15.12.2012   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 388/104


ΈΚΘΕΣΗ

σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων για το οικονομικό έτος 2011 συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Αρχής

2012/C 388/18

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (εφεξής «η Αρχή»), με έδρα στη Φρανκφούρτη, ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 2010 (1). Καθήκον της Αρχής είναι να συμβάλλει στην καθιέρωση κοινών ρυθμιστικών και εποπτικών προτύπων και πρακτικών υψηλής ποιότητας, να συνεισφέρει στη συνεπή εφαρμογή των νομικά δεσμευτικών πράξεων της Ένωσης, να προωθεί και να διευκολύνει την ανάθεση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων μεταξύ αρμόδιων αρχών, να παρακολουθεί και να εκτιμά τις εξελίξεις της αγοράς στον τομέα αρμοδιότητάς της και να ενισχύει την προστασία των ασφαλισμένων, των μελών του συνταξιοδοτικού συστήματος και των συνταξιούχων (2). Η Αρχή συστάθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

2.

Η προσέγγιση ελέγχου που εφαρμόζει το Συνέδριο περιλαμβάνει αναλυτικές διαδικασίες ελέγχου, άμεσο δειγματοληπτικό έλεγχο πράξεων και αξιολόγηση των βασικών ελέγχων που περιλαμβάνουν τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου της Αρχής. Τα ανωτέρω συμπληρώνονται από αποδεικτικά στοιχεία προερχόμενα, αφενός, από τις εργασίες άλλων ελεγκτών (κατά περίπτωση) και, αφετέρου, από την ανάλυση των θέσεων της διοίκησης.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

3.

Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 287 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συνέδριο διενήργησε έλεγχο των ετήσιων λογαριασμών (3) της Αρχής, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις «οικονομικές καταστάσεις» (4) και τις «εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού» (5) για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2011, καθώς και έλεγχο της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι εν λόγω λογαριασμοί.

Ευθύνη της διοίκησης

4.

Ο διευθυντής, ως διατάκτης, εκτελεί τον προϋπολογισμό κατά τα έσοδα και τις δαπάνες, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Αρχής, με δική του ευθύνη και εντός του ορίου των διαθέσιμων πιστώσεων (6). Ο διευθυντής είναι υπεύθυνος, αφενός, για τη θέσπιση (7) της οργανωτικής δομής καθώς και των συστημάτων και διαδικασιών εσωτερικής διαχείρισης και ελέγχου που ενδείκνυνται για την κατάρτιση οριστικών λογαριασμών (8) οι οποίοι να μην περιέχουν ουσιώδεις ανακρίβειες οφειλόμενες σε απάτη ή σφάλμα και, αφετέρου, για τη διασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι εν λόγω λογαριασμοί.

Ευθύνη του ελεγκτή

5.

Ευθύνη του Συνεδρίου είναι, βάσει του ελέγχου που αυτό διενεργεί, να παρέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (9) δήλωση τόσο ως προς την αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών της Αρχής όσο και ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται.

6.

Το Συνέδριο διενήργησε τον έλεγχό του σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου και τους κώδικες δεοντολογίας της IFAC, καθώς και με τα διεθνή πρότυπα των ανώτατων οργάνων ελέγχου του INTOSAI. Τα εν λόγω πρότυπα προβλέπουν ότι το Συνέδριο σχεδιάζει και διενεργεί τον έλεγχο προκειμένου να αποκομίζει εύλογη βεβαιότητα τόσο σχετικά με την απουσία ουσιωδών ανακριβειών στους ετήσιους λογαριασμούς της Αρχής όσο και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται.

7.

Ο έλεγχος συνεπάγεται την εφαρμογή διαδικασιών για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου σχετικά με τα ποσά και τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στους λογαριασμούς, καθώς και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Η επιλογή των διαδικασιών επαφίεται στην κρίση του ελεγκτή, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης των κινδύνων ύπαρξης ουσιωδών ανακριβειών στους λογαριασμούς και ουσιώδους μη συμμόρφωσης των σχετικών πράξεων με τις απαιτήσεις του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφειλόμενων σε απάτη ή σφάλμα. Κατά την εκτίμηση των κινδύνων αυτών, ο ελεγκτής εξετάζει τις πτυχές του εσωτερικού ελέγχου που αφορούν την κατάρτιση και την ορθή παρουσίαση των λογαριασμών, καθώς και τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου τα οποία εφαρμόζονται προς εξασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των σχετικών πράξεων, προκειμένου να σχεδιαστούν οι αρμόζουσες στις περιστάσεις ελεγκτικές διαδικασίες. Επίσης, ο έλεγχος περιλαμβάνει αξιολόγηση της καταλληλότητας των λογιστικών πολιτικών που ακολουθούνται και του ευλόγου των λογιστικών εκτιμήσεων που πραγματοποιούνται, καθώς και αξιολόγηση της συνολικής παρουσίασης των λογαριασμών.

8.

Το Συνέδριο φρονεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου που συγκεντρώθηκαν είναι επαρκή και κατάλληλα για τη θεμελίωση των γνωμών που διατυπώνονται κατωτέρω.

Γνώμη σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών

9.

Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι ετήσιοι λογαριασμοί της Αρχής (10) παρέχουν ακριβοδίκαιη εικόνα, από κάθε ουσιώδη πλευρά, της οικονομικής κατάστασής της την 31η Δεκεμβρίου 2011, των αποτελεσμάτων των πράξεών της και των ταμειακών ροών της για το οικονομικό έτος που έληξε την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού της και τους λογιστικούς κανόνες που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής (11).

Γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί

10.

Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι πράξεις στις οποίες βασίζονται οι ετήσιοι λογαριασμοί της Αρχής για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2011 είναι, από κάθε ουσιώδη πλευρά, νόμιμες και κανονικές.

11.

Οι παρατηρήσεις που ακολουθούν δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις γνώμες του Συνεδρίου. Οι παρατηρήσεις πρέπει να εξετασθούν υπό το πρίσμα της μετάβασης από την προγενέστερη Επιτροπή Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων στην τρέχουσα ευρωπαϊκή αρχή.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

12.

Οι αναλήψεις υποχρεώσεων της Αρχής ανήλθαν σε 6 579 663 ευρώ ή στο 62 % του προϋπολογισμού για το 2011. Τα ποσοστά ανάληψης υποχρεώσεων ήταν χαμηλά, ιδίως για τον τίτλο II «Διοικητικές δαπάνες» (60 %) και για τον τίτλο III «Επιχειρησιακές δαπάνες» (12 %). Τα ανωτέρω είχαν αντίκτυπο στους στόχους ΤΠ της Αρχής, οι οποίοι δεν επιτεύχθηκαν στο σύνολό τους.

13.

Ο προϋπολογισμός της Αρχής για το οικονομικό έτος 2011 ανήλθε σε 10,7 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με το άρθρο 62, παράγραφος 1, του ιδρυτικού κανονισμού της Αρχής, το 55 % του προϋπολογισμού της για το 2011 χρηματοδοτήθηκε από τις εισφορές των κρατών μελών και των χωρών ΕΖΕΣ και το 45 % από τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Στο τέλος του 2011, η Αρχή κατέγραψε θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ύψους 2,8 εκατομμυρίων ευρώ. Συμμορφούμενη με τον δημοσιονομικό κανονισμό της, η Αρχή ενέγραψε στη συνέχεια το πλήρες ποσό στους λογαριασμούς ως οφειλή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

14.

Το λογιστικό σύστημα της Αρχής δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από τον υπόλογο, όπως απαιτεί ο δημοσιονομικός κανονισμός.

ΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

15.

Οι διαδικασίες σύναψης συμβάσεων που ελέγχθηκαν δεν συμμορφώνονταν πλήρως με τις διατάξεις του γενικού δημοσιονομικού κανονισμού. Όσον αφορά πέντε αγορές εξοπλισμού ΤΠ (συνολικού ποσού 160 117 ευρώ), τα κριτήρια ανάθεσης που εφαρμόστηκαν δεν είχαν καθοριστεί εκ των προτέρων και δεν υπεγράφησαν γραπτές συμβάσεις. Σε μια άλλη περίπτωση σχετικά με υπηρεσίες πρόσληψης (55 000 ευρώ), τα κριτήρια ανάθεσης εφαρμόστηκαν εσφαλμένα. Η Αρχή πρέπει να μεριμνήσει ώστε όλες οι νέες συμβάσεις να ανατίθενται απολύτως σύμφωνα με τους κανόνες περί σύναψης συμβάσεων της ΕΕ.

16.

Η Αρχή πρέπει να αυξήσει τη διαφάνεια των διαδικασιών πρόσληψης: η ελάχιστη βαθμολογία που έπρεπε να συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι προκειμένου να γίνουν δεκτοί στις γραπτές δοκιμασίες και τις συνεντεύξεις ή να συμπεριληφθούν στην κατάσταση των επιτυχόντων υποψηφίων, καθώς και οι ερωτήσεις των προφορικών και γραπτών δοκιμασιών, δεν είχαν καθοριστεί πριν από την εξέταση των αιτήσεων. Επίσης, δεν υπήρχε απόφαση της αρμόδιας για τους διορισμούς αρχής σχετικά με τον ορισμό των εξεταστικών επιτροπών.

Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα IV, του οποίου προεδρεύει ο δρ Louis GALEA, μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 11ης Σεπτεμβρίου 2012.

Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Πρόεδρο


(1)  ΕΕ L 331 της 15.12.2010, σ. 48.

(2)  Στο παράρτημα παρουσιάζονται συνοπτικά, προς ενημέρωση, οι αρμοδιότητες και οι δραστηριότητες της Αρχής.

(3)  Οι λογαριασμοί αυτοί συνοδεύονται από έκθεση σχετικά με τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική διαχείριση κατά το οικονομικό έτος, στην οποία παρατίθενται πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με την εκτέλεση και τη διαχείριση του προϋπολογισμού.

(4)  Οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν τον ισολογισμό και τον λογαριασμό οικονομικού αποτελέσματος, τον πίνακα ταμειακών ροών, την κατάσταση μεταβολών του καθαρού ενεργητικού, σύνοψη των κύριων λογιστικών πολιτικών και άλλες επεξηγηματικές σημειώσεις.

(5)  Οι εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού περιλαμβάνουν τον λογαριασμό αποτελέσματος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και το παράρτημα αυτού.

(6)  Άρθρο 33 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002 της Επιτροπής (ΕΕ L 357 της 31.12.2002, σ. 72).

(7)  Άρθρο 38 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002.

(8)  Οι κανόνες που αφορούν την απόδοση των λογαριασμών και την τήρηση της λογιστικής από τους οργανισμούς παρατίθενται στα κεφάλαια 1 και 2 του τίτλου VII του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002, όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 652/2008 (ΕΕ L 181 της 10.7.2008, σ. 23), και ενσωματώνονται ως έχουν στον δημοσιονομικό κανονισμό της Αρχής.

(9)  Άρθρο 185 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1).

(10)  Οι οριστικοί ετήσιοι λογαριασμοί καταρτίστηκαν στις 28 Ιουνίου 2012 και περιήλθαν στο Συνέδριο στις 2 Ιουλίου 2012. Οι οριστικοί ετήσιοι λογαριασμοί, ενοποιημένοι με αυτούς της Επιτροπής, δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τις 15 Νοεμβρίου του επόμενου έτους. Διατίθενται στους εξής ιστοτόπους: http://eca.europa.eu ή http://www.eiopa.europa.eu/

(11)  Οι λογιστικοί κανόνες που εγκρίνει ο υπόλογος της Επιτροπής απορρέουν από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για τον Δημόσιο Τομέα (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) που εκδίδει η Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών ή, ελλείψει αυτών, από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (International Accounting Standards, IAS)/Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (International Financial Reporting Standards, IFRS) που εκδίδει το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (Φρανκφούρτη)

Αρμοδιότητες και δραστηριότητες

Τομείς αρμοδιοτήτων της Ένωσης βάσει της Συνθήκης

(άρθρα 26, 114, 290 και 291 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Εγκαθίδρυση ή διασφάλιση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις των Συνθηκών.

Προετοιμασία σχεδίου τεχνικών προτύπων ως προπαρασκευαστική εργασία για την έκδοση μη νομοθετικών πράξεων γενικής ισχύος που συμπληρώνουν ή τροποποιούν ορισμένα μη ουσιώδη στοιχεία της νομοθετικής πράξης ή όταν απαιτούνται ενιαίοι όροι εφαρμογής σχετικά με την εφαρμογή νομικά δεσμευτικών πράξεων της Ένωσης.

Αρμοδιότητες της Αρχής

[άρθρο 1 παράγραφος 6 και άρθρο 8 (καθήκοντα και εξουσίες) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 για τη σύσταση της Αρχής]

Στόχοι

Προστασία του δημόσιου συμφέροντος, συμβάλλοντας στη βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη σταθερότητα και αποτελεσματικότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος, προς όφελος της οικονομίας, των πολιτών και των επιχειρήσεων της Ένωσης.

Καθήκοντα

συμβάλλει στην καθιέρωση κοινών ρυθμιστικών και εποπτικών προτύπων και πρακτικών υψηλής ποιότητας,

συμβάλλει στη συνεπή εφαρμογή των νομικά δεσμευτικών πράξεων της ΕΕ, προωθεί και διευκολύνει την ανάθεση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων μεταξύ αρμόδιων αρχών,

συνεργάζεται στενά με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ),

διοργανώνει και διενεργεί αναλύσεις ομοτίμων των αρμόδιων αρχών,

παρακολουθεί και εκτιμά τις εξελίξεις της αγοράς στον τομέα αρμοδιότητάς της,

πραγματοποιεί οικονομικές αναλύσεις των αγορών με στόχο την εμπεριστατωμένη εκπλήρωση των καθηκόντων της Αρχής,

ενισχύει την προστασία των ασφαλισμένων, των μελών του συνταξιοδοτικού συστήματος και των συνταξιούχων,

συμβάλλει στη συνεπή και συνεκτική λειτουργία των σωμάτων εποπτών, στην παρακολούθηση, εκτίμηση και μέτρηση του συστημικού κινδύνου, στην κατάρτιση και τον συντονισμό σχεδίων διάσωσης και εξυγίανσης, παρέχοντας υψηλού επιπέδου προστασία σε ασφαλισμένους, δικαιούχους και σε ολόκληρη την Ένωση,

εκπληρώνει τυχόν άλλα ειδικά καθήκοντα που ορίζονται στον παρόντα κανονισμό ή σε άλλες νομοθετικές πράξεις,

δημοσιεύει στον ιστότοπό της και ενημερώνει σε τακτική βάση πληροφορίες σχετικά με το πεδίο δραστηριοτήτων της,

αναλαμβάνει, όπου χρειάζεται, όλα τα υφιστάμενα και εν εξελίξει καθήκοντα της επιτροπής ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών ασφαλίσεων και επαγγελματικών συντάξεων (ΕΕΕΑΑΕΣ).

Διοίκηση

[άρθρα 40-44 (συμβούλιο εποπτών),45-47 (συμβούλιο διοίκησης), 48-50 (προεδρία) και 51-53 (εκτελεστικός διευθυντής) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1094/2010 για τη σύσταση της Αρχής]

Συμβούλιο εποπτών

Σύνθεση: οι επικεφαλής της οικείας εποπτικής αρχής κάθε κράτους μέλους, ο πρόεδρος της Αρχής, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών, καθώς και παρατηρητές.

Καθήκοντα: το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων της Αρχής.

Συμβούλιο διοίκησης

Σύνθεση: ο πρόεδρος της Αρχής, έξι εκπρόσωποι των εθνικών εποπτικών αρχών και ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Καθήκοντα: διασφαλίζει ότι η Αρχή εκπληρώνει την αποστολή της και εκτελεί τα καθήκοντά της, διαθέτει εξουσίες σχετικά με τον προϋπολογισμό, εγκρίνει το σχέδιο πολιτικής προσωπικού και τα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης.

Πρόεδρος της Αρχής

Εκπροσωπεί την Αρχή, προετοιμάζει τις εργασίες του συμβουλίου εποπτών και προεδρεύει στις συνεδριάσεις των συμβουλίων.

Εκτελεστικός διευθυντής της Αρχής

Είναι υπεύθυνος για τη διοίκηση της Αρχής και για την εκτέλεση του ετήσιου προγράμματος εργασίας και του προϋπολογισμού. Προετοιμάζει τις εργασίες του συμβουλίου διοίκησης, τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα εργασίας.

Επιτροπή ελέγχου της ποιότητας

Σύνθεση: ο αναπληρωτής πρόεδρος της Αρχής, δύο μέλη του συμβουλίου διοίκησης και ο εκτελεστικός διευθυντής.

Καθήκοντα: επιβλέπει και αξιολογεί την ενδεδειγμένη εφαρμογή των εσωτερικών διαδικασιών και αποφάσεων.

Εξωτερικός έλεγχος

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αρμόδια για την απαλλαγή αρχή

Κοινοβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου.

Πόροι που τέθηκαν στη διάθεση της Αρχής το 2011

Οριστικός προϋπολογισμός

Πιστώσεις οριστικού προϋπολογισμού: 10,66 εκατομμύρια ευρώ.

Πίνακας προσωπικού

Μόνιμοι υπάλληλοι:

Στον πίνακα προσωπικού είχαν εγκριθεί 46 θέσεις, εκ των οποίων είχαν πληρωθεί 46.

Ο πίνακας προσωπικού είχε πληρωθεί κατά 100 %.

Συμβασιούχοι υπάλληλοι:

Στον προϋπολογισμό προβλέπονταν 7 θέσεις, εκ των οποίων είχαν πληρωθεί 6.

Αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες:

Στον προϋπολογισμό προβλέπονταν 6 θέσεις, εκ των οποίων είχαν πληρωθεί 4.

Συνολικός αριθμός υπαλλήλων: 56.

Προϊόντα και υπηρεσίες που παρασχέθηκαν το 2011

Ρυθμιστικά καθήκοντα

Πέμπτη ποσοτική μελέτη αντικτύπου,

11 δημόσιες διαβουλεύσεις σχετικά με διάφορους τομείς δραστηριοτήτων της Αρχής (ασφαλίσεις και συντάξεις).

Εποπτικά καθήκοντα

Συμμετοχή της Αρχής στα Σώματα Εποπτών,

σχέδιο δράσης των Σωμάτων για το 2011.

Προστασία των καταναλωτών και χρηματοοικονομική καινοτομία

Έκθεση για τη χρηματοοικονομική κατάρτιση και τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες από τις αρμόδιες αρχές,

συμβολή στην αναθεώρηση της οδηγίας για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση από την Επιτροπή.

Κοινή εποπτική νοοτροπία

3 διατομεακά σεμινάρια,

15 σεμινάρια για τις εθνικές αρμόδιες αρχές,

ανάπτυξη μεθοδολογίας για 3 αξιολογήσεις από ομοτίμους.

Χρηματοοικονομική σταθερότητα

2 εξαμηνιαίες εκθέσεις για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα,

1 ευρωπαϊκή προσομοίωση ακραίων καταστάσεων σχετικά με τον ασφαλιστικό τομέα,

1 ξεχωριστή προσομοίωση ακραίων καταστάσεων, προκειμένου να εκτιμηθούν οι συνέπειες μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλών επιτοκίων,

δημιουργία ενός πιλοτικού πίνακα κινδύνου.

Διαχείριση κρίσεων

Μια δέσμη προσωρινών διαδικασιών για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, τις οποίες ανέπτυξε η Αρχή σε συνδυασμό με τις άλλες Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές.

Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο λήψης αποφάσεων, το οποίο καθορίζει λεπτομερώς τις διαδικασίες που θα ακολουθεί η Αρχή κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της για την πρόληψη και τη διαχείριση των κρίσεων.

Εξωτερικές σχέσεις

Καθιέρωση 2 ομάδων ενδιαφερομένων, μία για τις ασφαλίσεις και μία για τις επαγγελματικές συντάξεις.

Διάλογοι όσον αφορά ρυθμιστικά και εποπτικά ζητήματα με την Εθνική Ένωση Επιτρόπων Ασφαλίσεων των Ηνωμένων Πολιτειών (US National Association of Insurance Commissioners-NAIC), την Κινεζική Ρυθμιστική Επιτροπή Ασφαλίσεων (China Insurance Regulatory Commission -CIRC), την Ιαπωνική Αρχή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (Japanese Financial Services Authority -Japanese FSA), τη Λατινοαμερικανική Ένωση Εποπτών Ασφαλίσεων (ASSAL), την αρμόδια εποπτική αρχή της Βραζιλίας για τον τομέα των ιδιωτικών ασφαλίσεων (SUSEP) και το Γραφείο Ομοσπονδιακών Ασφαλίσεων των Ηνωμένων Πολιτειών (US Federal Insurance Office - FIO).

Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Εποπτών Ασφαλίσεων (International Association of Insurance Supervisors), καθώς και μέλος κάθε εκτελεστικής επιτροπής.

3 εκθέσεις αντιστοιχίας (Ελβετία, Βερμούδες, Ιαπωνία).

Διασκέψεις / λοιπές δημόσιες εκδηλώσεις το 2011

3 διασκέψεις και εκδηλώσεις (Διατλαντική Εποπτεία των Ομάδων Ασφαλίσεων (Transatlantic Insurance Group Supervision -TIGS), ετήσια διάσκεψη της Αρχής, ημέρα στρατηγικής για τους καταναλωτές).

Πηγή: Οι πληροφορίες παρασχέθηκαν από την Αρχή.


ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

12.

Το ποσοστό εκτέλεσης για τους τίτλους ΙΙ και ΙΙΙ, κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της EIOPA, ήταν πράγματι χαμηλό. Αυτό οφείλεται στη συνειδητή απόφαση του Εκτελεστικού Διευθυντή να μην προβεί στην ανάληψη (και στη δαπάνη) του ποσού του προϋπολογισμού για ΤΠ (30 % του συνολικού προϋπολογισμού της EIOPA), ελλείψει χάραξης στρατηγικού προσανατολισμού από το Συμβούλιο Εποπτών της EIOPA το 2011. Η πολυπλοκότητα των αποφάσεων που έπρεπε να ληφθούν καθώς και οι ευρύτερες επιπτώσεις τους δεν επέτρεψαν την ανάληψη και δαπάνη των σχετικών πιστώσεων. Το Συμβούλιο Εποπτών της EIOPA έλαβε την απαραίτητη στρατηγική απόφαση τον Φεβρουάριο του 2012. Το σχέδιο ήδη υλοποιείται και έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης και έγκαιρη τήρηση των στόχων και σκοπών του.

13.

Η EIOPA αναγνωρίζει ότι, βάσει του δημοσιονομικού κανονισμού, το πλήρες πλεόνασμα πρέπει να θεωρηθεί ως οφειλή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ ο ιδρυτικός κανονισμός προβλέπει επίσης την καταβολή εισφορών, στον προϋπολογισμό, από τα κράτη μέλη και τις χώρες της ΕΖΕΣ. Η EIOPA, σε συνεργασία με τις συγγενικές Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές, κατέληξε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διανομή του πλεονάσματος σύμφωνα με τις διατάξεις του ιδρυτικού κανονισμού.

14.

Η παρατήρηση του Συνεδρίου λαμβάνεται υπόψη και ο υπόλογος θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να διενεργηθεί η διαδικασία επικύρωσης το 2012.

15.

Η EIOPA έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα το 2011 για τη σύναψη συμφωνίας με την OLAF. Η παρατήρηση του Συνεδρίου πρέπει να διαγραφεί.

16.

Η Αρχή λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλίσει ότι στο μέλλον όλες οι νέες συμβάσεις θα ανατίθενται απολύτως σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού. Προσλήφθηκε αρμόδιος υπάλληλος για θέματα σύναψης συμβάσεων.

17.

Η παρατήρηση του Συνεδρίου λαμβάνεται υπόψη και οι διαδικασίες πρόσληψης θα βελτιωθούν περαιτέρω.