29.6.2012   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 191/53


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1082/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2006, για τον ευρωπαϊκό όμιλο εδαφικής συνεργασίας (ΕΟΕΣ) όσον αφορά την αποσαφήνιση, την απλούστευση και τη βελτίωση της διαδικασίας ίδρυσης και εφαρμογής αυτών των ομίλων»

[COM(2011) 610 final — 2011/0272 (COD)]

2012/C 191/10

Εισηγητής: ο κ. Luis Miguel PARIZA CASTAÑOS

Στις 25 και στις 27 Οκτωβρίου 2011 αντιστοίχως, και σύμφωνα με τα άρθρα 175 παράγραφος 3 και 304 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αποφάσισαν να ζητήσουν γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την

Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1082/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2006, για τον ευρωπαϊκό όμιλο εδαφικής συνεργασίας (ΕΟΕΣ) όσον αφορά την αποσαφήνιση, την απλούστευση και τη βελτίωση της διαδικασίας ίδρυσης και εφαρμογής αυτών των ομίλων

COM(2011) 610 final — 2011/0272 (COD).

Το ειδικευμένο τμήμα «Οικονομική και Νομισματική Ένωση, Οικονομική και Κοινωνική Συνοχή», στο οποίο ανατέθηκαν οι σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες, υιοθέτησε τη γνωμοδότησή του στις 3 Απριλίου 2012.

Κατά την 480ή σύνοδο ολομέλειας, της 25ης και 26ης Απριλίου 2012 (συνεδρίαση της 25ης Απριλίου), η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή υιοθέτησε την ακόλουθη γνωμοδότηση με 172 ψήφους υπέρ και 4 αποχές.

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1   Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) συμφωνεί με τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέρ του θεσμού του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) και υποστηρίζει την οπτική που υιοθετείται στον νέο κανονισμό, χάρη στην οποία ο ΕΟΕΣ θα καταστεί ένας μηχανισμός αποτελεσματικότερος, απλούστερος και πιο ευέλικτος, που θα συμβάλει στη βελτίωση της εδαφικής συνεργασίας, η οποία έχει ενισχυθεί δυνάμει της Συνθήκης της Λισαβόνας. Η παρούσα γνωμοδότηση είναι συμπληρωματική προς τη γνωμοδότηση για την «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου περί καθορισμού ειδικών διατάξεων για την υποστήριξη του στόχου της ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης» (1).

1.2   Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει την ενδυνάμωση του θεσμού του ΕΟΕΣ μέσω του υπό εξέταση κανονισμού, χάρη σε κοινές λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και εκτιμά ότι οι ΕΟΕΣ θα αποτελέσουν στο μέλλον καθοριστικό εργαλείο για την εδαφική συνεργασία και την εδαφική συνοχή.

1.3   Η συνέχιση των ΕΟΕΣ στο μέλλον θα εξασφαλιστεί και, χάρη στις τροποποιήσεις του κανονισμού, το νομικό καθεστώς τους θα επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία για την εφαρμογή των εδαφικών και τομεακών πολιτικών.

1.4   Το πολιτικό βάρος των περιφερειών στην Ευρώπη ενισχύεται. Η ΕΟΚΕ συμφωνεί απολύτως η πολιτική εδαφικής συνεργασίας να παρέχει τη δυνατότητα στις περιφερειακές αρχές να αναπτύξουν έναν νέο ρόλο. Στο Συμβούλιο συμμετέχουν τα κράτη μέλη· η ΕΟΚΕ ελπίζει να συμμετέχουν δεόντως και οι περιφερειακές αρχές της Ευρώπης. Ο θεσμικός ρόλος της ΕτΠ και της ΕΟΚΕ είναι σημαντικός, και το Συμβούλιο οφείλει να τον σέβεται.

1.5   Η πρόκληση για το μέλλον θα είναι να συμμετέχουν οι πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και η κοινωνία πολιτών στην εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», η οποία απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης.

1.6   Η ΕΟΚΕ ανέκαθεν εκτιμούσε την προστιθέμενη αξία των συστημάτων πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και, ως εκ τούτου, υποστηρίζει τη σύσταση Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας στους οποίους να μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς μιας μακροπεριφερειακής, ευρωπεριφερειακής ή διασυνοριακής περιοχής.

1.7   Όμως, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση θα πρέπει να ενισχυθεί με τη συμμετοχή των οικονομικών και κοινωνικών φορέων και, επομένως, η ΕΟΚΕ προτείνει η τροποποίηση του κανονισμού να διευκολύνει τη δέουσα συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και άλλων οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών στους ΕΟΕΣ. Η συμμετοχή της κοινωνίας πολιτών θα συμβάλει στη βελτίωση της σύνδεσης μεταξύ ΕΟΕΣ, στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και τομεακών πολιτικών.

1.8   Καθοριστική σημασία έχει η κατάρτιση και η ανταλλαγή των δημόσιων λειτουργών της εθνικής, της περιφερειακής και της τοπικής διοίκησης που συμμετέχουν στους ΕΟΕΣ. Η ΕΟΚΕ ζητά, συνεπώς, από την Επιτροπή να προωθήσει τη διοργάνωση κοινών προγραμμάτων κατάρτισης για τη βελτίωση της διαχείρισης σε πολιτικό και σε διοικητικό επίπεδο.

1.9   Η ΕΟΚΕ προτείνει ο κανονισμός αυτός, επειδή παρουσιάζει μεγάλη ιδιαιτερότητα, να υιοθετηθεί το ταχύτερο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, χωρίς να αναμένεται η υιοθέτηση ολόκληρης της δέσμης σχετικά με την πολιτική συνοχής. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσε να επιταχυνθεί η έναρξη της ισχύος του.

2.   Ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ)

2.1   Ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας είναι νομική μορφή που χρησιμοποιείται για τη συγκρότηση δομών συνεργασίας μεταξύ δημοσίων φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεσμοθετήθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1082/2006, στα πλαίσια των διατάξεων της πολιτικής για τη συνοχή κατά την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013.

2.2   Κατά την εν λόγω περίοδο προγραμματισμού, οι δράσεις συνεργασίας —είτε διασυνοριακές είτε διεθνικές ή διαπεριφερειακές— που έως τότε συγχρηματοδοτούνταν από την κοινοτική πρωτοβουλία INTERREG, αναβαθμίζονται σε στόχο της πολιτικής για τη συνοχή. Συνιστούν τον τρίτο Στόχο, υπό τον τίτλο «Ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία».

2.3   Η εδαφική συνεργασία θεωρείται καίριος μηχανισμός για τους στόχους της συνοχής, και ως εκ τούτου λαμβάνει νέα ώθηση και αυξάνονται οι χρηματοδοτικοί της πόροι. Επίσης αναγκαίο, όμως, είναι να υιοθετηθούν παράλληλα μέτρα για την εξάλειψη των φραγμών που εμποδίζουν την ανάπτυξή της.

2.4   Σήμερα, οι δημόσιες οντότητες των κρατών μελών της ΕΕ, ιδίως δε οι περιφερειακές και οι τοπικές, για να αναπτύξουν δράσεις συνεργασίας, καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές δυσχέρειες νομικής και πρακτικής φύσεως, οι οποίες απορρέουν από την ποικιλία νομοθεσιών και διαδικασιών και έχουν δυσμενή επίπτωση στη διαχείριση των δράσεων.

2.5   Ο κανονισμός για τη θέσπιση του ΕΟΕΣ υιοθετήθηκε (2) με στόχο να αποκτήσουν οι παράγοντες της εδαφικής συνεργασίας νέα εργαλεία ώστε να υπερπηδήσουν τους φραγμούς αυτούς και να βελτιωθεί η εφαρμογή των δράσεων εδαφικής συνεργασίας.

2.6   Η νομική αυτή μορφή παρέχει τη δυνατότητα σε ομάδες οντοτήτων που συνενώνονται με άξονα κοινά σχέδια και δράσεις εδαφικής συνεργασίας, είτε με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση είτε χωρίς, να αποκτούν ίδια νομική προσωπικότητα, διακριτή από την νομική προσωπικότητα των οντοτήτων που τις απαρτίζουν, και να ενεργούν ιδίω ονόματι στο νομικό γίγνεσθαι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2.7   Μετά από πενταετή πορεία και υπό το φως της σχετικής εμπειρίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση τροποποίησης του κανονισμού, στην οποία προβλέπει αλλαγές για λόγους διασαφήνισης, απλούστευσης και βελτίωσης της εφαρμογής του θεσμού των ΕΟΕΣ.

3.   Η πρόταση κανονισμού για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1082/2006 για τον ΕΟΕΣ

3.1   Σύμφωνα με τη δέσμευση για την υποβολή έκθεσης σχετικά με την εφαρμογή του ισχύοντος κανονισμού, και ως απόρροια των διαδικασιών διαβούλευσης που διενεργήθηκαν σε θεσμικό επίπεδο και με τους υφιστάμενους ΕΟΕΣ, σε συνεργασία με την Επιτροπή των Περιφερειών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει ότι οι ΕΟΕΣ αποτελούν ιδανική δομή για την μακρόπνοη εδαφική συνεργασία (3).

3.2   Το νομικό ένδυμα του ΕΟΕΣ προσφέρει στην εδαφική συνεργασία «ένα επίσημο πλαίσιο […] με μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου, μια πιο επίσημη βάση και μια πιο στέρεη θεσμική δομή».

3.3   Οι πληροφορίες από τον απολογισμό των ήδη υφιστάμενων ομίλων είναι θετικές. Έχουν συσταθεί 27 ΕΟΕΣ, με τη συμμετοχή 15 κρατών μελών και άνω των 550 οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

3.4   Ωστόσο, έχουν επίσης διαπιστωθεί ορισμένες ελλείψεις, σε σημείο που αναφέρεται ότι «η προσφυγή σε αυτόν [τον μηχανισμό ΕΟΕΣ]εμφανίζεται πολύ περιορισμένη σε σχέση με τις δυνατότητές του» και ότι οι ελλείψεις αυτές αποθάρρυναν την ενδεχόμενη σύσταση περισσότερων ΕΟΕΣ. Η τροποποίηση του κανονισμού επιδιώκει την επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων.

3.5   Έχουν διαπιστωθεί προβλήματα που σχετίζονται με τη σύσταση και τη λειτουργία των ΕΟΕΣ, καθώς και με τις χρονοβόρες και περίπλοκες διαδικασίες σύστασης και τροποποίησής τους. Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί ανεπιθύμητες καταστάσεις σε περιπτώσεις όπου οι εθνικές και περιφερειακές αρχές ερμηνεύουν τους κανόνες κατά τρόπο διαφορετικό και έχουν αναπτυχθεί διαφορετικές πρακτικές.

3.6   Η νομική και οργανωτική ποικιλομορφία των οντοτήτων που απαρτίζουν τους ομίλους και οι διαφορές ως προς το εύρος των αρμοδιοτήτων της καθεμιάς τους δυσχεραίνει την εξεύρεση μιας διάρθρωσης κατάλληλης για όλους τους συμμετέχοντες.

3.7   Διαφορετική είναι επίσης η εφαρμογή των διατάξεων του κανονισμού σε διάφορους τομείς: όσον αφορά την περιορισμένη ή απεριόριστη ευθύνη, το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων του ΕΟΕΣ, το καθεστώς ανάθεσης έργων και υπηρεσιών.

3.8   Ακόμη, ανακύπτουν δυσχέρειες στη συμμετοχή τρίτων χωρών, όταν κρίνεται σκόπιμη η σύσταση ομίλου μεταξύ οντοτήτων ενός μόνο κράτους μέλους και μιας τρίτης χώρας.

3.9   Εξάλλου, έχουν αναπτυχθεί διάφορες ερμηνείες του περιεχομένου του κανονισμού, όπως λ.χ. σχετικά με τη συμμετοχή ιδιωτικών φορέων, οι οποίοι πρέπει να νοούνται ως αναθέτοντες φορείς για τους σκοπούς σύναψης δημόσιων συμβάσεων.

4.   Γενικές παρατηρήσεις

4.1   Όπως ήδη έχει υποστηρίξει η ΕΟΚΕ με την ευκαιρία της διαβούλευσης (4) για τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1082/2006, ο ΕΟΕΣ αποτελεί χρήσιμο και αξιόλογο μηχανισμό, που μπορεί να συμβάλει σε αποτελεσματικότερη, πιο ενεργό και καλύτερα προβεβλημένη εδαφική συνεργασία.

4.2   Παρότι με αποκλίσεις μεταξύ κρατών μελών, οι περιφερειακές αρχές θα διαδραματίσουν σημαντικότατο ρόλο στο μελλοντικό σύστημα διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν ρόλο που τα θεσμικά όργανα οφείλουν να υποστηρίξουν.

4.3   Η ΕΟΚΕ χαιρετίζει την νέα πρόταση κανονισμού, που θα βελτιώσει και θα διευκολύνει τη χρήση του μηχανισμού του ΕΟΕΣ και θα τον καταστήσει πιο χρήσιμο για τις περιφερειακές αρχές. Οι όμιλοι χρειάζονται έναν μηχανισμό που να προσφέρει στην ευρωπαϊκή περιφερειακή συνεργασία στέρεες βάσεις, καλά διαρθρωμένες και νομικά αποτελεσματικές και αξιόπιστες.

4.4   Ο νέος κανονισμός θα διευκολύνει τη σύσταση νέων ΕΟΕΣ και θα βελτιώσει τη λειτουργία τους, καθώς ενισχύει ένα διαρθρωμένο πλαίσιο, με πλήρη λειτουργική ικανότητα και με δυνατότητες υπερκέρασης των δυσχερειών νομικής και πρακτικής φύσεως που σχετίζονται με τις δράσεις της διεθνικής συνεργασίας. Θα θεσπίσει οργανωτικές μονάδες ειδικά αφιερωμένες στον προγραμματισμό, τον συντονισμό και τη διαχείριση.

4.5   Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι αντιπροσωπεύει ένα νέο βήμα για την προώθηση της διασυνοριακής, διεθνικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας.

4.6   Προωθείται, επομένως, μια πιο φιλόδοξη συνεργασία. Όσες δράσεις συγχρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά ταμεία στα πλαίσια της εδαφικής συνεργασίας, θα ενσωματωθούν σε πιο στρατηγικές κατευθύνσεις και θα βασίζονται στην προστιθέμενη αξία της ευρωπαϊκής κοινής ωφέλειας και στην τάση προς μονιμότητα.

4.7   Η συνεργασία μεταξύ περιφερειακών αρχών είναι ευκταίο να εξελιχθεί εντός των πλαισίων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και να τονωθούν στόχοι όπως η δημιουργία απασχόλησης, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η βιωσιμότητα, η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, πανεπιστημίων και τεχνολογικών κέντρων κλπ.

4.8   Η ΕΟΚΕ συμφωνεί επίσης να ενισχυθούν, μέσω της εδαφικής συνεργασίας, οι δράσεις θεματικού και τομεακού χαρακτήρα μεταξύ των πρωτοβάθμιων και των δευτεροβάθμιων ΟΤΑ.

4.9   Η ΕΟΚΕ υπογραμμίζει ότι ήδη ο ΕΟΕΣ επιτρέπει διάφορες μορφές συνεργασίας μεταξύ των περιφερειακών αρχών σε τεχνολογικά και οικονομικά ζητήματα, τα οποία είναι συναφή και με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020»· αυτές οι μορφές συνεργασίας πρέπει να τύχουν μεγαλύτερης προβολής.

4.10   Η ΕΟΚΕ εκτιμά την αξία των διαφόρων επιτευγμάτων στα οποία συμβάλλουν οι μηχανισμοί συνεργασίας όπως ο ΕΟΕΣ – από τα προγράμματα INTERREG έως τη συγκρότηση διασυνοριακών δημοσίων υπηρεσιών ή πολυκλαδικών στρατηγικών σχεδίων.

4.11   Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει τον θεσμικό ρόλο της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) για την παρακολούθηση των ΕΟΕΣ και την ανταλλαγή ορθών πρακτικών. Η πλατφόρμα ΕΟΕΣ της ΕτΠ πρέπει να συνεχίσει τις δραστηριότητές της και μετά την υιοθέτηση του νέου κανονισμού.

4.12   Η ΕΟΚΕ επιθυμεί να συνεργαστεί με την ΕτΠ, ώστε η κοινωνία πολιτών και οι κοινωνικοί εταίροι να συμμετέχουν στην παρακολούθηση και αξιολόγηση των ΕΟΕΣ. Η ΕΟΚΕ ζητά από την Επιτροπή να εκπονήσει έκθεση για την εφαρμογή του νέου κανονισμού και για τη συμμετοχή των οικονομικών και κοινωνικών φορέων και της κοινωνίας πολιτών στους ΕΟΕΣ (5).

4.13   Συμφωνεί, επίσης, να απλουστευθεί στο μέλλον η διαδικασία σύστασης ΕΟΕΣ και η έγκριση των συμβάσεων εντός εξάμηνης προθεσμίας, ακόμη και εάν δεν έχει δοθεί η ρητή έγκριση των κυβερνήσεων.

4.14   Η ΕΟΚΕ κρίνει θετικό το να διαθέτουν οι ΕΟΕΣ ευρύ φάσμα εφαρμογής για να διαχειρίζονται υποδομές και υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος, προς όφελος των πολιτών που ζουν σε περιοχές περισσότερων του ενός κρατών μελών.

4.15   Η ΕΟΚΕ επισημαίνει ότι η εδαφική συνεργασία, κύριος στόχος της οποίας είναι η βελτίωση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, έχει επίσης εφαρμογή σε πρωτοβουλίες συνεργασίας υψηλού επιπέδου και μεγάλης πολιτικής φιλοδοξίας και συνθετότητας, όπως είναι οι μακροπεριφέρειες, οι ευρωπεριφέρειες ή οι στρατηγικές θαλάσσιας λεκάνης στην ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική.

4.16   Η ΕΟΚΕ τονίζει ότι η μακροπεριφερειακή και διαπεριφερειακή συνεργασία, με την κατάλληλη λειτουργία των ΕΟΕΣ, μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στην επίτευξη τομεακών στόχων της ΕΕ. Η στρατηγική «Ευρώπη 2020» θα λάβει αναμφίβολα μια αυξημένη ώθηση. Ο κανονισμός θα πρέπει να διευκολύνει την καλύτερη σύνδεση των ΕΟΕΣ με τους πολιτικούς και χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της ΕΕ για τις τομεακές πολιτικές.

4.17   Η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να παροτρύνουν τις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες και τα υπερπόντια εδάφη να χρησιμοποιήσουν τον μηχανισμό των ΕΟΕΣ και με τρίτες χώρες με τις οποίες γειτονεύουν.

4.18   Η ΕΟΚΕ, σεβόμενη την αρχή ότι η προσφυγή σε ΕΟΕΣ πρέπει να γίνεται σε εθελοντική βάση, προτρέπει την Επιτροπή να αναλάβει πιο προδραστικό ρόλο για να διευκολύνει, να απλουστεύσει και να τελειοποιήσει τη δομή των ΕΟΕΣ, οι οποίοι πρέπει να συνδέονται με τους στρατηγικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5.   Ειδικές παρατηρήσεις

5.1   Η ΕΟΚΕ θεωρεί εύστοχη την τοποθέτηση που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόταση τροποποίησης του ισχύοντος κανονισμού. Η ΕΟΚΕ επιθυμεί να τονίσει ότι ο μηχανισμός των ΕΟΕΣ πρέπει να είναι εύκολος στη χρήση του, έτσι ώστε ο κάθε όμιλος εταίρων να μπορεί να διαμορφώνει τον ΕΟΕΣ και τις λειτουργίες του όπως αρμόζει καλύτερα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, δεδομένου ότι ο κάθε όμιλος ανταποκρίνεται σε ιδιαίτερη κατάσταση και περιστάσεις και ο θεσμός του ΕΟΕΣ πρέπει να είναι ικανός να καλύπτει τις εκάστοτε προσδοκίες συνεργασίας.

5.2   Προς το παρόν, πολλές ευρωπαϊκές περιφέρειες δεν αξιοποιούν τις ευκαιρίες που προσφέρει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την νομική μορφή του ΕΟΕΣ, για τη συνεργασία μεταξύ τους στα πλαίσια της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ. Η ΕΟΚΕ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για τη διάδοση και την προβολή του μηχανισμού αυτού στις περιφερειακές αρχές και στην κοινωνία πολιτών.

5.3   Η αρχή της απλούστευσης, την οποία η Επιτροπή προσπάθησε να προσδώσει στην μελλοντική πολιτική συνοχής και, συνεπώς, στην ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία, πρέπει να διαπνέει τους διάφορους μηχανισμούς, ιδιαίτερα δε τον ΕΟΕΣ.

5.4   Η ΕΟΚΕ διαπιστώνει ότι ο σύνθετος χαρακτήρας, από νομική, διοικητική και διαδικαστική άποψη, λειτουργεί αποτρεπτικά για τους παράγοντες της εδαφικής συνεργασίας, ιδίως δε για όσους ΟΤΑ διαθέτουν πιο περιορισμένα διοικητικά μέσα και πιο λιγοστούς πόρους.

5.5   Η βραδύτητα των διοικητικών διατυπώσεων για τη σύσταση ενός ΕΟΕΣ και η ανάγκη επανάληψης της όλης διαδικασίας για κάθε νέο μέλος αποδεικνύονται ασύμβατες με τον απαιτούμενο δυναμισμό για τις δράσεις συνεργασίας και συνιστούν πραγματικό εμπόδιο για τη χρήση της μορφής του ΕΟΕΣ. Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι τα προβλήματα αυτά επιλύονται με τον νέο κανονισμό.

5.6   Η ευελιξία είναι άλλο ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό που επιζητούν όσοι προτίθενται να συγκροτήσουν μια δομή συνεργασίας, η οργάνωση και η λειτουργία της οποίας να μπορεί να προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες και τα χαρακτηριστικά τους.

5.7   Η ΕΟΚΕ προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να διευκολύνει τις εργασίες των ΟΤΑ, να θέσει σε λειτουργία ένα σύστημα παροχής συμβουλών, κατάρτισης και ανταλλαγής εμπειριών, ώστε να διευκολυνθεί η κατάστρωση των συμβάσεων και των καταστατικών.

5.8   Η ΕΟΚΕ κρίνει ανεπαρκή τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την αποτροπή του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των δημοσίων διοικήσεων των ΕΟΕΣ. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ένα σύστημα οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που θα είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους, θα αλληλεπιδρούν και θα είναι προσπελάσιμοι μέσω του κοινοτικού προγράμματος ISA (6). Θα υποστηριχθεί, έτσι, η προστιθέμενη αξία των συστημάτων πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και η συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων σε μια μακροπεριφερειακή, ευρωπεριφερειακή ή διασυνοριακή περιοχή.

5.9   Η ΕΟΚΕ τάσσεται υπέρ του να διέπει η σύμβαση τους εργασιακούς κανόνες και τους κανόνες κοινωνικής ασφάλισης που θα ισχύουν για το προσωπικό του ΕΟΕΣ, καθώς και τους κανόνες πρόσληψης και διαχείρισης του προσωπικού.

5.10   Η ΕΟΚΕ επιθυμεί να επιστήσει την προσοχή στο υπόδειγμα πολυεπίπεδης διακυβέρνησης που αντιπροσωπεύει ο θεσμός των ΕΟΕΣ, όπου οι συμμετέχοντες εταίροι, ποικίλης τοπικής, περιφερειακής, εθνικής και θεσμικής προέλευσης, διαμορφώνουν από κοινού τα όργανα διοίκησης και διαχείρισης της σχέσης συνεργασίας. Η ΕΟΚΕ προτείνει, όμως, να συμμετέχουν επίσης οι κοινωνικοί εταίροι και άλλοι παράγοντες της κοινωνίας πολιτών.

Βρυξέλλες, 25 Απριλίου 2012.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Staffan NILSSON


(1)  Βλέπε σελίδα 49 της παρούσας Επίσημης Εφημερίδας.

(2)  Με βάση το άρθρο 159 της ΣΕΚ, σήμερα άρθρο 175 της ΣΛΕΕ, που προβλέπει ειδικές δράσεις, στο περιθώριο των Ταμείων, για την επίτευξη του στόχου της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής.

(3)  Έκθεση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο: Η εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1082/2006 για τον ευρωπαϊκό όμιλο εδαφικής συνεργασίας (ΕΟΕΣ) [COM(2011) 462 final].

(4)  Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ για την «Πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη συγκρότηση Ευρωπαϊκού Ομίλου Διασυνοριακής Συνεργασίας (ΕΟΔΣ)», ΕΕ C 255 της 14.10.2005, σελ. 76

(5)  Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ με θέμα πώς θα προωθηθούν αποτελεσματικές εταιρικές σχέσεις κατά τη διαχείριση των προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής, βάσει των ορθών πρακτικών της περιόδου 2007-2013, EE C 44 της 11.2.2011, σελ. 1.

(6)  Λύσεις Διαλειτουργικότητας για Ευρωπαϊκές Δημόσιες Διοικήσεις