52012DC0397

Σύσταση για ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ προκειμένου να τερματιστεί η κατάσταση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ισπανία /* COM/2012/0397 final */


Σύσταση για

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

προκειμένου να τερματιστεί η κατάσταση υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ισπανία

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), και ιδίως το άρθρο 126 παράγραφος 7,

Έχοντας υπόψη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)       Σύμφωνα με το άρθρο 126 της ΣΛΕΕ, τα κράτη μέλη αποφεύγουν τα υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα.

(2)       Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης βασίζεται στον στόχο επίτευξης υγιών δημοσίων οικονομικών ως μέσου ενίσχυσης των προϋποθέσεων για σταθερότητα των τιμών και ισχυρή διατηρήσιμη ανάπτυξη, ικανή να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

(3)       Στις 27 Απριλίου 2009, το Συμβούλιο αποφάσισε, σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 6 της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας («ΣΕΚ»), ότι στην Ισπανία υπήρχε υπερβολικό έλλειμμα και εξέδωσε σύσταση για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το αργότερο έως το 2012, σύμφωνα με το άρθρο 104 παράγραφος 7 ΣΕΚ και το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την επιτάχυνση και τη διασαφήνιση της εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

(4)       Στις 2 Δεκεμβρίου 2009, το Συμβούλιο αποφάσισε, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97, ότι είχαν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα και ότι είχαν προκύψει μετά την έκδοση της σύστασης αυτής απρόβλεπτα αντίξοα οικονομικά συμβάντα με μείζονες αρνητικές επιπτώσεις για τα δημόσια οικονομικά. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο αποφάσισε να εκδώσει αναθεωρημένη σύσταση, δυνάμει του άρθρου 126 παράγραφος 7 της ΣΛΕΕ, για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το αργότερο έως το 2013. Για να μειωθεί το ονομαστικό δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ έως το 2013, διατυπώθηκε η σύσταση να καταβληθεί μέση ετήσια δημοσιονομική προσπάθεια «άνω του 1,5% του ΑΕΠ» κατά την περίοδο 2010-2013. Για τον υπολογισμό της μέσης ετήσιας δημοσιονομικής προσπάθειας λαμβάνεται ως αφετηρία το έλλειμμα του 2011 όπως αναφέρεται στις φθινοπωρινές προβλέψεις του 2009 των υπηρεσιών της Επιτροπής. Η συνολική δημοσιονομική προσπάθεια που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου του 3% όσον αφορά το ονομαστικό έλλειμμα εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας υπολογίστηκε εν συνεχεία με βάση την υπόθεση ότι θα μειώνεται σταδιακά το κενό παραγωγής μέχρι το 2015.

(5)       Στις 15 Ιουνίου 2010, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ισπανία είχε λάβει αποτελεσματικά μέτρα, συμμορφούμενη με τη σύσταση του Συμβουλίου της 2ας Δεκεμβρίου 2009 για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ, και θεώρησε ότι δεν ήταν επομένως αναγκαία καμία περαιτέρω ενέργεια στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

(6)       Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97, το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει, κατόπιν συστάσεως της Επιτροπής, να εκδώσει αναθεωρημένη σύσταση δυνάμει του άρθρου 126 παράγραφος 7 της ΣΛΕΕ, εάν έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα και μετά την έκδοση της σύστασης αυτής προκύψουν απρόβλεπτα αντίξοα οικονομικά συμβάντα με μείζονες αρνητικές επιπτώσεις για τα δημόσια οικονομικά. Η επέλευση απρόβλεπτων αντίξοων οικονομικών συμβάντων με μείζονες αρνητικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό αξιολογείται σε σχέση με τις οικονομικές προβλέψεις επί των οποίων βασίζεται η σύσταση του Συμβουλίου.

(7)       Σύμφωνα με το άρθρο 126 παράγραφος 7 της ΣΛΕΕ και το άρθρο 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97, το Συμβούλιο υποχρεούται να απευθύνει συστάσεις στο ενδιαφερόμενο κράτος μέλος προκειμένου να τερματίσει την κατάσταση του υπερβολικού ελλείμματος εντός καθορισμένου χρονικού διαστήματος. Με τη σύσταση πρέπει να καθορίζεται μέγιστη προθεσμία έξι μηνών προκειμένου το συγκεκριμένο κράτος μέλος να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Επιπλέον, με τη σύσταση για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος το Συμβούλιο πρέπει να καλεί το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος να επιτύχει ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους οι οποίοι, με βάση τις προβλέψεις στις οποίες βασίζεται η σύσταση, συνεπάγονται ελάχιστη ετήσια βελτίωση του διαρθρωτικού αποτελέσματος, ήτοι του κυκλικά προσαρμοσμένου δημοσιονομικού αποτελέσματος εξαιρουμένων των εκτάκτων και λοιπών προσωρινών μέτρων, κατά τουλάχιστον 0,5 % του ΑΕΠ, ως ενδεικτικό ποσοστό.

(8)       Η οικονομία, αφού σημείωσε σημαντική συρρίκνωση το 2009, όταν το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,7%, εξακολούθησε να συρρικνώνεται το 2010, αν και μόνο κατά -0,1%. Η οικονομία επανήλθε σε θετική οικονομική μεγέθυνση το 2011 (0,7%), υποστηριζόμενη από τον δυναμισμό των ισπανικών εξαγωγών, οι οποίες βοηθήθηκαν από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ισπανικής οικονομίας, και από τη συρρίκνωση των εισαγωγών, η οποία οφειλόταν στην ασθενή εγχώρια ζήτηση. Ωστόσο, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη επικαιροποίηση από τις υπηρεσίες της Επιτροπής των οικονομικών προοπτικών της Ισπανίας για την περίοδο 2012-2013, η οποία αποτελεί επικαιροποίηση των εαρινών προβλέψεων του 2012 που λαμβάνει υπόψη τα δημοσιονομικά μέτρα που ελήφθησαν στο τέλος Μαΐου 2012 σε περιφερειακό επίπεδο και τις τελευταίες οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις, η Ισπανία είναι πιθανόν να περιέλθει και πάλι σε ύφεση και να καταγράψει αρνητική ετήσια οικονομική μεγέθυνση τόσο το 2012 όσο και το 2013. Τόσο η απομόχλευση του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα όσο και η ευμεγέθης ανεργία αποτελούν ισχυρή τροχοπέδη για την εγχώρια ζήτηση. Επιπλέον, η εξασθένηση του διεθνούς περιβάλλοντος εμποδίζει την αντιστάθμιση της αδυναμίας της εγχώριας ζήτησης από την εξωτερική ζήτηση, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της ισπανικής οικονομίας.

(9)       Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 9,3% του ΑΕΠ το 2010, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με το 11,2% του 2009. Η βελτίωση του αποτελέσματος του προϋπολογισμού οφειλόταν τόσο σε περικοπές των συνολικών δαπανών όσο και σε αύξηση των συνολικών εσόδων, κυρίως κατόπιν της λήψης μέτρων κατά διακριτική ευχέρεια. Το 2011, τα τελικά στοιχεία για το έλλειμμα ήταν σημαντικά χειρότερα από τα αναμενόμενα, ήτοι 8,5% του ΑΕΠ σε σύγκριση με στόχο 6% του ΑΕΠ. Η Ισπανία ενημέρωσε την Eurostat στις 17 Μαΐου 2012 ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2011 ενδέχεται να αναθεωρηθεί προς τα άνω κατά περίπου 0,4% του ΑΕΠ, λόγω νέων στοιχείων για ορισμένους τομείς δαπανών των αυτόνομων περιφερειών, τα οποία δεν είχαν συμπεριληφθεί στην κοινοποίηση ΔΥΕ του Μαρτίου 2012. Τα δύο τρίτα περίπου των αποκλίσεων του προϋπολογισμού του 2011 σημειώθηκαν σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ η κεντρική κυβέρνηση και η κοινωνική ασφάλιση κατέγραψαν πολύ μικρότερες αποκλίσεις. Η απόκλιση του προϋπολογισμού εξηγήθηκε κυρίως ως αποτέλεσμα των κατώτερων από τα αναμενόμενα εσόδων, λόγω της επικράτησης οικονομικού περιβάλλοντος λιγότερο ευνοϊκού σε σχέση με το προβλεπόμενο στο πρόγραμμα σταθερότητας του 2011 και μιας σύνθεσης της ανάπτυξης με λιγότερα φορολογικά έσοδα, ενώ οι υπερβάσεις των δαπανών ήταν περιορισμένες.

(10)     Σύμφωνα με την επικαιροποίηση των εαρινών προβλέψεων του 2012 από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να ανέλθει σε ποσοστό 6,3% του ΑΕΠ το 2012, σε σύγκριση με αναμενόμενο έλλειμμα 5,3% του ΑΕΠ στο πρόγραμμα σταθερότητας του 2012 και στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2012. Ο τελευταίος βασίζεται σε μέτρα αύξησης των εσόδων, τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως αυξήσεις της άμεσης φορολογίας, όπως αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και εταιρειών, και φορολογική αμνηστία. Ορισμένα από τα μέτρα αυτά έχουν εξαγγελθεί ως προσωρινά, όπως η αύξηση του φόρου εισοδήματος (η οποία περιορίζεται στη διετία 2012 και 2013), ή θα έχουν εφάπαξ επίπτωση, όπως η αλλαγή στο σύστημα καταβολής του φόρου σε δόσεις για τη φορολογία εταιρειών το 2012 και η φορολογική αμνηστία. Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα προβλέπουν ότι οι συνολικές δαπάνες θα μειωθούν ως αποτέλεσμα μεγάλων περικοπών τόσο των κεφαλαιουχικών όσο και των τρεχουσών δαπανών, μεταξύ άλλων και με την πραγματοποίηση οικονομιών στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης σε περιφερειακό επίπεδο. Η προβλεπόμενη απόκλιση από τον στόχο το 2012 συνδέεται κυρίως με την αναμενόμενη υστέρηση των εσόδων, ιδίως στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, και με τις υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες, λόγω της επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών, μιας σύνθεσης της ανάπτυξης με λιγότερα φορολογικά έσοδα και της εντονότερης επιδείνωσης στην αγορά εργασίας. Αυτή η πρόβλεψη για τον προϋπολογισμό υπόκειται ακόμη σε σημαντικούς κινδύνους. Η περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κρίσης και οι κίνδυνοι υλοποίησης σε περιφερειακό επίπεδο, λόγω του γεγονότος ότι πολλά δημοσιονομικά μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο για ένα τμήμα του έτους, θα μπορούσαν να επιφέρουν ακόμη μεγαλύτερη απόκλιση. Η απαραίτητη συνεχιζόμενη επανεξισορρόπηση της ισπανικής οικονομίας από μη εμπορεύσιμα αγαθά προς εμπορεύσιμα ενέχει επίσης τον κίνδυνο η οικονομική ανάπτυξη να αποφέρει λιγότερα φορολογικά έσοδα. Τα πλέον πρόσφατα αριθμητικά στοιχεία για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των πρώτων μηνών του 2012 υποδεικνύουν συνέχιση της καθοδικής πίεσης επί των εσόδων και υποδηλώνουν την ανάγκη εφαρμογής περαιτέρω διαρθρωτικών μέτρων χωρίς καθυστέρηση.

(11)     Σύμφωνα με την επικαιροποίηση των εαρινών προβλέψεων του 2012 από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, με βάση την παραδοχή ότι οι ασκούμενες πολιτικές θα παραμείνουν αμετάβλητες και με αναμενόμενη μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να ανέλθει το 2013 σε 6,1% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με τον αρχικό στόχο 3% του ΑΕΠ. Το πρόγραμμα σταθερότητας του 2012 προβλέπει σημαντική αύξηση των εσόδων από τη φορολογία παραγωγής και εισαγωγών, η οποία δεν στηρίζεται ακόμη σε συγκεκριμένα μέτρα και η οποία αναμένεται επίσης ότι θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τη μείωση της φορολόγησης της εργασίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης – χωρίς να έχουν εξειδικευθεί πλήρως μέχρι στιγμής – περικοπές στο σκέλος των δαπανών, οι οποίες αφορούν ιδίως τον τομέα της εκπαίδευσης και της υγειονομικής περίθαλψης σε περιφερειακό επίπεδο. Για το 2014 και το 2015, η προβλεπόμενη περαιτέρω εξυγίανση δεν υποστηρίζεται ακόμη επαρκώς από μέτρα για την επίτευξη του προτεινόμενου στόχου για το έλλειμμα, ενώ λίγα συγκεκριμένα μέτρα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας.

(12)     Η επικαιροποίηση των εαρινών προβλέψεων του 2012 από τις υπηρεσίες της Επιτροπής εμφανίζει το διαρθρωτικό έλλειμμα σε ποσοστό 8,7%, 7,3% και 7,0% του ΑΕΠ το 2009, το 2010 και το 2011 αντιστοίχως. Αναμένεται να φθάσει ποσοστό 4,3% του ΑΕΠ το 2012. Αυτό συνεπάγεται μέση δημοσιονομική προσπάθεια ίση με 1,5% του ΑΕΠ μεταξύ 2010 και 2012, η οποία συνάδει με την ελάχιστη απαιτούμενη μέση ετήσια δημοσιονομική προσπάθεια «άνω του 1,5%» του ΑΕΠ, η οποία έχει οριστεί από το Συμβούλιο για την περίοδο 2010-2013. Με την πραγματοποίηση διόρθωσης λόγω της αλλαγής του μακροοικονομικού σεναρίου στο διάστημα μεταξύ των προβλέψεων στις οποίες βασίστηκαν οι συστάσεις του Συμβουλίου της 2ας Δεκεμβρίου 2009 και της τρέχουσας πρόβλεψης, η εκτιμώμενη μέση ετήσια δημοσιονομική προσπάθεια μεταξύ 2010 και 2012 είναι υψηλότερη κατά 0,5 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Επομένως, η Ισπανία μέχρι στιγμής έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα όσον αφορά την πορεία για το διαρθρωτικό έλλειμμα έως το 2012.

(13)     Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις του 2009 των υπηρεσιών της Επιτροπής, στην οποία βασιζόταν η σύσταση του Συμβουλίου δυνάμει του άρθρου 126 παράγραφος 7 ΣΛΕΕ της 2ας Δεκεμβρίου 2009, η ισπανική οικονομία αναμενόταν να συρρικνωθεί κατά 0,8% το 2010 και να αυξηθεί κατά 1% το 2011. Τα έτη 2012 και 2013 υπερέβαιναν τον ορίζοντα εκείνων των προβλέψεων, αλλά με βάση την υπόθεση σταδιακής εξάλειψης του μεγάλου αρνητικού κενού παραγωγής μέχρι το 2015, αναμενόταν για τα έτη 2012 και 2013 μεγαλύτερη αύξηση από ό,τι το 2011. Το αποτέλεσμα για το πραγματικό ΑΕΠ του 2010 και του 2011 ήταν ελαφρά θετικότερο από το αναμενόμενο στις φθινοπωρινές προβλέψεις του 2009. Παρά ταύτα, η σύνθεση της οικονομικής ανάπτυξης απέφερε λιγότερα φορολογικά έσοδα από τα αναμενόμενα, δεδομένου ότι η σωρευτική συνεισφορά της εγχώριας ζήτησης για το 2010 και το 2011 ήταν ‑2,7 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, σε σύγκριση με πρόβλεψη για -1,1 εκατοστιαίες μονάδες, λόγω της ταχύτερης από την αναμενόμενη μείωσης του μεγέθους του τομέα των μη εμπορεύσιμων αγαθών. Τα αποτελέσματα από την επικαιροποίηση των εαρινών προβλέψεων του 2012 των υπηρεσιών της Επιτροπής για τα έτη 2012 και 2013 εμφανίζουν ότι η ισπανική οικονομία είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει σημαντικές αντιξοότητες, οι οποίες δεν αναμενόταν στις φθινοπωρινές προβλέψεις του 2009. Ενώ οι φθινοπωρινές προβλέψεις του 2009 υπέθεταν ρυθμούς μεγέθυνσης πολύ πάνω από 1% ετησίως για τα έτη 2012 και 2013, οι τελευταίες προβλέψεις υποδεικνύουν ρυθμούς μεγέθυνσης -1,9% και -0,3%, αντιστοίχως, χωρίς μεταβολή πολιτικής. Επιπλέον, η σύνθεση της ανάπτυξης είναι πιθανόν να εξακολουθήσει να επηρεάζεται από την καθαρή εξωτερική ζήτηση, με αποτέλεσμα τη συνέχιση των αρνητικών επιπτώσεων στα φορολογικά έσοδα.

(14)     Το ακαθάριστο δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε 68,5% του ΑΕΠ το 2011 και σύμφωνα με την ενημέρωση των εαρινών προβλέψεων του 2012 από τις υπηρεσίες της Επιτροπής αναμένεται να εκτιναχθεί σε 80,9% του ΑΕΠ το 2012 και σε 86,8% το 2013, με βάση το σενάριο χωρίς μεταβολή πολιτικής, υπερβαίνοντας έτσι την τιμή αναφοράς της Συνθήκης για όλα τα έτη. Η αύξηση αυτή του δείκτη χρέους οφείλεται κυρίως σε υψηλότερες πληρωμές για τόκους και σε μικρότερη έκταση στη δυναμική του πρωτογενούς ελλείμματος. Η προσαρμογή αποθεμάτων-ροών είναι σημαντική το 2012, συμβάλλοντας στην αύξηση με 5,4 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, και συνδέεται με το πρόγραμμα διακανονισμού των τιμολογίων προμηθευτών των δημόσιων φορέων και άλλων εκκρεμών πράξεων. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το μακροοικονομικό σενάριο και τους στόχους του προϋπολογισμού, καθώς και με τα συμπληρωματικά μέτρα οικονομικής διάσωσης, ενδέχεται να συμβάλουν σε περαιτέρω αύξηση του δημόσιου χρέους.

(15)     Η δημοσιονομική θέση επιδεινώθηκε ουσιωδώς σε σύγκριση με τον χρόνο διαμόρφωσης της προηγούμενης σύστασης του Συμβουλίου, λόγω των χειρότερων από τις αναμενόμενες οικονομικών προοπτικών, οι οποίες επίσης προβλέπουν λιγότερα φορολογικά έσοδα. Επιπλέον, η σημαντική συρρίκνωση της οικονομίας επηρεάζει την απασχόληση και την ανεργία με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σκέλος τόσο των εσόδων όσο και των δαπανών, λόγω της υστέρησης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης και των υψηλότερων κοινωνικών μεταβιβάσεων. Αν ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες αυτοί και με δεδομένη ιδίως την αισθητή επιδείνωση των δημοσιονομικών προοπτικών από τη στιγμή της έκδοσης της αρχικής σύστασης του Συμβουλίου δυνάμει του άρθρου 126 παράγραφος 7 ΣΛΕΕ, δικαιολογείται παράταση κατά ένα επιπλέον έτος για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.

(16)     Για την έγκριση παράτασης ενός έτους για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος απαιτείται η επίτευξη ενδιάμεσων στόχων για ονομαστικό έλλειμμα ίσο με 6,3% του ΑΕΠ για το 2012, 4,5% του ΑΕΠ για το 2013 και 2,8% του ΑΕΠ για το 2014. Βάσει της επικαιροποίησης των εαρινών προβλέψεων του 2012 από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, η υποκείμενη απαιτούμενη βελτίωση του διαρθρωτικού δημοσιονομικού αποτελέσματος που προκύπτει από αυτούς τους ονομαστικούς στόχους είναι ίση με 2,7% του ΑΕΠ το 2012, 2,5% του ΑΕΠ το 2013 και 1,9% του ΑΕΠ το 2014. Με δεδομένα τα πολύ πρόσφατα απολογιστικά δημοσιονομικά στοιχεία για τους πρώτους μήνες του 2012, θα χρειαστεί να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα για την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα το 2012. Η κατάσταση θα πρέπει να παρακολουθείται στενά και θα πρέπει να ληφθούν εγκαίρως περαιτέρω διορθωτικά μέτρα, εάν σημειωθούν και άλλες αποκλίσεις.

(17)     Λόγω της σοβαρής πίεσης των αγορών στο ισπανικό κρατικό χρέος, είναι ανάγκη να στηριχθεί η αξιοπιστία της προσπάθειας εξυγίανσης με την έγκριση του εξαγγελθέντος πολυετούς σχεδίου προϋπολογισμού για τη διετία 2013-14 έως το τέλος Ιουλίου 2012. Αυτό θα απαιτήσει λεπτομερή εξειδίκευση όλων των διαρθρωτικών μέτρων που είναι αναγκαία για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού το 2013 και το 2014 και επίσπευση της μείωσης του ελλείμματος, εάν οι οικονομικές ή οι δημοσιονομικές συνθήκες αποδειχθούν καλύτερες από τις αναμενόμενες επί του παρόντος. Η σημασία της έγκαιρης λήψης μέτρων στο θέμα αυτό για την αποτροπή του κινδύνου μελλοντικών αποκλίσεων δικαιολογεί τη συντομότερη, τρίμηνη, προθεσμία για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων.

(18)     Στις 10 Ιουλίου, το Συμβούλιο εξέδωσε ειδικές ανά χώρα συστάσεις για την Ισπανία, εκ των οποίων η πρώτη βασιζόταν, μεταξύ άλλων, στην αξιολόγηση του εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων της Ισπανίας και του προγράμματος σταθερότητας της Ισπανίας για την περίοδο 2012-2015. Η σύσταση αυτή ζητεί αυστηρή εφαρμογή του νόμου περί σταθερότητας του προϋπολογισμού και θέσπιση αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων σε περιφερειακό επίπεδο. Αυτό θα μετρίαζε τους κινδύνους απόκλισης σε περιφερειακό επίπεδο. Δεδομένου του αποκεντρωμένου χαρακτήρα των δημόσιων οικονομικών της Ισπανίας, απαιτείται ισχυρό δημοσιονομικό και θεσμικό πλαίσιο. Το πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να ενισχυθεί επίσης με τη δημιουργία ανεξάρτητου δημοσιονομικού ιδρύματος, το οποίο θα προσφέρει ανάλυση και συμβουλές και θα παρακολουθεί τη δημοσιονομική πολιτική. Δεδομένου του πρόσφατου κακού ιστορικού τους, η δημοσιονομική συμμόρφωση εκ μέρους των περιφερειακών κυβερνήσεων, από κοινού με τη μεγαλύτερη ευαισθησία των εσόδων στη συνεχιζόμενη διαρθρωτική προσαρμογή, η αβέβαιη επίπτωση στα έσοδα της φορολογικής αμνηστίας και οι δυνητικές περαιτέρω πράξεις οικονομικής διάσωσης, αποτελούν κινδύνους για τη δημοσιονομική στρατηγική.

(19)     Παράλληλα με την τακτική επανεξέταση του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ισπανίας, το οποίο αναφέρεται στη δήλωση της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 29ης Ιουνίου 2012, η παρακολούθηση της προόδου εφαρμογής των δεσμεύσεων της χώρας στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος θα πραγματοποιείται ανά τρίμηνο,

(20)     Η Ισπανία πληροί τις προϋποθέσεις για την παράταση της προθεσμίας για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης όπως ορίζεται στο άρθρο 3 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97 για την επιτάχυνση και τη διασαφήνιση της εφαρμογής της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΥΣΤΑΣΗ:

(1) Οι ισπανικές αρχές καλούνται να θέσουν τέρμα στην τρέχουσα κατάσταση υπερβολικού ελλείμματος μέχρι το 2014.

(2) Οι ισπανικές αρχές πρέπει να υλοποιήσουν βελτίωση του διαρθρωτικού αποτελέσματος κατά 2,7% του ΑΕΠ το 2012, 2,5% του ΑΕΠ το 2013 και 1,9% του ΑΕΠ το 2014, προκειμένου να μειωθεί το ονομαστικό δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω της τιμής αναφοράς 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2014, βάσει της επικαιροποίησης των εαρινών προβλέψεων του 2012 από τις υπηρεσίες της Επιτροπής. Οι ονομαστικοί στόχοι για το έλλειμμα πρέπει να είναι 6,3% του ΑΕΠ για το 2012, 4,5% του ΑΕΠ για το 2013 και 2,8% του ΑΕΠ για το 2014.

(3) Οι ισπανικές αρχές πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα που εγκρίθηκαν με τον προϋπολογισμό του 2012 και με τα σχέδια επανεξισορρόπησης των Αυτόνομων Κοινοτήτων και να θεσπίσουν το εξαγγελθέν πολυετές σχέδιο προϋπολογισμού για τη διετία 2013-14 μέχρι το τέλος Ιουλίου 2012, συμπεριλαμβανομένης της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής, η οποία θα εξειδικεύει πλήρως τα διαρθρωτικά μέτρα που είναι αναγκαία για την επίτευξη της διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος μέχρι το 2014. Ενόψει των πρόσφατων απολογιστικών δημοσιονομικών στοιχείων για τους πρώτους μήνες του 2012, πρέπει να εγκρίνουν χωρίς καθυστέρηση συμπληρωματικά μέτρα το 2012, για να διασφαλιστεί η εκπλήρωση των δημοσιονομικών σχεδίων για το 2012. Πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να εγκρίνουν περαιτέρω μέτρα εάν επαληθευθούν οι κίνδυνοι για τα δημοσιονομικά σχέδια. Πρέπει να επιταχύνουν τη μείωση του ελλείμματος το 2013 και το 2014, εάν η οικονομική ή η δημοσιονομική κατάσταση αποδειχθεί καλύτερη του σήμερα αναμενομένου.

(4) Το Συμβούλιο ορίζει προθεσμία 3 μηνών για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων από την ισπανική κυβέρνηση και, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 4α του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1467/97 του Συμβουλίου, και για την υποβολή αναλυτικής έκθεσης σχετικά με τη στρατηγική εξυγίανσης που προβλέπεται για την επίτευξη των στόχων.

Πέραν της έκθεσης που προβλέπεται στη σύσταση αριθ. 4 και παράλληλα με το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα που αναφέρεται στη δήλωση της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 29ης Ιουνίου 2012, οι ισπανικές αρχές πρέπει να υποβάλλουν έκθεση για την πρόοδο που σημειώνεται στην εφαρμογή των παρουσών συστάσεων ανά τρίμηνο, αλλά και να περιλαμβάνουν σχετικό χωριστό κεφάλαιο στα προγράμματα σταθερότητας τα οποία θα καταρτιστούν μέχρι το 2015.

Επιπλέον, οι ισπανικές αρχές πρέπει να εφαρμόσουν αυστηρά τις νέες διατάξεις του νόμου περί σταθερότητας του προϋπολογισμού που αφορούν τη διαφάνεια και τον έλεγχο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τις ειδικές κατά χώρα συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το Συμβούλιο ζητεί επίσης από την Ισπανία να ιδρύσει ανεξάρτητο δημοσιονομικό ίδρυμα για την παροχή αναλύσεων και συμβουλών και για την παρακολούθηση της δημοσιονομικής πολιτικής, να προσηλωθεί στον εκτελεστό χαρακτήρα του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου της, καθώς επίσης να παρακολουθεί με προσοχή την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων στις διάφορες βαθμίδες της γενικής κυβέρνησης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η παρούσα σύσταση απευθύνεται στο Βασίλειο της Ισπανίας.

Βρυξέλλες, […]

                                                                       Για το Συμβούλιο

                                                                       Ο Πρόεδρος