52011SC0819

Recommendation for a COUNCIL RECOMMENDATION on the National Reform Programme 2011 of the Czech Republicand delivering a Council opinionon the updated Convergence Programme of the Czech Republic, 2011-2014


Σύσταση

ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων 2011 της Τσεχικής Δημοκρατίας και την έκδοση γνώμης του Συμβουλίου σχετικά με το επικυρωμένο πρόγραμμα σύγκλισης της Τσεχικής Δημοκρατίας, 2011-2014

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 121 παράγραφος 2 και το άρθρο 148 παράγραφος 4,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου, της 7ης Ιουλίου 1997, για την ενίσχυση της εποπτείας της δημοσιονομικής κατάστασης και την εποπτεία και το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών[1], και ιδίως το άρθρο 5 παράγραφος 3,

Έχοντας υπόψη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής[2],

Έχοντας υπόψη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Επιτροπής Απασχόλησης,

Μετά από διαβούλευση με την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Στις 26 Μαρτίου 2010, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», μιας νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση, η οποία, βασιζόμενη στον μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, θα εστιάζεται σε νευραλγικούς τομείς στους οποίους απαιτείται δράση ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό διατηρήσιμης ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης.

(2) Στις 13 Ιουλίου 2010, το Συμβούλιο εξέδωσε σύσταση σχετικά με τους γενικούς προσανατολισμούς της οικονομικής πολιτικής των κρατών μελών και της Ένωσης (2010 έως 2014) και στις 21 Οκτωβρίου 2010 εξέδωσε απόφαση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές των πολιτικών απασχόλησης των κρατών μελών[3], οι οποίες από κοινού αποτελούν τις «ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές». Τα κράτη μέλη κλήθηκαν να λάβουν υπόψη τις ολοκληρωμένες κατευθυντήριες γραμμές στις εθνικές οικονομικές πολιτικές και πολιτικές απασχόλησης.

(3) Στις 12 Ιανουαρίου 2011, η Επιτροπή εξέδωσε την πρώτη Ετήσια Επισκόπηση της Ανάπτυξης, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ και του πρώτου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου εκ των προτέρων και ολοκληρωμένου συντονισμού πολιτικής, το οποίο εντάσσεται στη στρατηγική «Ευρώπη 2020».

(4) Στις 25 Μαρτίου 2011, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσυπέγραψε τις προτεραιότητες για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση (σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 15ης Φεβρουαρίου και της 7ης Μαρτίου 2011 και κατόπιν της Ετήσιας Επισκόπησης της Ανάπτυξης που εκπόνησε η Επιτροπή). Τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αποκατάσταση υγιών προϋπολογισμών και στη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, στη μείωση της ανεργίας μέσω μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας και στην καταβολή νέων προσπαθειών για την ενίσχυση της οικονομικής μεγέθυνσης. Ζήτησε από τα κράτη μέλη να ενσωματώσουν αυτές τις προτεραιότητες σε συγκεκριμένα μέτρα που θα ενταχθούν στα εθνικά τους προγράμματα σταθερότητας ή σύγκλισης και στα εθνικά τους προγράμματα μεταρρυθμίσεων.

(5) Στις 29 Απριλίου 2011, η Τσεχική Δημοκρατία υπέβαλε το εθνικό της πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων 2011 και στις 5 Μαΐου 2011 το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας που καλύπτει την περίοδο 2010-2014. Για να ληφθεί υπόψη η αλληλεξάρτησή τους, τα δύο προγράμματα αξιολογήθηκαν ταυτόχρονα.

(6) Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή λόγω του σημαντικού βαθμού απελευθέρωσης του εμπορίου που χαρακτηρίζει την τσεχική οικονομία, κατέφερε βαρύ πλήγμα στην Τσεχική Δημοκρατία όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ και την ανεργία. Το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,1% το 2009 λόγω της μείωσης των εξαγωγών και των εγχώριων επενδύσεων. Η ανεργία αυξήθηκε σημαντικά, από 4,4% το 2008 σε 7,3% το 2010, ενώ το ποσοστό απασχόλησης υποχώρησε κατά 2 εκατοστιαίες μονάδες την περίοδο 2008-2010. Εντούτοις, ο σημαντικός βαθμός έκθεσης στο διεθνές εμπόριο και η ταχεία ανάκαμψη των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων της Τσεχικής Δημοκρατίας συνέβαλαν επίσης στην ταχεία ανάκαμψη του πραγματικού ποσοστού αύξησης του ΑΕΠ σε 2,3% και θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν μια μέτρια ανάκαμψη.

(7) Βασιζόμενο στην αξιολόγηση του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1466/97, το Συμβούλιο είναι της γνώμης ότι οι μακροοικονομικές παραδοχές στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα είναι εύλογες κατά τα πρώτα δύο έτη και ευνοϊκές στη συνέχεια. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2012 στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τις προβλέψεις που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της Επιτροπής την άνοιξη του 2011, κυρίως λόγω περαιτέρω διαρκούς μείωσης των πραγματικών δημοσίων καταναλωτικών δαπανών, η οποία δεν συνυπολογίσθηκε στην πρόγνωση των υπηρεσιών της Επιτροπής βάσει σεναρίου αμετάβλητης πολιτικής για το 2012. Το πρόγραμμα προβλέπει μείωση του ελλείμματος γενικής κυβέρνησης σε ποσοστό κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2013 και στη συνέχεια στο 1,9% του ΑΕΠ το 2014. Η προγραμματιζόμενη πολιτική εξυγίανσης βασίζεται κυρίως σε περικοπές δαπανών. Τα μέτρα που έχουν προταθεί είναι γενικώς επαρκή για την επίτευξη του στόχου έως το 2013, όπως συνέστησε το Συμβούλιο, μολονότι εμφιλοχωρούν κίνδυνοι όσον αφορά το πραγματικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα των μέτρων που εκτίθενται στο πρόγραμμα. Πέραν τούτου, η επίτευξη των στόχων για τα τελευταία έτη του προγράμματος φαίνεται ότι βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ευνοϊκές κυκλικές συνθήκες και σε περαιτέρω βελτιώσεις της αποτελεσματικότητας στη δημόσια διοίκηση, παράγοντες που ενδέχεται να επιτυγχάνονται όλο και πιο δύσκολα στο μέλλον. Η επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου προβλέπεται ότι θα υπερβεί τον χρονικό ορίζοντα του προγράμματος. Η μέση ετήσια δημοσιονομική προσπάθεια κατά την περίοδο 2011-2013 είναι κατώτερη του 1% του ΑΕΠ, ποσοστό που συνέστησε το Συμβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος της 2ας Δεκεμβρίου 2009.

(8) Tο πρόγραμμα έθεσε ως σαφή στόχο την υποχώρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε ποσοστό κάτω του 3% του ΑΕΠ έως το 2013. Το ζητούμενο είναι να εξασφαλισθεί ότι τα μέτρα στα οποία στηρίζονται οι προσπάθειες για τη μείωση του ελλείμματος το 2011-13, καθώς και τα επόμενα έτη, αφενός δεν θα υποσκάπτουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, ιδίως δε διασφαλίζοντας τις δαπάνες για την παιδεία και για τη δημόσια Ε&Α, και αφετέρου θα παρέχουν επαρκή περιθώρια για αυξήσεις των δαπανών που καθίστανται αναγκαίες λόγω των δημογραφικών εξελίξεων.

(9) Η στρατηγική δημοσιονομικής εξυγίανσης περιλαμβάνει μέτρα που επηρεάζουν τα έσοδα από τον ΦΠΑ: έχει προγραμματιστεί η αύξηση του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ το 2012 και το 2013, ενώ ο υψηλότερος συντελεστής πρόκειται να μειωθεί το 2013. Η κυβέρνηση προτίθεται επίσης να αυξήσει από το 2013 τον αριθμό των εταιρειών που υπόκεινται σε ΦΠΑ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι αλλαγές αυτές αναμένεται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 0,7% του ΑΕΠ το 2012 και κατά επιπλέον 0,1% του ΑΕΠ το 2013. Πέραν τούτου, φαίνεται ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια αύξησης των εσόδων από έμμεσους φόρους, τα οποία ανήλθαν στο 11,8% του ΑΕΠ το 2010, έναντι μέσου όρου 13,4% στην ΕΕ, ώστε να ελαφρυνθεί ενδεχομένως η φορολόγηση της εργασίας. Εξάλλου, η διαφορά μεταξύ των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ και της θεωρητικής υποχρέωσης απόδοσης ΦΠΑ εκτιμάται ότι υπερβαίνει σημαντικά τον μέσο όρο της ΕΕ, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη λήψης μέτρων για τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης.

(10) Δεδομένου ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος της γήρανσης του πληθυσμού προβλέπεται ότι θα υπερβεί κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος αποτελεί σημαντικό ζήτημα. Η κυβέρνηση υπέβαλε δύο δέσμες προτάσεων. Η πρώτη δέσμη αναμένεται ότι θα λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου έως τον Σεπτέμβριο του 2011 και αφορά τον διανεμητικό πυλώνα του δημοσίου συστήματος συντάξεων, ο οποίος από το 2009 εμφανίζει έλλειμμα. Προβλέπει, μεταξύ άλλων μέτρων, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, το οποίο έως το 2041 θα ενοποιηθεί στο 67ο έτος για άνδρες και γυναίκες. Αυτή η δέσμη παραμετρικών μεταρρυθμίσεων θα συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην αντιμετώπιση του προβλήματος της δημοσιονομικής βιωσιμότητας. Εντούτοις, ενδέχεται να μην είναι αρκετή για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνεπιφέρει η γήρανση του πληθυσμού. Η δεύτερη δέσμη μέτρων, η οποία δεν έχει ακόμα εγκριθεί επισήμως από την κυβέρνηση, θεωρείται ότι θα συνίσταται στη θέσπιση εθελούσιου δεύτερου ιδιωτικού πυλώνα το 2013, με σκοπό την αύξηση της διαφοροποίησης των εισοδημάτων των συνταξιούχων και την υποστήριξη της επάρκειάς τους στο μέλλον μέσω της προώθησης της ανάπτυξης των ιδιωτικών αποταμιεύσεων. Ωστόσο, η προτεινόμενη μορφή του πυλώνα ελάχιστα κίνητρα προσφέρει για ένταξη σε αυτό το καθεστώς, ενδέχεται μάλιστα να αυξήσει τελικά τις μακροπρόθεσμες πιέσεις που υπογραμμίστηκαν ανωτέρω. Οι επιχειρησιακές δαπάνες αυτών των συνταξιοδοτικών ταμείων πρέπει επίσης να αναλυθούν ενδελεχώς και να περιοριστούν στον μέγιστο βαθμό προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος.

(11) Η αγορά εργασίας θεωρείται μετρίως ευέλικτη και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι εμφάνιζε σημαντικές δυσλειτουργίες πριν επέλθει η παγκόσμια δημοσιονομική κρίση. Παρόλα αυτά, ορισμένες διαρθρωτικές αδυναμίες είναι προφανείς. Μια σημαντική πρόκληση αφορά τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν γυναίκες με παιδιά όσον αφορά την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας μετά την άδεια μητρότητας. Το ζήτημα αυτό είναι σημαντικό επίσης και λόγω των ευρύτερων επιπτώσεών του στην οικονομία: επιμήκυνση των περιόδων χωρίς εργασία, αύξηση της διαφοράς μεταξύ των φύλων όσον αφορά την απασχόληση και οι μεγαλύτερες διαφορές αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών σε ολόκληρη την ΕΕ. Η ταχεία επιστροφή στην εργασία παραμένει δύσκολη παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει στους γονείς μεγαλύτερες δυνατότητες επιλογής όσον αφορά τον καθορισμό της διάρκειας της γονικής άδειας. Το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην ελάχιστη προθυμία των επιχειρήσεων να προσφέρουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης, των οποίων κάνουν συχνά χρήση oι εργαζόμενοι με μικρά παιδιά στα υπόλοιπα κράτη μέλη, και εν μέρει στην περιορισμένη διαθεσιμότητα οικονομικά προσιτών υποδομών φροντίδας των παιδιών, ιδίως για παιδιά κάτω των τριών ετών.

(12) Παρόλο που το συνολικό ποσοστό ανεργίας παραμένει σταθερά κάτω του μέσου όρου της ΕΕ, η μακροχρόνια ανεργία εμφανίζει αυξητικές τάσεις, ιδίως μεταξύ των ατόμων από 20 έως 29 ετών. Τα άτομα με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, καθώς και οι χαμηλόμισθοι, αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην εξεύρεση εργασίας. Τα υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας συμβαδίζουν με υποχρηματοδοτούμενες και σχετικά μικρής κλίμακας ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας, καθώς και με χαμηλή συμμετοχή σε τακτικά μέτρα ενεργοποίησης.

(13) Τα φαινόμενα αναποτελεσματικότητας στη δημόσια διοίκηση, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με την πλήρη εφαρμογή των υφιστάμενων στρατηγικών. Η κυβέρνηση δρομολόγησε ένα θεματολόγιο για τη βελτίωση της νομοθεσίας το 2007 και μια στρατηγική για την πάταξη της διαφθοράς για τα έτη 2011-2012. Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες προβλέπουν μέτρα τα οποία είναι σημαντικά αφενός για τη βελτίωση της ποιότητας του τσεχικού νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο κατατάσσεται κάτω του μέσου όρου της ΕΕ σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, και αφετέρου για την αύξηση της εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων. Προς τον σκοπό αυτόν, θα ήταν σημαντική η έγκριση του νόμου περί δημοσίων υπαλλήλων, η οποία επανειλημμένως αναβλήθηκε. Η κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα μέτρα για την αύξηση της διαφάνειας των δημοσίων προμηθειών. Εντούτοις, ένα στοιχείο του ρυθμιστικού πλαισίου, δηλ. ένας συγκεκριμένος τύπος εταιρικών μετοχών που επιτρέπει την απολύτως ανώνυμη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, παραμένει επιρρεπές σε κινδύνους και χρήζει, επομένως, προσοχής.

(14) Η κρίση αναμένεται ότι θα επηρεάσει αρνητικά τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Είναι σημαντικό να βελτιωθεί το ανθρώπινο κεφάλαιο. Παρά το υψηλό ποσοστό νέων ανθρώπων που εγγράφονται στα πανεπιστήμια, πολλοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της ανεπαρκούς ποιότητας της εκπαίδευσης, όπως δείχνει η χαμηλή κατάταξη των τσεχικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις διεθνείς μελέτες. Επιπλέον, οι δαπάνες ανά σπουδαστή, σε συγκρίσιμες τιμές, βρίσκονται στο χαμηλότερο τέταρτο των κρατών της ΕΕ, είναι μάλιστα ιδιαίτερα χαμηλές όσον αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων προβλέπει μέτρα για όλα τα στάδια της εκπαίδευσης. Εδώ και αρκετά χρόνια προετοιμάζεται μια σύνθετη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η εξασφάλιση ποιοτικής και αποτελεσματικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι σημαντική για την ανταγωνιστικότητα και την ικανότητα καινοτομίας.

(15) Η Επιτροπή αξιολόγησε το πρόγραμμα σύγκλισης και το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Τσεχικής Δημοκρατίας[4]. Έλαβε υπόψη όχι μόνον τη συνάφειά τους για διατηρήσιμη δημοσιονομική και κοινωνικοοικονομική πολιτική στην Τσεχική Δημοκρατία, αλλά και τη συμμόρφωσή τους προς τους κανόνες και τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, δεδομένης της ανάγκης να ενισχυθεί η συνολική οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της συμβολής της ΕΕ στις μελλοντικές εθνικές αποφάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θεωρεί ότι το κέντρο βάρους πρέπει να παραμείνει στη δημοσιονομική εξυγίανση με παράλληλη προστασία των δαπανών που προωθούν την ανάπτυξη. Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα άμεσης εφαρμογής της αναγκαίας μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής, ιδίως γυναικών, στην αγορά εργασίας, και των ευκαιριών απασχόλησης για τους μακροχρόνια ανέργους, είναι αποφασιστικής σημασίας. Καθοριστική προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα είναι η λήψη περαιτέρω μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων υπηρεσιών και του ρυθμιστικού πλαισίου, καθώς και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

(16) Βάσει της αξιολόγησης αυτής και λαμβάνοντας υπόψη τη σύσταση του Συμβουλίου δυνάμει του άρθρου 126 παράγραφος 7 της συνθήκης για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 2ας Δεκεμβρίου 2010, το Συμβούλιο εξέτασε την επικαιροποίηση για το 2011 του προγράμματος σταθερότητας της Τσεχικής Δημοκρατίας, και η γνώμη του[5] εκφράζεται ιδίως στις συστάσεις που απευθύνει στις παραγράφους (1) και (2) κατωτέρω. Λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25ης Μαρτίου 2011, το Συμβούλιο εξέτασε το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Τσεχικής Δημοκρατίας,

ΣΥΝΙΣΤΑ να αναλάβει η Τσεχική Δημοκρατία δράση κατά την περίοδο 2011-2012 σύμφωνα με τα ακόλουθα σημεία:

(1) Να υλοποιήσει την προγραμματισμένη εξυγίανση το 2011 και να λάβει αντισταθμιστικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα σε περίπτωση υστέρησης εσόδων ή υπερβάσεως δαπανών. Να θεσπίσει φορολογικά μέτρα όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα για το 2012 και να υποστηρίξει τον στόχο για το 2013 με περισσότερο συγκεκριμένα μέτρα. Να αποφύγει τις περικοπές δαπανών σε τομείς που προωθούν την ανάπτυξη και να εκμεταλλευθεί τα διαθέσιμα περιθώρια για αυξήσεις των έμμεσων φορολογικών εσόδων, για τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης και για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

(2) Να εφαρμόσει μια συνολική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος προκειμένου να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών και να εξασφαλίσει τη μελλοντική επάρκεια των συντάξεων. Οι προσπάθειες θα πρέπει να εστιάζονται, πρώτον, στην πραγματοποίηση περαιτέρω αλλαγών στον δημόσιο πυλώνα, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτερης σε σχέση με την προγραμματισμένη αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης με παράλληλη λήψη μέτρων που προωθούν την απασχόληση μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων και, δεύτερον, στην ανάπτυξη της ιδιωτικής αποταμίευσης. Στο πλαίσιο αυτό, να ληφθεί μέριμνα ώστε το προβλεπόμενο κεφαλαιοποιητικό σύστημα να εξασφαλίσει ευρεία συμμετοχή και να λειτουργεί κατά τρόπο τέτοιον ώστε οι διοικητικές του δαπάνες να είναι διαφανείς και χαμηλές.

(3) Να ενισχυθεί η συμμετοχή στην αγορά εργασίας με τη μείωση των φραγμών που αντιμετωπίζουν γονείς με μικρά παιδιά προκειμένου να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας, μέσω της αύξησης της διαθεσιμότητας και της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτές υποδομές φροντίδας των παιδιών. Να αυξηθεί η ελκυστικότητα και η διαθεσιμότητα περισσότερο ευέλικτων μορφών εργασιακών ρυθμίσεων, όπως των θέσεων απασχόλησης μερικού χρόνου.

(4) Να ενισχυθεί η ικανότητα της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης να αυξάνει την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της κατάρτισης, της συνδρομής που προσφέρει κατά την αναζήτηση εργασίας και των εξατομικευμένων υπηρεσιών, συνδέοντας τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων με την επίτευξη αποτελεσμάτων. Σε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, να θεσπιστούν προγράμματα κατάρτισης ειδικά σχεδιασμένα για μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζομένους, νέους, άτομα με χαμηλή ειδίκευση και άλλες ευπαθείς ομάδες.

(5) Να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων υπηρεσιών σε τομείς καθοριστικούς για το επιχειρηματικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, να επιταχυνθεί η εφαρμογή της στρατηγικής για την πάταξη της διαφθοράς, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν καθοριστεί, να εγκριθεί ο νόμος περί δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να προωθηθεί η σταθερότητα και αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, και να αναθεωρηθεί ο εμπορικός κώδικας ώστε να καταργηθεί η ανωνυμία των μετόχων.

(6) Να δημιουργηθεί ένα διαφανές σύστημα αξιολόγησης της ποιότητας των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και να συνδεθεί αυτό με τη χρηματοδότησή τους, ώστε να βελτιωθούν οι επιδόσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Βρυξέλλες,

                                                                       Για το Συμβούλιο

                                                                       Ο Πρόεδρος

[1]               ΕΕ L 209 της 2.8.1997, σ. 1.

[2]               ΕΕ C της , σ. .

[3]               Διατηρείται για το 2011 με την απόφαση 2011/308/EΕ του Συμβουλίου της 19ης Μαΐου 2011.

[4]               SEC(2011) 712.

[5]               Προβλέπεται στο άρθρο 9 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1466/97 του Συμβουλίου.