15.12.2011   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 366/106


ΈΚΘΕΣΗ

σχετικά με τους ετήσιους λογαριασμούς της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων για το οικονομικό έτος 2010, συνοδευόμενη από τις απαντήσεις της Αρχής

2011/C 366/19

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (εφεξής «η Αρχή»), με έδρα στην Πάρμα, ιδρύθηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Ιανουαρίου 2002 (1). Τα κύρια καθήκοντά της συνίστανται στην παροχή των επιστημονικών πληροφοριών που είναι αναγκαίες για την κατάρτιση της σχετικής νομοθεσίας της Ένωσης, στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων που παρέχουν τη δυνατότητα εντοπισμού και παρακολούθησης των κινδύνων, καθώς και στην παροχή ανεξάρτητης ενημέρωσης σχετικά με τους κινδύνους αυτούς (2).

2.

Ο προϋπολογισμός της Αρχής για το 2010 ανήλθε σε 74,7 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 71,4 εκατομμυρίων ευρώ το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός των υπαλλήλων που απασχολούσε η Αρχή στο τέλος του έτους ανερχόταν σε 433, έναντι 407 το προηγούμενο έτος.

ΔΗΛΩΣΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ

3.

Δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 287 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συνέδριο διενήργησε έλεγχο των ετήσιων λογαριασμών (3) της Αρχής, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις «οικονομικές καταστάσεις» (4) και τις «εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού» (5) για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2010, καθώς και έλεγχο της νομιμότητας και κανονικότητας των υποκειμένων στους εν λόγω λογαριασμούς πράξεων.

4.

Η παρούσα δήλωση αξιοπιστίας απευθύνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 185 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 του Συμβουλίου (6).

Ευθύνη του διευθυντή

5.

Ο διευθυντής, ως διατάκτης, εκτελεί τον προϋπολογισμό κατά τα έσοδα και τις δαπάνες, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Αρχής, με δική του ευθύνη και εντός του ορίου των διαθέσιμων πιστώσεων (7). Ο διευθυντής είναι υπεύθυνος, αφενός, για τη θέσπιση (8) της οργανωτικής δομής καθώς και των συστημάτων και διαδικασιών εσωτερικής διαχείρισης και ελέγχου που ενδείκνυνται για την κατάρτιση οριστικών λογαριασμών (9) οι οποίοι να μην περιέχουν ουσιώδεις ανακρίβειες οφειλόμενες σε απάτη ή σφάλμα και, αφετέρου, για τη διασφάλιση της νομιμότητας και κανονικότητας των υποκειμένων στους εν λόγω λογαριασμούς πράξεων.

Ευθύνη του Συνεδρίου

6.

Ευθύνη του Συνεδρίου αποτελεί η διατύπωση, βάσει του ελέγχου που αυτό διενεργεί, δήλωσης αξιοπιστίας τόσο ως προς την αξιοπιστία των ετήσιων λογαριασμών της Αρχής όσο και ως προς τη νομιμότητα και κανονικότητα των υποκειμένων στους λογαριασμούς πράξεων.

7.

Το Συνέδριο διενήργησε τον έλεγχό του σύμφωνα με τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα και τους κώδικες δεοντολογίας IFAC και ISSAI (10). Τα εν λόγω πρότυπα ορίζουν ότι το Συνέδριο οφείλει, αφενός, να συμμορφώνεται με τις δεοντολογικές απαιτήσεις και, αφετέρου, να σχεδιάζει και να διενεργεί τον έλεγχο προκειμένου να αποκομίζει εύλογη βεβαιότητα τόσο σχετικά με την απουσία ουσιωδών ανακριβειών στους λογαριασμούς όσο και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των υποκειμένων πράξεων.

8.

Ο έλεγχος του Συνεδρίου συνεπάγεται την εφαρμογή διαδικασιών για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων ελέγχου σχετικά με τα ποσά και τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στους λογαριασμούς, καθώς και σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των υποκειμένων στους εν λόγω λογαριασμούς πράξεων. Η επιλογή των διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης των κινδύνων είτε ουσιωδών ανακριβειών στους λογαριασμούς είτε παράνομων ή παράτυπων πράξεων, οφειλόμενων σε απάτη ή σφάλμα, επαφίεται στην κρίση των ελεγκτών του Συνεδρίου. Κατά την εκτίμηση των κινδύνων αυτών, εξετάζονται οι πτυχές του εσωτερικού ελέγχου που αφορούν την κατάρτιση και την παρουσίαση των λογαριασμών εκ μέρους της ελεγχόμενης μονάδας, προκειμένου να σχεδιαστούν οι αρμόζουσες στις περιστάσεις ελεγκτικές διαδικασίες. Επίσης, ο έλεγχος του Συνεδρίου περιλαμβάνει αξιολόγηση της καταλληλότητας των λογιστικών πολιτικών που ακολουθούνται και του ευλόγου των λογιστικών εκτιμήσεων της διοίκησης, καθώς και αξιολόγηση της συνολικής παρουσίασης των λογαριασμών.

9.

Το Συνέδριο φρονεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία ελέγχου που συγκεντρώθηκαν είναι επαρκή και κατάλληλα για τη θεμελίωση των γνωμών που διατυπώνονται κατωτέρω.

Γνώμη σχετικά με την αξιοπιστία των λογαριασμών

10.

Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι ετήσιοι λογαριασμοί της Αρχής (11) παρέχουν ακριβοδίκαιη εικόνα, από κάθε ουσιώδη πλευρά, της οικονομικής κατάστασής της την 31η Δεκεμβρίου 2010, των αποτελεσμάτων των πράξεών της και των ταμειακών ροών της για το οικονομικό έτος που έληξε την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού της.

Γνώμη σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των υποκειμένων στους λογαριασμούς πράξεων

11.

Κατά τη γνώμη του Συνεδρίου, οι υποκείμενες στους ετήσιους λογαριασμούς της Αρχής πράξεις για το οικονομικό έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2010 είναι, από κάθε ουσιώδη πλευρά, νόμιμες και κανονικές.

12.

Οι παρατηρήσεις που ακολουθούν δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις γνώμες του Συνεδρίου.

ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ

13.

Οι δηλώσεις συμφερόντων τις οποίες υποβάλλουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εξετάζονται από τον πρόεδρο με τη βοήθεια των αντιπροέδρων. Η διαδικασία αυτή δεν είναι επαρκώς αυστηρή και λεπτομερής. Παρατηρήθηκε ότι, σε περιπτώσεις που ομοιάζουν μεταξύ τους, υιοθετούνται διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τη διαχείριση προβλημάτων που ανάγονται σε σύγκρουση συμφερόντων. Η πληρότητα και η διαφάνεια της εν λόγω διαδικασίας επιδέχονται βελτίωση.

14.

Αδυναμίες διαπιστώθηκαν σε ορισμένες διαδικασίες πρόσληψης: κατά τις γραπτές εξετάσεις δεν τηρήθηκε ο κανόνας της ανωνυμίας, οι βαθμολογίες που απαιτούνταν για τη συμμετοχή στα διάφορα στάδια της διαδικασίας επιλογής καθορίζονταν μετά την έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης, ενώ τα εφαρμοζόμενα κριτήρια ήταν ασαφή. Τα ζητήματα αυτά υπονομεύουν τη διαφάνεια της διαδικασίας προσλήψεων.

Η παρούσα έκθεση εγκρίθηκε από το Τμήμα IV, του οποίου προεδρεύει ο κύριος Igors LUDBORŽS, μέλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο Λουξεμβούργο, κατά τη συνεδρίασή του της 6ης Σεπτεμβρίου 2011.

Για το Ελεγκτικό Συνέδριο

Ο Πρόεδρος

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA


(1)  EE L 31 της 1.2.2002, σ. 1.

(2)  Στο παράρτημα παρουσιάζονται συνοπτικά, προς ενημέρωση, οι αρμοδιότητες και οι δραστηριότητες της Αρχής.

(3)  Οι λογαριασμοί αυτοί συνοδεύονται από έκθεση σχετικά με τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική διαχείριση κατά το οικονομικό έτος. Η έκθεση αυτή αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ποσοστό εκτέλεσης των πιστώσεων και παρέχει συνοπτικά πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με τις μεταφορές πιστώσεων μεταξύ των διαφόρων θέσεων του προϋπολογισμού.

(4)  Οι οικονομικές καταστάσεις περιλαμβάνουν τον ισολογισμό και τον λογαριασμό οικονομικού αποτελέσματος, τον πίνακα ταμειακών ροών, την κατάσταση μεταβολών των ιδίων κεφαλαίων και το παράρτημα των οικονομικών καταστάσεων, το οποίο περιλαμβάνει περιγραφή των κύριων λογιστικών πολιτικών και άλλες επεξηγηματικές πληροφορίες.

(5)  Οι εκθέσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού περιλαμβάνουν τον λογαριασμό αποτελέσματος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και το παράρτημα αυτού.

(6)  EE L 248 της 16.9.2002, σ. 1.

(7)  Άρθρο 33 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002 της Επιτροπής (ΕΕ L 357 της 31.12.2002, σ. 72).

(8)  Άρθρο 38 του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002.

(9)  Οι κανόνες που αφορούν την απόδοση των λογαριασμών και την τήρηση της λογιστικής από τους οργανισμούς παρατίθενται στο κεφάλαιο 1 του τίτλου VII του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 2343/2002, όπως τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 652/2008 (ΕΕ L 181 της 10.7.2008, σ. 23), και ενσωματώνονται ως έχουν στον δημοσιονομικό κανονισμό της Αρχής.

(10)  Διεθνής Ομοσπονδία Λογιστών (International Federation of Accountants, IFAC) και Διεθνή Πρότυπα των Ανώτατων Οργάνων Ελέγχου (International Standards of Supreme Audit Institutions, ISSAI).

(11)  Οι οριστικοί ετήσιοι λογαριασμοί καταρτίστηκαν στις 16 Ιουνίου 2011 και περιήλθαν στο Συνέδριο την 1η Ιουλίου 2011. Οι οριστικοί ετήσιοι λογαριασμοί διατίθενται στους ακόλουθους ιστοτόπους: http://eca.europa.eu ή http://www.efsa.europa.eu/EFSA/AboutEfsa/HowWeWork/Funding/efsa_locale-1178620753812_Accounts.htm.


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Πάρμα)

Αρμοδιότητες και δραστηριότητες

Τομείς αρμοδιοτήτων της Ένωσης βάσει της Συνθήκης

Συλλογή πληροφοριών

Ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων (άρθρο 37 της Συνθήκης).

Εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας, της ασφάλειας, του περιβάλλοντος και των καταναλωτών, λαμβανομένης υπόψη οποιασδήποτε νέας εξέλιξης βάσει επιστημονικών γεγονότων (άρθρο 95 της Συνθήκης).

Κοινή εμπορική πολιτική (άρθρο 133 της Συνθήκης).

Αρμοδιότητες της Αρχής

[κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 178/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου]

Στόχοι

Παροχή επιστημονικών γνωμών καθώς και επιστημονικής και τεχνικής στήριξης σχετικά με τη νομοθεσία και τις πολιτικές που έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στα τρόφιμα και την ασφάλεια των τροφίμων.

Ενημέρωση κατά τρόπο ανεξάρτητο σχετικά με τους κινδύνους σε θέματα ασφάλειας των τροφίμων.

Συμβολή στην εξασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας της ζωής και της υγείας των ανθρώπων.

Συγκέντρωση και ανάλυση των αναγκαίων δεδομένων που καθιστούν δυνατό τον χαρακτηρισμό και την παρακολούθηση των κινδύνων.

Καθήκοντα

Επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και μελέτες.

Προώθηση ενιαίων μεθοδολογιών εκτίμησης των κινδύνων.

Συμβολή στο έργο της Επιτροπής.

Έρευνα, ανάλυση και σύνθεση των απαιτούμενων επιστημονικών και τεχνικών δεδομένων.

Επισήμανση και χαρακτηρισμός των κινδύνων που ανακύπτουν.

Καθιέρωση δικτύου οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε παρόμοιους τομείς.

Παροχή επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας για τη διαχείριση των κρίσεων.

Βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας.

Πληροφορίες αντικειμενικές και αξιόπιστες, που να γίνονται εύκολα κατανοητές από το κοινό και τους ενδιαφερομένους.

Συμμετοχή στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Επιτροπής.

Διοίκηση

1.   Διοικητικό συμβούλιο

Σύνθεση

14 μέλη οριζόμενα από το Συμβούλιο (σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή) και 1 εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Καθήκοντα

Έγκριση του προγράμματος εργασίας και του προϋπολογισμού και διασφάλιση της εκτέλεσής τους.

2.   Εκτελεστικός διευθυντής

Ορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο βάσει πίνακα υποψηφίων που προτείνει η Επιτροπή, κατόπιν ακρόασης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

3.   Συμβουλευτικό σώμα

Σύνθεση

Ένας εκπρόσωπος από κάθε κράτος μέλος.

Καθήκοντα

Παροχή συμβουλών στον εκτελεστικό διευθυντή.

4.   Επιστημονική επιτροπή και επιστημονικές ομάδες

Κατάρτιση των επιστημονικών γνωμών της Αρχής.

5.   Εξωτερικός έλεγχος

Ελεγκτικό Συνέδριο.

6.   Εσωτερικός έλεγχος

Υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου της Αρχής.

Υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου της Επιτροπής.

7.   Αρμόδια για την απαλλαγή αρχή

Κοινοβούλιο, κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου.

Πόροι που τέθηκαν στη διάθεση της Αρχής το 2010 (2009)

Προϋπολογισμός

74,7 (71,4) εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 100 % (100 %) συνιστά επιχορήγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προσωπικό στις 31 Δεκεμβρίου 2010

Στον πίνακα προσωπικού προβλέπονταν 355 (355) θέσεις, εκ των οποίων είχαν πληρωθεί:

330 (326) (έκτακτοι και μόνιμοι υπάλληλοι)

103 (81) λοιποί υπάλληλοι (συμβασιούχοι υπάλληλοι, αποσπασμένοι εθνικοί εμπειρογνώμονες)

433 (407) συνολικά υπάλληλοι εκ των οποίων:

 

323 (324) ασκούσαν επιχειρησιακά καθήκοντα

 

110 (83) ασκούσαν διοικητικά καθήκοντα

Σημειώνεται ότι στις 31.12.2010 είχαν αποσταλεί 21 επιστολές προσφοράς εργασίας· συνυπολογιζομένων αυτών των θέσεων καλύπτεται το σύνολο των 454 προβλεπόμενων.

Προϊόντα και υπηρεσίες που παρασχέθηκαν το 2010 (2009)

Επιστημονικές υλοποιήσεις και δημοσιεύσεις υποστήριξης το 2010 (2009)  (1)

Δραστηριότητα 1:   Επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και παροχή συμβουλών & τρόποι προσέγγισης των εκτιμήσεων κινδύνου

Οδηγίες της επιστημονικής επιτροπής/επιστημονικής ομάδας: 2 (6)

Γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής/επιστημονικής ομάδας: 48 (72)

Επιστημονική έκθεση της Αρχής: 5 (3)

Δήλωση της Αρχής: 4 (4)

Δήλωση της επιστημονικής επιτροπής/επιστημονικής ομάδας: 7 (6)

Σύνολο επιστημονικών υλοποιήσεων της δραστηριότητας 1 = 66 (91)

Δραστηριότητα 2:   Αξιολόγηση προϊόντων, ουσιών και αιτήσεων προς έγκριση

Πόρισμα του ελέγχου από ομότιμους σχετικά με τα φυτοφάρμακα: 73 (28)

Οδηγίες της Αρχής: 1 (3)

Οδηγίες της επιστημονικής επιτροπής/επιστημονικής ομάδας: 6 (2)

Γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής/επιστημονικής ομάδας: 244 (341)

Επιστημονική έκθεση της Αρχής: 2 (0)

Δήλωση της επιστημονικής επιτροπής/επιστημονικής ομάδας: 5 (38)

Σύνολο επιστημονικών υλοποιήσεων της δραστηριότητας 2 = 331 (412)

Δραστηριότητα 3:   Συλλογή δεδομένων, επιστημονική συνεργασία και δικτύωση

Οδηγίες της Αρχής: 3 (2)

Δήλωση της Αρχής: 2 (2)

Αιτιολογημένη γνωμοδότηση: 68 (76)

Επιστημονική έκθεση της Αρχής: 38 (40)

Σύνολο επιστημονικών υλοποιήσεων της δραστηριότητας 3 = 111 (120)

Δημοσιεύσεις υποστήριξης

Έκθεση σχετικά με εκδήλωση: 7 (2)

Εξωτερική επιστημονική έκθεση: 33 (1)

Τεχνική έκθεση: 17 (10)

Συνολικές δημοσιεύσεις υποστήριξης = 57 (13)

Σύνολο υλοποιήσεων = 565 (636)

Επιστημονικές υλοποιήσεις υποστηριζόμενες από δραστηριότητες επικοινωνίας: 34 % (24 %).

Δημόσιες διαβουλεύσεις: 78 (66)

Επισκέψεις του ιστοτόπου: 3 εκατομμύρια (2,4)

Συνδρομητές στο έντυπο «EFSA Highlights»: 26 934(25 690)

Κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης: 8 330(9 038)

Ερωτήσεις εκ μέρους των μέσων μαζικής ενημέρωσης: 857 (694)

Δελτία Τύπου: 16 (21)

Θέματα επικαιρότητας στο Διαδίκτυο: 59 (50)

Συνεντεύξεις: 116 (72)

Πηγή: Οι πληροφορίες παρασχέθηκαν από την Αρχή.


(1)  Επισημαίνεται ότι, για λόγους συγκρισιμότητας, τα στοιχεία για το 2009 (2009) προσαρμόστηκαν προκειμένου να αντιστοιχούν στη νέα ταξινόμηση των υλοποιήσεων της Αρχής. Ο συνολικός αριθμός των υλοποιήσεων παραμένει αμετάβλητος.


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

13.

Το διοικητικό συμβούλιο υιοθέτησε τον Ιούνιο 2011 κώδικα δεοντολογίας προκειμένου να ενισχυθεί η διαδικασία αυτοξιολόγησης σχετικά με τις δηλώσεις συμφερόντων των μελών του. Επιπλέον, το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο πολιτικής το οποίο θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση αναφορικά με την ανεξαρτησία των μελών του διοικητικού συμβoυλίου και τις διαδικασίες λήψης επιστημονικών αποφάσεων. Το νέο σχέδιο πολιτικής προβλέπει ότι η αρχή πρέπει να συμβουλεύεται τα όργανα της ΕΕ που συμμετέχουν στη διαδικασία πρσλήψεων (Συμβούλιο, Κοινοβούλιο, Επιτροπή) για κάθε θέμα που συνδέεται με την ανεξαρτησία των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Το σχέδιο πολιτικής πρόκειται να εγκριθεί μέχρι το τέλος του 2011.

14.

Αν και οι προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές συμμορφώνονταν με τις απαιτήσεις των εκτελεστικών κανόνων για τις προσλήψεις, όπως είχαν εγκριθεί από την Επιτροπή κατ’εφαρμογήν του άρθρου 110 του κανονισμού υπηρεσιακής κατάστασης, η Αρχή υιοθέτησε τον Δεκέμβριο 2010 δικές της κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να τηρήσει τις συστάσεις του ΕΣ για τις βέλτιστες πρακτικές.