14.3.2013   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 76/24


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών — Ενιαία αγορά — Πράξη II: Μαζί για μια νέα ανάπτυξη»

COM(2012) 573 final

2013/C 76/05

Εισηγητής: ο κ. SIECKER

Συνεισηγητές: η κ. FEDERSPIEL και ο κ. VOLEŠ

Στις 19 Δεκεμβρίου 2012, και σύμφωνα με το άρθρο 304 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Ενιαία αγορά - Πράξη II: Μαζί για μια νέα ανάπτυξη

COM(2012) 573 final.

Το ειδικευμένο τμήμα «Ενιαία αγορά, παραγωγή και κατανάλωση», στο οποίο ανατέθηκαν οι σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 8 Ιανουαρίου 2013.

Κατά την 486η σύνοδο ολομέλειας, της 16ης και 17ης Ιανουαρίου (συνεδρίαση της 16ης Ιανουαρίου), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε την ακόλουθη γνωμοδότηση με 162 ψήφους υπέρ, 24 ψήφους κατά και 18 αποχές.

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1

Η ΕΟΚΕ υπενθυμίζει (1) ότι η ενιαία αγορά αποτελεί κεντρικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ότι έχει τη δυνατότητα να αποφέρει άμεσα οφέλη στους Ευρωπαίους ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς και να δημιουργήσει βιώσιμη ανάπτυξη για τις οικονομίες της Ευρώπης. Υπό την παρούσα οικονομική κρίση, μια λειτουργική και μελλοντοστραφής ενιαία αγορά καθίσταται όχι απλώς επιθυμητή, αλλά αναγκαία για το πολιτικό και οικονομικό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1.2

Εν μέσω συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης και, μεταξύ άλλων, εξαιτίας του αντικτύπου της απελευθέρωσης των χρηματοπιστωτικών αγορών στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών, στην πραγματική οικονομία, τη φτώχεια και την απασχόληση στην ΕΕ (2), ο αισιόδοξος τόνος της Επιτροπής στην ανακοίνωση σχετικά με την υλοποίηση της ενιαίας αγοράς (ΕΑ) δεν είναι ο κατάλληλος. Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι η Επιτροπή έχει προσδώσει πολύ λίγη προσοχή στις ανεπιθύμητες αρνητικές συνέπειες της ενιαίας αγοράς. Μια υπερβολικά ανοιχτή και επιδεικτική, αλλά πρόωρη, θριαμβολογία μπορεί μόνο να απογοητεύσει τους πολίτες της ΕΕ. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι η περαιτέρω υπονόμευση της ενιαίας αγοράς και όχι η επίτευξη νέας δυναμικής. Η Επιτροπή θα πρέπει να ακολουθήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση επιλέγοντας πιο ισορροπημένο τόνο στην επικοινωνία της.

1.3

Η βελτίωση της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς μέσω των παλαιών και των νέων κατευθυντήριων γραμμών είναι κάτω από την τεράστια απειλή της μαζικής αύξησης της ανεργίας σε 28 εκατομμύρια άτομα, η οποία πλήττει ιδίως τους νέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν χρεοκοπήσει και 120 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, δηλαδή περίπου το 25 % του πληθυσμού της ΕΕ. Για τους λόγους αυτούς, η ζήτηση και η κατανάλωση στην ΕΕ επηρεάζονται σε εξαιρετικό βαθμό. Εκτός από τις βασικές δράσεις, η ΕΕ και τα κράτη μέλη οφείλουν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής, οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης και την απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού της ενιαίας αγοράς.

1.4

Η ΕΟΚΕ καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή και το Συμβούλιο να αναλάβουν ταχέως δράση, χωρίς να θίγεται η ποιότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι νομοθετικές προτάσεις θα υιοθετηθούν πριν από το τέλος της θητείας του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής την άνοιξη του 2014. Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την ταχεία εφαρμογή των μέτρων που προτείνονται στην ανακοίνωση για τη διακυβέρνηση της ενιαίας αγοράς για να βελτιώσει τη συνολική εφαρμογή των ενωσιακών κανόνων.

2.   Γενικές παρατηρήσεις: «Για μια κοινωνική οικονομία της αγοράς με υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας»

2.1

Η Επιτροπή έχει διαμορφώσει τη δεύτερη φάση της Πράξης για την ενιαία αγορά (εφεξής ΠΕΑ) μέσω 12 νέων βασικών δράσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς. Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ζητήθηκε η γνώμη της πριν από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης και ότι η Επιτροπή συμπεριέλαβε στην ΠΕΑ ΙΙ ορισμένες από τις συστάσεις της. Ωστόσο, εκφράζει τη λύπη της διότι δεν πραγματοποιήθηκε επίσημη δημόσια διαβούλευση και επειδή στην άτυπη διαβούλευση δεν υπήρχε ισότιμη εκπροσώπηση των ενδιαφερόμενων φορέων.

2.2

Παρά τη θετική συμβολή της ενιαίας αγοράς στην οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από την ίδρυσή της, τούτη δεν έχει αποδώσει ακόμη πλήρως τους καρπούς της προς όφελος των ενδιαφερομένων, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις, εργαζομένους, καταναλωτές, πολίτες ή άλλους. Η Επιτροπή αναφέρει πρόσθετες 2,77 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αλλά δεν αναφέρεται καθόλου στον επισφαλή χαρακτήρα ορισμένων από αυτές (3). Γνωρίζουμε ότι από την άνοιξη του 2008, όταν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης έγιναν αισθητές σε όλη την Ευρώπη, χάθηκαν περίπου 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ενώ δεν φαίνεται στον ορίζοντα τέλος της ύφεσης (4).

2.3

Αν και η Επιτροπή αναφέρει τις κατευθυντήριες αρχές που διέπουν τις επιλογές αυτές (πρόγραμμα βελτίωσης της νομοθεσίας, κόστος της μη-Ευρώπης κλπ.), η αίσθηση του επείγοντος σχετικά με ορισμένες από τις επιλογές δεν είναι πάντα σαφής σε όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Όσον αφορά την κινητικότητα των εργαζομένων, για παράδειγμα, η Επιτροπή ανακοινώνει μια πρωτοβουλία σε σχέση με την πύλη EURES, ενώ, την ίδια στιγμή, εκκρεμούν ακόμη στο Συμβούλιο άλλες θεμελιώδεις δραστηριότητες σε αυτόν τον τομέα.

2.4

Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι η Επιτροπή έχει προσδώσει πολύ λίγη προσοχή στις ανεπιθύμητες αρνητικές συνέπειες της ενιαίας αγοράς. Η ενωσιακή ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών ήταν πολύ αδύναμη για να θέσει τέλος στην πλημμελή εποπτεία και για να αποτρέψει ένα είδος επιχειρηματικότητας που προσανατολίζεται στα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα μιας προνομιούχας ομάδας μετόχων. Περισσότερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης. Η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας θα πρέπει να αποτελέσει την ύψιστη προτεραιότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ενιαία αγορά θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός νομικού περιβάλλοντος που να σέβεται τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών.

2.5

Αξιοσημείωτη είναι η αποφασιστικότητα με την οποία η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι αυτές οι 12 νέες βασικές δράσεις θα συμβάλουν στην ανάπτυξη, στην αύξηση των θέσεων εργασίας και στη βελτίωση της εμπιστοσύνης στην ενιαία αγορά. Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι το ιστορικό της καθιέρωσης της ενιαίας αγοράς καταδεικνύει ότι ορισμένα από τα μέτρα που ελήφθησαν στο παρελθόν είχαν εκτεταμένο αντίκτυπο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μια υπερβολικά ανοιχτή και επιδεικτική, αλλά πρόωρη, θριαμβολογία μπορεί μόνο να απογοητεύσει τους πολίτες της ΕΕ. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια περαιτέρω υπονόμευση της ενιαίας αγοράς και όχι επίτευξη νέας δυναμικής (5). Η Επιτροπή θα πρέπει να ακολουθήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση επιλέγοντας ένα πιο ισορροπημένο τόνο στην επικοινωνία της.

2.6

Δυστυχώς, η ΠΕΑ Ι και ΙΙ δεν υπογραμμίζουν τη σημασία της διασφάλισης της εμπιστοσύνης σε σχέση με την επιβολή των δικαιωμάτων. Η ΕΟΚΕ ανυπομονεί να υλοποιηθεί επιτέλους ένα αποτελεσματικό μέσο συλλογικής έννομης προστασίας των ευρωπαίων καταναλωτών. Ενώ η απελευθέρωση των αγορών και η αύξηση του ανταγωνισμού αποτελούν βασικούς στόχους της πολιτικής για την ενιαία αγορά και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση των καταναλωτών να επιλέγουν ελεύθερα, οι καταναλωτές χρειάζονται ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων σε σχέση με την αγορά αγαθών και υπηρεσιών και την αποτελεσματική εφαρμογή των δικαιωμάτων αυτών. Αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή των διαφόρων μέσων της ΕΕ είναι αργή και η επιβολή εξακολουθεί να είναι σχετικά αδύναμη, ιδιαίτερα σε διασυνοριακές περιπτώσεις· συνεπώς, η Επιτροπή οφείλει να προτείνει επειγόντως δεσμευτικά μέτρα για την επιβολή των νέων εργαλείων.

2.7

Είναι ατυχές ότι μόλις 1 από τις 12 πρωτοβουλίες χαρακτηρίζεται ως δράση υπέρ των καταναλωτών, παρά το γεγονός ότι αρκετές βασικές δράσεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ευρωπαίων καταναλωτών (6). Ελπίζουμε ότι τούτο δεν αντανακλά τη γενική άποψη της Επιτροπής όσον αφορά την πολιτική για τους καταναλωτές. Είναι σημαντικό η εστίαση να είναι ευρεία και οι καταναλωτές να μην θεωρούνται παράρτημα της επιχειρηματικής πολιτικής, αλλά ανεξάρτητοι φορείς, με σκοπό τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς προς όφελος όλων (βλ. τις εκθέσεις Monti και Grech). Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την Επιτροπή ότι δεν έχει αξιοποιηθεί το πλήρες δυναμικό της ενιαίας αγοράς, τόσο μετά τις 50 προτάσεις όσο και μετά τις πρώτες 12 βασικές δράσεις. Ωστόσο, από τη σκοπιά των καταναλωτών, η Επιτροπή θα μπορούσε και θα όφειλε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην κατά προτεραιότητα ταξινόμηση των φιλικών προς τον καταναλωτή πρωτοβουλιών, όπως έχει τονίσει η ΕΟΚΕ σε γνωμοδότησή της (7).

2.8

Η ΕΟΚΕ εκπλήσσεται διότι στην ανακοίνωση διαφαίνεται έλλειψη ευαισθητοποίησης έναντι των κοινωνικών εταίρων. Η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη δεν μπορούν να αποκατασταθούν εάν η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στις πολιτικές της ΕΕ περιορίζεται στον τομέα πολιτικής της ΓΔ Απασχόληση. Η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους είναι επίσης αναγκαία για διάφορες δραστηριότητες εντός της ΓΔ Αγορά.

2.9

Όπως έχει επισημάνει η ΕΟΚΕ σε προηγούμενες γνωμοδοτήσεις, οποιαδήποτε πρόταση για τις διασυνοριακές συναλλαγές των καταναλωτών θα πρέπει να υλοποιηθεί σταδιακά, αρχής γενομένης από τις διασυνοριακές εμπορικές συμβάσεις πώλησης αγαθών μεταξύ των επιχειρήσεων (B2B) σε πιλοτική βάση. Εν αναμονή της έγκρισης πρότασης για τις συναλλαγές μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων (B2C), δεν θα πρέπει να αναληφθεί καμία περαιτέρω πρωτοβουλία προαιρετικού χαρακτήρα όσον αφορά τις διασυνοριακές εμπορικές συμβάσεις πώλησης αγαθών.

3.   Οι πρώτες 12 βασικές δράσεις και οι παραλείψεις - τρέχουσα κατάσταση

3.1

Η Επιτροπή έχει ήδη παρουσιάσει τις 11 από τις 12 νομοθετικές προτάσεις για τις βασικές δράσεις και η ΕΟΚΕ έχει υιοθετήσει γνωμοδοτήσεις για τις προτάσεις αυτές (8). Η ΕΟΚΕ καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Επιτροπή και το Συμβούλιο να αναλάβουν ταχέως δράση, χωρίς να θίγεται η ποιότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι νομοθετικές προτάσεις θα υιοθετηθούν πριν από το τέλος της θητείας του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής την άνοιξη του 2014. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόσουν ορθά και να επιβάλουν τη νομοθεσία που υιοθετήθηκε, με σκοπό την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού, ενώ τα εμπόδια που διαμορφώθηκαν λόγω αδικαιολόγητων διακρίσεων οφείλουν να αρθούν προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά η ενιαία αγορά.

3.2

Η απόσυρση του κανονισμού Monti II δεν επιλύει τα προβλήματα που αναδύονται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΕΔ) σχετικά με την απόσπαση των εργαζομένων. Πρέπει να βρεθεί μια λύση για την τρέχουσα κατάσταση, δεδομένου ότι αποτρέπουν τους εργαζόμενους από την πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων τους. Η Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα δεν μπορούν να περιορίζονται από τις οικονομικές ελευθερίες. Η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει μια πρόταση για ένα κοινωνικό πρωτόκολλο προόδου που θα συνδέεται με τις ευρωπαϊκές Συνθήκες. Σε ένα τέτοιο πρωτόκολλο θα πρέπει να διευκρινιστεί η σχέση μεταξύ θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων και οικονομικών ελευθεριών, επιβεβαιώνοντας ότι η ενιαία αγορά δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά ιδρύθηκε με στόχο την επίτευξη κοινωνικής προόδου για όλους τους πολίτες της ΕΕ (εφαρμογή στην πράξη του άρθρου 3 παρ.3 της ενοποιημένης έκδοσης της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση). Θα πρέπει επίσης να καταστεί σαφές ότι οι οικονομικές ελευθερίες και οι κανόνες ανταγωνισμού δεν έχουν προτεραιότητα έναντι των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων και της κοινωνικής προόδου και δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να θεωρηθεί ότι παρέχουν στις επιχειρήσεις το δικαίωμα να αποφεύγουν ή να παρακάμπτουν εθνικούς κοινωνικούς και εργασιακούς νόμους και πρακτικές ή για τους σκοπούς αθέμιτου ανταγωνισμού όσον αφορά τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.

3.3

Η ΕΟΚΕ έχει εντοπίσει μια σειρά μέτρων που έλειπαν από την ΠΕΑ Ι και τα οποία, κατά την άποψή της, θα συμβάλλουν στην τόνωση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Οι δράσεις που λείπουν αφορούν, μεταξύ άλλων, την αναθεώρηση της οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα, τα τέλη πνευματικής ιδιοκτησίας, την ουδετερότητα του δικτύου, το πρωτόκολλο για την κοινωνική πρόοδο, τις πολύ μικρές και τις οικογενειακές επιχειρήσεις και τα μέτρα για τη στήριξη της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και της επέκτασης των ήδη υφιστάμενων, την υπερχρέωση και τις διατραπεζικές συναλλαγές, ενόψει της παγίωσης της λειτουργίας του ενιαίου χώρου πληρωμών σε ευρώ (Single Euro Payments Area - SEPA).

4.   Οι 12 νέες βασικές δράσεις

4.1   Μεταφορές

Η ΕΟΚΕ επικροτεί τα μέτρα για τη βελτίωση της διασύνδεσης της ενιαίας αγοράς στον τομέα των σιδηροδρόμων, θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών, αλλά πιστεύει ότι η ολιστική προσέγγιση είναι ανύπαρκτη, δεδομένου ότι στην πρόταση της Επιτροπής δεν περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές, τις οδικές μεταφορές, οι οποίες κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών, και τις συνδυασμένες μεταφορές, ως μέσο βελτιστοποίησης της αποτελεσματικότητας των μεταφορών.

4.1.1   Σιδηροδρομικές μεταφορές

Ο τρόπος με τον οποίο ορίζεται και επιδιώκεται η ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρομικών μεταφορών δεν αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη λόγοι άλλοι από καθαρά οικονομικούς σε σημαντικές ευρωπαϊκές περιφέρειες, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η απλή εισαγωγή της κερδοφορίας θα μπορούσε να διαβρώσει τη δημόσια λειτουργία των σιδηροδρομικών μεταφορών. Δεν αρκεί να αξιολογηθεί η επιτυχία ή η αποτυχία της ιδιωτικοποίησης με μόνο γνώμονα την εξοικονόμηση πόρων. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ποιότητα και στην ασφάλεια για το προσωπικό και το ευρύ κοινό.

4.1.2   Ύδατα

Μια πραγματική ενιαία αγορά για τη ναυτιλία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού με τους υπόλοιπους τρόπους μεταφοράς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει αποφασιστική δράση υπέρ της διοικητικής (δηλαδή τελωνειακής) απλοποίησης για την καθαρά ενδοενωσιακή ναυτιλία. Τα ενωσιακά εμπορεύματα πρέπει να τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης από τα εμπορεύματα τρίτων χωρών (ιδίως μέσω της ηλεκτρονικής διασάφησης φορτίου), προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία και να μεταβιβαστεί η ευθύνη στους μεταφορείς. Συγκεκριμένα, τα εμπορεύματα που ελέγχονται κατά την είσοδό τους στην ΕΕ, δεν χρειάζεται να ελέγχονται εκ νέου σε άλλο λιμένα προορισμού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, τούτο θα συμβάλλει, αφενός, στη δημιουργία θαλάσσιων μεταφορών χωρίς σύνορα εντός της ΕΕ και, αφετέρου, στον καθορισμό των απαραίτητων θαλάσσιων αρτηριών, δηλαδή των καίριων θαλάσσιων διαδρομών μεταξύ λιμένων της ΕΕ σε συνδυασμό με άλλους τρόπους μεταφοράς. Επί του παρόντος, η ΕΟΚΕ επεξεργάζεται γνωμοδότηση με θέμα την Γαλάζια ανάπτυξη και θα παρουσιάσει ρεαλιστικές προτάσεις στις αρχές του 2013.

4.1.3   Ατμοσφαιρικός αέρας

Αν και αναγνωρίζει τη σημασία των μέτρων για την αντιμετώπιση του σημερινού κατακερματισμού του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, η ΕΟΚΕ εκφράζει τη λύπη της διότι δεν έχει ακόμη υποβληθεί η αναθεώρηση του κανονισμού για τη θέσπιση κοινών κανόνων αποζημίωσης των επιβατών αεροπορικών μεταφορών και παροχής βοήθειας σε αυτούς σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης και ματαίωσης ή μεγάλης καθυστέρησης της πτήσης. Η νομοθεσία της ΕΕ πρέπει να διασαφηνιστεί και να επικαιροποιηθεί όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής της και την ερμηνεία ορισμένων γενικών διατάξεων. Η ΕΟΚΕ καλεί επίσης την Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση που θα υποχρεώνει τις αεροπορικές εταιρείες να εγγυώνται την προστασία όλων των επιβατών σε περίπτωση αφερεγγυότητάς τους και να δρουν κατά της διάδοσης των καταχρηστικών συμβατικών ρητρών, την έλλειψη διαφάνειας στην τιμολόγηση των εισιτηρίων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές να εξασφαλίσουν αποζημίωση, υποχρεώνοντας τις αεροπορικές εταιρίες να τηρούν τα συστήματα ΕΕΔ και επίσης στις αποφάσεις που λαμβάνονται από τις εθνικές αεροπορικές αρχές.

4.2   Ενέργεια

Σε πολλά κράτη μέλη, η επιλογή μεταξύ διαφορετικών προμηθευτών ενέργειας δεν είναι ακόμη δυνατή, λόγω της έλλειψης ανταγωνισμού. Οι οικονομικά προσιτές υπηρεσίες, η ποιοτική αντιμετώπιση των παραπόνων, οι συγκρίσιμες προσφορές και τιμές, η εύκολη αλλαγή προμηθευτή και η διαφάνεια των τιμολογίων και των συμβατικών όρων δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί σε όλη την Ευρώπη. Η ΕΟΚΕ καλεί την Επιτροπή και το Συμβούλιο να επιτηρούν στενά τις εθνικές αγορές λιανικής πώλησης ενέργειας και, όπου χρειάζεται, να ενεργούν τάχιστα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η τρίτη δέσμη μέτρων για την ενέργεια υλοποιείται αποτελεσματικά προς όφελος των πολιτών. Είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να μεταφέρουν τις σχετικές διατάξεις που περιέχονται στην τρίτη δέσμη μέτρων με τέτοιο τρόπο, ώστε να βοηθούν τους ευάλωτους πολίτες και να προλαμβάνουν την ενεργειακή φτώχεια στις χώρες τους. Η συμμετοχή των καταναλωτών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη εισαγωγή των ευφυών μετρητών, οι οποίοι παρέχουν σημαντικές δυνατότητες από πλευράς ενεργειακής απόδοσης. Ωστόσο, παραμένουν ακόμη προς επίλυση πολυάριθμα ζητήματα, όπως π.χ. εάν τα δυνητικά οφέλη υπερκαλύπτουν το κόστος που προκύπτει για τους καταναλωτές, καθώς και διάφορα θέματα σχετικά με την προστασία των δεδομένων. Τα προβλήματα αυτά χρήζουν διευθέτησης το συντομότερο δυνατόν, προς το συμφέρον του συνόλου των χρηστών ενέργειας.

4.3   Κινητικότητα των πολιτών

Η Επιτροπή υποστηρίζει έντονα την κινητικότητα. Ωστόσο, η κινητικότητα αυτή καθεαυτή δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι δύσκολη απόφαση για έναν άνθρωπο να εγκαταλείψει την εστία του και οι συγκρίσεις με τις ΗΠΑ δεν είναι πάντοτε επιτυχείς. Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι που διασχίζουν τα σύνορα συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με την έλλειψη αναγνώρισης των προσόντων τους, πολλές ώρες και κακές συνθήκες εργασίας, διακρίσεις, άνιση μεταχείριση και γλωσσικά εμπόδια. Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η προώθηση της ίσης μεταχείρισης πρέπει αποτελέσουν τμήμα μιας ενεργού ευρωπαϊκής πολιτικής για την αγορά εργασίας. Ειδικότερα, η ΕΟΚΕ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι, ύστερα από περισσότερα από 20 χρόνια, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος για το σημαντικό θέμα της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων (9). Η κινητικότητα των ασκούμενων, των μαθητευόμενων και των νέων επιχειρηματιών θα ήταν σκόπιμο να προαχθεί σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

4.4   Πρόσβαση σε χρηματοδότηση

Θετικό βήμα αποτελούν τα προτεινόμενα μέτρα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στα μακροχρόνια επενδυτικά κεφάλαια. Ωστόσο, τούτο δεν θα λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ λόγω της έλλειψης λειτουργικού κεφαλαίου. Οι ΜΜΕ, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της ΕΕ, δεν πρέπει να υφίστανται διακρίσεις όσον αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ως αποτέλεσμα των αυστηρών κανόνων σχετικά με τα αποθεματικά των τραπεζών (10). Η ΕΟΚΕ παραπέμπει στις προηγούμενες γνωμοδοτήσεις της αναφορικά με την πρόσβαση των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση (11). Προτείνεται λοιπόν η δημιουργία ανακυκλούμενων εργαλείων που θα παρέχουν πιστώσεις οι οποίες θα επιτρέπουν στις ΜΜΕ να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση εύκολα χωρίς εκτενείς εμπράγματες ασφάλειες (12). Οι εγγυήσεις για τις πιστώσεις αυτές πρέπει να παρέχονται από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους. Τα κράτη μέλη οφείλουν επίσης να εξετάσουν και άλλες δυνατότητες, όπως οι φοροαπαλλαγές για ιδιώτες και οικογενειακούς επενδυτές σε νεοσυσταθείσες ΜΜΕ και η επέκτασή τους για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς και άλλα κίνητρα. Τα μέτρα αυτά πρέπει να συμπληρώνουν την πρόταση για ελεύθερη διασυνοριακή κυκλοφορία των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών κεφαλαίων που απευθύνονται σε καινοτόμες επιχειρήσεις, όπως προτείνεται στην ΠΕΑ Ι, χωρίς όμως να δίνουν λύση στην έλλειψη χρηματοδότησης για άλλες ΜΜΕ.

4.5   Το ρυθμιστικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις

Η πρόταση για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ιδιαίτερα όταν στοχεύει στην παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε επιχειρηματίες. Υπάρχει ακόμη τεράστια γραφειοκρατία που οι ΜΜΕ, και ιδιαίτερα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, δεν είναι σε θέση να χειριστούν. Η ΕΟΚΕ καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη μείωση του διοικητικού φόρτου και να προσδιορίσει ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους. Σχετικά, η αξιολόγηση του αντικτύπου πρέπει να βελτιώνεται συνεχώς. Μέχρι σήμερα, η αξιολόγηση του διοικητικού φόρτου έχει επικεντρωθεί υπερβολικά στην νομοθεσία αυτή καθεαυτή και, για το λόγο αυτό, έχει αποκτήσει εν μέρει έναν πολύ «τεχνοκρατικό» χαρακτήρα. Μια εθνική νομοθεσία μπορεί να αιτιολογείται από την επιθυμία να διατηρηθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και, επομένως, είναι προς το δημόσιο συμφέρον και, ως εκ τούτου, δεν είναι περιττή (13).

4.6   Υπηρεσίες

Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η ΠΕΑ II περιλαμβάνει την αναθεώρηση της οδηγίας περί υπηρεσιών πληρωμών (PSD) και τονίζει ότι η ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής και εύρυθμης ευρωπαϊκής αγοράς πληρωμών προς όφελος όλων των καταναλωτών και των επιχειρήσεων πρέπει να αποτελέσει τον πρωταρχικό στόχο της αναθεώρησης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταστούν οι υπηρεσίες πληρωμών προσβάσιμες στους καταναλωτές, αλλά και να εξασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και χαμηλό κόστος. Με την αναθεώρηση, πρέπει να απαγορευθεί η πρακτική της επιβολής προσαυξήσεων στους καταναλωτές για τη χρήση διαφόρων μεθόδων πληρωμής σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι χρήστες της άμεσης χρέωσης πρέπει να διαθέτουν άνευ όρων δικαίωμα επιστροφής των εγκεκριμένων και μη εγκεκριμένων συναλλαγών. Οι καταναλωτές πρέπει να χαίρουν ισχυρής προστασίας, ανεξάρτητα από τη μέθοδο πληρωμής, με συνεκτίμηση των αυστηρών κανόνων προστασίας των καταναλωτών που ισχύουν σε ορισμένα κράτη μέλη. Εν προκειμένω, κρίνεται σκόπιμο να συνεκτιμηθούν τα πολυάριθμα πλεονεκτήματα για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, αλλά και η ανάγκη να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος για τις ΜΜΕ που προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα πληρωμής στους πελάτες τους. Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της διότι η Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρόταση για πολυμερείς διατραπεζικές προμήθειες για τις πληρωμές με κάρτα.

4.7   Ψηφιακή ενιαία αγορά

Η ΕΟΚΕ επικροτεί την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θεσπίσει κοινούς κανόνες με στόχο τη μείωση του κόστους και την αύξηση της αποδοτικότητας σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη υποδομής επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας. Η ΕΟΚΕ στηρίζει την πρόταση για τη βελτίωση της σύνδεσης ευρυζωνικού διαδικτύου υψηλής ταχύτητας διότι αποτελεί την τεχνική προϋπόθεση για την επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Είναι σημαντικό να υιοθετηθεί ένα συνεκτικό πρότυπο για τις μεθόδους κοστολόγησης που χρησιμοποιούνται από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές σε όλη την ΕΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι δαπάνες είναι δίκαιες και υπολογίζονται σύμφωνα με τα ίδια πρότυπα. Οι ορθά οργανωμένες αγορές τηλεπικοινωνιών πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα επιλογής. Αν η δίκαιη πρόσβαση των νέων επιχειρηματιών σε δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς δεν υλοποιηθεί στην πράξη, οι επιλογές των καταναλωτών όσον αφορά τις υπηρεσίες λιανικής θα είναι περιορισμένες ή στρεβλές. Όλοι οι ανταγωνιστές πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στις υποδομές και θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι η πρόσβαση στα δίκτυα για τους νεοεισερχόμενους και τους κατεστημένους φορείς γίνεται σε λογικές τιμές (δηλαδή με βάση το κόστος).

4.8   Ηλεκτρονική τιμολόγηση στις δημόσιες συμβάσεις

Οι επιχειρήσεις ζητούν επί μακρόν την ευρεία χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, και στις διασυνοριακές συναλλαγές. Συνεπώς, η ΕΟΚΕ στηρίζει σθεναρά την πρόταση να εισαχθεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση ως γενικός κανόνας στις δημόσιες συμβάσεις. Ωστόσο, το ηλεκτρονικό έντυπο πρέπει επίσης να εφαρμόζεται στην υποβολή προσφορών, δεδομένου ότι η μη χρησιμοποίησή του είναι ένας από τους λόγους για τον χαμηλό αριθμό ΜΜΕ από άλλα κράτη μέλη που υποβάλλουν προσφορές για δημόσιες συμβάσεις σε άλλα κράτη μέλη (βλ. επίσης Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2013).

4.9   Καταναλωτές

4.9.1

Μη ασφαλή καταναλωτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που φέρουν το σήμα CE, εξακολουθούν να βρίσκονται στην αγορά της ΕΕ, θέτοντας κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια που μπορούν να αποτραπούν. Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει νομοθετική «δέσμη για την ασφάλεια των προϊόντων», η οποία θα συνίσταται από ένα όργανο εποπτείας της ενιαίας αγοράς για όλα τα μη εδώδιμα προϊόντα, από πρόταση νέας οδηγίας για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (ΟΓΑΠ) και από ένα πολυετές πλαίσιο εποπτείας της αγοράς. Η αναθεώρηση πρέπει να επιδιώξει να διασαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν οι διάφορες ενωσιακές νομοθεσίες για την ασφάλεια των προϊόντων. Ειδικότερα, οι ευθύνες των κατασκευαστών πρέπει να ενισχυθούν και να αποσαφηνιστούν. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι το επίπεδο της εκτέλεσης είναι το ίδιο σε όλη την ΕΕ και ότι οι δραστηριότητες εποπτείας της αγοράς είναι αποτελεσματικές σε όλη την ΕΕ.

4.9.2

Πρέπει να υπάρξει ρητή αναφορά στα ελκυστικά για τα παιδιά προϊόντα και να διατηρηθεί η απαγόρευση των προϊόντων που μοιάζουν με τρόφιμα. Η πολιτική της ΕΕ πρέπει να αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου για την ασφάλεια και την υγεία. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στον αθέμιτο ανταγωνισμό για τις επιχειρήσεις της ΕΕ που οφείλουν να τηρούν τους κανόνες της ΕΕ. Η αναθεώρηση της οδηγίας για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (ΟΓΑΠ) πρέπει να αποτρέπει αποτελεσματικά τη διάθεση επικίνδυνων προϊόντων στην αγορά. Προς τούτο, όμως, απαιτείται ένα ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης της αγοράς και αποτελεσματικοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

4.10   Κοινωνική συνοχή και κοινωνική επιχειρηματικότητα

4.10.1

Οι προτάσεις που διατυπώνονται υπό τον εν λόγω τίτλο έχουν συγκεντρωθεί με μάλλον τεχνητό τρόπο. Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει τη σημασία, σε καιρούς κρίσης, της επικέντρωσης στην περαιτέρω καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας. Από την άποψη αυτή, η κοινωνική επιχείρηση έχει επισημανθεί ως βασικός παράγοντας της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης. Είναι απογοητευτική η απουσία εξειδικευμένης σοβαρής δράσης για την ανάπτυξη και τη μεγέθυνση της κοινωνικής οικονομίας και των κοινωνικών επιχειρήσεων. Η προτεινόμενη βασική δράση 12 αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια στην Ευρώπη. Συνεπώς, η ΕΟΚΕ συνιστά να διατυπωθεί μια σαφής και εξειδικευμένη σοβαρή δράση για τις κοινωνικές επιχειρήσεις με βάση τις προορατικές συστάσεις της ΕΟΚΕ, οι οποίες, σύμφωνα με την ίδια, θα ανταποκριθούν καλύτερα στην ανάγκη για περαιτέρω κοινωνική συνοχή (14).

4.10.2

Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόταση να δοθεί σε όλους τους πολίτες της ΕΕ πρόσβαση σε βασικό λογαριασμό πληρωμών, να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η συγκρισιμότητα των τραπεζικών προμηθειών και εξόδων και να διευκολυνθεί η αλλαγή τραπεζικών λογαριασμών. Η ΕΟΚΕ ελπίζει ότι αυτή τη φορά η Επιτροπή θα υποβάλει δεσμευτική νομοθεσία σε αντίθεση με τη σύσταση που υπέβαλε τον περασμένο Ιούλιο που επικρίθηκε ιδιαίτερα λόγω του εθελοντικού της χαρακτήρα. Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι η διαφάνεια και η συγκρισιμότητα των προμηθειών και εξόδων για τους καταναλωτές έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ελλιπής ή έχει αποτύχει εντελώς. Η προτεινόμενη νομοθεσία της ΕΕ πρέπει, αφενός, να διασφαλίσει ότι κάθε καταναλωτής διαθέτει δικαίωμα πρόσβασης σε βασικό λογαριασμό πληρωμών και, αφετέρου, να καταργήσει κάθε εμπόδιο στην αλλαγή λογαριασμού πληρωμών.

Βρυξέλλες, 16 Ιανουαρίου 2013.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Staffan NILSSON


(1)  ΕΕ C 24 της 28.01.2012, σελ. 99

(2)  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/3-03122012-AP/EN/3-03122012-AP-EN.PDF

(3)  FLASH-IT, Policy Research Alert 5 – Employment, Οκτώβριος 2012.

(4)  Δελτίο τύπου Eurostat, 31 Οκτωβρίου 2012.

(5)  Monti 2010: «Τούτο θα διαβρώσει τη βάση για την οικονομική ολοκλήρωση, την ανάπτυξη και την απασχόληση σε ολόκληρη την ΕΕ, σε μια εποχή που η ανάδυση νέων παγκόσμιων δυνάμεων και σοβαρών περιβαλλοντικών προκλήσεων καθιστούν μια συνεκτική ΕΕ περισσότερο απαραίτητη από ποτέ, προς το συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών, καθώς και μιας αποτελεσματικής παγκόσμιας διακυβέρνησης».

(6)  Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 14ης Ιουνίου 2012, που αφορά την «Πράξη για την Ενιαία Αγορά: Τα επόμενα βήματα προς την ανάπτυξη»

(7)  ΕΕ C 299 της 4.10.2012, σ. 165.

(8)  ΕΕ C 24 της 28.1.2012, σ. 99.

(9)  ΕΕ C 191 της 29.6.2012, σ. 103

(10)  Βλ. CRD IV (οδηγίες περί κεφαλαιακών απαιτήσεων).

(11)  ΕΕ C 351 της 15.11.2012, σελ. 45

(12)  Seczenyi card στην Ουγγαρία, βλ. http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CC8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.iapmei.pt%2Fconferencia%2F1_Laslo_Krisan.ppt&ei=DM29UKvHJNGRhQehsoGwDA&usg=AFQjCNHWIFTTA7fbjHyT1ShycR1qL7tKRQ

(13)  Βλ. γνωμοδότηση ΕΟΚΕ ΕΕ C 318 της 29.10.2011, σ. 109, § 3.2.

(14)  Το ζήτημα αυτό επισημάνθηκε και στη γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ: ΕΕ C 299 της 4.10.2012, σ. 165.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Η ακόλουθη τροπολογία συγκέντρωσε τουλάχιστον το ένα τέταρτο των εκπεφρασμένων ψήφων, αλλά απορρίφθηκε στην πορεία των συζητήσεων (άρθρο 39, παράγραφος 2, του Εσωτερικού Κανονισμού):

α)   Σημείο 3.2 (τροπολογία 5)

«3.2

Η απόσυρση του κανονισμού Monti II δεν επιλύει τα προβλήματα που αναδύονται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΕΔ) σχετικά με την απόσπαση των εργαζομένων. Πρέπει να βρεθεί μια λύση για την τρέχουσα κατάσταση, δεδομένου ότι αποτρέπουν τους εργαζόμενους από την πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων τους. Η Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι τα θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα δεν μπορούν να περιορίζονται από τις οικονομικές ελευθερίες. Η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει μια πρόταση για ένα κοινωνικό πρωτόκολλο προόδου που θα συνδέεται με τις ευρωπαϊκές Συνθήκες. Σε ένα τέτοιο πρωτόκολλο θα πρέπει να διευκρινιστεί η σχέση μεταξύ θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων και οικονομικών ελευθεριών, επιβεβαιώνοντας ότι η ενιαία αγορά δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά ιδρύθηκε με στόχο την επίτευξη κοινωνικής προόδου για όλους τους πολίτες της ΕΕ (εφαρμογή στην πράξη του άρθρου 3 παρ.3 της ενοποιημένης έκδοσης της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση). Θα πρέπει επίσης να καταστεί σαφές ότι οι οικονομικές ελευθερίες και οι κανόνες ανταγωνισμού δεν έχουν προτεραιότητα έναντι των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων και της κοινωνικής προόδου και δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να ερμηνευθούν ότι παρέχουν στις επιχειρήσεις το δικαίωμα να αποφεύγουν ή να παρακάμπτουν εθνικούς κοινωνικούς και εργασιακούς νόμους και πρακτικές ή για τους σκοπούς αθέμιτου ανταγωνισμού όσον αφορά τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας Η Επιτροπή εισήγαγε δύο νομοθετικές προτάσεις για τη βελτίωση και την ενίσχυση της μεταφοράς, εφαρμογής και τήρησης της οδηγίας για την απόσπαση των εργαζομένων. Η πρώτη, σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας 96/71/ΕΚ αποσκοπεί στην ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων που έχουν αποσπαστεί προσωρινά στο εξωτερικό, μέσω της βελτίωσης της ενημέρωσης, της διοικητικής συνεργασίας και των ελέγχων και βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση. Η δεύτερη πρόταση που αφορά την άσκηση του δικαιώματος ανάληψης συλλογικής δράσης στο πλαίσιο της ελευθερίας εγκατάστασης και της ελευθερίας παροχής υπηρεσιών (Monti II) αποσύρθηκε.

Όσον αφορά την αρχή της ίσης αξίας των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων απέναντι στις οικονομικές ελευθερίες, η ΕΟΚΕ φρονεί ότι η προσέγγιση αυτή πρέπει να διασφαλιστεί πρωτίστως από το πρωτογενές δίκαιο. Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι η τρίτη αιτιολογική σκέψη του προοιμίου, και συγκεκριμένα το Άρθρο 151 της ΣλΕΕ, αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, «ώστε να καταστεί δυνατή η εναρμόνιση τους μέσα σε πλαίσια προόδου» και ζητά ρητά την ενσωμάτωση «Πρωτοκόλλου κοινωνικής προόδου» στις Συνθήκες προκειμένου να εδραιωθεί η αρχή της ίσης αξίας των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων και των οικονομικών ελευθεριών και να καταστεί σαφές ότι οι οικονομικές ελευθερίες και οι κανόνες ανταγωνισμού δε δύνανται να προέχουν των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς και προκειμένου να καθοριστεί με σαφήνεια ο αντίκτυπος του στόχου της Ένωσης όσον αφορά την επίτευξη κοινωνικής προόδου  (1)

Αιτιολογία

Θα εκτεθεί προφορικά.

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την τροπολογία:

Ψήφοι υπέρ

:

77

Ψήφοι κατά

:

114

Αποχές

:

11


(1)  ΕΕ C 376 της 22.12.2011, σ. 74.