52012DC0781

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ σχετικά με την υλοποίηση, τα αποτελέσματα και τη συνολική αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011 /* COM/2012/0781 final */


ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

σχετικά με την υλοποίηση, τα αποτελέσματα και τη συνολική αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011

1.           Ιστορικό

1.1.        Εισαγωγή

Σύμφωνα με την απόφαση για την ανακήρυξη του 2011 ως Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού[1], η παρούσα έκθεση παρουσιάζει την υλοποίηση, τα αποτελέσματα και τη συνολική αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Έτους, με βάση τα συμπεράσματα εξωτερικής του αξιολόγησης[2].

Το 2006 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμβουλεύτηκε την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή σχετικά με τη μελλοντική πορεία που θα ακολουθηθεί στον τομέα του εθελοντισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μία από τις κυριότερες συστάσεις της διερευνητικής γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με τον ρόλο των εθελοντικών δραστηριοτήτων στην ευρωπαϊκή κοινωνία και τον αντίκτυπό τους τον Δεκέμβριο του 2006 ήταν «να ανακηρύξει ένα έτος ως Έτος των Εθελοντών και να δημοσιεύσει το συντομότερο δυνατό μια Λευκή Βίβλο για τον εθελοντισμό και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στα κοινά»[3].

Δημιουργήθηκε μια συμμαχία ΜΚΟ που υποστήριζαν την ιδέα ενός ευρωπαϊκού έτους εθελοντισμού και ξεκίνησε μια εκστρατεία της κοινωνίας των πολιτών με στόχο την ανακήρυξη του 2011 ως Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού. Το 2008 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε δήλωση[4] με την οποία τασσόταν υπέρ της ανακήρυξης του 2011 ως Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού, δίνοντας σημαντική ώθηση στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και καλλιεργώντας υψηλές προσδοκίες.

Το 2009 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της Επιτροπής για την ανακήρυξη του 2011 ως Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντικών Δραστηριοτήτων που προωθούν την Ενεργό Συμμετοχή του Πολίτη (στο εξής «ΕΕΕ 2011»).

Δέκα έτη μετά την ανακήρυξη του 2001 ως Παγκόσμιου Έτους Εθελοντισμού από τα Ηνωμένα Έθνη, το ΕΕΕ 2011 ήρθε την κατάλληλη στιγμή για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κοινωνίας των πολιτών και να κινητοποιήσει τους φορείς του εθελοντισμού στα κράτη μέλη γύρω από το θέμα του εθελοντισμού ως έκφανσης της συμμετοχής στα κοινά. Αποτύπωνε το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι είναι ταγμένοι στις αξίες της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της εξάλειψης των διακρίσεων, και αποδείκνυε παράλληλα ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συμβάλλουν στην προώθηση του εθελοντισμού.

1.2.        Το Ευρωπαϊκό Έτος 2011 και οι στόχοι του

Το ΕΕΕ 2011, τηρώντας απαρέγκλιτα την αρχή της επικουρικότητας, σχεδιάστηκε με σκοπό να ενθαρρύνει τις προσπάθειες των κρατών μελών, καθώς και των περιφερειακών και τοπικών αρχών να διαμορφώσουν καλύτερες συνθήκες και να προβάλουν περισσότερο τις εθελοντικές δραστηριότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την υλοποίηση των ακόλουθων τεσσάρων στόχων:

· Δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να ευνοεί τον εθελοντισμό στην ΕΕ, ώστε αυτός να είναι συνυφασμένος με την προώθηση της συμμετοχής στα κοινά·

· Παροχή της δυνατότητας στους διοργανωτές εθελοντικών δραστηριοτήτων να βελτιώσουν την ποιότητα των εν λόγω δραστηριοτήτων·

· Αναγνώριση των εθελοντικών δραστηριοτήτων·

· Ευαισθητοποίηση όσον αφορά την αξία και τη σημασία του εθελοντισμού.

2.           Ποια ηταν τα αποτελεσματα του Ευρωπαϊκου Ετους;

2.1.        Πλαίσιο

Το ΕΕΕ 2011 υλοποιήθηκε εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αυτές οι αντίξοες συνθήκες έκαναν τους πολίτες να αναγνωρίσουν τη σπουδαιότητα της αλληλεγγύης σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων με τη δέσμευση μεμονωμένων εθελοντών και, με αυτόν τον τρόπο, να γίνουν πιο δεκτικοί στις ιδέες και τις αξίες του εθελοντισμού και στον ρόλο που διαδραματίζει στην τόνωση της συμμετοχής στα κοινά.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, το ΕΕΕ 2011 απέδειξε ότι είναι ανάγκη να αναπτυχθεί περαιτέρω ο ποιοτικός εθελοντισμός μέσα στο κατάλληλο νομικό πλαίσιο. Ο εθελοντισμός αναγνωρίστηκε ως έκφραση αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών, η οποία συμβάλλει στην ευημερία της κοινωνίας μας και λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στον κοινωνικό αποκλεισμό, τη φτώχεια, τη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την αδικία. Ως προς αυτό, το ΕΕΕ 2011 αποτέλεσε φυσική συνέχεια του Ευρωπαϊκού Έτους για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (2010).

2.2.        Μια απαρέγκλιτη πολιτική δέσμευση

Το ΕΕΕ 2011 λειτούργησε ως καταλύτης για πολιτικές αλλαγές τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ήδη κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου έτους εγκρίθηκαν πολλά σημαντικά έγγραφα πολιτικής:

Η Επιτροπή εξέδωσε την «Ανακοίνωση σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ και τον εθελοντισμό: Αναγνώριση και προώθηση διασυνοριακών εθελοντικών δραστηριοτήτων στην ΕΕ»[5].

Το Συμβούλιο, στο πλαίσιο της πολωνικής Προεδρίας, εξέδωσε συμπεράσματα σχετικά με τον ρόλο των εθελοντικών δραστηριοτήτων στην κοινωνική πολιτική[6], καθώς και τον ρόλο των εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό για την προαγωγή της ενεργού συμμετοχής του πολίτη[7].

Τον Μάρτιο του 2012 η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή γνωμοδότησε σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2011[8].

Τον Ιούνιο του 2012 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε έκθεση σχετικά με την αναγνώριση και προώθηση διασυνοριακών εθελοντικών δραστηριοτήτων στην ΕΕ[9].

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η δέσμη περαιτέρω μέτρων θα διευκολύνει τον εθελοντισμό γενικά και τον διασυνοριακό εθελοντισμό ειδικότερα.

Το Ευρωπαϊκό έτος για την ενεργό γήρανση και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών 2012 (ΕΕ 2012) εξέτασε το θέμα του εθελοντισμού προωθώντας τον εθελοντισμό ηλικιωμένων. Μία από τις κυριότερες δράσεις του, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Ηλικιωμένου Δυναμικού, καλούσε τις τοπικές αρχές και τις οργανώσεις εθελοντών να βρουν νέους τρόπους ώστε να εμπλέξουν ηλικιωμένους πολίτες σε εθελοντικές δραστηριότητες.

Το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών (2013) θα βασιστεί στα αποτελέσματα του ΕΕΕ 2011.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και των εμβληματικών πρωτοβουλιών «Νεολαία σε κίνηση» και «Ατζέντα για νέες δεξιότητες και θέσεις εργασίας», η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση σύστασης του Συμβουλίου για την επικύρωση της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης[10], με σκοπό την ενίσχυση των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων που έχουν αποκτηθεί εκτός της σχολικής εκπαίδευσης μέσω δραστηριοτήτων όπως ο εθελοντισμός.

Σε πρακτικό επίπεδο, το ευρωπαϊκό διαβατήριο δεξιοτήτων – δηλαδή ο νέος ηλεκτρονικός φάκελος που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να παρουσιάσουν το προφίλ τους ως προς τις ικανότητες και τα προσόντα τους, τα οποία έχουν αποκτήσει μέσω τυπικής και/ή μη τυπικής μάθησης – θα έχει κατά συνέπεια και μια διάσταση εθελοντισμού.

Τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ που εφαρμόζονται σε διάφορους τομείς πολιτικής, όπως η Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία (ΕΕΥ) του προγράμματος «Νεολαία σε δράση»[11], το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες»[12] και το πρόγραμμα «Grundtvig»[13], καθώς και το μελλοντικό πρόγραμμα για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό (πρόταση της Επιτροπής με τίτλο «Erasmus για όλους»)[14] θα εξακολουθήσουν να απευθύνονται σε εθελοντές.

Το 2014 θα συγκροτηθεί το Ευρωπαϊκό Σώμα Εθελοντών Ανθρωπιστικής Βοήθειας (εθελοντές βοήθειας ΕΕ), που προβλέπεται στο άρθρο 214 παράγραφος 5 της ΣΛΕΕ, έπειτα από τρία έτη προπαρασκευαστικών μέτρων[15].

Επιπλέον, καταρτίζονται πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην ενσωμάτωση της διάστασης του εθελοντισμού στις πολιτικές της ΕΕ, όπως η ανανεωμένη στρατηγική της ΕΕ 2011-14 για την εταιρική κοινωνική ευθύνη[16].

Παράλληλα, το ΕΕΕ 2011 αναγνώρισε την ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής σε εθνικό επίπεδο, αφού τα εναπομείναντα εμπόδια στον εθελοντισμό μπορούν να αρθούν σε επίπεδο κρατών μελών. Το ΕΕΕ 2011 απέδειξε ότι ο εθελοντισμός είναι, κατά κύριο λόγο, τοπικό φαινόμενο: οι περισσότεροι εθελοντές συμμετέχουν σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο. Ωστόσο, μία από τις διαπιστώσεις του ΕΕΕ 2011 είναι ότι τα κράτη μέλη μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη του εθελοντισμού ανοίγοντας εθνικά προγράμματα εθελοντισμού στον διασυνοριακό εθελοντισμό.

Οι εθνικοί συντονιστικοί οργανισμοί του ΕΕΕ 2011 μετεξελίχθηκαν σ’ ένα αρραγές δίκτυο και, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας τους, εξέδωσαν τη «Δήλωση της Βαρσοβίας για τη Βιωσιμότητα της Δράσης για τις Εθελοντικές Δραστηριότητες και την Ενεργό Συμμετοχή των Πολιτών» στην καταληκτική διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Έτους τον Δεκέμβριο του 2011.

2.3.        Διαμόρφωση ενός ευνοϊκού για τον εθελοντισμό περιβάλλοντος στην Ευρώπη

Η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος ήταν ένας ιδιαίτερα φιλόδοξος στόχος του ΕΕΕ 2011. Παρά το γεγονός ότι η σημασία του αναγνωρίστηκε από όλα τα κράτη μέλη, υπήρξε απόκλιση απόψεων ως προς το κατά πόσον η ρύθμιση συνιστά τη λύση για ένα καλύτερο περιβάλλον. Αν και, κατά την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους, 12 χώρες είχαν θεσπίσει νομικό πλαίσιο ειδικά για τον τομέα του εθελοντισμού (BE, CY, CZ, HU, IT, LV, LU, MT, PL, PT, RO, ES), σε άλλα 12 κράτη μέλη ο τομέας αυτός ρυθμιζόταν από άλλες υφιστάμενες γενικές νομοθεσίες (AT, DK, EE, FI, FR, DE, GR, IE, LT, NL, SE, UK)[17]. Το 2011 δημιουργήθηκε για πρώτη φορά συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο στη Σλοβακία, τη Σλοβενία και τη Λιθουανία. Στη Βουλγαρία εκπονήθηκε νομοθεσία για τον εθελοντισμό το 2011 και εγκρίθηκε το 2012. Η Πολωνία κατάρτισε νέα στρατηγική για τον εθελοντισμό, η Αυστρία ανανέωσε τη σχετική νομοθεσία της και η Πορτογαλία εκπόνησε νέα νομοθεσία που θα εγκριθεί το 2012. Η ιδέα του «Ευρωπαϊκού Χάρτη Εθελοντών», η οποία ξεκίνησε από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεότητας και ακολουθεί προσέγγιση με γνώμονα τα δικαιώματα, εξετάστηκε κατά το 2011.

Όσον αφορά τη δυνατότητα να γίνονται δεκτοί εθελοντές εκτός ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Επιτροπή εξέδωσε το 2011 την πρώτη της έκθεση για την εφαρμογή της οδηγίας 2004/114/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με τις προϋποθέσεις εισδοχής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό τις σπουδές, την ανταλλαγή μαθητών, την άμισθη πρακτική άσκηση ή την εθελοντική υπηρεσία[18].

Το Ευρωπαϊκό Έτος χρησίμευσε ως μοχλός πίεσης προς τα κράτη μέλη ώστε να εφαρμόσουν το έγγραφο οδηγιών σχετικά με τη μέτρηση της εργασίας σε εθελοντική βάση, το οποίο υιοθετήθηκε επισήμως από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) κατά το Ευρωπαϊκό Έτος.

Σκοπός του εγγράφου οδηγιών της ΔΟΕ σχετικά με τη μέτρηση της εργασίας σε εθελοντική βάση, το οποίο συντάχθηκε τον Μάρτιο του 2011, είναι να καθοδηγήσει τις χώρες όσον αφορά την παραγωγή συστηματικών και διεθνώς συγκρίσιμων δεδομένων σχετικά με την εθελοντική εργασία μέσω τακτικών συμπληρωμάτων στις έρευνες για το εργατικό προσωπικό. Ο στόχος είναι να βελτιωθούν οι γνώσεις για τον εθελοντισμό και να διαπιστωθεί η οικονομική του αξία.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία ήταν οι πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που εφάρμοσαν το έγγραφο οδηγιών της ΔΟΕ το 2011. Η Ιταλία θα το εγκρίνει το 2012, ενώ η Σλοβακία χρησιμοποίησε τη μεθοδολογία του για τις εθνικές της έρευνες. Η Γαλλία, η Λετονία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και το Μαυροβούνιο, το οποίο είναι υποψήφιο για ένταξη στην ΕΕ, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα.

2.4.        Ενίσχυση του ρόλου των οργανώσεων εθελοντών

Το ΕΕΕ 2011 υπήρξε ένα σημαντικό κίνητρο για την ενίσχυση των οργανώσεων εθελοντών και για την εδραίωση εταιρικών σχέσεων μεταξύ τους. Ειδικότερα, η Συμμαχία ΕΕΕ 2011 διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση της δικτύωσης και της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων στο Ευρωπαϊκό Έτος και κατάφερε να ακουστεί η φωνή της κοινωνίας των πολιτών. Η ύπαρξη μίας και μόνης κεντρικής ομάδας για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων της κοινωνίας των πολιτών και των ενεργειών πολιτικής ήταν ένας αποδοτικός τρόπος συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών και επαφής με εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές και δυνητικούς εθελοντές.

Μεσομακροπρόθεσμα, το έργο των ομάδων εργασίας της Συμμαχίας ΕΕΕ 2011, το οποίο οδήγησε στην κατάρτιση, από την κοινωνία των πολιτών, της Πολιτικής Ατζέντας για τον Εθελοντισμό στην Ευρώπη (P.A.V.E), μπορεί να αναμένεται ότι θα αποφέρει καρπούς όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας διαχείρισης του εθελοντισμού.

Η Συμμαχία ΕΕΕ 2011 δημιουργήθηκε το 2007 ως ανοικτή, άτυπη ομάδα ευρωπαϊκών δικτύων που ενεργοποιούνται στον χώρο του εθελοντισμού, με σκοπό τη συνεργασία τους για την προώθηση και την υλοποίηση του ΕΕΕ 2011. Το δίκτυο αύξησε τα μέλη του από 24 τον Ιούλιο του 2010 σε 39 τον Δεκέμβριο του 2011[19], και πλέον έχει περίπου 2.000 άμεσα μέλη και οργανώσεις-εταίρους σ’ ολόκληρη την Ευρώπη και εκτός αυτής.

Στους στόχους της Συμμαχίας ΕΕΕ 2011 περιλαμβανόταν η κατάρτιση Πολιτικής Ατζέντας για τον Εθελοντισμό στην Ευρώπη (P.A.V.E.), η οποία υποβλήθηκε επισήμως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην καταληκτική διάσκεψη του ΕΕΕ 2011 τον Δεκέμβριο του 2011. Το προπαρασκευαστικό έργο συντελέστηκε, σε μεγάλο βαθμό, στο πλαίσιο έξι ομάδων εργασίας, οι οποίες συναντήθηκαν πέντε φορές κατά τη διάρκεια του 2011. Η P.A.V.E. παρέχει συστάσεις πολιτικής από την κοινότητα των εθελοντών, οι οποίες στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός πιο αποτελεσματικού και αποδοτικού πλαισίου πολιτικής στην Ευρώπη για την υποστήριξη και την προώθηση του εθελοντισμού.

2.5.        Αναγνώριση της εθελοντικής δραστηριότητας

Η αναγνώριση των εθελοντικών δραστηριοτήτων θεωρήθηκε σημαντικός στόχος του ΕΕΕ 2011. Αυτό μαρτυρεί ο μεγάλος αριθμός συστημάτων και τελετών απονομής βραβείων σ’ ολόκληρη την ΕΕ για την αναγνώριση των εθελοντών και την έκφραση ευχαριστιών για το έργο τους. Για παράδειγμα, οι Κάτω Χώρες διοργάνωσαν μια «Εβδομάδα επικρότησης», ενώ η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία και η Σλοβενία διοργάνωσαν εθνικές τελετές απονομής βραβείων για την αναγνώριση των εθελοντών.

Η πρώτη θεματική διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Έτους ήταν αφιερωμένη στο θέμα της αναγνώρισης και των υφιστάμενων μηχανισμών για την προώθηση της επικύρωσης των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων που μπορούν να αποκτηθούν κατά τη διάρκεια μιας εθελοντικής δραστηριότητας. Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων, το Europass και το Youthpass είναι παραδείγματα χρήσιμων μέσων ευρωπαϊκού επιπέδου που παρέχονται σ’ αυτό το πλαίσιο.

2.6.        Ευαισθητοποίηση σχετικά με την αξία του εθελοντισμού

Η ευαισθητοποίηση σχετικά με την αξία του εθελοντισμού αναγνωρίστηκε ως σημαντικός στόχος του ΕΕΕ 2011 τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατών μελών. Η ευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης και οι αντίστοιχες εθνικές εκστρατείες συνέβαλαν στην επίτευξη αυτού του στόχου. Σε πολλά κράτη μέλη, η ευρωπαϊκή εκστρατεία λειτούργησε συμπληρωματικά ως προς τις υφιστάμενες δραστηριότητες ευαισθητοποίησης με την παροχή επιπλέον πόρων.

Πέραν τούτου, το ΕΕΕ 2011 καλύφθηκε εκτενώς από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

3.           Ευρωπαϊκο Ετος 2011: Υλοιποιηση και βασικεσ δραστηριοτητεσ

Το 2011 συνολικός προϋπολογισμός ύψους 7,7 εκατ. ευρώ στήριξε δραστηριότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Το 2010 διατέθηκε ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 2,994 εκατ. ευρώ για προπαρασκευαστικές δράσεις με σκοπό τη διοργάνωση εκστρατείας ενημέρωσης και επικοινωνίας για το ΕΕΕ 2011 και τη δημιουργία της συντονιστικής δομής που θα φέρει σε επαφή τους βασικούς ενδιαφερομένους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

3.1.        Υλοποίηση του ΕΕΕ 2011 στα κράτη μέλη

Κάθε κράτος μέλος, για να οργανώσει τη συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Έτος, όρισε έναν εθνικό συντονιστικό οργανισμό (ΕΣΟ), το πεδίο αρμοδιοτήτων του οποίου μαρτυρεί την πολυμορφία που εμφανίζουν οι παραδόσεις εθελοντισμού των κρατών μελών.

Οι ΕΣΟ έλαβαν συνολικά 3,549 εκατ. ευρώ προκειμένου να συντονίσουν τις εθνικές τους δραστηριότητες στο πλαίσιο του ΕΕΕ 2011, σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εργασιών που είχε καταρτίσει κάθε ΕΣΟ και είχε εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε κάθε χώρα, το ποσό που χορηγήθηκε έπρεπε να συνοδεύεται από συγχρηματοδότηση ποσοστού τουλάχιστον 20 %· ορισμένες χώρες παρείχαν μεγαλύτερο ποσοστό από το ελάχιστο απαιτούμενο.

Στα κράτη μέλη, πολλές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, όπως:

· δραστηριότητες ευαισθητοποίησης (εκστρατείες επικοινωνίας, εκδηλώσεις προβολής, διαγωνισμοί και τελετές απονομής βραβείων, δικτυακοί τόποι, φυλλάδια, υλικό προώθησης, δράσεις στα μέσα ενημέρωσης, κοινωνική δικτύωση κ.λπ.)·

· δημόσιες συζητήσεις (διασκέψεις, σεμινάρια, συνεδριάσεις κ.λπ.)·

· δραστηριότητες σχετικές με εμπειρογνωμοσύνη (έρευνα, μελέτες, δημοσιεύσεις κ.λπ.).

Οι εθνικές εκστρατείες επικοινωνίας είχαν ικανοποιητικό αντίκτυπο, αφού ήταν προσαρμοσμένες στις εθνικές συνθήκες. Η συνεργασία με τα Γραφεία Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στα κράτη μέλη και με το δίκτυο «Europe Direct» συνέβαλαν στην προσέγγιση ενός ευρύτερου κοινού. Το Ευρωπαϊκό Έτος συμπλήρωσε υφιστάμενα εθνικά προγράμματα και δραστηριότητες στον τομέα του εθελοντισμού παρέχοντας χρηματοδότηση και τους προσέδωσε μια ευρωπαϊκή διάσταση.

Σε εθνικό και τοπικό επίπεδο συγκεντρώθηκαν πολλά παραδείγματα ορθής πρακτικής και καινοτόμων δράσεων (για παραδείγματα ορθής πρακτικής στα κράτη μέλη, βλ. παράρτημα 1).

3.2.        Ευρωπαϊκά εμβληματικά έργα

Τον Οκτώβριο του 2010 δημοσιεύθηκε πρόταση υποβολής προτάσεων για εμβληματικές πρωτοβουλίες, και τον Μάρτιο του 2011 επιλέχθηκαν συνολικά 33 έργα για την προώθηση της δικτύωσης και της καινοτομίας στον τομέα του εθελοντισμού. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα έργο ανά χώρα σε δεκατέσσερα κράτη μέλη, ενώ δύο έργα έλαβαν χρηματοδότηση στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ισπανία, την Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και τρία στην Πορτογαλία.

Ο προϋπολογισμός που χορηγήθηκε για τη συγχρηματοδότηση εμβληματικών έργων ήταν 1,964 εκατ. ευρώ. Η συγχρηματοδότηση της Επιτροπής περιορίστηκε στο 60 % κατ’ ανώτατο όριο των συνολικών επιλέξιμων δαπανών κάθε έργου.

Δόθηκε προτεραιότητα σε έργα για τη δοκιμή και την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων προγραμμάτων και για τη δημιουργία μακρόπνοων συμπράξεων μεταξύ οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και οργανισμών του δημόσιου τομέα που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εθελοντισμού. Επιπλέον, δόθηκε προτεραιότητα σε ορισμένα θέματα, όπως στον υποστηριζόμενο από τους εργοδότες εθελοντισμό, στα προγράμματα κινητικότητας στο πλαίσιο του εθελοντισμού για άτομα κάθε ηλικίας με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, στον κοινωνικό αποκλεισμό και στον εθελοντισμό ηλικιωμένων (βλ. παράρτημα 2 για παραδείγματα επιτυχημένων εμβληματικών έργων).

Μέσω των ευρωπαϊκών εμβληματικών έργων εισήχθησαν αρκετές καινοτόμοι προσεγγίσεις στον τομέα του εθελοντισμού, οι οποίες διαδόθηκαν μέσω των συμπράξεων που είχαν δημιουργηθεί με τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων. Ωστόσο, οι δυνατότητες των εμβληματικών έργων δεν αξιοποιήθηκαν πάντα πλήρως όσον αφορά τη διάδοση των αποτελεσμάτων.

3.3.        Ευαισθητοποίηση σε επίπεδο ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Έτος προβλήθηκε στους σχετικούς ενδιαφερομένους και στο ευρύ κοινό μέσω μιας σειράς δράσεων.

Αυτές οι δράσεις ήταν διαρθρωμένες σε τέσσερις ενότητες:

Περιοδεία του ΕΕΕ 2011:

Στις πρωτεύουσες όλων των κρατών μελών διοργανώθηκε περιοδεύουσα ενημερωτική εκστρατεία, η Περιοδεία του ΕΕΕ 2011. Ζητήθηκε από τους εθνικούς συντονιστικούς οργανισμούς να δικτυωθούν με την τοπική κοινότητα εθελοντών και να καταρτίσουν το πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τον σταθμό της περιοδείας στη χώρα τους. Η ιδέα ήταν να τεθεί στο προσκήνιο, για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, η εθνική και τοπική εθελοντική εργασία, καθώς και να δοθεί μια πλατφόρμα δικτύωσης και ανταλλαγής των βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των σχετικών εθνικών φορέων.

Η Περιοδεία του ΕΕΕ σημείωσε σε ορισμένες χώρες μεγαλύτερη επιτυχία απ’ ό,τι σε άλλες. Οι παράγοντες επιτυχίας φαίνεται ότι ήταν το υψηλό επίπεδο συμμετοχής από την πλευρά τόσο των εθνικών όσο και των δημοτικών αρχών, το αίσθημα ενισχυμένου ρόλου που απέκτησε ο τομέας του εθελοντισμού, η κεντρική τοποθεσία και οι εξωτερικές δραστηριότητες για την προσέλκυση επισκεπτών. Εκείνο που τόνισε την ευρωπαϊκή διάσταση ήταν η συμπληρωματικότητα με την παρουσίαση άλλων προγραμμάτων της ΕΕ, π.χ. το «Νεολαία σε δράση» και το «Grundtvig», καθώς και η συνεργασία με τις αντιπροσωπείες της Επιτροπής και με τα δίκτυα του «Europe Direct».

Διασκέψεις για το ΕΕΕ 2011:

Η έναρξη του ΕΕΕ 2011 από τα ΜΜΕ πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο του 2010, και κατά τη διάρκεια του 2011 διοργανώθηκαν τέσσερις θεματικές διασκέψεις σε επίπεδο ΕΕ .

Στις 8 Ιανουαρίου 2011 το Ευρωπαϊκό Έτος ξεκίνησε επισήμως στη Βουδαπέστη από την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Viviane Reding, στο πλαίσιο ημιημερίδας. Η διάσκεψη αυτή απευθυνόταν κυρίως στους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής και αφορούσε την αναγνώριση του εθελοντισμού. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Staffan Nilsson, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.

Στις 23 και 24 Μαΐου 2011 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες διήμερη θεματική διάσκεψη η οποία διοργανώθηκε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, με σκοπό να αντιμετωπιστούν τα διάφορα θέματα που ανακύπτουν στο πλαίσιο του εθελοντισμού από την οπτική γωνία του μεμονωμένου εθελοντή. Σ’ αυτή τη διάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Jerzy Buzek, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Viviane Reding, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, κ. Staffan Nilsson.

Στις 3 και 4 Νοεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνέδριο μιάμισης ημέρας με θέμα «Ενίσχυση του ρόλου των οργανώσεων εθελοντών», με τη συμμετοχή της Αντιπροέδρου κ. Viviane Reding και της Επιτρόπου κ. Μαρίας Δαμανάκη. Η διάσκεψη εστιάστηκε στην ποιότητα του εθελοντισμού.

Η καταληκτική διάσκεψη του ΕΕΕ 2011 πραγματοποιήθηκε στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2011 στη Βαρσοβία. Αυτή η διάσκεψη πολιτικού προσανατολισμού, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της επιτρόπου κ. Kristalina Georgieva, προετοίμασε το έδαφος για την ανάπτυξη πολιτικής και συνέχισε τη δράση σε ενωσιακό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο με σκοπό τη βελτίωση του κλίματος για τον εθελοντισμό τα επόμενα έτη.

Αυτές οι θεματικές διασκέψεις έτυχαν ικανοποιητικής αποδοχής από τους συμμετέχοντες. Σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν μετά τις τέσσερις διασκέψεις, σημαντική πλειονότητα των συμμετεχόντων θεώρησε ότι οι ευρωπαϊκές διασκέψεις άξιζε ή άξιζε πολύ να πραγματοποιηθούν, ενώ η επίδραση που είχαν στη δικτύωση κρίθηκε σημαντική.

Δικτυακός τόπος του ΕΕΕ 2011:

Ο επίσημος δικτυακός τόπος για τις δραστηριότητες επικοινωνίας του ΕΕΕ 2011 (www.europa.eu/volunteering) σχεδιάστηκε για να είναι διαδραστικός, συμμετοχικός και για να διαμορφώνει ένα αίσθημα κοινότητας. Το περιεχόμενο δόθηκε – και μεταφορτώθηκε – από τα κέντρα αναμετάδοσης (βλ. παρακάτω), από εθελοντές που μοιράζονται προσωπικές τους ιστορίες και από ΕΣΟ. Στον δικτυακό τόπο παρέχονται επίσης γενικότερες πληροφορίες για τον εθελοντισμό, ορισμένα αποσπάσματα, εκθέσεις και φωτογραφίες από ΜΜΕ για την περιοδεία ΕΕΕ 2011.

Ο δικτυακός τόπος δέχτηκε πολλές επισκέψεις. Ωστόσο, η αξιολόγηση επισήμανε ότι ο σχεδιασμός του θα μπορούσε να είχε γίνει μ’ έναν τρόπο που θα τον έκανε πιο φιλικό για τους χρήστες.

Τα κέντρα αναμετάδοσης ΕΕΕ 2011:

Επιλέχθηκε ένας νεαρός εθελοντής ανά κράτος μέλος για την παραγωγή οπτικού υλικού (βίντεο) και τη σύνταξη κειμένου σχετικά με την υλοποίηση του ΕΕΕ 2011 σε άλλο κράτος μέλος. Τα βίντεο μεταφορτώθηκαν στον δικτυακό τόπο του ΕΕΕ 2011 και δημιουργήθηκε μια ταινία-συμπίλημα με αποσπάσματα των βίντεο.

Οι εκθέσεις των κέντρων αναμετάδοσης ΕΕΕ 2011 είχαν μεγάλη επισκεψιμότητα από τους χρήστες του δικτυακού τόπου, αλλά, σύμφωνα με την αξιολόγηση, θα μπορούσαν να είχαν συνδεθεί στενότερα με τις άλλες δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Έτους.

3.4.        Συμμαχία ΕΕΕ 2011

Το 2010 χορηγήθηκε επιδότηση δράσης ύψους 400.000 ευρώ στη Συμμαχία ΕΕΕ 2011, στη συντονιστική δομή που έφερε σε επαφή νευραλγικά ευρωπαϊκά δίκτυα και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του εθελοντισμού. Δικτυακός τόπος: www.eyv2011.eu.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε από την Επιτροπή, η Συμμαχία ΕΕΕ 2011 ανέλαβε να συμπληρώσει τις δραστηριότητες ενημέρωσης και επικοινωνίας της Επιτροπής πραγματοποιώντας δραστηριότητες που αποβλέπουν ειδικά στη συμμετοχή εθελοντών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και συντονίζοντας έξι ομάδες εργασίας που οδήγησαν στην κατάρτιση «Πολιτικής Ατζέντας για τον Εθελοντισμό στην Ευρώπη» (P.A.V.E), μιας καθοριστικής συνεισφοράς της κοινωνίας των πολιτών στο Ευρωπαϊκό Έτος.

4.           Συμπέρασματα

Το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού επέδρασε θετικά στον κόσμο του εθελοντισμού, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Οι στόχοι και οι δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Έτους ήταν επωφελείς, και η προσέγγιση που ακολουθήθηκε – η οποία είχε στόχευση και ήταν προσανατολισμένη στα αποτελέσματα – κατάφερε να επιτύχει τους στόχους σε όλα τα κράτη μέλη, ακόμα κι αν ο αντίκτυπος ήταν διαφορετικός ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούσαν σε κάθε κράτος.

Το Ευρωπαϊκό Έτος λειτούργησε καταλυτικά για τις αλλαγές που συντελέστηκαν στον τομέα του εθελοντισμού σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, και οδήγησε στην υιοθέτηση ή τροποποίηση στρατηγικών και νομοθεσιών των κρατών μελών σχετικά με τον εθελοντισμό. Έδωσε τη δυνατότητα στους διοργανωτές να βελτιώσουν την ποιότητα και να εστιάσουν την προσοχή τους σε τομείς όπως ο εταιρικός εθελοντισμός και ο εθελοντισμός ως μη τυπική μαθησιακή εμπειρία. Αύξησε την αναγνώριση του εθελοντισμού μέσω ενός ευρέος φάσματος πρωτοβουλιών και ευαισθητοποίησε σχετικά με τον εθελοντισμό και την αξία του στην κοινωνία με προβολή στα ΜΜΕ και με τις ευρωπαϊκές εκστρατείες επικοινωνίας. Οι εθνικές δραστηριότητες είχαν ένα πολύτιμο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα γι’ αυτές τις δραστηριότητες σε επίπεδο ΕΕ.

Πάνω απ’ όλα, το Ευρωπαϊκό Έτος συνέβαλε στην ανάπτυξη δικτύων και νέων πρωτοβουλιών. Συμπλήρωσε υφιστάμενες δραστηριότητες και τόνισε την ευρωπαϊκή διάσταση του εθελοντισμού.

Το ΕΕΕ 2011 αφήνει ως παρακαταθήκη τη συνέχιση δραστηριοτήτων και δομών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2011 και την έγκριση ορθών πρακτικών που θα φέρουν αλλαγές τα επόμενα χρόνια.

Το ΕΕΕ 2011 οδήγησε στην έγκριση πέντε εγγράφων πολιτικής της ΕΕ για τον εθελοντισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση: μία ανακοίνωση της Επιτροπής, δύο σειρές συμπερασμάτων του Συμβουλίου, μία γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, και μία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου[20].

Το Ευρωπαϊκό έτος για την ενεργό γήρανση (2012) διασφάλισε μια κάποια συνέχεια με το ΕΕΕ 2011 μέσω συγκεκριμένων δράσεων. Η βιωσιμότητα θα εξασφαλιστεί μέσω συνεργειών με το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών (2013). Με τη διοργάνωση μιας σειράς Ευρωπαϊκών Ετών για θέματα που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη και εστιάζονται σε διάφορες πτυχές [το Ευρωπαϊκό Έτος για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (2010), το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού (2011), το Ευρωπαϊκό έτος για την ενεργό γήρανση και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών (2012) και το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών (2013)], η Επιτροπή συμβάλλει στη διερεύνηση της συμμετοχής στα κοινά στις διάφορες εκδοχές της.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1: Το ΕΕΕ 2011 σε αριθμουσ

· Συμμετείχαν τα 27 κράτη μέλη.

· Πραγματοποιήθηκαν 4 εκδηλώσεις ευρείας προβολής στην ΕΕ (Βουδαπέστη, Βρυξέλλες, Αθήνα και Βαρσοβία).

· Τα ευρωπαϊκά όργανα φιλοξένησαν αρκετές εκδηλώσεις ευρείας προβολής, όπως τη 2η Διάσκεψη για τον εθελοντισμό και το συνέδριο ενδιαφερομένων που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεότητας και φιλοξενήθηκε από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και το φόρουμ «Οι περιφερειακές και τοπικές αρχές σε δράση κατά το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011», το οποίο διοργανώθηκε από την Επιτροπή των Περιφερειών·

· Τέσσερις δημόσιες ακροάσεις διοργανώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή·

· Πολλές εθνικές, περιφερειακές και τοπικές δραστηριότητες προωθήθηκαν από τους εθνικούς συντονιστικούς φορείς ή την κοινωνία των πολιτών και στα 27 κράτη μέλη·

· Χορηγήθηκε συνολικός προϋπολογισμός ύψους 6,021 εκατ. ευρώ για τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στα κράτη μέλη·

· Το μέσο ποσοστό εθνικής συγχρηματοδότησης ανήλθε στο 41,04 % όσον αφορά τις εθνικές δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Έτους μέσω των εθνικών προϋπολογισμών·

· Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα ευρωπαϊκά εμβληματικά σχέδια ανήλθε στα 3.274 εκατ. ευρώ·

· Το μέσο ποσοστό συγχρηματοδότησης ανήλθε στο 40,99 % για τα ευρωπαϊκά εμβληματικά σχέδια·

· Το ύψος του συνολικού προϋπολογισμού έφθασε τα 14,507 εκατ. ευρώ: 10,694 εκατ. ευρώ (προϋπολογισμός ΕΕ) + 2,471 εκατ. ευρώ (εθνικός προϋπολογισμός) + 1,342 εκατ. ευρώ (συγχρηματοδότηση εμβληματικών σχεδίων)·

· Η Περιοδεία ΕΕΕ 2011 συγκέντρωσε περισσότερους από 56.000 επισκέπτες·

· Διοργανώθηκαν 950 εργαστήρια και συζητήσεις σχετικά με τον εθελοντισμό, καθώς και 261 πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά την Περιοδεία ΕΕΕ 2011·

· Στην Περιοδεία ΕΕΕ 2011 συμμετείχαν 1.660 οργανώσεις·

· Δημοσιεύθηκαν χιλιάδες έντυπα/ηλεκτρονικά άρθρα για το Ευρωπαϊκό Έτος και την Περιοδεία ΕΕΕ 2011·

· 366,172 χρήστες επισκέφθηκαν τουλάχιστον μία φορά τον δικτυακό τόπο του ΕΕΕ 2011, ενώ επισκέψεις δέχθηκαν 1.556 εκατ. ιστοσελίδες·

· Τηλεφορτώθηκαν περισσότερες από 3.880 εικόνες στον δικτυακό τόπο του ΕΕΕ 2011·

· Τηλεφορτώθηκαν περισσότερα από 420 βίντεο στον δικτυακό τόπο του ΕΕΕ 2011·

· Τα βίντεο του ΕΕΕ 2011 προβλήθηκαν περισσότερες από 26.000 φορές·

· Οι δημοσιογράφοι κέντρα αναμετάδοσης του ΕΕΕ 2011 σ’ όλα τα κράτη μέλη παρήγαγαν 27 γραπτές εκθέσεις + χρονογραφήματα, εικόνες και βίντεο·

· Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια ήταν οι επισκέπτες των ηλεκτρονικών εκθέσεων των κέντρων αναμετάδοσης·

· Στον δικτυακό τόπο της Συμμαχίας ΕΕΕ 2011 (www.eyv2011.eu) καταγράφηκαν 2.175.527 εθελοντικές ώρες εργασίας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2:       Δραστηριοτητεσ των κρατων μελων – Παραδειγμάτα ορθής πρακτικής

Αυστρία

Στις 17 και 18 Ιουνίου οργανώσεις εθελοντών σ’ ολόκληρη την Αυστρία διοργάνωσαν για πρώτη φορά μια εθνική ημέρα εθελοντισμού με τίτλο «Tag der freiwilligen Überraschungen». Η ιδέα ήταν να δοθεί στο κοινό η δυνατότητα να ενημερωθεί για τις εθελοντικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην Αυστρία και να απευθυνθεί ένα κάλεσμα προς τους ενδιαφερομένους να συμμετάσχουν στις προσπάθειες και να ταχθούν στον εθελοντισμό. Δημιουργήθηκε βάση δεδομένων στην οποία οι πολίτες μπορούσαν να βρουν μια ευκαιρία εθελοντικής δραστηριότητας που να καλύπτει τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά τους ή να πραγματοποιείται στη γειτονιά τους. Διοργανώθηκαν περισσότερες από 600 εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη τη χώρα και περισσότεροι από 10.000 πολίτες συμμετείχαν στις δραστηριότητες.

Βέλγιο

Στις 15 Νοεμβρίου 2011 εθελοντές από τρεις γλωσσικές κοινότητες του Βελγίου συνάντησαν εκπροσώπους της βελγικής βασιλικής οικογένειας. Ο βασιλιά, στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, ευχαρίστησε τους εθελοντές για τη συμμετοχή τους. Μια έκθεση που παρουσίαζε 52 εθελοντές ταξίδεψε σ’ ολόκληρη τη γαλλόφωνη κοινότητα του Βελγίου και 76.000 δέντρα (ένα για κάθε κάτοικο) φυτεύθηκαν από εθελοντές στη γερμανόφωνη κοινότητα.

Βουλγαρια

Το υπουργείο Σωματικής Αγωγής και Αθλητισμού και η Κρατική Υπηρεσία Βουλγάρων του Εξωτερικού διοργάνωσαν συνέδριο στο Bansko με τη συμμετοχή 250 παιδιών από βουλγαρικές κοινότητες στη FYROM, τη Σερβία, την Αλβανία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Μ' αυτή την ευκαιρία, φυτεύθηκε στο Bansko ένα Δάσος του εθελοντισμού.

Κύπρος

Ο σταθμός της Περιοδείας ΕΕΕ στη Λευκωσία στις 4-6 Απριλίου 2011 άνοιξε από την κ. Έλση Χριστόφια, την πρώτη κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οργανώσεις εθελοντών παρουσίασαν τις εμπειρίες και τις δραστηριότητές τους σε τομείς όπως ο αθλητισμός, η νεολαία, η πρόληψη των ναρκωτικών, η οδική ασφάλεια και η βοήθεια προς τους ηλικιωμένους πολίτες. Οι δήμοι παρουσίασαν παραδείγματα τρόπων βοήθειας των πολιτών και πόσο καταπληκτική εμπειρία μπορεί να είναι ο εθελοντισμός. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα πρώτων βοηθειών στο πλαίσιο του αθλητισμού και να μάθουν να εκφράζουν τα στοιχειώδη στη νοηματική γλώσσα.

Τσεχική Δημοκρατία

Τον Ιανουάριο του 2011 στην Τσεχική Δημοκρατία άρχισε να λειτουργεί νέος δικτυακός τόπος για τον εθελοντισμό, ο οποίος έγινε ο εθνικός δικτυακός τόπος για όλες τις οργανώσεις εθελοντών. Τον Νοέμβριο του 2011 προστέθηκε σ’ αυτόν τον δικτυακό τόπο βάση δεδομένων με τις ευκαιρίες εθελοντικής δραστηριότητας, γεγονός που επέτρεπε στις οργανώσεις να δημοσιεύουν ανακοινώσεις και στους εθελοντές να αναζητούν οργανώσεις εθελοντών. Το ΕΕΕ 2011 παρείχε επίσης την ευκαιρία έκδοσης που παρουσίαζε είκοσι δύο πορτρέτα μεμονωμένων εθελοντών: νέων, ηλικιωμένων, ανδρών, γυναικών, αποφοίτων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ατόμων από μεγάλα αστικά κέντρα ή από την επαρχία. Η έκδοση κυκλοφόρησε στα τσεχικά και στα αγγλικά.

Δανία

Η δανική Περιοδεία ΕΕΕ πραγματοποιήθηκε στις 1-3 Αυγούστου σε περίπτερο που στήθηκε στην πλατεία Axel Torv στην Κοπεγχάγη με το σύνθημα «Τα πολλά πρόσωπα του εθελοντισμού», ώστε να τονιστεί η πολυμορφία του εθελοντισμού στη Δανία. Οι οργανώσεις εθελοντισμού είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα σχέδια και τις δραστηριότητές τους. Συμμετείχαν περισσότερες από 28 οργανώσεις. Για την προσέλκυση επισκεπτών διοργανώθηκαν μια έκθεση φωτογραφίας, μουσικές παραστάσεις, ποδοσφαιρικός διαγωνισμός, επίδειξη μόδας και επιδείξεις πρώτων βοηθειών, ενώ στο περίπτερο δημιουργήθηκε αγορά για τις οργανώσεις.

Εσθονία

Στην Εσθονία εκπονήθηκε δίμηνο πιλοτικό πρόγραμμα για τον εθελοντισμό των εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα με σκοπό την αποστολή εθελοντών από πέντε εταιρείες και πέντε υπουργεία σε 20 μη κυβερνητικές οργανώσεις. Το πρόγραμμα απέβλεπε στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ τριών φορέων: των εθελοντών, των ΜΚΟ και του δημόσιου τομέα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 28 εθελοντές να αφιερώσουν περίπου 160-226 ώρες εθελοντικής εργασίας. Επιπλέον, οι ΜΚΟ έμαθαν πώς να εμπλέκουν επαγγελματίες στις δραστηριότητές τους και οι εργαζόμενοι ευαισθητοποιήθηκαν ως προς τον εθελοντισμό και τα οφέλη του. Ένα πρόγραμμα παρακολούθησης θα συντονίζεται από το NENO (το δίκτυο εσθονικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων) με μια ελαφρώς διαφορετική μορφή και θα χρηματοδοτείται από το εσθονικό Υπουργείο Εσωτερικών.

Φινλανδία

Ο δικτυακός τόπος του ΕΕΕ 2011 (www.tuntitili.fi) περιλαμβάνει μηχανή αναζήτησης κατάλληλη για την εύρεση ευκαιριών εθελοντισμού. Περισσότερες από 120 οργανώσεις από διαφόρους τομείς συμμετείχαν στη δημιουργία της βάσης δεδομένων της μηχανής, που παρέχει στους επισκέπτες την ευκαιρία να αφήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους και να αναφέρουν πόσο χρόνο προτίθενται να αφιερώσουν σ’ ένα συγκεκριμένο έργο. Έως τον Δεκέμβριο του 2011, είχαν δαπανηθεί περισσότερες από 99.000 ώρες. Η μηχανή αναζήτησης διαφημίστηκε σε περιοδικά, βιβλιοθήκες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γαλλία

Στη Γαλλία η δράση «Action de sensibilisation des jeunes» δημιουργήθηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση των νέων όσον αφορά τον εθελοντισμό και την κινητοποίησή τους. Ο συντονισμός αυτής της δράσης έγινε από μια ομάδα ενώσεων και εκπροσώπων των γαλλικών υπουργείων. Μια ομάδα νέων πρεσβευτών που είναι και οι ίδιοι εθελοντές καταρτίστηκε ώστε να μπορεί αν συνομιλεί με μαθητές και φοιτητές σχετικά με τον εθελοντισμό. Τα υπουργεία απέστειλαν επιστολή σε διευθυντές σχολείων, ζητώντας τους να προσκαλέσουν αυτούς τους πρεσβευτές στα σχολεία τους. Στα σχολεία διανεμήθηκαν ένας οδηγός για τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές, καθώς και ένα φυλλάδιο για διάφορες ηλικιακές ομάδες. Η δράση απευθυνόταν σε περίπου 10.000 νέους.

Γερμανία

Το διεθνές σχέδιο «Sieben Brücken, die verbinden» πραγματοποιήθηκε σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Αυστρία και Γερμανία), με πολύ διαφορετικές αντιλήψεις και παραδόσεις όσον αφορά τον εθελοντισμό. Το σχέδιο αναπτύχθηκε από την Κοινωνική Ακαδημία του Potsdam «AWO SANO», σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικογενειακών Θεμάτων, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νεολαίας. Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, το σχέδιο περιελάμβανε φορείς του εθελοντισμού από τα κρατίδια Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Βραδεμβούργου, Σαξονίας και Βαυαρίας. Σκοπός του σχεδίου ήταν να δώσει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να συναντηθούν σ’ ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, να ανταλλάξουν γνώσεις και να συζητήσουν τον ρόλο της συμμετοχής των πολιτών σε κάθε χώρα που εφαρμόζει το σχέδιο αυτό.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα αποφασίστηκε να συνδυαστεί η μη τυπική εκπαίδευση με το επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα με την έκδοση εκπαιδευτικού υλικού σχετικά με τον εθελοντισμό το οποίο θα απευθυνόταν στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο στόχος αυτής της ενέργειας ήταν να ενθαρρυνθεί μια νέα αντίληψη περί εθελοντισμού από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης των νέων. Το εγχειρίδιο θα διατίθεται ηλεκτρονικά και θα διανέμεται στα σχολεία. Θα περιλαμβάνει γενικές πληροφορίες σχετικά με τον εθελοντισμό, τον χαρακτήρα του, τι αντιπροσωπεύει και τι όχι, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, τα κίνητρα που παρέχει, την ιστορία του εθελοντισμού, ιστορίες εθελοντικών δραστηριοτήτων, υφιστάμενα προγράμματα εθελοντισμού και σαφείς εξηγήσεις ως προς τον τρόπο σχεδιασμού και οργάνωσης μιας εθελοντικής δραστηριότητας στην τάξη. Θα περιλαμβάνει φωτογραφίες και κινούμενα σχέδια.

Ουγγαρία

Η μεγάλη πρωτοβουλία για τη συλλογή αποβλήτων «TeSzedd! Volunteer for a clean Hungary» (εθελοντής για μια καθαρή Ουγγαρία) – μία από τις πιο προβεβλημένες δραστηριότητες του ΕΕΕ 2011 στην Ουγγαρία – διοργανώθηκε από το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Περισσότεροι από 160.000 συμμετέχοντες είχαν καταγραφεί στην ιστοσελίδα. Στις 21 Μαΐου 2011 αρκετές τοπικές ομάδες εθελοντών καθάρισαν το περιβάλλον με τη βοήθεια ενός δικτύου εθνικών συντονιστών. Μεμονωμένα άτομα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, εταιρείες, υπουργεία, τοπικές κυβερνήσεις και θεσμικοί φορείς έλαβαν μέρος στην εκστρατεία σε συνολικά 1.500 τοποθεσίες σ’ ολόκληρη την Ουγγαρία. Ως αποτέλεσμα, συλλέχθηκαν χιλιάδες τόνοι αποβλήτων. Διοργανώθηκε μια εθνικής εμβέλειας εκστρατεία στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τις εφημερίδες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ανακοινωθεί η δράση συλλογής αποβλήτων «TeSzedd!».

Iρλανδία

Ο ιρλανδικός ΕΦΣ, από κοινού με περισσότερα από 20 κέντρα εθελοντών, συντόνισε την Εθνική Ημέρα Εθελοντισμού, στις 30 Νοεμβρίου 2011. Η εμβληματική εκδήλωση εκείνης της ημέρας ήταν ένας εθνικός μαραθώνιος πλεξίματος, όπου χιλιάδες εθελοντές σ’ ολόκληρη τη χώρα έπλεξαν μαντίλια, καπέλα και γάντια για λογαριασμό φιλανθρωπικών οργανώσεων. Σχολεία σ’ όλη τη χώρα συμμετείχαν σε δραστηριότητες συγκέντρωσης χρημάτων και πρακτικού εθελοντισμού. Συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 εθελοντές. Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις παντού στην Ιρλανδία αφιέρωσαν χρόνο και ενέργεια σε πανεθνικά προγράμματα εθελοντισμού. Πέντε υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα συμμετείχαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο. Η Εθνική Ημέρα Εθελοντισμού καλύφθηκε εκτενώς από τα έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και ηλεκτρονικά μέσα.

Ιταλία

Στο πλαίσιο του ΕΕΕ 2011 και των εορτασμών για την 150ή επέτειο της ιταλικής ενοποίησης, το πρόγραμμα CSVnet είχε ως στόχο τον εθνικό συντονισμό των κέντρων εθελοντικών υπηρεσιών με την ανάπτυξη μιας συμμετοχικής διαδικασίας που οδήγησε στην κατάρτιση ενός μανιφέστου για την προώθηση του εθελοντισμού των νέων και στη διοργάνωση μιας εκδήλωσης προβολής από νέους. Το πρόγραμμα και η μελέτη «Όταν συμμετέχουν οι νέοι» προωθήθηκαν από το CSVnet και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεότητας απέδειξαν ότι ο τρόπος με τον οποίο οι νέοι συνδέονται με το σχολείο, την εργασία και τον εθελοντισμό αλλάζει συνεχώς και, ως εκ τούτου, είναι καθοριστική η συμμετοχή των νέων στον σχεδιασμό και την εφαρμογή εθελοντικών δραστηριοτήτων για νέους.

Λετονία

Μία από τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες της Λετονίας για το ΕΕΕ 2011 ήταν η δημιουργία εικονικών «πλατφορμών συνάντησης» που να προωθούν τον εθελοντισμό ώστε να τονωθεί η συνεργασία μεταξύ εθελοντών και «παρόχους εθελοντικού έργου». Ως αποτέλεσμα ανοικτής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, υποστηρίχθηκαν τέσσερα σχέδια ΜΚΟ ώστε να αναπτυχθούν και να προωθηθούν πλατφόρμες επικοινωνίας που να ενθαρρύνουν τον εθελοντισμό και να κινητροδοτούν διάφορες κοινωνικές ομάδες – ιδίως τους νέους – να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό. Το σχέδιο έδωσε την ευκαιρία στους μεν εθνικούς και τοπικούς φορείς να επιλέξουν εθελοντές, στους δε εθελοντές να βρουν μια θέση για εθελοντική δραστηριότητα. Η βάση εικονικής τοποθέτησης εθελοντών θα εξακολουθήσει να λειτουργεί και μετά το 2011.

Λιθουανία

Ένα λιθουανικό παράδειγμα προώθησης εθελοντικών δραστηριοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο ήταν ο διαγωνισμό «Πρωτεύουσα εθελοντικών δραστηριοτήτων». Επιλέχθηκαν πέντε πόλεις (Birzai, Alytus, Kedainiai, Siauliai και Palanga) για να γίνουν η πρωτεύουσα εθελοντικών δραστηριοτήτων για ένα μήνα. Κατά τη διάρκεια της δράσης αυτής, πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες άτομα. Οι δραστηριότητες ποίκιλλαν από πόλη σε πόλη: από φιλανθρωπικές δράσεις και συναυλίες σε αθλητικές εκδηλώσεις, δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας, καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί, προστασία των δικαιωμάτων των ζώων μέχρι ανάγνωση παιδικών παραμυθιών σε δημόσια πάρκα και ίδρυση τοπικών κέντρων εθελοντών. Οι δραστηριότητες αυτές έφεραν σε επαφή εκπροσώπους τοπικών αρχών, επιχειρήσεων και δημοτών γύρω από ένα κοινό θέμα.

Λουξεμβούργο

Στο Λουξεμβούργο η Γιορτή του Εθελοντισμού («Fête du Bénévolat»), που γιορτάστηκε στο Schengen, ήταν μια ιδιαίτερα επιτυχημένη διασυνοριακή εκδήλωση. Χάρη στη συμμετοχή γάλλων και γερμανών εταίρων, αντικατόπτριζε τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του Ευρωπαϊκού Έτους. Στόχος ήταν να απευθυνθούν ευχαριστίες προς τους εθελοντές για τη δραστηριοποίησή τους προς όφελος της κοινωνίας. Οι σημαντικότερες στιγμές της ημέρας ήταν οι επιδείξεις από πυροσβεστικές μονάδες και διασώστες, οι μουσικές εκδηλώσεις και τα παιχνίδια για παιδιά.

Μάλτα

Ο τελευταίος σταθμός της ευρωπαϊκής Περιοδείας ΕΕΕ 2011 ήταν η Μάλτα (28 Νοεμβρίου - 5 Δεκεμβρίου). Γι’ αυτόν τον σκοπό, στήθηκε περίπτερο στον παλιό σταθμό λεωφορείων στη Βαλέτα. Το Συμβούλιο της Μάλτας για τον Εθελοντισμό διέθεσε 15 σταντ σε τοπικές οργανώσεις εθελοντών, ώστε να τους δώσει την ευκαιρία να προβάλουν τις δραστηριότητές τους. Κάθε μέρα της Περιοδείας ήτα αφιερωμένη σε ένα ιδιαίτερο θέμα: το περιβάλλον, την ευεξία των ζώων, τις τέχνες και τον πολιτισμό, τη νεολαία, τον αθλητισμό, την κοινωνική και ανθρωπιστική βοήθεια και την υγεία.

Κάτω Χώρες

Οι ολλανδικοί δήμοι κλήθηκαν να βραβεύσουν εξαιρετικές εθελοντικές δραστηριότητες σε τέσσερις κατηγορίες απονέμοντας το βραβείο Πάθους, για το άτομο ή την οργάνωση που αφιερώθηκαν ψυχή τε και σώματι στην εθελοντική τους εργασία· το βραβείο Καινοτομίας, για το πιο καινοτόμο άτομο ή οργάνωση· το βραβείο Προσήλωσης, για το άτομο ή την οργάνωση που πέτυχε τα καλύτερα αποτελέσματα στη συμμετοχή άλλων εθελοντών· και το βραβείο Ικανότητας, για το άτομο ή την οργάνωση που σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις ως προς την ανάπτυξη ταλέντων. Με βάση την επιλογή σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, διοργανώθηκε τελετή απονομής των βραβείων κατά την εκδήλωση λήξης του ΕΕΕ 2011 στις 7 Δεκεμβρίου στο Άμστερνταμ, με την παρουσία της πριγκίπισσας Margriet των Κάτω Χωρών.

Πολωνία

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, το ευρωπαϊκό σχέδιο για τη μέτρηση της εθελοντικής εργασίας και το πολωνικό Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής διοργάνωσαν εργαστήριο για τους υπαλλήλους στον τομέα των στατιστικών εργασίας και για τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών στις 28-29 Σεπτεμβρίου στη Βαρσοβία. Στόχος του εργαστηρίου ήταν να συνδέσει τις στατιστικές υπηρεσίες με τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, να τους επιμορφώσει ως προς τη μεθοδολογία στο νέο έγγραφο οδηγιών της ΔΟΕ σχετικά με τη μέτρηση της εργασίας σε εθελοντική βάση, να εξετάσει τη δυνατότητα εφαρμογής του εν λόγω εγγράφου στα κράτη μέλη της ΕΕ και να κοινοποιήσει πρακτικές μεταξύ των χωρών που αρχίζουν να εφαρμόζουν το έγγραφο οδηγιών ή εξετάζουν τέτοιο ενδεχόμενο. Η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία της Πολωνίας έχει ήδη εφαρμόσει το έγγραφο οδηγιών της ΔΟΕ.

Πορτογαλία

Στις 23 και 24 Μαΐου ο πορτογαλικός εθνικός φορέας συντονισμού του ΕΕΕ 2011 διοργάνωσε σεμινάριο με θέμα «Ο εθελοντισμός στη Μεσόγειο – Μια πολιτισμική ταυτότητα», με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, που εκπροσώπησαν διάφορα πανεπιστήμια και ήταν επικεφαλής τόσο εθελοντικών υποδομών όσο και οργανώσεων εθελοντών. Στόχος του σεμιναρίου είναι να εστιάσει την προσοχή του στην πολιτισμική ταυτότητα των εθελοντών (αξίες και έννοιες) και στην οργάνωση του εθελοντισμού σε κάθε χώρα, καθώς και στην ανταλλαγή ορθών πρακτικών. Στην καταληκτική συνεδρία ο καθηγητής Rogério Roque Amaro πρότεινε συζήτηση με θέμα «Εθελοντισμός σε καιρούς κρίσης: αντίκτυπος και προκλήσεις».

Σλοβακία

Η σλοβακική περιοδεύουσα ενημερωτική εκστρατεία «Caravana» επέκτεινε την ιδέα της Περιοδείας ΕΕΕ 2011 σε πέντε δήμους των σλοβακικών περιφερειών: Košice, Prešov, Žilina, Nitra και Komárno. Μ’ αυτόν τον τρόπο, οι πολίτες σε πόλεις εκτός Μπρατισλάβας έχουν τη δυνατότητα να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Έτος και τους στόχους του, καθώς και για τις ευκαιρίες εθελοντισμού στην περιφέρειά τους. Πολλές τοπικές και περιφερειακές ΜΚΟ παρουσίασαν τις δραστηριότητές τους με σταντ, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες και βίντεο και συζήτησαν με πολίτες για τις ευκαιρίες εθελοντισμού. Οι χορευτικές και μουσικές εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από τοπικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές ομάδες, μοιράστηκαν παιχνίδια και δώρα σε παιδιά, πραγματοποιήθηκαν διαγωνισμοί για την ΕΕ και το ΕΕΕ, και δόθηκαν πληροφορίες σχετικά με τα όργανα, τα προγράμματα και τις πρωτοβουλίες της ΕΕ, καθώς και τα σημεία επικοινωνίας μαζί της. Η εκστρατεία «Caravana» συνέβαλε στη δικτύωση μεταξύ ΜΚΟ, αρμόδιων για τη χάραξη πολιτικής, τοπικών αρχών και του πληθυσμού, και στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της πρωτεύουσας και απομακρυσμένων περιοχών.

Σλοβενία

Στη Σλοβενία αποφασίστηκε επίσης να μην περιοριστεί η Περιοδεία ΕΕΕ στην πρωτεύουσα, αλλά να διοργανωθεί σλοβενική περιοδεία εθελοντισμού σε 20 διαφορετικές πόλεις της χώρας, ώστε ο εθελοντισμός να προβληθεί ευρύτατα και να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή σε εθελοντικές δραστηριότητες. Διοργανώθηκαν εκθέσεις σχετικά με τον εθελοντισμό, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στις οργανώσεις εθελοντών να παρουσιάσουν το έργο τους. Στρογγυλές τράπεζες, καθώς και συζητήσεις με και χωρίς συντονιστές κάλυψαν διάφορα θέματα, ιδίως τον εθελοντισμό των νέων, τον εταιρικό εθελοντισμό και την ευαισθητοποίηση της δημόσιας διοίκησης σχετικά με τη σημασία του εθελοντισμού. Γενικώς, στις εκδηλώσεις συμμετείχαν περίπου 400 οργανώσεις εθελοντών. Η σλοβενική περιοδεία καλύφθηκε εκτενώς από τα μέσα εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας και έτυχε θετικής υποδοχής από το ευρύ κοινό.

Ισπανία

Στο πλαίσιο του σταθμού της Περιοδείας ΕΕΕ 2011 στην Ισπανία, διοργανώθηκε ένα παιχνίδι για όλες τις ηλικίες με τίτλο «Dale color al mundo» μεταξύ γυμνασίων και λυκείων και κέντρων για ηλικιωμένους στην αυτόνομη κοινότητα της Μαδρίτης. Η ιδέα ήταν να αναπτυχθεί μια μεθοδολογία που θα φέρνει σε επαφή νέους και ηλικιωμένους, ώστε να ανακαλύψουν τις κοινωνικές αξίες του εθελοντισμού. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, διοργανώθηκαν παιχνίδια παράλληλα για ομάδες νέων και για ομάδες ηλικιωμένων. Στη δεύτερη φάση, τα συμπεράσματα των νέων και των ηλικιωμένων εκτέθηκαν από κοινού ώστε να καταρτιστούν κοινά συμπεράσματα. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ισπανία. Καλύφθηκε εκτενώς από τα ισπανικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής τηλεόρασης.

Ρουμανία

Το Εθνικό Γκαλά της Ρουμανίας για την αναγνώριση των εθελοντών και των σχεδίων εθελοντισμού πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2011 στο Ξενοδοχείο Howard Johnson Grand Plaza στο Βουκουρέστι. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον ΕΦΣ, την ομοσπονδία Volum και την Εθνική υπηρεσία κοινοτικών προγραμμάτων στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Η διαδικασία ανάθεσης διαρθρώθηκε σε 22 κατηγορίες, με βάση ένα διαφανές σύστημα ορισμού εθελοντών και σχεδίων εθελοντισμού για δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν κατά το 2011. Οι διοργανωτές έλαβαν περισσότερες από 200 προτάσεις, από τις οποίες οι μισές προεπιλέχθηκαν και προσκλήθηκαν στην τελετή. Συγκροτήθηκε ανεξάρτητη επιτροπή για την επιλογή του νικητή. Δημοσιεύθηκε ένα φυλλάδιο με τίτλο «Το πορτρέτο ενός εθελοντή», όπου περιγράφονταν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι και οι βραβευμένες δραστηριότητές τους. Η εκδήλωση καλύφθηκε ικανοποιητικά από τα μέσα.

Σουηδία

Περίπου 100.000 άτομα επισκέφθηκαν την ετήσια έκθεση βιβλίου του Göteborg (22-25 Σεπτεμβρίου), όπου ο σουηδικός ΕΦΣ είχε από κοινού περίπτερο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Περίπου 250 άτομα έμειναν και παρακολούθησαν συνεντεύξεις με επτά διάσημους σουηδούς συγγραφείς, που μοιράστηκαν την εμπειρία τους σχετικά με τα στοιχεία που τους παρακίνησαν ώστε να εμπλακούν με τον εθελοντισμό. Η έκθεση βιβλίου αποδείχθηκε μια ευκαιρία να παρουσιαστεί μια διαφορετική εικόνα αυτών των συγγραφέων. Έδωσε την ευκαιρία στην Εθνική Υπηρεσία Θεμάτων Νεότητας να ενώσει τις δυνάμεις της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να στρέψουν την προσοχή του κοινού στο Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού.

Ηνωμένο Βασίλειο

Στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος εργασιών του Ηνωμένου Βασιλείου για το ΕΕΕ 2011, ανατέθηκε στη Volunteering England (VE) να εντοπίσει, να αναπτύξει και να δημοσιοποιήσει ορθές πρακτικές όσον αφορά τον εθελοντισμό με την υποστήριξη των εργοδοτών [Employer-Supported Volunteering (ESV)]. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η VE δημιούργησε έναν ηλεκτρονικό κόμβο παροχής πληροφοριών σχετικά με το ESV, π.χ. μελέτες περιπτώσεων, πρόσφατες έρευνες και συγκεντρωτικό κατάλογο τόσο καθιερωμένων όσο και λιγότερο γνωστών συμβούλων και μεσιτών ESV. Η VE ζήτησε από τρία κέντρα εθελοντών (τοπικές οργανώσεις που παρέχουν υποστήριξη στις δομές εθελοντισμού) να δοκιμάσουν έξι νέες μεθόδους για την αύξηση του εθελοντισμού με την υποστήριξη των εργοδοτών. Η VE κατάφερε να προσεγγίσει περισσότερα από 500.000 άτομα σ’ όλους τους τομείς, ενώ χρησιμοποιούσε μεμονωμένα κέντρα εθελοντών για να δοκιμάζει πιο διεξοδικά νέα προγράμματα και ιδέες σε πιλοτικό επίπεδο. Διοργανώθηκαν 23 εκδηλώσεις για συνολικά 1.700 αντιπροσώπους.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3:       Ευρωπαϊκά εμβληματικα σχέδια: παραδείγματα ορθησ πρακτικησ

Το ποσό των 1,964 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε στα 33 εμβληματικά σχέδια για την κάλυψη έως του 60 % των συνολικών επιλέξιμων δαπανών σε 23 κράτη μέλη αφορούσε διάφορους τομείς του εθελοντισμού. Οι δραστηριότητες αφορούσαν έξι διαφορετικά θέματα:

· έντεκα σχέδια για ενημέρωση, προώθηση και έρευνα (δημοσκοπήσεις, καθορισμός προτύπων ποιότητας, δημιουργικοί διαγωνισμοί για την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού) σχετικά με τον εθελοντισμό, ώστε να δημοσιοποιηθούν οι βέλτιστες πρακτικές, να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την πλευρά του κοινού και να αυξηθούν οι σχετικές γνώσεις·

· έξι σχέδια που απευθύνονται στους νέους (για την αποστολή τους στο εξωτερικό ως εθελοντές, την ενίσχυση της ευαισθητοποίησής τους και την αύξηση των κινήτρων τους για τη δραστηριοποίησή τους σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς και για η συμμετοχή τους σε εθελοντικές δραστηριότητες) ή έχουν στόχο να πείσουν τους ηλικιωμένους να περνούν περισσότερο χρόνο με τις νεότερες γενιές·

· πέντε σχέδια για την προώθηση δυναμικών κοινοτήτων μέσω της προσήλωσης των πολιτών στον εθελοντισμό, που υποστηρίζουν την ενσωμάτωση των μεταναστών και των μειονεκτούντων ατόμων στις τοπικές κοινότητες και στην αποσαφήνιση του κοινωνικού ρόλου του εθελοντισμού, τόσο για την τοπική κοινότητα όσο και για το περιβάλλον·

· τέσσερα σχέδια για τις κοινωνικές υπηρεσίες (πρόληψη επικίνδυνων μορφών συμπεριφοράς και στήριξη του εθελοντισμού με σκοπό την κοινωνική ενσωμάτωση) και τον εθελοντισμό στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης·

· τέσσερα σχέδια εστιασμένα στην έρευνα, την ανταλλαγή και διάδοση τεχνολογίας, με έμφαση στη διάδοση της χρήσης της μεταξύ των εθελοντών·

· τρία σχέδια για τον εθελοντισμό των εργαζομένων.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΑΠΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

Ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατυχήματα – 15 Οκτωβρίου 2011 Οι εθελοντές συμμετέχουν ενεργά σε κοινωνικές δραστηριότητες που αποβλέπουν στην πρόληψη επικίνδυνων μορφών συμπεριφοράς: η «Ευρωπαϊκή νύχτα χωρίς ατυχήματα» ήταν εμβληματικό σχέδιο υπό τον συντονισμό του βελγικού Ιδρύματος Υπεύθυνων Νέων Οδηγών και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ κατά τη νύχτα της 15ης προς 16η Οκτωβρίου 2011. Έλαβαν μέρος 1.000 εθελοντές ηλικίας 18-29 ετών με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους νέους οδηγούς ως προς την ασφαλή οδήγηση, στην αποφυγή χρήσης ναρκωτικών και κατανάλωσης αλκοόλ. Οι χίλιοι εθελοντές, ακολουθώντας χαλαρή και άτυπη προσέγγιση συνομηλίκων, εμφανίστηκαν σε 200 νυχτερινά κέντρα σ’ ολόκληρη την ΕΕ. Τοποθέτησαν «ενημερωτικά περίπτερα» στις εισόδους των κέντρων, ζητώντας από τους νέους του «Πυρετού το σαββατόβραδο» να δεχτούν την εξής πρόκληση: να φυσήξουν μέσα στον μετρητή οινοπνεύματος αναπνοής προτού βγουν στον δρόμο και να δεσμευτούν ότι θα παραμείνουν νηφάλιοι όλο το βράδυ. Τα άτομα που θα οδηγούσαν, λίγο προτού φύγουν από το νυχτερινό κέντρο, ενθαρρύνθηκαν να υποβληθούν σε άλλο ένα τεστ κατανάλωσης αλκοόλ και/ή ναρκωτικών, ώστε να σιγουρευτούν ότι θα επιστρέψουν στο σπίτι οδηγώντας με ασφάλεια, αποτελώντας έτσι παράδειγμα προς μίμηση για τους φίλους και τους συνομηλίκους τους.

«Η ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία του εθελοντισμού και της κοινωνικής ενσωμάτωσης» Αυτό το εμβληματικό σχέδιο, που υπήρξε αντικείμενο συντονισμού από τη Banco Informatico, Tecnologico e Biomedico και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τέσσερις ενώσεις και ένα επαρχιακό ινστιτούτο στην Ιταλία, συνέβαλε στο να διευρυνθεί η ψηφιακή πρόσβαση σε σημαντικό αριθμό κοινωνικών προγραμμάτων. Οι εταίροι ένωσαν τις δυνάμεις τους με σκοπό να συλλέξουν «παρωχημένες» τεχνολογικές συσκευές, κυρίως παλιούς υπολογιστές και ιατροτεχνολογικά εργαλεία τα οποία θα πετάγονταν, και να τα χρησιμοποιήσουν για την αναβάθμιση της ψηφιακής γνώσης σε οργανώσεις εθελοντών και για μειονεκτούντα άτομα. Αυτή η πρωτοβουλία εξασφάλισε καλύτερα ψηφιακά μέσα σε μεγάλο αριθμό ενώσεων, καθώς και τη βελτίωση των «ψηφιακών δεξιοτήτων» μέσω ειδικών επιμορφώσεων σε άτομα που ήταν επιφυλακτικά ή χρησιμοποιούσαν σπάνια υπολογιστές, ενώ ευνόησε τη γενικότερη διάδοση της ψηφιακής τεχνολογίας στο μη κερδοσκοπικό τομέα.

Κίνηση εθελοντών για τα πάρκα Αυτό το σχέδιο –που υπήρξε αντικείμενο συντονισμού από τη «Cell of Alternative Youth Activities», με τη συμμετοχή τεσσάρων οργανώσεων-εταίρων από την Ελλάδα και την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου ενός υπουργείου– αποτέλεσε κίνητρο για τα άτομα κάθε ηλικίας που θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν για κοινωνικές δραστηριότητες και για την υποστήριξη του εθελοντισμού για πιο πράσινες περιοχές. Οι πρωτοβουλίες –π.χ. συνέδρια, εργαστήρια και ερευνητικές δραστηριότητες– είχαν στόχο να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τα οφέλη των εθελοντικών δράσεων σε αστικά πάρκα και την ποιότητα του περιβάλλοντος. Το σχέδιο έδωσε ορισμένες νέες επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τον τομέα του εθελοντισμού για αστικούς και προαστιακούς χώρους πρασίνου και πάρκα, συνεχίζοντας τη συμβολή του στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ιδίως όσον αφορά την επικοινωνία και την ευαισθητοποίηση.

«Εξυπηρέτησε την πόλη» Το πρόγραμμα «Εξυπηρέτησε την πόλη» είναι ένα πορτογαλικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε αστέγους και κοινωνικά περιθωριοποιημένες ομάδες: Πέντε ενώσεις εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για να «εξυπηρετήσουν» μειονεκτούντα άτομα στη Λισαβόνα προσφέροντάς τους τον χρόνο τους. Οι εθελοντές διοργάνωσαν αρκετά δείπνα σε τοπικές κοινότητες, όπου –χάρη στο χαλαρό, καινοτόμο και φιλόξενο περιβάλλον– πρόσφεραν τη μοναδική ευκαιρία σ’ αυτά τα άτομα να αναπτύξουν μακροχρόνιες σχέσεις και να λάβουν συναισθηματική, ψυχολογική, πνευματική και πρακτική στήριξη. Σε αντίθεση με τα τακτικά συσσίτια που διοργανώνουν οι εκκλησίες και άλλες ενώσεις, όπου τα άτομα μπορεί να αισθάνονται ντροπή ή ξεκομμένα σε ανθρώπινο επίπεδο, το πρόγραμμα «Εξυπηρέτησε την πόλη» έφερε τα γεύματα στους περιθωριοποιημένους και τους αστέγους, οι οποίοι συγκεντρώνονταν κάθε βράδυ σε δημόσια μέρη περιμένοντας τη διανομή φαγητού από διάφορες ενώσεις. Για τον λόγο αυτό, οι πιθανές βελτιώσεις από την πλευρά των ενώσεων εθελοντών όσον αφορά την επικοινωνία και τις οργανωτικές δεξιότητες συνδυάστηκαν με την προστιθέμενη αξία για τις ζωές των ομάδων-στόχων.

Οι ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις και ο ρόλος τους στην προώθηση του εθελοντισμού Τρεις ενώσεις (από το ΗΒ και τις Κάτω Χώρες) –υπό την εποπτεία της βρετανικής υπηρεσίας εθελοντικής κοινωφελούς εργασίας (Community Service Volunteers)– συνεργάστηκαν με το BBC, τον διεθνούς φήμης ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, για να προσελκύσουν νέους εταίρους και να δημιουργήσουν ένα πιο αρραγές δίκτυο εθελοντών που θα μοιράζονται ιδέες και εμπειρίες για την προσέγγιση του κοινού από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Η πιο πρωτότυπη συμβολή του έργου ήταν η προσπάθεια να προωθηθεί ο εθελοντισμός με τη χρήση ραδιοτηλεοπτικών μέσων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε διημερίδα που διοργανώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011, αντιπρόσωποι από πολλές χώρες της ΕΕ εξέτασαν τρόπους υλοποίησης των βέλτιστων στρατηγικών προκειμένου να επισπευστούν οι προσπάθειες για να αυξηθεί η προβολή και η συνολική ενεργός συμμετοχή των δυνητικών εθελοντών. Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν οι στρατηγικές που θα επιτρέψουν στις χώρες με μικρή ή μηδενική παράδοση στην ραδιοτηλεοπτική προβολή κοινωνικών δράσεων και/ή στον εθελοντισμό να υπερπηδήσουν τα μεγαλύτερα εμπόδια ως προς την ευαισθητοποίηση των ατόμων σε σχέση με τον εθελοντισμό και, τελικά, να τα παρακινήσουν ώστε να αναλάβουν κοινωνική δράση. Για να υποστηριχθεί αυτή η διαδικασία, οι διαπιστώσεις της διημερίδας παρουσιάστηκαν στην 20ή ετήσια διάσκεψη Volonteurope, που πραγματοποιήθηκε στο Εδιμβούργο στις 20-23 Οκτωβρίου 2011.

«Γίνε εθελοντής! …μέσω της οδικής ασφάλειας» Σκοπός του σχεδίου «Γίνε εθελοντής! …μέσω της οδικής ασφάλειας», που υλοποιείται από τη βουλγαρική ένωση «Ανοικτή Νεολαία» σε συνεργασία με δύο βελγικές ενώσεις, έναν βουλγαρικό δήμο και το βουλγαρικό υπουργείο Υγείας, είναι να δοκιμαστεί η προσέγγιση για την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού μοντέλου για επιλογές κατόπιν ενημέρωσης σχετικά με την οργάνωση μιας μη επαναλαμβανόμενης εθελοντικής δράσης ή μιας πλήρους εμβέλειας εθελοντικής εκστρατείας, με δεδομένες τις διαφορετικές συνθήκες και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και με βάση την επικοινωνία μεταξύ συνομηλίκων και την προώθηση της συμμετοχής στα κοινά. Το αποτέλεσμα του σχεδίου είναι μια ενιαία μεθοδολογία που μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βάσει πραγματικών διαπιστώσεων. Το σχέδιο όχι μόνο απαντά στην ερώτηση «Τι σημαίνει να είσαι εθελοντής;», αλλά επίσης δίνει σαφείς απαντήσεις και σε πιο σημαντικά ερωτήματα, όπως «Γιατί να γίνεις εθελοντής;» και «Πώς να γίνεις εθελοντής;» Μεταξύ άλλων, το σχέδιο παρήγαγε τρεις ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους (διάρκειας 29, 51 και 50 δευτερολέπτων αντίστοιχα, με τους τίτλους Τι; Γιατί; Πώς;) για να περάσει το μήνυμα του εθελοντισμού με αστείο και πρωτότυπο τρόπο. Οι ταινίες είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο του έργου, στη διεύθυνση: http://roadsafetyvolunteers.open-youth.org/index.php?lang=en

Αξίες και δραστηριότητες εθελοντισμού και ηλεκτρονικού εθελοντισμού Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από το πολωνικό ίδρυμα «Good Network Foundation» μαζί με τρεις πολωνικές ενώσεις και έναν δημοτικό φορέα αποτελείται από δύο συμπληρωματικές δραστηριότητες: α) την εκστρατεία «Βασικές αξίες του εθελοντισμού», η οποία προωθεί διάφορες μορφές εθελοντισμού και ευαισθητοποιεί σχετικά με την αξία του εθελοντισμού ώστε να ξεπεραστεί η στενή και αρνητική εικόνα του εθελοντισμού στην Πολωνία· β) έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό με τίτλο «Ανακάλυψε τον ηλεκτρονικό εθελοντισμό», ο οποίος διοργανώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εστιάζεται στην προώθηση μιας ειδικής μορφής εθελοντισμού, του ηλεκτρονικού εθελοντισμού (δηλαδή του εθελοντισμού μέσω διαδικτύου). Σκοπός του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες ως προς την αξία του εθελοντισμού, να προωθηθεί η πολυμορφία των εθελοντικών δραστηριοτήτων και να ενθαρρυνθεί η κοινωνία των πολιτών ώστε να επωφεληθεί από νέες μορφές εθελοντισμού (ιδίως από τον ηλεκτρονικό εθελοντισμό) προκειμένου να ενισχυθούν, να καταπολεμηθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός και να βελτιωθεί η ποιότητα του ίδιου του εθελοντισμού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης έρευνα σε διάφορες μορφές και αξίες του εθελοντισμού και συλλογή πραγματικών ιστοριών από εθελοντές ως διαδραστικού και καινοτόμου τρόπου μαγνητοσκόπησης και προώθησης ιστοριών εθελοντών. Οι χρήστες του δικτυακού τόπου του προγράμματος (www.tojestwolontariat.pl) μπορούν να ανεβάσουν τις δικές τους ταινίες μικρού μήκους.

[1]               Απόφαση αριθ. 37/2010/ΕΚ του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2009, για το ευρωπαϊκό έτος εθελοντικών δραστηριοτήτων που προωθούν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη (2011), ΕΕ L 17 της 22.1.2010, σ. 43-49.

[2]               Evaluation of the European Year of Volunteering 2011, Deloitte, Ιούνιος 2012.

[3]               Γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Εθελοντισμός: ο ρόλος του στην ευρωπαϊκή κοινωνία και ο αντίκτυπός του», SOC/243-EESC 1575/2006.

[4]               Γραπτή δήλωση, της 9.4.2008, για την ανακήρυξη του 2011 ως Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού.

[5]               «Ανακοίνωση σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ και τον εθελοντισμό: Αναγνώριση και προώθηση διασυνοριακών εθελοντικών δραστηριοτήτων στην ΕΕ», COM(2011) 568 τελικό της 20.9.2011.

[6]               Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τον ρόλο των εθελοντικών δραστηριοτήτων στην κοινωνική πολιτική, της 3ης Οκτωβρίου 2011.

[7]               Συμπεράσματα του Συμβουλίου, της 28 και 29.11.2011, σχετικά με τον ρόλο των εθελοντικών δραστηριοτήτων στον αθλητισμό για την προαγωγή της ενεργού συμμετοχής του πολίτη.

[8]               Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής για την ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών με τίτλο «Ανακοίνωση σχετικά με τις πολιτικές της ΕΕ και τον εθελοντισμό: Αναγνώριση και προώθηση διασυνοριακών εθελοντικών δραστηριοτήτων στην ΕΕ», της 28ης Μαρτίου 2012, SOC 431-CESE 824/2012.

[9]               Έκθεση σχετικά με την αναγνώριση και προώθηση διασυνοριακών εθελοντικών δραστηριοτήτων στην ΕΕ, της 12ης Ιουνίου 2012, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, A7-0166/2012/P7_TA(2°12)0236.

[10]             COM(2012) 485 της 5.9.2012.

[11]             Απόφαση αριθ. 1719/2006/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15.11.2006 – ΕΕ L 327 της 24.11.2006, σ. 30-44.

[12]             Απόφαση αριθ. 1904/2006/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12.12.2006 – ΕΕ L 378 της 27.12.2006, σ. 32-40.

[13]             Απόφαση αριθ. 1720/2006/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15.11.2006 – ΕΕ L 327 της 24.11.2006, σ. 45.

[14]             Erasmus για όλους: Το πρόγραμμα της Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, COM(2011) 787 τελικό, της 23.11.2011.

[15]             COM(2012) 514 της 19.9.2012.

[16]             Μια ανανεωμένη στρατηγική ΕΕ 2011-14 για την εταιρική κοινωνική ευθύνη, COM(2011) 681 τελικό της 25.10.2011.

[17]             Ο εθελοντισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – ΓΔ EAC, GHK, 2010.

[18]             Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για την εφαρμογή της οδηγίας 2004/114/ΕΚ σχετικά με τις προϋποθέσεις εισδοχής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό τις σπουδές, την ανταλλαγή μαθητών, την άμισθη πρακτική άσκηση ή την εθελοντική υπηρεσία, COM(2011) 587 τελικό, της 28.9.2011.

[19]             AGE, AEVSO, AVSO, Caritas Europe, COFACE, CVA, CSR Europe, ENGAGE, Δίκτυο Φοιτητών Erasmus (Erasmus Student Network), Euclid Network, Eurodiaconia, EAPN, CEDAG, ENGSO, ENGSO Youth, ESAN, AEGEE, CEV, YFJ, ICYE, ISGF, Johanniter International, MHE, Ερυθρός Σταυρός, Κοινωνική Πλατφόρμα , SOLIDAR, ALDA, CESES, EUCIS-LLL, EFIL, FEBA, EURAG, EJJO, ENNA, IPPF EN, ISCA, WAGGS, WOSM, Volonteurope.

[20]             Για τις παραπομπές, βλ. υποσημειώσεις 5-9.