52012PC0219

ΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ δυνάμει του άρθρου 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέση του Συμβουλίου σε πρώτη ανάγνωση όσον αφορά την έκδοση αποφάσεως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη χορήγηση περαιτέρω μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής στη Γεωργία /* COM/2012/0219 final - 2010/0390 (COD) */


2010/0390 (COD)

ΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ δυνάμει του άρθρου 294 παράγραφος 6 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

θέση του Συμβουλίου σε πρώτη ανάγνωση όσον αφορά την έκδοση αποφάσεως του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη χορήγηση περαιτέρω μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής στη Γεωργία

1.           Ιστορικό

Ημερομηνία διαβίβασης της πρότασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο      (έγγραφο COM(2010) 804 τελικό – 2010/0390 COD): || 13 Ιανουαρίου 2011

Ημερομηνία διατύπωσης της γνώμης της Επιτροπής των Περιφερειών: || ανεφάρμοστο

Ημερομηνία έγκρισης της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε πρώτη ανάγνωση: || 10 Μαΐου 2011

Ημερομηνία διαβίβασης της τροποποιημένης πρότασης: || ανεφάρμοστο

Ημερομηνία έγκρισης της κοινής θέσης του Συμβουλίου || 10 Μαΐου 2012

2.           Στόχος της πρότασης της Επιτροπής

Η πρόταση αυτή αποτελούσε μέρος των δυνητικών παροχών της ΕΕ, οι οποίες είχαν αναγγελθεί στο πλαίσιο της διάσκεψης δωρητών το 2008. Οι στόχοι της προτεινόμενης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής (ΜΧΣ) είναι:

· να συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών εξωτερικής χρηματοδότησης της Γεωργίας και στην ελάφρυνση των αναγκών χρηματοδότησης του προϋπολογισμού.

· να υποστηρίξει την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης και την εξωτερική σταθεροποίηση στο πλαίσιο ενός προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

· να στηρίξει τις προσπάθειες διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης και στην αύξηση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.

· να διευκολύνει και ενθαρρύνει τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι αρχές της Γεωργίας για να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα τα οποία προσδιορίστηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ) και της ανατολικής εταιρικής σχέσης, ούτως ώστε να προωθηθεί στενότερη οικονομική και χρηματοπιστωτική ενοποίηση με την ΕΕ, και σύμφωνα με το σχέδιο για τη σύναψη μιας «Βαθειάς και Ολοκληρωμένης Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών» μεταξύ των δύο μερών.

3.           Παρατηρήσεις για τη θέση του Συμβουλίου

3.1.      Γενικές παρατηρήσεις σχετικά με τη θέση του Συμβουλίου σε πρώτη ανάγνωση

Η συνολική συνεισφορά της ΕΕ ποσού έως 500 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης της Γεωργίας, για την οποία αναλήφθηκε δέσμευση στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών του Οκτωβρίου 2008 στις Βρυξέλλες, στον απόηχο της διένεξης του Αυγούστου 2008 με τη Ρωσία, περιλάμβανε δύο πιθανές πράξεις ΜΧΣ, ύψους 46 εκατομμυρίων ευρώ η καθεμία. Το πρώτο μέρος της δέσμευσης υλοποιήθηκε επιτυχώς στο διάστημα 2009-10. Όσον αφορά το δεύτερο μέρος, η Επιτροπή ενέκρινε στις 13 Ιανουαρίου 2011 πρόταση να χορηγηθεί περαιτέρω ΜΧΣ στη Γεωργία.

Η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ψήφισε την πρόταση στις 10 Μαΐου 2011 και ενέκρινε νομοθετικό ψήφισμα με τροπολογίες, οι οποίες έγιναν πλήρως αποδεκτές από την Επιτροπή και ενσωματώθηκαν στο κείμενο. Πρωταρχικός στόχος των τροπολογιών αυτών ήταν να ληφθεί υπόψη η θέση σε εφαρμογή του νέου κανονισμού περί επιτροπολογίας, τον Μάρτιο του 2011[1]. Η Επιτροπή αναγνωρίζει το γεγονός ότι οι τροποποιήσεις στην αρχική πρόταση ήταν αναγκαίες, λόγω του νέου κανονισμού περί επιτροπολογίας, και υποστηρίζει την άποψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η έγκριση του μνημονίου συμφωνίας (ΜΣ) για το πρόγραμμα ΜΧΣ θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τη συμβουλευτική διαδικασία, παρά με τη διαδικασία εξέτασης, όπως προτείνεται από το Συμβούλιο.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2011, η Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) κατέληξε σε συμφωνία με ειδική πλειοψηφία να εγκρίνει μια κοινή θέση, η οποία εμμένει στην εφαρμογή της διαδικασίας εξέτασης για την έγκριση του ΜΣ για την μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την πολιτική συμφωνία που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 23 Ιανουαρίου 2012.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που προηγήθηκαν στο πλαίσιο της Ομάδας Δημοσιονομικών Συμβούλων, η Επιτροπή υποστήριξε ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η συμβουλευτική διαδικασία για την έγκριση του ΜΣ, και υποστήριξε την προταθείσα από την Προεδρία συμβιβαστική λύση. Με τη λύση αυτή θα είχε μεν τεθεί ως κανόνας η διαδικασία εξέτασης, θα προβλέπονταν όμως περιθώρια εφαρμογής της συμβουλευτικής διαδικασίας, στην προκειμένη περίπτωση βάσει του άρθρου 2 παράγραφος 3, δεύτερη πρόταση, του κανονισμού επιτροπολογίας, το οποίο προβλέπει ότι, σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, η συμβουλευτική διαδικασία μπορεί να εφαρμόζεται για την έγκριση των εκτελεστικών πράξεων στις περιπτώσεις όπου η διαδικασία εξέτασης εφαρμόζεται καταρχήν. Στο προταθέν συμβιβαστικό κείμενο διατυπωνόταν το επιχείρημα ότι, επειδή η σχεδιαζόμενη ΜΧΣ (i) αποτελούσε συνέχεια της πράξης που είχε εγκριθεί το 2009 και (ii) ήταν ενός μάλλον μικρού ποσού (το πολύ 46 εκατομμυρίων ευρώ), θα μπορούσε εύλογα να εφαρμοστεί η συμβουλευτική διαδικασία. Ωστόσο, η Προεδρία δεν μπόρεσε να επιτύχει συναίνεση και η συμβιβαστική λύση της δεν εγκρίθηκε.

Η Επιτροπή ανησυχεί για τις καθυστερήσεις τις οποίες μια δεύτερη ανάγνωση θα συνεπάγεται για την προτεινόμενη βοήθεια: είναι σημαντικό να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό η προτεινόμενη ΜΧΣ για τη Γεωργία. Έχει παρέλθει περίπου ένα έτος από τότε που η Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση, τον Ιανουάριο του 2011, και η Επιτροπή θεωρεί λυπηρό το γεγονός ότι η καθυστέρηση αυτή λαμβάνει χώρα παρά το γεγονός ότι οι δύο συννομοθέτες συμφωνούν επί της ουσίας της πρότασης, η οποία, όπως σημειώνεται, πηγάζει από μια δέσμευση η οποία αναλήφθηκε το 2008.

Η Επιτροπή πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας να εξευρεθεί σύντομα λύση σχετικά με την ακολουθητέα διαδικασία, συμβουλευτική ή εξέτασης, για την έγκριση του μνημονίου συμφωνίας. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι σε περίπτωση μη επίλυσης της υπόθεσης που αφορά την πρόταση για τη Γεωργία, το ζήτημα αυτό θα ενέχει τον κίνδυνο αποκλεισμού κάθε προσεχούς πρότασης ΜΧΣ, ένα σενάριο το οποίο θα πρέπει να αποφευχθεί, και μάλιστα δεδομένου ότι η επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος και η οικονομική και δημοσιονομική επίπτωση της αραβικής άνοιξης στη Νότια γειτονία της ΕΕ μπορεί να οδηγήσει σε νέες αιτήσεις για συμπληρωματική μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή από την ΕΕ.

3.2.      Συμφωνία στο στάδιο της θέσης του Συμβουλίου

Μετά την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της θέσης του σε πρώτη ανάγνωση, δεν ήσαν επιτυχείς οι διοργανικές συζητήσεις μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου. Το Κοινοβούλιο εκφράζει την ισχυρή προτίμησή του να ακολουθηθεί η συμβουλευτική διαδικασία για την έγκριση του μνημονίου συμφωνίας, ενώ το Συμβούλιο πιστεύει ότι, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό επιτροπολογίας, θα πρέπει να εφαρμοστεί η διαδικασία εξέτασης. Διοργανώθηκαν άτυπες συναντήσεις, οι οποίες όμως δεν οδήγησαν σε συμβιβασμό επί του θέματος αυτού.

4.           Συμπέρασμα

Η Επιτροπή τάσσεται υπέρ της εφαρμογής της συμβουλευτικής διαδικασίας όσον αφορά την έγκριση του ΜΣ. Κατά συνέπεια, δεν συμφωνεί με την κοινή θέση του Συμβουλίου, όπως αυτή εγκρίθηκε στις 10 Μαΐου 2012. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, η Επιτροπή πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας να εξευρεθεί συντόμως λύση και παραμένει έτοιμη να συμβάλει στην έγκαιρη επίτευξη ενός συμβιβασμού επί του θέματος αυτού μεταξύ των δύο συννομοθετών.

[1]               Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011.