52012PC0545

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την προσωρινή εφαρμογή του πρωτοκόλλου το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Μαυριτανίας σχετικά με τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων και της χρηματικής αντιπαροχής που προβλέπονται στη συμφωνία αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ των δύο μερών /* COM/2012/0545 final - 2012/0257 (NLE) */


EL

|| ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ||

Βρυξέλλες, 24.9.2012

COM(2012) 545 final

2012/0257 (NLE)

 

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την προσωρινή εφαρμογή του πρωτοκόλλου το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Μαυριτανίας σχετικά με τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων και της χρηματικής αντιπαροχής που προβλέπονται στη συμφωνία αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ των δύο μερών

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.           ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Με βάση την εξουσιοδότηση που της χορήγησε το Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύτηκε με την Ισλαμική Δημοκρατία της Μαυριτανίας την ανανέωση του πρωτοκόλλου της συμφωνίας αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Μαυριτανίας. Αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αυτών ήταν η μονογράφηση σχεδίου νέου πρωτοκόλλου από τους διαπραγματευτές στις 26 Ιουλίου 2012. Το νέο πρωτόκολλο καλύπτει περίοδο 2 ετών από την ημερομηνία υπογραφής του.

Κύριος στόχος του πρωτοκόλλου της συμφωνίας είναι η παροχή αλιευτικών δυνατοτήτων για τα σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ύδατα της Μαυριτανίας ανάλογα με το διαθέσιμο πλεόνασμα. Η Επιτροπή βασίστηκε, μεταξύ άλλων, στις γνωμοδοτήσεις της επιστημονικής επιτροπής που συστάθηκε στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας.

Γενικός στόχος είναι να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Μαυριτανίας, προκειμένου να δημιουργηθεί πλαίσιο σύμπραξης για την ανάπτυξη αειφόρου αλιευτικής πολιτικής και την υπεύθυνη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στην αλιευτική ζώνη της Μαυριτανίας προς το συμφέρον και των δύο μερών.

Συγκεκριμένα, το πρωτόκολλο προβλέπει ετήσιες αλιευτικές δυνατότητες στις παρακάτω κατηγορίες και ποσότητες:

1. 5.000 τόνους για τα σκάφη αλιείας οστρακόδερμων εκτός αστακού και καβουριών·

2. 4.000 τόνους για τις μηχανότρατες χωρίς ψυκτικές εγκαταστάσεις και τα παραγαδιάρικα βυθού με στόχο τον μαύρο μερλούκιο·

3. 2.500 τόνους για τα αλιευτικά βενθοπελαγικής αλιείας εκτός από μηχανότρατες με στόχο άλλα είδη εκτός από τον μαύρο μερλούκιο·

4. 200 τόνους καβουριών·

5. 22 θυνναλιευτικά γρι-γρι·

6. 22 θυνναλιευτικά με καλάμι και παραγάδια επιφανείας:

7. 300.000 τόνους για τις μηχανότρατες - ψυγεία πελαγικής αλιείας·

8. 15.000 τόνους για τα σκάφη πελαγικής αλιείας χωρίς ψυκτικές εγκαταστάσεις (οι οποίοι πρέπει να αφαιρεθούν από την κατανομή που προβλέπεται για τις μηχανότρατες – ψυγεία πελαγικής αλιείας).

Με βάση τα προαναφερόμενα, η Επιτροπή προτείνει στο Συμβούλιο να εγκρίνει την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή του εν λόγω πρωτοκόλλου.

2.           ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Διεξήχθησαν διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη πριν από τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του Περιφερειακού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τον στόλο μεγάλων αποστάσεων σε μη κοινοτικά ύδατα[1], στο οποίο συμμετέχουν ο τομέας της αλιείας και περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές ΜΚΟ. Διεξήχθησαν επίσης διαβουλεύσεις με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών στο πλαίσιο τεχνικών συνεδριάσεων. Από τις διαβουλεύσεις αυτές προέκυψε ότι είναι σκόπιμο να διατηρηθεί ένα αλιευτικό πρωτόκολλο με τη Μαυριτανία.

3.           ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Η παρούσα διαδικασία κινείται παράλληλα με τις διαδικασίες που αφορούν την απόφαση του Συμβουλίου περί σύναψης του ίδιου του πρωτοκόλλου καθώς και τον κανονισμό του Συμβουλίου σχετικά με την κατανομή των αλιευτικών δυνατοτήτων στα κράτη μέλη της Ένωσης.

4.           ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η συνολική χρηματική αντιπαροχή του πρωτοκόλλου ύψους 70.000.000 ευρώ για όλη την περίοδο που συμφωνήθηκε βάσει αυτού, στηρίζεται στα εξής: α) σε χρηματική αντιπαροχή για την πρόσβαση στους αλιευτικούς πόρους ύψους 67.000.000 ευρώ και β) σε ενίσχυση ύψους 3.000.000 ευρώ για την ανάπτυξη της τομεακής αλιευτικής πολιτικής της Μαυριτανίας. Η εν λόγω ενίσχυση ανταποκρίνεται στους στόχους της εθνικής πολιτικής στον τομέα της αλιείας.

5.           ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

2012/0257 (NLE)

Πρόταση

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την υπογραφή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την προσωρινή εφαρμογή του πρωτοκόλλου το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Μαυριτανίας σχετικά με τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων και της χρηματικής αντιπαροχής που προβλέπονται στη συμφωνία αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ των δύο μερών

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 43, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 5,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)       Στις 30 Νοεμβρίου 2006 το Συμβούλιο εξέδωσε τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1801/2006 σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Μαυριτανίας[2].

(2)       Το πρωτόκολλο της εν λόγω συμφωνίας σύμπραξης που ισχύει σήμερα έληξε στις 31 Ιουλίου 2012.

(3)       Το Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Επιτροπή να διαπραγματευτεί νέο πρωτόκολλο με το οποίο θα χορηγούνται στα σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλιευτικές δυνατότητες στα ύδατα όπου η Μαυριτανία ασκεί την κυριαρχία ή τη δικαιοδοσία της σε θέματα αλιείας. Αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αυτών ήταν η μονογράφηση σχεδίου νέου πρωτοκόλλου στις 26 Ιουλίου 2012.

(4)       Για να διασφαλιστεί η συνέχιση των αλιευτικών δραστηριοτήτων των ενωσιακών σκαφών, το άρθρο 9 του νέου πρωτοκόλλου προβλέπει τη δυνατότητα προσωρινής εφαρμογής του από έκαστο από τα μέρη από την ημερομηνία της υπογραφής του.

(5)       Πρέπει να δοθεί εξουσιοδότηση να υπογραφεί το νέο πρωτόκολλο και να εφαρμοστεί προσωρινά, εν αναμονή της ολοκλήρωσης των απαραίτητων για τη σύναψή του διαδικασιών,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να υπογράψει, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το σχέδιο πρωτοκόλλου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μαυριτανίας σχετικά με τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων και της χρηματικής αντιπαροχής που προβλέπονται στη συμφωνία αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ των δύο πλευρών και να ορίσει το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που είναι αρμόδιο/α να υπογράψει/ουν το πρωτόκολλο.

Το κείμενο του προς υπογραφήν πρωτοκόλλου επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση.

Άρθρο 2

Το πρωτόκολλο εφαρμόζεται προσωρινά από την ημερομηνία υπογραφής του, εν αναμονή της ολοκλήρωσης των απαραίτητων για τη σύναψή του διαδικασιών.

Άρθρο 3

Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της υπογραφής της. Η παρούσα απόφαση δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βρυξέλλες,

                                                                       Για το Συμβούλιο

                                                                       Ο Πρόεδρος

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

για τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων και της χρηματικής αντιπαροχής που προβλέπονται στη συμφωνία αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Μαυριτανίας για περίοδο δύο ετών

Άρθρο 1 Περίοδος εφαρμογής και αλιευτικές δυνατότητες

1.           Από την ημερομηνία εφαρμογής του πρωτοκόλλου και για περίοδο δύο ετών, οι αλιευτικές δυνατότητες που χορηγούνται δυνάμει των άρθρων 5 και 6 της συμφωνίας καθορίζονται στον πίνακα που επισυνάπτεται στο παρόν πρωτόκολλο.

2.           Η πρόσβαση στους αλιευτικούς πόρους στις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας χορηγείται στους αλλοδαπούς στόλους εφόσον υφίσταται πλεόνασμα, όπως ορίζεται στο άρθρο 62 της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θαλάσσης [3] και αφότου ληφθεί υπόψη η ικανότητα αλίευσης των εθνικών στόλων της Μαυριτανίας.

3.           Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Μαυριτανίας, οι προς επίτευξη στόχοι όσον αφορά το σχεδιασμό και τη βιώσιμη διαχείριση, καθώς και τον όγκο των επιτρεπόμενων αλιευμάτων, αποφασίζονται για κάθε είδος αλιείας από το κράτος της Μαυριτανίας με βάση τη γνωμοδότηση του οργανισμού που είναι αρμόδιος για την ωκεανογραφική έρευνα στη Μαυριτανία και των αρμόδιων περιφερειακών οργανώσεων αλιείας.

4.           Το παρόν πρωτόκολλο εγγυάται την προτεραιότητα της πρόσβασης των στόλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα διαθέσιμα πλεονάσματα στις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας. Οι αλιευτικές δυνατότητες που χορηγούνται στους στόλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ορίζεται στο παράρτημα I του παρόντος πρωτοκόλλου, προέρχονται από τα διαθέσιμα πλεονάσματα, χορηγούνται δε με προτεραιότητα ως προς τις αλιευτικές δυνατότητες που χορηγούνται στους λοιπούς αλλοδαπούς στόλους στους οποίους επιτρέπεται η αλιεία στις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας.

5.           Το σύνολο των τεχνικών μέτρων διατήρησης, σχεδιασμού και διαχείρισης των πόρων, καθώς και οι χρηματοοικονομικές ρυθμίσεις, τα τέλη και τα λοιπά δικαιώματα, από τα οποία εξαρτάται η χορήγηση άδειας αλιείας, όπως ορίζεται για κάθε είδος αλιείας στο παράρτημα I του παρόντος πρωτοκόλλου, εφαρμόζονται σε κάθε αλλοδαπό βιομηχανικό στόλο που δραστηριοποιείται στις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας υπό τεχνικές προϋποθέσεις παρόμοιες με εκείνες που ισχύουν για τους στόλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

6.           Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 6 της συμφωνίας, τα σκάφη που φέρουν σημαία κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ασκούν αλιευτικές δραστηριότητες στις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας μόνον εάν κατέχουν άδεια αλιείας που έχει εκδοθεί στο πλαίσιο του παρόντος πρωτοκόλλου και σύμφωνα με τους κανόνες που περιγράφονται στο παράρτημα Ι αυτού.

Άρθρο 2 Χρηματική αντιπαροχή - Τρόπος πληρωμής

1.           Η ετήσια χρηματική αντιπαροχή όσον αφορά την πρόσβαση των σκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας που προβλέπεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας ορίζεται σε εξήντα επτά (67) εκατομμύρια ευρώ.

2.           Επιπλέον, προβλέπεται ετήσια χρηματοδοτική στήριξη ύψους τριών (3) εκατομμυρίων ευρώ για την εφαρμογή της εθνικής αλιευτικής πολιτικής με στόχο την υπεύθυνη και βιώσιμη αλιεία.

3.           Η παράγραφος 1 εφαρμόζεται με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 4, 7 και 10 του παρόντος πρωτοκόλλου.

4.           Η πληρωμή της χρηματικής αντιπαροχής που καθορίζεται στην παράγραφο 1 από την Ένωση για την πρόσβαση των σκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας πραγματοποιείται το αργότερο τρεις (3) μήνες μετά από την προσωρινή εφαρμογή όσον αφορά το πρώτο έτος και το αργότερο κατά την επέτειο της έναρξης ισχύος του πρωτοκόλλου για τα επόμενα έτη.

Άρθρο 3 Επιστημονική συνεργασία

1.           Τα δύο μέρη δεσμεύονται να προωθήσουν την υπεύθυνη αλιεία στις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας βάσει των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης.

2.           Κατά τη διάρκεια ισχύος του παρόντος πρωτοκόλλου, τα δύο μέρη συνεργάζονται για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της κατάστασης των πόρων και της αλιείας στις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας. Προς τον σκοπό αυτό θα συνεδριάζει κοινή ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή τουλάχιστον σε ετήσια βάση, εναλλάξ στη Μαυριτανία και στην Ευρώπη. Συμπληρωματικά προς το άρθρο 4 παράγραφος 1 της συμφωνίας, η συμμετοχή στην κοινή ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή είναι δυνατόν να διευρυνθεί, στο βαθμό που αυτό είναι απαραίτητο, ώστε να συμπεριλάβει επιστήμονες τρίτων χωρών καθώς και παρατηρητές, εκπροσώπους ενδιαφερόμενων φορέων ή εκπροσώπους περιφερειακών οργανώσεων διαχείρισης της αλιείας, όπως είναι η CECAF.

3.           Η εντολή της κοινής ανεξάρτητης επιστημονικής επιτροπής αφορά κυρίως τις εξής δραστηριότητες:

– εκπόνηση ετήσιας επιστημονικής έκθεσης για τα είδη αλιείας που αποτελούν αντικείμενο του παρόντος πρωτοκόλλου·

– προσδιορισμό και υποβολή πρότασης στη μικτή επιτροπή όσον αφορά την εφαρμογή προγραμμάτων ή δράσεων σχετικά με ειδικά επιστημονικά θέματα για την καλύτερη κατανόηση της δυναμικής της αλιείας, της κατάστασης των πόρων και της εξέλιξης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων·

– βάσει διαδικασίας που έχει εγκριθεί με κοινή συμφωνία στο πλαίσιο της επιτροπής, ανάλυση των επιστημονικών θεμάτων που τίθενται κατά τη διάρκεια εφαρμογής του παρόντος πρωτοκόλλου και εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο, διατύπωση επιστημονικής γνωμοδότησης·

– συγκέντρωση και ανάλυση των δεδομένων που αφορούν την αλιευτική προσπάθεια και τα αλιεύματα εκάστου των τμημάτων των εθνικών αλιευτικών στόλων, τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δραστηριοποιούνται στις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας, στους πόρους και στα είδη αλιείας που αποτελούν αντικείμενο του παρόντος πρωτοκόλλου·

– προγραμματισμό της πραγματοποίησης των ετήσιων εκστρατειών αξιολόγησης, για συμβολή στη διαδικασία αξιολόγησης των αποθεμάτων και για προσδιορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων και των εναλλακτικών επιλογών εκμετάλλευσης που εγγυώνται τη διατήρηση των πόρων και του οικοσυστήματος·

– διατύπωση, με δική της πρωτοβουλία ή ως απάντηση σε αίτημα της μικτής επιτροπής ή ενός εκ των μερών, κάθε επιστημονικής γνωμοδότησης που αφορά τους στόχους, τις στρατηγικές και τα μέτρα διαχείρισης και που κρίνεται απαραίτητη για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αποθεμάτων και των ειδών αλιείας που αποτελούν αντικείμενο του παρόντος πρωτοκόλλου·

– ενδεχομένως, υποβολή πρότασης στη μικτή επιτροπή, σχετικά με πρόγραμμα αναθεώρησης των αλιευτικών δυνατοτήτων, σε εφαρμογή του άρθρου 1 του παρόντος πρωτοκόλλου.

Άρθρο 4 Αναθεώρηση των αλιευτικών δυνατοτήτων

1.           Τα μέρη δύνανται να εγκρίνουν, στο πλαίσιο μικτής επιτροπής, μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 1 του παρόντος πρωτοκόλλου όσον αφορά την αναθεώρηση των αλιευτικών δυνατοτήτων. Στην περίπτωση αυτή, η χρηματική αντιπαροχή αυξάνεται αναλόγως και pro rata temporis.

2.           Όσον αφορά τις κατηγορίες που δεν προβλέπονται από το εν ισχύι πρωτόκολλο, σύμφωνα με το άρθρο 6 δεύτερο εδάφιο της συμφωνίας, τα δύο μέρη δύνανται να συμπεριλάβουν νέες αλιευτικές δυνατότητες με βάση τις βέλτιστες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, εφόσον αυτές έχουν επικυρωθεί από την κοινή ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή και έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο μικτής επιτροπής.

3.           Η πρώτη συνεδρίαση της μικτής επιτροπής θα πραγματοποιηθεί το αργότερο τρεις (3) μήνες μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος πρωτοκόλλου.

Άρθρο 5

Καταγγελία λόγω μειωμένου επιπέδου αξιοποίησης των αλιευτικών δυνατοτήτων

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μειωμένο επίπεδο αξιοποίησης των αλιευτικών δυνατοτήτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση κοινοποιεί με επιστολή στην πλευρά της Μαυριτανίας, την πρόθεσή της να καταγγείλει το πρωτόκολλο. Η εν λόγω καταγγελία θα τεθεί σε ισχύ εντός προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών μετά από την κοινοποίηση.

Άρθρο 6

Χρηματοδοτική στήριξη για την προώθηση της υπεύθυνης και βιώσιμης αλιείας

1.           Η χρηματοδοτική στήριξη που προβλέπεται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 ανέρχεται σε τρία (3) εκατομμύρια ευρώ ετησίως και αποσκοπεί να συμβάλει στην ανάπτυξη βιώσιμης και υπεύθυνης αλιείας στις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας, σύμφωνα με τους στρατηγικούς στόχους της διατήρησης των αλιευτικών πόρων και της καλύτερης ενσωμάτωσης του κλάδου στην εθνική οικονομία.

2.           Η εν λόγω στήριξη αποτελεί δημόσια αναπτυξιακή ενίσχυση και χορηγείται ανεξάρτητα από το σκέλος που αφορά την πρόσβαση των σκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας, συμβάλλοντας στην εφαρμογή εθνικών τομεακών στρατηγικών στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης του αλιευτικού τομέα και στην προστασία προστατευμένων θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών, καθώς και στο ισχύον στρατηγικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της φτώχειας.

3.           Η χρηματοδοτική στήριξη του παρόντος πρωτοκόλλου χορηγείται εφόσον το ποσό του πλεονάσματος της τομεακής στήριξης για την περίοδο 2008-2012 (το ύψος του οποίου καθορίζεται ύστερα από εξέταση από τα δύο μέρη) μεταφερθεί στον ειδικό λογαριασμό διαθέσεως (CAS) για την αλιεία από το Υπουργείο Οικονομικών και χρησιμοποιείται σύμφωνα με το σχέδιο χρησιμοποίησης που κοινοποιήθηκε προηγουμένως από την Μαυριτανία.

4.           Η χρηματοδοτική στήριξη στηρίζεται σε μια προσέγγιση με βάση τα αποτελέσματα. Η πληρωμή πραγματοποιείται σε δόσεις, σύμφωνα με πλαίσιο που καθορίζεται από τη μικτή επιτροπή.

5.           Η Μαυριτανία δεσμεύεται να δημοσιεύει ανά εξάμηνο τις προσκλήσεις υποβολής προσφορών και τις συμβάσεις για τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την παρούσα χρηματοδοτική στήριξη και εγγυάται την προβολή των δράσεων που εφαρμόζονται σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που προβλέπονται στο παράρτημα II.

Άρθρο 7 Αναστολή της εφαρμογής του πρωτοκόλλου

1.           Κάθε διαφορά μεταξύ των μερών ως προς την ερμηνεία των διατάξεων του παρόντος πρωτοκόλλου και των παραρτημάτων του καθώς και ως προς την εφαρμογή τους πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης μεταξύ των μερών στο πλαίσιο της μικτής επιτροπής που προβλέπεται στο άρθρο 10 της συμφωνίας, η οποία συγκαλείται, εάν χρειάζεται, σε έκτακτη συνεδρίαση.

2.           Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου μπορεί να ανασταλεί με πρωτοβουλία ενός των μερών, όταν η διαφορά που έχει προκύψει μεταξύ των δύο μερών θεωρείται σοβαρή και οι διαβουλεύσεις που έχουν διεξαχθεί στο πλαίσιο της μικτής επιτροπής σύμφωνα με την παραπάνω παράγραφο 1 δεν έχουν επιτρέψει τον φιλικό διακανονισμό της.

3.           Η αναστολή της εφαρμογής του πρωτοκόλλου υπόκειται στην προϋπόθεση κοινοποίησης από το ενδιαφερόμενο μέρος, της πρόθεσής του εγγράφως και τουλάχιστον τέσσερις (4) μήνες πριν από την ημερομηνία κατά την οποία παράγει αποτελέσματα η εν λόγω αναστολή.

4.           Επιπλέον, η εφαρμογή του παρόντος πρωτοκόλλου είναι δυνατόν να ανασταλεί σε περίπτωση παράλειψης πληρωμής. Στην περίπτωση αυτή, το Υπουργείο κοινοποιεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παράλειψη της πληρωμής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει στις κατάλληλες επαληθεύσεις και, εάν χρειάζεται, στην πληρωμή εντός μέγιστης προθεσμίας 30 εργασίμων ημερών από την ημέρα λήψης της κοινοποίησης.

Εν απουσία πληρωμής ή επαρκούς αιτιολογίας για την απουσία πληρωμής εντός της προθεσμίας που προβλέπεται παραπάνω, οι αρμόδιες αρχές της Μαυριτανίας έχουν δικαίωμα να αναστείλουν την εφαρμογή του παρόντος πρωτοκόλλου. Ενημερώνουν αμελλητί σχετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η εφαρμογή του παρόντος πρωτοκόλλου συνεχίζεται μόλις πραγματοποιηθεί η επίμαχη πληρωμή.

5.           Τα δύο μέρη συμφωνούν ότι σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το πρωτόκολλο είναι δυνατόν να ανασταλεί κατ’ εφαρμογή του άρθρου 9 της συμφωνίας του Κοτονού.

Άρθρο 8 Εφαρμοστέες διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας

Με την επιφύλαξη των διατάξεων που περιλαμβάνονται στο παρόν πρωτόκολλο και στο παράρτημα 1, οι δραστηριότητες λιμενικών υπηρεσιών και η αγορά προμηθειών από σκάφη που δραστηριοποιούνται σύμφωνα με το παρόν πρωτόκολλο και το παράρτημα 1, διέπονται από τους νόμους και τους κανονισμούς που ισχύουν στην Μαυριτανία.

Άρθρο 9 Διάρκεια

Το παρόν πρωτόκολλο και τα παραρτήματά του ισχύουν για διάρκεια δύο ετών από την ημερομηνία προσωρινής εφαρμογής, που είναι η ημερομηνία της υπογραφής, εκτός εάν υπάρξει καταγγελία.

Άρθρο 10 Καταγγελία

1.           Σε περίπτωση καταγγελίας του πρωτοκόλλου, το ενδιαφερόμενο μέρος κοινοποιεί εγγράφως στο άλλο μέρος την πρόθεσή του να καταγγείλει το πρωτόκολλο, τουλάχιστον τέσσερις (4) μήνες πριν από την ημερομηνία κατά την οποία αρχίζει να ισχύει η εν λόγω καταγγελία.

2.           Η αποστολή της κοινοποίησης που αναφέρεται στην προηγούμενη παράγραφο, συνεπάγεται την έναρξη διαβουλεύσεων μεταξύ των μερών.

Άρθρο 11 Έναρξη ισχύος

Το παρόν πρωτόκολλο και τα παραρτήματά του αρχίζουν να ισχύουν την ημερομηνία κατά την οποία τα μέρη κοινοποιούν αμοιβαίως την ολοκλήρωση των διαδικασιών που είναι αναγκαίες για το σκοπό αυτό.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

Όροι άσκησης της αλιείας στις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας από τα σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I – ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1.           Ορισμός της αρμόδιας αρχής

Για τους σκοπούς του παρόντος παραρτήματος και εάν δεν ορίζεται διαφορετικά, ως αρμόδια αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Μαυριτανίας νοείται:

– Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Nouakchott (σημείο επαφής)·

– Όσον αφορά τη Μαυριτανία: Το Υπουργείο Αλιείας, μέσω του τμήματος που είναι αρμόδιο για τον προγραμματισμό και τη συνεργασία (σημείο επαφής), εφεξής καλούμενο «Υπουργείο».

2.           Αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Μαυριτανίας

Η Μαυριτανία οφείλει να κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από τη θέση του πρωτοκόλλου σε ισχύ, τις γεωγραφικές συντεταγμένες της ΑΟΖ της καθώς και τη γραμμή βάσης της που είναι η γραμμή της αμπώτιδος.

3.           Αναγνώριση των σκαφών

3.1.        Τα αναγνωριστικά στοιχεία κάθε σκάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι σύμφωνα με τη σχετική ενωσιακή ρύθμιση. Η ρύθμιση αυτή πρέπει να ανακοινώνεται στο Υπουργείο πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος πρωτοκόλλου. Κάθε τροποποίηση πρέπει να κοινοποιείται στο Υπουργείο τουλάχιστον 1 μήνα πριν από την έναρξη ισχύος της.

3.2.        Κάθε σκάφος που αποκρύπτει τη σήμανση, το όνομα ή τον αριθμό νηολογίου του, υπόκειται στις κυρώσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία της Μαυριτανίας.

4.           Τραπεζικοί λογαριασμοί

Πριν από την έναρξη ισχύος του πρωτοκόλλου, οι αρχές της Μαυριτανίας κοινοποιούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα στοιχεία του/των λογαριασμού/ών της τράπεζας (κωδικός BIC και IBAN) στους οποίους θα πρέπει να καταβληθούν τα χρηματικά ποσά που βαρύνουν τα σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου. Οι δαπάνες που αφορούν τα τραπεζικά εμβάσματα βαρύνουν τους εφοπλιστές.

5.           Διαδικασίες πληρωμής

Οι πληρωμές πραγματοποιούνται σε ευρώ ως εξής:

– για τα τέλη: με μεταφορά σε έναν από τους λογαριασμούς στο εξωτερικό της Κεντρικής Τράπεζας της Μαυριτανίας υπέρ του Δημόσιου Ταμείου της Μαυριτανίας.

– για τα έξοδα που αφορούν τον φόρο υπέρ τρίτων: με μεταφορά σε έναν από τους λογαριασμούς στο εξωτερικό της Κεντρικής Τράπεζας της Μαυριτανίας υπέρ της Εποπτεύουσας Αρχής Αλιείας.

– για τα πρόστιμα: με μεταφορά σε έναν από τους λογαριασμούς στο εξωτερικό της Κεντρικής Τράπεζας της Μαυριτανίας υπέρ του Δημόσιου Ταμείου της Μαυριτανίας.

– Τα ποσά που αναφέρονται στο ανωτέρω σημείο 1 θεωρείται ότι έχουν εισπραχθεί όταν το Δημόσιο Ταμείο ή το Υπουργείο το επιβεβαιώσουν με βάση τις κοινοποιήσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Μαυριτανίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II – Άδειες

Το παρόν κεφάλαιο εφαρμόζεται με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων που περιλαμβάνονται στο κεφάλαιο XI σχετικά με τα σκάφη που αλιεύουν άκρως μεταναστευτικά είδη.

Σύμφωνα με το παρόν παράρτημα, η άδεια που χορηγείται από τη Μαυριτανία στα σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισοδυναμεί με την άδεια αλιείας που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1.           Απαιτούμενα έγγραφα για την αίτηση άδειας

Όταν ένα σκάφος υποβάλει για πρώτη φορά αίτηση για χορήγηση άδειας, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποβάλλει στο Υπουργείο συμπληρωμένο έντυπο αίτησης χορήγησης άδειας για κάθε σκάφος το οποίο ζητά την άδεια, σύμφωνα με το υπόδειγμα του προσαρτήματος 1 του παρόντος παραρτήματος.

1.1.        Κατά την υποβολή της πρώτης αίτησης, ο εφοπλιστής υποχρεούται να υποβάλλει με την αίτηση χορήγησης άδειας τα εξής:

– επικυρωμένο από το κράτος σημαίας αντίγραφο του διεθνούς πιστοποιητικού καταμέτρησης χωρητικότητας σε μονάδες GT, το οποίο έχει πιστοποιηθεί από τους εγκεκριμένους διεθνείς οργανισμούς

– πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία, επικυρωμένη από τις αρμόδιες αρχές του κράτους σημαίας, στην οποία εμφαίνεται η πλάγια όψη του σκάφους όπως είναι στη σημερινή του κατάσταση. Οι ελάχιστες διαστάσεις της φωτογραφίας είναι 15 cm x 10 cm·

– τα απαιτούμενα έγγραφα για την καταχώρηση στο εθνικό μητρώο σκαφών της Μαυριτανίας. Η καταχώρηση γίνεται δωρεάν. Η επιθεώρηση που προβλέπεται στο πλαίσιο της καταχώρησης στο εθνικό μητρώο σκαφών έχει καθαρά διοικητικό χαρακτήρα.

1.1.        Κάθε αλλαγή της χωρητικότητας του σκάφους συνεπάγεται την υποχρέωση του εφοπλιστή του σκάφους να διαβιβάσει επικυρωμένο από το κράτος σημαίας αντίγραφο του νέου πιστοποιητικού καταμέτρησης χωρητικότητας σε μονάδες GT, καθώς και τα δικαιολογητικά βάσει των οποίων πραγματοποιήθηκε η εν λόγω αλλαγή, ιδίως αντίγραφο της αίτησης που κατέθεσε ο εφοπλιστής στις οικείες αρμόδιες αρχές, την άδεια των εν λόγω αρχών και τα στοιχεία των αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν. Παρομοίως, σε περίπτωση αλλαγών της δομής ή της εξωτερικής εμφάνισης του σκάφους, υποβάλλεται νέα φωτογραφία, επικυρωμένη από τις αρμόδιες αρχές του κράτους σημαίας.

1.2.        Οι αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών αλιείας υποβάλλονται μόνο για τα σκάφη για τα οποία έχουν διαβιβασθεί τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σύμφωνα με τα σημεία 1.1 και 1.2 ανωτέρω.

2.           Επιλεξιμότητα για την άσκηση αλιευτικών δραστηριοτήτων

2.1.        Κάθε σκάφος που επιθυμεί να ασκήσει αλιευτική δραστηριότητα στο πλαίσιο του παρόντος πρωτοκόλλου, πρέπει να έχει εγγραφεί στο μητρώο αλιευτικών σκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να είναι επιλέξιμο για την άσκηση αλιείας στις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας..

2.2.        Προκειμένου να είναι ένα σκάφος επιλέξιμο, δεν πρέπει να έχει απαγορευθεί στον εφοπλιστή, στον πλοίαρχο και στο ίδιο το σκάφος η άσκηση αλιευτικής δραστηριότητας στη Μαυριτανία. Πρέπει να είναι εντάξει έναντι των αρχών της Μαυριτανίας, κατά την έννοια ότι πρέπει να έχουν εκπληρώσει όλες τις παλαιότερες υποχρεώσεις τους που προέκυψαν από τις αλιευτικές τους δραστηριότητες στη Μαυριτανία.

3.           Αιτήσεις έκδοσης αδειών

3.1.        Για οποιαδήποτε άδεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποβάλλει κάθε τρεις μήνες στο Υπουργείο τους καταλόγους των σκαφών που ζητούν να ασκήσουν αλιευτικές δραστηριότητες εντός των ορίων που καθορίζονται, ανά αλιευτική κατηγορία, στα τεχνικά δελτία του πρωτοκόλλου, τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την έναρξη της περιόδου ισχύος των αιτούμενων αδειών. Οι εν λόγω κατάλογοι συνοδεύονται από τις αποδείξεις πληρωμών. Οι αιτήσεις αδειών που δεν παραλαμβάνονται εντός της παραπάνω προθεσμίας δεν θα εξετάζονται.

3.2.        Οι εν λόγω κατάλογοι αναφέρουν, ανά κατηγορία αλιείας:

– τον αριθμό των πλοίων·

– για κάθε σκάφος, τα κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως αναφέρονται στο μητρώο αλιευτικών σκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης·

– τα αλιευτικά εργαλεία·

– το ποσό των οφειλόμενων τελών ανά κατηγορία·

– τον αριθμό των ναυτικών της Μαυριτανίας.

4.           Έκδοση των αδειών

4.1.        Το Υπουργείο εκδίδει τις άδειες των σκαφών αφού ο εκπρόσωπος του εφοπλιστή προσκομίσει τις αποδείξεις πληρωμής ανά σκάφος (εξοφλητικές αποδείξεις του Δημόσιου Ταμείου), όπως ορίζεται στο κεφάλαιο I ανωτέρω, τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου ισχύος των εν λόγω αδειών. Οι άδειες διατίθενται στις υπηρεσίες του Υπουργείου στο Nouadhibou ή στο Nouakchott.

4.2.        Στις άδειες αναφέρεται εξάλλου η διάρκεια ισχύος, τα τεχνικά χαρακτηριστικά του σκάφους, ο αριθμός των μαυριτανών ναυτικών και τα στοιχεία αναφοράς πληρωμής των τελών καθώς και οι όροι που σχετίζονται με την άσκηση των αλιευτικών δραστηριοτήτων, όπως προβλέπονται από τα αντίστοιχα τεχνικά δελτία.

4.3.        Τα σκάφη που λαμβάνουν άδεια, εγγράφονται στον κατάλογο των σκαφών στα οποία επιτρέπεται η αλιεία, ο οποίος διαβιβάζεται ταυτόχρονα στην Εποπτεύουσα Αρχή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

4.4.        Οι αιτήσεις για τη χορήγηση άδειας που δεν ικανοποιήθηκαν από το Υπουργείο, αποτελούν αντικείμενο ανακοίνωσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδεχομένως, παρέχεται από το Υπουργείο κατάσταση λογαριασμού για τις οποιεσδήποτε πληρωμές σχετικά με τις άδειες αυτές μετά από κάλυψη ενδεχομένως του υπολοίπου των οφειλομένων προστίμων.

5.           Ισχύς και χρησιμοποίηση των αδειών

5.1.        Η άδεια ισχύει μόνο για την περίοδο που καλύπτει η πληρωμή του τέλους υπό τους όρους που καθορίζονται στο τεχνικό δελτίο.

Οι άδειες εκδίδονται για περιόδους 2 μηνών όσον αφορά την αλιεία γαρίδας, 3, 6 ή 12 μηνών για τις λοιπές κατηγορίες. Είναι, δε, ανανεώσιμες.

Η ισχύς των αδειών αρχίζει την πρώτη ημέρα της περιόδου για την οποία υποβάλλεται η αίτηση.

Για τον καθορισμό της ισχύος των αδειών, λαμβάνονται υπόψη οι κάτωθι ετήσιες περίοδοι: η πρώτη περίοδος αρχίζει κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος πρωτοκόλλου και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους. Η τελευταία περίοδος λήγει στο τέλος της περιόδου εφαρμογής του πρωτοκόλλου. Καμία άδεια δεν μπορεί να αρχίσει να ισχύει κατά τη διάρκεια μιας ετήσιας περιόδου και να λήγει κατά τη διάρκεια της επόμενης ετήσιας περιόδου.

5.2.        Η άδεια εκδίδεται για συγκεκριμένο σκάφος και δεν είναι μεταβιβάσιμη. Εντούτοις, σε περίπτωση απώλειας ή παρατεταμένης ακινητοποίησης ενός σκάφους λόγω σοβαρής τεχνικής βλάβης, η άδεια που είχε αρχικά χορηγηθεί στο σκάφος αντικαθίσταται από άδεια για άλλο σκάφος, το οποίο ανήκει στην ίδια κατηγορία αλιείας, χωρίς να σημειώνεται υπέρβαση της χωρητικότητας που έχει εγκριθεί για την κατηγορία αυτή.

5.3.        Οι συμπληρωματικές προσαρμογές των καταβληθέντων ποσών, οι οποίες καθίστανται αναγκαίες σε περίπτωση αντικατάστασης της άδειας, πραγματοποιούνται πριν την έκδοση της νέας άδειας.

6.           Τεχνικός έλεγχος

6.1.        Μία φορά το έτος, καθώς και μετά από μεταβολές της χωρητικότητας του σκάφους ή της κατηγορίας αλιείας, που έχει ως αποτέλεσμα τη χρήση διαφορετικών τύπων αλιευτικών εργαλείων, κάθε σκάφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να παρουσιάζεται στο λιμάνι του Nouadhibou προκειμένου να υποβληθεί στις επιθεωρήσεις που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Οι επιθεωρήσεις αυτές πραγματοποιούνται υποχρεωτικά εντός προθεσμίας 48 ωρών από την άφιξη του πλοίου στον λιμένα.

Οι λεπτομέρειες για τους τεχνικούς ελέγχους των θυνναλιευτικών σκαφών και των παραγαδιάρικων επιφανείας καθορίζονται στο κεφάλαιο XI του παρόντος παραρτήματος.

6.2.        Μετά το πέρας του τεχνικού ελέγχου, χορηγείται βεβαίωση συμμόρφωσης στον πλοίαρχο του σκάφους, η οποία ισχύει για διάστημα ίσο με της άδειας και παρατείνεται ατελώς εκ των πραγμάτων για τα σκάφη που ανανεώνουν την άδειά τους εντός του έτους. Η βεβαίωση αυτή πρέπει να διατηρείται μονίμως επί του σκάφους. Πρέπει επίσης να διευκρινίζει την ικανότητα των σκαφών πελαγικής αλιείας να πραγματοποιούν μεταφορτώσεις.

6.3.        Ο τεχνικός έλεγχος γίνεται για να διαπιστωθεί η συμβατότητα των τεχνικών χαρακτηριστικών και των εργαλείων που βρίσκονται στο σκάφος και να επαληθευτεί εάν τηρούνται οι διατάξεις που αφορούν το πλήρωμα της Μαυριτανίας.

6.4.        Τα έξοδα που αφορούν τους ελέγχους επιβαρύνουν τους εφοπλιστές και καθορίζονται σύμφωνα με την κλίμακα την οποία ορίζει η νομοθεσία της Μαυριτανίας και η οποία κοινοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της αντιπροσωπείας της ΕΕ. Δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα ποσά που καταβάλλονται συνήθως από τα άλλα σκάφη για τις ίδιες υπηρεσίες.

6.5.        Η μη τήρηση των διατάξεων που προβλέπονται στα ανωτέρω σημεία 1 και 2 έχει ως αποτέλεσμα την αυτόματη αναστολή της άδειας αλιείας μέχρι ότου ο εφοπλιστής συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις του.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙI – Τέλη

1.           Τέλη

Τα τέλη υπολογίζονται για κάθε σκάφος με βάση τα ετήσια ποσά που καθορίζονται στα τεχνικά δελτία του πρωτοκόλλου. Το ποσό των τελών περιλαμβάνει κάθε άλλο σχετικό δικαίωμα ή φόρο, εκτός από τον φόρο υπέρ τρίτων, τα λιμενικά τέλη ή τα έξοδα παροχής υπηρεσιών.

2.           Φόρος υπέρ τρίτων

Ο φόρος υπέρ τρίτων για τα σκάφη βιομηχανικής αλιείας καταβάλλεται σε συνάλλαγμα, σύμφωνα με το διάταγμα θέσπισης του φόρου υπέρ τρίτων, βάσει της παρακάτω κλίμακας:

Κατηγορία αλιείας Οστρακόδερμα, Κεφαλόποδα και Βενθοπελαγικά

Χωρητικότητα (σε GT)              Ποσό ανά τρίμηνο (MRO)

<99                                                                           50.000 100-200                                                                  100.000 200-400                                                                  200.000 400-600                                                                  400.000 > 600                                                                      600 000

Κατηγορία αλιείας (άκρως μεταναστευτικά και πελαγικά είδη) :

Χωρητικότητα                      Ποσό ανά μήνα (MRO)

<2000                                                             50.000 2000-3 000                                                   150.000 3000-5 000                                                   500.000 5 000-7 000                                                  750.000 7 000-9 000                                               1.000.000 >9000                                                        1 300 000

Με εξαίρεση τις κατηγορίες 5 και 6, ο φόρος υπέρ τρίτων ο φόρος υπέρ τρίτων οφείλεται για κάθε πλήρες τρίμηνο, ανεξάρτητα από την ενδεχόμενη ύπαρξη περιόδου βιολογικής ανάπαυσης.

Η συναλλαγματική ισοτιμία (MRO/ευρώ) που χρησιμοποιείται για την πληρωμή του φόρου υπέρ τρίτων για το ημερολογιακό έτος είναι ο μέσος όρος του προηγουμένου έτους όπως υπολογίζεται από την Κεντρική Τράπεζα της Μαυριτανίας και διαβιβάζεται το αργότερο την 1η Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται της εφαρμογής του.

Ένα τρίμηνο αντιστοιχεί στην περίοδο των τριών μηνών που αρχίζει είτε την 1η Οκτωβρίου είτε την 1η Ιανουαρίου, είτε την 1η Απριλίου, είτε την 1η Ιουλίου, εκτός της πρώτης και της τελευταίας περιόδου του πρωτοκόλλου.

3.           Τέλη που πληρώνονται σε είδος

Οι εφοπλιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πελαγικών σκαφών που αλιεύουν στο πλαίσιο του παρόντος πρωτοκόλλου συμβάλλουν στην πολιτική διανομής ιχθύων στους ενδεείς πληθυσμούς, σε ποσοστό 2% των μεταφορτωθέντων πελαγικών τους αλιευμάτων. Από την παρούσα διάταξη αποκλείεται ρητά κάθε άλλη μορφή επιβαλλόμενων εισφορών.

4.           Εκκαθάριση των τελών για τα θυνναλιευτικά και τα παραγαδιάρικα επιφανείας

Με βάση τις ηλεκτρονικές δηλώσεις αλιευμάτων που έχουν επικυρωθεί από τα προαναφερόμενα επιστημονικά ιδρύματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει, για κάθε θυνναλιευτικό και παραγαδιάρικο επιφανείας, την τελική εκκαθάριση των τελών που οφείλονται για την προηγούμενη ετήσια περίοδο ή για το τρέχον έτος όσον αφορά το τελευταίο έτος εφαρμογής του πρωτοκόλλου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κοινοποιεί την τελική αυτή εκκαθάριση στη Μαυριτανία και στον εφοπλιστή έως τις 15 Ιουλίου του έτους που ακολουθεί το έτος κατά τη διάρκεια του οποίου πραγματοποιήθηκαν τα αλιεύματα. Όταν η τελική εκκαθάριση αφορά το τρέχον έτος, κοινοποιείται στην Μαυριτανία το αργότερο ένα (1) μήνα μετά από την ημερομηνία λήξης του Πρωτοκόλλου.

Εντός προθεσμίας 30 ημερών από την ημερομηνία διαβίβασης, η Μαυριτανία μπορεί να αμφισβητήσει το ποσό της τελικής εκκαθάρισης με βάση αποδεικτικά στοιχεία. Σε περίπτωση διαφωνίας τα μέρη διαβουλεύονται στο πλαίσιο της μικτής επιτροπής. Σε περίπτωση που η Μαυριτανία δεν προβάλει αντιρρήσεις εντός προθεσμίας 30 ημερών, το ποσό της τελικής εκκαθάρισης θεωρείται ότι έχει εγκριθεί.

Εάν η τελική εκκαθάριση είναι υψηλότερη από τα προκαταβληθέντα κατ’ αποκοπήν τέλη που έχουν καταβληθεί για τη χορήγηση άδειας, ο εφοπλιστής καταβάλλει το υπόλοιπο εντός προθεσμίας 45 ημερών από την έγκριση της εκκαθάρισης από την Μαυριτανία. Σε περίπτωση που το ποσό της τελικής εκκαθάρισης είναι χαμηλότερο από τα προκαταβληθέντα κατ’ αποκοπήν τέλη, το υπόλοιπο ποσό δεν επιστρέφεται στον εφοπλιστή.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IV – Δήλωση αλιευμάτων

1.           Ημερολόγιο αλιείας

1.1.        Οι πλοίαρχοι των σκαφών υποχρεούνται να καταχωρούν ημερησίως όλες τις ενέργειες που προσδιορίζονται στο ημερολόγιο αλιείας, υπόδειγμα του οποίου επισυνάπτεται στο προσάρτημα 2 του παρόντος παραρτήματος και το οποίο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο τροποποιήσεων σύμφωνα με την νομοθεσία της Μαυριτανίας. Το εν λόγω έγγραφο συμπληρώνεται ορθά και ευανάγνωστα και υπογράφεται από τον πλοίαρχο του σκάφους. Για τα σκάφη που αλιεύουν άκρως μεταναστευτικά είδη, ισχύουν οι διατάξεις του κεφαλαίου XI του παρόντος παραρτήματος.

1.2.        Κατά το τέλος κάθε αλιευτικής εξόρμησης, το πρωτότυπο του ημερολογίου αλιείας πρέπει να διαβιβάζεται από τον πλοίαρχο του σκάφους στην Εποπτεύουσα Αρχή. Εντός προθεσμίας 15 εργάσιμων ημερών, ο εφοπλιστής υποχρεούται να διαβιβάσει αντίγραφο του εν λόγω ημερολογίου στις εθνικές αρχές του κράτους μέλους και στην Επιτροπή, μέσω της Αντιπροσωπείας.

1.3.        Η μη τήρηση μιας εκ των διατάξεων που προβλέπονται στα παραπάνω σημεία 1.1 και 1.2 έχει ως αποτέλεσμα, με την επιφύλαξη των προβλεπόμενων ποινών από την νομοθεσία της Μαυριτανίας, την αυτόματη αναστολή της άδειας αλιείας μέχρις ότου ο εφοπλιστής εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

1.4.        Παράλληλα, η Μαυριτανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλουν προσπάθεια για την εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος ημερολογίου αλιείας (ΗΣΗΑ) το αργότερο κατά τη λήξη του πρώτου έτους του πρωτοκόλλου.

2.           Παράρτημα του ημερολογίου αλιείας (Δηλώσεις εκφόρτωσης και μεταφόρτωσης)

2.1         Κατά την εκφόρτωση ή την μεταφόρτωση, οι πλοίαρχοι των σκαφών υποχρεούνται να συμπληρώνουν ευανάγνωστα και ορθά και να υπογράφουν το παράρτημα του ημερολογίου αλιείας, υπόδειγμα του οποίου επισυνάπτεται στο προσάρτημα 6 του παρόντος παραρτήματος.

2.2         Μετά το πέρας κάθε εκφόρτωσης, ο εφοπλιστής διαβιβάζει το πρωτότυπο του παραρτήματος του ημερολογίου αλιείας στην Εποπτεύουσα Αρχή, με αντίγραφο στο Υπουργείο, εντός προθεσμίας που δεν υπερβαίνει τις 30 ημέρες. Εντός της ίδιας προθεσμίας, αντίγραφο διαβιβάζεται στις εθνικές αρχές του κράτους μέλους και στην Επιτροπή, μέσω της Αντιπροσωπείας. Για τα σκάφη πελαγικής αλιείας ορίζεται προθεσμία 15 ημερών.

2.3         Μετά το πέρας κάθε επιτρεπόμενης μεταφόρτωσης, ο πλοίαρχος καταθέτει αμέσως το πρωτότυπο του παραρτήματος του ημερολογίου αλιείας στην Εποπτεύουσα Αρχή, με αντίγραφο στο Υπουργείο. Εντός προθεσμίας 15 εργάσιμων ημερών, διαβιβάζεται αντίγραφο στις εθνικές αρχές του κράτους μέλους και στην Επιτροπή, μέσω της Αντιπροσωπείας.

2.4         Η μη τήρηση μιας εκ των διατάξεων που προβλέπονται στα παραπάνω σημεία 2.1, 2.2 και 2.3 έχει ως αποτέλεσμα την αυτόματη αναστολή της άδειας αλιείας μέχρις ότου ο εφοπλιστής εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

3.           Αξιοπιστία των στοιχείων

Οι πληροφορίες που περιέχονται στα έγγραφα που αναφέρονται ανωτέρω, πρέπει να αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα όσον αφορά τις αλιευτικές δραστηριότητες, προκειμένου να αποτελέσουν μία από τις βάσεις παρακολούθησης της εξέλιξης των αλιευτικών πόρων.

Εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία της Μαυριτανίας σχετικά με τα ελάχιστα μεγέθη των αλιευμάτων που διατηρούνται επί του σκάφους, και η οποία περιέχεται στο προσάρτημα 4.

Στο προσάρτημα 5 παρέχεται κατάλογος των συντελεστών μετατροπής που εφαρμόζονται για τα αλιεύματα χωρίς κεφάλι/ολόκληρα και/ή εκσπλαχνισμένα/ολόκληρα.

4.           Περιθώριο ανοχής στις αποκλίσεις

Με βάση αντιπροσωπευτική δειγματοληψία, το περιθώριο ανοχής μεταξύ των αλιευμάτων που έχουν δηλωθεί στο ημερολόγιο αλιείας και της αξιολόγησης αυτών των αλιευμάτων που έχει πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια επιθεώρησης ή εκφόρτωσης δεν πρέπει να είναι υψηλότερο από:

– 9% για την αλιεία χωρίς ψυκτικές εγκαταστάσεις,

– 4% για την μη πελαγική αλιεία με ψυκτικές εγκαταστάσεις

– 2% για την πελαγική αλιεία με ψυκτικές εγκαταστάσεις

5.           Παρεμπίπτοντα αλιεύματα

Τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα προσδιορίζονται στα τεχνικά δελτία που περιλαμβάνονται στο παρόν πρωτόκολλο. Οι κανονιστικές διατάξεις σχετικά με τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα αναφέρονται στις εκδοθείσες άδειες. Για κάθε υπέρβαση των επιτρεπόμενων ποσοστών παρεμπιπτόντων αλιευμάτων, επιβάλλονται κυρώσεις.

6.           Μη τήρηση της δήλωσης των αλιευμάτων

Η μη τήρηση των διατάξεων σχετικά με τη δήλωση των αλιευμάτων επισύρει την αυτόματη αναστολή της άδειας αλιείας μέχρις ότου ο εφοπλιστής εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, με την επιφύλαξη των προβλεπόμενων ποινών βάσει του πρωτοκόλλου.

7.           Σωρευτικές δηλώσεις αλιευμάτων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κοινοποιεί στη Μαυριτανία, σε ηλεκτρονική μορφή, τις σωρευτικές ποσότητες που έχουν αλιευθεί από τα σκάφη της για όλες τις κατηγορίες, πριν από το τέλος κάθε τρέχοντος τριμήνου, όσον αφορά το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα δεδομένα κατανέμονται ανά μήνα και διαβιβάζονται ανά τύπο αλιείας, ανά σκάφος και ανά είδος.

Οι συντελεστές μετατροπής που εφαρμόζονται στην πελαγική αλιεία όσον αφορά τα αλιεύματα χωρίς κεφάλι/ολόκληρα και/ή εκσπλαχνισμένα/ολόκληρα.περιέχονται στο προσάρτημα 5.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ V – Εκφορτώσεις και μεταφορτώσεις

1.           Εκφορτώσεις

1.1.        Ο στόλος βενθοπελαγικής αλιείας υπόκειται στην υποχρέωση εκφόρτωσης.

1.2.        Κατόπιν αιτήματος του εφοπλιστή, εγκρίνονται ειδικές παρεκκλίσεις για τον στόλο αλιείας γαρίδας κατά τις περιόδους κατά τις οποίες επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, ιδίως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

1.3.        Η υποχρέωση εκφόρτωσης δεν συνεπάγεται την υποχρέωση αποθήκευσης και μεταποίησης.

1.4.        Ο στόλος πελαγικής αλιείας χωρίς ψυκτικές εγκαταστάσεις υπόκειται στην υποχρέωση εκφόρτωσης εφόσον το επιτρέπει η χωρητικότητα των μονάδων μεταποίησης στο Nouadhibou και εφόσον αποδειχθεί ότι απαιτείται από την αγορά.

1.5.        Το τελευταίο αλιευτικό ταξίδι (ταξίδι που προηγείται της εξόδου από τις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας για απουσία που δεν δύναται να είναι μικρότερη των τριών μηνών) δεν υπόκειται σε υποχρέωση εκφόρτωσης. Για τα σκάφη αλιείας γαρίδας, το διάστημα αυτό είναι δύο μηνών.

1.6.        Ο πλοίαρχος σκάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κοινοποιεί στις λιμενικές αρχές του Nouadhibou (PAN) και στη θαλάσσια Εποπτεύουσα Αρχή μέσω φαξ ή ηλεκτρονικού μηνύματος, με κοινοποίηση στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον 48 ώρες πριν (αντίστοιχα 24 ώρες πριν όσον αφορά τα σκάφη χωρίς ψυκτικές εγκαταστάσεις), την ημερομηνία εκφόρτωσής του, υποβάλλοντας τα εξής στοιχεία:

α)      το όνομα του αλιευτικού σκάφους που πρέπει να εκφορτώσει·

β)      την προβλεπόμενη ημέρα και ώρα της εκφόρτωσης·

γ)      την ποσότητα (χιλιόγραμμα βάρους ζωντανού ιχθύος κάθε είδους προς εκφόρτωση ή προς μεταφόρτωση (που ταυτοποιείται βάσει του αντίστοιχου τριψήφιου κωδικού FAO ).

Σε απάντηση στην προαναφερόμενη κοινοποίηση, η Εποπτεύουσα αρχή κοινοποιεί, εντός 12 ωρών, τη συναίνεσή της αποστέλλοντας φαξ ή ηλεκτρονικό μήνυμα στον πλοίαρχο ή στον εκπρόσωπό του, με κοινοποίηση στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,.

1.7.        Τα σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκφορτώνουν σε λιμένες της Μαυριτανίας απαλλάσσονται από οποιοδήποτε φόρο ή επιβάρυνση ισοδύναμου αποτελέσματος, εκτός από τους λιμενικούς φόρους και έξοδα, τα οποία, υπό τους ίδιους όρους, επιβάλλονται στα σκάφη της Μαυριτανίας.

Τα αλιευτικά προϊόντα απολαύουν οικονομικού τελωνειακού καθεστώτος σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Μαυριτανίας. Κατά συνέπεια, απαλλάσσονται από οποιαδήποτε τελωνειακή διατύπωση ή δασμό, ή επιβάρυνση ισοδύναμου αποτελέσματος κατά την είσοδό τους στο λιμάνι της Μαυριτανίας ή κατά την εξαγωγή τους και θεωρούνται εμπορεύματα υπό «προσωρινή διαμετακόμιση» («προσωρινή αποθήκευση»).

Ο εφοπλιστής αποφασίζει για τον προορισμό των προϊόντων του σκάφους του. Τα προϊόντα μπορούν να μεταποιηθούν, να εισαχθούν σε τελωνειακή αποθήκη, να πωληθούν στη Μαυριτανία ή να εξαχθούν (σε συνάλλαγμα).

Οι πωλήσεις στη Μαυριτανία, οι οποίες προορίζονται για την αγορά της Μαυριτανίας, υπόκεινται στους ίδιους φόρους και εισφορές με εκείνες που ισχύουν για τα προϊόντα αλιείας της Μαυριτανίας.

Τα κέρδη μπορούν να εξαχθούν χωρίς συμπληρωματικές επιβαρύνσεις (απαλλαγή τελωνειακών δασμών και επιβαρύνσεων ισοδύναμου αποτελέσματος).

2.           Μεταφορτώσεις

2.1.        Κάθε σκάφος πελαγικής αλιείας με ψυκτικές εγκαταστάσεις το οποίο δύναται να πραγματοποιεί μεταφορτώσεις, σύμφωνα με τη βεβαίωση συμμόρφωσης, υπόκειται στην υποχρέωση μεταφόρτωσης στον σημαντήρα 10 του Αυτόνομου Λιμένα του Nouadhibou, με εξαίρεση το τελευταίο αλιευτικό ταξίδι.

2.2.        Τα σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μεταφορτώνουν στον Αυτόνομο Λιμένα του Nouadhibou απαλλάσσονται από οποιονδήποτε φόρο ή επιβάρυνση ισοδύναμου αποτελέσματος, εκτός από τους λιμενικούς φόρους και έξοδα, τα οποία, υπό τους ίδιους όρους, επιβάλλονται στα σκάφη της Μαυριτανίας.

2.3.        Το τελευταίο αλιευτικό ταξίδι (ταξίδι που προηγείται της εξόδου από τις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας για απουσία που δεν δύναται να είναι μικρότερη των τριών μηνών) δεν υπόκειται σε υποχρέωση μεταφόρτωσης.

2.4.        Η Μαυριτανία διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί τη μεταφόρτωση, εάν το σκάφος μεταφοράς έχει επιδοθεί σε παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία, τόσο εντός όσο και εκτός των αλιευτικών ζωνών της Μαυριτανίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VI - Έλεγχος

1.           Είσοδος και έξοδος από την αλιευτική ζώνη της Μαυριτανίας

1.1.        Πλην των θυνναλιευτικών, των παραγαδιάρικων επιφανείας και των σκαφών πελαγικής αλιείας (για τα οποία εφαρμόζονται προθεσμίες βάσει των διατάξεων του κεφαλαίου XI του παρόντος παραρτήματος), τα σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναπτύσσουν δραστηριότητες στο πλαίσιο της παρούσας συμφωνίας οφείλουν υποχρεωτικά να κοινοποιούν τα εξής:

α)      τις εισόδους:

Οι είσοδοι πρέπει να αναγγέλλονται τουλάχιστον 36 ώρες πριν και πρέπει να παρέχονται οι ακόλουθες πληροφορίες:

– το στίγμα του σκάφους κατά την αναγγελία,

– η ημέρα, η ημερομηνία και η κατά προσέγγιση ώρα εισόδου στις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας·

– τα αλιεύματα ανά είδος που διατηρούνται επί του σκάφους τη στιγμή της αναγγελίας, για τα σκάφη που ανακοίνωσαν προηγουμένως την κατοχή άδειας αλιείας για μια άλλη αλιευτική ζώνη της υποπεριοχής. Στην περίπτωση αυτή, η Εποπτεύουσα Αρχή θα έχει πρόσβαση στο ημερολόγιο αλιείας που αφορά την εν λόγω αλιευτική ζώνη και η διάρκεια του ενδεχόμενου ελέγχου δεν μπορεί να υπερβαίνει την προθεσμία που προβλέπεται στο σημείο 4 του παρόντος κεφαλαίου.

β)      Όσον αφορά τις εξόδους:

Οι έξοδοι πρέπει να αναγγέλλονται τουλάχιστον 48 ώρες πριν και πρέπει να παρέχονται οι ακόλουθες πληροφορίες:

– το στίγμα του σκάφους κατά την αναγγελία,

– η ημέρα, η ημερομηνία και η ώρα εξόδου από τις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας·

– τα αλιεύματα, ανά είδος που διατηρούνται επί του σκάφους τη στιγμή της αναγγελίας.

1.1.        Οι εφοπλιστές ανακοινώνουν στην Εποπτεύουσα Αρχή τις εισόδους και τις εξόδους των σκαφών τους από τις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας με τηλεομοιοτυπία, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή ταχυδρομείο στους αριθμούς τηλεομοιοτυπίας και στη διεύθυνση που αναφέρεται στο προσάρτημα 1 του παρόντος παραρτήματος. Σε περίπτωση που είναι δύσκολο να διαβιβαστούν οι πληροφορίες με τα μέσα αυτά, η διαβίβασή τους γίνεται κατ' εξαίρεση μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως συμβαλλόμενου μέρους.

Κάθε τροποποίηση των αριθμών επικοινωνίας και των διευθύνσεων θα κοινοποιείται στην Επιτροπή μέσω της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός 15 ημερών πριν από την έναρξη ισχύος της.

1.2.        Κατά την παραμονή τους εντός των αλιευτικών ζωνών της Μαυριτανίας, τα σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς τις διεθνείς συχνότητες κλήσεων ασυρμάτου (δίαυλος VHF 16 ή HF 2182 KHz).

1.3.        Κατά τη λήψη των μηνυμάτων εξόδου από την αλιευτική ζώνη, οι αρχές της Μαυριτανίας διατηρούν το δικαίωμα να αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν έλεγχο πριν από την έξοδο των σκαφών βάσει δειγματοληψίας στο λιμένα του Nouadhibou ή του Nouakchott.

Η διάρκεια των ελέγχων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 6 ώρες όσον αφορά τα σκάφη πελαγικής αλιείας (κατηγορίες 7 και 8) και τις 3 ώρες όσον αφορά τις άλλες κατηγορίες.

1.4.        Η μη τήρηση των διατάξεων που προβλέπονται ανωτέρω συνεπάγεται τις ακόλουθες κυρώσεις:

α)      για την πρώτη φορά:

– ει δυνατόν, το σκάφος αναγκάζεται να μεταβάλλει πορεία,

– το φορτίο επί του σκάφους εκφορτώνεται και δημεύεται,

– το σκάφος καταβάλλει πρόστιμο ίσο προς το ελάχιστο της ψαλίδας που προβλέπεται από τη νομοθεσία της Μαυριτανίας.

β)      για τη δεύτερη φορά:

– ει δυνατόν, το σκάφος αναγκάζεται να μεταβάλλει πορεία,

– το φορτίο επί του σκάφους εκφορτώνεται και δημεύεται,

– το σκάφος καταβάλλει πρόστιμο ίσο προς το μέγιστο της ψαλίδας που προβλέπεται από τη νομοθεσία της Μαυριτανίας·

– η άδεια ακυρώνεται για το υπόλοιπο της περιόδου ισχύος της.

γ)      για την τρίτη φορά:

– ει δυνατόν, το σκάφος αναγκάζεται να μεταβάλλει πορεία,

– το φορτίο επί του σκάφους εκφορτώνεται και δημεύεται,

– η άδεια αφαιρείται οριστικά,

– ο πλοίαρχος και το σκάφος αποκλείονται από κάθε δραστηριότητα στη Μαυριτανία.

1.5.        Σε περίπτωση διαφυγής του σκάφους που πραγματοποιεί την παράβαση, το Υπουργείο ενημερώνει την Επιτροπή και το κράτος μέλος σημαίας προκειμένου να εφαρμοστούν οι κυρώσεις που προβλέπονται στο ανωτέρω σημείο 1.5.

2.           Επιθεώρηση στη θάλασσα

Η επιθεώρηση στη θάλασσα στη ζώνη της Μαυριτανίας σκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν άδεια αλιείας πραγματοποιείται από σκάφη και επιθεωρητές της Μαυριτανίας οι οποίοι αναγνωρίζονται σαφώς ως επιθεωρητές αλιείας.

Πριν από την επιβίβασή τους, οι επιθεωρητές της Μαυριτανίας προειδοποιούν το σκάφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την απόφασή τους να πραγματοποιήσουν επιθεώρηση. Η επιθεώρηση διεξάγεται από δύο επιθεωρητές κατ΄ανώτατο όριο οι οποίοι οφείλουν να επιδείξουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους και της ιδιότητάς τους ως επιθεωρητών πριν από τη διεξαγωγή της επιθεώρησης.

Οι επιθεωρητές της Μαυριτανίας παραμένουν επί του σκάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνον όσο απαιτείται για τη διεξαγωγή των καθηκόντων που συνδέονται με την επιθεώρηση. Η επιθεώρηση διενεργείται κατά τρόπον ώστε να ελαχιστοποιείται ο αντίκτυπος τόσο για το σκάφος όσο και για την αλιευτική του δραστηριότητα και το φορτίο του. Η επιθεώρηση δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 3 ώρες διάρκειας για τα πελαγικά σκάφη και 1 ώρα και 30 λεπτά για τις λοιπές κατηγορίες.

Κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων στη θάλασσα, μεταφορτώσεων και εκφορτώσεων, ο πλοίαρχος σκάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευκολύνει την επιβίβαση σε αυτό και το έργο των επιθεωρητών της Μαυριτανίας, ιδίως δίνοντας εντολές για την εκτέλεση των χειρισμών που οι επιθεωρητές κρίνουν απαραίτητους.

Μετά το πέρας κάθε επιθεώρησης οι επιθεωρητές της Μαυριτανίας συντάσσουν σχετική έκθεση. Ο πλοίαρχος του σκάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει το δικαίωμα να διατυπώσει σχόλια στην έκθεση επιθεώρησης. Η έκθεση επιθεώρησης υπογράφεται από τον επιθεωρητή ο οποίος συντάσσει την έκθεση και από τον πλοίαρχο του σκάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι επιθεωρητές της Μαυριτανίας παραδίδουν αντίγραφο της έκθεσης επιθεώρησης στον πλοίαρχο του σκάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από την αναχώρησή τους από αυτό. Εντός 4 ημερών από την επιθεώρηση, η Μαυριτανία αποστέλλει αντίγραφο της έκθεσης επιθεώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

3.           Επιθεώρηση σε λιμένα

Η επιθεώρηση στον λιμένα των σκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκφορτώνουν ή μεταφορτώνουν αλιεύματα που έχουν αλιευθεί στις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας θα πραγματοποιείται από επιθεωρητές της Μαυριτανίας οι οποίοι αναγνωρίζονται σαφώς ως επιθεωρητές αλιείας.

Η επιθεώρηση διεξάγεται από δύο επιθεωρητές κατ΄ανώτατο όριο οι οποίοι οφείλουν να επιδείξουν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους και της ιδιότητάς τους ως επιθεωρητών πριν από τη διεξαγωγή της επιθεώρησης. Οι επιθεωρητές της Μαυριτανίας παραμένουν επί του σκάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνον όσο απαιτείται για τη διεξαγωγή των καθηκόντων που συνδέονται με την επιθεώρηση και διεξάγουν την επιθεώρηση κατά τρόπον ώστε να ελαχιστοποιείται ο αντίκτυπος τόσο για το σκάφος, όσο και για την εκφόρτωση ή τη μεταφόρτωση και το φορτίο του. Η παραμονή τους δεν δύναται να υπερβαίνει τη διάρκεια εκφόρτωσης ή μεταφόρτωσης.

Μετά το πέρας κάθε επιθεώρησης ο επιθεωρητής της Μαυριτανίας συντάσσει έκθεση επιθεώρησης. Ο πλοίαρχος του σκάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει το δικαίωμα να διατυπώσει σχόλια στην έκθεση επιθεώρησης. Η έκθεση επιθεώρησης υπογράφεται από τον επιθεωρητή ο οποίος συντάσσει την έκθεση και από τον πλοίαρχο του σκάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επιθεωρητής της Μαυριτανίας παραδίδει αντίγραφο της έκθεσης επιθεώρησης στον πλοίαρχο του σκάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόλις ολοκληρωθεί η επιθεώρηση. Εντός 24 ωρών από την επιθεώρηση, η Μοζαμβίκη αποστέλλει αντίγραφο της έκθεσης επιθεώρησης στην ΕΕ.

4.           Σύστημα κοινής παρατήρησης των χερσαίων ελέγχων

Τα συμβαλλόμενα μέρη αποφασίζουν να θέσουν σε εφαρμογή σύστημα κοινής παρατήρησης των χερσαίων ελέγχων. Προς τον σκοπό αυτό, ορίζουν αντιπροσώπους που παρευρίσκονται στους ελέγχους και στις επιθεωρήσεις που πραγματοποιούνται από τις αντίστοιχες εθνικές υπηρεσίες ελέγχου και μπορούν να διατυπώνουν παρατηρήσεις επί της εφαρμογής του παρόντος πρωτοκόλλου.

Οι αντιπρόσωποι αυτοί πρέπει να διαθέτουν τα εξής:

– επαγγελματικά προσόντα·

– κατάλληλη πείρα σε θέματα αλιείας·

– εμπεριστατωμένη γνώση των διατάξεων της συμφωνίας και του παρόντος πρωτοκόλλου.

Όταν οι αντιπρόσωποι αυτοί παρευρίσκονται στις επιθεωρήσεις, αυτές διεξάγονται από τις εθνικές υπηρεσίες ελέγχου και οι εν λόγω αντιπρόσωποι δεν μπορούν, με δική τους πρωτοβουλία, να ασκήσουν αρμοδιότητες επιθεώρησης που ανατίθενται στους εθνικούς υπαλλήλους.

Όταν οι αντιπρόσωποι αυτοί συνοδεύουν εθνικούς υπαλλήλους, έχουν πρόσβαση στα σκάφη, στους χώρους και στα έγγραφα που αποτελούν αντικείμενο της επιθεώρησης από τους εν λόγω υπαλλήλους προκειμένου να συλλέξουν τα δεδομένα μη προσωπικού χαρακτήρα που απαιτούνται για την εκπλήρωση της αποστολής τους.

Οι αντιπρόσωποι συνοδεύουν τις εθνικές υπηρεσίες ελέγχου στις επιθεωρήσεις τους στα λιμάνια στα αγκυροβολημένα σκάφη, στα κέντρα πώλησης με πλειστηριασμό, στα καταστήματα των χονδρεμπόρων, στις ψυκτικές αποθήκες και στους άλλους χώρους που έχουν σχέση με τις εκφορτώσεις και την αποθήκευση ιχθύων πριν από την πρώτη πώληση στον τόπο όπου πραγματοποιείται η πρώτη διάθεση στην αγορά.

Οι αντιπρόσωποι συντάσσουν και υποβάλλουν έκθεση κάθε 4 μήνες σχετικά με τους ελέγχους στους οποίους έχουν παρευρεθεί. Η έκθεση αυτή υποβάλλεται στις αρμόδιες αρχές. Ένα αντίγραφο παρέχεται από τις αρχές αυτές στο άλλο συμβαλλόμενο μέρος.

Τα δύο μέρη αποφασίζουν την πραγματοποίηση τουλάχιστον δύο επιθεωρήσεων ετησίως, εναλλάξ στη Μαυριτανία και στην Ευρώπη.

4.1.        Τήρηση του απορρήτου

Ο αντιπρόσωπος στους κοινούς ελέγχους μεριμνά για την ορθή χρήση των μέσων και του εξοπλισμού που βρίσκονται επί των σκαφών και στις άλλες εγκαταστάσεις, και τηρεί το απόρρητο όλων των εγγράφων στα οποία έχει πρόσβαση. Τα δύο μέρη συμφωνούν ώστε να εξασφαλίσουν την εφαρμογή τηρώντας αυστηρά τους κανόνες που αφορούν το απόρρητο.

Ο αντιπρόσωπος δεν ανακοινώνει τα αποτελέσματα των εργασιών του παρά μόνο στις αρμόδιες αρχές του.

4.2.        Τόπος

Το παρόν πρόγραμμα εφαρμόζεται στους λιμένες εκφόρτωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στους λιμένες της Μαυριτανίας.

4.3.        Χρηματοδότηση

Κάθε συμβαλλόμενο μέρος αναλαμβάνει όλα τα έξοδα του αντιπροσώπου σχετικά με τον έλεγχο, συμπεριλαμβανομένων και των εξόδων ταξιδιού και διαμονής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ VII – Σύστημα παρακολούθησης μέσω δορυφόρου (VMS)

Η δορυφορική παρακολούθηση των σκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιείται μέσω διπλής διαβίβασης με βάση ένα τριγωνικό σύστημα, το οποίο εισήχθη πειραματικά για όλη τη διάρκεια του παρόντος πρωτοκόλλου ως εξής:

1) σκάφος ΕΕ - ΚΕΑ του κράτους σημαίας - ΚΕΑ Μαυριτανίας

2) σκάφος ΕΕ - ΚΕΑ Μαυριτανίας - ΚΕΑ σκάφους σημαίας

1.         Τρόποι διαβιβάσεων

Κάθε μήνυμα στίγματος πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

α)           τα στοιχεία αναγνώρισης του σκάφους·

β)           το πλέον πρόσφατο γεωγραφικό στίγμα του σκάφους (γεωγραφικό μήκος και πλάτος), με σφάλμα στίγματος κατώτερο των 500 μέτρων, με ποσοστό ασφάλειας 99%·

γ)           την ημερομηνία και την ώρα καταγραφής του στίγματος·

δ)           την ταχύτητα και την πορεία του σκάφους.

Το ΚΠΑ του κράτους σημαίας καθώς και το ΚΠΑ της Μαυριτανίας εξασφαλίζουν την αυτόματη επεξεργασία και, ενδεχομένως, την ηλεκτρονική διαβίβαση των μηνυμάτων στίγματος. Τα μηνύματα στίγματος καταγράφονται με ασφαλή τρόπο και διατηρούνται για χρονικό διάστημα τριών ετών.

2.         Διαβίβαση μέσω του σκάφους σε περίπτωση βλάβης του συστήματος ΣΠΣ

Ο πλοίαρχος οφείλει να είναι βέβαιος ότι το σύστημα ΣΠΣ του σκάφους του λειτουργεί άψογα ανά πάσα στιγμή και ότι τα μηνύματα στίγματος διαβιβάζονται ορθά στο ΚΠΑ του κράτους σημαίας.

Σε περίπτωση τεχνικού προβλήματος ή βλάβης της συσκευής συνεχούς παρακολούθησης μέσω δορυφόρου που είναι εγκατεστημένη επί του αλιευτικού σκάφους, ο πλοίαρχος του σκάφους αυτού διαβιβάζει εγκαίρως στο κέντρο ελέγχου του κράτους σημαίας και στο ΚΠΑ της Μαυριτανίας με τηλεομοιοτυπία τις πληροφορίες που προβλέπονται στο σημείο 5. Υπό τις περιστάσεις αυτές, υποχρεούται να διαβιβάζει γενική αναφορά στίγματος ανά 4 ώρες. Η εν λόγω γενική αναφορά στίγματος θα περιλαμβάνει τις αναφορές στίγματος που έχουν καταγραφεί από τον πλοίαρχο του σκάφους σε ωριαία βάση, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο σημείο 5.

Το κέντρο ελέγχου του κράτους σημαίας διαβιβάζει αμέσως τα μηνύματα αυτά στο ΚΠΑ της Μαυριτανίας. Ο εξοπλισμός που έχει υποστεί βλάβη, επισκευάζεται ή αντικαθίσταται εντός μέγιστης προθεσμίας 5 ημερών. Μετά τη λήξη της προθεσμίας αυτής, το εν λόγω σκάφος οφείλει να εξέλθει από τις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας ή να καταπλεύσει σε έναν από τους λιμένες της Μαυριτανίας. Σε περίπτωση σοβαρού τεχνικού προβλήματος που απαιτεί πρόσθετη προθεσμία, είναι δυνατόν να χορηγηθεί παρέκκλιση για μέγιστη περίοδο 15 ημερών κατόπιν αιτήματος του πλοιάρχου. Στην περίπτωση αυτή, συνεχίζουν να ισχύουν οι διατάξεις του σημείου 7 και όλα τα σκάφη, εκτός των θυνναλιευτικών, οφείλουν να επιστρέψουν στο λιμένα για να παραλάβουν Μαυριτανό επιστημονικό παρατηρητή.

3.         Ασφαλής κοινοποίηση μηνυμάτων γεωγραφικού στίγματος μεταξύ του ΚΠΑ του κράτους σημαίας και της Μαυριτανίας

Το ΚΠΑ του κράτους σημαίας διαβιβάζει αυτομάτως τα μηνύματα γεωγραφικού στίγματος των εμπλεκομένων σκαφών στο ΚΠΑ της Μαυριτανίας και αντιστρόφως. Τα ΚΠΑ του σκάφους σημαίας και της Μαυριτανίας ανταλλάσσουν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις επικοινωνίας τους και αλληλοενημερώνονται αμελλητί σχετικά με τυχόν μεταβολή τους.

Η διαβίβαση των μηνυμάτων γεωγραφικού στίγματος μεταξύ των ΚΠΑ του κράτους σημαίας και της Μαυριτανίας πραγματοποιείται ηλεκτρονικά με ασφαλές σύστημα επικοινωνίας.

Το ΚΠΑ της Μαυριτανίας ενημερώνει αμελλητί, ηλεκτρονικά, το ΚΠΑ του κράτους σημαίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με κάθε διακοπή της λήψης των διαδοχικών μηνυμάτων στίγματος σκάφους που διαθέτει άδεια αλιείας, σε περίπτωση που το εν λόγω σκάφος δεν έχει κοινοποιήσει την έξοδό του από τις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας.

4.         Δυσλειτουργία του συστήματος επικοινωνίας

Η Μαυριτανία βεβαιώνεται για τη συμβατότητα του ηλεκτρονικού εξοπλισμού της με αυτόν του ΚΠΑ του κράτους σημαίας και ενημερώνει τάχιστα την Ευρωπαϊκή Ένωση για τυχόν δυσλειτουργία στην επικοινωνία και στη λήψη μηνυμάτων στίγματος, ώστε να επιλυθεί το τεχνικό πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν. Τυχόν διαφορές εξετάζονται στο πλαίσιο της μικτής επιτροπής.

Ο πλοίαρχος θεωρείται υπεύθυνος για οιαδήποτε αποδεδειγμένη παραποίηση του συστήματος ΣΠΣ του σκάφους με στόχο να επηρεαστεί η λειτουργία του ή να παραποιηθούν τα μηνύματα στίγματος. Οιαδήποτε παράβαση υπόκειται στις κυρώσεις που προβλέπονται από το πρωτόκολλο.

ΚΕΦΑΛΑIΟ VIII – Παραβάσεις

1.         Έκθεση επίσκεψης και πρακτικό παράβασης      

Η έκθεση επίσκεψης στην οποία διευκρινίζονται οι περιστάσεις και οι λόγοι της παράβασης, πρέπει να φέρει την υπογραφή του πλοιάρχου του σκάφους, ο οποίος μπορεί να διατυπώνει τις επιφυλάξεις του και αντίγραφο της οποίας του διαβιβάζει η Εποπτεύουσα Αρχή. Η υπογραφή αυτή δεν θίγει τα δικαιώματα και τα μέσα υπεράσπισης που ο πλοίαρχος μπορεί να επικαλεστεί κατά της παράβασης για την οποία κατηγορείται.

Το πρακτικό παράβασης συντάσσεται από την Εποπτεύουσα Αρχή επακριβώς βάσει των ενδεχόμενων παραβάσεων που διαπιστώθηκαν και συνυπογράφηκαν επί της έκθεσης επίσκεψης που καταρτίστηκε μετά τον έλεγχο του σκάφους.

Η συμμόρφωση των χαρακτηριστικών του σκάφους που έχει διαπιστωθεί κατά την τεχνική επίσκεψη (κεφάλαιο II) θα λαμβάνεται υπόψη κατά τη διάρκεια του εν λόγω ελέγχου.

2.         Κοινοποίηση της παράβασης

Σε περίπτωση παράβασης, η Εποπτεύουσα Αρχή κοινοποιεί με επιστολή στον αντιπρόσωπο του σκάφους τα πρακτικά που αφορούν την παράβαση συνοδευόμενα από την έκθεση επίσκεψης σχετικά με την επιθεώρηση. Η Εποπτεύουσα αρχή ενημερώνει τάχιστα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε περίπτωση παράβασης που δεν δύναται να παύσει να διαπράττεται στην θάλασσα, ο πλοίαρχος, ύστερα από αίτημα της Εποπτεύουσας αρχής, πρέπει να οδηγήσει το σκάφος του στο λιμάνι του Nouadhibou. Σε περίπτωση παράβασης, την οποία παραδέχεται ο πλοίαρχος και η οποία δύναται να παύσει να διαπράττεται στην θάλασσα, το σκάφος συνεχίζει τις αλιευτικές του δραστηριότητες.

Και στις δύο περιπτώσεις και μετά από την λήξη της παράβασης, το σκάφος συνεχίζει τις αλιευτικές δραστηριότητες.

3.         Διακανονισμός της παράβασης

Σύμφωνα με το παρόν πρωτόκολλο, οι παραβάσεις μπορούν να διευθετηθούν είτε δια συμβιβασμού, είτε δια της δικαστικής οδού.

Πριν από οιαδήποτε λήψη μέτρων κατά του πλοίου, του πλοιάρχου, του πληρώματος του σκάφους ή του φορτίου, πλην αυτών που αποσκοπούν στη διατήρηση των αποδείξεων, η Μαυριτανία συγκαλεί σε περίπτωση ανάγκης, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντός προθεσμίας (3) τριών εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση ακινητοποίησης του σκάφους, ενημερωτική συνάντηση για να διευκρινιστούν τα γεγονότα που οδήγησαν στην ακινητοποίηση του σκάφους και να γνωστοποιηθεί τυχόν επιβολή κυρώσεων. Στην εν λόγω ενημερωτική συνάντηση πρέπει να μπορεί να παρίσταται εκπρόσωπος του κράτους σημαίας και εκπρόσωπος του εφοπλιστή του σκάφους.

Κατόπιν, η επιτροπή συνδιαλλαγής συγκαλείται από την Εποπτεύουσα Αρχή. Όλες οι πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της διαδικασίας συμβιβασμού ή της δικαστικής διαδικασίας που αφορούν τις παραβάσεις τις οποίες διέπραξαν σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοινώνονται αμελλητί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εφόσον παραστεί ανάγκη, ο εφοπλιστής μπορεί να εκπροσωπηθεί στην επιτροπή συνδιαλλαγής από δύο άτομα, βάσει παρέκκλισης που χορηγεί ο πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής.

Η πληρωμή προστίμου γίνεται με μεταφορά πιστώσεως το αργότερο εντός 30 ημερών από τη συνδιαλλαγή. Σε περίπτωση που το σκάφος επιθυμεί να εξέλθει από τις ζώνες αλιείας της Μαυριτανίας, η πληρωμή πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από την έξοδό του από αυτές. Η εξοφλητική απόδειξη του Δημόσιου Ταμείου, ή αντίγραφο της τραπεζικής μεταφοράς με SWIFT επικυρωμένη από την Κεντρική Τράπεζα της Μαυριτανίας (ΚΤΜ) κατά τις μη εργάσιμες ημέρες, χρησιμεύει ως δικαιολογητικό για να αφεθεί ελεύθερο το σκάφος.

Αν αποτύχει η διαδικασία συμβιβασμού, το Υπουργείο διαβιβάζει χωρίς καθυστέρηση το φάκελο στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, πρέπει να κατατεθεί από τον εφοπλιστή τραπεζική εγγύηση για να καλυφθούν τα ενδεχόμενα πρόστιμα. Το σκάφος αφήνεται ελεύθερο 72 ώρες μετά την ημερομηνία κατάθεσης της εγγύησης. Η τραπεζική εγγύηση είναι αμετάκλητη έως την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας. Αποδεσμεύεται από το Υπουργείο μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς να εκδοθεί καταδικαστική απόφαση. Παρομοίως, σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης με την οποία επιβάλλεται πρόστιμο, η πληρωμή του προστίμου γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η οποία προβλέπει ιδίως ότι η τραπεζική εγγύηση αποδεσμεύεται μόλις πραγματοποιηθεί η πληρωμή εντός 30 ημερών από την έκδοση της δικαστικής απόφασης.

Το πλοίο λαμβάνει άδεια απόπλου και το πλήρωμά του λαμβάνει την άδεια να εγκαταλείψει τον λιμένα:

– είτε αμέσως μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη διαδικασία συμβιβασμού·

– είτε μετά από την κατάθεση της τραπεζικής εγγύησης που αναφέρεται στην παράγραφο 5 και την αποδοχή της από το Υπουργείο, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της δικαστικής διαδικασίας.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ IX - Ναυτολόγηση μαυριτανών ναυτικών

1.           Πλην των θυνναλιευτικών που ναυτολογούν υποχρεωτικά 1 μαυριτανό ναυτικό ανά σκάφος και των θυνναλιευτικών με καλάμια που ναυτολογούν υποχρεωτικά 3 τρεις μαυριτανούς ναυτικούς ανά σκάφος, κάθε σκάφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ναυτολογεί υποχρεωτικά, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας, 60% μαυριτανών ναυτικών που επιλέγονται ελεύθερα από κατάλογο που έχει καταρτίσει το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ ο αριθμός των αξιωματικών δεν προσμετράται στο εν λόγω ποσοστό. Εντούτοις, σε περίπτωση ναυτολόγησης δόκιμων μαυριτανών αξιωματικών, ο αριθμός τους προσμετράται στο ποσοστό των μαυριτανών ναυτικών.

2.           Ο εφοπλιστής ή ο αντιπρόσωπός του κοινοποιεί στο Υπουργείο τα ονόματα των μαυριτανών ναυτικών που ναυτολογήθηκαν στο συγκεκριμένο σκάφος, αναφέροντας τα στοιχεία εγγραφής τους στο ναυτολόγιο.

3.           Η Διακήρυξη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) σχετικά με τις θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα στην εργασία εφαρμόζεται αυτοδικαίως στους ναυτικούς που ναυτολογούνται στα σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισχύει ειδικότερα η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και η ουσιαστική αναγνώριση του δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων των εργαζομένων, καθώς και η κατάργηση των διακρίσεων σε θέματα απασχόλησης και άσκησης του επαγγέλματος.

4.           Οι συμβάσεις απασχόλησης των μαυριτανών ναυτικών, αντίγραφο των οποίων παραδίδεται στους υπογράφοντες, συνάπτονται μεταξύ των αντιπροσώπων των εφοπλιστών και των ναυτικών ή/και των συνδικάτων τους ή των εκπροσώπων αυτών σε συνεργασία με την αρμόδια αρχή της Μαυριτανίας. Οι συμβάσεις αυτές εγγυώνται στους ναυτικούς τις παροχές του καθεστώτος κοινωνικής ασφάλισης στο οποίο υπάγονται, συμπεριλαμβανομένης ασφάλισης ζωής, ασθενείας και ατυχήματος.

5.           Ο εφοπλιστής ή ο αντιπρόσωπός του πρέπει να διαβιβάζει, εντός προθεσμίας δύο μηνών από την έκδοση της άδειας, αντίγραφο της εν λόγω σύμβασης θεωρημένο από τις αρμόδιες αρχές του αντίστοιχου κράτους μέλους, απευθείας στο Υπουργείο.

6.           Οι συμβάσεις απασχόλησης των μαυριτανών ναυτικών, αντίγραφο των οποίων παραδίδεται στους υπογράφοντες, συνάπτονται μεταξύ των αντιπροσώπων των εφοπλιστών και των ναυτικών ή/και των συνδικάτων τους ή των εκπροσώπων αυτών σε συνεργασία με την αρμόδια αρχή της Μαυριτανίας. Οι συμβάσεις αυτές εγγυώνται στους ναυτικούς τις παροχές του καθεστώτος κοινωνικής ασφάλισης στο οποίο υπάγονται, συμπεριλαμβανομένης ασφάλισης ζωής, ασθενείας και ατυχήματος.

7.           Ο εφοπλιστής ή ο αντιπρόσωπός του πρέπει να διαβιβάζει, εντός προθεσμίας δύο μηνών από την έκδοση της άδειας, αντίγραφο της εν λόγω σύμβασης θεωρημένο από τις αρμόδιες αρχές του αντίστοιχου κράτους μέλους, απευθείας στο Υπουργείο.

8.           Ο εφοπλιστής υποχρεούται να λάβει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου το σκάφος του να ναυτολογήσει τον αριθμό ναυτικών που απαιτείται από την παρούσα συμφωνία, το αργότερο κατά το επόμενο ταξίδι.

9.           Σε περίπτωση που δεν ναυτολογηθούν μαυριτανοί ναυτικοί για λόγους άλλους εκτός από εκείνον που αναφέρεται στο προηγούμενο σημείο, οι εφοπλιστές των σκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεούνται να καταβάλουν κατ’ αποκοπή ποσό 20 ευρώ για κάθε ημέρα αλιείας στην αλιευτική ζώνη της Μαυριτανίας ανά ναυτικό, εντός μέγιστης προθεσμίας 3 μηνών.

10.         Η πληρωμή για την μη επιβίβαση ναυτικών γίνεται ανάλογα με τον πραγματικό αριθμό ημερών αλιείας και όχι ανάλογα με την διάρκεια ισχύος της άδειας.

11.         Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιείται για την κατάρτιση των Μαυριτανών ναυτικών-αλιέων και θα καταβάλλεται στο λογαριασμό που αναφέρεται στο κεφάλαιο Ι, Γενικές Διατάξεις, του παρόντος παραρτήματος.

12.         Η Ευρωπαϊκή Ένωση κοινοποιεί στο Υπουργείο, ανά εξάμηνο, τον κατάλογο των μαυριτανών ναυτικών που έχουν ναυτολογηθεί στα σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την 1η Ιανουαρίου και την 1η Ιουλίου κάθε έτους, αναφέροντας τα στοιχεία της εγγραφής τους στο ναυτικό μητρώο, καθώς και το όνομα των σκαφών στα οποία ναυτολογήθηκαν.

13.         Με την επιφύλαξη των διατάξεων του παραπάνω σημείου 7, η κατ’ επανάληψη αθέτηση εκ μέρους των εφοπλιστών της ναυτολόγησης του προβλεπόμενου αριθμού μαυριτανών ναυτικών έχει ως αποτέλεσμα την αυτόματη αναστολή της άδειας αλιείας του σκάφους, μέχρι την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ X – Επιστημονικοί παρατηρητές

Θεσπίζεται σύστημα επιστημονικής παρατήρησης επί των σκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1.           Για κάθε κατηγορία αλιείας τα δύο μέρη ορίζουν τουλάχιστον δύο σκάφη ετησίως στα οποία επιβιβάζεται μαυριτανός επιστημονικός παρατηρητής, εκτός από τα θυνναλιευτικά γρι-γρι, στα οποία η επιβίβαση πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου. Σε κάθε περίπτωση, επιβιβάζεται κάθε φορά μόνον ένας επιστημονικός παρατηρητής ανά σκάφος.

Η επιβίβαση επιστημονικού παρατηρητή σε ένα σκάφος διαρκεί όσο ο χρόνος ενός αλιευτικού ταξιδιού. Ωστόσο, μετά από ρητή αίτηση ενός εκ των δύο μερών, η επιβίβαση αυτή μπορεί να κατανεμηθεί σε περισσότερα αλιευτικά ταξίδια σε συνάρτηση με τη μέση διάρκεια των αλιευτικών ταξιδιών που προβλέπονται για το συγκεκριμένο σκάφος.

2.           Το Υπουργείο ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τα ονόματα των επιστημονικών παρατηρητών που έχουν ορισθεί και διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα, τουλάχιστον επτά εργάσιμες ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία για την επιβίβασή τους.

3.           Όλα τα έξοδα που συνδέονται με τις δραστηριότητες των επιστημονικών παρατηρητών, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, αμοιβών και αποζημιώσεών τους, βαρύνουν το Υπουργείο.

4.           Το Υπουργείο λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διευκόλυνση της επιβίβασης και της αποβίβασης του επιστημονικού παρατηρητή.

Οι συνθήκες παραμονής του επιστημονικού παρατηρητή στο σκάφος είναι αυτές που ισχύουν για τους αξιωματικούς του σκάφους.

Ο επιστημονικός παρατηρητής διαθέτει όλα τα αναγκαία μέσα για την άσκηση των καθηκόντων του. Ο πλοίαρχος του παρέχει πρόσβαση στα μέσα επικοινωνίας που είναι απαραίτητα για την άσκηση των καθηκόντων του, στα έγγραφα που συνδέονται άμεσα με τις αλιευτικές δραστηριότητες του σκάφους, δηλαδή στο ημερολόγιο αλιείας και στο παράρτημά του, στο βιβλίο ναυσιπλοΐας, καθώς και στους αναγκαίους χώρους του σκάφους, προκειμένου να τον διευκολύνει στην εκπλήρωση των καθηκόντων παρατήρησης.

5.           Ο επιστημονικός παρατηρητής πρέπει να παρουσιασθεί στον πλοίαρχο του οριζομένου σκάφους την προηγουμένη της ημερομηνίας κατά την οποία έχει αποφασιστεί η επιβίβασή του. Σε περίπτωση που ο επιστημονικός παρατηρητής δεν παρουσιαστεί, ο πλοίαρχος του σκάφους ενημερώνει το Υπουργείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην περίπτωση αυτή, το σκάφος έχει το δικαίωμα να αποπλεύσει από τον λιμένα. Ωστόσο, το Υπουργείο μπορεί να προβεί αμελλητί και με δικά του έξοδα, στην επιβίβαση νέου επιστημονικού παρατηρητή, χωρίς να διαταραχθεί η αλιευτική δραστηριότητα του σκάφους.

6.           Ο επιστημονικός παρατηρητής πρέπει να διαθέτει:

– επαγγελματικά προσόντα,

– κατάλληλη πείρα σε θέματα αλιείας και εμπεριστατωμένη γνώση των διατάξεων του παρόντος πρωτοκόλλου.

7.           Ο επιστημονικός παρατηρητής μεριμνά για την τήρηση των διατάξεων του παρόντος πρωτοκόλλου από τα σκάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δραστηριοποιούνται στην αλιευτική ζώνη της Μαυριτανίας.

Συντάσσει έκθεση σχετικά με αυτό το θέμα. Ειδικότερα:

– παρατηρεί τις αλιευτικές δραστηριότητες των σκαφών,

– καταγράφει το στίγμα των σκαφών που συμμετέχουν σε αλιευτικές δραστηριότητες,

– προβαίνει σε βιολογική δειγματοληψία στο πλαίσιο επιστημονικών προγραμμάτων,

– καταγράφει τα αλιευτικά εργαλεία και το μέγεθος των ματιών των χρησιμοποιούμενων διχτυών.

8.           Όλα τα καθήκοντα παρατήρησης περιορίζονται στις αλιευτικές δραστηριότητες και στις συναφείς δραστηριότητες που διέπονται από το παρόν πρωτόκολλο.

9.           Ο επιστημονικός παρατηρητής:

– λαμβάνει όλα τα κατάλληλα μέτρα ώστε οι συνθήκες επιβίβασής του, καθώς και η παρουσία του επί του σκάφους να μην διακόπτουν ούτε να παρεμποδίζουν τις αλιευτικές δραστηριότητες·

– χρησιμοποιεί τα όργανα και τις εγκεκριμένες διαδικασίες μέτρησης για τη μέτρηση του μεγέθους των ματιών των χρησιμοποιουμένων διχτυών στο πλαίσιο του παρόντος πρωτοκόλλου,

– σέβεται τα αγαθά και τον εξοπλισμό του σκάφους καθώς και τον εμπιστευτικό χαρακτήρα όλων των εγγράφων που ανήκουν στο σκάφος αυτό.

10.         Κατά το τέλος της περιόδου παρατήρησης και πριν αποβιβασθεί από το σκάφος, ο επιστημονικός παρατηρητής συντάσσει έκθεση σύμφωνα με το υπόδειγμα που εμφαίνεται στο προσάρτημα 9 του παρόντος παραρτήματος. Υπογράφει την έκθεση παρουσία του πλοιάρχου, ο οποίος μπορεί να προσθέσει ή να ζητήσει να προστεθούν όλες οι παρατηρήσεις που θεωρεί χρήσιμες, ακολουθούμενες από την υπογραφή του. Αντίγραφο της έκθεσης επιδίδεται στον πλοίαρχο του σκάφους κατά την αποβίβαση του επιστημονικού παρατηρητή καθώς και στο Υπουργείο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ XI – Σκάφη που αλιεύουν άκρως μεταναστευτικά είδη

1.           Οι άδειες των θυναλλιευτικών γρι-γρι, των θυνναλιευτικών με καλάμια και των παραγαδιάρικων επιφανείας χορηγούνται για περιόδους που συμπίπτουν με τα ημερολογιακά έτη, εκτός του πρώτου και του τελευταίου έτους του παρόντος πρωτοκόλλου.

Μόλις υποβληθούν οι αποδείξεις πληρωμής της προκαταβολής, το Υπουργείο εκδίδει την άδεια και εγγράφει το οικείο σκάφος στον κατάλογο των σκαφών στα οποία επιτρέπεται η αλιεία, ο οποίος κοινοποιείται στην Εποπτεύουσα Αρχή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2.           Κάθε σκάφος το οποίο δραστηριοποιείται για πρώτη φορά στο πλαίσιο της συμφωνίας, πριν λάβει την άδεια, υποβάλλεται στις επιθεωρήσεις οι οποίες προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Οι επιθεωρήσεις αυτές είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν σε λιμένα του εξωτερικού που μπορεί να συμφωνηθεί εκ των προτέρων. Το σύνολο των εξόδων που συνδέονται με την επιθεώρηση αυτή βαρύνει τον εφοπλιστή.

3.           Τα σκάφη που διαθέτουν άδειες αλιείας σε χώρες της ευρύτερης περιοχής, μπορούν να αναφέρουν στην αίτηση έκδοσης άδειας τη χώρα, τα είδη και τη διάρκεια ισχύος των αδειών τους προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολλαπλές είσοδοι και έξοδοί τους από την ζώνη αλιείας.

4.           Οι άδειες εκδίδονται μετά από καταβολή, με μεταφορά στον λογαριασμό που ορίζεται στο κεφάλαιο I, κατ’ αποκοπή ποσού το οποίο αντιστοιχεί στην προκαταβολή που αναφέρεται στα τεχνικά δελτία του πρωτοκόλλου. Το εν λόγω κατ’ αποκοπή ποσό ορίζεται αναλόγως του χρόνου ισχύος της άδειας για το πρώτο και το τελευταίο έτος του πρωτοκόλλου.

Ο φόρος υπέρ τρίτων καταβάλλεται αναλόγως του χρόνου παραμονής των σκαφών στην ζώνη αλιείας της Μαυριτανίας. Οι μηνιαίες καταβολές θεωρείται ότι αντιστοιχούν σε περιόδους 30 ημερών πραγματικής αλιείας. Η παρούσα διάταξη διαφυλάσσει τον αδιαίρετο χαρακτήρα του φόρου αυτού, συνεπώς οφείλεται για κάθε μηνιαία περίοδο που έχει αρχίσει.

Ένα σκάφος το οποίο αλίευσε από 1 ως 30 ημέρες κατά τη διάρκεια του έτους θα καταβάλει φόρο για ένα μήνα. Η δεύτερη μηνιαία δόση του φόρου αυτού θα οφείλεται μετά την πρώτη περίοδο των 30 ημερών και ούτω καθεξής.

Οι συμπληρωματικές μηνιαίες δόσεις θα καταβάλλονται το αργότερο 10 ημέρες μετά την πρώτη ημέρα κάθε συμπληρωματικής περιόδου.

5.           Τα σκάφη υποχρεούνται να τηρούν ημερολόγιο πλοίου σύμφωνα με το υπόδειγμα που επισυνάπτεται στο προσάρτημα 3 του παρόντος παραρτήματος, για κάθε αλιευτική περίοδο που έχει διανυθεί στα ύδατα της Μαυριτανίας. Το ημερολόγιο συμπληρώνεται ακόμη και όταν δεν υπάρχουν αλιεύματα.

6.           Υπό την επιφύλαξη των επαληθεύσεων που ενδεχομένως επιθυμεί να πραγματοποιήσει η Μαυριτανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποβάλλει στο Υπουργείο, πριν από τις 15 Ιουνίου κάθε έτους, εκκαθάριση των τελών που οφείλονται για την προηγούμενη ετήσια αλιευτική περίοδο, με βάση τις δηλώσεις αλιευμάτων που συντάσσονται από κάθε εφοπλιστή και επικυρώνονται από τα επιστημονικά ιδρύματα που είναι αρμόδια για την επαλήθευση των στοιχείων των αλιευμάτων στα κράτη μέλη, όπως είναι το IRD (Ινστιτούτο Αναπτυξιακής Έρευνας), το IEO (Ισπανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο) και το INIAP (Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικών και Αλιευτικών Ερευνών), διαβιβάζοντας αντίγραφο όλων των ημερολογίων αλιείας στο IMROP (Ινστιτούτο Ωκεανογραφικών και Αλιευτικών Ερευνών της Μαυριτανίας).

7.           Τα θυνναλιευτικά και τα παραγαδιάρικα επιφανείας τηρούν όλες τις συστάσεις που έχει εγκρίνει η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού (ICCAT).

8.           Για το τελευταίο έτος εφαρμογής του πρωτοκόλλου, η εκκαθάριση των τελών που οφείλονται για την προηγούμενη περίοδο κοινοποιείται εντός τεσσάρων μηνών από την εκπνοή του πρωτοκόλλου.

9.           Η οριστική εκκαθάριση διαβιβάζεται στους ενδιαφερόμενους εφοπλιστές, οι οποίοι διαθέτουν προθεσμία 30 ημερών από την κοινοποίηση της έγκρισης των ποσών από το Υπουργείο, για να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τις οικείες αρμόδιες αρχές. Η πληρωμή σε ευρώ, υπέρ του Δημόσιου Ταμείου, στον λογαριασμό που αναφέρεται στο κεφάλαιο I, πραγματοποιείται το αργότερο μέσα σε ενάμισι μήνα από την εν λόγω κοινοποίηση.

Ωστόσο, εάν το ποσό της οριστικής εκκαθάρισης είναι χαμηλότερο από το ποσό της προκαταβολής που αναφέρεται στο σημείο 3, το αντίστοιχο υπόλοιπο δεν επιστρέφεται στον εφοπλιστή.

10.         Τα σκάφη υποχρεούνται, εντός 3 ωρών πριν από κάθε είσοδο και έξοδο από τη ζώνη, να ανακοινώνουν απ’ ευθείας στις αρχές της Μαυριτανίας, ηλεκτρονικά και, ελλείψει αυτής της δυνατότητας, με τον ασύρματο, το στίγμα τους και τα αλιεύματα που διατηρούνται επ’ αυτών.

Οι διευθύνσεις και η συχνότητα ασυρμάτου ανακοινώνονται από την Εποπτεύουσα Αρχή.

11.         Κατόπιν αιτήματος των αρχών της Μαυριτανίας και με τη έγκριση των οικείων εφοπλιστών, στα θυνναλιευτικά γρι-γρι επιβιβάζεται, για περίοδο που έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων, ένας επιστημονικός παρατηρητής ανά σκάφος.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΛΙΕΙΑΣ 1: ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΟΣΤΡΑΚΟΔΕΡΜΩΝ ΕΚΤΟΣ ΑΣΤΑΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΒΟΥΡΙΩΝ

1.           Ζώνη αλιείας

α) Βορείως του παραλλήλου 19°00 Β, ζώνη που οριοθετείται από τη γραμμή που ενώνει τα εξής σημεία:                 20°46,30 Β              17°03,00 Δ                 20°40,00 Β              17°07,50 Δ                 20°05,00 Β              17°07,50 Δ                 19°49,00 Β              17°10,60 Δ                 19°43,50 Β              16°57,00 Δ                 19°18,70 Β              16°46,50 Δ                 19°00,00 Β              16°22, 00 Δ β) Νοτίως του παραλλήλου 19°00,00Β μέχρι τον παράλληλο 16°04,00Β, σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από τη γραμμή της αμπώτιδος για τα σκάφη που διαθέτουν ειδική άδεια και σε απόσταση 8 ναυτικών μιλίων από τη γραμμή της αμπώτιδος για όλα τα υπόλοιπα σκάφη

2.           Επιτρεπόμενα εργαλεία

– Τράτα βυθού για γαρίδες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων με αλυσίδα ανάδευσης και κάθε άλλη επιλεκτική διάταξη. Η αλυσίδα ανάδευσης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εξάρτισης των τρατών αλιείας γαρίδας εφοδιασμένων με στηρίγματα ευστάθειας. Συνίσταται σε μια μονοκόμματη αλυσίδα με συνδέσμους μέγιστης διαμέτρου 12 mm η οποία είναι δεμένη ανάμεσα στις πόρτες της τράτας, μπροστά από το κάτω γραντί. – Η υποχρεωτική χρήση διατάξεων επιλεκτικότητας υπόκειται σε απόφαση της μικτής επιτροπής, με βάση κοινή επιστημονική, τεχνική και οικονομική αξιολόγηση. – Απαγορεύεται ο διπλός σάκος τράτας. – Απαγορεύονται τα διπλά νήματα του σάκου της τράτας. – Τα τεμάχια προστασίας επιτρέπονται.

3.           Ελάχιστες επιτρεπόμενες διαστάσεις των ματιών των διχτυών

50 mm

4.           Ελάχιστο μέγεθος

Όσον αφορά τις γαρίδες βαθέων υδάτων, το ελάχιστο μέγεθος πρέπει να μετράται από την άκρη του ρόστρου ως την άκρη της ουράς. Η άκρη του ρόστρου καθορίζει την προέκταση του κελύφους που βρίσκεται στο πίσω μεσαίο μέρος του κεφαλοθώρακα. – Γαρίδες βαθέων υδάτων:             Ροζ ή κόκκινη γαρίδα (Parapeneus longirostrus)       06 cm – Γαρίδες παράκτιων υδάτων:             Βασιλική γαρίδα ή καραμότα (Penaeus notialis) και κοινή γαρίδα (Penaeus kerathurus)     200 άτομα/kg

Η μικτή επιτροπή δύναται να καθορίσει ένα ελάχιστο μέγεθος για τα είδη που δεν προβλέπονται ανωτέρω.

5.           Παρεμπίπτοντα αλιεύματα

Επιτρέπεται || Δεν επιτρέπεται

10% ιχθύες 5% καβούρια || Αστακοί Κεφαλόποδα

 Η μικτή επιτροπή δύναται να καθορίσει ένα ποσοστό παρεμπίπτοντων αλιευμάτων για τα είδη που δεν προβλέπονται ανωτέρω.

6.           Αλιευτικές δυνατότητες/ Τέλη

Περίοδος || Έτος 1 || Έτος 2

Ποσότητα επιτρεπόμενων αλιευμάτων (σε τόνους) || 5 000 || 5 000

Τέλη || 620 €/τόνο || 620 €/τόνο

|| Τα τέλη υπολογίζονται μετά τη λήξη κάθε δίμηνης περιόδου για την οποία το σκάφος διέθετε άδεια αλιείας, λαμβάνοντας υπόψη αλιεύματα που αλιεύθηκαν κατά την εν λόγω περίοδο. Η άδεια θα χορηγείται ύστερα από προκαταβολή 1000 ευρώ ανά σκάφος, ποσό το οποίο θα αφαιρείται από το συνολικό ποσό του τέλους και θα καταβάλλεται στην αρχή κάθε δίμηνης περιόδου για την οποία έχει χορηγηθεί στο σκάφος άδεια αλιείας. Το ανώτατο όριο του αριθμού των σκαφών στα οποία είναι δυνατόν να χορηγείται ταυτόχρονα άδεια αλιείας είναι 36: · 50% του συνολικού αριθμού των σκαφών που αλιεύουν ταυτόχρονα στις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας μπορούν να έχουν άδεια να εργάζονται ταυτόχρονα κατά την ίδια περίοδο αλιείας στη ζώνη που βρίσκεται δυτικά της γραμμής των 6 μιλίων που υπολογίζεται από τη γραμμή της αμπώτιδος, νοτίως του παραλλήλου 19°00,00 Β. · Σε περίπτωση που το ποσοστό 50% αντιπροσωπεύει αριθμό σκαφών ίσο ή κατώτερο των 10, τότε χορηγείται σε όλα άδεια αλιείας δυτικά της γραμμής των 6 μιλίων που υπολογίζεται από τη γραμμή της αμπώτιδος, νοτίως του παραλλήλου 19°00,00 Β. · Μια άδεια η οποία έχει χορηγηθεί σε ένα σκάφος για δεδομένη περίοδο δύο μηνών πρέπει να διευκρινίζει εάν το εν λόγω σκάφος έχει άδεια αλιείας από τα 6 ναυτικά μίλια από τη γραμμή της αμπώτιδος νοτίως του παραλλήλου 19°00,00 Β. · Βορείως του παραλλήλου 19°00,00Β, όλα τα σκάφη στα οποία έχει χορηγηθεί άδεια αλιείας «γαρίδας» μπορούν να αλιεύουν δυτικά της γραμμής οι συντεταγμένες της οποίας διευκρινίζονται στο σημείο 1 του παρόντος δελτίου.

7.           Βιολογική ανάπαυση

Δύο (2) περίοδοι δύο (2) μηνών: Μάιος – Ιούνιος και Οκτώβριος-Νοέμβριος Κάθε τροποποίηση της περιόδου βιολογικής ανάπαυσης κατόπιν επιστημονικής γνωμοδότησης κοινοποιείται αμελλητί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

8.           Παρατηρήσεις

Τα τέλη καθορίζονται για όλη την περίοδο εφαρμογής του πρωτοκόλλου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΛΙΕΙΑΣ 2: ΜΗΧΑΝΟΤΡΑΤΕΣ (ΧΩΡΙΣ ΨΥΚΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ) ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΑΔΙΑΡΙΚΑ ΒΥΘΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ ΜΑΥΡΟΥ ΜΕΡΛΟΥΚΙΟΥ

1.           Ζώνη αλιείας

α)           Βορείως του παραλλήλου 19° 15’60 Β: Δυτικά της γραμμής που συνδέει τα σημεία: 20° 46,30Β              17° 03,00 Δ 20° 36,00Β              17° 11,00 Δ 20° 36,00Β              17° 36,00 Δ 20° 03,00Β              17° 36,00 Δ 19° 45,70Β              17° 03,00 Δ 19° 29,00Β              16° 51,50 Δ 19° 15,60Β              16° 51,50 Δ 19° 15,60Β              16° 49,60 Δ β)           Νοτίως του παραλλήλου 19° 15,60 Β και έως τον παράλληλο 17° 50,00 Β: δυτικά της γραμμής των 24 ναυτικών μιλίων από τη γραμμή της αμπώτιδος. γ)           Νοτίως του παραλλήλου 17° 50,00 Β: δυτικά της γραμμής των 18 ναυτικών μιλίων από τη γραμμή της αμπώτιδος. Κατά τις περιόδους βιολογικής ανάπαυσης της αλιείας κεφαλόποδων: α)           Μεταξύ Cap Blanc και Cap Timiris, η απαγορευμένη ζώνη ορίζεται από τα εξής σημεία: 20° 36,00Β              17° 03,00 Δ 20° 36,00Β              17° 47,00 Δ 20° 03,00Β              17° 47,00 Δ 19° 36,00Β              17° 14,00 Δ 19° 36,00Β              16° 55,00 Δ 19° 15,60Β              16° 51,50 Δ 19° 15,60Β              16° 49,60 Δ β)           Νοτίως του παραλλήλου 19° 15,60 Β (Cap Timiris) και μέχρι τον παράλληλο 17° 50,00 Β (Nouakchott), απαγορεύεται η αλιεία πέραν της γραμμής των 24 ναυτικών μιλίων από τη γραμμή της αμπώτιδος. γ)           Νοτίως του παραλλήλου 17° 50,00 N (Nouakchott), απαγορεύεται η αλιεία πέραν της γραμμής των 18 ναυτικών μιλίων από τη γραμμή της αμπώτιδος.

2.           Επιτρεπόμενα εργαλεία

– Παραγάδι βυθού. – Τράτα βυθού για μερλούκιους. (6)       Απαγορεύεται ο διπλός σάκος τράτας. (7)       Απαγορεύονται τα διπλά νήματα του σάκου της τράτας.

3.           Ελάχιστες επιτρεπόμενες διαστάσεις των ματιών των διχτυών

70 mm (τράτα)

4.           Ελάχιστο μέγεθος

1) Όσον αφορά τα ψάρια, το ελάχιστο μέγεθος πρέπει να μετράται από την άκρη του ρύγχους μέχρι την άκρη του ουραίου πτερυγίου (συνολικό μήκος) (βλ. προσάρτημα 4)

Η μικτή επιτροπή δύναται να καθορίσει ένα ελάχιστο μέγεθος για τα είδη που δεν προβλέπονται ανωτέρω.

5.           Παρεμπίπτοντα αλιεύματα

Επιτρέπεται || Δεν επιτρέπεται

Μηχανότρατες: 25% ψάρια Παραγαδιάρικα: 50% ψάρια || Μαλακόστρακα και κεφαλόποδα

Η μικτή επιτροπή δύναται να καθορίσει ένα ποσοστό παρεμπίπτοντων αλιευμάτων για τα είδη που δεν προβλέπονται ανωτέρω.

6.           Αλιευτικές δυνατότητες/ Τέλη

Περίοδος || Έτος 1 || Έτος 2

Ποσότητα επιτρεπόμενων αλιευμάτων (σε τόνους) || 4 000 || 4 000

Τέλη || 90 €/τόνο || 90 €/τόνο

|| Τα τέλη υπολογίζονται μετά τη λήξη κάθε περιόδου τριών μηνών για την οποία το σκάφος διέθετε άδεια αλιείας, λαμβάνοντας υπόψη αλιεύματα που αλιεύθηκαν κατά την εν λόγω περίοδο. Η άδεια θα χορηγείται ύστερα από προκαταβολή 1.000 ευρώ ανά σκάφος, ποσό το οποίο θα αφαιρείται από το συνολικό ποσό του τέλους και θα καταβάλλεται στην αρχή κάθε τρίμηνης περιόδου για την οποία έχει χορηγηθεί στο σκάφος άδεια αλιείας. Το ανώτατο όριο του αριθμού των σκαφών στα οποία είναι δυνατόν να χορηγείται ταυτόχρονα άδεια αλιείας είναι 11.

7.           Βιολογική ανάπαυση

Ενδεχομένως, η μικτή επιτροπή εγκρίνει περίοδο βιολογικής ανάπαυσης με βάση την επιστημονική γνωμοδότηση της κοινής επιστημονικής επιτροπής (ΚΕΕ).

8.           Παρατηρήσεις

Τα τέλη καθορίζονται για όλη την περίοδο εφαρμογής του πρωτοκόλλου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΛΙΕΙΑΣ 3: ΣΚΑΦΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΤΩΝ ΒΕΝΘΟΠΕΛΑΓΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΚΤΟΣ MAYΡOY MEΡΛOYKIOY ΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΤΡΑΤΑΣ

1.           Ζώνη αλιείας

α)           Βορείως του παραλλήλου 19° 48,50 Β, από την γραμμή των 3 μιλίων, τα οποία υπολογίζονται από τη γραμμή βάσης Cap Blanc-Cap Timiris β)           Νοτίως του παραλλήλου 19°48,50 Β και μέχρι τον παράλληλο 19°21,00 Β, δυτικά του μεσημβρινού 16°45,00Δ γ)           Νοτίως του παραλλήλου 19°21,00 Β, από τη γραμμή των 9 ναυτικών μιλίων που υπολογίζονται από την γραμμή της αμπώτιδος Κατά τις περιόδους βιολογικής ανάπαυσης της αλιείας κεφαλόποδων: α)           Μεταξύ Cap Blanc και Cap Timiris: 20° 36,00Β              17° 03,00 Δ 20° 36,00Β              17° 47,00 Δ 20° 03,00Β              17° 47,00 Δ 19° 36,00Β              17° 14,00 Δ 19° 36,00Β              16° 55,00 Δ 19° 15,60Β              16° 51,50 Δ 19° 15,60Β              16° 49,60 Δ β)           Νοτίως του παραλλήλου 19° 15,60 Β (Cap Timiris), απαγορεύεται η αλιεία πέραν της γραμμής των 9 ναυτικών μιλίων από τη γραμμή της αμπώτιδος.

2.           Επιτρεπόμενα εργαλεία

|| – Παραγάδι – Σταθερό απλάδι δίχτυ, το οποίο έχει μέγιστο βάθος 7 m και μέγιστο μήκος 100 μέτρα. Απαγορεύονται τα μονόινα νήματα από πολυαμίδιο – Πετονιές χειρός – Κιούρτοι – Γρίπος για την αλιεία δολωμάτων ||

3.           Ελάχιστες επιτρεπόμενες διαστάσεις των ματιών των διχτυών

120 mm για τα απλάδια δίχτυα. 20 mm για τα δίχτυα αλιείας με ζωντανό δόλωμα

4.           Ελάχιστο μέγεθος

Για τα ψάρια, το ελάχιστο μέγεθος πρέπει να μετράται από την άκρη του ρύγχους μέχρι την άκρη του ουραίου πτερυγίου (συνολικό μήκος) (βλ. προσάρτημα 4).

Η μικτή επιτροπή δύναται να καθορίσει ένα ελάχιστο μέγεθος για τα είδη που δεν προβλέπονται ανωτέρω βάσει επιστημονικών γνωμοδοτήσεων.

12.         Παρεμπίπτοντα αλιεύματα

5.           Επιτρέπεται || Δεν επιτρέπεται

10% του συνόλου του είδους ή της ομάδας των επιτρεπόμενων ειδών στόχου (βάρος ζωντανού αλιεύματος) ||

Η μικτή επιτροπή δύναται να καθορίσει ένα ποσοστό παρεμπίπτοντων αλιευμάτων για τα είδη που δεν προβλέπονται ανωτέρω.

6.           Αλιευτικές δυνατότητες/ Τέλη

Περίοδος || Έτος 1 || Έτος 2

Ποσότητα επιτρεπόμενων αλιευμάτων (σε τόνους) || 2 500 || 2 500

Τέλη || 105 €/τόνο || 105 €/τόνο

|| Τα τέλη υπολογίζονται μετά τη λήξη κάθε περιόδου τριών μηνών για την οποία το σκάφος διέθετε άδεια αλιείας, λαμβάνοντας υπόψη αλιεύματα που αλιεύθηκαν κατά την εν λόγω περίοδο. Η άδεια θα χορηγείται ύστερα από προκαταβολή 1.000 ευρώ ανά σκάφος, ποσό το οποίο θα αφαιρείται από το συνολικό ποσό του τέλους και θα καταβάλλεται στην αρχή κάθε τρίμηνης περιόδου για την οποία έχει χορηγηθεί στο σκάφος άδεια αλιείας. Το ανώτατο όριο του αριθμού των αλιευτικών σκαφών στα οποία είναι δυνατόν να χορηγείται ταυτόχρονα άδεια αλιείας είναι 9·

7.           Βιολογική ανάπαυση

Ενδεχομένως, η μικτή επιτροπή εγκρίνει περίοδο βιολογικής ανάπαυσης με βάση την επιστημονική γνωμοδότηση της κοινής επιστημονικής επιτροπής (ΚΕΕ).

8.           Παρατηρήσεις

Τα τέλη καθορίζονται για όλη την περίοδο εφαρμογής του πρωτοκόλλου. Ο γρίπος χρησιμοποιείται μόνο για την αλιεία δολωμάτων που προορίζονται για την αλιεία με πετονιά ή με κιούρτο. Η χρήση του κιούρτου επιτρέπεται για ένα μέγιστο αριθμό 7 σκαφών, καθένα από τα οποία διαθέτει χωρητικότητα μικρότερη από 135 GT.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΛΙΕΙΑΣ 4: ΚΑΒΟΥΡΙΑ

1.           Ζώνη αλιείας

α)           Βορείως του παραλλήλου 19° 48,50 Β: Δυτικά της γραμμής που συνδέει τα σημεία: 12.1.1.   20° 46,30Β    17° 03,00 Δ 20° 36,00Β    17° 11,00 Δ 20° 36,00Β    17° 36,00 Δ 20° 03,00Β    17° 36,00 Δ 19° 45,70Β    17° 03,00 Δ 19° 29,00Β    16° 51,50 Δ 19° 15,60Β    16° 51,50 Δ 19° 15,60Β    16° 49,60 Δ β)           Νοτίως του παραλλήλου 19° 15,60 Β έως τον παράλληλο 17° 50 Β: δυτικά της γραμμής των 18 μιλίων από τη γραμμή της αμπώτιδος.

2.           Επιτρεπόμενα εργαλεία

Κιούρτος

3.           Ελάχιστες επιτρεπόμενες διαστάσεις των ματιών των διχτυών

60 mm (Φύλλο δικτυώματος)

4.           Ελάχιστο μέγεθος

Για τα οστρακόδερμα, το ελάχιστο μέγεθος πρέπει να μετράται από την άκρη του ρόστρου ως την άκρη της ουράς. Η άκρη του ρόστρου καθορίζει την προέκταση του κελύφους που βρίσκεται στο πίσω μεσαίο μέρος του κεφαλοθώρακα (βλ. προσάρτημα 4).

Η μικτή επιτροπή δύναται να καθορίσει ένα ελάχιστο μέγεθος για τα είδη που δεν προβλέπονται ανωτέρω

5.           Παρεμπίπτοντα αλιεύματα

Επιτρέπεται || Δεν επιτρέπεται

- || Ψάρια, κεφαλόποδα και μαλακόστρακα εκτός από το είδος στόχο

Η μικτή επιτροπή δύναται να καθορίσει ένα ποσοστό παρεμπίπτοντων αλιευμάτων για τα είδη που δεν προβλέπονται ανωτέρω

6.           Αλιευτικές δυνατότητες/ Τέλη

Περίοδος || Έτος 1 || Έτος 2

Ποσότητα επιτρεπόμενων αλιευμάτων (σε τόνους) || 200 || 200

Τέλη || 310 €/τόνο || 310 €/τόνο

|| Τα τέλη υπολογίζονται μετά τη λήξη κάθε περιόδου τριών μηνών για την οποία το σκάφος διέθετε άδεια αλιείας, λαμβάνοντας υπόψη αλιεύματα που αλιεύθηκαν κατά την εν λόγω περίοδο. Η άδεια θα χορηγείται ύστερα από προκαταβολή 1.000 ευρώ ανά σκάφος, ποσό το οποίο θα αφαιρείται από το συνολικό ποσό του τέλους και θα καταβάλλεται στην αρχή κάθε τρίμηνης περιόδου για την οποία έχει χορηγηθεί στο σκάφος άδεια αλιείας. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός παγίδων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500 ανά άδεια.

7.           Βιολογική ανάπαυση

Δύο (2) περίοδοι δύο (2) μηνών: Μάιος – Ιούνιος και Οκτώβριος-Νοέμβριος Κάθε τροποποίηση της περιόδου βιολογικής ανάπαυσης υπόκειται σε απόφαση της μικτής επιτροπής, βάσει των επιστημονικών γνωμοδοτήσεων.

8.           Παρατηρήσεις

Τα τέλη καθορίζονται για όλη την περίοδο εφαρμογής του πρωτοκόλλου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΛΙΕΙΑΣ 5: ΘΥΝΝΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΓΡΙ-ΓΡΙ

1.           Ζώνη αλιείας

α)           Βορείως του παραλλήλου 19°21,00 Β: δυτικά της γραμμής των 30 ναυτικών μιλίων από τη γραμμή βάσης Cap Blanc-Cap Timiris. β)           Νοτίως του παραλλήλου 19° 21,00 Β: δυτικά της γραμμής των 30 ναυτικών μιλίων από τη γραμμή της αμπώτιδος.

2.           Επιτρεπόμενα εργαλεία

Γρι-γρι

3.           Ελάχιστες επιτρεπόμενες διαστάσεις των ματιών των διχτυών

--

4.           Ελάχιστο μέγεθος

Για τα ψάρια, το ελάχιστο μέγεθος πρέπει να μετράται από την άκρη του ρύγχους μέχρι την άκρη του ουραίου πτερυγίου (συνολικό μήκος).

Η μικτή επιτροπή δύναται να καθορίσει ένα ελάχιστο μέγεθος για τα είδη που δεν προβλέπονται στο προσάρτημα 4.

5.           Παρεμπίπτοντα αλιεύματα

Επιτρέπεται || Δεν επιτρέπεται

- || Άλλα είδη εκτός από το είδος ή την ομάδα ειδών στόχου

Η μικτή επιτροπή δύναται να καθορίσει ένα ποσοστό παρεμπίπτοντων αλιευμάτων για τα είδη που δεν περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο πλοίου που εγκρίνεται από την ICCAT.

6.           Αλιευτικές δυνατότητες/ Τέλη

Αριθμός επιτρεπόμενων σκαφών || 22 θυνναλιευτικά γρι-γρι

Ετήσια κατ’ αποκοπή τέλη || 1.750 ευρώ ανά θυνναλιευτικό γρι-γρι, για 5.000 τόνους αλιευμάτων άκρως μεταναστευτικών και συναφών ειδών

Ποσό που υπολογίζεται επί των αλιευμάτων || 35 €/τόνο

7.           Βιολογική ανάπαυση

--

8.           Παρατηρήσεις

Τα τέλη καθορίζονται για όλη την περίοδο εφαρμογής του πρωτοκόλλου.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΛΙΕΙΑΣ 6: ΘΥΝΝΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΑΔΙΑΡΙΚΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ

1.           Ζώνη αλιείας

Παραγαδιάρικα επιφανείας α)           Βορείως του παραλλήλου 19°21,00 Β: δυτικά της γραμμής των 30 ναυτικών μιλίων από τη γραμμή βάσης Cap Blanc-Cap Timiris. β)           Νοτίως του παραλλήλου 19° 21,00 Β: δυτικά της γραμμής των 30 ναυτικών μιλίων από τη γραμμή της αμπώτιδος. Θυνναλιευτικά με καλάμια α)           Βορείως του παραλλήλου 19°21,00 Β: δυτικά της γραμμής των 15 ναυτικών μιλίων από τη γραμμή βάσης Cap Blanc-Cap Timiris. β)           Νοτίως του παραλλήλου 19° 21,00 Β: δυτικά της γραμμής των 12 ναυτικών μιλίων από τη γραμμή της αμπώτιδος. Αλιεία με ζωντανό δόλωμα α)           Βορείως του παραλλήλου 19° 48,50 Β: δυτικά της γραμμής των 3 ναυτικών μιλίων από τη γραμμή βάσης Cap Blanc-Cap Timiris β)           Νοτίως του παραλλήλου 19° 48,50 Β και έως τον παράλληλο 19° 21,00 Β: δυτικά του μεσημβρινού 16° 45,00 Δ γ)           Νοτίως του παραλλήλου 19° 21,00 Β: δυτικά της γραμμής των 3 ναυτικών μιλίων από τη γραμμή της αμπώτιδος.

2.           Επιτρεπόμενα εργαλεία

– στ) Θυνναλιευτικά με καλάμι: Καλάμια και τράτα (για την αλιεία με ζωντανό δόλωμα) – Σκάφη που αλιεύουν με παραγάδι επιφανείας: Παραγάδια επιφανείας

3.           Ελάχιστες επιτρεπόμενες διαστάσεις των ματιών των διχτυών

16 mm (Αλιεία με ζωντανό δόλωμα)

4.           Ελάχιστο μέγεθος

Για τα ψάρια, το ελάχιστο μέγεθος πρέπει να μετράται από την άκρη του ρύγχους μέχρι την άκρη του ουραίου πτερυγίου (συνολικό μήκος) (βλ. προσάρτημα 4)

Η μικτή επιτροπή δύναται να καθορίσει ένα ελάχιστο μέγεθος για τα είδη που δεν προβλέπονται στο προσάρτημα 4.

5.           Παρεμπίπτοντα αλιεύματα

Επιτρέπεται || Δεν επιτρέπεται

-- || Άλλα είδη εκτός από το είδος ή την ομάδα ειδών στόχου

Η μικτή επιτροπή δύναται να καθορίσει ένα ποσοστό παρεμπίπτοντων αλιευμάτων για τα είδη που δεν προβλέπονται ανωτέρω.

6.           Αλιευτικές δυνατότητες/ Τέλη

Αριθμός επιτρεπόμενων σκαφών || 22 θυνναλιευτικά με καλάμι ή παραγαδιάρικα

Ετήσια κατ’ αποκοπή τέλη || · 2.500 ευρώ ανά θυνναλιευτικό με καλάμι · 3.500 ευρώ ανά παραγαδιάρικο επιφανείας, για την αλίευση 10.000 τόνων άκρως μεταναστευτικών και συναφών ειδών

Ποσό που υπολογίζεται επί των αλιευμάτων || · 25 €/t για ένα θυνναλιευτικό με καλάμι · 35 €/t για ένα παραγαδιάρικο επιφανείας

7.           Βιολογική ανάπαυση

--

8.           Παρατηρήσεις

Τα τέλη καθορίζονται για όλη την περίοδο εφαρμογής του πρωτοκόλλου. Αλιεία με ζωντανό δόλωμα – Η αλιεία με δόλωμα περιορίζεται σε αριθμό ημερών μηνιαίως που θα καθοριστεί από τη μικτή επιτροπή. Η έναρξη και το τέλος της εν λόγω αλιευτικής δραστηριότητας δηλώνονται στην εποπτεύουσα αρχή. – Τα δύο μέρη συμφωνούν για τις πρακτικές λεπτομέρειες προκειμένου να καταστεί δυνατή η αλιεία της εν λόγω κατηγορίας ή η συλλογή του ζωντανού δολώματος που απαιτείται για τις αλιευτικές δραστηριότητες των σκαφών που την εξασκούν. Σε περίπτωση που οι εν λόγω δραστηριότητες αναπτύσσονται σε ευαίσθητες περιοχές ή με μη συμβατικά εργαλεία, οι εν λόγω λεπτομέρειες θα καθοριστούν βάσει συστάσεων του IMROP και με τη σύμφωνη γνώμη της Εποπτεύουσας Αρχής. Καρχαρίες – Στο πλαίσιο της τήρησης των σχετικών συστάσεων της ICCAT και του FAO, η αλιεία του καρχαρία των ειδών προσκυνητής (Cetorhinus maximus), λευκός καρχαρίας (Carcharodon carcharias), ταυροκαρχαρίας (Carcharias taurus) και γαλέος (Galeorhinus galeus) απαγορεύεται. – Στο πλαίσιο της τήρησης των συστάσεων της ICCAT 04-10 και 05-05 σχετικά με την διατήρηση των αλιευόμενων καρχαριών σε συνδυασμό με είδη αλιείας που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης του ICCAT.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΛΙΕΙΑΣ 7: ΜΗΧΑΝΟΤΡΑΤΕΣ - ΨΥΓΕΙΑ ΠΕΛΑΓΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ

1.           Ζώνη αλιείας

α)           Βορείως του παραλλήλου 19°00,00Β, ζώνη που οριοθετείται από τη γραμμή που ενώνει τα εξής σημεία: 20°46,30Β            17°03,00Δ 20°36,00Β            17°11,00Δ 20°36,00Β            17°35,00Δ 20°00,00Β            17°30,00Δ 19°34,00Β            17°00,00Δ 19°21,00Β            16°52,00Δ 19°10,00Β            16°41,00Δ 19°00,00Β            16°39,50Δ β)           Νοτίως του παραλλήλου 19°00,00 Β μέχρι τον παράλληλο 16°04,00 Β, σε απόσταση 20 ναυτικών μιλίων από τη γραμμή της αμπώτιδος.

2.           Επιτρεπόμενα εργαλεία

Πελαγική τράτα: Ο σάκος της τράτας μπορεί να ενισχυθεί με δικτύωμα ελάχιστου μεγέθους ματιών 400 mm, όταν τα μάτια είναι τεντωμένα, και με νευρώσεις που απέχουν τουλάχιστον ενάμισι μέτρο (1,5 m) μεταξύ τους, με εξαίρεση τη νεύρωση που βρίσκεται στο οπίσθιο μέρος της τράτας, η οποία δεν μπορεί να βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 2m από το άνοιγμα διαφυγής του σάκου. Η ενίσχυση ή το ντουμπλάρισμα του σάκου με οποιαδήποτε άλλη διάταξη απαγορεύεται και η τράτα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχει στόχο άλλα είδη εκτός από τα επιτρεπόμενα μικρά πελαγικά.

3.           Ελάχιστες επιτρεπόμενες διαστάσεις των ματιών των διχτυών

40 mm

4.           Ελάχιστο μέγεθος

Για τα ψάρια, το ελάχιστο μέγεθος πρέπει να μετράται από την άκρη του ρύγχους μέχρι την άκρη του ουραίου πτερυγίου (συνολικό μήκος) (βλ. προσάρτημα 4).

Η μικτή επιτροπή δύναται να καθορίσει ένα ελάχιστο μέγεθος για τα είδη που δεν προβλέπονται ανωτέρω

5.           Παρεμπίπτοντα αλιεύματα

Επιτρέπεται || Δεν επιτρέπεται

3% του συνόλου του είδους ή της ομάδας των επιτρεπόμενων ειδών στόχων (βάρος ζωντανού αλιεύματος) || Μαλακόστρακα ή κεφαλόποδα εκτός από καλαμάρι

Η μικτή επιτροπή δύναται να καθορίσει ένα ποσοστό παρεμπίπτοντων αλιευμάτων για τα είδη που δεν προβλέπονται στο προσάρτημα 4.

6.           Αλιευτικές δυνατότητες/ Τέλη

Περίοδος || Έτος 1 || Έτος 2 ||

Ποσότητα επιτρεπόμενων αλιευμάτων (σε τόνους) || 300 000 || 300 000 ||

Τέλη || 123 €/τόνο || 123 €/τόνο ||

|| Τα τέλη υπολογίζονται μετά τη λήξη κάθε περιόδου τριών μηνών για την οποία το σκάφος διέθετε άδεια αλιείας, λαμβάνοντας υπόψη αλιεύματα που αλιεύθηκαν κατά την εν λόγω περίοδο. Η άδεια θα χορηγείται ύστερα από προκαταβολή 5.000 ευρώ ανά σκάφος, ποσό το οποίο θα αφαιρείται από το συνολικό ποσό του τέλους και θα καταβάλλεται στην αρχή κάθε τρίμηνης περιόδου για την οποία έχει χορηγηθεί στο σκάφος άδεια αλιείας. Το ανώτατο όριο του αριθμού των σκαφών στα οποία είναι δυνατόν να χορηγείται ταυτόχρονα άδεια αλιείας είναι 19. ||

7.           Βιολογική ανάπαυση

Μια περίοδος βιολογικής ανάπαυσης μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μερών στο πλαίσιο της μικτής επιτροπής με βάση την επιστημονική γνωμοδότηση της κοινής επιστημονικής επιτροπής (ΚΕΕ).

8.           Παρατηρήσεις

Τα τέλη καθορίζονται για όλη την περίοδο εφαρμογής του πρωτοκόλλου. Οι συντελεστές μετατροπής για τα μικρά πελαγικά είδη καθορίζονται στο προσάρτημα 5. Οι αλιευτικές δυνατότητες που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην κατηγορία 8 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μέγιστο αριθμό 2 αδειών μηνιαίως.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΛΙΕΙΑΣ 8: ΣΚΑΦΗ ΠΕΛΑΓΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΨΥΚΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

1.           Ζώνη αλιείας

α)           Βορείως του παραλλήλου 19° 00,00 Β: Δυτικά της γραμμής που συνδέει τα σημεία: 20° 46,30 Β             17° 03,00 Δ 20° 36,00Β              17° 11,00 Δ 20° 36,00Β              17° 35,00 Δ 20° 00,00 Β             17° 30,00 Δ 19° 34,00 Β             17° 00,00 Β 19° 21,00 Β             16° 52,00 Δ 19° 10,00 Β             16° 41,00 Β 19° 00,00 Β             16° 39,50 Β β)           Νοτίως του παραλλήλου 19°00,00 Β μέχρι τον παράλληλο 16°04,00 Β, σε απόσταση 20 μιλίων από τη γραμμή της αμπώτιδος.

2.           Επιτρεπόμενα εργαλεία

Πελαγική τράτα και γρι-γρι βιομηχανικής αλιείας: Ο σάκος της τράτας μπορεί να ενισχυθεί με δικτύωμα ελάχιστου μεγέθους ματιών 400 mm, όταν τα μάτια είναι τεντωμένα, και με νευρώσεις που απέχουν τουλάχιστον ενάμισι μέτρο (1,5 m) μεταξύ τους, με εξαίρεση τη νεύρωση που βρίσκεται στο οπίσθιο μέρος της τράτας, η οποία δεν μπορεί να βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 2m από το άνοιγμα διαφυγής του σάκου. Η ενίσχυση ή το ντουμπλάρισμα του σάκου με οποιαδήποτε άλλη διάταξη απαγορεύεται και η τράτα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχει στόχο άλλα είδη εκτός από τα επιτρεπόμενα μικρά πελαγικά.

3.           Ελάχιστες επιτρεπόμενες διαστάσεις των ματιών των διχτυών

40 mm για τις τράτες και 20 mm για τα γρι-γρι.

4.           Ελάχιστο μέγεθος

Για τα ψάρια, το ελάχιστο μέγεθος πρέπει να μετράται από την άκρη του ρύγχους μέχρι την άκρη του ουραίου πτερυγίου (συνολικό μήκος). (Βλέπε προσάρτημα 4).

Η μικτή επιτροπή δύναται να καθορίσει ένα ελάχιστο μέγεθος για τα είδη που δεν προβλέπονται ανωτέρω.

5.           Παρεμπίπτοντα αλιεύματα

Επιτρέπεται || Δεν επιτρέπεται

3% του συνόλου του είδους ή της ομάδας των επιτρεπόμενων ειδών στόχου (βάρος ζωντανού αλιεύματος) || Μαλακόστρακα ή κεφαλόποδα εκτός από καλαμάρι

Η μικτή επιτροπή δύναται να καθορίσει ένα ποσοστό παρεμπίπτοντων αλιευμάτων για τα είδη που δεν προβλέπονται ανωτέρω.

6.           Αλιευτικές δυνατότητες/ Τέλη

Ποσότητα επιτρεπόμενων αλιευμάτων (σε τόνους) || 15.000 τόνοι ετησίως. Σε περίπτωση χρησιμοποίησης των εν λόγω αλιευτικών δυνατοτήτων, αυτές αφαιρούνται από τη χορήγηση 300.000 t που προβλέπεται στην κατηγορία 7.

Περίοδος || Έτος 1 || Έτος 2

Τέλη || 123 €/τόνο || 123 €/τόνο

|| Τα τέλη υπολογίζονται μετά τη λήξη κάθε περιόδου τριών μηνών για την οποία το σκάφος διέθετε άδεια αλιείας, λαμβάνοντας υπόψη αλιεύματα που αλιεύθηκαν κατά την εν λόγω περίοδο. Η άδεια θα χορηγείται ύστερα από προκαταβολή 5.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα αφαιρείται από το συνολικό ποσό του τέλους και θα καταβάλλεται στην αρχή κάθε τρίμηνης περιόδου για την οποία έχει χορηγηθεί στο σκάφος άδεια αλιείας. Το ανώτατο όριο του αριθμού των σκαφών στα οποία είναι δυνατόν να χορηγείται ταυτόχρονα άδεια αλιείας είναι 2, που αντιστοιχεί σε 2 τριμηνιαίες άδειες για τις μηχανότρατες-ψυγεία πελαγικής αλιείας της κατηγορίας 7.

7.           Βιολογική ανάπαυση

Μια περίοδος βιολογικής ανάπαυσης μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μερών στο πλαίσιο της μικτής επιτροπής με βάση την επιστημονική γνωμοδότηση της κοινής επιστημονικής επιτροπής (ΚΕΕ).

8.           Παρατηρήσεις

Τα τέλη καθορίζονται για όλη την περίοδο εφαρμογής του πρωτοκόλλου. Οι συντελεστές μετατροπής για τα μικρά πελαγικά είδη καθορίζονται στο προσάρτημα 5.

               

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΛΙΕΙΑΣ 9: ΚΕΦΑΛΟΠΟΔΑ

1.           Ζώνη αλιείας

p.m.

2.           Επιτρεπόμενα εργαλεία

p.m.

3.           Ελάχιστες επιτρεπόμενες διαστάσεις των ματιών των διχτυών

p.m.

4.           Παρεμπίπτοντα αλιεύματα

Επιτρέπεται || Δεν επιτρέπεται

p.m. || p.m.

5.           Επιτρεπόμενες χωρητικότητες/Τέλη

Περίοδος || Έτος 1 || Έτος 2

Ποσότητα επιτρεπόμενων αλιευμάτων (σε τόνους) || p.m. || p.m.

Τέλη || p.m. || p.m.

6.           Βιολογική ανάπαυση

p.m.

7.           Παρατηρήσεις

p.m.

Προσάρτημα 1

ΑΛΙΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑΣ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ

Ι- ΑΙΤΩΝ

1.             Όνομα του εφοπλιστή: ....................................................................................................................................................

2.             Ονομασία της ένωσης ή του αντιπροσώπου του εφοπλιστή: .........................................................................................

3.             Διεύθυνση της ένωσης ή του αντιπροσώπου του εφοπλιστή: ........................................................................................

...................................................................................................................................................................................

4.             Τηλέφωνο:....................................            Τηλεομοιοτυπία: ................................. Τηλέτυπο :………………………

5.             Όνομα του πλοιάρχου: ..................................................................................   Εθνικότητα: ......................................

ΙΙ-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ

1.             Όνομα του σκάφους: .....................................................................................................................................................

2.             Χώρα σημαίας: .............................................................................................................................................

3.             Εξωτερικός αριθμός νηολογίου: .............................................................................................................................

4.             Λιμένας βάσης: ............................................................................................................................................................

5.             Έτος και τόπος ναυπήγησης: ........................................................................... ........................................................

6.             Διακριτικό κλήσεως ασυρμάτου: ..................................         Συχνότητα κλήσεως ασυρμάτου: .......................................

7.             Υλικό σκάφους:               Χάλυβας ¨      Ξύλο ¨            Πολυεστέρας ¨            Άλλο ¨

ΙΙΙ- ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

1.             Μήκος (ολικό): : ..................................................       Πλάτος: ..............................................................................

2.             Χωρητικότητα (σε GT): ......................................................................................................................................

3.             Ισχύς της κύριας μηχανής σε C.V. : ................               Κατασκευαστής: ..............................  Τύπος: ....................

4.             Τύπος σκάφους: ..................................................           Κατηγορία αλιείας: ..........................................................

5.             Αλιευτικά εργαλεία: ......................................................................................................................................................

6.             Συνολικός αριθμός μελών πληρώματος: ........................................................................................................................

7.             Μέθοδος συντήρησης αλιευμάτων:   Νωπά ¨           Ψύξη¨                          Μικτή συντήρηση ¨   Κατάψυξη¨

8.             Ικανότητα κατάψυξης ανά 24 ώρες (σε τόνους) : ................................................................................................

9.             Χωρητικότητα αμπαριών: .................................................             Αριθμός: ...........................................................

                                                                            Συνετάγη(τόπος). ..................... στις (ημερομηνία) ............................................

                Υπογραφή του αιτούντος ……………………………………………………

Προσάρτημα 2

ΣΤΗΛΗ ΣΤΗΛΗ αριθ. 1 || ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑΣ, || || || || || || || || || || || || ||

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΛΙΕΙΑΣ || || || || || || || || Ημέρα || || Μήνας || || Έτος || Ώρα || ||

Όνομα του σκάφους (1) …………………………….. || Αναχώρηση (4) …………….. || || Ημερ/νία (6) || || || || || || || || || || || || || || ||

Χαρακτηριστικό κλήσεως ασυρμάτου (2): || || || || || || || || || || || || || || || || ||

Όνομα πλοιάρχου (3): ....................................... || Επιστροφή (5) ………………. || || Ημερ/νία (6) || || || || || || || || || || || || || || ||

|| || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || ||

|| Εργαλείο (7)                                           Κωδικός εργαλείου (8) || || || Μέγεθος ματιών διχτυών (9) || || || || Διαστάσεις εργαλείου (10) || || || || || || || || || || ||

|| || || || || || || || || || || || || || || || || || ||

ΣΤΗΛΗ αριθ. 2 || ΣΤΗΛΗ αριθ. 3 Διαγράψατε τον πίνακα «Α» ή «Β» που δεν χρησιμοποιήθηκε || ΣΤΗΛΗ αριθ. 4

Ημερομηνία (12) || Περιοχή τομέας (13) || Αριθμός αλιευτικών δραστηριοτήτων (14) || Διάρκεια της αλιείας (ώρα) (15) || Εκτίμηση των ποσοτήτων που αλιεύθηκαν ανά είδος: (σε χιλιόγραμμα) (16) (ή σχόλια σχετικά με διακοπές αλιείας) || Βάρος Ολικό βάρος αλιεύματα (kg) (17) || Βάρος Ολικό βάρος ψαριών (kg) (18) || Ολικό βάρος ιχθυαλεύρων (kg) (19)

|| || || || Σαυρί- δι A || Σαρδέλες || Φρίσ- σες || Γαύρος || Σκουμπ- ρί || Σπαθόψαρα || Θυννοειδή || Μπακαλιάρος || Κοκκινο- γαριδάκια || Καλαμάρι || Σουπιές || Χταπόδι || Γαρίδες δες || Κοκ- κός || Άλλα ψάρια || || ||

Κοκ- κινο B || Γαρίδα || Ροζ γαρίδα || Κόκκινη γαρίδα || Λοιπές γαρίδες || Τόνος μακρύπτερος || Κοκ- κινο αστακός || Άλλα Άλλα οστρακόδερμα Σελάχι || Μπακαλιάρος || Μπακαλιάρος || Άλλα ψάρια || Διάφορα κεφαλόποδα || Διάφοραοστρακοειδή || ||

|| || || || || || || || || || || || || || || || || || || || ||

|| || || || || || || || || || || || || || || || || || || || ||

Προσάρτημα 3 ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ICCAT ΑΛΙΕΙΑΣ ΘΥΝΝΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ||

Όνομα του σκάφους: ……………………………………………………………………. || Κόροι ολικής χωρητικότητας: …………………………………………………............................. || ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ του σκάφους ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του σκάφους: || Μήνας || Ημέρα || Έτος || Λιμένας || || || ||

Χώρα σημαίας:                        || Χωρητικότητα (M.T): || || || || || || ||

||

Αριθμός νηολογίου:                ………………………………………………………………................................... || Πλοίαρχος: ……………………………………………………….... || || || Γρι-γρι Τράτα ||

Εφοπλιστής: ………………………………………………………….......................... || Αριθμός μελών πληρώματος:  ….…………………………………………………........................ || || || || || || || Άλλα εργαλεία ||

Διεύθυνση: ………………………………………………………………………….... || Ημερομηνία έκθεσης: …………………………………………..…...... || || ||

|| (Auteur du rapport): ……………………………………………. ………………………………………………................................. || Αριθμός ημερών στη θάλασσα: || || Αριθμός ημερών αλιείας: Αριθμός ρίψης εργαλείων στη θάλασσα: || || Αριθ. ταξιδίου: || ||

||

||

|| ||

Ημερομηνία || Τομέας || Θερμοκρασία στην επιφάνεια του νερού (ºC) || Αλιευτική προσπάθεια Αριθ. χρησιμ αγκιστριών || Αλιεύματα || Isco usado na pesca (Χρησιμοποιηθέν δόλωμα) ||

Μήνας || Ημέρα || Γεωγραφικό πλάτος Β/Ν || Γεωγραφικό μήκος Α/Δ || Κοινός τόνος Thunnus thynnus ή maccoyi || Τόνος κιτρινόπτερος Thunnus albacares || (Μεγαλόφθαλμος τόνος) Thunnus obesus || (Τόνος μακρύπτερος) Thunnus alalunga || (Ξιφίας) Xiphias gladius || (Στικτό Marlin) (Λευκό μάρλιν) Tetraptunus audax ή albidus || (Μαύρο μάρλιν) Makaira Indica || (Ιστιοφόρος) Istiophorus albicane ή platypterus || Παλαμίδα Katsuwonus pelamis || (Μικτά αλιεύματα) || Ημερήσιο σύνολο (βάρος σε kg μόνον) || Λουτσοζαργάνα || Καλαμάρι || Ζωντανό δόλωμα || (Άλλα) ||

|| || || || || || Αριθ. || Βάρος kg || Αριθ. || kg || Αριθ. || kg || Αριθ. || kg || Αριθ. || kg || Αριθ. || kg || Αριθ. || kg || Αριθ. || kg || Αριθ. || kg || Αριθ. || kg || Αριθ. || kg || || || || ||

|| || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || ||

|| || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || ||

ΕΚΦΟΡΤΩΘΕΙΣΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ (σε KG) || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || || ||

Σχόλια || || || || ||

1 - Χρησιμοποιήσατε ένα φύλλο ανά μήνα και μία γραμμή ανά ημέρα. || || 3 – Ως «ημέρα» νοείται η ημέρα πόντισης του παραγαδιού. || 5 - Η τελευταία γραμμή (Εκφορτωθείσες ποσότητες) πρέπει να συμπληρώνεται μόνο κατά το τέλος του ταξιδίου. Πρέπει να καταχωρίζεται το πραγματικό βάρος κατά τον χρόνο της εκφόρτωσης. || ||

2 - Μετά το πέρας κάθε ταξιδίου, διαβιβάσατε αντίγραφο του ημερολογίου στους ανταποκριτές σας ή στην ICCAT, Calle Corazón de María, 8, 28002 Madrid. Ισπανία || || 4 - Ο αλιευτικός τομέας αφορά το στίγμα του σκάφους. Στρογγυλοποιήσατε πρώτα λεπτά και καταγράψατε μοίρες γεωγραφικού πλάτους και γεωγραφικού μήκους. Μην ξεχάσετε να καταγράψετε Β/Ν και Α/Δ. || || 6 - Όλα τα στοιχεία του παρόντος ημερολογίου έχουν αυστηρά εμπιστευτικό χαρακτήρα. || || ||

Προσάρτημα 4

Ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με τα ελάχιστα μεγέθη των αλιευμάτων που διατηρούνται επί του σκάφους

« Τμήμα III : Ελάχιστο μέγεθος και βάρος των ειδών

1.           Οι ελάχιστες διαστάσεις των ειδών πρέπει να μετρώνται:

– για τα ψάρια, από την άκρη του ρύγχους μέχρι την άκρη του ουραίου πτερυγίου (συνολικό μήκος)·

– για τα κεφαλόποδα, μόνον το μήκος του σώματος (μανδύας) χωρίς τα πλοκάμια·

– για τα μαλακόστρακα, από την άκρη του ρόστρου ως την άκρη της ουράς.

Η άκρη του ρόστρου καθορίζει την προέκταση του κελύφους που βρίσκεται στο πίσω μεσαίο μέρος του κεφαλοθώρακα. Για τον κοκκινοαστακό, ως σημείο αναφοράς επιλέγεται το μέσον του κοίλου μέρους του κελύφους μεταξύ των δύο μετωπικών κεράτων.

2.           Το ελάχιστο μέγεθος και βάρος των ψαριών θαλάσσης, των κεφαλόποδων και μαλακόστρακων που επιτρέπεται να αλιεύονται έχει ως εξής:

α)      Για τα ψάρια θάλασσας:

– Τριχιός (Sardinella aurita και Sardinella maderensis)      18 cm

– Σαρδέλα (Sardina pilchardus)            16 cm

– Σαυρίδι και Σαφρίδι (Trachurus Spp)                19 cm

– Σαυρίδι, ασπροσαύριδο (Decapturus rhonchus)             19 cm

– Σκουμπρί (Scomber scombrus)           25 cm

– Λιθρίνι (Sparus aurata)        20 cm

– Φαγγρί με μπλε στίγματα (Sparus coeruleostictus)        23 cm

– Βασιλικό φαγγρί (Sparus auriga), φαγγρί/μερτζάνι (Sparus pagrus)            23 cm

– Δέντικες (Dentex Spp)          15 cm

– Λυθρίνι της Αφρικής, μουσμούλι (Pagellus bellottii, Pagellus acarne)    19 cm

– Βουτυρόψαρο (Plectorhynchus mediterraneus)              25 cm

– Μαύρος ροφός/σφυρίδα/πίγγα           25 cm

– Σκιός (Sciana umbra)          25 cm

– Μαγιάτικο (Argirosomus regius) και λευκό μυλοκόπι (Pseudotholithus senegalensis)           70 cm

– Ροφός, Στικτοροφός, Cherne, Garoupa, Abae. (Epinephelus spp)               40 cm

– Γοφάρι, (Pomatomus saltator)           30 cm

– Μπαρμπούνι της Δυτικής Αφρικής (Pseudupeneus prayensis)    17 cm

– Κέφαλοι (Mugil Spp.)          20 cm

– Σκυλογαλέος (Mustellus mustellus, Leptocharias smithi)            60 cm

– Λαυράκι (Dicentrarchus punctatus)  20 cm

– Γλώσσα (Cynoglossus canariensis, Cynoglossus monodi)         20 cm

– Γλώσσα (Cynoglossus canariensis, Cynoglossus monodi)         30 cm

– Μπακαλιάρος (Merliccius Spp.)        30 cm

– Τόνος κιτρινόπτερος (Thunnus albacares) βάρους μικρότερου των             3,2 kg

– Μεγαλόφθαλμος τόνος (Thunnus albacares) βάρους μικρότερου των 3,2 kg

β)      Για τα κεφαλόποδα:

– Χταπόδι (Octopus vulgaris)               500 gr (εκσπλαχνισμένα)

– Καλαμάρι του είδους (Loligo vulgaris)             13 cm

– Σουπιά (Sepia officinalis)    13 cm

– Αφρικανική σουπιά (Sepia bertheloti)               07 cm

γ)      Για τα μαλακόστρακα:

– Πράσινος αστακός (Panulirus regius)               21 cm

– Κοκκινοαστακός (Palinurus mauritanicus)       23 cm

– Κόκκινη γαρίδα (Parapeneus longriostrus)      06 cm

– Κόκκινος κάβουρας (Geyryon maritae)             06 cm

– Βασιλική γαρίδα ή καραμότα (Penaeus notialis, Penaeus kerathurus)        200 άτομα/kg

Προσάρτημα 5

Κατάλογος των συντελεστών μετατροπής

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑ ΠΕΛΑΓΙΚΑ ΕΙΔΗ ΠΟΥ ΜΕΤΑΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ

Παραγωγή || Τρόπος μεταποίησης || Συντελεστής μετατροπής

Τριχιός    Χωρίς κεφάλι     Χωρίς κεφάλι, εκσπλαχνισμένα     Χωρίς κεφάλι, εκσπλαχνισμένα || Τεμαχισμένα με το χέρι Τεμαχισμένα με το χέρι Τεμαχισμένα με μηχανή || 1,416 1,675 1,795

Σκουμπρί    Χωρίς κεφάλι     Χωρίς κεφάλι, εκσπλαχνισμένα     Χωρίς κεφάλι     Χωρίς κεφάλι, εκσπλαχνισμένα || Τεμαχισμένα με το χέρι Τεμαχισμένα με το χέρι Τεμαχισμένα με μηχανή Τεμαχισμένα με μηχανή || 1,406 1,582 1,445 1,661

Σπαθόψαρο     Χωρίς κεφάλι, εκσπλαχνισμένα     Φέτες     Χωρίς κεφάλι, εκσπλαχνισμένα (ειδική κοπή) || Τεμαχισμένα με το χέρι Τεμαχισμένα με το χέρι Τεμαχισμένα με το χέρι || 1,323 1,340 1,473

Σαρδέλα    Χωρίς κεφάλι     Χωρίς κεφάλι, εκσπλαχνισμένα     Χωρίς κεφάλι, εκσπλαχνισμένα || Τεμαχισμένα με το χέρι Τεμαχισμένα με το χέρι Τεμαχισμένα με μηχανή || 1,416 1,704 1,828

Σαφρίδι    Χωρίς κεφάλι     Χωρίς κεφάλι     Χωρίς κεφάλι, εκσπλαχνισμένα     Χωρίς κεφάλι, εκσπλαχνισμένα || Τεμαχισμένα με το χέρι Τεμαχισμένα με μηχανή Τεμαχισμένα με το χέρι Τεμαχισμένα με μηχανή || 1,570 1,634 1,862 1,953

ΣΗΜ: Για την μεταποίηση του ιχθύος σε ιχθυάλευρο, λαμβάνεται συντελεστής μετατροπής 5,5 τόνους νωπού ιχθύος για 1 τόνο αλεύρου.   

Προσάρτημα 6

ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑΣ, || || || || || || || || || || || ||

ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΦΟΡΤΩΣΗΣ/ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ || || || || || || || || || || || || || ||

|| || || || || || || || || || || Ημέρα || || Μήνας || || Έτος || Ώρα ||

Α)           Όνομα του σκάφους(1) ........................................................... || Αναχώρηση (4) …………….. || || Ημερ/νία (6) || || || || || || || || || || || || || ||

                Χαρακτηριστικά κλήσεως ασυρμάτου (2): || || || || || || || || || || || || || || ||

                Όνομα πλοιάρχου (3): ....................................... || Επιστροφή (5) ………………. || || Ημερ/νία (6) || || || || || || || || || || || ||

Εθνικότητα || Διακριτικό κλήσεως ασυρμάτου || Όνομα του σκάφους παραλαβής || || ||

|| || || || || || || || || || || || ||

|| || || || || || ||

|| || || || || || Υπογραφή πλοιάρχου του αλιευτικού σκάφους ||

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΑΤΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΕ ΧΙΛΙΟΓΡΑΜΜΑ || || ||

Είδη (B) || Εμπορική κατηγορία (Γ) || Παρουσίαση (Δ) || Καθαρό βάρος: (E) || Τιμή πώλησης (ΣΤ) || Νόμισμα (Ζ) || Είδη (B) || Εμπορική κατηγορία (Γ) || Παρουσίαση (Δ) || Καθαρό βάρος: (E) || Τιμή πώλησης (ΣΤ) || Νόμισμα (Ζ)

|| || || || || || || || || || ||

|| || || || || || || || || || ||

Προσάρτημα 7

ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ ΤΗΣ ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑΣ

|| || || || || || || || || || ||

Συντεταγμένες της ΑΟΖ / Πρωτόκολλο ΣΠΣ ΕΕ

|| || || || || || || || || || ||

1 || Νότιο όριο || Γεωγρ. πλάτος || 16° || 04' || || Β || Γεωγρ. μήκος || 19° || 58' || || Δ

2 || Συντεταγμένες || Γεωγρ. πλάτος || 16° || 30' || || Β || Γεωγρ. μήκος || 19° || 54' || || Δ

3 || Συντεταγμένες || Γεωγρ. πλάτος || 17° || 00' || || Β || Γεωγρ. μήκος || 19° || 47' || || Δ

4 || Συντεταγμένες || Γεωγρ. πλάτος || 17° || 30' || || Β || Γεωγρ. μήκος || 19° || 33' || || Δ

5 || Συντεταγμένες || Γεωγρ. πλάτος || 18° || 00' || || Β || Γεωγρ. μήκος || 19° || 29' || || Δ

6 || Συντεταγμένες || Γεωγρ. πλάτος || 18° || 30' || || Β || Γεωγρ. μήκος || 19° || 28' || || Δ

7 || Συντεταγμένες || Γεωγρ. πλάτος || 19° || 00' || || Β || Γεωγρ. μήκος || 19° || 43' || || Δ

8 || Συντεταγμένες || Γεωγρ. πλάτος || 19° || 23' || || Β || Γεωγρ. μήκος || 20° || 01' || || Δ

9 || Συντεταγμένες || Γεωγρ. πλάτος || 19° || 30' || || Β || Γεωγρ. μήκος || 20° || 04' || || Δ

10 || Συντεταγμένες || Γεωγρ. πλάτος || 20° || 00' || || Β || Γεωγρ. μήκος || 20° || 14,5’ || || Δ

11 || Συντεταγμένες || Γεωγρ. πλάτος || 20° || 30' || || Β || Γεωγρ. μήκος || 20° || 25,5' || || Δ

12 || Βόρειο όριο || Γεωγρ. πλάτος || 20° || 46' || || Β || Γεωγρ. μήκος || 20° || 04,5' || || Δ

|| || || || || || || || || || ||

Προσάρτημα 8

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ

Όνομα του παρατηρητή: .............................................................................................................

Σκάφος: ............................................. Εθνικότητα: ................................................................. Αριθμός και λιμένας νηολογίου: ......................................................................................... Διακριτικό: ............................., χωρητικότητα : .................... GT, Ισχύς : ........................... cv Άδεια : ............................. Αριθ. : .......................... Τύπος: ...................................................... Όνομα του πλοιάρχου: ............................................. Εθνικότητα: .............................................

Επιβίβαση του παρατηρητή: Ημερομηνία: ................................ Λιμένας: ................................ Αποβίβαση του παρατηρητή : Ημερομηνία: ................................ Λιμένας : ................................

Επιτρεπόμενη μέθοδος αλιείας.............................................................. Χρησιμοποιηθέντα εργαλεία : ....................................................................................................................... Μάτια και/ή διαστάσεις: .................................................................................................... Επισκεφθείσες ζώνες αλιείας: .................................................................................................. Απόσταση από την ακτή: ................................................................................................................ Αριθμός ναυτολογημένων μαυριτανών ναυτικών: ................................ Δήλωση εισόδου… /… /… και εξόδου… /… /… από την αλιευτική ζώνη

Εκτιμήσεις του παρατηρητή: Συνολική παραγωγή (kg) : .................. ....................... δηλωθείσα στο ΗΑ / ΗΣ: ....................... Παρεμπίπτοντα αλιεύματα: .είδη.............................................., Εκτιμώμενο ποσοστό: ...........% Απορρίψεις : Είδη : ......................................................., Ποσότητα (kg) : .......................

Διατηρηθέντα είδη || || || || || || ||

Ποσότητα (kg) || || || || || || ||

Διατηρηθέντα είδη || || || || || || ||

Ποσότητα (kg) || || || || || || ||

Διαπιστώσεις του παρατηρητή:

Φύση της διαπίστωσης || ημερομηνία || Συντεταγμένες

|| ||

|| ||

|| ||

|| ||

Παρατηρήσεις .................................................................. ............................................................................................................................................ ............................................................................................................................................ ............................................................................................................................................

Συνετάγη(τόπος). ......................στις (ημερομηνία).......................................................... Υπογραφή του παρατηρητή ..................................................................

Παρατηρήσεις του πλοιάρχου … Αντίγραφο της έκθεσης παραλήφθηκε στις …   Υπογραφή του πλοιάρχου .....................

Η έκθεση διαβιβάσθηκε προς Ιδιότητα : ........................................................................................

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2

Χρηματοδοτική στήριξη για την προώθηση της υπεύθυνης και βιώσιμης αλιείας

1.           Αντικείμενο και ποσά

Η χρηματοδοτική στήριξη είναι δημόσια αναπτυξιακή ενίσχυση , ανεξάρτητη από την εμπορική πτυχή που προβλέπεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 εδάφιο α) της συμφωνίας και στο άρθρο 2 παράγραφος 1 του παρόντος πρωτοκόλλου.

Η χρηματοδοτική ενίσχυση που προβλέπεται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 του παρόντος πρωτοκόλλου ανέρχεται σε 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αποσκοπεί στο να συμβάλει στην ανάπτυξη της υπεύθυνης και βιώσιμης αλιείας στις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας, τηρώντας ταυτόχρονα τους στρατηγικούς στόχους της διατήρησης των αλιευτικών πόρων και της καλύτερης ενσωμάτωσης του τομέα στην εθνική οικονομία.

Η χρηματοδοτική στήριξη αποτελείται από τρεις άξονες παρέμβασης, ως εξής:

|| Ενέργειες

Άξονας I: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ || Ενίσχυση για την εφαρμογή σχεδίων διαχείρισης της αλιείας (IMROP, ONISPA, ENEMP)

Άξονας II: ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ || Ενίσχυση στις δραστηριότητες της DSPCM

Άξονας III: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ || Διατήρηση του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος (PNBA και PND)

2.           Αποδέκτες

Αποδέκτες της παρούσας ενίσχυσης είναι, αντίστοιχα, το Υπουργείο Αλιείας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αυτοί οι θεσμικοί αποδέκτες επικουρούνται από το Υπουργείο Οικονομικών.

3.           Πλαίσιο εφαρμογής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Μαυριτανία συμφωνούν, στο πλαίσιο της μικτής επιτροπής, που προβλέπεται στο άρθρο 10 της συμφωνίας, ύστερα από τη θέση σε ισχύ του παρόντος πρωτοκόλλου, σχετικά με τους όρους επιλεξιμότητας για την παρούσα στήριξη, τις νομικές βάσεις, τον προγραμματισμό, την παρακολούθηση-αξιολόγηση καθώς και τους τρόπους πληρωμής.

4.           Προβολή

Η Μαυριτανία αναλαμβάνει την υποχρέωση να διασφαλίσει την προβολή των δράσεων που εφαρμόζονται. Για τον σκοπό αυτό, οι δικαιούχοι συντονίζονται με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Nouakchott ώστε να θέσουν σε εφαρμογή τις «visibility guidelines» (κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά την προβολή) όπως αυτές έχουν οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, κάθε σχέδιο πρέπει να συνοδεύεται από ρήτρα προβολής της στήριξης που λαμβάνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως μέσω της παρουσίασης του λογότυπου («EU flag»). Τέλος, η Μαυριτανία θα διαβιβάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα εγκαινίων.

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1.           ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

              1.1.    Ονομασία της πρότασης/πρωτοβουλίας

              1.2.    Σχετικός(-οί) τομέας(-είς) πολιτικής που αφορά(-ούν) τη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ

              1.3.    Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

              1.4.    Στόχος(-οι)

              1.5.    Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

              1.6.    Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της δράσης

              1.7.    Προβλεπόμενος(-οι) τρόπος(-οι) διαχείρισης

2.           ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

              2.1.    Διατάξεις στον τομέα της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων

              2.2.    Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

              2.3.    Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

3.           ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

              3.1.    Τομέας(-είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή(-ές) των δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

              3.2.    Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες

              3.2.1. Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες

              3.2.2. Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις επιχειρησιακές πιστώσεις

              3.2.3. Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα

              3.2.4. Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

              3.2.5. Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

              3.3.    Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1.           ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

1.1.        Ονομασία της πρότασης/πρωτοβουλίας

Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη του πρωτοκόλλου που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Μαυριτανίας σχετικά με τον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων και της χρηματικής αντιπαροχής που προβλέπονται στη συμφωνία αλιευτικής σύμπραξης μεταξύ των δύο μερών.

1.2.        Σχετικός(-οί) τομέας(-είς) πολιτικής που αφορά(-ούν) τη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ[4]

11. – Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία

11.03 – Διεθνής αλιεία και δίκαιο της θάλασσας

1.3.        Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

¨ Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση

¨ Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση μετά από πιλοτικό έργο/ προπαρασκευαστική δράση[5]

Χ Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά την παράταση υφιστάμενης δράσης

¨ Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά δράση προσανατολισμένη προς νέα δράση

1.4.        Στόχος(-οι)

1.4.1.     Πολυετής(-είς) στρατηγικός(-οί) στόχος(-οι) της Επιτροπής τους οποίους αφορά η πρόταση/πρωτοβουλία

Η διαπραγμάτευση και η σύναψη αλιευτικών συμφωνιών με τρίτες χώρες ανταποκρίνονται στον γενικό στόχο της διατήρησης και προστασίας των αλιευτικών δραστηριοτήτων του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του στόλου υπερπόντιας αλιείας, και της ανάπτυξης σχέσεων σύμπραξης με σκοπό την ενίσχυση της αειφόρου εκμετάλλευσης των αλιευτικών πόρων εκτός των υδάτων της Ένωσης.

Οι συμφωνίες αλιευτικής σύμπραξης (ΣΑΣ) εξασφαλίζουν επίσης τη συνοχή των αρχών που διέπουν την κοινή αλιευτική πολιτική με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί όσον αφορά άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές (βιώσιμη εκμετάλλευση των πόρων των τρίτων κρατών, καταπολέμηση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας (ΠΛΑ), ενσωμάτωση των χωρών-εταίρων στην παγκόσμια οικονομία, καθώς και καλύτερη διαχείριση των αλιευμάτων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο).

1.4.2.     Ειδικός(-οί) στόχος(-οι) και δραστηριότητα(-ες) ΔΒΔ/ΠΒΔ

Ειδικός στόχος αριθ. 1

Η συμβολή στην αειφόρο αλιεία εκτός των υδάτων της Ένωσης, η διατήρηση της ευρωπαϊκής παρουσίας σε αλιευτικές δραστηριότητες που διεξάγονται σε απομακρυσμένες περιοχές και η προστασία του ευρωπαϊκού αλιευτικού κλάδου και των συμφερόντων των καταναλωτών μέσω της διαπραγμάτευσης και της σύναψης ΣΑΣ με παράκτια κράτη, οι οποίες συνάδουν με άλλες ευρωπαϊκές πολιτικές.

Οικεία(-ες) δραστηριότητα(-ες) ΔΒΔ/ΠΒΔ

Θαλάσσιες υποθέσεις και αλιεία, διεθνής αλιεία και δίκαιο της θάλασσας, διεθνείς συμφωνίες στον τομέα της αλιείας (γραμμή προϋπολογισμού 11.0301)

1.4.3.     Αναμενόμενο(-α) αποτέλεσμα(-τα) και επιπτώσεις

Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που αναμένεται να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους στοχοθετημένους(ες) δικαιούχους/ομάδες.

Η σύναψη του πρωτοκόλλου συμβάλλει στη διατήρηση των αλιευτικών δυνατοτήτων για τα ενωσιακά σκάφη στις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας.

Το πρωτόκολλο συμβάλλει επίσης στην καλύτερη διαχείριση και διατήρηση των αλιευτικών πόρων, μέσω της χρηματοοικονομικής στήριξης (τομεακή στήριξη) για την εφαρμογή των προγραμμάτων που εγκρίνονται σε εθνικό επίπεδο από τη χώρα-εταίρο.

1.4.4.     Δείκτες αποτελεσμάτων και επιπτώσεων

Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της υλοποίησης της πρότασης/πρωτοβουλίας.

Ποσοστό χρησιμοποίησης των αλιευτικών δυνατοτήτων (% των αδειών αλιείας που χρησιμοποιούνται σε σχέση με τη διαθεσιμότητα που προσφέρει το πρωτόκολλο)

Συλλογή και ανάλυση των δεδομένων για τα αλιεύματα και για την εμπορική αξία της συμφωνίας.

Συμβολή στην απασχόληση και στην προστιθέμενη αξία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη σταθεροποίηση της αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συγκεντρωτικά, με άλλες ΣΑΣ)·

Αριθμός τεχνικών συνεδριάσεων και μεικτών επιτροπών.

1.5.        Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

1.5.1.     Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών

Το πρωτόκολλο για την περίοδο 2008-2012 λήγει στις 31 Ιουλίου 2012. Προβλέπεται ότι το νέο πρωτόκολλο εφαρμόζεται προσωρινά από την ημερομηνία της υπογραφής του. Παράλληλα με την παρούσα διαδικασία κινείται διαδικασία απόφασης του Συμβουλίου για την προσωρινή εφαρμογή του νέου πρωτοκόλλου.

Το νέο πρωτόκολλο θα επιτρέψει την πλαισίωση της αλιευτικής δραστηριότητας του στόλου της ΕΕ και συγκεκριμένα θα επιτρέψει στους εφοπλιστές να συνεχίσουν να αποκτούν άδειες αλιείας στις αλιευτικές ζώνες της Μαυριτανίας. Επιπλέον, το νέο πρωτόκολλο ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Μαυριτανίας ενόψει της προώθησης της ανάπτυξης αειφόρου αλιευτικής πολιτικής. Προβλέπει ειδικότερα την παρακολούθηση των σκαφών με ΣΠΣ και ενθαρρύνει την ηλεκτρονική διαβίβαση των δεδομένων σχετικά με τα αλιεύματα.

1.5.2.     Προστιθέμενη αξία της παρέμβασης της ΕΕ

Όσον αφορά το εν λόγω νέο πρωτόκολλο, η μη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είχε ως αποτέλεσμα τη σύναψη ιδιωτικών συμφωνιών, με τις οποίες δεν θα ήταν δυνατόν να διασφαλισθεί η αειφορία της αλιείας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει επίσης ότι με το παρόν πρωτόκολλο η Μαυριτανία θα συνεχίσει να συνεργάζεται αποτελεσματικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την αειφόρο αλιεία.

Τα κονδύλια του πρωτοκόλλου θα επιτρέψουν επίσης στη Μαυριτανία να συνεχίσει την προσπάθεια στρατηγικού σχεδιασμού για την εφαρμογή των σε αυτό καθοριζόμενων πολιτικών στον τομέα της αλιείας.

1.5.3.     Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

Η ανεπαρκής αξιοποίηση ορισμένων κατηγοριών αλιείας του προηγούμενου πρωτοκόλλου καθώς και τα συμπεράσματα της επιστημονικής γνωμοδότησης οδήγησαν τα μέρη στο να μειώσουν τις αλιευτικές δυνατότητες. Αποφασίστηκε αύξηση, ωστόσο, στην αντίστοιχη εμπορική αξία, ώστε να ληφθεί υπόψη η εξέλιξη των τιμών στις αγορές.

1.5.4.     Συνέπεια και ενδεχόμενη συνέργεια με άλλα συναφή μέσα

Τα κονδύλια που καταβάλλονται δυνάμει των ΣΑΣ συνιστούν γενικά έσοδα στους προϋπολογισμούς των τρίτων κρατών-εταίρων. Ωστόσο, προϋπόθεση για τη σύναψη και την παρακολούθηση των ΣΑΣ είναι ένα μέρος αυτών των κονδυλίων να προορίζεται για την εφαρμογή δράσεων στο πλαίσιο της τομεακής πολιτικής της χώρας. Οι εν λόγω οικονομικοί πόροι, καθώς είναι αποσυνδεδεμένοι από την εμπορική πτυχή του πρωτοκόλλου, είναι συμβατοί με άλλους πόρους χρηματοδότησης από άλλους διεθνείς χορηγούς για την υλοποίηση έργων και/ή προγραμμάτων που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο στον τομέα της αλιείας.

1.6.        Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της δράσης

X Πρόταση/πρωτοβουλία περιορισμένης διάρκειας

· X  Υφιστάμενη πρόταση/πρωτοβουλία διετούς ισχύος από την ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου.

· X  Δημοσιονομικές επιπτώσεις από το 2012 έως το 2014

¨ Πρόταση/πρωτοβουλία απεριόριστης διάρκειας

¨ Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το [ΕΕΕΕ] μέχρι το [ΕΕΕΕ],

¨ και στη συνέχεια λειτουργία με κανονικό ρυθμό.

1.7.        Προβλεπόμενος(-οι) τρόπος(-οι) διαχείρισης[6]

Χ Κεντρική άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

¨ Κεντρική έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης σε:

¨      εκτελεστικούς οργανισμούς

¨      οργανισμούς που δημιουργούνται από τις Κοινότητες[7]

¨      εθνικούς δημόσιους οργανισμούς/οργανισμούς με αποστολή δημόσιας υπηρεσίας

· ¨  πρόσωπα επιφορτισμένα με την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων δυνάμει του τίτλου V της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη κατά την έννοια του άρθρου 49 του δημοσιονομικού κανονισμού

¨ Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

¨ Αποκεντρωμένη διαχείριση με τρίτες χώρες

¨ Από κοινού διαχείριση με διεθνείς οργανισμούς (να προσδιοριστεί)

Αν αναφέρονται περισσότεροι τρόποι διαχείρισης, παρακαλείστε να τους διευκρινίσετε στο τμήμα «Παρατηρήσεις».

Σχόλια

2.           ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

2.1.        Διατάξεις στον τομέα της παρακολούθησης και της υποβολής εκθέσεων

Προσδιορισμός της συχνότητας και των όρων των εν λόγω διατάξεων.

Η Επιτροπή (ΓΔ MARE, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Nouakchott) θα παρακολουθεί τακτικά την εφαρμογή του εν λόγω πρωτοκόλλου, ιδίως όσον αφορά την αξιοποίηση των αλιευτικών δυνατοτήτων από τους επιχειρηματίες και τα στοιχεία αλιευμάτων.

Επιπλέον, στη ΣΑΣ προβλέπεται τουλάχιστον μία ετήσια συνεδρίαση της μεικτής επιτροπής, κατά τη διάρκεια της οποίας η Επιτροπή και η τρίτη χώρα προβαίνουν σε απολογισμό της εφαρμογής της συμφωνίας και του πρωτοκόλλου της και επιφέρουν, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο, τροποποιήσεις στον προγραμματισμό και ενδεχομένως στη χρηματική αντιπαροχή.

2.2.        Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

2.2.1.     Κίνδυνος(-οι) που έχει(-ουν) επισημανθεί

Η εφαρμογή αλιευτικού πρωτοκόλλου συνοδεύεται από ορισμένους κινδύνους, ιδίως όσον αφορά τα ποσά που προορίζονται για τη χρηματοδότηση της τομεακής αλιευτικής πολιτικής (κακός προγραμματισμός).

2.2.2.     Προβλεπόμενη(-ες) μέθοδος(-οι) ελέγχου

Προβλέπεται συνεχής διάλογος σχετικά με τον προγραμματισμό και την υλοποίηση της τομεακής πολιτικής. Η από κοινού ανάλυση των αποτελεσμάτων που αναφέρεται στην παράγραφο 2.1 αποτελεί επίσης μέρος αυτών των μέσων ελέγχου.

Επιπλέον, το πρωτόκολλο προβλέπει ειδικές ρήτρες για την αναστολή του, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και υπό δεδομένες συνθήκες.

2.3.        Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

Na προσδιοριστούν τα υφιστάμενα ή προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Η Επιτροπή δεσμεύεται να προσπαθήσει να καθιερώσει μόνιμο πολιτικό διάλογο και διαβούλευση, ώστε να καταστεί δυνατή η βελτίωση της διαχείρισης της συμφωνίας και να ενισχυθεί η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αειφόρο διαχείριση των πόρων. Σε όλες τις περιπτώσεις, κάθε πληρωμή που πραγματοποιεί η Επιτροπή στο πλαίσιο ΣΑΣ υπόκειται στους συνήθεις δημοσιονομικούς και χρηματοοικονομικούς κανόνες και διαδικασίες της Επιτροπής. Αυτό επιτρέπει ιδίως την πλήρη ταυτοποίηση των τραπεζικών λογαριασμών των τρίτων χωρών στους οποίους κατατίθενται τα ποσά της χρηματικής αντιπαροχής. Όσον αφορά το παρόν πρωτόκολλο, το άρθρο 5 του κεφαλαίου I του παραρτήματος 1 ορίζει ότι το σύνολο της χρηματικής αντιπαροχής πρέπει να καταβληθεί σε λογαριασμό στην Κεντρική Τράπεζα της Μαυριτανίας.

3.           ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

3.1.        Τομέας(-είς) του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμή(-ές) των δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

· Υφιστάμενες γραμμές προϋπολογισμού

Σύμφωνα με τη σειρά των τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και των γραμμών του προϋπολογισμού.

Τομέας πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || Γραμμή του προϋπολογισμού || Χαρακτήρας της δαπάνης || Συνεισφορά

Αριθμός … [Περιγραφή………………………...……………] || ΔΠ/ΜΔΠ ([8]) || χώρας της ΕΖΕΣ[9] || από υποψήφιες χώρες[10] || τρίτων χωρών || κατά την έννοια του άρθρου 18 παράγραφος 1 στοιχείο αα) του δημοσιονομικού κανονισμού

2 || 11.0301 Διεθνείς συμφωνίες για θέματα αλιείας || ΔΠ || ΟΧΙ || ΟΧΙ || ΟΧΙ || ΟΧΙ

· Νέες γραμμές του προϋπολογισμού, των οποίων έχει ζητηθεί η δημιουργία

Σύμφωνα με τη σειρά των τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και των γραμμών του προϋπολογισμού.

Τομέας πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || Γραμμή του προϋπολογισμού || Χαρακτήρας της δαπάνης || Συνεισφορά

Αριθμός … [Περιγραφή………………...……………] || ΔΠ/ΜΔΠ || χώρας της ΕΖΕΣ || από υποψήφιες χώρες || τρίτων χωρών || κατά την έννοια του άρθρου 18 παράγραφος 1 στοιχείο αα) του δημοσιονομικού κανονισμού

|| [XX.YY.YY.YY] || || ΝΑΙ/ΟΧΙ || ΝΑΙ/ΟΧΙ || ΝΑΙ/ΟΧΙ || ΝΑΙ/ΟΧΙ

3.2.        Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες

3.2.1.     Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες

Σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Τομέας πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: || Αριθμός … || Διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πόρων

ΓΔ: ΑΛΙΕΙΑΣ || || || Έτος N[11] 2012 || Έτος N+1 2013 || Έτος N+2 2014 || Έτος N+3 2015 || να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια του αντικτύπου (βλ. σημείο 1.6) || ΣΥΝΟΛΟ

Ÿ Επιχειρησιακές πιστώσεις || || || || || || || ||

Αριθμός γραμμής του προϋπολογισμού || Αναλήψεις υποχρεώσεων || (1) || 70,000 || 70000 || || || || || || 140,000

Πληρωμές || (2) || 70,000 || 70,000 || || || || || || 140,000

Αριθμός γραμμής του προϋπολογισμού || Αναλήψεις υποχρεώσεων || (1α) || || || || || || || ||

Πληρωμές || (2α) || || || || || || || ||

Πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενες από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων[12] || || || || || || || ||

Αριθμός γραμμής του προϋπολογισμού || || (3) || || || || || || || ||

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων Για την ΓΔ <…….> || Αναλήψεις υποχρεώσεων || =1+1a +3 || 70,000 || 70,000 || || || || || ||

Πληρωμές || =2+2a +3 || 70,000 || 70,000 || || || || || ||

Ÿ ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων || Αναλήψεις υποχρεώσεων || (4) || 70,000 || 70,000 || || || || || || 140,000

Πληρωμές || (5) || 70,000 || 70,000 || || || || || || 140,000

Ÿ ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από ορισμένα ειδικά προγράμματα || (6) || 0 || 0 || || || || || || 0

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων Για τον ΤΟΜΕΑ <….> του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || Αναλήψεις υποχρεώσεων || =4+ 6 || 70,000 || 70,000 || || || || || || 140,000

Πληρωμές || =5+ 6 || 70,000 || 70,000 || || || || || ||

Αν η πρόταση/πρωτοβουλία επηρεάζει περισσότερους του ενός τομείς:

Ÿ ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων || Αναλήψεις υποχρεώσεων || (4) || || || || || || || ||

Πληρωμές || (5) || || || || || || || ||

Ÿ ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από ορισμένα ειδικά προγράμματα || (6) || || || || || || || ||

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων Για τους τομείς 1 έως 4 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (Ποσό αναφοράς) || Αναλήψεις υποχρεώσεων || =4+ 6 || || || || || || || ||

Πληρωμές || =5+ 6 || || || || || || || ||

Τομέας πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου: || 5 || «Διοικητικές δαπάνες»

Σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

|| || || Έτος Β 2012 || Έτος N+1 2013 || Έτος N+2 2014 || Έτος N+3 2015 || να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια του αντικτύπου (βλ. σημείο 1.6) || ΣΥΝΟΛΟ

ΓΔ: <…….> ||

Ÿ Ανθρώπινο δυναμικό || 0,298 || 0,298 || || || || || ||

Ÿ Λοιπές διοικητικές δαπάνες || 0,010 || 0,010 || || || || || ||

ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ <….> || Πιστώσεις || 0,308 || 0,308 || || || || || ||

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων Για τον ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || (Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών) || 0,308 || 0,308 || || || || || || 0,616

Σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

|| || || Έτος N[13] 2012 || Έτος N+1 2013 || Έτος N+2 2014 || Έτος N+3 2015 || να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια του αντικτύπου (βλ. σημείο 1.6) || ΣΥΝΟΛΟ

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων Για τους τομείς 1 έως 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || Αναλήψεις υποχρεώσεων || 70,308 || 70,308 || || || || || || 140,616

Πληρωμές || 70,308 || 70,308 || || || || || || 140,616

3.2.2.     Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις επιχειρησιακές πιστώσεις

¨      Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

X       Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα ò || || || Έτος Β 2012 || Έτος N+1 2013 || Έτος N+2 2014 || Έτος N+3 2015 || να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια του αντικτύπου (βλ. σημείο 1.6) || ΣΥΝΟΛΟ

AΠOTEΛΕΣΜATA

Τύπος[14] || Μέσο κόστος || Αριθ. || Κόστος || Αριθ. || Κόστος || Αριθ. || Κόστος || Αριθ. || Κόστος || Αριθ. || Κόστος || Αριθ. || Κόστος || Αριθ. || Κόστος || Συνολικός αριθ. || Συνολικό κόστος

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1[15]… || || || || || || || || || || || || || || || ||

Άδειες για θυνναλιευτικά || Χωρητικότητα || 65 €/τόνο || 2500 || 0,163 || 2500 || 0,163 || || || || || || || || || || || ||

Άδειες για μηχανότρατες || Τιμή άδειας || 249 €/τόνο || 2684 || 0,668 || 2684 || 0,668 || || || || || || || || || || || ||

Τομεακή στήριξη || || 3,000 || 1 || 3,000 || 1 || 3,000 || || || || || || || || || || || ||

Υποσύνολο για ειδικό στόχο αριθ. 1 || || 70,000 || || 70,000 || || || || || || || || || || || ||

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 2… || || || || || || || || || || || || || || || ||

Αποτέλεσμα || || || || || || || || || || || || || || || || || ||

Υποσύνολο για ειδικό στόχο αριθ. 2 || || || || || || || || || || || || || || || ||

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ || || 70,000 || || 70,000 || || || || || || || || || || || ||

3.2.3.     Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα

3.2.3.1.  Συνοπτική παρουσίαση

¨      Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα.

¨      Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

|| Έτος N[16] 2012 || Έτος N+1 2013 || Έτος N+2 2014 || Έτος N+3 2015 || να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια του αντικτύπου (βλ. σημείο 1.6) || ΣΥΝΟΛΟ

ΤΟΜΕΑΣ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || || || || || || || ||

Ανθρώπινο δυναμικό || 0,298 || 0,298 || || || || || || 0,596

Λοιπές διοικητικές δαπάνες || 0,010 || 0,010 || || || || || || 0,020

Μερικό σύνολο ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || 0,308 || 0,308 || || || || || || 0,616

Εκτός του ΤΟΜΕΑ 5[17] του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || || || || || || || ||

Ανθρώπινο δυναμικό || || || || || || || ||

Λοιπές δαπάνες διοικητικής φύσης || || || || || || || ||

Μερικό σύνολο εκτός ΤΟΜΕΑ 5 του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου || || || || || || || ||

ΣΥΝΟΛΟ || 0,308 || 0,308 || || || || || || 0,616

3.2.3.2.  Εκτιμώμενες ανάγκες για ανθρώπινους πόρους

¨      Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων.

¨      Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

Εκτίμηση η οποία πρέπει να διατυπωθεί σε ακέραιο αριθμό (ή το πολύ με ένα δεκαδικό ψηφίο)

|| || Έτος Β 2012 || Έτος N+1 2013 || Έτος N+2 2014 || Έτος N+3 2015 || να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια του αντικτύπου (βλ. σημείο 1.6)

Ÿ Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων) ||

|| ΧΧ 01 01 01 (στην έδρα ή στα γραφεία αντιπροσωπείας της Επιτροπής) || 0,298 || 0,298 || || || || ||

|| XX 01 01 02 (σε αντιπροσωπεία) || || || || || || ||

|| XX 01 05 01 (έμμεση έρευνα) || || || || || || ||

|| 10 01 05 01 (άμεση έρευνα) || || || || || || ||

|| Ÿ Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης– ΙΠΑ)[18] ||

|| XX 01 02 01 (AC, END, INT από το συνολικό κονδύλιο) || || || || || || ||

|| XX 01 02 02 (AC, AL, END, INT και JED στις αντιπροσωπείες) || || || || || || ||

|| XX 01 04 yy[19] || - στην έδρα [20] || || || || || || ||

|| - στην αντιπροσωπεία || || || || || || ||

|| XX 01 05 02 (AC, END, INT - έμμεση έρευνα) || || || || || || ||

|| 10 01 05 02 (AC, END, INT - άμεση έρευνα) || || || || || || ||

|| Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν) || || || || || || ||

|| ΣΥΝΟΛΟ || 0,298 || 0,298 || || || || ||

XX είναι ο τομέας πολιτικής ή ο σχετικός τίτλος του προϋπολογισμού.

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί στη διαχείριση της δράσης και/ή που έχει ανακατανεμηθεί στο πλαίσιο της ίδιας ΓΔ και θα συμπληρωθούν, ενδεχομένως, από όλα τα συμπληρωματικά κονδύλια που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση της δράσης ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας χορήγησης και με βάση τους δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι || Διαχείριση και παρακολούθηση της διαδικασίας (επανα)διαπραγμάτευσης της ΣΑΣ και της έγκρισης των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων από τα όργανα· διαχείριση της ισχύουσας ΣΑΣ, καθώς και της συνεχούς χρηματοοικονομικής και επιχειρησιακής παρακολούθησης διαχείριση αδειών. 2 υπάλληλοι της ΓΔ MARE + Προϊστάμενος/Αναπληρωτής Προϊστάμενος Διοικητικής Μονάδας + γραμματέας: κατά γενική εκτίμηση 2,35 άτομα/ετησίως Υπολογισμός του κόστους, 2,35 άτομα/ετησίως x 127.000 ευρώ/ετησίως = 298.450 ευρώ => 0,298 εκατ. ευρώ

Εξωτερικό προσωπικό ||

3.2.4.     Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

X       Η πρόταση είναι συμβατή με τον ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

¨      Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί αναπρογραμματισμό του σχετικού τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Να εξηγηθεί ο απαιτούμενος επαναπρογραμματισμός με τον προσδιορισμό των σχετικών γραμμών του προϋπολογισμού και των αντίστοιχων ποσών.

¨      Η πρόταση/πρωτοβουλία απαιτεί τη χρησιμοποίηση του μέσου ευελιξίας ή την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου[21].

Να εξηγηθεί η ανάγκη με τον προσδιορισμό των σχετικών τομέων και γραμμών του προϋπολογισμού, καθώς και των αντίστοιχων ποσών.

3.2.5.     Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

Χ Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτα μέρη.

Η πρόταση/πρωτοβουλία προβλέπει τη συγχρηματοδότηση που εκτιμάται παρακάτω:

Πιστώσεις σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

|| Έτος Β || Έτος N+1 || Έτος N+2 || Έτος N+3 || να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια του αντικτύπου (βλ. σημείο 1.6) || Σύνολο

Να προσδιοριστεί ο φορέας συγχρηματοδότησης || || || || || || || ||

ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων || || || || || || || ||

3.3.        Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

X       Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

¨      Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τον δημοσιονομικό αντίκτυπο που περιγράφεται κατωτέρω:

· ¨         στους ίδιους πόρους

· ¨         στα διάφορα έσοδα

Σε εκατ. ευρώ (με 3 δεκαδικά ψηφία)

Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού: || Διαθέσιμες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος || Αντίκτυπος της πρότασης/πρωτοβουλίας[22]

Έτος Β || Έτος N+1 || Έτος N+2 || Έτος N+3 || να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια του αντικτύπου (βλ. σημείο 1.6)

Άρθρο …. || || || || || || || ||

Για τα διάφορα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστεί(-ούν) η(οι) γραμμή(-ές) δαπανών του προϋπολογισμού που έχει(-ουν) επηρεαστεί.

Να προσδιοριστεί η μέθοδος υπολογισμού του αντικτύπου στα έσοδα.

[1]               Απόφαση του Συμβουλίου 2004/585/ΕΚ, της 19ης Ιουλίου 2004, για την ίδρυση περιφερειακών γνωμοδοτικών συμβουλίων δυνάμει της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, ΕΕ L 142M της 30.5.2006, σελ. 176-181.

[2]               ΕΕ L 343 της 8.12.2006.

[3]               Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θαλάσσης (με τα παραρτήματα, την τελική πράξη και τα πρακτικά διορθώσεως της τελικής πράξης στις 3 Μαρτίου 1986 και στις 26 Ιουλίου 1993), που συνήφθη στο Montego Bay στις 10 Δεκεμβρίου 1982 – Συλλογή των συνθηκών των Ηνωμένων Εθνών της 16.11.1994, τόμος 1834, I-31363, σελ. 3-178

[4]               ΔΒΔ: διαχείριση βάσει δραστηριοτήτων. – ΠΒΔ: προϋπολογισμός βάσει δραστηριοτήτων.

[5]               Όπως αναφέρεται στο άρθρο 49 παράγραφος 6 στοιχείο α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.

[6]               Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης, καθώς και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html

[7]               Όπως προβλέπεται στο άρθρο 185 του δημοσιονομικού κανονισμού.

[8]               ΔΠ= Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ= Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις

[9]               ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών.

[10]             Υποψήφιες χώρες και, ενδεχομένως, δυνάμει υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

[11]             Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας.

[12]             Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.

[13]             Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας.

[14]             Τα αποτελέσματα αφορούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (για παράδειγμα: αριθμός ανταλλαγών σπουδαστών που χρηματοδοτήθηκαν, αριθμός χλμ οδών που κατασκευάστηκαν, κ.λπ.)

[15]             Όπως περιγράφεται στο Τμήμα 1.4.2. «Ειδικός(-οι) στόχος (-οι)…».

[16]             Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας.

[17]             Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.

[18]             AC = συμβασιούχος υπάλληλος, AL = Τοπικός υπάλληλος· END = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας· INT = Προσωρινό προσωπικό («Intérimaire»)· JED = "Jeune Expert en Délégation" (Νεαρός εμπειρογνώμονας σε αντιπροσωπεία).

[19]             Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού βάσει επιχειρησιακών πιστώσεων (πρώην γραμμές «BA»).

[20]             Κυρίως για τα διαρθρωτικά ταμεία, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ).

[21]             Βλέπε σημεία 19 και 24 της διοργανικής συμφωνίας.

[22]             Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης), τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 25% για έξοδα είσπραξης.