|
1.2.2011 |
EL |
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης |
C 32/22 |
Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων
2011/C 32/16
Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου (1). Η δήλωση ένστασης υποβάλλεται στην Επιτροπή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης.
ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
«MANTECADOS DE ESTEPA»
Αριθ. ΕΚ: ES-PGI-0005-0761-18.02.2009
ΠΓΕ ( Χ ) ΠΟΠ ( )
1. Ονομασία:
«Mantecados de Estepa»
2. Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα:
Ισπανία
3. Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου:
3.1. Τύπος προϊόντος:
|
Κλάση 2.4. |
Προϊόντα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, ζαχαρώδη παρασκευάσματα ή προϊόντα μπισκοτοποιίας |
3.2. Περιγραφή του προϊόντος που φέρει την ονομασία υπό 1:
Η ονομασία «Mantecados de Estepa» χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να χαρακτηρίσει έναν τύπο χριστουγεννιάτικου γλυκίσματος παραγόμενο στην περιοχή της Estepa. Αυτά τα γλυκά παρασκευάζονται με την ίδια συνταγή για περισσότερα από εκατό χρόνια και φέρουν την ονομασία «Mantecados de Estepa». Τα προϊόντα αυτά μπορούν να συσκευαστούν χωριστά ή με άλλα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα όπως τα «polvorones», «alfajores» και τα «roscos de vino».
Τα «Mantecados de Estepa» είναι γλυκίσματα ψημένα στον φούρνο των οποίων η ζύμη λαμβάνεται αναμιγνύοντας σιτάλευρο, χοιρινό λίπος και ζάχαρη άχνη, ως κοινά συστατικά, και σε αυτά προστίθενται άλλα συστατικά οριζόμενα στο σημείο 3.3, ανάλογα με το είδος «Mantecado de Estepa» στο οποίο ανήκουν: με κανέλα, σπιτικό, με ελαιόλαδο, με αμύγδαλα, με κακάο, με καρύδα, με λεμόνι, με φουντούκια και βανίλια. Κατ’εξαίρεση, στα «Mantecados de Estepa» με ελαιόλαδο αντί για χοιρινό λίπος χρησιμοποιείται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Τα «Mantecados de Estepa» έχουν χρυσοκάστανο χρώμα, είναι συμπαγή απ’έξω και τρυφερά από μέσα, με ελαφρές ρωγμές στην επιφάνεια και ευχάριστη γεύση.
Τα «Mantecados de Estepa» έχουν στρογγυλό σχήμα και μέγιστο βάρος 50 γραμμάρια.
Επιπλέον, τα προϊόντα που παράγονται με την ονομασία «Mantecados de Estepa» πρέπει να διαθέτουν τα ακόλουθα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά:
|
— |
: |
Υγρασία |
: |
μέγιστη 5 %. |
|
— |
: |
Ενεργότητα νερού |
: |
μέγιστη 0,650. |
|
— |
: |
pH |
: |
μικρότερο από 6,5. |
3.3. Πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα):
Η διαδικασία ξεκινάει με την προσεκτική επιλογή των πρώτων υλών.
Οι κοινές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του προϊόντος είναι σιτάλευρο, χοιρινό λίπος και ζάχαρη άχνη. Τα συμπληρωματικά συστατικά είναι: κανέλα, σουσάμι, αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδα, κακάο, φυσικά αρώματα (αιθέρια έλαια), στις αναλογίες που αναφέρονται στον ακόλουθο πίνακα. Κατ’εξαίρεση, στα «Mantecados de Estepa» με ελαιόλαδο, το χοιρινό λίπος αντικαθίσταται από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
|
Κοινά συστατικά |
|||||||||
|
Σιτάλευρο |
45-55 % |
45-55 % |
45-55 % |
40-50 % |
45-50 % |
45-55 % |
45-55 % |
45-55 % |
45-55 % |
|
Χοιρινό λίπος |
20-27 % |
20-27 % |
0 % |
20-25 % |
20-26 % |
20-26 % |
20-27 % |
20-25 % |
20-25 % |
|
Ζάχαρη |
22-26 % |
22-26 % |
22-26 % |
22-25 % |
22-25 % |
22-26 % |
22-26 % |
22-25 % |
22-25 % |
|
Συμπληρωματικά συστατικά |
|||||||||
|
Κανέλα |
0,7-1 % |
0,7-1 % |
0,7-1 % |
0,7-1 % |
0-0,5 % |
0-0,5 % |
0-0,5 % |
0-0,5 % |
0-0,5 % |
|
Σουσάμι |
0,7-1 % |
0,7-2 % |
0,7-1 % |
0-0,5 % |
0 % |
0 % |
0 % |
0 % |
0 % |
|
Αμύγδαλο |
0 % |
0 % |
0 % |
≥ 8 % |
0 % |
0 % |
0 % |
0 % |
0 % |
|
Φουντούκι |
0 % |
0 % |
0 % |
0 % |
0 % |
0 % |
0 % |
8-9 % |
0 % |
|
Καρύδα |
0 % |
0 % |
0 % |
0 % |
5-10 % |
0 % |
0 % |
0 % |
0 % |
|
Κακάο |
0 % |
0 % |
0 % |
0 % |
0 % |
2-6 % |
0 % |
0 % |
0 % |
|
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο |
0 % |
0 % |
20-26 % |
0 % |
0 % |
0 % |
0 % |
0 % |
0 % |
|
Αιθέρια έλαια |
0-0,03 % |
0-0,03 % |
0-0,03 % |
0-0,03 % |
0-0,03 % |
0-0,03 % |
0,05-1 % |
0-0,03 % |
0,05-1 % |
|
|
Κανέλα |
Σπιτικό |
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. |
Αμύγδαλο |
Καρύδα |
Κακάο |
Λεμόνι |
Φουντόυκι |
Βανιλια |
Το αλεύρι, το χοιρινό λίπος, η ζάχαρη και τα αμύγδαλα πρέπει να έχουν τα ακόλουθα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:
|
— |
: |
Αλεύρι |
: |
λευκό χρώμα· οσμή: λείπει· γεύση: ουδέτερη· όψη: χωρίς προσμίξεις ή μολύνσεις· υγρασία: < 11,5 %· δύναμη (Ν) < 80 × 10 000 J· αναλογία (P/L): 0,3 έως 0,5. |
|
— |
: |
επεξεργασμένο χοιρινό λίπος |
: |
χρώμα: λευκό· οσμή: ουδέτερη· γεύση: ουδέτερη· όψη: συμπαγής και χωρίς παρουσία προσμίξεων· οξύτητα: < 0,15 % ελαϊκό οξύ· αριθμός υπεροξειδίου: < 2 meq O2/kg λίπους· σημείο τήξης: 32-36 °C με μέθοδο ανοιχτού τριχοειδούς· σταθερότητα: > 30 ώρες. |
|
— |
: |
ανεπεξέργαστο χοιρινό λίπος |
: |
χρώμα: λευκό· οσμή: ουδέτερη· γεύση: ουδέτερη·όψη: συμπαγής και χωρίς παρουσία προσμίξεων· οξύτητα: < 0,5 % ελαϊκό οξύ· αριθμός υπεροξειδίου: < 3 meq O2/kg λίπους· σημείο τήξης: 32-36 °C με μέθοδο ανοιχτού τριχοειδούς· σταθερότητα: > 30 ώρες. |
|
— |
: |
Ζάχαρη |
: |
χρώμα: λευκό· οσμή: άοσμη·γεύση: γλυκιά· όψη: χωρίς θρόμβους ούτε κύβους. |
|
— |
: |
Αμύγδαλα |
: |
χρώμα: υπόλευκο·οσμή: νωπή· γεύση: γλυκιά· όψη: ωοειδή σπέρματα χωρίς προσμίξεις ή μολύνσεις υγρασία: < 6,5 %. |
Επιτρέπεται η χρήση προσθέτων, εφόσον ανήκουν στα επιτρεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία.
3.4. Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης):
—
3.5. Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής:
Η επεξεργασία και η συσκευασία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής ώστε να διαφυλάσσεται η ποιότητα του προϊόντος. Τα γλυκίσματα πρέπει να συσκευάζονται ατομικά, αμέσως μετά την παραγωγή τους και αφού έχουν ψυχθεί σε θερμοκρασία μικρότερη των 10 °C, ώστε να μην θραύονται, καθότι είναι πολύ ευαίσθητα, και να διατηρούν τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους που περιγράφονται στο σημείο 3.2.
3.6. Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό σε φέτες, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ.:
Τα γλυκίσματα συσκευάζονται ατομικά με θερμοσυγκολλημένη μεμβράνη σελοφάνης (flow-pack), όταν συσκευάζονται σε γραμμή συσκευασίας μηχανικά, ή με μεταξωτό χαρτί περισφιγμένο στα δύο άκρα, όταν συσκευάζονται μηχανικά ή χειρωνακτικά. Η συσκευασία πρέπει να εκτελείται όταν τα προϊόντα έχουν ψυχθεί, με τρόπο ώστε να είναι ευχερέστερος ο χειρισμός τους και να αποφεύγεται ενδεχόμενη συμπύκνωση ατμού στις συσκευασίες.
Τα ατομικά συσκευασμένα προϊόντα μπορούν να διατίθενται στο εμπόριο χωριστά ή πολλά μαζί σε χαρτονένιο κουτί με την απαιτούμενη επισήμανση και βάρος από 100 γραμμάρια έως 5 χιλιόγραμμα.
3.7. Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση:
Οι ατομικές συσκευασίες και τα χαρτονένια κουτιά φέρουν ετικέτες στις οποίες αναγράφεται υποχρεωτικά η ένδειξη «Indicación Geográfica Protegida» (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) και η ονομασία «Mantecados de Estepa», καθώς και ο λογότυπος.
Όταν στα χαρτονένια κουτιά περιέχονται και άλλα προϊόντα που δεν φέρουν την προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, τα «Mantecados de Estepa» που καλύπτονται από την ΠΓΕ ταυτοποιούνται ως τέτοια στις ατομικές συσκευασίες και επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τον λογότυπο· αντιθέτως, στο εξωτερικό της συσκευασίας της ποικιλίας, η μόνη επιτρεπόμενη ένδειξη στο κουτί είναι «Mantecados de Estepa IGP», χωρίς το λογότυπο της ΠΓΕ.
4. Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής:
Η κοινότητα της Estepa στην επαρχία Σεβίλλης.
5. Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή:
5.1. Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής:
Το γεγονός ότι τα «Mantecados» της Estepa παράγονται στην Estepa επί περισσότερα από εκατό χρόνια και ότι θεωρούνται ως εξαιρετικής ποιότητας και φήμης χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα δεν είναι τυχαίο, αλλά αποτέλεσμα των προσπαθειών και της προσπάθειας όλων σειράς γενεών οι οποίες βοήθησαν να διατηρηθεί και να βελτιωθεί η ποιότητα προϊόντων προερχόμενων από την γεωγραφική περιοχή. Για το λόγο αυτό, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της Estepa ασχολείται, άμεσα ή έμμεσα, με την παρασκευή των γλυκισμάτων αυτών κατά την περίοδο παραγωγής του mantecado, που αρχίζει τον Σεπτέμβριο και τελειώνει τον Δεκέμβριο.
Κατά την περίοδο αυτή, όλες οι δραστηριότητες της πόλης της Estepa κινούνται γύρω από τα mantecado και η παράδοση είναι τόσο ευρέως διαδεδομένη ώστε δεν υπάρχει σχεδόν καμία οικογένεια της οποίας τουλάχιστον ένα μέλος να μην συνδέεται επαγγελματικά με μία από τις πτυχές της παραγωγής των «Mantecados de Estepa», σε ένα από τα 20 και πλέον εργοστάσια παραγωγής τους. Για τον λόγο αυτό, οι επιχειρήσεις σήμερα έχουν γενικά πολύ έντονα οικογενειακό χαρακτήρα και μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά, ορισμένες μάλιστα διευθύνονται από την τρίτη στη σειρά γενιά.
Μετά από τη διαδικασία εκβιομηχάνισης της παραγωγής των «Mantecados de Estepa» που έγινε προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση, δημιουργήθηκαν πολυάριθμες δορυφορικές επιχειρήσεις στην Estepa που ήταν αναγκαίες για να καλυφθούν οι υφιστάμενες ανάγκες στο πεδίο της παραγωγής και της εμπορίας των «Mantecados de Estepa». Οι επιχειρήσεις αυτές προσφέρουν πολυάριθμες υπηρεσίες: θερμοσυγκόλληση, τυπογραφεία, αποθήκες πρώτων υλών, ή ακόμη εργαστήρια αυτοματισμού των γραμμών παραγωγής.
5.2. Ιδιοτυπία του προϊόντος:
Τα «Mantecados de Estepa» είναι γλυκίσματα που έχουν παραχθεί από προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες. Πρόκειται για γλυκίσματα που έχουν ψηθεί στον φούρνο, των οποίων η ζύμη λαμβάνεται αναμιγνύοντας σιτάλευρο, χοιρινό λίπος και ζάχαρη άχνη, συστατικά που είναι κοινά σε όλους τους τύπους, στα οποία προστίθενται και άλλα συστατικά, όπως κανέλα και αμύγδαλα. Τα γλυκίσματα αυτά έχουν στρογγυλό σχήμα και μέγιστο βάρος 50 γραμμάρια.
Τα «Mantecados de Estepa» χαρακτηρίζονται από τη σύστασή τους, που είναι συμπαγής στο εξωτερικό και τρυφερή στο εσωτερικό, και από την επιφάνεια που εμφανίζει ελαφρές ρωγμές και είναι ευχάριστη στην επαφή με το στόμα. Πρόκειται για ένα εποχιακό προϊόν τυπικό της περιόδου των Χριστουγέννων. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, τα «Mantecados de Estepa», που παρασκευάζονται με την ίδια συνταγή επί περισσότερα από εκατό χρόνια, ανήκουν στα προϊόντα με την ευρύτερη κατανάλωση.
5.3. Αιτιώδης σχέση που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή με την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΟΠ) ή με μια συγκεκριμένη ιδιότητα, τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΓΕ):
Η προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη «Mantecados de Estepa» στηρίζεται στην φήμη που έχει αποκτήσει αυτό το προϊόν το οποίο παρασκευάζεται από την ίδια συνταγή εδώ και περισσότερα από εκατό χρόνια.
Κάθε έτος, η κοινότητα Estepa της Σεβίλλης έχει την τιμητική της στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι των ισπανικών οικογενειών. Ο ταξιδιώτης που φθάνει στην Estepa στα τέλη Σεπτεμβρίου αισθάνεται τη γαργαλιστική μυρωδιά που απλώνεται στην πόλη και τον υποδέχεται ευχάριστα, συνδυάζοντας το άρωμα της κανέλλας με αυτό της ψημένης ζάχαρης και του μαυριτάνικου σουσαμιού. Πράγματι, αυτήν την εποχή του έτους, η πλειονότητα των κατοίκων της Estepa αφιερώνονται στην παραγωγή του προϊόντος.
Η παραγωγή των «Mantecados de Estepa» ανάγεται στον 16ο αιώνα. Από τα αρχεία της μονής Santa Clara de Estepa αποκαλύπτεται ότι προσλαμβάνονταν ζαχαροπλάστες για να ικανοποιηθεί η ζήτηση από την Σεβίλλη ή την Μαδρίτη, πόλεις στις οποίες η μονή διέθετε τα τελικά προϊόντα της. Η μονή διατηρεί έγγραφα που αναφέρονται στην παραγωγή του «Mantecados de Estepa» με βάση παλιές συνταγές. Σιτηρά αναμιγνύονταν με υπολείμματα χοιρινού λίπους, προερχόμενα από τη σφαγή του χοίρου που γινόταν τον Δεκέμβρη, στοιχείο που εξηγεί το γεγονός ότι, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του, το γλύκισμα αυτό καταναλωνόταν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Αυτές οι «τάρτες από λίπος» παράγονταν σε όλα τα σπίτια της Estepaμ σε δοχεία που προβλέπονταν για τον σκοπό αυτό.
Η Micaela Ruiz Téllez (La Colchona), που επινόησε το σημερινό «mantecado», γεννήθηκε στην Estepa το 1824 και πέθανε το 1901. Είχε την ιδιοφυή ιδέα που μετέτρεψε την συνταγή σε χρυσάφι και που επρόκειτο να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για την φήμη των «Mantecados de Estepa»: για να βελτιώσει τη γεύση του προϊόντος και την αντοχή του σε περίπτωση μακρινής μεταφοράς, η Micaela τροποποίησε τον τρόπο παραγωγής, ιδίως την εξωτερική ξήρανση, σε τρόπο ώστε να διατηρηθεί η τρυφερή σύσταση του προϊόντος. Έτσι γεννήθηκαν τα «Mantecados de Estepa», λεπτά, μαλακά, τραγανά και εύγεστα, γιατί το αλεύρι ήταν εξευγενισμένο και ψημένο, γεγονός που καθιστούσε αυτό το πρωτόγονο προϊόν πιο εύγευστο. Χάρη στις τροποποιήσεις που εφαρμόστηκαν δημιουργήθηκε ένα προϊόν με μεγάλο γόητρο και εδραιωμένη φήμη στον ζαχαροπλαστικό κλάδο.
Τα «Mantecados de Estepa» έκαναν έτσι την εμφάνισή τους μεταξύ των κλασικών χριστουγεννιάτικων προϊόντων που προσφέρονται στους καταναλωτές και συνδέονται από πολύ παλιά με το όνομα της Estepa. Πράγματι, η περιοχή παράγει τα εν λόγω προϊόντα από τα μέσα του 19ου αιώνα. Με τον τρόπο αυτό τα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα της Estepa απέκτησαν φήμη που ξεπέρασε το πλαίσιο της Ανδαλουσίας, με την ονομασία «Mantecados de Estepa».
Ο Antonio Burgos, διάσημος δημοσιογράφος και συνεργάτης της εφημερίδας ABC ως χρονικογράφος, υπερασπίζεται τον παραδοσιακό χαρακτήρα αυτών των γλυκισμάτων.
«…οφείλω να παινέσω ένα ζαχαροπλαστείο στην Estepa, δεν έχει σημασία το όνομά του, που δημιούργησε ξανά μια ποικιλία χριστουγεννιάτικων γλυκών όπως αυτά που φτιάχνονταν παλιά. Το ίδιο το χαρτονένιο κουτί είναι χάρμα οφθαλμών, με τα ανάγλυφα γράμματά του, …, με τα γλυκά του παλιού καιρού στο εσωτερικό του: τα “mantecado”, τα “polvorón”, τα “alfajor”, τα “rosco de vino” και όλες τις άλλες κλασικές λιχουδιές.» έγραψε στην εφημερίδα ABC της 27ης Δεκεμβρίου 1986.
Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών:
[Άρθρο 5 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006]
http://www.juntadeandalucia.es/agriculturaypesca/portal/export/sites/default/comun/galerias/galeriaDescargas/cap/industrias-agroalimentarias/denominacion-de-origen/Pliegos/Pliego_Mantecados_Estepa.pdf
(1) ΕΕ L 93 της 31.3.2006, σ. 12.