15.12.2012   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 388/40


ΈΚΘΕΣΗ

σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς του Εκτελεστικού Οργανισμού για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία για το οικονομικό έτος 2011 συνοδευόμενη από τις απαντήσεις του Οργανισμού

2012/C 388/08

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.

Ο Εκτελεστικός Οργανισμός για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (εφεξής «ο Οργανισμός»), με έδρα στις Βρυξέλλες, είναι ο πρώην Εκτελεστικός Οργανισμός για την Ευφυή Ενέργεια (IEEA). Η αποστολή και η διάρκειά του τροποποιήθηκαν με την απόφαση 2007/372/ΕΚ (1) της Επιτροπής, για την τροποποίηση της απόφασης 2004/20/ΕΚ (2). Ο Οργανισμός ιδρύθηκε για ορισμένη περίοδο, η οποία άρχισε την 1η Ιανουαρίου 2004 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2015, προκειμένου να διαχειρίζεται τις δράσεις της ΕΕ στους τομείς της ενέργειας, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, καθώς και των βιώσιμων εμπορευματικών μεταφορών (3).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

2.

Η προσέγγιση ελέγχου που εφαρμόζει το Συνέδριο περιλαμβάνει αναλυτικές διαδικασίες ελέγχου, άμεσο δειγματοληπτικό έλεγχο πράξεων και αξιολόγηση των βασικών ελέγχων που περιλαμβάνουν τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου του Οργανισμού. Τα ανωτέρω συμπληρώνονται από αποδεικτικά στοιχεία προερχόμενα, αφενός, από τις εργασίες άλλων ελεγκτών (κατά περίπτωση) και, αφετέρου, από την ανάλυση των θέσεων της διοίκησης.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

3.

Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 287 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συνέδριο διενήργησε έλεγχο των ετήσιων λογαριασμών (4) του Οργανισμού, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις «οικονομικές καταστάσεις» (5) και τις «εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού» (6) για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2011, καθώς και έλεγχο της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι εν λόγω λογαριασμοί.

Ευθύνη της διοίκησης

4.

Ο διευθυντής, ως διατάκτης, εκτελεί τον προϋπολογισμό κατά τα έσοδα και τις δαπάνες, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες του Οργανισμού, με δική του ευθύνη και εντός του ορίου των διαθέσιμων πιστώσεων (7). Ο διευθυντής είναι υπεύθυνος, αφενός, για τη θέσπιση (8) της οργανωτικής δομής καθώς και των συστημάτων και διαδικασιών εσωτερικής διαχείρισης και ελέγχου που ενδείκνυνται για την κατάρτιση οριστικών λογαριασμών (9) οι οποίοι να μην περιέχουν ουσιώδεις ανακρίβειες οφειλόμενες σε απάτη ή σφάλμα και, αφετέρου, για τη διασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι εν λόγω λογαριασμοί.

Ευθύνη του ελεγκτή

5.

Ευθύνη του Συνεδρίου είναι, βάσει του ελέγχου που αυτό διενεργεί, να παρέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (10) δήλωση τόσο ως προς την αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών του Οργανισμού όσο και ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται.

6.

Το Συνέδριο διενήργησε τον έλεγχό του σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ελέγχου και τους κώδικες δεοντολογίας της IFAC, καθώς και με τα διεθνή πρότυπα των ανώτατων οργάνων ελέγχου του INTOSAI. Τα εν λόγω πρότυπα προβλέπουν ότι το Συνέδριο σχεδιάζει και διενεργεί τον έλεγχο προκειμένου να αποκομίζει εύλογη βεβαιότητα τόσο σχετικά με την απουσία ουσιωδών ανακριβειών στους ετήσιους λογαριασμούς του Οργανισμού όσο και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται.

7.

Ο έλεγχος συνεπάγεται την εφαρμογή διαδικασιών για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου σχετικά με τα ποσά και τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στους λογαριασμούς, καθώς και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες αυτοί βασίζονται. Η επιλογή των διαδικασιών επαφίεται στην κρίση του ελεγκτή, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης των κινδύνων ύπαρξης ουσιωδών ανακριβειών στους λογαριασμούς και ουσιώδους μη συμμόρφωσης των σχετικών πράξεων με τις απαιτήσεις του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφειλόμενων σε απάτη ή σφάλμα. Κατά την εκτίμηση των κινδύνων αυτών, ο ελεγκτής εξετάζει τις πτυχές του εσωτερικού ελέγχου που αφορούν την κατάρτιση και την ορθή παρουσίαση των λογαριασμών, καθώς και τα συστήματα εποπτείας και ελέγχου τα οποία εφαρμόζονται προς εξασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των σχετικών πράξεων, προκειμένου να σχεδιαστούν οι αρμόζουσες στις περιστάσεις ελεγκτικές διαδικασίες. Επίσης, ο έλεγχος περιλαμβάνει αξιολόγηση της καταλληλότητας των λογιστικών πολιτικών που ακολουθούνται και του ευλόγου των λογιστικών εκτιμήσεων που πραγματοποιούνται, καθώς και αξιολόγηση της συνολικής παρουσίασης των λογαριασμών.

8.

Το Συνέδριο φρονεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου που συγκεντρώθηκαν είναι επαρκή και κατάλληλα για τη θεμελίωση της δήλωσης αξιοπιστίας του.

Γνώμη σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών

9.

Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι ετήσιοι λογαριασμοί του Οργανισμού (11) παρέχουν ακριβοδίκαιη εικόνα, από κάθε ουσιώδη πλευρά, της οικονομικής κατάστασής του την 31η Δεκεμβρίου 2011, των αποτελεσμάτων των πράξεών του και των ταμειακών ροών του για το οικονομικό έτος που έληξε την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού του και τους λογιστικούς κανόνες που ενέκρινε ο υπόλογος της Επιτροπής (12).

Γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των πράξεων στις οποίες βασίζονται οι λογαριασμοί

10.

Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι πράξεις στις οποίες βασίζονται οι ετήσιοι λογαριασμοί του Οργανισμού για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2011 είναι, από κάθε ουσιώδη πλευρά, νόμιμες και κανονικές.

11.

Οι παρατηρήσεις που ακολουθούν δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις γνώμες του Συνεδρίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

12.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2011, ο οποίος ανερχόταν σε 16,2 εκατομμύρια ευρώ, περιλάμβανε 10,7 εκατομμύρια ευρώ για δαπάνες προσωπικού. Οι πραγματικές δαπάνες προσωπικού ανήλθαν σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Μολονότι ο προϋπολογισμός ήταν υπερεκτιμημένος κατά 0,7 εκατομμύρια ευρώ, η υποχρησιμοποίηση ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη (παραδείγματος χάριν 1,5 εκατομμύρια ευρώ το 2010 (13)).

ΒΑΣΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

13.

Δυνάμει της σύμβασης μίσθωσης η οποία συνήφθη το 2010 με αντικείμενο τις νέες εγκαταστάσεις του, ο Οργανισμός υποχρεούται να καταβάλει συνολικό ποσό ύψους 2,4 εκατομμυρίων ευρώ για την ανακαίνιση των γραφείων εκ μέρους του ιδιοκτήτη. Ο Οργανισμός πραγματοποίησε αρχικά πληρωμή ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ το 2010. Το εναπομείναν ποσό επρόκειτο να καταβληθεί σε τρεις περαιτέρω δόσεις το 2011, το 2012 και το 2013.

14.

Ο Οργανισμός υπολόγισε εσφαλμένα το καταβλητέο ποσό για το 2011 και, κατά συνέπεια, κατέβαλε αχρεωστήτως ποσό 108 287 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου επέστρεψε το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό τον Ιανουάριο του 2012. Εντούτοις, το γεγονός ότι ο Οργανισμός προέβη σε εσφαλμένη πληρωμή υποδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης των ελέγχων που διενεργεί, προκειμένου να αποφεύγονται τέτοιες καθ' υπέρβαση πληρωμές.

Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα ΙΙ, του οποίου προεδρεύει ο κύριος Harald NOACK, μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 10ης Οκτωβρίου 2012.

Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Πρόεδρος


(1)  ΕΕ L 140 της 1.6.2007, σ. 52.

(2)  ΕΕ L 5 της 9.1.2004, σ. 85.

(3)  Στο παράρτημα παρουσιάζονται συνοπτικά, προς ενημέρωση, οι αρμοδιότητες και οι δραστηριότητες του Οργανισμού.

(4)  Οι λογαριασμοί αυτοί συνοδεύονται από έκθεση σχετικά με τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική διαχείριση κατά το οικονομικό έτος, στην οποία παρατίθενται πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με την εκτέλεση και τη διαχείριση του προϋπολογισμού.

(5)  Οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν τον ισολογισμό και τον λογαριασμό οικονομικού αποτελέσματος, τον πίνακα ταμειακών ροών, την κατάσταση μεταβολών του καθαρού ενεργητικού, σύνοψη των κύριων λογιστικών πολιτικών και άλλες επεξηγηματικές σημειώσεις.

(6)  Οι εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού περιλαμβάνουν τον λογαριασμό αποτελέσματος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και το παράρτημα αυτού.

(7)  Άρθρο 25 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1653/2004 της Επιτροπής (ΕΕ L 297 της 22.9.2004, σ. 10).

(8)  Άρθρο 29 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1653/2004.

(9)  Οι κανόνες που αφορούν την απόδοση των λογαριασμών και την τήρηση της λογιστικής από τους οργανισμούς παρατίθενται στο κεφάλαιο 1 του τίτλου VI του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1653/2004, όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 651/2008 (ΕΕ L 181 της 10.7.2008, σ. 15).

(10)  Άρθρο 185, παράγραφος 2, του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 16.9.2002, σ. 1).

(11)  Οι οριστικοί ετήσιοι λογαριασμοί καταρτίστηκαν στις 28 Ιουνίου 2012 και περιήλθαν στο Συνέδριο στις 28 Ιουνίου 2012· διατίθενται στον εξής ιστότοπο: http://ec.europa.eu/eaci/docs_en.htm

(12)  Οι λογιστικοί κανόνες που εγκρίνει ο υπόλογος της Επιτροπής απορρέουν από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα για τον Δημόσιο Τομέα (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) ή, ελλείψει αυτών, από τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (International Financial Reporting Standards, IFRS).

(13)  Βλέπε σημείο 13 της ειδικής ετήσιας έκθεσης για το οικονομικό έτος 2010(ΕΕ C 366 της 15.12.2011, σ. 81).


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Εκτελεστικός Οργανισμός για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (Βρυξέλλες)

Αρμοδιότητες και δραστηριότητες

Τομείς αρμοδιοτήτων της Ένωσης βάσει της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)

1.

Η πολιτική της Ένωσης στον τομέα του περιβάλλοντος συμβάλλει στη διατήρηση, την προστασία και τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, στην προστασία της υγείας του ανθρώπου, στη συνετή και ορθολογική χρησιμοποίηση των φυσικών πόρων και στην προώθηση, σε διεθνές επίπεδο, μέτρων για την αντιμετώπιση των περιφερειακών ή παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων.

(άρθρο 191 της ΣΛΕΕ)

2.

Η πολιτική της Ένωσης για τη βιομηχανία διασφαλίζει την ύπαρξη των αναγκαίων προϋποθέσεων για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της Ένωσης επιταχύνοντας την προσαρμογή της βιομηχανίας σε διαρθρωτικές μεταβολές, προάγοντας ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάληψη πρωτοβουλιών, την ανάπτυξη και τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και βελτιώνοντας την εκμετάλλευση του βιομηχανικού δυναμικού των πολιτικών στους τομείς της καινοτομίας, της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Τα κράτη μέλη συνεννοούνται μεταξύ τους και με την Επιτροπή και, εφόσον χρειάζεται, συντονίζουν τις δράσεις τους. Η Επιτροπή μπορεί να αναλαμβάνει κάθε χρήσιμη πρωτοβουλία για την προώθηση του συντονισμού αυτού.

(άρθρο 173 της ΣΛΕΕ)

3.

Η κοινή πολιτική στον τομέα των μεταφορών θεσπίζει κοινούς κανόνες εφαρμοστέους στις διεθνείς μεταφορές που εκτελούνται από ή προς την επικράτεια ενός κράτους μέλους ή που διέρχονται από την επικράτεια ενός ή περισσοτέρων κρατών μελών. Θεσπίζει επίσης τους όρους υπό τους οποίους γίνονται δεκτοί στις εθνικές μεταφορές ενός κράτους μέλους μεταφορείς μη εγκατεστημένοι σ’ αυτό, καθώς και μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας των μεταφορών.

(άρθρα 91, παράγραφος 1, και 100, παράγραφος 2, της ΣΛΕΕ)

Αρμοδιότητες του Οργανισμού

(σύμφωνα με την απόφαση 2004/20/ΕΚ της Επιτροπής, όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση 2007/372/ΕΚ)

Στόχοι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση, έλαβε μέτρα για την προώθηση και ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας. Στα μέτρα αυτά εντάσσεται η θέσπιση προγράμματος - πλαισίου για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (Competitiveness and Innovation Framework Programme, CIP) για τη χρονική περίοδο 2007-2013 (απόφαση 1639/2006/ΕΚ), ιδίως μέσω των προγραμμάτων «Ευφυής Ενέργεια - Ευρώπη» (Intelligent Energy - Europe, IEE) και «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (Entrepreneurship and Innovation, EIP). Επίσης, στα εν λόγω μέτρα περιλαμβάνεται το πρόγραμμα Marco Polo [κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1692/2006]. Κύριοι στόχοι είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η προώθηση κάθε μορφής καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένης της οικολογικής καινοτομίας, καθώς και η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και των νέων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των μεταφορών. Ο Οργανισμός, στο πλαίσιο των εν λόγω προγραμμάτων της ΕΕ, είναι αρμόδιος για το σύνολο των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων που αφορούν τη βοήθεια της ΕΕ, εξαιρουμένων της αξιολόγησης του προγράμματος, της παρακολούθησης της νομοθεσίας και των στρατηγικών μελετών, καθώς και κάθε άλλης δράσης που εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Καθήκοντα

Υλοποίηση των προγραμμάτων της ΕΕ βάσει των αρμοδιοτήτων που του ανατέθηκαν από την Επιτροπή:

Διαχείριση όλων των σταδίων του κύκλου ζωής ειδικών σχεδίων.

Πραγματοποίηση όλων των πράξεων που είναι αναγκαίες για τη διαχείριση των προγραμμάτων της ΕΕ, ιδίως δε για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένης της ανάθεσης συμβάσεων και της παροχής επιχορηγήσεων.

Συγκέντρωση, ανάλυση και διαβίβαση στην Επιτροπή όλων των πληροφοριακών στοιχείων που είναι αναγκαία για την καθοδήγηση της εφαρμογής των προγραμμάτων, καθώς και για την προώθηση του συντονισμού και της συνέργειας μεταξύ των προγραμμάτων.

Όσον αφορά το πρόγραμμα EIP, διαχείριση σχεδίων και κινησιοδοσία του δικτύου στο πλαίσιο του Enterprise Europe Network, πιλοτικών σχεδίων και σχεδίων εμπορικής αξιοποίησης της οικολογικής καινοτομίας, καθώς και δράσεων καινοτομίας που χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό τυποποίησης (σχέδιο «IP Base»).

Διοίκηση

Διευθύνουσα επιτροπή

Απαρτίζεται από πέντε μέλη που διορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εγκρίνει το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του Οργανισμού κατόπιν έγκρισής του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιπλέον, εγκρίνει τον διοικητικό προϋπολογισμό του Οργανισμού και την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων του.

Διευθυντής

Διορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξωτερικός έλεγχος

Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αρμόδια για την απαλλαγή αρχή

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου.

Πόροι που τέθηκαν στη διάθεση του Οργανισμού το 2011 (2010)

Προϋπολογισμός

Α.   Επιχειρησιακός προϋπολογισμός

229,6 (249,8) εκατομμύρια ευρώ (100 % από τον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ). Ο Οργανισμός εκτελεί τον επιχειρησιακό προϋπολογισμό υπό την ευθύνη της Επιτροπής:

για το πρόγραμμα ΙΕΕ 83,8 (71,0) εκατομμύρια ευρώ·

για το πρόγραμμα οικολογικής καινοτομίας EIP 38 (35,2) εκατομμύρια ευρώ·

για τα δίκτυα ΕΙΡ 50,9 (79,7) εκατομμύρια ευρώ·

για το πρόγραμμα Marco Polo 56,8 (63,8) εκατομμύρια ευρώ.

Β.   Διοικητικός προϋπολογισμός

15,6 εκατομμύρια ευρώ (επιχορήγηση της ΕΕ κατά 100 %) για τον διοικητικό προϋπολογισμό, τον οποίο ο Οργανισμός εκτελεί αυτόνομα.

Προσωπικό στις 31 Δεκεμβρίου 2011

Συνολικός αριθμός υπαλλήλων: προβλέπονταν 159 (155) θέσεις, εκ των οποίων είχαν πληρωθεί 156 (142).

Έκτακτοι υπάλληλοι: προβλέπονταν 37 (37) θέσεις, εκ των οποίων είχαν πληρωθεί 33 (33).

Συμβασιούχοι υπάλληλοι: προβλέπονταν 122 (118) θέσεις, εκ των οποίων είχαν πληρωθεί 123 (109).

Προϊόντα και υπηρεσίες που παρασχέθηκαν το 2011

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Ευφυής ενέργεια — Ευρώπη» (IEE), ο Οργανισμός έλαβε 384 αιτήσεις στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων και έλαβε μέρος σε περισσότερες από 100 συνεδριάσεις όσον αφορά τα σχέδια. Έως το τέλος Μαρτίου 2011, ο Οργανισμός είχε ολοκληρώσει τις περισσότερες διαπραγματεύσεις περί ανάθεσης συμβάσεων για τις 44 προτάσεις που επελέγησαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων 2010. Η πλειονότητα των συμβάσεων είχε υπογραφεί έως το τέλος Απριλίου 2011.

Ο Οργανισμός συμμετείχε σε περισσότερες από 20 εθνικές ημερίδες ενημέρωσης. Επίσης, έδωσε απαντήσεις σε περίπου 200 αιτήματα για προκαταρκτικούς ελέγχους των προτάσεων, σε λιγότερο από μία εβδομάδα κατά μέσο όρο. Ειδικές προσπάθειες κατεβλήθησαν για την προώθηση της νέας πρωτοβουλίας «Build Up Skills» για την παροχή κατάρτισης και επαγγελματικών προσόντων στους εργαζόμενους στην οικοδομή. Στις 16 Μαρτίου ο Οργανισμός διοργάνωσε εργαστήριο για ενδιαφερόμενους, με σκοπό την ενημέρωση των οικοδομικών, εκπαιδευτικών και θεσμικών παραγόντων σχετικά με την πρωτοβουλία.

Πρόγραμμα Enterprise Europe Network - ΕΙΡ

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν περισσότεροι από 580 εταίροι οργανισμοί σε 47 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Επιπλέον των καθηκόντων διαχείρισης σχεδίων στο πλαίσιο 92 συμβάσεων (επιμέρους συμβάσεις επιχορήγησης) και του σχεδίου IPeuropAware, ο Οργανισμός έχει επίσης την ευθύνη της κινησιοδοσίας του Enterprise Europe Network και της διαχείρισης των εργαλείων και των βάσεων δεδομένων ΤΠ που χρησιμοποιούνται για τη διαδραστική επικοινωνία των εταίρων του δικτύου. Το 2011 ο Οργανισμός υλοποίησε, για λογαριασμό της Επιτροπής, τις ακόλουθες δράσεις:

Enterprise Europe Network:

λειτουργία του δικτύου,

υποστήριξη του δικτύου (κινησιοδοσία),

εργαλεία ΤΠ για το δίκτυο.

Σχέδια ΔΠΙ και διαδικτυακή πύλη «Your Europe - Business».

Σχέδια πρώτης εφαρμογής και εμπορικής αξιοποίησης της οικολογικής καινοτομίας.

Οικολογική καινοτομία

Η οικολογική καινοτομία υποστηρίζεται στο πλαίσιο του προγράμματος - πλαισίου για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (CIP) μέσω αρκετών ειδών μέτρων (χρηματοπιστωτικά μέσα, δίκτυα εθνικών και περιφερειακών παραγόντων, σχέδια πρώτης εφαρμογής και εμπορικής αξιοποίησης). Αποστολή του Οργανισμού είναι η διαχείριση των σχεδίων πρώτης εφαρμογής και εμπορικής αξιοποίησης της οικολογικής καινοτομίας με ενδεικτικό προϋπολογισμό ύψους 185 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2008-2013.

Το 2011 οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στα εξής:

Ολοκλήρωση της εφαρμογής της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το 2010. Έως το τέλος Νοεμβρίου 2011, είχαν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και είχαν υπογραφεί όλες οι συμβάσεις (47).

Νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 2011. Οι προσκλήσεις δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο του 2011 και προσέλκυσαν 280 αιτήσεις. Η κεντρική αξιολόγηση έλαβε χώρα μεταξύ 21ης Νοεμβρίου και 9ης Δεκεμβρίου. Η τελική συνάντηση είχε προγραμματιστεί για τις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Παραγωγή και διάδοση πληροφοριακών στοιχείων για τα σχέδια οικολογικής καινοτομίας EIP, όπως ορίζονται στο Επικοινωνιακό Σχέδιο Εργασιών του Οργανισμού (ηλεκτρονικές ενημερώσεις, τακτικές επικαιροποιήσεις του ιστοτόπου της οικολογικής καινοτομίας, μεταφορά της βάσης δεδομένων των σχεδίων οικολογικής καινοτομίας σε νέο εξυπηρετητή, σύναψη νέας σύμβασης φιλοξενίας και συντήρησης ιστοτόπου, οργάνωση της Ευρωπαϊκής Ημερίδας Πληροφόρησης τον Απρίλιο του 2011.

Διαχείριση εν εξελίξει σχεδίων.

Πρόγραμμα Marco Polo

Βασικές δραστηριότητες:

Ολοκλήρωση της εφαρμογής της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το 2010 (παρελήφθησαν 101 αιτήσεις).

Κατόπιν της έγκρισης του προγράμματος εργασίας Marco Polo για την προώθηση και εφαρμογή των προσκλήσεων για υποβολή προτάσεων του 2011 - η πρόσκληση δημοσιεύθηκε στις 21 Οκτωβρίου και ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων ορίστηκε η 16η Ιανουαρίου 2012.

Παραγωγή και διάδοση πληροφοριακών στοιχείων σχετικά με το πρόγραμμα Marco Polo, όπως ορίζεται στο Επικοινωνιακό Σχέδιο Εργασίας του Οργανισμού.

Διατύπωση συστάσεων στην εποπτεύουσα ΓΔ MOVE για την εφαρμογή του προγράμματος Marco Polo και τη μελλοντική εξέλιξή του.

Διαχείριση εν εξελίξει σχεδίων.

Πηγή: Οι πληροφορίες παρασχέθηκαν από τον Οργανισμό.


ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

12.

Σύμφωνα με προηγούμενες συστάσεις του Συνεδρίου, ο Οργανισμός βελτίωσε τις προβλέψεις του για τον τίτλο I (δαπάνες προσωπικού). Ο προϋπολογισμός για το 2011 ήταν πράγματι λίγο υπερεκτιμημένος λόγω εξωτερικών παραγόντων που δεν σχετίζονται με τον Οργανισμό ή που ήταν δύσκολο να προβλεφθούν κατά την έγκριση του αρχικού προϋπολογισμού, όπως: έλλειψη απόφασης για τις μισθολογικές τιμαριθμικές αναπροσαρμογές, αιτήματα του προσωπικού για χορήγηση γονικής άδειας ή άδειας άνευ αποδοχών, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κινητικότητα του προσωπικού, μεγαλύτερη από το αναμενόμενο διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού για την εκτέλεση ειδικών καθηκόντων. Για τον προϋπολογισμό του 2012 εφαρμόζεται αυστηρότερη στρατηγική προβλέψεων. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2012 καταδεικνύει ότι οι προβλέψεις για τις δαπάνες προσωπικού ήταν ακριβέστερες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Ο Οργανισμός θεωρεί ότι είναι απίθανο να παρουσιαστεί σημαντικό πλεόνασμα στο μέλλον.

13-14.

Ο Οργανισμός αναγνωρίζει την καταβολή ποσού αχρεωστήτως. Όπως επισήμανε το Συνέδριο, ο ιδιοκτήτης επέστρεψε αμέσως το εν λόγω καταβληθέν ποσό. Η υπόθεση έχει τεκμηριωθεί και οι εργασίες διαρρύθμισης που συνδέονται με τη σύμβαση έχουν εξοφληθεί εξ ολοκλήρου. Ο Οργανισμός θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις σε μελλοντικές συμβάσεις με πρόωρες επιστροφές.