52012PC0336

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη δημιουργία μηχανισμού παροχής οικονομικής στήριξης σε κράτη μέλη που δεν έχουν ως νόμισμα το ευρώ /* COM/2012/0336 final - 2012/0164 (APP) */


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.           ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Στις 18 Φεβρουαρίου 2002, εκδόθηκε ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 332/2002 για τη θέσπιση ενός μηχανισμού οικονομικής στήριξης της Ένωσης. Στόχος του κανονισμού είναι να αμβλύνει την εξωτερική οικονομική πίεση των κρατών μελών τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται σοβαρά λόγω δυσκολιών στο ισοζύγιο πληρωμών. Εφαρμόζεται μόνο στα κράτη μέλη που δεν έχουν ως νόμισμα το ευρώ. Η άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση που έπληξε τον κόσμο την τελευταία τριετία έχει βλάψει σοβαρά την οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και προκάλεσε επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, του ισοζυγίου πληρωμών και του χρέους των κρατών μελών, οδηγώντας ορισμένα από αυτά να αναζητήσουν οικονομική στήριξη.

Στο πλαίσιο της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης δημιουργήθηκαν νέα εργαλεία στήριξης με τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ) και στο εγγύς μέλλον, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ). Ωστόσο, ο υφιστάμενος κανονισμός δεν έχει ακολουθήσει τις εξελίξεις αυτές. Ειδικότερα, οι εν λόγω χρηματοπιστωτικοί μηχανισμοί σταθερότητας έχουν δημιουργήσει νέα προληπτικά μέσα για την παροχή οικονομικής στήριξης στα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Με την αναθεώρηση του ισχύοντος κανονισμού, θα είναι δυνατό για τα εκτός ευρωζώνης κράτη μέλη να έχουν στη διάθεσή τους παρόμοια χρηματοπιστωτικά μέσα. Επιπλέον, θα είναι δυνατή η επικαιροποίηση του ισχύοντος κανονισμού, υπό το φως της πρόσφατης ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης και η ενίσχυση του οικονομικού και δημοσιονομικού συντονισμού με σκοπό την εξασφάλιση περισσότερο ισότιμων όρων μεταξύ κρατών μελών εντός και εκτός ευρωζώνης. Τέλος, καθίσταται αποτελεσματικότερη η λήψη αποφάσεων μέσω της απλούστευσης της διαδικασίας ενεργοποίησης του κανονισμού αυτού, η οποία θα επιτελείται με ένα μόνο  διαδικαστικό στάδιο, αντί για δύο.

2.           ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Ο παρών κανονισμός προβλέπει τη δημιουργία ενωσιακού μηχανισμού οικονομικής στήριξης που μπορεί να χορηγείται σε κράτη μέλη που δεν έχουν ως νόμισμα το ευρώ, τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται σοβαρά με δυσκολίες στο ισοζύγιο πληρωμών (άρθρο 1). Η οικονομική στήριξη μπορεί να έχει τη μορφή δανείου ή πιστωτικού ορίου, με συνολικό ύψος περιορισμένο στα 50 εκατ. Ευρώ, κατ’ αρχήν (άρθρο 2). Το πιστωτικό όριο μπορεί να λάβει τη μορφή προληπτικού πιστωτικού ορίου υπό όρους (ΠΠΟΟ), δηλαδή πιστωτικού ορίου βάσει όρων επιλεξιμότητας, ή πιστωτικού ορίου με ενισχυμένους όρους (ΠΟΕΟ), δηλαδή  πιστωτικού ορίου βάσει του συνδυασμού όρων επιλεξιμότητας και νέων μέτρων πολιτικής (άρθρο 4).

Το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει τη χορήγηση δανείου κατόπιν σύστασης της Επιτροπής (άρθρο 3).  Το δάνειο χορηγείται υπό τον όρο ότι το κράτος μέλος υιοθετεί πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής με στόχο την αποκατάσταση βιώσιμων θέσεων του ισοζυγίου πληρωμών και την αποκατάσταση της ικανότητάς του για πλήρη αυτοχρηματοδότηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον κρίνεται σκόπιμο, το ΔΝΤ, παρακολουθεί την πρόοδο που σημειώνεται όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής μέσω τακτικών αποστολών επιθεώρησης.

Ο αναθεωρημένος κανονισμός περιλαμβάνει νέες διατάξεις που αποβλέπουν στην ενίσχυση του διαλόγου σχετικά με την εφαρμογή της οικονομικής στήριξης, με στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας και λογοδοσίας. Ειδικότερα, η σχετική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να προσφέρει στο οικείο κράτος μέλος την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά την πρόοδο που επιτυγχάνεται στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Εκπρόσωποι της Επιτροπής μπορούν να κληθούν από το κοινοβούλιο του οικείου κράτους μέλους να συμμετάσχουν σε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά την πρόοδο που επιτυγχάνεται στην εφαρμογή του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής.

Το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει τη χορήγηση ΠΠΟΟ ή ΠΟΕΟ κατόπιν σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (άρθρο 5).  Η πρόσβαση σε ΠΠΟΟ μπορεί να περιορίζεται σε κράτη μέλη των οποίων η χρηματοπιστωτική κατάσταση εξακολουθεί να είναι υγιής και τα οποία πληρούν σειρά συμφωνηθέντων κριτηρίων επιλεξιμότητας. Η πρόσβαση σε ΠΟΕΟ είναι ανοικτή σε κράτη μέλη που δεν πληρούν ορισμένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας τα οποία απαιτούνται για την πρόσβαση σε ΠΠΟΟ, αλλά των οποίων η γενική οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση παραμένει υγιής. Επιπλέον, τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη θεσπίζουν διορθωτικά μέτρα. Αυτά αφορούν κριτήρια επιλεξιμότητας που θεωρείται ότι δεν πληρούνται και τη διασφάλιση βιώσιμης θέσης του ισοζυγίου πληρωμών, εξασφαλίζοντας παράλληλα τη συνεχή τήρηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας που θεωρήθηκε ότι πληρούνταν όταν χορηγήθηκε το πιστωτικό όριο.

Ένα κράτος μέλος υποβάλλεται σε ενισχυμένη εποπτεία όταν λαμβάνει προληπτική οικονομική στήριξη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ταχεία επάνοδός του σε κανονική κατάσταση και να προστατευθούν τα υπόλοιπα κράτη μέλη από πιθανές αρνητικές δευτερογενείς συνέπειες (άρθρο 6). Η ενισχυμένη εποπτεία θα περιλαμβάνει ευρύτερη πρόσβαση της Επιτροπής στις πληροφορίες που απαιτούνται για τη στενή παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης του οικείου κράτους μέλους και τακτική υποβολή εκθέσεων στην Επιτροπή. Ένα κράτος μέλος υπό ενισχυμένη εποπτεία λαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των πιθανών αιτίων οικονομικών δυσχερειών.

Επίσης, στο νέο κανονισμό γίνεται προσπάθεια για την ευθυγράμμιση σειράς σημαντικών διαδικαστικών σταδίων με το άρθρο 136 του νέου υπό προετοιμασία κανονισμού με στόχο τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε επισφαλή οικονομική κατάσταση. Ο στόχος είναι να εξασφαλιστούν κατά το δυνατόν περισσότερο ίσοι όροι μεταξύ όλων των χωρών του προγράμματος της ΕΕ ανεξαρτήτως του αν ανήκουν ή όχι στη ζώνη του ευρώ. Ο αναθεωρημένος κανονισμός προβλέπει την αντικατάσταση ορισμένων μέτρων παρακολούθησης στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ) και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, από το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και την παρακολούθησή του (άρθρα 7 και 9). Λόγω του συνεκτικού του χαρακτήρα, το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής μπορεί να αντικαθιστά κάποιες διαδικασίες οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας κατά τη διάρκειά του προκειμένου να αποφεύγεται υποχρέωση υποβολής εκθέσεων δύο φορές. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο αναθεωρημένος κανονισμός εξασφαλίζει επίσης την αναστολή της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών (ΔΜΑ) όταν σε ένα κράτος μέλος εφαρμόζεται  πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής (άρθρο 8) και απαιτεί την καθιέρωση εποπτείας μετά την παροχή στήριξης  για τα κράτη που έχουν επιστρέψει λιγότερο από το 75% της οικονομικής στήριξης που έλαβαν (άρθρο15).

Τέλος, οι δανειοληπτικές και δανειοδοτικές πράξεις καθίστανται ελαφρώς πιο ευέλικτες για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να περιορίζονται πιθανές δυσκολίες στην άντληση κεφαλαίων σε περίπτωση δυσχερών οικονομικών συνθηκών στην αγορά (άρθρο 12).

2012/0164 (APP)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τη δημιουργία μηχανισμού παροχής οικονομικής στήριξης σε κράτη μέλη που δεν έχουν ως νόμισμα το ευρώ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 352,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης των σχεδίων νομοθετικών πράξεων στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με ειδική νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)       Σύμφωνα με το άρθρο 143 της Συνθήκης, το Συμβούλιο, ενεργώντας κατόπιν σύστασης της Επιτροπής μετά από διαβούλευση με την Οικονομική και Δημοσιονομική επιτροπή (ΟΔΕ), μπορεί να χορηγήσει αμοιβαία συνδρομή σε κράτος μέλος το οποίο αντιμετωπίζει δυσκολίες ή απειλείται σοβαρά με δυσκολίες όσον αφορά το ισοζύγιο πληρωμών. Αυτή ισχύει μόνο για τα κράτη μέλη τα οποία δεν έχουν ως νόμισμα το ευρώ (στο εξής «τα κράτη μέλη εκτός ευρωζώνης»). Ωστόσο, στη διάταξη αυτή δεν καθορίζεται το μέσο που χρησιμοποιείται για τη χορήγηση της προβλεπόμενης αμοιβαίας συνδρομής.

(2)       Η άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση που έπληξε τον κόσμο την τελευταία τριετία έβλαψε σοβαρά την οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και προκάλεσε ισχυρή επιδείνωση του ελλείμματος και του χρέους των κρατών μελών, ορισμένα εκ των οποίων αναγκάστηκαν να αναζητήσουν οικονομική στήριξη.

(3)       Οι κανόνες για τη χορήγηση και παρακολούθηση οικονομικής στήριξης σε κράτη μέλη εκτός ευρωζώνης θα πρέπει να είναι συναφείς με αυτούς που ισχύουν στα κράτη μέλη με νόμισμα το ευρώ, ιδίως με εκείνους που προβλέπονται στον «κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών που πλήττονται ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά τη δημοσιονομική τους σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ», με ορισμένες αναγκαίες προσαρμογές προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι διαφορές στους κανόνες της Συνθήκης που εφαρμόζονται στα κράτη μέλη των οποίων το νόμισμα δεν είναι το ευρώ και η πιο περιορισμένη οικονομική και χρηματοπιστωτική διασύνδεση. Η Επιτροπή, για παράδειγμα, δεν έχει τη δυνατότητα να θέτει ένα κράτος μέλος υπό ενισχυμένη εποπτεία, εφόσον το οικείο κράτος μέλος δεν λαμβάνει οικονομική στήριξη.

(4)       Η χορήγηση οικονομικής στήριξης συνδέεται με την οικονομική και δημοσιονομική εποπτεία του οικείου κράτους μέλους. Η βαθμός της εν λόγω εποπτείας θα πρέπει να είναι ανάλογος με τη σοβαρότητα των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζονται και θα πρέπει να λαμβάνει δεόντως υπόψη τη φύση της παρεχόμενης οικονομικής στήριξης, η οποία μπορεί να κυμαίνεται από απλή προληπτική στήριξη βάσει όρων επιλεξιμότητας έως ένα πλήρες πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής συνοδευόμενο από αυστηρούς όρους πολιτικής.

(5)       Ένα κράτος μέλος θα πρέπει να υποβάλλεται σε ενισχυμένη εποπτεία όταν λαμβάνει  προληπτική οικονομική στήριξη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ταχεία επάνοδός του σε κανονική κατάσταση και να προστατευθούν τα υπόλοιπα κράτη μέλη από πιθανές αρνητικές δευτερογενείς συνέπειες. Η ενισχυμένη εποπτεία αφορά, μεταξύ άλλων, και την ευρύτερη πρόσβαση της Επιτροπής στις πληροφορίες που απαιτούνται για τη στενή παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης του οικείου κράτους μέλους και τακτική υποβολή εκθέσεων στην ΟΔΕ.

(6)       Η εποπτεία της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη για τα κράτη μέλη που επωφελούνται δανείου. Θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατάρτιση προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής. Λόγω του συνολικού χαρακτήρα του εν λόγω προγράμματος, οι λοιπές διαδικασίες οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας θα πρέπει να αναστέλλονται κατά τη διάρκειά του, προκειμένου να αποφεύγεται επικάλυψη των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων.

(7)       Θα πρέπει να θεσπιστούν κανόνες για την ενίσχυση του διαλόγου σχετικά με την εκτέλεση αυτής της οικονομικής στήριξης μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ένωσης, ιδίως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, και για την εξασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας και λογοδοσίας.

(8)       Απόφαση σχετικά με τη μη συμμόρφωση κράτους μέλους προς το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής του συνεπάγεται επίσης την αναστολή πληρωμών ή υποχρεώσεων ενωσιακής χρηματοδότησης, όπως προβλέπεται στο άρθρο 21 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. XXX περί καθορισμού κοινών διατάξεων σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας, τα οποία καλύπτονται από το κοινό στρατηγικό πλαίσιο, περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Συνοχής και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006.

(9)       Την εξουσία έκδοσης επί μέρους αποφάσεων για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού ασκεί το Συμβούλιο, όπως ορίζεται στο άρθρο 143 παράγραφος 2 της Συνθήκης.

(10)     Το πεδίο δραστηριότητας των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών που συστάθηκαν με τους κανονισμούς (ΕΚ) αριθ. 1093/2010, (ΕΚ) αριθ. 1094/2010 και (ΕΚ) αριθ. 1095/2010 παραμένει εντός των ορίων που καθορίζονται στο άρθρο 1 του κάθε κανονισμού.

(11)     Για την έκδοση του παρόντος κανονισμού, ο οποίος θέτει το πλαίσιο για την παροχή ενωσιακής οικονομικής στήριξης στα κράτη μέλη εκτός ευρωζώνης, η Συνθήκη δεν προβλέπει άλλες εξουσίες πέραν των προβλεπομένων στο άρθρο 352,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1 Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

1.           Ο παρών κανονισμός προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού για την παροχή οικονομικής στήριξης από την Ένωση, που μπορεί να χορηγείται σύμφωνα με το άρθρο 143 της Συνθήκης σε κράτος μέλος το οποίο αντιμετωπίζει δυσχέρειες ή απειλείται σοβαρή απειλή δυσχερειών στο ισοζύγιο πληρωμών.

2.           Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στα κράτη μέλη που δεν έχουν ως νόμισμα το ευρώ.

Άρθρο 2 Ενωσιακή οικονομική στήριξη

1.           Ενωσιακή οικονομική στήριξη παρέχεται με τις εξής μορφές:

α)      δάνειο·

β)      προληπτικό πιστωτικό όριο υπό όρους (ΠΠΟΟ), δηλαδή πιστωτικό όριο βάσει όρων επιλεξιμότητας· ή

γ)      πιστωτικό όριο με ενισχυμένους όρους (ΠΟΕΟ), δηλαδή  πιστωτικό όριο βάσει του συνδυασμού όρων επιλεξιμότητας και νέων μέτρων πολιτικής.

2.           Προς τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δανείζεται στις κεφαλαιαγορές ή από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

3.           Το ανώτατο όριο των δανείων ή πιστωτικών ορίων που χορηγούνται στα κράτη μέλη στα πλαίσια του παρόντος κανονισμού δεν υπερβαίνουν τα 50 δις ευρώ.

4.           Εάν προβλέπεται οικονομική στήριξη από πηγές εκτός της Ένωσης, η οποία υπόκειται σε όρους οικονομικής πολιτικής, το οικείο κράτος μέλος διαβουλεύεται προηγουμένως με την Επιτροπή. Η Επιτροπή εξετάζει τις δυνατότητες που διατίθενται στο πλαίσιο του ενωσιακού μηχανισμού οικονομικής στήριξης και τη συμβατότητα των προβλεπόμενων όρων οικονομικής πολιτικής με τα μέτρα που λαμβάνονται βάσει των άρθρων 121 και 126 της Συνθήκης και βάσει τυχόν ρυθμίσεων που θεσπίζονται βάσει των εν λόγω άρθρων. Η Επιτροπή ενημερώνει την ΟΔΕ σχετικά με τα συμπεράσματά της.

Άρθρο 3 Όροι και διαδικασία χορήγησης δανείων

1.           Το κράτος μέλος που ζητεί δάνειο ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την ΟΔΕ.

2.           Η Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι δυνατόν, με το ΔΝΤ, αξιολογεί τη βιωσιμότητα του χρέους της γενικής κυβέρνησης και τις τρέχουσες ή δυνητικές χρηματοπιστωτικές ανάγκες του οικείου κράτους μέλους και διαβιβάζει την εκτίμηση αυτή στην ΟΔΕ.

3.           Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος καταρτίζει σε συμφωνία με την Επιτροπή, ενεργώντας σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι δυνατόν, με το ΔΝΤ, σχέδιο προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής που περιέχει απαιτήσεις πολιτικής και με στόχο την αποκατάσταση βιώσιμης θέσης του ισοζυγίου πληρωμών και την αποκατάσταση της ικανότητάς του να αυτοχρηματοδοτείται πλήρως στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το σχέδιο προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής λαμβάνει δεόντως υπόψη τις συστάσεις προς το οικείο κράτος μέλος βάσει των άρθρων 121, 126 και 148 της Συνθήκης και τις ενέργειές του προκειμένου να συμμορφωθεί προς τις συστάσεις αυτές, στοχεύοντας παράλληλα την επέκταση, ενίσχυση και εμβάθυνση των απαιτούμενων μέτρων πολιτικής.

4.           Το Συμβούλιο, αποφασίζοντας με ειδική πλειοψηφία μετά από σύσταση της Επιτροπής, μπορεί να αποφασίσει να χορηγήσει δάνειο στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος και, εφόσον χορηγήσει, εγκρίνει το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής που συνδέεται με το εν λόγω δάνειο.

5.           Η απόφαση για χορήγηση δανείου περιλαμβάνει το ποσό, την ανώτατη μέση διάρκεια, την τιμολόγηση, τον μέγιστο αριθμό δόσεων, την περίοδο διαθεσιμότητας του δανείου, τους κύριους όρους οικονομικής πολιτικής και τους λοιπούς λεπτομερείς κανόνες που απαιτούνται για τη χορήγηση της συνδρομής.

6.           Η Επιτροπή και τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη υπογράφουν μνημόνιο συμφωνίας (στο εξής «το ΜΣ», στο οποίο παρατίθεται λεπτομερώς το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής.  Η Επιτροπή ανακοινώνει το ΜΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

7.           Η Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον κρίνεται σκόπιμο, με το ΔΝΤ, παρακολουθεί την πρόοδο που σημειώνεται όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής μέσω τακτικών αποστολών επιθεώρησης. Ενημερώνει την ΟΔΕ σε τριμηνιαία βάση. Το οικείο κράτος μέλος συνεργάζεται πλήρως με την Επιτροπή και την ΕΚΤ. Παρέχει ιδίως στην Επιτροπή και στην ΕΚΤ όλες τις πληροφορίες τις οποίες αυτές θεωρούν αναγκαίες για την παρακολούθηση του προγράμματος. Το οικείο κράτος μέλος έχει επίσης υποχρεώσεις, οι οποίες ορίζονται στο άρθρο 6 παράγραφος 2.

8.           Η Επιτροπή – σε συνεργασία με την ΕΚΤ και εφόσον είναι δυνατόν με το ΔΝΤ– εξετάζει με το οικείο κράτος μέλος τις αλλαγές που ενδεχομένως χρειάζεται να γίνουν στο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής του. Το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία βάσει σύστασης της Επιτροπής, αποφασίζει για τυχόν αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πρόγραμμα προσαρμογής.

9.           Εάν με την παρακολούθηση που αναφέρεται στην παράγραφο 7 επισημανθούν σημαντικές αποκλίσεις από το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία βάσει πρότασης της Επιτροπής, δύναται να αποφασίσει ότι το οικείο κράτος μέλος δεν συμμορφώνεται με τους συμφωνηθέντες όρους της οικονομικής στήριξης. Αναστέλλονται οι εκταμιεύσεις της ενωσιακής οικονομικής στήριξης δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

10.         Το αργότερο εντός έξι μηνών από την απόφαση που προβλέπεται στην παράγραφο 9, το Συμβούλιο, αποφασίζοντας με ειδική πλειοψηφία μετά από πρόταση της Επιτροπής, δύναται να αποφασίσει να συνεχίσει τις εκταμιεύσεις, εφόσον κρίνει ότι το οικείο κράτος μέλος συμμορφώνεται με τους συμφωνηθέντες όρους της οικονομικής στήριξης. Σε περίπτωση που η απόφαση αυτή δεν εγκριθεί εντός της προθεσμίας αυτής, ουδεμία περαιτέρω εκταμίευση της ενωσιακής οικονομικής στήριξης  πραγματοποιείται δυνάμει του παρόντος κανονισμού.

11.         Σε περίπτωση που το οικείο κράτος μέλος αντιμετωπίζει ανεπάρκεια  διοικητικής ικανότητας ή σημαντικά προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματός του, ζητά τεχνική συνδρομή από την Επιτροπή, η οποία μπορεί να συγκροτήσει προς τον σκοπό αυτό, ομάδες εμπειρογνωμόνων με τα κράτη μέλη και άλλα αρμόδια ευρωπαϊκά ή/και διεθνή όργανα. Η τεχνική συνδρομή μπορεί να περιλαμβάνει την παρουσία επιτόπου εκπροσώπου και προσωπικού υποστήριξης για την παροχή συμβουλών στις αρχές σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

12.         Ειδικότερα, η σχετική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να προσφέρει στο οικείο κράτος μέλος την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά την πρόοδο που επιτυγχάνεται στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής.

13.         Εκπρόσωποι της Επιτροπής μπορούν να κληθούν από το κοινοβούλιο του οικείου κράτους μέλους να συμμετάσχουν σε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά την πρόοδο που επιτυγχάνεται στην εφαρμογή του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής.

Άρθρο 4 Όροι χορήγησης πιστωτικών ορίων

1.           Η πρόσβαση σε ΠΠΟΟ πρέπει να περιορίζεται στα κράτη μέλη των οποίων η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση εξακολουθεί να είναι κατά βάση υγιής. Γίνεται μια συνολική εκτίμηση σχετικά με το εάν ένα κράτος μέλος πληροί τις προϋποθέσεις για μια ΠΠΟΟ, βάσει των ακολούθων κριτηρίων επιλεξιμότητας:

α)      τήρηση των συστάσεων του Συμβουλίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου που εκδίδονται βάσει των άρθρων 121 και 126 της Συνθήκης. κράτη μέλη που τελούν υπό διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος μπορούν να έχουν ακόμη πρόσβαση σε ΠΠΟΟ, υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνονται πλήρως με τις συστάσεις του Συμβουλίου βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 7 της Συνθήκης·

β)      βιωσιμότητα ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης· 

γ)      τήρηση των δεσμεύσεών τους δυνάμει της διαδικασίας υπερβολικών ανισορροπιών (ΔΥΑ)· χώρες υπό  ΔΥΑ μπορούν να εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση σε ΠΠΟΟ, εφόσον διαπιστωθεί ότι έχουν δεσμευτεί να διορθώσουν τις ανισορροπίες που διαπίστωσε το Συμβούλιο·

δ)      ιστορικό πρόσβασης σε κεφαλαιαγορές υπό λογικούς όρους·

ε)      βιώσιμη εξωτερική θέση·

στ)    απουσία προβλήματος ρευστότητας των τραπεζών που θα αποτελούσε συστημική απειλή για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

2.           Η πρόσβαση σε ΠΟΕΟ είναι ανοικτή σε κράτη μέλη που δεν συμμορφώνονται με ορισμένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας τα οποία απαιτούνται για την πρόσβαση σε ΠΠΟΟ, αλλά των οποίων η γενική οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση παραμένει υγιής. Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, μετά από διαβούλευση με την Επιτροπή και την ΕΚΤ, ετοιμάζει διορθωτικά μέτρα με στόχο:

α)      την αντιμετώπιση των κριτηρίων επιλεξιμότητας που καθορίζονται στην παράγραφο 1 και θεωρείται ότι δεν πληρούνται, και

β)      τη διασφάλιση συνεχούς τήρησης των λοιπών κριτηρίων επιλεξιμότητας που καθορίζονται στη παράγραφο 1.

Άρθρο 5 Διαδικασία χορήγησης πιστωτικών ορίων

1.           Το κράτος μέλος που ζητεί πιστωτικό όριο ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή, την ΕΚΤ και την ΟΔΕ.

2.           Η Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι δυνατόν, με το ΔΝΤ, αξιολογεί τη βιωσιμότητα του χρέους της γενικής κυβέρνησης και τις τρέχουσες ή δυνητικές χρηματοπιστωτικές ανάγκες του οικείου κράτους μέλους και διαβιβάζει την εκτίμηση αυτή στην ΟΔΕ.

3.           Η Επιτροπή αξιολογεί, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, αν το οικείο κράτος μέλος πληροί τους όρους που καθορίζονται στο άρθρο 4 για πρόσβαση σε ΠΠΟΟ ή σε ΠΟΕΟ.

4.           Το Συμβούλιο, αποφασίζοντας με ειδική πλειοψηφία μετά από σύσταση της Επιτροπής, θα πρέπει να αποφασίσει να χορηγήσει ΠΠΟΟ ή ΠΟΕΟ για αρχική διάρκεια ενός έτους. Η απόφαση για χορήγηση πιστωτικού ορίου περιλαμβάνει το ποσό, το τέλος για τη διαθεσιμότητα της πίστωσης, την τιμολόγηση που ισχύει για την αποδέσμευση των κεφαλαίων, την περίοδο διαθεσιμότητας, η μέγιστη μέση ληκτικότητα του δανείου και τις λοιπές διατάξεις που είναι αναγκαίες για την εκτέλεση της στήριξης. Η απόφαση για τη χορήγηση ΠΟΕΟ περιλαμβάνει επίσης περιγραφή των διορθωτικών μέτρων που λαμβάνονται σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 2.

5.           Η Επιτροπή και το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος συνάπτουν ΜΣ στο οποίο αναφέρονται λεπτομερώς οι όροι που συνδέονται με το πιστωτικό όριο.

6.           Κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερομένου κράτους μέλους η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να ανανεώσει το πιστωτικό όριο δύο φορές, για έξι μήνες κάθε φορά, αφού ενημερώσει την ΟΔΕ σχετικά με την αξιολόγησή της σε ό,τι αφορά την τήρηση των όρων επιλεξιμότητας.

7.           Όταν χορηγηθεί πιστωτικό όριο, η Επιτροπή παρακολουθεί τη συνεχή τήρηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας και ενημερώνει κάθε τρεις μήνες την ΟΔΕ για τα πορίσματά της. Η Επιτροπή επανεξετάζει την επάρκεια του πιστωτικού ορίου, αν αυτό έχει χρησιμοποιηθεί. Σε περίπτωση που κατόπιν της εκτίμησης του πιστωτικού ορίου η Επιτροπή οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι αυτό δεν καθιστά δυνατή την αντιμετώπιση των δυσκολιών του οικείου κράτους μέλους, το Συμβούλιο, ενεργώντας μετά από σύσταση της Επιτροπής, μπορεί να αποφασίσει να τερματίσει τη διαθεσιμότητα του πιστωτικού ορίου και να συστήσει στο οικείο κράτος μέλος να υποβάλει αίτηση για δάνειο σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 3.

8.           Όταν χορηγείται ένα ΠΟΕΟ ή καθορίζεται ένα ΠΠΟΟ, το κράτος μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 6,  τίθεται υπό ενισχυμένη εποπτεία για την περίοδο διαθεσιμότητας του πιστωτικού ορίου.

Άρθρο 6 Ενισχυμένη εποπτεία

1.           Ένα κράτος μέλος υπό ενισχυμένη εποπτεία, σε συνεννόηση και συνεργασία με την Επιτροπή, ενεργώντας σε συνεργασία με την ΕΚΤ, τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές (ΕΕΑ) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συστημικών κινδύνων (ΕΣΣΚ) και, ενδεχομένως, το ΔΝΤ, λαμβάνει μέτρα που αποσκοπούν στη διασφάλιση βιώσιμης θέσης του ισοζυγίου πληρωμών και στην αποφυγή τυχόν μελλοντικών προβλημάτων όσον αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση μέσω της αγοράς.

2.           Κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής, το κράτος μέλος που έχει τεθεί υπό ενισχυμένη εποπτεία:

α)      γνωστοποιεί στην Επιτροπή, την ΕΚΤ και τη(τις) σχετική(-ές) ΕΕΑ με την απαιτούμενη συχνότητα, αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό του σύστημα. Η Επιτροπή, η ΕΚΤ, η(οι) σχετική(-ές) ΕΕΑ τηρούν το απόρρητο των αναλυτικών στοιχείων που λαμβάνουν·

β)      διενεργεί, υπό την εποπτεία της(των) σχετικής(-ών) ΕΕΑ, προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων ή αναλύσεις ευαισθησίας που είναι αναγκαίες για να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα σε διάφορους μακροοικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κραδασμούς, όπως ορίζεται από την Επιτροπή και την ΕΚΤ, σε συνεργασία με την(τις) σχετική(-ές) ΕΕΑ και το ΕΣΣΚ, και τους κοινοποιεί τα αναλυτικά αποτελέσματα·

γ)      υποβάλλεται σε τακτικές αξιολογήσεις των εποπτικών ικανοτήτων του επί του τραπεζικού τομέα στο πλαίσιο ειδικής αξιολόγησης από ομοτίμους, που διενεργείται από την(τις) σχετική(-ές) ΕΕΑ·

δ)      κοινοποιεί κάθε πληροφορία που είναι αναγκαία για την παρακολούθηση μακροοικονομικών ανισορροπιών, όπως ορίζεται στον κανονισμό αριθ. 1176/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την πρόληψη και τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών·

ε)      διενεργεί, σε συνεργασία με ανώτατα εθνικά ελεγκτικά όργανα, ευρύ ανεξάρτητο έλεγχο των λογαριασμών της γενικής κυβέρνησης, προκειμένου να αξιολογήσει την αξιοπιστία, την πληρότητα και την ακρίβειά τους στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή (Eurostat) αξιολογεί την ποιότητα των στοιχείων που κοινοποιεί το σχετικό κράτος μέλος σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 679/2010·

στ)    παρέχει πρόσθετες πληροφορίες για τους σκοπούς της παρακολούθησης της προόδου προς την κατεύθυνση της διόρθωσης του υπερβολικού του ελλείμματος, εάν υπόκειται σε απόφαση του Συμβουλίου δυνάμει του άρθρου 126  παράγραφος 6 της Συνθήκης.

3.           Το κράτος μέλος υπό ενισχυμένη εποπτεία:

α)      εκτελεί, χωρίς καθυστέρηση, συνολική εκτίμηση για την εντός του έτους εκτέλεση του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης και των υποτομέων της. Η αξιολόγηση αυτή λαμβάνει επίσης υπόψη δημοσιονομικούς κινδύνους συνδεόμενους με δημόσιες συμβάσεις και φορείς, στον βαθμό που μπορεί να συμβάλουν στο υπερβολικό έλλειμμα. Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης αυτής διαβιβάζεται στην Επιτροπή και στην ΟΔΕ·

β)      υποβάλλει τακτικά εκθέσεις στην Επιτροπή και στην ΟΔΕ για τη γενική κυβέρνηση και τους υποτομείς της, την εντός του έτους εκτέλεση του προϋπολογισμού, τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων διακριτικής ευχέρειας που ελήφθησαν για τις δαπάνες και για τα έσοδα, τους στόχους όσον αφορά τις δαπάνες και τα έσοδα της κυβέρνησης καθώς και πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται και τη φύση των μέτρων που προβλέπονται για την επίτευξη των στόχων. Οι εκθέσεις δημοσιοποιούνται.

4.           Η Επιτροπή πραγματοποιεί, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και την(τις) σχετική(-ές) ΕΕΑ εφόσον χρειάζεται και, εφόσον είναι σκόπιμο με το ΔΝΤ, τακτικές αποστολές επιθεώρησης στο υπό εποπτεία κράτος μέλος, για την επαλήθευση της προόδου που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων που αναφέρονται στις παραγράφους 1, 2 και 3. Κοινοποιεί κάθε τρεις μήνες τα πορίσματά της στην ΟΔΕ και αξιολογεί κυρίως εάν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα. Αυτές οι αποστολές επιθεώρησης αντικαθιστούν τους επιτόπιους ελέγχους που προβλέπονται στο άρθρο 10α παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97.

5.           Στις περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται, βάσει της αξιολόγησης που προβλέπεται στην παράγραφο 4, ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα και ότι η χρηματοοικονομική κατάσταση του οικείου κράτους μέλους έχει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ένωσης, το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία και μετά από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να συστήσει στο οικείο κράτος μέλος να υποβάλει αίτηση για δάνειο, σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζεται στο άρθρο 3. Η σύσταση και οι προπαρασκευαστικές εργασίες ενόψει της έκδοσής της, έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα, εκτός αν το Συμβούλιο αποφασίσει τη δημοσιοποίησή τους.

6.           Όταν δημοσιοποιείται μια εκδοθείσα σύσταση βάσει της παραγράφου 5:

α)      η σχετική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα στο οικείο κράτος μέλος να συμμετάσχει σε ανταλλαγή απόψεων·

β)      εκπρόσωποι της Επιτροπής μπορούν να κληθούν από το κοινοβούλιο του οικείου κράτους μέλους να συμμετάσχουν σε ανταλλαγή απόψεων.

Άρθρο 7 Συνοχή με τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος

1.           Το πρόγραμμα προσαρμογής και οι αλλαγές σε αυτό που προβλέπονται στο άρθρο 3 παράγραφοι 4 και 8 του παρόντος κανονισμού θεωρείται ότι αντικαθιστούν την υποβολή προγραμμάτων σύγκλισης που προβλέπεται στο άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου.

2.           Εάν στο οικείο κράτος μέλος απευθύνεται σύσταση δυνάμει του άρθρου 126 παράγραφος 7 της Συνθήκης για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος:

α)      το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής που προβλέπεται στο άρθρο 3 παράγραφοι 4 και 8 του παρόντος κανονισμού θεωρείται επίσης ότι αντικαθιστά, κατά περίπτωση, τις εκθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 3 παράγραφος 4α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97 του Συμβουλίου·

β)      οι ετήσιοι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής που προβλέπεται από το άρθρο 3 του παρόντος κανονισμού θεωρείται ότι αντικαθιστούν τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους που καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97 στη σύσταση σύμφωνα με το άρθρο 126 παράγραφος 7 της Συνθήκης·

γ)      η παρακολούθηση που προβλέπεται στο άρθρο 3 παράγραφος 7 του παρόντος κανονισμού θεωρείται ότι αντικαθιστά την παρακολούθηση που προβλέπεται στο άρθρο 10 παράγραφος 1 και στο άρθρο 10α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97 του Συμβουλίου και την παρακολούθηση στην οποία βασίζεται οποιαδήποτε απόφαση που αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97.

Άρθρο 8 Συνοχή με τη διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών

Η εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1176/2011 αναστέλλεται για τα κράτη μέλη που υπόκεινται σε πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής, εγκεκριμένο από το Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 3 του παρόντος κανονισμού. Η αναστολή αυτή εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής.

Άρθρο 9 Συνοχή με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής

Η παρακολούθηση που προβλέπεται στο άρθρο 3 του παρόντος κανονισμού θεωρείται ότι αντικαθιστά την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής που προβλέπεται στο άρθρο 2α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97 για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών.

Άρθρο 10 Εκταμίευση δανείου

1.           Κατά κανόνα, το δάνειο εκταμιεύεται σε δόσεις.

2.           Με την επιφύλαξη του άρθρου 3 παράγραφος 9, η Επιτροπή αποφασίζει για την εκταμίευση των δόσεων βάσει της παρακολούθησης που προβλέπεται στο άρθρο 3 παράγραφος 7.

Άρθρο 11 Αποδέσμευση κεφαλαίων δυνάμει πιστωτικού ορίου

1.           Το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος ενημερώνει την Επιτροπή εκ των προτέρων σχετικά με την πρόθεσή της να προβεί σε άντληση κεφαλαίων από το πιστωτικό όριο, τουλάχιστον 45 ημερολογιακές ημέρες πριν. Λεπτομερείς κανόνες περιλαμβάνονται στην απόφαση που αναφέρεται στο άρθρο 5 παράγραφος 5.

2.           Με βάση την παρακολούθηση που καθορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 7 και στο άρθρο 6 παράγραφος 4, η Επιτροπή αποφασίζει για την αποδέσμευση των κεφαλαίων.

Άρθρο 12 Δανειοληπτικές και δανειοδοτικές πράξεις

1.           Οι δανειοληπτικές και δανειοδοτικές πράξεις που αναφέρονται στο άρθρο 2 πραγματοποιούνται σε ευρώ.

2.           Τα χαρακτηριστικά των διαδοχικών δόσεων που εκταμιεύονται από την Ένωση στο πλαίσιο του μηχανισμού οικονομικής στήριξης αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του οικείου κράτους μέλους και της Επιτροπής.

3.           Μόλις το Συμβούλιο λάβει την απόφαση για χορήγηση δανείου, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να δανειστεί στις κεφαλαιαγορές ή από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την καταλληλότερη στιγμή μεταξύ των προγραμματισμένων εκταμιεύσεων, ώστε να βελτιστοποιείται το κόστος της χρηματοδότησης και να διαφυλάσσεται η φήμη της ως εκδότη της Ένωσης στις αγορές. Τα κεφάλαια που έχουν αντληθεί αλλά δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί, παραμένουν σε ειδικό λογαριασμό μετρητών ή χρεογράφων, ο χειρισμός του οποίου γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες που εφαρμόζονται στις πράξεις εκτός προϋπολογισμού, και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κανένα άλλο σκοπό πλην της παροχής οικονομικής στήριξης σε κράτη μέλη στο πλαίσιο του παρόντος μηχανισμού.

4.           Όταν χορηγείται δάνειο σε κράτος μέλος το οποίο συνοδεύεται από ρήτρα πρόωρης αποπληρωμής και το κράτος αποφασίζει να κάνει χρήση αυτής της ευχέρειας, η Επιτροπή λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα.

5.           Μετά από αίτηση του οικείου κράτους μέλους και εφόσον οι συνθήκες και οι δανειακές συμβάσεις επιτρέπουν βελτίωση του επιτοκίου του χορηγούμενου δανείου, η Επιτροπή μπορεί να προβεί σε αναχρηματοδότηση τμήματος ή του συνόλου των αρχικών δανείων ή σε αναδιάρθρωση των αντίστοιχων χρηματοδοτικών όρων.

6.           Η ΟΔΕ ενημερώνεται από την Επιτροπή για την πορεία των πράξεων που αναφέρονται στην παράγραφο 5.

Άρθρο 13 Κόστος

Το κόστος στα οποίο υποβάλλεται η Ένωση για τη σύναψη και την εκτέλεση κάθε πράξης επιβαρύνει το οικείο κράτος μέλος.

Άρθρο 14 Διαχείριση των δανείων

1.           Η Επιτροπή λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για τη διαχείριση των δανείων από κοινού με την ΕΚΤ.

2.           Το οικείο κράτος μέλος ανοίγει ειδικό λογαριασμό στην εθνική κεντρική τράπεζά του για τη διαχείριση της ληφθείσας οικονομικής στήριξης της Ένωσης. Επίσης καταθέτει το οφειλόμενο βάσει του δανείου κεφάλαιο και τόκους σε λογαριασμό στην ΕΚΤ 14 εργάσιμες ημέρες TARGET2 πριν από την αντίστοιχη προθεσμία εξόφλησης.

3.           Με την επιφύλαξη του άρθρου 27 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο έχει το δικαίωμα να διενεργεί στο οικείο κράτος μέλος οιουσδήποτε δημοσιονομικούς ή λογιστικούς ελέγχους κρίνει αναγκαίους για τη διαχείριση της εν λόγω συνδρομής. Η Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης, έχει ιδίως το δικαίωμα να αποστέλλει υπαλλήλους της ή δεόντως εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους για τη διενέργεια τεχνικών ή δημοσιονομικών ή άλλων ελέγχων που κρίνει αναγκαίους στο οικείο κράτος μέλος οι οποίοι αφορούν την εν λόγω συνδρομή.

Άρθρο 15 Άσκηση εποπτείας μετά τη στήριξη

1.           Ένα κράτος μέλος που έχει λάβει οικονομική στήριξη από την Ένωση στο πλαίσιο του παρόντος κανονισμού τίθεται υπό εποπτεία μετά τη παροχή της στήριξης εφόσον τουλάχιστον το 75% του κεφαλαίου της οικονομικής στήριξης δεν έχει αποπληρωθεί. Το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία μετά από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της άσκησης εποπτείας μετά τη στήριξη.

2.           Το κράτος μέλος που τελεί υπό εποπτεία μετά τη στήριξη έχει επιπλέον υποχρεώσεις οι οποίες ορίζονται στο άρθρο 6 παράγραφος 2.

3.           Η Επιτροπή πραγματοποιεί, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, τακτικές αποστολές επιθεώρησης στο κράτος μέλος υπό εποπτεία μετά τη στήριξη, προκειμένου να αξιολογήσει την οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική του κατάσταση. Κοινοποιεί ανά εξάμηνο τα πορίσματά της στην ΟΔΕ και αξιολογεί κυρίως εάν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα.

4.           Το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να συστήσει στο κράτος μέλος υπό εποπτεία μετά τη στήριξη, να λάβει διορθωτικά μέτρα.

Άρθρο 16 Κατάργηση

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 332/2002 καταργείται. Η στήριξη που χορηγείται βάσει του εν λόγω κανονισμού εξακολουθεί να υπάγεται σε αυτόν εφόσον η περίοδος διαθεσιμότητας δεν έχει λήξει και υφίστανται υπολειπόμενα ποσά.

Άρθρο 17 Μεταβατική διάταξη

Το άρθρο 15 δεν εφαρμόζεται στα κράτη μέλη που τελούν ήδη υπό εποπτεία μετά τη στήριξη, αφού αυτά έλαβαν οικονομική στήριξη βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 332/2002 κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του παρόντος κανονισμού.

Άρθρο 18 Έναρξη ισχύος

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

                                                                       Για το Συμβούλιο

                                                                       Ο Πρόεδρος