52012PC0654

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ που επιτρέπει στο Βέλγιο να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 285 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας /* COM/2012/0654 final - 2012/0312 (NLE) */


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.           ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 1 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθεμένης αξίας[1] (εφεξής «οδηγία ΦΠΑ»), το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα μετά από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να επιτρέπει σε κάθε κράτος μέλος να εφαρμόζει ειδικά μέτρα παρέκκλισης από τις διατάξεις της εν λόγω οδηγίας για λόγους απλούστευσης της διαδικασίας είσπραξης του ΦΠΑ ή για λόγους πρόληψης ορισμένων τύπων φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής.

Με επιστολή που πρωτοκολλήθηκε στην Επιτροπή στις 21 Ιουνίου 2012, το Βέλγιο ζήτησε την άδεια να θεσπίσει ένα μέτρο για να απαλλάσσει τους υποκείμενους σε φόρο των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 25 000 ευρώ. Σύμφωνα με το άρθρο 395 παράγραφος 2 της οδηγίας ΦΠΑ, η Επιτροπή ενημέρωσε τα άλλα κράτη μέλη, με επιστολή της 13ης Σεπτεμβρίου 2012, σχετικά με το αίτημα που υπέβαλε το Βέλγιο. Με επιστολή της 17ης Σεπτεμβρίου 2012, η Επιτροπή ενημέρωσε το Βέλγιο ότι διέθετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την εξέταση του αιτήματος.

Γενικό πλαίσιο

Το κεφάλαιο 1 του τίτλου XII της οδηγίας ΦΠΑ παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να εφαρμόζουν ειδικά καθεστώτα για τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και τη δυνατότητα να απαλλάσσουν τους υποκείμενους σε φόρο μέχρι έναν ορισμένο ετήσιο κύκλο εργασιών. Η εν λόγω απαλλαγή σημαίνει ότι ο υποκείμενος σε φόρο δεν οφείλει να χρεώνει ΦΠΑ για τις εργασίες που πραγματοποιεί και, επομένως, δεν δικαιούται να εκπίπτει τον ΦΠΑ επί των εισροών του.

Βάσει του άρθρου 285 της οδηγίας ΦΠΑ, τα κράτη μέλη τα οποία δεν έκαναν χρήση του άρθρου 14 της οδηγίας 67/228/ΕΟΚ του Συμβουλίου[2], μπορούν να απαλλάσσουν τους υποκείμενους σε φόρο των οποίων το ανώτατο όριο δεν υπερβαίνει τα 5 000 ευρώ.

Υπό τις σημερινές οικονομικές και πολιτικές συνθήκες, η βελγική κυβέρνηση θα ήθελε να αυξήσει το όριο αυτό σε 25 000 ευρώ, με δυνατότητα αναπροσαρμογής του, ώστε να διατηρείται η πραγματική αξία της απαλλαγής. Η θέσπιση του εν λόγω ανωτάτου ορίου θα οδηγήσει σε απλούστευση του συστήματος ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις και θα μειώσει σημαντικά την επιβάρυνση εκείνων των επιχειρήσεων που είναι επιλέξιμες για το καθεστώς απαλλάσσοντάς τες από πολλές υποχρεώσεις ΦΠΑ που υπέχουν βάσει των κανονικών ρυθμίσεων για τον ΦΠΑ. Το σύστημα θα είναι προαιρετικό για τους υποκείμενους στον φόρο. Σύμφωνα με τις βελγικές αρχές, περίπου 1% των υποκείμενων στον φόρο θα κάνουν χρήση του καθεστώτος, με αντίστοιχη ελάχιστη επίπτωση στον προϋπολογισμό (περίπου 0,2%).

Ισχύουσες διατάξεις στον τομέα της πρότασης

Το 2004 η Επιτροπή κατέθεσε πρόταση να αυξηθεί στα 100 000 ευρώ το ετήσιο ανώτατο όριο κύκλου εργασιών του οποίου θα μπορούν να κάνουν χρήση τα κράτη μέλη (COM(2004) 728 τελικό) για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των υποκείμενων σε φόρο.

Συνοχή με τις λοιπές πολιτικές και τους λοιπούς στόχους της Ένωσης

Άνευ αντικειμένου.

2.           ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Άνευ αντικειμένου

Συγκέντρωση και χρήση εμπειρογνωμοσύνης

Δεν υπήρξε ανάγκη προσφυγής σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες

Εκτίμηση επιπτώσεων

Η πρόταση απόφασης του Συμβουλίου αποσκοπεί στη θέσπιση ενός μέτρου απλούστευσης με το οποίο αίρονται πολλές από τις υποχρεώσεις ΦΠΑ επιχειρήσεων που ασκούν δραστηριότητες των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 25 000 ευρώ και το οποίο, ως εκ τούτου, έχει θετικό αντίκτυπο.

Λόγω του περιορισμένου πεδίου εφαρμογής της παρέκκλισης και της περιορισμένης χρονικής του ισχύος, οι επιπτώσεις του θα είναι οπωσδήποτε περιορισμένες.

3.           ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Συνοπτική παρουσίαση της προτεινόμενης δράσης

Παροχή άδειας στο Βέλγιο να θεσπίσει μέτρο παρέκκλισης από την οδηγία ΦΠΑ όσον αφορά μέτρο απλούστευσης για επιχειρήσεις, ο ετήσιος κύκλος εργασιών των οποίων δεν υπερβαίνει τα 25 000 ευρώ.

Νομική βάση

Το άρθρο 395 της οδηγίας ΦΠΑ

Αρχή της επικουρικότητας

Η πρόταση εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου δεν εφαρμόζεται η αρχή της επικουρικότητας.

Αρχή της αναλογικότητας

Η πρόταση συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας για τους ακόλουθους λόγους:

Η απόφαση αφορά άδεια που χορηγείται σε κράτος μέλος κατόπιν αιτήματός του και ουδόλως συνιστά υποχρέωση.

Δεδομένου του περιορισμένου πεδίου εφαρμογής της παρέκκλισης, το ειδικό μέτρο είναι ανάλογο προς τον επιδιωκόμενο στόχο.

Επιλογή νομικών μέσων:

Προτεινόμενο μέσο: Απόφαση του Συμβουλίου.

Βάσει του άρθρου 395 της οδηγίας ΦΠΑ, η παρέκκλιση από τους κοινούς κανόνες είναι δυνατή μόνο με την έγκριση του Συμβουλίου το οποίο αποφασίζει ομόφωνα κατόπιν προτάσεως της Επιτροπής. Εξάλλου, η απόφαση του Συμβουλίου αποτελεί το πλέον ενδεδειγμένο μέσο, δεδομένου ότι μπορεί να απευθύνεται σε μεμονωμένα κράτη μέλη.

4.           ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η πρόταση δεν έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της ΕΕ, δεδομένου ότι το Βέλγιο θα προβεί σε υπολογισμό της αντισταθμιστικής αποζημίωσης σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΟΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1553/89 του Συμβουλίου.

5.           ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ρήτρα επανεξέτασης/αναθεώρησης/λήξης ισχύος

Η πρόταση περιλαμβάνει ρήτρα λήξης ισχύος.

2012/0312 (NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

που επιτρέπει στο Βέλγιο να εφαρμόσει ειδικό μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 285 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη την οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθεμένης αξίας[3], και ιδίως το άρθρο 395 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)       Με επιστολή που πρωτοκολλήθηκε στην Επιτροπή στις 21 Ιουνίου 2012, το Βέλγιο ζήτησε την άδεια να εφαρμόσει μέτρο παρέκκλισης από το άρθρο 285 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, προκειμένου να θεσπίσει ειδικό μέτρο για να απαλλάσσει από το φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) τους υποκείμενους στον φόρο των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 25 000 ευρώ. Με την εφαρμογή αυτού του μέτρου, οι εν λόγω υποκείμενοι σε φόρο θα απαλλαγούν από ορισμένες ή από όλες τις υποχρεώσεις όσον αφορά τον ΦΠΑ οι οποίες αναφέρονται στα κεφάλαια 2 έως 6 του τίτλου XI της οδηγίας 2006/112/ΕΚ.

(2)       Η Επιτροπή ενημέρωσε τα άλλα κράτη μέλη, με επιστολή της 13ης Σεπτεμβρίου 2012, σχετικά με το αίτημα που υπέβαλε το Βέλγιο. Με επιστολή της 17ης Σεπτεμβρίου 2012, η Επιτροπή ενημέρωσε το Βέλγιο ότι διέθετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την εξέταση του αιτήματος.

(3)       Βάσει του άρθρου 285 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, τα κράτη μέλη τα οποία δεν έχουν κάνει χρήση του άρθρου 14 της οδηγίας 67/228/ΕΟΚ του Συμβουλίου[4] μπορούν να απαλλάσσουν τους υποκείμενους στον φόρο των οποίων ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 5 000 ευρώ. Το Βέλγιο ζήτησε να αυξηθεί το όριο αυτό σε 25 000 ευρώ.

(4)       Η θέσπιση υψηλότερου ανώτατου ορίου όσον αφορά το ειδικό καθεστώς που ισχύει για τις μικρές επιχειρήσεις αποτελεί μέτρο απλούστευσης, δεδομένου ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εκ του ΦΠΑ υποχρεώσεις για τις πιο μικρές επιχειρήσεις. Το ειδικό καθεστώς είναι προαιρετικό για τους υποκείμενους σε φόρο.

(5)       Στην πρόταση οδηγίας που υπέβαλε στις 29 Οκτωβρίου 2004 για την απλούστευση των εκ του ΦΠΑ υποχρεώσεων[5], η Επιτροπή συμπεριέλαβε διατάξεις, σκοπός των οποίων ήταν να επιτρέπουν στα κράτη μέλη να ορίζουν ως ανώτατο όριο ετήσιου κύκλου εργασιών το ποσό των 100.000 ευρώ ή το ισοδύναμο ποσό σε εθνικό νόμισμα για το καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ, με δυνατότητα αναπροσαρμογής του ποσού αυτού κάθε έτος. Το αίτημα που υποβλήθηκε από το Βέλγιο είναι σύμφωνο με την εν λόγω πρόταση.

(6)       Η παρέκκλιση δεν έχει επίπτωση στους ιδίους πόρους της Ένωσης που προέρχονται από τον ΦΠΑ, ενώ έχει μόνον αμελητέα επίπτωση στο συνολικό ποσό των φορολογικών εσόδων του κράτους μέλους που εισπράττονται στο στάδιο της τελικής κατανάλωσης,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 285 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ, παρέχεται στο Βέλγιο η άδεια να απαλλάσσει από τον ΦΠΑ τους υποκείμενους στον φόρο ο ετήσιος κύκλος εργασιών των οποίων δεν υπερβαίνει τα 25 000 ευρώ.

Το Βέλγιο μπορεί να αυξήσει το εν λόγω ανώτατο όριο ώστε να διατηρηθεί η πραγματική αξία της απαλλαγής.

Άρθρο 2

Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος οδηγίας για την τροποποίηση των ανώτατων ποσών του ετήσιου κύκλου εργασιών κάτω από τα οποία οι υποκείμενοι στον φόρο μπορούν να τυγχάνουν απαλλαγής από τον ΦΠΑ ή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, όποια από τις δύο ημερομηνίες είναι προγενέστερη.

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στο Βασίλειο του Βελγίου.

Βρυξέλλες,

                                                                       Για το Συμβούλιο

                                                                       Ο Πρόεδρος

[1]               ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1

[2]               ΕΕ 71 της 14.4.1967, σ. 1303 έως 1312

[3]               ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1

[4]               ΕΕ 71 της 14.4.1967, σ. 1303 έως 1312

[5]               COM(2004) 728 τελικό.