεσμεύσεις ύψους 5,1 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, ο δημοσιονομικός κανονισμός του Οργανισμού δεν περιέχει σαφή βάση για την πραγματοποίηση της εν λόγω μεταφοράς (12).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

14.

Το 2011, ο Οργανισμός χρηματοδότησε επιχορηγήσεις για κοινές επιχειρήσεις ύψους 74 εκατομμυρίων ευρώ. Προκειμένου να επαληθεύει τις δαπάνες που δηλώνουν οι δικαιούχοι (κράτη μέλη και χώρες συνδεδεμένες στο Σένγκεν), ο Οργανισμός συνήθως δεν απαιτεί την υποβολή δικαιολογητικών εγγράφων, αλλά διενεργεί ελέγχους ευλογοφάνειας. Πρέπει να βελτιωθούν οι διαδικασίες ελέγχων, προκειμένου να αντιμετωπίζεται καλύτερα ο κίνδυνος χρηματοδότησης μη επιλέξιμων δαπανών.

15.

Όπως διαπιστώθηκε και το προηγούμενο έτος, το λογιστικό σύστημα του Οργανισμού δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από τον υπόλογο.

16.

Διαπιστώθηκαν αδυναμίες στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου όσον αφορά τη διαχείριση των πάγιων στοιχείων ενεργητικού. Δεν προβλέπεται διαδικασία για τη διάθεση πάγιων στοιχείων και η κατάσταση των πραγματικών αποθεμάτων είναι ελλιπής.

Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα IV, του οποίου προεδρεύει ο κύριος Louis GALEA, μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 5ης Σεπτεμβρίου 2012.

Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Πρόεδρος


(1)  ΕΕ L 349 της 25.11.2004, σ. 1.

(2)  Στο παράρτημα παρουσιάζονται συνοπτικά, προς ενημέρωση, οι αρμοδιότητες και οι δραστηριότητες του Οργανισμού.

(3)  Οι λογαριασμοί αυτοί συνοδεύονται από έκθεση σχετικά με τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική διαχείριση κατά το οικονομικό έτος, στην οποία παρατίθενται πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με την εκτέλεση και τη διαχείριση του προϋπολογισμού.

(4)  Οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν τον ισολογισμό και τον λογαριασμό οικονομικού αποτελέσματος, τον πίνακα ταμειακών ροών, την κατάσταση μεταβολών του καθαρού ενεργητικού, σύνοψη των κύριων λογιστικών πολιτικών και άλλες επεξηγηματικές σημειώσεις.

(5)  Οι εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού περιλαμβάνουν τον λογαριασμό αποτελέσματος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και το παράρτημα αυτού.

(6)  Άρθρο 33 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002 της Επιτροπής (ΕΕ L 357 της 31.12.2002, σ. 72).

(7)  Άρθρο 38 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002.

(8)  Οι κανόνες που αφορούν την απόδοση των λογαριασμών και την τήρηση της λογιστικής από τους οργανισμούς παρατίθενται στα κεφάλαια 1 και 2 του τίτλου VII του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002, όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 652/2008 (ΕΕ L 181 της 10.7.2008, σ. 23), και ενσωματώνονται ως έχουν στον δημοσιονομικό κανονισμό του Οργανισμού.

(9)  Άρθρο 185 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1).

(10)  Οι οριστικοί ετήσιοι λογαριασμοί καταρτίστηκαν στις 20 Ιουνίου 2012 και περιήλθαν στο Συνέδριο στις 11 Ιουλίου 2012. Οι οριστικοί ετήσιοι λογαριασμοί, ενοποιημένοι με αυτούς της Επιτροπής, δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 15 Νοεμβρίου του επόμενου έτους. Διατίθενται στους εξής ιστοτόπους: http://eca.europa.eu ή http://www.frontex.europa.eu/

(11)  Οι λογιστικοί κανόνες που εγκρίνει ο υπόλογος της Επιτροπής απορρέουν από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για τον Δημόσιο Τομέα (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) που εκδίδει η Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών ή, ελλείψει αυτών, από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (International Accounting Standards, IAS)/Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (International Financial Reporting Standards, IFRS) που εκδίδει το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.

(12)  Το άρθρο 62, παράγραφος 2, του δημοσιονομικού κανονισμού του Οργανισμού προβλέπει ότι «οι συνολικές δημοσιονομικές δεσμεύσεις καλύπτουν έως την 31η Δεκεμβρίου του έτους Ν + 1 το συνολικό κόστος των αντίστοιχων ατομικών νομικών δεσμεύσεων». Ωστόσο, ούτε ο δημοσιονομικός κανονισμός της ΕΕ ούτε εκείνος του Οργανισμού περιέχουν σαφείς διατάξεις όσον αφορά τη χρήση των συνολικών δεσμεύσεων για μη διαχωριζόμενες πιστώσεις. Ο Οργανισμός χρησιμοποίησε συνολικές δεσμεύσεις για να δικαιολογήσει την αυτόματη μεταφορά μη διαχωριζόμενων πιστώσεων.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα (Βαρσοβία)

Αρμοδιότητες και δραστηριότητες

Τομείς αρμοδιοτήτων της Ένωσης βάσει της Συνθήκης

[Άρθρο 74 και άρθρο 77 παράγραφος 2 στοιχεία β) και δ) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης]

Άρθρο 74: Το Συμβούλιο θεσπίζει μέτρα για να εξασφαλίζει τη διοικητική συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των κρατών μελών στους τομείς που καλύπτονται από τον παρόντα τίτλο, καθώς και μεταξύ των εν λόγω υπηρεσιών και της Επιτροπής […].

«Άρθρο 77, παράγραφος 2: […] το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, αποφασίζοντας με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία λαμβάνουν μέτρα που αφορούν:

 

[…] β) τους ελέγχους στους οποίους υποβάλλονται τα πρόσωπα που διέρχονται τα εξωτερικά σύνορα,

 

[…] δ) οποιοδήποτε μέτρο που είναι αναγκαίο για τη σταδιακή δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων.»

Αρμοδιότητες του Οργανισμού

[Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2007/2004 του Συμβουλίου, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 863/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1168/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου]

(Η τελευταία τροποποίηση τέθηκε σε ισχύ στις 12.12.2011. Το περιεχόμενο του πίνακα παρουσιάζει την κατάσταση ως έχει μετά την τελευταία αυτή τροποποίηση.)

Στόχοι

Ο Οργανισμός δημιουργήθηκε με στόχο να βελτιώσει την ολοκληρωμένη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών της ΕΕ.

Κύρια καθήκοντα

α)

Συντονίζει την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων.

β)

Επικουρεί τα κράτη μέλη στην εκπαίδευση των εθνικών συνοριακών φυλάκων και την καθιέρωση κοινών προδιαγραφών εκπαίδευσης.

γ)

Πραγματοποιεί αναλύσεις κινδύνου, περιλαμβανομένης της αξιολόγησης της ικανότητας των κρατών μελών να αντιμετωπίζουν απειλές και πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα.

δ)

Συμμετέχει στην εξέλιξη της έρευνας σχετικά με τον έλεγχο και την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων.

ε)

Επικουρεί τα κράτη μέλη σε περιπτώσεις που απαιτείται αυξημένη τεχνική και επιχειρησιακή συνδρομή, ιδίως δε σε εκείνα τα κράτη μέλη τα οποία υφίστανται ειδικές και δυσανάλογες πιέσεις.

στ)

Παρέχει στα κράτη μέλη την αναγκαία υποστήριξη, περιλαμβανομένου, κατόπιν αιτήσεως, συντονισμού ή οργάνωσης κοινών επιχειρήσεων επαναπατρισμού.

ζ)

Συγκροτεί ευρωπαϊκές ομάδες συνοριοφυλάκων που πρόκειται να αναπτυχθούν στο πλαίσιο κοινών επιχειρήσεων, πιλοτικών σχεδίων και ταχέων επεμβάσεων.

η)

Αναπτύσσει και εκμεταλλεύεται συστήματα πληροφοριών που επιτρέπουν ανταλλαγές πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένου του ICOnet.

θ)

Παρέχει την αναγκαία βοήθεια για την ανάπτυξη και λειτουργία ευρωπαϊκού συστήματος επιτήρησης των συνόρων (EUROSUR).

Διοίκηση

Διοικητικό Συμβούλιο

Σύνθεση:

Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο από κάθε κράτος μέλος, δύο εκπροσώπους της Επιτροπής και έναν εκπρόσωπο ανά χώρα που μετέχει στη συνθήκη Σένγκεν (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία και Λιχτενστάιν).

Καθήκοντα:

α)

διορίζει τον εκτελεστικό διευθυντή,

β)

εγκρίνει τη γενική έκθεση του Οργανισμού,

γ)

εγκρίνει το πρόγραμμα εργασίας του Οργανισμού,

δ)

θεσπίζει τις διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το επιχειρησιακό έργο του Οργανισμού,

ε)

εκτελεί τα καθήκοντά του που αφορούν τον προϋπολογισμό του Οργανισμού,

στ)

ασκεί πειθαρχική εξουσία επί του (αναπληρωτή) εκτελεστικού διευθυντή,

ζ)

θεσπίζει τον εσωτερικό κανονισμό του,

η)

θεσπίζει την οργανωτική δομή του Οργανισμού και εγκρίνει την πολιτική προσωπικού του Οργανισμού,

θ)

εγκρίνει το πολυετές σχέδιο του Οργανισμού.

Εκτελεστικός διευθυντής

Διορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο κατόπιν πρότασης της Επιτροπής.

Εξωτερικός έλεγχος

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αρμόδια για την απαλλαγή αρχή

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου.

Πόροι που τέθηκαν στη διάθεση του Οργανισμού το 2011 (2010)

Οριστικός προϋπολογισμός

118,2 (93,2) εκατομμύρια ευρώ,

εκ των οποίων επιχορήγηση της Επιτροπής 111 (89,1) εκατομμύρια ευρώ.

Προσωπικό στις 31 Δεκεμβρίου 2011

Πίνακας προσωπικού:

Προβλεπόμενες θέσεις εκτάκτων υπαλλήλων 143 (143), εκ των οποίων είχαν πληρωθεί 141 (139).

Λοιπές θέσεις:

Προβλεπόμενες θέσεις συμβασιούχων υπαλλήλων 88 (79), εκ των οποίων είχαν πληρωθεί 85 (79)

Προβλεπόμενες θέσεις αποσπασμένων εθνικών εμπειρογνωμόνων 83 (76), εκ των οποίων είχαν πληρωθεί 78 (76).

Προβλεπόμενος συνολικός αριθμός θέσεων υπαλλήλων 314 (298), εκ των οποίων είχαν πληρωθεί 304 (294),

εκ των οποίων ασκούσαν: επιχειρησιακά καθήκοντα: 214 (203) – διοικητικά καθήκοντα: 90 (91).

Προϊόντα και υπηρεσίες που παρασχέθηκαν το 2011 (2010)

Η μονάδα ανάλυσης κινδύνου εκπόνησε 20 (14) στρατηγικές αξιολογήσεις, κατάρτισε 4 (4) τριμηνιαίες εκθέσεις, παρήγαγε 469 (294) αναλυτικά προϊόντα για την υποστήριξη των κοινών επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένων εβδομαδιαίων ενημερώσεων και εκθέσεων νέων τύπων που αποσκοπούν στη βελτίωση της εστίασης των επιχειρήσεων και της επιχειρησιακής αντίδρασης), 112 (64) εκθέσεις άλλων τύπων, συμπεριλαμβανομένων ενημερώσεων προς τη διοίκηση του Οργανισμού, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους ενδιαφερομένους, δημοσίευση 6 στρατηγικών εκθέσεων για το γενικό κοινό μέσω του ιστοτόπου του Οργανισμού. Το 2011 ολοκληρώθηκε η πλήρης επικαιροποίηση του κοινού υποδείγματος ολοκληρωμένης ανάλυσης κινδύνου (Common Integrated Risk Analysis Model - CIRAM v 2.0). Διοργανώθηκαν 4 (4) τακτικές συνεδριάσεις του δικτύου ανάλυσης κινδύνου της Frontex, 2 συνεδριάσεις τακτικής ανάλυσης κινδύνου και 5 (2) περιφερειακές συνεδριάσεις εμπειρογνωμόνων.

Η μονάδα κοινών επιχειρήσεων διοργάνωσε 19 (17) κοινές επιχειρήσεις, 14 (9) πιλοτικά σχέδια και 15 (4) διασκέψεις. Επιπλέον, στο πλαίσιο των 42 (40) επιχειρήσεων επαναπατρισμού που συντόνισε ο Οργανισμός, επαναπατρίστηκαν 2 059(2 038) άτομα. Η επιχείρηση της ομάδας ταχείας επέμβασης στα σύνορα (Rapid Border Intervention Team - RABIT), η οποία δρομολογήθηκε τον Νοέμβριο του 2010, ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2011. Η συνολική ένταση των επιχειρήσεων αυξήθηκε, με τον συνολικό αριθμό ημερών επιχειρήσεων να ανέρχεται σε 7 754(6 471) για το σύνολο των κοινών επιχειρήσεων. Ο αριθμός των επιχειρησιακών ανθρωποημερών αυξήθηκε σε 105 038(54 976).

Το κέντρο επιχειρήσεων του Frontex (Frontex Situation Centre) εκπόνησε 1 900 (500) εκθέσεις κατάστασης, ενημερωτικές εκθέσεις, ειδοποιήσεις για παραποιημένα έγγραφα, καθώς και 11 (14) εκθέσεις αξιολόγησης αποστολών για εσωτερικούς και εξωτερικούς πελάτες. Ημερήσια ενημερωτικά δελτία παραδόθηκαν σε 400 (350) λογαριασμούς. Το κέντρο επιχειρήσεων του Frontex, ως μοναδικό σημείο επαφής για την ανταλλαγή πληροφοριών, διαχειρίστηκε περίπου 24 000 (20 000) αποστολές αλληλογραφίας και έθεσε σε εφαρμογή το Frontex-One-Stop-Shop (FOSS), μια διαδικτυακή πύλη για ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών, που χρησιμοποιείται από 35 (30) χώρες και 2 600(900) χρήστες.

Εκτός από τη σημαντική συμμετοχή στο πρόγραμμα EUROSUR, αναπτύχθηκαν ή/και υλοποιήθηκαν (πλήρως ή/και μερικώς) 4 έργα που αφορούσαν την αυτοματοποίηση της διαδικασίας.

Η μονάδα επιμόρφωσης διοργάνωσε 223 (176) δραστηριότητες με 3 490(4 015) συμμετέχοντες (εμπειρογνώμονες σε θέματα επιμόρφωσης, εκπαιδευόμενοι κ.λπ.) στο πλαίσιο 20 (18) έργων. Συνολικά οι ενδιαφερόμενοι επένδυσαν 12 947(11 000) ανθρωποημέρες σε δραστηριότητες επιμόρφωσης.

Η μονάδα συγκεντρωθέντων πόρων υλοποίησε 6 (9) σχέδια με σκοπό τη βελτίωση της συνολικής αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων του Frontex. Η μονάδα συγκεντρωθέντων πόρων συντόνισε επίσης την ανάπτυξη της επιχείρησης RABIT καθ’ όλη τη διάρκεια των 61 ημερών. Συντόνισε την ανάπτυξη 576 αξιωματικών, καθώς και 67 τεμαχίων τεχνικού εξοπλισμού.

Η μονάδα έρευνας και ανάπτυξης ανέπτυξε περαιτέρω - σε στενή συνεργασία με άλλες μονάδες του Οργανισμού - το πρόγραμμα EUROSUR, στο οποίο ο Οργανισμός αποδίδει μεγάλη σημασία. Η μονάδα έρευνας και ανάπτυξης διοργάνωσε και πραγματοποίησε 34 (32) συνεδριάσεις, συμπεριλαμβανομένων διασκέψεων, εργαστηρίων και διμερών εκδηλώσεων από κοινού με κράτη μέλη. Υπάλληλοι της μονάδας έρευνας και ανάπτυξης συμμετείχαν σε περίπου 130 (110) εσωτερικά και εξωτερικά εργαστήρια, διασκέψεις και συσκέψεις εργασίας. Η μονάδα έρευνας και ανάπτυξης κατάρτισε 19 (10) εκθέσεις για χώρες, 15 εκθέσεις συνεδριάσεων, 11 εκθέσεις αξιολόγησης προτάσεων σχεδίων στο πλαίσιο του έβδομου προγράμματος-πλαισίου στον τομέα της ασφάλειας και χρηματοδότησε τρεις επιστημονικές μελέτες.

Εταιρική σχέση και συνεργασία με τρίτες χώρες: Κατά το 2011 υπογράφηκαν δύο συμφωνίες εργασίας, με την εθνική αστυνομία του Πράσινου Ακρωτηρίου και με το περιφερειακό κέντρο της περιφερειακής πρωτοβουλίας για τη μετανάστευση, το άσυλο και τους πρόσφυγες (Migration, Asylum and Refugees Regional Initiative - MARRI), αυξάνοντας σε 16 (14) τον συνολικό αριθμό συμφωνιών εργασίας. Βάσει των υφιστάμενων συμφωνιών εργασίας, ενισχύθηκε η ειδική συνεργασία μεταξύ του Οργανισμού και των τρίτων χωρών-εταίρων σε επιχειρησιακά, καθώς και σε τεχνικά θέματα ασφάλειας/διαχείρισης των συνόρων, με σκοπό την ανάπτυξη βιώσιμων εταιρικών σχέσεων.

Συνεργασία με οργανισμούς της ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς: Έως το τέλος του 2011, είχε υπογραφεί συμφωνία εργασίας με το Κέντρο Δημοκρατικού Ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων (DCAF), αυξάνοντας σε 11 (10) τον συνολικό αριθμό των συμφωνιών εργασίας. Οι συμφωνίες εργασίας στο σύνολό τους υλοποιούνται μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων του Οργανισμού. Ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο αυτό ήταν η διοργάνωση της Ημέρας κατά της εμπορίας ανθρώπων στη Βαρσοβία από κοινού με οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων και με την Επιτροπή.

Πηγή: Οι πληροφορίες παρασχέθηκαν από τον Οργανισμό.


ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

12.

Η αύξηση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων που συνδέονται με τα γεγονότα στη Μεσόγειο συνοδεύτηκε από τροποποίηση του προϋπολογισμού ύψους 31,8 εκατ. ευρώ. Ένα μεγάλο μέρος των πρόσθετων κεφαλαίων δεν έφθασε παρά στα τέλη Οκτωβρίου 2011, με αποτέλεσμα τη μεγάλη μεταφορά κεφαλαίων.

Το υψηλό επίπεδο μεταφορών οφείλεται εν μέρει στην ισχύουσα διαδικασία του προϋπολογισμού, η οποία δεν είναι η ενδεικνυόμενη σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών. Ο Frontex θα ήθελε επίσης να διευκρινίσει ότι οι μεταφορές από το οικονομικό έτος 2010 χρησιμοποιήθηκαν σε επίπεδο 81 %.

13.

Ο Οργανισμός θεωρεί ότι ο δημοσιονομικός κανονισμός του χαρακτηρίζεται από έλλειψη σαφήνειας, γεγονός που επιτρέπει διαφορετικές ερμηνείες. Ο Οργανισμός θα αποφεύγει τη μεταφορά συνολικών αναλήψεων υποχρεώσεων.

14.

Από τον Ιανουάριο του 2012 ο Frontex απαιτεί δικαιολογητικά έγγραφα για το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών στο πλαίσιο κοινών επιχειρήσεων επαναπατρισμού. Για τις υπόλοιπες επιχορηγήσεις που προορίζονται για κοινές επιχειρήσεις, απαιτούνται δικαιολογητικά έγγραφα σε περίπτωση που διαπιστωθούν ασυμφωνίες στις οριστικές δημοσιονομικές καταστάσεις.

Ο Frontex αναπτύσσει πολιτική σχετικά με τους εκ των προτέρων ελέγχους η οποία θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή στις 30 Σεπτεμβρίου 2012.

15.

Ο υπόλογος ξεκίνησε την επικύρωση του λογιστικού συστήματος το πρώτο τρίμηνο του 2012 και θα ολοκληρώσει το έργο του έως τον Σεπτέμβριο του 2012.

16.

Οι περιγραφές των διαδικασιών όσον αφορά τη διαχείριση των στοιχείων ενεργητικού βρίσκονται επί του παρόντος υπό έγκριση. Η πολιτική διαχείρισης των στοιχείων ενεργητικού (που καλύπτει και τη διάθεση) καθώς και οι κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τα εσωτερικά παραγόμενα στοιχεία του ενεργητικού αναμένεται να εγκριθούν έως τα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2012. Ο έλεγχος σε σχέση με την καταγραφή των στοιχείων του ενεργητικού και την υλοποίηση αποθεμάτων θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου 2012 και η διεύθυνση προτίθεται να αντιμετωπίσει τις τυχόν αδυναμίες που θα εντοπισθούν με την ανάληψη διορθωτικών δράσεων.