52011PC0398

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020 /* COM/2011/0398 τελικό - 2011/0177 (APP) */


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ 1.1. Άρθρα της Συνθήκης

Στο άρθρο 312 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εφεξής η «Συνθήκη») ορίζεται ότι ένας κανονισμός που έχει εγκριθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο καθορίζει το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Καθορίζει το ύψος των ετήσιων ανωτάτων ορίων των πιστώσεων για αναλήψεις υποχρεώσεων ανά κατηγορία δαπανών και του ετήσιου ανωτάτου ορίου των πιστώσεων για πληρωμές και προβλέπει οποιαδήποτε άλλη διάταξη χρήσιμη για την ομαλή διεξαγωγή της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού.

To πρώτο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μαζί με τις διατάξεις για τη διοργανική συνεργασία και τη δημοσιονομική πειθαρχία θεσπίστηκε πριν από περισσότερο από 20 έτη[1]. Το παρόν και τα επόμενα δημοσιονομικά πλαίσια επέτρεψαν τη βελτίωση και την απλοποίηση σε μεγάλο βαθμό της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού και της συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων και, ταυτόχρονα, την αύξηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ενσωματώνοντας το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο στο πρωτογενές δίκαιο της Ένωσης, η Συνθήκη έχει αναγνωρίσει τη σημασία ως ακρογωνιαίου λίθου της δομής του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το τρέχον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2007-2013 εγκρίθηκε από τα θεσμικά όργανα τον Μάιο του 2006 και καθορίζεται στη διοργανική συμφωνία για δημοσιονομική πειθαρχία και χρηστή δημοσιονομική διαχείριση[2] (εφεξής η «ισχύουσα ΔΟΣ»).

Προκειμένου να υλοποιηθούν οι νέες διατάξεις της Συνθήκης, η Επιτροπή παρουσίασε, στις 3 Μαρτίου 2010, προτάσεις για έναν κανονισμό του Συμβουλίου για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2007-2013 και για μια νέα διοργανική συμφωνία σχετικά με τη συνεργασία για θέματα προϋπολογισμού[3] (εφεξής οι «προτάσεις του Μαρτίου 2010»). Οι δύο αυτές προτάσεις, όταν εγκριθούν, θα αντικαταστήσουν την ισχύουσα ΔΟΣ και θα καταστήσουν τις διατάξεις του δημοσιονομικού πλαισίου 2007-2013 και τη συνεργασία των θεσμικών οργάνων κατά τη διαδικασία του προϋπολογισμού σύμφωνες με τη Συνθήκη. Εντούτοις, οι διατάξεις της ισχύουσας ΔΟΣ που δεν καθίστανται άνευ αντικειμένου με τη Συνθήκη παραμένουν σε ισχύ.

Η παρούσα αιτιολογική έκθεση αναφέρεται στα νέα στοιχεία ως προς τις προτάσεις του Μαρτίου 2010, τόσο για την πρόταση κανονισμού για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020 (εφεξής ο «κανονισμός για το ΠΔΠ»), όσο και για το σχέδιο διοργανικής συμφωνίας σχετικά με τη συνεργασία για θέματα προϋπολογισμού και χρηστή δημοσιονομική διαχείριση (εφεξής το «σχέδιο ΔΟΣ»). Η αιτιολόγηση για τις αλλαγές που προκύπτουν από την εφαρμογή της Συνθήκης δόθηκε στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης κανονισμού για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2007-2013 της 3ης Μαρτίου 2010 και δεν χρειάζεται να επαναληφθεί εδώ.

1.2. Νέες προτεινόμενες διατάξεις για το δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020 1.2.1. Κύριες πολιτικές κατευθυντήριες οδηγίες

Η πρόταση για τον κανονισμό για το ΠΔΠ η οποία συνοδεύεται από το σχέδιο ΔΟΣ συνιστά τη νομοθετική μεταφορά της ανακοίνωσης της Επιτροπής για "Προϋπολογισμός για την «Ευρώπη 2020»" της 2ας Ιουνίου 2011[4]. Θα συμπληρωθεί από μια πρόταση για την τροποποίηση της πρότασης της Επιτροπής για έναν κανονισμό σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον ετήσιο προϋπολογισμό της Ένωσης προκειμένου να εισαχθούν ορισμένες νέες διατάξεις οι οποίες αποτελούν μέρος του πακέτου προτάσεων για το δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει την κύρια δομή και τα στοιχεία των υφιστάμενων προτάσεων – δηλ. τη διάρκεια, τη δομή της στρατηγικής Ευρώπη 2020, την ανάγκη για αυξημένη ευελιξία και τα ποσά που προβλέπονται για το ίδιο το δημοσιονομικό πλαίσιο.

1.2.2. Ευελιξία

Παρά το στόχο της διασφάλισης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, το δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει, ταυτόχρονα, να παρέχει επαρκή επίπεδα ευελιξίας προβλέποντας την αποτελεσματική κατανομή πόρων και μια άμεση απάντηση της Ένωσης σε απρόβλεπτες περιστάσεις.

Ορισμένες παράμετροι, όπως η διάρκεια κάλυψης από το δημοσιονομικό πλαίσιο, ο αριθμός και ο σχεδιασμός των τομέων δαπανών, το μερίδιο των δαπανών της ΕΕ που προκατανέμεται στα κράτη μέλη και στις περιφέρειες ή προκαθορίζεται από «ποσά αναφοράς» στη νομοθεσία που λαμβάνεται με τη διαδικασία της συναπόφασης, τα περιθώρια μεταξύ κάθε ανωτάτου ορίου δαπανών και τα περιθώρια μεταξύ των ανωτάτων ορίων του δημοσιονομικού πλαισίου και των ανωτάτων ορίων των ιδίων πόρων, έχουν αντίκτυπο στο βαθμό ευελιξίας ή ακαμψίας ενός δημοσιονομικού πλαισίου. Κατά την εκπόνηση των προτάσεών της για το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο, η Επιτροπή έλαβε υπ' όψιν της τα στοιχεία αυτά.

Εντούτοις, η πρόσφατη εμπειρία έχει καταδείξει ότι οι προκλήσεις που προκύπτουν από απρόβλεπτα γεγονότα με παγκόσμιες επιπτώσεις έχουν αποκτήσει μια νέα ποιότητα. Από τις απαρχές του τρέχοντος δημοσιονομικού πλαισίου έπρεπε να χρησιμοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες διατάξεις ευελιξίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αναθεωρήσεων του ιδίου του πλαισίου. Η Ένωση στο εξής θα βρεθεί ολοένα και περισσότερο ενώπιον των επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και της κοινωνίας, της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής εξάρτησης, των μεταναστευτικών πιέσεων και άλλων παγκόσμιων προκλήσεων, οι περισσότερες εκ των οποίων σε τομείς για τους οποίους η συνθήκη της Λισαβόνας έχει ενισχύσει την ευθύνη και το ρόλο της Ένωσης.

Η εξεύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ, από τη μία, της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της προβλεψιμότητας των δαπανών και, από την άλλη, της ευελιξίας που απαιτείται ώστε να μπορεί η Ένωση να αντιμετωπίζει τις απρόβλεπτες προκλήσεις, θα αποτελεί πάντα ένα δύσκολο πολιτικό εγχείρημα. Βάσει της αξιολόγησής της για τη λειτουργία της ισχύουσας ΔΟΣ[5] και τις σκέψεις στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προϋπολογισμού[6], η Επιτροπή προτείνει περιορισμένες, αλλά στοχευμένες βελτιώσεις στις υφιστάμενες διατάξεις ευελιξίας:

1. Πρώτον, η ευρεία και τακτική χρήση του Μηχανισμού Ευελιξίας και του Αποθεματικού Επείγουσας Βοήθειας κατά τη διάρκεια του τρέχοντος δημοσιονομικού πλαισίου έχει αποδείξει την αναγκαιότητά τους. Ταυτόχρονα, η εμπειρία της διαχείρισης της Εξωτερικής Δράσης, κυρίως, κατά τα προηγούμενα έτη έχει αποδείξει ότι η ΕΕ έπρεπε να χρησιμοποιήσει σε μεγάλο βαθμό διάφορους μηχανισμούς (όπως το Αποθεματικό Επείγουσας Βοήθειας, το Μηχανισμό Σταθερότητας, τα μη κατανεμημένα περιθώρια και το Μηχανισμό Ευελιξίας) για την αντιμετώπιση των διεθνών εξελίξεων και των νέων προκλήσεων.

Για το λόγο αυτό, προτείνεται μια αύξηση των μέγιστων ποσών που διατίθενται κάθε έτος τόσο για το Μηχανισμό Ευελιξίας, όσο και για το Αποθεματικό Επείγουσας Βοήθειας. Επιπροσθέτως, η δυνατότητα χρήσης των μη χρησιμοποιούμενων τμημάτων των μέγιστων ετήσιων ποσών κατά τα επόμενα δημοσιονομικά έτη επεκτείνεται στο έτος ν + 3 για το Μηχανισμό Ευελιξίας και εφαρμόζεται για πρώτη φορά, έως το έτος ν+1 για το Αποθεματικό Επείγουσας Βοήθειας (το δεύτερο υπόκειται σε διάταξη που πρόκειται να περιληφθεί στον δημοσιονομικό κανονισμό). Το πεδίο εφαρμογής του Αποθεματικού Επείγουσας Βοήθειας διευρύνεται για να καλύψει επίσης περιστάσεις ιδιαίτερης πίεσης που προκύπτουν από μεταναστευτικά ρεύματα στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

Με τον τρόπο αυτό, οι δύο μηχανισμοί θα μπορούν να συμβάλλουν περισσότερο στην έγκαιρη απόκριση της Ένωσης σε μη αναμενόμενες καταστάσεις περιορισμένης κλίμακας.

2. Δεύτερον, ενώ το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) έχουν αποδείξει τη χρησιμότητά τους, το μέγιστο ετήσιο ποσό που προβλέπεται για το ΕΤΠ βάσει του τρέχοντος δημοσιονομικού πλαισίου (500 εκατομμύρια ευρώ) δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ. Προτείνεται η μέτρια μείωση του ποσού που διατίθεται σε ευρώ 429 εκατομμύρια καθώς και η απλοποίηση των διαδικασιών για χρηματοδοτική βοήθεια και μια διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του Ταμείου για να καλύψει επίσης τις μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων απελευθέρωσης του εμπορίου στους γεωργούς.

3. Τρίτον, προτείνεται η αύξηση της δυνατότητας διαφοροποίησης από τα ενδεικτικά ποσά στα προγράμματα που υπάγονται στη διαδικασία συναπόφασης, από 5% σε 10% προκειμένου να αυξηθεί η ευελιξία μεταξύ των τομέων δαπανών.

4. Τέταρτον, η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για την εισαγωγή μιας νέας διάταξης στο δημοσιονομικό κανονισμό με στόχο την αύξηση της ευελιξίας για τα έργα που συγχρηματοδοτούνται βάσει του νέου Μηχανισμού Υποδομών.

Λόγω της φύσης τους, αυτά τα έργα υποδομών θα χρειαστούν σε πολλές περιπτώσεις σύνθετες διαδικασίες σύναψης συμβάσεων. Υπό αυτές τις συνθήκες, ακόμη και οι περιορισμένες καθυστερήσεις δύναται να οδηγήσουν στην απώλεια ετήσιων πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων και να υποβαθμίσουν τη βιωσιμότητα των έργων αυτών και, συνεπώς, την πολιτική βούληση της Ένωσης για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και των υποδομών μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Προς αποφυγή αυτού, ο δημοσιονομικός κανονισμός θα πρέπει να προβλέψει την αυτόματη μεταφορά στο επόμενο δημοσιονομικό έτος των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων που δεν χρησιμοποιούνται έως το τέλος του δημοσιονομικού έτους για έργα τα οποία χρηματοδοτούνται βάσει του Μηχανισμού Υποδομών.

5. Πέμπτον, δεδομένου του ευάλωτου του γεωργικού τομέα στις μεγάλες κρίσεις, προτείνεται ένα νέο Ειδικό Αποθεματικό για τις κρίσεις στον γεωργικό τομέα με ετήσιο ποσό 500 εκατομμυρίων προς κινητοποίηση πάνω από τα ανώτατα όρια που καθορίζει το δημοσιονομικό πλαίσιο. Η διαδικασία κινητοποίησης αυτού του Αποθεματικού αντιστοιχεί σε εκείνη του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση. Λεπτομερείς κανόνες επιλεξιμότητας βοήθειας από αυτό το Ταμείο θα προβλέπονται στην ειδική νομική πράξη.

6. Τέλος, η αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου θα εξακολουθήσει να είναι αναγκαία σε περίπτωση απρόβλεπτων περιστάσεων με μεγάλο δημοσιονομικό αντίκτυπο. Προκειμένου να εφαρμοστεί ένα παρόμοιο επίπεδο ευελιξίας σε σύγκριση με την ισχύουσα ΔΟΣ, προτείνεται ένα «περιθώριο για απρόβλεπτες ανάγκες» το οποίο μπορεί να κινητοποιηθεί πάνω από τα ανώτατα όρια του δημοσιονομικού πλαισίου εντός των ορίων του 0,03% του ΑΕΕ της ΕΕ μέσω της ίδιας διαδικασίας που ορίζεται στο σημείο 22 της ισχύουσας ΔΟΣ.

Οι διατάξεις σχετικά με την ευελιξία που προτείνονται για τον κανονισμό για το ΠΔΠ και το σχέδιο ΔΟΣ ακολουθούν την προσέγγιση που προτείνεται στις προτάσεις του Μαρτίου 2010: Στο άρθρο 2 του κανονισμού προβλέπεται η δυνατότητα κινητοποίησης των ποσών των ειδικών μηχανισμών εκτός του δημοσιονομικού πλαισίου πάνω από τα ανώτατα όρια που καθορίζει το δημοσιονομικό πλαίσιο. Οι διατάξεις των ίδιων των μηχανισμών, τα ποσά και οι διαδικασίες κινητοποίησης περιλαμβάνονται στη ΔΟΣ. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η συνοχή των διαδικασιών και των ρόλων των δύο σκελών της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής (βλ. σημεία 10 έως 15 του σχεδίου ΔΟΣ).

1.2.3. Ειδικές διατάξεις για τις εγγυήσεις

Εάν η εξόφληση ενός ενυπόθηκου δανείου βάσει του Μηχανισμού για τη Στήριξη του Ισοζυγίου Πληρωμών (εφεξής «Μηχανισμός ΣΙΠ») ή βάσει του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης (εφεξής «Μηχανισμός EFSM») πρέπει να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Ένωσης, ο κανονισμός αριθ. 1150/2000 προβλέπει τη δυνατότητα χρήσης πρόσθετων ίδιων πόρων για την κάλυψη της νομικής δέσμευσης του προϋπολογισμού της Ένωσης. Αυτή η ταμειακή πράξη θα πρέπει να ακολουθείται από μια πράξη σχετικά με τον προϋπολογισμό – δηλ. εισαγωγή ενός διορθωτικού προϋπολογισμού. Κάθε διορθωτικός προϋπολογισμός πρέπει να συμμορφώνεται με τα ανώτατα όρια του ΠΔΠ. Δεδομένων των εμπλεκόμενων ποσών (τα ενυπόθηκα δάνεια του μηχανισμού EFSM και του μηχανισμού ΣΙΠ), απαιτείται σίγουρα η αναθεώρηση του ΠΔΠ.

Είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί αυτή η περίπτωση, ωστόσο προκειμένου να αποφευχθεί κάθε πιθανή δυσκολία, προτείνεται η συμπερίληψη στον κανονισμό για το ΠΔΠ μιας διάταξης εξαίρεσης κάθε πιθανής δαπάνης από το δημοσιονομικό πλαίσιο (δηλ. εάν παραστεί ανάγκη, τα ποσά θα υπερβούν τα ανώτατα όρια του δημοσιονομικού πλαισίου).

Το σχετικό ανώτατο όριο που περιορίζει την ικανότητα της Ένωσης να εγγυάται δανειοδότηση από τον προϋπολογισμό της είναι το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων και όχι το ανώτατο όριο ΠΔΠ. Η απαίτηση αναθεώρησης του ΠΔΠ σε περίπτωση ενεργοποίησης της εγγύησης αυτής φαίνεται να αντίκειται στις προθέσεις του νομοθέτη.

1.2.4. Συνεισφορά στη χρηματοδότηση μεγάλης κλίμακας έργων

Τα χαρακτηριστικά των κύριων προγραμμάτων τεχνολογικής εξέλιξης που βασίζονται σε έργα υποδομών μεγάλης κλίμακας, κυρίως τα ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής πλοήγησης EGNOS και Galileo, προβλέπουν συγκεκριμένες διατάξεις με στόχο την οριοθέτηση των ποσών που αντιστοιχούν στη συνεισφορά από τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Βάσει της εμπειρίας από το δημοσιονομικό πλαίσιο 2007-2013, οι νέες αυτές διατάξεις είναι απαραίτητες προκειμένου να διασφαλιστεί η τακτική ανάπτυξη των δαπανών της Ένωσης και η ομαλή εκτέλεση της ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού.

Οι νομοθετικές πράξεις που αφορούν τα προαναφερθέντα προγράμματα είναι σύμφωνες με τις δημοσιονομικές διατάξεις που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό.

2. ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ 2.1. Κανονισμός για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

Άρθρο 1

Η διατύπωση του άρθρου 1 καθορίζει τη διάρκεια του δημοσιονομικού πλαισίου και αναφέρεται στο παράρτημα που περιέχει τον πίνακα του δημοσιονομικού πλαισίου.

Άρθρο 2 – Συμμόρφωση με το ανώτατο όριο του ΠΔΠ

Η πρώτη παράγραφος του άρθρου 2 καθορίζει την υποχρέωση των θεσμικών οργάνων να τηρούν τα ανώτατα όρια κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του προϋπολογισμού σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης.

Η δεύτερη παράγραφος θεσπίζει τη δυνατότητα υπέρβασης των ανωτάτων ορίων, όταν απαιτείται, εφόσον κινητοποιούνται οι μηχανισμοί που δεν περιλαμβάνονται στο δημοσιονομικό πλαίσιο. Το Αποθεματικό Επείγουσας Βοήθειας, το Ταμείο Αλληλεγγύης, ο Μηχανισμός Ευελιξίας, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση και το νεοσυσταθέν Αποθεματικό για τις κρίσεις στον γεωργικό τομέα και το περιθώριο για απρόβλεπτες ανάγκες ορίζονται στα σημεία 10 – 15 του σχεδίου ΔΟΣ. Δεν περιλαμβάνονται στο δημοσιονομικό πλαίσιο και διασφαλίζουν, εάν χρειαστεί, σε ειδικές περιστάσεις τη χρηματοδότηση καθ’ υπέρβαση των ανωτάτων ορίων. Παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία στο δημοσιονομικό πλαίσιο και κινητοποιούνται από κοινού από τα δύο σκέλη της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής. Προκειμένου να διατηρηθούν το σημερινό επίπεδο ευελιξίας και οι ρόλοι των θεσμικών οργάνων στην κινητοποίηση των μηχανισμών αυτών, οι διατάξεις που τους διέπουν περιλαμβάνονται στο σχέδιο ΔΟΣ.

Η τρίτη παράγραφος εξαιρεί τη διαδικασία κινητοποίησης των εγγυήσεων από τον προϋπολογισμό της Ένωσης για τα δάνεια που παρέχονται βάσει του μηχανισμού για τη στήριξη του ισοζυγίου πληρωμών και του ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης από την υποχρέωση τήρησης των ανωτάτων ορίων του δημοσιονομικού πλαισίου και, κατά συνέπεια, από την ανάγκη αναθεώρησης του ΠΔΠ. Το σχετικό ανώτατο όριο που πρέπει να τηρείται είναι το ανώτατο όριο ιδίων πόρων.

Άρθρο 3 – Τήρηση ανωτάτου ορίου ιδίων πόρων

Προτείνεται αλλαγή στο άρθρο αυτό σε σχέση με την πρόταση του Μαρτίου 2010 – γίνεται ρητή αναφορά στη χρησιμοποίηση μέσων τα οποία μπορούν να κινητοποιηθούν εκτός του δημοσιονομικού πλαισίου και οι εγγυήσεις για δάνειο που καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Ένωσης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 332/2002 ή τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 407/2010 πρέπει επίσης να τηρούν το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων.

Άρθρο 4 – Τεχνική προσαρμογή του δημοσιονομικού πλαισίου

Το δημοσιονομικό πλαίσιο παρουσιάζεται σε τιμές 2011. Η διαδικασία της τεχνικής προσαρμογής του διατηρείται, όπως επίσης ο αποπληθωριστής 2%. Ένα νέο στοιχείο εισάγεται στην παράγραφο 1(γ) – η παρουσίαση του απόλυτου ποσού του περιθωρίου για απρόβλεπτες ανάγκες στο επίπεδο του 0,03% του ΑΕΕ της ΕΕ, όπως καθορίζεται στο σημείο 15 του σχεδίου ΔΟΣ.

Άρθρο 5 – Προσαρμογή των κονδυλίων για την πολιτική συνοχής

Το άρθρο αυτό αναπαράγει το κείμενο του σημείου 17 της ισχύουσας ΔΟΣ και του άρθρου 5 της πρότασης του Μαρτίου 2010. Οι αλλαγές αυτές αντανακλούν το χρονοδιάγραμμα για το δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020 και την αλλαγή της δομής του δημοσιονομικού πλαισίου.

Άρθρο 6 – Προσαρμογές που αφορούν την εκτέλεση

Η διατύπωση αυτού του άρθρου, το οποίο καθορίζει τους κανόνες για τις προσαρμογές που αφορούν την εκτέλεση, αντιστοιχεί στο σημείο 18 της ισχύουσας ΔΟΣ. Δεν προτείνεται καμία αλλαγή στο άρθρο αυτό σε σχέση με την πρόταση του Μαρτίου 2010.

Άρθρο 7 – Προσαρμογή των Διαρθρωτικών Ταμείων, του Ταμείου Συνοχής, της Αγροτικής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας

Το άρθρο αυτό αναπαράγει το κείμενο του σημείου 48 της ισχύουσας ΔΟΣ. Η προετοιμασία των νομικών βάσεων και κατόπιν των εγγράφων προγραμματισμού είναι συνήθως αρκετά χρονοβόρα και κατά συνέπεια πρέπει να προβλέπεται η όψιμη έγκριση των νομικών κειμένων ή προγραμμάτων.

Άρθρο 8 – Προσαρμογές που συνδέονται με το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα

Η διατύπωση αυτού του άρθρου, το οποίο καθορίζει τους κανόνες για τις προσαρμογές που συνδέονται με το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα, αναπαράγει το κείμενο του σημείου 20 της ισχύουσας ΔΟΣ και δεν έχει υποστεί αλλαγή σε σχέση με την πρόταση του Μαρτίου 2010.

Άρθρο 9 – Αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου

Η διατύπωση αυτού του άρθρου αντιστοιχεί στα σημεία 21-23 της ισχύουσας ΔΟΣ και στο άρθρο 8 της πρότασης του Μαρτίου 2010. Εισήχθησαν λίγες αλλαγές: 1. Ο γενικός κανόνας όσον αφορά τον χρόνο υποβολής της πρότασης για αναθεώρηση, όπως περιλαμβάνεται στο άρθρο 8(2) της πρότασης του Μαρτίου 2010, εγκαταλείφθηκε διότι δεν αντιστοιχούσε στην ισχύουσα πρακτική λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης απρόβλεπτων περιστάσεων όταν αυτές εμφανίζονται• 2. Η πιθανότητα προσαρμογής του δημοσιονομικού πλαισίου με ειδική πλειοψηφία, όπως προτείνεται στο άρθρο 8(3) του Μαρτίου 2010 αποσύρθηκε (λόγω της πρότασης για διεύρυνση των μέσων ευελιξίας, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής του Περιθωρίου για απρόβλεπτες ανάγκες)• και 3. Εισήχθη νέα παράγραφος 5 όπου καθορίζεται ποιες από τις προσαρμογές του δημοσιονομικού πλαισίου οι οποίες προβλέπονται σε άλλα άρθρα θα λαμβάνονται υπ’ όψιν ως αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου.

Άρθρο 10 – Προσαρμογή του δημοσιονομικού πλαισίου σε περίπτωση αναθεώρησης της Συνθήκης

Η διατύπωση αυτού του άρθρου, το οποίο καθορίζει τους κανόνες για τις προσαρμογές σε περίπτωση αναθεώρησης της Συνθήκης, αναπαράγει το κείμενο του σημείου 4 της ισχύουσας ΔΟΣ και αντιστοιχεί στο άρθρο 9 της πρότασης του Μαρτίου 2010.

Άρθρο 11 – Προσαρμογή του δημοσιονομικού πλαισίου σε περίπτωση διεύρυνσης

Η διατύπωση αυτού του άρθρου αναπαράγει το κείμενο του σημείου 29 της ισχύουσας ΔΟΣ και του άρθρου 11 της πρότασης του Μαρτίου 2010.

Μια νέα παράγραφος εισάγεται με ιδιαίτερη αναφορά σε μια πιθανή ένωση της Κύπρου στη διάρκεια της περιόδου που καλύπτεται από το δημοσιονομικό πλαίσιο.

Άρθρο 12 – Διοργανική συνεργασία κατά τη διαδικασία του προϋπολογισμού

Οι διατάξεις του άρθρου αυτού αντιστοιχούν στην πρόταση του Μαρτίου 2010. Οι γενικοί κανόνες της συνεργασίας κατά τη διαδικασία του προϋπολογισμού περιλαμβάνονται στον κανονισμό για το ΠΔΠ, ενώ το σχέδιο ΔΟΣ και το παράρτημά του περιέχουν πιο λεπτομερείς διατάξεις.

Άρθρο 13 – Χρηματοδότηση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ)

Η διάταξη της πρότασης του Μαρτίου 2010 διατηρείται με εξαίρεση την καθιέρωση ενός ελάχιστου ποσού για την ΚΕΠΠΑ.

Άρθρο 14 - Συνεισφορά στη χρηματοδότηση μεγάλης κλίμακας έργων

Απαιτούνται ειδικές διατάξεις για τα κύρια προγράμματα τεχνολογικής εξέλιξης που βασίζονται σε έργα υποδομών μεγάλης κλίμακας, κυρίως τα ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής πλοήγησης EGNOS και Galileo. Οι διατάξεις αυτές διασφαλίζονται από τα ειδικά χαρακτηριστικά των έργων αυτών, δηλ. μια διάρκεια που υπερβαίνει κατά πολύ το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, κίνδυνοι για τα έργα που δύναται να επιφέρουν σημαντικές υπερβάσεις κόστους, περιορισμένη ή μη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων και καθόλου ή μέτρια ικανότητα δημιουργίας εσόδων από βραχυπρόθεσμη ή μεσοπρόθεσμη εμπορική εκμετάλλευση.

Κατά συνέπεια, η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει μια οριοθέτηση των ποσών που διατίθενται για τα ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής πλοήγησης EGNOS και Galileo βάσει του δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020.

Άρθρο 15 – Μεσοπρόθεσμη αξιολόγηση της εκτέλεσης του δημοσιονομικού πλαισίου

Περιλαμβάνεται μια νέα διάταξη που καθορίζει το χρονοδιάγραμμα για μια μεσοπρόθεσμη αξιολόγηση της λειτουργίας του δημοσιονομικού πλαισίου. Στην ισχύουσα ΔΟΣ συμπεριλήφθηκε μια παρόμοια διάταξη (σημείο 7 και δήλωση αριθ. 1).

Άρθρο 16 – Μετάβαση προς το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο

Το άρθρο αυτό ορίζει την υποχρέωση για την Επιτροπή να παρουσιάσει ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, δηλ. τρία έτη πριν το τέλος του δημοσιονομικού πλαισίου.

Στη δεύτερη παράγραφο υπενθυμίζονται οι κανόνες σε περίπτωση μη συμφωνίας για νέο δημοσιονομικό πλαίσιο έως το τέλος του δημοσιονομικού πλαισίου που καλύπτεται από τον κανονισμό.

Άρθρο 17

Το τελευταίο άρθρο του κανονισμού για το ΠΔΠ ορίζει την ημερομηνία εφαρμογής του κανονισμού. Η ΔΟΣ πρέπει να τεθεί σε ισχύ την ίδια ημέρα με τα δύο νομικά κείμενα που συμπληρώνονται μεταξύ τους.

2.2. Διοργανική συμφωνία για δημοσιονομική πειθαρχία και χρηστή δημοσιονομική διαχείριση

Εισαγωγή – Σημεία 1 έως 6 του σχεδίου ΔΟΣ

Το εισαγωγικό μέρος του σχεδίου ΔΟΣ εισάγει την αναφορά στη Συνθήκη (άρθρο 295), τη δεσμευτική φύση της συμφωνίας, τη συνοχή με άλλες νομοθετικές πράξεις που σχετίζονται με το δημοσιονομικό πλαίσιο και τη διαδικασία του προϋπολογισμού, περιγράφει τη δομή της συμφωνίας και ορίζει την ημερομηνία εφαρμογής της (την ίδια ημερομηνία με τον κανονισμό για το ΠΔΠ).

Αναπαράγει τη διατύπωση των σημείων 1 έως 6 της πρότασης του Μαρτίου 2010.

Μέρος I – διατάξεις σχετικά με το δημοσιονομικό πλαίσιο και τους ειδικούς μηχανισμούς που δεν περιλαμβάνονται στο δημοσιονομικό πλαίσιο

A. Διατάξεις σχετικά με το δημοσιονομικό πλαίσιο

Το σημείο 7 προβλέπει τους κανόνες σχετικά με την παρουσίαση πληροφοριών για πράξεις που δεν περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό (δηλ. Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης) και για την εξέλιξη των κατηγοριών ιδίων πόρων. Αν και η πρακτική παροχής αυτών των πληροφοριών διατηρείται, προτείνεται να μην παρουσιάζονται πλέον με την τεχνική προσαρμογή του δημοσιονομικού πλαισίου, αλλά με τα έγγραφα που συνοδεύουν το σχέδιο προϋπολογισμού όπως είναι λογικότερο. Το χρονοδιάγραμμα παρουσίασης παραμένει ουσιαστικά το ίδιο (τέλος Απριλίου/αρχές Μαΐου). Η αλλαγή αυτή έχει συμπεριληφθεί ήδη στην πρόταση του Μαρτίου 2010.

Το σημείο 8 της νέας ΔΟΣ αφορά τα περιθώρια κάτω από τα ανώτατα όρια. Ο κανονισμός για το ΠΔΠ θεσπίζει τα ανώτατα όρια για όλους τους τομείς που πρέπει να τηρούνται στη διάρκεια κάθε ετήσιας διαδικασίας του προϋπολογισμού σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης. Ωστόσο, η πρακτική να εξασφαλίζονται, στο μέτρο του δυνατού, επαρκή περιθώρια κάτω από τα ανώτατα όρια πρέπει να διατηρηθεί. Αποτελεί στοιχείο της διοργανικής συνεργασίας και καλής θέλησης των θεσμικών οργάνων κατά τη διαδικασία του προϋπολογισμού και επομένως υπάγεται στη ΔΟΣ. Η διάταξη διατηρείται χωρίς καμία αλλαγή στην ισχύουσα πρακτική και συγκρίνεται επίσης με την πρόταση του Μαρτίου 2010.

Το σημείο 9 προβλέπει την προσαρμογή στα νέα δεδομένα των προβλέψεων για τις πιστώσεις πληρωμών μετά το 2020 κατά το τέταρτο έτος του δημοσιονομικού πλαισίου, σύμφωνα με την ισχύουσα πρακτική και την πρόταση του Μαρτίου 2010.

B. Διατάξεις σχετικά με τους ειδικούς μηχανισμούς που δεν περιλαμβάνονται στο δημοσιονομικό πλαίσιο

Οι υφιστάμενοι μηχανισμοί που δεν περιλαμβάνονται στο δημοσιονομικό πλαίσιο (το Αποθεματικό Επείγουσας Βοήθειας, το Ταμείο Αλληλεγγύης, ο Μηχανισμός Ευελιξίας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση) διατηρούνται στη ΔΟΣ. Ο κανονισμός για το ΠΔΠ περιλαμβάνει στο άρθρο 2 τη δυνατότητα να κινητοποιηθούν, σε περίπτωση ανάγκης, πάνω από τα ανώτατα όρια που καθορίζει το δημοσιονομικό πλαίσιο. Ο διαχωρισμός αυτός των διατάξεων μεταξύ των δύο πράξεων αντιστοιχεί στη λογική που παρουσιάζεται στις προτάσεις του Μαρτίου 2010.

Οι αλλαγές σε σύγκριση με την πρόταση του Μαρτίου 2010 συνίστανται στην αύξηση των ποσών για το Μηχανισμό Ευελιξίας και το Αποθεματικό Επείγουσας Βοήθειας, σε μια μείωση του ποσού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, στην εισαγωγή, βάσει μιας διάταξης προς εισαγωγή στο δημοσιονομικό κανονισμό, της δυνατότητας χρήσης μη χρησιμοποιημένων τμημάτων των ετήσιων ποσών που διατίθενται βάσει του Αποθεματικού Επείγουσας Βοήθειας έως το έτος ν+1 και στη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της για να καλύψει επίσης περιστάσεις ιδιαίτερης πίεσης που προκύπτουν από μεταναστευτικά ρεύματα στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, στην παράταση της δυνατότητας αυτής για το Μηχανισμό Ευελιξίας από το έτος ν+2 έως το έτος ν+3, καθώς επίσης στη διαγραφή των διατάξεων που περιορίζουν τα ετήσια ποσά που διατίθενται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) βάσει της διαθεσιμότητας μη δαπανηθέντων και μη δεσμευμένων ποσών από τα δύο προηγούμενα έτη και στη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής της για να καλύψει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η παγκοσμιοποίηση για τους γεωργούς. Όλα τα ποσά που εκφράζονται σε τιμές 2011 είναι συναφή με τη συνολική παρουσίαση του δημοσιονομικού πλαισίου. Οι διαδικασίες κινητοποίησης απλοποιούνται σε σχέση με την τρέχουσα πρακτική.

Προτείνεται ένα Αποθεματικό για μεγάλες κρίσεις στο γεωργικό τομέα. Λεπτομερείς κανόνες επιλεξιμότητας βοήθειας από αυτό το Ταμείο θα προβλέπονται σε ειδική νομική βάση. Η ΔΟΣ καθορίζει το ποσό και τους κανόνες για την κινητοποίησή του.

Προτείνεται ένας νέος μηχανισμός εκτός του δημοσιονομικού πλαισίου – το «περιθώριο για απρόβλεπτες ανάγκες». Η διατύπωση αντιστοιχεί, κατ’ ουσίαν, στις διατάξεις που εγκρίνονται από το Συμβούλιο στη θέση του της 18ης Ιανουαρίου 2011 σχετικά με τις προτάσεις του Μαρτίου 2010.18ωση του ποσού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, στην εισαγωγή, βάσει μιας διάταξης προς εισαγωγή στο δημοσιονομικό κανονισμό, της δυνατότητας χρήσης μη χρησιμοποιημένων τμημάτων των ετήσιων ποσών που διατίθενται βάσει του Αποθεματικού Επείγουσας Βοήθειας έως το έτος ν+3, στην παράταση της δυνατότητας αυτής για το Μηχανισμό Ευελιξίας από το έτος ν+2 έως το έτος ν+3, καθώς επίσης στη διαγραφή των διατάξεων που περιορίζουν τα ετήσια ποσά που διατίθενται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) βάσει της διαθεσιμότητας μη δαπανηθέντων και μη δεσμευμένων ποσών από τα δύο προηγούμενα έτη. Εντούτοις, ο διαχωρισμός των διατάξεων για το περιθώριο για απρόβλεπτες ανάγκες αντιστοιχεί στη λογική των προτάσεων του Μαρτίου 2010 – δηλ. διατήρηση στη ΔΟΣ όλων των διατάξεων που σχετίζονται με τους ειδικούς μηχανισμούς που δεν περιλαμβάνονται στο δημοσιονομικό πλαίσιο.

Μέρος ΙΙ – βελτίωση της διοργανικής συνεργασίας κατά τη διαδικασία του προϋπολογισμού

A. Διαδικασία διοργανικής συνεργασίας

Οι διατάξεις σχετικά με τη διοργανική συνεργασία κατά τη διαδικασία του προϋπολογισμού τροποποιήθηκαν σημαντικά ως προς τους τρέχοντες κανόνες ώστε να τηρείται η νέα διαδικασία του προϋπολογισμού που θεσπίζεται από τη Συνθήκη. Όλες οι διατάξεις περιλαμβάνονται στο παράρτημα της ΔΟΣ, όπως προτάθηκε το Μάρτιο του 2010.

Οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο παράρτημα αντιστοιχούν στην πρόταση του Μαρτίου 2010, αλλά ενσωματώνουν τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν στις Δηλώσεις από τα όργανα.

B. Εγγραφή δημοσιονομικών διατάξεων στις νομοθετικές πράξεις

Οι διατάξεις της ισχύουσας ΔΟΣ και συνεπώς αυτές της πρότασης του Μαρτίου 2010 διατηρούνται. Η δυνατότητα παρέκκλισης από τα ποσά που προβλέπονται στις νομοθετικές πράξεις αυξάνεται από 5% σε 10% για να αυξηθεί η ευελιξία εντός των τομέων. Αυτή η διάταξη δεν εφαρμόζεται στο ποσό που προκατανέμεται στα κράτη μέλη για ολόκληρη τη διάρκεια του δημοσιονομικού πλαισίου και πρόσφατα στα έργα μεγάλης κλίμακας που ορίζονται στο άρθρο 13 του κανονισμού για το ΠΔΠ.

Γ. Δαπάνες σχετικές με τις συμφωνίες αλιείας

Προτείνεται να εναρμονιστούν οι διατάξεις της ισχύουσας ΔΟΣ για τις σχετικές με τις συμφωνίες αλιείας δαπάνες με τους νέους κανόνες προϋπολογισμού. Στην προτεινόμενη αλλαγή της διατύπωσης λαμβάνονται υπόψη τα τμήματα του ισχύοντος κειμένου τα οποία είναι ακόμη σχετικά και οι αλλαγές αφορούν μόνο την καλή συνεργασία και την ενημέρωση των θεσμικών οργάνων όσον αφορά τις εξελίξεις. Οι διατάξεις αντιστοιχούν στην πρόταση του Μαρτίου 2010, ενώ δεν κρίθηκε αναγκαία καμία αλλαγή.

Δ. Χρηματοδότηση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας

Οι διατάξεις αντιστοιχούν στην πρόταση του Μαρτίου 2010, ενώ δεν κρίθηκε αναγκαία καμία αλλαγή.

E. Συμμετοχή των θεσμικών οργάνων στη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης

Για να βελτιωθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης (ΕΤΑ) έτσι ώστε να προσεγγίσει τους κανόνες της συνεργασίας για την ανάπτυξη που χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της Ένωσης, προτείνεται η εισαγωγή μιας νέας διάταξης όσον αφορά τον διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα έγγραφα προγραμματισμού ενόψει της χρηματοδότησης από το ΕΤΑ.

ΣΤ. Συνεργασία των θεσμικών οργάνων κατά τη διαδικασία του προϋπολογισμού σχετικά με τις διοικητικές δαπάνες

Εισάγεται μια νέα διάταξη με στόχο τη διαβεβαίωση ότι τα θεσμικά όργανα συμφωνούν κάθε έτος σε ένα πρώιμο στάδιο της διαδικασίας του προϋπολογισμού (χρονοδιάγραμμα που εισήχθη στο παράρτημα) για τον καταμερισμό των διοικητικών δαπανών· η ετήσια διακύμανση του επιπέδου των διοικητικών δαπανών για κάθε θεσμικό όργανο θα έπρεπε επίσης να αντανακλά τον πιθανό δημοσιονομικό αντίκτυπο από τις αλλαγές στις διατάξεις των κανονισμών του προσωπικού και τον αντίκτυπο της σταδιακής μείωσης των επιπέδων προσωπικού κατά 5% μεταξύ 2013 και 2018 σε όλα τα θεσμικά όργανα, άλλα όργανα και οργανισμούς.

Μέρος III – χρηστή δημοσιονομική διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ

Το μέρος αυτό αναπαράγει το κείμενο της πρότασης του Μαρτίου 2010 σχετικά με το δημοσιονομικό προγραμματισμό (με μερικές προσαρμογές ώστε το κείμενο να προσεγγίσει την τρέχουσα πρακτική), τους Οργανισμούς και τα Ευρωπαϊκά Σχολεία (με την προσθήκη της τήρησης των ίδιων κανόνων με αυτών που ισχύουν για τη σύσταση νέου Οργανισμού ως προς την τροποποίηση της σχετικής νομοθετικής πράξης ή την τροποποίηση των καθηκόντων κάθε οργανισμού και τον καθορισμό των λεπτομερειών της αξιολόγησης αντικτύπου που θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή πριν υποβάλει πρόταση για την ίδρυση νέου οργανισμού ή νέου Ευρωπαϊκού Σχολείου).

Η ενότητα για τους νέους ή καινοτόμους δημοσιονομικούς μηχανισμούς δεν είναι πλέον απαραίτητη, καθώς ο δημοσιονομικός κανονισμός θα περιλαμβάνει έναν νέο τίτλο που θα αφορά πλήρως τους δημοσιονομικούς μηχανισμούς και με λεπτομερείς κανόνες για την αναφορά ως προς τους μηχανισμούς αυτούς.

2011/0177 (APP)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014-2020

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 312, σε συνδυασμό με τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, και ιδίως το άρθρο 106α,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής[7],

Έχοντας υπόψη την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου[8],

έπειτα από διαβίβαση του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

αποφασίζοντας σύμφωνα με ειδική νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1) Τα ετήσια ανώτατα όρια των πιστώσεων για αναλήψεις υποχρεώσεων ανά κατηγορία δαπανών και τα ετήσια ανώτατα όρια των πιστώσεων για πληρωμές που καθορίζονται στον παρόντα κανονισμό πρέπει να τηρούν τα όρια που ορίζονται για τις αναλήψεις υποχρεώσεων και τους ίδιους πόρους στην [απόφαση του Συμβουλίου XXXX/XX/EU, Ευρατόμ].

(2) Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανάγκη για ένα επαρκές επίπεδο δυνατότητας πρόβλεψης για την προετοιμασία και την εκτέλεση μεσοπρόθεσμων επενδύσεων, η διάρκεια του δημοσιονομικού πλαισίου πρέπει να ορίζεται στα επτά έτη με έναρξη από την 1η Ιανουαρίου 2014, με ενδιάμεση αξιολόγηση της εκτέλεσης του δημοσιονομικού πλαισίου.1 Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτής πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών της διάρκειας του δημοσιονομικού πλαισίου.

Ειδικοί μηχανισμοί, όπως το Αποθεματικό Επείγουσας Βοήθειας, το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Μηχανισμός Ευελιξίας, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, το Αποθεματικό για τις κρίσεις στον γεωργικό τομέα και το Περιθώριο για απρόβλεπτες ανάγκες είναι απαραίτητα για να μπορεί η Ένωση να αντιδράσει σε συγκεκριμένες απρόβλεπτες περιστάσεις ή για να μπορούν να χρηματοδοτηθούν σαφώς προσδιορισμένες δαπάνες οι οποίες δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο των διαθέσιμων ανωτάτων ορίων ενός ή περισσότερων από τους άλλους τομείς όπως καθορίζονται στο δημοσιονομικό πλαίσιο. Συνεπώς, πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα εγγραφής στον προϋπολογισμό πιστώσεων αναλήψεως υποχρεώσεων πάνω από τα ανώτατα όρια που καθορίζονται στο δημοσιονομικό πλαίσιο όπου είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν οι ειδικοί μηχανισμοί.

Εάν είναι απαραίτητο να κινητοποιηθούν οι εγγυήσεις του προϋπολογισμού της Ένωσης για τα δάνεια βάσει του Μηχανισμού για τη Στήριξη του Ισοζυγίου Πληρωμών και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης που ορίζεται στον κανονισμό αριθ. 332/2002 του Συμβουλίου, της 18ης Φεβρουαρίου 2002, για τη θέσπιση ενός μηχανισμού μεσοπρόθεσμης οικονομικής στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών[9] των κρατών μελών και στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 407/2010 του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2010, για τη θέσπιση ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης[10], το αναγκαίο ποσό πρέπει να κινητοποιηθεί πάνω από τα ανώτατα όρια των πιστώσεων και των πληρωμών ανάληψης υποχρεώσεων του δημοσιονομικού πλαισίου, τηρώντας παράλληλα το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων.

(3) Το δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να καθοριστεί στις τιμές του 2011. Πρέπει επίσης να καθοριστούν οι κανόνες για τις τεχνικές προσαρμογές του δημοσιονομικού πλαισίου προκειμένου να υπολογιστούν εκ νέου τα ανώτατα όρια και τα υπόλοιπα περιθώρια στις τρέχουσες τιμές.

Το δημοσιονομικό πλαίσιο δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις γραμμές του προϋπολογισμού που χρηματοδοτούνται με έσοδα κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. [xxx /201x] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της […], σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον ετήσιο προϋπολογισμό της Ένωσης[11].

(4) Πρέπει να καθοριστούν κανόνες για άλλες περιπτώσεις που απαιτούν ενδεχομένως προσαρμογή του δημοσιονομικού πλαισίου. Οι προσαρμογές αυτές μπορεί να αφορούν την εκτέλεση του προϋπολογισμού, υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα, την αναθεώρηση της Συνθήκης, διευρύνσεις, ή καθυστερημένη έγκριση νέων κανόνων που διέπουν συγκεκριμένους τομείς πολιτικής.

Τα εθνικά κονδύλια για τη Συνοχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση καθορίζονται βάσει πρόβλεψης για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (εφεξής ΑΕΠ) της άνοιξης του 2011. Λαμβάνοντας υπόψη τις αβεβαιότητες που περιβάλλουν τις προβλέψεις και τον αντίκτυπο για τα κράτη μέλη για τα οποία ισχύουν ανώτατα όρια πρέπει να διεξαχθεί ενδιάμεση αξιολόγηση ώστε να γίνει σύγκριση μεταξύ προβλεφθέντος και πραγματικού ΑΕΠ και της επίπτωσής του στα κονδύλια. Σε περίπτωση που το ΑΕΠ για την περίοδο 2014-2016 διαφέρει περισσότερο από +/- 5% από την πρόβλεψη που χρησιμοποιήθηκε το 2011 πρέπει να επέλθει προσαρμογή στα κονδύλια της περιόδου 2018-2020 για τα οικεία κράτη μέλη. Οι κανόνες για την προσαρμογή αυτή πρέπει να καθοριστούν.

(5) Το δημοσιονομικό πλαίσιο ενδέχεται να πρέπει να αναθεωρηθεί σε περίπτωση απρόβλεπτων περιστάσεων που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν βάσει των καθιερωμένων ανωτάτων ορίων του δημοσιονομικού πλαισίου. Είναι συνεπώς απαραίτητη η πρόβλεψη της αναθεώρησης του δημοσιονομικού πλαισίου σε αυτές τις περιπτώσεις.

(6) Πρέπει να προβλεφθούν γενικοί κανόνες για τη διοργανική συνεργασία στη διαδικασία του προϋπολογισμού.

(7) Προκειμένου να προωθηθεί η ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας του προϋπολογισμού, είναι απαραίτητο να προβλεφθούν οι βασικοί κανόνες για την εγγραφή στον προϋπολογισμό των δαπανών για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και να καθοριστεί το συνολικό ποσό για την περίοδο που καλύπτει το δημοσιονομικό πλαίσιο.

Λεπτομερείς διατάξεις για τη διοργανική συνεργασία στη διαδικασία του προϋπολογισμού και την εγγραφή στον προϋπολογισμό των δαπανών για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας θεσπίζονται στη διοργανική συμφωνία της […] 201x μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και συνεργασία για θέματα προϋπολογισμού[12] .

(8) Ακόμη, απαιτούνται ειδικές διατάξεις για την αντιμετώπιση έργων υποδομών μεγάλης κλίμακας των οποίων η διάρκεια ζωής εκτείνεται πέραν της περιόδου που ορίζεται στο δημοσιονομικό πλαίσιο. Είναι αναγκαίος ο καθορισμός μέγιστων ποσών για τις συνεισφορές από τον προϋπολογισμό της Ένωσης σε αυτά τα έργα. Τα αιτήματα αυτά δεν πρέπει να έχουν αντίκτυπο στα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της Ένωσης.

Η Επιτροπή πρέπει να υποβάλει πρόταση για νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2018, ώστε να μπορέσουν τα θεσμικά όργανα να το εγκρίνουν πολύ πριν την έναρξη του επόμενου δημοσιονομικού πλαισίου.1 Το δημοσιονομικό πλαίσιο που καθορίζεται στον παρόντα κανονισμό πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται σε περίπτωση που το νέο πλαίσιο δεν εγκριθεί πριν τη λήξη του δημοσιονομικού πλαισίου που καθορίζεται στον παρόντα κανονισμό,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1 Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020 (εφεξής «το δημοσιονομικό πλαίσιο») περιλαμβάνεται στο παράρτημα.

Άρθρο 2 Τήρηση των ανωτάτων ορίων του δημοσιονομικού πλαισίου

1. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή τηρούν τα ετήσια ανώτατα όρια δαπανών, τα οποία καθορίστηκαν στο δημοσιονομικό πλαίσιο, στη διάρκεια κάθε διαδικασίας του προϋπολογισμού και κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του οικείου οικονομικού έτους.

2. Οι πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων μπορούν να εγγραφούν στον προϋπολογισμό επιπλέον των ορίων των σχετικών τομέων που ορίζονται στο δημοσιονομικό πλαίσιο εφόσον είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν οι πόροι από το Αποθεματικό Επείγουσας Βοήθειας, το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μηχανισμό Ευελιξίας, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, το Αποθεματικό για τις κρίσεις στον γεωργικό τομέα και το Περιθώριο για απρόβλεπτες ανάγκες σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2012/2002[13], τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1927/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[14] , τον κανονισμό αριθ. xxxx/201x του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου[15] και τη διοργανική συμφωνία της […] 201x σχετικά με τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση και τη συνεργασία για θέματα προϋπολογισμού (εφεξής «διοργανική συμφωνία»).

3. Όταν πρέπει να κινητοποιηθεί εγγύηση για ένα δάνειο που καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Ένωσης σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 332/2002 ή τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 407/2010, αυτή υπερβαίνει τα ανώτατα όρια που καθορίζει το δημοσιονομικό πλαίσιο.

Άρθρο 3 Τήρηση ανωτάτου ορίου ιδίων πόρων

1.           Για κάθε έτος που εμπίπτει στο δημοσιονομικό πλαίσιο, το σύνολο των αναγκαίων πιστώσεων για πληρωμές, μετά την ετήσια προσαρμογή και λαμβανομένων υπόψη των προσαρμογών και αναθεωρήσεων που έχουν μεσολαβήσει, καθώς και της εφαρμογής των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 2, δεν μπορεί να οδηγήσει σε ποσοστό πρόσκλησης προς καταβολή ιδίων πόρων υψηλότερο από το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων που καθορίζεται στην [απόφαση ΧΧΧΧ/ΧΧ/ΕΚ, Ευρατόμ].

2.           Εφόσον απαιτείται, τα ανώτατα όρια του δημοσιονομικού πλαισίου μειώνονται προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση του ανωτάτου ορίου των ιδίων πόρων που καθορίζεται σύμφωνα με την [απόφαση ΧΧΧΧ/ΧΧ/ΕΚ, Ευρατόμ].

Άρθρο 4 Τεχνικές προσαρμογές

1.           Κάθε έτος η Επιτροπή, πριν ξεκινήσει η διαδικασία του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους ν + 1, προβαίνει στις ακόλουθες τεχνικές προσαρμογές του δημοσιονομικού πλαισίου:

(α)     επαναξιολόγηση, με τις τιμές του έτους ν + 1, των ανωτάτων ορίων και των ποσών των πιστώσεων για αναλήψεις υποχρεώσεων και των πιστώσεων για πληρωμές,

(β)     υπολογισμό του εναπομένοντος περιθωρίου κάτω από το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων που καθορίζεται στην [απόφαση ΧΧΧΧ/ΧΧ/ΕΚ, Ευρατόμ],

(γ)     υπολογισμό του απόλυτου ποσού του Περιθωρίου για απρόβλεπτες ανάγκες που προβλέπεται στο σημείο 15 της διοργανικής συμφωνίας.

2.           Η Επιτροπή προβαίνει στις τεχνικές προσαρμογές που αναφέρονται στην παράγραφο 1 βάσει σταθερού αποπληθωριστή 2% ετησίως.

3.           Η Επιτροπή ανακοινώνει τα αποτελέσματα των τεχνικών προσαρμογών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 και τις βασικές οικονομικές προβλέψεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο.

4.           Δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία άλλη τεχνική προσαρμογή για το συγκεκριμένο έτος, ούτε στη διάρκεια του οικονομικού έτους ούτε ως εκ των υστέρων διόρθωση στη διάρκεια των επόμενων ετών.

Άρθρο 5  Προσαρμογή των κονδυλίων για την πολιτική συνοχής

4. Στην τεχνική προσαρμογή για το 2018, εφόσον διαπιστωθεί ότι το σωρευτικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κάποιου κράτους μέλους για τα έτη 2014-2016 έχει αποκλίνει κατά περισσότερο από +/- 5 % από το σωρευτικό ΑΕΠ που εκτιμήθηκε το 2011 για τον καθορισμό των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής για τα κράτη μέλη όσον αφορά την περίοδο 2014-2020, η Επιτροπή θα προσαρμόσει τα ποσά που προέρχονται από ταμεία που στηρίζουν τη συνοχή και τα οποία προορίζονται για το υπόψη κράτος μέλος, για αυτήν την περίοδο.

5. Το συνολικό καθαρό αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό, των προσαρμογών που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3 δισεκατ. EUR.

6. Οι απαιτούμενες προσαρμογές κατανέμονται σε ίσα μερίδια στα έτη 2018-2020 και τα αντίστοιχα ανώτατα όρια του δημοσιονομικού πλαισίου τροποποιούνται αναλόγως.

Άρθρο 6 Προσαρμογές που αφορούν την εκτέλεση

Παράλληλα με την ανακοίνωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο των αποτελεσμάτων των τεχνικών προσαρμογών του δημοσιονομικού πλαισίου, η Επιτροπή υποβάλλει την πρόταση προσαρμογής του συνολικού ποσού των πιστώσεων για πληρωμές που κρίνει απαραίτητες, λαμβανομένων υπόψη των όρων εκτέλεσης, ώστε να εξασφαλιστεί ομαλή εξέλιξη σε σχέση με τις πιστώσεις για αναλήψεις υποχρεώσεων. Οι αποφάσεις σχετικά με αυτές τις προτάσεις λαμβάνονται πριν την 1η Μαΐου του έτους ν.1

Άρθρο 7 Προσαρμογή των Διαρθρωτικών Ταμείων, του Ταμείου Συνοχής, του Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας

7. Σε περίπτωση έγκρισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2014 των νέων κανόνων ή προγραμμάτων που διέπουν τα Διαρθρωτικά Ταμεία, το Ταμείο Συνοχής, το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας, το δημοσιονομικό πλαίσιο προσαρμόζεται προκειμένου οι χορηγήσεις που δεν χρησιμοποιήθηκαν το 2014 να μεταφερθούν στα επόμενα έτη, καθ’ υπέρβαση των αντίστοιχων ανωτάτων ορίων δαπανών.

8. Η προσαρμογή που αφορά τις μη χρησιμοποιημένες χορηγήσεις για το έτος 2014 θα εγκριθεί πριν την 1η Μαΐου 2015.

Άρθρο 8 Προσαρμογές που συνδέονται με το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα

Εφόσον αρθεί η αναστολή των δημοσιονομικών δεσμεύσεων που αφορούν το Ταμείο Συνοχής στο πλαίσιο διαδικασίας περί υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος, το Συμβούλιο αποφασίζει, σύμφωνα με τη Συνθήκη και τηρώντας τη σχετική βασική πράξη, για τη μεταφορά στα επόμενα οικονομικά έτη των δεσμεύσεων που έχουν ανασταλεί. Οι δεσμεύσεις του έτους ν που έχουν ανασταλεί δεν μπορούν να επανεγγραφούν στον προϋπολογισμό πέραν του οικονομικού έτους ν+2.

Άρθρο 9 Αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου

9. Σε περίπτωση απρόβλεπτων περιστάσεων, το δημοσιονομικό πλαίσιο μπορεί να αναθεωρηθεί, τηρουμένου του ανωτάτου ορίου των ιδίων πόρων που καθορίζεται σύμφωνα με την [απόφαση ΧΧΧΧ/ΧΧ/ΕΚ, Ευρατόμ].

10. Κάθε αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου, σύμφωνα με την παράγραφο 1, εξετάζει τις δυνατότητες επαναδιάθεσης των δαπανών μεταξύ των προγραμμάτων που περιλαμβάνονται στον τομέα τον οποίο αφορά η αναθεώρηση, με βάση, ιδίως, την αναμενόμενη υποαπορρόφηση των πιστώσεων. Όπου είναι εφικτό, ο στόχος είναι η αποδέσμευση σημαντικού ποσού, σε απόλυτες τιμές και σε ποσοστό της προβλεπόμενης νέας δαπάνης, να μην υπερβαίνει το ανώτατο όριο του σχετικού τομέα.

11. Κάθε αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου, σύμφωνα με την παράγραφο 1, λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες αντιστάθμισης της αύξησης του ανωτάτου ορίου ενός τομέα με τη μείωση του ανωτάτου ορίου άλλου τομέα.

12. Κάθε αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου, σύμφωνα με την παράγραφο 1, διατηρεί την ισορροπία μεταξύ αναλήψεων υποχρεώσεων και πληρωμών.

13. Οι προσαρμογές που αναφέρονται στα άρθρα 3(2), 6, 7, 8, 10, 11 και 16 συνιστούν επίσης αναθεώρηση του δημοσιονομικού πλαισίου.

Άρθρο 10 Προσαρμογή του δημοσιονομικού πλαισίου σε περίπτωση αναθεώρησης των Συνθηκών

Σε περίπτωση που στη διάρκεια του δημοσιονομικού πλαισίου πραγματοποιηθεί αναθεώρηση των Συνθηκών που έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις, πραγματοποιούνται κατ’ ακολουθία στο δημοσιονομικό πλαίσιο οι απαραίτητες προσαρμογές.

Άρθρο 11 Προσαρμογή του δημοσιονομικού πλαισίου σε περίπτωση διεύρυνσης και ένωσης της Κύπρου

Εάν προσχωρήσουν νέα κράτη μέλη στην Ένωση κατά την περίοδο που καλύπτει το δημοσιονομικό πλαίσιο, τότε αυτό προσαρμόζεται ώστε να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες δαπανών που θα προκύψουν από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων προσχώρησης.

Σε περίπτωση ένωσης της Κύπρου κατά την περίοδο που καλύπτει το δημοσιονομικό πλαίσιο, τότε αυτό προσαρμόζεται ώστε να ληφθεί υπόψη η συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος και οι πρόσθετες χρηματοοικονομικές ανάγκες που θα προκύψουν από την ένωση.

Άρθρο 12 Διοργανική συνεργασία κατά τη διαδικασία του προϋπολογισμού

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή (εφεξής τα «θεσμικά όργανα») λαμβάνουν μέτρα για να διευκολύνουν την ετήσια διαδικασία του προϋπολογισμού.

Τα θεσμικά όργανα συνεργάζονται με καλή πίστη καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας διαδικασίας προκειμένου να επιτύχουν την προσέγγιση των θέσεών τους. Τα θεσμικά όργανα συνεργάζονται με κατάλληλες διοργανικές επαφές ώστε να παρακολουθούν την πρόοδο των εργασιών και να αναλύουν τον βαθμό σύγκλισης σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.

Τα θεσμικά όργανα μεριμνούν για τον κατά το δυνατό συντονισμό των οικείων χρονοδιαγραμμάτων εργασίας τους, ώστε να διευκολύνεται η διεξαγωγή των εργασιών με συνοχή και συναινετικό πνεύμα και να καταλήξουν στην οριστική έγκριση του προϋπολογισμού.

Σε όλα τα στάδια της διαδικασίας και σε διάφορα επίπεδα εκπροσώπησης είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται τριμερείς συσκέψεις, ανάλογα με τη φύση της αναμενόμενης συζήτησης. Κάθε θεσμικό όργανο, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του, ορίζει τους συμμετέχοντες σε κάθε συνεδρίαση, καθορίζει την εντολή για τις διαπραγματεύσεις και ενημερώνει εγκαίρως τα άλλα όργανα σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν τις συνεδριάσεις.

Άρθρο 13 Χρηματοδότηση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας

Το συνολικό ποσό των επιχειρησιακών δαπανών της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας (εφεξής «ΚΕΠΠΑ») εγγράφεται ολόκληρο σε ένα κεφάλαιο του προϋπολογισμού που ονομάζεται ΚΕΠΠΑ. Το ποσό αυτό καλύπτει τις πραγματικές προβλέψιμες ανάγκες, που έχουν καθοριστεί στο πλαίσιο της κατάρτισης του σχεδίου προϋπολογισμού, βάσει προβλέψεων που πραγματοποιούνται ετησίως από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, καθώς και λογικό περιθώριο για απρόβλεπτες δράσεις. Κανένα ποσό δεν μπορεί να εγγραφεί σε αποθεματικό.

Άρθρο 14 Συνεισφορά στη χρηματοδότηση μεγάλης κλίμακας έργων

Ένα μέγιστο ποσό 7 000 εκατ. EUR σε τιμές του 2011 θα διατεθεί για τα ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής πλοήγησης (EGNOS και Galileo) από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Άρθρο 15 Ενδιάμεση αξιολόγηση της εκτέλεσης του δημοσιονομικού πλαισίου

Το 2016, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια αξιολόγηση της εκτέλεσης του δημοσιονομικού πλαισίου, συνοδευόμενη, εφόσον είναι αναγκαίο, από σχετικές προτάσεις.

Άρθρο 16 Μετάβαση προς το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο

Η Επιτροπή θα υποβάλει, πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, πρόταση για νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Εάν, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, δεν έχει εκδοθεί κανονισμός του Συμβουλίου που να καθορίζει νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, θα εξακολουθούν να ισχύουν τα ανώτατα όρια για το τελευταίο έτος που καλύπτεται από το υφιστάμενο δημοσιονομικό πλαίσιο και άλλες διατάξεις του εν λόγω κανονισμού μέχρις ότου εκδοθεί κανονισμός που να καθορίζει νέο δημοσιονομικό πλαίσιο. Εάν προσχωρήσουν νέα κράτη μέλη στην Ένωση μετά το 2020, και εφόσον κριθεί αναγκαίο, το διευρυμένο δημοσιονομικό πλαίσιο θα προσαρμοστεί ώστε να λάβει υπόψη τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση.

Άρθρο 17 Θέση σε εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός τίθεται σε ισχύ την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

…,

                                                                       Για το Συμβούλιο

                                                                       Ο Πρόεδρος                                                                       

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Πίνακας του Πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

[1]               Διοργανική συμφωνία για τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη βελτίωση της διαδικασίας του προϋπολογισμού, η οποία υπογράφηκε από το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή στις 29 Ιουνίου 1988 (ΕΕ L 185 της 15.7.1988, σ. 33).

[2]               Διοργανική συμφωνία της 17ης Μαΐου 2006 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής για δημοσιονομική πειθαρχία και χρηστή δημοσιονομική διαχείριση (ΕΕ L 139 της 14.6.2006, σ. 1).17 15.7.1988, σ. 33).

[3]               COM(2010) 72 και COM(2010) 73

[4]               COM(2011) 500 της 29.6.2011.

[5]               COM(2010) 185 τελικό της 27.4.2010, κεφάλαιο 2 (σελίδες 4 έως 13).

[6]               COM(2010) 700 τελικό της 19.10.2010, ιδιαίτερα ενότητες 4.5 έως 4.7 (σελίδες 23 έως 25).

[7]               ΕΕ C , , σ. .

[8]               ΕΕ C , , σ. .

[9]               EE L 53 της 23.02.02, σ. 1

[10]             ΕΕ L 118 της 12/5/2010, σ. 1.

[11]             ΕΕ L .

[12]             ΕΕ C …

[13]             ΕΕ L 311 της 14/11/2002, σ. 3.

[14]             ΕΕ L 406 της 30.12.06, σ. 1.

[15]             ΕΕ L , , σ. .